Vad blir den offentligfinansiella effekten av att återställa momsen på restaurangoch cateringtjänster till 25 procent, ?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vad blir den offentligfinansiella effekten av att återställa momsen på restaurangoch cateringtjänster till 25 procent, ?"

Transkript

1 Dnr 2017:847 Rapport från utredningstjänsten RESTAURANGMOMSEN Vad blir den offentligfinansiella effekten av att återställa momsen på restaurangoch cateringtjänster till 25 procent, ? En höjning av momsen på restaurang- och cateringtjänster från och med 2018 innebär att de offentliga finanserna stärks med cirka 6,2 miljarder kronor År 2019 till 2021 stärks de offentliga finanserna med mellan 5,3 och 6,0 miljarder kronor per år. Höjning av restaurang- och cateringmomsen Momsen på restaurang- och cateringtjänster sänktes den 1 januari 2012 till 12 procent från tidigare 25 procent. Sedan dess betalas på dessa tjänster samma momssats som på hämtmat. Momssatsen på hämtmat har varit 12 procent sedan 1996, då momsen på livsmedel sänktes. I regeringens redovisning av skatteutgifter 2017, vari effekten på skatteintäkterna av särregler i skattelagstiftningen redogörs för, uppskattas de uteblivna skatteintäkterna av nedsättningen av restaurang- och cateringmomsen till cirka 11,2 miljarder kronor 2018 och till 11,9 miljarder kronor I posten ingår dock också nedsättningen av momsen på hämtmat. Enligt en rapport från skatteverket 1 redovisades inom restaurang- och cateringbranschen 2011, det sista året innan momsen sänktes, cirka en tredjedel av den totala försäljningen och 45 procent av försäljningen av mat som försäljning av hämtmat. Det innebär att cirka 55 procent av försäljningen av mat redovisades som mat som åts på restaurangen, och därmed var mål för momssänkningen. Denna andel var ungefär densamma under perioden 2008 till 2011, vilken skatteverket också redovisar statistik för i rapporten. 1 Effekter på skatteundandragande av sänkt restaurangmoms (2014). Johan Alm Utredningstjänsten Tel E-post johan.alm@riksdagen.se SVERIGES RIKSDAG Stockholm o Tfn o 1 (5)

2 I tabell 1 redovisas de offentligfinansiella effekterna av att höja momsen på restaurang- och cateringtjänster till 25 procent från och med 1 januari Beräkningarna görs med antagandet att andelen försäljning av mat som inte är hämtmat uppgår till 55 procent av den totala försäljningen av mat, eftersom det var fallet vid den senaste redovisningen då olika momssatser gällde för mat som åts på respektive hämtades från restaurangen. Tabell 1: Offentligfinansiella effekter av att höja momsen på restaurang- och cateringtjänster till 25 procent den 1 januari 2018, mdkr Staten 6,2 5,9 5,9 5,8 varav moms 6,2 6,5 6,5 6,5 varav KPI-effekt 0,0-0,7-0,7-0,7 Kommunerna 0,0 0,1 0,0-0,2 Ålderspensionssystemet 0,0-0,7-0,3 0,3 Totalt 6,2 5,3 5,5 6,0 Källa: Utredningstjänstens beräkningar För 2018 uppgår den uppskattade skatteutgiften till 11,2 miljarder kronor och för 2019 till 11,9 miljarder. Dessa summor utgör enligt regeringen effekten på de offentliga finanserna av att restaurang- och cateringmomsen är 13 procentenheter lägre än den ordinarie momssatsen. Vid antagande om att den summan utgör 13 procent av värdet av all försäljning av mat som äts på respektive hämtas från restaurangen 2 så fås bruttoeffekten av att återställa restaurangmomsen genom att multiplicera den summan med 55 procent, alltså andelen av all mat som äts på restaurangen. I beräkningarna för 2018 utgås från skatteutgiften för I beräkningarna för 2019 och framåt utgås från skatteutgiften Förändringar som påverkar konsumentpriserna har också indirekta effekter för de offentliga finanserna. Förändringar av momssatser hör till dessa. För kommun, stat och ålderspensionssystem uppkommer bland annat effekter på skatter, lönekostnader och utbetalningar inom socialförsäkringssystemet då dessa har koppling till KPI. Vissa delar inom skatte- och transfereringssystemet är direkt kopplade till KPI, till exempel skiktgränsen för statlig inkomstskatt, medan andra delar har koppling genom till exempel prisbasbeloppet, vilket är fallet med grundavdraget. I tabell 1 redovisas också dessa KPI-effekter. Effekterna får dock inte genomslag 2 Enligt skatteverket är det mindre troligt att alkohol, som ska redovisas som momspliktig försäljning till 25 procent, redovisas som momspliktig försäljning till 12 procent med tanke på påföljderna vid ett eventuellt påkommande. Därför kan detta antagande sägas vara rimligt. 2 (5)

3 förrän 2019, detta på grund av att förändringar i de komponenter som på något sätt är kopplade till KPI utgår från förändringen av KPI i juni två år före jämfört med i juni ett år före aktuellt år. Eftersom den första juni-månaden som påverkas av förändringen, infaller 2018 slår KPI-effekten igenom först Förändringen kan ge upphov till sysselsättningseffekter och effekter på skatteundandragande samt på priser och efterfrågan. Eventuella sysselsättningseffekter beaktas inte i denna rapport, ej heller effekter på priser och efterfrågan, men studier av dessa redogörs för i nästa avsnitt. Indirekt beaktas effekter på skatteundandragande i beräkningarna, vilket förklaras i nästa avsnitt. Skatteundandragande, sysselsättning, priser och efterfrågan Att särskilja försäljningen av hämtmat från den försäljning av mat som äts på restaurangen går inte enkelt att göra. Enligt skatteverket redovisades cirka två tredjedelar av försäljningen inom restaurang- och cateringbranschen före momssänkningen som försäljning belagd med 25 procent moms. Cirka en tredjedel redovisades som försäljning belagd med 12 procent moms. Det innebär att en tredjedel redovisades som hämtmat då det var den enda försäljningen belagd med 12 procent moms före förändringen. Skatteverket skrev att de tror att en tredjedel kan vara en överskattning av andelen hämtmat och hänvisade till enkätundersökningar som pekar på att den faktiska andelen verkar ha legat runt 26 procent och att ett visst skatteundandragande kan ha förekommit. Skatteverket reserverade sig dock för att skattningen utifrån enkätundersökningarna kan vara mycket skakig då frågorna ställdes till de svarande över telefon i ett läge där de på förhand inte hade fått vetskap om frågorna och därför inte hade kunnat förbereda sig. Reservationen till trots skrev skatteverket att skatteundandragande sannolikt förekom då momssatserna på hämtmat och mat som äts på restaurang var olika. De uppskattade skatteundandragandet till ungefär 0,7 miljarder kronor per år. Beräkningarna i denna rapport bygger på de faktiska redovisningarna före momssänkningen snarare än de uppskattade andelarna av olika typer av matförsäljning, då det inte finns anledning att tro att en återgång till skilda momssatser i dag skulle ge ett annat resultat än vad som var fallet senast de skiljde sig åt. Därmed beaktar beräkningarna i denna rapport indirekt effekten på de offentliga finanserna av det förmodade skatteundandragandet. Konjunkturinstitutet har studerat effekterna av sänkt restaurangmoms i två rapporter, en rapport 2013, och en i december De studerade dels effekterna för branschen och dels effekterna för ekonomin som helhet. Deras sammantagna slutsats var att reformen har haft effekt i form av sänkta priser, ökad efterfrågan och ökade antal arbetade timmar. Institutet påpekar dock i den första rapporten att de skattade modellerna som ligger bakom slutsatserna inte har tillräckligt precision 3 (5)

