Klicka här för att ändra format VERKSAMHETSBERÄTTELSE

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Klicka här för att ändra format VERKSAMHETSBERÄTTELSE"

Transkript

1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE Bransch Äldreomsorg, Vårdföretagarna

2 Om Bransch Äldreomsorg 240 företag är medlemmar i Bransch Äldreomsorg (september 2017) Medlemsföretagen har tillsammans cirka årsanställda 11 procent av Vårdföretagarnas medlemsföretag är verksamma inom äldreomsorgen

3 Branschstyrelsen Ordförande Ulf Thörnevik Blomsterfonden Ledamöter Strukturrutan Ruth Berglund Zakarias Mårdh Eva-Lotta Sandberg Kerstin Stålskog Ulla Tansen Kayhan Utkutug Ammy Whelin A&O Ansvar och Omsorg AB Humana Norlandia Vardaga Eveo AB Attendo Ledamöter som har lämnat styrelsen under perioden Erik Dahlberg Cecilia Ingre AdeoCare Invita Service AB

4 Vårdföretagarnas mål Bransch Äldreomsorgs näringspolitiska arbete följer Vårdföretagarnas övergripande mål och tre prioriterade områden. Mål: Privat driven vård och omsorg ska finnas i hela landet och kunna väljas av alla. Förtroende. Allmänheten och politiska beslutsfattare ska uppfatta den privata vården och omsorgen som samhällsviktig och lita på att privata utförare levererar en god vård, är goda arbetsgivare och bidrar till välfärdens utveckling. Vårdens och omsorgens kvalitet. Privat vård och omsorg ska vara kvalitetsledande, och kvaliteten ska vara synlig och jämförbar. Villkoren för vårdföretagandet. Beslutsfattare på alla nivåer ska som både lagstiftare och beställare ge alla utförare förutsättningar som präglas av förutsägbarhet, sund konkurrens och möjlighet till utveckling och innovation. Nedan beskrivs först Vårdföretagarnas branschövergripande arbete översiktligt, därefter Bransch Äldreomsorgs näringspolitiska arbete under perioden oktober oktober 2017.

5 Branschövergripande arbete Förtroende Stort fokus på Reepaluutredningen och förslaget om vinsttak En Klicka av de högst prioriterade här frågorna för i Vårdföretagarnas att påverkansarbete ändra är att format stoppa vinstbegränsningar och andra försök att försvåra företagande i vården och omsorgen. I november 2016 presenterades förslaget till vinsttak. Vårdföretagarna har ett samarbete med Svenskt Näringsliv, Almega och Friskolorna i frågan. I arbetet har vi visat tunga juridiska invändningarna mot en vinstbegränsning och låtit revisionsföretaget PwC analysera förslaget. PwC konstaterar att åtta av tio välfärdsföretag skulle få svårt att överleva. Flera hundra medlemsföretag har fått hjälp med att räkna på effekterna av en vinstbegränsning för den egna verksamheten. Resultatet kunde företagen sedan skicka in som talande remissvar till finansdepartementet. Remissvaren tillsammans med upprepade politikermöten är två förklaringar till att vi nu har säkrat en stabil riksdagsmajoritet mot förslaget. Under året har filmen om Majken och Reepalu som illustrerar effekterna av ett vinststopp visats över gånger.

6 Branschövergripande arbete Förtroende Vi måste vinna opinionen för att vinstfrågan ska kunna avföras från den politiska dagordningen. Därför har extra insatsen Rädda din välfärd lanserats. Den syftar till att synliggöra hotade verksamheter lokalt och därigenom ge människor möjlighet att visa sitt stöd för sin vårdcentral, sitt äldreboende etc. Dinvälfärd.se har hittills haft unika besökare. I den senaste Novus-mätningen tycker allt fler att det är ett dåligt förslag att begränsa möjligheterna att dela ut vinst. Kampanjen Vi gör skillnad har fortsatt och förstärkts. Den har nu över följare. Facebookgruppen har passerat såväl Moderaterna som Vänsterpartiet i storlek. En femtedel av svenskarna känner till kampanjen och en klar majoritet är positivt inställd till den. Privat Vårdfakta Fakta, granskning och analys. kommuner och landsting om vad som händer i valfrihetsdebatten. Regelbundna mail till ledande politiker och politiska tjänstemän på riksnivå, samt Vårdföretagarnas medlemsmärke lanserades under Märket är kopplat till medlemskraven på transparens och öppenhet om kvalitet, personal, ekonomi, ägare och styrelse.

