Policy om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism Version 5 C.4 Konfidentialitetsgrad: Klass 0 Publik information 24 oktober 2018

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Policy om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism Version 5 C.4 Konfidentialitetsgrad: Klass 0 Publik information 24 oktober 2018"

Transkript

1 Policy om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism Version 5 C.4 Konfidentialitetsgrad: 24 oktober 2018 Upprättad av: Chef Compliance Fastställd av: Styrelsen i Landshypotek Bank

2 Innehållsförteckning 1 Inledning Riskuttalande avseende penningtvätt och 2 3 Syfte Bankens organisation mot penningtvätt och finansiering av terrorism Bankens interna regelverk avseende åtgärder mot penningtvätt och Riskbedömning Kundkännedom vid inledande av affärsförbindelse Fortlöpande uppföljning av affärsförbindelser Granskning av transaktioner Rapportering till Finanspolisen Meddelandeförbud Utbildning och skydd av anställda Versionshistorik Bilaga 1 Relaterade Styrdokument Sida 1 (13)

3 1 Inledning Landshypotek Bank (nedan banken ) har som sin huvuduppgift att finansiera satsningar inom jord- och skogsbruk samt boende på landsbygden, branscher och kundtyper som typiskt sett inte anses medföra hög risk för penningtvätt eller. Banken ägs av cirka lånekunder inom jord och skog som även är medlemmar i Landshypotek Ekonomisk Förening och som utgör den absoluta merparten av bankens kundbas. Banken erbjuder även bolån i fast egendom till boende utanför Sveriges större städer. Banken säkerställer god kundkännedom för sina lånekunder genom bankens kreditberedningsprocess samt den täta kundkontakt som affärsförbindelsen och medlemskapet föranleder. Banken erbjuder ett begränsat produktutbud i form av traditionella bottenlån, spar- och försäkringslösningar till jord- och skogsbrukare och därtill traditionella sparkonton och bolån till allmänheten. Banken erbjuder inte produkter eller tjänster som traditionellt sett förknippas med förhöjd risk för penningtvätt eller såsom kontanthantering, transaktionskonton, förmögenhetsförvaltning eller avancerade finansiella tjänster. Affärsförbindelser med banken inleds i regel på distans vilket kan medföra förhöjd risk för penningtvätt eller. Banken hanterar denna risk genom gedigna rutiner för kundidentifiering, kundkännedom, årsuppföljning av kreditengagemang av viss storlek och löpande transaktionsövervakning. Majoriteten av bankens kunder är verksamma eller baserade inom Sverige och behöver inneha ett svenskt bankkonto hos annan aktör under tillsyn av Finansinspektionen för att inleda en affärsförbindelse med banken vilket ytterligare begränsar risken för att banken utnyttjas för penningtvätt eller. 2 Riskuttalande avseende penningtvätt och Penningtvätt och utgör allvarliga hot mot samhället i Sverige och övriga världen. Mot bakgrund av detta har Sverige, tillsammans med övriga länder inom EU, introducerat det fjärde penningtvättsdirektivet som syftar till att ytterligare stärka motståndskraften mot penningtvätt och hos enskilda länder och verksamhetsutövare. Banken ska bidra till de internationella insatserna mot penningtvätt och och dess styrelse har framställt följande riskuttalande som ska vägleda banken och varje enskild medarbetare i det dagliga arbetet: Sida 2 (13)

4 Banken tolererar inte och ska inte medverka till penningtvätt eller finansiering av terrorism. Banken ska därför vidta alla rimliga åtgärder för att förhindra att banken utnyttjas för penningtvätt eller. Banken ska göra detta genom att: Första försvarslinjen ansvarar för regelefterlevnad, riskhantering, och kontroll, samt, riskidentifiering, övervakning, egenkontroller och rapportering I kundhanteringsprocessen ha rutiner för etablering av affärsförbindelser samt fortlöpande uppföljning av transaktioner och affärsförbindelser Löpande utbilda personalen i frågor och åtgärder som berör penningtvätt och Regelbundna och oberoende kontroller genomförs av Compliancefunktionen av bankens ramverk, organisation och rutiner avseende åtgärder mot penningtvätt och Regelbundet och vid behov uppdatera bankens interna ramverk för åtgärder mot penningtvätt och Minst årligen och/eller vid behov genomföra en samlad riskbedömning av risken för att banken utnyttjas för penningtvätt eller 3 Syfte Banken omfattas av lag (2017:630) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism (nedan penningtvättslagen ). Regelverket syftar till att förhindra att verksamhetsutövare utnyttjas för penningtvätt och terrorismfinansiering. Vidare regleras området av Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2017:11) om åtgärder mot penningtvätt och. Policyn identifierar de områden inom vilka banken särskilt har att vidta åtgärder för att hantera risken för att banken utnyttjas för penningtvätt eller. Områdena omfattar: Bankens organisation mot penningtvätt och Hur banken arbetar för att motverka, upptäcka, utreda och rapportera misstänkt penningtvätt eller Utbildning och skydd av bankens anställda Sida 3 (13)

5 Policyn reglerar all bankens verksamhet och omfattar samtliga anställda och uppdragstagare. 4 Bankens organisation mot penningtvätt och Styrelse och VD inom banken är ytterst ansvariga för att verksamheten vidtar nödvändiga åtgärder mot penningtvätt och, att bankens interna regler uppfyller externa lagkrav samt att dessa regler är ändamålsenliga och väl implementerade och efterlevda i verksamheten. Banken ska för dess organisation mot penningtvätt och utse följande roller: En särskilt utseddbefattningshavare som är ytterst ansvarig för att verksamheten vidtar nödvändiga åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism, att bankens interna regler uppfyller externa lagkrav samt att dessa regler är ändamålsenliga och väl implementerade och efterlevda i verksamheten. Utöver detta ansvarar särskilt utsedd befattningshavare för genomförandet av bankens riskbedömning. Inom banken ska denna roll innehas av VD. Centralt funktionsansvarig som ansvarar för att löpande övervaka och kontrollera att banken fullgör sina skyldigheter enligt lagen eller de föreskrifter som meddelats med stöd av lagen. Utöver detta ansvarar centralt funktionsansvarig för rapportering av ovanliga transaktioner till Finanspolisen samt för utbildningsinsatser. Inom banken ska denna roll innehas av Chef Compliance. AML 1 -ansvarig som operativt har ansvaret för arbetet inom området penningtvätt och inklusive ansvaret för intern kommunikation om området via bankens intranät och interna forum. Inom banken ska denna roll verka i första försvarslinjen. Den oberoende granskningsfunktionen som ansvarar för att granska de interna riktlinjer, kontroller och förfaranden som syftar till att banken fullgör sina skyldigheter enligt gällande lagar och föreskrifter. Denna oberoende granskning utförs inom banken av internrevisionen. 1 Anti-Money Laundering. Sida 4 (13)