4 för att fastställa det kausala sambandet mellan reformen och utfallet i de tre variablerna. Men eftersom skattningarna ligger i linje med nationalekonomisk teori anser de att resultatet går att tolka som kausalt. I den andra rapporten poängterar de återigen att det är svårt att göra denna typ av studier, då det är svårt att isolera effekten av sänkt restaurangmoms från allt annat som hände i ekonomin samtidigt. Konjunkturinstitutet bedömde i den första rapporten att priserna i restaurangbranschen minskade med 4 procent till följd av den sänkta momsen. Enligt ekonomisk teori bör det leda till ökad efterfrågan på restaurangtjänster. Enligt institutet verkar det också vara vad som har inträffat, de uppskattar den ökade efterfrågan till cirka 3 procent. Nästa steg i teorin är att ökad efterfrågan leder till ökade antal arbetade timmar, speciellt i en så arbetskraftsintensiv bransch som restaurangbranschen. Här görs bedömningen att reformen har medfört att den totala lönesumman inom branschen ökat med 4 procent. Institutet lyfter dock fram att det inte går att veta om detta är en följd av att fler har fått arbete eller om de redan sysselsatta arbetat ett större antal timmar. Under antagandet att hela löneökningssumman är en funktion av att personer har nyanställts motsvarar det cirka anställda med, för sektorn, genomsnittlig lön. Resultatet i den andra rapporten från institutet ligger i linje med det i den första rapporten, här talas dock om att sysselsättningsökningen kan ha uppgått till fler sysselsatta (inom branschen år 2013). De sysselsättningseffekter som skattas i de båda rapporterna avser effekter inom branschen. En sysselsättningsökning i en bransch, till följd av en efterfrågeökning, sker ofta i samband med att efterfrågan och sysselsättningen minskar i andra branscher. En effekt på sysselsättningen i hela ekonomin kräver att arbetsutbudet ökar eller att jämviktsarbetslösheten minskar. Institutet bedömer att reformens effekt på hela ekonomin har varit marginell, och i storleksordningen till sysselsatta. I denna rapport tas ingen hänsyn till effekten på de offentliga finanserna av eventuella förändringar i sysselsättning, efterfrågan eller den delen av priset som inte är direkt kopplad till momsförändringen. 4 (5)

5 Källförteckning Konjunkturinstitutet (2013) Effekter av sänkt restaurangmoms, Specialstudier; Nr. 36, december Konjunkturinstitutet (2015) Kort- och långsiktiga effekter av sänkt restaurangmoms Specialstudier; Nr 46, december Regeringen (2017) Redovisning av skatteutgifter 2017, Regeringens skrivelse 2016/17:98 Skatteverket (2014) Effekter på skatteundandragande av sänkt restaurangmoms 5 (5)

LOs yttrande över delbetänkandet Sänkt restaurang- och cateringmoms, SOU 2011:24

LOs yttrande över delbetänkandet Sänkt restaurang- och cateringmoms, SOU 2011:24 HANDLÄGGARE/ENHET DATUM DIARIENUMMER Ekonomisk politik och arbetsmarknad Mats Morin 2011-05-09 20110176 ERT DATUM ER REFERENS 2011-03-22 Fi2022/1404 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Lena

Läs mer

Vem fick jobben? Demografisk och regional granskning av momssänkningens sysselsättningseffekter

Vem fick jobben? Demografisk och regional granskning av momssänkningens sysselsättningseffekter Vem fick jobben? Demografisk och regional granskning av momssänkningens sysselsättningseffekter Innehållsförteckning 15 Sammanfattning 16 Inledning 17 Hur ska momssänkningen fungera? 18 Två år med sänkt

Läs mer

Rapport från utredningstjänsten ARBETSGIVARAVGIFTER UNGA

Rapport från utredningstjänsten ARBETSGIVARAVGIFTER UNGA 2014-06-24 Dnr 2014:1011 Rapport från utredningstjänsten ARBETSGIVARAVGIFTER UNGA Hur påverkas uttaget av arbetsgivaravgifter inom sektorn callcenter om de nedsatta avgifterna för unga slopas? Redovisning

Läs mer

Utvärderingar av sänkt moms på restaurang- och cateringtjänster. Vad säger dom om antalet jobb som skapats?

Utvärderingar av sänkt moms på restaurang- och cateringtjänster. Vad säger dom om antalet jobb som skapats? Utvärderingar av sänkt moms på restaurang- och cateringtjänster Vad säger dom om antalet jobb som skapats? 1 FÖRORD Visitas intensiva arbete med att påvisa att en likvärdig moms på mat oavsett var den

Läs mer

Tabell 1: Ersättningsnivåer för arbetslöshetsförsäkringen, inget försörjningsansvar

Tabell 1: Ersättningsnivåer för arbetslöshetsförsäkringen, inget försörjningsansvar 2017-06-22 Dnr 2017:852 Rapport från utredningstjänsten NIVÅER OCH VARAKTIGHET FÖR A-KASSAN Vad blir den offentligfinansiella effekten av att höja taket i a-kassan till 1 200 kr per dag under 100 dagar

Läs mer

Fler jobb efter 3 år med sänkt moms på restaurang- och cateringtjänster

Fler jobb efter 3 år med sänkt moms på restaurang- och cateringtjänster Fler jobb efter 3 år med sänkt moms på restaurang- och cateringtjänster Studie av effekterna på restaurangpriser, restaurangomsättning och anställda i restaurangbranschen Box 3546, 103 69 Stockholm T +46

