Vems är ansvaret? William Persäter. W Persäter Elkonsultering

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vems är ansvaret? William Persäter. W Persäter Elkonsultering"

Transkript

1 Vems är ansvaret? William Persäter W Persäter Elkonsultering

2 Ansvar vad är det? Ansvar: Skyldighet att se till att viss verksamhet fungerar - -och att ta konsekvenserna om så inte sker Svensk Ordbok

3 Konsekvenser av bristande ansvarstagande Kan till exempel vara Fängelse Böter Varning Förflyttning Avsked Åthutning Skadestånd

4 Straffrättsligt ansvar Skadeståndsrättsligt ansvar Straffrättsligt ansvar: Ansvar för att följa gällande lagstiftning Skadeståndsansvar: Ansvar för att ersätta skador materiella och ekonomiska

5 Straffrättsligt ansvar Inom elområdet brukar vi dela upp ansvaret i följande områden: Inom elområdet brukar vi dela upp ansvaret i följande områden: Personsäkerhetsansvar > Arbetsgivarens ansvar Anläggningsansvar > Innehavarens ansvar Behörighetsansvar > Elinstallatörens ansvar

6 Personsäkerhetsansvar Arbetsmiljölagen (1977:1160): Arbetsgivaren har det yttersta ansvaret för arbetsmiljön på företaget och därmed för personalens säkerhet. Arbetsgivaren skall vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagaren utsätts för ohälsa eller olycksfall. En utgångspunkt ska vara att allt som kan leda till ohälsa eller olycksfall ska ändras eller ersättas så att risken för ohälsa eller olycksfall undanröjs. (3kap. 2 )

7 Men även arbetstagaren har ansvar! Arbetsgivare och arbetstagare ska samverka för att åstadkomma en god arbetsmiljö. (3 kap. 1a ). Arbetstagare ska följa givna föreskrifter samt använda de skyddsanordningar och iaktta den försiktighet i övrigt som behövs för att förebygga ohälsa och olycksfall.(3 kap. 4 )

8 Vad är arbetsgivarens ansvar vid elarbete? Arbetsgivarens ansvar gäller bland annat personalens kompetens instruktioner skyddsutrustning planering av arbete och skyddsåtgärder.

9 Arbetsgivaren har skyldighet att se till att hans medarbetare vid elektriskt arbete följer de säkerhetskrav som ställs i ELSÄK-FS 2006:1, Elsäkerhetsverkets föreskrifter om elsäkerhet vid arbete. För att uppfylla föreskrifternas krav kan arbetet utföras enligt bl.a. SS-EN elleresa Även Arbetsmiljöverkets och annan relevant lagstiftning ska naturligtvis följas

10 Anläggningsansvar Anläggningsansvaret för en starkströmsanläggning innebär ansvar för att anläggningen drivs och underhålls så, att den är i föreskriftsenligt skick och ger nödvändig säkerhet för såväl personer och husdjur som egendom.

11 ELSÄK-FS 2008:1: En elanläggningen ska vara utförd så, att den ger betryggande säkerhet under normala förhållanden, vid ett (1) fel i anläggningen och vid rimligt förutsebar felbetjäning. (3 kap. 1 ).

12 Ansvaret för anläggningen bärs av innehavaren. Innehavare är den som rent faktiskt innehar en starkströmsanläggning oavsett om innehavet grundar sig på äganderätt eller nyttjanderätt. Det är elinstallatörens ansvar att elanläggningen är rätt utförd från början. Innehavarenär sedan skyldig att sköta anläggningen och att kontrollera att den fortlöpande ger betryggande säkerhet mot person-eller sakskadaoch att fel åtgärdas. Se ELSÄK-FS 2008:3. Det gäller också anordningar, det vill säga bruksföremål och andra produkter som ansluts till anläggningen.

13 Om han anlitar någon annan måste han se till att arbete som utförs på eller i anslutning till anläggningen eller anordningen sker på ett sådant sätt och utförs av, eller under ledning av, personer med sådana kunskaper och färdigheter att betryggande säkerhet ges mot person-eller sakskada. Se 5 Starkströmsförordningen (2009:22). Bl.a. bör man kontrollera att den som anlitas har behörighet för sådana arbeten.

14 Elanläggningsansvarig Ny funktion i SS-EN Skötsel av elektriska anläggningar är Elanläggningsansvarig Engelska: person responsiblefor an Electricalinstallation.

15 Den elanläggningsansvarig har det övergripande ansvaret att säkerställa elanläggningens säkra skötsel genom att besluta om regler, organisation och arbetsrutiner. Den elarbetsansvarige kan vara ägaren, arbetsgivaren, innehavaren eller en utsedd person. Kraven på den elanläggningsansvarigeär i allt väsentligt de som angetts för innehavaren i starkströmföreskrifterna.

16 Behörighetsansvar Elinstallatörsförordningen (1990:806): Elinstallationsarbete får utföras endast av elinstallatör eller av yrkesman under överinseende av elinstallatör hos vilken yrkesmannen är anställd eller som är anställd i samma företag som yrkesmannen. (6 )

17 Elinstallatörens viktiga ansvar enligt 7 : Elinstallatören skall se till att den som utför elinstallationsarbete under hans överinseende har de kunskaper och färdigheter som fordras för arbetet. Han skall vidare se till att den del av den elektriska starkströmsanläggningen eller anordningen som arbetet omfattar har kontrolleratsi betryggande omfattning innan den tas i bruk genom att spänning, ström eller frekvens påförs som kan vara farlig för person eller egendom.

18 Skadeståndsrättsligt ansvar Vållandeansvar(culpa vållande utan uppsåt) Strikt ansvar (ansvar utan egen skuld)

19 Vållandeansvar Skadeståndslagen (1972:207): Den som uppsåtligen eller av vårdslöshet vållar personskada eller sakskada skall ersätta skadan.

20 För att skadestånd ska utgå gäller att handlingen som förorsakat skadan inte har företagits i nödvärn, med den skadelidandes samtycke eller varit en tjänsteplikt. Skadegöraren måste ha varit vållande till skadan och ha åstadkommit den med uppsåt eller av oaktsamhet. Han måste ha haft kontroll över händelseförloppet den inträffade skadan måste normalt vara förutsebar.

21 Är den som vållat skadan arbetstagare och skadan inträffat i arbetet till följd av fel eller försummelse, överförs skadestånds-ansvaret på arbetsgivaren. Arbetsgivaren har s.k. principalansvar ansvar för annans vållande utan eget vållande. Om man anlitar en etablerad entreprenör har denne principalansvar för sina medarbetare.