6 Frågor beträffande penningtvätt och ska behandlas i bankens revisionsutskott. Centralt funktionsansvarig och särskild befattningshavare, ska kvartalsvis rapportera till styrelsen. AML ansvarig rapporterar till särskild befattningshavare. 5 Bankens interna regelverk avseende åtgärder mot penningtvätt och Bankens policy om åtgärder mot penningtvätt och och därtill hörande riktlinjer och instruktioner ska fastställas enligt följande: Styrelsen ska fastställa bankens policy som fungerar som ramverket för bankens åtgärder mot penningtvätt och. VD ska fastställa bankens riktlinjer som beskriver hur policyn ska följas. Chef Compliance ska utfärda bankens instruktioner som ger detaljerade beskrivningar av hur särskilda arbetsmoment ska genomföras. Bankens policy, riktlinjer och instruktioner avseende åtgärder mot penningtvätt och ska granskas och revideras vid behov men minst årligen. 6 Riskbedömning Banken ska minst årligen och vid behov göra en bedömning av hur banken kan utnyttjas för penningtvätt och och hur stor risken är för att detta sker i form av en riskbedömning (allmän riskbedömning). Detta sker i tillägg till den riskbedömning som ska göras av varje transaktion och affärsförbindelse. Riskbedömningen ska ta hänsyn till bankens: Produkter och tjänster Kundtyper Geografiska områden Sida 5 (13)

7 Distributionskanaler Riskbedömningen ska ligga till grund för de åtgärder banken vidtar för att motverka penningtvätt och, inklusive åtgärder för att uppnå kundkännedom, följa upp affärsförbindelser samt utbildningsinsatser. Banken tillämpar ett riskbaserat förhållningssätt vilket innebär att större resurser tilldelas de områden som i riskbedömningen bedöms vara mer sårbara för penningtvätt eller finansiering av terrorism, däribland bankens distributionskanaler som i regel omfattas av distansförbindelser. Banken upprätthåller därtill gedigna processer för kundidentifiering och kunduppföljning. Mot bakgrund av bankens begränsade produkt- och tjänsteutbud, kundbas och exponering mot högriskländer sammanfattas bankens risk för att utnyttjas för penningtvätt och i regel som normal. Riskbedömningen ska genomföras minst årligen och avrapporteras till bankens styrelse. Riskbedömningen ska även uppdateras: innan banken erbjuder nya eller väsentligt förändrade produkter eller tjänster eller riktar in sig på nya marknader mot bakgrund av övriga omständigheter såsom förändringar i gällande lagstiftning, nya rön eller ny vägledning inom området penningtvätt och från externa aktörer såsom Finansinspektionen Efter avrapportering till styrelsen ska riskbedömningen på lämpligt sätt kommuniceras till bankens medarbetare. Bankens riskbedömning bifogas som bilaga till denna policy. 7 Kundkännedom vid inledande av affärsförbindelse Innan en affärsförbindelse inleds med kund ska banken uppnå kundkännedom. Åtgärder för att uppnå kundkännedom ska vara riskbaserade, vilket innebär att banken i vissa situationer och för vissa kundtyper ska tillämpa grundläggande åtgärder för att uppnå kundkännedom och i andra fall tillämpa skärpta åtgärder. Som grundläggande åtgärder för att uppnå kundkännedom ska banken: kontrollera och registrera kundens och den verkliga huvudmannens identitet, inklusive utreda ägarförhållanden och kontrollstrukturer för juridiska personer kontrollera kunden och den verkliga huvudmannen mot PEP- och sanktionslistor Sida 6 (13)

8 inhämta information om affärsförbindelsens syfte och art Banken ska vidta skärpta åtgärder när en affärsförbindelse etableras eller en enstaka transaktion utförs med kunder som enligt penningtvättslagen samt bankens riskbedömning bedöms medföra hög risk för penningtvätt eller. Banken ska tillämpa skärpta åtgärder för kunder som: är en person i politisk utsatt ställning (PEP) är en familjemedlem eller känd medarbetare till en PEP2 är etablerade i ett land utanför det Europeiska Ekonomiska Samarbetsområdet (EES) som av den Europeiska kommissionen identifieras som ett högrisktredjeland är verksamma i en högriskbransch tidigare har rapporterats till Finanspolisen för misstänkt penningtvätt eller 3 För kunder som kräver skärpt kundkännedom ska särskilt omfattande kontroller, utredningar och bedömningar utföras av kundens och den verkliga huvudmannens identitet, PEP- och sanktionsstatus samt affärsförbindelsens syfte och art. Dessutom ska kompletterande åtgärder vidtas för att hantera den högre risken förknippat med affärsförbindelsen såsom inhämtande av ytterligare information om kundens ekonomiska situation, verksamhet och organisation. Utöver detta ska affärsförbindelsen godkännas av AML-ansvarig innan den inleds och banken ska tillämpa skärpt löpande uppföljning av affärsförbindelsen. 8 Fortlöpande uppföljning av affärsförbindelser Banken ska ha en gedigen process för att fortlöpande följa upp affärsförbindelser. Mot bakgrund av att banken i sin riskbedömning fastslagit att majoriteten av bankens 2 Banken tillämpar samma definitioner vad avser PEP, familjemedlem till samt känd medarbetare till en PEP som i penningtvättslagen. 3 Skärpta åtgärder för att uppnå kundkännedom ska även tillämpas vid förbindelser mellan ett svenskt kreditinstitut och ett kreditinstitut med hemvist utanför EES enligt penningtvättslagen. Banken saknar sådana förbindelser. Sida 7 (13)