Läs mer

2,5 år med sänkt moms på mat serverad på restaurang Effekter på restaurangpriser, restaurangomsättning och anställda i restaurangbranschen

2,5 år med sänkt moms på mat serverad på restaurang Effekter på restaurangpriser, restaurangomsättning och anställda i restaurangbranschen 2,5 år med sänkt moms på mat serverad på restaurang Effekter på restaurangpriser, restaurangomsättning och anställda i restaurangbranschen Box 3546, 103 69 Stockholm T +46 8 762 74 00 Box 404, 401 26 Göteborg

Läs mer

Billigare lunch och billigare klippning med halverad tjänstemoms. Almedalen 2010-07-07

Billigare lunch och billigare klippning med halverad tjänstemoms. Almedalen 2010-07-07 Billigare lunch och billigare klippning med halverad tjänstemoms Almedalen 2010-07-07 Halvera tjänstemomsen Bakgrund: Den ekonomiska krisen har ställt arbetsmarknaden inför stora utmaningar. Nu finns flera

Läs mer

Tabell 1: Offentligfinansiella effekter av reducerad allmän löneavgift, mdkr

Tabell 1: Offentligfinansiella effekter av reducerad allmän löneavgift, mdkr 2017-09-08 Dnr 2017:1309 Rapport från utredningstjänsten AVDRAG FÖR DEN ALLMÄNNA LÖNEAVGIFTEN Vad blir den offentligfinansiella effekten 2018-2021 av att varje företag får göra ett avdrag för den allmänna

Läs mer

Fler jobb till kvinnor

Fler jobb till kvinnor Fler jobb till kvinnor - Inte färre. Socialdemokraternas politik, ett hårt slag mot kvinnor. juli 2012 Elisabeth Svantesson (M) ETT HÅRT SLAG MOT KVINNOR Socialdemokraterna föreslår en rad förslag som

Läs mer

Specialstudier. Nr 46. December 2015. Kort- och långsiktiga effekter av sänkt restaurangmoms

Specialstudier. Nr 46. December 2015. Kort- och långsiktiga effekter av sänkt restaurangmoms Specialstudier Nr 46. December 2015 Kort- och långsiktiga effekter av sänkt restaurangmoms Kort- och långsiktiga effekter av sänkt restaurangmoms SPECIALSTUDIE NR 46, DECEMBER 2015 UTGIVEN AV KONJUNKTURINSTITUTET

Läs mer

EFFEKTER PÅ SKATTEUNDANDRAGANDE AV SÄNKT RESTAURANGMOMS

EFFEKTER PÅ SKATTEUNDANDRAGANDE AV SÄNKT RESTAURANGMOMS RAPPORT 1(49) EFFEKTER PÅ SKATTEUNDANDRAGANDE AV SÄNKT RESTAURANGMOMS Rapportering av ett regeringsuppdrag RAPPORT 3(49) Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Inledning... 7 2.1 Uppdraget... 7

Läs mer

Fler växande företag fler jobb 2015-07-01

Fler växande företag fler jobb 2015-07-01 Fler växande företag fler jobb 2015-07-01 FÄRDPLAN MED SIKTE PÅ 2018 Alliansen presenterar fyra olika budgetar i höst Vi genomför en gemensam alliansutvärdering Vi formar ett äntringskansli inför regeringsskifte

Läs mer

Socialdemokraternas. skattechock. mot ungas jobb. Minst 64 000 heltidsjobb hotas av de rödgrönas höjda arbetsgivaravgifter

Socialdemokraternas. skattechock. mot ungas jobb. Minst 64 000 heltidsjobb hotas av de rödgrönas höjda arbetsgivaravgifter Socialdemokraternas skattechock mot ungas jobb Minst 64 000 heltidsjobb hotas av de rödgrönas höjda arbetsgivaravgifter Inledning Den rödgröna oppositionens förslag om höjda arbetsgivaravgifter för unga

Läs mer

RUT GER KLÖVER! De nya RUT-jobben en vinst för både individ, samhälle och fler företag

RUT GER KLÖVER! De nya RUT-jobben en vinst för både individ, samhälle och fler företag RUT GER KLÖVER! De nya RUT-jobben en vinst för både individ, samhälle och fler företag 1 Tusentals jobb hotas om RUT avskaffas RUT-avdraget, det vill säga rätten att dra av halva kostnaden för hushållsnära

Läs mer

Ansvar för jobb och tillväxt Mer kvar av lönen för dem som jobbar

Ansvar för jobb och tillväxt Mer kvar av lönen för dem som jobbar 2013-09-16 Ansvar för jobb och tillväxt Mer kvar av lönen för dem som jobbar Ansvar för jobb och tillväxt Mer kvar av lönen för dem som jobbar Alliansregeringenvillstärkadrivkrafternaförjobbgenomattgelågoch

Läs mer

Ulf Kristersson & Elisabeth Svantesson 18 april 2018

Ulf Kristersson & Elisabeth Svantesson 18 april 2018 Ulf Kristersson & Elisabeth Svantesson 18 april 2018 Moderaterna är ett parti för dem som jobbar, för dem som vill jobba och dem som har jobbat - därför sänker vi skatten på arbete Arbete är grunden för

Läs mer

Det första jobbet - Campingars betydelse för ungdomsjobben. Det första jobbet. Campingars betydelse för ungdomsjobben

Det första jobbet - Campingars betydelse för ungdomsjobben. Det första jobbet. Campingars betydelse för ungdomsjobben Det första jobbet Campingars betydelse för ungdomsjobben 1 Inledning Få saker är så viktiga i livet som det första jobbet. Det första jobbet ger viktiga erfarenheter och referenser när man sedan ska söka

Läs mer

S-politiken - dyr för kommunerna

S-politiken - dyr för kommunerna S-politiken - dyr för kommunerna 2011-11-08 1 UNDERFINANSIERAD S-BUDGET RISKERAR ÖVER 5000 JOBB I KOMMUNSEKTORN SAMMANFATTNING 1. De socialdemokratiska satsningarna på kommunerna är underfinansierade.

Läs mer

Sida: 36. Rättelse av andra meningen i första stycket, formuleringen både för kvinnor och för män har strukits.

