Yrkande angående Remiss - Jämn könsfördelning i bolagsstyrelser

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yrkande angående Remiss - Jämn könsfördelning i bolagsstyrelser"

Transkript

1 Yrkande S, MP, V Kommunstyrelsen Ärende 4:2 Yrkande angående Remiss - Jämn könsfördelning i bolagsstyrelser Den svenska regeringen har varit tydlig med att det behövs en långsiktig styrning för att uppnå faktisk och verklig skillnad i Sveriges jämställdhetspolitik. Det föreliggande lagförslaget avser jämn könsfördelningen i börsbolag och statliga bolag. Enligt förslaget ska minst 40 procent av styrelseledamöterna vara av vardera kön senast år I dag uppgår andelen kvinnor och män till knappt 32 procent respektive drygt 68 procent bland de ledamöter som väljs av bolagsstämman. Framsteg görs men utvecklingen går alldeles för sakta. En del framsteg har gjorts även på europeisk nivå där mycket tyder på att flera länder går mot vassare kvoteringsbestämmelser. Det är positivt att stadsledningskontoret understryker i förslaget till stadens yttrande att det är mycket angeläget att öka jämställdhet i samhällets alla delar. Ambitionen att öka jämställdhet inom näringslivet, så att kvinnor och män får lika möjligheter att nå befattningar som ger makt och inflytande. Stadsledningskontoret har valt att inte ta ställning i frågan om kvotering i bolagsstyrelser med hänvisning till juridiken, att lagförslaget inskränker äganderätten till aktier i ett bolag som omfattas av egendomsskyddet. Ojämställda bolagsstyrelser är ett faktum. De finns i näringslivet och i samhället, men även i politiken. Med en väl utformad kvoteringslagstiftning kan Sverige ta bort det glastak som hindrar allt mer kompetenta kvinnor att anta högsta chefspositioner. Trots att olika satsningar har gjorts inom näringslivet för att uppnå en jämn könsfördelning i styrelserna består knappt en fjärdedel av börsbolagens styrelser av kvinnor. Det måste bli ändring på. Målet om jämn könsfördelning i bolagsstyrelser förvisso kräver flera åtgärder men kvotering är en av dessa åtgärder för att öka andelen kvinnor i företagsledningar och styrelserum. Med bakgrund av ovanstående tillstyrker vi remissens förslag till kvotering. Kommunstyrelsen föreslås besluta Att anta ovanstående som ett tillägg i stadens yttrande till Justitiedepartementet.

2 Yrkande (SD) Kommunstyrelsen Ärende 4.2 Remissyttrande till Justitiedepartementet DS 2016:32 Var och en på rätt plats. Bäst lämpad för tjänsten får jobbet. Är det svårt att förstå? Bolagsstyrelser ska alltid arbeta för aktieägarnas och bolagets bästa. En kostnadseffektiv och lönsam verksamhet, samt avkastning till aktieägarna är ett signum för välmående bolag. Vidare har vi en diskrimineringslag som ska säkerställa att medborgare som söker en tjänst inte ska sållas bort på grund av någon diskrimineringsgrund. Kvotering innebär att man riskerar att diskriminera kvinnor eller män. En mycket meriterad, skötsam, arbetsam och socialt kompetent kvinna riskerat att bli bortvald för att vi fört in en lag om att vardera könet ska ha minst 40 % av platserna i bolagsstyrelser. Denna kvinna som tagit sig fram i karriären, och äntligen lyckats med att bli tilltänk i en bolagsstyrelse, riskerar att bli bortvald av en kvoteringslagstiftning som säger att det är bättre med en fullkomligt inkompetent man på denna plats, annars riskerar man böter på upp till SEK. Hur kunde det bli så fel? Självklart ska alltid kompets råda vid rekrytering av bolagsstyrelser. Skulle en välmeriterad kandidat bli bortvald på grund av diskriminering så skyddas vederbörande av diskrimineringslagen. Fokus borde följdaktningen vara att tillämpa diskrimineringslagen, istället för att tillämpa kvotering med hjälp av lagstiftning. Kommunstyrelsen föreslås besluta: Att införa ovanstående text i Göteborgs Stads remissyttrande.

3 Göteborg den Yrkande (M) (L) (KD) Kommunstyrelsen Ärende 4.2 Remissvar jämn könsfördelning i bolagsstyrelser (Ds 2016:32) FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsen föreslås besluta att avslå förslag till remissvar samt att översända nedanstående som svar på remissen till Justitiedepartementet ÄRENDET Vi delar ambitionen om att Sverige ska vara ett land där jämställdhet råder mellan könen. Flickor och pojkar, män och kvinnor ska ha lika goda förutsättningar att lyckas och utvecklas i arbetslivet samt att nå uppsatta och ansvarsfulla befattningar. Vi motsätter oss dock idén om kvotering då den utgår från en kollektivistisk syn som vi finner vara förkastlig. En människa ska betraktas och värderas utifrån sina egenskaper, förmågor, kompetenser och erfarenheter. Hon ska inte betraktas som en funktion av eller en representant för sitt kön. Att lagstifta om kvotering är alltså inte bara tveksamt från principiella utgångspunkter utan också ett kraftfullt slag i luften. Jämställdheten i näringslivet måste fortsätta bli bättre, men det är i första hand företagens ansvar. Det har länge gått trögt men de senaste tre åren har något hänt. Till exempel har andelen kvinnor i börsbolagens styrelser ökat från 23 till 32 procent sedan Men framför allt ser vi allt fler jämställdhetsinitiativ hos företagen själva och en ökad andel kvinnor också på andra ledande positioner. Faktum är att vi där ligger längre fram än Norge som har en ännu strängare lagstiftning än den regeringen föreslår. Kvoteringsivern lär istället, paradoxalt nog, bidra till att jämställdhetssträvandena motverkas då den innebär ett kraftfullt avsteg från jämställdhetens grundprincip, nämligen den om likabehandling. Äganderätten är viktig och central. De föreslagna lagändringarna innebär oacceptabla inskränkningar i denna. Det är och ska vara ett bolags ägare som ska utse den styrelse som har att leda, förvalta och utveckla företaget och egendomen. Ett offentligt intrång i den enskilda äganderätten riskerar att bana väg för flera andra. En sådan politisk klåfingrighet medför att företagsklimatet i Sverige riskerar att försämras. Det skulle riskera bidra till att investeringar i svenska företag hämmas samt att risken ökar för att bolag och kapital lämnar Sverige.

