Mästarbrev utfärdas enligt regeringens bemyndigande av Sveriges Hantverksråd och får tilldelas förtjänta och skickliga hantverksutövare.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Mästarbrev utfärdas enligt regeringens bemyndigande av Sveriges Hantverksråd och får tilldelas förtjänta och skickliga hantverksutövare."

Transkript

1 Beslutade av Sveriges Hantverksråd HUR FÅR MAN MÄSTARBREV I CHARKUTERlSTYRKET, med STYCKNING INFORMATION FRÅN LIVSMEDELSFÖRETAGEN Varför Mästarbrev? Mästarbrevet med dess gamla anor har fått ny aktualitet och åter blivit ett eftertraktat kompetensbevis för många hantverksutövare. Mästarbrevet är ett bevis på yrkesskicklighet som inger förtroende hos allmänheten och uppfattas som en garanti för kvalitetsarbete. Att inneha mästarbrev betyder därför oftast mycket mer än enbart en personlig tillfredsställelse för den skicklige yrkesutövaren. Villkoren för att kunna få Mästarbrev regleras i en förordning om mästarbrev för hantverkare, SFS l995:1256. Vem kan få mästarbrev? Mästarbrev utfärdas enligt regeringens bemyndigande av Sveriges Hantverksråd och får tilldelas förtjänta och skickliga hantverksutövare. Du kan tilldelas Mästarbrev i charkuterist yrket om du är myndig har arbetat minst sex år i det yrke som mästarbrevet skall avse. har Gesällbrev i yrket * (se nedan) är verksam i yrket och har erforderlig skicklighet och erfarenhet har för en företagsledare i yrket erforderligt kunnande i företagsekonomi. *Även för den som INTE innehar gesällbrev, men i övrigt har ovanstående kompetenser och som kan styrka motsvarande kunskaper, har rätt att söka om att få avlägga Mästarprovet. Den som vill erhålla mästarbrev måste kunna styrka sin yrkesskicklighet och sina kunskaper. Detta sker genom mästarprov.

2 Vad omfattar mästarprovet? Mästarprov består av ett teoriprov och ett praktiskt prov. Teoretiskt prov: Charkuterist För mästarbrev krävs fördjupade kunskaper i Företagsekonomi Bokslutsläsning Kalkylation Marknadsföring Hygien livsmedelslagstiftningen livsmedelskontroll HACCP Arbetsrätt och miljö viktigare lagar inom arbetsrätten arbetsmiljölagstiftningen Mästarbrevskungörelsen står det att den sökande ska kunna dokumentera sina kunskaper i bokföring och kalkylation. Viss kännedom om viktigare företagsekonomiska begrepp är också nödvändiga för att du skall ha förutsättningar att driva egen verksamhet. Kunskaper skall styrkas av betyg från genomgången utbildning om minst 60 timmar. Kunskaperna kan alternativt styrkas genom intyg från auktoriserad revisor eller redovisningskonsult. Dessutom kräver branschen en del kunskaper i våra hygien-, arbetsrätts- och miljölagstiftningar. Som bevis på din yrkesskicklighet kräver branschen att du tidigare har erhållit Gesällbrev i charkuteristyrket eller motsvarande, minst två år innan Du ansöker om Mästarbrev. Dessutom krävs att du får godkänt resultat vid ett praktiskt mästarprov.

3 Praktiskt prov: Charkuterist Det praktiska provet indelat i två delar, styckning och tillverkning. 1. Det praktiska provet för styckning. I det praktiska provet för styckning ska Du självständigt detaljstycka antingen en halv nöt, gris eller kalv. Kraven är höga med avseende på snabbhet, utvinning och hygien. A. Styckning nöt Tid till förfogande är max 3 timmar 15 minuter. Styckningen skall ske med utgångspunkt från en parterad halva. Framdelen styckas i hals, högrev, bog, framlägg, entrecote samt bringa. Bakdelen styckas ryggbiff, kållap, filé, rostbiff, lilla fransyskan, stora fransyskan, rulle, innanlår, ytterlår och baklägg. Dessutom utvinns köttfärskött, nöt III, ben, senor och talg. Du ska också stycka ut en konsumentfärdig detalj exempelvis lövbiff och ge förslag på tillagningsmetoder. B. Styckning gris Tid till förfogande är max 40 minuter. Den halva grisen styckas ned i benfri bog, framlägg, karré med ben, kotlettrad, sida spritad butiks skinka, revbensspjäll och baklägg. Dessutom utvinns fläskköttssorteringar, fett, svål och ben. Du ska även stycka fram någon detalj för förädling, exempelvis kronkotlett, och ge förslag på olika tillagningsmetoder. C. Styckning kalv Tid till förfogande max 1timme och 45 minuter. Den halva kalven styckas ned i högrev, benfri kotlett, filé, framlägg, bog med ben, bringa med ben, benfri tunnbringa, fransyska, rostbiff, ytterlår med rulle, innanlår och baklägg. Dessutom utvinns kalvköttssorteringar, ben, senor, och talg. Du ska även kunna stycka fram en konsumentvänlig produkt, exempelvis nätad rullad eller schniztel och ge förslag på olika tillagningsmetoder. 2. Det praktiska provet för tillverkning I det praktiska provet för tillverkning ska Du självständigt tillverka minst två produkter ur grupperna: varmrökta, blandade produkter kallrökta produkter kokta produkter oblandade produkter, rökta eller kokta I förekommande fall ska du även göra innehålls deklaration samt närings- och energiberäkna produkterna.

4 Hur genomförs provet? Teoriprovet kan utföras i det egna företaget eller vid de mästarkurser som anordnas av branschen. De praktiska proven utförs vanligen i det egna företaget men kan också genomföras vid någon skola och bedömas av särskilda granskningsmän. Hur bedöms mästarprovet? Det praktiska provet bedöms av särskilda granskningsmän som utses av utses av branschen. Granskningsmännen, minst två stycken, är närvarande under hela den utmätta tiden. Bedömarna har också möjlighet att när som helst be dig redovisa dina teoretiska kunskaper i anslutning till ditt praktiska arbete. Granskningsmännen kommer till företaget eller den lokal där provet genomförs och gör var och en för sig en yrkesmässig bedömning/betygsättning av de utförda arbetena. Varje produktgrupp bedöms i en betygsskala 1-5, där siffran 5 betecknar ett helt perfekt utfört arbete. Betygen från praktik- och teoriproven vägs samman till ett slutbetyg. För att mästarprovet skall vara godkänt och berättiga till mästarbrev fordras minst 3 som slutbetyg. Vad kostar det? För ärendets handläggning och mästarbrevets utfärdande erläggs till Sveriges Hantverksråd som administrerar ansökan om mästarbrev. Kostanden är fn kronor + moms. Den sökande betalar också granskningsmännens eventuella omkostnader samt eventuellt studiematerial till branschen.