Sida: 36. Rättelse av andra meningen i första stycket, formuleringen både för kvinnor och för män har strukits. Promemoria 2016-09-23 Finansdepartementet Rättelseblad prop. 2016/17:1, volym 1a Avsnitt: 1.5 Fler jobb Sida: 36 Rättelse av andra meningen i första stycket, formuleringen både för kvinnor och för män

Läs mer

2013-11-05 Dnr 2013:1530

2013-11-05 Dnr 2013:1530 2013-11-05 Dnr 2013:1530 Rapport från utredningstjänsten TYPFALL BARNFAMILJ En barnfamilj som bor i Gävle med 2 barn, och där hon tjänar 35 000 i månaden och han tjänar 24 500, på vilket sätt skulle deras

Läs mer

Finansdepartementet. Begränsad uppräkning av skiktgränserna för statlig inkomstskatt för 2018

Finansdepartementet. Begränsad uppräkning av skiktgränserna för statlig inkomstskatt för 2018 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Fi2017/01365/S1 Begränsad uppräkning av skiktgränserna för statlig inkomstskatt för 2018 Mars 2017 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Förslag till

Läs mer

Direkta effekter av högre räntor på statens inkomster från kapitalskatt

Direkta effekter av högre räntor på statens inkomster från kapitalskatt Konjunkturläget oktober 2018 69 FÖRDJUPNING Direkta effekter av högre räntor på statens inkomster från kapitalskatt Ränteläget är för närvarande mycket lågt men väntas bli högre. Förändringar i ränteläget

Läs mer

Fördjupning i Konjunkturläget augusti 2012 (Konjunkturinstitutet)

Fördjupning i Konjunkturläget augusti 2012 (Konjunkturinstitutet) Konjunkturläget augusti 2012 115 FÖRDJUPNING Effekter av de tillfälliga statsbidragen till kommunsektorn under finanskrisen Kommunsektorn tillfördes sammantaget 20 miljarder kronor i tillfälliga statsbidrag

Läs mer

SVEKET. - så slår höjda arbetsgivaravgifter mot unga

SVEKET. - så slår höjda arbetsgivaravgifter mot unga SVEKET - så slår höjda arbetsgivaravgifter mot unga Inledning Samtliga oppositionspartier i Sveriges riksdag vill höja arbetsgivaravgifterna för unga. Givet dagens opinionsläge finns det därför en uppenbar

Läs mer

NyföretagarCentrum STRÄNGNÄS. Utförd av IUC Sverige AB 2010

NyföretagarCentrum STRÄNGNÄS. Utförd av IUC Sverige AB 2010 IUC Sverige AB RAPPORT SEK! Samhällsekonomisk kalkyl NyföretagarCentrum STRÄNGNÄS Utförd av IUC Sverige AB 2010 RAPPORT 2010-06-30 Samhällsekonomisk Kalkyl NyföretagarCentrum Strängnäs Sammanfattning Våra

Läs mer

Bilaga Offentligfinansiell effekt. 1 Sammanfattning. Bilaga. Susanna Wanander 010-574 79 45

Bilaga Offentligfinansiell effekt. 1 Sammanfattning. Bilaga. Susanna Wanander 010-574 79 45 Bilaga Datum 2015-02-16 Dnr 131 770434-13/113 Bilaga Offentligfinansiell effekt Denna bilaga beskriver beräkningen av den offentligfinansiella effekten utifrån förslaget att även företag utan fast driftställe

Läs mer

Tabell 1: Beräknade brutto/nettointäkter från effektskatten vid olika skattenivåer under perioden 2016-2017 12 648 kr/mw/månad, mkr

Tabell 1: Beräknade brutto/nettointäkter från effektskatten vid olika skattenivåer under perioden 2016-2017 12 648 kr/mw/månad, mkr 2015-09-16 Dnr 2015:1436 Uppdraget är följande: - Skatten på termisk effekt i kärnkraftverk avskaffas i tre lika stora steg åren 2016, 2017 samt 2018. - Energiskatten på el höjs i tre steg åren 2016, 2017

Läs mer

Skatte- och tullavdelningen. Avskaffad övre skiktgräns för statlig inkomstskatt (s.k. värnskatt)

Skatte- och tullavdelningen. Avskaffad övre skiktgräns för statlig inkomstskatt (s.k. värnskatt) Finansdepartementet Fi2019/02421/S1 Skatte- och tullavdelningen Avskaffad övre skiktgräns för statlig inkomstskatt (s.k. värnskatt) Juni 2019 1 Promemorians huvudsakliga innehåll I promemorian föreslås

Läs mer

Finansdepartementet. Förlängt växa-stöd

Finansdepartementet. Förlängt växa-stöd Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Fi2019/00432/S1 Förlängt växa-stöd Februari 2019 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Förslag till lag om ändring i lagen (2016:1053) om särskild

Läs mer

Sänkt moms på frisörverksamhet och restauranger i Finland: Blev det verkligen lägre priser och högre sysselsättning?

Sänkt moms på frisörverksamhet och restauranger i Finland: Blev det verkligen lägre priser och högre sysselsättning? Sänkt moms på frisörverksamhet och restauranger i Finland: Blev det verkligen lägre priser och högre sysselsättning? nr 5 2011 årgång 39 De första utvärderingarna av de finska reducerade momssatsernas

Läs mer

Yttrande på promemorian Vissa skattefrågor inför budgetpropositionen för 2012 (dnr Fi2011/1936)

Yttrande på promemorian Vissa skattefrågor inför budgetpropositionen för 2012 (dnr Fi2011/1936) YTTRANDE 10 maj 2011 Dnr. 6-10-11 Finansdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande på promemorian Vissa skattefrågor inför budgetpropositionen för 2012 (dnr Fi2011/1936) KONJUNKTURINSTITUTETS SAMLADE BEDÖMNING

Läs mer

Utvärdering av skatteunderlagsprognoser för 2015

Utvärdering av skatteunderlagsprognoser för 2015 PM 2017-02-02 1 (14) Avdelningen för ekonomi och styrning Sektionen för ekonomisk analys Bo Legerius EJ Utvärdering av skatteunderlagsprognoser för 2015 Sammanfattning De mest pricksäkra prognoserna av

Läs mer

Yttrande om promemorian Ett förstärkt jobbskatteavdrag (Fi2009/6108)

Yttrande om promemorian Ett förstärkt jobbskatteavdrag (Fi2009/6108) Finansdepartementet 103 33 Stockholm YTTRANDE 1 oktober 2009 Dnr: 6-29-09 Yttrande om promemorian Ett förstärkt jobbskatteavdrag (Fi2009/6108) Syfte med förslaget och sammanfattning Promemorian föreslår

Läs mer

GOTT NYTT MOMS-ÅR! Delrapport om de kortsiktiga sysselsättningseffekterna av momssänkningen i hotell- och restaurangbranschen

