Slutrapport delprojekt säkerhetsdatablad

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Slutrapport delprojekt säkerhetsdatablad"

Transkript

1 Slutrapport delprojekt säkerhetsdatablad Utvärdering av tillsynskampanjen om kemikalier och säkerhetsdatablad genomförd hösten 2007 Slutsatser Projektgruppen drar följande slutsatser om kampanjen och dess resultat: Tjugo miljökontor har besökt över hundra verksamheter inom många olika branscher, t.ex. verkstadsindustri, lackeringsverksamheter, målerier och båttillverkare. Denna typ av tillsyn behövs och kan fortsätta genomföras hos alla typer av yrkesmässiga kemikalieanvändare. Några exempel på verksamheter som inte besöktes i kampanjen men som också är viktiga är sjukvård, tandvård, fastighetsservice och yrkesinriktade gymnasieskolor. Exempel på brister som miljökontoren uppmärksammat vid tillsyn är: - Avsaknad av säkerhetsdatablad (SDB) - Felaktiga, otydliga och gamla SDB - Att SDB inte förvaras lätt åtkomligt för dem som arbetar med kemikalier - Omärkta eller felaktigt märkta förpackningar, eller otydligheter då märkningen inte stämmer överens med informationen i SDB - Brister i kemikalieförteckningen som är ett krav vid anmälnings- och tillståndspliktiga verksamheter (enligt miljöbalken) Arbetet med säkerhetsdatablad behöver förbättras. En viktig del är att tillverkare och importörer för kemiska produkter tar fram korrekta och tydliga blad. Kemikalieanvändarna behöver i högre utsträckning ta till sig innehållet och vid tveksamheter begära bättre information från sina leverantörer. Brister som framkommit i kampanjen kommer att följas upp genom att miljökontoren dels ställer krav på företagen att förbättra rutiner och hantering, dels kontaktar de myndigheter som har tillsyn över tillverkare eller importörer som tagit fram felaktiga SDB. Vårt material fick bra betyg och kan fortsätta användas som stöd för tillsynen. Seminarierna var mycket uppskattade och gav bra kunskaper. 1 (6)

2 Om kampanjen Under oktober-december 2007 genomförde Miljösamverkan Västra Götaland kampanjen med inriktning på SDB. Syftet med kampanjen var att öka verksamheternas förståelse för och användning av SDB, vilket ger förutsättningar för ett mer kvalificerat kemikaliearbete. Arbetet är i linje med miljökvalitetsmålet En giftfri miljö, delmål 4.4 om att hälso- och miljöriskerna vid framställning och användning av kemiska ämnen ska minska fortlöpande fram till år I projektgruppen har följande personer deltagit: Anders Bolmstedt, Hälsan och Arbetslivet, Västra Götalandsregionen Maria Bylund, Strömstads miljö- och hälsoskyddsavdelning Peter Jonasson, Uddevalla Miljö och Stadsbyggnad Elisabeth Lindqvist, Länsstyrelsen i Västra Götalands län, miljöskyddsenheten Gunilla Rådman, Lerums Sektor samhällsbyggnad, miljöenheten Cecilia Lunder, Miljösamverkan Västra Götaland, projektledare En tillsynshandledning har tagits fram som stöd för miljökontorens tillsyn. Den innehåller bl.a. tips om inläsningsmaterial och andra förberedelser, en beskrivning av tillsynens innehåll och upplägg och hjälp för uppföljning. I bilagor finns brevmallar, ett exempel på SDB uppdaterat med avseende på Reach och KemI:s text om kriterier i PRIO-guiden. Tillsynens upplägg är ungefär som vid systemtillsyn, fast enbart för ett ämnesområde. Tanken är att tillsynen ska ge företagen verktyg för deras egenkontroll. Sammanfattningsvis handlar tillsynen om förekomst av SDB och dess innehåll, hur de används och förvaras. Stickprovskontroller sker av märkning av produkter och av hantering och lagring av kemikalier och avfall. Företagets arbete med utrensning av gamla produkter uppmärksammas också. Vidare går man igenom SDB med avseende på riskminsknings- och/eller utfasningsämnen, i syfte att företaget ska kunna ta reda på om de hanterar kemiska produkter som innehåller sådana ämnen. Om företaget är tillstånds- eller anmälningspliktigt kontrolleras också kemikalieförteckningen som ju är ett krav i egenkontrollförordningen. 2 (6)

3 Företagets systematiska kemikaliearbete är bra att ta upp. Exempel på frågor är om det finns kunskap hos företaget om hur man bevakar om kemikalier är förbjudna att använda eller omfattas av andra begränsningar, vilka rutiner som finns för inköp och för att byta ut farliga kemikalier. Fortsatt tillsyn För Miljösamverkans del avslutas kampanjen med denna slutrapport. Men många miljökontor kommer att använda materialet även i fortsättningen. Vid tillsyn är det viktigt att få företagen att inse: Det finns mycket information i SDB som de kan ha nytta av, t.ex. ingående ämnen i en produkt, information om klassificering, märkning, hantering och lagring, brandbekämpning, transporter och risker ur arbetsmiljösynpunkt. För att kunna göra riskbedömningar krävs att man har tillgång till aktuella SDB. Som användare av kemikalier har de rätt att få korrekta och tydliga SDB. Om bladen är felaktiga eller svåra att förstå, bör de vända sig till leverantören med frågor och önskemål om förtydliganden. Tillgängligheten för dem som arbetar med kemikalier är viktig. Resonera med företagen kring vad som fungerar praktiskt för deras del. Ge gärna KemI:s faktablad till företagen! Sammanfattning av resultat från miljökontorens enkätsvar Om man vill läsa alla enkätfrågor med samtliga svar finns de på klicka Dokument, Utgivet, Kemikalier och olyckor, Säkerhetsdatablad Slutrapport 08. Deltagandet: Av länets 42 miljökontor har följande 20 deltagit i kampanjen: Ale, Herrljunga, Härryda, Karlsborg, Lerum, MTG (Mariestad, Töreboda, Gullspång), Mölndal, Partille, Skara, Stenungsund, Strömstad, Tanum, Tibro, Tidaholm, Tjörn, Trollhättan, Uddevalla, Vara, Vänersborg och Åmål. Det är 32 miljökontor som besvarat enkäten, dvs. tolv stycken utöver dem som deltagit. Sammanlagt har 115 företag besökts i kampanjen. Varje deltagande miljökontor har besökt mellan ett och sexton företag. 3 (6)