7 Branschövergripande arbete Kvalitet Vårdföretagarna ingår i ett flertal nätverk och arbetsgrupper med myndigheter som Socialstyrelsen (SoS), Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO) samt Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) om patientsäkerhet, öppna jämförelser, Klicka digitalisering m m. här för att ändra format Driver på och samverkar med myndigheter som Skatteverket, IVO, SKL och polisen för att hålla oseriösa aktörer borta. Arbete med Vårdföretagarnas uppförandekod och ökade krav på transparens, samt tydliggöra konsekvenser om uppförandekoden inte följs. Kvalitetsdeklarationer för medlemsföretagen har tagits fram och lanserats, liksom intyg/diplom och elektronisk logga för de företag som har kvalitetsdeklarerat.

8 Branschövergripande arbete Villkor I rapportserien De dolda hoten mot mångfalden har vi analyserat konkurrensneutralitet, samt lagt fram ett antal rekommendationer för lika villkor. Rapporterna, som spänner över samtliga branscher, har presenterats för ledande kommun- och landstingspolitiker vid seminarier, fått viss medial spridning och används återkommande i påverkanskontakter av kansliet och medlemsföretag. Under året har tillståndsplikt för entreprenader inom socialtjänsten införts. Den får stor påverkan på flera branscher; ökande handläggningstider hos IVO, övertagande av entreprenader försvåras/ förhindras, risk för återkommunalisering av verksamheter m.m. Vårdföretagarna har dialog med riksdagen, berörda ministrar samt myndigheter (IVO, SKL), och ger kontinuerlig information till medlemsföretag. Visst medialt genomslag för våra ståndpunkter i bl.a. Dagens Klicka Samhälle och här Dagens för Nyheter. att ändra format på

9 Branschövergripande arbete Övrigt Utveckling av Vårdföretagarnas medlemserbjudande: Åtta seminarier på olika teman, t.ex. ny visselblåsarlag, sociala medier träning, konkurrensneutralitetsfrågor. Vårdföretagarnas medarrangerar Almegas årliga upphandlingsdag. Deltar i samverkan för att öka attraktiviteten för vård- och omsorgsyrkena, tex Vård- och omsorgscollege och WorldSkills/ yrkestävlingar SM, EM och VM. I slutet av 2016 genomfördes World Skills i Göteborg med över besökare under tre dagar och Vårdföretagarnas styrelse förlade ett styrelsemöte på plats i Göteborg.

10 FÖRTROENDE BRANSCH ÄLDREOMSORGS NÄRINGSPOLITISKA ARBETE OKT OKT 2017

11 Förtroende Aktiva i lokal och nationell press och i sociala medier i debatter som rör privat äldreomsorg. Både proaktivt och reaktivt. Till exempel på teman: privata företags nybyggnation av äldreboenden, villkor för hemtjänsten i kommuner med LOV. Klicka En kommunturné här inleddes i slutet för av 2015 att för att ändra möta lokala politiker format i dialog om förutsättningarna för den privata äldreomsorgen. Det gångna året har dialogen koncentrerats till Göteborg och Norrköping för att ge stöd i införandet av LOV i hemtjänsten. Möte med Ebba Busch Thor, partiledare Kd, om äldreomsorgens utmaningar. Vårdföretagarna har bistått med underlag och fakta till Kd:s politikutveckling avseende äldreomsorgen. Ett flertal politikermöten om Reepaluförslagens konsekvenser för äldreomsorgen har genomförts med lokalpolitiker, t.ex. (L) i Stockholms stad, (C) i Östra Göinge.

12 Förtroende Under Almedalsveckan 2017 har branschen varit representerad i arrangemang som Vårdföretagarna och andra ordnat. Tex. lunchsamtal med SKL och Kommunal om kompetensförsörjning inom äldreomsorgen. Klicka Regelbunden kontakt här med för medlemsföretagen att ändra genom ett branschspecifikt format nyhetsbrev. Arbete i Vård- och omsorgscollege styrelse och nationella råd. Fokus har legat på vuxenutbildningen för vård- och omsorg. Regelbundna avstämningar med SKL:s experter i upphandling och äldreomsorg.

