Ta bort aviseringar genom att gå till inställningar och Aviseringar, gå genom tillsammans vilka appar som man vill att skall plinga till:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ta bort aviseringar genom att gå till inställningar och Aviseringar, gå genom tillsammans vilka appar som man vill att skall plinga till:"

Transkript

1 10 tips för att senioranpassa en Android platta eller telefon I takt med att utvecklingen går framåt och smarttelefonerna och pekplattorna blir allt mer avancerade, blir de tyvärr allt svårare för en nybörjare att förstå sig på. Den här guiden går därför genom de inställningar som kan göras på en Android-apparat för att underlätta användningen för en nybörjare och speciellt för seniorer. För ipad och iphone finns i vissa fall liknande inställningar, men inte alltid och den här guiden tar inte upp dem. Apparaten kan anpassas av den som hjälper senioren att komma igång eller att ta i bruk apparaten. Det är alltså inte i första hand meningen att du om du är nybörjare själv skall göra inställningarna, utan det rekommenderas att du söker hjälp av en it-handledare i pensionärsföreningen eller barn, barnbarn för att göra inställningarna. Det rekommenderas i tillägg att personen hjälper dig komma igång med användningen av plattan eller telefonen. Inställningarna är baserade på erfarenheter och svårigheter som andra seniorer upplevt när de börjat använda platta, det är saker som inte mera erfarna nödvändigtvis tänker på att kan vara besvärliga. Det är ofta funktioner som ur ett pedagogiskt perspektiv gör det svårare att förstå var man är, hur man hamnade där eller hur man skall hitta tillbaka. Det är också saker som kan göras på flera sätt, i början av inlärningsprocessen är det bättre om saker och ting görs på ett sätt som kan göras i egen takt och inte är känsligt för feltryck eller kräver fingerfärdighet. Det finns flera märken som alla har Android-systemet: Samsung, Huawei, LG, Nokia osv. Själva Android-systemet är ändå gjort av Google. I praktiken har alla olika märken tagit Googles Androidsystem och lagt sin egen prägel på det. Det betyder att utseendet och funktionen på olika Androidapparater kan variera samt att det finns olika appar som är specifika för just det märket. Det betyder också att nya versioner och uppdateringar som Google gör inte direkt eller överhuvudtaget kommer till din apparat. Det här kan låta krångligt, men det är orsaken till att även om telefonen har Android operativsystemet, så kan det hända att beskrivningen i den här guiden inte stämmer precis på just den apparat som du har framför dig. Om du inte hittar inställningen som beskrivet här, är det därför bäst att googla för att försöka hitta motsvarigheten. Alla inställningar som nämns här borde ha en motsvarighet på alla Android-telefoner. Dessutom är det värt att notera att många av funktionerna och apparna som har lagts till den ursprungliga Android-versionen ofta är onödiga eller dubletter i bemärkelsen att det finns en motsvarande standard funktion eller app som man klarar sig med, så en stor del av att göra apparaten lättare att förstå sig på och använda är att ta bort dessa funktioner (eller ena av dem).

2 1. Förläng skärmens timeout Gå till Inställningar, under kategorin Display finns en inställning för skärmtimeout. Den är vanligen inställd på 30 sekunder, medan 2 minuter i många fall är lämpligare: 2. Inställningar för aviseringar Ta bort aviseringar genom att gå till inställningar och Aviseringar, gå genom tillsammans vilka appar som man vill att skall plinga till: Man kan också gå in på avancerat och ställa in hurdan avisering man vill ha.

3 3. Uppdateringar Målet är att uppdateringar alltid installeras när de är tillgängliga och att det sker utan att användaren märker det. Det behöver ställas in i Inställningarna: och i Google Play i butikens inställningar: Om det är en telefon med fast pris för dataanvändningen eller en platta med SIM-kort, kan du ställa in den så att den också uppdaterar utan Wifi nät. Om användaren inte har ett wifi-nät hemma installeras inte uppdateringar annars!

4 För en Samsung telefon kommer appar också från Galaxy apps, det lönar sig att ställa in automatisk uppdatering även här: 4. Gör skärmen mindre känslig för långa tryck Du kan ställa in hur lång en lång tryckning eller pekning på skärmen skall vara, för att undvika att systemet skall tror att det är en lång tryckning när användaren försöker öppna en app. Gå till Inställningar, Tillgänglighet, Fingerfärdighet, där hittas en inställning för Fördröjning för tryck och håll nedtryck som kan ställas till något av de föreslagna värdena eller något helt eget genom att trycka så länge du vill på skärmen. Om du trycker 4 sekunder så betyder det att man efter det måste trycka minst lika länge för att systemet skall tolka det som en lång tryckning. 5. Appar på hemskärmen Gå genom vilka appar användaren har på hemskärmen samt vilka widgetar personen har på sina skärmar. Grovt taget kan man säga att de flesta kan städa bort sådant som de inte alls eller sällan använder, samt att de flesta borde klara sig med en skärm, de appar och widgetar man verkligen använder har man på första och enda skärmen och resten hittar man i alla appar. Apparna nere i kanten kan också anpassas: Telefon, meddelanden, webbläsare, e-post. Flytta på appar och widgetar, ta bort onödiga skärmar och widgetar, ändra storlek eller visa hur man gör det genom att hålla fingret nedtryckt på appen eller widgeten.

