Reglemente för Flens kommuns föreningsstöd

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Reglemente för Flens kommuns föreningsstöd"

Transkript

1 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2009:1-805 Reglemente för Flens kommuns föreningsstöd Antagen av kommunfullmäktige Reviderad av kommunfullmäktige Reviderad av kommunfullmäktige Reviderad av kommunfullmäktige

2 Typ av stöd: Sida: Sista ansökningsdag: 1. Ledarutbildningsbidrag 5 Hela året 2. Lokalt aktivitetsstöd 6 15 februari och 15 augusti 3. Aktivitetsstöd för ridskoleverksamhet 8 15 februari och 15 augusti 4. Driftbidrag 9 30 september 5. Samlingslokaler september 6. Stöd till föreningar med särskild social inriktning september 7. Arrangemangsbidrag 13 Senast 1 månad före arrangemanget 8. Verksamhetsstöd till kulturföreningar september 9. Stöd till pensionärsföreningar september 10. Stipendier 16 -kulturstipendium - idrottsstipendium - ledarstipendium 1 november 11. Stöd till studieförbund 20 Senast 15 februari lämna in arbets-/verksamhetsplan och budget för planerad verksamhet. Senast 1 maj lämna verksam-hetsberättelse, ekonomisk redogörelse och kommunintyg för genomförd verksamhet. 12. Pengar i påse 24 Hela året 13. Till nämndens förfogande 25 Hela året

3 1 Allmänna bestämmelser Giltighet Dessa bestämmelser gäller från och med och ersätter alla tidigare regler angående föreningsstöd. Kultur- och fritidsnämnden beslutar om tillämpningen av dessa regler (i enlighet med kommunfullmäktiges beslut) Vem kan få stöd Bidragen är avsedda att vara ett stöd till de föreningar inom Flens kommun som bedriver verksamhet i kommunen av demokratisk och ideell karaktär. För att föreningen skall vara bidragsberättigad skall följande villkor uppfyllas: Föreningen ska ha: - Styrelse och stadgar - Minst 10 verksamhetstillfällen/år - Registrerats hos kultur- och fritidsnämnden - Verksamhet som är öppen för alla vilket innebär att alla som årligen är/blivit medlemmar och som stödjer föreningens syfte och målsättning är välkomna. - Verksamheten ska huvudsakligen bedrivas i och vända sig till invånarna i Flens kommun - Föreningen/organisationen skall tillse att erhållna bidrag används till det de beviljats för. Verksamheten ska främja jämställdhet och mångfald samt aktivt arbeta mot alkohol, droger, dopning, trakasserier och våld. För idrottsföreningar gäller dessutom att man ställer upp på Riksidrottsförbundets riktlinjer. Föreningen ska tillhöra riksorganisation om sådan finns. Ungdom i de åldrar som berörs av den kommunala bidragsgivningen bör få inflytande i föreningen. De föreningar med ungdomsverksamhet där ungdomssektionen har egen styrelse uppmuntras. om registrering av ny förening skall ske på särskild blankett. som inkommer och är komplett senast 31 maj, berättigar till bidrag från och med 1 juli samma år. som kommer in efter den 31 maj men före 1 december berättigar till bidrag från och med den 1 januari påföljande år.

4 2 För att erhålla kommunalt bidrag till föreningsverksamhet, fria lokaler och föreningsservice krävs att föreningen är registrerad i kommunens föreningsregister.

5 3 Olika former av stöd Stöd kan ges i form av: - Subventionerad hyra. Subventionerad hyra av kommunens lokaler, anläggningar och utrustning enligt av kommunfullmäktige fastställda avgifter och hyror. - Föreningsservice, rådgivning och andra tjänster. - Kontantstöd. Stödens storlek är beroende av de ramanslag kultur- och fritidsnämnden tilldelas i budget. Medlemskap Med medlem i bidragsberättigad organisation avses, den som under närmast förflutna verksamhetsår varit registrerad som medlem i organisationens medlemsmatrikel och erlagt medlemsavgift och som i övrigt uppfyller de krav vederbörande organisation, enligt stadgar och årsmötesbeslut, ställer på sina medlemmar., utbetalning ska undertecknas av styrelsen utsedd firmatecknare.bidrag utbetalas i regel i efterskott till föreningens huvudbankgiro- eller plusgirokonto. Kommunen kan reglera eventuell fordran på föreningen innan beviljat bidrag utbetalas. Kultur- och fritidsförvaltningen äger rätt att kontrollera ansökans riktighet. På anmodan ska förening tillhandahålla samtliga handlingar som har betydelse för ansökan. Bidragsberättigad organisation som inkommit med ansöknings- eller redovisnings-handlingar för sent, kan inte annat än i undantagsfall komma i åtnjutande av anslag. Övrigt Underlaget för ansökan ska sparas enligt Bokföringslagens bestämmelser angående räkenskapshandlingar. Lämnande av oriktiga uppgifter eller uteblivna begärda handlingar kan medföra att en förening avstängs från bidrag. Även återbetalning kan krävas. Har kommunen fordran på föreningen kan det innebära att föreningen utestängs från att hyra kommunens lokaler till dess att skulden är betald. Observera att föreningar vars fakturor har gått till inkasso mister sin rätt att hyra lokaler av kommunen. Detta förbud hävs först när fakturorna är betalda.

6 4 Kultur- och fritidsnämnden har rätt att hålla inne bidrag till en förening till dess eventuella förfallna skulder till Flens kommun har reglerats.

7 5 Ledarutbildningsbidrag Bidraget avser att stimulera ledarutbildning. Villkor 1. Bidrag kan utgå för deltagande i kurser arrangerade av lokal-, distrikts- eller riksorganisation. 2. Kursen skall omfatta minst sex kurstimmar. 3. Bidrag beviljas för högst fjorton dagar/deltagare under ett och samma kalenderår. 4. En kurstimme får inte understiga 40 minuter. 5. Kursdeltagare skall under året uppnå en ålder av minst 15 år. Bidrag till unga ledare mellan år kan, efter särskild prövning, beviljas 100 % ledarutbildningsbidrag. 6. Bidrag utgår inte för deltagande i kongress, förbundsmöten, läger eller motsvarande. 7. Bidrag utgår inte för yrkesutbildning. Bidrag Bidrag utgår för kursavgift och resekostnader. Stödets storlek är beroende av de ramanslag kultur- och fritidsnämnden tilldelas i budget. Bidraget får inte överstiga de verkliga kostnaderna. Bidrag till ledarutbildning kan sökas hela året. görs på särskild blankett till kultur- och fritidsnämnden senast en månad efter kursens slut Med ansökan bifogas kursprogram och kursintyg.

8 6 Lokalt aktivitetsstöd (LOK) Det kommunala aktivitetsstödet är avsett att stimulera till ökat antal planerade och genomförda sammankomster samt är avsett att komplettera den statliga bidragsformen. Bidrag Bidrag utgår för sammankomster som sker i föreningens regi. Stödets storlek är beroende av de ramanslag kultur- och fritidsnämnden tilldelas i budget. Villkor Sammankomst En sammankomst ska ligga i linje med föreningens verksamhet och idé för barn och ungdom. En sammankomst ska vara en ledarledd gruppaktivitet. Kommentar: Med grupp menas en naturlig grupp som inte är konstruerad. Gruppen kan endast redovisas som en sammankomst, oavsett om träningen bedrivs i mindre grupper och med flera ledare. Ledare ska vara utsedd av föreningen samt vara lägst 13 år och kan inte redovisningsmässigt vara ansvarig för flera grupper samtidigt. En sammankomst ska omfatta minst 3 bidragsberättigade deltagare utöver ledare. Bidrag utgår för maximalt 30 deltagare per sammankomst. En sammankomst ska pågå minst 60 minuter och innehålla gemensam samling och avslutning. Kommentar: Under denna tid får omklädning och andra förberedelser inkluderas men bör utgöra en mindre del av sammankomsten. Verksamhet i drop-in-form där gemensam samling och avslutning saknar, är inte bidragsberättigad. Deltagare Bidragsberättigade deltagare är barn och ungdomar i åldern 7-25 år som aktivt deltar i föreningens verksamhet. Ledare i åldern år är också bidragsberättigade. Kommentar: Utgångspunkten för att räknas som deltagare är medlemskap i föreningen. Deltagare i föreningens prova på och andra aktiviteter i rekryteringssyfte räknas även som bidragsberättigade. Åldern räknas från och med det år deltagaren fyller 7 år och t o m det år deltagaren fyller 25 år.