4 Följande branscher har besökts: Verkstadsindustri, lackerare/billackerare/måleri/blästring, bensinstation/biltvätt/bilverkstad, plastindustri, båttillverkare, betongindustri, kemikalieföretag, träindustri (ytbehandling), grafiker/tryckerier/klichétillverkning, kraftvärmeverk/fjärrvärmeverk, entreprenörer, kemtvätt, livsmedelsindustri, varv, golfklubb, färgtillverkning, byggvaruhus, tillverkare av svetsutrustning, elektronisk tillverkning, växtodlingslantbruk, avfallshanterare, skrotåtervinning. Resultaten: Alla frågor/ämnesområden som tas upp i handledningen har omfattats av tillsyn, men miljökontoren har valt att i olika utsträckning ta upp några eller alla frågor vid besöken. Inom alla ämnesområden finns brister. Följande tabell ger en viss uppfattning om hur vanligt det är med brister inom olika områden, även om den inte säger något om hur stora bristerna är eller i hur stor andel av inspektionerna som bristerna påträffats. Frågor/ämnesområden i handledningen Allmänna frågor om förekomst, förvaring m.m. Uppdatering, innehåll och språk Kontroll punkt 15 Märkning Kontroll punkt 6 Åtgärder vid oavsiktliga utsläpp Kontroll punkt 7 Hantering och lagring Kontroll punkt 13 Avfallshantering Utrensning av kemikalier som inte används Riskminsknings- & utfasningsämnen, kontroll punkterna 2 och 3 Kemikalieförteckning enligt egenkontrollförordningen Företagets systematiska arbete med kemikalier Antal miljökontor som tagit upp resp. ämnesområde vid tillsyn (svar från 1 miljökontor) Antal miljökontor som funnit brister för resp. ämnesområde (svar från 1 miljökontor) Skriftliga krav på åtgärder har/kommer 17 miljökontor att ställa hos sammanlagt 68 företag. Två miljökontor har inte besvarat frågan, så det kan vara fler. Fyra miljökontor har/kommer att skicka brev om bristande SDB till annan tillsynsmyndighet och KemI i sammanlagt tio ärenden. Ett miljökontor har/kommer att kontakta Arbetsmiljöverket om uppenbara arbetsmiljöbrister. Här är några kommentarer från miljökontoren om de olika ämnesområdena: Allmänna frågor om förekomst och förvaring: SDB förvaras ofta inne på något kontor och inte ute i verksamheten där de behövs. De hålls heller inte helt aktuella. Vanligen har personalen kunskap om var SDB förvaras, men det är mer tveksamt om de har koll på vilken information som kan hämtas ur dessa. I vissa fall skickar tydligen inte leverantörerna ut SDB, utan man hänvisar till SDB på sina hemsidor. 4 (6)

5 Uppdatering, innehåll och språk: Kemikalieleverantörer är enligt vissa företag dåliga på att informera om när produkt eller SDB ändras och skickar inte ut nya vid ändringar. SDB på engelska har förekommit medan texten på förpackningen varit på svenska och även tvärtom. Samtliga SDB som kontrollerades hade 16 punkter och var på svenska. Oftast var bladen högst 3 år, men i ett fall var de flesta bladen över 10 år. Kontroll punkt 15 Märkning: Det var vanligt med brister i märkningen. I flera fall saknades farosymbol eller riskfraser. Det är inte alltid lätt att veta om det är SDB eller märkningen på produkten som är felaktig. Märkning av stora förpackningar som används i produktion kan vara mycket bristfällig. Omärkta förpackningar förekommer, etiketter borta. Kontroll punkt 6 Åtgärder vid oavsiktliga utsläpp: Saneringsmaterial har funnits efter anvisningar i SDB. Vissa saknar tillräcklig beredskap för att ta hand om spill. Dåliga rutiner i egenkontrollprogrammet. Ibland märkliga formuleringar i SDB under punkt 6. Kontroll punkt 7 Hantering och lagring: Ingen av de granskade SDB angav att flytande miljöfarliga kemikalier skulle förvaras invallade. Lagring ser generellt bra ut ute på verksamheten. SDB sällan brister under punkt 7. Kontroll punkt 13 Avfallshantering: SDB har mycket varierande text under p 13. Främst saknas information om avfallet är FA och avfallskod, samt transportregler. Avfallskoder fanns med på samtliga SDB vilket var positivt. Transportdokument enligt lagkrav och journalföring av farligt avfall finns oftast inte. Utrensning av kemikalier som inte används: Problemet med gamla "dunkar" som blir stående är ju att företagen till slut inte vet vad som är i dem, t.ex. när etiketterna har lossnat. Vissa företag har haft en exemplarisk utrensning och menar att de vunnit både tid och pengar på att organisera upp kemikaliegenomgången. Riskminsknings- och utfasningsämnen, kontroll punkterna 2 och 3: De flesta små verksamheter har inte arbetat med det. Det finns en övertro på leverantörens vilja att ta fram den bästa och mest miljövänliga produkten. Flera av företagen hade ingått i projekt utfasningsämnen 2006, och hade då tittat på dessa. Medvetenheten om dessa särskilt farliga produkter har ökat i och med dessa kemikalieprojekt. Små företag tycker att det är krångligt, jag med. 5 (6)

6 Kemikalieförteckning enligt egenkontrollförordningen: Hälften av de inspekterade verksamheterna saknade kemikalieförteckning. Fullständig kemikalieförteckning saknades i tre av fyra fall. Företagets systematiska arbete med kemikalier: Det finns några företag som sköter detta exemplariskt och alltid har aktuella uppgifter och diskussioner med sin kemikalieleverantör, men hos flertalet ägnas frågan ingen större uppmärksamhet. Kan bli mycket bättre på flera håll, men alla har påbörjat sitt kemikaliearbete vilket ju är glädjande. Miljösamverkans stöd för tillsynen: Vår handledning ges ett medelbetyg på 4,0 på skalan 1-5 (1=mycket dåligt, 5=utmärkt). Fem miljökontor tycker att den kan förbättras, huvudsakligen genom att en checklista för tillsyn tas fram. Så många som 16 miljökontor som deltagit kommer att använda handledningen även efter kampanjen. Hälften av de miljökontor som inte deltagit i kampanjen kommer att använda handledningen efter kampanjtiden. De flesta miljökontor deltog vid något av de två seminarier vi ordnade i oktober Alla som deltog i kampanjen tyckte att seminarierna var en hjälp för tillsynen. Några övriga kommentarer som lämnats: Handledningen kan användas vid fortlöpande inspektioner under 2008 på andra företag än de som nu kom med i projektet. Utan seminarierna så hade vi inte deltagit! Ett bra projekt som berör ett område som lätt blir bortprioriterat. Kräver en tämligen stor insats för att kännas relevant. Att bara besöka något enstaka företag känns inte givande i sammanhanget. Bra information har lämnats av miljösamverkan. Handledningen är ett jättebra uppslagsverk med bra tips på handläggning. Som alltid används MVG:s handledningar vartefter i sin helhet eller valda delar vid förvaltningens tillsyn, trots att vi inte alltid deltar i kampanjerna. Det vore (generellt sett på de flesta projekt) bra med mer tid mellan det att handledningsdokumentet är klart den tid då informationsdagar hålls tills själva kampanjen startar. Då hinner man förbereda sig mer i god tid! Tack för samarbetet! Sammanställt av Cecilia Lunder, projektledare Miljösamverkan Västra Götaland, i samråd med projektgrupp SDB. 6 (6)