5 6. Widgetar på hemskärmen Diskutera om personen skulle ha användning av fler widgetar, genvägar (till webben) eller snabbuppringning. Vanligen finns väder-widgeten och google-widgeten färdigt insatt, dessa kan tas bort eller andra kan läggas till. Widgetarna hänger ihop med apparna, så om du installerat en ny app kan det ha dykt upp widgetar samtidigt. Du kan ofta också ändra storlek på widgetarna och du kan alltid ändra placeringen. 7. Inställningar för tangentbordet Många upplever svårigheter att skriva på sin apparat pga att den automatiskt korrigerar eller ändrar orden man skriver, så att slutresultatet blir oanvändbart. Hur man hittar den här inställningen varierar rätt mycket beroende på version och märke, men den finns alltid. Gå till inställningar och Språk och inmatning. Man kan ha flera tangentbord men ett är valt, gå till det tangentbordet (här i exemplet Samsung tangentbord, tryck på Skärmtangentbord -> Samsung-tangentbord). Man kommer till samma från själva tangentbordet genom att hålla nedtryckt knappen med ett litet kugghjul. Den inställning vi letar efter är Förutsedd text, och den önskar vi slå av. I Samsung exemplet finns den under Smart Skrift. Den inställning som ofta kan lämnas på är automatisk första bokstav som versal.

6 8. Appar som inte behövs Ofta kommer det när man går genom apparna på hemskärmen eller i andra sammanhang, fram appar som inte alls används. Om de går att ta bort så gör det genom att hålla fingret på och avinstallera, om det inte går kan man flytta dem i en egen mapp eller dölja dem (det finns i allmänhet inställning för att dölja appar, men det varierar kraftigt beroende på märke och modell). 9. Google-konto Kolla att personen vet sitt lösenord, dvs har det uppskrivet någonstans. Om den inte vet, be den gräva hemma och bl.a. leta efter papper som följde med från butiken där apparaten köptes. Lägg till telefonnummer till kontot, så att det kan återställas via telefonnumret om det behövs i framtiden. Du kan välja vad som säkerhetskopieras till kontot (molnet). Målet är att det skall ske utan att användaren vet om det, och inget ska frågas eller varnas. Ställ in endast en säkerhetskopiering, Google rekommenderas varvid det sker från Google-inställningar: Om bilder säkerhetskopieras, gå till Foto-appen och ställ in detaljerna där för hur bilder raderas från enheten. 10. ICE-information Kolla vad det finns för ICE-funktioner på telefonen, det kan vara en ICE-grupp, ICE-kontakt eller ibland genom att lägga till ICE-kontakt i ägarinformation. Meningen är att kunna ange någon kontakt som syns på skärmen utan att behöva låsa upp telefonen.

Den här guiden går därför genom de inställningar som kan göras för att underlätta användningen för en nybörjare och speciellt för seniorer.

Den här guiden går därför genom de inställningar som kan göras för att underlätta användningen för en nybörjare och speciellt för seniorer. 10 tips för att senioranpassa en Android platta eller telefon I takt med att utvecklingen går framåt och smarttelefonerna och pekplattorna blir allt mer avancerade, blir de tyvärr allt svårare för en nybörjare

Läs mer

Lättlästa instruktioner för Samsung Galaxy Tab 3

Lättlästa instruktioner för Samsung Galaxy Tab 3 Lättlästa instruktioner för Samsung Galaxy Tab 3 I samarbete med: Med hjälp av de här lättlästa instruktionerna lär du dig att använda en Samsung Galaxy Tab 3 med operativsystemet Android 4.1.2. Ett operativsystem

Läs mer

Installationsguide läsplatta

Installationsguide läsplatta Installationsguide läsplatta 1. Du startar läsplattan genom att hålla in på/av-knappen (power) som sitter längst upp på långsidan på läsplattan. Släcks skärmen så trycker du bara en gång nätt på på/av-knappen

Läs mer

Vår förening finns i Boappa

Vår förening finns i Boappa Vår förening finns i Boappa Boappa Vad är Boappa? Boappa är en boendeapp som förenklar kommunikationen från styrelsen och låter dig samarbeta med dina grannar. Meddelanden från styrelsen All information

Läs mer

Informationen i detta dokument bygger på att mobiltelefonen har Android version 8 eller senare.

Informationen i detta dokument bygger på att mobiltelefonen har Android version 8 eller senare. Installationsmanual Android 8 Xone Android 1. Om dokumentet Denna manual beskriver installation och uppstart av appen (Phoniro Care), som är byggd på Phoniros nya plattform för mobilappar, kallad Xone.

Läs mer

Lättlästa instruktioner för Samsung Galaxy Tab 3

Lättlästa instruktioner för Samsung Galaxy Tab 3 Lättlästa instruktioner för Samsung Galaxy Tab 3 I samarbete med: Med hjälp av de här lättlästa instruktionerna lär du dig att använda en Samsung Galaxy Tab 3 med operativsystemet Android 4.1.2. Ett operativsystem

Läs mer

Handi5 SW Demo. Installationsanvisningar. Rev H SE

Handi5 SW Demo. Installationsanvisningar. Rev H SE Bruksanvisning Handi5 SW Demo Installationsanvisningar Rev H SE 2 1. Inledning I det här dokumentet ges en generell beskrivning av hur man installerar en demoversion av Handi5 SW. Bilderna visar hur det

Läs mer

Lättlästa instruktioner för pekplattan Samsung Galaxy Tab 3

Lättlästa instruktioner för pekplattan Samsung Galaxy Tab 3 Lättlästa instruktioner för pekplattan Samsung Galaxy Tab 3 I samarbete med: December 2014 Lättlästa instruktioner för hur du använder en Samsung Galaxy Tab 3 med operativsystemet Android 4.1.2. Samsung

Läs mer

Välkommen till Capture.

Välkommen till Capture. Välkommen till Capture http://capture-app.com Välkommen till Capture! Med Capture kan du spara, se och dela dina bilder och videor på alla dina enheter mobil, surfplatta och PC/ Mac. När du har laddat

Läs mer

Rekonditionering. Handi Xcover 3. Art.nr Rev A SE

Rekonditionering. Handi Xcover 3. Art.nr Rev A SE Instruktion Rekonditionering Handi Xcover 3 Art.nr 706450 Rev A SE Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Viktig information... 3 1.2 Licens... 3 1.3 Förlängning av licensen... 3 2 Medföljande delar...