4 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1276/16 Avdelningen för mänskliga rättigheter HR-området Eva-Marie Kjellström Telefon E-post: Remissvar - jämn könsfördelning i bolagsstyrelser (Ds 2016:32) Förslag till beslut I kommunstyrelsen Yttrande över utredningen jämn könsfördelning i bolagsstyrelser (Ds 2016:32) i enlighet med bilaga 2 till stadsledningskontorets tjänsteutlåtande översänds till Justitiedepartementet. Sammanfattning Göteborgs Stad har den 20 september 2016 erhållit ovanstående remiss för yttrande. Yttrandet ska vara Justitiedepartementet tillhanda senast 25 november Promemorian föreslår en lagändring i aktiebolagslagen där det underrepresenterade könet ska utgöra minst 40 procent av styrelsemedlemmarna i bolagsstyrelserna. Avsikten är att påskynda en positiv förändring av könsfördelningen i bolagsstyrelser. Lagändringarna föreslås träda ikraft den 1 juli 2017 och att kraven ska vara uppfyllda senast våren Lagförslaget gäller de svenska bolag vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad, samt bolag där staten äger samtliga aktier. Regeln om jämn könsfördelning ska gälla de styrelseledamöter som väljs av bolagsstämman. Representationen i kommunala bolag är också ojämnställd, men i nuläget omfattas kommunala bolag inte av den föreslagna lagändringen. Styrelsemedlemmar är i regel utsedda på partipolitisk grund och av kommunfullmäktige. Promemorian föreslår därför en särskild utredning om en lagreglering även ska gälla kommunala bolag. Stadsledningskontoret ser positivt på en särskild utredning. Den behöver dock samordnas med förslag utifrån En kommunallag för framtiden (SOU2015:24 s.346 f.) Stadsledningskontoret anser att det är mycket angeläget att öka jämställdhet i samhällets alla delar. Ambitionen att öka jämställdhet inom näringslivet, så att kvinnor och män får lika möjligheter att nå befattningar som ger makt och inflytande, ställer sig Göteborgs Stad bakom. Stadsledningskontoret tar dock inte ställning till kvotering som strategi och åtgärd och avstår från att yttra sig om just denna åtgärd. Ekonomiska konsekvenser I nuläget omfattas inte kommunala bolag av lagförslaget. För de bolag som skulle omfattas av de nya reglerna medför lagförslaget mycket begränsade ekonomiska konsekvenser. Förslaget är utformat så att det inte medför extra kostnader. Några större ekonomiska konsekvenser beroende på sanktionsavgiften verkar inte heller föreligga då 1(7)

5 denna är baserad på bolagens storlek. Förslaget ger också bolag ett handlingsutrymme i tid att tillrättalägga ojämställdhet. Barnperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Jämställdhetsperspektivet Lagförslaget åsyftar att skapa en jämn könsfördelning i bolagsstyrelser. Lagförslaget ska påskynda en positiv förändring av könsfördelningen så att kvinnor och män får jämlika möjligheter att nå befattningar som ger makt och inflytande. Mångfaldsperspektivet Lagförslaget fokuserar på könsfördelningen i bolagsstyrelsen. Det är emellertid tveksamt om mångfalden i bolagsstyrelsen ökar med hjälp av lagförslaget. Det finns andra maktordningar som samverkar och som kan bidra till att sammansättningen av styrelsemedlemmarna ändå blir homogen och med liknande bakgrund. Miljöperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån miljöperspektivet. Omvärldsperspektivet Några länder inom EU samt Norge har infört regler för jämn könsfördelning i bolagsstyrelser. För några av dem handlar det om en lagändring där sanktionerna är av olika grad. För Norges del behandlas brister i könsfördelningen på samma sätt som andra brister i sammansättningen av styrelser, som ytterst kan leda till tvångslikvidation av bolaget. EU-kommissionen har lagt fram ett förslag till direktiv av aktiebolagsrättslig karaktär som föreskriver att minst 40 procent av det underrepresenterade könet vara utsett. Sverige har dock intagit ståndpunkten att direktivet inte bör antas, med hänvisning till att ett fortsatt arbete på nationell nivå är mer effektivt och mindre ingripande. Bilaga 1 Sammanfattning av utredningen Jämn könsfördelning i bolagsstyrelser (Ds 2016:32) Bilaga 2 Stadsledningskontorets förslag på yttrande till Justitiedepartementet Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2(7)

6 Ärendet Göteborgs stad tog emot en remiss från justitiedepartementet den 20 september. Remissen gäller en promemoria med förslag på en lagändring i aktiebolagslagen i syfte att nå jämn könsfördelning i styrelser i aktiemarknadsbolag (Ds 2016:32). Svar på remissen ska ha kommit till Justitiedepartementet senast den 25 november Bakgrund Under de senaste åren har antalet kvinnliga styrelsemedlemmar i börsbolag ökat, men enligt regeringen har det privata näringslivet inte lyckats att med frivilliga åtgärder åstadkomma en jämn könsfördelning i styrelser i tillräcklig snabb takt. Avsikten är att lagändringen ska påskynda en positiv förändring av könsfördelningen i bolagsstyrelser. Lagförslaget gäller de svenska bolag vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad, samt bolag där staten äger samtliga aktier. Regeln om jämn könsfördelning ska gälla de styrelseledarmöter som väljs av bolagsstämman. I nuläget har promemorian ingen direkt påverkan på de kommunala bolagens sammansättning av styrelserna. Den svenska jämställdhetspolitiken slår fast att kvinnor och män ska ha lika möjligheter att nå befattningar som ger makt och inflytande, vilket också inkluderar viktiga beslut som rör näringslivet. Det råder emellertid en vertikal könssegregation, det vill säga att i regel avtar andelen kvinnor ju högre upp i makthierarkin man kommer, men även en horisontell könssegregation där kvinnor och män finns på olika områden. Inom forskningen förklaras detta med en könsmaktordning som håller isär kvinnor och män och där kvinnor har en underordnad position, samt på homosociala processer hur genus reproduceras i organisationer och samhället. Det innebär att män får fördelar av att söka sig till och efterlikna andra män, vilket tenderar att fler män med likartad bakgrund väljs in i gruppen, vilket i sin tur exkluderar kvinnor men också män som inte har liknande bakgrund. Mer jämställd fördelning av styrelsemedlemmar skulle bidra till att de processer som ger männen lättare möjlighet att nå maktpositionerna bryts. Det behöver dock inte innebära att mångfalden ökar. Det finns andra maktordningar som samverkar som bidrar till att gruppen ändå kan bli homogen. De kommunala bolagen omfattas inte av promemorian, då de i mycket stor utsträckning har styrelseledamöter tillsatta på grund av deras partipolitiska tillhörighet och i proportion till partiets storlek, där fullmäktige utser styrelseledamöterna. Promemorian slår dock fast att det finns starka skäl som talar för en lagreglering då fördelningen av kvinnliga och manliga styrelsemedlemmar är skev och föreslår därför att frågan om könsfördelningen i kommunala bolags styrelser bli föremål för en särskild utredning, vilket stadsledningskontoret ser positivt på. Det råder delade meningar i den allmänna debatten huruvida förslaget inskränker i det grundlagsstadgade skyddet för egendom. Skyddet för en enskilds rätt till sin egendom återfinns i 2 kap 15 regeringsformen, och bygger i sin tur på EU-rätten. Enligt bestämmelsen i regeringsformen ska ingen medborgare tvingas till att avstå från sin egendom till det allmänna eller tåla att det allmänna inskränker användningen av mark eller byggnad. Det finns vissa undantag som gäller om inskränkandet kan anses tillgodose angelägna allmänna intressen, och i sådana fall har ägaren rätt till ersättning för förlusten. Skyddet för egendom gäller både fast och lös egendom och det går därför att argumentera att äganderätten till aktier i ett bolag omfattas av egendomsskyddet. Det motargument som framförts är samtidigt att ett flertal Europeiska länder redan tidigare har infört kvoteringsregler till bolagsstyrelser och att dessa regelverk till dags dato inte har underkänts av Europadomstolen. Förevarande promemoria utgår från 2006 års Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3(7)