9 7 Vid tävlingar/matcher redovisas varje lag eller deltagare av respektive förening. Den som samma dag deltagit i fler än en sammankomst inom samma riksorganisation medräknas vid endast en av dessa sammankomster. Kommentar: Vid lägerverksamhet, tävlingar och liknande utgår endast bidrag för en sammankomst/dag och grupp oavsett antalet tränings/tävlingstillfällen. För deltagare och ledare inom handikappidrotten finns ingen övre åldersgräns. Närvaroredovisning Vid varje sammankomst ska närvaro på deltagare och ledare redovisas. Redovisningen ska vara en sammanställning som inkluderar föreningens namn, typ av aktivitet, plats, datum, tider, deltagares och ledares namn, födelsedata, kön och närvaro. Redovisningen ska undertecknas av ansvarig ledare Kommentar: Redovisning skall ske på närvarokort eller annat underlag som innehåller motsvarande uppgifter. Närvarokort eller sammanställning skall vara numrerade för att kunna identifieras på ansökningsblanketten. Redovisningen ska undertecknas av ansvarig ledare även om ansökningen av LOK-stöd sker via IT-verktyget klubben online. Redovisning av antalet genomförda sammankomster fördelade på ålder och kön ska ske på särskild ansökningsblankett eller genom IT-verktyget klubben online. Kommentarer: Deltagartillfällen är summan av deltagarnas närvaro i de godkända sammankomsterna. Handikappidrottsverksamheten redovisas särskilt. För redovisning via klubben online finns särskilda instruktioner. Redovisningsperioder: 1/1-30/6 med ansökningsdatum senast den 15/8. 1/7 31/12 med ansökningsdatum senast den 15/2

10 8 Driftbidrag ridskoleverksamhet Bidraget avser att stödja ridskoleverksamheten i Flens kommun. Villkor - Ridskolan skall vara godkänd av Svenska Ridsportförbundet enl anslutningskrav. - Ridskoleverksamheten skall bedrivas av/genom en lokal förening. Bidrag Stödets storlek är beroende av de ramanslag kultur- och fritidsnämnden tilldelas i budget. om bidrag skall vara kultur- och fritidsförvaltningen tillhanda senast den 30 september året innan bidragsåret på särskild blankett. Till ansökan skall bifogas föreningens revisions-, kassa- och verksamhetsberättelse för föregående år.

11 9 Driftbidrag Bidrag kan utgå till av organisation ägd eller förvaltad anläggning. Villkor Anläggningen ska vara belägen i kommunen. Förening som tidigare inte beviljats driftbidrag ska skriftligen ansöka hos kultur- och fritidsnämnden om förhandsbesked ifråga om driftbidrag. Kulturoch fritidsnämnden förbehåller sig rätten att pröva vilka föreningar som skall beviljas driftbidrag med hänsyn till anslagna medel och verksamhetens omfattning. Bidrag Bidraget delas i tre nivåer: 1. Förening utan redovisad ungdomsverksamhet. 2. Förening med redovisad ungdomsverksamhet med upp till 250 samman-komster per år. 3. Förening med redovisad ungdomsverksamhet med över 250 sammankomster per år. Ungdomsverksamhetens bidrag bygger på antal redovisade sammankomster av det kommunala lokala aktivitetsstöd året innan bidragsåret. Stödets storlek är beroende av de ramanslag kultur- och fritidsnämnden tilldelas i budget. om bidrag skall vara kultur- och fritidsförvaltningen tillhanda senast den 30 september året innan bidragsåret på särskild blankett. Till ansökan skall bifogas föreningens revisions-, kassa- och verksamhets-berättelse för föregående år.

12 10 Samlingslokaler Bidraget är ett stöd avsett att täcka del av de driftkostnader som förknippas med att driva samlingslokalen. Inriktningen är att det ska finnas en samlingslokal i varje kommundel. Om det på grund av kommundelens geografi är berättigat, kan fler än en samlingslokal erhålla kommunalt stöd. Villkor Med allmän samlingslokal avses en lokal som på en ort hålls öppen och tillgänglig för föreningslivets möten, studieverksamhet, kulturell verksamhet samt som mötesplats för invånarna. Bidrag Bidrag kan beviljas till godkända nettodriftskostnader och utbetalas i efterskott. Med driftkostnader menas bränsle, el, VA och renhållning, försäkring, städning och snöröjning, sotning och reparationer av underhållskaraktär av mindre omfattning. Alla här ovan upptagna kostnader skall kunna verifieras. Bidraget beräknas på kostnader/intäkter upptagna i den senaste årsredovisningen. Stödets storlek är beroende av de ramanslag kultur- och fritidsnämnden tilldelas i budget. Kultur- och fritidsnämnden ska vid fördelningen av bidrag till samlingslokaler ta hänsyn till: - lokalens lämplighet för arrangemang och tillställningar - tillgänglighet - nyttjandegrad - tillgång till kommunala lokaler - möjlighet till ungdomsverksamhet Bidragets storlek är beroende av de ramanslag kultur- och fritidsnämnden tilldelas i budget. om bidrag skall vara kultur- och fritidsförvaltningen tillhanda senast den 30 september året innan bidragsåret på särskild blankett. Till ansökan ska verksamhetsberättelse, ekonomisk redovisning och revisions-berättelse bifogas.

13 11 Samlingslokaler som kan erhålla bidrag Lindesborgs bygdegård, Folketshus i Hälleforsnäs, Folkets hus i Sparreholm, Forssagården i Forssa, Föreningsborg i Bettna, Vadsbro-Blacksta i Vadsbro, Tea-lokalen, Årdala hembygdsgård i Årdala och Skebokvarnsgården i Skebokvarn

14 12 Stöd till föreningar med särskild social inriktning Stöd till föreningar som bedriver ideell och för samhället särskilt viktig verksamhet inom området socialt stöd. Bidrag Bidraget ska underlätta finansieringen av föreningens ordinarie verksamhet. Huruvida stöd ska beviljas eller inte samt stödets storlek fastställs efter samråd med respektive förening och berörda instanser inom kommunen. Bidraget kan utformas som ett avtal mellan kommunen och föreningen där parternas prestationer regleras. Stödets storlek är beroende av de ramanslag socialnämnden tilldelas i budget. Villkor För att få bidrag krävs att förening bedriver en kontinuerlig och långsiktigt planerad verksamhet. Föreningar som beviljats bidrag men ej fullföljt planerad verksamhet blir återbetalningsskyldig av bidraget. Det åligger föreningen att till socialnämnden inrapportera verksamhetsförändringar av betydelse. om bidrag skall vara socialnämnden tillhanda senast den 30 september året innan bidragsåret på särskild blankett. Till ansökan ska verksamhetsplan för det år bidraget avser, senaste års verksamhetsberättelse med ekonomisk redovisning och revisionsberättelse bifogas.

15 13 Arrangemangsbidrag Lokal förening kan söka bidrag till offentligt arrangemang inom kommunen. Bidrag Förlusttäckningsbidrag. Villkor Bidrag ges ej till offentliga danstillställningar. med kostnadskalkyl ska vara kultur- och fritidsförvaltningen tillhanda senast en månad före arrangemanget. Ekonomisk- och verksamhetsmässig redovisning ska lämnas efter genomfört arrangemang.

16 14 Verksamhetsstöd till kulturföreningar Bidragen går till kulturföreningar vars verksamhet bidrar till att bevara och vidareutveckla kulturarvet, stimulerar det lokala kulturlivet och utvecklar ett kulturaktivt samhälle. Bidrag Stödets storlek är beroende av de ramanslag kultur- och fritidsnämnden tilldelas i budget. Villkor Verksamhetsstöd avser ideella kulturorganisationers basverksamhet som planeras för nästkommande kalenderår. om bidrag skall vara kultur- och fritidsförvaltningen tillhanda senast den 30 september året innan bidragsåret på särskild blankett. Till ansökan ska verksamhetsplan för det år bidraget avser, senaste års verksam-hetsberättelse med ekonomisk redovisning och revisionsberättelse bifogas.

17 15 Stöd till pensionärsorganisationer Bidraget syftar till att stimulera till ökad aktivitet i pensionärsföreningar som har sitt säte i Flens kommun. Villkor Bidrag utgår till samtliga i organisationen registrerad medlem per den 31/12 året innan ansökan. Bidrag utgår ej till intresseorganisationer. Bidrag Stödets storlek är beroende av de ramanslag kultur- och fritidsnämnden tilldelas i budget. om bidrag skall vara kultur- och fritidsförvaltningen tillhanda senast den 30 september året innan bidragsåret på särskild blankett. Till ansökan skall bifogas föreningens revisions-, kassa- och verksamhets-berättelse för föregående år.

18 16 Kulturstipendium Flens kommuns kulturstipendium är avsedda att stödja och uppmuntra förtjänstfulla kulturella insatser inom samhällslivets alla områden. Villkor och bidrag Kulturstipendierna kan utdelas till personer som är bosatta och verksamma i Flens kommun eller har annan särskild anknytning till kommunen. Vid utdelning av stipendier kan personer som verkar för det mångkulturella samhället och som redan gjort uppmärksammade insatser komma ifråga. Stipendium kan även utdelas efter förslag från kultur- och fritidsnämnden. Totala stipendiesumman uppgår varje år till det belopp som kommunfullmäktige anvisar för ändamålet. Kultur- och fritidsnämnden äger rätt att uppdela totala stipendiesumman att fördelas på en eller flera mottagare. Samma person kan tilldelas stipendium vid flera tillfällen, dock inte två år i följd. Utdelning av stipendium sker vid den tidpunkt och under de former kulturoch fritidsnämnden bestämmer. om stipendium eller förslag på stipendiat skall vara kultur- och fritidsnämnden tillhanda senast den 1 november varje år. Stipendiet utlyses genom annonsering.

