Version 1.2. Anläggningsprojekt för ett nationellt inkomstregister. Testplan för intressentgrupper

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Version 1.2. Anläggningsprojekt för ett nationellt inkomstregister. Testplan för intressentgrupper"

Transkript

1 Version 1.2 Anläggningsprojekt för ett nationellt inkomstregister Testplan för intressentgrupper

2 Inkomstregisterprojektet TESTPLAN 1(20) ÄNDRINGSHISTORIA Version Datum Beskrivning Dokumentet har publicerats Följande tjänster för informationsanvändare har lagts till i delen 4.1.2: materialbeställning (ny beställning, makulering av beställning), material som innehåller materialbeställning (makulering av material), meddelande (nytt meddelande). - Notis om den tekniska kontaktpersonen har lagts till i delen och Artificiellt FO-nummer har tagits bort från uppgifter om testavtalet. - Bilaga 9, Beredskapsplan för intressentgruppstestningen, har tagits bort från kapitel Kapitel 1: rubriken Syfte med dokumentet har ändrats till Syfte med intressentgruppstestningen. - Kapitel 1: tidsplanen för testning av gränssnitt för informationsanvändare av löneuppgifter som inleder produktion i 2020 har preciserats. - Kapitel 2: figuren Tidsplan för intressentgruppstestning har uppdaterats. - Kapitel 3: tredje punkten på listan har preciserats. - Kapitel : information om åtkomstprofiler har preciserats. - Kapitel 6.1: sändning av kundmaterial till intressentgrupper har preciserats. - Kapitel 6.3: innehållet har uppdaterats. - Kapitel 7: texten om hur upptäckte fel presenteras på inkomstregister.fi har preciseras. - Kapitel 7.1: den första satsen har preciserats. - Kapitel 7.1: information om länken till observationsblanketten har preciserats. - Kapitel 7.1: pilen om observationens identifierare har lagts till i figuren. - Kapitel 11: texten i den femte punkten har preciserats. - Kapitel 12: bilaga 3, Plan för simulering av testmaterialet in i framtiden, hat tagits bort (detta beskrivs i bilagan 5) - Termen anonymisering har ändrats till avidentifiering.

3 Inkomstregisterprojektet TESTPLAN 2(20) CENTRALA TERMER OCH FÖRKLARINGAR AV DEM Term Avidentifiering E-tjänst Pilottestning Gränssnitt Intressentgrupper Testavtal Definition Syftet med avidentifiering är att uppgifterna är sådana att inte under några som helst omständigheter kan kopplas till en viss fysisk person (ens med hjälp av annan information). Till exempel behandlas personuppgifter så att de modifieras till en form utifrån vilken ingen part kan identifiera personen direkt eller indirekt. Inkomstregistrets e-tjänst är en webbläsarbaserad tjänst för inkomstregistrets parter. Inkomstregistret har e-tjänster för informationsproducenter och informationsanvändare samt inkomsttagare. Pilottestningen testar till exempel funktionsserier, miljön eller förbindelserna tillsammans med en vald aktör eller grupp. Testningen utförs med utvalt material. En standardenlig praxis eller förbindelse som möjliggör överföring av information mellan enheter, programvara eller användare. Inkomstregistrets intressentgrupper utgörs av alla användare av inkomstregistret: betalare av löner, pensioner och förmåner samt befullmäktigade bokföringsbyråer och andra externa partner inom löneadministration samt användarna av uppgifterna i inkomstregistret. Även systemleverantörerna är intressentgrupper. Avtal som en intressentgrupp ingår med Skatteförvaltningen för att testa inkomstregistrets gränssnitt i testmiljön för intressentgrupper. Aktörer som har lagstadgad rätt att få inkomstuppgifter eller annan information från inkomstregistret för att sköta sina arbetsuppgifter. Informationsanvändare I det första skedet från och med är informationsanvändarna Skatteförvaltningen, FPA, Arbetslöshetsförsäkringsfonden och arbetspensionsanstalterna samt PSC. I det andra skedet från och med är informationsanvändarna dessutom bl.a. Statistikcentralen, Utbildningsfonden, skadeförsäkringsanstalterna, arbetslöshetskassorna, ANM:s förvaltningsområde, kommunerna och arbetarskyddsmyndigheten. Informationsproducenter Produktionsdata Certifikat Alla företag och andra aktörer som är skyldiga att anmäla information om löner, pensioner eller förmåner i Finland för någon användare av inkomstregistret. Datamaterial som systemet använder i produktionsmiljön och som innehåller riktiga person- och inkomstuppgifter. Elektroniskt intyg som bekräftar att innehavaren av intyget är en viss person, organisation eller system. Med hjälp av certifikat kan man verifiera datakommunikation, en annan part eller en fil samt vid behov skapa en krypterad och tillförlitlig förbindelse med en annan part.

4 Inkomstregisterprojektet TESTPLAN 3(20) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Syfte med intressentgruppstestningen Tidsplan Faser i testningen Testobjekt Gränssnitt som testas Löneuppgifter Tjänster för informationsproducenter (prestationsbetalare) Tjänster för informationsanvändare Användarrättigheter Användarrättigheter gränssnitt Användarrättigheter e-tjänst E-tjänst (planen publiceras 4/2018) Informationsproducent Informationsanvändare Gemensamma (informationsproducenter och informationsanvändare) Webbläsare som e-tjänsten stöder Testmiljöer Testmiljöns driftstid Testmiljöns konfigurationer Testmaterial Kundmaterial Löneuppgiftsmaterial Simulering av testmaterialet in i framtiden Testobservationer Process för hantering av observationer Klassificering av fel Korrigering av fel i intressentgruppstestningen Separat testning av omfattande material Avslutning av testningen Testpartner och kommunikation Kontaktuppgifter för inkomstregisterprojektets intressentgruppstestning... 17

5 Inkomstregisterprojektet TESTPLAN 4(20) 10.2 Information om intressentgruppstestningen Avgränsningar Bilagor... 19

6 Inkomstregisterprojektet TESTPLAN 5(20) 1 Syfte med intressentgruppstestningen I denna testplan för intressentgrupper beskrivs hur testningen av inkomstregistersystemet som införs organiseras och genomförs. Testningen är indelad i två faser. I den första fasen från och med testas inkomstregistrets tekniska gränssnitt för sändning och distribution av löneuppgifter. Testgruppen består av producenter av löneuppgifter som konstruerar förbindelsen till det tekniska gränssnittet såsom programvaruföretag och andra företag samt instanser som använder uppgifterna i inkomstregistret 2019, dvs. Skatteförvaltningen, FPA, arbetspensionsanstalterna och PSC samt arbetslöshetsförsäkringsfonden. Testningen av gränssnitt med användare av löneuppgifter som inleder produktion 2020 börjar i faser: Statistikcentralen, Utbildningsfonden arbetsolycksfalls- och yrkessjukdomsförsäkrare, trafikförsäkrare, Olycksfallsförsäkringscentralen, Patientförsäkringscentralen, Statskontoret ANM:s förvaltningsområde, arbetarskyddsmyndigheterna, arbetslöshetskassorna, kommunerna Målet för intressentgruppstestningen 2018 är att testa inkomstregistersystemets funktion ur informationsproducentens och informationsanvändarens perspektiv. Vid testningen ur informationsproducenters perspektiv säkerställs att löneprogramvaran eller resehanteringssystemet producerar kravenliga meddelanden till inkomstregistret. Testningen ur informationsanvändarnas perspektiv fokuserar på testning av beställt löneuppgiftsmaterial. I den andra fasen från och med mars 2019 testas tjänster med intressentgrupper som införs 2020, dvs. gränssnitt relaterade till sändning och distribution av förmånsuppgifter. Dessutom fortsätter testningen av distribution av löneuppgifter för användarna av den andra fasen. Testplanen för intressentgrupper uppdateras hösten 2018 när det gäller gränssnittstjänster för anmälan och distribution av förmånsuppgifter. För testningen av e-tjänsten utarbetas en separat testplan för intressentgrupper (bilaga 2). Planen offentliggörs i april 2018.

7 Inkomstregisterprojektet TESTPLAN 6(20) 2 Tidsplan I figur 1 beskrivs de viktigaste datumen för intressentgruppstestningen. Figur 1: Tidsplan för intressentgruppstestning.

8 Inkomstregisterprojektet TESTPLAN 7(20) 3 Faser i testningen Nedan uppräknas faserna i intressentgruppstestningen av tekniska gränssnitt samt en hänvisning till ytterligare information. Inkomstregisterprojektet publicerar en testanvisning (bilaga 1) i december 2017 på inkomstregister.fi. En mall för testavtal för informationsproducenter (bilaga 6) och användarvillkor för testmiljö publiceras i december 2017 på inkomstregister.fi. När intressentgruppens program är färdig för testningen, intressentgruppen som deltar i testningen fyller i testavtalet och godkänner användarvillkor för testmiljö. Testavtalet ska lämnas till inkomstregisterprojektet senast 2 veckor innan testningen börjar så att testcertifikaten hinner levereras. Detaljerad information om avtalet finns i testanvisningen (bilaga 1). Intressentgruppen hämtar testcertifikatet enligt anvisningar. Detaljerad information om hämtningen av certifikatet finns i testanvisningen (bilaga 1). Intressentgruppen ansluter sig till testmiljön med testcertifikatet. Efter anslutningstestet kan intressentgruppen påbörja testningen. Vid testningen används kundmaterial som bildats av inkomstregistret, såvida inget annat avtalas. I avsnitt 6 Testmaterial beskrivs principerna för testmaterialet. Intressentgruppen lämnar observationer av fel och andra observationer under testningen till inkomstregisterprojektet. Processen för hantering av observationer beskrivs i avsnitt 7 Observationer vid testningen. Inkomstregisterprojektet informerar intressentgrupperna om fel och korrigeringar av dem. Processen för korrigering av fel beskrivs i avsnitt 7 Observationer vid testningen. Intressentgruppen meddelar inkomstregisterprojektet när testningen är slutförd (avsnitt 9 Avslutning av testning).