Läs mer

MobileIron Uppdaterad

MobileIron Uppdaterad Stadsledningsförvaltningen IT-avdelningen Hanterad ipad via MobileIron Uppdaterad 2016-05-23 Hanterad ipad via MobileIron Sida 1 av 14 Innehåll 1. Installation av befintlig ipad... 3 2. Installation av

Läs mer

Här är lite av det vi ska titta på idag. Men framför allt så ska det finnas utrymme för er att fråga om det som ni har problem med!

Här är lite av det vi ska titta på idag. Men framför allt så ska det finnas utrymme för er att fråga om det som ni har problem med! 1 Här är lite av det vi ska titta på idag. Men framför allt så ska det finnas utrymme för er att fråga om det som ni har problem med! 2 För att du ska kunna använda din platta så behöver du ha någon sorts

Läs mer

Rekonditionering. Handi Xcover 2. Art.nr 706350. Rev A SE

Rekonditionering. Handi Xcover 2. Art.nr 706350. Rev A SE Instruktion Rekonditionering Handi Xcover 2 Art.nr 706350 Rev A SE Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Viktig information... 3 2 Medföljande delar... 3 3. Rekonditioneringsförfarande... 4 3.1 Funktionskontroll...

Läs mer

Total omstart Handi Defy+

Total omstart Handi Defy+ Total omstart Handi Defy+ Total omstart innebär att Handi Defy+ startas om från grunden på samma sätt som första gången den startades. Detta blir aktuellt om Handi Defy+ ska lämnas till en ny användare

Läs mer

Rekonditionering. Handi Note 4. Art.nr 706425. Rev B SE

Rekonditionering. Handi Note 4. Art.nr 706425. Rev B SE Instruktion Rekonditionering Handi Note 4 Art.nr 706425 Rev B SE Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Viktig information... 3 1.2 Licens... 3 1.3 Förlängning av licensen... 3 2 Medföljande delar...

Läs mer

Hjälpmedelscentralen. Välkomna!

Hjälpmedelscentralen. Välkomna! Välkomna! Vad finns i din Smartphone? Vad finns i din Smartphone? meddelanden socialt umgänge underhållning (spel, musik) planering påminnelser Vad finns i din Smartphone?. hitta platser eller personer

Läs mer

ipad för alla ios 12

ipad för alla ios 12 ipad för alla ios 12 Copyright Docendo AB Det är förbjudet att kopiera bilder och text i denna bok genom att trycka, foto kopiera, skanna eller på annat sätt mångfaldiga enligt upphovsrättslagen. Våra

Läs mer

Smarta telefoner. Smarta telefoner. Smarta telefoner vad är det? Lite statistik

Smarta telefoner. Smarta telefoner. Smarta telefoner vad är det? Lite statistik Smarta telefoner Smarta telefoner Smarta telefoner vad är det? Termen smartphone användes första gången 1997 vid lanseringen av Ericsson GS88, även kallad Ericsson Penelope. GS88 var dock endast en koncepttelefon

Läs mer

DIN SURFPLATTA FÖR KONGRESSEN HUR MAN GÅR TILLVÄGA

DIN SURFPLATTA FÖR KONGRESSEN HUR MAN GÅR TILLVÄGA DIN SURFPLATTA FÖR KONGRESSEN HUR MAN GÅR TILLVÄGA Hur sätter jag på min surfplatta: Strömbrytaren är placerad på kanten av surfplattan, strömbrytaren känns igen på denna symbol skärmen tänds. Tryck och

Läs mer

Smarta telefoner. Smarta telefoner. Smarta telefoner vad är det? Lite statistik

Smarta telefoner. Smarta telefoner. Smarta telefoner vad är det? Lite statistik Smarta telefoner Smarta telefoner Smarta telefoner vad är det? Termen smartphone användes första gången 1997 vid lanseringen av Ericsson GS88, även kallad Ericsson Penelope. GS88 var dock endast en koncepttelefon

Läs mer

Välkommen till Dropbox!

Välkommen till Dropbox! Lär dig hur du kommer igång med Dropbox: 1 2 3 4 Skydda dina filer Ta med dina saker, vart du än ska Skicka stora filer Arbeta med filer tillsammans Välkommen till Dropbox! 1 Håll dina filer säkra Dropbox

Läs mer

KOM IGÅNG MED DIN IPHONE GUIDE

KOM IGÅNG MED DIN IPHONE GUIDE KOM IGÅNG MED DIN IPHONE GUIDE JSC IT-PARTNER Lerbacksgatan 13 571 38 NÄSSJÖ Tfn: 0380-55 65 00 Support: 0380-55 65 02 Ställ in din iphone Läs om hur du ställer in din Iphone. Först börjar du med att kolla

Läs mer

Låt datorn prata med mobilen

Låt datorn prata med mobilen DET BÄSTA FRÅN BÅDA VÄRLDARNA Låt datorn prata med mobilen Skicka sms från datorn Med Pushbullet kan du skriva dina sms med datorns tangentbord. Hej Jörgen! Du får ursäkta att det här meddelandet är långt,

Läs mer

iphone/ipad Snabbguide för anställda på HB

iphone/ipad Snabbguide för anställda på HB iphone/ipad Snabbguide för anställda på HB Innehållsförteckning: Första uppstarten... 1 Apple-ID... 1 Hitta min iphone... 1 Trådlöst nätverk (Wi-Fi)... 2 Kalender, E-post & Kontakter... 3 GW-Sync konfiguration...

Läs mer

Börja med att ladda ner appen Blacklens till din mobil. Finns både till iphone på Apple Store och till Android på Google Play.

Börja med att ladda ner appen Blacklens till din mobil. Finns både till iphone på Apple Store och till Android på Google Play. Sida 1 BLACKLENS APPEN Börja med att ladda ner appen Blacklens till din mobil. Finns både till iphone på Apple Store och till Android på Google Play. ANSLUTNING Det finns två sätt att ansluta kameran på:

Läs mer

eller Smarta mobiler som hjälpmedel för personer med dövblindhet Del 1 - De olika systemen och de inbyggda hjälpmedlen

eller Smarta mobiler som hjälpmedel för personer med dövblindhet Del 1 - De olika systemen och de inbyggda hjälpmedlen Digital ADL eller Smarta mobiler som hjälpmedel för personer med dövblindhet Del 1 - De olika systemen och de inbyggda hjälpmedlen Kommande delar: 2: 11/5 2017 13.00-15.00 Det är apparna som skapar hjälpmedlet!