9 kundstock medför normalrisk för penningtvätt och har banken fastställt följande uppföljningsintervaller: Låg- till normalriskkunder följs upp vart tredje år Högriskkunder följs upp varje år Uppföljningen ska omfatta kontroll av kundens transaktionshistorik, ägarstrukturer och branschtillhörighet. Bankens AML-ansvarig har det yttersta ansvaret för att uppföljningen genomförs inom de fastställda tidsintervallerna. Utöver ovanstående uppföljning ska banken ha en gedigen och automatisk transaktionsövervakning av alla transaktioner. Dessutom ska banken validera den kundkännedomsinformation banken har när en kund ingår avtal om ytterligare produkter eller tjänster för att säkerställa att informationen är korrekt och uppdaterad. Även vid årlig kredituppföljning för kunder med kreditengagemang över en viss storlek, valideras kundkännedomsinformationen. 9 Granskning av transaktioner Genom transaktionsövervakningen ska banken kontrollera att kundens transaktioner överensstämmer med den kunskap banken har om kunden, kundens affärs- och riskprofil samt, vid behov, varifrån kundens ekonomiska medel kommer ifrån. Mer omfattande övervakning ska utföras för de kunder som banken bedömt som högrisk jämfört med de kunder som bedömts som låg- eller normalrisk. Varje anställd som uppmärksammar transaktioner som är ovanliga i allmänhet eller i relation till kundens affärsprofil ska eskalera frågan till AML-ansvarig. 10 Rapportering till Finanspolisen Ovanliga transaktioner ska analyseras av AML-ansvarig. Om analysen inte kan klargöra syftet med transaktionen eller pengarnas ursprung ska transaktionen omgående rapporteras till Finanspolisen av centralt funktionsansvarig. Rapportering ska ske även om transaktionen genomförts eller om det innan affärsförbindelsen inleds eller den enskilda transaktionen utförs uppstår misstanke om penningtvätt eller finansiering av terrorism. Om Finanspolisen beslutar om dispositionsförbud med innebörd frysning av tillgångar ska Banken i dessa fall säkerställa att egendomen inte får flyttas eller disponeras av den misstänkta kunden. Sida 8 (13)

10 11 Tystnadsplikt Uppgifter om att en kund är föremål för granskning avseende misstänkt penningtvätt eller, att granskning har genomförts, eller att rapport har lämnats till Finanspolisen eller annan myndighet får inte röjas för vare sig kunden eller annan utomstående. Det är ett ovillkorligt förbud att lämna sådan information, och inom banken ska uppgifterna också hanteras ytterst restriktivt. 12 Utbildning och skydd av anställda Samtliga anställda på banken ska årligen genomgå en e-learning i penningtvättsfrågor. Utöver detta ska banken genomföra riktade utbildningar inom åtgärder mot penningtvätt och, anpassade efter varje medarbetares arbetsuppgifter och ansvar. Anställda ska skyddas från hot och andra fientliga åtgärder. Banken kan vid behov tillse att medarbetare får förhöjt skydd på arbetsplatsen, i hemmet eller i övrigt utanför bankens egna lokaler. Bedömningen om förhöjt skydd ska göras utifrån en risk- eller hotbildsanalys i samråd med Säkerhetschefen. Anställda som utsätts för hot eller fientliga åtgärder ska omgående kontakta HR eller Säkerhetschefen för att få stöd samt informera om incidenten. Alternativt kan anställd kontakta sin närmaste chef som underrättar HR eller Säkerhetschefen som i sin tur meddelar VD om incidenten. Sida 9 (13)

11 13 Versionshistorik Version Ändringsbeskrivning Ägare Uppdaterad av Datum 2.2 Chef Compliance Chef Compliance Chef Operations Chef Operations Inledning Nytt avsnitt 2 Riskuttalande avseende penningtvätt och finansiering av terrorism Nytt avsnitt 4 Borttag av f.d. avsnitt 2 Definitioner 3 Syfte Chef Compliance Chef Compliance Hänvisning till ny lagstiftning 4 Bankens organisation mot penningtvätt och finansiering av terrorism Nytt avsnitt som förklarar uppdaterad organisation mot bakgrund av införandet av den nya penningtvättslagstiftningen Sida 10 (13)

12 5 Bankens interna regelverk avseende åtgärder mot penningtvätt och Nytt avsnitt som förklarar hur bankens styrdokument inom området penningtvätt och finansiering av terrorism fastställs och uppdateras 6 Riskbedömning Uppdatering av vad en riskbedömning innefattar och hur den ska utföras 7 Kundkännedom vid inledande av affärsförbindelse Utveckling av vilka kundkännedomsåtgärder som vidtas innan en affärsförbindelse kan inledas och hur dessa dokumenteras samt när grundläggande respektive skärpta åtgärder ska vidtas 8 Fortlöpande uppföljning av affärsförbindelser Utveckling av bankens process för uppföljning av affärsförbindelser, inklusive den periodiska uppföljningen 9 Granskning av transaktioner Beskrivning av ny eskaleringsprocess vid upptäckt av ovanliga transaktioner 10 Rapportering till Finanspolisen Beskriver eskaleringsprocess till en ny befattningshavare AML-ansvarig 12 Utbildning och skydd av Sida 11 (13)

13 anställda Sammanfogning av f.d. avsnitt 9 och 12. Hänvisar till ny Riktlinje hantering av hot och våld. Borttag av f.d. avsnitt 11 och 13 som har infogats i avsnitt 5 respektive 3 Årlig genomgång 5 Avsnitt 4 avseende ansvarsfördelning har reviderats Risk och sårbarhetsanalys byter namn till allmän riskbedömning Chef Compliance Chef Compliance Avsnitt 11 byter namn från Meddelandeförbud till Tystnadsplikt Sida 12 (13)

14 14 Bilaga 1 Relaterade Styrdokument Riktlinje för kundkännedom Riktlinje för monitorering och transaktionsövervakning Riktlinje hantering av hot och våld Instruktion för kundidentifiering Instruktion för kontroll av verklig huvudman Instruktion för uppföljning av affärsförbindelser Sida 13 (13)

RISKBEDÖMNINGAR. Den allmänna riskbedömningen 1 (6)

RISKBEDÖMNINGAR. Den allmänna riskbedömningen 1 (6) 1 (6) RISKBEDÖMNINGAR Som verksamhetsutövare ska du göra både en riskbedömning av din egen verksamhet och en riskbedömning av varje enskild kund. Den allmänna riskbedömningen Du som verksamhetsutövare

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Remissexemplar 2015-08-31 Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Föreskrifter om ändring i Finansinspektionens föreskrifter och allmänna

Läs mer

Har företaget verkliga huvudmän som har skatterättslig hemvist utomlands? Ja Om ja, hur många? Om ja, vilket land/vilka länder?