19 17 Idrottsstipendium Flens kommuns idrottsstipendium är avsett att utdelas till idrottsutövare som gjort en idrottsprestation något utöver det vanliga. Villkor och bidrag Idrottsstipendiet utdelas till person om är bosatt och verksam i förening i Flens kommun eller har annan särskild anknytning till kommunen eller till lag som är verksamt i kommunen. Stipendiet kan även utdelas efter förslag från kultur- och fritidsnämnden. Stipendiets storlek uppgår varje år till det belopp som kommunfullmäktige anvisar för ändamålet. Kultur- och fritidsnämnden äger rätt att uppdela totala stipendiesumman att fördelas på en eller flera mottagare. Utdelning av stipendiet sker vid den tidpunkt och under de former kulturoch fritidsnämnden bestämmer. om stipendium eller förslag på stipendiat skall vara kultur- och fritidsnämndens kansli tillhanda senast 1 november. Stipendiet utlyses genom annonsering.

20 18 Ledarstipendium Flens kommuns ledarstipendium är avsett för utbildning eller vidareutveckling till gagn för föreningsverksamheten i kommunen. Villkor och bidrag Stipendiet utdelas till person som är verksam i förening i Flens kommun. Här bör särskilt beaktas insatsernas varaktighet, omfattning och ideella natur. Stipendiet kan även utdelas efter förslag från nämnden. Stipendiets storlek uppgår varje år till det belopp som kommunfullmäktige anvisar för ändamålet. Kultur- och fritidsnämnden äger rätt att uppdela totala stipendiesumman att fördelas på en eller flera mottagare. Utdelning av stipendium sker vid den tidpunkt och under de former kulturoch fritidsnämnden bestämmer. om stipendium eller förslag på stipendiat skall vara kultur- och fritidsnämndens tillhanda senast 1 november. Stipendiet utlyses genom annonsering.

21 19 Ung ledare Ung ledare stipendiet tilldelas enskild person som uppträtt med vett och etikett och som är en god förebild för barn och ungdomar genom ledarinsatser inom Flens kommun. Villkor och bidrag Stipendium kan tilldelas till person som är verksam i bidragsberättigad förening i Flens kommun och som inte uppnått högre ålder än 25 år under det år stipendiet utdelas. Stipendiet kan även utdelas efter förslag från nämnden. Stipendiets storlek uppgår varje år till det belopp som kommunfullmäktige anvisar för ändamålet. Kultur- och fritidsnämnden äger rätt att uppdela totala stipendiesumman att fördelas på en eller flera mottagare. Utdelning av stipendium sker vid den tidpunkt och under de former kulturoch fritidsnämnden bestämmer. om stipendium eller förslag på stipendiat skall vara kultur- och fritidsnämndens tillhanda senast 1 november. Stipendiet utlyses genom annonsering.

22 20 Bidrag till studieförbund Syftet med bidraget Folkbildningsarbetet är fritt och frivilligt. Detta innebär en frihet för studieförbunden att själva forma och utveckla sin bildningsverksamhet. Kommunens stöd till studieförbunden ger dem möjlighet att, utifrån respektive förbunds idémässiga förankringar, i demokratiska former bedriva och främja folkbildning och kulturverksamhet av god kvalitet i kommunen. Staten har formulerat studieförbundens uppdrag i 7 punkter enligt nedan. (här i en förkortad version från regeringens proposition Lära, växa, förändra 2005/ 2006:192). Kommunen stöder sitt bidrag till studieförbunden på samma kriterier. Den gemensamma värdegrunden Studieförbunden ska stödja verksamhet som bidrar till att stärka och utveckla demokratin. Demokratin byggs i synnerhet i människors sinnen. Studieförbunden ska arbeta för att påverka människors grundläggande värderingar om bland annat alla människors lika värde och jämställdhet mellan könen. Det mångkulturella samhällets utmaningar Studieförbunden ska möta alla människor på ett sådant sätt att det möjliggör för människor att fullt ut delta i det svenska samhället och i den svenska kulturen på sina egna villkor och utifrån sina egna förutsättningar. Studieförbunden kan bidra till integration genom att främja ömsesidig kunskap och förståelse mellan olika etniska, religiösa och kulturella grupper i samhället. Den demografiska utmaningen Under de närmaste tio åren står samhället inför stora demografiska förändringar. Ungdomar, födda , har en lång grundutbildning och behärskar den nya tekniken i samhället. De blir en specifik målgrupp liksom de som är födda Den sistnämnda gruppen kommer att vara den mest resursstarka pensionärs-generationen någonsin och de vill också hitta vägar för att fortsätta vara en resurs i samhället trots att de lämnat arbetslivet. Allt fler blir också äldre och håller sig friska allt längre, vilket blir en stor utmaning för studieförbunden då det gäller att bemöta dessa gruppers efterfrågan på stimulans, kunskap och nöje genom en inspirerande bildningsverksamhet. Det livslånga lärandet Det livslånga lärandet spänner över hela livet och i Sverige samlar studieförbunden, vid sidan av personalutbildningen, flest deltagare i ett

23 21 organiserat lärande. Studieförbunden verkar inom såväl formellt som icke-formellt lärande. Studieförbundens idémässiga förankring hos olika huvudmän är en styrka och ett särdrag. I det livslånga lärandet är det angeläget att personer som kommer från studieovana miljöer intresseras för fortsatta studier. Kulturverksamhet Kulturverksamheten inom studieförbunden har en lång tradition och har alltid spelat en central roll. Verksamheten bidrar i hög grad till att bredda kulturintresset i samhället samt att öka delaktigheten i kulturlivet och främja människors kulturupplevelser och eget skapande. Personer med funktionshinder Inom studieförbunden finns sedan länge en omfattande verksamhet för personer med funktionshinder. Studiecirkeln ger oavsett studieämne funktionshindrade deltagare samhörighetskänsla, kontakter med andra funktionshindrade och perspektiv på sitt eget funktionshinder. Studiecirkeln ger teknikträning, social gemenskap, kunskapslyft, insikt och maktredskap. Folkhälsa, hållbar utveckling och global rättvisa En god folkhälsa är en del i förutsättningarna för en hållbar utveckling. I det lokala folkhälsoarbetet kan studieförbunden spela en framträdande roll. För många människor ger deltagandet i studieförbundens olika aktiviteter och arrangemang tillfälle till reflektion över sin livssituation, kontakt med andra människor och ett avbrott i en stressad vardag. Studieförbunden kan bidra till ökad delaktighet och inflytande, till egenmakt som i sig ökar välbefinnandet. De globala utvecklingsfrågorna kräver långsiktigt arbete av många aktörer, varav studieförbunden är en. Förutsättningar för bidrag Kommunbidrag utgår till inom kommunen verksamma studieförbund vars centrala organisation godkänts för erhållande av statsbidrag av Folkbildningsrådet. Verksamheten i form av studiecirklar, annan folkbildningsverksamhet och kulturprogram skall vara statsbidragsberättigad för att bilda underlag till kommunal bidrag. Bidragen fördelas mellan de studieförbund som planerar att under året genomföra folkbildningsverksamhet i kommunen. Bidraget skall användas till verksamhet som genomförs i kommunen och som vänder sig till kommunens invånare. Samspel - dialog Kommunen skall ha minst en överläggning med studieförbunden per år där dialog förs om studieförbundens verksamhet.

24 22 Kommunala bidrag Kommunen fastställer årligen det totala bidraget till studieförbundsverksamheten.

25 23 Fördelning av kommunbidrag Bidraget fördelas i princip på samma grunder som statsbidraget. Det totala bidraget delas i 3 delar enligt nedan: - Grundbidrag fördelas i 2-års cykler - Kulturbidrag högst + 10 procent per år och studieförbund - Utvecklingsbidrag Kultur- och utvecklingsbidraget omfördelas årligen. Fördelning av kommunens bidrag mellan ovanstående bidragsformer görs av Länsbildningsförbundet och utbetalas av kultur- och fritidsförvaltningen i enlighet med kultur- och fritidsnämndens beslutade bidragsnivå. Redovisning och utvärdering Redovisning av verksamheten sker årligen dels i skriftlig form, dels muntligt vid träffar som kommunen inbjuder till. Om studieförbundsavdelning omfattar flera kommuner skall det av redovisningen till kommunen klart framgå den del som avser verksamhet och ekonomi inom kommunen. Det åligger varje studieförbundsavdelning som avser att erhålla kommunala bidrag att till kommunen årligen - senast den 15 februari lämna in arbets-/verksamhetsplan och budget för planerad verksamhet, - senast den 1 maj lämna in verksamhetsberättelse, ekonomisk redogörelse och kommunintyg för genomförd verksamhet. Verksamheten skall klart kunna följas från plan till genomförd verksamhet med utvärdering. Studieförbund som ej uppfyller ovanstående avstår från sin del av bidraget innevarande år. Denna del fördelas mellan övriga studieförbund efter den 1 maj. Kontroll Bidragsmottagande studieförbund har skyldighet att ställa sina räkenskaper och övriga redovisningshandlingar till förfogande på det sätt kommunen bestämmer.

26 24 Pengar i Påse Pengar i Påse är en enkel och snabb form av stöd till ungdomar 7-20 år. Villkor Stöd kan sökas av såväl ungdomsföreningar som enskilda eller en grupp ungdomar för partipolitiskt och religiöst obunden verksamhet, initierad av ungdomarna själva, inom kultur- och fritidsområdet. Pengar i Påse omfattas inte av de allmänna bestämmelserna i detta bidragsreglemente. Redovisning ska lämnas efter genomfört arrangemang. Bidrag Prövas från fall till fall. görs på blankett som finns bland annat på fritidsgårdar, skolor, biblioteket och kommunens hemsida. Bidrag kan sökas under hela året.