5 Hur ansöker man om mästarbrev? Mästarbrev utfärdas av Sveriges Hantverksråd, som också har de ansökningshandlingar som krävs. Beställ från Sveriges Hantverksråd, Box 147, LEKSAND. Tel Till en ansökan om mästarbrev skall bl a bifogas handlingar som bestyrker den sökandes yrkesskicklighet och yrkeskunnande. Detta medför att den som avser att ansöka om mästarbrev först måste genomföra mästarprovet. Önskemål om att få avlägga mästarprov anmäls till branschen som också arrangerar provtagningen. Köttbranschens Riksorganisation (KR) Postadress: c/o KCF Box Stockholm info@kcf.se Till ansökan om mästarbrev skall bifogas: 1. Personbevis 2. Handlingar rörande yrkeskunnighet och yrkeserfarenhet 3. Bevis om kunnighet i kalkylation och bokföring 4. Bevis om egen rörelse och/eller anställning inom yrket 5. Kopia av gesällbrev alt. motsvarande styrkta handlingar. Den som efter avlagt mästarprov skall ansöka om mästarbrev kan insända den ifyllda ansökningsblanketten med bilagor enligt punkterna 1, 4 och 5 till branschen som då kompletterar ansökan, med huvudprotokollet från mästarprovet och vidarebefordrar samtliga handlingar till Sveriges Hantverksråd.

6 Uppgifter för granskningsmän tar kontakt med den person som skall genomföra mästarprov och överenskommer om tid och sätt för provets granskning och bedömning. tar del av eventuellt innehållet i PM för granskningsmän och delger provtagaren tillämpliga delar. rekvirerar i god tid bedömningsprotokoll för praktiskt prov från branschen. granskar och bedömer individuellt de utförda arbetena i det praktiska provet. återsänder omgående ifyllda bedömningsprotokoll till branschen. Riktlinjer för granskning och bedömning av det praktiska provet Det skall vara betryggande styrkt att den prövande själv utfört de arbeten som skall granskas. Arbetena skall utföras under granskningsmännens överinseende. Granskarna skall göra sina bedömningar individuellt och utan påverkan av varandra. Vid granskning och bedömning av utförda arbeten bör beaktas att produkternas jämnhet, storlek och vikt är tillfredsställande att färg och smakkombinationer är tilltalande att arbetena har tillräcklig variation att den prövandes egna idéer och dekorativa uppslag premieras. Ytterligare information kan erhållas från Köttbranschens Riksorganisation (KR) Postadress: c/o KCF Box Stockholm info@kcf.se

Gesäll Charkuteri. Vad är ett Gesällbrev?

Gesäll Charkuteri. Vad är ett Gesällbrev? Vad är ett Gesällbrev? För länge sedan fanns i vårt land liksom i många andra länder ett "skråväsende". Ett skrå bestod av yrkesmän, t ex charkuterist, som ensamma hade rätt att utöva yrket. Utbildningen

Läs mer

Bestämmelserna är framtagna och reviderade av branschen våren 2017 samt fastställd av Sveriges Hantverksråd

Bestämmelserna är framtagna och reviderade av branschen våren 2017 samt fastställd av Sveriges Hantverksråd Bestämmelser för Mästarbrev i: Bagaryrket Bestämmelserna är framtagna och reviderade av branschen våren 2017 samt fastställd av Sveriges Hantverksråd 2017-03-02. Ansvarig bransch-/yrkesorganisation Sveriges

Läs mer

Förtydligande angående ansökan om mästarbrev

Förtydligande angående ansökan om mästarbrev Förtydligande angående ansökan om mästarbrev För att ansöka om mästarbrev måste du Vara verksam i ditt yrke. Ha minst 6 års yrkeserfarehet. Avlägga mästarprov, i vissa yrken räcker det med avlagt gesällprov.

Läs mer

SVERIGES HANTVERKSRÅD Gesäll- och Mästarbrevskansliet

SVERIGES HANTVERKSRÅD Gesäll- och Mästarbrevskansliet SVERIGES HANTVERKSRÅD Gesäll- och Mästarbrevskansliet 1/3/ PROVBESTÄMMELSER Godkända och fastställda av Sveriges Hantverksråd 2012-09-13 i samverkan med mästare och yrkesverksamma inom yrket. FÖR GESÄLLBREV

Läs mer

Förtydligande angående ansökan om gesällbrev

Förtydligande angående ansökan om gesällbrev Förtydligande angående ansökan om gesällbrev För att vi ska kunna handlägga din ansökan ska följande handlingar finnas med: Komplett ifylld ansökan - Viktigt med tydligt skrivet namn. Ett eller flera telefonnummer

Läs mer

SVERIGES HANTVERKSRÅD Gesäll- och Mästarbrevskansliet

SVERIGES HANTVERKSRÅD Gesäll- och Mästarbrevskansliet SVERIGES HANTVERKSRÅD PROVBESTÄMMELSER (Centrala Yrkesnämnden 1986-12-01). Reviderade av Sveriges Murnings- och Putsentreprenörförening SPEF och fastställda av Sveriges Hantverksråd 2011-12-01 FÖR GESÄLLBREV

Läs mer

SVERIGES HANTVERKSRÅD Gesäll- och Mästarbrevskansliet

SVERIGES HANTVERKSRÅD Gesäll- och Mästarbrevskansliet SVERIGES HANTVERKSRÅD Gesäll- och Mästarbrevskansliet 1/3/ PROVBESTÄMMELSER Godkända och fastställda av Sveriges Hantverksråd 2012-09-13 i samverkan med mästare och yrkesverksamma inom yrket. FÖR GESÄLLBREV

Läs mer

Bestämmelserna är framtagna och reviderade av branschen våren 2017 samt fastställd av Sveriges Hantverksråd

Bestämmelserna är framtagna och reviderade av branschen våren 2017 samt fastställd av Sveriges Hantverksråd Bestämmelser för Mästarbrev i: Konditoryrket Bestämmelserna är framtagna och reviderade av branschen våren 2017 samt fastställd av Sveriges Hantverksråd 2017-03-02 Ansvarig bransch-/yrkesorganisation Sveriges

Läs mer

SVERIGES HANTVERKSRÅD Gesäll- och Mästarbrevskansliet

SVERIGES HANTVERKSRÅD Gesäll- och Mästarbrevskansliet 1 SVERIGES HANTVERKSRÅD Gesäll- och Mästarbrevskansliet PROVBESTÄMMELSER G-brev 1984-02-23/ rev.1996-01-01/rev. och godkända av Plåtslageriernas Riksförbund, PLR 2009-03-30 samt fastställda av Sveriges

Läs mer

Identifiera dina kompetenser

Identifiera dina kompetenser Sida: 1 av 6 Identifiera dina kompetenser för slaktare och styckare Har du arbetat som slaktare eller styckare tidigare och vill du arbeta inom slakt och styck i Sverige? Efterfrågan på slaktare och styckare