Enkät för utvärdering av tillsynskampanj säkerhetsdatablad 2007

Enkät för utvärdering av tillsynskampanj säkerhetsdatablad 2007 Sida 1 av 6 Enkät för utvärdering av tillsynskampanj säkerhetsdatablad 2007 Det här är en enkät om MVG:s delprojekt om säkerhetsdatablad hösten 2007. Sista svarsdatum är tisdag 29 januari. Vi ber alla

Läs mer

Tillsynskampanj verkstadsindustri 2013 Miljösamverkan Västra Götaland maj 2013

Tillsynskampanj verkstadsindustri 2013 Miljösamverkan Västra Götaland maj 2013 12 maj 2013 Handläggarstöd för Tillsynskampanj verkstadsindustri 2013 Miljösamverkan Västra Götaland maj 2013 Foto Lillemor Öberg Syfte och bakgrund... 2 Tidplan och omfattning... 2 Inriktning vilka slags

Läs mer

Enkät, utvärdering tillsynskampanj verkstadsindustri

Enkät, utvärdering tillsynskampanj verkstadsindustri Sida 1 av 6 Detta är endast en förhandsvisning av enkäten. För att kunna registrera svar måste enkäten Publiceras Enkät, utvärdering tillsynskampanj verkstadsindustri Enkäten görs för att sammanställa

Läs mer

Sammanställning enkät om Miljösamverkans delprojekt Tillsyn på verkstadsindustrier, steg 2 ytbehandling

Sammanställning enkät om Miljösamverkans delprojekt Tillsyn på verkstadsindustrier, steg 2 ytbehandling december 2002 Sammanställning enkät om Miljösamverkans delprojekt Tillsyn på verkstadsindustrier, steg 2 ytbehandling 1. Projektgruppens kommentarer...1 Verkstadsindustriprojekten avslutade - fortsatt

Läs mer

Miljösamverkan Västra Götaland. Inledning. 49 gånger bättre tillsyn. www.miljosamverkan.se

Miljösamverkan Västra Götaland. Inledning. 49 gånger bättre tillsyn. www.miljosamverkan.se Miljösamverkan Västra Götaland Inledning 49 gånger bättre tillsyn www.miljosamverkan.se Direkt till projekt Jordbrukstillsyn: www.miljosamverkan.se/jordbruk11 Lasse Lind Projektledare lasse.lind@cirka.se

Läs mer

Kartläggning av farliga kemikalier

Kartläggning av farliga kemikalier Miljökontoret Dnr 2009-0141 Januari 2010 Dpl 4251 Kartläggning av farliga kemikalier Ett samarbetsprojekt i Dalarnas län 2009 Redovisning av resultatet för Borlänge kommun Delprojektet i Borlänge utfört

Läs mer

Slutrapport för projekt Tillsynskampanj verkstadsindustri 2013

Slutrapport för projekt Tillsynskampanj verkstadsindustri 2013 Slutrapport för projekt Tillsynskampanj verkstadsindustri 2013 Foto Lillemor Öberg januari 2014 Tillsynskampanj verkstadsindustri 2013 Miljösamverkan Västra Götaland januari 2014 Sammanfattning... 3 Syfte...

Läs mer

Kemikalier och miljö. Line Nilsson Miljöskyddsinspektör

Kemikalier och miljö. Line Nilsson Miljöskyddsinspektör Kemikalier och miljö Line Nilsson Miljöskyddsinspektör Vad är en kemisk produkt? Ett kemiskt ämne eller En blandning av flera kemiska ämnen Kan vara märkt med farosymbol och/eller riskfraser, men inte

Läs mer

Utvärdering av kampanjen om bilskrotar 2004

Utvärdering av kampanjen om bilskrotar 2004 2004-10-13 Foto Hans Zetterling Utvärdering av kampanjen om bilskrotar 2004 Inledning Miljösamverkan har under våren 2004 genomfört ett delprojekt om bilskrotar, vars övergripande syfte varit att genom

Läs mer

Media på andra språk än svenska Västra Götalands regionen 2005 Mediainköp

Media på andra språk än svenska Västra Götalands regionen 2005 Mediainköp Mediainköp Borås Göteborg Ale Alingsås Bengtsfors Bollebygd 66 40 41 22 1 7 2 3 1 65 31 544 222 2 2 8 15 5 20 10 5 2 1 1 1 350 250 12 2 214 7 5 48 16 20 49 9 20 2 41 35 438 180 2 1 4 13 2 188 18 348 37

Läs mer

Enkät till miljökontoren om delprojekt verksamhetsavfall

Enkät till miljökontoren om delprojekt verksamhetsavfall 14 december 2004 Enkät till miljökontoren om delprojekt verksamhetsavfall Enkäten syftar främst till att utvärdera tillsynskampanjen som startade september 2004 men tar också upp några andra frågor i anslutning

Läs mer

FORDONSVERKSTÄDER - SLUTRAPPORT. Augusti 2007

FORDONSVERKSTÄDER - SLUTRAPPORT. Augusti 2007 FORDONSVERKSTÄDER - SLUTRAPPORT Augusti 2007 Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan Telefon 0520-49 74 75 Fax 0520-49 79 94 miljo@trollhattan.se www.trollhattan.se Bankgiro 992-2352 SAMMANFATTNING Under vinterhalvåret

Läs mer

Vi önskar alla kontaktpersoner och alla andra som medverkar i Miljösamverkan på olika sätt en skön sommar!