27 25 Till kultur- och fritidsnämndens förfogande Nämnden kan utöver specificerade bidragsändamål bevilja ett ekonomiskt stöd av tillfällig art. Bedömning av behov och angelägenhetsgrad görs vid varje enskild framställan. Bidragsgivningen är beroende av att tillgängliga medel finnes inom nämndens budget. Ingen speciell ansökningstid eller blankett tillämpas.

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 106/02 2003-01-01 Kn 5 1 Kf 83/09 2010-0101 ändring

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 106/02 2003-01-01 Kn 5 1 Kf 83/09 2010-0101 ändring FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 106/02 2003-01-01 Kn 5 1 Kf 83/09 2010-0101 ändring Regler för Härjedalens kommun gällande anslag till studieförbunden från och med 2010-01-01. 1. Syftet

Läs mer

Reglemente för föreningsbidrag i Flens kommun

Reglemente för föreningsbidrag i Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2018:8-850 Reglemente för föreningsbidrag i Flens kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2018-10-25 150 Reviderat av kommunfullmäktige 2019-03-28 23 2 Reglemente för föreningsbidrag

Läs mer

RF:s REGLER MED KOMMENTARER FÖR STATLIGT LOKALT AKTIVITETSSTÖD

RF:s REGLER MED KOMMENTARER FÖR STATLIGT LOKALT AKTIVITETSSTÖD RF:s REGLER MED KOMMENTARER FÖR STATLIGT LOKALT AKTIVITETSSTÖD (Beslutade av RS den 8 december 1997 samt reviderade av RS den 21-22 november 2002, den 1-2 december 2003 och den 3 oktober 2006 ) 1 BIDRAGSBERÄTTIGADE

Läs mer

RF:s REGLER MED KOMMENTARER FÖR STATLIGT LOKALT AKTIVITETSSTÖD

RF:s REGLER MED KOMMENTARER FÖR STATLIGT LOKALT AKTIVITETSSTÖD RF:s REGLER MED KOMMENTARER FÖR STATLIGT LOKALT AKTIVITETSSTÖD (Beslutade av RS den 8 december 1997 samt reviderade av RS den 21-22 november 2002 och den 1-2 december 2003) 1 BIDRAGSBERÄTTIGADE FÖRENINGAR

Läs mer

Regler för föreningsbidrag Gäller från 1 januari 2018

Regler för föreningsbidrag Gäller från 1 januari 2018 Regler för föreningsbidrag Gäller från 1 januari 2018 Antagen av: Kommunfullmäktige 2018-04-25, 32. Dnr KS 2018/63 Dokumentkategori: Styrdokument Dokumenttyp: Föreskrift Kultur och förening Regler för

Läs mer

Bidragsbestämmelser föreningsbidrag

Bidragsbestämmelser föreningsbidrag Bidragsbestämmelser föreningsbidrag Hammarö kommun vill genom olika bidragsformer skapa en god förutsättning för ett allsidigt föreningsliv i kommunen genom: att ge kontanta bidrag till verksamhet samt

Läs mer

Riktlinje för bidrag till studieförbund

Riktlinje för bidrag till studieförbund Dnr KFN13/72 RIKTLINJE Riktlinje för bidrag till studieförbund Antagen av Kultur- och fritidsnämnden 2013-10-16 Dnr KFN13/72 2/6 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Inledning... 3 2 Bakgrundsanalys

Läs mer

Bidragsbestämmelser föreningsbidrag

Bidragsbestämmelser föreningsbidrag Bidragsbestämmelser föreningsbidrag Hammarö kommun vill genom olika bidragsformer skapa en god förutsättning för ett allsidigt föreningsliv i kommunen genom: att ge kontanta bidrag till verksamhet samt

Läs mer

Regler för föreningsbidrag Gäller från 1 januari 2018

Regler för föreningsbidrag Gäller från 1 januari 2018 Regler för föreningsbidrag Gäller från 1 januari 2018 Antagen av: Dokumentkategori: Dokumenttyp: Kommunfullmäktige 2017-11-29, 107. Dnr KS 2017/158 Styrdokument Föreskrift Kultur och fritid Regler för

Läs mer

REGLER FÖR STÖD TILL FÖRENINGAR I LOMMA KOMMUN Kultur- och fritidsnämndens ansvarsområde Gäller från 2011-01-01

REGLER FÖR STÖD TILL FÖRENINGAR I LOMMA KOMMUN Kultur- och fritidsnämndens ansvarsområde Gäller från 2011-01-01 REGLER FÖR STÖD TILL FÖRENINGAR I LOMMA KOMMUN Kultur- och fritidsnämndens ansvarsområde Gäller från 2011-01-01 Syfte Lomma kommuns stöd till det ideella föreningslivet syftar till att stimulera till ett

Läs mer

Bidragsnormer för föreningar och organisationer

Bidragsnormer för föreningar och organisationer 1 (7) Typ: Bestämmelse Giltighetstid: Version: 2.0 Fastställd: KF 2014-04-16, 20 Uppdateras: Barn, kultur- och utbildningsnämnden lämnar bidrag till olika föreningar och organisationer som bedriver barn-

Läs mer

REGLER FÖR I VALDEMARSVIKS KOMMUN

REGLER FÖR I VALDEMARSVIKS KOMMUN REGLER FÖR I VALDEMARSVIKS KOMMUN Antagna av kommunfullmäktige 2001-09-24 och gäller from 2002-01-01 Rev KF 2010-11-29, 89 Rev KF 2012-11-26 1 REGLER FÖR FÖRENINGSBIDRAG TILL UNGDOMS- ORGANISATIONER, VALDEMARSVIKSKORPEN,

Läs mer

BIDRAGSNORMER. FASTSTÄLLDA AV KOMMUNFULLMÄKTIGE att gälla fr. o m 1984-01-01. Reviderad enligt kommunfullmäktiges beslut december 1986.

BIDRAGSNORMER. FASTSTÄLLDA AV KOMMUNFULLMÄKTIGE att gälla fr. o m 1984-01-01. Reviderad enligt kommunfullmäktiges beslut december 1986. BIDRAGSNORMER FASTSTÄLLDA AV KOMMUNFULLMÄKTIGE att gälla fr. o m 1984-01-01. Reviderad enligt kommunfullmäktiges beslut december 1986. Reviderad att gälla fr.o.m. 1991 Reviderad att gälla fr.o.m. 1993

Läs mer

Bidragsbestämmelser riktlinjer och anvisningar för kommunalt föreningsbidrag

Bidragsbestämmelser riktlinjer och anvisningar för kommunalt föreningsbidrag Bidragsbestämmelser riktlinjer och anvisningar för kommunalt föreningsbidrag Antagen av kommunfullmäktige (KF) 2011-02-22. 5,gäller från 2011-03-28. Ändringar antagna av KF 2012-02-28, gäller från 2012-01-01.

Läs mer

Bidragsreglemente för ideell. fritidsverksamhet i Nordmalings kommun

Bidragsreglemente för ideell. fritidsverksamhet i Nordmalings kommun Bidragsreglemente för ideell fritidsverksamhet i Nordmalings kommun Fastställt av kommunfullmäktige 2013-12-16 126 Innehållsförteckning 1 Målsättning... 3 2 Allmänna villkor... 3 3 Föreningsregister...

Läs mer

Riktlinjer för bidrag för föreningsverksamhet. Hudiksvalls kommun

Riktlinjer för bidrag för föreningsverksamhet. Hudiksvalls kommun Riktlinjer för bidrag för föreningsverksamhet Hudiksvalls kommun Bidrag till föreningsverksamhet Gäller från och med januari 2014. Innehåll Punkt Inriktning 1 Allmänna bestämmelser 2 Förening... 2 Bidrag

Läs mer

Information om Föreningsbidrag och stipendier

Information om Föreningsbidrag och stipendier VK300S v1.0 040416, Bidragsfolder uppdat. 2015 Information om Föreningsbidrag och stipendier Uppdaterad VT2015 2 (18) Innehållsförteckning Normer för kommunala bidrag till ungdomsorganisationer...3-4 Administrationsbidrag.....5

Läs mer

RF:s REGLER MED KOMMENTARER FÖR STATLIGT LOKALT AKTIVITETSSTÖD

RF:s REGLER MED KOMMENTARER FÖR STATLIGT LOKALT AKTIVITETSSTÖD RF:s REGLER MED KOMMENTARER FÖR STATLIGT LOKALT AKTIVITETSSTÖD (Beslutade av RS den 8 december 1997 samt reviderade av RS den 21-22 november 2002, den 1-2 december 2003, den 3 oktober 2006 och den 11 december

Läs mer

Regler för bidrag till idrottsföreningar i Upplands Väsby kommun med barn- och ungdomsverksamhet, anslutna till Riksidrottsförbundet.

