Remiss om Strategi mot våldsbejakande extremism

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Remiss om Strategi mot våldsbejakande extremism"

Transkript

1 Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) Till Södermalms stadsdelsnämnd Remiss om Strategi mot våldsbejakande extremism Svar på remiss från Kommunstyrelsen, finansroteln, Dnr /2015. Förvaltningens förslag till beslut Stadsdelsnämnden överlämnar förvaltningens tjänsteutlåtande till kommunstyrelsen som svar på remissen. Beslutet justeras omedelbart. Margareta Östrand stadsdelsdirektör Sammanfattning Stockholms stad kommer under år 2015 att besluta om en stadsövergripande strategi mot våldsbejakande extremism. Socialnämnden har skrivit fram utgångspunkter för socialtjänstens arbete i detta avseende. Kommunstyrelsen har nu remitterat socialnämndens delstrategi tillsammans med ett följebrev, i syfte att arbeta fram en stadsövergripande strategi. Förvaltningen delar i huvudsak utgångspunkterna i följebrevet från kommunstyrelsen och delstrategin från socialförvaltningen. Södermalms stadsdelsförvaltning Stab Medborgarplatsen 25 Box Stockholm Telefon lotte.lindgren@stockholm.se stockholm.se Förvaltningen vill särskilt lyfta fram att det behövs ökad kunskap om hur man förebygger, upptäcker och hjälper personer ur våldsbejakande extremism. Förvaltningen vill också lyfta fram att det är viktigt att implementera denna fråga i befintliga verksamheter, snarare än att bygga upp funktioner. Strategin behöver ta hänsyn till det arbete som görs både inom staden och inom andra myndigheter. Slutligen anser förvaltningen att det är viktigt att strategin tydliggör roller och ansvarsfördelning inom staden samt att den ger utrymme för att anpassa arbetet utifrån den lokala lägesbilden.

2 Sida 2 (7) Bakgrund Kommunstyrelsen har remitterat Strategi mot våldsbejakande extremism till Södermalms stadsdelsnämnd för yttrande senast den 28 september Nämndens beslut måste därför justeras omedelbart. Strategin har remitterats till samtliga stadsdelsnämnder, Arbetsmarknadsnämnden och Utbildningsnämnden, SLK, Stockholms Stadshus AB, Polismyndigheten i Stockholm, Nationella operativa avdelningen (Rikspolisen), Säkerhetspolisen (Säpo), Brottsförebyggande rådet, FOI (Totalförsvarets forskningsinstitut), Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, Länsstyrelsen i Stockholm, EXPO, EXIT Fryshuset, Sveriges kvinnolobby, Stockholms Läns Landsting, Sveriges judiska råd, Sveriges muslimska råd och Sveriges kristna råd. Ärendet Finansroteln skriver att Stockholms stad under år 2015 kommer att besluta om en stadsövergripande strategi mot våldsbejakande extremism. Socialnämnden i Stockholm har skrivit fram utgångspunkter för socialtjänstens arbete i detta avseende. Den delstrategin remitteras nu tillsammans med fem utgångspunkter från finansroteln, i syfte att arbeta fram en stadsövergripande strategi. Se bilaga 1. Ett sammanhållet Stockholm är en förutsättning för framgång mot extrema rörelser. Staden ska i en stadsövergripande strategi väga in de övriga insatser som sker, inom exempelvis ramen för den sociala hållbarhetskommissionen, och som påverkar möjligheten att skapa en sammanhållen stad. Vidare skriver finansroteln att Stockholms stad ska värna det demokratiska samhället. En tilltagande våldbejakande extremism utgör ett hot mot, och i vardagen en begränsning av, rätten för varje individ att självständigt skaffa sig information och kunskap, bilda sig åsikter och rätten att torgföra dessa. Stadens agerande ska vara tydligt. Våldsbejakande extremism, var helst den visar sig, ska bekämpas. Individer som i Sverige eller i andra delar av världen begår brottsliga handlingar ska ställas till svars för dessa. Rörelser som stödjer eller bejakar politisk eller religiös våldsbejakande extremism ska veta att staden inte accepterar deras agerande.

3 Sida 3 (7) Finansroteln skriver att arbetet med strategin ska ta sin utgångspunkt i följande fem punkter: 1. Rekrytering till våldsbejakande extremism ska motarbetas. Staden behöver arbeta med uppsökande verksamhet i sitt förebyggande arbete. Många gånger agerar dock extremismen i miljöer som inte är offentliga och inte tillgängliga för insyn. Det är därför angeläget att aktörer inom civilsamhället ges goda förutsättningar att möta de frågeställningar som ungdomar i utsatta miljöer har. Även anhöriga som vill hindra radikalisering ska kunna få stöd och kunskap. I den stadsövergripande strategin behöver pågående insatser förtydligas. Det gäller även insatser som upparbetats i städer inom och utom landet. En del av att hindra rekryteringen till våldsamma extremistiska rörelser handlar om vilka signaler offentliga instanser sänder ut. Det är därför uppenbart att Stockholm, även om staden ska arbeta aktivt med avhoppare, inte ska vidta åtgärder som kan uppfattas premiera eller belöna brottsliga handlingar. 2. Kunskapen om våldsbejakande extremism ska öka i hela staden. Socialnämnden har initierat ett arbete inom den sociala verksamheten, men arbetet mot våldsbejakande extremism ska inte begränsas till sociala insatser. Den stadsövergripande strategin ska tydliggöra hur medarbetare inom fler verksamhetsområden ska få ökad kunskap och redskap för att motverka våldsbejakande extremism. Demokratiarbetet inom grund- och gymnasieskolan samt vuxenutbildningen kan behövas ge ökat utrymme. 3. Staden ska utveckla samarbetet med polisen. I den våldsbejakande extremismens namn sker övergrepp mot demokratiska rättigheter. Att lagföra dessa handlingar är en fråga för rättsväsendet, men staden ska samverka med rättsväsendet för att bidra till att stockholmare kan känna trygghet och att gemensamma demokratiska spelregler följs. Genom stadens olika verksamheters arbete, ska kunskap om olika rörelsers och individers negativa odemokratiska agerande fångas upp. Denna kunskapsmassa behöver hanteras i samverkan med rättsvårdande myndigheter, som exempelvis polisen. Strategin ska inkludera metoder och innehåll för en sådan samverkan och en central samordnarfunktion kan komma att prövas. Det är dock viktigt att kunskapsutbyte med myndigheter inte bara sker på central nivå, utan även på lokal nivå.