GOTT NYTT MOMS-ÅR! Delrapport om de kortsiktiga sysselsättningseffekterna av momssänkningen i hotell- och restaurangbranschen GOTT NYTT MOMS-ÅR! Delrapport om de kortsiktiga sysselsättningseffekterna av momssänkningen i hotell- och restaurangbranschen FÖRORD Sänkt moms har varit en väldigt viktig fråga för oss då vi ser att det

Läs mer

Yttrande om promemorian "Ett förstärkt jobbskatteavdrag" (Fi 2007/5092)

Yttrande om promemorian Ett förstärkt jobbskatteavdrag (Fi 2007/5092) Finansdepartementet 103 33 Stockholm YTTRANDE 20 augusti 2007 Dnr: 6-18-07 Yttrande om promemorian "Ett förstärkt jobbskatteavdrag" (Fi 2007/5092) I promemorian "Ett förstärkt jobbskatteavdrag" beskriver

Läs mer

MOMSRAPPORT. 18 månader med sänkt moms på restaurangmat

MOMSRAPPORT. 18 månader med sänkt moms på restaurangmat MOMSRAPPORT 18 månader med sänkt moms på restaurangmat 2 Index 24 Förord 26 Inledning 28 Prisutveckling 12 Omsättningsutveckling 14 Sysselsättning 18 Val av källor 20 Bilaga 1, Lönesummor 21 Bilaga 2,

Läs mer

Sjuk Även sjukpenningen sänks med 2 kronor till följd av lägre prisbasbelopp. Högsta ersättning 2014 blir 708 kronor per kalenderdag.

Sjuk Även sjukpenningen sänks med 2 kronor till följd av lägre prisbasbelopp. Högsta ersättning 2014 blir 708 kronor per kalenderdag. Nyheter 2014 Löntagare Det femte jobbskatteavdraget ger några hundralappar (150-340 kronor, beroende på inkomst) mer i plånboken varje månad. Från årsskiftet höjs även brytpunkten för statlig inkomstskatt,

Läs mer

Ett enpersonshushåll utan barn får drygt 500 kronor mer i disponibel inkomst till följd av högre löner och lägre skatt.

Ett enpersonshushåll utan barn får drygt 500 kronor mer i disponibel inkomst till följd av högre löner och lägre skatt. Pressmeddelande 20 november 2013 Så här blir din ekonomi 2014 Reallöneökningar, skattesänkningar, låg inflation och låga räntor. Det bäddar för att många svenskar kan se fram emot mer pengar nästa år och

Läs mer

Utvärdering av skatteunderlagsprognoser för 2016

Utvärdering av skatteunderlagsprognoser för 2016 PM 2018-03-26 1 (14) Avdelningen för ekonomi och styrning Sektionen för ekonomisk analys Bo Legerius EJ Utvärdering av skatteunderlagsprognoser för 2016 Sammanfattning Skillnaden i träffsäkerhet mellan

Läs mer

Fler växande företag

Fler växande företag Fler växande företag En nationell strategi för skolans digitalisering 2015-06-09 fler jobb 2015-07-01 Camilla Waltersson Grönvall (M), utbildningspolitisk talesperson Ulrika Carlsson (C), utbildningspolitisk

Läs mer

Inledning. Metod. Resultat från enkätundersökningen

Inledning. Metod. Resultat från enkätundersökningen Inledning Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund, SSU, genomför årligen en kommunundersökning angående sommarjobb och feriepraktik för ungdomar. Undersökningen går ut till samtliga av Sveriges kommuner

Läs mer

Två år med ROT och RUT

Två år med ROT och RUT Augusti 2010 Två år med ROT och RUT Innehåll Sammanfattning... 3 Fler jobb och företag med ROT och RUT... 4 Minst 18 000 nya jobb... 4 Nya jobb per län... 6 Minskat svartarbete... 9 Plus för statsbudgeten...

Läs mer

Effekter på de offentliga finanserna av en sämre omvärldsutveckling och mer aktiv finanspolitik

Effekter på de offentliga finanserna av en sämre omvärldsutveckling och mer aktiv finanspolitik Fördjupning i Konjunkturläget juni 2(Konjunkturinstitutet) Konjunkturläget juni 2 33 FÖRDJUPNING Effekter på de offentliga finanserna av en sämre omvärldsutveckling och mer aktiv finanspolitik Ekonomisk-politiska

Läs mer

Sänkt skatt på förvärvsinkomster

Sänkt skatt på förvärvsinkomster Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Sänkt skatt på förvärvsinkomster Juni 2008 1 Innehållsförteckning Inledning och sammanfattning...3 1 Förslag till lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229);

Läs mer

De fyra sveken - En granskning av Stefan Löfvens regering utifrån fyra centrala frågor för Sverige

De fyra sveken - En granskning av Stefan Löfvens regering utifrån fyra centrala frågor för Sverige De fyra sveken - En granskning av Stefan Löfvens regering utifrån fyra centrala frågor för Sverige Alliansens partisekreterare 2016-07-05 De fyra sveken Historiskt svag regering som blundar för samhällsproblemen

Läs mer

Begränsad avdragsrätt för privat pensionssparande Avdragsrätten för privat pensionssparande sänks från 12 000 till 1 800 kronor per år.

Begränsad avdragsrätt för privat pensionssparande Avdragsrätten för privat pensionssparande sänks från 12 000 till 1 800 kronor per år. Aktuell analys 10 oktober 2014 Effekter av skatteförslag från nya regeringen Den nya regeringen har lämnat några skatteförslag på remiss. De som arbetar och tjänar över 50 000 kronor per månad får betala

Läs mer

Begränsad avdragsrätt för privat pensionssparande Avdragsrätten för privat pensionssparande sänks från 12 000 till 1 800 kronor per år.