Regler för bidrag till idrottsföreningar i Upplands Väsby kommun med barn- och ungdomsverksamhet, anslutna till Riksidrottsförbundet. Styrdokument, regler Kundvalskontoret 2012-01-01 Andreas Åstrand 08-590 971 56 Dnr Fax 08-590 890 77 Andreas.astrand@upplandsvasby.se Regler för bidrag till idrottsföreningar i Upplands Väsby kommun med

Läs mer

SVALÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING BIDRAGSBESTÄMMELSER FÖR FÖRENINGAR I SVALÖVS KOMMUN

SVALÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING BIDRAGSBESTÄMMELSER FÖR FÖRENINGAR I SVALÖVS KOMMUN SVALÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING Kommunfullmäktige KFS 1997:2 1997-12-22, 173 2000-01-31, 6 2002-02-25, 15 2004-01-26, 5 2005-08-29, 157 2008-12-22, 153 2009-12-21, 146 Reviderade av välfärdsutskottet

Läs mer

Bidragsregler för Kultur och Fritid i Nora Kommun

Bidragsregler för Kultur och Fritid i Nora Kommun Bidragsregler för Kultur och Fritid i Nora Kommun Bidragsregler för Kultur och Fritid i Nora Kommun antagna av Kommunfullmäktige 2015-10-14 119 att gälla från 2016-01-01 tillsvidare, revideras under kommande

Läs mer

Regler för föreningsbidrag

Regler för föreningsbidrag Regler för föreningsbidrag Gäller från 1 januari 2016 Antagen av: Kommunfullmäktige 2015-09-23, 81. Dnr KS 2015/112 Dokumentkategori: Styrdokument Dokumenttyp: Regel Kultur- och fritidskontoret Sara Fältskog

Läs mer

Bidragsregler 2016. Reviderad av kultur- och fritidsnämnden 2015-06-16, 36, dnr KFN 2015/58 Dokumentkategori: Styrdokument Dokumenttyp: Regel

Bidragsregler 2016. Reviderad av kultur- och fritidsnämnden 2015-06-16, 36, dnr KFN 2015/58 Dokumentkategori: Styrdokument Dokumenttyp: Regel Bidragsregler 2016 Reviderad av kultur- och fritidsnämnden 2015-06-16, 36, dnr KFN 2015/58 Dokumentkategori: Styrdokument Dokumenttyp: Regel Innehållsförteckning Allmänna regler för erhållande av bidrag

Läs mer

Bidragsreglemente för Haninge kommun

Bidragsreglemente för Haninge kommun Bidragsreglemente för Haninge kommun Antaget av kommunfullmäktige den 8 februari 2010, i kraft från och med den 1 januari 2010. Bidragsreglemente Bestämmelser för kommunala bidrag till föreningar/organisationer

Läs mer

STÖD OCH BIDRAG FÖR FÖRENINGAR I HÖRBY KOMMUN

STÖD OCH BIDRAG FÖR FÖRENINGAR I HÖRBY KOMMUN Kultur och Fritidsnämnden 2013-01-01 STÖD OCH BIDRAG FÖR FÖRENINGAR I HÖRBY KOMMUN Antagen av kultur och fritidsnämnden den 13/11 2013 och börja gälla 2013-01-01. Hörby kommun 242 80 Hörby Tel: 0415-182

Läs mer

Bidragsregler för kulturföreningar

Bidragsregler för kulturföreningar Bidragsregler för kulturföreningar Gäller från 080101 Regler för bidrag till kulturföreningar m fl i Partille kommun Allmänna förutsättningar Kultur- och fritidsnämndens målsättning är att Partille kommun

Läs mer

Bidragsregler för idrottsföreningar

Bidragsregler för idrottsföreningar sregler för idrottsföreningar Gäller från 080101 Regler för bidrag till idrottsföreningar och övriga idéorganisationer i Partille kommun Allmänna förutsättningar Kultur- och fritidsnämndens målsättning

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR FALKÖPINGS KOMMUN 96/KS310 805 KFS 1997:1 Bidragsnormer för föreningar med verksamhet inom kultur/fritid/idrott (Antagna av kommunfullmäktige den 27 januari 1997) (Gäller

Läs mer

Bidragsreglemente för ideell. fritidsverksamhet i Nordmalings kommun

Bidragsreglemente för ideell. fritidsverksamhet i Nordmalings kommun Bidragsreglemente för ideell fritidsverksamhet i Nordmalings kommun Fastställt av kommunfullmäktige 2013-XX-XX Innehållsförteckning 1 Målsättning... 3 2 Allmänna villkor... 3 3 Föreningsregister... 3 4

Läs mer

Bidragsbestämmelser. Föreningsbidrag Hammarö kommun

Bidragsbestämmelser. Föreningsbidrag Hammarö kommun Bidragsbestämmelser Föreningsbidrag Hammarö kommun BIDRAGSBESTÄMMELSER FÖRENINGSBIDRAG Hammarö kommun vill genom olika bidragsformer skapa en god förutsättning för ett allsidigt föreningsliv i kommunen

Läs mer

Bidragsreglemente Föreningslivet NYKVARNS KOMMUN

Bidragsreglemente Föreningslivet NYKVARNS KOMMUN Bilaga 1. Bidragsreglemente Föreningslivet NYKVARNS KOMMUN Kultur- och fritidsupplevelser av alla slag ger människor en ökad livskraft och därmed förutsättningar för en bättre allmän folkhälsa. Ett varierat

Läs mer

Bidragsregler föreningslivet i Säffle kommun år 2014

Bidragsregler föreningslivet i Säffle kommun år 2014 Bidragsregler föreningslivet i Säffle kommun år 2014 Kommunala regler för stöd till ungdoms-, handikapp-, pensionärsföreningar, övriga föreningar, föreningsägda anläggningar, samlingslokaler samt ledarstipendium

Läs mer

Fritidsbidragen gäller för idrottsföreningar, handikappföreningar, naturföreningar och ideella föreningar.

Fritidsbidragen gäller för idrottsföreningar, handikappföreningar, naturföreningar och ideella föreningar. Information Föreningar som uppfyller Strängnäs kommuns bidragspolicy (http://www.strangnas.se/globalassets/upload/ kommun-och-politik/forfattningssamling/ovriga-styrdokument/policys/bidragspolicy-i-strangnas-kommun.pdf)

Läs mer

Bestämmelser för kommunala bidrag

Bestämmelser för kommunala bidrag Bestämmelser för kommunala bidrag Fastställda av kommunfullmäktige 2012-09-26 74 Syftet med bidrag Syftet med bidrag till ideella föreningar är att skapa bättre förutsättningar för föreningarnas samhällsnyttiga

Läs mer

Bidragsregler - föreningslivet

Bidragsregler - föreningslivet Bidragsregler - föreningslivet Kommunala regler för stöd till ungdoms-, handikapp-, pensionärsföreningar, övriga föreningar, föreningsägda anläggningar, samlingslokaler samt ledarstipendium Kommunfullmäktige

Läs mer

ALLMÄNNA BESTÄMMELSER FÖR KOMMUNALA BIDRAG TILL FÖRENINGAR I MORA KOMMUN

ALLMÄNNA BESTÄMMELSER FÖR KOMMUNALA BIDRAG TILL FÖRENINGAR I MORA KOMMUN ALLMÄNNA BESTÄMMELSER FÖR KOMMUNALA BIDRAG TILL FÖRENINGAR I MORA KOMMUN 1 Kommunalt bidrag utgår till lokalavdelning i kommunen, ansluten till riksorganisation som erhåller statsbidrag till ungdomsorganisationer

Läs mer

ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR

ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 18 BIDRAGSNORMER FÖR BARN- OCH UNGDOMS- FÖRENINGAR SAMT PENSIONÄRS- OCH HANDIKAPPFÖRENINGAR Antagna av kommunfullmäktige 2005-11-28 att gälla fr o m 2006-01-01 Delar

Läs mer

ALLMÄNNA BESTÄMMELSER FÖR KOMMUNALA BIDRAG TILL FÖRENINGAR I MORA KOMMUN

ALLMÄNNA BESTÄMMELSER FÖR KOMMUNALA BIDRAG TILL FÖRENINGAR I MORA KOMMUN ALLMÄNNA BESTÄMMELSER FÖR KOMMUNALA BIDRAG TILL FÖRENINGAR I MORA KOMMUN 1 Kommunalt bidrag utgår till lokalavdelning i kommunen, ansluten till riksorganisation som erhåller statsbidrag till ungdomsorganisationer

Läs mer

Bidragsnormer Eslövs kommun. Barn- och ungdomsföreningar Handikappföreningar Pensionärsföreningar

Bidragsnormer Eslövs kommun. Barn- och ungdomsföreningar Handikappföreningar Pensionärsföreningar Bidragsnormer Eslövs kommun Barn- och ungdomsföreningar Handikappföreningar Pensionärsföreningar Bidragsnormer Delar ur Kultur- och fritidsnämndens mål för 2003 2006 Kultur- och fritidsaktiviteter främjar

Läs mer

Bidragsregler för idrottsföreningar

Bidragsregler för idrottsföreningar Bidragsregler för idrottsföreningar Regler för bidrag till idrottsföreningar i Upplands Väsby kommun med barn- och ungdomsverksamhet, anslutna till Riksidrottsförbundet Bestämmelser för kommunala bidrag

Läs mer

Bestämmelser för KOMMUNALA BIDRAG

Bestämmelser för KOMMUNALA BIDRAG 1 Bestämmelser för KOMMUNALA BIDRAG UNGDOMSORGANISATIONER Fastställda av kommunfullmäktige 2000-12-20 SYFTET MED BIDRAG Syftet med bidrag till ideella föreningar är att skapa bättre förutsättningar för