13 VÅRDENS OCH OMSORGENS KVALITET BRANSCH ÄLDREOMSORGS NÄRINGSPOLITISKA ARBETE OKT OKT 2017

14 Kvalitet En frivillig kvalitetsdeklaration för medlemsföretag som driver särskilt boende har lanserats. Privat vårdfakta Statistik- och faktauppdatering om äldreomsorgen inför release med seminarium och paneldebatt i juni. Analys av och mediala utspel kring SoS enhetsundersökning och brukarundersökning Privat driven äldreomsorg håller fortsatt lika hög eller högre kvalitet än offentlig äldreomsorg. Under året har frågan om undersköterska bör bli ett legitimationsyrke varit aktuell. Vårdföretagarna ordnade en hearing med medlemsföretag i frågan. Regeringen har aviserat att en utredning kommer. Klicka här för ändra format på

15 Kvalitet Arbete i expertgruppen till den statlig utredningen Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre. Slutbetänkandet presenterades under våren Vårdföretagarna har lämnat ett remissvar på förslagen. Klicka Deltar i referensgrupp här till Sveriges för Kommuner att och ändra Landstings (SKL) format projekt om kvalitet i särskilt boende (nattbemanning). Medverkar i SoS arbete med Individens Behov I Centrum (IBIC).

16 VILLKOREN FÖR ÄLDRE- OMSORGSFÖRETAGANDET BRANSCH ÄLDREOMSORGS NÄRINGSPOLITISKA ARBETE OKT OKT 2017

17 Villkor I rapportserien De dolda hoten mot mångfalden har Vårdföretagarna analyserat konkurrensneutralitet i fem olika rapporter och lagt fram rekommendationer för lika villkor. Rapporten Hemtjänst med förhinder villkor i kommuner med valfrihet har fått medial spridning och används återkommande i påverkanskontakter av kansliet och medlemsföretag. Under året har tillståndsplikt för entreprenader inom socialtjänstlagen (SoL) införts. Den får mycket stor påverkan på äldreomsorgen; ökande handläggningstider hos IVO, övertagande av särskilda boenden försvåras/ förhindras, risk för återkommunalisering av särskilda boenden m.m. Vårdföretagarnas medlemsundersökning visar att närmare hälften av alla entreprenader inom SoL riskerar att inte få tillstånd, främst pga lokalernas utformning. underrubrik mildra konsekvenserna i bakgrunden för privat driven äldreomsorg. Vårdföretagarna har haft dialog med äldreminister Åsa Regner, med riksdagen, IVO, SKL och ger löpande information till medlemsföretagen. På lång sikt är målet att en generell tillståndsplikt införs, på kort sikt att belysa och Medialt genomslag för Vårdföretagarnas ståndpunkter om tillståndsplikten, t.ex. i Dagens Samhälle och Dagens Nyheter.

18 Villkor Möte med Bostadsminister Peter Eriksson (Mp) om behov och byggande av nya äldreboenden. Artiklar om hemtjänstens villkor i lokaltidningar i Västerås, Norrköping, Uppsala, Sundsvall, Eskilstuna. Regeringens bemanningssatsning inom äldreomsorgen. Påverkansarbete med syftet att alla utförare oavsett regi får lika tillgång till medlen. Regeringens kompetenslyft för äldreomsorgen. Framgångsrikt påverkansarbete så att medarbetare hos privata arbetsgivare också omfattas. betydelse för den privat drivna äldreomsorgen. Några exempel: Remissvar har lämnats på alla utredningar och förslag som har väsentlig - Förenklat beslutsfattande och särskilda boendeformer för äldre. - Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre. - Organisering av och ekonomisk ersättningsmodell i LOV i Göteborg. - Förslag till arbetsrättsliga villkor i LOV för hemtjänsten i Stockholms stad.