Läs mer

Handi5 SW Demo. Installationsanvisningar. Rev E SE

Handi5 SW Demo. Installationsanvisningar. Rev E SE Bruksanvisning Handi5 SW Demo Installationsanvisningar Rev E SE 2 1. Inledning I det här dokumentet ges en generell beskrivning av hur man installerar en demoversion av Handi5 SW. Bilderna visar hur det

Läs mer

SeniorNet Huddinge Öppet hus Dagens tema: Smarta telefoner

SeniorNet Huddinge Öppet hus Dagens tema: Smarta telefoner SeniorNet Huddinge Öppet hus 2018-02-22 Dagens tema: Smarta telefoner Nu finns vi även på Facebook Vad är en Smartphone En vanlig mobiltelefon som du kan ringa och skicka SMS, MMS mm. En smartphone är

Läs mer

Uppstart av ipad och konfigurering av itunes konto.

Uppstart av ipad och konfigurering av itunes konto. Uppstart av ipad och konfigurering av itunes konto. När det gäller konto och appar på kommunens ipads så gäller ett konto per ipad. Detta innebär att man inte får dela appar mellan verksamhetens ipads.

Läs mer

Komma igång NSZ-GS7. Network Media Player. Rätt till ändringar förbehålles.

Komma igång NSZ-GS7. Network Media Player. Rätt till ändringar förbehålles. Komma igång SE Network Media Player NSZ-GS7 Rätt till ändringar förbehålles. Komma igång: ON/STANDBY Slår på eller stänger av spelaren. Styr anslutna enheter med en enda fjärrkontroll: För att du ska kunna

Läs mer

Innehåll. 1 Dokumentbeskrivning 3. 2 Användarinformation 3. 3 Installations anvisning Starta upp enheten 4

Innehåll. 1 Dokumentbeskrivning 3. 2 Användarinformation 3. 3 Installations anvisning Starta upp enheten 4 Version: 1.1 1 Innehåll 1 Dokumentbeskrivning 3 2 Användarinformation 3 3 Installations anvisning 4 3.1 Starta upp enheten 4 3.2 Sätta skärmlåskod 7 3.3 Skapa Google konto 9 3.4 Installera Mobileiron och

Läs mer

FOLKHÄLSAN SYD AB RESURSCENTRET/DATATEKET

FOLKHÄLSAN SYD AB RESURSCENTRET/DATATEKET ipad Användartips FOLKHÄLSAN SYD AB RESURSCENTRET/DATATEKET 09 315 5312 Sammanställning: Johan Palmén I denna guide finns samlat en del information som kan hjälpa till vid ipadanvändning. Guiden är sammansatt

Läs mer

Manual Lead tracking. Version 1.0 2013-12-12

Manual Lead tracking. Version 1.0 2013-12-12 Manual Lead tracking Version 1.0 2013-12-12 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Om manualen... 3 1.2 Om tjänsten... 3 2 Använd tjänsten för första gången... 4 2.1 Installera applikationen... 4 2.2

Läs mer

Smarta telefoner och abonnemang! Öppet Hus

Smarta telefoner och abonnemang! Öppet Hus Smarta telefoner och abonnemang! Öppet Hus 2019-04-11 Vad är en smartphone? I grund och botten är en smartphone en helt vanlig telefon som du kan ringa och skicka sms med, men den kan mycket mer än så.

Läs mer

Installation X c o v e r 4

Installation X c o v e r 4 Installation X c o v e r 4 Installation av Pager i en Samsung Xcover4 telefon Modell: SM-G390F Är telefonen helt ny görs följande steg innan installation Det kommer ett flertal hjälprutor för att lära

Läs mer

Handi5 SW Demo. Installationsanvisningar. Nedladdning direkt till enheten eller Manuell installation genom nedladdning av filer via PC.

Handi5 SW Demo. Installationsanvisningar. Nedladdning direkt till enheten eller Manuell installation genom nedladdning av filer via PC. Bruksanvisning Handi5 SW Demo Installationsanvisningar Nedladdning direkt till enheten eller Manuell installation genom nedladdning av filer via PC Rev D SE 1. Inledning I det här dokumentet ges en generell

Läs mer

Guide till SvD:s. digitala korsord

Guide till SvD:s. digitala korsord Guide till SvD:s digitala korsord Välkommen att prova SvD:s korsord digitalt. Du kan ha ett eller flera korsord i gång samtidigt och om ingen tävling pågår kan du även få ledtrådar och facit direkt på

Läs mer

SP-1101W/SP-2101W Quick Installation Guide

SP-1101W/SP-2101W Quick Installation Guide SP-1101W/SP-2101W Quick Installation Guide 05-2014 / v1.0 1 I. Produktinformation I-1. Paketets innehåll I-2. Omkopplare smart kontakt Frontpanel Snabbinstallationsguide CD med snabbinstallationsgui den

Läs mer

BRUKSANVISNING PFF-1010WHITE SVENSKA. Läs hela denna handbok noga innan produkten ansluts, används eller anpassas.

BRUKSANVISNING PFF-1010WHITE SVENSKA.  Läs hela denna handbok noga innan produkten ansluts, används eller anpassas. BRUKSANVISNING PFF-1010WHITE www.denver-electronics.com Läs hela denna handbok noga innan produkten ansluts, används eller anpassas. SVENSKA 1 2 3 4 5 USB RESET DC 1. Ström Tryck för att slå på eller av

Läs mer

Välkommen till Dropbox!