Har företaget verkliga huvudmän som har skatterättslig hemvist utomlands? Ja Om ja, hur många? Om ja, vilket land/vilka länder? OBS! Formuläret ska ej besvaras! 1 Information om företagets verksamhet Frågan avser verkliga huvudmän för det företag som är föremål för denna periodiska rapportering. Med verklig huvudman avses samma

Läs mer

Ett riskbaserat förhållningssätt

Ett riskbaserat förhållningssätt Länsstyrelserna i Skåne, Stockholm och Västra Götaland Ett riskbaserat förhållningssätt Förstå och motverka riskerna för penningtvätt och finansiering av terrorism i din verksamhet Innehåll Inledning...

Läs mer

Har företaget gränsöverskridande verksamhet i Sverige (filial, ombud) Ja Om ja, i vilket land ligger moderbolaget? Nej

Har företaget gränsöverskridande verksamhet i Sverige (filial, ombud) Ja Om ja, i vilket land ligger moderbolaget? Nej Exempel på frågeformulär periodisk rapportering enligt de nya penningtvättsföreskrifterna OBS! Exempelformuläret ska ej besvaras! Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46

Läs mer

Instruktion för funktionen för regelefterlevnad

Instruktion för funktionen för regelefterlevnad Fastställd av: Styrelsen Datum: 2018-01-03 Fastställs: Årligen eller vid behov Tidigare godkänd: 2017-04-24 Tillgänglighet: Rättslig grund: Tillämpningsområde: Ägare: För samtliga anställda på Bolagets

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism; beslutade

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Remissexemplar 2017-04-11 Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering

Läs mer

Nya penningtvättsföreskrifter

Nya penningtvättsföreskrifter Nya penningtvättsföreskrifter FI-forum 18 september 2017 Inledning Sophie Degenne Områdeschef Marknader Syftet med reglerna Regelprojektet Jenny Stenhammar Gothnier Jurist Penningtvätt Förutsättningar

Läs mer

Policy och instruktioner för regelefterlevnad

Policy och instruktioner för regelefterlevnad Fastställd av: Styrelsen Datum: 2016-02-17 Fastställs: Årligen eller vid behov Tidigare godkänd: 2015-11-13 Tillgänglighet: För samtliga anställda på Bolagets server Rättslig grund: FFFS 2007:16 Tillämpningsområde:

Läs mer

Förslag till ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Förslag till ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism 2013-09-09 R E M I S S P R O M E M O R I A FI Dnr 13-6295 Förslag till ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan

Läs mer

Ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism 2013-11-12 BESLUTSPROMEMORIA Ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism FI Dnr 13-6295 Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80

Läs mer

Utkast till vägledning inom kundkännedom för försäkringsföretag

Utkast till vägledning inom kundkännedom för försäkringsföretag Utkast till vägledning inom kundkännedom för försäkringsföretag Detta utkast till vägledning omfattar vissa frågor som försäkringsföretagen är särskilt berörda av. Vissa andra frågor frågor om att avsluta

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av

Läs mer

Lotteriinspektionens föreskrifter och allmänna råd om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism;

Lotteriinspektionens föreskrifter och allmänna råd om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism; LIFS 2018:11 Lotteriinspektionens föreskrifter och allmänna råd om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism; beslutade den X 2018. Lotteriinspektionen föreskriver 1 följande med stöd av

Läs mer

Skåne läns författningssamling

Skåne läns författningssamling Skåne läns författningssamling 12FS 2017:22 01-10:17 Utkom från trycket den 29 november 2017 Länsstyrelsen i Skåne läns föreskrifter och allmänna råd om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Läs mer

Policy för intern styrning och kontroll

Policy för intern styrning och kontroll Rättslig grund Policy för intern styrning och kontroll Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om styrning, riskhantering och kontroll i kreditinstitut (FFFS 2014:1) Dokumentägare Antagen datum

Läs mer

Lotteriinspektionens författningssamling

Lotteriinspektionens författningssamling Lotteriinspektionens författningssamling Utgivare: Johan Röhr, Lotteriinspektionen, Box 199, 645 23 Strängnäs. ISSN Föreskrifter och allmänna råd om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism;

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism; Utkom

Läs mer

Kortfattad information om penningtvättslagen

Kortfattad information om penningtvättslagen Kortfattad information om penningtvättslagen Innehåll Vad är penningtvätt?... 2 Vad är finansiering av terrorism?... 2 Penningtvättslagen... 3 Vilka delar av spelsektorn omfattas?... 3 Ny spellag... 4

Läs mer

Lotteriinspektionens författningssamling

Lotteriinspektionens författningssamling Lotteriinspektionens författningssamling Utgivare: Johan Röhr, Lotteriinspektionen, Box 199, 645 23 Strängnäs. ISSN Lotteriinspektionens föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism;

Läs mer

Kent Madstedt juni 2016

Kent Madstedt juni 2016 Kent Madstedt juni 2016 Betänkande av 2015 års penningtvättsutredning Ytterligare åtgärder mot PENNINGTVÄTT OCH FINANSIERING AV TERRORISM fjärde penningtvättsdirektivet samordning ny penningtvättslag m.m.

Läs mer

Föreläggande att göra rättelse

Föreläggande att göra rättelse 2017-02-15 Najnawa Exchange EF FI Dnr 15-12953 att. A (Anges alltid vid svar) Ystadsgatan 6 214 24 Malmö Föreläggande att göra rättelse Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel

Läs mer

Åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism Åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism 1 Vad är penningtvätt och finansiering av terrorism? Penningtvätt är när man försöker få pengar som kommer från brottslig verksamhet att omvandlas

Läs mer

Intern kontroll och Riskhantering

Intern kontroll och Riskhantering Intern kontroll och Riskhantering Inledning De externa regelverk som Atle Investment Services AB ( Bolaget ) har att följa består bland annat av svenska lagar och Finansinspektionens föreskrifter. Bolaget

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (6) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om kundkännedom - grundläggande åtgärder. Prövning av om fastighetsmäklaren har uppfyllt sin skyldighet att uppnå

Läs mer

Penningtvätt, finansiering av terrorism - Hur berör det Dig som kund hos oss?