4 Sida 4 (7) 4. Stöd ska ges för att hoppa av och långvarigt lämna destruktiva miljöer. Socialnämnden har pekat på en rad åtgärder för gruppen som exempelvis återvänder från medverkan i extremistiska rörelser i utlandet och inte är omhändertagna av polis. Dessa insatser ska riktas till avhoppare som vill lämna den extrema rörelsen. Olika frivilligorganisationer kommer kunna bidra i det arbetet. 5. Drabbade av extremism ska få stöd och trygghet. Den medialt mest uppmärksammade våldsbejakande extremismen sker idag utomlands, men även här hemma drabbas medborgare av övergrepp. Det är angeläget att staden kan ge stöd till individer och organisationer som drabbats av våldsbejakande extremism. Staden ska i den stadsövergripande strategin redovisa överväganden om hur staden kan arbeta i långsiktigt verkande projekt och i mer akuta insatser tillsammans med grupper som utsatts för extremistiskt våld. Socialnämnden skriver i sin delstrategi att arbetet mot våldsbejakande extremism bör utgå från fyra perspektiv: ett främjande, ett förebyggande, anhörigstöd och ett efterperspektiv. a) Det främjande perspektivet handlar om att skapa jämlika levnadsvillkor för barn och unga för att undvika att de dras till våldsbejakande extremism. Barn och unga ska få en bra uppväxt, förutsättningar för god skolgång och fritid samt utbildning och sysselsättning senare i livet. Det främjande arbetet kan även vara strukturellt arbete med demokratiutveckling, antirasism och mänskliga rättigheter. b) Det förebyggande arbetet handlar om att införliva de demokratiska grundprinciperna om allas lika värde och att agera skyndsamt vid misstanke om att personer deltar i våldsbejakande extremistgrupperingar. Unga som riskerar att dras in i våldsbejakande extremism kan samtidigt befinna sig i riskzon som tar sig i andra uttryck, såsom problem i skolan eller på fritiden. Det är därför viktigt att samverka mellan olika aktörer i detta arbete, att samarbetet organiseras tydligt och att ledningen i respektive organisation är engagerad. Det förebyggande arbetet bör fokuseras till de stadsdelsområden där våldsbejakande extremistiska rörelser har fått fäste. Medarbetare inom staden och i andra verksamheter kan ta del av den nationellt uppbyggda portalen

5 Sida 5 (7) c) Anhörigstöd handlar om att stötta anhöriga till personer som blivit aktiva i en våldsbejakande extremistisk gruppering. En nationell hjälplinje ska startas under hösten d) Efterperspektivet handlar om att stötta personer som vill lämna en våldsbejakande extremistisk gruppering. Även i detta arbete är det viktigt att samverka mellan olika delar av kommunen samt med andra organisationer, bland andra landstinget och frivilligorganisationer. Socialnämnden beskriver det arbete som redan sker i staden idag. Socialnämnden framhåller också att ett centralt nätverk för omvärldsbevakning, kunskapsspridning och kompetensutveckling kommer inrättas. Ärendets beredning Ärendet har beretts i stadsdelsdirektörens stab i samverkan med samtliga avdelningar i stadsdelsförvaltningen. Ärendet har behandlats i pensionärsrådet den 14 september, förvaltningsgruppen den 15 september och rådet för funktionshindersfrågor den 15 september Förvaltningens synpunkter och förslag Förvaltningen ställer sig positiv till att staden tar fram en gemensam strategi mot våldsbejakande extremism. En stadsövergripande strategi ger stöd i hur frågan ska hanteras och visar på att frågan behöver genomsyra många olika delar av stadens verksamheter, inte enbart socialtjänstens verksamheter. Vidare välkomnar förvaltningen att staden i sin strategi kommer använda samma definition av begreppet våldsbejakande extremism som den nationella samordnaren gör 1. Förvaltningen instämmer med ståndpunkten att även om staden ska arbeta aktivt med avhoppare, så ska staden inte vidta åtgärder som kan uppfattas premiera eller belöna brottsliga handlingar. Individer, som i Sverige eller andra delar av världen, begår brottsliga handlingar ska ställas till svars för dessa inom rättsväsendet. 1 Våldsbejakande extremism är ett samlingsbegrepp för rörelser, ideologier eller miljöer som inte accepterar en demokratisk samhällsordning och som främjar våld för att uppnå ett ideologiskt mål. Med våldsbejakande extremism avses den våldsbejakande högerextremistiska vit makt-miljön, den våldsbejakande vänsterextremistiska autonoma miljön och den våldsbejakande islamistiska extremistmiljön.

6 Sida 6 (7) Stöd i kunskap och arbetssätt Förvaltningen vill understryka vikten av att öka kunskapen om våldsbejakande extremism och hur man ska hantera den. Berörda tjänstemän bör veta varför och hur personer dras till extremisitiska grupperingar, hur de känner igen sådana tendenser bland personer som de är i kontakt med och hur de ska agera när de misstänker något. Varje stadsdelsförvaltning bör också, tillsammans med polisen, ha kunskap om hur nuläget ser ut inom det egna stadsdelsområdet. Utgå från befintliga funktioner, uppdrag och samarbeten Förvaltningen vill framhålla vikten av att strategin utgår från befintliga funktioner, uppdrag och samarbeten, snarare än att bygga upp nya funktioner för just detta arbete. Om arbetet mot våldsbejakande extremism främst införlivas i existerande verksamheter, tror förvaltningen att det kommer få störst genomslag. Förutom befintliga interna uppdrag, är också angeläget att strategin utgår från andra aktörers och myndigheters ansvar. Stadsdelsförvaltningar i staden har idag ett socialt förebyggande och trygghetsskapande arbete. Inom Södermalms stadsdelsförvaltning sker det preventiva arbetet inom individ- och familjeomsorgen och fritidsverksamheterna, samt inom det brottsförebyggande arbetet i Söderandan. Dessa verksamheter har redan idag i uppdrag att uppmärksamma personer som befinner sig i riskzon att utveckla ett destruktiv beteende, vilket ska inkludera att ty sig till våldsbejakande extremism. När det gäller att stötta personer som vill hoppas av och långsiktigt lämna destruktiva miljöer, så bör strategin även här ta utgångspunkt i det arbete som sker idag inom individ- och familjeomsorgen, ofta tillsammans med frivilligorganisationer. Förvaltningen vill även framhålla att strategin bör lyfta fram förskolans uppdrag. Genom sitt värdegrundsarbete ska förskolan ge barnen demokratiska värderingar och en förståelse för alla människors lika värde, vilket är en viktig grund för att förebygga våldsbejakande extremistiska åsikter. 2 Finansroteln skriver att staden i den stadsövergripande strategin ska redovisa överväganden om hur staden kan arbeta i akuta insatser. Strategin bör här beakta stadsdelsförvaltningarnas befintliga uppdrag när det gäller socialt stöd vid krissituationer. Förvaltningen 2 Uppdraget finns tydligt beskrivet i förskolans läroplan. Varje förskola har dessutom en likabehandlingsplan som beskriver respektive förskolas arbete.