Läs mer

VERSION 2012-03-13 N O R M E R FRITIDSFÖRVALTNINGEN. Bidragsnormer. för föreningsverksamhet i Vallentuna

VERSION 2012-03-13 N O R M E R FRITIDSFÖRVALTNINGEN. Bidragsnormer. för föreningsverksamhet i Vallentuna VERSION 2012-03-13 N O R M E R FRITIDSFÖRVALTNINGEN Bidragsnormer för föreningsverksamhet i Vallentuna Fastställda av kommunfullmäktige 2003 Bidragsnormer för föreningsverksamhet i Vallentuna Innehåll

Läs mer

Idrotts- och ungdomsorganisationer

Idrotts- och ungdomsorganisationer Idrotts- och ungdomsorganisationer Allmänna bestämmelser Kommunalt bidrag utgår till idrottsorganisationer och övriga barn- och ungdomsorganisationer, vilka skapar respekt för de olika värderingar som

Läs mer

Att söka föreningsbidrag för handikapp- och pensionärsföreningar samt samhällsnyttiga föreningar

Att söka föreningsbidrag för handikapp- och pensionärsföreningar samt samhällsnyttiga föreningar Att söka föreningsbidrag för handikapp- och pensionärsföreningar samt samhällsnyttiga föreningar Fr.o.m. 2017-01-01 Reviderade av tekniska förvaltningen 2017-01-20 Allmänna bestämmelser Bidragsberättigade

Läs mer

Riktlinjer för bidrag för föreningsverksamhet. Hudiksvalls kommun

Riktlinjer för bidrag för föreningsverksamhet. Hudiksvalls kommun Riktlinjer för bidrag för föreningsverksamhet Hudiksvalls kommun Bidrag till föreningsverksamhet Gäller från och med januari 2014. Innehåll Punkt Inriktning 1 Allmänna bestämmelser 2 Förening... 2 Bidrag

Läs mer

KOMMUNALA BIDRAGSREGLER FÖR FÖRENINGAR REGISTRERADE I AVESTA KOMMUN Reviderad 151006

KOMMUNALA BIDRAGSREGLER FÖR FÖRENINGAR REGISTRERADE I AVESTA KOMMUN Reviderad 151006 KOMMUNALA BIDRAGSREGLER FÖR FÖRENINGAR REGISTRERADE I AVESTA KOMMUN Reviderad 151006 1 GENERELLA NORMER FÖR KOMMUNALA BIDRAG TILL ORGANISATIONER OCH SAMMANSLUTNINGAR MED LOKAL VERKSAMHET I AVESTA KOMMUN

Läs mer

Förening som bedriver verksamhet på uppdrag av någon kommunal förvaltning är ej bidragsberättigad.

Förening som bedriver verksamhet på uppdrag av någon kommunal förvaltning är ej bidragsberättigad. 4.4.1 Kommunal författningssamling Fastställda av kommunfullmäktige 6 oktober 1997 67 Reviderade av kommunfullmäktige 10 mars 2003 12 att gälla fr o m den 10 mars 2003 Syftet med kommunens bidragsgivning

Läs mer

Bidragsbestämmelser. riktlinjer och anvisningar för kommunalt föreningsbidrag. Gäller från 1 juli 2008

Bidragsbestämmelser. riktlinjer och anvisningar för kommunalt föreningsbidrag. Gäller från 1 juli 2008 Bidragsbestämmelser riktlinjer och anvisningar för kommunalt föreningsbidrag Gäller från 1 juli 2008 Antagna av utbildnings- och fritidsnämnden 2007-10-31, 108 och Fagersta kommunfullmäktige 2008-04-29,

Läs mer

Regler för kommunalt bidrag till studieförbundens lokala verksamhet

Regler för kommunalt bidrag till studieförbundens lokala verksamhet Styrdokument Regler för kommunalt bidrag till studieförbundens lokala verksamhet Katrineholms kommuns förfningssamling (KFS nr 3.09) Senast reviderad av kommunfullmäktige, 115 Beslutshistorik Antagen av

Läs mer

Kiruna kommuns bidragsregler för fritids- och kulturverksamhet. från och med januari 2015

Kiruna kommuns bidragsregler för fritids- och kulturverksamhet. från och med januari 2015 Kiruna kommuns bidragsregler för fritids- och kulturverksamhet från och med januari 2015 Antagen av fritids- och kulturnämnden 2014-12-04 Reviderad av kultur- och utbildningsnämnden 2015-04-23 OLIKA MÅLGRUPPER

Läs mer

Reviderat av kultur- och fritidsnämnden 2011-09-27 32. Eva Sorvari Järnvägsgatan 12 0520-65 95 90 eva.sorvari@lillaedet.se

Reviderat av kultur- och fritidsnämnden 2011-09-27 32. Eva Sorvari Järnvägsgatan 12 0520-65 95 90 eva.sorvari@lillaedet.se kultur och fritid BESTÄMMELSER FÖR KOMMUNALT BIDRAG TILL FÖRENINGAR / ORGANISATIONER I LILLA EDETS KOMMUN Reviderat av kultur- och fritidsnämnden 2011-09-27 32 Adress Telefon e-post sid 1/7 Eva Sorvari

Läs mer

Bidragsregler för föreningar i Färgelanda kommun

Bidragsregler för föreningar i Färgelanda kommun Bidragsregler för föreningar i Färgelanda kommun Nya bidragsregler från 2015-01-01 (antagna av kommunfullmäktige 2014-09-03, 125) INNEHÅLL Allmänna bestämmelser Ansökan om registrering Ansökan om kommunala

Läs mer

BIDRAGSNORMER För barn- och ungdomsorganisationer i Vadstena kommun

BIDRAGSNORMER För barn- och ungdomsorganisationer i Vadstena kommun Antagna av Kommunfullmäktige 2011-01-19 8 Reviderad av kommunfullmäktige 2014-09-10 129 BIDRAGSNORMER För barn- och ungdomsorganisationer i Vadstena kommun Gäller fr.o.m. 2011-03-01 och ersätter tidigare

Läs mer

Regler för kommunala bidrag till ungdomsföreningar i Vänersborgs kommun

Regler för kommunala bidrag till ungdomsföreningar i Vänersborgs kommun Dnr: 2015/37 1 (5) Regler för kommunala bidrag till ungdomsföreningar i Vänersborgs kommun Fastställt av Barn- och ungdomsnämnden 2012-12-10 136 Reviderad 2014-04-14 58 Överfört och fastställt av Kultur-

Läs mer

Policy för föreningsbidrag och kommunal medfinansiering

Policy för föreningsbidrag och kommunal medfinansiering Policy för föreningsbidrag och kommunal medfinansiering Antagen av kommunfullmäktige 26 oktober 2016, 2016KS/0069 Innehåll Inledning... 3 Vägledande princip den kommunala kompetensen... 3 Riktlinjer och

Läs mer

Policy för föreningsbidrag och kommunal medfinansiering

Policy för föreningsbidrag och kommunal medfinansiering Policy för föreningsbidrag och kommunal medfinansiering Antagen av kommunfullmäktige den xx månad xx, 2016KS/0069 Besöksadress: Skogsbovägen 9 11, 134 81 Gustavsberg Postadress: Värmdö kommun, 134 81 Gustavsberg

Läs mer

Fritidsbidragen gäller för idrottsföreningar, handikappföreningar, naturföreningar och ideella föreningar.

Fritidsbidragen gäller för idrottsföreningar, handikappföreningar, naturföreningar och ideella föreningar. Information Föreningar som uppfyller Strängnäs kommuns bidragspolicy (https://www.strangnas.se/ download/18.59b33d7c1655b09e0752cf1d/1538550568501/bidragspolicy%20i%20str%c3%a4ngn%c3%a4s %20kommun.pdf)

Läs mer

Bidragsregler i Skara kommun

Bidragsregler i Skara kommun Kultur- och fritidsnämnden Bidragsregler i Skara kommun Skara kommun har ett stort och rikt föreningsliv där kommuninvånarna har möjlighet att hitta just den förening som är anpassad efter individens önskemål

Läs mer

HÖÖRS KOMMUN Kultur- och fritidsnämnd BESTÄMMELSER FÖR KOMMUNAL BIDRAG TILL KULTURELLA FÖRENINGAR

HÖÖRS KOMMUN Kultur- och fritidsnämnd BESTÄMMELSER FÖR KOMMUNAL BIDRAG TILL KULTURELLA FÖRENINGAR HÖÖRS KOMMUN Kultur- och fritidsnämnd BESTÄMMELSER FÖR KOMMUNAL BIDRAG TILL KULTURELLA FÖRENINGAR BIDRAGSNORMER FÖR KULTURFÖRENINGAR Antagna av kommunfullmäktige 2011-06-15. Syftet med kultur- och fritidsnämndens

Läs mer

Att söka föreningsbidrag för funktionsrätts- och pensionärsföreningar samt samhällsnyttiga föreningar

Att söka föreningsbidrag för funktionsrätts- och pensionärsföreningar samt samhällsnyttiga föreningar Att söka föreningsbidrag för funktionsrätts- och pensionärsföreningar samt samhällsnyttiga föreningar Fr.o.m. 2018-01-01 Reviderade av tekniska förvaltningen 2018-01-03 Allmänna bestämmelser Bidragsberättigade