Läs mer

Bestämmelser för Gesällbrev i: Ädelstensliparyrket. Ansvarig bransch-/yrkesorganisation Sveriges Gemmologiska Riksförening (SGRF)

Bestämmelser för Gesällbrev i: Ädelstensliparyrket. Ansvarig bransch-/yrkesorganisation Sveriges Gemmologiska Riksförening (SGRF) Bestämmelser för Gesällbrev i: Ädelstensliparyrket Bestämmelserna är framtagna och reviderade av branschen hösten 2017 samt fastställd av Sveriges Hantverksråd 2000-11-21 samt reviderade under januari

Läs mer

Gesällbrev Den sökande ska inneha Gesällbrev i yrket enligt de bestämmelser som i samverkan med branschen fastställts av Sveriges Hantverksråd

Gesällbrev Den sökande ska inneha Gesällbrev i yrket enligt de bestämmelser som i samverkan med branschen fastställts av Sveriges Hantverksråd Bestämmelser för Mästarbrev i: Hovslagaryrket Bestämmelserna är framtagna 1982-01-24 och av branschen reviderade (1992,1996, 1997) senast hösten 2016 samt fastställd av Sveriges Hantverksråd 2016-09-29

Läs mer

Bestämmelserna är framtagna och reviderade av branschen vinter/vår 2017 samt fastställd av Sveriges Hantverksråd Justerade

Bestämmelserna är framtagna och reviderade av branschen vinter/vår 2017 samt fastställd av Sveriges Hantverksråd Justerade Bestämmelser för Gesällbrev i: Bestämmelserna är framtagna och reviderade av branschen vinter/vår 2017 samt fastställd av Sveriges Hantverksråd 2017-03-02. Justerade 2018-01. Ansvarig bransch-/yrkesorganisation

Läs mer

Bestämmelserna är framtagna och reviderade av branschföreträdaren våren 2016 samt fastställd av Sveriges Hantverksråd

Bestämmelserna är framtagna och reviderade av branschföreträdaren våren 2016 samt fastställd av Sveriges Hantverksråd Bestämmelser för Gesällbrev i: Duodji/Duodje/Vätnoe inriktning trä/horn eller skinn/textil Bestämmelserna är framtagna och reviderade av branschföreträdaren våren 2016 samt fastställd av Sveriges Hantverksråd

Läs mer

Ansvarig bransch-/yrkesorganisation Guldsmedsmästarnas Riksförbund och Smycken och Klockor Branschorganisation (Guldsmedernas Yrkesnämnd)

Ansvarig bransch-/yrkesorganisation Guldsmedsmästarnas Riksförbund och Smycken och Klockor Branschorganisation (Guldsmedernas Yrkesnämnd) Bestämmelser för Gesällbrev i: Silversmedsyrket Bestämmelserna är framtagna och reviderade av branschen 2015-04-20 samt fastställd av Sveriges Hantverksråd 2015-06-11. Ansvarig bransch-/yrkesorganisation

Läs mer

SVERIGES HANTVERKSRÅD 1/5/ Gesäll- och Mästarbrevskansliet

SVERIGES HANTVERKSRÅD 1/5/ Gesäll- och Mästarbrevskansliet SVERIGES HANTVERKSRÅD 1/5/ Gesäll- och Mästarbrevskansliet PROVBESTÄMMELSER Reviderade och godkända av STC 2005-11-11 och fastställda av Sveriges Hantverksråd 2006-01-01 FÖR GESÄLLBREV YRKE: GARDINDEKORATÖRSYRKET

Läs mer

Prislista. 1 kg kryddade grillskivor av lamm

Prislista. 1 kg kryddade grillskivor av lamm Prislista Lilla grillådan 139:-/kg 8 st. bondeburgare á 150 g styck 1 kg kryddade grillskivor av lamm 1 kg marinerad fläskytterfilé 1 kg grillskivor av Mysinge nöt ca 4,2 kg som räcker till minst 10 personer.

Läs mer

Ansvarig bransch-/yrkesorganisation Guldsmedsmästarnas Riksförbund och Smycken och Klockor Branschorganisation (Guldsmedernas Yrkesnämnd)

Ansvarig bransch-/yrkesorganisation Guldsmedsmästarnas Riksförbund och Smycken och Klockor Branschorganisation (Guldsmedernas Yrkesnämnd) Bestämmelser för Gesällbrev i: Juvelfattaryrket Bestämmelserna är framtagna och reviderade av branschen 2015-04-20 samt fastställd av Sveriges Hantverksråd 2015-06-11. Ansvarig bransch-/yrkesorganisation

Läs mer

Lathund för styckningsdetaljer. Fläskkött

Lathund för styckningsdetaljer. Fläskkött Lathund för styckningsdetaljer Fläskkött Detaljstyckning av gris med användningsområden Köttet är styckat anatomiskt, det vill säga att detaljerna styckas ut efter de naturliga hinnor som finns runt om

Läs mer

Ansvarig bransch-/yrkesorganisation Guldsmedsmästarnas Riksförbund och Smycken och Klockor Branschorganisation (Guldsmedernas Yrkesnämnd)

Ansvarig bransch-/yrkesorganisation Guldsmedsmästarnas Riksförbund och Smycken och Klockor Branschorganisation (Guldsmedernas Yrkesnämnd) Bestämmelser för Gesällbrev i: Gravöryrket (blanksticksgravör) Bestämmelserna är fastställda 1995-02-04, reviderade av branschen våren 2017 samt fastställda av Sveriges Hantverksråd 2017-05-17. Ansvarig

Läs mer

Gesällprov allmänna anvisningar För att få göra Gesällprov ska förkunskapskravet vara uppfyllt och vara godkänt av branschen.

Gesällprov allmänna anvisningar För att få göra Gesällprov ska förkunskapskravet vara uppfyllt och vara godkänt av branschen. Bestämmelser för Gesällbrev i: Etuimakaryrket Bestämmelserna är framtagna och reviderade (1998-03-22) av Sveriges Tapetseraremästare (tidigare branschansvariga) och reviderade av SBO våren 2019 samt fastställd

Läs mer

Styckningsdetaljers användningsområde. Nötkött Griskött Lammkött Kalvkött

Styckningsdetaljers användningsområde. Nötkött Griskött Lammkött Kalvkött Styckningsdetaljers användningsområde. Nötkött Griskött Lammkött Kalvkött För att laga mat krävs det kunskap om råvarorna och hur man använder råvarorna på rätt sätt. Låt råvarorna bestämma vilken matlagningsmetod

Läs mer

Råd och anvisningar till Yrkesutbildningsavtalet

Råd och anvisningar till Yrkesutbildningsavtalet Råd och anvisningar till Yrkesutbildningsavtalet Inledning Detta dokument innehåller förklaringar och förtydliganden till vissa punkter i yrkesutbildningsavtalet. Avtalet hänvisar till detta dokument.