7 förslag, där frågan om äganderätten framfördes som en invändning mot lagförslaget i ett flertal remissvar. Nuvarande promemoria utelämnar helt frågan om den föreslagna lagregeln kan anses inskränka äganderätten. Göteborgs Stad ifrågasätter varför frågan om förslagets inverkan på äganderätten inte belyses eller kommenteras i någon form i denna promemoria. Stadsledningskontoret anser att det är mycket angeläget att öka jämställdhet i samhällets alla delar. Ambitionen att öka jämställdhet inom näringslivet, så att kvinnor och män får lika möjligheter att nå befattningar som ger makt och inflytande, ställer sig Göteborgs Stad bakom. Stadsledningskontoret tar dock inte ställning till kvotering som strategi och åtgärd och avstår från att yttra sig om just denna åtgärd. Stadsledningskontoret Eva-Marie Kjellström Planeringsledare Klas Forsberg Avdelningschef Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4(7)

8 Bilaga 1 Sammanfattning av promemorian Jämn könsfördelning i bolagsstyrelser (Ds 2016:32) I promemorian föreslås en ändring av aktiebolagslagen som innebär att minst fyrtio procent av styrelseledamöterna i ett aktiemarknadsbolag ska vara av vardera kön. Avsikten är att lagändringen ska påskynda en positiv förändring av könsfördelningen både i fråga om styrelsen och andra ledande befattningar i näringslivet. Långsiktigt är målsättningen en helt jämn könsfördelning. Arbetstagarrepresentanter omfattas inte av regleringen. Det införs i stället en skyldighet för arbetstagarorganisationerna att eftersträva en jämn könsfördelning när representanterna utses. De ska också samråda om hur en jämn könsfördelning uppnås. Bolagsverket ska enligt förslaget ålägga ett aktiemarknadsbolag med en skev könsfördelning i styrelsen att betala en sanktionsavgift. Sanktionsavgiftens belopp beror på bolagets storlek, men ska vara lägst kronor och högst kronor. Ett bolag som inte heller följande räkenskapsår uppfyller kravet kan åläggas en ny sanktionsavgift. Även bolag i vilka staten äger samtliga aktier föreslås omfattas av regeln om jämn könsfördelning. Enligt förslaget ska bolagen ha en jämn könsfördelning i styrelserna senast vid de årsstämmor som hålls Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5(7)

9 Bilaga 2 Justitiedepartementet Ju.L1@regeringskansliet.se Dnr: Ju2016/06276/L1 Yttrande från Göteborgs Stad gällande promemorian: Jämn könsfördelning i bolagsstyrelser (Ds 2016:32) Göteborgs Stad anser att det är mycket angeläget att öka jämställdhet i samhällets alla delar. Ambitionen att öka jämställdhet inom näringslivet, så att kvinnor och män får lika möjligheter att nå befattningar som ger makt och inflytande, ställer sig Göteborgs Stad bakom. Staden tar dock inte ställning till kvotering som strategi och åtgärd och avstår därmed att yttrar sig om just denna åtgärd. Det finns några aspekter som Göteborgs Stad vill uppmärksamma på vad gäller promemorian: Kapitel 2 - Allmänna utgångspunkter Enligt promemorian ger ett jämställt beslutsfattande företagen en mångfald som kan öka deras konkurrenskraft. En lagändring skulle säkerligen bidra till att de homosociala processer som ger männen lättare möjlighet att nå maktpositionerna bryts. Det behöver dock inte innebära mångfalden ökar i gruppen. Det finns andra maktordningar som samverkar vilket kan bidra till att gruppen ändå blir homogen och med liknande bakgrund. Kapitel 4 - Gällande rätt Förevarande promemoria utgår från 2006 års förslag. Nuvarande promemoria utelämnar helt frågan om den föreslagna lagregeln kan anses inskränka äganderätten mot bakgrund av såväl Regeringsformen som Europakonventionen. Äganderätten är en omstridd fråga vilken också framfördes i ett flertal remissvar på 2006 års förslag. Göteborgs Stad ifrågasätter varför förslagets inverkan på äganderätten inte belyses i någon form i denna promemoria. Kapitel 5 Vilka bolag bör omfattas av regeln om jämn könsfördelning? Lagförslaget föreslås omfatta endast gälla bolag vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad (aktiemarknadsbolag). Den ska även gälla för bolag i vilka staten äger samtliga aktier, dock endast de som förvaltas av Regeringskansliet. Det förefaller rimligt att lagförslaget endast omfattar större bolag, vars inflytande på marknaden är av väsentlig betydelse. En styrelsepost innebär ett faktiskt inflytande över näringslivets utveckling, sysselsättning, konsumenter och miljö. Vad gäller kravet på jämn styrelsefördelning i statliga bolag noterar Göteborgs Stad att lagförslaget undantar såväl dotterbolag som bolag med anknytning till universitet och högskolor från den föreslagna regleringen. Någon närmare motivering till detta undantag finns inte och Göteborgs Stad skulle önska ett förtydligande till den avvägning som görs i promemorian. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6(7)

10 Promemorian bedömer att det finns starka skäl som talar för en lagreglering vad gäller de kommunala bolagen. Fördelningen av kvinnliga och manliga styrelsemedlemmar är skev och föreslår därför att frågan om könsfördelningen i kommunala bolags styrelser bli föremål för en särskild utredning. Göteborgs Stad ser positivt på en särskild utredning, men att den bör samordnas med förslag utifrån En kommunallag för framtiden (SOU2015:24 s.346 f.) För Göteborgs kommunstyrelse Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 7(7)

Vid behandlingen av ärendet i kommunstyrelsen förekom skiljaktiga meningar:

Vid behandlingen av ärendet i kommunstyrelsen förekom skiljaktiga meningar: Justitiedepartementet Ju.L1@regeringskansliet.se Dnr: Ju2016/06276/L1 Yttrande från gällande promemorian: Jämn könsfördelning i bolagsstyrelser (Ds 2016:32) delar ambitionen om att Sverige ska vara ett

Läs mer

Jämn könsfördelning i bolagsstyrelser (Ds 2016:32) Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 25 november 2016

Jämn könsfördelning i bolagsstyrelser (Ds 2016:32) Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 25 november 2016 PM 2016:182 RI (Dnr 110-1402/2016) Jämn könsfördelning i bolagsstyrelser (Ds 2016:32) Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 25 november 2016 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Yttrande över promemorian Jämn könsfördelning i bolagsstyrelser (Ds 2016:32)

Yttrande över promemorian Jämn könsfördelning i bolagsstyrelser (Ds 2016:32) Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-11-09 LS 2016-1131 Landstingsstyrelsen Yttrande över promemorian Jämn könsfördelning i bolagsstyrelser (Ds 2016:32) Föredragande

Läs mer

Stockholms läns landsting 25

Stockholms läns landsting 25 Stockholms läns landsting 25 Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 9/2016 Tisdagen den 22 november 2016 LS 271 Yttrande över promemorian Jämn könsfördelning i bolagsstyrelser (Ds 2016:32) LS 2016-1131 Ärendebeskrivning

Läs mer

Kvotering i stadens kommunala bolagsstyrelser Skrivelse av Karin Wanngård (S)