Läs mer

Bidragsregler. Regler för bidrag till föreningslivet i Alingsås Kommun

Bidragsregler. Regler för bidrag till föreningslivet i Alingsås Kommun Bidragsregler Regler för bidrag till föreningslivet i Alingsås Kommun Innehållsförteckning Förutsättningar för att få föreningsbidrag... 4 Bidrag till verksamhet... 5 1. Bidrag för aktiviteter riktat till

Läs mer

Föreningsstöd Regler. Fritids- och kulturförvaltningen. Idrotts-, scout-, frilufts- och nykterhetsföreningar, politiska och religiösa föreningar

Föreningsstöd Regler. Fritids- och kulturförvaltningen. Idrotts-, scout-, frilufts- och nykterhetsföreningar, politiska och religiösa föreningar Landskrona stad & Föreningsstöd Regler Idrotts-, scout-, frilufts- och nykterhetsföreningar, politiska och religiösa föreningar Fritids- och kulturförvaltningen Landskrona stad Allmänna bestämmelser 1

Läs mer

Bidragsregler för idrottsföreningar

Bidragsregler för idrottsföreningar sregler för idrottsföreningar Gäller från 160201 Regler för bidrag till idrottsföreningar och övriga idéorganisationer i Partille kommun Allmänna förutsättningar Kultur- och fritidsnämndens målsättning

Läs mer

BIDRAGSNORMER Antagen av KF Arbets- och Näringslivsnämnden Hylte Kommun

BIDRAGSNORMER Antagen av KF Arbets- och Näringslivsnämnden Hylte Kommun BIDRAGSNORMER Antagen av KF 2010-06-29 Arbets- och Näringslivsnämnden Hylte Kommun 2012-10-15 NORMER FÖR KOMMUNALA BIDRAG TILL FÖRENINGAR I HYLTE KOMMUN De kommunala bidragen till föreningar avser att

Läs mer

Bidragsbestämmelser för ungdomsorganisationer

Bidragsbestämmelser för ungdomsorganisationer Bidragsbestämmelser för ungdomsorganisationer Bidragen är avsedda att vara stöd till de inom Tomelilla kommun verksamma föreningar vars verksamhet kommunen önskar stödja. För att vara berättigad till bidrag

Läs mer

Bestämmelser för kommunalt föreningsstöd Pensionärsföreningar och handikappföreningar

Bestämmelser för kommunalt föreningsstöd Pensionärsföreningar och handikappföreningar Bestämmelser för kommunalt föreningsstöd Pensionärsföreningar och handikappföreningar SN 2017/136 Beslutad den 2017-09-25, KF 134 av Kommunfullmäktige Innehållsförteckning 1 INLEDNING... 3 2 REGISTRERAD

Läs mer

Allmänna bestämmelser

Allmänna bestämmelser Kulturbidrag Kultur- och fritidsnämnden beviljar bidrag till föreningar och organisationer som bedriver en regelbunden kulturverksamhet inom exempelvis teater, dans, musik, bild och form, film och media,

Läs mer

Bidragsbestämmelser för organisationer verksamma inom Alvesta kommun

Bidragsbestämmelser för organisationer verksamma inom Alvesta kommun Bidragsbestämmelser för organisationer verksamma inom Alvesta kommun Innehållsförteckning Riktlinjer... 2 Regler... 2 Bidragsformer... 3 A. Aktivitetsbidrag (verksamhetsbidrag)... 4 B. Bidrag till drift

Läs mer

Dnr Nya regler för anslag till ungdomsorganisationer fr o m 2008

Dnr Nya regler för anslag till ungdomsorganisationer fr o m 2008 Dnr 2006-0382 Nya regler för anslag till ungdomsorganisationer fr o m 2008 Inledning Ungdomsorganisationerna gör värdefulla insatser i samhället. Ett rikt förgrenat föreningsliv betyder en spridning av

Läs mer

Bidragsregler Ljungby kommun

Bidragsregler Ljungby kommun Kultur- och fritidsförvaltningen Bidragsregler Ljungby kommun Allmänna bidragsregler Ansökningsblanketter Ansökningsblanketter finns att hämta på kultur- och fritidsförvaltningens kontor eller på kommunens

Läs mer

NYA NORMER FRÅN OCH MED 2000-01-01 FÖR BIDRAG TILL FÖRENINGAR OCH

NYA NORMER FRÅN OCH MED 2000-01-01 FÖR BIDRAG TILL FÖRENINGAR OCH Antagen av kommunfullmäktige 1999-11-23 122 1 NYA NORMER FRÅN OCH MED 2000-01-01 FÖR BIDRAG TILL FÖRENINGAR OCH ORGANISATIONER MED UNGDOMSVERKSAMHET. Bidrag till föreningars ungdomsverksamhet i Säters

Läs mer

Bestämmelser för kommunalt föreningsstöd Barn och ungdomsföreningar och kulturföreningar KFnD 2016/2

Bestämmelser för kommunalt föreningsstöd Barn och ungdomsföreningar och kulturföreningar KFnD 2016/2 Bestämmelser för kommunalt föreningsstöd Barn och ungdomsföreningar och kulturföreningar KFnD 2016/2 Beslutad den 2017-09-25, KF 133 av Kommunfullmäktige Innehållsförteckning 1 INLEDNING... 3 2 REGISTRERAD

Läs mer

Regler för kommunalt föreningsbidrag

Regler för kommunalt föreningsbidrag Regler för kommunalt föreningsbidrag Fritidsavdelningen Mariestad Antaget av Kommunstyrelsen Mariestad 2015-03-16 Datum: 2015-03-24 Dnr: Sida: 2 (9) Reglemente för kommunalt föreningsbidrag Kommunstyrelsens

Läs mer

TRU 18/2009 LANDSTINGET GÄVLEBORGS BESTÄMMELSER OM BIDRAG TILL BARN- OCH UNGDOMSVERKSAMHET I GÄVLEBORGS LÄN

TRU 18/2009 LANDSTINGET GÄVLEBORGS BESTÄMMELSER OM BIDRAG TILL BARN- OCH UNGDOMSVERKSAMHET I GÄVLEBORGS LÄN TRU 18/2009 LANDSTINGET GÄVLEBORGS BESTÄMMELSER OM BIDRAG TILL BARN- OCH UNGDOMSVERKSAMHET I GÄVLEBORGS LÄN Innehållsförteckning 1 Inledning 2 Allmänna villkor 3 Bidragsformer 4 Grundbidrag och Medlemsbidrag

Läs mer

REGLER OCH RIKTLINJER FÖR TILLÄMPNING AV KOMMUNALT STÖD TILL FÖRENINGAR STORFORS KOMMUN

REGLER OCH RIKTLINJER FÖR TILLÄMPNING AV KOMMUNALT STÖD TILL FÖRENINGAR STORFORS KOMMUN REGLER OCH RIKTLINJER FÖR TILLÄMPNING AV KOMMUNALT STÖD TILL FÖRENINGAR I STORFORS KOMMUN REGLER För att en förening ska bli stödberättigad från kommunen ska den: Bedriva sin ideella verksamhet inom Storfors

Läs mer

Kulturnämnden Revidering av regler för kommunalt bidrag till studieförbund verksamma i Vallentuna kommun (KN 2018.

Kulturnämnden Revidering av regler för kommunalt bidrag till studieförbund verksamma i Vallentuna kommun (KN 2018. VALLENTUNA KOMMUN Förslag till beslut 2 (2) Kulturnämnden 2018-05-08 6. Revidering av regler för kommunalt bidrag till studieförbund verksamma i Vallentuna kommun (KN 2018.021) Förslag till beslut Kulturnämnden

Läs mer

Stödsystem för ideella föreningar i Staffanstorp

Stödsystem för ideella föreningar i Staffanstorp Stödsystem för ideella föreningar i Staffanstorp Övergripande mål för stöd till ideella föreningar Staffanstorps kommun vill genom olika stödformer ge föreningar möjligheter att genomföra stimulerande,

Läs mer

Bidragsnormer. Gäller fr om

Bidragsnormer. Gäller fr om Bidragsnormer Gäller fr om 2008-01-01 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Bidragsberättigad förening Kommunalt föreningsbidrag kan utgå om nedanstående kriterier är uppfyllda: Föreningen - ska vara ideell, ha sitt säte

Läs mer

Föreningsbidrag. & Regler. Landskrona kommun Fritids- och kulturförvaltningen. Foto: Zebra Media

Föreningsbidrag. & Regler. Landskrona kommun Fritids- och kulturförvaltningen. Foto: Zebra Media Föreningsbidrag & Regler Foto: Zebra Media 2008 Landskrona kommun Fritids- och kulturförvaltningen Ansvarig handläggare i bidragsärenden är: Louise Jönsson Tel: 0418-47 30 13 E-post: louise.jonsson@landskrona.se

Läs mer

Gemensamma regler för pensionärsföreningar samt föreningar för funktionsnedsatta personer, beslutade av omsorgsförvaltningen

Gemensamma regler för pensionärsföreningar samt föreningar för funktionsnedsatta personer, beslutade av omsorgsförvaltningen Regler för föreningsbidrag i Omsorgsnämnden Omsorgsnämnden svarar för bidragsgivning till pensionärsföreningar och föreningar för funktionsnedsatta ( handikappföreningar ) verksamma i Landskrona stad.