7 Sida 7 (7) önskar även att strategin även överväger hur arbetet ska bedrivas efter den akuta situationen. Det kan till exempel handla om hur staden ska samverka med landstinget kring individers behov av stöd efter den akuta situationen. Finansroteln skriver att staden ska utveckla samarbetet med polisen. Förvaltningen anser att frågan kring våldsbejakande extremism bör beaktas när stadsdelsförvaltningar nu tar fram samverkansavtal med polisen. Förvaltningen välkomnar att en central samordnarfunktion kan komma att prövas, förslagsvis inom ramen för den nuvarande säkerhetsenheten på stadsledningskontoret. Tydliga roller och ansvarsfördelning Förvaltningen vill också understryka vikten av att roller och ansvar är tydliga i strategin. Både var gäller verksamheter inom staden och gränsdragningen till andra myndigheter och aktörer. Förvaltningen ställer sig positiv till att strategin tydliggör hur staden kan stötta civilsamhället i detta arbete. Anpassa arbetet till den lokala lägesbilden Lägesbilden varierar mellan olika stadsdelsområden. Därför anser förvaltningen att det är bra om strategin lämnar utrymme för att göra lokala bedömningar av hur arbetet ska bedrivas. Förvaltningen instämmer med socialnämndens inställning att det förebyggande arbetet bör fokuseras till de stadsdelsområden där våldsbejakande extremistiska rörelser redan har fått fäste. Samtidigt tycker förvaltningen att en kunskapshöjning är nödvändig, oavsett den lokala lägesbilden, för att verksamheter ska upptäcka eventuell utveckling av våldsbejakande extremism. Sammanfattningsvis föreslår förvaltningen att detta tjänsteutlåtande utgör svar på remissen. Bilagor 1. Remiss om Strategi mot våldsbejakande extremism, Kommunstyrelsen, Dnr /2015.

Remiss om Strategi mot våldsbejakande extremism

Remiss om Strategi mot våldsbejakande extremism Bilaga 3 Kommunstyrelsen Dnr: 155-943/2015 Finansroteln Sida 1 (6) Datum: 2015-06-17 Till berörd remissinstans Remiss om Strategi mot våldsbejakande extremism Stockholms stad kommer under år 2015 att besluta

Läs mer

Ta krafttag mot våldsbejakande extremism Svar på remiss av motion (2015:43) från kommunstyrelsen

Ta krafttag mot våldsbejakande extremism Svar på remiss av motion (2015:43) från kommunstyrelsen Socialförvaltningen Administrativa avdelningen SoN 2015-10-20 Sida 1 (5) 2015-09-30 Handläggare Lisbeth Westerlund Telefon: 08-508 25 016 Till Socialnämnden Ta krafttag mot våldsbejakande extremism Svar

Läs mer

Riktlinje mot våldsbejakande extremism

Riktlinje mot våldsbejakande extremism Riktlinje 1 (5) Riktlinje mot våldsbejakande extremism 1. Bakgrund Sveriges regering tillsatte i juli 2014 en nationell samordnare för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism. Uppdraget, som

Läs mer

Stockholms stads strategi mot våldsbejakande extremism

Stockholms stads strategi mot våldsbejakande extremism 1 (9) Stockholms stads strategi mot våldsbejakande extremism stockholm.se 2 (9) 3 (9) Stockholms stads strategi mot våldsbejakande extremism 1. Bakgrund Vid socialnämndens sammanträde 27:e januari 2015

Läs mer

Lokal handlingsplan för att värna demokrati mot våldsbejakande extremism

Lokal handlingsplan för att värna demokrati mot våldsbejakande extremism Lokal handlingsplan för att värna demokrati mot våldsbejakande extremism ÅKF: 2017:02 Dnr: ATVKS 2016-00648 106 Antagen: Kommunstyrelsen 30, 2017-03-01 Reviderad:- Dokumentansvarig förvaltning: Dokumentet

Läs mer

Strategi och handlingsplan mot våldsbejakande extremism

Strategi och handlingsplan mot våldsbejakande extremism POLICY Datum 2019-07-01 Beslutande Dnr Beteckning Sida 1(6) Giltighetstid Aktualitetsprövning/revidering senast Dokumentkategori Författningssamling Övergripande styrdokument Verksamhetseget dokument Strategi

Läs mer

Handlingsplan mot Våldsbejakande extremism. Antagen av Kommunstyrelsen 22 augusti Styrdokumentstyp: Riktlinjer

Handlingsplan mot Våldsbejakande extremism. Antagen av Kommunstyrelsen 22 augusti Styrdokumentstyp: Riktlinjer Handlingsplan mot Våldsbejakande extremism Antagen av Kommunstyrelsen 22 augusti 2016 Styrdokumentstyp: Riktlinjer Dnr 2/6 Innehållsförteckning Bakgrund och inriktning på arbetet... 3 Generella förebyggande

Läs mer

Strategi Program» Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program» Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi Program» Plan Policy Riktlinjer Regler Motverka i Borås Stad Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter och metoder i riktning

Läs mer

Riktlinjer för Markaryds kommuns arbete mot våldsbejakande extremism

Riktlinjer för Markaryds kommuns arbete mot våldsbejakande extremism Antaget av Kommunstyrelsen 2017-04-11, 51 Gäller från: 170401 Ansvarig: Utvecklingsledare Revideras: Vid behov Riktlinjer för Markaryds kommuns arbete mot våldsbejakande extremism Regeringen utsåg i juli

Läs mer

Handlingsplan mot våldsbejakande extremism

Handlingsplan mot våldsbejakande extremism Handlingsplan mot våldsbejakande extremism 2018-2020 Fastställd av KS 2018-06-13, 133 Innehåll Bakgrund... 3 Metod... 3 Våldsbejakande extremistiska miljöer... 4 Autonoma miljön... 4 Vit makt-miljön...