Vi önskar alla kontaktpersoner och alla andra som medverkar i Miljösamverkan på olika sätt en skön sommar! 23 juni 2003 Till Miljösamverkans kontaktpersoner på miljökontoren Övriga kontaktpersoner för kännedom Sommarbrev Vi önskar alla kontaktpersoner och alla andra som medverkar i Miljösamverkan på olika sätt

Läs mer

Slutrapport delprojekt vattenskyddsområden

Slutrapport delprojekt vattenskyddsområden 2006-03-29 Slutrapport delprojekt vattenskyddsområden 2004-2006 Detta har gjorts Miljösamverkan Västra Götaland har arbetat med delprojektet om vattenskyddsområden från hösten 2004 till början av 2006.

Läs mer

Animaliska biprodukter i butiker. Resultat av tillsynskampanj i Västra Götaland och i Halland

Animaliska biprodukter i butiker. Resultat av tillsynskampanj i Västra Götaland och i Halland Animaliska biprodukter i butiker Resultat av tillsynskampanj i Västra Götaland och i Halland 2014-2015 Augusti 2015 Innehåll Sammanfattning... 4 Tillsynskampanjen och stöd för tillsynen... 5 Syfte och

Läs mer

Användningen av arsenik och kreosot minskar till följd av hårdare regler, vilket är bra.

Användningen av arsenik och kreosot minskar till följd av hårdare regler, vilket är bra. 2005-10-13 Utvärdering av Miljösamverkans tillsynskampanj om träskyddsmedel 2005 Inledning Miljösamverkan Västra Götaland har under våren 2005 genomfört en tillsynskampanj med inriktning på träskyddsmedel.

Läs mer

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2007

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2007 Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2007 Fastställd av styrgruppen på sammanträde den 15 juni 2006 Innehåll Verksamheten 2007... 2 Inledning 2 Delprojekt, översikt 2 Beskrivning av delprojekten

Läs mer

Kommunerna i Västra Götalands och Hallands län Den finansiella profilen

Kommunerna i Västra Götalands och Hallands län Den finansiella profilen Kommunerna i Västra Götalands och Hallands län Den finansiella profilen 214-214 Resultat före extraordinära poster / verksamhetens kostnader 5 4 2% 3 2 2 2,5 1,6 2,1 2 2 2,3 2,5 1,6 1 1,2 21 211 212 213

Läs mer

Slutrapport för delprojekt PCB-tillsyn 2009

Slutrapport för delprojekt PCB-tillsyn 2009 Slutrapport för delprojekt PCB-tillsyn 2009 Om rapporten... 2 Sammanfattning, slutsatser och rekommendationer... 2 Om projektet... 2 Syfte... 2 Resurser och underlag... 3 Vad som blev gjort... 3 Miljökontorens

Läs mer

Arbetsmarknadsdata Västra Götalands län

Arbetsmarknadsdata Västra Götalands län Arbetsmarknadsdata Västra Götalands län Augusti 2014 Jens Sandahl, Analysavdelningen 11 september 2014 Antal nyanmälda platser i Västra Götalands län per månad 2011-2014 Antal nyanmälda platser i Västra

Läs mer

Dig som är ordförande i den nämnd som beslutar om studieförbundens villkor i Ale

Dig som är ordförande i den nämnd som beslutar om studieförbundens villkor i Ale villkor i Ale Visste du att studieförbunden i Ale förra året genomförde cirka 750 studiecirklar och andra grupper med totalt nästan 5.300 deltagare. Dessutom genomförde de över 1.100 kulturprogram i form

Läs mer

Kommentarer till checklistans frågor

Kommentarer till checklistans frågor Kommentarer till checklistans frågor Checklistan är tänkt att användas som ett stöd i tillsynen. I detta dokument ges kortfattade kommentarerer till respektive fråga i checklistan. Vi anger vilken artikel

Läs mer

Inkvarteringsstatistik februari 2005

Inkvarteringsstatistik februari 2005 Inkvarteringsstatistik februari 005 Kommunstatistik Från och med januari 005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugby och vandrarhem för samtliga kommuner i Västsverige genom att Turismens Utredningsinstitut

Läs mer

Utvärdering av tillsynskampanjen transporter av farligt avfall 2003

Utvärdering av tillsynskampanjen transporter av farligt avfall 2003 Utvärdering av tillsynskampanjen transporter av farligt avfall 2003 januari 2004 Utvärdering av tillsynskampanjen transporter av farligt avfall 2003 Miljösamverkan Västra Götaland januari 2004 Denna utvärdering

Läs mer

Egenkontroll. enligt Miljöbalken. Vägledning för mindre miljöpåverkande verksamheter

Egenkontroll. enligt Miljöbalken. Vägledning för mindre miljöpåverkande verksamheter Egenkontroll enligt Miljöbalken Vägledning för mindre miljöpåverkande verksamheter Ni styr Er verksamhet Syftet med denna vägledning är att presentera de krav som ställs på din verksamhet enligt miljöbalken

Läs mer

Kartläggning av farliga kemikalier

Kartläggning av farliga kemikalier Miljökontoret Dnr 2008-0268 December 2008 Dpl 4251 Kartläggning av farliga kemikalier Ett samarbetsprojekt i Dalarnas län 2008 Redovisning av resultatet för Borlänge kommun Delprojektet i Borlänge utfört

Läs mer

Sammanställning av resultat från delprojekt Spridning av kemiska bekämpningsmedel

Sammanställning av resultat från delprojekt Spridning av kemiska bekämpningsmedel 2001-12-17 Sammanställning av resultat från delprojekt Spridning av kemiska bekämpningsmedel 1. Deltagande i projektet samt svarsfrekvens enkät Har besvarat enkäten 30 Har inte besvarat enkäten 19 Har

Läs mer

Företagsamheten 2017 Västra Götalands län

Företagsamheten 2017 Västra Götalands län Företagsamheten 2017 Västra Götalands län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt

Läs mer

Miljöbalkens krav på Egenkontroll

Miljöbalkens krav på Egenkontroll Miljöbalkens krav på Egenkontroll - bättre rutiner i din verksamhet Väl fungerande rutiner ger bra förutsättningar för att fel på utrustning och felaktig hantering upptäcks innan allvarlig skada inträffar.

