Donators undersökningar Blodprover Olika blodstatus prover: Lever prover Olika njurprover: Olika infektions prover Koagulationstester:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Donators undersökningar Blodprover Olika blodstatus prover: Lever prover Olika njurprover: Olika infektions prover Koagulationstester:"

Transkript

1

2 Njurtransplantation är den bästa behandlingen vid njursvikt. Det är inte den enda behandlingen. Dialysbehandling är livsräddande när njurfunktionen pga. olika njursjukdomar sviktar. Vid njurtransplantation behövs att någon donerar en njure. Det är en uppenbar fördel med organ från levande givare. Det blir ingen oviss väntetid. Mottagaren får en bra njure från en frisk person. Kirurgin är planerad och sker när både givare och mottagare är väl förberedda. En levande givare kortar också väntetiden för andra patienter på väntelistan. Njurar är de organen som tar bort slaggämnen, salter och vatten från kroppen. Njurarna är också viktiga organ vid reglering av blodtrycket, kalkbalansen och bildningen av röda blodkroppar, det som vi mäter som hemoglobin. Hemoglobin behövs för syretransport. Vid njursvikt finner man ofta högt blodtryck, låg kalkhalt i skelett och blodbrist anemi. När njurfunktionen är under 5 % är det nödvändigt med dialysbehandling eller en transplantation. Efter en lyckad transplantation är det nödvändigt med immundämpande medicinering för att förhindra avstötning och den behandlingen måste fortsätta. De flesta av oss är födda med två njurar men det finns några som är födda med en. Att ha två njurar innebär att det finns reservkapacitet. Tar man bort en njure växer den kvarvarande njuren och istället för 50 % kapacitet ökar den till 75 %. Detta sker omedelbart men nyare forskning visar också att njurfunktionen kan fortsätta sin förbättring under många år. Det är inte större risk att få en njursjukdom för att man har en njure och den förväntade levnadstiden för en njurdonator är normal eller t.o.m. längre jämfört med normalbefolkningen. Idag kan nästan vem som helst och myndig ge organ men detta kräver en klar motivering och donatorn skall vara en frisk person enligt den ganska strikta donatorsutredningen som görs. Donationen ska ske av fri vilja och njuren är en gåva. Det är inte tillåtet att sälja ett organ för transplantationsändamål enligt lagen.

3 De vanligaste givarna är idag: Föräldrar Syskon Make/maka/sambo Andra är : Andra släktingar som morbröder, farbröder, mostrar, fastrar, morföräldrar, farföräldrar, kusiner, döttrar, söner Vänner Arbetskamrater Anonyma Varje transplantationscentrum har sina regler för val av donator beroende på bakgrundskultur, erfarenheter, policy. Det viktiga är att den potentiella givaren tas på allvar. Om sjukdomar eller ovilja att donera framkommer vid utredningen ska respekt och integritet upprätthållas för att inte skada relationen mellan givare och mottagare. Detta är naturligtvis den centrala frågan. Ska en frisk person bli föremål för stor kirurgi som borttagande av en njure utan egen vinning? Operationer innebär alltid en risk. Det finns en risk att avlida, skattad till 0,03 %. De mest allvarliga och livshotande komplikationerna är stor blödning, blodpropp till lungorna, tarmskador och hjärtattack. Publicerade data visar att detta inträffar i 0,5-2 % av fallen. Mindre allvarliga komplikationer innefattar urinvägsinfektion, sårinfektion, lunginflammation, nervskador, psykiska problem, depression, allvarlig postoperative smärta, blodpropp i benen, allergiska reaktioner, hjärtproblem, förstoppning, bråck och leverpåverkan. Detta inträffar I % av fallen och smärta är det vanligaste problemet. Den viktigaste åtgärden är att förebygga komplikationer och behandla dem så snabbt som möjligt. Vissa donatorer med högrisk jobb som dykare, brandmän kräver speciell hänsyn eftersom deras fysiska hälsa är av yttersta betydelse för att kunna gå tillbaka till sina fysiskt krävande arbeten.

4 Med flankteknik (snitt i ena sidan) för att ta ut en njure har ett par procent utvecklat långvariga smärtbesvär. Med den nya laparoskopiska tekniken (titthålskirurgin) att ta ut en njure har man sluppit ifrån problemen med långvarig smärta. Hos några givare finner man högt blodtryck efter ett par år. Om detta är orsakat av donationen är en obesvarad fråga. Att få högt blodtryck, som idag definieras som blodtryck over 140/90 mm Hg, sker vid stigande alder och det är också vanligare bland män. Somliga givare med lägre njurfunktion får problem med gikt och urinsyrevärdet är då högt. Det viktigaste fyndet är att en givare blir av med sin reserv. Om man analyserar överlevnaden hos givarna har en Skandinavisk undersökning visat att Levande givare lever längre. Sanningen bakom detta är förmodligen att givare är ett urval av friska personer och att leva med en njure tycks inte förkorta livet. Det finns studier som visar att givare har ökad självkänsla. Det är svårt att säga om detta uppstår pga. donationen eller om detta är egenskaper hos personer som är villiga att donera. Tillfredsställelse med livet är också beroende på resultatet av själva transplantationen. Om allting går bra känner sig givarna bättre än folk i allmänhet. Om det var problem med transplantationen mår inte givarna sämre än andra. Nej, naturligtvis inte. Man måste vara firsk utan kronisk sjukdom. Den blivande givaren får inte ha: Njursjukdom Icke normal njurfunktion Högt blodtryck Cancer Hjärtsjukdom KOL kronisk obstruktiv lungsjukdom Hepatit (gulsot) B eller C eller HIV Psykisk sjukdom Kraftig övervikt Systemisk sjukdom som diabetes typ I eller typ II.

5 Undersökningen kan börja när mottagaren har en kronisk njursjukdom med kraftigt nedsatt njurfunktion (15-20 % av det normala) men inte nödvändigtvis efter startad dialysbehandling. Det är en njurspecialist som gör donatorsundersökningen. Första screeningen är kontroll av blodtryck, längd, vikt, och vanligtvis tas några blod och urinprover. Och du undersöks sedan av läkare. Man vill veta om din nuvarande hälsa och om tidigare sjukdomar och operationer. Utredningsprogrammet tar flera veckor med mer sofistikerade prover (c:a 50 tester) och undersökningar (c:a 10). Utredningen är fokuserad på njurarna och sedan hjärta-lungor och om det risker för blödning eller blodproppar eftersom en donatorsoperation är en stor operation. Ett nytt besök hos läkaren görs för information på ett interaktivt sätt när alla utredningar är klara. Information och bedömning görs också av kurator och här tas sociala och ekonomiska frågor upp. Det ska inte bli några kostnader från din sida. Tiden du tar från arbetet för undersökningar och sedan vid själva operationen och sjukskrivningsperioden ska ersättas ekonomiskt. Donators undersökningar Blodtryck, längd, vikt, BMI Blodprover Blodgrupp, korstest, HLA-typ Olika blodstatus prover: Hemoglobin, trombocyter, vita blodkroppar Lever prover: Enzymer, bilirubin Olika njurprover: Kreatinin, urea, Cystatin C, Elektrolyter Olika infektions prover: SR, CRP HCV, HBV, HIV, VZV, CMV (Olika virus) Koagulationstester: APC resistance, protein S, protein C etc Andra prover: Kolesterol, blodsocker Urinprover Sticka för att fånga socker, blod, äggvita i urinen. Urinelfores- för specialanalys av äggvitor i urinen, mikroalbuminuri test, odling.

