Rimlighets- och expertedo mning av ekologisk status med sto d av hydromorfologi.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rimlighets- och expertedo mning av ekologisk status med sto d av hydromorfologi."

Transkript

1 VMHyMo Mottagare: Sveriges fem vattenmyndigheter Kartläggning och Analys-gruppen Rimlighets- och expertedo mning av ekologisk status med sto d av hydromorfologi. Sammanställt av Katarina Vartia och Sara Frödin Nyman Syftet med denna skrift är att ge stöd vid användandet av hydromorfologiska kvalitetsfaktorer vid rimlighets- och expertbedömning av ekologisk status. Vi är medvetna om att textmassan är något tungläst och rekomenderar därför att paus i läsandet tas med jämna mellanrum. Skriften berör endast sjöar och vattendrag. Inledning Ekologisk status är ett uttryck för kvaliteten på strukturen och funktionen hos akvatiska ekosystem som är förbundna med ytvatten 1. Med strukturer i ett akvatiskt ekosystem menas fördelning, utbredning samt mängd av både levande och icke levande material, såsom död ved och olika typer av substrat. Strukturer innefattar även naturliga morfologiska variationer, som till exempel fördelning av strömsträckor inom ett vattendrag. Det biologiska samhällets artsammansättning och rumsliga utbredning, t ex hur bottenfauna och makrofyter fördelar sig i ett vattensystem, utgör också en struktur. Arters ålderssammansättning i vattendraget utgör på liknande sätt en struktur. Med funktionen hos det akvatiska systemet menas organismers påverkan på sin omgivning och tvärtom, samt kretslopp hos materia, energi och begränsande näringsämnen, som kväve och fosfor. Funktioner i det akvatiska ekosystemet kan också vara naturliga störningar som t ex höga flöden eller naturliga dygns- och säsongsvariationer i flödes- och sedimentregimen. Strukturer och funktioner finns på olika skalnivåer och bildar tillsammans de habitat och ekologiska nischer som finns inom de akvatiska ekosystemen. Habitat definieras inom biologin som en miljö där en viss växt- eller djurart kan leva. Ordet habitat är 1 Artikel (12)

2 delvis synonymt med ordet biotop, men habitat kan sägas vara områdets lämplighet som livsmiljö sedd ur artens perspektiv, medan biotopen är områdets naturtyp mer allmänt. En ekologisk nisch är det levnadsområde där en enskild art kan överleva och reproducera sig. Bakgrund Enligt direktivet krävs en klassificering av ytvatten genom bedömning av ekologisk status eller ekologisk potential samt kemisk status. Klassificering av ekologisk status sker genom bedömning av tre grupper av kvalitetsfaktorer: biologiska, hydromorfologiska, samt fysikalisk-kemiska kvalitetsfaktorer. Respektive kvalitetsfaktor har underliggande parametrar som ska reflektera vattenförekomstens status. I direktivet finns ingen rangordning beskriven mellan kvalitetsfaktorerna. Däremot framgår att både de hydromorfologiska samt de fysikalisk-kemiska faktorerna ska fungera som stöd för de biologiska faktorerna. På, vad det verkar, en gemensam rangordningsnivå. Det är viktigt att hålla isär de tre kvalitetsfaktorerna och att ha klart för sig vad respektive grupp av kvalitetsfaktor faktiskt visar: biologiska kvalitetsfaktorer visar på förändring i artsammansättning; fysikalisk-kemiska kvalitetsfaktorer visar på förändring i vattenkemin. Hydromorfologiska bedömningsgrunderna visar på antropogena förändringar i hydrologin eller morfologin. Det är alltså endast de biologiska parametrarna som ska visa på påverkan på biologin. Denna påverkan kan förvisso bero på förändrade hydromorfologiska eller fysikaliskkemiska förhållanden, men det är de biologiska parametrarna som kan påvisa kopplingen till förändringar av hydromorfologiska eller fysikalisk-kemiska förhållanden. Sambandet kan även visas genom att ett resonemang visar på kopplingen mellan de olika kvalitetsfaktorerna och bedömning av ekologisk status. Det är därtill viktigt att ha klart för sig att de tre grupperna av kvalitetsfaktorer har sitt ursprung från tre olika naturvetenskapliga områden, biologi, fysik och kemi. Det kräver alltså något olika kompetenser och kunskaper för att förstå och bedöma de olika grupperna. De hydromorfologiska och fysikalisk-kemiska kvalitetsfaktorer utgör stöd för de biologiska faktorerna genom att de beskriver de yttre förhållandena och förutsättningarna, d.v.s. kvaliteten på strukturen och funktionen, hos det akvatiska ekosystemet. Om de hydromorfologiska och/eller fysikalisk-kemiska kvalitetsfaktorerna förändras i en vattenförekomst, kommer även livsmiljöerna och förutsättningarna för allt biologiskt liv att förändras. 2 (12)

3 Ekologisk status ska klassificeras i enlighet med direktivets bilaga V. I direktivet finns separata listor som beskriver kvalitetsfaktorerna för respektive kategori av vatten: vattendrag, sjöar, vatten i övergångszoner och kustvatten. Där finns även tabeller med styrande definitioner för klassificering av ekologisk status för respektive typ av ytvatten, samt en allmän definition av ekologisk status. Enligt den allmänna definitionen 2 förekommer hög status då det inte finns eller finns endast mycket liten mänsklig förändring av ytvattenförekomstens värden för de fysikalisk-kemiska och hydromorfologiska kvalitetsfaktorerna. Förändringarna ska jämföras med de värden som normalt gäller för denna typ av förekomst vid opåverkade förhållanden, s.k. referensförhållanden. God ekologisk status förekommer då hydromorfologiska och fysikalisk-kemiska förhållanden möjliggör att värdena för ytvattenförekomstens biologiska kvalitetsfaktorer uppvisar liten påverkan från mänskliga störningar. Vid god ekologisk status avviker de biologiska kvalitetsfaktorerna endast i liten omfattning från de värden som normalt gäller för ytvattenförekomsten vid opåverkade förhållanden. Måttlig ekologisk status förekommer då hydromorfologiska och fysikalisk-kemiska förhållanden orsakar att värdena för ytvattenförekomstens biologiska kvalitetsfaktorer avviker i måttlig omfattning från de värden som gäller för ytvattenförekomsten vid opåverkade förhållanden. De biologiska faktorerna är avsevärt mer påverkade än vid förhållanden med god status. Vatten med status under måttlig ska klassificeras som otillfredsställande eller dåliga. Bedömning av ekologisk status med stöd av hydromorfologisk status Enligt direktivet utgör som ovan nämnts de hydromorfologiska faktorerna stöd för de biologiska faktorerna. Ifall hydromorfologin inte är god saknas möjlighet att upprätta en god ekologisk status. Samma resonemang gäller, som sagt, för fysikalisk-kemiska. Tabellen nedan visar de hydromorfologiska faktorerna för vattendrag och sjöar såsom de definieras i direktivet. Tabellen visar även de hydromorfologiska kvalitetsfaktorerna med underliggande parametrar från gällande svenska hydromorfologiska bedömningsgrunder 3, (HVMFS 2013:19). Observera att de svenska bedömningsgrunderna har flera underliggande parametrar per faktor än vad som anges i direktivet. 2 Allmän definition för ekologisk status finns i bilaga V Bilaga 3, Havs och vattenmyndighetens föreskrifter om klassificering och miljökvalitetsnormer avseende ytvatten (HVMFS 2013:19) 3 (12)

4 Svenska hydromorfologiska bedömningsgrunder Direktivet PM Vattendrag Sjöar Hydrologisk regim Hydrologisk regim Kvantitet och dynamik för vattenflöde Vattenflödesvolym och vattenflödesdynamik Förbindelser med grundvattenförekomster Uppehållstid Förbindelser med grundvattenförekomster Vattendragets kontinuitet - Morfologiska förhållande Morfologiska förhållande Variation i floddjup och flodbredd Variation i sjövattendjup Flodbreddens struktur och substrat Sjöbäddens volym, struktur och substrat Strandzonens struktur Sjöstrandens struktur Hydrologisk regim i vattendrag Specifik flödesenergi i vattendrag Volymsavvikelse i vattendrag Flödets förändringstakt i vattendrag Vattenståndets förändringstakt i vattendrag Konnektivitet Konnektivitet i uppströms och nedströms riktning Konnektivitet i sidled till närområde och svämplan Morfologiskt tillstånd Vattendragsfårans form Vattendragets planform Vattendragsfårans bottensubstrat Död ved i vattendrag Strukturer i vattendraget Vattendragsfårans kanter Vattendragets närområde Svämplanets strukturer och funktioner i vattendrag Hydrologisk regim i vattendrag Vattenståndsvariation i sjöar Avvikelse i vinter- eller sommarvattenstånd Vattenståndets förändringstakt i sjöar Konnektivitet Längsgående konnektivitet i sjöar Konnektivitet till närområde och svämplan kring sjöar Morfologiskt tillstånd Vattendragsfårans form Förändring av sjöars planform Bottenstubstrat i sjöar Strukturer på grunda vattenområdet i sjöar Närområdet runt sjöar Svämplanets strukturer och funktion runt sjöar I de fall de hydromorfologiska bedömningsgrunderna visar på lägre status än de biologiska bedömningsgrunderna kan ekologisk status sänkas. Om så görs behöver orsaken motiveras med ett resonemang som förklarar kopplingen mellan det hydromorfologiska tillståndet och påverkan på ekologisk status och som visar på att de inte är överensstämmande. Med stöd av gällande föreskrift 4 kan en gruppering vattenförekomster med likartade referensförhållanden och påverkanstryck göras. En bedömningen kan då göras för flera vattenförekomster samtidigt. Sänkningen görs med stöd av en rimlighets- och osäkerhetsbedömning 5 och ska inte förväxlas med expertbedömning. Expertbedömning 6 görs när det inte finns tillgänglig data för att kunna använda bedömningsgrunderna. Med data menas både mätdata och modellerad data. 4 Havs- och vattenmyndighetens föreskrifter om klassificering och miljökvalitetsnormer avseende ytvatten. HVMFS 2013: kap. 9 och 12 i HVMFS 2013: kap. 13 i HVMFS 2013:19 4 (12)