19 Kontakt på Vårdföretagarnas kansli: Sabina Joyau Näringspolitisk expert Äldreomsorg tel

Klicka här för att ändra format BRANSCHÅRSMÖTE 2017 INDIVID OCH FAMILJ

Klicka här för att ändra format BRANSCHÅRSMÖTE 2017 INDIVID OCH FAMILJ BRANSCHÅRSMÖTE 2017 INDIVID OCH FAMILJ Vårdföretagarna Vårdföretagarnas mål Bransch Äldreomsorgs näringspolitiska arbete följer Vårdföretagarnas övergripande mål och tre prioriterade områden. Mål: Privat

Läs mer

Klicka här för att ändra format VERKSAMHETSBERÄTTELSE

Klicka här för att ändra format VERKSAMHETSBERÄTTELSE VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2016-2017 Bransch Sjukvård, Vårdföretagarna Om Bransch Sjukvård 534 företag är medlemmar i Bransch Sjukvård (september 2017) Medlemsföretagen har tillsammans cirka 22 500 årsanställda.

Läs mer

Klicka här för att ändra format

Klicka här för att ändra format BRANSCHÅRSMÖTE 14 NOVEMBER 2018 Vårdföretagarna Bransch Äldreomsorg Dagordning 1. Årsmötets öppnande 2. Godkännande av dagordning för årsmötet 3. Val av mötets ordförande 4. Val av protokollförare för

Läs mer

Klicka här för att ändra format VERKSAMHETSBERÄTTELSE

Klicka här för att ändra format VERKSAMHETSBERÄTTELSE VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015-2016 Bransch Sjukvård, Vårdföretagarna Om Bransch Sjukvård 543 företag är medlemmar i Bransch Sjukvård (september 2016) Medlemsföretagen har tillsammans cirka 22 800 årsanställda.

Läs mer

Klicka här för att ändra format VERKSAMHETSBERÄTTELSE

Klicka här för att ändra format VERKSAMHETSBERÄTTELSE VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2018-2019 Bransch Sjukvård, Vårdföretagarna Om Bransch Sjukvård 529 företag är medlemmar i Bransch Sjukvård (aug 2018) Medlemsföretagen har tillsammans cirka 24 000 årsanställda.

Läs mer

Klicka här för att ändra format ÅRSMÖTE 2017

Klicka här för att ändra format ÅRSMÖTE 2017 ÅRSMÖTE 2017 Bransch Personlig Assistans Dagordning 1. Årsmötets öppnande 2. Godkännande av dagordning för årsmötet 3. Val av mötets ordförande 4. Val av protokollförare för årsmötet 5. Val av en justerare

Läs mer

Klicka här för att ändra format

Klicka här för att ändra format BRANSCHÅRSMÖTE 14 OKTOBER 2018 Bransch Individ och familj, Vårdföretagarna Dagordning 1. Årsmötets öppnande 2. Godkännande av dagordning för årsmötet 3. Val av mötets ordförande 4. Val av protokollförare

Läs mer

Klicka här för att ändra format

Klicka här för att ändra format BRANSCHÅRSMÖTE 14 NOVEMBER 2018 Bransch Personlig Assistans, Vårdföretagarna Dagordning 1. Årsmötets öppnande 2. Godkännande av dagordning för årsmötet 3. Val av mötets ordförande 4. Val av protokollförare

Läs mer

Årsmöte Bransch Äldreomsorg 12 oktober 2016

Årsmöte Bransch Äldreomsorg 12 oktober 2016 Årsmöte Bransch Äldreomsorg 12 oktober 2016 Föredragningslista 1. Årsmötets öppnande 2. Godkännande av dagordning för årsmötet 3. Val av mötets ordförande 4. Val av protokollförare för årsmötet 5. Val

Läs mer

Aktuellt från kansliet

Aktuellt från kansliet Aktuellt från kansliet - Deltävlingar inför YrkesSM - Avtal - Hälsning från Linda & Teddie - Vårdföretagarna - Arbetsgivarföreningen KFO, Arbetsgivaralliansen och Famna - AF:s upphandling - Utbildningsregistret

Läs mer

Hälsoväxling för aktivare rehabilitering och omställning på arbetsplatserna (DS 2016:8)

Hälsoväxling för aktivare rehabilitering och omställning på arbetsplatserna (DS 2016:8) Datum 2016-06-07 SJ Er referens S2016/02521/SF Vår referens Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se/ s.sf@regeringskansliet.se Remissvar Hälsoväxling för aktivare rehabilitering och omställning

Läs mer

Stockholms län växer för närvarande i en takt om cirka människor på fem år. Det motsvarar ett helt Uppsala.

