Skötselplan för Trottasjön Januari 2009

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Skötselplan för Trottasjön Januari 2009"

Transkript

1 Skötselplan för Trottasjön Januari 2009 av Peter Feuerbach, Hushållningssällskapet Halland, Lilla Böslid, Eldsberga. Bilaga: Karta med avgränsning för skötselzoner Besöksdatum Tel Fastighet Trottaberg 2:14 Namn Adress Trottasjön Halmstads Kommun, Tekniska kontoret, Halmstad 1(9)

2 Teknisk beskrivning Vattenareal Övrig våtmarksyta Största vattendjup Max vattenvolym Flöde 3,75 ha 2,45 ha Ca 1,6 m Ca m3 Typ av område Belägenhet i relation till vägar, industrier och bostäder Tillrinning Inlopp Utlopp Från 10 ha parkmark och asfaltytor på andra sidan Tylösandsvägen. Nivåbrunn med 200 mm rör som leder vattnet till en samlingsbrunn bakom vallen. Kan ställas på tre nivåer varav den lägsta ger en nästan fullständig tömning av dammen. Tillrinning till brunnen sker via makadammbädd i botten och mellan betongringarna. Det största insatsröret är hålborrat ca 15 cm under rörkanten, vilket ger en motsvarande nivåfluktuation av vattenytan vid lågflödesperioder. 2 st säkerhetsrör 200 mm varav ett till samlingsbrunnen och det andra ca 60 m österut till det öppna diket bakom vallen. Båda säkerhetsrören är gömda och skyddade genom stora stenar. Nivå vid säkerhetsrör +21,20 Jordart Sand med lera vid ca 70 cm djup och därunder. Infart-Tillgänglighet Övrigt Entreprenaddetaljer att komma ihåg Infart till anläggningens egna bilparkering utmed Tylösandsvägen. Framför parkeringen finns en grusad utsiktsplats med utplacerade stora block samt med betongringar för grillning. Anläggningsår Den stora vallen består mestadels av sand men är på vattensidan klädd med ca 30 cm lera ner till det naturliga lerskiktet i alven. Sanden ligger här i ett ca 1 m tjockt ytlager och är mycket grov och genomsläpplig. I sydvästra delen införlivades en f d märgelgrav som är igenfylld och därför inte lätt att känna igen. Den var tidigare fylld med halm och kraftigt försumpad. Vid anläggningsarbetena täcktes sumpskiktet med sand. Det kan dock dröja många år innan detta sandskikt har komprimerats och tål att gå på. 2(9)

3 Bakgrund Norr om Bäckagård/Pålsbo anlades en damm inom ramen för Halmstads kommuns LIP-projekt Målsättningen med projektet var att dels uppnå en näringsretention och dels att öka områdets biologiska mångfald som saknar öppna vattenytor. Samtidigt skulle dammen även anpassas till att vara en publik besöksanläggning med tanke på tätbebyggelsen i omedelbar närhet. Projekteringen gjordes av Hushållningssällskapet Halland 2003 och entreprenaden genomfördes av Halmstads Bärarelag AB, 2005 och De första åren 2006: I samband med byggnation av Söndrums kyrkby försvann större delen av tillrinningen då en dränering sannolikt hade ledats av tillfälligt mot söder. Påfyllnaden av dammen gick därför mycket långsamt. Under första vintern låg vattennivån kvar vid lägsta möjliga nivå. Samtidigt uppdagas det kraftig avloppslukt i tillrinningsbrunnen nedanför småhusbebyggelsen längs gamla Tylösandsvägen. 2007: Kulverten från Söndrums kyrkby dras fram till området. Tillrinningen blir åter normal. I samband med inledning av nytt dagvatten och misstankarna om avloppsläckage från småhusbebyggelsen inledde kommunen en diskussion med grannarna om framtida lösningar för vatten och avlopp. En planerad mindre rens- och utjämningsdamm som skulle ta emot vattnet blir dock i detta skede inte byggd. Istället rinner vattnet i ett djupt grävt brant dike ner till sjön. Vattenytan når på våren sin högsta nivå och dammen är helt vattenfylld för första gången. Efter häckningssäsongen sänktes nivån åter till sommarvattennivån (ca halva vattendjupet), som bibehölls även under nästföljande vinter. Under året besöktes sjön av många naturintresserade som lockats av det intensiva fågellivet med hundratals änder och stora flockar av gäss. Lyckade häckningar av bl a skrattmåsar och skärfläckor blev till en stor attraktion. Trottajön är nu efter Trönninge ängar den näst bästa fågellokalen för fågelskådning i Halmstads kommun. Inloppet via det provisoriska diket vilket bidrar till sjövattnets grumlighet. 3(9)

4 Teknisk- och biologisk status dec 2008 Utloppen är intakt och fungerar bra. Regleringsröret för högsta vattennivån sitter kvar och är modifierat genom 2 st borrade hål ca 15 cm under rörkanten, för att öka utjämningsamplituden för sjön när detta rör används. Undervattenväxtligheten är efter 2,5 år fortfarande mycket gles. Sjöns vatten är grumlig vilket kan vara en av orsakerna. Ev bidrar ursköljning av lera från det nygrävda öppna diket vid inloppet till grumligheten. Även övervattenväxterna är sparsamt representerade, vilket är ett resultat av att vattennivån inte sänkts sedan förra våren. En del växter som redan varit etablerade som t ex ett större bestånd svärdslilja i västra delen, har avdödats av den långvarigt höga vattennivån. De sista resterna av svärdsliljor i förgrunden. Året innan fanns den i ett stort bestånd flera meter ner på slänten. I bildens mitt syns svalting som tillhör pionjärväxterna i nyanlagda våtmarker. Den förekommer fortfarande mycket sällsynt här och där medan gräsvålen efter den gamla vallen fortfarande dominerar stränderna. Den uteblivna skötseln närmast våtmarken märks främst längs det öppna diket på vallens baksida. Där finns högt och gammalt gräs ackumulerade under 3 års tid. Enstaka stenar från grävarbetena ligger fortfarande längs diket och i väster har en ny 6 m bred trädridå längs med diket etablerats. Vallens framsida och krön är i bra skick tack vare ett intensivt bete av gässen. Samma gäller för öarna, som är i bra skick med kort gräs efter fåglarnas tramp och bete. I övrigt kantas anläggningen av högt och gammalt gräs. 4(9)

5 I övergången mellan vallen och åkern syns tydligt hur gässen hållit växtligheten nere på vallen men ratat det gamla gräset på åkern. Baksidan av dammvallen med gammalt gräs till vänster och det öppna diket i gränsen till höger. Genomförd skötsel Sommaren 2006 slogs de högre belägna vallytorna, ca 2 ha, av en jordbrukare för skörd av ensilage slogs bara den västra delen runt bostadshuset, då den övriga marken blev ojämn och delvis otillgänglig i anslutning till det korsande öppna diket som grävdes som förlängning av dagvattenledningen från Söndrums kyrkby upphörde skötseln helt. Sjön samlar under våren stora mängder gäss, som effektivt betar av stränderna och vallen upp till krönet. Öster om utsiktsplatsen har div buskar planterats. 5(9)