5 Enligt samma resonemang ska man inte klassa ekologisk status som god eller hög om biologidata saknas men data visar måttlig eller sämre status vid hydromorfologi eller fysikalisk-kemiska klassificering. Sammanvägning av hydromorfologiska parametrar 7 Vid sammanvägningen av parametrarna till kvalitetsfaktorerna kontinuitet och hydrologisk regim ska den parameter vara utslagsgivande som uppvisar den sämsta statusen. För kvalitetsfaktorn morfologiskt tillstånd ska ett genomsnitt för varje parameters klass beräknas. Det sker ingen sammanvägning av de tre kvalitetsfaktorerna till en hydromorfologisk bedömning utan varje kvalitetsfaktor redovisas var och en för sig. Referensförhållande 8 och hydromorfologisk typ 9 Vid klassificering av de hydromorfologiska kvalitetsfaktorerna är utgångspunkten ytvattenförekomstens referensförhållande. Referensförhållandet för konnektivitet, hydrologisk regim/hydrografiska villkor samt morfologiskt tillstånd faställs specifikt för vattenförekomsten eller för en grupp av ytvattenförekomster av samma hydromorfologiska typ. I första hand ska historisk mätdata som beskriver de hydromorfologiska funktionerna och strukturerna före de mänskligt framkallade förändringarna användas för att beskriva referensförhållandet. Som stöd för att fastställa referensförhållanden för väsentliga hydromorfologiska funktioner och strukturer kan hydromorfologiska typer användas, se nedan. Varje hydromorfologisk typ representerar en uppsättning med specifika hydromorfologiska funktioner och strukturer som skapar de fysiska förutsättningarna för ekologisk status. Delar eller hela referensförhållandet kan vara baserad på modellberäkningar eller andra prediktiva modeller. Syftet med hydromorfologiska typer är att underlätta fastställande av referensförhållanden. Varje hydromorfologisk typ domineras av vissa hydrologiska och morfologiska processer med specifika hydromorfologiska strukturer som följd. En vattenförekomst i vattendrag eller kust- och övergångsvatten kan innehålla en eller flera enheter med olika hydromorfologiska typer. Likaså kan en hydromorfologisk typ som förekommer i flera sammanhängande vattenförekomster utgöra grund för att gruppera vattenförekomsterna. En sjö utgör alltid en hydromorfologisk typ. 7 Kap. 1 Bilaga 3 HVMFS 2013:19 8 Kap. 1 Bilaga 3 HVMFS 2013:19 9 Kap. 12 Bilaga 3 HVMFS 2013:19 5 (12)

6 Genom att fastställa hydromorfologisk typ tillhandahålls en generell beskrivning av sambandet mellan hydrologisk regim och morfologiskt tillstånd samt känslighet för mänskligt påverkanstryck. Genom att jämföra vattenförekomstens hydromorfologiska tillstånd med hydromorfologisk typ, finns en möjlighet att förutsäga vattenförekomstens kommande utveckling och status. Vattendrag Hydrologisk regim Begreppet hydrologisk regim i vattendrag definieras i direktivet som det hydrologiska tillstånd en vattenförekomst uppvisar avseende vattenflödesvolym, vattenflödesdynamik och tillgänglig flödesenergi enligt typspecifika referensförhållanden. Vattenflödesvolym sätter ramarna för utbredningen av akvatiska habitat eftersom vattenmassan styr var akvatiska organismer kan leva. Det gäller både hur stor andel av botten som är vattentäckt och hur djupt vattendraget är. Vattenflödesdynamiken beskriver vattenflödesvariationen i tid. Låga vattenflöden säkerställer förekomst av habitat för olika arters ungar. Exempel på låga flöden som säkerställer förekomst av habitat är basflödet. Det är den vattenföring som inte kan hänvisas till något speciellt nederbördstillfälle utan är ofta kopplat till grundvattentillförseln. Medelvattenföring och mindre flödestoppar möjliggör arters migration, lek och spridning. Mindre översvämningar sorterar sediment samt sammankopplar fåran och svämplanet. Större översvämningar underhåller vattendragets struktur och utveckling. Flödesenergi är ett mått på kraften av vattendragets motor och är en förutsättning för bildandet av olika morfologiska förhållanden. Kvalitetsfaktorn hydrologisk regim beskrivs av de underliggande parametrarna: specifik flödesenergi, volymsavvikelse, flödets förändringstakt samt vattenståndets förändringstakt. Förslag till motiveringstext: När hydrologisk regim är klassad som sämre än god innebär det att inte heller finns förutsättningar för att ekologisk status ska vara god. Sambanden som beskrivs ovan innebär att god hydrologi är en förutsättning för god ekologisk status. Vid bedömning av hydrologisk regim är den sämsta parametern utslagsgivande, eftersom det räcker att en parameter är sämre än god för att det ska få omfattande negativa konsekvenser för biologin. 6 (12)

7 När hydrologisk regim, med hänsyn till effekterna av eventuella genomförda åtgärder, är klassad som sämre än god innebär det att inte heller finns förutsättningar för att ekologisk status ska vara god. Sambanden som beskrivs ovan innebär att god hydrologisk regim är en förutsättning för god ekologisk status. Ekologisk status i vattenförekomst är satt till status med stöd av att statusen för hydrologisk regim i vattenförekomsten som är klassad till. Utveckla därefter eventuellt vilka parametrar som sticker ut. Vattendragets kontinuitet Begreppet kontinuitet i vattendrag har flera dimensioner. Dels inbegrips möjligheten till längsgående (longitudinell) spridning och fria passager för djur, växter, sediment och organiskt material i uppströms och nedströms riktning. Dessutom omfattas möjligheten till spridning genom tvärgående (lateral) vattenrörelser mellan vattendraget och omgivande landområden. Kvalitetsfaktorn kontinuitet beskrivs av de underliggande parametrarna: kontinuitet i uppströms och nedströms riktning i vattendrag samt kontinuitet i sidled till närområde och svämplan i vattendrag. Bägge spridningsvägarna bedöms i relation till referensförhållandena. Observera att bristande kontinuitet för sediment och organiskt material inte ingår i kvalitetsfaktorn kontinuitet, eftersom konsekvensen av denna påverkan beaktas genom de morfologiska kvalitetsfaktorerna. Kvalitetsfaktorn kontinuitet ska därför enbart definieras utifrån hur rörelse, spridning och utbredning av växter och djur påverkas och därmed försämrar det ekologiska samhällets strukturer och dess funktioner. När kontinuiteten på ett betydande sätt är påverkad betyder det att en del populationer blir påverkad av fragmenterade eller/och minskade habitat. Detta i sin tur kan leda till genetiskt selektionstryck, inavel, minskade eller förlorade uppväxt eller födoområde. I sämsta fall leder det till att populationen inte kan fullborda sin livscykel. Resultatet av försämrad kontinuitet kan innefatta utdöende av eller mindre starka populationer, ändrade populationsstrukturer och förlust av ekosystemfunktioner i en sådan omfattning att den ekologiska statusen blir sämre än god. Förslag till motiveringstext: När kontinuitet, med hänsyn till effekterna av eventuella genomförda åtgärder (faunapassager), är klassad som sämre än god innebär det att inte heller finns förutsättningar för att ekologisk status ska vara god. Sambanden som beskrivs ovan innebär att god kontinuitet är en förutsättning för god ekologisk status. Vid bedömning av kontinuitet är den sämsta parametern utslagsgivande, eftersom det räcker att en parameter är sämre än god för att det ska få omfattande negativa konsekvenser för biologin. 7 (12)