Begränsad avdragsrätt för privat pensionssparande Avdragsrätten för privat pensionssparande sänks från 12 000 till 1 800 kronor per år. Aktuell analys 10 oktober 2014 Skatteförslag från nya regeringen Den nya regeringen har lämnat några skatteförslag på remiss. De som arbetar och tjänar över 50 000 kronor per månad får betala mer i skatt

Läs mer

Vissa inkomstskatte- och socialavgiftsfrågor inför budgetpropositionen 2015

Vissa inkomstskatte- och socialavgiftsfrågor inför budgetpropositionen 2015 1/6 Remissvar Datum Ert datum Finansdepartementet 2014-10-13 2014-10-06 ESV Dnr Er beteckning 3.4-969/2014 Fi2014/3347 Handläggare Lalaina Hirvonen 103 33 Stockholm Vissa inkomstskatte- och socialavgiftsfrågor

Läs mer

2013-10-04 Dnr 2013:1474

2013-10-04 Dnr 2013:1474 2013-10-04 Dnr 2013:1474 I rapporten redovisas en fördelningsanalys av regeringens budgetproposition för 2014. Förslagen analyseras i förhållande till gällande regler. I denna promemoria redovisas direkta

Läs mer

Förmånsbeskattning av lånedatorer

Förmånsbeskattning av lånedatorer Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Förmånsbeskattning av lånedatorer September 2007 Sammanfattning I promemorian föreslås att den särskilda värderingen av förmån av att för privat bruk använda

Läs mer

Tekniskt appendix. Pensioner. Konsumtionsskatter. Uträkning av statsfinansiell effekt

Tekniskt appendix. Pensioner. Konsumtionsskatter. Uträkning av statsfinansiell effekt Tekniskt appendix Pensioner I Sverige tjänar man in till den allmänna pensionen på inkomster upp till 40 000 kr i månaden. Avsättningen är 17,21 procent av inkomsten. Eftersom brytpunkten för statlig skatt

Läs mer

Finansdepartementet. Höjd särskild inkomstskatt för utomlands bosatta

Finansdepartementet. Höjd särskild inkomstskatt för utomlands bosatta Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Fi2017/01368/S1 Höjd särskild inkomstskatt för utomlands bosatta Mars 2017 Innehåll 1 Sammanfattning... 3 2 Lagtext... 4 2.1 Förslag till lag om ändring

Läs mer

Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i 2011 års ekonomiska vårproposition

Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i 2011 års ekonomiska vårproposition Sid 1 (6) Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i 2011 års ekonomiska vårproposition I vårpropositionen skriver regeringen att Sveriges ekonomi växer snabbt. Prognosen för de kommande åren

Läs mer

Sänkt pensionärsskatt äts upp av andra skatter

Sänkt pensionärsskatt äts upp av andra skatter Pressmeddelande 19 april 2017 Sänkt pensionärsskatt äts upp av andra skatter Sänkt skatt för pensionärer och långtidssjukskrivna, och höjd skatt för höginkomsttagare är några av de förslag inför 2018 som

Läs mer

Sänkt moms högre sysselsättning? En studie av restaurangnäringen. Per Hortlund Nora Sandholdt

Sänkt moms högre sysselsättning? En studie av restaurangnäringen. Per Hortlund Nora Sandholdt AB HANDELNS UTREDNINGSINSTITUT Sänkt moms högre sysselsättning? En studie av restaurangnäringen Per Hortlund Nora Sandholdt Förord HUI har på uppdrag av Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare (SHR)

Läs mer

SVENSK EKONOMI. Lägesrapport av den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i 2009 års ekonomiska vårproposition

SVENSK EKONOMI. Lägesrapport av den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i 2009 års ekonomiska vårproposition SVENSK EKONOMI Lägesrapport av den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i 2009 års ekonomiska vårproposition OFRs RAPPORTSERIE OFFENTLIG SEKTOR I FOKUS 2009/2 Sid 1 (5) Lägesrapport av den svenska

Läs mer

2016-02-17 Dnr 2015:2099 Revidering

2016-02-17 Dnr 2015:2099 Revidering 2016-02-17 Dnr 2015:2099 Revidering Givet följande skatteomläggning: Samtliga momssatser harmonieras till ordinarie 25 procent. Jobbskatteavdraget (alla steg) i nuvarande form avskaffas helt. Med de offentliga

Läs mer

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Sänkt restaurang- och cateringmoms (SOU 2011:24) PDF ladda ner

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Sänkt restaurang- och cateringmoms (SOU 2011:24) PDF ladda ner Sänkt restaurang- och cateringmoms (SOU 2011:24) PDF ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare:. Det här är den text som bland annat nätbokhandeln använder för att presentera boken. Annan Information

Läs mer

Prognos Statens budget och de offentliga finanserna. December 2015 ESV 2015:65

Prognos Statens budget och de offentliga finanserna. December 2015 ESV 2015:65 Prognos Statens budget och de offentliga finanserna December 2015 ESV 2015:65 Om ESV:s prognoser Ekonomistyrningsverket (ESV) gör oberoende pro gnoser och analyser av statens budget och den offentliga

Läs mer

Ytterligare skattesänkningar för personer över 65 år

Ytterligare skattesänkningar för personer över 65 år Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Fi2019/02411/S1 Ytterligare skattesänkningar för personer över 65 år Juni 2019 1 1 Sammanfattning Inför budgetpropositionen för 2020 är det angeläget att

Läs mer

Är finanspolitiken expansiv?

Är finanspolitiken expansiv? 9 Offentliga finanser FÖRDJUPNING Är finanspolitiken expansiv? Budgetpropositionen för 27 innehöll flera åtgärder som påverkar den ekonomiska utvecklingen i Sverige på kort och på lång sikt. Åtgärderna

Läs mer

Utvärdering av skatteunderlagsprognoser för 2017

Utvärdering av skatteunderlagsprognoser för 2017 PM 2019-01-15 1 (14) Avdelningen för ekonomi och styrning Sektionen för ekonomisk analys Bo Legerius EJ Utvärdering av skatteunderlagsprognoser för 2017 Sammanfattning Skatteunderlagsprognosbranschen är

Läs mer

Vänsterpartiets nota. Centerpartiets kostnadsgranskning av Vänsterpartiets valplattform 2006. centerpartiet.se

Vänsterpartiets nota. Centerpartiets kostnadsgranskning av Vänsterpartiets valplattform 2006. centerpartiet.se Vänsterpartiets nota Centerpartiets kostnadsgranskning av Vänsterpartiets valplattform 2006 centerpartiet.se 1 Sammanfattning Vänsterpartiets kongress den 5-8 januari 2006 fastslog bland annat partiets

Läs mer

Effekter av regeringens skattepolitik

Effekter av regeringens skattepolitik Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3405 av Per Åsling m.fl. (C, M, L, KD) Effekter av regeringens skattepolitik Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen

Läs mer

Skattefridagen 16 juli 2015 Samma dag som i fjol tack vare Alliansens budget

Skattefridagen 16 juli 2015 Samma dag som i fjol tack vare Alliansens budget Skattefridagen 16 juli 2015 Samma dag som i fjol tack vare Alliansens budget Skattefridagen är den dag på året då medelinkomsttagaren har tjänat ihop tillräckligt mycket pengar för att kunna betala årets

Läs mer

Vart femte företag minskar antalet seniorer Vid återinförd särskild löneskatt (SKOP)