22 Strikt ansvar Strikt ansvar innebär att en part ansvarar för skador, oavsett om skadan uppkommit genom personens eget vårdslösa handlande eller någon annans. Enligt ellagen gäller strikt ansvar för skada genom inverkan av el som grundregel: Ellagen (1997:857), 10 kap., 1 : Har någon tillfogats person-eller sakskada genom inverkan av el från en starkströmsanläggning, skall skadan, även om det inte följer av allmänna skadeståndsbestämmelser, ersättas av innehavaren av den starkströmsanläggning från vilken elen senast kommit.

23 ---men som väl är finns viktiga undantag: Strikt ansvar gäller inte för 1. den som innehar en starkströmsanläggning för produktion av el där generatorn har en märkeffekt om högst 50 kilovoltampere, 2. den som innehar en starkströmsanläggning som är avsedd för användning av el och som tillförs el med en spänning av högst 250 volt mellan en ledare och jord eller, vid icke direkt jordat system, mellan två ledare.

24 Således: För den som enbarthar en lågspänningsanläggning med fasspänningen högst 250 V gäller vanligt vållandeansvar. Den som har en anläggning för högre spänning har strikt ansvar för hela sin Den som har en anläggning för högre spänning har strikt ansvar för hela sin anläggning även lågspänningsdelen.

25 Gränsen 50 kvaför produktionsanläggningar kan bli aktuell även för mindre företag eller enskilda som har en lite större anläggning för t.ex. Vindkraft Vattenkraft Solenergi Reservkraft

26 Strikt ansvar - Vållandeansvar 10 kv 0,4 kv Nätägaren har strikt ansvar vållandeansvar 0,4 kv 10 kv 10 kv Nätägaren har strikt ansvar Kunden har strikt ansvar

27 Straffansvar Ellagen: Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot föreskrift som meddelats med stöd av 9 kap. 1 andra stycket döms till böter eller fängelse i ett år. 9 kap. 1, 2 st: Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får, i den mån det behövs från elsäkerhetssynpunkt, meddela föreskrifter om kontroll, provning eller besiktning samt andra föreskrifter som rör elektriska anläggningar, anordningar avsedda att anslutas till sådana anläggningar, elektrisk materiel eller elektriska installationer. Gäller bl.a. Elsäkerhetsverkets föreskrifter

28 Arbetsmiljölagen För arbetsmiljöbrott tillämpas Arbetsmiljölagens bestämmelser. Vid allvarligare försummelser och brister från arbetsledningens sida kan åklagare, beroende på omständigheterna, välja att väcka åtal enligt Brottsbalken (1972:207) för arbetsmiljöbrott (3 kap. 10 ). Brottsbalken (1972:207) för arbetsmiljöbrott (3 kap. 10 ). Vanliga rubriceringar är vållande till annans död, vållande till kroppsskada eller framkallande av fara för annan.

29 Delegering Det straffrättsliga ansvaret bärs av VD, och ytterst av styrelsen. Det straffrättsliga ansvaret kan inte delegeras, men en chef måste oftast delegera arbetsuppgifter som ingår i ansvaret just för att kunna uppfylla sitt ansvar. Men den medarbetare som tagit emot en arbetsuppgift av sin arbetsgivare har givetvis sittansvar för att utföra det i enlighet med de instruktioner han fått.

30 För delegering brukar man ställa vissa krav och förutsättningar: Det ska finnas behov av delegering Delegeringen ska vara entydig Den som får ansvar för något ska få motsvarande befogenheter Den som tar emot delegering ska ha erforderlig kompetens Delegering utesluter inte tillsyn och kontroll av chefen.

31 och inte med tvång Delegering ska ske i samråd och med fri vilja

32 Alla har vi vårt ansvar var och en på sin plats och i sin Funktion!

och angränsande ansvar - som vi såg på det William Persäter

och angränsande ansvar - som vi såg på det William Persäter Behörighetsansvar och angränsande ansvar - som vi såg på det William Persäter ELLAGSTIFTNINGEN Vad säger ellagstiftningen om ansvar för Vad säger ellagstiftningen om ansvar för utförande och skötsel av

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Elsäkerhetslag; utfärdad den 9 juni 2016. SFS 2016:732 Utkom från trycket den 21 juni 2016 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 Denna lag syftar till att främja

Läs mer

Behörighetsansvar. Information till elinstallatörer. om ansvar för kontroll av. elinstallationsarbeten.

Behörighetsansvar. Information till elinstallatörer. om ansvar för kontroll av. elinstallationsarbeten. Behörighetsansvar Information till elinstallatörer om ansvar för kontroll av elinstallationsarbeten. Om informationen i denna broschyr skulle ge upphov till tveksamheter om gällande bestämmelser har lagtexten

Läs mer

Tema Elsäkerhet FIE Teknisk Konferens Lars Kilsgård STF Ingenjörsutbildning AB

Tema Elsäkerhet FIE Teknisk Konferens Lars Kilsgård STF Ingenjörsutbildning AB Tema Elsäkerhet FIE Teknisk Konferens 2013 Hur Hur väl väl klarar klarar industrin Ni Ert sitt Elsäkerhetsarbete? Lars Kilsgård STF Ingenjörsutbildning AB Fråga Ni som är elansvariga på den industri/anläggningen

Läs mer

Vilka regelverk styr arbetet i Telestörningsnämnden? Anders Richert avdelningschef Anläggningar Teknisk Direktör

Vilka regelverk styr arbetet i Telestörningsnämnden? Anders Richert avdelningschef Anläggningar Teknisk Direktör Vilka regelverk styr arbetet i Telestörningsnämnden? Anders Richert avdelningschef Anläggningar Teknisk Direktör Nytt regelverk ikraft 1 juli 2017 Egen lag för elsäkerhet (SFS 2016:732) Ny förordning för

Läs mer

Nya regler för elarbete

Nya regler för elarbete Nya regler för elarbete Den 8 juni 2016 tog riksdagen beslut om en ny elsäkerhetslag i Sverige. Den nya lagen träder i kraft 1 juli 2017. Den nya lagstiftningen påverkar de flesta grupper i samhället -

Läs mer

BESTÄMMELSER OM SYSTEMKONTROLL

BESTÄMMELSER OM SYSTEMKONTROLL Svenska Brandskyddsföreningen prsbf 1031:1 ANVISNING T400 På gång Produktionsenheten Utgåva 2011-12-14 BESTÄMMELSER OM SYSTEMKONTROLL 1 Allmänt Denna anvisning innehåller tekniska bestämmelser för systemkontroll.