6 Undersökningar Clearance- för att mäta njurfunktionen med exakt teknik. Ett ämne sprutas in i blodbanan och blodprov tas efter 3-4 timmar. Det insprutade ämnet utsöndras enbart av njurarna. Njurfunktionen ska vara bättre än 80 ml/min, ännu högre hos yngre. Separat funktion Detta ämne är en radioaktiv substans och utsöndras till blåsan och med en kamera kan man följa substansens flöde. Om ena njuren har lägre funktion så blir det den njuren som doneras. Det är viktigt att dricka vätska före denna undersökning. Ultraljud av njurarna detta är en enkel test för att screena njurarnas storlek och om det finns några avvikande förändringar eller cystor. CT angio, tomografi av njurarna. Detta är en av de sista undersökningarna för att beskriva antal kärl både artärer och vener till de båda njurarna. Den görs på röntgen-avdelningen. Resultaten är viktiga för kirurgerna som bestämmer vilken njure och med vilken teknik man kan ta ut den. Undersökningen ger också information om urinledarna på båda sidor liksom blåsan och urinflödet på båda sidor. En njure kan ha flera kärl, vilket innebär tekniska problem, inte bara att ta ut en njure utan också att transplantera, vilket ju är avsikten. Undersökningen startar med en injektion av ett kontrastmedel, vanligtvis i en ven i armen. Kontrasten går omedelbart till njurarna så undersökningen tar inte lång tid. Alternativ undersökning är MR, magnetisk resonansangio. Detta är en undersökning utan röntgen-strålar utan med radiovågor och stark magnetism. Personen som skall undersökas måste åka in i ett avlångt rör och när man tar bilderna så är det ett bullrande oljud. Undersökningen tar längre tid och ingenting för de med cell fobi. En tredje variant är den mer klassiska njurangiografin. Detta är en undersökning där kontrasten sprutas in i ljumskartären. Det blir en varm känsla då man sprutar in kontrast och efteråt måste man ligga plant i en säng under några timmar med tryckbandage över injektionsstället och man får följa blodtryck och puls. EKG, elektrokardiogram, enkel test med elektroder på bröst, armar och ben, som beskriver rytm och hur hjärtat arbetar.

7 Stress test eller arbetsekg. Detta är en test som görs på personer över 50 år. Personen får cykla och man tar EKG under och efter arbete. Den undersökningen talar om hur hjärtat reagerar när det blir stressat av hårt arbete och syrebrist. Röntgen av lungor och hjärta. Detta är en screening för att se om det finns lungförändringar och bedöma hjärtstorlek. Den görs ofta om dagen före njuroperationen som en preoperativ kontroll. Oral glukostest detta är en test som görs för att se om man har sockersjuka eller tendens till sockersjuka. Man får dricka en söt sockerlösning och sedan tas blodsocker med vissa intervaller. Social trygghet se speciellt kapitel. I vissa fall får man göra flera tester beroende på symptom: Urinflödesmätningar. Man mäter vid vilken hastighet urinblåsan kan tömmas och bladderscan som mäter volymen efter att man tömt blåsan. Det är viktigt att det inte finns något avflödeshinder. När det gäller män är den vanligaste orsaken prostataförstoring. Lungfunktionstest- andningsvolymen, hastigheten när man andas och förmåga att andas ut kan ge information om man har kronisk obstruktiv lungsjukdom. Detta är viktigt att göra hos rökare och f.d. rökare. Ultraljud av hjärta detta görs för att upptäcka hjärtsvikt eller klaffel. Psykiatrisk konsultation. Varje givare har chans att prata och diskutera med en psykiatriker men det görs som rutin. Konsultation görs om det behövs och oftast när det gäller vändonation eller donationer utanför familjen och i alla fall vid anonym donation. Efter alla undersökningar kommer donatorn att träffa doktorn för sammanfattande samtal och information. Alla dokument sänds till transplantationsenheten för diskussion och slutligt beslut. Du får sannolikt ett förhandsbesked men det formella beslutet tas av ett team där transplantationskirurg, transplantationsläkare och koordinator är involverade. När du som donator accepteras så föreslås en tid för operation. Målet är sedan att både givare och mottagare skall vara vid god hälsa vid tiden för de planerade operationerna. Vanligtvis läggs båda in på sjukhus 1 eller 2 dagar innan donationen respektive transplantationen.

8 Man gör nya prover och undersökningar såsom EKG, hjärt/lungröntgen samt blodprover. Båda träffar narkosläkare, kirurger, sjukgymnaster, sjuksköterskor och de läkare som är involverade i vården på avdelningen. Du måste skriva under ett dokument där du donerar av fri vilja. Vanligtvis signerar kirurgen detta papper också. Lagen kräver detta dokument. Kriterierna kan ändras och det varierar också från plats till plats. Det finns två aspekter. Vad kan man acceptera ur medicinskt riskperspektiv gällande donatorn? Vad kan du acceptera vad gäller transplantationens chans att lyckas? Kriterierna för godkännande är lätt om man har en strikt policy, nämligen att acceptera enbart friska människor utan sjukdomar eller medicinering och bra njurfunktion. Om man accepterar givare med behandlat blodryck, övervikt osv. kan det innebära problem i framtiden. Dessa donatorer kanske behöver kontrolleras mera. Ca 1 % av givarna ångrar donationen och det är viktigt att donationen är av fri vilja. Det finns två tekniker, öppen och laparaskopisk för att ta bort en njure. Öppen teknik är den äldsta tekniken att ta bort en njure, att göra ett snitt i sidan, antingen på vänster eller höger sida. Man skär över stora muskler och ibland måste man ta bort en del av ett revben för att få ut njuren. De kända komplikationerna med långvarigt smärttillstånd och nervskada inträffar i 1-5%. En annan teknik är att ta njuren mera rakt framifrån och den tekniken är mindre smärtsam och används därför av många centra. Ärret blir då lokaliserat på framsidan i övre delen av buken. Titthålstekniken (laparoskopisk teknik) att ta ut en njure görs mer och mer. Man gör då, förutom ett litet snitt, 3 små hål i buken: en för kamera, en för skärande instrument och en för blodstillande instrument. Kirurgerna arbetar framför kameran. Buken fylls med gas under operationen för att göra njuren synlig. Detta innebär att somliga donatorer mår lite illa efter operationen och får smärtor i axlarna. Njuren tas bort med ett litet snitt, 6-7 cm långt och man använder specialinstrument, en tång för att få ut njuren.

9 Många donatorer har smärtor men mottagaren blir bättre och bättre för varje dag med en ny njure som gör av med alla gifter. Ditt hälsotillstånd kontrolleras varje dag och du kommer att bli bättre och bättre. Blodtryck, blodprover tas och smärtstillande mediciner ges. Första dagen får du dropp och får inte äta någonting. Urinkatetern tas bort dagen efter operationen om det går. Det är viktigt att inte stanna i sängen utan försöka börja röra sig. Personalen kommer att hjälpa dig. Det är bra att röra sig för att minska risken för blodpropp och förhindra förstoppning som är ett problem, särskilt när man använder mycket smärtstillande. Ganska snart kan du äta och känna dig bättre och få åka hem. Det tar några veckor för sårläkning. Du ska inte bära tunga saker utan göra lätta aktiviteter. Ta en daglig promenad och försök koppla av. De flesta donatorer blir mycket trötta. De är inte vana vid sjukdomstillstånd. De blir trötta efter varje liten ansträngning. Detta är normalt. Få inte panik! Med tiden blir du återställd. Tiden för sjukskrivning är vanligtvis ett par veckor. Vi rekommenderar enkla kontroller då man mäter blodtryck, njurfunktionsprov och urinprov varje år samt vikt. Ansvaret för donatorns uppföljning är det utredande centrum och detta får arrangeras i samråd med transplantationsenheten. I många länder finns det nu från EU, europeiska parlamentet, en rekommendation att ha ett donatorsregister. Registret är ett kvalitets- och övervakningsregister och varje land får organisera insamling av data. Inom denna EU LID grupp har vi arbetat med att skapa ett organgivarregister och vi tycker att följande data skall finns i registret: Donator NN, kön, födelseår, land där man bor Mottagare NN, kön, födelseår, nationalitet, land där man bor, relation till givaren Typ av donation, givet organ, donationsdag, sjukhus för donation Sjukhus för uppföljning, postoperativa händelser, datum vid uppföljning

10 Vikt, längd Uppföljning för njurgivare: kreatinin (GFR räknas ut automatiskt), proteinuri, blodtryck, kirurgisk reoperation, smärtor som kräver behandling, sårkomplikationer, psykologiska komplikationer, högt blodtryck, behov av njurtransplantation Uppföljning av leverdonatorer: bilirubin, AST, ALT, Gamma GT, total protein, INR, kirurgisk reoperation, smärtor som kräver behandling, sårkomplikationer, psykologiska komplikationer, behov av levertransplantation Ibland känner donatorerna att de inte får något tack eller stöd från samhället. Mottagarna kontrolleras och stöttas hela tiden men donatorerna har blivit försummade. De tas som för givna. Ett register skulle stimulera kontroll aktiviteter och öka kunskaperna.