9 Inkomstregisterprojektet TESTPLAN 8(20) 4 Testobjekt Objektet för intressentgruppstestningen under första fasen som börjar är tjänster relaterade till inkomstregistrets tekniska gränssnitt för sändning och distribution av löneuppgifter till inkomstregistret som införs Gränssnitt som testas Löneuppgifter Nedan beskrivs de tjänster för löneuppgifter som testas och deras distributionskanaler. Uppgifterna sänds och distribueras via SFTP-gränssnittet som filöverföring och via Web Service-tjänster (WS) i realtid och asynkroniskt. Detaljerade beskrivningar av de tjänster som testas finns i dokumentationen på tulorekisteri.fi: Beskrivningar av det tekniska gränssnittet > Allmänna beskrivningar 1. Tekniskt gränssnitt Sändning av uppgifter till inkomstregistret 2. Tekniskt gränssnitt Datadistribution från inkomstregistret Tjänster för informationsproducenter (prestationsbetalare) Nedan uppräknas det tekniska gränssnittets tjänster för informationsproducenter och de kanaler via vilka tjänsterna är tillgängliga. Anmälan om löneuppgifter (ny, ersättande eller makulerande anmälan) o WS, i realtid, en anmälan i taget o WS, asynkronisk asynkronisk Arbetsgivarens separata anmälan (ny, ersättande eller makulerande anmälan) o WS, i realtid, en anmälan i taget o WS, asynkronisk asynkronisk Material som innehåller anmälningar om löneuppgifter, material som innehåller arbetsgivarens separata anmälningar (makulering av material) o WS, i realtid, ett material i taget o WS, asynkronisk, ett material i taget, asynkronisk, ett material i taget Materialbeställning (ny beställning, makulering av beställning) o WS, i realtid, ett material i taget o WS, asynkronisk, ett material i taget, asynkronisk, ett material i taget Material som innehåller materialbeställning (makulering av material) o WS, i realtid, ett material i taget o WS, asynkronisk, ett material i taget, asynkronisk, ett material i taget Meddelande (nytt meddelande) o WS, i realtid, ett meddelande i taget o WS, asynkronisk asynkronisk

10 Inkomstregisterprojektet TESTPLAN 9(20) Tjänster för informationsanvändare Nedan uppräknas det tekniska gränssnittets tjänster för informationsanvändare och de kanaler via vilka tjänsterna är tillgängliga. Materialbeställning (ny beställning, makulering av beställning) o WS, i realtid, ett material i taget o WS, asynkronisk, ett material i taget, asynkronisk, ett material i taget Material som innehåller materialbeställning (makulering av material) o WS, i realtid, ett material i taget o WS, asynkronisk, ett material i taget, asynkronisk, ett material i taget Meddelande (nytt meddelande) o WS, i realtid, ett meddelande i taget o WS, asynkronisk asynkronisk Anmälningar om löneuppgifter alla inkomsttagare Anmälningar om löneuppgifter flera inkomsttagare Anmälningar om löneuppgifter flera betalare Anmälningar om löneuppgifter flera betalare, flera inkomsttagare Anmälningar om löneuppgifter flera arbetspensionsanstalter Anmälningar om löneuppgifter arbetspensionsarrangemangnummer saknas Arbetsgivarens separata anmälningar alla betalare Arbetsgivarens separata anmälningar flera betalare Arbetsgivarens separata anmälningar flera arbetspensionsanstalter Meddelanden skickade till part Uppgifter om partens användares åtkomstlogg Anmälningar om löneuppgifter en inkomsttagare o WS i realtid Anmälningar om löneuppgifter en betalare o WS i realtid Anmälningar om löneuppgifter ett arbetspensionsarrangemangnummer o WS i realtid Arbetsgivarens separata anmälningar en betalare o WS i realtid Arbetsgivarens separata anmälningar ett arbetspensionsarrangemangnummer o WS i realtid Meddelanden skickade till part o WS i realtid

11 Inkomstregisterprojektet TESTPLAN 10(20) 4.2 Användarrättigheter Användarrättigheter gränssnitt Testningen av gränssnittet förutsätter testcertifikat som beviljas av Skatteförvaltningen. Var och en som testar det tekniska gränssnittet ska ha ett unikt testcertifikat. Certifikatet för intressentgruppstestningen används i testmiljön för intressentgrupper under intressentgruppstestningen. Med hjälp av certifikatet identifieras deltagarna och säkerställs datakommunikationens informationssäkerhet. Beskrivningen av certifikatlösningens gränssnitt publiceras i månadsskiftet oktober november 2017, medan ingående av testavtal och ansökan om certifikat beskrivs i testanvisningen (bilaga 1), som publiceras i december Certifikat och serviceavtal för produktionsmiljön ingås separat hösten Informationsproducenter Programvaruföretag eller producenter av löneuppgifter, som konstruerar ett eget tekniskt gränssnitt för inkomstregistret, kan fungera som testare av det tekniska gränssnittets tjänster för informationsproducenter. Testcertifikaten skickas antingen direkt till producenterna av löneuppgifter eller programvaruföretagen, vilket innebär att programvaruföretagets alla kundföretag som producerar lönematerial vid behov får ett eget testcertifikat. Programvaruföretaget eller producenten av löneuppgifter ingår testavtal, av vilket bl.a. följande uppgifter framgår: Uppgifter om informationsproducentens organisation Kontaktperson för testningen Teknisk kontaktperson Tjänster som används i testningen. Utifrån testavtalet skickar inkomstregisterprojektet till testaren de uppgifter som behövs för hämtningen av certifikatet Informationsanvändare Informationsanvändare ingår innan intressentgruppstestningen påbörjas testavtal, av vilket bl.a. följande uppgifter framgår: Uppgifter om informationsanvändarens organisation Tjänster som används i testningen Kontaktperson för testningen Teknisk kontaktperson. Utifrån testavtalet skickar inkomstregisterprojektet till testaren de uppgifter som behövs för hämtningen av certifikatet.

12 Inkomstregisterprojektet TESTPLAN 11(20) Var och en informationsanvändare har en åtkomstprofil som har definierats tillsammans med inkomstregisterprojektet på hösten I intressentgruppstestningen används samma profilnamn som i produktion Användarrättigheter e-tjänst Testningen av rollerna och användarbehörigheterna för e-tjänsten (elektronisk ärendehanteringstjänst) sker i anslutning till testningen av elektronisk ärendehantering. Den relaterade testningen av användarbehörigheter beskrivs i testplanen för e-tjänst för intressentgrupper (bilaga 2). 4.3 E-tjänst (planen publiceras 4/2018) För testningen av e-tjänsten utarbetas en separat testplan för intressentgrupper (bilaga 2). Testplanen för tjänsten publiceras i april Testningen av e-tjänsten blir tillgänglig för intressentgrupperna sommaren I följande avsnitt uppräknas de testade funktionerna i ärendehanteringstjänsten. Laddningstjänsten i den elektroniska ärendehanteringstjänsten publiceras i testmiljön i april Testanvisningen (bilaga 1) uppdateras i februari 2018 med information om laddningstjänsten Informationsproducent Nedan uppräknas de funktioner i e-tjänsten som informationsproducenter kan testa: Lägga till anmälningar om löneuppgifter (nätblankett) Söka och bläddra i anmälningar om löneuppgifter Korrigera anmälan om löneuppgifter Makulera anmälan om löneuppgifter Lägga till arbetsgivarens separata anmälan (nätblankett) Söka och bläddra i arbetsgivarens separata anmälan Korrigera arbetsgivarens separat anmälan Makulera arbetsgivarens separata anmälan Anmälan om löneuppgifter Söka och bläddra i material (laddningstjänst) Anmälan om löneuppgifter Lägga till material (laddningstjänst) Anmälan om löneuppgifter Makulera material (laddningstjänst) Informationsanvändare Här följer funktioner i e-tjänsten som informationsanvändare kan testa: Söka och bläddra i anmälningar om löneuppgifter Söka och bläddra i arbetsgivarens separata anmälan Lägga till materialbeställning Söka och bläddra i materialbeställningar

13 Inkomstregisterprojektet TESTPLAN 12(20) Administrera materialbeställningar Avsluta materialbeställningar Grundläggande uppgifter om kunden Söka och bläddra Gemensamma (informationsproducenter och informationsanvändare) Funktioner som både informationsproducenter och informationsanvändare kan testa: Lägga till materialbeställning Söka och bläddra i materialbeställningar Administrera materialbeställningar Avsluta materialbeställningar Handlingar Söka och bläddra Åtkomstlogg Söka och bläddra Meddelanden Skicka Meddelanden Söka och bläddra Mina grundläggande uppgifter Bläddra Mina grundläggande uppgifter, Privatkund Administration Mina grundläggande uppgifter, Företagskund Administration Webbläsare som e-tjänsten stöder I tabell 1 uppräknas de webbläsare som inkomstregistrets e-tjänst stöder. Webbläsare/Operativsystem Versioner Internet Explorer IE 11 Edge Stöds från och med version 14 (våren 2016) Safari Stöds från och med version 10 (hösten 2016) Chrome Firefox De två senaste versionerna stöds fortlöpande De två senaste versionerna stöds fortlöpande Android Stöd för webbläsarnas (Chrome, Firefox, AOSP Browser, Samsung Internet) senaste version i enheter med Android 6.0 (Marshmallow) och uppåt (hösten 2015). ios Stöd från och med ios 10 (hösten 2016) Tabell 1: Webbläsare som inkomstregistrets e-tjänst stöder.

14 Inkomstregisterprojektet TESTPLAN 13(20) 5 Testmiljöer Testningen som beskrivs i denna testplan sker i testmiljön för intressentgrupper. Testmiljöns funktion och prestanda testas och informationssäkerheten revideras innan miljön öppnas för intressentgruppstestning Testmiljöns driftstid Testmiljön för intressentgrupper är tillgänglig och man reagerar på felsituationer under tjänstetid mån fre kl , med undantag av söckenhelger. Testning är tillåten även andra tider, men miljöns funktion kan då inte garanteras. 5.2 Testmiljöns konfigurationer Konfigurationer/behandlingsregler i testmiljön som avviker från produktion listas och skickas till intressentgrupperna för kännedom (bilaga 5) innan testningen börjar. Exempel på dessa är löneutbetalningsperiod i anmälan om löneuppgifter där datumet kommer att ersättas med ett lämpligt datum med tanke på testningen: Prestationens betalningsdag eller annan anmälningsdag (PaymentDate) Behandlingsregel: Uppgiften får inte infalla tidigare än och inte över 45 dagar framåt från innevarande dag.