6 Styrning av vattennivån Det som kan och bör styras i en bra fågelsjö är vattennivån, vilket här sker genom insättning respektive uttag av regleringsrören i utloppsbrunnen. Nivåregleringarna har mycket stor betydelse för: -Framkomligheten för skötselåtgärder. -Högre näringsreduktion. -Störningar i strandzonen som ger hög variation i växtlighet och därmed även annan biologisk mångfald. Man bör aktivt förändra vattennivån ungefär så som nivåfluktuationer förekommer naturligt i flacka fågelsjöar på slätten: Från våren då gässen redan tidigt lägger sina ägg fram till slutet av juli bör sjön hållas vid sin högsta vattennivå och där så stabilt som möjligt för att inte störa häckningarna. När de flesta fågelungarna är färdigutvecklade kan i början av augusti vattennivån sänkas med ungefär 60 cm till drygt halva vattendjupet, vilket frilägger dybankar med ny mat åt fåglarna och som ger nya strandväxter möjlighet att gro och att etablera sig. Samtidigt får undervattenvegetationen lite stöd i form av bättre solgenomträngning ner till dammbottnen.. I slutet av augusti kan sjön sedan sänkas helt. Nu friläggs ännu större arealer med dybankar som blir ett dykat bord for flyttfåglarna, som i stora antal sträcker förbi Trottasjön. Den låga vattennivån pinar samtidigt de stora vattenväxterna som t ex bredkaveldun och bladvass, vilket håller emot ev igenväxning med dessa. Nu är stränderna och vallen som torrast vilket underlättar för mekanisk avslagning med traktor, som bör genomföras för att undvika ansamling av gammalt gräs, som är osmakligt för fåglarna och förhindrar framkomligheten för ungar och de mindre arterna. I början av december ställs vattennivån åter på halva höjden, vilket ger ett bra och någorlunda säkert skridskois. De högre belägna delarna av stranden får nu frysa till och vegetationen glesas ut som ett led i att ge plats åt så många växtarter som möjligt längs med stränderna. I mitten av mars, strax innan gässen reder sina bon, inleds höjningen tillbaka till sjöns högvattennivå för att ge fåglarna en stor vattenyta och stabila förutsättningar för sin häckning. Nivårören i brunnen med det långa röret för sommarvattennivån isatt i utloppets böj som ligger i brunnens botten. Till höger hänger en halvlång rörstump som används i augusti och från december till mars. 6(9)

7 Kommentar angående det manipulerade högvattenröret. Högvattenröret har av kommunen modifierats genom borrning av 2 st 5 cm hål ca 15 cm under rörets kant. Skälet uppges vara att öka Trottasjöns magasineringskapacitet och för att undvika en extrabelastning av efterföljande kulvert, som skulle inträffa om även anläggningens 2 säkerhetsrör skulle börja vattenfyllas (vilket de ännu inte gjort). Manipulationen (borrhålen) leder till en amplitudförstärkning med 15 cm till ca 30 cm totalt, vilket kan komma att skada häckningar, ifall detta rör används under sommarmånaderna. En stor andel av fågelbon på öar mm ligger normalt över rådande vattennivå vid boets läggning och hamnar då efter regn i riskzonen för dränkning. Den rekommenderade perioden för användning av högvattenröret är mitten av mars till slutet av juli. Frågan är om det överhuvudtaget uppkommer kritiska förhållanden under denna period för kulverten nedströms, även om säkerhetsrören skulle fyllas vid extrem hög nederbörd. Markerna under maj till juli brukar trots allt kunna suga upp allt överskottsvatten även under extrema förhållanden. Vattnet sprutar in i högvattenröret genom två borrade hål. Ifall kommunen anser att det behövs en extra utjämningskapacitet i sjön under april t o m juli, rekommenderas istället följande alternativ till förändringar: Alt. 1 Högvattenröret återställs i ursprungligt skick och vallen höjs istället med 15 cm. De 2 säkerhetsrören höjs med 5 cm. Samtidigt som magasineringskapaciteten ökas kraftigt ökas även sjöns vattenyta, vilket är positivt för biologin. Det finns speciella förutsättningar för att få entreprenaden utfört till en mycket låg kostnad. Alt. 2 Högvattenrörets kapas i höjd med vattengången för nuvarande borrningarna. Detta minskar den onödiga nivåamplituden under normala regnperioder och mildrar något riskerna för fågelbon. Vattennivån stiger alltså inte i onödan redan vid relativt små regnmängder och kapaciteten för att ta emot vatten vid större regnhändelser direkt efter mindre sådana ökar i motsvarande grad. 7(9)

8 Framtiden, förbättringar -Förändringar angående magasineringskapacitet och högvattenröret se föregående avsnitt. - VA- frågan angående villorna längs gamla Tylösandsvägen bör få en lösning och fördammen till Trottasjön bör anläggas enligt de ursprungliga planerna. -Kompletterande utgrävningar i sydöstra delen skulle ytterligare förhöja Trottasjöns värde som fågelsjö. Dessutom kan man samtidigt skapa 2-3 grodvatten i hörnet samt en liten sumpzon. Massorna från utgrävningarna kan användas till att höja vallnivån något och eller till att höja marknivån bakom vallen. -Parkeringen och utsiktsplatsen bör i ordning ställas med ett gömsle och informationsskyltar. Från brunnen och västerut utmed diket har redan en ny 6 m bred trädridå vuxit upp. -Trottasjöns framtid som en exklusiv fågelsjö hänger i huvudsak på hur kommunen kommer att lyckas med att hålla tillbaka träd- och buskvegetationen från området. I anslutning till bakre utloppsbrunnen syns redan efter 2 år manshöga uppslag av ny trädvegetation, som under 2009 måste röjas flera gånger för att få bort dem permanent. Planterade buskar skall rivas bort, de hindrar bara rationell maskinell avslagning av gräsvegetationen. Om träd- och buskvegetationen får fäste kommer rov- och kråkfåglar att utnyttja dessa som utsiktsplatser och därmed förstöra häckningen för många andra fågelarter. Trottasjön kommer då inte kunna va den intressanta fågellokalen som den är idag. -Omgivande åkermarken ligger högre och lämpar sig för gräsproduktion, vilket inkluderar plöjning och nyinsådd med vallfrön vart 3:e till 5:e år. Gränsen för denna zon bör dras ca 8-16 m från högsta vattennivån. Vallproduktionen bör ske som en ekologisk odling alternativt utan användning av stora mängder flytgödsel eller lättlösligt konstgödsel. Matjorden består av mullrik sand och lakas lätt ut vid hög nederbörd. 8(9)

9 Skötzelzoner för Trottasjön 1. Utloppsbrunn. 2. Strandzon och insidan vall. 3. Utsidan vall 4. Öppet dike och gränser 5. Framtida fördamm och utlopp 6. Utsiktsplatsen och parkering 7. Åkermark Skötselschema Nr Skötselzon Åtgärder Trottasjön Februari 4 Öppet dike och gränser Röjning längs hela diket bakom vallen extra röjning av igenväxande trädzon zon längs diket i väster. Borttagning av planterade buskar. Mitten av mars 1 Utloppsbrunn Högvattenrör. Tillsyn brunnar och vid behov rensning. Mitten av juni 4 Öppet dike och gränser Enbart 2009: Extra röjning av igenväxande trädzon längs diket i väster samt resten av diket. augusti september 1 Utloppsbrunn Mellanvattenrör. Tillsyn brunn och vid behov rensning. 1 Utloppsbrunn Lågvatten utan rör. Tillsyn brunn och vid behov rensning. september 2 Strandzon och insidan vall. Kompletterande maskinell avslagning där gässen inte betat eller inte betat tillräckligt. december december 3 Utsidan vall Maskinell avslagning på tjälad mark. 1 Utloppsbrunn Mellanvattenrör. Tillsyn brunn och vid behov rensning. Vid varje besök av platsen 6 Utsiktsplatsen och parkering Tillsyn och reparation Hela året. 7 Åkermark Bör arrenderas ut och uppdras att sköta som gräsmark för produktion av hästhö. Februari, solig vindstilla dag. 2 Öar och strandavsnitt. Vid behov vissa år. Bränning av korta strandavsnitt och öarna kan bli aktuellt om några år, vilket främst förbättrar gräskvaliteten och ökar dess smaklighet för gässen. 9(9)