Läs mer

PUBLIKATION 2006:13. Riktlinjer för Vägverkets elsäkerhetsarbete

PUBLIKATION 2006:13. Riktlinjer för Vägverkets elsäkerhetsarbete PUBLIKATION 2006:13 Riktlinjer för Vägverkets elsäkerhetsarbete Titel: Riktlinjer för Vägverkets elsäkerhetsarbete Publikation: 2006:13 Utgivningsdatum: 2006-03 Utgivare: Vägverket Kontaktperson: Stefan

Läs mer

TILLSYN AV EL- ANLÄGGNINGAR. Information till Dig som har ansvaret för elanläggning och elapparater inom företaget.

TILLSYN AV EL- ANLÄGGNINGAR. Information till Dig som har ansvaret för elanläggning och elapparater inom företaget. TILLSYN AV EL- ANLÄGGNINGAR Information till Dig som har ansvaret för elanläggning och elapparater inom företaget. 1 Elsäkerhetsverket Elsäkerhetsverket har det övergripande ansvaret för elsäkerhet och

Läs mer

Förteckning över krav i Elsäkerhetsverkets författningssamling som innebär en administrativ börda för företag

Förteckning över krav i Elsäkerhetsverkets författningssamling som innebär en administrativ börda för företag 2004-04-28 Bilaga 1 Förteckning över krav i författningssamling som innebär en administrativ börda för företag Kolumn 1 2 3 4 5 6 7 ELSÄK-FS 1995:6 Om elektriska utrustningar för explosionsfarlig miljö

Läs mer

Innehåll. Protokoll provning 45

Innehåll. Protokoll provning 45 Innehåll 1. Behovet av kontroll före idrifttagning 6 2. Vilka installationsarbeten ska kontrolleras 8 3. Utförande avinstallationsarbete 9 4. Ansvar 11 5. Arbeten som inte kräver formell behörighet 12

Läs mer

Vi är nyckeln, till Din fortsatta utveckling. Välkommen. Lars Hedström Robin Alsterberg

Vi är nyckeln, till Din fortsatta utveckling. Välkommen. Lars Hedström Robin Alsterberg Vi är nyckeln, till Din fortsatta utveckling Välkommen Lars Hedström Robin Alsterberg Varför Svensk Uppdragsutbildning? Flexibla Kundanpassade lösningar Professionella utbildare för professionell rådgivning

Läs mer

Utan hinder av första stycket får elinstallationsarbete utföras av den som genomgår utbildning eller fullgör praktik i syfte att få behörighet.

Utan hinder av första stycket får elinstallationsarbete utföras av den som genomgår utbildning eller fullgör praktik i syfte att få behörighet. Bilaga 1 1 (6) Förslag till Elinstallatörslag 1 Syftet med denna lag är att förebygga person- eller sakskada till följd av felaktigt eller bristfälligt elinstallationsarbete på elektriska anläggningar

Läs mer

Ny elsäkerhetslag den 1 juli en sammanställning av innehållet i det nya elsäkerhetsregelverket

Ny elsäkerhetslag den 1 juli en sammanställning av innehållet i det nya elsäkerhetsregelverket Ny elsäkerhetslag den 1 juli 2017 en sammanställning av innehållet i det nya elsäkerhetsregelverket Nya regler för att utföra elinstallationer! Den 1 juli 2017 kommer en ny elsäkerhetslag att träda i kraft!

Läs mer

ELSÄKERHET I SMÅFÖRETAG

ELSÄKERHET I SMÅFÖRETAG ELSÄKERHET I SMÅFÖRETAG Elsäkerhet en självklarhet Fastighetsägaren ansvarar för all ej synlig fast elinstallation. Ägare eller hyresgäst ansvarar för löpande underhåll av elutrustning och synlig del av

Läs mer

2009, Copyright SIS Förlag

2009, Copyright SIS Förlag 2009, Copyright SIS Förlag Elinstallationsregler 104 frågor och svar SIS HB 36, Utgåva 1 ISBN E-bok: 978-91-7162-786-5 Författare: Mats Jonsson Redaktör: Ewa Berggren Layout: Åsa Till, Till&Från Reklam

Läs mer

Riktlinjer Elinstallationsarbete Företaget Energi AB

Riktlinjer Elinstallationsarbete Företaget Energi AB 1 (9) Dokument Fastställd 2015 XX XX Reviderad Riktlinjer Elinstallationsarbete Ansvarig Elsäkerhetssamordnare Utgåva 1 Riktlinjer Elinstallationsarbete Företaget Energi AB Detta är ett exempel på riktlinjer

Läs mer

Ansvarsregler och Ansvarsfördelning

Ansvarsregler och Ansvarsfördelning Ansvarsregler och Ansvarsfördelning SveMin-seminarium i Luleå 2015-11-18 Maria Hagberg Forss Hagberg Forss Juridik AB 1 Arbetsmiljölagens regler om ansvar - Arbetsgivarens huvudansvar - Arbetstagarens

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av regelverken om elsäkerhet och behörigheten att utföra elektriska installationer. Dir. 2013:81

Kommittédirektiv. Översyn av regelverken om elsäkerhet och behörigheten att utföra elektriska installationer. Dir. 2013:81 Kommittédirektiv Översyn av regelverken om elsäkerhet och behörigheten att utföra elektriska installationer Dir. 2013:81 Beslut vid regeringssammanträde den 22 augusti 2013 Sammanfattning Nuvarande bestämmelser

Läs mer

Förord Ellagstiftningen en översikt Elsäkerhet vid arbete ELSÄK-FS 2008:3. Utförande av elektriska starkströmsanläggningar

Förord Ellagstiftningen en översikt Elsäkerhet vid arbete ELSÄK-FS 2008:3. Utförande av elektriska starkströmsanläggningar Innehåll Förord 5 7 Elsäkerhet vid arbete 10 ELSÄK-FS 2006:1 12 Utförande av elektriska starkströmsanläggningar 17 ELSÄK-FS 2008:1 23 ELSÄK-FS 2008:2 52 Innehavarens kontroll 63 Starkströmsförordning (2009:22)

Läs mer

Ytterligare föreskrifter om elsäkerhet finns i elinstallatörsförordningen (1990:806) och i förordningen (1993:1068) om elektrisk materiel.