Läs mer

Gesällbrev Den sökande ska inneha Gesällbrev i yrket enligt de bestämmelser som i samverkan med branschen fastställts av Sveriges Hantverksråd

Gesällbrev Den sökande ska inneha Gesällbrev i yrket enligt de bestämmelser som i samverkan med branschen fastställts av Sveriges Hantverksråd Bestämmelser för Mästarbrev i: Hovslagaryrket Bestämmelserna är framtagna 1982-01-24 och av branschen reviderade (1992,1996, 1997) senast hösten 2016 samt fastställd av Sveriges Hantverksråd 2016-09-29

Läs mer

Styckning av svin. Larry Wahlgren är produktionschef på Styckmästarn och har mångårig erfarenhet som styckmästare. 10 Styckmästarns köttbok

Styckning av svin. Larry Wahlgren är produktionschef på Styckmästarn och har mångårig erfarenhet som styckmästare. 10 Styckmästarns köttbok Styckning av svin I dagligt tal använder man olika termer ( griskött och fläskkött ) när man talar om svin. Ska man vara lite noga är den generella termen svinkött. Griskött är det svinkött som innehåller

Läs mer

Prislista paket fläskkotletter utan ben ( 4 i varje ) 1,5 kg. 2 paket karréskivor utan ben (4 i varje ) 1,5 kg

Prislista paket fläskkotletter utan ben ( 4 i varje ) 1,5 kg. 2 paket karréskivor utan ben (4 i varje ) 1,5 kg Prislista 2014 Västersläts grillåda 69:-/kg 1,5 kg fläskytterfilé 2 kg benfria kotletter 1,5 kg benfria karréskivor 2 kg grillribs 1 kg skinkgrytbitar 2,5 kg fläskfärs 3 kg grillskivor av skinka 0,5 kg

Läs mer

Studieplan till DEN VILDA MATEN. Styckning av klövvilt. sid X

Studieplan till DEN VILDA MATEN. Styckning av klövvilt. sid X Studieplan till DEN VILDA MATEN Styckning av klövvilt sid X Innehåll Inledning... sid 3 Styckning av älg och större hjortar Styckning av lår på bänk... sid 4 Finputs av framdelskött... sid 5 Finputs av

Läs mer

Gesällprov allmänna anvisningar För att få göra Gesällprov ska förkunskapskravet vara uppfyllt och vara godkänt av branschen.

Gesällprov allmänna anvisningar För att få göra Gesällprov ska förkunskapskravet vara uppfyllt och vara godkänt av branschen. Bestämmelser för Gesällbrev i: Inredningssadelmakaryrket Bestämmelserna är framtagna och reviderade (1998-03-22) av Sveriges Tapetseraremästare (tidigare branschansvariga) och reviderade av SBO våren 2019

Läs mer

Att stycka. Mörning. Dygnsgrader

Att stycka. Mörning. Dygnsgrader Att teoretiskt berätta om styckarkonsten är lika svårt som att beskriva något annat hantverk med ord. Denna artikel får ses som en förenklad vägledning till något man måste lära sig av praktisk erfarenhet,

Läs mer

GERSÄLLPROVSBESTÄMMELSER FÖR URMAKARYRKET

GERSÄLLPROVSBESTÄMMELSER FÖR URMAKARYRKET GERSÄLLPROVSBESTÄMMELSER FÖR URMAKARYRKET Provbestämmelserna framtagna (och reviderade) av branschen 2013-03-27 och fastställda av Sveriges Hantverksråd 2013-05-30 ANSVARIG BRANSCH/YRKESORGANISATION: SVERIGES

Läs mer

Sveriges Hantverksråd Box Leksand Telefon: Fax: Org.

Sveriges Hantverksråd Box Leksand Telefon: Fax: Org. Sveriges Hantverksråd Box 147 793 23 Leksand Telefon: 0247-369 50 Fax: 0247-151 70 www.hantverksrad.se info@hantverksrad.se Org.nr 5560906678 Sveriges Hantverksråd Box 147 793 23 Leksand Telefon: 0247-369

Läs mer

Råd och anvisningar till Yrkesutbildningsavtalet

Råd och anvisningar till Yrkesutbildningsavtalet Råd och anvisningar till Yrkesutbildningsavtalet Inledning Detta dokument innehåller förklaringar/förtydliganden till vissa punkter i yrkesutbildningsavtalet. Avtalet hänvisar till detta dokument. Detta

Läs mer

Bestämmelserna är framtagna och reviderade av branschen vintern 2018 samt fastställd av Sveriges Hantverksråd

Bestämmelserna är framtagna och reviderade av branschen vintern 2018 samt fastställd av Sveriges Hantverksråd Bestämmelser för Gesällbrev i: Krukmakaryrket Bestämmelserna är framtagna och reviderade av branschen vintern 2018 samt fastställd av Sveriges Hantverksråd 2017-03-02. Ansvarig bransch-/yrkesorganisation

Läs mer

SVERIGES HANTVERKSRÅD Gesäll- och Mästarbrevskansliet

SVERIGES HANTVERKSRÅD Gesäll- och Mästarbrevskansliet SVERIGES HANTVERKSRÅD Gesäll- och Mästarbrevskansliet 1/5/ PROVBESTÄMMELSER 1987-03-27, Reviderade 2007 03 14 och Godkända av Sveriges Hantverksråd 2008 09 23 FÖR GESÄLLBREV YRKE: KAKELUGNSMAKARYRKET Bransch-

Läs mer

om_trafiktillsta nd_for_lastbil_och_buss.pdf

om_trafiktillsta nd_for_lastbil_och_buss.pdf Trafiktillstånd Villkoren för att erhålla trafiktillstånd för att bedriva yrkesmässiga godstransporter på väg eller yrkesmässiga persontransporter på väg återfinns i Europaparlamentets och rådets förordning

Läs mer

Bransch- och eller yrkesorganisation (remissorgan): TMF - Trä- och Möbelindustriförbundet / Sveriges Snickeriföretagare

Bransch- och eller yrkesorganisation (remissorgan): TMF - Trä- och Möbelindustriförbundet / Sveriges Snickeriföretagare SVERIGES HANTVERKSRÅD PROVBESTÄMMELSER (Reviderade 2001-05-14) FÖR GESÄLLBREV I MÖBELSNICKARYRKET Bransch- och eller yrkesorganisation (remissorgan): TMF - Trä- och Möbelindustriförbundet / Sveriges Snickeriföretagare

Läs mer

GESÄLLPROVSBESTÄMMELSER FÖR KOCK-, SERVERINGS-, RECEPTIONS- SAMT KONFERENSYRKET

GESÄLLPROVSBESTÄMMELSER FÖR KOCK-, SERVERINGS-, RECEPTIONS- SAMT KONFERENSYRKET GESÄLLPROVSBESTÄMMELSER FÖR KOCK-, SERVERINGS-, RECEPTIONS- SAMT KONFERENSYRKET Bestämmelserna framtagna 1997 och reviderade av branschen 2009 och 2014 samt fastställda av Sveriges Hantverksråd 2015-03-20

Läs mer

Prislista 2015. Västersläts grillåda - naturell

Prislista 2015. Västersläts grillåda - naturell Prislista 2015 Västersläts grillåda - naturell 78:-/kg 1,5 kg fläskytterfilé 2 kg benfria kotletter i skivor 1,5 kg benfria karréskivor 2 kg grillribs 1 kg skinkgrytbitar 2,5 kg fläskfärs 3 kg skivor av

Läs mer

Underlag för teoriprovet utgörs av rapporten Mantel skarvteknik som kan laddas ned från Svensk Fjärrvärmes hemsida, www.svenskijarrvarme.se.