Greppa Näringen rådgivning -våtmarksmodul 14 A-

Greppa Näringen rådgivning -våtmarksmodul 14 A- Greppa Näringen rådgivning -våtmarksmodul 14 A- av Peter Feuerbach, Hushållningssällskapet Halland, Lilla Böslid, 310 31 Eldsberga. 18 jan 2011 Tel 035 465 00 Fastighet A Mellby 1:22, B Mellby 23:1 Namn

Läs mer

Våtmarker i odlingslandskapet effektiv vatten- och naturvård i lantbruket. Tuve Lundström Naturvårdsingenjörerna AB

Våtmarker i odlingslandskapet effektiv vatten- och naturvård i lantbruket. Tuve Lundström Naturvårdsingenjörerna AB Våtmarker i odlingslandskapet effektiv vatten- och naturvård i lantbruket Tuve Lundström Naturvårdsingenjörerna AB Naturvårdsingenjörerna AB Våtmarker, från rådgivning till färdig våtmark (arbetat i Greppa

Läs mer

Förslag till överförande av kulverterat dike till våtmark (vattenreningskärr) vid Tjuvkil 4:5 och 2:166, Kungälvs kommun

Förslag till överförande av kulverterat dike till våtmark (vattenreningskärr) vid Tjuvkil 4:5 och 2:166, Kungälvs kommun Olof Pehrsson Ekologi-Konsult Tjuvkil 700 442 75 Lycke Tel / fax 0303-22 55 62 e-mail: p-son.tjuvkil@swipnet.se Förslag till överförande av kulverterat dike till våtmark (vattenreningskärr) vid Tjuvkil

Läs mer

13 praktiska allmänna skötselråd

13 praktiska allmänna skötselråd 13 praktiska allmänna skötselråd -För ökad biologisk mångfald tack vare motorbaneaktiviteter 1 av 17 Skötselråd -anvisningar Detta är en generaliserad preliminär skötselplan för att underlätta igångsättning

Läs mer

Checklista till fältbesöket - rådgivning 14U

Checklista till fältbesöket - rådgivning 14U Sida 1(7) Checklista till fältbesöket - rådgivning 14U Denna checklista är främst tänkt som ett stöd under själva fältbesöket. Den är tänkt att användas i bedömningen av dikets status, utseende och problematik.

Läs mer

Examensarbete HGU

Examensarbete HGU Mikael Ingeroth HGU 2015-2017 Bollnäs GK Examensarbete HGU 2015-2017 Höjning av fairway Bollnäs GK En beskrivning av arbetet som utförts i fairwayprojektet på hål 16 på Bollnäs GK. Innehåller även en ekonomisk

Läs mer

Skötselplan för vassområden och häckningsöar restaurerade inom projektet Reclaim (LIFE11 NAT/SE/848)

Skötselplan för vassområden och häckningsöar restaurerade inom projektet Reclaim (LIFE11 NAT/SE/848) Skötselplan för vassområden och häckningsöar restaurerade inom projektet Reclaim (LIFE11 NAT/SE/848) Bakgrund Tysslingen är en näringsrik, sänkt och grund slättsjö som är starkt påverkad av igenväxning

Läs mer

Projektplan för anläggning av nya dammar samt befintliga dammar på Friibergs golfklubb.

Projektplan för anläggning av nya dammar samt befintliga dammar på Friibergs golfklubb. BILAGA 1 Projektplan för anläggning av nya dammar samt befintliga dammar på Friibergs golfklubb. restaurering av Sökande Friibergs golfklubb Kulla Mysinge 1. 749 62 Örsundsbro Kontakt Peter Sandberg 070-5229605

Läs mer

Att anlägga eller restaurera en våtmark

Att anlägga eller restaurera en våtmark Att anlägga eller restaurera en våtmark Vad är en våtmark? Att definiera vad som menas med en våtmark är inte alltid så enkelt, för inom detta begrepp ryms en hel rad olika naturtyper. En våtmark kan se

Läs mer

PM landskapsgestaltning

PM landskapsgestaltning landskapsgestaltning Datum 2018-09-20 Uppdrag Beställare Från Till nummer Nacka Kommun Cecilia Söderholm Anna Dolk Ramböll Sverige AB Box 1101, Västermarksgatan 38 631 80 Eskilstuna T: +46-10-615 60 00

Läs mer

RAPPORT. Tyresö BDT-inventering TYRESÖ KOMMUN SWECO ENVIRONMENT AB UPPSALA VATTEN OCH MILJÖ ÖVERSKTLIG GENOMGÅNG AV FASTIGHETER I TRINNTORP OCH BREVIK

RAPPORT. Tyresö BDT-inventering TYRESÖ KOMMUN SWECO ENVIRONMENT AB UPPSALA VATTEN OCH MILJÖ ÖVERSKTLIG GENOMGÅNG AV FASTIGHETER I TRINNTORP OCH BREVIK TYRESÖ KOMMUN Tyresö BDT-inventering UPPDRAGSNUMMER 1832251000 ÖVERSKTLIG GENOMGÅNG AV FASTIGHETER I TRINNTORP OCH BREVIK UTKAST UPPSALA SWECO ENVIRONMENT AB UPPSALA VATTEN OCH MILJÖ CECILIA SJÖBERG, PETER

Läs mer

Vandringshinder för fisk i Torrebergabäcken

Vandringshinder för fisk i Torrebergabäcken Vandringshinder för fisk i Torrebergabäcken 2009-12-29 på uppdrag av Segeåprojektet Rapporten är upprättad av: Håkan Björklund, Torbjörn Davidsson Uppdragsgivare: Segeåns Vattendragsförbund Omslagsbild:

Läs mer

Projektplan: åtgärder för att minska näringslackage

Projektplan: åtgärder för att minska näringslackage Handläggare Datum Renate Foks 2015-03-01 0480 450173 Projektplan: åtgärder för att minska näringslackage från Slakmöre dike Introduktion Norra Möre Vattenråd och Kalmar Norra Miljösektion (en sektion i

Läs mer

Bilaga till biotopskyddsdispens Tiarp

Bilaga till biotopskyddsdispens Tiarp Bilaga till biotopskyddsdispens Tiarp För översiktlig orientering av läget se figur 4. Figur 5 visar ett område där det finns mycket goda möjligheter att förstärka en befintlig, isolerad lokal med större