Läs mer

Riktlinjer för att förebygga och förhindra våldsbejakande extremism

Riktlinjer för att förebygga och förhindra våldsbejakande extremism STYRDOKUMENT KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Gäller fr.o.m. Diarienummer 2018-08-22 KS-2016/74.173 Beslutad av Dokumentansvarig Senast reviderad Typ av styrdokument Kommunfullmäktige Säkerhetschef 2018-05-29

Läs mer

Dokumentnamn: Handlingsplan mot våldsbejakande extremism Gäller: Hela kommunförvaltningen Upprättad av: Lars-Åke Wallin Beslutad av: Kommunstyrelsen

Dokumentnamn: Handlingsplan mot våldsbejakande extremism Gäller: Hela kommunförvaltningen Upprättad av: Lars-Åke Wallin Beslutad av: Kommunstyrelsen Sida: 1 (7) Handlingsplan mot våldsbejakande extremism 2017- Sida: 2 (7) INNEHÅLL 1. SAMMANFATTNING...3 2. UPPDRAG...3 3. SYFTE...3 4. MÅL...3 5. EKONOMI...3 6. PLANERADE ÅTGÄRDER...4 7. RAPPORTERING AV

Läs mer

Innehåll

Innehåll Innehåll Handlingsplan för att värna demokratin mot den våldsbejakande extremismen... 2 Syfte... 2 Mål... 2 Ansvar... 3 Ansvarig förvaltning och funktion... 3 Medarbetaransvar... 3 Chefsansvar... 4 Kontaktperson

Läs mer

STRATEGI Strategi mot våldsbejakande extremism år

STRATEGI Strategi mot våldsbejakande extremism år STRATEGI Strategi mot våldsbejakande extremism år 2017-2019 Typ av styrdokument Strategi Beslutsinstans Kommunstyrelsen Fastställd 2017-09-06, 105 Diarienummer KS 2017/72 Giltighetstid 2017-2019 Dokumentet

Läs mer

Ett stadsövergripande handlingsprogram för minskad nyrekrytering till brottslighet

Ett stadsövergripande handlingsprogram för minskad nyrekrytering till brottslighet Utbildningsförvaltningen Gymnasieavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-01-11 Handläggare Rebecka Pomering Telefon: 08-50833011 Till Utbildningsnämnden 2018-02-01 Ett stadsövergripande handlingsprogram

Läs mer

Betänkandet Informationsutbyte vid samverkan mot terrorism

Betänkandet Informationsutbyte vid samverkan mot terrorism PM Rotel I (Dnr KS 2018/1306) Betänkandet Informationsutbyte vid samverkan mot terrorism Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 5 december 2018 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Stadens arbete mot våldsbejakande extremism Riktlinjer till Stockholms stads trygghets- och säkerhetsprogram

Stadens arbete mot våldsbejakande extremism Riktlinjer till Stockholms stads trygghets- och säkerhetsprogram Stadens arbete mot våldsbejakande extremism Riktlinjer till Stockholms stads trygghets- och säkerhetsprogram Mars 2016 stockholm.se stads trygghets- och säkerhetsprogram 2 (17) Dessa riktlinjer hör till

Läs mer

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab och kansli Sida 1 (5) 2018-03-19 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2018-04-19 Handlingsplan

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 189.1

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 189.1 Bromölla kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 189.1 Antagen/Senast ändrad Gäller från Dnr Ks 2016-11-30 266 2016-12-01 2016/980 LOKAL HANDLINGSPLAN FÖR ARBETET MOT VÅLDSBEJAKANDE EXTREMISM Lokal handlingsplan

Läs mer

Ett Stockholm för alla Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Ett Stockholm för alla Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (5) 2017-12-19 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2018-02-01 Ett Stockholm för alla Program

Läs mer

Handlingsplan mot våldsbejakande extremism är det övergripande styrdokumentet för Nykvarns kommuns arbete mot våldsbejakande extremism.

Handlingsplan mot våldsbejakande extremism är det övergripande styrdokumentet för Nykvarns kommuns arbete mot våldsbejakande extremism. Handlingsplan mot våldsbejakande extremism för Nykvarns kommun KS/2017:395 Övergripande styrdokument Handlingsplan mot våldsbejakande extremism är det övergripande styrdokumentet för Nykvarns kommuns arbete

Läs mer

STYRDOKUMENT Plan mot våldsbejakande extremism

STYRDOKUMENT Plan mot våldsbejakande extremism Kommunstyrelsen 1 (7) STYRDOKUMENT Plan mot våldsbejakande extremism 2018-2021 Beslutad när 2018-04-26 Beslutad av Diarienummer Kommunfullmäktige KSKF/2018:83 Ersätter - Gäller för Samtliga nämnder och

Läs mer

Plan mot våldsbejakande extremism. Förslag till beslut Förslag till kommunfullmäktige Plan mot våldsbejakande extremism för perioden antas.

Plan mot våldsbejakande extremism. Förslag till beslut Förslag till kommunfullmäktige Plan mot våldsbejakande extremism för perioden antas. Kommunstyrelsen 2018-02-06 Kommunledningskontoret Välfärd KSKF/2018:83 Mattias Berglund 016-710 32 54 1 (3) Kommunstyrelsen Plan mot våldsbejakande extremism Förslag till beslut Förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Plan för arbete mot våldsbejakande extremism

Plan för arbete mot våldsbejakande extremism Plan för arbete mot våldsbejakande extremism 2016 2018 Dokumenttyp Plan För revidering ansvarar Kommunchef Dokumentet gäller till och med Tills vidare Diarienummer 2016-467-163 Uppföljning och tidplan

Läs mer

Lokal handlingsplan för att stärka demokratin mot våldsbejakande extremism SÄTERS KOMMUN

Lokal handlingsplan för att stärka demokratin mot våldsbejakande extremism SÄTERS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 207-01-26 Lokal handlingsplan för att stärka demokratin mot våldsbejakande extremism SÄTERS KOMMUN 1 Innehållsförteckning Utförlig beskrivning av ärendet... 1 Definition av

Läs mer

Handlingsplan våldsbejakande extremism

Handlingsplan våldsbejakande extremism Styrdokument 1 (6)2016-11-22 Fastställd: Instans år-månad-dag x Gäller för: Bollebygds kommun Dokumentansvarig: Handlingsplan våldsbejakande extremism Postadress Besöksadress Telefon Telefax Webbplats

Läs mer

Strategi för arbetet mot våldsbejakande extremism. Kommunerna i norra Örebro län

Strategi för arbetet mot våldsbejakande extremism. Kommunerna i norra Örebro län Strategi för arbetet mot våldsbejakande extremism Kommunerna i norra Örebro län Bakgrund Våldsbejakande extremism är ett samlingsbegrepp för rörelser, ideologier eller miljöer som inte accepterar en demokratisk

Läs mer

Kartläggning av islamism Motion (2015:37) av Maria Danielsson (-)

Kartläggning av islamism Motion (2015:37) av Maria Danielsson (-) Utlåtande 2016:91 RVI (Dnr 106-896/2015) Kartläggning av islamism Motion (2015:37) av Maria Danielsson (-) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2015:37) av Maria Danielsson

Läs mer

Handlingsplan Trygg och säker

Handlingsplan Trygg och säker 1/7 Beslutad när: 2016-05-30 121 Beslutad av Kommunfullmäktige Diarienummer: KS/2016:215-003 Ersätter: Gäller fr o m: 2016-05-30 Gäller t o m: 2018-12-30 Dokumentansvarig: Uppföljning: 2018 Säkerhetschef