11 Levertransplantation är den enda behandling vid kronisk leversvikt. Också vid akut leversvikt med nekros av levern är en akut levertransplantation livsräddande. Det finns ingen typ av dialys för långtidsbruk som det är för kroniskt njursjuka. En levertransplantation är mera krävande än en njurtransplantation. Den sjuka levern måste tas bort innan det nya organet kan transplanteras och operationen tar många timmar. Levern har två lober, den högra som är större och den vänstra som är mindre. Pga. anatomin med leverns olika segment är det tekniskt möjligt att dela en lever. För att upprätthålla metabol kontroll och normal funktion behöver mottagaren ett levertransplantat som är ca 1 % av kroppsvikten eller mer. För ett barn som behöver levertransplantation så räcker den vänstra laterala delen helt. För en vuxen person så måste man ta bort den högra loben för att få tillräcklig volym. Dödsrisken i samband med operationen för en leverdonator har uppskattats till 0,5 %, vilket är 10 ggr högre jämfört med risken vid njurdonation. Indikationen för att använda levande givare vid levertransplantation, är i huvudsak små barn som har medfödda sjukdomar och då kan föräldrarna donera sin vänstra lob, vilket är tillräckligt. Akut leversvikt är också en indikation för levande leverdonation eftersom det kan vara svårt att hitta en avliden givare snabbt. Vid levercancer när det pga. väntetid innebär ökad risk för spridning av cancer kan också levande givar transplantation vara av särskilt värde. För vuxna mottagare är den större högerloben nödvändig. Att ta bort vänster eller höger lob är stor kirurgi. Vänster lob innebär att man tar bort segment 1 och 2 vilket är omkring 300 ml av levervolymen. Höger lob innebär att man tar bort segment 5-8, vilket är omkring 1000 ml volym. Galläckage, risk för blödning, infektioner, allvarlig smärta från buken och blodproppar är tidiga komplikationer vilket inträffar i 10-20% av donatorsoperationerna. Komplikationer som lett till dödsfall har rapporterats från USA och Europa och har orsakats av sepsis (blodförgiftning), lungemboli och allvarlig blödning eller leversvikt.

12 Långtidsproblem finns hos ett par procent med långvariga smärtor och magbesvär. Emellertid har levern en unik förmåga att återbilda celler. Den kvarvarande levern hos donatorn återväxer upp till 95 % av sin storlek. Detta inträffar snabbt redan under de 3 första månaderna efter donationen. Leverprover lång tid efter en donation avslöjar inte att en donation ägt rum. Nästan varje leverprov är normalt, vilket det inte är hos en tidigare njurgivare. Blodtester för leverfunktion och generella tester, ASAT, ALAT, bilirubin, ALP, albumin, INR, hemoglobin, vita blodkroppar, blodplättar, blodsocker, amylas, elektrolyter, kreatinin, Koagulationstester, APTT, AT3 protein, protein- C och S och APC resistans. BP-trombin genotyp. Blodgrupp och HLA-typning. Virustester: HCV, HBV, HIV, VZV, CMV, EBV. Längd, vikt, sjukdomshistoria och status inkluderande blodtryck. EKG, hjärt/lungröntgen, ultraljud av levern med Doppler, CT av levern eller MR angio av levern och MR cholangiografi för att bestämma storlek och levervolym av de båda delarna och speciellt den som skall tas bort. Narkoskonsult. Medgivande och information av kirurgen. Information från kuratorn. Preoperativ sjukgymnastik. Lever operation görs vanligtvis genom ett övre snitt under revbenet. Leverloberna frias från omgivande ligament och vävnad. Sedan dissekerar man fram de stora kärlen och gallträden och man frigör den sidans struktur som skall opereras bort. När man har delat levervävnad skärs gallgången av och blodkärlen klampas och den donerade leverdelen tas ut och spolas med kall lösning för att bevara vävnaden. Ett drän läggs in i buken för att samla upp vätska eller blödningsrester från själva sårytan.

13 Givaren stannar på intensivvårdsavdelningen åtminstone tills nästa dag. När givaren har återgått till sin vanliga kirurgavdelning måste patienterna börja dricka och så småningom äta. Det är av största vikt att patienten är mobiliserad så tidigt som möjligt. Blodprover tas dagligen och smärtbehandling som oftast startar med ryggmärgs bedövning under 4-5 dagar ersätts så småningom med smärtstillande i tablettform. De flesta patienter behöver stanna på sjukhus 7-10 dagar efter operationen. Hudsuturerna kan tas bort efter 2 veckor men läkningen av såret tar 6 veckor. Under denna tid ska donatorn undvika tunga lyft och ansträngande arbete men aktiviteter som promenader är viktigt för att återfå konditionen. Sjukskrivningens längd varierar men 8-12 veckor är förväntad sjukskrivningstid för de flesta fallen. Leverdonatorn följs med 3 mån intervall där man gör klinisk undersökning, blodprover (leverfunktionstester) och ultraljud av levern vid 3 och möjligtvis vid 12 mån. Om det vid någon tidpunkt postoperativt uppstår komplikationer eller oväntade händelser ska donatorn ta kontakt med transplantationscentrat för att få en extra bedömning. Sedan skulle det vara optimalt att ha regelbundna uppföljningar men i praktiken varierar dessa långtidskontroller mellan olika transplantationscentra och vi har ingen generell rekommendation. Det viktigaste är optimal kirurgi. Levande givare ska inkluderas i det system som finns och våra rekommendationer presenterar vi separat. Socialförsäkring går ut på att ge trygghet i varje steg i livet. Under 2000-talet har man förbättrat gradvis med reformer men det finns fortfarande plats för förbättringar och att vi får lika lagar inom EU.

14 Kan givarna bli sjukskrivna efter sin donation? I regel har donatorerna rätt till sjukskrivning. Vem betalar? Vanligtvis är det både arbetsgivaren och officiella myndigheter som delar på ersättningen. Vi rekommenderar att det finns en instans som betalar hela ersättningen för givarna. Finns det några begränsningar att få livförsäkring för en givare? En donation som sådan skall inte vara en anledning att neka livförsäkring, tvärtom. Med vetskapen att donatorer lever längre är denna fråga besvarad. Är det några begränsningar för att få lån efter en donation? Det finns inga begränsningar. Finns det patientförsäkringssystem som kan utnyttjas av donatorerna ifall komplikationer inträffar vid oprationen eller efteråt? Patientförsäkringssystemet är ett system där patienter skall kunna få betalt för komplikationer som inte är förväntade. Bara Sverige, Norge, Italien, Frankrike och Storbritannien tycks ha denna lag. Om det finns existerande patientförsäkringssystem så ska detta kunna användas och bör användas av donatorerna. Naturligtvis är detta ett viktigt skydd som ger alla donatorer möjlighet att få pengar vid inträffad skada. Hur är det med ersättningssystemen, finns det sådana för givarna? Ersättningssystem finns i länder med lång erfarenhet av levande givare. Det bör finnas i alla länder för att underlätta behandlingen av levande givare. Givarna är patienter under mycket kort tid och det måste fungera. Donatorerna blir trötta efter operationen och kan inte arbeta och orkar heller inte kämpa för sina rättigheter som nyoperarade. Donatorerna ska få betalt för resor till och från sjukhus, när undersökningar görs och vid själva operationen och vid efterkontroller. Varje land bör ha en regel om detta.