Läs mer

Ranking Göteborg Företagsklimat

Ranking Göteborg Företagsklimat Ranking 2011 Göteborg 2011-05-03 Företagsklimat Varför är företagsklimatet viktigt? Med ett bra företagsklimat blir det lättare att starta, driva och utveckla framgångsrika företag. Definition av företagsklimat

Läs mer

DRIFTSENHET/(NÄMND/STYRELSE)

DRIFTSENHET/(NÄMND/STYRELSE) Registrerade LAS-områden 2016-06-01 1(6) ORT/KOMMUN Ale Alingsås Bengtsfors Bollebygd Borås Dals-Ed Essunga Falköping DRIFTSENHET/(NÄMND/STYRELSE) Kungälvs sjukhus Ale/Kungälv Alingsås lasarett Folkhögskolan

Läs mer

Slutrapport Kolla korken. En kampanj om kemikalier och barnsäkerhet genomförd hösten 2004

Slutrapport Kolla korken. En kampanj om kemikalier och barnsäkerhet genomförd hösten 2004 Slutrapport Kolla korken En kampanj om kemikalier och barnsäkerhet genomförd hösten 2004 3 mars 2005 Inledning Under september-december 2004 genomförde Miljösamverkan kampanjen Kolla korken. Syftet med

Läs mer

Slutrapport för delprojekt VOC-tillsyn

Slutrapport för delprojekt VOC-tillsyn Slutrapport för delprojekt VOC-tillsyn Om rapporten... 2 Sammanfattning, slutsatser och rekommendationer... 2 Vad projektet omfattat... 4 Enkätresultat och projektgruppens kommentarer... 5 Bilaga: Sammanställning

Läs mer

Enkät om delprojekt år 2000

Enkät om delprojekt år 2000 18 oktober 1999 Till Miljösamverkans kontaktpersoner Enkät om delprojekt år 2000 Planeringen för Miljösamverkans fortsättning år 2000 fortskrider. En förfrågan om bidrag ligger hos huvudmännens styrelser

Läs mer

Webbenkät: Folkhälsoekonomi/sociala investeringar i Västra Götaland 2013-11-11

Webbenkät: Folkhälsoekonomi/sociala investeringar i Västra Götaland 2013-11-11 Webbenkät: Folkhälsoekonomi/sociala investeringar i Västra Götaland 2013-11-11 Regional utveckling för folkhälsa (RUFF) Avsiktsförklaring RUFF-gruppen Utvecklingsområde: folkhälsa i samhällsplanering,

Läs mer

Miljöbalkens krav på Egenkontroll

Miljöbalkens krav på Egenkontroll Miljöbalkens krav på Egenkontroll - bättre rutiner i din verksamhet Väl fungerande rutiner ger bra förutsättningar för att fel på utrustning och felaktig hantering upptäcks innan allvarlig skada inträffar.

Läs mer

Västra Götalands län

Västra Götalands län Västra Götalands län Välfärdstappet Västra Götalands län Inledning Välfärdsutredningen som presenterades i slutet av förra året lanserade ett förslag till vinstbegränsning för välfärdsföretag. I praktiken

Läs mer

Slutrapport för projekt Bräddningar 2013-2014

Slutrapport för projekt Bräddningar 2013-2014 Slutrapport för projekt Bräddningar 2013-2014 Pumpstation med bräddavlopp via dike till vänervik med måttlig ekologisk status. Foto Lasse Lind augusti 2014 Slutrapport för projekt Bräddningar 2013-2014

Läs mer

TRANSPORT AV AVFALL SLUTRAPPORT. September 2006

TRANSPORT AV AVFALL SLUTRAPPORT. September 2006 TILLSYNSSAMVERKAN I HALLAND - MILJÖ Datum Dnr 2006-08-29 RH06090 TRANSPORT AV AVFALL SLUTRAPPORT September 2006 Postadress Besöksadress Telefon Telefax E-post Postgiro Org.nr Box 538 Kristian IV:s väg

Läs mer

SMS-Livräddare 8 Mars 2018 PreHospen Symposium Högskolan Borås. Team PreHospital Samordning Christopher Lundberg

SMS-Livräddare 8 Mars 2018 PreHospen Symposium Högskolan Borås. Team PreHospital Samordning Christopher Lundberg SMS-Livräddare 8 Mars 2018 PreHospen Symposium Högskolan Lägesrapport SMS-Livräddare i VGR SMS-Livräddare (SMSL) i VGR, del av forskningsprojekt. SMSL. finns i Stockholms Läns Landsting, Region Hovedstaden

Läs mer

GAP-analys Demensriktlinjer Kommunerna i Västra Götaland, svar från Äldreomsorgen

GAP-analys Demensriktlinjer Kommunerna i Västra Götaland, svar från Äldreomsorgen GAP-analys Demensriktlinjer 2017-02-10 Kommunerna i Västra Götaland, svar från Äldreomsorgen Länsresultat utan uppdelning. Kommunalförbundsområde GR 14 29,8 Skaraborgs kommunalförbund 17 36,2 Fyrbodals

Läs mer

MiljösamverkanVärmland. Verksamhetsplan 2011

MiljösamverkanVärmland. Verksamhetsplan 2011 MiljösamverkanVärmland Verksamhetsplan 2011 Fastställt av styrgruppen den 9december 2010 1 Inledning Verksamheten ska genomsyras av det övergripande syftet med Miljösamverkan Värmland; vilket är att medverka

Läs mer

Sammanställning enkät om Miljösamverkans delprojekt tillsyn på verkstadsindustrier, steg 1

Sammanställning enkät om Miljösamverkans delprojekt tillsyn på verkstadsindustrier, steg 1 2001-06-07 Sammanställning enkät om Miljösamverkans delprojekt tillsyn på verkstadsindustrier, steg 1 Enkäten besvarad av 42 kommuner 1 Antal verkstadsindustrier totalt: Knappt 1000 (32 svarande). Av dessa

Läs mer

Inkvarteringsstatistik januari 2006

Inkvarteringsstatistik januari 2006 Inkvarteringsstatistik januari 2006 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och vandrarhem för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

MiljösamverkanVärmland

MiljösamverkanVärmland MiljösamverkanVärmland Verksamhetsplan 2012 Fastställt av styrgruppen den 13 oktober 2011 1(7) Inledning Verksamheten ska genomsyras av det övergripande syftet med Miljösamverkan Värmland; vilket är att

Läs mer

Märkning av livsmedel

Märkning av livsmedel Märkning av livsmedel Slutrapport från projekt 2015 Foton från Miljöskyddskontoret, Alingsås Sida 1 av 12 Innehållsförteckning Märkning av livsmedel... 1 Innehållsförteckning... 2 Sammanfattning... 3 Syfte

Läs mer

Jämförelse mellan IP SIGILL och krav på egenkontroll för anmälnings och tillståndspliktiga verksamheter enligt Miljöbalken.