Välkommen till Dropbox! Lär dig att komma igång med Dropbox: 1 2 3 4 Skydda dina filer Ta med dina saker, var du än är Skicka stora filer Arbeta i filer tillsammans Välkommen till Dropbox! 1 Håll dina filer säkra Dropbox gör

Läs mer

Skydda din Dropbox med säker kryptering!

Skydda din Dropbox med säker kryptering! Skydda din Dropbox med säker kryptering! 7 Stoppa NSA:s övervakning 7 Funkar med valfri molntjänst 7 Stor guide till gratistjänsten Boxcryptor. Boxcryptor skyddar dina filer i molnet Är du orolig att någon

Läs mer

Allmän information ITS Fjärrskrivbord

Allmän information ITS Fjärrskrivbord ITS fjärrskrivbord Allmän information ITS Fjärrskrivbord I den här pärmen hittar du instruktioner för hur du loggar in på fjärrskrivbordet, både från ditt kontor och när du jobbar någon annanstans. Du

Läs mer

Lättlästa instruktioner för ipad ios7

Lättlästa instruktioner för ipad ios7 Lättlästa instruktioner för ipad ios7 I samarbete med: Hösten 2014 Med hjälp av de här lättlästa instruktionerna lär du dig att använda en ipad med operativsystemet ios7. Ett operativsystem är det viktigaste

Läs mer

Rekonditionering. Handi One+ Art.nr Programversion eller senare. Rev A SE

Rekonditionering. Handi One+ Art.nr Programversion eller senare. Rev A SE Instruktion Rekonditionering Handi One+ Art.nr 706471 Programversion 5.3.6 eller senare Rev A SE Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Viktig information... 3 1.2 Licens... 3 1.3 Förlängning av licensen...

Läs mer

Om du är en van användare kan du hoppa över de mest grundläggande instruktionerna.

Om du är en van användare kan du hoppa över de mest grundläggande instruktionerna. Dito manual Nedanstående manual är riktad till dig som inte tidigare har använt en läsplatta. Den hjälper dig med att komma igång med att läsa e-böcker på läsplattan och med att använda Akademibokhandelns

Läs mer

Om du har ett mailkonto tex. Outlook har du också ett konto i Microsoft

Om du har ett mailkonto tex. Outlook har du också ett konto i Microsoft Lite spöklikt! Inte så spöklikt om vi får veta att molnet bara är ett namn på en okänd lagringsplats, som kan finnas på vilken plats som helst på jordklotet. Både Apple, Microsoft och Google har som villkor

Läs mer

1 Komma igång. 1.1. Start 1) Installera Micro-SIM 2) Starta mobilen 3) Ställ in tid och datum

1 Komma igång. 1.1. Start 1) Installera Micro-SIM 2) Starta mobilen 3) Ställ in tid och datum 1 Komma igång 1 Komma igång 3 2 Funktioner och appar 7 3 Tips och tricks 10 4 Index 14 1.1. Start 1) Installera Micro-SIM 2) Starta mobilen 3) Ställ in tid och datum Bakåt, håll ned för multitasker Volymkontroll

Läs mer

Snabbguide Hemtelefon i mobilen

Snabbguide Hemtelefon i mobilen Snabbguide Hemtelefon i mobilen Helt nya möjligheter att ringa billigt! Com Hem Kundservice 0771-55 00 00 comhem.se Grattis till ett bra val! Så snart du har installerat appen kan du börja ringa. Hemtelefon

Läs mer

7" Capacitive Android Tablet Tablet 729LE

7 Capacitive Android Tablet Tablet 729LE 7" Capacitive Android Tablet Tablet 729LE Lathund Hurtig start guide Hurtig brugervejleduing Pikakäyttöopas Quick Start Guide Egenskaper Wi-Fi b/g/n 7-tums touchscreen Stödjer appar från 3:e part Webbkamera

Läs mer

ÅGIT PRESENTERAR FILR SMIDIG OCH SÄKER FILÅTKOMST OCH DELNING

ÅGIT PRESENTERAR FILR SMIDIG OCH SÄKER FILÅTKOMST OCH DELNING ÅGIT PRESENTERAR FILR SMIDIG OCH SÄKER FILÅTKOMST OCH DELNING Novell Filr är som Dropbox, men betydligt säkrare. Från och med nu kan alla anställda och studerande inom Ålands gymnasium arbeta med sina

Läs mer

Guide för mobil utskrift och skanning för Brother iprint&scan (ios)

Guide för mobil utskrift och skanning för Brother iprint&scan (ios) Guide för mobil utskrift och skanning för Brother iprint&scan (ios) Innan du använder din Brother-maskin Definitioner av anmärkningar Följande symboler och principer används i den här bruksanvisningen:

Läs mer

Det virtuella tangentbordet

Det virtuella tangentbordet Kapitel tre Det virtuella tangentbordet I det här kapitlet ska vi titta närmare på tangentbordet i ipad och hur det används i olika sammanhang. Som du kanske har märkt öppnas tangentbordet automatiskt

Läs mer

Guide TES-Mobil. BYOD för externa utförare. Örebro kommun 2015-09-14 orebro.se

Guide TES-Mobil. BYOD för externa utförare. Örebro kommun 2015-09-14 orebro.se Guide TES-Mobil BYOD för externa utförare Örebro kommun 2015-09-14 orebro.se 2 DE TES-MOBIL Innehåll Kravspecifikation:... 3 Installation av Airwatch Container och CareApp... 3 Självserviceportal... 18

Läs mer

Här är en tydlig steg för steg-guide som beskriver hur du konfigurerar din e-post på en iphone (Apple).