Läs mer

Övergripande och förberedande skötselplan för Telestadshöjden, Växjö kommun

Övergripande och förberedande skötselplan för Telestadshöjden, Växjö kommun Övergripande och förberedande skötselplan för Telestadshöjden, 1 13 2 1. Boulbana pch lekskog - Behåll löst material, så som pinnar, löv och ris, samt dungar av tät vegetation för kojbygge. Glesare vegetation

Läs mer

TYGELSJÖBÄCKEN. Dagvattenhantering och naturvård

TYGELSJÖBÄCKEN. Dagvattenhantering och naturvård TYGELSJÖBÄCKEN Dagvattenhantering och naturvård Tygelsjöbäcken Dagvattenhantering och naturvård De östra delarna av Tygelsjö har drabbats av källaröversvämningar vid kraftiga regn. Dessutom byggs ständigt

Läs mer

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för delområdet Flommen i Natura 2000-området Falsterbohalvön, SE i Vellinge kommun

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för delområdet Flommen i Natura 2000-området Falsterbohalvön, SE i Vellinge kommun 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för delområdet Flommen i Natura 2000-området Falsterbohalvön, SE0430095 i Vellinge kommun Bilaga 1 Karta med restaureringsområden 2 Inledning Restaureringsplanen

Läs mer

Minnesanteckningar från informationsmöte med intressenter i Marielundsbäcken

Minnesanteckningar från informationsmöte med intressenter i Marielundsbäcken Minnesanteckningar från informationsmöte med intressenter i Marielundsbäcken Kvibille Gästis 2014-05-21 Närvarande Markägare och arrendatorer: Karl-Olof Johnsson, Göran Andreasson, Thomas Nydén och Lars

Läs mer

praktiska allmänna skötselråd -För ökad biologisk mångfald tack vare motorbaneaktiviteter. Skötselråd - anvisningar

praktiska allmänna skötselråd -För ökad biologisk mångfald tack vare motorbaneaktiviteter. Skötselråd - anvisningar 13 praktiska allmänna skötselråd -För ökad biologisk mångfald tack vare motorbaneaktiviteter 1 av 17 Skötselråd - anvisningar Detta är en generaliserad skötselplan för att underlätta igångsättning av arbetet

Läs mer

Grönområdena har indelats i skötselområden och numrerats. Se karta sid 2.

Grönområdena har indelats i skötselområden och numrerats. Se karta sid 2. Grönområdesplan utgåva 3 (2015-08) 1 (8) ALLMÄNT Grönområdena har indelats i skötselområden och numrerats. Se karta sid 2. Vilka adresser som motsvarar angivna tomtnummer på karta och i text, finns på

Läs mer

Våtmarker som sedimentationsfällor

Våtmarker som sedimentationsfällor Våtmarker som sedimentationsfällor av John Strand, HS Halland Våtmarker Våtmarker har idag blivit ett vanligt verktyg i miljöarbetet och används särskilt för att rena näringsrikt jordbruksvatten. De renande

Läs mer

VATTENDRAGSVANDRING 29 november 2014. MAGASINERING och FÖRDRÖJNING ETT HELHETSGREPP

VATTENDRAGSVANDRING 29 november 2014. MAGASINERING och FÖRDRÖJNING ETT HELHETSGREPP VATTENDRAGSVANDRING 29 november 2014 MAGASINERING och FÖRDRÖJNING ETT HELHETSGREPP I SAMVERKAN Torsås kommun Vattenrådet Kustmiljögruppen Länsstyrelsen i Kalmar län LOVA -Lokala vattenvårdsprojekt NOKÅS

Läs mer

Beskrivning biotopskyddade objekt

Beskrivning biotopskyddade objekt Stadsbyggnadskontoret Göteborgs stad, Detaljplan Halvorsäng Beskrivning biotopskyddade objekt Bilaga till dispensansökan biotopskydd Göteborg, 2010-10-05 Peter Rodhe Innehållsförteckning 1 INLEDNING...

Läs mer

VINTRIEDIKET. Ett vattendrag till nytta och glädje

VINTRIEDIKET. Ett vattendrag till nytta och glädje VINTRIEDIKET Ett vattendrag till nytta och glädje Vintriediket Ett vattendrag till nytta och glädje Malmö är just nu en stad i expansion. Detta märks allra tydligast i stadens södra delar. Här byggs nya

Läs mer

Vilka problem stöter vi på? Höjddata öppnar nya vägar. Olika vägar till framgång

Vilka problem stöter vi på? Höjddata öppnar nya vägar. Olika vägar till framgång Våtmarker i Skåne Hur jobbar vi? Vilka problem stöter vi på? Höjddata öppnar nya vägar Olika vägar till framgång Framtidsutsikter Hur jobbar vi? Anna x 2, Gösta, Lukas, Jean Miljöbalken Stöd från Landsbygdsprogrammet

Läs mer

Södra Infarten Detaljplan Etapp 1

Södra Infarten Detaljplan Etapp 1 Halmstads Kommun, Fastighetskontoret Södra Infarten Detaljplan Etapp 1 Malmö 2016-05-13 Datum 2016-05-13 Uppdragsnummer 61450827962-007 Utgåva/Status Mark Rodger Axel Sahlin Patrik Gliveson Uppdragsledare

Läs mer

Dagvattenutredning Södra Gröna Dalen

Dagvattenutredning Södra Gröna Dalen Uppdragsnr: 10144353 1 (11) PM Dagvattenutredning Södra Gröna Dalen Komplettering 2011-04-07 Bakgrund PEAB Bostad AB och Skanska Nya Hem AB i samarbete med Upplands-Bro kommun har beslutat att ta fram

Läs mer

vårda och anlägga våtmarker

vårda och anlägga våtmarker vårda och anlägga våtmarker Svenska Jägareförbundet Viltvård för ett rikare landskap Återskapad våtmark i skog. Vårda och anlägga våtmarker Våtmarker gynnar fågellivet, fisket och jakten. Dessutom ger

Läs mer

PM DAGVATTEN SÖDRA TORSHAMMAR

PM DAGVATTEN SÖDRA TORSHAMMAR UPPDRAG Div. konsulttjänster UPPDRAGSNUMMER 13001315-900 UPPDRAGSLEDARE Linnea Larsson UPPRÄTTAD AV Hamed Tutunchi DATUM GRANSKAD AV Linnea Larsson Inledning Detta PM ska ligga som planeringsunderlag för

Läs mer

Gestaltningsprinciper för grönska och dagvatten vid Orrakullens industriområde

Gestaltningsprinciper för grönska och dagvatten vid Orrakullens industriområde Bilaga till detaljplan för Orrakullen Gestaltningsprinciper för grönska och dagvatten vid Orrakullens industriområde SYFTE OCH ANVÄNDNING AV DOKUMENTET Syfte med detta dokument är att ge en inriktning

Läs mer

Rekreationsområde Laddran i Marieholm

Rekreationsområde Laddran i Marieholm Rekreationsområde Laddran i Marieholm Bakgrund Området som detta projekt berör är det område som ligger i Marieholms sydvästra del och benämns som Åkarp 5:1. Området har en stark koppling till orten och

Läs mer

VA och dagvattenutredning

VA och dagvattenutredning Teknisk försörjning 1(5) VA och dagvattenutredning Vatten och spillvatten Utbyggnad av konventionellt kommunalt VA-skall väljas. Huvudledningarna, spill och vatten skall anslutas till kommunens anslutningspunkter