8 Ekologisk status i vattenförekomst är satt till med stöd av att statusen för kontinuitet i vattenförekomsten är klassad till. Utveckla eventuellt vilka parametrar som sticker ut. Morfologiskt tillstånd Morfologiskt tillstånd definieras i direktivet som de fysiska strukturer och funktioner som en vattenförekomst uppvisar avseende variation i vattendragets djup och bredd, dess strukturer och substrat, samt strandzonens och svämplanets strukturer. Allt i förhållande till referensförhållanden. Variationer i vattendragets morfologiska tillstånd förekommer naturligt i vattendrag och härstammar från de fysikaliska processer som uppstår i rinnande vatten och är en föresättning för vattendragens naturligt varierande livsmiljöer och biologisk mångfald. Variationen styrs av vattendragets lutning, avrinningsområdets utseende och geologi samt historiska hydrogeomorfologiska processer. Det innebär att ett vattendrag kan delas in i olika morfologiska typer enligt gällande föreskrift 10 utifrån dess utseende. För varje morfologisk typ kan karaktäristiska referensförhållanden definieras. Nästan all morfologisk påverkan leder till en förlust eller förändring av habitat eller nischer som i sin tur leder till mer homogena samhällen eller/och utarmning av biodiversitet. Homogena samhällen och utarmad biodiversitet leder till minskad resiliens 11 i systemet och minskad ekosystemfunktionalitet. Exempel på ekosystemfunktionalitet som är betydande för det mänskliga samhället är reningsförmåga, översvämningsskydd och produktion. Denna kvalitetsfaktor beskrivs av de underliggande parametrarna: vattendragsfåran form, vattendragets planform, vattendragsfårans bottensubstrat, död ved i vattendraget, strukturer i vattendraget, vattendragsfårans kanter, vattendragets närområde samt svämplanets strukturer och funktion. Förslag till motiveringstext: När det morfologiska tillståndet är klassad som sämre än god innebär det att inte heller finns förutsättningar för att ekologisk status ska vara god. Sambanden som beskrivs ovan innebär att god hydromorfologi är en förutsättning för god ekologisk status. Vid bedömning av morfologin sammanvägs de enskilda parametrarna till kvalitetsfaktorn morfologiskt tillstånd som därmed är en genomsnittslig status för samtliga klassificerade parametrar. När morfologin, med hänsyn till effekterna av eventuella genomförda åtgärder, är klassad som sämre än god innebär det att inte heller finns förutsättningar för att 10 Kap. 12 Bilaga 3 HVMFS 2013:XX 11 Resiliens är ett systems långsiktiga förmåga att klara av förändring och att vidareutvecklas 8 (12)

9 ekologisk status ska vara god. Sambanden som beskrivs ovan innebär att god morfologi är en förutsättning för god ekologisk status. Ekologisk status i vattenförekomst är satt till med stöd av att den sammanvägda morfologiska statusen i vattenförekomsten är klassad till. Utveckla eventuellt vilka parametrar som sticker ut. Sjöar Hydrologisk regim I direktivet definieras begreppet hydrologisk regim definieras i sjöar som vattenflödesvolym, vattnets uppehållstid och vattenflödesdynamik samt förbindelser med grundvattenförekomster, i relation till referensförhållanden. Vattenflödesvolym sätter ramarna för utbredningen av akvatiska habitat eftersom vattenmassan styr var akvatiska organismer kan leva. Det gäller både hur stor andel av botten som är vattentäckt och hur djupt vattendraget är. Vattenflödesdynamiken beskriver vattenflödesvariationen i tid. Låga vattenflöden säkerställer förekomst av habitat för olika arters ungar. Exempel på låga flöden som säkerställer förekomst av habitat är sjöns lägsta naturliga nivå. Det är den vattenföring som inte kan hänvisas till något speciellt nederbördstillfälle utan är ofta kopplat till grundvattentillförseln. Medelvattenföring och mindre flödestoppar möjliggör arters migration, lek och spridning. Mindre översvämningar sorterar sediment samt sammankopplar sjön och svämplanet. Större översvämningar underhåller svämplanets struktur och utveckling. Kvalitetsfaktorn hydrologisk regim beskrivs av de underliggande parametrarna: specifik flödesenergi, volymsavvikelse, flödets förändringstakt samt vattenståndets förändringstakt. Förslag till motiveringstext: När hydrologisk regim är klassad som sämre än god innebär det att inte heller finns förutsättningar för att ekologisk status ska vara god. Sambanden som beskrivs ovan innebär att god hydrologi är en förutsättning för god ekologisk status. Vid bedömning av hydrologisk regim är den sämsta parametern utslagsgivande, eftersom det räcker att en parameter är sämre än god för att det ska få omfattande negativa konsekvenser för biologin. När hydrologisk regim, med hänsyn till effekterna av eventuella genomförda åtgärder, är klassad som sämre än god innebär det att inte heller finns förutsättningar för att ekologisk status ska vara god. Sambanden som beskrivs ovan innebär att god hydrologisk regim är en förutsättning för god ekologisk status. 9 (12)

10 Ekologisk status i vattenförekomst är satt till status med stöd av att statusen för hydrologisk regim i vattenförekomsten som är klassad till. Utveckla därefter eventuellt vilka parametrar som sticker ut. Kontinuitet Begreppet kontinuitet i sjöar definieras som möjligheten till spridning och fria passager för djur, växter, sediment och organiskt material längs det grunda vattenområdet i sjöar samt från sjön till omgivande landområden beroende av vattnet i vattenförekomsten, i relation till de typspecifika referensförhållandena. Bristande kontinuitet för sediment och organiskt material ingår inte i kvalitetsfaktorn kontinuitet i sjöar eftersom denna påverkan beaktas genom de morfologiska kvalitetsfaktorerna. Kvalitetsfaktorn kontinuitet ska därför enbart definieras utifrån dess effekter på de biologiska kvalitetsfaktorerna för sjöar. När kontinuiteten på ett betydande sätt är påverkad betyder det att en del populationer blir påverkad av fragmenterade eller/och minskade habitat. Detta i sin tur kan leda till genetiskt selektionstryck, inavel, minskade eller förlorade uppväxt eller födoområde. I sämsta fall leder det till att populationen inte kan fullborda sin livscykel. Resultatet av försämrad kontinuitet kan innefatta utdöende eller mindre starka populationer, ändrade populationsstrukturer och förlust av ekosystemfunktioner i en sådan omfattning att den ekologiska statusen som är förbundna med ytvatten är sämre än god. Förslag till motiveringstext: När kontinuitet är klassad som sämre än god innebär det att inte heller finns förutsättningar för att ekologisk status ska vara god. Sambanden som beskrivs ovan innebär att god kontinuitet är en förutsättning för god ekologisk status. Vid bedömning av kontinuitet är den sämsta parametern utslagsgivande, eftersom det räcker att en parameter är sämre än god för att det ska få omfattande negativa konsekvenser för biologin. Ekologisk status i vattenförekomst är satt till med stöd av att statusen för kontinuitet i vattenförekomsten är klassad till. Utveckla eventuellt vilka parametrar som sticker ut. Morfologiskt tillstånd Morfologiskt tillstånd i sjöar definieras i direktivet som det tillstånd en vattenförekomst uppvisar avseende variation i djupförhållanden, planform, dess strukturer och substrat samt det grunda vattenområdets och svämplanets strukturer relativt typspecifika referensförhållanden. 10 (12)

11 Variationer i sjöns morfologiska tillstånd kommer av de fysikaliska processer som rådde vid sjöns bildande. I sjöar är den specifika flödesenergin noll vilket innebär att när sjön väl är bildad förändras den inte på grund av de fysikaliska processer som uppstår av rinnande vatten. Däremot kan vågrörelser ha inverkan på sjöns morfologiska tillstånd. Den morfologiska variationen är en föresättning för sjöns naturligt varierande livsmiljöer och biologisk mångfald. Sjöar kan, liksom vattendrag, delas in i olika hydromorfologiska typer utifrån dess utseende. Nästan all morfologisk påverkan leder till en förlust eller förändring av habitat eller nischer som i sin tur leder till mer homogena samhällen eller/och utarmning av biodiversitet. Homogena samhällen och utarmad biodiversitet leder till minskad resiliens 12 i systemet och minskad ekosystemfunktionalitet. Exempel på ekosystemfunktionalitet som är betydande för det mänskliga samhället är reningsförmåga, översvämningsskydd och produktion. Denna kvalitetsfaktor beskrivs av de underliggande parametrarna: Förändring av sjöars planform, bottenstubstrat i sjöar, strukturer på grunda vattenområdet i sjöar, närområdet runt sjöar och svämplanets strukturer och funktion runt sjöar Förslag till motiveringstext: När det morfologiska tillståndet är klassad som sämre än god innebär det att inte heller finns förutsättningar för att ekologisk status ska vara god. Sambanden som beskrivs ovan innebär att god hydromorfologi är en förutsättning för god ekologisk status. Vid bedömning av morfologin sammanvägs de enskilda parametrarna till kvalitetsfaktorn morfologiskt tillstånd som därmed är en genomsnittslig status för samtliga klassificerade parametrar. När morfologin, med hänsyn till effekterna av eventuella genomförda åtgärder, är klassad som sämre än god innebär det att inte heller finns förutsättningar för att ekologisk status ska vara god. Sambanden som beskrivs ovan innebär att god morfologi är en förutsättning för god ekologisk status. Ekologisk status i vattenförekomst är satt till med stöd av att den sammanvägda morfologiska statusen i vattenförekomsten är klassad till. Utveckla eventuellt vilka parametrar som sticker ut. 12 Resiliens är ett systems långsiktiga förmåga att klara av förändring och att vidareutvecklas 11 (12)