Jämförelse mellan IP SIGILL och krav på egenkontroll för anmälnings och tillståndspliktiga verksamheter enligt Miljöbalken. IP SIGILL Bas Flik 4 Giltig från 2011-02-01 Jämförelse mellan IP SIGILL och krav på egenkontroll för anmälnings och tillståndspliktiga verksamheter enligt Miljöbalken. 2008-11-10 Karin Eliasson Hushållningssällskapet

Läs mer

Rapport om kemikalietillsynen i nio kommuner i Stockholms län

Rapport om kemikalietillsynen i nio kommuner i Stockholms län Rapport om kemikalietillsynen i nio kommuner i Stockholms län Naturskyddsföreningen i Stockholms län, maj 2003 Text: Susanne Ortmanns Naturskyddsföreningen i Stockholms län Projektet har finansierats av

Läs mer

Checklista Reach för Nedströmsanvändare

Checklista Reach för Nedströmsanvändare Checklista Reach för Nedströmsanvändare Checklistan tar upp frågor som berör användning av kemiska produkter i den egna verksamheten 2011-05-16 reviderad 2012-03-15 Denna checklista tar endast upp regler

Läs mer

Tips och information om energifrågor i tillsynen hos företag

Tips och information om energifrågor i tillsynen hos företag 2010-10-19 Version 3 Tips och information om energifrågor i tillsynen hos företag Levande dokument: Det här är information och tips för miljökontorens tillsyn av energifrågor vid miljöfarliga verksamheter

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Västra Götaland 2010

Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Västra Götaland 2010 Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Västra Götaland 2010 Miljösamverkan Västra Götaland 49 gånger bättre tillsyn! Miljösamverkan Västra Götaland (MVG) är ett samarbete mellan Västra Götalandsregionen,

Läs mer

INFORMATION. om krav på egenkontroll enligt miljöbalken

INFORMATION. om krav på egenkontroll enligt miljöbalken INFORMATION om krav på egenkontroll enligt miljöbalken Samhällsbyggnadskontoret 2014-12-17 2 (8) En väl fungerande egenkontroll ger bra förutsättningar för att fel på utrustning och felaktig hantering

Läs mer

Tillsyn enligt miljöbalken, Företag, fastigheten Fastighet 1:1

Tillsyn enligt miljöbalken, Företag, fastigheten Fastighet 1:1 INSPEKTIONSRAPPORT 1 (6) Miljöskyddsenheten Handläggare, 0340-882 70 Namn Adress Postnr Tillsyn enligt miljöbalken, Företag, fastigheten Fastighet 1:1 Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen gjorde den en

Läs mer

Miljöbalkens krav på Egenkontroll

Miljöbalkens krav på Egenkontroll Materialet är till största delen hämtat från Miljösamverkan Västra Götaland och Miljöförvaltningen i Stockholm Miljöbalkens krav på Egenkontroll - bättre rutiner i din verksamhet Väl fungerande rutiner

Läs mer

Detta är en lättläst version av Vision Västra Götaland Det goda livet Bearbetningen har gjorts av Centrum för lättläst

Detta är en lättläst version av Vision Västra Götaland Det goda livet Bearbetningen har gjorts av Centrum för lättläst vision västra götaland det goda livet Detta är en lättläst version av Vision Västra Götaland Det goda livet Bearbetningen har gjorts av Centrum för lättläst Visionen gäller för Västra Götaland. Den är

Läs mer

Egenkontroll för hygienisk verksamhet Information och vägledning

Egenkontroll för hygienisk verksamhet Information och vägledning DALSLANDS MILJÖKONTOR MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSGRUPPEN Egenkontroll för hygienisk verksamhet Information och vägledning Vad är egenkontroll? Vad innehåller ett Egenkontrollprogram? Vad vill kommunen se vid

Läs mer

INSTRUKTION - KEMIKALIEFÖRTECKNING

INSTRUKTION - KEMIKALIEFÖRTECKNING 2010-10-21 Reviderad: 2015-02-18 1 (10) INSTRUKTION - KEMIKALIEFÖRTECKNING Detta dokument ger vägledning till att fylla i kemikalieförteckningen på ämnesnivå samt klarlägger varför fler uppgifter än de

Läs mer

Västra Götalands Läns RAorganisation. Fredrik Rasmusson

Västra Götalands Läns RAorganisation. Fredrik Rasmusson Västra Götalands Läns RAorganisation Ale kommun Alingsås kommun Bengtsfors kommun Bollebygd kommun Borås stad Dals-Ed kommun Essunga kommun Falköping kommun Färgelanda kommun Grästorp kommun Gullspång

Läs mer

Återanvändning av avfall för anläggningsändamål

Återanvändning av avfall för anläggningsändamål Återanvändning av avfall för anläggningsändamål Slutrapport Foto: Peter Jonasson Mars 2017 Sida 1 av 12 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Bakgrund och ramar... 4 3. Styrgrupp... 4 4. Projektgrupp...

Läs mer

Checklista för egenkontroll enligt förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll 1998:901 (FVE)

Checklista för egenkontroll enligt förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll 1998:901 (FVE) Checklista för egenkontroll enligt förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll 1998:901 (FVE) Allmänna uppgifter Fastighetsbeteckning: Verksamhetens namn: Adress, postnummer och ort: Organisationsnummer:

Läs mer

Uppföljning av Länsstyrelsens tillsyn Länsstyr32

Uppföljning av Länsstyrelsens tillsyn Länsstyr32 Uppföljning av Länsstyrelsens tillsyn 2015 2017 Länsstyr32 Rapport 2018:32 2 1. Innehållsförteckning 1. Innehållsförteckning... 3 2. Förord... 4 3. Sammanfattning... 5 4. Länsstyrelsens uppdrag... 6 Uppdrag

Läs mer

Kartläggning av SITHS-kompatibla funktioner inom VGK

Kartläggning av SITHS-kompatibla funktioner inom VGK Projekt etjänstekort inom ramen för ehälsa Kartläggning av SITHS-kompatibla funktioner inom VGK Slutrapport 2013-12-30 svar: 41 Syfte och genomförande Under november 2013 erbjöds Västra Götalands 49 kommuner

Läs mer

Sammanträde med Överförmyndarnämnden

Sammanträde med Överförmyndarnämnden Kallelse/Underrättelse Sammanträde med Överförmyndarnämnden Tid: Tisdagen den 1 Mars 2016, kl 17.00 Plats: Rådslaget, Rådhuset, Alingsås Information och överläggningar Ärendelista Val av justerare och

Läs mer

Ny personal. Magnus Wettergren, praktikant, tom 6 mars. Vik Kommunikatör/IT- Administratör

Ny personal. Magnus Wettergren, praktikant, tom 6 mars. Vik Kommunikatör/IT- Administratör Ny personal Therese Näsman, from 1 april Joakim Friedrich, from 1 april Magnus Wettergren, praktikant, tom 6 mars Vik Kommunikatör/IT- Administratör Ny webbsida Mer lättillgänglig sida med mer fokusering

Läs mer

Välkomna till kurs- och upptaktsdag cisterntillsyn!