Kvotering i stadens kommunala bolagsstyrelser Skrivelse av Karin Wanngård (S) PM 2014: RI (Dnr 222-630/2013) Kvotering i stadens kommunala bolagsstyrelser Skrivelse av Karin Wanngård (S) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelse av Karin Wanngård

Läs mer

Subsidiaritetsprövning av direktivförslag om en jämnare könsfördelning bland icke verkställande styrelseledamöter i börsnoterade företag

Subsidiaritetsprövning av direktivförslag om en jämnare könsfördelning bland icke verkställande styrelseledamöter i börsnoterade företag Civilutskottets utlåtande 2012/13:CU14 Subsidiaritetsprövning av direktivförslag om en jämnare könsfördelning bland icke verkställande styrelseledamöter i börsnoterade företag Sammanfattning I detta utlåtande

Läs mer

Ju2005/5704/P

Ju2005/5704/P Promemoria 2005-06-17 Ju2005/5704/P Justitiedepartementet Enheten för fastighetsrätt och associationsrätt Uppdrag om könsfördelning i bolagsstyrelser Bakgrund Ett av delmålen för jämställdhetspolitiken

Läs mer

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann Handling 2017 nr 37 Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Remiss från Socialdepartementet ändrade regler om retroaktivitet avseende efterlevandestöd Ds 2017:11

Remiss från Socialdepartementet ändrade regler om retroaktivitet avseende efterlevandestöd Ds 2017:11 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-12 Diarienummer 0760/17 Välfärd och utbildning Avdelningen för Individ- och familjeomsorg och Funktionshinder Lena Lundin Telefon 031-368 03 01 E-post: lena.lundin@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Förslag till bolagsordning för Bygga Hem i Göteborg AB

Förslag till bolagsordning för Bygga Hem i Göteborg AB Bilaga G Styrelsen 2016-12-19 1 Diarienummer: 0106/16 Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: 031-368 54 61 E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Förslag till bolagsordning för Bygga Hem i Göteborg AB

Läs mer

Kommunstyrelsen Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16

Kommunstyrelsen Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16 Kommunstyrelsen 2016-03-23 Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16 Yttrande till Förvaltningsrätten i mål 2889-1 laglighetsprövning enligt kommunallagen Ledamöterna i Göteborgs kommunstyrelse

Läs mer

2. Regler för försäljning av lös egendom, H 1994:256, P , 16, upphör att gälla. Anneli Hulthén Jonas Andrén

2. Regler för försäljning av lös egendom, H 1994:256, P , 16, upphör att gälla. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 69 Policy och riktlinje för försäljning och återbruk av lös egendom i Göteborgs Stads verksamheter Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Gränsöverskridande fusioner, DS 2006:22

Gränsöverskridande fusioner, DS 2006:22 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm E-postadress JU.L1@justice.ministry.se Gränsöverskridande fusioner, DS 2006:22 Sveriges Aktiesparares Riksförbund (Aktiespararna) har tagit del av Justitiedepartementets

Läs mer

Yttrande över Förvaltnings AB Framtidens förslag till reviderad bolagsordning för Fastighetsbolaget Bredfjäll AB

Yttrande över Förvaltnings AB Framtidens förslag till reviderad bolagsordning för Fastighetsbolaget Bredfjäll AB Bilaga I Styrelsen 2016-03-21 1 Diarenummer: 0035/16 Handläggare: Hans Olsson Tel: 031-368 02 06 E-post: hans.olsson@stadshuset.goteborg.se Yttrande över Förvaltnings AB Framtidens förslag till reviderad

Läs mer

med anledning av prop. 2015/16:135 Ett övergripande ramverk för aktiva åtgärder i syfte att främja lika rättigheter och möjligheter

med anledning av prop. 2015/16:135 Ett övergripande ramverk för aktiva åtgärder i syfte att främja lika rättigheter och möjligheter SD Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:3388 av Paula Bieler och Sven-Olof Sällström (båda SD) med anledning av prop. 2015/16:135 Ett övergripande ramverk för aktiva åtgärder i syfte att främja

Läs mer

Yttrande angående promemorian Jämn könsfördelning i bolagsstyrelser (Ds 2016:32; Ju2016/06276/L1)

Yttrande angående promemorian Jämn könsfördelning i bolagsstyrelser (Ds 2016:32; Ju2016/06276/L1) Stockholm den 25 november 2016 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Yttrande angående promemorian Jämn könsfördelning i bolagsstyrelser (Ds 2016:32; Ju2016/06276/L1) 1. Sammanfattning 1.1 Centrum för

Läs mer

Ändrad bolagsordning för Stockholms Stadshus AB

Ändrad bolagsordning för Stockholms Stadshus AB Utlåtande 2008:65 RI (Dnr 620-810/2008) Ändrad bolagsordning för Stockholms Stadshus AB Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Ändringen i Stockholms Stadshus AB:s bolagsordning godkänns

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Handling 2017 nr 110 Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Genomförande av jämställdhetsanalys och upprättande av ett jämställdhetsbokslut för att Stockholm ska bli jämställt

Genomförande av jämställdhetsanalys och upprättande av ett jämställdhetsbokslut för att Stockholm ska bli jämställt Utlåtande 2011: RI (Dnr 222-1065/2011) Genomförande av jämställdhetsanalys och upprättande av ett jämställdhetsbokslut för att Stockholm ska bli jämställt Motion (2011:36) av Ann-Margarethe Livh (V) Kommunstyrelsen

Läs mer

Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 49 Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Program för ett jämställt Stockholm

Program för ett jämställt Stockholm Stadsledningskontoret Kansliet för mänskliga rättigheter Tjänsteutlåtande Dnr 434-21/2017 Sida 1 (6) 2017-06-16 Handläggare Jennifer Bolin Telefon: 08-508 29 451 Till Kommunstyrelsen Stadsledningskontorets

Läs mer

Ägardirektiv för AB Trelleborgshem

Ägardirektiv för AB Trelleborgshem Ägardirektiv för AB Trelleborgshem Dessa ägardirektiv gäller för verksamheten i AB Trelleborgshem som ägs av Trelleborgs kommun. Ägardirektiven ska vara föremål för översyn en gång per mandatperiod. Ägardirektiven

Läs mer

Genomförande av webbtillgänglighetsdirektivet (Ds 2017:60) Remiss från Finansdepartementet

Genomförande av webbtillgänglighetsdirektivet (Ds 2017:60) Remiss från Finansdepartementet PM Rotel I (Dnr 2017/001842) Genomförande av webbtillgänglighetsdirektivet (Ds 2017:60) Remiss från Finansdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Remissen besvaras

Läs mer

Storumans kommun. Ägarpolicy för. Antagen av kommunfullmäktige 2013-09-24 94

Storumans kommun. Ägarpolicy för. Antagen av kommunfullmäktige 2013-09-24 94 Storumans kommun Ägarpolicy för Storumans kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-09-24 94 Ägarpolicy för Storumans kommun Allmänt 1. Inledning Delar av Storuman kommuns verksamhet bedrivs i aktiebolagsform.