Underlag för teoriprovet utgörs av rapporten Mantel skarvteknik som kan laddas ned från Svensk Fjärrvärmes hemsida, www.svenskijarrvarme.se. REGLER FÖR AUKTORISATION OCH LICENSIERING 1 Giltighetsområde Auktorisation och licens omfattar montage av skarvsystem (tätförband, larm och isolering i samband med läggning av fjärrvärmerör) och, i förekommande

Läs mer

Regler för auktorisation och certifiering

Regler för auktorisation och certifiering Regler för auktorisation och certifiering 1 Giltighetsområde Auktorisation och certifikat omfattar montage av mätare elanslutning, röranslutning och provning och felsökning i samband med montage av mätare.

Läs mer

Sortimentslista. Telefon: 0480-17428 Fax: 0480-174 85. Torsåsgatan 6 392 39 Kalmar. www.partiaffaren.se info@partiaffaren.se

Sortimentslista. Telefon: 0480-17428 Fax: 0480-174 85. Torsåsgatan 6 392 39 Kalmar. www.partiaffaren.se info@partiaffaren.se Sortimentslista Torsåsgatan 6 392 39 Kalmar Telefon: 0480-17428 www.partiaffaren.se info@partiaffaren.se 641 Bredbar leverpastej 0,200 642 Bredbar leverpastej light 0,200 634 Chorizo 3p 0,280 635 Chorizo

Läs mer

Lärare för utbildning till förare av moped klass II, snöskoter och terränghjuling (förarbevisutbildning)

Lärare för utbildning till förare av moped klass II, snöskoter och terränghjuling (förarbevisutbildning) Lärare för utbildning till förare av moped klass II, snöskoter och terränghjuling (förarbevisutbildning) 1. Yrkestitel Lärare för utbildning till förare av moped klass II, snöskoter och terränghjuling

Läs mer

Kravspecifikation för erhållande av certifikat för säkerhetsbesiktning och årlig driftkontroll av medicinska gasanläggningar.

Kravspecifikation för erhållande av certifikat för säkerhetsbesiktning och årlig driftkontroll av medicinska gasanläggningar. Samrådsgruppen för 2017-09-16 1(5) Medicinska gasanläggningar* Kravspecifikation för erhållande av certifikat för säkerhetsbesiktning och årlig driftkontroll av medicinska gasanläggningar. 1. Bakgrund

Läs mer

* Godkännandeprövning tillämpas vid ansökan om godkännande som trafiklärare

* Godkännandeprövning tillämpas vid ansökan om godkännande som trafiklärare Lärare för utbildning till förare av moped klass I (utbildning för behörighet AM) 1. Yrkestitel Lärare för utbildning till förare av moped klass I (utbildning för behörighet AM) 2. Beskrivning av ansökan

Läs mer

Förordning om yrkesutbildade personer inom socialvården

Förordning om yrkesutbildade personer inom socialvården Utkast 14.12.2015 Förordning om yrkesutbildade personer inom socialvården I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av lagen om yrkesutbildade personer inom socialvården (817/2015): 1 Yrkesbeteckningen

Läs mer

Information angående kravet på ekonomikunskaper vid ansökan om Mästarbrev

Information angående kravet på ekonomikunskaper vid ansökan om Mästarbrev Information angående kravet på ekonomikunskaper vid ansökan om Mästarbrev Enligt mästarbrevskungörelsen ska den sökande kunna uppvisa handlingar som styrker kunskaper i småföretagande/småföretagsekonomi.

Läs mer

Elsäkerhetsverkets föreskrifter om behörighet för elinstallatörer

Elsäkerhetsverkets föreskrifter om behörighet för elinstallatörer Dokumentet är en konsoliderad version av Elsäkerhetsverkets föreskrifter (ELSÄK-FS 2007:2)om behörighet för elinstallatörer. Föreskrifterna beslutades den 28 september 2007och ändringar är införda till

Läs mer

Bostadsanpassningsbidrag i. Eslövs kommun

Bostadsanpassningsbidrag i. Eslövs kommun Bostadsanpassningsbidrag i Eslövs kommun Vad är bostadsanpassningsbidrag? Bostadsanpassningsbidrag är ett bidrag för att genom anpassning av bostäder ge personer med funktionsnedsättning möjlighet till

Läs mer

Lärare för riskutbildning behörighet B del Yrkestitel Lärare för riskutbildning behörighet B del 1

Lärare för riskutbildning behörighet B del Yrkestitel Lärare för riskutbildning behörighet B del 1 Lärare för riskutbildning behörighet B del 1 1. Yrkestitel Lärare för riskutbildning behörighet B del 1 2. Beskrivning av ansökan etc. För att få bedriva riskutbildning för behörighet B del 1 krävs det

Läs mer

Alternativt telefonnummer/e-postadress/fax

Alternativt telefonnummer/e-postadress/fax STOCKHOLMS UNIVERSITET Psykologiska institutionen Ansökan till PÅBYGGNADSUTBILDNING I PSYKOTERAPI 90 HP, Hösten 2010 Inriktning: Ange endast ett alternativ KOGNITIV BETEENDETERAPI (KBT) Person- och adressuppgifter

Läs mer

Information Ansökan Behörighet för Mätningstekniska Arbeten i Trafikverket

Information Ansökan Behörighet för Mätningstekniska Arbeten i Trafikverket Information Ansökan Behörighet Borlänge: 2013-02-25 Trafikverket 781 89 Borlänge Telefon: 0771-921 921 www.trafikverket.se trafikverket@trafikverket.se Per Isaksson IVtbo per.isaksson@trafikverket.se Direkt:

Läs mer

Elsäkerhetsverkets författningssamling

Elsäkerhetsverkets författningssamling Elsäkerhetsverkets författningssamling ISSN 1103-405X Ansvarig utgivare: Carina Larsson Elsäkerhetsverkets föreskrifter om behörighet för elinstallatörer beslutade den 28 september 2007. Med stöd av 3,

Läs mer

ANSÖKAN OM ROBUST FIBER FÖRETAGSCERTIFIKAT ANLÄGGNING

ANSÖKAN OM ROBUST FIBER FÖRETAGSCERTIFIKAT ANLÄGGNING ANSÖKAN OM ROBUST FIBER FÖRETAGSCERTIFIKAT ANLÄGGNING Företag Organisationsnr Postadress Postnr och ort Besöksadress Kontaktperson för ansökan* Telefon* E-postadress* Fakturaadress (om annan än ovan) Postadress

Läs mer

ANSÖKAN 2013 BILDBEHANDLARE 400 POÄNG. PERSON- OCH KONTAKTUPPGIFTER Efternamn... Förnamn... Gatuadress... Postadress... Kommun... Län...