Läs mer

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-08-31 Handläggare Annelie Sjöberg Tfn: 08-508 25 008 Till Socialnämnden 2017-09-19 Program för barnets

Läs mer

Strategisk plan mot våldsbejakande extremism

Strategisk plan mot våldsbejakande extremism Strategisk plan mot våldsbejakande extremism Antagen av kommunfullmäktige 2017-11-29 252 1 Inledning... 3 2 Lägesbilder... 3 2.1 Nationell lägesbild... 3 2.2 Lägesbild i Värmdö kommun... 3 3 Värmdö kommuns

Läs mer

Handlingsplan för arbetet mot våldsbejakande extremism

Handlingsplan för arbetet mot våldsbejakande extremism PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER Handlingsplan för arbetet mot våldsbejakande extremism Örebro kommun 2015-11-20 orebro.se 2 HANDLINGSPLAN FÖR ARBETET MOT VÅLDSBEJAKANDE EXTREMISM Bakgrund

Läs mer

Förslag till program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck

Förslag till program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck Östermalms stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Dnr 2016-512-1.5.1. Sida 1 (5) 2016-10-01 Handläggare Anne Menes Telefon: 08 508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2016-11-24 Förslag till program

Läs mer

Policy mot våldsbejakande extremism. Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Policy mot våldsbejakande extremism. Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Policy mot våldsbejakande extremism Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2016:392 Dokumentet är beslutat av: skriv namn på högsta beslutade funktion/organ Dokumentet beslutades

Läs mer

Utvärdering av feriejobb för unga

Utvärdering av feriejobb för unga Södermalms stadsdelförvaltning Sociala avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2016-01-11 Handläggare Emma Holmgren Telefon: 08-508 13 185 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2016-02-04 Utvärdering av feriejobb

Läs mer

Översyn av stadens budget- och skuldrådgivning och Riktlinjer för budget- och skuldrådgivning

Översyn av stadens budget- och skuldrådgivning och Riktlinjer för budget- och skuldrådgivning Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Dnr 1242-2017-1.5.1. Sida 1 (7) 2017-12-15 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2018-02-01 Översyn

Läs mer

Lokal plan för att värna demokratin mot våldsbejakande

Lokal plan för att värna demokratin mot våldsbejakande 1 (9) Lokal plan för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism - med handlingsplan 1. Sammanfattning Våldsbejakande extremism är ett samlingsbegrepp för rörelser, ideologier eller miljöer som inte

Läs mer

Handlingsplan. mot våldsbejakande extremism. Diarienummer: Ks2016/ Gäller från:

Handlingsplan. mot våldsbejakande extremism. Diarienummer: Ks2016/ Gäller från: Diarienummer: Ks2016/0142.074 Handlingsplan mot våldsbejakande extremism Gäller från: 2017-07-01 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: Kommunledningsgrupp Utarbetad av: Förvaltningsövergripande grupp

Läs mer

Instruktion för Stockholms stads äldreombudsman

Instruktion för Stockholms stads äldreombudsman Utlåtande 2016:49 RI+RVIII (Dnr 105-1889/2015) Instruktion för Stockholms stads äldreombudsman Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Instruktion för Stockholms stads äldreombudsman

Läs mer

Kort om våldsbejakande extremism socialtjänstens arbete med barn och unga vuxna

Kort om våldsbejakande extremism socialtjänstens arbete med barn och unga vuxna Kort om våldsbejakande extremism socialtjänstens arbete med barn och unga vuxna från Våldsbejakande extremism ett utbildningsmaterial för socialtjänstens arbete med barn och unga vuxna December 2017 Innehåll

Läs mer

Svar på remiss Biblioteksplan

Svar på remiss Biblioteksplan Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (6) 2016-07-06 Handläggare Cecilia Oscarsson Telefon: 08-508 12 195 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2016-08-25 Svar på remiss Biblioteksplan

Läs mer

Motion av Jonas Segersam (KD) angående handlingsplan mot våldsbejakande extremism

Motion av Jonas Segersam (KD) angående handlingsplan mot våldsbejakande extremism KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Davidsson Per Datum 2016-08-19 Diarienummer KSN-2016-0245 Kommunstyrelsen Motion av Jonas Segersam (KD) angående handlingsplan mot våldsbejakande extremism Förslag till

Läs mer

Nästa steg på vägen mot en mer jämlik hälsa - Förslag för ett långsiktigt arbete för en god och

Nästa steg på vägen mot en mer jämlik hälsa - Förslag för ett långsiktigt arbete för en god och Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (5) 2017-10-03 Handläggare Carolina Morales Telefon: 08-508 25 146 Till Socialnämnden 2017-10-17 Nästa steg på vägen mot en mer

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Remiss gällande Motion av Fredrik Sjögren (FP) och Olle Schmidt (FP) avseende att motverka våldsbejakande extremism GRF

Tjänsteskrivelse. Remiss gällande Motion av Fredrik Sjögren (FP) och Olle Schmidt (FP) avseende att motverka våldsbejakande extremism GRF SIGNERAD 2015-12-23 Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (2) Datum 2016-01-12 Vår referens Jonas Törnebladh Utredningssekreterare jonas.tornebladh@malmo.se Tjänsteskrivelse Remiss gällande Motion av Fredrik

Läs mer

Åtgärder för ett säkrare och tryggare Stockholm för alla, motion (2017:54)

Åtgärder för ett säkrare och tryggare Stockholm för alla, motion (2017:54) Socialförvaltningen avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (6) 2017-11-17 Handläggare Niklas Roth Telefon: 08-508 43 024 Till Socialnämnden 2018-01-30 Åtgärder för ett säkrare och tryggare

Läs mer

Strategi mot våldsbejakande extremism

Strategi mot våldsbejakande extremism Styrdokument Strategi mot våldsbejakande extremism Dokumenttyp: Strategi Beslutad av: Kommunstyrelsen Gäller för: Varbergs kommun Dokumentnamn: Strategi mot våldsbejakande extremism Beslutsdatum: 2018-03-27,

Läs mer

Svar på remiss om Betänkandet SOU 2017:21 Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre

Svar på remiss om Betänkandet SOU 2017:21 Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre Skärholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för äldre, personer med funktionsnedsättning och socialpsykiatri Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-07-03 Handläggare Nicoletta Zoannos Telefon: 08-508 24 594

Läs mer

Justerat Ewa Larsson (MP) och Andrea Ström (M) Socialnämndens beslut. 2. Ärendet lämnas till kommunstyrelsen.

Justerat Ewa Larsson (MP) och Andrea Ström (M) Socialnämndens beslut. 2. Ärendet lämnas till kommunstyrelsen. Protokollsutdrag Socialnämnden 2015-05-19 Justerat 2015-05-21 Ewa Larsson (MP) och Andrea Ström (M) 14 Stockholms stads strategi mot våldsbejakande extremism Dnr 3.1.2-182/2015 Socialnämndens beslut 1.