Välkomna till kurs- och upptaktsdag cisterntillsyn! Välkomna till kurs- och upptaktsdag cisterntillsyn! www.vgregion.se/miljo/miljosamverkan Projektledare Lasse Lind tel 0532-714 47, fax 0532-187 70 lind.lasse@telia.com Biträdande projektledare Cecilia

Läs mer

Miljötillsyn av spridning med kemiska bekämpningsmedel på Golfbanor & Lantbruk

Miljötillsyn av spridning med kemiska bekämpningsmedel på Golfbanor & Lantbruk Miljötillsyn av spridning med kemiska bekämpningsmedel på Golfbanor & Lantbruk Miljö- och hälsoskyddsenheten Österåker Rapport december 2012 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Sammanfattning...

Läs mer

Guide för hälso- och miljöbedömning vid nyinköp/anskaffning av kemiska produkter

Guide för hälso- och miljöbedömning vid nyinköp/anskaffning av kemiska produkter Guide för hälso- och miljöbedömning vid nyinköp/anskaffning av kemiska produkter Inledning Inom landstingen/regionerna upphandlas centralt kemikalier och kemiska produkter som används i stora volymer.

Läs mer

MB 14 kap MILJÖFÖRVALTNINGEN SIDAN

MB 14 kap MILJÖFÖRVALTNINGEN SIDAN MB 14 kap kemisk produkt: ett kemiskt ämne eller en blandning av kemiska ämnen som inte är en vara vara: ett föremål som under produktionen får en särskild form, yta eller design, vilken i större utsträckning

Läs mer

Miljöinventering av Säby industriområde

Miljöinventering av Säby industriområde Miljöinventering av Säby industriområde Miljö- och hälsoskyddsenheten Rapport december 2013 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Utförande och metod... 4 Följande aspekter

Läs mer

Rapport 2007:49. Anmälningar om missförhållanden inom handikappomsorgen 2006 Anmälningar enligt LSS och SoL i Västra Götaland

Rapport 2007:49. Anmälningar om missförhållanden inom handikappomsorgen 2006 Anmälningar enligt LSS och SoL i Västra Götaland Rapport 2007:49 Anmälningar om missförhållanden inom handikappomsorgen 2006 Anmälningar enligt LSS och SoL i Västra Götaland Rapport 2007:49 ISSN 1403-168X Rapportansvarig: Lars-Erik Gotthard Utgivare:

Läs mer

Mottagande av nyanlända flyktingar. i Västra Götalands län Rapport 2010:44

Mottagande av nyanlända flyktingar. i Västra Götalands län Rapport 2010:44 Mottagande av nyanlända flyktingar i Västra Götalands län Rapport 2010:44 Rapport 2010:44 ISSN 1403-168X Utgivare: Länsstyrelsen Västra Götalands län, enheten för social hållbarhet Grafisk form: malin.fasth.com

Läs mer

Gemensam IT samordningsfunktion 49 kommuner i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen

Gemensam IT samordningsfunktion 49 kommuner i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen Trendriktning Distansmöten juni 217-mars 218 5 Trendriktning Hela VGR maj 217 - mars 218 Trend Antal Distansmöten 45 4 Alingsås lasarett 35 3 25 2 15 1 5 Skaraborgs sjukhus NU-Sjukvården Kungälvs sjukhus

Läs mer

Projektplan för Märkningsprojektet

Projektplan för Märkningsprojektet Datum 2015-03-31 Projektplan för Märkningsprojektet Bakgrund Utdrag från MVGs verksamhetsplan år 2015-2016: Märkning av livsmedel De nya märkningsreglerna ska börja tillämpas från den 14 dec 2014. Då ändras

Läs mer

Vägledning om egenkontroll

Vägledning om egenkontroll Vägledning om egenkontroll Utsläpp till luft, stoft, buller och lukt Råvaror Material Produkter Energi Transporter Tjänster Avfall Material Produkter Energi Transporter Tjänster Utsläpp till mark och vatten

Läs mer

Inkvarteringsstatistik oktober 2011

Inkvarteringsstatistik oktober 2011 Inkvarteringsstatistik oktober 2011 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

Inkvarteringsstatistik augusti 2011

Inkvarteringsstatistik augusti 2011 Inkvarteringsstatistik augusti 2011 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

Reachtillsyn vem gör vad? Elisabeth Kihlberg och Lisa Ekstig

Reachtillsyn vem gör vad? Elisabeth Kihlberg och Lisa Ekstig Reachtillsyn vem gör vad? Elisabeth Kihlberg och Lisa Ekstig Kemikalier inte bara hos Kemikalieinspektionen Arbetsmiljöverket Livsmedelsverket Läkemedelsverket Naturvårdsverket MSB, Myndigheten för samhällsskydd

Läs mer

Inkvarteringsstatistik juli 2011

Inkvarteringsstatistik juli 2011 Inkvarteringsstatistik juli 2011 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

Skolbiorapport kommuner uppgett att man har skolbio.