ANSÖKAN 2013 BILDBEHANDLARE 400 POÄNG. PERSON- OCH KONTAKTUPPGIFTER Efternamn... Förnamn... Gatuadress... Postadress... Kommun... Län... ANSÖKAN 2013 BILDBEHANDLARE 400 POÄNG PERSON- OCH KONTAKTUPPGIFTER Efternamn... Förnamn... Gatuadress... Postadress... Kommun... Län... Personnummer (10 siffror)... Telefon arbete/bostad... Telefon mobil......

Läs mer

Besiktningstekniker fordonskontroll

Besiktningstekniker fordonskontroll Besiktningstekniker fordonskontroll Certifikat som besiktningstekniker visar DIN kompetens inom området och vald behörighetsklass. Fordonskategorier Fordon som omfattas av 4 kap. 2 a 1 p. fordonslagen

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning Management inom Hotell- och besöksnäringen, 400 Yh-poäng, Söderköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet Behörig att antas till utbildningen är den som: 1. avlagt

Läs mer

Lärarhandledning Auktorisation som elinstallatör Elsäkerhetsverket (24)

Lärarhandledning Auktorisation som elinstallatör Elsäkerhetsverket (24) 0 (24) Lärarhandledning Auktorisation som elinstallatör Elsäkerhetsverket 2019 1 (24) 2 (24) Innehållsförteckning Auktorisation som elinstallatör 3 Till dig som utbildar... 3 Om utbildningsmaterialet...

Läs mer

Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2009:8) om ansökan om tillstånd att bedriva öppenvårdsapotek;

Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2009:8) om ansökan om tillstånd att bedriva öppenvårdsapotek; Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2009:8) om ansökan om tillstånd att bedriva öppenvårdsapotek; Detta dokument har sammanställts i informationssyfte. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta

Läs mer

VALIDERINGSMANUAL BYNs riktlinjer för validering

VALIDERINGSMANUAL BYNs riktlinjer för validering VALIDERINGSMANUAL BYNs riktlinjer för validering Beslutad i BYNs styrelse 2012-04-12 Rubriker 1. Översikt BYNs valideringsmodell... Sid 3 2. Utgångspunkter... Sid 4 3. Översiktlig kompetenskartläggning...

Läs mer

behörighetssystem Ett informellt uppdrag att föreslå nya regler för Första åtgärden var att försöka ändra i redan

behörighetssystem Ett informellt uppdrag att föreslå nya regler för Första åtgärden var att försöka ändra i redan Ett nytt framtida behörighetssystem Ett informellt uppdrag att föreslå nya regler för elinstallatörer. Första åtgärden var att försöka ändra i redan gällande regler. Avvägning mellan juridik, teknik och

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning Vårdadministratör, 400 Yh-poäng, Söderköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet Behörig att antas till utbildningen är den som: 1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan

Läs mer

Tillgång till TIR-förfarandet Del I Medgivande av rätt till sammanslutningar att utfärda TIR-carneter

Tillgång till TIR-förfarandet Del I Medgivande av rätt till sammanslutningar att utfärda TIR-carneter Transitering m.m./tir-konventionen 1 Tillgång till TIR-förfarandet Del I Medgivande av rätt till sammanslutningar att utfärda TIR-carneter Bilaga 9 Minimivillkor och minimikrav [3251] 1. De minimivillkor

Läs mer

Bosse Johansson RPS 2010-11-01

Bosse Johansson RPS 2010-11-01 Bosse Johansson Vår organisation Generaldirektör Elsäkerhetsrådet Stab Verksamhetsstöd Elektrisk materiel Behörighet Elektriska anläggningar Regionkontor Nord, Syd, Väst, Öst VÅRA KONTOR Umeå Kristinehamn

Läs mer

REVISIONSNÄMNDEN FÖR DEN OFFENTLIGA FÖRVALTNINGEN OCH EKONOMIN ANVISNINGAR FÖR GODKÄNNANDE AV OCH TILLSYN ÖVER OFR-REVISORER

REVISIONSNÄMNDEN FÖR DEN OFFENTLIGA FÖRVALTNINGEN OCH EKONOMIN ANVISNINGAR FÖR GODKÄNNANDE AV OCH TILLSYN ÖVER OFR-REVISORER REVISIONSNÄMNDEN FÖR DEN OFFENTLIGA FÖRVALTNINGEN OCH EKONOMIN ANVISNINGAR FÖR GODKÄNNANDE AV OCH TILLSYN ÖVER OFR-REVISORER Godkända i OFR-nämndens sammanträde den 28 januari 2009, 10 Förändringarna godkända

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 29 april 2011 377/2011 Statsrådets förordning om ändring av förordningen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården Utfärdad i Helsingfors

Läs mer

Ansökan om att bedriva hemtjänst och boendestöd - befintliga företag

Ansökan om att bedriva hemtjänst och boendestöd - befintliga företag ANSÖKAN 1 (6) Dnr: nr Ansökan om att bedriva hemtjänst och boendestöd - befintliga företag Information Personuppgifter i ansökan behandlas i enlighet med Personuppgiftslagen. Den sökande godkänner att

Läs mer

Lathund för styckningsdetaljer NÖTKÖTT

Lathund för styckningsdetaljer NÖTKÖTT Lathund för styckningsdetaljer NÖTKÖTT Detaljstyckning av nöt med användningsområden Nötdjurets slaktkropp delas upp i framdel och bakdel. Normal industriell styckning ger tio benfria detaljer med tre

Läs mer

SVENSKA. Sortiment av. Fläsk och nötkött från De Groene Weg

SVENSKA. Sortiment av. Fläsk och nötkött från De Groene Weg SVENSKA Sortiment av Fläsk och nötkött från De Groene Weg 1 Från föregångare till inhemsk marknadsledare De Groene Weg grundades 1981, inspirerade av ett engagemang i djurens väl och i miljön, men huvudsakligen

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning Affärslogistik, 400 Yh-poäng, Norrköping 1 Vem är behörig? För att komma in på vår utbildning så behöver du vara behörig i två steg, dels den grundläggande behörigheten