12 Hydrologi, morfologi och kontinuitet hänger ihop Förändrade morfologiska förhållanden kan leda till sekundära effekter på hydrologi och kontinuitet. Dels genom förändring av flöde och specifik flödesenergi, dels genom att habitat fragmenteras. Detta leder i sin tur till förändrad morfologi. Likaså leder förändring i hydrologi och kontinuitet till förändrade morfologiska förhållanden. Slutligen Dokumentet innehåller förslag på motiveringstexter i syfte att ge stöd vid användandet av hydromorfologiska kvalitetsfaktorer vid rimlighets- och expertbedömning av ekologisk status. Dessa förslag kan givetvis kompletteras med egna motiveringar och formuleringar. När egna motiveringar skrivs in i VISS är det viktigt att komma ihåg att ju mer motiverad och beskriven kopplingen mellan den hydromorfologiska kvalitetsfaktorn och ekologisk status är desto lättare är det att förstå. God förståelse förenklar processerna både vid val av åtgärder och vid tillsyn och prövning. 12 (12)

Nya statusklassningar vattendrag nov 2013

Nya statusklassningar vattendrag nov 2013 Nya statusklassningar vattendrag nov 2013 Renate Foks 12 nov 2013 Hagbyån och Halltorpsån Utdrag från VISS, 12 nov 2013 Hagbyån Hagbyån Hagbyån Halltorpsån Halltorpsån gul = måttlig ekologisk status, grön=

Läs mer

PM HYDROMORFOLOGISK PÅVERKAN

PM HYDROMORFOLOGISK PÅVERKAN 8 1 Syfte Denna PM avser att beskriva den planerade verksamheten vid Lövstas eventuella påverkan på de hydromorfologiska kvalitetsfaktorerna enligt vattendirektivet. 2 Planerad verksamhet I Mälaren planeras

Läs mer

Bedömning av försurning - stora förändringar mot förra cykeln. Länsvattendagen

Bedömning av försurning - stora förändringar mot förra cykeln. Länsvattendagen Bedömning av försurning - stora förändringar mot förra cykeln Länsvattendagen 2013-10-10 Tobias Haag Bakgrund Svaveloxider Svavelsyra Höga metallhalter Lågt ph Magicmodellen och Magicbiblioteket Magicmodellen

Läs mer

Sida 1 (18) Förvaltande Enhet /Upphandlingsnu mmer. Stora Projekt, Projekt Mälarbanan 2012/27198 Handläggare/upprättad av (projektör)

Sida 1 (18) Förvaltande Enhet /Upphandlingsnu mmer. Stora Projekt, Projekt Mälarbanan 2012/27198 Handläggare/upprättad av (projektör) Sida 1 (18) Förvaltande Enhet Diarie- /Upphandlingsnu mmer Stora Projekt, 2012/27198 Handläggare/upprättad av (projektör) Simon Lelie, WSP Handläggare namn/sign. (beställare) Granskad(proj ektör) Anders

Läs mer

HVMFS 2016:31 BILAGA 3: BEDÖMNINGSGRUNDER FÖR HYDROMORFOLOGISKA KVALITETSFAKTORER I SJÖAR, VATTENDRAG, KUSTVATTEN OCH VATTEN I ÖVERGÅNGSZON

HVMFS 2016:31 BILAGA 3: BEDÖMNINGSGRUNDER FÖR HYDROMORFOLOGISKA KVALITETSFAKTORER I SJÖAR, VATTENDRAG, KUSTVATTEN OCH VATTEN I ÖVERGÅNGSZON Bilaga 3 BILAGA 3: BEDÖMNINGSGRUNDER FÖR HYDROMORFOLOGISKA KVALITETSFAKTORER I SJÖAR, VATTENDRAG, KUSTVATTEN OCH VATTEN I ÖVERGÅNGSZON HVMFS 2016:31 3 Hydrologisk regim i vattendrag 3.1 Kvalitetsfaktor

Läs mer

Miljökvalitetsnormer och miljöundersökningar

Miljökvalitetsnormer och miljöundersökningar Miljökvalitetsnormer och miljöundersökningar Johan Kling Havs- och vattenmyndigheten JOHAN KLING Johan.kling@havochvatten.se Två typer av miljökvalitetsnormer men också möjlighet för undantag God ekologisk

Läs mer

Statusklassning av hydromorfologi i vattendrag. Johan Kling Verksamhetsområdeschef, vattenresurs

Statusklassning av hydromorfologi i vattendrag. Johan Kling Verksamhetsområdeschef, vattenresurs Statusklassning av hydromorfologi i vattendrag Johan Kling Verksamhetsområdeschef, vattenresurs 070 999 69 40 jnk@dhigroup.com Varför behöver statusklassa hydromorfologi? Samband mellan fysisk påverkan

Läs mer

Datum Klassificeringen av Hydromorfologiska parametrar - En översiktlig beskrivning av metoder och tillvägagångssätt

Datum Klassificeringen av Hydromorfologiska parametrar - En översiktlig beskrivning av metoder och tillvägagångssätt Datum 2015-06-30 Klassificeringen av Hydromorfologiska parametrar - En översiktlig beskrivning av metoder och tillvägagångssätt 1 Utgiven av: Diarienummer: Ansvarig arbetsgrupp: Författare: Layout: Upplaga:

Läs mer

Mål och normer: Kvalitetskrav på ytvatten

Mål och normer: Kvalitetskrav på ytvatten Mål och normer: Kvalitetskrav på ytvatten Syfte Vattenmyndigheterna ska klassificera den ekologiska och kemiska statusen i våra svenska ytvatten för att kunna avgöra var det behövs åtgärder för att klara

Läs mer

Statusklassning och vattendirektivet i Viskan

Statusklassning och vattendirektivet i Viskan Statusklassning och vattendirektivet i Viskan EU s ramdirektiv för vatten och svensk vattenförvaltning VARFÖR EN NY VATTENFÖRVALTNING? Vatten är ingen vara vilken som helst utan ett arv som måste skyddas,

Läs mer

Bällstaån, hydromorfologi och påverkan på ekologiska värden

Bällstaån, hydromorfologi och påverkan på ekologiska värden Bällstaån, hydromorfologi och påverkan på ekologiska värden ADRESS COWI AB Solna Strandväg 74 171 54 Solna TEL 010 850 23 00 FAX 010 850 23 10 WWW cowi.se 180420 Svefa BÄLLSTAÅN, HYDROMORFOLOGI OCH PÅVERKAN

Läs mer

På verkånstryck på morfologiskå fo rhå llånden

På verkånstryck på morfologiskå fo rhå llånden VMHyMo Mottagare: Sveriges fem vattenmyndigheter Kartläggning och Analys-gruppen På verkånstryck på morfologiskå fo rhå llånden Sammanställt av Katarina Vartia och Sara Frödin Nyman Syfte och omfattning

Läs mer

Flödesdata inom fysisk påverkan - möjligheter och konflikter? Johan Kling johan.kling@lansstyrelsen.se 031-60 59 45

Flödesdata inom fysisk påverkan - möjligheter och konflikter? Johan Kling johan.kling@lansstyrelsen.se 031-60 59 45 Flödesdata inom fysisk påverkan - möjligheter och konflikter? Johan Kling johan.kling@lansstyrelsen.se 031-60 59 45 Fysisk påverkan Påverkan på kontinuiteten Möjlighet till spridning och fria passager

Läs mer

Sötvattenanknutna Natura 2000-värden och Hymo

Sötvattenanknutna Natura 2000-värden och Hymo Sötvattenanknutna Natura 2000-värden och Hymo Niklas Egriell Eddie von Wachenfeldt Niklas Egriell, Avd för havs- och vattenförvaltning niklas.egriell@havochvatten.se Eddie von Wachenfeldt, ArtDatabanken,

Läs mer

Statusklassning Bohuskusten. Anna Dimming Ragnar Lagergren

Statusklassning Bohuskusten. Anna Dimming Ragnar Lagergren Statusklassning Bohuskusten Anna Dimming Ragnar Lagergren Vatten är ingen vara vilken som helst utan ett arv som måste skyddas, försvaras och behandlas som ett sådant. EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV

Läs mer

BILAGA 1 KLASSNING ENLIGT HVMFS 2013:19

BILAGA 1 KLASSNING ENLIGT HVMFS 2013:19 UPPDRAG Stensjö Dämme UPPDRAGSNUMMER 1321069000 UPPDRAGSLEDARE C-G Göransson UPPRÄTTAD AV Jonatan Larsson, C-G Göransson DATUM 01 Klassificering av vattenförekomster påverkade av nuvarande och framtida

Läs mer

FLOTTNING Underlag och metoder fo r statusklassning av hydromorfologi

FLOTTNING Underlag och metoder fo r statusklassning av hydromorfologi VMHyMo Mottagare: Sveriges fem vattenmyndigheter Kartläggning och Analys-gruppen FLOTTNING Underlag och metoder fo r statusklassning av hydromorfologi Sammanställt av: Bart De Wachter, Mats E. Johansson,

Läs mer

Klassning av ekologisk potential och möjliga åtgärder i Kraftigt modifierade vatten

Klassning av ekologisk potential och möjliga åtgärder i Kraftigt modifierade vatten Klassning av ekologisk potential och möjliga åtgärder i Kraftigt modifierade vatten Miljökvalitetsnormer: De kraftigt modifierade och konstgjorda vattnen ska uppnå god ekologisk potential och god kemisk

Läs mer

Miljökvalitetsnormer för vatten Weserdomens konsekvenser för hantering av vattenfrågor i planer och miljöskyddsärenden

Miljökvalitetsnormer för vatten Weserdomens konsekvenser för hantering av vattenfrågor i planer och miljöskyddsärenden Miljökvalitetsnormer för vatten Weserdomens konsekvenser för hantering av vattenfrågor i planer och miljöskyddsärenden Länsstyrelsen i Stockholm 20170419 Dagordning Moderator: Martin Olgemar 8.30 9.00

Läs mer

Behov av kunskap och råd om vattenhushållning ur lantbrukets perspektiv Uppsala 2015-02-04 Rune Hallgren LRF

Behov av kunskap och råd om vattenhushållning ur lantbrukets perspektiv Uppsala 2015-02-04 Rune Hallgren LRF Behov av kunskap och råd om vattenhushållning ur lantbrukets perspektiv Uppsala 2015-02-04 Rune Hallgren LRF Morfologiska förändringar Sid 2 Lantbrukarnas Riksförbund 5.1.4 Rensning av vattendrag för upprätthållande

Läs mer

Hydromorfologi. Foto: Anders Larsson. Anders Larsson

Hydromorfologi. Foto: Anders Larsson. Anders Larsson Hydromorfologi Foto: Anders Larsson Anders Larsson Hydromorfologi Konnektivitet Samtliga vattenförekomster bedömts Hydrologisk regim De vattenförekomster som skulle påverka ekologisk status. Morfologi

Läs mer

Ordlista 100-årsflöde: akvatisk antropogen avrinningsområde balanskraft bedömningsgrunder betydande påverkan biota biotopvård: efterfrågan:

Ordlista 100-årsflöde: akvatisk antropogen avrinningsområde balanskraft bedömningsgrunder betydande påverkan biota biotopvård: efterfrågan: Bilaga 3 Ordlista Ordlista Här följer förklaringar på vanliga begrepp som används i dokumenten. De utgör inte legala definitioner och ersätter heller inte eventuella andra definitioner som kan finnas på

Läs mer

MKN-vatten i detaljplanering AB län

MKN-vatten i detaljplanering AB län MKN-vatten i detaljplanering AB län Susann Jonsson Länsstyrelsen Stockholm Barkarbystaden II, Järfälla 1 Bällstaåns förutsättningar Status otillfredsställande ekologisk status. avgörande för bedömningen

Läs mer

Restaureringsåtgärder bra och dåliga exempel. Johan Kling Verksamhetsområdeschef, vattenresurs

Restaureringsåtgärder bra och dåliga exempel. Johan Kling Verksamhetsområdeschef, vattenresurs Restaureringsåtgärder bra och dåliga exempel Johan Kling Verksamhetsområdeschef, vattenresurs 070 999 69 40 jnk@dhigroup.com Restaurering? Vad menar vi med restaurering? Restaurering Återställning av vattendragets

Läs mer

Statusklassning i praktiken. En vattenvårdares vardag. Vattensamordnare

Statusklassning i praktiken. En vattenvårdares vardag. Vattensamordnare Statusklassning i praktiken Vattenvård i verkligheten En vattenvårdares vardag Vattensamordnare 018 19 50 15 gunilla.lindgren@lansstyrelsen.se I konkurrensen om vattnet får statusklassningen stor betydelse

Läs mer

Nya MKN-vatten och förändringar jämfört med de som fastställdes Uppsala Sabine Lagerberg Vattenmyndigheten för Västerhavet

Nya MKN-vatten och förändringar jämfört med de som fastställdes Uppsala Sabine Lagerberg Vattenmyndigheten för Västerhavet Nya MKN-vatten och förändringar jämfört med de som fastställdes 2009 Uppsala 2016-04-07 Sabine Lagerberg Vattenmyndigheten för Västerhavet Miljökvalitetsnormer Generellt Alla vattenförekomster ska uppnå

Läs mer

Havs- och vattenmyndighetens författningssamling

Havs- och vattenmyndighetens författningssamling Havs- och vattenmyndighetens författningssamling Havs- och vattenmyndighetens föreskrifter och allmänna råd om kartläggning och analys av ytvatten enligt vattenförvaltningsförordningen (2004:660); Utkom

Läs mer

Göran Sjöberg Vilt, fisk och miljö, SLU, Umeå

Göran Sjöberg Vilt, fisk och miljö, SLU, Umeå Göran Sjöberg Vilt, fisk och miljö, SLU, Umeå Bäver som en resurs i vattenförvaltningen Bäverns försvinnande ur landskapet, och dess återkomst En ekologisk ingenjörsart Vattendirektivet god ekologisk status

Läs mer

Principer för miljökvalitetsnormer och undantag

Principer för miljökvalitetsnormer och undantag Principer för miljökvalitetsnormer och undantag 2016-2021 Ekologisk Vad är god status vattenstatus? Bedöms enligt HaV:s föreskrifter 2013:19 Hög God Måttlig Otillfredsställande Dålig Olika kvalitetsfaktorer

Läs mer

Miljökvalitetsnormer för vatten Vad säger lagen? Arvid Sundelin

Miljökvalitetsnormer för vatten Vad säger lagen? Arvid Sundelin Miljökvalitetsnormer för vatten Vad säger lagen? 2017-09-28 Arvid Sundelin Disposition Vad är en miljökvalitetsnorm? Ramdirektivet för vatten Genomförandet i Sverige Weserdomen Näckådomen Kommande lagstiftning

Läs mer

Vattenförekomsten Ivösjön

Vattenförekomsten Ivösjön Första sex års cykeln: 2009-2015 Vattenförekomsten Ivösjön 2015-2021 Inför dialogen 2014 och före Vattenmyndighetens beslut 22 december 2015 för perioden 2015-2021 Statusklassning Arbete i sex års cykler;

Läs mer

Vattenkraftens påverkan på miljön och Miljöundersökningar för egenkontroll vattenkraft

Vattenkraftens påverkan på miljön och Miljöundersökningar för egenkontroll vattenkraft Vattenkraftens påverkan på miljön och Miljöundersökningar för egenkontroll vattenkraft Foto: Medins biologi Ragnar Lagergren lst Västra Götaland Grete Algesten lst Värmland Jakob Bergengren lst Jönköping/HaV

Läs mer

Vattnet i landskapet hur fungerar det? Johan Kling Verksamhetsområdeschef, vattenresurs

Vattnet i landskapet hur fungerar det? Johan Kling Verksamhetsområdeschef, vattenresurs Vattnet i landskapet hur fungerar det? Johan Kling Verksamhetsområdeschef, vattenresurs 070 999 69 40 jnk@dhigroup.com Hydrologiska processer Vind Nederbörd Transpiration Ljusinstrålning värmestrålning

Läs mer

NYA BIOTOPKARTERINGSMODELLEN, MAJ 2017 BAKGRUND OCH VARIABLER

NYA BIOTOPKARTERINGSMODELLEN, MAJ 2017 BAKGRUND OCH VARIABLER 20170522 NYA BIOTOPKARTERINGSMODELLEN, MAJ 2017 BAKGRUND OCH VARIABLER Vad är biotopkartering? Vad är biotopkartering? Vad ska ingå i karteringen? Protokoll A, Del 1, 2 och 3 Protokoll A - Väsentliga förändringar

Läs mer

Lilla Å (Mynningen-Musån)

Lilla Å (Mynningen-Musån) 20120412 Vattenförekomst Lilla Å (MynningenMusån) EU_CD Vattenkategori Distriktsindelning Huvudavrinningsområde Delavrinningsområde Kommuner Övervakningsstationer SE632093131112 Vattendrag 5. Västerhavet

Läs mer

Vattendrag processer, strukturer och åtgärder

Vattendrag processer, strukturer och åtgärder Vattendrag processer, strukturer och åtgärder 11 juni 2013 Erika Nilsson Upplägg Varför åtgärder? Vattendrag och deras processer och strukturer Åtgärder Koppling till vattenförvaltning och miljömål Varför

Läs mer

Kunskapsunderlag för delområde

Kunskapsunderlag för delområde Kunskapsunderlag för delområde 16. Ryssåns avrinningsområde Version 1.0 2015-04-10 2 16. Ryssåns avrinningsområde Länsstyrelsen Dalarna 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Naturvärden och skyddade

Läs mer

Innehåll Inledning Processbeskrivning arbetsgång... 1

Innehåll Inledning Processbeskrivning arbetsgång... 1 Innehåll Innehåll... 1 1 Inledning... 1 2 Processbeskrivning arbetsgång... 1 2.1 Utgångspunkter och prioriteringar i arbetet... 1 2.2 MKN för ytvattenförekomster... 2 2.3 MKN för grundvattenförekomster...