Ytterligare föreskrifter om elsäkerhet finns i elinstallatörsförordningen (1990:806) och i förordningen (1993:1068) om elektrisk materiel. SFS nr: 2009:22 Departement/myndighet: Näringsdepartementet Rubrik: Starkströmsförordning (2009:22) Utfärdad: 2009-01-22 Ändring införd: t.o.m. SFS 2010:531 Tillämpningsområde 1 Denna förordning innehåller

Läs mer

Regeringen. Behörighet för elinstallationsarbete. Beställaren (köparen) Elinstallationsarbete. Beställaren (köparen) Nuvarande förordning 2014-04-23

Regeringen. Behörighet för elinstallationsarbete. Beställaren (köparen) Elinstallationsarbete. Beställaren (köparen) Nuvarande förordning 2014-04-23 Behörighet för elinstallationsarbete Vem har nyttan av ett behörighetssystem? Vad krävs av en yrkesman? Regeringen En särskild utredare ska föreslå bestämmelser om vad som ska krävas för att utföra en

Läs mer

Projekt Fastighetsskötsel, NT Elsäkerhetsverket - Norra tillsynsdistriktet

Projekt Fastighetsskötsel, NT Elsäkerhetsverket - Norra tillsynsdistriktet 1 Projekt Fastighetsskötsel, NT4-2002 Elsäkerhetsverket - Norra tillsynsdistriktet 1. Mål Målet för projektet är att kontrollera rutinerna för tillsyn av fastigheter samt personalkompetens och rutiner

Läs mer

Elsäkerhet och effektiva och hållbara ellösningar Anders Engstedt

Elsäkerhet och effektiva och hållbara ellösningar Anders Engstedt Elsäkerhet och effektiva och hållbara ellösningar Anders Engstedt Agenda Kort intro information och introduktion Nya elsäkerhetslagen som gäller från 2017 Elsäkerhet Effektivitetsvinster inom elområdet

Läs mer

Arbetsmiljö och ansvar. Anna Varg

Arbetsmiljö och ansvar. Anna Varg Arbetsmiljö och ansvar Anna Varg Arbetsmiljöverket 11-11-16 1 Arbetsmiljöverkets uppdrag Tillsyn över bl a arbetsmiljölagen (AML), arbetstidslagen (ATL) och våra föreskrifter Utfärda föreskrifter med stöd

Läs mer

KONTROLL FÖRE IDRIFTAGNING, BEHÖRIGHET OCH ANSVAR

KONTROLL FÖRE IDRIFTAGNING, BEHÖRIGHET OCH ANSVAR KONTROLL FÖRE IDRIFTAGNING, BEHÖRIGHET OCH ANSVAR Lars Kilsgård STF Ingenjörsutbildning AB Mats Jonsson Eltrygg Miljö AB Behörighet och skyldigheter Ansvar och skyldigheter Regeringens föreskrifter Elinstallatörsförordning

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2016-03-10 Närvarande: F.d. justitieråden Severin Blomstrand och Annika Brickman samt justitierådet Agneta Bäcklund. Elsäkerhet Enligt en lagrådsremiss den

Läs mer

Regelverk om elektriska anläggningar

Regelverk om elektriska anläggningar Regelverk om elektriska anläggningar Horst Blüchert / Elsäkerhetsverket 1 Ellagen (1997:857) 1 kap. 1 I denna lag ges föreskrifter om elektriska anläggningar, om handel med el i vissa fall samt om elsäkerhet.

Läs mer

ELSÄKERHETSLAGEN VAD HAR HÄNT? Örjan Borgström

ELSÄKERHETSLAGEN VAD HAR HÄNT? Örjan Borgström ELSÄKERHETSLAGEN VAD HAR HÄNT? Örjan Borgström DET NYA ELSÄKERHETSREGELVERKET LAG (SFS) 1 juli 2017. Ny elsäkerhetslag 1 juli 2017 FÖRORDNING FÖRORDNING (SFS) (SFS) Ny elsäkerhetsförordning MYNDIGHETS-

Läs mer

Arbetsmiljöansvar och straffansvar två helt olika saker

Arbetsmiljöansvar och straffansvar två helt olika saker Arbetsmiljöansvar och straffansvar två helt olika saker SKKF: s Rikskonferens i Stockholm den 27 maj 2013 Arne Alfredsson 1 Kort om Arbetsmiljöverket Statlig myndighet som har regeringens och riksdagens

Läs mer

Drygt ett år med ny Elsäkerhetslagstiftning Vad har hänt? Anders Richert

Drygt ett år med ny Elsäkerhetslagstiftning Vad har hänt? Anders Richert Drygt ett år med ny Elsäkerhetslagstiftning Vad har hänt? Anders Richert Det nya elsäkerhetsregelverket Lag Elsäkerhetslag (2016:732) Förordning Elsäkerhetsförordning (2017:218) Föreskrifter ELSÄK-FS 2017:2

Läs mer

Möte med Skatteverket, SP, Kassaregisterrådet, TOMER, MAF,

Möte med Skatteverket, SP, Kassaregisterrådet, TOMER, MAF, Fredrik Kagerud Möte med Skatteverket, SP, Kassaregisterrådet, TOMER, MAF, Elsäkerhetsverket 2014-04-15 Produkten Användarens skyldigheter Installationen Produkten Säkerhetskraven är angivna i " Förordning

Läs mer

Instruktioner för externa elinstallationsföretag

Instruktioner för externa elinstallationsföretag er för externa elinstallationsföretag Jernhusen AB (publ) 1 (7) 1. Inledning Detta dokument är en allmän instruktion om elsäkerhet för externa elinstallationsföretag som utför arbeten på Jernhusens starkströmsanläggningar

Läs mer

Vissa skyldigheter för innehavare av elektriska ledningar

Vissa skyldigheter för innehavare av elektriska ledningar Näringsutskottets betänkande Vissa skyldigheter för innehavare av elektriska ledningar Sammanfattning I betänkandet behandlas proposition 2008/09:57 om vissa skyldigheter för innehavare av elektriska ledningar.

Läs mer

Ansvar och fördelning av arbetsmiljöuppgifter Tibro kommun

Ansvar och fördelning av arbetsmiljöuppgifter Tibro kommun Datum 2017-09-18 Ärendenr 2017-000339.02 Ansvar och fördelning av arbetsmiljöuppgifter Tibro kommun Antagen av kommunfullmäktige 2018-02-26 13 Sida 2 (7) Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte... 3

Läs mer

Vem är ansvarig för arbetsmiljön?