15 Inkomstregisterprojektet TESTPLAN 14(20) 6 Testmaterial 6.1 Kundmaterial Vid testningen bildar inkomstregisterprojektet kundmaterial som intressentgrupperna använder vid testningen. Produktionsdata används inte i testmaterialet, utan det baserar sig på fiktiva kunddata. Testmaterialet är så likt produktionsmaterialet som möjligt, och det innehåller både personbeteckningar och FO-nummer. Inkomstregisterprojektet har fått önskemål relaterade till testmaterialet av intressentgrupperna, och dessa behov beaktas om möjligt när kundmaterialet bildas. Inkomstregisterprojektet skickar kundmaterialet till var och en intressentgrupp som deltar i testningen innan testningen börjar. Utöver inkomstregisterprojektets material kan intressentgrupperna använda egna testkunder. Eftersom det är fråga om en testmiljö som håller på att konstrueras, får testmaterialet inte vara produktionsdata. Detta baserar sig på EU:s dataskyddsförordning (artikel 25 och 32). Om testmaterialet har bildats utifrån produktionsdata ska uppgifterna avidentifieras så att kunduppgifter inte kan kopplas eller återföras till kunduppgifter i produktion. En anvisning för avidentifiering av kunddata som bildats utifrån produktionsdata skickas till intressentgrupperna separat i god tid innan testningen börjar (bilaga 7). Om man i testningen använder intressentgruppens egna testkunder ska uppgifterna om dem inlämnas till inkomstregisterprojektet innan testningen börjar. Inkomstregisterprojektet sparar testkunderna i testmiljöns databas. Detaljerade anvisningar och en mall för inlämnande av kunduppgifter finns i testanvisningen (bilaga 1). 6.2 Löneuppgiftsmaterial Informationsproducentens inlämnade löneuppgiftsmaterial får inte innehålla produktionsdata. Eftersom det är fråga om en testmiljö som håller på att konstrueras, får testmaterialet inte vara produktionsdata. Detta baserar sig på EU:s dataskyddsförordning (artikel 25 och 32). Om testmaterialet för löneuppgifter har bildats utifrån produktionsdata ska uppgifterna vara avidentifierade så att de inte kan kopplas eller åtföras till produktionsdata. En anvisning för avidentifiering av löneuppgifter som bildats utifrån produktionsdata skickas separat till intressentgrupperna i god tid innan testningen börjar (bilaga 7). För informationsanvändarnas end-to-end-testning kan inkomstregisterprojektet bilda lämpliga löneuppgiftsmaterial i inkomstregistersystemet. För bildandet av löneuppgiftsmaterial ska informationsanvändaren inlämna löneuppgiftsmaterial till inkomstregisterprojektet i ett avtalat format. Detaljerade anvisningar och en mall för inlämnande av anmälningar om löneuppgifter finns i testanvisningen (bilaga 1). 6.3 Simulering av testmaterialet in i framtiden Det finns ett behov av att testa materialet med datum i framtiden för att säkerställa materialets integritet framöver. Detta beaktas i testningen genom att det är tillåtet att sätta ut datum långt in i framtiden. Konfigurationer av testmiljön som gäller datum beskrivs i bilagan 5; Konfigurationer av intressentgruppstestmiljön.

16 Inkomstregisterprojektet TESTPLAN 15(20) 7 Testobservationer Inkomstregisterprojektet har på inkomstregister.fi en lista över sådana fel som upptäckts i testningen och som påverkar testningen i väsentlig grad. I följande avsnitt och figur 2 beskrivs processen för hanteringen av observationer. 7.1 Process för hantering av observationer Alla observationer relaterade till testningen som anknyter till inkomstregistrets funktioner skickas till inkomstregisterprojektet på en observationsblankett. En länk till blanketten skickas till testaren efter testavtalet har processerats. Alla observationer behandlas, och felen åtgärdas. Fel: Om det är fråga om ett fel hänvisar inkomstregisterprojektets testsamordnare felet till korrigering och prioriterar korrigeringen tillsammans med projektets felråd. En uppskattning av tidsschemat för korrigeringen av felet skickas till observatören. Ändring: Om observationen inte är ett fel utan en ändring behandlar inkomstregisterprojektet observationen som begäran om ändring. Begäran om ändring godkänns eller avslås, och observatören informeras om detta per e-post. Anvisningar: Om observationen beror på att användaren har missförstått funktionen eller agerat i strid med anvisningar instruerar inkomstregisterprojektets testsamordnare observatören och kontrollerar anvisningarna. Fråga: Om det finns ett färdigt svar på en observation skickar inkomstregisterprojektets testsamordnare svaret till den som ställt frågan. Dessutom läggs vanliga frågor till avsnittet Frågor och svar på inkomstregister.fi. Figur 2: Process för hantering av observationer.

17 Inkomstregisterprojektet TESTPLAN 16(20) 7.2 Klassificering av fel Fel klassificeras enligt tabell 2. Testaren klassificerar observationen när den registreras. Inkomstregisterprojektets felråd, som består av inkomstregisterprojektets experter, gör den slutliga klassificeringen. Om rådet beslutar att sänka klassen för ett fel, som klassificerats som ett fel på nivå 1 eller 2, informeras observatören om detta. Felets kritiskhet gås igenom med testaren, och vid behov kan felklassen ändras. Felklass Beskrivning 1 Critical/Kritisk Felet åtgärdas så snabbt som möjligt. Ett fel som förhindrar fortsatt testning. Dessutom finns det inget godtagbart sätt att kringgå problemet. 2 High/Allvarlig Ett fel som förhindrar en eller flera systemkomponenters funktion. Det finns dock ett godtagbart sätt på vilket problemet kan kringgås. 3 Medium/Medelsvår Ett fel som leder till att systemet ger ett felaktigt, bristfälligt eller ologiskt resultat. 4 Low/Liten Ett litet eller kosmetiskt fel som kan kringgås på ett godtagbart sätt för att uppnå önskat slutresultat. Tabell 2: Felklasser. 7.3 Korrigering av fel i intressentgruppstestningen Felen korrigeras i prioritetsordning enligt felklass. Fel i klass 1 och 2 åtgärdas alltid. Fel i klass 3 och 4 behandlas, och beslut om korrigering fattas från fall till fall. Korrigeringarna sker enligt ett tidsschema som beskrivs i bilaga 8. I samband med publiceringen av systemet utarbetar inkomstregisterprojektet en beskrivning av uppdateringar och korrigeringar av systemet. Beskrivningen skickas per e-post till intressentgruppernas kontaktpersoner i god tid innan en ny systemversion publiceras. Dessutom publiceras beskrivningarna på inkomstregister.fi. Fel i felklass 1 (Critical/Kritisk) åtgärdas så snabbt som möjligt i testmiljön, och vid behov även snabbare än enligt det på förhand fastställda tidsschemat. Systemet uppdateras på vardagar, utanför den aktiva testningstiden (mån fre kl. 8 16). Intressentgrupperna informeras om uppdateringen och möjligt avbrott i testmiljön. 8 Separat testning av omfattande material Inkomstregisterprojektet testar testmiljöns prestanda innan den egentliga testningen inleds. Detta sker hösten 2017.

18 Inkomstregisterprojektet TESTPLAN 17(20) Dessutom kan intressentgrupperna testa gränssnitten med stora massor. Om masstestning avtalas separat med respektive intressent. Tidsschemat för intressentgruppernas masstestning varierar mellan intressentgrupperna för att undvika att alla testar samtidigt. En egen testplan utarbetas för intressentgruppernas separata testning av omfattande material (bilaga 4). 9 Avslutning av testningen Respektive intressentgrupp ska testa de tjänster som den kommer att använda i inkomstregistret. När testningen är klar ska intressentgruppen informera om detta per e-post till yht_tulorekisteri_testaus@vero.fi. Inkomstregisterprojektet behöver information om testningens färdighetsgrad för att uppskatta den mängd testning som ännu behövs. Inkomstregisterprojektet kommer att vara i kontakt med intressentgrupperna om testningens framskridande under testningen. Sådana fel i inkomstregistret som en intressentgrupp vill att ska behandlas och åtgärdas före införandet ska anmälas till inkomstregisterprojektet senast Det sista korrigeringspaketet installeras i testmiljön Därefter korrigeras endast kritiska fel som förhindrar produktionen. Testmiljön fungerar även därefter, och observationer kan fortfarande skickas till inkomstregisterprojektet. Observationer som skickats efter behandlas, men korrigeringarna sker efter införandet vid en tidpunkt som meddelas separat. 10 Testpartner och kommunikation Inkomstregisterprojektet behöver uppgifterna om intressentgruppernas kontaktpersoner för att säkerställa kommunikationen. Organisationens kontaktpersoner för testningen kan anmälas till yht_tulorekisteri_testaus@vero.fi 10.1 Kontaktuppgifter för inkomstregisterprojektets intressentgruppstestning I tabell 3 finns en förteckning över inkomstregisterprojektets kontaktuppgifter. Kommunikationskanalen för intressentgruppstestningen fungerar också som informationsförmedlare i end-to-end-testningen och underlättar sökandet efter lämpliga testpartner mellan informationsproducenter och informationsanvändare. Kontakt ens kommunikationskanal Tekniska frågor Funktionella frågor E-post YHT_tulorekisteri_testaus@vero.fi YHT.Tulorekisteri_tekninen@vero.fi YHT.Tulorekisteri_toiminnallinen@vero.fi Tabell 3: Inkomstregisterprojektets kontaktuppgifter.

19 Inkomstregisterprojektet TESTPLAN 18(20) 10.2 Information om intressentgruppstestningen Ett informationsmöte om intressentgruppstestningen ordnas i februari På mötet behandlas anvisningen för testning av gränssnitt (bilaga 1) och detaljer om registrering av observationer. Möten om testningen ordnas efter behov. Om dessa informeras separat. Intressentgrupperna informeras om intressenttestningen och testmiljön per e-post och på inkomstregister.fi. Nedan uppräknas teman om vilka inkomstregisterprojektet informerar intressentgrupperna: Störningar i testmiljön Nya versioner av testmiljön Beskrivningar Extraordinära korrigeringar i testmiljön utanför versionerna Eventuella driftsavbrott i testmiljön Övriga ärenden 11 Avgränsningar Denna testplan beskriver huvudprinciperna för intressentgruppstestningen med följande avgränsningar: I testplanen för intressenter beskrivs inte inkomstregisterprojektets interna testfaser eller resultaten av dem. I testplanen fastställs inte när respektive intressentgrupp ska påbörja testningen. Intressenterna ansvarar för planeringen och genomförandet av sin andel. I testplanen fastställs inte när respektive intressentgrupps testning ska vara klar. Respektive intressentgrupps testorganisation ansvarar för godkännandet av testningen. Inkomstregisterprojektet samordnar inte på ett övergripande sätt testningen mellan informationsproducenter och informationsanvändare. Inkomstregisterprojektet kan vid behov hjälpa med att hitta en lämplig testpartner i end-to-end-testningen, men intressentgrupperna sköter den egentliga samordningen sinsemellan. I testplanen beskrivs inte uppföljningen och samordningen av upptäckta fel i intressentgruppernas programvara. Programleverantören och sin kund löser och samordnar felsituationer i intressentgruppens egna programvara. I testplanen beskrivs inte informationsproducenternas och informationsanvändarnas operativa testning. Intressentgrupperna ansvarar för sina systems funktioner och det datainnehåll som förmedlas. Inkomstregisterprojektet förbehåller sig rätten att ändra alla tidsscheman och denna plan.