Läs mer

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Handling 2015 nr 126 Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Beslutsärende Jämställdhetsplan 2018

Beslutsärende Jämställdhetsplan 2018 Styrelsehandling 8 Älvstranden Utveckling AB Norra Älvstranden Utveckling AB Södra Älvstranden Utveckling AB Dnr 0815/17 2017-10-27 Lena Andersson Beslutsärende Jämställdhetsplan 2018 Förslag till beslut

Läs mer

Bolagsordning för Strängnäs kommunföretag AB

Bolagsordning för Strängnäs kommunföretag AB PROTOKOLLSUTDRAG Kommunstyrelsen KS 131 2019-06-18 1/1 Dnr KS/2019:321-003 Bolagsordning för Strängnäs kommunföretag AB Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. anta förslag till

Läs mer

Program för ett jämställt Stockholm

Program för ett jämställt Stockholm Norrmalms stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Sida 1 (5) 2017-08-18 Handläggare Maria Stigle Telefon: 08 508 09 062 Till Norrmalms stadsdelsnämnd 2017-09-21 Program för ett jämställt Stockholm

Läs mer

Formerna för den framtida regleringen och tillsynen. 4 kap. 9 lagen om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden

Formerna för den framtida regleringen och tillsynen. 4 kap. 9 lagen om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden R-2005/1082 Stockholm den 20 september 2005 Till Justitiedepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 20 juni 2005 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Ny reglering av offentliga

Läs mer

Remiss från Socialdepartementet Bidrag till glasögon för barn och unga (Ds 2015:xx-) S2015/3030/FST

Remiss från Socialdepartementet Bidrag till glasögon för barn och unga (Ds 2015:xx-) S2015/3030/FST Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-05-20 Diarienummer 1043/15 Repronummer 155/2015 Välfärd och Utbildning Avdelningen för Individ- och familjeomsorg och funktionshinderfrågor Annica Eriksson Telefon 031-368

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-01 Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Kommunikation/Demokrati Klas Forsberg Telefon 031-3680618 E-post: klas.forsberg@stadshuset.goteborg.se Riktlinjer e-förslag

Läs mer

Kommunal medfinansiering av statlig sjöfartsinfrastruktur Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 20 mars 2013

Kommunal medfinansiering av statlig sjöfartsinfrastruktur Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 20 mars 2013 PM 2013:47 RI (Dnr 001-118/2013) Kommunal medfinansiering av statlig sjöfartsinfrastruktur Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 20 mars 2013 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Ersättning till ledande befattningshavare i aktiemarknadsbolag Bilaga 1: Aktiespararnas ägarstyrningspolicy 2007

Ersättning till ledande befattningshavare i aktiemarknadsbolag Bilaga 1: Aktiespararnas ägarstyrningspolicy 2007 Justitiedepartementet Rosenbad 4 103 33 Stockholm E-postadress: Ju.L1@justice.ministry.se Dnr Ju2009/3395/L1 Ersättning till ledande befattningshavare i aktiemarknadsbolag Bilaga 1: Aktiespararnas ägarstyrningspolicy

Läs mer

Utdelning i Stiftelsen Wilhelm Röhss donationsfond

Utdelning i Stiftelsen Wilhelm Röhss donationsfond Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018 03 21 Diarienummer 0689/18 Handläggare Jan Persson Telefon: 031 368 03 46 E-post: jan.persson@stadshuset.goteborg.se Utdelning i Stiftelsen Wilhelm

Läs mer

Företagspolicy för Ulricehamns kommun och dess bolag

Företagspolicy för Ulricehamns kommun och dess bolag 1 Företagspolicy för Ulricehamns kommun och dess bolag 1 Bakgrund Kommunallagen ställer krav på kommunalt inflytande och kontroll över all kommunal verksamhet, även den som ägs och bedrivs i bolagsform.

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Bolagsordning för Sollentuna Stadshus AB Antagen av fullmäktige 2016-12-15, 181, Dnr 2016/0376 KS Fastställd av bolagsstämman 2016-12-15. Innehållsförteckning 1 Firma... 2 2 Säte... 2 3 Föremålet för bolagets

Läs mer

Yttrande till Förvaltningsrätten i Göteborg i mål , laglighetsprövning enligt kommunallagen

Yttrande till Förvaltningsrätten i Göteborg i mål , laglighetsprövning enligt kommunallagen Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-08-11 Diarienummer 0972/16 Juridik Nora O Dowd Telefon 031-368 03 97 E-post: nora.odowd@stadshuset.goteborg.se Yttrande till Förvaltningsrätten i Göteborg i mål 6428-16,

Läs mer

Remissyttrande avseende delbetänkandet SOU 2017:60 Nästa steg? Förslag till åtgärder för en stärkt minoritetspolitik (dnr 1081/17)

Remissyttrande avseende delbetänkandet SOU 2017:60 Nästa steg? Förslag till åtgärder för en stärkt minoritetspolitik (dnr 1081/17) Kulturdepartementet Enheten för diskrimineringsfrågor 1033 33 Stockholm Remissyttrande avseende delbetänkandet SOU 2017:60 Nästa steg? Förslag till åtgärder för en stärkt minoritetspolitik (dnr 1081/17)

Läs mer

Mål och myndighet en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken SOU 2015:86. Sammanfattning av de viktigaste slutsatserna i utredningen

Mål och myndighet en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken SOU 2015:86. Sammanfattning av de viktigaste slutsatserna i utredningen 1 (5) Vårt datum 2016-01-26 Ert datum 2015-11-03 Vårt Dnr: 99.15 Ert Dnr: 99.15 SACO Box 2206 103 15 Stockholm Mål och myndighet en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken SOU 2015:86 Sammanfattning

Läs mer

Civilutskottets betänkande 2014:CU1. Frågor om bostäder och könskvotering. Motion 2014:CU1. Utskottet

Civilutskottets betänkande 2014:CU1. Frågor om bostäder och könskvotering. Motion 2014:CU1. Utskottet Civilutskottets betänkande Frågor om bostäder och könskvotering behandlar i detta betänkande 5 motioner. 2014:C19Fr, Bygg fler hyresrätter för unga av klass SA13, Wasaskolan. som sin mening vad som i motionen

Läs mer

Yttrande angående Remiss från Justitiedepartementet Åldersbedömning tidigare i asylprocessen

Yttrande angående Remiss från Justitiedepartementet Åldersbedömning tidigare i asylprocessen Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-11-09 Remissyttrande 4.3 Dnr 1288/16 Yttrande angående Remiss från Justitiedepartementet Åldersbedömning tidigare i asylprocessen Sverigedemokraterna ställer sig positiv

Läs mer

Förslag till föreskrifter och riktlinjer om arkiv- och informationshantering i Göteborgs Stad

Förslag till föreskrifter och riktlinjer om arkiv- och informationshantering i Göteborgs Stad Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-08-24 Diarienummer AN-1858/16 Handläggare: Bodil Fredriksson Telefon: 031-701 50 53 E-post: bodil.fredriksson@arkivnamnden.goteborg.se Förslag till föreskrifter och riktlinjer

Läs mer

Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB

Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen 2017-01-25 Ärende 2.1.6 Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige föreslås besluta Att följande

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat BN Diarienummer 1449/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat BN Diarienummer 1449/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-12-28 BN 2016-01-19 Diarienummer 1449/15 Avdelningen för verksamhetsstyrning Sven Boberg Telefon 031-368 16 95, E-post: sven.boberg@sbk.goteborg.se Yttrande över motion om