Vem är ansvarig för arbetsmiljön? Vem är ansvarig för arbetsmiljön? 1 Med arbetsmiljö menas fysiska psykologiska sociala förhållanden på arbetsplatsen Vi kommer att fokusera på de fysiska arbetsmiljöriskerna och hur de åtgärdas. 2 Viktigt

Läs mer

Tillfälliga elanläggningar

Tillfälliga elanläggningar Tillfälliga elanläggningar Vägledning vid planering, utförande och underhåll SEK Handbok 415 Utgåva 2.1 SEK Handbok 415 Utgåva 2.1 September 2007 Tillfälliga elanläggningar Vägledning vid planering, utförande

Läs mer

- TRYGG OCH STÖRNINGSFRI EL

- TRYGG OCH STÖRNINGSFRI EL - TRYGG OCH STÖRNINGSFRI EL Installation av småskaliga anläggningar för Vind- och solel. Vind- och solel Intresset för småskaliga anläggningar för vind och solel ökar. För att underlätta för dig som elinstallatör

Läs mer

BAS-P, BAS-U Ansvar och roller. Morgan Näslund

BAS-P, BAS-U Ansvar och roller. Morgan Näslund BAS-P, BAS-U Ansvar och roller Morgan Näslund Vilka regler finns det som reglerar arbetsmiljön? Arbetsmiljölagen Beslutas av riksdagen Arbetsmiljöförordningen meddelas av regeringen Arbetsmiljöföreskrifter

Läs mer

Regler för delegering av arbetsmiljöansvar vid Högskolan Dalarna

Regler för delegering av arbetsmiljöansvar vid Högskolan Dalarna Regler för delegering av arbetsmiljöansvar vid Högskolan Dalarna Beslut: Rektor 2014-01-27 Revidering: 2014-08-11 Dnr: DUC 2014/136/10 Gäller fr o m: 2014-08-11 Ersätter: Regler för delegering av arbetsmiljöansvar

Läs mer

Arbetsmiljö. Med fokus på BAS-P BAS-U. Jonas Wahlbom, Gärde Wesslau advokatbyrå

Arbetsmiljö. Med fokus på BAS-P BAS-U. Jonas Wahlbom, Gärde Wesslau advokatbyrå Arbetsmiljö Med fokus på BAS-P BAS-U Jonas Wahlbom, Gärde Wesslau advokatbyrå Dagens upplägg - Arbetsmiljörättsligt regelverk - Övergripande genomgång - Bygg- och anläggningsentreprenader - Arbetsmiljö

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy vid Omvårdnadsförvaltningen Skövde kommun

Arbetsmiljöpolicy vid Omvårdnadsförvaltningen Skövde kommun Arbetsmiljöpolicy vid Omvårdnadsförvaltningen Skövde kommun Kommunens mål och policy Skövde kommun har angett mål och policy för arbetsmiljö- och rehabiliteringsarbetet i särskilda handlingsprogram. Här

Läs mer

Konsumenttrygghet och värdet av elektrikerlegitimation

Konsumenttrygghet och värdet av elektrikerlegitimation VÅR REFERENS Jan Siezing 08-762 75 77 jan.siezing@eio.se Elbehörighetsutredningen (N 2013:04) Departementsråd Bo Diczfalusy Regeringskansliet 103 33 Stockholm Stockholm, 2014-05- 23 Konsumenttrygghet och

Läs mer

Remisskommentarer ESA Grunder

Remisskommentarer ESA Grunder Remisskommentarer ESA Grunder Avsändare (ange företag, namn och kontaktuppgifter): Installatörsföretagen, Fredrik B Sjödin, 070-8157580 Kontaktuppgifter kommer att användas vid behov av förtydliganden

Läs mer

============================================================================

============================================================================ Vem står för behörigheten? Postad av Wiktor Ahlander - 18 dec 2013 17:50 Vilket företag står för behörigheten när man hyr in personal från andra företag? Det uthyrande företaget eller det företaget som

Läs mer

Riktlinjer för ansvar och fördelning av arbetsmiljöuppgifter i Härnösands kommun

Riktlinjer för ansvar och fördelning av arbetsmiljöuppgifter i Härnösands kommun Kommunstyrelseförvaltningen Marianne Vestin Leffler marianne.vestin.leffler@harnosand.se RIKTLINJER/RUTINER Riktlinjer för ansvar och fördelning av arbetsmiljöuppgifter i Härnösands kommun Dokumentnamn

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i arbetsmiljölagen (1977:1160); utfärdad den 19 juni 2013. SFS 2013:610 Utkom från trycket den 2 juli 2013 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om arbetsmiljölagen

Läs mer

När du har sålt en produkt som har brister

När du har sålt en produkt som har brister När du har sålt en produkt som har brister Innehåll När brister upptäcks måste du agera 5 Du ska alltid åtgärda en produkt som är farlig 5 Du ska även åtgärda en produkt som inte uppfyller alla krav 5

Läs mer

Nya elsäkerhetslagen en introduktion

Nya elsäkerhetslagen en introduktion Nya elsäkerhetslagen en introduktion Innehåll Det nya regelverket Krav på elinstallationsföretag Egenkontrollprogrammets delar Hur påverkas du som individ? Stöd i arbetet 1 Det nya regelverket Föreskrifter

Läs mer

Jag har blivet erbjuden att vara eldriftsansvarig på en industri. Någon som har erfarenhet av det och vet vad det innebär?

Jag har blivet erbjuden att vara eldriftsansvarig på en industri. Någon som har erfarenhet av det och vet vad det innebär? Någon med erfarenhet av att vara eldriftsansvarig. Postad av Micke - 27 okt 2013 07:51 Jag har blivet erbjuden att vara eldriftsansvarig på en industri. Någon som har erfarenhet av det och vet vad det

Läs mer

Vem är ansvarig för arbetsmiljön? Med arbetsmiljö menas

Vem är ansvarig för arbetsmiljön? Med arbetsmiljö menas Vem är ansvarig för arbetsmiljön? 1 Med arbetsmiljö menas fysiska psykologiska sociala förhållanden på arbetsplatsen Vi kommer att fokusera på de fysiska arbetsmiljöriskerna och hur de åtgärdas. 2 1 Lagstiftning

Läs mer

Re: Ska starta eget, krav på utbildning för dom anställda? Postad av Stefan Ericson - 07 maj :23

Re: Ska starta eget, krav på utbildning för dom anställda? Postad av Stefan Ericson - 07 maj :23 Ska starta eget, krav på utbildning för dom anställda? Postad av Robin Forslöv - 07 maj 2016 16:53 Har jobbat som elmontör i snart 10 år, läser Allmän Behörighet och ska starta eget i höst. Jag kommer

Läs mer

Utgåva (15) 1 (5) Svagströmsanläggningar är inte definierade i lagen och syftar inte på något gränsvärde i volt eller ampere.