15 Givarna gör operationen för sina kära njursjuka anhöriga eller vänner men också för samhället eftersom operationen ger besparing på lång tid. Donatorerna förtjänar denna typ av service. Hur är det med donatorns undersökningar? Vem betalar för dessa? Vi rekommenderar att donatorn inte skall betala någonting, inte ens vid kontrollerna efter donationen och detta gäller också långtidskontrollerna. Det skall vara hälso- och sjukvårdssystemet som ska stå för den kostnaden. Hur är det med inkomstbortfall under och vid undersökningar? Vem betalar för detta? Det skall kompenseras. Det är vår rekommendation. Vad är det som gäller för ersättning av mediciner? Länderna har olika policy i denna fråga. Vi rekommenderar full ersättning. Är det möjligt att få ersättning för sociala arrangemang kring donationsprocessen? Det kan gälla föräldrar som behöver hjälp med hushåll och barn eller bönder som behöver hjälp med djur. Som med alla ersättningar för utgifter behövs skrivna verifikationer som visar kostnaderna.

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Att ge en njure Författare: Annette Lennerling, patientkoordinator, med. dr. och Gunnela Nordén överläkare, docent, enheten för transplantation och leverkirurgi, Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Läs mer

Njurtransplantation. Njurmedicinska kliniken Karolinska Universitetssjukhuset

Njurtransplantation. Njurmedicinska kliniken Karolinska Universitetssjukhuset Njurtransplantation Njurmedicinska kliniken Karolinska Universitetssjukhuset 1 Introduktion I Sverige transplanteras ca 350 njurar varje år, fördelade på fyra centra, Malmö, Göteborg, Stockholm och Uppsala.

Läs mer

Att donera en njure. En första information

Att donera en njure. En första information Att donera en njure En första information Denna broschyr är en första information om vad en njurdonation innebär. Du har antagligen fått denna broschyr i din hand därför att någon som står dig nära är

Läs mer

Denna broschyr är utarbetad av Njurmedicinska kliniken på Universitetssjukhuset i Lund och Kliniken för njurmedicin och Transplantation på

Denna broschyr är utarbetad av Njurmedicinska kliniken på Universitetssjukhuset i Lund och Kliniken för njurmedicin och Transplantation på Att ge en njure... Denna broschyr är utarbetad av Njurmedicinska kliniken på Universitetssjukhuset i Lund och Kliniken för njurmedicin och Transplantation på Universitetssjukhuset MAS i Malmö, Februari

Läs mer

Guide för njurdonator

Guide för njurdonator Guide för njurdonator Varje frisk person kan ge en njure till någon anhörig eller annan närstående person. Njurtransplantationer med levande donatorer innebär många fördelar. För en omsorgsfullt undersökt

Läs mer

Att donera en njure. Information om utredning och ingrepp

Att donera en njure. Information om utredning och ingrepp Att donera en njure Information om utredning och ingrepp Att donera sin njure Denna information riktar sig till dig som funderar på att donera din ena njure till en njursjuk närstående. Vanligen är det

Läs mer

Den är rosa, levande. om en anonym njurdonation. Instant Book

Den är rosa, levande. om en anonym njurdonation. Instant Book JOhan appelberg Den är rosa, levande om en anonym njurdonation Instant Book Innehåll 1. En egen berättelse 7 2. Njurdonation 13 3. Varför 19 4. Ensam 33 5. Ovisshet 63 6. Fullbordan 91 7. Livets gåva 101

Läs mer

Hälsochecken. Detta är en mindre hälsokoll med följande innehåll:

Hälsochecken. Detta är en mindre hälsokoll med följande innehåll: Hälsochecken Detta är en mindre hälsokoll med följande innehåll: Längd Vikt Midjemått BMI (body mass index) Blodtryck Puls Provtagning (blodsocker, kolesterol och blodvärde) Alla resultat får man i pappersform

Läs mer

Riktlinjer för njurtransplantation

Riktlinjer för njurtransplantation Riktlinjer för njurtransplantation Mål: Alla njurtransplanterade ska ha tillgång till högspecialiserad vård så att riskerna för komplikationer och för tidig död minimeras och så att förutsättningar för

Läs mer

Förberedelser av recipient inför njurtransplantation. Maria Herthelius ALB, Huddinge

Förberedelser av recipient inför njurtransplantation. Maria Herthelius ALB, Huddinge Förberedelser av recipient inför njurtransplantation Maria Herthelius ALB, Huddinge Utredning - När, var och hur? Start ca ett år innan förmodad Tx alt. vid GFR 15 ml/min/1.73 à Utvärdera progresshastighet

Läs mer

Att ge en njure. en informationsbroschyr om njurdonation

Att ge en njure. en informationsbroschyr om njurdonation Att ge en njure en informationsbroschyr om njurdonation Utarbetad av Annette Lennerling, med dr, patientkoordinator i samråd med Gunnela Nordén, docent, överläkare, Ulla-Maj Andersson leg sjuksköterska,

Läs mer

Att ge en njure. en informationsbroschyr om njurdonation

Att ge en njure. en informationsbroschyr om njurdonation Att ge en njure en informationsbroschyr om njurdonation Utarbetad av Annette Lennerling, med dr, patientkoordinator i samråd med Gunnela Nordén, docent, överläkare och Kerstin Fredriksson, kurator Transplantationscentrum

Läs mer

Invärtesmedicin för fysioterapeuter Njursjukdomar

Invärtesmedicin för fysioterapeuter Njursjukdomar Invärtesmedicin för fysioterapeuter 2017 Njursjukdomar Njursjukdomar översikt Uppbyggnad och funktion Undersökningar av njure och urinvägar Njursvikt Vanligaste orsaker Symtom Dialys Njurarnas lokalisation

Läs mer

Att ge en njure. en informationsbroschyr om njurdonation

Att ge en njure. en informationsbroschyr om njurdonation Att ge en njure en informationsbroschyr om njurdonation Utarbetad av Annette Lennerling, med dr, patientkoordinator i samråd med Gunnela Nordén, docent, överläkare, Ulla-Maj Andersson leg sjuksköterska,

Läs mer

Prislista hälsoundersökningar 2017

Prislista hälsoundersökningar 2017 Prislista hälsoundersökningar 2017 Hälsochecken Detta är en lite mindre hälsokoll men det viktigaste ingår: Längd Vikt Midjemått BMI (Body Mass Index) Blodtryck Puls Provtagning - blodsocker, kolesterol

Läs mer

Riktlinjer för behandling av kronisk njursvikt

Riktlinjer för behandling av kronisk njursvikt Riktlinjer för behandling av kronisk njursvikt Mål: Alla personer med kronisk njursvikt skall få en behandling av så god kvalitet att behovet av dialys eller transplantation fördröjs eller förhindras.

Läs mer

Hälsochecken. Detta är en mindre hälsokoll med följande innehåll:

Hälsochecken. Detta är en mindre hälsokoll med följande innehåll: Hälsochecken Detta är en mindre hälsokoll med följande innehåll: Provtagning (blodsocker, kolesterol och blodvärde) Alla resultat får man i pappersform med sig när man går Beräknad tidsåtgång: ca 20 min

Läs mer

Njursvikt ett lurigt tillstånd

Njursvikt ett lurigt tillstånd Njursvikt ett lurigt tillstånd Njurarna är kroppens reningsverk Förenklat kan man säga att njurarna är kroppens reningsverk. De filtrerar bort slaggprodukter som kroppen inte behöver och skickar ut dem

Läs mer

Njursvikt ett lurigt tillstånd

Njursvikt ett lurigt tillstånd Njursvikt ett lurigt tillstånd Njurarna är kroppens reningsverk 180 liter kroppsvätska filtreras per dygn. Blodtryck och vätska regleras i njurarna. Förenklat kan man säga att njurarna är kroppens reningsverk.