Penningtvätt, finansiering av terrorism - Hur berör det Dig som kund hos oss? Penningtvätt, finansiering av terrorism - Hur berör det Dig som kund hos oss? Martin Johansson LR Revision & Redovisning Sverige AB Penningtvätt och finansiering av terrorism Penningtvätt förutsätter att

Läs mer

Föreläggande att göra rättelse

Föreläggande att göra rättelse 2017-02-15 Exchangehuset Hatam Naji AB FI Dnr 15-12948 att. Verkställande direktör (Anges alltid vid svar) Gustav Adolfs torg 2 252 25 Helsingborg Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (6) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om riskbaserade rutiner enligt penningtvättslagstiftningen och kundkännedom - dokumentation och bevarande. Prövning

Läs mer

Stockholms läns författningssamling

Stockholms läns författningssamling Stockholms läns författningssamling Länsstyrelsen Länsstyrelsens i Stockholms läns allmänna föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism; beslutade den 18 december 2009 (dnr

Läs mer

Översikt Vitec Säljstöd 7.2a... 2 Kundkännedom uppdragsgivare och köpare penningtvätt... 2

Översikt Vitec Säljstöd 7.2a... 2 Kundkännedom uppdragsgivare och köpare penningtvätt... 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Översikt Vitec Säljstöd 7.2a... 2 Kundkännedom uppdragsgivare och köpare penningtvätt... 2 Riskbedömning... 3 Affärsförbindelser på distans... 3 Verklig huvudman... 4 Affärsförbindelsens

Läs mer

KONSEKVENSUTREDNING med anledning av ett förslag till nya föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

KONSEKVENSUTREDNING med anledning av ett förslag till nya föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism 2012-12-18 KONSEKVENSUTREDNING med anledning av ett förslag till nya föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism Bakgrund Det tredje penningtvättsdirektivet, Europaparlamentets

Läs mer

Kammarkollegiets författningssamling

Kammarkollegiets författningssamling Kammarkollegiets författningssamling ISSN 1402-5345 (tryck) ISSN 1654-9325 (pdf) Utgivare: Gabriella Loman, Kammarkollegiet Fastighetsmäklarinspektionens föreskrifter KAMFS 2013:5 om åtgärder mot penningtvätt

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av

Läs mer

Tillämpningsområde och definitioner

Tillämpningsområde och definitioner 2013-xx-xx Fastighetsmäklarinspektionens föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism; beslutade den X xxxx 2013. Fastighetsmäklarinspektionen föreskriver 1 följande med stöd

Läs mer

Portfolio Försäkra. Ersättningspolicy. Ramverksversion 001

Portfolio Försäkra. Ersättningspolicy. Ramverksversion 001 Portfolio Försäkra Ersättningspolicy Ramverksversion 001 Datum för fastställelse 2015-05-22 Sidan 1 Innehåll Externa regelverk... 2 Interna regelverk... 2 1. Syfte... 2 2. Övergripande mål... 2 3. Organisation

Läs mer

Compliancefunktionen och de nya regelverken från FI om intern styrning och kontroll. Lina Rollby Claesson, Compliance Forum

Compliancefunktionen och de nya regelverken från FI om intern styrning och kontroll. Lina Rollby Claesson, Compliance Forum Compliancefunktionen och de nya regelverken från FI om intern styrning och kontroll Lina Rollby Claesson, Compliance Forum Vem är jag och varför dessa frågor? Styrelseledamot i CF sedan start Växelvis

Läs mer

Tematisk tillsyn om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Tematisk tillsyn om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism PM 1 (5) Emil Cargill-Ek 08-580 069 06 Tematisk tillsyn om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism (Reviderad version) Tillsynsprojektet I juni 2015 beslutade Fastighetsmäklarinspektionen

Läs mer

Länsstyrelsen i Västra Götalands län

Länsstyrelsen i Västra Götalands län Länsstyrelsen i Västra Götalands län 14 FS 2009:534 14 FS 2013:66 14 FS 2015:35 14 FS 2015:64 Länsstyrelsen i Västra Götalands läns allmänna föreskrifter (14 FS 2009:534) om åtgärder mot penningtvätt och

Läs mer

Tillsyn av penningöverföring, valutaväxling och kontanthantering

Tillsyn av penningöverföring, valutaväxling och kontanthantering Tillsyn av penningöverföring, valutaväxling och kontanthantering AUGUSTI 2015 augusti 2015 Dnr 15-7266 INNEHÅLL Sammanfattning 3 Finansinspektionens tillsyn av penningöverföring, valutaväxling och kontanthantering

Läs mer

Nordiska Kreditmarknadsaktiebolaget (publ)

Nordiska Kreditmarknadsaktiebolaget (publ) Nordiska Kreditmarknadsaktiebolaget (publ) Ersa ttningspolicy Fastställd av: Styrelse Tillgänglighet: Samtliga anställda Att fastställas: 2016-04-21 Rättslig grund: FFFS 2011:1 (FFFS 2014:22) Fastställs:

Läs mer

Intern styrning och kontroll i Investerums verksamhet

Intern styrning och kontroll i Investerums verksamhet Intern styrning och kontroll i Investerums verksamhet Investerum AB 556693-7495 & Investerum Pension KB 969683-3913 Regelboken 2018 Ägare: Styrelsen äger och fastställer dokumentet årligen. VD äger dock

Läs mer

Nordea Bank AB FI Dnr 13-1784 genom styrelsens ordförande Delgivning nr 1 Smålandsgatan 17 105 71 STOCKHOLM

Nordea Bank AB FI Dnr 13-1784 genom styrelsens ordförande Delgivning nr 1 Smålandsgatan 17 105 71 STOCKHOLM 2015-05-18 BESLUT Nordea Bank AB FI Dnr 13-1784 genom styrelsens ordförande Delgivning nr 1 Smålandsgatan 17 105 71 STOCKHOLM Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787

Läs mer

Polismyndigheten

Polismyndigheten REMISSYTTRANDE Vår referens: 2018/11/010 Er referens: A491.029/2018 1 (5) 2018-12-07 Polismyndigheten Via e-post till: elisabeth.borg@polisen.se Polismyndighetens förslag till föreskrifter om rapportering

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Gent Jansson, Finansinspektionen, Box 6750, 113 85 Stockholm. Beställningsadress: Fakta Info Direkt, Box 6430, 113 82 Stockholm. Tel. 08-587 671 00, Fax

Läs mer

Den nya penningtvättslagen. World Trade Center 19 maj 2017

Den nya penningtvättslagen. World Trade Center 19 maj 2017 Den nya penningtvättslagen World Trade Center 19 maj 2017 Program 12.40 Finansdepartementet, Jonas Karlsson - Den nya penningtvättslagen 13.45 Finanspolisen, Ole Petersen - Granskning och rapportering