20 Inkomstregisterprojektet TESTPLAN 19(20) 12 Bilagor Alla bilagor publiceras på inkomstregister.fi. Nr Namn Publiceringstidpunkt 1 Testanvisning 12/ Testplan för e-tjänsten för intressentgruppstestning 04/ Separat testplan för omfattande material 04/ Konfigurationer av intressentgruppstestmiljön 12/ Mall för testavtal 12/ Anvisning för avidentifiering av testmaterial 12/ Publiceringsschema för inkomstregistret

Intressentgruppstestning av inkomstregistret

Intressentgruppstestning av inkomstregistret Inkomstregisterenheten PB 5 00055 Inkomstregistret ANVÄNDARVILLKOR Intressentgruppstestning av inkomstregistret Har getts 13.2.2019 Diarienummer VH/674/02.10.01/2019 Giltighet Tills vidare 1 Allmänt Inkomstregistret

Läs mer

Inkomstregistret en nationell elektronisk databas

Inkomstregistret en nationell elektronisk databas Inkomstregistret Inkomstregistret en nationell elektronisk databas Inkomstregistret innehåller omfattande information om löner, pensioner och förmåner på individnivå. Informationsproducenterna anmäler

Läs mer

Anläggningsprojekt för ett nationellt inkomstregister TESTANVISNING FÖR E-TJÄNSTEN Bilaga 9 till testplanen för intressentgrupper

Anläggningsprojekt för ett nationellt inkomstregister TESTANVISNING FÖR E-TJÄNSTEN Bilaga 9 till testplanen för intressentgrupper 1(21) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Allmänt om testningen av e-tjänsten... 3 2 Påbörjande av testningen... 3 2.1 Testavtal... 3 2.2 Testningen av laddningstjänsten för e-tjänsten påbörjas... 4 3 Testmaterial...

Läs mer

Inkomstregistret ändrar anmälan om löneuppgifter

Inkomstregistret ändrar anmälan om löneuppgifter Inkomstregistret ändrar anmälan om löneuppgifter Inkomstregistret är en elektronisk databas för löne-, pensions- och förmånsuppgifter Ett register ett standardiserat sätt att fungera Inkomstregistret sammanställer

Läs mer

INKOMSTREGISTRET INKOMSTREGISTRET. KOMMER ÅR 2019 Är du redo?

INKOMSTREGISTRET INKOMSTREGISTRET. KOMMER ÅR 2019 Är du redo? TILLSAMMANS. KOMMER ÅR 2019 Är du redo? 11.10.2018 2 Inkomstregistret är en nationell elektronisk databas över inkomstuppgifterna Innehåller omfattande uppgifter om löner, pensioner och förmåner för varje

Läs mer

Tillämpningsanvisning för arbetsgivarens separata anmälan

Tillämpningsanvisning för arbetsgivarens separata anmälan Version 1.02 Tillämpningsanvisning för arbetsgivarens separata anmälan Anläggningsprojekt för ett nationellt inkomstregister Tillämpningsanvisning för arbetsgivarens separata anmälan 1 Versionshistoria

Läs mer

Strategi för införande. Anläggningsprojekt för ett nationellt inkomstregister

Strategi för införande. Anläggningsprojekt för ett nationellt inkomstregister Strategi för införande Anläggningsprojekt för ett nationellt inkomstregister 19.6.2019 Dokumentets användningsändamål Detta dokument innehåller en allmän beskrivning av införandet i inkomstregisterprojektet

Läs mer

Version Datum Beskrivning Dokumentet har publicerats.

Version Datum Beskrivning Dokumentet har publicerats. 1(9) Versionshistoria Version Datum Beskrivning 1.0 21.12.2017 Dokumentet har publicerats. 2.0 11.3.2019 Ändringarna som hänför sig till förmånsuppgifter har gjorts. Dokumentet har uppdaterats att motsvara

Läs mer

Inkomstregistret - kommuner som arbetsgivare. Webbseminarium

Inkomstregistret - kommuner som arbetsgivare. Webbseminarium Inkomstregistret - kommuner som arbetsgivare Webbseminarium 11.04.2019 Agenda Allmänt om inkomstregistret Anmälan och korrigering av uppgifter Anvisningar för anmälan 11.04.2019 2 Allmänt om inkomstregistret

Läs mer

Inverkan av inkomstregistret på anmälan av anställningsoch inkomstuppgifter. Ändringar från

Inverkan av inkomstregistret på anmälan av anställningsoch inkomstuppgifter. Ändringar från Inverkan av inkomstregistret på anmälan av anställningsoch inkomstuppgifter Ändringar från 1.1.2019 1 Vad är inkomstregistret? 1 Det nationella inkomstregistret införs 2 2019. Syftet med 3 4 inkomstregistret

Läs mer

Inkomstregistret för föreningar Webbinarium

Inkomstregistret för föreningar Webbinarium Inkomstregistret för föreningar Webbinarium 1 Teman Allmänt om inkomstregistret Anmälan och korrigering av fel Anvisningar för anmälan Påföljdsavgifter och annat att beakta 2 Inkomstregistret Informationsanvändare

Läs mer

Sändning av uppgifter Scheman Makuleringsuppgifter Anläggningsprojekt för ett nationellt inkomstregister

Sändning av uppgifter Scheman Makuleringsuppgifter Anläggningsprojekt för ett nationellt inkomstregister Version 1.02 Sändning av uppgifter Scheman Makuleringsuppgifter Anläggningsprojekt för ett nationellt inkomstregister Sändning av uppgifter Scheman Makuleringsuppgifter 2 (12) Versionshistoria Version

Läs mer

INTRASTAT-MEDDELANDEKUNDER TESTANVISNING

INTRASTAT-MEDDELANDEKUNDER TESTANVISNING KUNDANVISNING INTRASTAT-MEDDELANDEKUNDER TESTANVISNING GUIDE TILL FÖRETAG SOM VILL BLI INTRASTAT-MEDDELANDEKUNDER INNEHÅLLSFÖRTECKNING Intrastat-meddelandekunder testanvisning, version 1.0 2(12) 1. TERMER

Läs mer

Inkomstregistret för småföretagare. Webbseminarium

Inkomstregistret för småföretagare. Webbseminarium Inkomstregistret för småföretagare Webbseminarium 11.04.2019 Agenda Allmänt om inkomstregistret Anmälan och korrigering av uppgifter Anvisningar för anmälan 11.04.2019 2 Allmänt om inkomstregistret Inkomstregistret

Läs mer

DEKLARATION AV SKATTER PÅ EGET INITIATIV, UPPGIFTER OM ARBETSGIVARPRESTATIONER (VSRTASKV)

DEKLARATION AV SKATTER PÅ EGET INITIATIV, UPPGIFTER OM ARBETSGIVARPRESTATIONER (VSRTASKV) SKATTEFÖRVALTNINGEN 27.9.2018 A88/200/2016 1.5 DEKLARATION AV SKATTER PÅ EGET INITIATIV, UPPGIFTER OM ARBETSGIVARPRESTATIONER (VSRTASKV) POSTBESKRIVNING INNEHÅLL 1 ALLMÄN BESKRIVNING... 2 2 BESKRIVNING

Läs mer

Presentaatiopohja. Inkomstregistret: Anmälan av löneuppgifter

Presentaatiopohja. Inkomstregistret: Anmälan av löneuppgifter Presentaatiopohja Inkomstregistret: Anmälan av löneuppgifter Webbseminarium 24.4Esimerkkejä kl. 10 käytöstä 23-04-2019 Teman Vad betyder inkomstregistret i praktiken? Vad har ändrats i och med inkomstregistret?

Läs mer

ANVÄNDARVILLKOR FÖR SKATTEFÖRVALTNINGENS OCH INKOMSTREGISTRETS GRÄNSSNITTSTJÄNSTER

ANVÄNDARVILLKOR FÖR SKATTEFÖRVALTNINGENS OCH INKOMSTREGISTRETS GRÄNSSNITTSTJÄNSTER 1 (5) Har getts 4.10.2018 Diarienummer VH/1890/00.01.02/2018 Giltighet 4.10.2018 - Tills vidare ANVÄNDARVILLKOR FÖR SKATTEFÖRVALTNINGENS OCH INKOMSTREGISTRETS GRÄNSSNITTSTJÄNSTER I II Användarvillkorens

Läs mer

Aktuellt om inkomstregistret. Webbinarium

Aktuellt om inkomstregistret. Webbinarium Aktuellt om inkomstregistret Webbinarium 31.1.2019 Teman Inkomstregistret togs i drift Anvisningar för användning av inkomstregistret Anvisningar för anmälan Hur korrigeras felaktiga uppgifter? Påföljdsavgifter

Läs mer

Internationella arbetssituationer Webbinarium

Internationella arbetssituationer Webbinarium Internationella arbetssituationer Webbinarium 19.12.2018 Innehåll Kort om inkomstregistret Informationsskyldighet i internationella situationer Arbete i Finland Arbete utomlands Anmälningsskyldighet för

Läs mer

Sändning av uppgifter Scheman Meddelanden Anläggningsprojekt för ett nationellt inkomstregister

Sändning av uppgifter Scheman Meddelanden Anläggningsprojekt för ett nationellt inkomstregister Version 1.02 Sändning av uppgifter Scheman Meddelanden Anläggningsprojekt för ett nationellt inkomstregister Sändning av uppgifter Scheman Meddelanden 2 (16) Versionshistoria Version Datum Beskrivning