Läs mer

Symptom. Stamcellsforskning

Symptom. Stamcellsforskning Stamcellsforskning Det stösta hoppet att finna en bot till diabetes just nu är att framkalla insulinbildande celler i kroppen. Det finns dock två stora problem för tillfället som måste lösas innan metoden

Läs mer

Har Du ett barn. med njursjukdom i din grupp? En information till förskola, skola och fritidsverksamhet. Barn- & Föräldragruppen inom Njurförbundet

Har Du ett barn. med njursjukdom i din grupp? En information till förskola, skola och fritidsverksamhet. Barn- & Föräldragruppen inom Njurförbundet Har Du ett barn med njursjukdom i din grupp? En information till förskola, skola och fritidsverksamhet Barn- & Föräldragruppen inom Njurförbundet Till personal i förskola, skola, fritidsverksamhet eller

Läs mer

Livets celler. Informationspaket för anslutning till Stamcellsregistret

Livets celler. Informationspaket för anslutning till Stamcellsregistret Livets celler Informationspaket för anslutning till Stamcellsregistret Var vänlig, läs noggrant igenom informationen innan du ansluter dig till Stamcellsregistret. Du ansluter dig till registret på webbadressen

Läs mer

PRISLISTA Sköterskebaserad hälsoundersökning Stora Lab

PRISLISTA Sköterskebaserad hälsoundersökning Stora Lab PRISLISTA 2019 Sköterskebaserad hälsoundersökning Stora Lab Längd Vikt Midjemått BMI (Body Mass Index) Blodtryck Puls STORA ANALYSPAKETET- Var god se nästa sida, 24 analyser, samma omfattande provtagningspaket

Läs mer

1.2 Vid vilken diameter anser man att en operation är motiverad pga rupturrisk? (1p)

1.2 Vid vilken diameter anser man att en operation är motiverad pga rupturrisk? (1p) 6 sidor - 22 poäng En 65-årig man har för två dagar sedan i samband med screening för aortaaneurysm visat sig ha ett infrarenalt aortaaneurysm med diameter 65 mm. Han är tidigare frisk. Han slutade att

Läs mer

ATT DONERA EN NJURE. Denna broschyr vänder sig till Dig som funderar eller redan bestämt Dig för att donera Din ena njure till någon njursjuk.

ATT DONERA EN NJURE. Denna broschyr vänder sig till Dig som funderar eller redan bestämt Dig för att donera Din ena njure till någon njursjuk. Informationsbroschyr om ATT DONERA EN NJURE Denna broschyr vänder sig till Dig som funderar eller redan bestämt Dig för att donera Din ena njure till någon njursjuk. Transplantation är inte möjlig utan

Läs mer

Alfa 1-antitrypsinbrist

Alfa 1-antitrypsinbrist Patientfall 1 Man född 1947 Alfa 1-antitrypsinbrist Aldrig rökt 2009 besök på vårdcentralen på grund av ökad andfåddhet vid ansträngning Spirometri: FEV 1 80% av förväntat Ingen åtgärd Eeva Piitulainen

Läs mer

Livsviktig information om Addisons sjukdom.

Livsviktig information om Addisons sjukdom. Livsviktig information om Addisons sjukdom. Innehållsförteckning Om Addisonkris 5 Krisschema 6 Orsaken till binjurebarksvikt 8 Behandling av binjurebarksvikt 10 Akutvård 12 Viktigt att känna till 14 2

Läs mer

Hjärtsvikt. Catharina Lysell Bergström Överläkare. Geriatriskt kompetensbevis Det sviktande hjärtat 1

Hjärtsvikt. Catharina Lysell Bergström Överläkare. Geriatriskt kompetensbevis Det sviktande hjärtat 1 Hjärtsvikt Catharina Lysell Bergström Överläkare Geriatriskt kompetensbevis Det sviktande hjärtat 1 Hjärtsvikt Är ett symptom på underliggande sjukdom Ännu ett tillstånd som ökar med stigande ålder Goda

Läs mer

PNEUMOKOCK- SJUKDOM ÄR DU I RISKZONEN?

PNEUMOKOCK- SJUKDOM ÄR DU I RISKZONEN? PNEUMOKOCK- SJUKDOM ÄR DU I RISKZONEN? Vad är pneumokocksjukdom? Till pneumokocksjukdom räknas ett antal olika sjukdomar, som orsakas av en vanlig bakterie vid namn Streptococcus pneumoniae (pneumokocker).

Läs mer

Bilaga III. Ändringar av relevanta avsnitt av produktresumén och bipacksedeln

Bilaga III. Ändringar av relevanta avsnitt av produktresumén och bipacksedeln Bilaga III Ändringar av relevanta avsnitt av produktresumén och bipacksedeln Observera: De relevant avsnitten av produktresumé och bipacksedel är resultatet av referral-proceduren. Produktinformationen

Läs mer

Zerbaxa. ceftolozan / tazobaktam. version 1.2 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

Zerbaxa. ceftolozan / tazobaktam. version 1.2 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN EMA/513109/2015 Zerbaxa ceftolozan / tazobaktam version 1.2 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning Detta är en sammanfattning av riskhanteringsplanen

Läs mer

HJÄRTINFARKT, HJÄRTSVIKT OCH ANGINA PECTORIS

HJÄRTINFARKT, HJÄRTSVIKT OCH ANGINA PECTORIS HJÄRTINFARKT, HJÄRTSVIKT OCH ANGINA PECTORIS Anette Dolk AiV 1 Innehållsförteckning Inledning... 1 Syfte... 1 Metod... 1 Hjärtinfarkt... 1 Incidens... 1 Orsaker... 2 Symtom... 2 Diagnos... 3 Behandling...

Läs mer

Prislista Hälsochecken. Detta är en lite mindre hälsokoll men det viktigaste ingår:

Prislista Hälsochecken. Detta är en lite mindre hälsokoll men det viktigaste ingår: Prislista 2018 Hälsochecken Detta är en lite mindre hälsokoll men det viktigaste ingår: Längd Vikt Midjemått BMI (Body Mass Index) Blodtryck Puls Provtagning - blodsocker, kolesterol och blodvärde (Hb)

Läs mer

Patientinformation hysterektomi (operera bort livmodern) med buköppning

Patientinformation hysterektomi (operera bort livmodern) med buköppning Sida 1 (5) Patientinformation hysterektomi (operera bort livmodern) med buköppning Att operera bort livmodern Borttagande av livmodern är en av de vanligaste gynekologiska operationerna. I Sverige genomgår

Läs mer

Prislista Hälsochecken. Detta är en lite mindre hälsokoll men det viktigaste ingår:

Prislista Hälsochecken. Detta är en lite mindre hälsokoll men det viktigaste ingår: Prislista 2018 Hälsochecken Detta är en lite mindre hälsokoll men det viktigaste ingår: Längd Vikt Midjemått BMI (Body Mass Index) Blodtryck Puls Provtagning - blodsocker, kolesterol och blodvärde (Hb)

Läs mer

Framtidens hälsoundersökning redan idag

Framtidens hälsoundersökning redan idag Framtidens hälsoundersökning redan idag Din hälsa är din största tillgång Vi använder den senaste generationens magnetkamerateknik (MR) från Philips Medical Systems för bästa bildkvalitet och patientkomfort.

Läs mer

Din värdering av operationen (ca 8 veckor) 2010-02-15 Dr Mats Barrqvist

Din värdering av operationen (ca 8 veckor) 2010-02-15 Dr Mats Barrqvist Din värdering av operationen (ca 8 veckor) 2010-02-15 Dr Mats Barrqvist 19660101-0101 Hysterektomi Blödningsbesvär 44 år 2månader efter op Personnummer:......... -... Namn... Adress... Postnummer...Ort...

Läs mer

OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN LOSATRIX 12,5 MG FILMDRAGERADE TABLETTER Datum: 8.9.2015, Version 1.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av den offentliga sammanfattningen VI.2.1 Information om sjukdomsförekomst

Läs mer

Behandlingsguide för patienter

Behandlingsguide för patienter MITOXANTRON Behandlingsguide för patienter Viktig obligatorisk information om riskminimering för patienter som börjar med NOVANTRONE (mitoxantron) för behandling av högaktiv recidiverande multipel skleros

Läs mer

En skrift för närstående. Om organ- och vävnadsdonation

En skrift för närstående. Om organ- och vävnadsdonation En skrift för närstående Om organ- och vävnadsdonation Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För att återge bilder, fotografier och illustrationer krävs upphovsmannens

Läs mer

ORGANDONATION EFTER CIRKULATIONSSTILLESTÅND

ORGANDONATION EFTER CIRKULATIONSSTILLESTÅND ORGANDONATION EFTER CIRKULATIONSSTILLESTÅND EN NY MÖJLIGHET TILL DONATION EN FOLDER FRAMTAGEN AV PROJEKTGRUPPEN FÖR DONATION EFTER CIRKULATIONSSTILLESTÅND VÄVNADSRÅDET, SVERIGES KOMMUNER OCH LANDSTING