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Gent Jansson, Finansinspektionen, Box 6750, 113 85 Stockholm. Beställningsadress: Thomson Fakta AB, Box 6430, 113 82 Stockholm. Tfn 08-587 671 00, Fax

Läs mer

Kammarkollegiets författningssamling

Kammarkollegiets författningssamling Kammarkollegiets författningssamling ISSN 1402-5345 ISSN 1654-9325 (on line) Utgivare: Bertil Kallner, Kammarkollegiet Fastighetsmäklarnämndens föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering

Läs mer

Införande av vissa internationella standarder i penningtvättslagen

Införande av vissa internationella standarder i penningtvättslagen REMISSYTTRANDE Vår referens: 2014/106 Er referens: Fi2014/2420 1 (8) 2014-09-29 Finansdepartementet Finansmarknadsavdelningen Enheten för bank och försäkring fi.registrator@regeringskansliet.se Införande

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (5) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om kundkännedom - grundläggande åtgärder. Prövning av om fastighetsmäklaren har uppfyllt sina skyldigheter att

Läs mer

Riktlinjer för intern styrning och kontroll

Riktlinjer för intern styrning och kontroll 1(10) Riktlinjer för intern styrning och kontroll 2(10) 1. Syfte Dessa riktlinjer syftar till att övergripande beskriva hur AP7 arbetar med frågor som rör intern styrning och kontroll. Riktlinjerna avser

Läs mer

En bättre riskhantering

En bättre riskhantering Penningtvätt och finansiering av terrorism 18 april 2013 18 april 2013 Dnr 13-4387 innehåll Sammanfattning 3 Inledning 4 Finansinspektionens iakttagelser 6 Enkätundersökningen 6 Iakttagelser i tillsyns-

Läs mer

Anmälan om. schablonmetoden, operativ risk

Anmälan om. schablonmetoden, operativ risk Anmälan om Februari 2007 schablonmetoden, operativ risk N Allmän information om anmälningsförfarandet Detta dokument innehåller Finansinspektionens krav på hur en anmälan om att använda schablonmetoden

Läs mer

Pandium Capital AB RIKTLINJER FÖR INTERNREVISION

Pandium Capital AB RIKTLINJER FÖR INTERNREVISION Pandium Capital AB RIKTLINJER FÖR INTERNREVISION Dessa riktlinjer har fastställts av styrelsen för Pandium Capital AB vid styrelsemöte den 30 september 2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 1 2 ORGANISATION

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Remissexemplar 2016-12-20 Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens allmänna råd om tillstånd för kreditinstitut utanför

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (8) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om kundkännedom - skärpta åtgärder och kundkännedom - dokumentation och bevarande. Prövning av om fastighetsmäklaren

Läs mer

Policy för intressekonflikter Version 1.3 Konfidentialitetsgrad: Klass 0 Publik information 12 mars 2019 Upprättad av: Chef Compliance Fastställd av:

Policy för intressekonflikter Version 1.3 Konfidentialitetsgrad: Klass 0 Publik information 12 mars 2019 Upprättad av: Chef Compliance Fastställd av: Policy för intressekonflikter Version 1.3 Konfidentialitetsgrad: 12 mars 2019 Upprättad av: Chef Compliance Fastställd av: Styrelsen i Landshypotek Bank Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 1.1 Bakgrund...

Läs mer

Åtgärder mot penningtvätt förändringsarbete och nya utmaningar. Thomas Grahn Senior Advisor Thomas Grahn AML Consulting

Åtgärder mot penningtvätt förändringsarbete och nya utmaningar. Thomas Grahn Senior Advisor Thomas Grahn AML Consulting Åtgärder mot penningtvätt förändringsarbete och nya utmaningar Thomas Grahn Senior Advisor Thomas Grahn AML Consulting Agenda Åtgärder mot penningtvätt (AML) och finansiering av terrorism (CFT) ökat fokus

Läs mer

INTERN STYRNING OCH KONTROLL. Aros Kapital AB,

INTERN STYRNING OCH KONTROLL. Aros Kapital AB, INTERN STYRNING OCH KONTROLL Aros Kapital AB, 556669-3130 Sid 2 (8) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 STYRNING 3 1.1 ORGANISATIONSSTRUKTUR 3 1.2 STYRELSE 3 1.3 VERKSTÄLLANDE DIREKTÖR 4 1.4 LEDNINGSGRUPP 4 1.5 RISK-

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Remissexemplar 2011-07-08 Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN Föreskrifter om ändring i Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd (FFFS

Läs mer

Kommittédirektiv. Nya regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Dir. 2014:140

Kommittédirektiv. Nya regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Dir. 2014:140 Kommittédirektiv Nya regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism Dir. 2014:140 Beslut vid regeringssammanträde den 30 oktober 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska lämna förslag

Läs mer

Policy för styrelsens och ledningens lämplighetsbedömning och mångfald Policy 160

Policy för styrelsens och ledningens lämplighetsbedömning och mångfald Policy 160 Policy för styrelsens och ledningens lämplighetsbedömning och mångfald Policy 160 INNEHÅLL Externa regelverk Interna regelverk 1. SYFTE... 1 2. DEFINITIONER... 1 3. ORGANISATION OCH ANSVARSFÖRDELNING...

Läs mer

Ett riskbaserat förhållningssätt och Processen för riskhantering

Ett riskbaserat förhållningssätt och Processen för riskhantering SwedSec Seminarium 2011-05-24 Åtgärder mot penningtvätt m.m. på värdepappersmarknaden i praktiken Fredric Lundén, Compliance officer, SEB Ett riskbaserat förhållningssätt och Processen för riskhantering

Läs mer

SVERIGES ADVOKATSAMFUNDS GRANSKNINGSRAPPORT FÖR ADVOKATBYRÅER

SVERIGES ADVOKATSAMFUNDS GRANSKNINGSRAPPORT FÖR ADVOKATBYRÅER SVERIGES ADVOKATSAMFUNDS GRANSKNINGSRAPPORT FÖR ADVOKATBYRÅER Advokatsamfundets granskning kan göras antingen genom skriftlig informationsinhämtning eller, när detta bedöms lämpligt, genom tillsynsbesök

Läs mer

Nyfiken på Compliance. Lina Williamsson Vice ordförande Compliance Forum

Nyfiken på Compliance. Lina Williamsson Vice ordförande Compliance Forum Nyfiken på Compliance Lina Williamsson Vice ordförande Compliance Forum Vem är jag? Vad är Compliance? Var finns Compliancefunktionen i företaget? Compliancefunktionens ställning i företaget? Inom vilket

Läs mer

Sparbanken Rekarne. Ersättningspolicy. Ramverksversion 720.002

Sparbanken Rekarne. Ersättningspolicy. Ramverksversion 720.002 Sparbanken Rekarne Ersättningspolicy Ramverksversion 720.002 Datum för fastställelse 2015-08-25 Sidan 1 Innehåll Externa regelverk... 2 Interna regelverk... 2 1. Syfte... 2 2. Övergripande mål... 2 3.