Läs mer

Varför renar vi vattnet?

Varför renar vi vattnet? Varför renar vi vattnet? Vattenförvaltning och hållbar utveckling smhi.se ann-karin.thoren@havochvatten.se outdoorkartan.se Varför renar vi vattnet? - disposition Krav i miljölagstiftning Syfte med ramdirektivet

Läs mer

Hur hanteras översvämningar i vattenmiljöarbetet? Johan Kling Planeringsavdelningen Vattenförvaltningsenheten

Hur hanteras översvämningar i vattenmiljöarbetet? Johan Kling Planeringsavdelningen Vattenförvaltningsenheten Hur hanteras översvämningar i vattenmiljöarbetet? Johan Kling Planeringsavdelningen Vattenförvaltningsenheten Ramdirektivet syfte Syftet med detta direktiv är att upprätta en ram för skyddet av inlandsytvatten,

Läs mer

- underlag till vattenmyndigheternas förslag till åtgärdsprogram

- underlag till vattenmyndigheternas förslag till åtgärdsprogram - underlag till vattenmyndigheternas förslag till åtgärdsprogram Länsstyrelsen Norrbottens län Länsstyrelsen Västernorrlands län Länsstyrelsen Västmanlands län Länsstyrelsen Kalmar län Länsstyrelsen Västra

Läs mer

Miljökvalitetsnormer och undantag. Mats Wallin, Norra Östersjöns vattendistrikt

Miljökvalitetsnormer och undantag. Mats Wallin, Norra Östersjöns vattendistrikt Miljökvalitetsnormer och undantag Mats Wallin, Norra Östersjöns vattendistrikt Syftet med vattenförvaltningen God yt- och grundvattenstatus senast 2015. Vatten med sämre status än god och utan utveckling

Läs mer

Remissvar gällande förslag till MKN för vattenförekomster inom Bottenvikens, Botten- och Västerhavets vattendistrikt

Remissvar gällande förslag till MKN för vattenförekomster inom Bottenvikens, Botten- och Västerhavets vattendistrikt Author Stéphanie Nicolin Phone +46 10 505 00 00 Mobile 0046(0)72 718 22 68 E-mail stephanie.nicolin@afconsult.com Date 2015-04-15 Project ID 6054235 Statkraft Sverige AB Remissvar gällande förslag till

Läs mer

SE696375-160695 - SE696375-160695

SE696375-160695 - SE696375-160695 SE696375-160695 - SE696375-160695 Vattenkategori Typ Distrikt Huvudavrinningsområde Vattendrag Vattenförekomst 2. Bottenhavet (nationell del) - SE2 Kustområde - SE38039 Län Västernorrland - 22 Kommun Härnösand

Läs mer

Kunskapsunderlag för delområde

Kunskapsunderlag för delområde Kunskapsunderlag för delområde 14. Våmåns avrinningsområde Version 1.0 2015-04-01 2 14. Våmåns avrinningsområde Länsstyrelsen Dalarna 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Naturvärden och skyddade

Läs mer

Vattenförvaltning. Ris och ros från kommissionen och aktuella ytvattenfrågor. Lennart Sorby

Vattenförvaltning. Ris och ros från kommissionen och aktuella ytvattenfrågor. Lennart Sorby Vattenförvaltning Ris och ros från kommissionen och aktuella ytvattenfrågor Lennart Sorby lennart.sorby@havochvatten.se EU:s Blueprint Strategi för att åtgärda vattenproblemen Analys av status och problem

Läs mer

Myndighetens roll vid tillsyn av egenkontroll utgående från MKN

Myndighetens roll vid tillsyn av egenkontroll utgående från MKN Myndighetens roll vid tillsyn av egenkontroll utgående från MKN Myndigheter som bedriver operativ tillsyn enligt miljöbalken kontrollerar att lagkrav följs, bland annat gällande verksamhetsutövarnas egenkontroll

Läs mer

Älvräddarna. Älvräddarnas Samorganisation

Älvräddarna. Älvräddarnas Samorganisation Älvräddarna Christer Borg, ordförande Älvräddarna, en av 27 experter i Vattenverksamhetsutredningen Stopp för ny vattenkraft Restaurering av de vattendrag som är vattenkraftsskadade Småskaliga kraftverk

Läs mer

Grön infrastruktur i prövning och planering

Grön infrastruktur i prövning och planering Grön infrastruktur i prövning och planering Handlingsplanernas roll i prövning och planering vs Vattenförvaltning Lennart Sorby Grön infrastruktur tillämpad definition Ett ekologiskt funktionellt nätverk

Läs mer

Statusklassning av hydromorfologi i kustvatten Slutrapport för projektet KustHYMO

Statusklassning av hydromorfologi i kustvatten Slutrapport för projektet KustHYMO Statusklassning av hydromorfologi i kustvatten Slutrapport för projektet KustHYMO 2016 2019 Utgiven av: Vattenmyndigheterna i samverkan Utgivningsår: 2019 Diarienummer: 537-4426-19 (Länsstyrelsen Västmanlands

Läs mer

BIOTOPKARTERINGSMETODEN, VIKTIGASTE MOMENTEN

BIOTOPKARTERINGSMETODEN, VIKTIGASTE MOMENTEN BIOTOPKARTERINGSMETODEN, VIKTIGASTE MOMENTEN 20190505 (1) Planering (val av område, variabler) (2) GIS-analys/skrivbordsanalys (3) Inventering i fält (4) Eventuell komplettering (5) Inrapportering (6)

Läs mer

Miljökvalitetsnormer och undantag

Miljökvalitetsnormer och undantag Miljökvalitetsnormer och undantag Juha Salonsaari Vattensamordnare och Arbetsgruppsansvarig för Vattenmyndigheternas gemensamma arbetsgrupp för Åtgärdsprogram Syfte MKN god status ska uppnås senast 2015,

Läs mer

Miljökvalitetsnormer för vatten - utvecklingen fortsätter. Sara Grahn Miljösamverkan Västra Götaland 23 januari 2013

Miljökvalitetsnormer för vatten - utvecklingen fortsätter. Sara Grahn Miljösamverkan Västra Götaland 23 januari 2013 Miljökvalitetsnormer för vatten - utvecklingen fortsätter Miljösamverkan Västra Götaland 23 januari 2013 Viktiga bestämmelser i MB 5 kap. 3 MB kommunens ansvar 5 kap 8 MB vidta åtgärder 6 kap. 19 MB ÅP

Läs mer

Renare marks vårmöte 2010

Renare marks vårmöte 2010 Renare marks vårmöte 2010 Vad innebär de nya miljökvalitetsnormerna för vatten Helena Segervall Miljökvalitetsnormer Bestämmer om kvalitén på miljön i ett visst avgränsat område, t ex en vattenförekomst

Läs mer

Weserdomen EU-domstolens dom i mål C 461/13. Foto: Martina Nolte, Creative Commons

Weserdomen EU-domstolens dom i mål C 461/13. Foto: Martina Nolte, Creative Commons Weserdomen EU-domstolens dom i mål C 461/13 Foto: Martina Nolte, Creative Commons Bakgrund till målet Genom planfastställelsebeslut godkände vatten- och sjöfartsförvaltningen för nordvästra Tyskland tre

Läs mer

HYDROMORFOLOGISKA TYPER

HYDROMORFOLOGISKA TYPER HYDROMORFOLOGISKA TYPER 20180504 Hydromorfologisk typ: En grupp av vattendragssegment med likartade fysiska processer och strukturer. Utgörs av grundtyp och undertyp Exempel: Grundtyp B, undertyp t Bt

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter om ändring i föreskrifter och allmänna råd (NFS 2008:1) om klassificering och miljökvalitetsnormer avseende ytvatten

Läs mer

Vad påverkar god vattenstatus?