Läs mer

Tekniskt gränssnitt Sändning av uppgifter till inkomstregistret Anläggningsprojekt för ett nationellt inkomstregister

Tekniskt gränssnitt Sändning av uppgifter till inkomstregistret Anläggningsprojekt för ett nationellt inkomstregister Version 1.02 Tekniskt gränssnitt Sändning av uppgifter till inkomstregistret Anläggningsprojekt för ett nationellt inkomstregister Tekniskt gränssnitt Sändning av uppgifter till inkomstregistret 2 (41)

Läs mer

BDS-UNDERHÅLLET. Användarens instruktion Kommunerna

BDS-UNDERHÅLLET. Användarens instruktion Kommunerna BDS-UNDERHÅLLET Användarens instruktion Kommunerna 2 (8) Innehållsförteckning 1 Allmänt om användning av tjänsten för BDS-underhåll...3 1.1 Beskrivningar och instruktioner...3 1.2 Administrationstjänster...3

Läs mer

Så här ansöker arbetsgivare om FPA-förmåner via inkomstregistret

Så här ansöker arbetsgivare om FPA-förmåner via inkomstregistret Så här ansöker arbetsgivare om FPA-förmåner via inkomstregistret En guide till hur man ansöker om dagpenningar via inkomstregistrets anmälan om löneuppgifter Uppdaterad 15.4.2019 Innehåll Vad förutsätter

Läs mer

Testningstjänst för meddelandedeklarering Kundanvisning. Version 0.4, tulli.fi. Anvisning för testningstjänsten för meddelandedeklarering

Testningstjänst för meddelandedeklarering Kundanvisning. Version 0.4, tulli.fi. Anvisning för testningstjänsten för meddelandedeklarering Testningstjänst för meddelandedeklarering Kundanvisning Version 0.4, 30.10.2018 tulli.fi Anvisning för testningstjänsten för meddelandedeklarering 2 (11) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Nödvändiga

Läs mer

Obs! Exemplet grundar sig på minimiuppgifter enligt kommunsektorns pensionsskydd.

Obs! Exemplet grundar sig på minimiuppgifter enligt kommunsektorns pensionsskydd. Tänk på följande när en person ska gå i ålderspension och du anmäler slutdagen för en anställning som försäkrats enligt pensionslagen för den offentliga sektorn (OffPL) i inkomstregistrets e-tjänst Obs!

Läs mer

Befolkningsregistercentralens krav på registrerare för social- och hälsovården och på registreringsställen inom certifieringsverksamheten

Befolkningsregistercentralens krav på registrerare för social- och hälsovården och på registreringsställen inom certifieringsverksamheten Befolkningsregistercentralens krav på registrerare för social- och hälsovården och på registreringsställen inom certifieringsverksamheten ANVISNING 2 (6) Innehållsförteckning 1 Allmänt... 3 2 Registrerare...

Läs mer

Anvisningen träder i kraft genast och gäller tills vidare

Anvisningen träder i kraft genast och gäller tills vidare Anvisning 2/2018 1(7) ANVISNINGAR FÖR ANMÄLAN AV ÄNDRINGAR I INFORMATIONSSYSTEM AV KLASS A INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDEN Målgrupper Tillverkare av informationssystem för social- och hälsovården Tillverkare

Läs mer

Servicebranschernas arbetslöshetskassa Broholmsgatan 18 A, PB 93, Helsingfors pam(at)pam.fi

Servicebranschernas arbetslöshetskassa Broholmsgatan 18 A, PB 93, Helsingfors pam(at)pam.fi Dataskyddsbeskrivning för 1. Namn på och kontaktuppgifter till den personuppgiftsansvariga Servicebranschernas arbetslöshetskassa Broholmsgatan 18 A, PB 93, 00530 Helsingfors pam(at)pam.fi Kontaktuppgifter

Läs mer

OP Tjänsten för förmedling av identifiering

OP Tjänsten för förmedling av identifiering Tjänstebeskrivning 1 (6) OP Tjänsten för förmedling av identifiering Innehåll 1 Allmän beskrivning... 2 2 Krav på programvara... 2 2.1 Användargränssnitt... 2 2.2 Webbläsare som stöds... 3 3 Avtal... 3

Läs mer

ÅRSANMÄLAN Offentliga stöd (VSJTUETE) POSTBESKRIVNING för år 2019

ÅRSANMÄLAN Offentliga stöd (VSJTUETE) POSTBESKRIVNING för år 2019 SKATTEFÖRVALTNINGEN 23.1.2019 VH/2705/00.01.00/2018 1.0 ÅRSANMÄLAN Offentliga stöd (VSJTUETE) POSTBESKRIVNING för år 2019 INNEHÅLL 1 ALLMÄN BESKRIVNING... 2 2 BESKRIVNING AV DATAFLÖDET... 2 3 KORRIGERING

Läs mer

Folksams Kundportal för privatkunder

Folksams Kundportal för privatkunder 1 Folksams Kundportal för privatkunder Avtalsvillkor 25.5.2018 1 Allmänt Folksam Skadeförsäkring Ab:s (senare Folksam eller Tjänsteleverantör) webbtjänst för privatkunder (Kundportal) är en elektronisk

Läs mer

Förändringssituationer i organisationen. FPA, Kanta-tjänster

Förändringssituationer i organisationen. FPA, Kanta-tjänster Förändringssituationer i organisationen FPA, Kanta-tjänster 28.9.2017 Förberedelser inför organisationsförändringar Kartlägg hur anslutningarna till Kanta-tjänsterna påverkas Tillkommer en eller flera

Läs mer

SPECIFIKATION AV DIVIDENDINKOMSTER OCH ÖVRIGA POSTER AV VINSTUTDELNINGSNATUR (73)

SPECIFIKATION AV DIVIDENDINKOMSTER OCH ÖVRIGA POSTER AV VINSTUTDELNINGSNATUR (73) VEROHALLINTO 1.1.2017 1.1 SPECIFIKATION AV DIVIDENDINKOMSTER OCH ÖVRIGA POSTER AV VINSTUTDELNINGSNATUR (73) POSTBESKRIVNING 2017 INNEHÅLL 1 ÖVERSIKT... 2 2 BESKRIVNING AV DATAFLÖDET... 2 3 KORRIGERING

Läs mer

Certifikattjänsten - testbädd. Anläggningsprojekt för ett nationellt inkomstregister

Certifikattjänsten - testbädd. Anläggningsprojekt för ett nationellt inkomstregister Certifikattjänsten - testbädd Anläggningsprojekt för ett nationellt inkomstregister 2 (9) INNEHÅLL 1 Inledning... 3 2 Testmaterial... 3 2.1 Parametrar som används i testbäddens tjänster... 3 2.2 Testbäddens

Läs mer

If Företagsfoldern Universiteten

If Företagsfoldern Universiteten If Företagsfoldern Universiteten Logga in i foldern www.if.fi/foretagsfoldern Alla användare har ett eget användar-id och lösenord till foldern. Folderns layout beror på omfattningen av dina användarrättigheter.

Läs mer

ANMÄLNING AV FÖPL- OCH LFÖPL- ARBETSINKOMST TILL SKATTEFÖRVALTNINGEN ANVISNING OCH POSTBESKRIVNING

ANMÄLNING AV FÖPL- OCH LFÖPL- ARBETSINKOMST TILL SKATTEFÖRVALTNINGEN ANVISNING OCH POSTBESKRIVNING Bemyndigande 27.8.2018 152 2 mom. 2 punkten i lagen om pension för företagare (1272/2006) 146 1 mom. 2 punkten i lagen om pension för lantbruksföretagare (1280/2006) Giltighet Diarienummer Ersätter normen

Läs mer

Bilaga 1, Allmänna villkor för Systemleverantör till Assistansanordnare avseende elektroniska tidredovisningar för assistansersättning.

Bilaga 1, Allmänna villkor för Systemleverantör till Assistansanordnare avseende elektroniska tidredovisningar för assistansersättning. Bilaga 1, Allmänna villkor för Systemleverantör till Assistansanordnare avseende elektroniska tidredovisningar för assistansersättning. Version: REV_C Skribent: Lars Bylund Godkänd av: Monica Svanholm

Läs mer

Vad ändras i och med inkomstregistret? Webbinarium

Vad ändras i och med inkomstregistret? Webbinarium Vad ändras i och med inkomstregistret? Webbinarium 12.12.2018 Teman Vad innebär inkomstregistret i praktiken? Vad ändras i och med inkomstregistret? Anmälningar till inkomstregistret Grundläggande information

Läs mer

ÅRSANMÄLAN Kostnadsersättningar till löntagare (VSPSKUST)

ÅRSANMÄLAN Kostnadsersättningar till löntagare (VSPSKUST) SKATTEFÖRVALTNINGEN 1.1.2017 A46/200/2016 version 1.0 ÅRSANMÄLAN Kostnadsersättningar till löntagare (VSPSKUST) POSTBESKRIVNING 2017 INNEHÅLL 1 ALLMÄN BESKRIVNING... 2 2 BESKRIVNING AV DATAFLÖDET... 2

Läs mer

Modell fo r ä ndringshäntering äv Sämbis gemensämmä tekniskä infrästruktur Version 1.0

Modell fo r ä ndringshäntering äv Sämbis gemensämmä tekniskä infrästruktur Version 1.0 Modell fo r ä ndringshäntering äv Sämbis gemensämmä tekniskä infrästruktur Version 1.0 Innehåll Revisionshistorik... 2 1. Inledning... 2 1.1. Syfte... 2 1.2. Omfattning och avgränsning... 2 2. Princip

Läs mer

ÅRSANMÄLAN Förmedlade utländska dividender (VSULKOSE) POSTBESKRIVNING för år 2018

ÅRSANMÄLAN Förmedlade utländska dividender (VSULKOSE) POSTBESKRIVNING för år 2018 SKATTEFÖRVALTNINGEN 10.12.2018 A114/200/2017 1.2 ÅRSANMÄLAN Förmedlade utländska dividender (VSULKOSE) POSTBESKRIVNING för år 2018 INNEHÅLL 1 ALLMÄN BESKRIVNING... 2 2 BESKRIVNING AV DATAFLÖDET... 2 3

Läs mer

ARBETSMARKNADSORGANISATIONERNAS OCH ARBETSLÖSHETSKASSORNAS ÅRSANMÄLAN OM MEDLEMSAVGIFTER TILL FACKFÖRENING- AR OCH ARBETSLÖSHETSKASSOR