Utgåva (15) 1 (5) Svagströmsanläggningar är inte definierade i lagen och syftar inte på något gränsvärde i volt eller ampere. TSN Utgåva (15) 1 (5) Meddelanden från TELESTÖRNINGSNÄMNDEN NR 1 2018-04-25 Utgåva 15 Information om Telestörningsnämndens verksamhet 1 Allmänt Elsäkerhetslagen (2016:732) innehåller den sammanhållna regleringen

Läs mer

ARBETSMILJÖANSVAR I ENTREPRENÖRSFÖRHÅLLANDEN REGIONTRÄFFARNA VÅREN 2014

ARBETSMILJÖANSVAR I ENTREPRENÖRSFÖRHÅLLANDEN REGIONTRÄFFARNA VÅREN 2014 ARBETSMILJÖANSVAR I ENTREPRENÖRSFÖRHÅLLANDEN REGIONTRÄFFARNA VÅREN 2014 Ansvar enligt Arbetsmiljölagen - Arbetsgivarens huvudansvar - Arbetstagarens ansvar - Rådighetsansvar och ansvar för inhyrda - Samordningsansvar

Läs mer

Regeringens proposition 2015/16:163

Regeringens proposition 2015/16:163 Regeringens proposition 2015/16:163 Elsäkerhet Prop. 2015/16:163 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 7 april 2016 Stefan Löfven Ibrahim Baylan (Miljö- och energidepartementet)

Läs mer

FÖRDJUPNINGSRAPPORT #2 Elsäkerhet för solcellsanläggningar

FÖRDJUPNINGSRAPPORT #2 Elsäkerhet för solcellsanläggningar FÖRDJUPNINGSRAPPORT #2 Elsäkerhet för solcellsanläggningar En vägledning i att tolka elsäkerhetslagen vid installation och drift av solcellsanläggningar www.solivast.nu Hållbar utveckling Väst är det regionala

Läs mer

Kontroll före idrifttagning

Kontroll före idrifttagning Välkommen till Seminarium Kontroll före idrifttagning Föredragshållare Mats Jonsson, Eltrygg Miljö AB 2011-05-13 1 SIS, Swedish Standards Institute ideell förening medlemmar från privat och offentlig sektor

Läs mer

Elsäkerhet en ledningsfråga

Elsäkerhet en ledningsfråga Elsäkerhet en ledningsfråga Betänkande av Elbehörighetsutredningen Stockholm 2014 SOU 2014:89 SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. Beställningsadress: Fritzes kundtjänst, 106 47 Stockholm Ordertelefon:

Läs mer

Promemoria om elinstallatörsförordningens (1990:806) 6

Promemoria om elinstallatörsförordningens (1990:806) 6 ELSÄK2000, v1.1, 2011-11-16 PM 1 (6) Horst Blüchert Generaldirektörens stab 08-508 905 51 2012-02-22 Dnr 12EV1004 Promemoria om elinstallatörsförordningens (1990:806) 6 Elinstallatörsförordningens (1990:806)

Läs mer

arbets miljö i Östersunds kommun Arbetsgivaransvar Samverkan Företagshälsovård Utveckling Arbetsmiljöpolicy

arbets miljö i Östersunds kommun Arbetsgivaransvar Samverkan Företagshälsovård Utveckling Arbetsmiljöpolicy arbets miljö i Östersunds kommun Arbetsgivaransvar Samverkan Företagshälsovård Utveckling Arbetsmiljöpolicy Kommunstyrelsen och Centrala samverkansgruppen 1 Arbetsmiljö Sammanfattning Arbetsmiljögreppet

Läs mer

Elansvarsträff 2012 Fredrik Sjödin Överinspektör 0550-85190

Elansvarsträff 2012 Fredrik Sjödin Överinspektör 0550-85190 Elansvarsträff 2012 Fredrik Sjödin Överinspektör 0550-85190 Elansvarsträff 2012 Systemtillsyn Tillsyn av tillfälliga elanläggningar Ansvar Frågor Systemtillsyn Har utförts sedan mitten av 1990-talet Målet

Läs mer

Arbetsmiljölagen. Ramlag Förebygga ohälsa och olycksfall God arbetsmiljö. Samverkan Arbetsmiljöombud / -kommitté

Arbetsmiljölagen. Ramlag Förebygga ohälsa och olycksfall God arbetsmiljö. Samverkan Arbetsmiljöombud / -kommitté Arbetsmiljö Arbetsmiljölagen Ramlag Förebygga ohälsa och olycksfall God arbetsmiljö Samverkan Arbetsmiljöombud / -kommitté Bedrivas systematiskt Ansvarsfördelning Tillsyn / Påföljder Arbetsmiljö Arbetsmiljöförordningen

Läs mer

Elföreskrifter & installationsregler

Elföreskrifter & installationsregler Elföreskrifter & installationsregler vi lyssnar lyhört på marknadens krav och hjälper våra kunder till rätt kunskap, på rätt plats och rätt tid inom organisationen. SIDA 2 Elföreskrifter & instllationsregler

Läs mer

behörighetssystem Ett informellt uppdrag att föreslå nya regler för Första åtgärden var att försöka ändra i redan

behörighetssystem Ett informellt uppdrag att föreslå nya regler för Första åtgärden var att försöka ändra i redan Ett nytt framtida behörighetssystem Ett informellt uppdrag att föreslå nya regler för elinstallatörer. Första åtgärden var att försöka ändra i redan gällande regler. Avvägning mellan juridik, teknik och

Läs mer

Regelverk. Arlanda

Regelverk. Arlanda Regelverk Arlanda 20181204 RIKSDAG REGERING MYNDIGHET TVINGANDE EJ TVINGANDE Regelverk Regler Branschstandard EBR, ESA Normer Svenska och internationell standard, IEC, EN,SEN, SS ELSÄKERHETSVERKET ARBETSMILJÖ

Läs mer

Vem är ansvarig för arbetsmiljön? Med arbetsmiljö menas

Vem är ansvarig för arbetsmiljön? Med arbetsmiljö menas Vem är ansvarig för arbetsmiljön? 1 Med arbetsmiljö menas fysiska psykologiska sociala förhållanden på arbetsplatsen Vi kommer att fokusera på de fysiska arbetsmiljöriskerna och hur de åtgärdas. 2 1 Lagstiftning

Läs mer

Arbete på och vid anläggning. SSG Elansvarsträff 25-26 november 2015 Magnus Karlsson, Peter Lindberg, Kim Reenaas

Arbete på och vid anläggning. SSG Elansvarsträff 25-26 november 2015 Magnus Karlsson, Peter Lindberg, Kim Reenaas Arbete på och vid anläggning SSG Elansvarsträff 25-26 november 2015 Magnus Karlsson, Peter Lindberg, Kim Reenaas Vi är Elsäkerhetsverket! FRÅGA Innehåll Kort om Elsäkerhetsverket Vad ser Elsäkerhetsverket

Läs mer

Arbetsmiljöarbete.