Stockholms län växer för närvarande i en takt om cirka människor på fem år. Det motsvarar ett helt Uppsala. Stockholms län växer för närvarande i en takt om cirka 200 000 människor på fem år. Det motsvarar ett helt Uppsala. För att utvecklingen i länet ska hänga med i denna ökning är det helt nödvändigt att

Läs mer

Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre personer (SOU 2017:21)

Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre personer (SOU 2017:21) Datum 2017-09-27 SJ Er referens S2017/02040/FST Vår referens Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se/ s.fst@regeringskansliet.se Remissvar Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg

Läs mer

Företagens erfarenheter av LOV inom hemtjänst. Ingår i Almega

Företagens erfarenheter av LOV inom hemtjänst. Ingår i Almega Företagens erfarenheter av LOV inom hemtjänst Ingår i Almega Om Vårdföretagarna Arbetsgivar- och branschorganisation för privata vårdgivare inom vård och omsorg. Ingår i Almega. Cirka 1 900 medlemsföretag.

Läs mer

Invånarstyrd utveckling av kvalitet och värdeskapande på ett effektivt sätt

Invånarstyrd utveckling av kvalitet och värdeskapande på ett effektivt sätt Invånarstyrd utveckling av kvalitet och värdeskapande på ett effektivt sätt MVTe den 24 januari 2018 på Rikard Johansson rikard.johansson@almega.se Självbestämmande och auktoritet på One Size Doesn t Fit

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse MAJ 2017 MAJ 2018 Verksamhetsberättelse : Maj 2017 Maj 2018 Vårdföretagarna Stockholm, maj 2018 Ledare Vårdföretagarna är den ledande organisationen för privata vård- och omsorgsföretag.

Läs mer

Klicka här för att ändra format

Klicka här för att ändra format KVALITETSDEKLARATION ETT STEG TILL ÖKAT FÖRTROENDE Representanter från Vårdföretagarnas kvalitetsarbetsgrupp Vårdföretagarnas kvalitetsdeklarationer Introduktion till kvalitetsdeklaration inom Personlig

Läs mer

Yttrande: Ordning och reda i välfärden (SOU 216:78)

Yttrande: Ordning och reda i välfärden (SOU 216:78) Remissyttrande Datum 2017-02-20 Föreningen Blomsterfonden Box 11091 10061 Stockholm Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM Regeringskansliet per e-post: fi.registrator@regeringskansliet.se Yttrande: Ordning

Läs mer

Synpunkter på programmet för upphandling och inköp

Synpunkter på programmet för upphandling och inköp Ert datum Er referens 2015-10-09 170-850/2015 Datum 2015-12-22 SJ Vår referens KF/KS kansli Stadshuset 105 35 Stockholm Remissvar avseende Program för upphandling och inköp samt klausul om antidiskriminering

Läs mer

Privattandläkarna. Verksamhetsplan 2014

Privattandläkarna. Verksamhetsplan 2014 1 Innehåll Vision, affärside och värderingar... 3 Inledning... 4 Verksamhet 2014... 5 Politik & påverkan... 5 Medlemsvård och medlemsrekrytering... 8 Tjänsteutbud och samarbetsavtal... 8 Lokal verksamhet...9

Läs mer

FÅR VI. LOV? En studie om ägarkoncentration och småföretag i vård- och omsorgssektorn

FÅR VI. LOV? En studie om ägarkoncentration och småföretag i vård- och omsorgssektorn FÅR VI LOV? En studie om ägarkoncentration och småföretag i vård- och omsorgssektorn Rapport April 2013 Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Bakgrund... 2 Om marknadsutveckling och mångfald... 3 Övergripande

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE maj 2016 maj 2017

VERKSAMHETSBERÄTTELSE maj 2016 maj 2017 VERKSAMHETSBERÄTTELSE maj 2016 maj 2017 Ledare Reepalu-utredningens delbetänkande presenterades i slutet av 2016 och var precis så kvalitetsoch valfrihetsfientligt som befarat. Men ingenstans i den 900-sidiga

Läs mer

Kvalitet i välfärden

Kvalitet i välfärden Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning Kansliavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-06-15 Handläggare Johan Andersson Telefon: 08-508 02 012 Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd 2017-06-20 Svar på remiss

Läs mer

Utredning av konsekvenserna av vinstförbud i välfärden Skrivelse av Anna König Jerlmyr (M) och Lotta Edholm (L)