Vart femte företag minskar antalet seniorer Vid återinförd särskild löneskatt (SKOP) Vart femte företag minskar antalet seniorer Vid återinförd särskild löneskatt (SKOP) Särskild löneskatt slår hårt mot seniorer Vart femte företag i Sverige skulle minska antalet anställda över 65 år om

Läs mer

Ett förstärkt jobbskatteavdrag

Ett förstärkt jobbskatteavdrag Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Ett förstärkt jobbskatteavdrag September 2009 1 Innehållsförteckning Sammanfattning...3 1 Förslag till lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229)...4

Läs mer

REMISSVAR (Fi2019/00124/S1) Höjt tak för rutavdrag

REMISSVAR (Fi2019/00124/S1) Höjt tak för rutavdrag 2019-02-15 Rnr 4.19 Finansdepartementet 103 33 Stockholm REMISSVAR (Fi2019/00124/S1) Höjt tak för rutavdrag Förslagen i sammandrag I promemorian föreslås att taket för rutavdraget för skattskyldiga som

Läs mer

Finanspolitiska rådets rapport 2012

Finanspolitiska rådets rapport 2012 Finanspolitiska rådets rapport 2012 Utfrågning om Finanspolitiska rådets årliga rapport Finansutskottet 24 maj 2012 Lars Jonung 1 Rapportens innehåll Bedömning av finanspolitiken (kapitel 1) Finanspolitiska

Läs mer

FÖRDELNINGSANALYS 2010-2011

FÖRDELNINGSANALYS 2010-2011 UTREDNINGSTJÄNSTEN Tommy Lowén Tfn: 08-786 5661 PM 2010-04-26 Dnr 2010:0752 FÖRDELNINGSANALYS 2010-2011 En analys av fördelningseffekterna av de förslag som enligt Socialdemokraterna kommer att presensteras

Läs mer

Aktuell analys. Kommentarer till Budgetpropositionen för 2015. 23 oktober 2014

Aktuell analys. Kommentarer till Budgetpropositionen för 2015. 23 oktober 2014 Aktuell analys 23 oktober 2014 Kommentarer till Budgetpropositionen för 2015 Den nya regeringen presenterade idag sin budget för 2015. Vinnarna är ensamstående med underhållsstöd och pensionärer. Underhållsstödet

Läs mer

En tredje skattesänkning för Sveriges pensionärer

En tredje skattesänkning för Sveriges pensionärer 2010-03-27 En tredje skattesänkning för Sveriges pensionärer Sverige ser ut att ha klarat sig igenom finanskrisen bättre än många andra länder. Aktiva insatser för jobben och välfärden, tillsammans med

Läs mer

Finanspolitiska rådets rapport Konferens 15 maj 2012

Finanspolitiska rådets rapport Konferens 15 maj 2012 Finanspolitiska rådets rapport 2012 Konferens 15 maj 2012 1 Rapportens innehåll Bedömning av finanspolitiken (kapitel 1) Finanspolitiska medel och analysmetoder (kapitel 2) Den långsiktiga skuldkvoten

Läs mer

Skattenyheter från Visma Spcs

Skattenyheter från Visma Spcs Av Jan-Erik W Persson och Anders Andersson Innehåll 2 000 kr i lönehöjning 2009 men ändå ingen statlig skatt 1 Prisbasbeloppet ökar med 1 800 kr 1 Skiktgränserna för statlig skatt år 2009 höjs med ca 6,4

Läs mer

Prognos Statens budget och de offentliga finanserna. Mars 2019 ESV 2019:24

Prognos Statens budget och de offentliga finanserna. Mars 2019 ESV 2019:24 Prognos Statens budget och de offentliga finanserna Mars 2019 ESV 2019:24 Om ESV:s prognoser Ekonomistyrningsverket (ESV) gör oberoende prognoser och analyser av statens budget och den offentliga sektorns

Läs mer

Sänkt skatt på restaurang- och cateringtjänster

Sänkt skatt på restaurang- och cateringtjänster Bilaga 7 Sänkt skatt på restaurang- och cateringtjänster Bilaga till avsnitt 6.11 Bilaga 7 Sänkt skatt på restaurang- och cateringtjänster Innehållsförteckning Bilaga till avsnitt 6.11 1. Utredningen

Läs mer

Höjd beloppsgräns vid avdrag för resor till och från arbetet

Höjd beloppsgräns vid avdrag för resor till och från arbetet Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Höjd beloppsgräns vid avdrag för resor till och från arbetet Juni 2016 1 1 Sammanfattning Inför budgetpropositionen för 2017 är det angeläget att skatteförslag

Läs mer

Konjunkturinstitutets finanspolitiska prognoser

Konjunkturinstitutets finanspolitiska prognoser Offentliga finanser 125 FÖRDJUPNING FÖRDJUPNING Konjunkturinstitutets finanspolitiska prognoser Konjunkturinstitutets prognoser för såväl svensk ekonomi i dess helhet som de offentliga finanserna har hittills

Läs mer

Specialstudier. Nr 36. December 2013. Effekter av sänkt restaurang- och cateringmoms

Specialstudier. Nr 36. December 2013. Effekter av sänkt restaurang- och cateringmoms Specialstudier Nr 36. December 2013 Effekter av sänkt restaurang- och cateringmoms Effekter av sänkt restaurang- och cateringmoms SPECIALSTUDIE NR 36, DECEMBER 2013 UTGIVEN AV KONJUNKTURINSTITUTET Konjunkturinstitutet

Läs mer

Företagsbidrag istället för jobb

Företagsbidrag istället för jobb Företagsbidrag istället för jobb En utvärdering av regeringens sänkning av arbetsgivaravgiften för unga Handels utredningsgrupp juni 2010 Linnéa Björnstam & Josefine Boman 1 2 Innehåll sid Sammanfattning

Läs mer

Sänkt moms högre sysselsättning?