Arbetsmiljöarbete. Arbetsmiljöarbete peter.caspersson@managementsupport.se 1 Människan är en Bio psyko social varelse 2 Diskutera Hur påverkar påståendet Arbetsmiljöarbete? 3 Juridiska Pyramiden Skall AML AMF AFS Riksdag

Läs mer

Sanktionsavgiftsutredningen. Dag Linde, arbetsrättsjurist, Arbetsgivarpolitiska avdelningen Arbetsrättssektionen

Sanktionsavgiftsutredningen. Dag Linde, arbetsrättsjurist, Arbetsgivarpolitiska avdelningen Arbetsrättssektionen Sanktionsavgiftsutredningen Dag Linde, arbetsrättsjurist, Arbetsgivarpolitiska avdelningen Arbetsrättssektionen Olika sanktioner inom arbetsmiljöområdet Straffsanktionerade handlingar t.ex. BrB 3 kap 10

Läs mer

Arbetsmiljöansvar och straffansvar. två helt olika saker

Arbetsmiljöansvar och straffansvar. två helt olika saker Arbetsmiljöansvar och straffansvar två helt olika saker Arbetsmiljöansvar och straffansvar två helt olika saker Arbetsmiljöverket 2016 Texter: Avdelningen för regelarbete och expertstöd Redaktör: Marianne

Läs mer

Bosse Johansson RPS 2010-11-01

Bosse Johansson RPS 2010-11-01 Bosse Johansson Vår organisation Generaldirektör Elsäkerhetsrådet Stab Verksamhetsstöd Elektrisk materiel Behörighet Elektriska anläggningar Regionkontor Nord, Syd, Väst, Öst VÅRA KONTOR Umeå Kristinehamn

Läs mer

Vem har behörighetsansvaret vid uthyrning? (Uthyrningsfirma) Postad av Anonym Gäst - 06 jun :07

Vem har behörighetsansvaret vid uthyrning? (Uthyrningsfirma) Postad av Anonym Gäst - 06 jun :07 Vem har behörighetsansvaret vid uthyrning? (Uthyrningsfirma) Postad av Anonym Gäst - 06 jun 2017 18:07 Hej! Jag är lite osäker på vem jag ska kontakta ang detta då alla säger olika men jag hoppas att ni

Läs mer

NÄR KAN EN ARBETSMILJÖANSVARIG CHEF BLI DÖMD FÖR ARBETSMILJÖBROTT?

NÄR KAN EN ARBETSMILJÖANSVARIG CHEF BLI DÖMD FÖR ARBETSMILJÖBROTT? NÄR KAN EN ARBETSMILJÖANSVARIG CHEF BLI DÖMD FÖR ARBETSMILJÖBROTT? 2017-05-19 Upplägget Arbetsmiljöansvar och straffansvar två olika saker Arbetsgivarens ansvar enligt AML och föreskrifter De straffrättsliga

Läs mer

Arbete på elektrisk materiel

Arbete på elektrisk materiel 2003-10-10 Sida 1 (9) *AFEL* *AF EL -* Arbete på elektrisk materiel Innehållsförteckning 1 Arbete på elektrisk materiel... 2 1.1 Bakgrund... 2 1.2 Syfte... 2 1.3 Ordförklaringar... 3 2 Elektriskt arbete...

Läs mer

Delegering av arbetsmiljö 2016

Delegering av arbetsmiljö 2016 Tjänsteskrivelse 1 (1) 2015-10-30 FHN 2015.0027 Handläggare Ulrika Lundgren Folkhälsonämnden Delegering av arbetsmiljö 2016 Sammanfattning Enligt AFS 2001:1 ska arbetsgivaren fördela uppgifterna i verksamheterna

Läs mer

Ansvar för vissa andra skyddsansvariga under planeringen och projekteringen

Ansvar för vissa andra skyddsansvariga under planeringen och projekteringen Ansvar för vissa andra skyddsansvariga under planeringen och projekteringen 10 Även de som medverkar vid planeringen och projekteringen ska, inom ramen för sina uppdrag, i tillämpliga delar följa det som

Läs mer

Arbetsgivarens arbetsmiljöansvar och chefens arbetsmiljöuppgifter

Arbetsgivarens arbetsmiljöansvar och chefens arbetsmiljöuppgifter Maj 2013 Arbetsgivarens arbetsmiljöansvar och chefens arbetsmiljöuppgifter Ett pussel med sju lika viktiga bitar Innehåll Förord... 2 Olika typer av ansvar... 3 Delegering ett pussel med sju lika viktiga

Läs mer

Installation av småskaliga anläggningar för... Vind- och solel.

Installation av småskaliga anläggningar för... Vind- och solel. Installation av småskaliga anläggningar för... Vind- och solel. Vind- och solel Intresset för småskaliga anläggningar för vind- och solel ökar. För att underlätta för dig som elinstallatör får du här en

Läs mer

Starta eget under en annans berhörighet Postad av Nicklas Malja - 14 mar :13

Starta eget under en annans berhörighet Postad av Nicklas Malja - 14 mar :13 Starta eget under en annans berhörighet Postad av Nicklas Malja - 14 mar 2013 00:13 Tjena! Har funderat nu på att starta eget ett tag, har jobbat i 5 år sedan studenten och har bra kontakter som kan försörja

Läs mer

Urklipp från Elinstallatören. Urklipp från Elinstallatören

Urklipp från Elinstallatören. Urklipp från Elinstallatören NY ELLAG I SVERIGE Den 1 juli 2017 börjar den nya elsäkerhetslagen att gälla. Det innebär att Sverige får ett helt nytt system för vilka krav som gäller för den som utför elinstallationer. De nya reglerna

Läs mer

Elektriker eller elinstallatör. lika men inte samma

Elektriker eller elinstallatör. lika men inte samma Elektriker eller elinstallatör lika men inte samma Det kan vara svårt att förstå skillnaden mellan en elektriker och en elinstallatörs roll, men det är viktigt att veta vad som ligger i de olika begreppen.