ARBETSMARKNADSORGANISATIONERNAS OCH ARBETSLÖSHETSKASSORNAS ÅRSANMÄLAN OM MEDLEMSAVGIFTER TILL FACKFÖRENING- AR OCH ARBETSLÖSHETSKASSOR SKATTEFÖRVALTNINGEN 1.1.2016 A141/200/2015 version 2.11 ARBETSMARKNADSORGANISATIONERNAS OCH ARBETSLÖSHETSKASSORNAS ÅRSANMÄLAN OM MEDLEMSAVGIFTER TILL FACKFÖRENING- AR OCH ARBETSLÖSHETSKASSOR POSTBESKRIVNING

Läs mer

Allmänna avtalsvillkor för Fastighetsdatatjänsten

Allmänna avtalsvillkor för Fastighetsdatatjänsten Allmänna avtalsvillkor för Fastighetsdatatjänsten 1. Tjänsten som erbjuds Lantmäteriverket upprätthåller Fastighetsdatatjänsten (nedan tjänsten). En beskrivning av tjänsten och de material och produkter

Läs mer

DEKLARATION AV SKATTER PÅ EGET INITIATIV, UPPGIFTER OM ANNAN SKATT PÅ EGET INITIATIV (VSRMUUKV)

DEKLARATION AV SKATTER PÅ EGET INITIATIV, UPPGIFTER OM ANNAN SKATT PÅ EGET INITIATIV (VSRMUUKV) SKATTEFÖRVALTNINGEN 27.9.2018 A89/200/2016 1.5 DEKLARATION AV SKATTER PÅ EGET INITIATIV, UPPGIFTER OM ANNAN SKATT PÅ EGET INITIATIV (VSRMUUKV) POSTBESKRIVNING INNEHÅLL 1 ALLMÄN BESKRIVNING... 2 2 BESKRIVNING

Läs mer

Sjundeå kommun, småbarnspedagogiska tjänster Parkstigen 1, Sjundeå

Sjundeå kommun, småbarnspedagogiska tjänster Parkstigen 1, Sjundeå SIUNTION KUNTA SJUNDEÅ KOMMUN DATASKYDDSBESKRIVNING EU:s dataskyddsförordning 2016/679 1. Personuppgiftsansvarige Namn FO-nummer Sjundeå kommun, småbarnspedagogiska tjänster 0131156-4 Adress Telefon E-post

Läs mer

FÖRSÄKRINGSBOLAGS ELLER LS- TJÄNSTELEVERANTÖRERS ÅRSANMÄLAN premier för frivilliga pensionsförsäkringar eller betalningar för LS-avtal (VSELVAKE)

FÖRSÄKRINGSBOLAGS ELLER LS- TJÄNSTELEVERANTÖRERS ÅRSANMÄLAN premier för frivilliga pensionsförsäkringar eller betalningar för LS-avtal (VSELVAKE) SKATTEFÖRVALTNINGEN 1.1.2017 A158/200/2016 1.2 FÖRSÄKRINGSBOLAGS ELLER LS- TJÄNSTELEVERANTÖRERS ÅRSANMÄLAN premier för frivilliga pensionsförsäkringar eller betalningar för LS-avtal (VSELVAKE) INNEHÅLL

Läs mer

Förstöringsförslag i enlighet med SÄHKE2-kraven och informationsinnehållet i detta.

Förstöringsförslag i enlighet med SÄHKE2-kraven och informationsinnehållet i detta. 04.12.2009 1 (10) Förstöringsförslag i enlighet med SÄHKE2-kraven och informationsinnehållet i detta. Bestämmelse 15.2.2010 Anvisning 15.2.2010 Innehåll Arkivverkets bestämmelse/anvisning om förstöring

Läs mer

Suomi.fi-fullmakter Ger behörighet att sköta ärenden för en annan person eller ett företag

Suomi.fi-fullmakter Ger behörighet att sköta ärenden för en annan person eller ett företag Suomi.fi-fullmakter Ger behörighet att sköta ärenden för en annan person eller ett företag Innehåll 1. Vårt servicelöfte 2. Vad erbjuder tjänsten? 3. Hur fungerar tjänsten? 4. Vad krävs det? 5. Kostnader

Läs mer

ÅRSANMÄLAN Förmedlade utländska dividender (VSULKOSE) POSTBESKRIVNING för år 2019

ÅRSANMÄLAN Förmedlade utländska dividender (VSULKOSE) POSTBESKRIVNING för år 2019 SKATTEFÖRVALTNINGEN 23.1.2019 VH/2727/00.01.00/2018 1.0 ÅRSANMÄLAN Förmedlade utländska dividender (VSULKOSE) POSTBESKRIVNING för år 2019 INNEHÅLL 1 ALLMÄN BESKRIVNING... 2 2 BESKRIVNING AV DATAFLÖDET...

Läs mer

Så här ansöker arbetsgivare om FPA-förmåner via inkomstregistret

Så här ansöker arbetsgivare om FPA-förmåner via inkomstregistret Så här ansöker arbetsgivare om FPA-förmåner via inkomstregistret En guide till hur man ansöker om dagpenningar och familjeledighetsersättning via inkomstregistrets anmälan om löneuppgifter Innehåll Vad

Läs mer

WS-MATERALTJÄNSTER-CERTIFIKAT Anvisningar hur man skaffar och förnyar certifikat E-postkanalen

WS-MATERALTJÄNSTER-CERTIFIKAT Anvisningar hur man skaffar och förnyar certifikat E-postkanalen WS-MATERALTJÄNSTER- Anvisningar hur man skaffar och förnyar certifikat E-postkanalen Version 1.0 09.12.2009 Innehållsförteckning 2 (16) Innehållsförteckning 1 Begrepp... 3 2 Allmänt... 3 3 SKAFFA... 5

Läs mer

Så här skickar du in esara-filer till FPA

Så här skickar du in esara-filer till FPA Så här skickar du in esara-filer till FPA E-tjänstguide till för arbetsgivare som använder Ilmoitin.fi-tjänsten för att skicka meddelanden och ansökningar som filer. En fil kan innehålla en eller flera

Läs mer

DIREKTÖVERFÖRING AV FÖRSKOTTSINNEHÅLLNINGSUPPGIFTER FÖR LÖN (VKESSPAE)

DIREKTÖVERFÖRING AV FÖRSKOTTSINNEHÅLLNINGSUPPGIFTER FÖR LÖN (VKESSPAE) SKATTEFÖRVALTNINGEN 22.10.2018 1.2 DIREKTÖVERFÖRING AV FÖRSKOTTSINNEHÅLLNINGSUPPGIFTER FÖR LÖN (VKESSPAE) POSTBESKRIVNING FÖR FÖRSKOTTSUPPBÖRDSÅRET 2019 INNEHÅLL 1 ALLMÄN BESKRIVNING... 3 2 NÄRMARE BESKRIVNING

Läs mer

Registeransvarig. registret. 3 Registrets namn. 4 Syfte med hantering av personuppgifter

Registeransvarig. registret. 3 Registrets namn. 4 Syfte med hantering av personuppgifter DATASKYDDSREGISTER 1/5 1 Registeransvarig Namn Careeria Oy Adress Styrmansvägen 6, 06100 Borgå 2 Person ansvarar registret som för Övriga kontaktuppgifter Tel: 020 513 11 Namn Päivi Koponen Kontroll- och

Läs mer

Inkomstregistret för småföretagare och hushåll Vad förändras i anmälan om löneuppgifter? Webbinarium

Inkomstregistret för småföretagare och hushåll Vad förändras i anmälan om löneuppgifter? Webbinarium Inkomstregistret för småföretagare och hushåll Vad förändras i anmälan om löneuppgifter? Webbinarium 21.11.2018 Teman Vad är inkomstregistret? Vad förändras i och med inkomstregistret? Anmälningar till

Läs mer

ÅRSANMÄLAN Offentliga stöd (VSJTUETE) POSTBESKRIVNING för år 2018

ÅRSANMÄLAN Offentliga stöd (VSJTUETE) POSTBESKRIVNING för år 2018 SKATTEFÖRVALTNINGEN 2.1.2018 A118/200/2017 1.0 ÅRSANMÄLAN Offentliga stöd (VSJTUETE) POSTBESKRIVNING för år 2018 INNEHÅLL 1 ALLMÄN BESKRIVNING... 2 2 BESKRIVNING AV DATAFLÖDET... 2 3 KORRIGERING AV UPPGIFTER...

Läs mer

I sin verksamhet behandlar PAM sina medlemmars och kunders personuppgifter i nedanstående användningssyften.

I sin verksamhet behandlar PAM sina medlemmars och kunders personuppgifter i nedanstående användningssyften. Dataskyddsbeskrivning 1. Namn på och kontaktuppgifter till den personuppgiftsansvariga Servicefacket PAM rf. (nedan kallat PAM) Broholmsgatan 18 A, PB 54, 00530 Helsingfors pam(at)pam.f i 2. Personregistrets

Läs mer

Användningsvillkor Datalagret för egna uppgifter på mina Kanta-sidor

Användningsvillkor Datalagret för egna uppgifter på mina Kanta-sidor Användningsvillkor Datalagret för egna uppgifter på mina Kanta-sidor 24.10.2018 FPA, Kanta-tjänster Presentationsblad Utgivare och utgivningsdatum Kela, Kanta-tjänster 24/10/2018 Gjord av FPA, Kanta-tjänster

Läs mer

ÅRSANMÄLAN OM ÖVERSKOTT FRÅN ANDELSLAG SPECIFIKATION (VSOKERIE)

ÅRSANMÄLAN OM ÖVERSKOTT FRÅN ANDELSLAG SPECIFIKATION (VSOKERIE) SKATTEFÖRVALTNINGEN 1.1.2017 A44/200/2016 1.3 ÅRSANMÄLAN OM ÖVERSKOTT FRÅN ANDELSLAG SPECIFIKATION (VSOKERIE) POSTBESKRIVNING 2017 INNEHÅLL 1 ALLMÄN BESKRIVNING... 2 2 BESKRIVNING AV DATAFLÖDET... 2 3

Läs mer

Dataskyddsmeddelande för kommunikation och evenemang vid Aalto-universitetet

Dataskyddsmeddelande för kommunikation och evenemang vid Aalto-universitetet Offentlighet: Offentligt Dokumentets nummer: GDPR-DOC-xxx Version: 1/2018 Datum: 01 December 2018 Dokumentets författare: Jari Söderström Dokumentets ägare: Kommunikationstjänster, Jaakko Salavuo Dataskyddsmeddelande

Läs mer

ÅRSANMÄLAN UNDERSTÖD (Utbetalare av understöd) (VSAPURAE) POSTBESKRIVNING för år 2019

ÅRSANMÄLAN UNDERSTÖD (Utbetalare av understöd) (VSAPURAE) POSTBESKRIVNING för år 2019 SKATTEFÖRVALTNINGEN 23.1.2019 VH/2715/00.01.00/2018 1.0 ÅRSANMÄLAN UNDERSTÖD (Utbetalare av understöd) (VSAPURAE) POSTBESKRIVNING för år 2019 INNEHÅLL 1 ALLMÄN BESKRIVNING... 2 2 BESKRIVNING AV DATAFLÖDET...