Läs mer

Tilläggsuppdrag för naturvärdesinventering Nordrona

Tilläggsuppdrag för naturvärdesinventering Nordrona Tilläggsuppdrag för naturvärdesinventering Nordrona 1 (12) Om dokumentet Enetjärn Natur AB på uppdrag av Norrtälje kommun Tilläggsuppdrag naturvärdesinventering Nordrona Utredningen har genomförts i juni

Läs mer

ÄSKYA ÄLMHULT ÄSKYA 1:27 20:1. 3:1 Vy 8 1:27. Mosse ELDAREN. Mosse ELDAREN. Mosse

ÄSKYA ÄLMHULT ÄSKYA 1:27 20:1. 3:1 Vy 8 1:27. Mosse ELDAREN. Mosse ELDAREN. Mosse 43 4. 43.4 43 0 0 4.8 47. 4. 8 9. 4 3 44.5 0.9 0 0364 0 49 48.4 4.9 4.7 4 9. 40.5 4 4 49.5 ÄSKYA :7 0 4 44. 4 49 0. 0 48.8 6 40.6 4 00 4 ELDAREN 65 0300 3 8 0. 49 4 6 0 44 49.4 40.6 43 49 4 8 4 47 0 03099

Läs mer

Översiktlig VA-utredning för planprogram Må 3:13 mfl Fjärås. Granskningshandling Carina Henriksson Kungsbacka kommun xx

Översiktlig VA-utredning för planprogram Må 3:13 mfl Fjärås. Granskningshandling Carina Henriksson Kungsbacka kommun xx Översiktlig VA-utredning för planprogram Må 3:13 mfl Granskningshandling 2009-08 Carina Henriksson 2009-08-xx Översiktlig VA-utredning till planprogram för Må 3:13 mfl i Upprättad av: Granskad av: Carina

Läs mer

Gabioner Ett alternativ som dammkant

Gabioner Ett alternativ som dammkant Gabioner Ett alternativ som dammkant Stefan Lundh Hlgk Examensarbete HGU 2008 Innehållsförteckning Inledning 3-4 Vad är en Gabion? 5-6 Hur gick vi tillväga? 7-10 Kostnader 11 Slutsats 12 Källförteckning

Läs mer

UTVECKLINGSMÖJLIGHETER VEGETATION GRÖNOMRÅDE ONSALA

UTVECKLINGSMÖJLIGHETER VEGETATION GRÖNOMRÅDE ONSALA Bilaga 8 UTVECKLINGSMÖJLIGHETER VEGETATION GRÖNOMRÅDE ONSALA (Fastighet 1:20) Landskapsgruppen AB Telefon: 031-749 60 00 Torsgatan 5 Telefax: 031-749 60 01 411 04 Göteborg Org nr: 556253 5988 Enens Samfällighetsförening

Läs mer

Översiktlig naturinventering Vansta 3:1

Översiktlig naturinventering Vansta 3:1 Översiktlig naturinventering Vansta 3:1 Inför detaljplaneläggning av området utfördes den 21 december 2017 ett platsbesök i området för att titta på de naturvärden som kan finnas. Vid besöket deltog Hanna

Läs mer

Inventering av groddjur vid Håvegropen i Ängelholm

Inventering av groddjur vid Håvegropen i Ängelholm Sid 1 (6) Inventering av groddjur vid Håvegropen i Ängelholm, Ekologgruppen 2018-08-09 Bakgrund I samband med ny lokalisering av tranformatorstation i Ängelholm har plats invid dammen Håvegropen valts

Läs mer

Flottledsinventering Kvarnmårkan 2008

Flottledsinventering Kvarnmårkan 2008 2009-01-21 2007-08-01 Rapport Flottledsinventering Kvarnmårkan 2008 Tina Hedlund Aquanord Bakgrund och syfte Den del av Gunnarbäcken som rinner mellan Lill-Bastuträsket och Stor-Bastuträsket kallas för

Läs mer

Välkommen till Västergården på Hjälmö

Välkommen till Västergården på Hjälmö Elevblad Hjälmö Bilaga 4:1 Välkommen till Västergården på Hjälmö Den här gården är skärgårdsjordbrukets hjärta och centrum. Det är härifrån allt utgår, här bor djuren på vintern, här finns bostadshusen

Läs mer

Installationsanvisningar för BIOROCK 2011

Installationsanvisningar för BIOROCK 2011 Installationsanvisningar för 2011 LÄS NOGA HELA MANUALEN INNAN INSTALLATION AB Evergreen Solutions West 08 4100 77 27 031 744 07 37 040 630 29 66 Innehåll Det viktigaste kom ihåg inför din installation:...

Läs mer

Dokumentation och registrering av lämningar i anslutning till två dammar i Moraån, Järna, Södertälje kommun.

Dokumentation och registrering av lämningar i anslutning till två dammar i Moraån, Järna, Södertälje kommun. Rapport PM Dokumentation och registrering av lämningar i anslutning till två dammar i Moraån, Järna, Södertälje kommun. Rapport nr 2011:32 Göran Werthwein Stockholms läns museum Produktion: Stockholms

Läs mer

Förnyelseplan 2015 för Brännekullavägens Samfällighetsförening.

Förnyelseplan 2015 för Brännekullavägens Samfällighetsförening. BRÄNNEKULLAVÄGENS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING 150124 sid 1 Förnyelseplan 2015 för Brännekullavägens Samfällighetsförening. 1. Förnyelseplan. I föreliggande plan presenteras förslag till underhålls- och förnyelseåtgärder

Läs mer

Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana

Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana PM Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana Jonas Stenström Naturcentrum AB 2014-06-23 1 (5) Ängar Allmän bedömning Visserligen kan man konstatera att det verkar som att

Läs mer

Ansökan om utredning av hur dagvattensituationen för området i och kring Södra Lindås påverkar miljön i Nordreviken

Ansökan om utredning av hur dagvattensituationen för området i och kring Södra Lindås påverkar miljön i Nordreviken Göteborgs kommun Fastighetskontoret Martin Öbo Ansökan om utredning av hur dagvattensituationen för området i och kring Södra Lindås påverkar miljön i Nordreviken Nordrevikens Samfällighetsförening och

Läs mer

Bilaga 1 Karta med restaureringsområden

Bilaga 1 Karta med restaureringsområden 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Verkeåns dalgång, SE0420075, delområde Brösarps backar i Simrishamns kommun. Bilaga 1 Karta med restaureringsområden 2 Inledning

Läs mer

Förslag på restaureringsåtgärder i Bulsjöån vid Visskvarn

Förslag på restaureringsåtgärder i Bulsjöån vid Visskvarn Peter Gustafsson 20080715 Förslag på restaureringsåtgärder i Bulsjöån vid Visskvarn Adress: Ekologi.Nu, Näckrosv 108, 590 54 Sturefors Tel: 0702792068 Hemsideadress: www.ekologi.nu Email: peter@ekologi.nu

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA

DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA VARA KOMMUN Kvarteret Ritaren, Vara, D-utr UPPDRAGSNUMMER 1354084000 DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA SWECO ENVIRONMENT AB MATTIAS SALOMONSSON MARIE LARSSON Innehållsförteckning

Läs mer

Riskbedömning för översvämning

Riskbedömning för översvämning Riskbedömning för översvämning Kallfors ängar och Norra Myrstugan GRAP 17127 Alexander Hansen Geosigma AB Maj 2017 Uppdragsnummer Grap nr Datum Antal sidor Antal bilagor 604502 17127 2017-05-22 Uppdragsledare

Läs mer

BILAGA RA8:

BILAGA RA8: 1 (8) BILAGA RA8:1 10061815 LÄDERFABRIKEN KLIPPAN C:\LD\Jobb\10061815_Läderfabriken\Läderfabriken\Rapp+PM\Rapport\BilagaRA8_1_Fotobilaga - Provgropsgrävning.doc Fotobilaga - provgropsgrävning Klippans

Läs mer

Masterplan för 2014-2017

Masterplan för 2014-2017 1 Reviderad 2015-05-28. Alla rader med överstrykning är färdiga enligt plan. Masterplan för 2014-2017 Banan ändras till hektometersystem 41-63. Färgmarkeringen tas bort och ändras till längdmarkeringar.