Här är en tydlig steg för steg-guide som beskriver hur du konfigurerar din e-post på en iphone (Apple). Sida 1 (9) Här är en tydlig steg för steg-guide som beskriver hur du konfigurerar din e-post på en iphone (Apple). Vad innebär ett IMAP-konto? Med protokollet IMAP sparas all din e-post för kontot på servern,

Läs mer

Bygg din egen tidning med nya Flipboard 2.0

Bygg din egen tidning med nya Flipboard 2.0 Bygg din egen tidning med nya 7 Håll koll på dina sociala nätverk 7 Ett av de bästa sätten att läsa nyheter 7 Skicka din egen tidning till kompisarna. Sätt samman din egen tidning Med Flipboard skapar

Läs mer

Instruktion för konfiguration av e-post IMAP-konto på Apple iphone eller ipad

Instruktion för konfiguration av e-post IMAP-konto på Apple iphone eller ipad Sida 1 av 6 Här är en tydlig steg för steg-guide som beskriver hur du konfigurerar din e-post på en iphone (Apple). Det ser i princip likadant ut på en Apple ipad. OBS! Denna guide gäller endast för konfiguration

Läs mer

Lättlästa instruktioner för ipad ios8

Lättlästa instruktioner för ipad ios8 Lättlästa instruktioner för ipad ios8 I samarbete med: December 2014 Lättlästa instruktioner för hur du använder en ipad med operativsystemet ios8. En ipad är en pekplatta. En pekplatta kallas också för

Läs mer

Snabbguide för iphone / ipad

Snabbguide för iphone / ipad Snabbguide för iphone / ipad Innehållsförteckning Snabbguide för iphone / ipad... 1 Första uppstarten... 1 Apple-ID... 1 Hitta min iphone... 1 Säkerhetskod... 1 Trådlöst nätverk (Wi-Fi)... 2 E-post, kalender

Läs mer

Version lättläst. Så här använder du Legimus app. för Android

Version lättläst. Så här använder du Legimus app. för Android Så här använder du Legimus app för Android Innehåll Vad är Legimus?... 3 Talsyntes... 3 Legimus webb... 3 Kom igång med appen Legimus... 4 Logga in... 4 Bokhyllan... 4 Så här söker du en talbok... 5 Ladda

Läs mer

Västerviks kommuns E-portal

Västerviks kommuns E-portal Västerviks kommuns E-portal Inledning Genom E-portalen får du åtkomst till vissa program och funktioner i kommunens IT-miljö utan att vara ansluten till kommunens interna nätverk. E-portalen är en säker

Läs mer

13. Ändra inställningar så att det passar er:

13. Ändra inställningar så att det passar er: Kom igång med Managed Google Play Detta dokument beskriver kortfattat hur man kommer igång med att börja använda Managed Google Play (MGP) i DuoSTATION MDM. Skapa koppling mellan MDM och MGP 1. Skapa ett

Läs mer

Rekonditionering. Memoplanner Medium. Art.nr Rev B SE

Rekonditionering. Memoplanner Medium. Art.nr Rev B SE Instruktion Rekonditionering Memoplanner Medium Art.nr 462851 Rev B SE Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Viktig information... 3 1.2 Memoplanner-licens... 3 1.3 Förlängning av licensen... 3 2

Läs mer

Cereal Killer. Heta tips och tricks. Kapitel 11

Cereal Killer. Heta tips och tricks. Kapitel 11 Kapitel 11 Cereal Killer Heta tips och tricks Detta är den fjärde utgåvan av den här boken, och varje gång vi får möjlighet att uppdatera en bok vill vi göra mer än att bara berätta om nya finesser och

Läs mer

Uppdatering av läsplatta och mötesapp

Uppdatering av läsplatta och mötesapp 1 (18) Datum 2014-03-18 Systemförvaltning W3D3 och meetings Instruktion Uppdatering av läsplatta och mötesapp Den här instruktionen visar hur du gör för att uppdatera din läsplatta. Uppdateringen är viktig

Läs mer

LÄR KÄNNA DIN TELEFON

LÄR KÄNNA DIN TELEFON SNABBGUIDE LÄR KÄNNA DIN TELEFON Ström PÅ: tryck och håll inne strömknappen i 3 sekunder. Ström Av: tryck och håll inne strömknappen i 3 sekunder, och välj stäng av. ÖVERBLICK 1, Volymknappar 2, Strömknappen

Läs mer

Säkerhetskopiera mobilen

Säkerhetskopiera mobilen Säkerhetskopiera mobilen gratis och helautomatiskt 7 Bästa gratistipsen 7 För Android, Iphone och Windows Phone 7 Säkerhetskopiera till Dropbox. Så fixar du automatisk säkerhetskopiering av mobilen Visst

Läs mer

Snabbstartsguide. PC, Mac, Android & ios

Snabbstartsguide. PC, Mac, Android & ios Snabbstartsguide PC, Mac, Android & ios Installation på PC Gå in på Trend Micros webbplats för detaljerade systemkrav. För att ladda ned installationsprogrammet öppnar du nedladdningslänken i din Trend

Läs mer

LADDA NER SENASTE VERSIONEN AV MANUAL CAME R A SNABBGUI D E

LADDA NER SENASTE VERSIONEN AV MANUAL CAME R A SNABBGUI D E LADDA NER NASTE VERSIONEN AV MANUAL www.panono.com/go/manual CAME R A SNABBGUI D E ÖVERSIKT PANONO KAMERA 1 2 Avtryckarindikator Minneindikation USB-port 6 4 3 Batteriets laddningsnivå 5 1 PÅ/AV knapp,

Läs mer

Egenskaper. Vad finns i kartongen. Beskrivning

Egenskaper. Vad finns i kartongen. Beskrivning Egenskaper Wi-Fi b/g/n 8-tums touchscreen Stödjer appar från 3:e part Webbkamera G-sensor Mediaspelare Vad finns i kartongen 1 surfplatta 1 USB-kabel 1 nätadapter Lathund Beskrivning a. Till/från Håll

Läs mer

Instruktion för konfiguration av e-post IMAP-konto på Apple iphone

Instruktion för konfiguration av e-post IMAP-konto på Apple iphone Sida 1 av 6 Här är en tydlig steg för steg-guide som beskriver hur du konfigurerar din e-post på en iphone (Apple). Vad innebär ett IMAP-konto? Med protokollet IMAP sparas all din e-post för kontot på

Läs mer

Steg-för-steg-guide så lånar du en e-bok på ios!