Sänkt moms högre sysselsättning? Sänkt moms högre sysselsättning? En studie av restaurangnäringen Per Hortlund AB HANDELNS UTREDNINGSINSTITUT (HUI) Förord Författaren tackar Björn Arnek vid Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare för

Läs mer

Plånboksnyheter 2019

Plånboksnyheter 2019 Januari 2019 Plånboksnyheter 2019 Privatekonomi Plånboksnyheter 2019 Lägre statlig inkomstskatt, ett sjätte jobbskatteavdrag och höjt grundavdrag för pensionärer är några skatteförändringar som gäller

Läs mer

Kostnadsränta för kommuner Remiss från Finansdepartementet Remisstid den 1 februari 2017

Kostnadsränta för kommuner Remiss från Finansdepartementet Remisstid den 1 februari 2017 PM 2018: RI (Dnr 110-1594/2017) Kostnadsränta för kommuner Remiss från Finansdepartementet Remisstid den 1 februari 2017 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Remissen besvaras

Läs mer

Yrkesintroduktionsanställningar, kompletteringsstudie dnr

Yrkesintroduktionsanställningar, kompletteringsstudie dnr Yrkesintroduktionsanställningar, kompletteringsstudie 2016-08-29 dnr 2014-21-4.2 Förord Konjunkturinstitutet har av regeringen fått uppdraget (A2014/559/A) att utvärdera effekterna av stödet för yrkesintroduktionsanställningar

Läs mer

Sysselsättning och pensionssystemet

Sysselsättning och pensionssystemet 1 (5) PM -06-13 Pensionsutvecklingsavdelningen Tommy Lowen 010-454 20 50 Sysselsättning och pensionssystemet Hur påverkas inkomstpensionssystemet av att sysselsättningsgraden ökar? Sysselsättningsgraden

Läs mer

Ekonomisk politik som bryter det nya utanförskapet. Första jobbet, växande företag och ansvar för Sveriges ekonomi

Ekonomisk politik som bryter det nya utanförskapet. Första jobbet, växande företag och ansvar för Sveriges ekonomi Ekonomisk politik som bryter det nya utanförskapet Första jobbet, växande företag och ansvar för Sveriges ekonomi Agenda Det ekonomiska läget Rapporten: Ekonomisk politik som bryter det nya utanförskapet

Läs mer

Den svenska skidnäringen

Den svenska skidnäringen Den svenska skidnäringen 1 Inledning Skidsäsongen i de svenska fjällen är i full gång. Varje säsong anställs tusentals ungdomar på hotell och restauranger, i liftanläggningar, som instruktörer och i mataffärer

Läs mer

2014-05-09 Dnr 2014:806

2014-05-09 Dnr 2014:806 2014-05-09 Dnr 2014:806 Hur stort skulle skattebortfallet vara om en arbetstidsförkortning till 35 respektive 30 timmar per vecka införs? Vad skulle effekterna bli för kommuner och landsting? Att beräkna

Läs mer

INFLATIONSRAPPORT 2001:3

INFLATIONSRAPPORT 2001:3 ENKÄTSTUDIE ÖVER SVENSKA FÖRETAGS PRISSÄTTNINGSBETEENDE Företags prissättningsbeteende är en central fråga för att förstå vilka effekter penningpolitiken har på inflationen och hur prisnivån påverkas av

Läs mer

Statens budget och de offentliga finanserna Januari 2019

Statens budget och de offentliga finanserna Januari 2019 Prognos Statens budget och de offentliga finanserna Januari 219 Sammanfattning Högkonjunkturen har passerat toppen Miljarder kronor 12 1 8 Finansiellt sparande i offentlig sektor av BNP 3, 2,5 2, 6 1,5

Läs mer

Uppdaterad septemberprognos ESV 2013:51

Uppdaterad septemberprognos ESV 2013:51 Uppdaterad septemberprognos 2013-09-25 ESV 2013:51 Om ESV:s prognoser Ekonomistyrningsverket (ESV) gör oberoende prognoser och analyser av statens budget och den offentliga sektorns finanser. Nuvarande

Läs mer

Männens jobb sätts före kvinnornas

Männens jobb sätts före kvinnornas Männens jobb sätts före kvinnornas - En granskning av Socialdemokraternas förslag om försämrat RUT-avdrag Mars 2014 Moderaterna i riksdagens skatteutskott Innehåll 1. Inledning... 3 2. HUS-avdragen...

Läs mer

Tema: Strukturellt finansiellt sparande i staten

Tema: Strukturellt finansiellt sparande i staten Tema: Strukturellt finansiellt sparande i staten Statens finanser påverkas ständigt av olika faktorer som gör att det finansiella sparandet i någon mening utvecklas onormalt. Det kan exempelvis handla

Läs mer

Budgetpropositionen för 2018

Budgetpropositionen för 2018 Konjunkturläget oktober 2017 73 FÖRDJUPNING Budgetpropositionen för 2018 Åtgärderna i budgetpropositionen för 2018 innebär, enligt Konjunkturinstitutets beräkningar, att de offentliga utgifterna ökar med

Läs mer

Specialstudier. Nr 36. December 2013. Effekter av sänkt restaurang- och cateringmoms

Specialstudier. Nr 36. December 2013. Effekter av sänkt restaurang- och cateringmoms Specialstudier Nr 36. December 2013 Effekter av sänkt restaurang- och cateringmoms Effekter av sänkt restaurang- och cateringmoms SPECIALSTUDIE NR 36, DECEMBER 2013 UTGIVEN AV KONJUNKTURINSTITUTET Konjunkturinstitutet

Läs mer

Besöksnäringens Konjunkturbarometer Konjunkturinstitutets konfidensindikator för utvecklingen bland företag verksamma inom den svenska besöksnäringen

Besöksnäringens Konjunkturbarometer Konjunkturinstitutets konfidensindikator för utvecklingen bland företag verksamma inom den svenska besöksnäringen Besöksnäringens Konjunkturbarometer Konjunkturinstitutets konfidensindikator för utvecklingen bland företag verksamma inom den svenska besöksnäringen Maj 2015 FAKTA OM KONJUNKTURBAROMETERN Konjunkturinstitutet

Läs mer

Effekter av den nya regeringens ekonomiska politik

Effekter av den nya regeringens ekonomiska politik Sammanfattning 17 Effekter av den nya regeringens ekonomiska politik Den nya regeringens budgetproposition innehåller många reformer som påverkar den ekonomiska utvecklingen i Sverige. I denna fördjupningsruta

Läs mer

Datum 010-574 99 95/ 010-573 50 01 2011-06-13

Datum 010-574 99 95/ 010-573 50 01 2011-06-13 * Skatteverket 1(11) Lars Lundh/Conny Svensson 010-574 99 95/ 010-573 50 01 www.skatteverket.se Postadress Skatteverket E-postadress 171 94 Solna 0771-567 567 huvudkontoret@skatteverket.se * Skatteverket

Läs mer

Sänkt momssats och företagens prisförändringar - allt eller inget

Sänkt momssats och företagens prisförändringar - allt eller inget RAPPORT 2018:4 Sänkt momssats och företagens prisförändringar - allt eller inget Jarkko Harju Tuomas Kosonen Oskar Nordström Skans Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU)

Läs mer