Läs mer

Punkt 10: Dnr 0023/16-09 VD-instruktion Försäkrings AB Göta Lejon

Punkt 10: Dnr 0023/16-09 VD-instruktion Försäkrings AB Göta Lejon 2016-06-09 Punkt 10: Dnr 0023/16-09 VD-instruktion Försäkrings AB Göta Lejon Förslag till beslut - att anta framlagd VD-instruktion för Försäkrings AB Göta Lejon FÖRSÄKRINGS AB GÖTA LEJON VD-instruktion

Läs mer

Ersättningspolicy. iaib AB. Upprättad av Andreas Olsson Godkänd av Styrelsen Version iaib AB

Ersättningspolicy. iaib AB. Upprättad av Andreas Olsson Godkänd av Styrelsen Version iaib AB Ersättningspolicy iaib AB Upprättad av Andreas Olsson 2017-04-25 Godkänd av Styrelsen 2017-04-25 Version 1.00 iaib AB 2017-04-25 1 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund och syfte... 3 2.

Läs mer

Punkt 11: Riktlinje för riskhantering och intern kontroll

Punkt 11: Riktlinje för riskhantering och intern kontroll 2016-11-23 Punkt 11: Riktlinje för riskhantering och intern kontroll Förslag till beslut i styrelsen att anta Riktlinje för riskhantering och intern kontroll Små ändringar är gjorda. Ändringar i rött.

Läs mer

Policy för styrelsens och ledningens lämplighetsbedömning och mångfald

Policy för styrelsens och ledningens lämplighetsbedömning och mångfald Sala Sparbank Policy för styrelsens och ledningens Policy 180 Datum för fastställelse 2016-08-22 Sidan 1 Innehåll Externa regelverk... 2 Interna regelverk... 2 1. Syfte... 2 2. Definitioner... 3 3. Organisation

Läs mer

I vägledningen hänvisas bl.a. till lagen (2017:630) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism (penningtvättslagen).

I vägledningen hänvisas bl.a. till lagen (2017:630) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism (penningtvättslagen). Utkast till vägledning inom kundkännedom för fondbolag Detta utkast till vägledning omfattar vissa frågor som fondbolagen är särskilt berörda av. Vissa andra frågor frågor om att avsluta affärsförbindelser,

Läs mer

Riktlinjer för riskhantering

Riktlinjer för riskhantering Riktlinjer för riskhantering 1. Inledning Case Kapitalförvaltning AB ( Bolaget ) står under Finansinspektionens tillsyn och har tillstånd till fondverksamhet enligt lag (2013:561) om förvaltare av alternativa

Läs mer

VIRSERUMS SPARBANK Policy för styrelsens och ledningens lämplighetsbedömning och mångfald

VIRSERUMS SPARBANK Policy för styrelsens och ledningens lämplighetsbedömning och mångfald VIRSERUMS SPARBANK 1.8 - Policy för styrelsens och ledningens lämplighetsbedömning och mångfald Contents 1. Syfte... 2 2. Definitioner... 2 3. Organisation och ansvarsfördelning... 3 3.1 Mångfald... 3

Läs mer

Yttrande över Finansinspektionens ändrade föreskrifter (FFFS 2009:1) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Yttrande över Finansinspektionens ändrade föreskrifter (FFFS 2009:1) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

UTARBETNINGEN AV RAPPORTERINGSSKYLDIGAS RISKBEDÖMNING

UTARBETNINGEN AV RAPPORTERINGSSKYLDIGAS RISKBEDÖMNING ANVISNING 1 (5) Basservice, rättsskydd och tillstånd Näringstillsyn UTARBETNINGEN AV RAPPORTERINGSSKYLDIGAS RISKBEDÖMNING 1 Allmänt om riskbedömning Den rapporteringsskyldigas riskbedömning Riskbaserad

Läs mer

Riktlinjer för hantering av intressekonflikter

Riktlinjer för hantering av intressekonflikter Riktlinjer för hantering av intressekonflikter Styrelsen för Redeye AB ( Bolaget ) har mot bakgrund av 8 kap. 21 lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden och 11 kap. Finansinspektionens föreskrifter (FFFS

Läs mer

Riktlinjer för intern styrning och kontroll

Riktlinjer för intern styrning och kontroll 1(12) Riktlinjer för intern styrning och kontroll Dokumenthistorik: Version Beslutad Datum Koppling till övrig styrdokumentation 2015:1 Förslag till styrelsen Juni 2015 Samtliga styrelsebeslutade riktlinjer

Läs mer

Punkt 19 Riktlinje för regelefterlevnad

Punkt 19 Riktlinje för regelefterlevnad 1 Tjänsteutlåtande 2018-04-24 Diarienummer: Handläggare: Katrin Kajrud Tel: 031-368 55 12 E-post: katrin.kajrud@gotalejon.goteborg.se Punkt 19 Riktlinje för regelefterlevnad Förslag till beslut i styrelsen

Läs mer

1.1.5 Policy för rekrytering av ledamöter till bankstyrelsen

1.1.5 Policy för rekrytering av ledamöter till bankstyrelsen 1.1.5 Policy för rekrytering av ledamöter till bankstyrelsen Innehåll Tilllämpliga regelverk... 2 1 Syfte... 2 2 Huvudmän... 2 3 Bankstyrelsens ansvar... 3 4 Valberedningens ansvar och uppdrag... 3 5 Bedömning

Läs mer

Ingripanden mot utländska kreditinstitut och vissa andra penningtvättsfrågor

Ingripanden mot utländska kreditinstitut och vissa andra penningtvättsfrågor REMISSYTTRANDE Vår referens: 2019/02/007 Er referens: Fi2019/00438/B 1 (10) 2019-05-09 Finansdepartementet Finansmarknadsavdelningen fi.remissvar@regeringskansliet.se fi.fma.b@regeringskansliet.se Ingripanden