Läs mer

SKYLDIGHETEN ATT LÄMNA UPPGIFTER VID BYGGANDE (VSRAKYHT)

SKYLDIGHETEN ATT LÄMNA UPPGIFTER VID BYGGANDE (VSRAKYHT) SKATTEFÖRVALTNINGEN 7.5.2018 version 1.5 SKYLDIGHETEN ATT LÄMNA UPPGIFTER VID BYGGANDE (VSRAKYHT) POSTBESKRIVNING INNEHÅLL 1 ALLMÄN BESKRIVNING... 3 2 BESKRIVNING AV DATAFLÖDET... 3 3 KORRIGERING AV UPPGIFTER...

Läs mer

E-lön. Beskrivning av tjänsten

E-lön. Beskrivning av tjänsten E-lön Beskrivning av tjänsten Oktober 2015 Innehåll 1Allmän beskrivning... 2 2 Fördelar... 2 3 Användbarhet... 3 4 Säkerhet... 3 5 Avtal... 3 6 Ibruktagande... 3 7 Bläddringsfönster och hur man går tillbaka

Läs mer

Etableringsanmälan för hyrd arbetstagare (TULOR 6106r) ifyllningsanvisning. Inkomstregistret

Etableringsanmälan för hyrd arbetstagare (TULOR 6106r) ifyllningsanvisning. Inkomstregistret Etableringsanmälan för hyrd arbetstagare (TULOR 6106r) ifyllningsanvisning Inkomstregistret Etableringsanmälan för hyrd arbetstagare - ifyllningsanvisning 2 (7) INNEHÅLL ALLMÄNT OM INLÄMNANDE AV ETABLERINGSANMÄLAN

Läs mer

Bilaga 1 Allmänna villkor för Socialnämnds anslutning till Sammansatt Bastjänst Ekonomiskt Bistånd (SSBTEK)

Bilaga 1 Allmänna villkor för Socialnämnds anslutning till Sammansatt Bastjänst Ekonomiskt Bistånd (SSBTEK) Bilaga 1 Allmänna villkor för Socialnämnds anslutning till Sammansatt Bastjänst Ekonomiskt Bistånd (SSBTEK) 1. Allmänt Dessa Allmänna villkor reglerar Socialnämndens anslutning till Sammansatt Bastjänst

Läs mer

ÅRSANMÄLAN Kostnadsersättningar till löntagare (VSPSKUST)

ÅRSANMÄLAN Kostnadsersättningar till löntagare (VSPSKUST) SKATTEFÖRVALTNINGEN 2.1.2018 A90/200/2017 1.0 ÅRSANMÄLAN Kostnadsersättningar till löntagare (VSPSKUST) POSTBESKRIVNING 2018 INNEHÅLL 1 ALLMÄN BESKRIVNING... 2 2 BESKRIVNING AV DATAFLÖDET... 2 2.1 UPPGIFT

Läs mer

16.9.2014 BRUKSANVISNING TILL FINLANDS BANKS RAPPORTERINGSTJÄNST

16.9.2014 BRUKSANVISNING TILL FINLANDS BANKS RAPPORTERINGSTJÄNST 1 (8) BRUKSANVISNING TILL FINLANDS BANKS RAPPORTERINGSTJÄNST Finlands Banks datainsamling sker via DSC-rapporteringstjänsten (Data Collection Service). Föreliggande dokument ger bruksanvisningar för systemet.

Läs mer

SKATTEFÖRVALTNINGEN A27/200/

SKATTEFÖRVALTNINGEN A27/200/ SKATTEFÖRVALTNINGEN 1.1.2017 A27/200/2017 1.3 ÅRSANMÄLAN OM DIVIDENDER SPECIFIKATION (VSOSERIE) POSTBESKRIVNING 2017 INNEHÅLL 1 ALLMÄN BESKRIVNING... 2 2 BESKRIVNING AV DATAFLÖDET... 2 3 KORRIGERING AV

Läs mer

ÅRSANMÄLAN Retroaktiva pensioner (VSTAKELE) POSTBESKRIVNING för år 2019

ÅRSANMÄLAN Retroaktiva pensioner (VSTAKELE) POSTBESKRIVNING för år 2019 SKATTEFÖRVALTNINGEN 23.1.2019 VH/2710/00.01.00/2018 1.0 ÅRSANMÄLAN Retroaktiva pensioner (VSTAKELE) POSTBESKRIVNING för år 2019 INNEHÅLL 1 ALLMÄN BESKRIVNING... 2 2 BESKRIVNING AV DATAFLÖDET... 2 2.1 Egentlig

Läs mer

Införande av CEREMP-systemet

Införande av CEREMP-systemet Införande av CEREMP-systemet Anvisning till marknadsaktörer på grossistmarknaderna för energi om införande av CEREMP-systemet och registrering av marknadsaktörer i det första skedet Version 1.0 Vad är

Läs mer

Undervisnings- och kulturministeriets ärendehanteringstjänst för statsunderstöd: bruksanvisning för sammanslutningar

Undervisnings- och kulturministeriets ärendehanteringstjänst för statsunderstöd: bruksanvisning för sammanslutningar Undervisnings- och kulturministeriets ärendehanteringstjänst för statsunderstöd: bruksanvisning för sammanslutningar Innehåll 1. Bra att veta innan du börjar använda tjänsten... 2 1.1 Ärendehanteringstjänsten...

Läs mer

Denna informationstext förklarar hur Bad & Fritid AB hanterar dina personuppgifter och vilka rättigheter du har. Informationen vänder sig till dig som

Denna informationstext förklarar hur Bad & Fritid AB hanterar dina personuppgifter och vilka rättigheter du har. Informationen vänder sig till dig som 1. INLEDNING Denna informationstext förklarar hur Bad & Fritid AB hanterar dina personuppgifter och vilka rättigheter du har. Informationen vänder sig till dig som Är kund/medlem hos oss Besöker vår hemsida

Läs mer

SKATTEFÖRVALTNINGEN A148/200/

SKATTEFÖRVALTNINGEN A148/200/ SKATTEFÖRVALTNINGEN 1.1.2017 A148/200/2016 1.3 ÅRSANMÄLAN Delägarlån och återbetalningar av delägarlån som aktiebolag beviljat fysiska personer och som räk-nas som kapitalinkomst (VSOSLAIE) POSTBESKRIVNING

Läs mer

Datasekretessbeskrivning Receptarkivet

Datasekretessbeskrivning Receptarkivet 1 Personuppgiftsansvarig Namn Folkpensionsanstalten Postadress PB 450 Postnummer 00056 Telefon 020 634 11 Besöksadress Nordenskiöldsgatan 12, 00250 Helsingfors 2 Person som sköter registerärenden eller

Läs mer

GDPR dataskydd. vid Alandica Kultur & Kongress. (för personal, kunder och samarbetspartners)

GDPR dataskydd. vid Alandica Kultur & Kongress. (för personal, kunder och samarbetspartners) dataskydd vid Alandica Kultur & Kongress (för personal, kunder och samarbetspartners) 25.05.2018 Alandicas beredskap för GDPR Från och med 25.5.2018 börjar EU:s nya dataskyddsförordning GDPR (General Data

Läs mer

INTEGRITET OCH SÄKERHET. Brunskoggruppen AB, Org. Nr

INTEGRITET OCH SÄKERHET. Brunskoggruppen AB, Org. Nr INTEGRITET OCH SÄKERHET Brunskoggruppen AB, Org. Nr 556574-6731 Sammanfattning Ett dokument som beskriver Brunskoggruppen AB:s policy för behandling av personuppgifter och övrig information elektroniskt

Läs mer

SKATTEFÖRVALTNINGEN

SKATTEFÖRVALTNINGEN SKATTEFÖRVALTNINGEN 6.6.2019 VH/2720/00.01.00/2018 1.1 ÅRSANMÄLAN Delägarlån och återbetalningar av delägarlån som aktiebolag beviljat fysiska personer och som räknas som kapitalinkomst (VSOSLAIE) POSTBESKRIVNING

Läs mer

Införande av informationsresursen inom småbarnspedagogiken Varda kommunens roller och uppgifter kl och 13 14

Införande av informationsresursen inom småbarnspedagogiken Varda kommunens roller och uppgifter kl och 13 14 Införande av informationsresursen inom småbarnspedagogiken Varda kommunens roller och uppgifter 26.9.2018 kl. 10 11 och 13 14 Kukka-Maaria Berg/Utbildningsstyrelsen Miia Hämäläinen/CSC Tieteen tietotekniikan

Läs mer

Innehåll. Versionshistoria. Version Datum Uppgjord av Godkänd av Ändringar Maija Pylkkänen, Ledningsgruppen Första versionen

Innehåll. Versionshistoria. Version Datum Uppgjord av Godkänd av Ändringar Maija Pylkkänen, Ledningsgruppen Första versionen Dataskyddspolicy 1 2 Innehåll Inledning... 3 Ansvar och organisering... 3 Principer... 4 Laglighet, korrekthet och öppenhet... 4 Ändamålsbegränsning och uppgiftsminimering... 4 Korrekthet, minimering,

Läs mer

ÅRSANMÄLAN Uppgifter om lån och räntor (Kreditinstitut och finansiella institut, försäkringsanstalter,