Utredning av konsekvenserna av vinstförbud i välfärden Skrivelse av Anna König Jerlmyr (M) och Lotta Edholm (L) PM 2017:259 RI (Dnr 108-1418/2017) Utredning av konsekvenserna av vinstförbud i välfärden Skrivelse av Anna König Jerlmyr (M) och Lotta Edholm (L) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Verksamhet på (o)lika villkor

Verksamhet på (o)lika villkor Verksamhet på (o)lika villkor - Vårdföretagarnas medlemmar om hur landsting och kommuner agerar Detta är en rapport i rapportserien De dolda hoten mot mångfalden Augusti 2017 Foto längst upp i högra hörnet:

Läs mer

Kvalificerad välfärdsbrottslighet förebygga, förhindra, upptäcka och beivra

Kvalificerad välfärdsbrottslighet förebygga, förhindra, upptäcka och beivra Datum 2017-08-28 FB Vår referens (SOU 2017:37) Justitiedepartementet 103 33 Stockholm ju.krim@regeringskansliet.se Remissvar Kvalificerad välfärdsbrottslighet förebygga, förhindra, upptäcka och beivra

Läs mer

Vä lfä rdstäppet Vä stmänländs lä n

Vä lfä rdstäppet Vä stmänländs lä n Västmanland Vä lfä rdstäppet Vä stmänländs lä n Inledning Välfärdsutredningen som presenterades i slutet av förra året lanserade ett förslag till vinstbegränsning för välfärdsföretag. I praktiken innebär

Läs mer

VALFILM OM VÄLFÄRDEN. Carin Jämtin, partisekreterare Jan Larsson, valledare 29 juli 2014

VALFILM OM VÄLFÄRDEN. Carin Jämtin, partisekreterare Jan Larsson, valledare 29 juli 2014 VALFILM OM VÄLFÄRDEN Carin Jämtin, partisekreterare Jan Larsson, valledare 29 juli 2014 VAD ÄR KVALITET FÖR DE ÄLDRE? Flexibilitet att få påverka innehållet i omsorgen Kontinuitet att få omges med samma

Läs mer

Vä lfä rdstäppet Blekinge lä n

Vä lfä rdstäppet Blekinge lä n Blekinge län Vä lfä rdstäppet Blekinge lä n Inledning Välfärdsutredningen som presenterades i slutet av förra året lanserade ett förslag till vinstbegränsning för välfärdsföretag. I praktiken innebär förslaget

Läs mer

Kvalitetsdeklaration Särskilt boende äldreomsorg

Kvalitetsdeklaration Särskilt boende äldreomsorg 1 Kvalitetsdeklaration Särskilt boende äldreomsorg En översikt för att underlätta ditt val av vård och omsorg Föreningen Blomsterfonden Org.nr: 802005-1465 ÅR 2017 Att arbeta med kvalitet är en självklarhet

Läs mer

Vä lfä rdstäppet Kronobergs lä n

Vä lfä rdstäppet Kronobergs lä n Kronobergs län Vä lfä rdstäppet Kronobergs lä n Inledning Välfärdsutredningen som presenterades i slutet av förra året lanserade ett förslag till vinstbegränsning för välfärdsföretag. I praktiken innebär

Läs mer

Vä lfä rdstäppet Jä mtländs lä n

Vä lfä rdstäppet Jä mtländs lä n Jämtländs län Vä lfä rdstäppet Jä mtländs lä n Inledning Välfärdsutredningen som presenterades i slutet av förra året lanserade ett förslag till vinstbegränsning för välfärdsföretag. I praktiken innebär

Läs mer

Vä lfä rdstäppet Uppsälä lä n

Vä lfä rdstäppet Uppsälä lä n Uppsala län Vä lfä rdstäppet Uppsälä lä n Inledning Välfärdsutredningen som presenterades i slutet av förra året lanserade ett förslag till vinstbegränsning för välfärdsföretag. I praktiken innebär förslaget

Läs mer

Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå

Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå Bilaga 1 till regeringsbeslut 2 2018-02-01 Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå Det civila samhället är en omistlig del

Läs mer

Välfärdens verkliga utmaningar

Välfärdens verkliga utmaningar Välfärdens verkliga utmaningar VÅRDFÖRETAGARNAS VALMANIFEST 2018 Förord Vårdföretagen levererar varje dag, året runt, vård och omsorg av hög kvalitet. Som uppskattas av patienter och brukare, men också