Läs mer

Jämn könsfördelning i bolagsstyrelser. Ds 2016:32

Jämn könsfördelning i bolagsstyrelser. Ds 2016:32 Jämn könsfördelning i bolagsstyrelser Ds 2016:32 Ds 2016:32 Jämn könsfördelning i bolagsstyrelser Justitiedepartementet SOU och Ds kan köpas från Wolters Kluwers kundservice. Beställningsadress: Wolters

Läs mer

Elektroniska fakturor vid offentlig upphandling, Ds 2017:31

Elektroniska fakturor vid offentlig upphandling, Ds 2017:31 REMISSYTTRANDE Vår referens: 2017/06/027 Er referens: Fi2017/02886/DF 2017-09-29 Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning 103 33 Stockholm Via e-post till: fi.registrator@regeringskansliet.se

Läs mer

Program för ett jämställt Stockholm

Program för ett jämställt Stockholm Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning Kansliavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-09-04 Handläggare Ewa Jungstedt Pilestål Telefon: 08-508 01 522 Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd 2017-09-21 Svar på

Läs mer

Med undantag för de förslag och synpunkter som anges nedan har Advokatsamfundet ingen erinran mot förslagen i promemorian.

Med undantag för de förslag och synpunkter som anges nedan har Advokatsamfundet ingen erinran mot förslagen i promemorian. R-2019/1224 Stockholm den 15 oktober 2019 Till Justitiedepartementet Ju2019/02372/L1 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 27 juni 2019 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Kompletteringar

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Ägardirektiv för Sollentuna Energi AB Antagna av Sollentuna kommunfullmäktige 2010-06-09, 44 Fastställda av bolagsstämman 2010-06-22 att gälla från och med 2011-01-01 Antagna av Sollentuna kommunfullmäktige

Läs mer

Ds 2018:37 Genomförande av student- och forskardirektivet

Ds 2018:37 Genomförande av student- och forskardirektivet 1(5) Justitiedepartementet Åsa Odin Ekman 103 33 Stockholm asa.odinekman@tco.se Sverige +46725292448 Ds 2018:37 Genomförande av student- och forskardirektivet Ju2018/04280/L7 TCO har getts möjlighet att

Läs mer

Frågor och svar om Kollegiets insatser för jämn könsfördelning i börsbolagens styrelser

Frågor och svar om Kollegiets insatser för jämn könsfördelning i börsbolagens styrelser 2014-05-30 Frågor och svar om Kollegiets insatser för jämn könsfördelning i börsbolagens styrelser Varför är ni i Kollegiet för svensk bolagsstyrning så engagerade i frågan om könsfördelningen i börsbolagens

Läs mer

Ägarpolicy för kommunägda bolag

Ägarpolicy för kommunägda bolag Datum 2014-09-18 Ägarpolicy för kommunägda bolag Kommunfullmäktige 2014 Antagen av: Kommunfullmäktige 2014-11-24, 196 Dokumentnamn: Ägarpolicy för kommunägda bolag Ärendebeteckning: Kst/2014:452, Ägarpolicy

Läs mer

Remissvar En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24)

Remissvar En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24) KS 20:1 TJÄNSTEUTLÅTANDE Stabsavdelningen Dnr KS/2015:260-032 2015-09-16 1/2 Handläggare Josefin Winnfors Tel. 0152-291 61 Kommunstyrelsen Remissvar En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24) Förslag till

Läs mer

Detta yttrande gäller sättet att uttrycka sig på i tjänsteutlåtandet i förslag till beslut punkt 2.

Detta yttrande gäller sättet att uttrycka sig på i tjänsteutlåtandet i förslag till beslut punkt 2. Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2015-09-23 Ärende 2.1.6 Yttrande gällande Redovisning av Kommunfullmäktiges uppdrag avseende Göteborgs Gatu AB, Kommunleasing AB och Försäkrings AB Göta Lejon, Diarienummer

Läs mer

N S D N Ä R I N G S L I V E T S S K A T T E - D E L E G A T I O N

N S D N Ä R I N G S L I V E T S S K A T T E - D E L E G A T I O N N S D N Ä R I N G S L I V E T S S K A T T E - D E L E G A T I O N Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Marianne Kilnes Erik Sjöstedt 103 33 Stockholm Er referens: Fi2015/2314 Stockholm 2015-05-20

Läs mer

Uppdrag att överväga vissa frågor om fusion och delning samt om ökning av aktiekapitalet i aktiemarknadsbolag

Uppdrag att överväga vissa frågor om fusion och delning samt om ökning av aktiekapitalet i aktiemarknadsbolag Promemoria 2010 04 19 Ju 2009/8495/L1 Justitiedepartementet Enheten för fastighetsrätt och associationsrätt Uppdrag att överväga vissa frågor om fusion och delning samt om ökning av aktiekapitalet i aktiemarknadsbolag

Läs mer

REGION GOTLANDS AKTIEÄGARPOLICY

REGION GOTLANDS AKTIEÄGARPOLICY Antagen av regionfullmäktige 2014-06-16, 99. Bakgrund 1. Kommunallagen ställer krav på Region Gotlands inflytande och kontroll över all regionens verksamhet, även den som ägs och bedrivs i privaträttslig

Läs mer

Göteborgs Stads yttrande över Promemoria om behov av hjälp med andning och sondmatning

Göteborgs Stads yttrande över Promemoria om behov av hjälp med andning och sondmatning Kommunstyrelsen Datum 2019-04-10 Diarienummer 0490/19 Socialdepartementet 103 33 Stockholm s yttrande över Promemoria om behov av hjälp med andning och sondmatning Förslag till lagändring anser att det

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män 30.9.2013 2013/0110(COD) FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet

Läs mer

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 82 Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Angående Justitiedepartementets remiss SOU 2015:25,

Angående Justitiedepartementets remiss SOU 2015:25, Göteborg den 15-09-02 Yrkande (M) (FP) (KD) Kommunstyrelsen 15-09-09 Ärende 4.3 Angående Justitiedepartementets remiss SOU 2015:25, En ny säkerhetsskyddslag FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsen föreslås

Läs mer

Öppenhet, transparens och professionalism i Stockholms stads bolag Motion av Rolf Könberg (m) (2003:42)

Öppenhet, transparens och professionalism i Stockholms stads bolag Motion av Rolf Könberg (m) (2003:42) Utlåtande 2004:187 RI (Dnr 023-4280/2003) Öppenhet, transparens och professionalism i Stockholms stads bolag Motion av Rolf Könberg (m) (2003:42) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande

Läs mer

Ds 2018:15 Direktivet om ett ökat aktieägarengagemang Förslag till genomförande i svensk rätt (Ju2018/03135/L1)

Ds 2018:15 Direktivet om ett ökat aktieägarengagemang Förslag till genomförande i svensk rätt (Ju2018/03135/L1) 2018-08-31 R E M I S S V A R Justitiedepartementet FI Dnr 18-10487 103 33 Stockholm (Anges alltid vid svar) Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 408 980 00 Fax +46

Läs mer

Utskottet för rättsliga frågor Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män ARBETSDOKUMENT

Utskottet för rättsliga frågor Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män ARBETSDOKUMENT EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för rättsliga frågor Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män 3.6.2013 ARBETSDOKUMENT om förslaget till Europaparlamentets och rådets