Läs mer

GESÄLLPROVBESTÄMMELSER FÖR SLÖJDARYRKET - TRÄ

GESÄLLPROVBESTÄMMELSER FÖR SLÖJDARYRKET - TRÄ GESÄLLPROVBESTÄMMELSER FÖR SLÖJDARYRKET - TRÄ Provbestämmelserna framtagna av branschen 2014 och fastställda av Sveriges Hantverksråd 2014-09-24 (reviderade 2015-03-18) ANSVARIG BRANSCH/YRKESORGANISATION:

Läs mer

NOGA UTVALDA DELIKATESSER KVALITETSKÖTT I SAMARBETE MED SKÖVDE SLAKTERI NORSK LAX ÄKTA MAJONNÄS

NOGA UTVALDA DELIKATESSER KVALITETSKÖTT I SAMARBETE MED SKÖVDE SLAKTERI NORSK LAX ÄKTA MAJONNÄS Sortimentslista höst/vinter 2015 NOGA UTVALDA DELIKATESSER KVALITETSKÖTT I SAMARBETE MED SKÖVDE SLAKTERI NORSK LAX ÄKTA MAJONNÄS 2 MARTIN & SERVERA PREMIUM Delikatesserna under varumärket Martin Olsson

Läs mer

Bidrag Ansökningsblankett för föreningar, stiftelser, privata företag och enskilda m.fl.

Bidrag Ansökningsblankett för föreningar, stiftelser, privata företag och enskilda m.fl. Bidrag Ansökningsblankett för föreningar, stiftelser, privata företag och enskilda m.fl. 1. Kontaktuppgifter Organisationsnummer alt. personnummer Postadress Besöksadress Kommun Län Eventuellt faxnummer

Läs mer

Utförande av HEMTJÄNST enligt lagen om valfrihetssystem LOV

Utförande av HEMTJÄNST enligt lagen om valfrihetssystem LOV Förfrågningsunderlag Utförande av HEMTJÄNST enligt lagen om valfrihetssystem LOV Bilagor: a) Avtal m avtalsbilagor 1-4 b) Blankett Ansökan om tillstånd att utföra servicetjänster c) Blankett Intyg d) Blankett

Läs mer

Anmälan om säkerställande av utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens

Anmälan om säkerställande av utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens 1 (7) Uppgifter om sökanden Företagets namn Organisationsnummer Adress Postnummer Ort Telefonnummer E-postadress Kontaktperson Anmälan om säkerställande avser följande utbildningar Grundutbildning godstransporter

Läs mer

ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER UPPHANDLING AV

ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER UPPHANDLING AV 1(7) ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER UPPHANDLING AV Sysselsättning till personer med psykiska funktionshinder 2(7) Innehållsförteckning Sid nr 1 ALLMÄN ORIENTERING 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Upphandlingsförfarande

Läs mer

('Ja-rutan' måste kryssas i annars kommer man inte längre oavsett om svaret är ja eller nej.)

('Ja-rutan' måste kryssas i annars kommer man inte längre oavsett om svaret är ja eller nej.) Linköpings kommun samhällsbyggnad Diarie Skallkrav 1.0 Sekretess Krav 1.1 Ange om anbudsgivaren anser att sekretess råder för hela eller delar av anbudet, om ja ska man beskriva enligt AFB.55. Svaret på

Läs mer

STYCKNINGS- OCH CHARKUTERIKUNSKAP

STYCKNINGS- OCH CHARKUTERIKUNSKAP STYCKNINGS- OCH CHARKUTERIKUNSKAP Ämnet stycknings- och charkuterikunskap behandlar olika hantverksmässiga tillverkningsmetoder för att framställa charkuterivaror. Det behandlar också styckning av olika

Läs mer

Underlag för ansökan om att bedriva fristående förskola eller annan pedagogisk verksamhet i Täby kommun

Underlag för ansökan om att bedriva fristående förskola eller annan pedagogisk verksamhet i Täby kommun Underlag för ansökan om att bedriva fristående förskola eller annan pedagogisk verksamhet i Täby kommun Utredningsenheten 2014-03-01 1(7) KOMMUNLEDNINGSKONTORET 1. Inledning... 2 1.1 Ansökan och godkännande...

Läs mer

Övergripande riktlinjer för kvalitetskontroll av auktoriserade redovisningskonsulter

Övergripande riktlinjer för kvalitetskontroll av auktoriserade redovisningskonsulter Övergripande riktlinjer för kvalitetskontroll av auktoriserade redovisningskonsulter Utgivna av FAR och Sveriges Redovisningskonsulters Förbund SRF. 1. FAR och SRF ett samarbete kring auktorisationen av

Läs mer

Robust fiber. Kravspecifikation. Robust fiber företagscertifikat anläggning. Ver. 1.1

Robust fiber. Kravspecifikation. Robust fiber företagscertifikat anläggning. Ver. 1.1 Robust fiber Kravspecifikation Robust fiber företagscertifikat anläggning Ver. 1.1 Innehållsförteckning 1. INLEDNING... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 Målgrupp... 3 1.3 Giltighetstid... 3 1.4 Utfärdande... 3 1.5

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om erkännande av yrkeskvalifikationer; SFS 2016:145 Utkom från trycket den 15 mars 2016 utfärdad den 3 mars 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. Syfte

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING SÄKERHETSPRÖVNING AV PERSONER

INNEHÅLLSFÖRTECKNING SÄKERHETSPRÖVNING AV PERSONER SÄKERHETSPRÖVNING AV PERSONER INNEHÅLLSFÖRTECKNING SÄKERHETSPRÖVNING AV PERSONER 1 Allmänt 1 Ansvar 2 Pålitlighetsbedömning 2 Registerkontroll 3 Säkerhetsprövningens omfattning 4 Ansökan om och utförande

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1995:665) om revisorer; SFS 2016:1344 Utkom från trycket den 30 december 2016 utfärdad den 20 december 2016. Regeringen föreskriver 1 att

Läs mer

Ansökan om godkännande för Vårdval Kronoberg

Ansökan om godkännande för Vårdval Kronoberg Ansökan om godkännande för Vårdval Kronoberg En leverantör har möjlighet att erhålla godkännande för en eller flera vårdenheter inom primärvården i Landstinget Kronoberg, förutsatt att vissa grundläggande

Läs mer

Grundläggande psykoterapiutbildning ( steg 1 ), motsvarande 45 HÖGSKOLEPOÄNG med inriktning kognitiv beteendeterapi (KBT)

Grundläggande psykoterapiutbildning ( steg 1 ), motsvarande 45 HÖGSKOLEPOÄNG med inriktning kognitiv beteendeterapi (KBT) Ansökan (sida 1-6) till: Grundläggande psykoterapiutbildning ( steg 1 ), motsvarande 45 HÖGSKOLEPOÄNG med inriktning kognitiv beteendeterapi (KBT) Start HT 2015 Person- och adressuppgifter Namn Personnummer