Läs mer

BIPACKSEDEL. Klexane 150 mg/ml injektionsvätska, lösning, förfylld spruta Enoxaparin

BIPACKSEDEL. Klexane 150 mg/ml injektionsvätska, lösning, förfylld spruta Enoxaparin BIPACKSEDEL Klexane 150 mg/ml injektionsvätska, lösning, förfylld spruta Enoxaparin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. - Spara denna bipacksedel, du kan behöva läsa

Läs mer

INDIVIDUELL TENTAMEN I OMVÅRDNADSVETENSKAP B, OM1415. Instruktion: Skriv kodnummer och sidnummer på varje skrivningspapper

INDIVIDUELL TENTAMEN I OMVÅRDNADSVETENSKAP B, OM1415. Instruktion: Skriv kodnummer och sidnummer på varje skrivningspapper Sjuksköterskeprogrammet VT 2015 Kurs: Omvårdnadsvetenskap B III, klinisk kurs, OM1415 Provkod: 0330 Datum: 2015-11-27 Tid 08.15-12.15 Lärare: Siv Rosén (SRN), Anita Ross (AR), Inger James(IR) INDIVIDUELL

Läs mer

Radiofrekvensablation (hjärtarytmi)

Radiofrekvensablation (hjärtarytmi) Radiofrekvensablation (hjärtarytmi) Med denna patientinformation vill vi önska dig välkommen till HjerteCenteret på Privathospitalet Mølholm. Det är vår avsikt att informera dig om vad som gäller i samband

Läs mer

Välkommen till Dialysavdelningen/Njurpolikliniken på Mellersta Österbottens Centralsjukhus

Välkommen till Dialysavdelningen/Njurpolikliniken på Mellersta Österbottens Centralsjukhus Mellersta Österbottens centralsjukhus MÖCS Välkommen till Dialysavdelningen/Njurpolikliniken på Mellersta Österbottens Centralsjukhus MÖCS Dialysavdelningen tel. 06-8264590 Njurpolikliniken tel. 06-8264592

Läs mer

Barn. med njursjukdom. Barn- & Föräldragruppen inom Njurförbundet

Barn. med njursjukdom. Barn- & Föräldragruppen inom Njurförbundet Barn med njursjukdom Barn- & Föräldragruppen inom Njurförbundet Har ditt barn en njursjukdom? Vad innebär det? Vad är njursvikt? Är det en livshotande sjukdom? Njurarnas uppgift är bland annat att utsöndra

Läs mer

Här följer svar på några frågor som vi av erfarenhet vet ofta dyker upp efter att man opererats.

Här följer svar på några frågor som vi av erfarenhet vet ofta dyker upp efter att man opererats. Här följer svar på några frågor som vi av erfarenhet vet ofta dyker upp efter att man opererats. Vad var det som gjorde ont i buken? Hur såg blindtarmen ut? Behöver jag äta antibiotika efter operationen?

Läs mer

Dialysen/ Njurpolikliniken / NJURTRANSPLANTATION

Dialysen/ Njurpolikliniken / NJURTRANSPLANTATION NJURTRANSPLANTATION Donatorns vävnadstyp och blodgrupp förs in i ett datorsystem, och jämförs med den information som finns om alla njursjuka som finns på transplantationslistan. Datorn söker fram de patienter

Läs mer

STARK INFÖR OPERATION DU KAN PÅVERKA RESULTATET

STARK INFÖR OPERATION DU KAN PÅVERKA RESULTATET STARK INFÖR OPERATION DU KAN PÅVERKA RESULTATET ALKOHOL Alkoholstopp minskar risken för komplikationer. Om du avstår från alkohol 4-8 veckor innan, och en tid efter, operation, hinner kroppens funktioner

Läs mer

Informationsbroschyr om ATT DONERA EN NJURE. [Skriv text]

Informationsbroschyr om ATT DONERA EN NJURE. [Skriv text] Informationsbroschyr om ATT DONERA EN NJURE [Skriv text] FÖRORD Denna broschyr är till för att ge en skriftlig information om donation av njure från levande givare, som ett komplement till den muntliga

Läs mer

维 市 华 人 协 会 健 康 讲 座 2009-11-14 19:00-20:00 甲 流 概 况 及 疫 苗 注 射 主 讲 : 方 静 中 文 注 释 ; 曾 义 根,( 如 有 错 误, 请 以 瑞 典 文 为 准 )

维 市 华 人 协 会 健 康 讲 座 2009-11-14 19:00-20:00 甲 流 概 况 及 疫 苗 注 射 主 讲 : 方 静 中 文 注 释 ; 曾 义 根,( 如 有 错 误, 请 以 瑞 典 文 为 准 ) 维 市 华 人 协 会 健 康 讲 座 2009-11-14 19:00-20:00 甲 流 概 况 及 疫 苗 注 射 主 讲 : 方 静 中 文 注 释 ; 曾 义 根,( 如 有 错 误, 请 以 瑞 典 文 为 准 ) 甲 流 病 毒 图 片 Vad är speciellt med den nya influensan? 甲 流 的 特 点 Den nya influensan A (H1N1)

Läs mer

Det är viktigt att röra på sig när man har cancer

Det är viktigt att röra på sig när man har cancer Det är viktigt att röra på sig när man har cancer regiongavleborg.se Det är viktigt att röra på sig när man har cancer Dagens forskning visar att de flesta patienter som behandlas för cancer har mycket

Läs mer

Juvenil Dermatomyosit

Juvenil Dermatomyosit www.printo.it/pediatric-rheumatology/se/intro Juvenil Dermatomyosit 2. DIAGNOS OCH BEHANDLING 2.1 Är sjukdomen annorlunda hos barn jämfört med vuxna? Hos vuxna kan dermatomyosit vara sekundär till cancer.

Läs mer

Njurcancer. Författare: Annika Mandahl Forsberg, Biträdande Överläkare, Urologiska kliniken, Skånes Universitets Sjukhus.

Njurcancer. Författare: Annika Mandahl Forsberg, Biträdande Överläkare, Urologiska kliniken, Skånes Universitets Sjukhus. Pfizer AB 191 90 Sollentuna Tel 08-550 520 00 www.pfizer.se Författare: Annika Mandahl Forsberg, Biträdande Överläkare, Urologiska kliniken, Skånes Universitets Sjukhus. SUT20140120PSE02 Njurcancer Bakgrund

Läs mer

ZAVEDOS , Version 1.2 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

ZAVEDOS , Version 1.2 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN 1 (5) ZAVEDOS 9.6.2016, Version 1.2 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning VI.2.1 Information om sjukdomsförekomst Akut lymfatisk leukemi (ALL)

Läs mer

Preoperativ hälsodeklaration slutenvård

Preoperativ hälsodeklaration slutenvård Preoperativ hälsodeklaration slutenvård Datum: Namn: Personnummer: - Längd: _ Vikt: Ditt yrke/sysselsättning: Tel.nummer: Hem:_ Arbete: Mobil: Mailadress: Närmast anhörig: Relation: Tel: Mobil: Bor du

Läs mer

Central venkateter CVK

Central venkateter CVK Central venkateter CVK Om du ska få läkemedel som dropp kommer du troligen att behöva en central infart till ditt blodomlopp. I den kan du få läkemedel, blodtransfusioner, vätska eller näringsdropp och

Läs mer

Dialysen/ Njurpolikliniken /

Dialysen/ Njurpolikliniken / PRE-DIALYS När njurarnas funktion är nedsatt. Njurarna är bönformade organ som finns på båda sidorna om Din ryggrad ungefär mitt på ryggen. Njurarna fungerar som filter, genom vilka blodet strömmar 24

Läs mer

Information inför njurtransplantation

Information inför njurtransplantation Information inför njurtransplantation Information från Transplantationsenheten Verksamhetsområde Kirurgi Skånes Universitetssjukhus, Malmö 2016-02-03 Version 2.0 Du är kallad till transplantationsmottagningen

Läs mer

Prislista Hälsochecken. Längd Vikt Midjemått BMI (Body Mass Index) Blodtryck Puls Provtagning - blodsocker, kolesterol och blodvärde (Hb)