Skolbiorapport kommuner uppgett att man har skolbio. Skolbiorapport 2014 Varje år frågar Kultur i Väst hur Västra Götalandsregionens 49 kommuner om man har en skolbioverksamhet under förgående år. Vi har skickat en kort enkät till varje kommun att svara

Läs mer

Checklista för egenkontroll enligt förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll 1998:901 (FVE)

Checklista för egenkontroll enligt förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll 1998:901 (FVE) 2010-10-11 Sida 1 (7) Checklista för egenkontroll enligt förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll 1998:901 (FVE) Kontrollen genomförd av: Närvarande vid kontrollen: Datum: Allmänna uppgifter Fastighetsbeteckning:

Läs mer

Företagsamheten Västra Götalands län

Företagsamheten Västra Götalands län Företagsamheten 2019 Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och strategiskt

Läs mer

Inkvarteringsstatistik

Inkvarteringsstatistik Inkvarteringsstatistik maj 2011 Kommunstatistik ti tik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

Verkstäder i Västberga industriområde

Verkstäder i Västberga industriområde Verkstäder i Västberga industriområde Tillsynskampanj 2006 En rapport från Miljöförvaltningen Fredrik Skaghammar December 2007 www.stockholm.se/miljoforvaltningen Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

egenkontroll Tandvårdens - checklista för din verksamhet

egenkontroll Tandvårdens - checklista för din verksamhet egenkontroll Tandvårdens - checklista för din verksamhet TANDVÅRD 2011 VÄLFUNGERANDE RUTINER i verksamheten ger bra förutsättningar för ett fungerande miljöskydd så att fel på utrustning och felaktig hantering

Läs mer

Tips för företagets miljöarbete

Tips för företagets miljöarbete Tips för företagets miljöarbete Företagets ansvar Alla företag påverkar miljön på något sätt och ansvarar för sin egen miljöpåverkan. Som företagare är man skyldig att känna till vilka lagar som gäller

Läs mer

Inkvarteringsstatistik februari 2011

Inkvarteringsstatistik februari 2011 Inkvarteringsstatistik februari 2011 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

Inkvarteringsstatistik januari 2011

Inkvarteringsstatistik januari 2011 Inkvarteringsstatistik januari 2011 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

FÖRETAGETS ANSVAR EN BROSCHYR FRAMTAGEN AV TILLSYNSMYNDIGHETERNA I KALMAR & GOTLANDS LÄN GENOM MILJÖSAMVERKAN SYDOST

FÖRETAGETS ANSVAR EN BROSCHYR FRAMTAGEN AV TILLSYNSMYNDIGHETERNA I KALMAR & GOTLANDS LÄN GENOM MILJÖSAMVERKAN SYDOST EN BROSCHYR FRAMTAGEN AV TILLSYNSMYNDIGHETERNA I KALMAR & GOTLANDS LÄN GENOM MILJÖSAMVERKAN SYDOST FÖRETAGETS ANSVAR Alla företag påverkar miljön på något sätt och ansvarar för sin egen miljöpåverkan.

Läs mer

Projektplan för projektet äldreboenden och vårdlokaler

Projektplan för projektet äldreboenden och vårdlokaler Projektplanen har granskats av styrgrupperna för Miljösamverkan Halland och Miljösamverkan Västra Götaland. Projektplanen är därmed fastställd. Projektplan för projektet äldreboenden och vårdlokaler Syfte

Läs mer

Verksamhetsplan 2013

Verksamhetsplan 2013 Verksamhetsplan Fastställt av styrgruppen den 7 september 2012 Britt Carlsson c/o Karlstads Kommun tel. 054 540 4655 651 84 Karlstad e-post: britt.carlsson@karlstad.se www.miljosamverkanvarmland.se Inledning

Läs mer

EGENKONTROLL enligt miljöbalken checklista med handlingsplan

EGENKONTROLL enligt miljöbalken checklista med handlingsplan 1 (6) EGENKONTROLL enligt miljöbalken checklista med handlingsplan Datum Enhet Chef/Rektor Skyddsombud Deltagare Använd checklistan så här: Börja med att fylla i datum, enhet, ansvarig rektor med övergripande

Läs mer

www.miljosamverkan.se

www.miljosamverkan.se www.miljosamverkan.se Projektledare Lasse Lind tel 0532-714 47 lind.lasse@telia.com Biträdande projektledare Cecilia Lunder tel 031-60 58 95 cecilia.lunder@o.lst.se Kansli Västra Götalandsregionens Miljösekretariat,

Läs mer

FORDONSVERKSTÄDER SLUTRAPPORT. September 2006

FORDONSVERKSTÄDER SLUTRAPPORT. September 2006 TILLSYNSSAMVERKAN I HALLAND - MILJÖ Datum Dnr 2006-08-28 RH06090 FORDONSVERKSTÄDER SLUTRAPPORT September 2006 Postadress Besöksadress Telefon Telefax E-post Postgiro Org.nr Box 538 Kristian IV:s väg 1

Läs mer

Projektplan för projekt Olyckor och Bränder

Projektplan för projekt Olyckor och Bränder Datum 2012-08-21 Projektplan för projekt Olyckor och Bränder Bakgrund Utdrag från MVGs verksamhetsplan år 2012: Vi ordnar ett seminarium om hur miljökontoren kan och bör agera vid utsläpp till följd av

Läs mer

Hur många etjänster, inom socialtjänsten, för invånarna var i drift december 2012?

Hur många etjänster, inom socialtjänsten, för invånarna var i drift december 2012? e-tjänster "Antalet e-tjänster inom socialtjänsten för invånarna samt användningen av e-tjänsterna. E-tjänsterna ska vara utformade efter målgruppernas behov och förutsättningar. E-tjänsterna ska vara

Läs mer

Projekt DiREKT. Hur vi kan uppnå vår utmaning i samverkan Information Närvårdssamverkan Södra Älvsborg

Projekt DiREKT. Hur vi kan uppnå vår utmaning i samverkan Information Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Projekt DiREKT Hur vi kan uppnå vår utmaning i samverkan Information 2018 09 26 Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling

Läs mer

Rapport om värd-gäst i jordbrukstillsynen 2011

Rapport om värd-gäst i jordbrukstillsynen 2011 11 januari 2012 Rapport om värd-gäst i jordbrukstillsynen 2011 Om rapporten... 2 Inledning och bakgrund... 2 Sammanfattning av resultat och projektgruppens kommentarer... 2 Resultat... 3 Omfattning...

Läs mer

Tillsyn av skolor och förskolor i f.d. P-län. Kort rapport om inspektionsläget december 1998

Tillsyn av skolor och förskolor i f.d. P-län. Kort rapport om inspektionsläget december 1998 Tillsyn av skolor och förskolor i f.d. P-län Kort rapport om inspektionsläget december 1998 Sammanställning av svar från miljökontoren och yrkesinspektionen på enkel enkät september 1998 om inspektioner

Läs mer

Gästnattsrapport januari 2012

Gästnattsrapport januari 2012 Gästnattsrapport januari 2012 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och vandrarhem för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

Miljösamverkan Västra Götaland 49 gånger bättre tillsyn!

Miljösamverkan Västra Götaland 49 gånger bättre tillsyn! Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Västra Götaland 2007 Miljösamverkan Västra Götaland 49 gånger bättre tillsyn! Miljösamverkan Västra Götaland (MVG) är ett samarbetsprojekt mellan Västra Götalandsregionen,

Läs mer