Läs mer

Handläggare: Inger Norman Telefon: Till Farsta stadsdelsnämnd

Handläggare: Inger Norman Telefon: Till Farsta stadsdelsnämnd FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR BARN OCH UNGDOM SID 1 (5) 2010-02-23 Handläggare: Inger Norman Telefon: 08-508 18 040 Till Farsta stadsdelsnämnd 2010-03-25 Förslag till riktlinjer för samverkan

Läs mer

Författningssamling. Strategi för att värna demokratin mot våldbejakande extremism

Författningssamling. Strategi för att värna demokratin mot våldbejakande extremism Författningssamling Dokumenttyp Strategi Beslutsinstans Kommunfullmäktige Beslutsdatum 2019-03-28 52 Dokumentansvarig Höglandets räddningstjänstförbund, säkerhetshandläggare Gäller för Nässjö kommun inklusive

Läs mer

Handlingsplan mot våldsbejakande

Handlingsplan mot våldsbejakande Handlingsplan mot våldsbejakande extremism November 2015 2 (6) Inledning Våldsbejakande extremism har blivit allt mer synligt i samhället de senaste åren och uppfattas ibland som ett hot mot vår demokrati.

Läs mer

Riktlinjer för arbetet mot våldsbejakande extremism

Riktlinjer för arbetet mot våldsbejakande extremism Riktlinjer för arbetet mot våldsbejakande extremism Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS 2016/392 Dokumentet är beslutat av: Kommunstyrelsen Dokumentet beslutades den: xx september

Läs mer

Införandet av ett system för prova-på-studier för personer med försörjningsstöd

Införandet av ett system för prova-på-studier för personer med försörjningsstöd Södermalms stadsdelsförvaltning Sociala avdelningen staben Tjänsteutlåtande Dnr 881-2015-1.5.1. Sida 1 (5) 2015-10-26 Handläggare Helena Örnevall Telefon: 08-508 13 205 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2015-11-19

Läs mer

Betänkande SOU 2016:44 Kraftsamling mot antiziganism

Betänkande SOU 2016:44 Kraftsamling mot antiziganism Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-10-10 Handläggare Carolina Morales Telefon: 08-508 25 146 Till Socialnämnden 2016-10-25 Betänkande

Läs mer

Uppsala kommuns handlingsplan mot våldsbejakande extremism Detta är ett aktiverande dokument beslutat av kommunfullmäktige

Uppsala kommuns handlingsplan mot våldsbejakande extremism Detta är ett aktiverande dokument beslutat av kommunfullmäktige Uppsala kommuns handlingsplan mot våldsbejakande extremism 2016-2018 Detta är ett aktiverande dokument beslutat av kommunfullmäktige 2016-09-05 Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida Uppsala kommuns

Läs mer

Inriktningsbeslut om att ingå finansiell samordning i Stockholm (inrättande av samordningsförbund)

Inriktningsbeslut om att ingå finansiell samordning i Stockholm (inrättande av samordningsförbund) Skarpnäcks stadsdelförvaltning Avdelningen för individ- och familjeomsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-02-23 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 15024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2015-03-26

Läs mer

Nyanlända och asylsökande i Stockholms stad

Nyanlända och asylsökande i Stockholms stad Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-05-31 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2016-06-16 Nyanlända

Läs mer

Socialnämndens beslut. 2. Ärendet lämnas till kommunstyrelsen.

Socialnämndens beslut. 2. Ärendet lämnas till kommunstyrelsen. Sida 27 (46) 14 Stockholms stads strategi mot våldsbejakande extremism Dnr 3.1.2-182/2015 Socialnämndens beslut 1. Socialnämnden godkänner för egen del förslaget till Stockholms stads strategi mot våldsbejakande

Läs mer

DET HÄR ÄR CENTER MOT VÅLDSBEJAKANDE EXTREMISM

DET HÄR ÄR CENTER MOT VÅLDSBEJAKANDE EXTREMISM DET HÄR ÄR CENTER MOT VÅLDSBEJAKANDE EXTREMISM Center mot våldsbejakande extremism (CVE) är en verksamhet vars syfte är att, utifrån i huvudsak kriminalpolitiska utgångspunkter, stärka och utveckla det

Läs mer

Skrivelse om tiggeriets konsekvenser på Södermalm

Skrivelse om tiggeriets konsekvenser på Södermalm Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-08-24 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2017-09-21 Skrivelse

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE Motion från (L) om åtgärdsplan mot våldsbejakande extremism i Västerås Förslag till beslut Ärendebeskrivning Bilagor

TJÄNSTESKRIVELSE Motion från (L) om åtgärdsplan mot våldsbejakande extremism i Västerås Förslag till beslut Ärendebeskrivning Bilagor TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2016-05-23 Dnr: 2016/265-IFN-010 Patrik Kalander - aj069 E-post: patrik.kalander@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Individ och familjenämnden

Läs mer

72 Plan mot våldsbejakande extremism (KSKF/2018:83)

72 Plan mot våldsbejakande extremism (KSKF/2018:83) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2018-04-10 Sida 1(2) 72 Plan mot våldsbejakande extremism (KSKF/2018:83) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Plan mot våldsbejakande extremism för perioden

Läs mer

Maj Handlingsplan mot våldsbejakande extremism Skarpnäcks stadsdelsnämnd stockholm.se

Maj Handlingsplan mot våldsbejakande extremism Skarpnäcks stadsdelsnämnd stockholm.se Maj 2019 Handlingsplan mot våldsbejakande extremism Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2019 stockholm.se Handlingsplan mot våldsbejakande extremism Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2019-05-15 Dnr: 1.2.1.-147/19 Innehåll

Läs mer

Program för ett jämställt Stockholm

Program för ett jämställt Stockholm Norrmalms stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Sida 1 (5) 2017-08-18 Handläggare Maria Stigle Telefon: 08 508 09 062 Till Norrmalms stadsdelsnämnd 2017-09-21 Program för ett jämställt Stockholm

Läs mer

Välfärdsutredningens slutbetänkande Kvalitet i Välfärden (SOU 2017:38)

Välfärdsutredningens slutbetänkande Kvalitet i Välfärden (SOU 2017:38) Administrativa avdelningen Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Sida 1 (5) 2017-06-02 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 50 129 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2017-06-15 Kvalitet i Välfärden (SOU 2017:38)

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till den nationella samordnaren för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism (Ju 2014:18) Dir.