Läs mer

Slamtömning. i Linköpings kommun

Slamtömning. i Linköpings kommun Slamtömning i Linköpings kommun 1 Tömning av enskilda avloppsanläggningar Tömning av enskilda avloppsanläggningar sker löpande under året enligt schemalagda turer. Slamavskiljare, slutna tankar och minireningsverk

Läs mer

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för SE0420232 Bjärekusten i Båstads kommun

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för SE0420232 Bjärekusten i Båstads kommun 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för SE0420232 Bjärekusten i Båstads kommun Martorn på Ängelbäcksstrand inom Bjärekustens naturreservat. Bilaga 1 Karta med Natura 2000 område Bjärekusten

Läs mer

PM, dagvattenhantering

PM, dagvattenhantering , dagvattenhantering Tillhörande detaljplan för Isgärde 4:74, Mörbylånga kommun 2015-12-02 Innehållsförteckning 1 BAKGRUND... 5 2 PLANERAD MARKANVÄNDNING... 5 3 BEFINTLIGA FÖRHÅLLANDEN... 6 4 DAGVATTEN...

Läs mer

Skötselplan för JONSBOL Arvika kommun, Värmlands län

Skötselplan för JONSBOL Arvika kommun, Värmlands län ANTAGANDEHANDLING 2019-01-22 Skötselplan för JONSBOL Arvika kommun, Värmlands län Dnr KS 2016/89-214 Inledning Syftet med skötselplanen är att få en gemensam och tydlig bild över hur naturmarken i detaljplanen

Läs mer

Restaureringsplan för Natura 2000-området Kungsbackafjorden, SE i Kungsbacka kommun

Restaureringsplan för Natura 2000-området Kungsbackafjorden, SE i Kungsbacka kommun 2012-12-20 1 (15) Restaureringsplan för Natura 2000-området Kungsbackafjorden, SE0510058 i Kungsbacka kommun Restaureringsplan inom Life+-projektet GRACE för delområde Kungsbackafjorden. Bilaga 1 Tre kartor

Läs mer

Dags för tillsyn i ditt område!

Dags för tillsyn i ditt område! Är ditt avlopp miljösäkert? Dags för tillsyn i ditt område! Innehåller guide och checklista! Linköpings kommun linkoping.se/avlopp Därför är det viktigt att avloppet är säkert För att förhindra att bakterier

Läs mer

Vattendragens biologiska värden Miljöstörningar vid rensning

Vattendragens biologiska värden Miljöstörningar vid rensning Vattendragens biologiska värden Miljöstörningar vid rensning 1 Vattendragens biologiska värden 2 Träd och buskar i kanten Skuggar vattendraget hindrar igenväxning, lägre vattentemperatur Viktiga för däggdjur

Läs mer

VA och dagvattenutredning

VA och dagvattenutredning Teknisk försörjning 1(6) VA och dagvattenutredning Bilagor Till denna VA- och dagvattenutredning bifogas följande kartmaterial. Bilaga 1 Illustrationskarta med VA för Stare 1:109 m fl. Daterad 2011-11-28.

Läs mer

Grundvattenbortledning M Bilaga 14. Omläggning av vattendrag vid Akalla trafikplats

Grundvattenbortledning M Bilaga 14. Omläggning av vattendrag vid Akalla trafikplats Grundvattenbortledning M 3346-11 Bilaga 14. Omläggning av vattendrag vid Akalla trafikplats FS61 Trafikplats Akalla PM 2(11) Objektnamn Entreprenadnummer FS61 Entreprenadnamn Trafikplats Akalla Beskrivning

Läs mer

Skötselregim för reglering av våtmarker och flödvattenytor i naturreservaten Södra Degernässlätten-Sundet och Storavan

Skötselregim för reglering av våtmarker och flödvattenytor i naturreservaten Södra Degernässlätten-Sundet och Storavan Obbola Norra kvarken Österfjärden E12 Västerfjärden Stöcke Stranden Botniabanan Skäret Degernäs SO Degernäs NO Degernäs Degernäs V Degernäsvägen Skötselregim för reglering av våtmarker och flödvattenytor

Läs mer

Groddjursinventering - Kungsörs kommun 2017

Groddjursinventering - Kungsörs kommun 2017 Sida 1 (13) Datum December 2017 Vår handläggare Sofia Peräläinen Kommunekolog Groddjursinventering - Kungsörs kommun 2017 Statliga bidrag till lokala och kommunala naturvårdsprojekt är medfinansiär för

Läs mer

V REPISVAARA HYDROGEOLOGISK UTREDNING

V REPISVAARA HYDROGEOLOGISK UTREDNING V REPISVAARA HYDROGEOLOGISK UTREDNING 2018-09-06 V REPISVAARA HYDROGEOLOGISK UTREDNING KUND Gällivare kommun KONSULT WSP Environmental Sverige Storgatan 59 901 10 Umeå Besök: Norra Skeppargatan 11 Tel:

Läs mer

Naturreservatet Hällsö

Naturreservatet Hällsö Naturreservatet Hällsö Kaisa Malmqvist - Länsstyrelsens naturavdelning Jennifer Hood - Länsstyrelsens naturavdelning Maria Kilnäs - Länsstyrelsens naturavdelning Bengt Larsson - Västkuststiftelsen Varför

Läs mer

SÅ HÄR SKÖTER DU DITT ENSKILDA AVLOPP

SÅ HÄR SKÖTER DU DITT ENSKILDA AVLOPP SÅ HÄR SKÖTER DU DITT ENSKILDA AVLOPP GENOM ATT TA HAND OM DITT AVLOPP, SPARAR DU BÅDE PENGAR OCH MILJÖN! BYGG- OCH MILJÖFÖRVALTNINGEN KONTROLLERA DIN ANLÄGGNING OFTA Du som fastighetsägare har ansvar

Läs mer

Vrångsholmen, Tanums kommun. 2014 05 26 1(5) Ny konferensanläggning med camping och ca 316 fritidshus. VA och dagvattenutredning för ny detaljplan.