Steg-för-steg-guide så lånar du en e-bok på ios! Steg-för-steg-guide så lånar du en e-bok på ios! Operativsystemet Android är det system som driver smartphones och surfplattor från en mängd olika tillverkare som t.ex. Samsung, Sony, HTC, LG m.fl. Följ

Läs mer

Vad är en smartphone? Varför har den inga knappar? Vad är Android? Vad betyder versionsnumren?

Vad är en smartphone? Varför har den inga knappar? Vad är Android? Vad betyder versionsnumren? Vad är en smartphone? I grund och botten är en smartphone en helt vanlig telefon som du kan ringa och skicka sms med, men den kan mycket mer än så. En smartphone är även uppkopplad på internet och låter

Läs mer

Part of Vitec Software Group. Kom igång med IntoWords för ipad

Part of Vitec Software Group. Kom igång med IntoWords för ipad Part of Vitec Software Group Kom igång med IntoWords för ipad Kom igång med IntoWords för ipad I det här dokumentet så får du en kort genomgång om hur IntoWords för ipad fungerar. Innehållsförteckning

Läs mer

10.1" Capacitive Android Tablet Tablet 1032DC

10.1 Capacitive Android Tablet Tablet 1032DC 10.1" Capacitive Android Tablet Tablet 1032DC Lathund Hurtig start guide Hurtig brugervejleduing Pikakäyttöopas Quick Start Guide Egenskaper Wi-Fi b/g/n 10.1-tums touchscreen Stödjer appar från 3:e part

Läs mer

CW263BT. Badrumsvåg. Manual

CW263BT. Badrumsvåg. Manual CW263BT Badrumsvåg Manual Innehållsförteckning 1. Specifikationer... 3 2. Batteri... 4 3. Drift/Funktion... 4 3. Indikation... 5 4. ios Enheter... 5 5. Android Enheter Installation... 10 6. Andra Instuktioner

Läs mer

Instruktion för konfiguration av e-post IMAP-konto på Apple iphone eller ipad

Instruktion för konfiguration av e-post IMAP-konto på Apple iphone eller ipad Sida 1 av 7 Här är en tydlig steg för steg-guide som beskriver hur du konfigurerar din e-post på en iphone (Apple). Det ser i princip likadant ut på en Apple ipad. OBS! Denna guide gäller endast för konfiguration

Läs mer

Innehåll Uppgifter ipad utbildning

Innehåll Uppgifter ipad utbildning Datum: 2015-03-09 Innehåll Uppgifter ipad utbildning ipad 1. Knappar 2. Hemskärmen & appar 3. Visa öppnade appar 4. Ordna appar 5. Skapa/ta bort mapp 6. Lägga till en app på ipaden 7. Ta bort en app på

Läs mer

Android. Ett alternativ till traditionella Windows-datorer

Android. Ett alternativ till traditionella Windows-datorer Android Ett alternativ till traditionella Windows-datorer Janne Wedlund Seniornet Huddinge Sept 2016 Vad är en Android-platta? Vad kan den göra och inte göra? Appar Utskrift Vanliga frågor Diskussion Support

Läs mer

Manual C3 BMS för Android-telefoner

Manual C3 BMS för Android-telefoner - för dig som gillar ovanliga fåglar 2012-09-24 Manual C3 BMS för Android-telefoner Hur fungerar det? Larmsystemet består av en server och databas i Stockholm samt applikationen C3 BMS i telefonen. Trafiken

Läs mer

Kom igång med lånad ipad

Kom igång med lånad ipad Kom igång med lånad ipad Denna instruktionsmanual beskriver hur du: 1. Förbereder och ställer in din ipad innan du kan använda den 2. Rensar din lånade ipad innan du lämnar tillbaka den OBS! Notera att

Läs mer

Copyright 2013 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Villkor för programvaran. Produktmeddelande

Copyright 2013 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Villkor för programvaran. Produktmeddelande Användarhandbok Copyright 2013 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Bluetooth är ett varumärke som tillhör ägaren och som används av Hewlett- Packard Company på licens. Google är ett varumärke som

Läs mer

BRUKSANVISNING. För Gree+ appen för pumpar med inbyggd wifi. Distributör: Gree v.2. Tillfällavägen Sävedalen

BRUKSANVISNING. För Gree+ appen för pumpar med inbyggd wifi. Distributör: Gree v.2. Tillfällavägen Sävedalen Gree+ 1804 v.2 BRUKSANVISNING För Gree+ appen för pumpar med inbyggd wifi Distributör: Tillfällavägen 15 433 63 Sävedalen www.scanmont.se Tack för att du valde denna klimatanläggning. Läs noga igenom bruksanvisningen

Läs mer

Användar Guide. är ett varumärke av Google Inc.

Användar Guide. är ett varumärke av Google Inc. Användar Guide Android TM är ett varumärke av Google Inc. - 2 - Tack för att du köpt en MINIX NEO X5mini. Följ denna guide för att ställa in din enhet. MINIX NEO X5mini är en revolutionerande smart media

Läs mer

Vi tror på att kommunikation ska vara roligt - därför är Prata utformad för att

Vi tror på att kommunikation ska vara roligt - därför är Prata utformad för att Instruktioner Lösenordet för Säkert Läge är edit. Välkommen till Prata! Vi tror på att kommunikation ska vara roligt - därför är Prata utformad för att locka till kommunikation genom färg, form och lekfullhet.

Läs mer

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet.

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Då du klickar på Användare öppnas denna bläddringslista.