Vad påverkar god vattenstatus? Vad påverkar god vattenstatus? Ernst Witter & Peder Eriksson Länsstyrelsen i Örebro län Föredragets innehåll 1. Vad innebär God ekologisk status för ytvatten 2. Hur har bedömningen av Ekologisk status

Läs mer

Hydromorfologi. Vad har EU inneburit för hydromorfologin? Johan Kling Havs- och vattenmiljöenheten Johan.kling@havochvatten.se

Hydromorfologi. Vad har EU inneburit för hydromorfologin? Johan Kling Havs- och vattenmiljöenheten Johan.kling@havochvatten.se Hydromorfologi Vad har EU inneburit för hydromorfologin? Johan Kling Havs- och vattenmiljöenheten Johan.kling@havochvatten.se Hydromorfologi Nytt begrepp som kom med Ramdirektivet för vatten eller (ordet

Läs mer

Kunskapsunderlag för delområde

Kunskapsunderlag för delområde Kunskapsunderlag för delområde 18. Ickåns avrinningsområde Version 1.0 2015-04-28 2 18. Ickåns avrinningsområde Länsstyrelsen Dalarna 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Naturvärden och skyddade

Läs mer

Miljöövervakningsprogram för Bällstaån

Miljöövervakningsprogram för Bällstaån MILJÖFÖRVALTNINGEN MILJÖANALYS TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-10-15 Handläggare: Stina Thörnelöf Telefon: 08-508 28 852 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2012-11-20 p. 22 Miljöövervakningsprogram 2012-2015

Läs mer

Åby, Byske och Kåge vattenrådsområde

Åby, Byske och Kåge vattenrådsområde Åby, Byske och Kåge vattenrådsområde Åby, Byske och Kåge vattenrådsområde - Översikt av väsentliga frågor - Ekologisk status i Bottenvikens vattendistrikt Sammanvägd bedömning av Näringsbelastning Försurning

Läs mer

Götarpsån: Hären - Töllstorpaån

Götarpsån: Hären - Töllstorpaån Götarpsån: Hären - Töllstorpaån Lantmäteriet 2008. Ur GSD-produkter ärende 106-2004/188F. Projekt Vattensamverkan är ett initiativ från Länsstyrelsen i Jönköpings län. Mycket av data är hämtad från databasen

Läs mer

Status, potential och kvalitetskrav för sjöar, vattendrag, kustvatten och vatten i övergångszon

Status, potential och kvalitetskrav för sjöar, vattendrag, kustvatten och vatten i övergångszon Status, potential och kvalitetskrav för sjöar, vattendrag, kustvatten och vatten i övergångszon En handbok om hur kvalitetskrav i ytvattenförekomster kan bestämmas och följas upp HANDBOK 2007:4 UTGÅVA

Läs mer

2000L0060 SV

2000L0060 SV 2000L0060 SV 25.06.2009 004.001 29 BILAGA I INFORMATION SOM KRÄVS FÖR FÖRTECKNINGEN ÖVER BEHÖRIGA MYNDIGHETER I enlighet med artikel 3.8 skall medlemsstaterna tillhandahålla följande information om alla

Läs mer

Statusklassning 2013 så mår våra vatten! Vad är det vi klassar? Preliminära resultat Har det blivit bättre eller sämre?

Statusklassning 2013 så mår våra vatten! Vad är det vi klassar? Preliminära resultat Har det blivit bättre eller sämre? Statusklassning 2013 så mår våra vatten! Vad är det vi klassar? Preliminära resultat Har det blivit bättre eller sämre? Lantbruk-Vattenforum 5 november 2013 Maria Carlsson Vattenförvaltningens cykel Tillståndsbedömning/

Läs mer

Vägledning för kraftigt modifierat vatten. Fastställande av kraftigt modifierat vatten i vattenförekomster med vattenkraft

Vägledning för kraftigt modifierat vatten. Fastställande av kraftigt modifierat vatten i vattenförekomster med vattenkraft Vägledning för kraftigt modifierat vatten Fastställande av kraftigt modifierat vatten i vattenförekomster med vattenkraft Havs- och vattenmyndigheten Datum: 2016-06-02 Ansvarig utgivare: Ingemar Omslagsfoto:

Läs mer

Ekologi Så fungerar naturen

Ekologi Så fungerar naturen EKOLOGI SÅ FUNGERAR NATUREN Ekologi Så fungerar naturen Är djur till någon nytta för växterna? Motivera. Elevboken, Förstår du?, uppgift 2, sida 115. Utvecklar förmåga Använda kunskaper i biologi för att

Läs mer

Weserdomen EU-domstolens dom i mål C 461/13

Weserdomen EU-domstolens dom i mål C 461/13 Weserdomen EU-domstolens dom i mål C 461/13 Bakgrund till målet Genom planfastställelsebeslut godkände vatten- och sjöfartsförvaltningen för nordvästra Tyskland tre projekt som avsåg utbyggnaden av floden

Läs mer

Bäveån - mynningen i havet till Nordmanneröd

Bäveån - mynningen i havet till Nordmanneröd 20120801 Vattenförekomst Bäveån mynningen i havet till Nordmanneröd EU_CD Vattenkategori Distriktsindelning Huvudavrinningsområde Delavrinningsområde Kommuner Övervakningsstationer SE647599127716 Vattendrag

Läs mer

VATTENDRAGSRESTAURERING

VATTENDRAGSRESTAURERING VATTENDRAGSRESTAURERING 20190505 Vad är restaurering? Restaurering: Återställning av vattendragets form och processer till ett tillstånd som motsvarar det naturliga referensförhållandet. Rehabilitering:

Läs mer

VATTENDRAGSRESTAURERING

VATTENDRAGSRESTAURERING VATTENDRAGSRESTAURERING 2018-05-06 Vad är restaurering? Restaurering: Återställning av vattendragets form och processer till ett tillstånd som motsvarar det naturliga referensförhållandet. Rehabilitering:

Läs mer

Vattenförvaltning. Samverkansmöte om Vormbäcken Vormsele Hans-Erik Johansson Länsstyrelsen Västerbottens län

Vattenförvaltning. Samverkansmöte om Vormbäcken Vormsele Hans-Erik Johansson Länsstyrelsen Västerbottens län Vattenförvaltning Samverkansmöte om Vormbäcken Vormsele 2007-11-20 Hans-Erik Johansson Länsstyrelsen Västerbottens län Förslag till Dagordning Inledning, kort genomgång av bakgrundsläget, presentation

Läs mer

Piteälvens VRO- Sjöar och vattendrag

Piteälvens VRO- Sjöar och vattendrag Piteälvens VRO- Sjöar och vattendrag Piteälven, Lill-Piteälven, Rokån och Jävreån Potentiella vattenförekomster 517 vattendrag (flödesordning >3) 247 sjöar >0,5 km2 inkl mindre sjöar om skyddade områden

Läs mer

Övertorneå kommun - översiktsplan. BILAGA till miljökonsekvensbeskrivning Miljökvalitetsnormer för ytvatten

Övertorneå kommun - översiktsplan. BILAGA till miljökonsekvensbeskrivning Miljökvalitetsnormer för ytvatten Övertorneå kommun - översiktsplan BILAGA till miljökonsekvensbeskrivning Miljökvalitetsnormer för ytvatten Sammanställd av Mia Sundström, MAF arktiktkontor AB, 2013 Miljökvalitetsnormer Det svenska genomförandet

Läs mer

Kunskapsunderlag för delområde

Kunskapsunderlag för delområde Kunskapsunderlag för delområde 17. Limåns avrinningsområde Version 1.0 2015-04-10 2 17. Limåns avrinningsområde Länsstyrelsen Dalarna 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Naturvärden och skyddade

Läs mer

Ord och begrepp inom vattenförvaltningen

Ord och begrepp inom vattenförvaltningen Ord och begrepp inom vattenförvaltningen Om det du funderar på inte finns i ordlistan nedan går det även att leta i databasen över vatten i Sverige, VISS (VattenInformationsSystem Sverige). Där finns även

Läs mer

Nya metoder fo r bedo mning av havsoch vattenmiljo ns tillsta nd. Mats Lindegarth Havsmiljo institutet / Göteborgs Universitet

Nya metoder fo r bedo mning av havsoch vattenmiljo ns tillsta nd. Mats Lindegarth Havsmiljo institutet / Göteborgs Universitet Nya metoder fo r bedo mning av havsoch vattenmiljo ns tillsta nd Mats Lindegarth Havsmiljo institutet / Göteborgs Universitet Vattendirektivet säger Bedömning av ekologisk status baserat på biologiska,