Vrångsholmen, Tanums kommun. 2014 05 26 1(5) Ny konferensanläggning med camping och ca 316 fritidshus. VA och dagvattenutredning för ny detaljplan. Vrångsholmen, Tanums kommun. 2014 05 26 1(5) Ny detaljplan Det planeras för nytt fritidsområde med konferensanläggning, camping med tält, husvagnar, stall, ridhus och ca 316 st campingstugor. Yta inom

Läs mer

Detaljplan för verksamheter, ROLLSBO VÄSTERHÖJD Rollsbo 6:12, 1;32 och Ytterby-Ryr 1:1 mfl i Kungälvs kommun

Detaljplan för verksamheter, ROLLSBO VÄSTERHÖJD Rollsbo 6:12, 1;32 och Ytterby-Ryr 1:1 mfl i Kungälvs kommun Detaljplan för verksamheter, ROLLSBO VÄSTERHÖJD Rollsbo 6:12, 1;32 och Ytterby-Ryr 1:1 mfl i Kungälvs kommun PM Kommentarer angående yttrande på samrådshandling 2017-03-21 20181216 Naturcentrum AB Jonas

Läs mer

Rapport Hörte våtmark och fiskväg

Rapport Hörte våtmark och fiskväg Rapport Hörte våtmark och fiskväg Skurups kommun Skivarpsåns & Dybäcksåns vattendragsförbund 2015-09-17 Innehåll BAKGRUND... 3 OMFATTNING... 3 FÖRARBETEN... 3 TILLSTÅNDSPRÖVNING... 3 ANLÄGGANDE... 3 BERÄKNADE

Läs mer

PM GEOTEKNIK MJÖLBY 40:5, INDUSTRIOMRÅDE MJÖLBY KOMMUN REVIDERAD GRANSKAD AV SWECO CIVIL AB GEOTEKNISK UTREDNING

PM GEOTEKNIK MJÖLBY 40:5, INDUSTRIOMRÅDE MJÖLBY KOMMUN REVIDERAD GRANSKAD AV SWECO CIVIL AB GEOTEKNISK UTREDNING PM GEOTEKNIK MJÖLBY KOMMUN MJÖLBY 40:5, INDUSTRIOMRÅDE UPPDRAGSNUMMER 2204231 GEOTEKNISK UTREDNING 2015-11- 06 REVIDERAD 2015-12-22 SWECO CIVIL AB GRANSKAD AV BJÖRN PETTERSSON CLAES MAGNUSSON 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

rapport 2013/1 Provfiske med ryssja i Enköpingsån 2012

rapport 2013/1 Provfiske med ryssja i Enköpingsån 2012 rapport 2013/1 Provfiske med ryssja i Enköpingsån 2012 Alexander Masalin, Johan Persson, Tomas Loreth och Per Stolpe, Upplandsstiftelsen Gustav Johansson, Hydrophyta Ekologikonsult Författare Alexander

Läs mer

BIOLOGISK MÅNGFALD VID SWEROCKS ANLÄGGNING I KÅLLERED RAPPORT FÖR 2017

BIOLOGISK MÅNGFALD VID SWEROCKS ANLÄGGNING I KÅLLERED RAPPORT FÖR 2017 BIOLOGISK MÅNGFALD VID SWEROCKS ANLÄGGNING I KÅLLERED RAPPORT FÖR 2017 2017 Rapport: Morgan Johansson Onsala Biokonsult, 2018 Mejerivägen 11 439 36 Onsala onsalabiokonsult@telia.com Telefon: 0300-611 07

Läs mer

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Marknadsplatsen, SE i Simrishamns kommun

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Marknadsplatsen, SE i Simrishamns kommun 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Marknadsplatsen, SE0420077 i Simrishamns kommun Bilaga 1 Karta med restaureringsområden 2 3 INLEDNING Restaureringsplanen

Läs mer

Från idé till våtmark

Från idé till våtmark Från idé till våtmark - för dig som funderar på att anlägga en våtmark Upplevelsen är fantastisk! Martina Bärnheim har tillsammans med två markägare anlagt en stor våtmark. Våtmarken ligger på kanten till

Läs mer

Vilka åtgärder är effektiva? Vetenskapliga resultat. Åke Berg Centrum för Biologisk Mångfald, SLU

Vilka åtgärder är effektiva? Vetenskapliga resultat. Åke Berg Centrum för Biologisk Mångfald, SLU Vilka åtgärder är effektiva? Vetenskapliga resultat Åke Berg Centrum för Biologisk Mångfald, SLU 1. Underlag för uppföljning av effekter av miljöersättningar Det saknas data för att kunna analysera effekten

Läs mer

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Verkeåns dalgång, SE , delområde Drakamöllan och Kumlan.

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Verkeåns dalgång, SE , delområde Drakamöllan och Kumlan. 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Verkeåns dalgång, SE0420075, delområde Drakamöllan och Kumlan. Bilaga 1 Karta med restaureringsområden 2 Inledning Restaureringsplanen

Läs mer

Beskrivning av uppdrag, inklusive foton

Beskrivning av uppdrag, inklusive foton Beskrivning av uppdrag, inklusive foton Den vegetation som ska avverkas/röjas består av sly, buskar och yngre träd, samt några äldre och grövre träd. Allt ska transporteras bort till angiven upplags plats

Läs mer

Ulricehamns Golfklubb - förslag till banförbättringar. Bankommittén

Ulricehamns Golfklubb - förslag till banförbättringar. Bankommittén - förslag till banförbättringar Bankommittén Generellt: Vi skall alltid ta hänsyn till att vår bana är gammal, kort och med små greener. Detta skall vi bevara och låta vara vårt signum Bunkrar och bunkervallar

Läs mer

Restaureringsplan för Natura 2000- området på Utlängan, SE0410224, i Karlskrona kommun

Restaureringsplan för Natura 2000- området på Utlängan, SE0410224, i Karlskrona kommun 1(6) Restaureringsplan för Natura 2000- området på Utlängan, SE0410224, i Karlskrona kommun Restaureringsplan inom Life+ projektet GRACE för delområde Utlängan. Postadress: SE-371 86 KARLSKRONA Besöksadress:

Läs mer

Inventering av grodor i del av östra Malmö 2009

Inventering av grodor i del av östra Malmö 2009 Rapport för: Inventering av grodor i del av östra Malmö 2009 Jon Loman Rana Konsult jon@rana.se September 25, 2009 Syfte och metod I denna rapport redogörs för en inventering av grodor i östra delen av

Läs mer

BIOLOGISK MÅNGFALD VID SWEROCKS ANLÄGGNING I KÅLLERED RAPPORT FÖR 2018

BIOLOGISK MÅNGFALD VID SWEROCKS ANLÄGGNING I KÅLLERED RAPPORT FÖR 2018 BIOLOGISK MÅNGFALD VID SWEROCKS ANLÄGGNING I KÅLLERED RAPPORT FÖR 2018 Rapport: Morgan Johansson Onsala Biokonsult, 2019 Mejerivägen 11 439 36 Onsala onsalabiokonsult@telia.com Telefon: 0300-611 07 Mobil:

Läs mer

Kommentarer till bildspel Exempel från rådgivning

Kommentarer till bildspel Exempel från rådgivning Sida 1(9) Kommentarer till bildspel Exempel från rådgivning Bildmaterial härrör från Ronny Sköller, Anuschka Heeb (länsstyrelsen Östergötland), Tilla Larsson och Magdalena Nyberg (jordbruksverkets vattenenhet)

Läs mer

Undersökning av geohydrologiska förhållanden kring St Hans deponi i Lund

Undersökning av geohydrologiska förhållanden kring St Hans deponi i Lund melica Fiskhamnsgatan 10, 414 55 GÖTEBORG Tel 03185 71 00 Fax 03114 22 75 www.melica.se Undersökning av geohydrologiska förhållanden kring St Hans deponi i Lund Stefan Bydén 20120522 Geohydrologi på St

Läs mer

Tank, brunn eller både och!