Läs mer

Kom igång med lånad ipad

Kom igång med lånad ipad Kom igång med lånad ipad Denna instruktionsmanual beskriver hur du: 1. Förbereder och ställer in din ipad innan du kan använda den 2. Rensar din lånade ipad innan du lämnar tillbaka den OBS! Notera att

Läs mer

ParaGå-guide - privata utförare

ParaGå-guide - privata utförare ParaGå-guide - privata utförare Starta upp enheten Sid. 3 Aktivera låskod på telefonen Sid. 5 Skapa Google-konto Sid. 7 Registrera enheten via Paragåportalen Sid. 9 Installera Mobileiron & ParaGå applikationen

Läs mer

SeniorNet Lidingö 2016-04-11, Tomas Lagerhed

SeniorNet Lidingö 2016-04-11, Tomas Lagerhed SeniorNet Lidingö 2016-04-11, Tomas Lagerhed Hemsidan Två långsamma tryck kommer till hemsidan. Det är där man ska ha de appar man använder oftast! Rensa genom att hålla inne en app med fingret och dra

Läs mer

Inställningar - förteckning över alla menyer och undermenyer i HTC Desire (Android 2.2)

Inställningar - förteckning över alla menyer och undermenyer i HTC Desire (Android 2.2) Skräddarsy Teman Startsidansbakgrund Standardringsignal Trådlöst och nätverk Flygplansläge, Ja/Nej Wi-Fi, Ja/Nej Wi-Fi-inställningar Wi-Fi Wi-Fi, Ja/nej Nätverksmeddelande, Ja/Nej Wi-Fi-nätverk [Lista

Läs mer

Återkommande frågor för Eee Pad TF201

Återkommande frågor för Eee Pad TF201 Återkommande frågor för Eee Pad TF201 SW6915 Hantera filer... 2 Hur kommer jag åt mina data som sparats på mikrosd, SD-kort och USB-enheter?... 2 Hur flyttar jag valda filer till en annan mapp?... 2 Hur

Läs mer

Ladda ner en talbok med mobil eller surfplatta

Ladda ner en talbok med mobil eller surfplatta Ladda ner en talbok med mobil eller surfplatta Manual för Stockholms stadsbiblioteks talbokslåntagare STOCKHOLMS STADSBIBLIOTEK den 18 januari 2013 Framtagen av: Stockholms stadsbibliotek Ladda ner en

Läs mer

Idrifttagande av Truma inet Systemet. En praktisk komplettering till monteringsanvisningen

Idrifttagande av Truma inet Systemet. En praktisk komplettering till monteringsanvisningen Idrifttagande av Truma inet Systemet En praktisk komplettering till monteringsanvisningen Förutsättningar och beståndsdelar för Truma inet Systemet Truma inet Box styrcentralen för Truma inet Systemet

Läs mer

Manual - Inläsningstjänsts App (ios för iphone och ipad)

Manual - Inläsningstjänsts App (ios för iphone och ipad) Sidan 1 av 7 App-release: 1.0 Manual - Inläsningstjänsts App (ios för iphone och ipad) Innehållsförteckning 1 Kort om appen... 2 Funktionaliteten i grova drag... 2 Kända begränsningar i denna version...

Läs mer

iphone, ipad... 9 Anslut... 9 Anslutningsproblem... 9 Ta bort tidigare inloggningar... 9 Ta bort profil... 9

iphone, ipad... 9 Anslut... 9 Anslutningsproblem... 9 Ta bort tidigare inloggningar... 9 Ta bort profil... 9 2017-12-12 EDUROAM Innehåll Android... 2 Anslut med certifikat... 2 Återanslut med applikation... 4 Byt profil... 4 Avinstallera Eduroam applikation... 5 Anslut utan certifikat... 7 Anslutningsproblem...

Läs mer

GoTalk NOW. Lathund för redigering i appen. Senast redigerad av Henrik Hasselqvist

GoTalk NOW. Lathund för redigering i appen. Senast redigerad av Henrik Hasselqvist GoTalk NOW Lathund för redigering i appen Senast redigerad 2017-04-28 av Henrik Hasselqvist Innehållsförteckning Startsidan 3 Skapa ny bok 4 Säkerhetskopiera-/återskapa bok från Dropbox 5 Redigera rutor

Läs mer

Användarhandledning Nordea Swish Företag App

Användarhandledning Nordea Swish Företag App Användarhandledning Nordea Swish Företag App Swish Företag Ta betalt enklare App, manual version 2.0 Innehåll 1 Nordea Swish Företag App... 3 1.1 Kort introduktion... 3 1.2 Användare av Nordea Swish Företag

Läs mer

Guide för mobil utskrift och skanning för Brother iprint&scan (Android )

Guide för mobil utskrift och skanning för Brother iprint&scan (Android ) Guide för mobil utskrift och skanning för Brother iprint&scan (Android ) Innan du använder din Brother-maskin Definitioner av anmärkningar Följande symboler och principer används i den här bruksanvisningen:

Läs mer

Sune Nilsson. Plattofon. Utnyttja möjligheterna i din surfplatta eller smarta telefon. Android. Version 2015:2

Sune Nilsson. Plattofon. Utnyttja möjligheterna i din surfplatta eller smarta telefon. Android. Version 2015:2 Sune Nilsson Plattofon Utnyttja möjligheterna i din surfplatta eller smarta telefon Android Version 2015:2 Sune Nilsson. Enligt avtal mellan SeniorNet Sweden och författaren har klubbar anslutna till moderföreningen

Läs mer

ANDROID ENTERPRISE FÖR LOV. Instruktioner för inställning av LOV-mobil

ANDROID ENTERPRISE FÖR LOV. Instruktioner för inställning av LOV-mobil ANDROID ENTERPRISE FÖR LOV Instruktioner för inställning av LOV-mobil 1 INNEHÅLL Örebro kommun REVISION... 3 BEGREPP... 4 SYSTEMKRAV... 5 VARFÖR ANDROID ENTERPRISE... 5 HUR ANVÄNDS DOKUMENTET SOM STÖD

Läs mer

Manual för ehp och HP:s digitala arkiv

Manual för ehp och HP:s digitala arkiv Manual för ehp och HP:s digitala arkiv På www.hallandsposten.se/kundservice kan du hitta svar på många frågor gällande din prenumeration och hur du gör att aktivera ditt digitala konto och mycket mera.

Läs mer