Läs mer

Kommunala bidrag till ideella föreningar

Kommunala bidrag till ideella föreningar RIKTLINJE 1(7) Kommunala bidrag till ideella föreningar Dokumenttyp RIKTLINJE Beslutsinstans Kommunstyrelsen Dokument-ID Dokumentansvarig Majvor Byström för beslut 2017-09-12 Ansvarig för uppföljning 2(7)

Läs mer

Riktlinjer för kommunalt ekonomiskt stöd till föreningar och organisationer KS2015/686/01 Antagna av Sunne kommunfullmäktige , 57

Riktlinjer för kommunalt ekonomiskt stöd till föreningar och organisationer KS2015/686/01 Antagna av Sunne kommunfullmäktige , 57 Datum Sida 2017-02-24 1 (5) Riktlinjer för kommunalt ekonomiskt stöd till föreningar och organisationer KS2015/686/01 Antagna av Sunne kommunfullmäktige 2017-05-08, 57 Postadress Besöksadress Telefon Internet

Läs mer

BIDRAGSNORMER FÖR FÖRENINGAR I ÅSELE KOMMUN

BIDRAGSNORMER FÖR FÖRENINGAR I ÅSELE KOMMUN BIDRAGSNORMER FÖR FÖRENINGAR I ÅSELE KOMMUN Dessa bestämmelser för kommunalt stöd till ideella föreningars lokala verksamhet i Åsele kommun gäller fr.o.m. 1 januari 2014 och tills vidare. Villkoren för

Läs mer

Ansökan om föreningsbidrag 2015 HEMVÅRDSNÄMNDEN

Ansökan om föreningsbidrag 2015 HEMVÅRDSNÄMNDEN Ansökan om föreningsbidrag 2015 Hemvårdsnämnden Hemvårdsnämndens regler för föreningsbidrag 2015 Allmänna bestämmelser Ett rikt föreningsliv spelar en central roll för utvecklingen i Halmstads kommun.

Läs mer

Kultur och Fritid. Bidragsregler för. föreningar och studieförbund

Kultur och Fritid. Bidragsregler för. föreningar och studieförbund Kultur och Fritid Bidragsregler för föreningar och studieförbund Bidragsregler för föreningar och studieförbund Antagna av Kultur- och fritidsnämnden Grundvillkor - Bidragsberättigade är ideella och demokratiska

Läs mer

Bidragsregler för kulturföreningar i Tjörns kommun

Bidragsregler för kulturföreningar i Tjörns kommun KULTUR- OCH FRITIDSFÖRVALTNINGEN sregler för kulturföreningar i Tjörns kommun Antagna av kultur- och fritidsnämnden 2012-02-06, 5 Allmänna förutsättningar Kultur- och fritidsnämndens målsättning är att

Läs mer

Bestämmelser för kommunalt föreningsstöd Sociala föreningar SN 2017/136

Bestämmelser för kommunalt föreningsstöd Sociala föreningar SN 2017/136 Bestämmelser för kommunalt föreningsstöd Sociala föreningar SN 2017/136 Beslutad den 2017-09-25, KF 134 av Kommunfullmäktige Innehållsförteckning 1 INLEDNING... 3 2 REGISTRERAD FÖRENING... 3 3 BIDRAGSBERÄTTIGAD

Läs mer

Bestämmelser för föreningsbidrag

Bestämmelser för föreningsbidrag 1 (5) Typ: Bestämmelse Giltighetstid: Tills vidare Version: 1.0 Fastställd: KF 2010-09-22, 64 Uppdateras: Innehållsförteckning 1. Barn- och ungdomsverksamhet 1.1 Grundnormer för bidrag till föreningar

Läs mer

STÖD OCH BIDRAG FÖR FÖRENINGAR OCH STUDIEFÖRBUND I HÖRBY KOMMUN

STÖD OCH BIDRAG FÖR FÖRENINGAR OCH STUDIEFÖRBUND I HÖRBY KOMMUN Kultur och fritidsnämnden 2015-12-08 STÖD OCH BIDRAG FÖR FÖRENINGAR OCH STUDIEFÖRBUND I HÖRBY KOMMUN Antagen vid Kultur och fritidsnämndens sammanträde 2015-12-08 Hörby kommun 242 80 Hörby Besöksadress:

Läs mer

REGLER FÖR BIDRAG TILL FÖRENINGAR I HALLSTAHAMMARS KOMMUN GÄLLANDE FR O M 2010-07-01

REGLER FÖR BIDRAG TILL FÖRENINGAR I HALLSTAHAMMARS KOMMUN GÄLLANDE FR O M 2010-07-01 REGLER FÖR BIDRAG TILL FÖRENINGAR I HALLSTAHAMMARS KOMMUN GÄLLANDE FR O M 2010-07-01 BIDRAGSBERÄTTIGAD FÖRENING Bidrag kan utgå till ideell förening med ungdomsverksamhet som arbetar efter demokratiska

Läs mer

Laholms kommuns författningssamling 7.8

Laholms kommuns författningssamling 7.8 Laholms kommuns författningssamling 7.8 Bestämmelser om bidrag till ideella föreningar; antagna av kommunfullmäktige den 16 december 2004, 145 1, med ändring den 30 augusti 2007, 115 2, den 26 november

Läs mer

Bidragsregler för idrottsföreningar

Bidragsregler för idrottsföreningar Bidragsregler för idrottsföreningar Regler för bidrag till idrottsföreningar med barn- och ungdomsverksamhet i Upplands Väsby kommun, anslutna till Riksidrottsförbundet Bestämmelser för kommunala bidrag

Läs mer

ÅTVIDABERGS KOMMUNS RIKTLINJER FÖR EKONOMISKT STÖD TILL FÖRENINGAR

ÅTVIDABERGS KOMMUNS RIKTLINJER FÖR EKONOMISKT STÖD TILL FÖRENINGAR ÅTVIDABERGS KOMMUNS RIKTLINJER FÖR EKONOMISKT STÖD TILL FÖRENINGAR Föreningslivets värde för samhället I ett demokratiskt samhälle är ett aktivt föreningsliv en oumbärlig tillgång. Inom det traditionella

Läs mer

Riktlinjer för bidrag till handikapp- och pensionärsföreningar samt samhällsnyttiga föreningar i Värnamo kommun

Riktlinjer för bidrag till handikapp- och pensionärsföreningar samt samhällsnyttiga föreningar i Värnamo kommun Riktlinjer för bidrag till handikapp- och pensionärsföreningar samt samhällsnyttiga föreningar i Värnamo kommun Fr.o.m. 2014-01-01 Antagna av kommunfullmäktige 2013-12-12 280 Bakgrund Värnamo kommun stödjer

Läs mer

STÖD OCH BIDRAG FÖR FÖRENINGAR I HÖRBY KOMMUN

STÖD OCH BIDRAG FÖR FÖRENINGAR I HÖRBY KOMMUN Kultur och fritidsnämnden 2014-01-01 STÖD OCH BIDRAG FÖR FÖRENINGAR I HÖRBY KOMMUN Dokumentet är antaget av kultur och fritidsnämnden den 3/12 2013 Hörby kommun 242 80 Hörby Besöksadress: Ringsjövägen

Läs mer

Regler och tillämpning av kommunalt stöd till föreningar som bedriver barn- och ungdomsverksamhet

Regler och tillämpning av kommunalt stöd till föreningar som bedriver barn- och ungdomsverksamhet Regler och tillämpning av kommunalt stöd till föreningar som bedriver barn- och ungdomsverksamhet Fritidsavdelningen 2011-01-01 Kicki Velander, fritidschef Regler för stödberättigande För att en förening

Läs mer

RIKTLINJER FÖR BIDRAG TILL FÖRENINGAR

RIKTLINJER FÖR BIDRAG TILL FÖRENINGAR RIKTLINJER FÖR BIDRAG TILL FÖRENINGAR Antagna av kommunfullmäktige 2012-03-05 13 Reviderade KF 2015-12-14 105 Ockelbo Kommun, 816 80 Ockelbo Södra Åsgatan 30 D 0297-555 00 www.ockelbo.se Utbildnings- och

Läs mer

Regler och villkor för föreningsbidrag

Regler och villkor för föreningsbidrag Regler och villkor för föreningsbidrag Kultur- och fritidsnämnden Strategi Plan/program Riktlinje Regler och riktlinjer 1 Innehållsförteckning Kultur- och fritidsnämndens syfte och mål med föreningsbidrag...

Läs mer

Bidragsnormer för det kommunala stödet till barn- och ungdomsverksamhet

Bidragsnormer för det kommunala stödet till barn- och ungdomsverksamhet STYRDOKUMENT 1(7) Beteckning Barn och utbildning Godkänd/ansvarig Kommunfullmäktig 66 Dnr 609/06 Bidragsnormer för det kommunala stödet till barn- och ungdomsverksamhet Föreliggande bestämmelser för kommunala

Läs mer

REGLER FÖR FÖRENINGSSTÖD För lokala organisationer, studieförbund, avdelningar, klubbar etc.

REGLER FÖR FÖRENINGSSTÖD För lokala organisationer, studieförbund, avdelningar, klubbar etc. REGLER FÖR FÖRENINGSSTÖD För lokala organisationer, studieförbund, avdelningar, klubbar etc. INNEHÅLL SID Innehåll, ansökningstider, upplysningar... 2 Bidragsregler... 3 Allmänna bestämmelser... 4 Aktivitetsbidrag...

Läs mer