Tank, brunn eller både och! Tank, brunn eller både och! En enskild avloppsanläggning består vanligtvis av en slamavskiljare och en infiltrations- eller markbäddsanläggning. Syftet med anläggningen är både att rena avloppsvattnet

Läs mer

Åtgärder inom Kungsbackaåns avrinningsområde

Åtgärder inom Kungsbackaåns avrinningsområde Datum: 2016-11-11 Åtgärder inom Kungsbackaåns avrinningsområde Kungsbackaåns vattenråd EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5 C, 411 04 Göteborg Besöksadress Lilla Bommen 5 C Telefon 031-771 87 40 Hemsida www.enviroplanning.se

Läs mer

Slutrapport för Restaurering av Hillesjön

Slutrapport för Restaurering av Hillesjön SLUTRAPPORT 2010-12-22 Dnr 10BMN288-6 Länsstyrelsen i Gävleborgs län 801 70 Gäv le Slutrapport för Restaurering av Hillesjön Ur förordningen (2003:598) om statligt bidrag till lokala naturvårdsprojekt:

Läs mer

Inventering av biotopskyddsområden inför anläggning av kommunalt vatten och avlopp

Inventering av biotopskyddsområden inför anläggning av kommunalt vatten och avlopp Datum 2015-08-17 PM Inventering av biotopskyddsområden inför anläggning av kommunalt vatten och avlopp Sträckan Ammenäsvägen VästVatten AB EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5 C, 411 04 Göteborg Besöksadress

Läs mer

Fågelinventering i vassområden i Oxelösunds kommun 2015

Fågelinventering i vassområden i Oxelösunds kommun 2015 Fågelinventering i vassområden i Oxelösunds kommun 2015 Statliga bidrag till lokala naturvårdsprojekt är medfinansiär för genomförandet av detta projekt. Under 2015 har Fågelföreningen Tärnan Nyköping/Oxelösund

Läs mer

Markavvattning för ett rikt odlingslandskap

Markavvattning för ett rikt odlingslandskap Markavvattning för ett rikt odlingslandskap Anuschka Heeb Odlingslandskapets och jordbruksmarkens värde för biologisk produktion och livsmedelsproduktion ska skyddas samtidigt som den biologiska mångfalden

Läs mer

Tomelilla 156, Damm utanför Äsperöd

Tomelilla 156, Damm utanför Äsperöd Tomelilla 156, Damm utanför Äsperöd 1999-05-01 0,9 hektar 2015-10-19 Åker Inget bete, ingen manuell eller maskinell skötsel. Utloppsbrunnen (figur 129) är funktionell men börjar täckas av kvistar och löv.

Läs mer

VÅTMARKER I ESKILSTUNA

VÅTMARKER I ESKILSTUNA VÅTMARKER I ESKILSTUNA 2012-03-20 Våtmarksstråk mellan Eskilstuna och Torshälla Område 3, 4, 5 och 6 ligger i den gröna korridor som skiljer Eskilstuna och Torshälla åt. Område 3 ligger väster om Eskilstunaån,

Läs mer

Skyddszoner - Skyddsbarriärer och oaser utmed vattnet

Skyddszoner - Skyddsbarriärer och oaser utmed vattnet Skyddszoner - Skyddsbarriärer och oaser utmed vattnet av Peter Feuerbach, Hushållningssällskapet Halland Att anlägga skyddszoner utmed våra vattendrag har som yttersta syfte att förbättra vattenkvalitèn

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING BERGAGÅRDEN

DAGVATTENUTREDNING BERGAGÅRDEN DAGVATTENUTREDNING BERGAGÅRDEN RAPPORT 2012-06-20 Uppdrag: 242340, Planförstudie - Bergagården, Kalmar Titel på rapport: Dagvattenutredning Bergagården Status: Rapport Datum: 2012-06-20 Medverkande Beställare:

Läs mer

Detaljplan för Härebacka 7:4, Askeslätt etapp 2

Detaljplan för Härebacka 7:4, Askeslätt etapp 2 2016-11-14 Detaljplan för Härebacka 7:4, Askeslätt etapp 2 Dagvattenhantering i Askeslättsområdet Bilaga 1 På grund av områdets specifika markförhållanden, dess flacka topografi och klimatanpassning har

Läs mer

Dagvattenhantering Alehagen, Mölnlycke

Dagvattenhantering Alehagen, Mölnlycke Härryda kommun Dagvattenhantering Alehagen, Mölnlycke Göteborg Dagvattenhantering Alehagen, Mölnlycke Datum 2013-10-28 Uppdragsnummer 13200003328 Utgåva/Status Arbetsmaterial Kjell Norberg Kristoffer Larsson

Läs mer

VA-UTREDNING Del av Onsjö 20:1 och Villshärad 8:8

VA-UTREDNING Del av Onsjö 20:1 och Villshärad 8:8 VA-UTREDNING Del av Onsjö 20:1 och Villshärad 8:8 PM 2(12) Beställare: Carl-Gustaf Nilsson och Sven- Åke Kristiansson Beställarens kontaktperson: Carl-Gustaf Nilsson Författare: Peter Magnusson Uppdragsnamn:

Läs mer

Skötselplan för naturmark inom hållbarplats Järnvägsgatan

Skötselplan för naturmark inom hållbarplats Järnvägsgatan MÖRBYLÅNGA KOMMUN Skötselplan för naturmark inom hållbarplats Järnvägsgatan Övergripande mål för området De gröna stråken mellan bebyggelsen skall vara ett inbjudande gång- och cykelstråk kantat av skiftande

Läs mer

UTVECKLINGS- OCH ÅTGÄRDSPLAN FÖR GOLFBANAN

UTVECKLINGS- OCH ÅTGÄRDSPLAN FÖR GOLFBANAN -06-02 Sida 1(9) UTVECKLINGS- OCH FÖR GOLFBANAN LÄSANVISNING Åtgärdsplanen är ett dokument där både absolut nödvändiga åtgärder och idéer, visioner och tänkbara möjligheter för utveckling av banan beskrivs.

Läs mer

Dagvattenutredning. Jutagårds förskola, Halmstad Daiva Börjesson Granskad av Carina Henriksson

Dagvattenutredning. Jutagårds förskola, Halmstad Daiva Börjesson Granskad av Carina Henriksson Jutagårds förskola, Halmstad 2017-06- 16 Daiva Börjesson Granskad av Carina Henriksson Skapad av: Daiva Börjesson 2017-06-07 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Befintliga förhållanden... 2

Läs mer

Blågöl. Sjön kan inte anses ha betydelse för forskning, undervisning eller vara ett framstående exempel på någon sjötyp.

Blågöl. Sjön kan inte anses ha betydelse för forskning, undervisning eller vara ett framstående exempel på någon sjötyp. Blågöl Blågöl är en källsjö tillhörande Marströmmens vattensystem. Sjön är belägen ca 11 km NO om Hultsfred och 4,5 km N om Vena på en höjd av 129 möh. Den sänktes 0,6 m (vid lågvatten) ca 1915. Sjön är

Läs mer