Läs mer

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-09-21 Ärende 3.3 Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Läs mer

Ds 2018:17 Ändring av det kön som framgår av folkbokföringen

Ds 2018:17 Ändring av det kön som framgår av folkbokföringen YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-09-14 Avdelningen för vård och omsorg Sektionen för hälsa och jämställdhet Anna Ulveson Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM Ds 2018:17 Ändring av det kön som framgår av folkbokföringen

Läs mer

Bilaga F Styrelsen Diarenummer: 0044/14. Handläggare: Peter Berggren Tel: E-post:

Bilaga F Styrelsen Diarenummer: 0044/14. Handläggare: Peter Berggren Tel: E-post: Bilaga F Styrelsen 2016-01-25 1 Diarenummer: 0044/14 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031 368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Ställningstagande över BRGs hemställan kring avveckling av Sahlgrenska

Läs mer

Stockholm ska motverka utanförskap och strukturell diskriminering i politiken

Stockholm ska motverka utanförskap och strukturell diskriminering i politiken Utlåtande 2009: RI (Dnr 334-529/2009) Stockholm ska motverka utanförskap och strukturell diskriminering i politiken Motion av Paul Lappalainen och Rebwar Hassan (båda mp) (2009:8) Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Betänkandet Trängselskatt - delegation, sanktioner och utländska fordon (SOU 2013:3) svar på remiss från finansdepartementet

Betänkandet Trängselskatt - delegation, sanktioner och utländska fordon (SOU 2013:3) svar på remiss från finansdepartementet 2013-04-02 KS-2013/371.441 1 (5) HANDLÄGGARE Viktoria Thonäng viktoria.thonang@huddinge.se Kommunstyrelsen Betänkandet Trängselskatt - delegation, sanktioner och utländska fordon (SOU 2013:3) svar på remiss

Läs mer

En kommunallag för framtiden, SOU 2015:24

En kommunallag för framtiden, SOU 2015:24 Yttrande R.nr 46.15 2015-10-14 Dnr 17/15 Saco Tiina Kangasniemi Box 2206 103 15 STOCKHOLM En kommunallag för framtiden, SOU 2015:24 Utredningens förslag Utredningen om en kommunallag för framtiden (SOU

Läs mer

Mottagandet vid nationella evakueringar till Sverige (Ds 2016:43) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 24 mars 2017

Mottagandet vid nationella evakueringar till Sverige (Ds 2016:43) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 24 mars 2017 PM 2017:62 RI (Dnr 110-2135/2016) Mottagandet vid nationella evakueringar till Sverige (Ds 2016:43) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 24 mars 2017 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Kategorisering av verksamheter och åtgärder utifrån krav på miljökonsekvensbeskrivning

Kategorisering av verksamheter och åtgärder utifrån krav på miljökonsekvensbeskrivning PM Rotel V (Dnr KS 2018/1027) Kategorisering av verksamheter och åtgärder utifrån krav på miljökonsekvensbeskrivning Remiss från Miljö - och energidepartementet Remisstid den 26 oktober 2018 B orgarrådsberedningen

Läs mer

Yttrande angående motion om att införa tillståndsplikt för tiggeri

Yttrande angående motion om att införa tillståndsplikt för tiggeri Yttrande S MP V Kommunstyrelsen 2018-10-17 Ärende 1222/18 Yttrande angående motion om att införa tillståndsplikt för tiggeri Motionärens förslag har, som påpekas i förvaltningens tjänsteutlåtande, redan

Läs mer

Föredragande borgarrådet Roger Mogert anför följande.

Föredragande borgarrådet Roger Mogert anför följande. PM 2016:164 RII (Dnr 110-1185/2016) Kompletterande promemoria avseende Boverkets rapport 2014:38 Översyn av lagen om bostadsanpassning m.m. Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 7 oktober 2016

Läs mer

Bolagsordning för Tjörns Kommunala Förvaltnings AB

Bolagsordning för Tjörns Kommunala Förvaltnings AB Bolagsordning för Tjörns Kommunala Förvaltnings AB Reviderat senast: Kommunfullmäktige 2014-01-30 (KF 4) Bolagsstämma 2014-04-24 (TFAB 15) Tjörn Möjligheternas ö 1 Firma Bolagets firma är Tjörns Kommunala

Läs mer

Närståendetransaktioner. 14 maj 2013 Björn Kristiansson

Närståendetransaktioner. 14 maj 2013 Björn Kristiansson Närståendetransaktioner 14 maj 2013 Björn Kristiansson Definitioner Vad är en närståendetransaktion? Närstående? Varför regler? Befogenhet och behörighet Styrelse och VD företräder bolaget Bolagsstämman

Läs mer

a. bolagsordning b. ägardirektiv c. förekommande avtal mellan kommunen och Bolaget.

a. bolagsordning b. ägardirektiv c. förekommande avtal mellan kommunen och Bolaget. 1(5) ÄGARDIREKTIV FÖR PARTILLEBO AB Ägardirektiv för verksamheten i Partillebo AB, nedan kallat Bolaget, antagna av kommunfullmäktige i Partille kommun den 27 mars 2003, rev. 19 juni 2007, rev. 1 mars

Läs mer

Yttrande över remiss Promemoria Vattenmiljö och vattenkraft

Yttrande över remiss Promemoria Vattenmiljö och vattenkraft Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-09-19 Diarienummer 1052/17 Stadsutveckling Henrik Levin, Anna Cognell Telefon 031-368 03 90 E-post: anna.cognell@stadshuset.goteborg.se Yttrande över remiss Promemoria Vattenmiljö

Läs mer

BOLAGSORDNING FÖR AB EIDAR, TROLLHÄTTANS BOSTADS- BOLAG

BOLAGSORDNING FÖR AB EIDAR, TROLLHÄTTANS BOSTADS- BOLAG BOLAGSORDNING FÖR AB EIDAR, TROLLHÄTTANS BOSTADS- BOLAG Bolagets firma 1 Bolagets firma är AB Eidar, Trollhättans. Verksamhetens föremål 2 Bolaget har till föremål för sin verksamhet att inom Trollhättans

Läs mer

Föredragande borgarråden Åsa Lindhagen och Ann-Margrethe Livh anför följande.

Föredragande borgarråden Åsa Lindhagen och Ann-Margrethe Livh anför följande. PM 2016:209 RVI+IX (Dnr 110-1564/2016) En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle förslag på struktur för genomförande, uppföljning och inriktning inom funktionshindersområdet Remiss

Läs mer

Yttrande över remiss av betänkandet En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69)

Yttrande över remiss av betänkandet En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69) ku.remissvar@regeringskansliet.se Yttrande över remiss av betänkandet En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69) s synpunkter på betänkandet Regeringens ambitioner att skapa en nationell strategi

Läs mer

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 2 juli beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian Hyra av lös sak (Ds 2010:24).