ÅRSANMÄLAN Uppgifter om lån och räntor (Kreditinstitut och finansiella institut, försäkringsanstalter, SKATTEFÖRVALTNINGEN 26.3.2019 VH/2718/00.01.00/2018 1.0 ÅRSANMÄLAN Uppgifter om lån och räntor (Kreditinstitut och finansiella institut, försäkringsanstalter, kommuner och arbetsgivare) (VSLAINAE) POSTBESKRIVNING

Läs mer

JUHTA Delegationen för informationsförvaltningen inom den offentliga förvaltningen

JUHTA Delegationen för informationsförvaltningen inom den offentliga förvaltningen JHS 166 Allmänna avtalsvillkor för IT-upphandlingar inom den offentliga förvaltningen Bilaga 9. Specialvillkor för behandlingen av personuppgifter (JIT 2015 Personuppgifter) Version: 1.0 Publicerad: 30.7.2018

Läs mer

KaPA-lagen* och Suomi.fi-tjänsterna

KaPA-lagen* och Suomi.fi-tjänsterna KaPA-lagen* och Suomi.fi-tjänsterna Möjligheter, konsekvenser och skyldigheter för de olika tjänsterna 29.6.2016 *Lagen om förvaltningens gemensamma stödtjänster för e-tjänster 571/2016 Bakgrund Lagen

Läs mer

ÅRSANMÄLAN OM ÖVERSKOTT FRÅN ANDELSLAG SPECIFIKATION (VSOKERIE)

ÅRSANMÄLAN OM ÖVERSKOTT FRÅN ANDELSLAG SPECIFIKATION (VSOKERIE) SKATTEFÖRVALTNINGEN 1.1.2017 A44/200/2016 version 1.0 ÅRSANMÄLAN OM ÖVERSKOTT FRÅN ANDELSLAG SPECIFIKATION (VSOKERIE) POSTBESKRIVNING 2017 INNEHÅLL 1 ALLMÄN BESKRIVNING... 2 2 BESKRIVNING AV DATAFLÖDET...

Läs mer

Bekräfta medlemskap i rederigrupp 1. Medlemskapet kan bekräftas, då användaren har fått följande automatiska svar per e-post.

Bekräfta medlemskap i rederigrupp 1. Medlemskapet kan bekräftas, då användaren har fått följande automatiska svar per e-post. Bekräfta medlemskap i rederigrupp 1. Medlemskapet kan bekräftas, då användaren har fått följande automatiska svar per e-post. Hej! Du har fått en inbjudan om att ansluta dig till aktören ${organization}.

Läs mer

Föreskrift om intyg och utlåtanden som ska utlämnas till aktörer utanför hälso- och sjukvården med hjälp av riksomfattande informationssystemtjänster

Föreskrift om intyg och utlåtanden som ska utlämnas till aktörer utanför hälso- och sjukvården med hjälp av riksomfattande informationssystemtjänster FÖRESKRIFT 1/2018 1(6) Föreskrift om intyg och utlåtanden som ska utlämnas till aktörer utanför hälso- och sjukvården med hjälp av riksomfattande informationssystemtjänster Bemyndigande 10 4 mom. (255/2015)

Läs mer

FÖRSÄKRINGSBOLAGS ELLER LS- TJÄNSTELEVERANTÖRERS ÅRSANMÄLAN premier för frivilliga pensionsförsäkringar eller betalningar

FÖRSÄKRINGSBOLAGS ELLER LS- TJÄNSTELEVERANTÖRERS ÅRSANMÄLAN premier för frivilliga pensionsförsäkringar eller betalningar SKATTEFÖRVALTNINGEN 1.1.2016 A134/200/2015 version 2.11 FÖRSÄKRINGSBOLAGS ELLER LS- TJÄNSTELEVERANTÖRERS ÅRSANMÄLAN premier för frivilliga pensionsförsäkringar eller betalningar för LS-avtal POSTBESKRIVNING

Läs mer

Certifikattjänsten Beskrivning av gränssnittet Inkomstregisterenheten

Certifikattjänsten Beskrivning av gränssnittet Inkomstregisterenheten Version 1.03 Certifikattjänsten Beskrivning av gränssnittet Inkomstregisterenheten Certifikattjänsten Beskrivning av gränssnittet 2 (15) Versionshistoria Version Datum Beskrivning 1.0 30.10.2017 Dokumentet

Läs mer

Sändning av uppgifter Scheman Arbetsgivarens separata anmälningar Anläggningsprojekt för ett nationellt inkomstregister

Sändning av uppgifter Scheman Arbetsgivarens separata anmälningar Anläggningsprojekt för ett nationellt inkomstregister Version 1.02 Sändning av uppgifter Scheman Arbetsgivarens separata anmälningar Anläggningsprojekt för ett nationellt inkomstregister Sändning av uppgifter Scheman Arbetsgivarens separata anmälningar 2

Läs mer

Om olyckan är framme... Läkare Vårdinrättning Apotek. Försäkringsbolaget. Anmälan om olycksfall. Anmälan om olycksfall/yrkessjukdom

Om olyckan är framme... Läkare Vårdinrättning Apotek. Försäkringsbolaget. Anmälan om olycksfall. Anmälan om olycksfall/yrkessjukdom Anmälan om arbetsolycksfall via intranet 1 Om olyckan är framme... Den skadade Anmälan om olycksfall Arbetsgivaren Försäkringsintyg Försäkringsintyg Anmälan om olycksfall/yrkessjukdom Läkare Vårdinrättning

Läs mer

Anvisningar för dig som använder e-tjänsten. Så här fyller du i en elektronisk ansökan

Anvisningar för dig som använder e-tjänsten. Så här fyller du i en elektronisk ansökan Anvisningar för dig som använder e-tjänsten Du kan lämna in din ansökan elektroniskt i stället för att använda pappersblanketten. Om du sänder en elektronisk ansökan behövs ingen ansökan i pappersform.

Läs mer

ÅRSANMÄLAN Retroaktiva pensioner (VSTAKELE) POSTBESKRIVNING för år 2018

ÅRSANMÄLAN Retroaktiva pensioner (VSTAKELE) POSTBESKRIVNING för år 2018 SKATTEFÖRVALTNINGEN 2.1.2018 A112/200/2017 1.0 ÅRSANMÄLAN Retroaktiva pensioner (VSTAKELE) POSTBESKRIVNING för år 2018 INNEHÅLL 1 ALLMÄN BESKRIVNING... 2 2 BESKRIVNING AV DATAFLÖDET... 2 2.1 Egentlig årsanmälan

Läs mer

Specialsituationer för anmälan av förmånsuppgifter till inkomstregistret. Webbseminarium

Specialsituationer för anmälan av förmånsuppgifter till inkomstregistret. Webbseminarium Specialsituationer för anmälan av förmånsuppgifter till inkomstregistret Webbseminarium 23.5.2019 Agenda Allmänt om anmälan av förmånsuppgifter Specialsituationer för anmälan av förmånsuppgifter Sammanfattning

Läs mer

BILAGA OM BEHANDLINGEN AV PERSONUPPGIFTER

BILAGA OM BEHANDLINGEN AV PERSONUPPGIFTER 1 (5) BILAGA OM BEHANDLINGEN AV PERSONUPPGIFTER 1 Inledning 2 Personuppgifter som behandlas Den här bilagan om behandlingen av personuppgifter ( Bilaga ) är en icke avskiljbar del av användningsvillkoren

Läs mer

Sambyggnadsnätverkets nyhetsbrev 02/2018

Sambyggnadsnätverkets nyhetsbrev 02/2018 10.4.2018 Sambyggnadsnätverkets nyhetsbrev 02/2018 1 Nya egenskaper på verkkotietopiste.fi Årets första uppdatering av Nätverksinformationspunkten har publicerats för användning. De centrala ändringarna

Läs mer

Folksams Kundportal för företagskunder

Folksams Kundportal för företagskunder 1 Folksams Kundportal för företagskunder Avtalsvillkor 25.5.2018 1 Allmänt Folksam Skadeförsäkring Ab:s (senare Folksam eller Tjänsteleverantör) webbtjänst för företag (Folksams Kundportal för företagskunder)

Läs mer

VASA STAD DATASÄKERHETSPOLICY

VASA STAD DATASÄKERHETSPOLICY VASA STAD DATASÄKERHETSPOLICY I enlighet med styrgruppen 04.05.2005 Godkänd av ledningsgruppen för dataförvaltningen 21.06.2005 Godkänd av stadsstyrelsen 22.8.2005 1. Inledning... 3 2. Vision... 3 3. Datasäkerhetens

Läs mer

Regelverk. Infrastrukturen för vidareförmedling av grundläggande uppgifter om företag. Bilaga A. Tekniska ramverk. Version: 3.0

Regelverk. Infrastrukturen för vidareförmedling av grundläggande uppgifter om företag. Bilaga A. Tekniska ramverk. Version: 3.0 Regelverk Infrastrukturen för vidareförmedling av grundläggande uppgifter om företag Bilaga A Tekniska ramverk Version: 3.0 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte... 1 1.1 Definitioner 1 2 Inledning...

Läs mer

DEKLARATION AV SKATTER PÅ EGET INITIATIV, UPPGIFTER OM ARBETSGIVARPRESTATIONER (VSRTASKV)

DEKLARATION AV SKATTER PÅ EGET INITIATIV, UPPGIFTER OM ARBETSGIVARPRESTATIONER (VSRTASKV) SKATTEFÖRVALTNINGEN 1.1.2017 A88/200/2016 1.0 DEKLARATION AV SKATTER PÅ EGET INITIATIV, UPPGIFTER OM ARBETSGIVARPRESTATIONER (VSRTASKV) POSTBESKRIVNING INNEHÅLL 1 ALLMÄN BESKRIVNING... 2 2 BESKRIVNING

Läs mer

DATASKYDD OCH DATASÄKERHET

DATASKYDD OCH DATASÄKERHET Dataskyddsprinciper 1. Dataskyddsriktlinjer Pedersörenejdens kyrkliga samfällighet iakttar de skyldigheter för personuppgiftsansvariga som satts upp i EU:s dataskyddsförordning och den nationella lagstiftningen.

Läs mer

Biometria Violweb. Installation kundportalaccess - för IT-administratörer. Mars 2019

Biometria Violweb. Installation kundportalaccess - för IT-administratörer. Mars 2019 Violweb Installation kundportalaccess - för IT-administratörer Mars 2019 Sammanfattning Den här anvisningen är till för dig som arbetar som lokal IT-administratör på ett företag som INTE har en avtalad

Läs mer