Läs mer

Översvämningar i jordbrukslandskapet exempel från Smedjeån

Översvämningar i jordbrukslandskapet exempel från Smedjeån Översvämningar i jordbrukslandskapet exempel från Smedjeån Johan Kling Vattenmyndigheten, Västerhavet johan.kling@lansstyrelsen.se, 070-600 99 03 Syfte Analys av Smedjeåns hydrologi och geomorfologi för

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060306 DOM 2016-09-15 Stockholm Mål nr M 6574-15 Sid 1 (27) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-07-02 i mål nr M 2224-14,

Läs mer

M2016/01062/R

M2016/01062/R Promemoria 2016-04-13 M2016/01062/R Miljö- och energidepartementet Rättssekretariatet Departementssekreterare Ulrika Gunnesby Telefon 08-405 22 46 E-post ulrika.gunnesby@regeringskansliet.se Ändring i

Läs mer

Hur kombineras vattendirektivet med ett konkurrenskraftigt jordbruk. Magnus Fröberg

Hur kombineras vattendirektivet med ett konkurrenskraftigt jordbruk. Magnus Fröberg Hur kombineras vattendirektivet med ett konkurrenskraftigt jordbruk. Magnus Fröberg 2016-01-27 Disposition Vattendirektivets syfte Fastställande av miljömål Undantag Weserdomen Sveriges implementering

Läs mer

Livets myller Ordning i myllret

Livets myller Ordning i myllret LIVETS MYLLER ORDNING I MYLLRET Livets myller Ordning i myllret Hur kommer det sig att vetenskapsmännen ändrar sig hela tiden när det gäller hur organismerna är släkt med varandra och hur de ska delas

Läs mer

PM angående Miljöpåverkan från vattenkraft i Galvån/Rösteån.

PM angående Miljöpåverkan från vattenkraft i Galvån/Rösteån. PM angående Miljöpåverkan från vattenkraft i Galvån/Rösteån. Figur 1:Bilden visar Bergfors övre kraftstation i Galvån. Vattenkraftens inverkan på den akvatiska miljön i Galvån. Nyttjandet av vattenkraft

Läs mer

Sjöar och vattendrag i Oxundaåns avrinningsområde 2017

Sjöar och vattendrag i Oxundaåns avrinningsområde 2017 Sjöar och vattendrag i Oxundaåns avrinningsområde 2017 Medeltemperatur Nederbörd Medelvattenflöde Bedömningsgrundernas fem olika klasser Nuvarande dokument som används i denna underökning Havs- och vattenmyndighetens

Läs mer

Status, potential och kvalitetskrav för sjöar, vattendrag, kustvatten och vatten i övergångszon

Status, potential och kvalitetskrav för sjöar, vattendrag, kustvatten och vatten i övergångszon Efter den 1 juli 2011 ansvarar Havs- och vattenmyndigheten för denna publikation. Telefon 010-698 60 00 publikationer@havochvatten.se www.havochvatten.se/publikationer Status, potential och kvalitetskrav

Läs mer

Levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och nytta för alla

Levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och nytta för alla Levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och nytta för alla Hur HaV verkar för levande hav, sjöar och vattendrag Utveckling av råd, stöd, bedömningsgrunder, handböcker Tillsynsutveckling RU Utveckling

Läs mer

Dalälvens vattenkraftssystem naturvärden och åtgärdspotentialer

Dalälvens vattenkraftssystem naturvärden och åtgärdspotentialer Hållbar vattenkraft i Dalälven Dalälvens vattenkraftssystem naturvärden och åtgärdspotentialer 20 oktober 2016 Gysinge Dalälvens avrinningsområde Pilotprojekt Hållbar vattenkraft i Dalälven Bakgrund organisation

Läs mer

Vägledning för kraftigt modifierade vatten med tillämpning på vattenkraft

Vägledning för kraftigt modifierade vatten med tillämpning på vattenkraft Vägledning för kraftigt modifierade vatten med tillämpning på vattenkraft Havs- och vattenmyndighetens rapport 2014-xx Vägledning för kraftigt modifierade vatten med tillämpning på vattenkraft Johan Kling

Läs mer

Välkomna! Samrådsmöte inför beslut inom vattenförvaltningen. Niklas Holmgren Strateg, Vattenmyndigheten Södra Östersjön

Välkomna! Samrådsmöte inför beslut inom vattenförvaltningen. Niklas Holmgren Strateg, Vattenmyndigheten Södra Östersjön Välkomna! Samrådsmöte inför beslut inom vattenförvaltningen Niklas Holmgren Strateg, Vattenmyndigheten Södra Östersjön Europa och Hässleholm Samråd pågår i hela EU. Andra gången - Vattendirektivet Första

Läs mer

Status, potential och kvalitetskrav för sjöar, vattendrag, kustvatten och vatten i övergångszon

Status, potential och kvalitetskrav för sjöar, vattendrag, kustvatten och vatten i övergångszon Status, potential och kvalitetskrav för sjöar, vattendrag, kustvatten och vatten i övergångszon En handbok om hur kvalitetskrav i ytvattenförekomster kan bestämmas och följas upp handbok 2007:4 UTGÅVA

Läs mer

Beskrivning av använd metod, ingående data och avvägningar som gjorts vid klassificering av näringsämnen i sjöar och vattendrag i Värmlands län 2013

Beskrivning av använd metod, ingående data och avvägningar som gjorts vid klassificering av näringsämnen i sjöar och vattendrag i Värmlands län 2013 Beskrivning av använd metod, ingående data och avvägningar som gjorts vid klassificering av näringsämnen i sjöar och vattendrag i Värmlands län 2013 1. Allmänt om klassificeringen Klassificeringen baseras

Läs mer

Vad avgränsar ett vattendrag? Geomorfologiskt perspektiv. Ekologiskt perspektiv. Ramdirektivet Artikel 1 a:

Vad avgränsar ett vattendrag? Geomorfologiskt perspektiv. Ekologiskt perspektiv. Ramdirektivet Artikel 1 a: Fysiska processer i vattendrag något som krånglar till det eller nödvändighet att känna till Johan Kling Vattenmyndigheten, Västerhavets vattendistrikt johan.kling@lansstyrelsen.se Vad avgränsar ett vattendrag?

Läs mer

Sjöar och vattendrag i Oxundaåns avrinningsområde 2015

Sjöar och vattendrag i Oxundaåns avrinningsområde 2015 Sjöar och vattendrag i åns avrinningsområde 2015 Medeltemperatur Nederbörd Medelvattenflöde Bedömningsgrundernas fem olika klasser Nuvarande dokument som används i denna underökning Havs- och vattenmyndighetens

Läs mer

Kunskapsunderlag för delområde

Kunskapsunderlag för delområde Kunskapsunderlag för delområde 13. Unnåns avrinningsområde Version 1.0 2015-03-31 2 13. Unnåns avrinningsområde Länsstyrelsen Dalarna 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Naturvärden och skyddade

Läs mer

Hur Svensk vattenlagstiftning förhåller sig till EU-lagstiftning. Monica Bergsten

Hur Svensk vattenlagstiftning förhåller sig till EU-lagstiftning. Monica Bergsten Hur Svensk vattenlagstiftning förhåller sig till EU-lagstiftning Monica Bergsten EU-lagstiftning - generellt Förordning = en bindande rättsakt som alla EU-länder ska tillämpa i sin helhet; Direktiv = sätter

Läs mer

Industrin syn på MKN-vatten i prövning och tillsyn

Industrin syn på MKN-vatten i prövning och tillsyn Industrin syn på MKN-vatten i prövning och tillsyn Om tillsyn och Weserdomen Klas Lundbergh, SSAB 2016-04-07 Industrin (VU) och vattenfrågor Industrin är engagerad i vattenfrågor. Vi vill veta vad som

Läs mer

Kommunens roll i genomförandet av åtgärdsprogrammet för vatten

Kommunens roll i genomförandet av åtgärdsprogrammet för vatten Kommunens roll i genomförandet av åtgärdsprogrammet för vatten Albin Ring, Förvaltningsjurist Hur påverkas kommunerna av åtgärdsprogrammen? Åtgärdsprogrammet listar ett antal generella åtgärder för kommunerna.

Läs mer

Avvattning från miljöperspektiv i Sverige. Johan Kling Havs- och vattenmiljöenheten

Avvattning från miljöperspektiv i Sverige. Johan Kling Havs- och vattenmiljöenheten Avvattning från miljöperspektiv i Sverige Johan Kling Havs- och vattenmiljöenheten Johan.kling@havochvatten.se Markavvattning inte bara diken Markavvattning (diken, täckdiken) i åkermark vars vatten leds

Läs mer

Operativa övervakningsstationer vad skall vi rapportera till EU? Ragnar Lagergren

Operativa övervakningsstationer vad skall vi rapportera till EU? Ragnar Lagergren Operativa övervakningsstationer vad skall vi rapportera till EU? Ragnar Lagergren Operativ övervakning enligt direktivet Syfte Fastställa status för vattenförekomster som befinner sig i riskzonen att inte

Läs mer