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 24.3.2017 C(2017) 1951 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 24.3.2017 om ändring av delegerad förordning (EU) 2016/1675 om komplettering av Europaparlamentets

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om styrning, riskhantering och kontroll i kreditinstitut;

Läs mer

Policy för att uppnå bästa möjliga resultat vid utförande och fördelning av portföljtransaktioner och kunders order samt vid placering av order

Policy för att uppnå bästa möjliga resultat vid utförande och fördelning av portföljtransaktioner och kunders order samt vid placering av order Policy för att uppnå bästa möjliga resultat vid utförande och fördelning av portföljtransaktioner och kunders samt vid placering av Fastställd av: Styrelse Datum: 2017-01-17 Fastställs: Årligen eller vid

Läs mer

POLICY FÖR HANTERING AV ETISKA FRÅGOR

POLICY FÖR HANTERING AV ETISKA FRÅGOR Dokumenttyp Säkerhetsklass Ansvarig Författare Beslutsfattare Fastställd Policy Intern Compliance Nils Lansing Styrelsen 2013-12-05 POLICY FÖR HANTERING AV ETISKA FRÅGOR Aros Kapital AB, 556669-3130 Sid

Läs mer

Eskilstuna Mäklarteam AB (Fastighetsbyrån) Ersättningspolicy. Ramverksversion 001

Eskilstuna Mäklarteam AB (Fastighetsbyrån) Ersättningspolicy. Ramverksversion 001 Eskilstuna Mäklarteam AB (Fastighetsbyrån) Ersättningspolicy Ramverksversion 001 Datum för fastställelse 2015-05-22 Sidan 1 Innehåll Externa regelverk... 2 Interna regelverk... 2 1. Syfte... 2 2. Övergripande

Läs mer

Policy för styrelsens och ledningens lämplighetsbedömning och mångfald

Policy för styrelsens och ledningens lämplighetsbedömning och mångfald Beslutad av Dokumentplats M-disk/Regelverk LTV Sparbank Datum för fastställelse 2017-12-21 Sidan Lönneberga-Tuna-Vena Sparbank Policy för styrelsens och ledningens Ramverksversion 180.002 Beslutad av Stryelsen

Läs mer

FÖRFATTNINGAR OCH ANVISNINGAR GÄLLANDE ADVOKATVERKSAMHET SAMMANFATTNING AV BEKÄMPNINGEN AV PENNINGTVÄTT OCH FINANSIERING AV TERRORISM

FÖRFATTNINGAR OCH ANVISNINGAR GÄLLANDE ADVOKATVERKSAMHET SAMMANFATTNING AV BEKÄMPNINGEN AV PENNINGTVÄTT OCH FINANSIERING AV TERRORISM B 17.2 SAMMANFATTNING AV BEKÄMPNINGEN AV PENNINGTVÄTT OCH FINANSIERING AV TERRORISM ALLMÄNT Skyldigheten att anmäla penningtvätt gäller dem som affärs- eller yrkesmässigt bistår i juridiska frågor. Advokater

Läs mer

Ersättningspolicy. Datum:

Ersättningspolicy. Datum: Fastställd av: Styrelse Datum: 2017-09-12 Fastställs: Årligen och vid behov Tidigare godkänd; 2016-05-09 Tillgänglighet: Informationsklass Öppen. För samtliga anställda på Bolagets server Rättslig grund:

Läs mer

Policy för styrelsens och ledningens lämplighetsbedömning och mångfald

Policy för styrelsens och ledningens lämplighetsbedömning och mångfald VIRSERUMS SPARBANK Policy för styrelsens och ledningens lämplighetsbedömning och mångfald Fastställd av sparbanksstämman 2017-04-28 Contents 1. Syfte... 2 2. Definitioner... 2 3. Organisation och ansvarsfördelning...

Läs mer

Ingripanden mot utländska kreditinstitut och vissa andra penningtvättsfrågor

Ingripanden mot utländska kreditinstitut och vissa andra penningtvättsfrågor Finansdepartementet Finansmarknadsavdelningen Ingripanden mot utländska kreditinstitut och vissa andra penningtvättsfrågor Fi2019/00438/B Februari 2019 Promemorians huvudsakliga innehåll I promemorian

Läs mer

Governance, Risk & Compliance EBA Guideline 44

Governance, Risk & Compliance EBA Guideline 44 Governance, Risk & Compliance EBA Guideline 44 Sikkerhed & Revision konferencen 2012 den 6 september Jan Hedqvist FRM, KPMG Depend upon it, Sir, when a man knows he is to be hanged in a fortnight, it concentrates

Läs mer

Yttrande över Länsstyrelsen i Västra Götalands läns förslag till ändring i föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Yttrande över Länsstyrelsen i Västra Götalands läns förslag till ändring i föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Risk- och kapitalhantering

Risk- och kapitalhantering Risk- och kapitalhantering INLEDNING Information om s risk- och kapitalhantering publiceras i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 575/2013 om tillsynskrav för kreditinstitut och

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2009:92) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism; SFS 2017:675 Utkom från trycket den 30 juni 2017 utfärdad den 22 juni

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Observera att denna konsoliderade version är en sammanställning, och att den tryckta författningen är den officiellt giltiga. En konsoliderad version är en fulltextversion där alla ändringar har införts

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 27.10.2017 C(2017) 7136 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 27.10.2017 om ändring av delegerad förordning (EU) 2016/1675 vad gäller tillägg av Etiopien

Läs mer

Remiss - förslag till föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Remiss - förslag till föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism REMISSYTTRANDE Vår referens: 2017/04/005 Er referens: FI Dnr 16-2467 1 (15) 2017-05-08 Finansinspektionen finansinspektionen@fi.se Remiss - förslag till föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering

Läs mer

Information om behandling av personuppgifter

Information om behandling av personuppgifter Information om behandling av personuppgifter Fondab och Fondabs dataskyddsombud, DPO är personuppgiftsansvarig för de personuppgifter som behandlas när du registrerar dig på Fondmarknanden.se och/eller

Läs mer

1(5) Anmälan nytt konto Finansiella företag. Välkommen som investerare i våra fonder! Företagsuppgifter

1(5) Anmälan nytt konto Finansiella företag. Välkommen som investerare i våra fonder! Företagsuppgifter 160623 1(5) Anmälan nytt konto Finansiella företag Välkommen som investerare i våra fonder! Innan vi kan komma igång måste vi be er om en del uppgifter. Det är viktigt att ni fyller i samtliga uppgifter.

Läs mer