Läs mer

Skadeståndsrätt I och II

Skadeståndsrätt I och II Skadeståndsrätt I och II Inledning Skilj mellan skadestånd I ett kontraktsförhållande Utanför ett kontraktsförhållande Skadeståndslagen reglerar primärt det utomobligatoriska ansvaret (dvs. vad som gäller

Läs mer

Arrangeras av Voltimum.se portalen för elproffs

Arrangeras av Voltimum.se portalen för elproffs Elseminarium 2004 14.30-15.00 15.00-15.15 15.15-16.00 16.00-16.20 Kaffe och registrering Voltimum presenterar sig och kvällens program Elsäkerhet och standarder Minimässa 16.20-17.05 17.05-17.20 17.20-18.05

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Elsäkerhetsförordning; utfärdad den 16 mars 2017. SFS 2017:218 Utkom från trycket den 28 mars 2017 Regeringen föreskriver följande. 1 Denna förordning är meddelad med stöd av

Läs mer

Arbetsmiljö- Arbetsmiljöförordningen. Arbetsmiljöverket. fastställer grundläggande regler. ger. rätt att ge ut föreskrifter

Arbetsmiljö- Arbetsmiljöförordningen. Arbetsmiljöverket. fastställer grundläggande regler. ger. rätt att ge ut föreskrifter Arbetsmiljö- lagen fastställer grundläggande regler Arbetsmiljöförordningen ger Arbetsmiljöverket rätt att ge ut föreskrifter 1 Lagens syfte Förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet Även i övrigt uppnå

Läs mer

Rentalbranschens policy för god elsäkerhetsteknisk praxis

Rentalbranschens policy för god elsäkerhetsteknisk praxis PM 1(5) Leena Haabma Hintze 2009-09-22 (rev 2009-01-12, 2008-09-30) Rentalbranschens policy för god elsäkerhetsteknisk praxis Sammanfattning En byggplatscentral med uttagsdon som en gång tillverkats i

Läs mer

Vägledning vid elolycka

Vägledning vid elolycka Vägledning vid elolycka 2? I den här broschyren finns information om vad du behöver tänka på om en elolycka inträffar. Du får övergripande vägledning i hur du ska agera om du plötsligt befinner dig i en

Läs mer

ABT-Boende. Dnr:15EV460. Göran Olsson

ABT-Boende. Dnr:15EV460. Göran Olsson ABT-Boende Dnr:15EV460 Göran Olsson ELSÄKERHETSVERKET Författare: Göran Olsson Sammanfattning Sammanfattning Projektet har syftat till att kartlägga ellagstiftningens efterlevnad vid ABT-boenden, gällande

Läs mer

Skyddsglasögon som obligatoriskt skydd på JM

Skyddsglasögon som obligatoriskt skydd på JM Skyddsglasögon som obligatoriskt skydd på JM Gäller från och med den 1 januari 2018 Beslut är taget på JM mars 2017 Beslut att JM inför skyddsglasögon som en del av den obligatoriska skyddsutrustning från

Läs mer

LAGERMILJÖ = RISKMILJÖ

LAGERMILJÖ = RISKMILJÖ LAGERMILJÖ = RISKMILJÖ Alla lager oavsett storlek eller ålder är en s.k. RISKMILJÖ Detta innebär att sannolikheten för olyckor är betydligt större där än på många andra arbetsplatser. Det finns regler

Läs mer

1. Syfte Syftet är klargöra uppgiftsfördelningen för att säkerställa en effektiv ledning och styrning inom arbetsmiljö.

1. Syfte Syftet är klargöra uppgiftsfördelningen för att säkerställa en effektiv ledning och styrning inom arbetsmiljö. Verktygslådan SMART Titel Utgåva Uppgiftsfördelning 2015-01-23 1. Syfte Syftet är klargöra uppgiftsfördelningen för att säkerställa en effektiv ledning och styrning inom arbetsmiljö. 2. Förutsättningar

Läs mer

Nya elsäkerhetslagen en introduktion

Nya elsäkerhetslagen en introduktion Nya elsäkerhetslagen en introduktion Innehåll Det nya regelverket Krav på elinstallationsföretag Egenkontrollprogrammets delar Hur påverkas du som individ? Stöd i arbetet Det nya regelverket Det nya elsäkerhetsregelverket

Läs mer

Rapportering av risker och händelser arbetsmiljö, miljö och säkerhet

Rapportering av risker och händelser arbetsmiljö, miljö och säkerhet Rapportering av risker och händelser arbetsmiljö, miljö och säkerhet 1 (7) Innehållsförteckning 1 Om dokumentet... 3 2 Syfte... 3 3 Beskrivning... 3 3.1 Intern anmälan Mälarenergi... 3 3.2 Intern kommunikation...

Läs mer

Samordningsansvaret för arbetsmiljön

Samordningsansvaret för arbetsmiljön Samordningsansvaret för arbetsmiljön Samordningsansvaret för arbetsmiljön När två eller flera företag eller andra arbetsgivare samtidigt arbetar på samma arbetsställe ska de samarbeta för att ordna säkra

Läs mer

Samordningsansvaret för arbetsmiljön

Samordningsansvaret för arbetsmiljön Samordningsansvaret för arbetsmiljön Samordningsansvaret för arbetsmiljön När två eller flera företag eller andra arbetsgivare samtidigt arbetar på samma arbetsställe ska de samarbeta för att ordna säkra

Läs mer

DLE Oslo Lars Hansson

DLE Oslo Lars Hansson DLE Oslo Lars Hansson Något om dagen Hur ser elsäkerhetsmyndigheten ut i Sverige Hur arbetar vi i Sverige Hur ser lagstiftningen ut i Sverige Hur ser hjälpmedlen ut i Sverige Hur når vi elsäkerhet i Sverige

Läs mer

En rapport om elsäkerhetsoch arbetsmiljöansvar inom energibranschen

En rapport om elsäkerhetsoch arbetsmiljöansvar inom energibranschen En rapport om elsäkerhetsoch arbetsmiljöansvar inom energibranschen Reviderad juni 2012 ANSVAR En rapport om elsäkerhetsoch arbetsmiljöansvar inom energibranschen 3 EnergiFöretagens Arbetsgivareförening

Läs mer

Guide för en bättre arbetsmiljö

Guide för en bättre arbetsmiljö Guide för en bättre arbetsmiljö Hur har ni det på arbetsplatsen? Vad bidrar till att det känns bra? Hur kan det bli bättre? 1 Börja med att svara på frågorna i rutan. Svaren ger troligtvis några exempel

Läs mer

Ansvar och befogenhet i arbetsmiljön

Ansvar och befogenhet i arbetsmiljön Ansvar och befogenhet i arbetsmiljön 2 Arbetsgivaren ansvarar för arbetsmiljön Det är alltid arbetsgivaren som ansvarar för att arbetstagarna ska kunna utföra sina arbetsuppgifter utan att bli skadade

Läs mer