Prislista Hälsochecken. Längd Vikt Midjemått BMI (Body Mass Index) Blodtryck Puls Provtagning - blodsocker, kolesterol och blodvärde (Hb) Prislista 2018-2019 Hälsochecken Detta är en lite mindre hälsokoll men det viktigaste ingår: BMI (Body Mass Index) Blodtryck Puls Provtagning - blodsocker, kolesterol och blodvärde (Hb) Alla resultat får

Läs mer

Preoperativ hälsodeklaration poliklin

Preoperativ hälsodeklaration poliklin Preoperativ hälsodeklaration poliklin Datum: Namn: Personnummer: - Längd: _ Vikt: Ditt yrke/sysselsättning: Tel.nummer: Hem:_ Arbete: Mobil: Mailadress: Närmast anhörig: Relation: Tel: Mobil: Vem är din

Läs mer

Vesikoureteral reflux hos barn. Patient-/föräldrabroschyr

Vesikoureteral reflux hos barn. Patient-/föräldrabroschyr Vesikoureteral reflux hos barn Patient-/föräldrabroschyr TM Att förstå reflux Ditt barn har vesikoureteral reflux (VUR/reflux) vilket innebär att urinen rinner tillbaks från urinblåsan till njuren. Reflux

Läs mer

Regional riktlinje för preoperativa utredningar

Regional riktlinje för preoperativa utredningar Regional riktlinje för preoperativa utredningar Riktlinjer för utförare av hälso- och sjukvård i. Regionala riktlinjer har tagits fram i nära samverkan med berörda sakkunniggrupper. Riktlinjerna är fastställda

Läs mer

Patientinformation. Behandling av blodbrist vid kronisk njursjukdom

Patientinformation. Behandling av blodbrist vid kronisk njursjukdom Patientinformation Behandling av blodbrist vid kronisk njursjukdom Till patienten Du har ordinerats Eprex (epoetin alfa) för behandling av din anemi (blodbrist). Denna informationsbroschyr förklarar vad

Läs mer

Bensårpatienten i vårdkedjan Nutrition

Bensårpatienten i vårdkedjan Nutrition Bensårpatienten i vårdkedjan Nutrition Föreläsning 2014-03-11 Anna Svensson, leg. dietist Södra Älvsborgs Sjukhus Innehåll Dagens ämnen: Nutritionens betydelse Vad ska vi göra? Patientexempel Malnutrition

Läs mer

Alfa-1-antitrypsinbrist Risk för genetisk KOL

Alfa-1-antitrypsinbrist Risk för genetisk KOL Alfa-1-antitrypsinbrist Risk för genetisk KOL Eeva Piitulainen Docent/överläkare Lung- och allergiklinikerna vid universitetssjukhusen i Lund och Malmö AAT-brist AAT-brist är ett ärftligt tillstånd (inte

Läs mer

Målbeskrivning i Njurmedicin för blivande internmedicinare

Målbeskrivning i Njurmedicin för blivande internmedicinare Målbeskrivning i Njurmedicin för blivande internmedicinare Handledare skall utses vid tjänstgöringens start och bör medverka till att uppsatta mål nås. För att uppnå dessa mål behövs i normalfallet 2-3

Läs mer

Viktigaste för oss det är du förstås INFORMATION INFÖR OPERATIONER. Innehållsförteckning

Viktigaste för oss det är du förstås INFORMATION INFÖR OPERATIONER. Innehållsförteckning INFORMATION INFÖR OPERATIONER Innehållsförteckning Information till dig som ska opereras för sjukdom i binjuren.... 2 Information till dig som ska operera ljumskbråck... 3 Information till dig som ska

Läs mer

1. Vad Grafalon är och vad det används för

1. Vad Grafalon är och vad det används för Bipacksedel: Information till användaren Grafalon 20 mg/ml koncentrat till infusionsvätska, lösning anti-humant T-lymfocyt immunglobulin från kanin Spara denna bipacksedel, du kan behöva läsa om den. Om

Läs mer

Vi vill med den här broschyren ge dig information på vägen.

Vi vill med den här broschyren ge dig information på vägen. Njurcancer Du har fått den här broschyren för att du har fått diagnosen njurcancer eller för att man hos dig har hittat en förändring i njuren där njurcancer kan misstänkas. Vi vill med den här broschyren

Läs mer

Livsviktig information om Addisons sjukdom

Livsviktig information om Addisons sjukdom Livsviktig information om Addisons sjukdom Vår nya symbol. Om du ser denna symbol, då vet du att personen som bär den har Addisons sjukdom och kan komma att behöva Solu-Cortef I.V. och dropp med koksaltlösning.

Läs mer

Blodbrist. Vad beror det på? Läs mer: Sammanfattning

Blodbrist. Vad beror det på? Läs mer: Sammanfattning Blodbrist Vad beror det på? Läs mer: Sammanfattning Allmänt När man har blodbrist, så kallad anemi, har man för få röda blodkroppar eller för liten mängd hemoglobin i de röda blodkropparna. Hemoglobinet,

Läs mer

Dina levnadsvanor din hälsa

Dina levnadsvanor din hälsa Dina levnadsvanor din hälsa Må bättre i vardagen Prata levnadsvanor med din vårdgivare Fysisk aktivitet, matvanor, rökning/snusning och alkoholvanor. Vi har verktygen - du gör jobbet. Vi coachar dig mot

Läs mer

Blod och blodomloppet

Blod och blodomloppet Blod och blodomloppet Blodets delar En vuxen människa har ca 4-6 liter blod. Blodet består till ca 45 % av röda och mindre än 1 % vita blodkroppar samt mindre än 1 trombocyter, s.k. blodplättar. Resten

Läs mer

Information om hjärtsvikt. QSvikt

Information om hjärtsvikt. QSvikt Information om hjärtsvikt QSvikt Q Svikt www.q-svikt.se Vid frågor angående hjärtsvikt är du välkommen att höra av dig till din vårdcentral, Hjärtmottagningen på Centralsjukhuset i Kristianstad, telefon

Läs mer

3.1. Skriv remiss för buköversikt och ange vilken frågeställning du har och när du vill ha undersökningen.

3.1. Skriv remiss för buköversikt och ange vilken frågeställning du har och när du vill ha undersökningen. Erik är en 29-årig man som söker till akutmottagningen en dag när du är primärjour. Han arbetar på bank, är gift och nybliven far till en liten flicka. Under tonåren kontrollerades han några gånger för

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL PATIENTEN. Grafalon 20 mg/ml koncentrat till infusionsvätska, lösning anti-humant T-lymfocyt immunglobulin från kanin

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL PATIENTEN. Grafalon 20 mg/ml koncentrat till infusionsvätska, lösning anti-humant T-lymfocyt immunglobulin från kanin BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL PATIENTEN Grafalon 20 mg/ml koncentrat till infusionsvätska, lösning anti-humant T-lymfocyt immunglobulin från kanin Läs noga igenom denna bipacksedel. - Spara denna information,

Läs mer

Ljumskbråck. Information inför operation av ljumskbråck

Ljumskbråck. Information inför operation av ljumskbråck Ljumskbråck Information inför operation av ljumskbråck 1 Text Överläkare Dan Sevonius Illustrationer www.johanliljeros.com Lund, januari 2016 2 Allmänt Ljumskbråck hos vuxna beror på att bukväggen i ljumskregionen

Läs mer

s uperhjälte njuren GÅR TILL KAMP! Skydda den för fiender www.supersankarimunuainen.fi

s uperhjälte njuren GÅR TILL KAMP! Skydda den för fiender www.supersankarimunuainen.fi s uperhjälte njuren GÅR TILL KAMP! Skydda den för fiender www.supersankarimunuainen.fi INNEHÅLL: 3. Superhjältenjurens superkrafter 4. Superhjältenjuren 5. Fiende nummer 1: ÖVERVIKT 6. Superhjältenjuren

Läs mer

Röntgen och nuklearmedicin

Röntgen och nuklearmedicin Röntgen och nuklearmedicin Vad är undersökningarna bra för och är de säkra? Strålning används på olika sätt för att ta bilder av kroppens inre. Bilderna behövs för att kunna hitta sjukdomar och som hjälp