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till den nationella samordnaren för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism (Ju 2014:18) Dir. Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till den nationella samordnaren för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism (Ju 2014:18) Dir. 2016:43 Beslut vid regeringssammanträde den 2 juni 2016 Utvidgning

Läs mer

Surahammars kommun Besöksadress Tfn E-post Box 203 Hjulmakarvägen 18 Fax Webbsida

Surahammars kommun Besöksadress Tfn E-post Box 203 Hjulmakarvägen 18 Fax Webbsida Datum 2016-06-08 Antagen av Kommunstyrelsen 2016-09 - 05 Antagen av Kommunfullmäktige 2016 - Dnr: 2016.0099 000 Senast Reviderad: Ansvarig handläggare: Andreas Karlsson Beredskapssamordnare andreas.karlsson@surahammar.se

Läs mer

Förslag till beslut Fritidsnämnden föreslås besluta att skicka yttrandet enligt förslag i ärendet till kommunfullmäktige.

Förslag till beslut Fritidsnämnden föreslås besluta att skicka yttrandet enligt förslag i ärendet till kommunfullmäktige. SIGNERAD 2016-01-07 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (2) Datum 2016-01-07 Vår referens Dzemal Imsirovic Planeringssekreterare Dzemal.Imsirovic@malmo.se Tjänsteskrivelse Remiss Motverka våldsbejakande

Läs mer

Reviderade riktlinjer för medföljare vid semesterresa

Reviderade riktlinjer för medföljare vid semesterresa Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (5) 2016-08-30 Handläggare Josefin Lokvist Telefon: 08-508 12 197 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2016-09-22 Reviderade riktlinjer för medföljare

Läs mer

Betänkande från Mottagandeutredningen (SOU 2018:22) den kompletterande promemorian Ett socialt hållbart eget boende

Betänkande från Mottagandeutredningen (SOU 2018:22) den kompletterande promemorian Ett socialt hållbart eget boende Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (8) 2018-09-10 Handläggare Anna Rinder von Beckerath Telefon: 08-508 43 114 Till Socialnämnden 16 oktober 2018 Betänkande från

Läs mer

RUTIN KRING VÅLDSBEJAKANDE EXTREMISM OCH EXTREMT VÅLD

RUTIN KRING VÅLDSBEJAKANDE EXTREMISM OCH EXTREMT VÅLD RUTIN KRING VÅLDSBEJAKANDE EXTREMISM OCH EXTREMT VÅLD 2016-04-14 Jan Landström POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST SMS WEBB ORG.NUMMER Nacka kommun, 131 81 Nacka Stadshuset, Granitvägen 15 08-718 80

Läs mer

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad Stadsledningskontoret Kansliet för mänskliga rättigheter Tjänsteutlåtande Dnr 171-1526/2016 Sida 1 (7) 2017-06-16 Handläggare Agneta Widerståhl Telefon: 08-508 29 445 Till Kommunstyrelsen inflytande i

Läs mer

Sammanträdesdatum Trygghets- och säkerhetsutskott (2) 5 KS/2016:168. Förslag till handlingsplan våldsbejakande extremism

Sammanträdesdatum Trygghets- och säkerhetsutskott (2) 5 KS/2016:168. Förslag till handlingsplan våldsbejakande extremism Mjölby Kommun Trygghets- och säkerhetsutskott 2017-02-23 1 (2) 5 KS/2016:168 Förslag till handlingsplan våldsbejakande extremism Regeringens utsedda samordnare för våldsbejakande extremism har föreslagit

Läs mer

Handlingsplan mot våldsbejakande extremism

Handlingsplan mot våldsbejakande extremism Handlingsplan mot våldsbejakande extremism Övergripande inriktningsdokument Åstorps kommun 2017 DNR KSFD 2017/323 Beslutad den 2017-11-22 av Kommunstyrelsen 2017-11-22 2(14) Våldsbejakande extremism handlar

Läs mer

Ett fönster av möjligheter - stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddat boende

Ett fönster av möjligheter - stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddat boende Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Avdelningen för individ- och familjestöd Sida 1 (5) 2018-03-12 Handläggare Patricia Hamberg Telefon: 08-508 15 024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2018-04-12 Svar på remiss

Läs mer

Uppsala kommuns handlingsplan mot våldsbejakande extremism

Uppsala kommuns handlingsplan mot våldsbejakande extremism KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Börjesdotter Carina Datum 2016-08-16 Diarienummer N-2016-1405 Kommunstyrelsen Uppsala kommuns handlingsplan mot våldsbejakande extremism Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden Kungsholmens stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Sida 1 (6) 2018-03-27 Handläggare Madelen Lyckedal Telefon: 08-508 08 516 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2018-04-19 Handlingsplan för socialtjänstens

Läs mer

Kommunernas arbete mot våldsbejakande extremism

Kommunernas arbete mot våldsbejakande extremism á 2 Kommunernas arbete mot våldsbejakande extremism - en kartläggning av problembild erfarenheter och arbetssätt Magnus Lindgren forskare & f.d. polis Patricia Wallinder Kriminolog & socionom 3 Innehållsförteckning

Läs mer

Remiss av färdplan för ett Stockholm för alla - en rapport från kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm, Dnr KS 2018/911

Remiss av färdplan för ett Stockholm för alla - en rapport från kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm, Dnr KS 2018/911 Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Strategi och internservice Dnr 1.5.1-738-2018 Sida 1 (6) 2018-10-22 Handläggare Sofia Kántor Telefon: 08-508 042 45 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2018-11-15

Läs mer

Kommittédirektiv. En nationell samordnare för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism. Dir. 2014:103

Kommittédirektiv. En nationell samordnare för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism. Dir. 2014:103 Kommittédirektiv En nationell samordnare för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism Dir. 2014:103 Beslut vid regeringssammanträde den 26 juni 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska i rollen

Läs mer

Avvikelsehantering inom socialtjänsten rapport från Stadsrevisionen

Avvikelsehantering inom socialtjänsten rapport från Stadsrevisionen Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Avdelningen för individ- och familjeomsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-04-29 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 15 024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2014-05-22

Läs mer

Program för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck

Program för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck Stadsledningskontoret Kansliet för mänskliga rättigheter Tjänsteutlåtande DNR 171-116/2017 Sida 1 (6) 2017-06-16 Handläggare Kristina Börjeson Telefon: 08-508 29 452 Till Kommunstyrelsen möjligheter oavsett

Läs mer

Välfärdsutredningens slutbetänkande Kvalitet i välfärden (SOU 2017:38)

Välfärdsutredningens slutbetänkande Kvalitet i välfärden (SOU 2017:38) Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Förvaltningsyttrande Sida 1 (6) 2017-06-19 Handläggare Carolina Morales Telefon: 08-508 25 146 Till Socialnämnden 2017-08-22 Välfärdsutredningens

Läs mer

Riktlinjer för ledsagning och ledsagarservice

Riktlinjer för ledsagning och ledsagarservice Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab och kansli Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-03-09 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2018-04-19