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 2 juli beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian Hyra av lös sak (Ds 2010:24). R-2010/0926 Stockholm den 6 december 2010 Till Justitiedepartementet Ju2010/5531/L2 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 2 juli beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian

Läs mer

BOLAGSSTYRNING I HELSINGBORGS STAD

BOLAGSSTYRNING I HELSINGBORGS STAD SID 1(6) BOLAGSSTYRNING I HELSINGBORGS STAD 1. Bakgrund En stor del av stadens verksamhet drivs i aktiebolagsform. En grundförutsättning för stadens bolagsverksamhet är att den liksom stadens övriga verksamhet

Läs mer

Förändring av bolagets strategiska inriktning. Skellefteå Kraft AB

Förändring av bolagets strategiska inriktning. Skellefteå Kraft AB www.pwc.se Granskningsredogörelse Förändring av bolagets strategiska inriktning Bo Rehnberg Cert. kommunal revisor AB Mars 2017 Innehåll Sammanfattning...2 1. Inledning...3 1.1. Bakgrund...3 1.2. Syfte

Läs mer

Direktivet om ett ökat aktieägarengagemang. Förslag till genomförande i svensk rätt. (DS 2018:15); Ju2018/03135/L1

Direktivet om ett ökat aktieägarengagemang. Förslag till genomförande i svensk rätt. (DS 2018:15); Ju2018/03135/L1 Svensk Försäkring Justitiedepartementet Enheten för fastighetsrätt och associationsrätt Yttrande Stockholm 2018-08 30 Direktivet om ett ökat aktieägarengagemang. Förslag till genomförande i svensk rätt.

Läs mer

Huddinge kommuns ombud på 2015 års bolagsstämmor i SRV återvinning AB innefattande direktiv till ombudet

Huddinge kommuns ombud på 2015 års bolagsstämmor i SRV återvinning AB innefattande direktiv till ombudet 2014-12-23 KS-2014/1679.109 1 (5) HANDLÄGGARE Björkbacka, Per-Erik Kommunstyrelsen Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se Huddinge kommuns ombud på 2015 års bolagsstämmor i SRV återvinning AB innefattande direktiv

Läs mer

Bolagspolicy för Tjörns kommun Antagen av kommunfullmäktige 2009-04-16 (KF 45)

Bolagspolicy för Tjörns kommun Antagen av kommunfullmäktige 2009-04-16 (KF 45) Bolagspolicy för Tjörns kommun Antagen av kommunfullmäktige 2009-04-16 (KF 45) 1 Bakgrund Genom beslut i kommunfullmäktige den 22 december 2008 (KF 175) beslutades att bilda en bolagskoncern med Tjörns

Läs mer

Stockholm den 4 juni 2013

Stockholm den 4 juni 2013 R-2013/0446 Stockholm den 4 juni 2013 Till Finansdepartementet Fi2013/905 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 12 mars 2013 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Prospektansvar (Ds

Läs mer

1(8) Företagspolicy. Styrdokument

1(8) Företagspolicy. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Policy Beslutad av Kommunfullmäktige 2015-10-28 140 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad av 3(8) Innehållsförteckning 1 Inledning...4 2 Policy & ägardirektiv

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-03-06. Några aktiebolagsrättsliga frågor. 2. lag om ändring i aktiebolagslagen (2005:551).

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-03-06. Några aktiebolagsrättsliga frågor. 2. lag om ändring i aktiebolagslagen (2005:551). 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-03-06 Närvarande: f.d. justitierådet Lars K Beckman, justitierådet Leif Thorsson och regeringsrådet Lars Wennerström. Några aktiebolagsrättsliga frågor

Läs mer

Ägardirektiv för Älvkarleby Kommunhus AB, org.nr 556611-1794

Ägardirektiv för Älvkarleby Kommunhus AB, org.nr 556611-1794 1 Beslutad av kommunfullmäktige 2006-05-17 417. Dnr 27/05.107 och 2003-05-14 93. Dnr 30/03.002. (punkt 23) Ägardirektiv för Älvkarleby Kommunhus AB, org.nr 556611-1794 1. Bolaget som organ för kommunal

Läs mer

14 Program för ett jämställt Stockholm Stadsarkivets svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr 1.6/11420/2017

14 Program för ett jämställt Stockholm Stadsarkivets svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr 1.6/11420/2017 Kulturnämnden 2017-09-19 Sida 74 (90) 14 Program för ett jämställt Stockholm 2018-2022. Stadsarkivets svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr 1.6/11420/2017 Beslut Kulturnämnden beslutar enligt förslag

Läs mer

Var det politiska samtalet om Stockholm ska föras Skrivelse av Ann-Margarethe Livh (V)

Var det politiska samtalet om Stockholm ska föras Skrivelse av Ann-Margarethe Livh (V) PM 2013:190 RI (Dnr 016-274/2012) Var det politiska samtalet om Stockholm ska föras Skrivelse av Ann-Margarethe Livh (V) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelse

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborg Stads Leasing AB

Ägardirektiv för Göteborg Stads Leasing AB Bilaga E Styrelsen 1 Diarienummer: 0012/17 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Ägardirektiv för Göteborg Stads Leasing AB Förslag till beslut i styrelsen

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Ägardirektiv för AB Sollentunahem Antagna av Sollentuna kommunfullmäktige 2003-02-17, 15 Reviderade av kommunfullmäktige 2004-03-29, 42 Fastställda av bolagsstämman 2004-05-06 Reviderade av kommunfullmäktige

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av lagstiftningen om utländska filialer m.m. Dir. 2009:120. Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2009

Kommittédirektiv. Översyn av lagstiftningen om utländska filialer m.m. Dir. 2009:120. Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2009 Kommittédirektiv Översyn av lagstiftningen om utländska filialer m.m. Dir. 2009:120 Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2009 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ges i uppdrag att

Läs mer

Styrelsens för Volati AB ( Bolaget ) fullständiga förslag enligt punkterna 9 14 i den föreslagna dagordningen till årsstämma onsdagen den 18 maj 2016

Styrelsens för Volati AB ( Bolaget ) fullständiga förslag enligt punkterna 9 14 i den föreslagna dagordningen till årsstämma onsdagen den 18 maj 2016 Styrelsens för Volati AB ( Bolaget ) fullständiga förslag enligt punkterna 9 14 i den föreslagna dagordningen till årsstämma onsdagen den 18 maj 2016 D-2271140-v2 Förslag om fastställande av arvoden till

Läs mer

Yttrande över promemorian Förslag till en nationell institution för mänskliga rättigheter i Sverige (Ds 2019:4)

Yttrande över promemorian Förslag till en nationell institution för mänskliga rättigheter i Sverige (Ds 2019:4) Chefsjustitieombudsmannen Elisabeth Rynning YTTRANDE Datum 2019-06-07 Dnr R 17-2019 Regeringskansliet Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Sid 1 (5) Yttrande över promemorian Förslag till en nationell

Läs mer

Betänkandet Informationsutbyte vid samverkan mot terrorism

Betänkandet Informationsutbyte vid samverkan mot terrorism PM Rotel I (Dnr KS 2018/1306) Betänkandet Informationsutbyte vid samverkan mot terrorism Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 5 december 2018 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Berättelse om verksamheten i Europeiska unionen under 2013

Berättelse om verksamheten i Europeiska unionen under 2013 Civilutskottets yttrande 2013/14:CU3y Berättelse om verksamheten i Europeiska unionen under 2013 Till utrikesutskottet Utrikesutskottet beslutade den 20 mars 2014 att ge bl.a. civilutskottet tillfälle

Läs mer