Läs mer

Auktorisation Ventilationsföretag

Auktorisation Ventilationsföretag Auktorisation Ventilationsföretag Fastställda anvisningar och kriterier Antagna 2017-01-31 Dessa anvisningar anger kraven för auktorisation av entreprenadföretag som tillhandahåller tjänster rörande ventilationstekniska

Läs mer

Uppdrag som sakkunnig vid tillsättning av högskoleadjunkt i ämnet vid DOCH, Dans och Cirkushögskolan, Dnr

Uppdrag som sakkunnig vid tillsättning av högskoleadjunkt i ämnet vid DOCH, Dans och Cirkushögskolan, Dnr Förnamn Efternamn Adress Postadress Land Uppdrag som sakkunnig vid tillsättning av högskoleadjunkt i ämnet vid DOCH, Dans och Cirkushögskolan, Dnr Vi är tacksamma för att du har åtagit dig uppdraget. Din

Läs mer

Solkraft. Bra Miljöval Anläggningsintyg. 1. Ansökande näringsidkare (i avtalet kallad Producenten) Kontaktperson. 3. Producentens revisor

Solkraft. Bra Miljöval Anläggningsintyg. 1. Ansökande näringsidkare (i avtalet kallad Producenten) Kontaktperson. 3. Producentens revisor Bra Miljöval Anläggningsintyg Solkraft 2009 Denna handling är en Ansökan om Anläggningsintyg för Produktionsenhet vars produktion skall ingå i en Produkt märkt med Bra Miljöval. Ansökan skickas till: Naturskyddsföreningen

Läs mer

SVERIGES HANTVERKSRÅD Gesäll- och Mästarbrevskansliet

SVERIGES HANTVERKSRÅD Gesäll- och Mästarbrevskansliet 1/3/ SVERIGES HANTVERKSRÅD Gesäll- och Mästarbrevskansliet PROVBESTÄMMELSER Utarbetade av Föreningen Svenska Timmerhus och godkända av Sveriges Hantverksråd och 2005 03 30 FÖR GESÄLLBREV YRKE: TIMRINGSYRKET

Läs mer

STADGAR. för Föreningen Svenska Sågverksmän. och Föreningen Svenska Sågverksmäns Fond

STADGAR. för Föreningen Svenska Sågverksmän. och Föreningen Svenska Sågverksmäns Fond STADGAR för Föreningen Svenska Sågverksmän och Föreningen Svenska Sågverksmäns Fond Reviderad juni 2009 STADGAR för FÖRENINGEN SVENSKA SÅGVERKSMÄN 1 Ändamål Föreningen har till ändamål: att att skapa ett

Läs mer

VÄGEN TILL CERTIFIERING I HYDRAULIK.

VÄGEN TILL CERTIFIERING I HYDRAULIK. VÄGEN TILL CERTIFIERING I. Vi ska här enkelt beskriva de olika vägar som finns för att komma igång med sin certifiering. Beskrivning: Det finns 3 st. yrkeskategorier för certifiering inom hydraulik: Underhållstekniker:

Läs mer

Provkrav Tre års yrkeserfarenhet och grovstyckningsbevis eller motsvarande vidimerade kunskaper.

Provkrav Tre års yrkeserfarenhet och grovstyckningsbevis eller motsvarande vidimerade kunskaper. Textreviderade och justerad med nuvarande förutsättningar gällande organisation och bransch 2017-11-13 Provbestämmelser för köttgesäller inom detaljhandeln Nedan angivna utbildningsvägar och bestämmelser

Läs mer

Krav för Auktorisation

Krav för Auktorisation Auktorisation för 2017-12-29 Sida 1 av 5 Krav för Auktorisation av sföretag Antagna av Tekniska Rådet för Auktorisation för Auktorisationen av ett företag för kvalificerad rostskyddsmålning föregås av

Läs mer

-UTBILDNINGSPLAN- specialistutbildning i sjukdomar hos häst

-UTBILDNINGSPLAN- specialistutbildning i sjukdomar hos häst 1(5) UTB. PLAN HÄST -UTBILDNINGSPLAN- specialistutbildning i Jordbruksverket 551 82 Jönköping 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se jordbruksverket@jordbruksverket.se 2012-07-03 2(5) Denna utbildningsplan

Läs mer

Handläggningsordning för tillgodoräknande på grund- och avancerad nivå

Handläggningsordning för tillgodoräknande på grund- och avancerad nivå Handläggningsordning för tillgodoräknande på grund- och avancerad nivå Fastställd av rektor 2015-06-23 Dnr: FS 1.1 501-15 Denna handläggningsordning ersätter tidigare fastställd handläggningsordning dnr:

Läs mer

Bilaga till ansökan PSYKOTERAPEUTPROGRAMMET 90 HÖGSKOLEPOÄNG, HÖSTTERMINEN 2013 INRIKTNING: KOGNITIV BETEENDETERAPI (KBT)

Bilaga till ansökan PSYKOTERAPEUTPROGRAMMET 90 HÖGSKOLEPOÄNG, HÖSTTERMINEN 2013 INRIKTNING: KOGNITIV BETEENDETERAPI (KBT) Bilaga till ansökan PSYKOTERAPEUTPROGRAMMET 90 HÖGSKOLEPOÄNG, HÖSTTERMINEN 2013 INRIKTNING: KOGNITIV BETEENDETERAPI (KBT) INSTITUTIONEN FÖR PSYKOLOGI Person- och adressuppgifter Namn Personnummer Adress,

Läs mer

Stadgar. för. Svensk Handels Arbetslöshetskassa

Stadgar. för. Svensk Handels Arbetslöshetskassa Stadgar för Svensk Handels Arbetslöshetskassa gällande från den 23 juli 2013 Innehållsförteckning Kassans ändamål och firma 1 3 Kassans verksamhetsområde 2 3 Kassans säte 3 3 Anmälan om arbetslöshet, ansökan

Läs mer

Vuxenutbildningens förverkligande. Att studera som vuxen

Vuxenutbildningens förverkligande. Att studera som vuxen Vuxenutbildningens förverkligande Att studera som vuxen 1. ALLMÄNT OM FÖRBEREDANDE UTBILDNING OCH FRISTÅENDE EXAMEN Systemet med fristående examen grundar sig på ett nära samarbete med arbetslivet och

Läs mer

Gymnasieskolans industritekniska program med svetsinriktning eller Slutbetyg från verkstadsskola 2 år, plåt och svetslinje

Gymnasieskolans industritekniska program med svetsinriktning eller Slutbetyg från verkstadsskola 2 år, plåt och svetslinje IWS utbildning - I Sundsvall - Start: Sundsvall måndag 28 september 2015 Sista ansökningsdatum 14 september 2015 Utbildningen arrangeras av Inwenco AB. Varje modul avslutas med tentamen. När dessa är godkända

Läs mer