Läs mer

För ett tryggare och säkrare Stockholm, Stockholms stads trygghets- och säkerhetsprogram

För ett tryggare och säkrare Stockholm, Stockholms stads trygghets- och säkerhetsprogram Socialförvaltningen stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-09-29 Handläggare Niklas Roth Telefon: 08-508 43 024 Till Socialnämnden 2017-11-14 För ett tryggare och säkrare Stockholm,

Läs mer

Stockholmsenkäten 2014, angående ungdomars drogvanor, kriminalitet, psykisk hälsa, samt risk-och skyddsfaktorer

Stockholmsenkäten 2014, angående ungdomars drogvanor, kriminalitet, psykisk hälsa, samt risk-och skyddsfaktorer Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Avdelningen för individ- och familjeomsorg Tjänsteutlåtande 6.-549/14 Sida 1 (5) 2014-11-15 Handläggare Susanne Aplehag Balotis Telefon: 08-508 15 049 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga

Stockholms stads program för stöd till anhöriga SOCIALFÖRVALTNINGEN ÄLDREFÖRVALTNINGEN Handläggare: Pia Modin tfn 08-508 25 618 Lotta Burenius tfn 08-508 36 202 Till Socialnämnden Äldrenämnden GEMENSAMT TJÄNSTEUTLÅTANDE SON DNR 3.1-098/2012 ÄN DNR 070303-159/2012

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga

Stockholms stads program för stöd till anhöriga SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-10-25 Handläggare: Marita Danowsky Kerstin Larsson, Anne Vilhelmsson Tel. 08-508 12 000 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2012-11-22 Stockholms

Läs mer

Kvinnor som utsätts för våld efter att ha beviljats uppehållstillstånd i Sverige på grund av anknytning

Kvinnor som utsätts för våld efter att ha beviljats uppehållstillstånd i Sverige på grund av anknytning SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING Avdelningen för individ- och familjeomsorg Tjänsteutlåtande Dnr 1.5.1.-439/13 Sida 1 (6) 2013-09-30 Handläggare Cecilia Wassén Telefon: 08-508 15 150 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd

Läs mer

Barn som misstänks för brott Svar på remiss av SOU 2008:111

Barn som misstänks för brott Svar på remiss av SOU 2008:111 -- SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADS- FÖRVALTNINGEN AVD FÖR STADSÖVERGRI PANDE SOCIALA FRÅGOR TJÄNSTEUTLÅTANDE SAN 2009-03-19 SID 1 (6) 2009-02-18 Handläggare: Pia Modin Telefon: 08-508 25618 Till Socialtjänst-

Läs mer

Att stärka arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck, motion (2017:30)

Att stärka arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck, motion (2017:30) Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-07-13 Handläggare Anna Rinder von Beckerath Telefon: 08-508 43114 Till Socialnämnden 2017-09-19 Att

Läs mer

Handlingsplan mot våldsbejakande extremism beslut om remiss

Handlingsplan mot våldsbejakande extremism beslut om remiss TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ann-Sofie Lagercrantz 2017-05-02 KS 2017/0530 50163 Kommunstyrelsens arbetsutskott Handlingsplan mot våldsbejakande extremism beslut om remiss Förslag

Läs mer

Stockholms stads riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter samt Stockholms stads strategi för romsk inkludering

Stockholms stads riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter samt Stockholms stads strategi för romsk inkludering Kungsholmens stadsdelsförvaltning Äldreomsorgen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-03-15 Handläggare Christina Egerbrandt Telefon: 08-508 08 032 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2018-04-19 Stockholms stads

Läs mer

HANDLINGSPLAN. Mot våldsbejakande extremism. Beslut: KS , 15 Dnr: KS 2018/092

HANDLINGSPLAN. Mot våldsbejakande extremism. Beslut: KS , 15 Dnr: KS 2018/092 B Beslut: KS 2018-05-14, 15 Dnr: KS 2018/092 HANDLINGSPLAN Mot våldsbejakande extremism Hörby kommun 242 80 Hörby Besöksadress: Ringsjövägen 4 Tel: 0415-37 80 00 Fax: 0415-134 77 kommunen@horby.se www.horby.se

Läs mer

Yttrande över betänkande Värna demokratin mot våldsbejakande extremism - Nationell samordning och kommunernas ansvar (SOU 2016:92)

Yttrande över betänkande Värna demokratin mot våldsbejakande extremism - Nationell samordning och kommunernas ansvar (SOU 2016:92) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Börjesdotter Carina Davidsson Per Datum 2017-02-28 Diarienummer KSN-2017-1044 Kommunstyrelsen Yttrande över betänkande Värna demokratin mot våldsbejakande extremism -

Läs mer

Ta krafttag mot våldsbejakande extremism Motion (2015:43) av Lotta Edholm och Joar Forsell (båda L)

Ta krafttag mot våldsbejakande extremism Motion (2015:43) av Lotta Edholm och Joar Forsell (båda L) Utlåtande 2016:80 RI (Dnr 106-931/2015) Ta krafttag mot våldsbejakande extremism Motion (2015:43) av Lotta Edholm och Joar Forsell (båda L) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande.

Läs mer

Förebyggande arbete mot islamistisk extremism Motion (2015:21) av Erik Slottner (KD)

Förebyggande arbete mot islamistisk extremism Motion (2015:21) av Erik Slottner (KD) Utlåtande 2016:81 RI (Dnr 106-667/2015) Förebyggande arbete mot islamistisk extremism Motion (2015:21) av Erik Slottner (KD) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2015:21)

Läs mer

Yttrande "Ett starkt straffrättsligt skydd mot köp av sexuell tjänst och utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling m.m.

Yttrande Ett starkt straffrättsligt skydd mot köp av sexuell tjänst och utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling m.m. Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-08-22 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2016-09-22 Yttrande

Läs mer

Remissvar om betänkandet Barn som misstänks för brott (SOU 2008:111)

Remissvar om betänkandet Barn som misstänks för brott (SOU 2008:111) SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALNING AVDELNINGEN FÖR INDI VID- OCH FAMILJEOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 006-20/2009 SID 1 (5) 2009-01-28 Handläggare: Barbro Stenvall Telefon: 50803134 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd

Läs mer

Delegationsordning. Förvaltningens förslag till beslut Kungsholmens stadsdelsnämnd fastställer delegationsordningen.

Delegationsordning. Förvaltningens förslag till beslut Kungsholmens stadsdelsnämnd fastställer delegationsordningen. Kungsholmens stadsdelsförvaltning Stab Dnr 1.1.-053-2019 Sida 1 (5) 2019-04-09 Handläggare Christin Bjuggren Telefon: 08 508 08 015 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2019-04-25 Delegationsordning Förvaltningens

Läs mer