Läs mer

HUR MÅNGA LÄKEMEDEL KAN EN GAMMAL MÄNNISKA HA? Det går naturligtvis inte att ge något entydigt svar på den

HUR MÅNGA LÄKEMEDEL KAN EN GAMMAL MÄNNISKA HA? Det går naturligtvis inte att ge något entydigt svar på den VARFÖR BEHÖVER ÄLDRE MÄNNISKOR MER LÄKEMEDEL ÄN YNGRE? Den biologiska klockan går inte att stoppa hur mycket vi än skulle vilja. Mellan 70 och 75 år börjar vår kropp åldras markant och det är framför allt

Läs mer

Donation av blodstamceller Informationsbroschyr till donator 18 år

Donation av blodstamceller Informationsbroschyr till donator 18 år Donation av blodstamceller Informationsbroschyr till donator 18 år Giltigt i 2 år från 2015-04-24 Sida 1 av 6 Bakgrund De blodbildande stamcellerna finns framför allt i benmärgen. En liten mängd cirkulerar

Läs mer

Sammanfattning av riskhanteringsplanen för Synjardy (empagliflozin/metformin)

Sammanfattning av riskhanteringsplanen för Synjardy (empagliflozin/metformin) EMA/217413/2015 Sammanfattning av riskhanteringsplanen för Synjardy (empagliflozin/metformin) Detta är en sammanfattning av riskhanteringsplanen för Synjardy som beskriver åtgärder som ska vidtas för att

Läs mer

Delområden av en offentlig sammanfattning

Delområden av en offentlig sammanfattning Daptomycin STADA 350 mg och 500 mg pulver till injektions /infusionsvätska, lösning 4.5.2017, version V1.3 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning

Läs mer

Jag på sjukhuset. Utgivare: Förderverein Tumor- und Leukämiekranke Kinder

Jag på sjukhuset. Utgivare: Förderverein Tumor- und Leukämiekranke Kinder Jag på sjukhuset Jag på sjukhuset Alla rättigheter förbehålles. Den här boken tillhör. Utgivare: Förderverein Tumor- und Leukämiekranke Kinder Idé och bilder: Texter: Innehållsförteckning Intäkterna från

Läs mer

Del 7 medicin. Totalt 7 sidor. Maxpoäng: 15p

Del 7 medicin. Totalt 7 sidor. Maxpoäng: 15p Totalt 7 sidor. Maxpoäng: 15p Erik är en 29-årig man som söker till akutmottagningen en dag när du är primärjour. Han arbetar på bank, är gift och nybliven far till en liten flicka. Under tonåren kontrollerades

Läs mer

Vad är Fabrys sjukdom? Information om Fabrys sjukdom

Vad är Fabrys sjukdom? Information om Fabrys sjukdom Vad är Fabrys sjukdom? Information om Fabrys sjukdom Inledning Fabrys sjukdom (även känd som Anderson-Fabrys sjukdom efter de två forskare som upptäckte sjukdomen) är en sällsynt genetisk sjukdom. Orsaken

Läs mer

Röntgen och Nuklearmedicin ALERIS RÖNTGEN

Röntgen och Nuklearmedicin ALERIS RÖNTGEN Röntgen och Nuklearmedicin ALERIS RÖNTGEN Vad är undersökningarna bra för och är de säkra? Strålning används på olika sätt för att ta bilder av kroppens inre. Bilderna behövs för att kunna hitta sjukdomar

Läs mer

Informationsbroschyr om ATT DONERA EN NJURE. [Skriv text]

Informationsbroschyr om ATT DONERA EN NJURE. [Skriv text] Informationsbroschyr om ATT DONERA EN NJURE [Skriv text] FÖRORD Denna broschyr är till för att ge en skriftlig information om donation av njure från levande givare, som ett komplement till den muntliga

Läs mer

Njuren Blodtryck. Peter Fors Alingsås Lasarett

Njuren Blodtryck. Peter Fors Alingsås Lasarett Njuren Blodtryck Peter Fors Alingsås Lasarett peter.fors@hotmail.com Njurskador diabetes Diabetesnefropati (glomerulär sjd) Nefroskleros (generell parenkymskada) Njurartärstenos (arteriell sjukdom) Modifierbara

Läs mer

KROPPEN Kunskapskrav:

KROPPEN Kunskapskrav: Kunskapskrav: BIOLOGI: Fotosyntes, förbränning och ekologiska samband och vilken betydelse kunskaper om detta har, t.ex. för jordbruk och fiske. Hur den psykiska och fysiska hälsan påverkas av sömn, kost,

Läs mer

Gynekologisk och allmän hälsodeklaration inför ev. operation Dr Östen Överst

Gynekologisk och allmän hälsodeklaration inför ev. operation Dr Östen Överst Gynekologisk och allmän hälsodeklaration inför ev. operation Dr Östen Överst 19520202-0202 Inkontinens Och Prolaps 58 år Personnummer:......... -... Namn... Adress... Postnummer...Ort... Tel. bost... Tel.

Läs mer

Koordinering. IVA - Donation Koordinering Transplantation

Koordinering. IVA - Donation Koordinering Transplantation Koordinering IVA - Donation Koordinering Transplantation Transplantationscentrum Sahlgrenska Universitetssjukhuset Ett av Europas största transplantationcentrum Utför transplantation av alla typer av organ;

Läs mer

STOR HÄLSODEKLARATION

STOR HÄLSODEKLARATION STOR HÄLSODEKLARATION Efternamn och tilltalsnamn Yrke/sysselsättning Utdelningsadress Postnummer och ort Telefon (dagtid) Är du inskriven i svensk försäkringskassa? Nationalitet? Besvaras av icke svensk

Läs mer

Välkommen till barnoperation

Välkommen till barnoperation Välkommen till barnoperation Välkommen till barnoperation Före När något i kroppen inte fungerar som det ska så måste det lagas. Det kallas för operation och görs på ett sjukhus. Det är en doktor som opererar,

Läs mer

Du vikarierar på kirurgkliniken i Falun, efter avslutad AT-tjänst. Där screenar man 65-åriga män för abdominellt aortaaneurysm (AAA) sedan 2007.

Du vikarierar på kirurgkliniken i Falun, efter avslutad AT-tjänst. Där screenar man 65-åriga män för abdominellt aortaaneurysm (AAA) sedan 2007. Del 5_10 sidor_29 poäng Du vikarierar på kirurgkliniken i Falun, efter avslutad AT-tjänst. Där screenar man 65-åriga män för abdominellt aortaaneurysm (AAA) sedan 2007. 1.1 Vilken undersökningsmetod använder

Läs mer

Bilaga III. Ändringar av relevanta avsnitt av produktinformationen

Bilaga III. Ändringar av relevanta avsnitt av produktinformationen Bilaga III Ändringar av relevanta avsnitt av produktinformationen Anm: Dessa ändringar i de relevanta avsnitten i produktinformationen är resultatet av referral procedurer. Produktinformationen ska därefter

Läs mer

EN LITEN SKRIFT OM HJÄRTKÄRLSJUKDOM OCH EREKTIONSSVIKT

EN LITEN SKRIFT OM HJÄRTKÄRLSJUKDOM OCH EREKTIONSSVIKT 1 EN LITEN SKRIFT OM HJÄRTKÄRLSJUKDOM OCH EREKTIONSSVIKT 2 3 Vad beror erektionssvikt på Erektionssvikt är något som över 500 000 svenska män lider av. Det finns både fysiska och psykiska orsaker till

Läs mer

Diabetes och njursvikt

Diabetes och njursvikt Diabetes typ 2 i 18 år Bosse 53 år (1) Diabetes och njursvikt peter.fors@hotmail.com Riskfaktorer: Snusar, hypertoni, hyperkolesterolemi, överviktig (midjemått 107 cm), motionerar inte, nästan aldrig alkohol.

Läs mer

förstå din katts njurhälsa

förstå din katts njurhälsa förstå din katts njurhälsa Att få veta att din katt har njurproblem kan komma som en chock, men du kan vara lugn. Med rätt behandling och vård kan du hjälpa din katt att fortsätta leva ett långt och lyckligt

Läs mer