Läs mer

Remissyttrande avseende Ordning och reda i välfärden (SOU 2016:78)

Remissyttrande avseende Ordning och reda i välfärden (SOU 2016:78) Finansdepartementet 103 33 Stockholm Dnr: Fi2016/04014/K HK dnr Reepalu 2016-0147 Regeringskansliet per e-post: fi.registrator@regeringskansliet.se Stockholm den 15 februari 2017 Remissyttrande avseende

Läs mer

Privattandläkarna. Branschorganisationen för privata tandvårdsföretag

Privattandläkarna. Branschorganisationen för privata tandvårdsföretag Privattandläkarna Branschorganisationen för privata tandvårdsföretag Privattandläkarna - en aktör som påverkar Privattandläkarna är en medlemsägd, medlemsstyrd och partipolitiskt obunden branschorganisation

Läs mer

Framtidens äldreomsorg en nationell kvalitetsplan

Framtidens äldreomsorg en nationell kvalitetsplan Framtidens äldreomsorg en nationell kvalitetsplan Äldreminister Lena Hallengren 25 juni 2018 Socialdepartementet 1 Framtidens äldreomsorg en nationell kvalitetsplan Regeringen redogör för sin syn på äldreomsorgen

Läs mer

Nationella kvalitetslagar - för ordning och reda i välfärden

Nationella kvalitetslagar - för ordning och reda i välfärden Nationella kvalitetslagar - för ordning och reda i välfärden Socialdemokraternas utredningsarbete En referensgrupp tillsattes den 1 juni 2012 Referensgruppen har haft träffat akademiker, anställda, utförare

Läs mer

Vä lfä rdstäppet Kälmär lä n

Vä lfä rdstäppet Kälmär lä n Kalmar län Vä lfä rdstäppet Kälmär lä n Inledning Välfärdsutredningen som presenterades i slutet av förra året lanserade ett förslag till vinstbegränsning för välfärdsföretag. I praktiken innebär förslaget

Läs mer

Vä lfä rdstäppet Skä ne lä n

Vä lfä rdstäppet Skä ne lä n Skåne län Vä lfä rdstäppet Skä ne lä n Inledning Välfärdsutredningen som presenterades i slutet av förra året lanserade ett förslag till vinstbegränsning för välfärdsföretag. I praktiken innebär förslaget

Läs mer

Välfärdstappet - Västernorrlands län

Välfärdstappet - Västernorrlands län Välfärdstappet - Västernorrlands län Inledning Välfärdsutredningen som presenterades i slutet av förra året lanserade ett förslag till vinstbegränsning för välfärdsföretag. I praktiken innebär förslaget

Läs mer

Utveckling av Branschrådet inom äldreomsorg

Utveckling av Branschrådet inom äldreomsorg PM 2004 RVII (Dnr 327-2159/2004) Utveckling av Branschrådet inom äldreomsorg Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta att godkänna att uppdraget för och sammansättning av Branschrådet för

Läs mer

Socialnämndens beslut. 3. Paragrafen justeras omedelbart.

Socialnämndens beslut. 3. Paragrafen justeras omedelbart. Sida 10 (37) 5 Framtidens valfrihetssystem inom socialtjänsten Svar på remiss från kommunstyrelsen av betänkande av utredningen om framtida valfrihetssystem inom socialtjänsten, SOU 2014:2 Dnr 1.6-61/2014

Läs mer

Vä lfä rdstäppet Norrbottens lä n

Vä lfä rdstäppet Norrbottens lä n Norrbottens län Vä lfä rdstäppet Norrbottens lä n Inledning Välfärdsutredningen som presenterades i slutet av förra året lanserade ett förslag till vinstbegränsning för välfärdsföretag. I praktiken innebär

Läs mer

Konkurrensen i Sverige Kapitel 21 Marknaden för HVB och konsulentstödda familjehem RAPPORT 2018:1

Konkurrensen i Sverige Kapitel 21 Marknaden för HVB och konsulentstödda familjehem RAPPORT 2018:1 Konkurrensen i Sverige 2018 Kapitel 21 Marknaden för HVB och konsulentstödda familjehem RAPPORT 2018:1 Utdrag Det här dokumentet innehåller ett utdrag ur Konkurrensverkets rapport Konkurrensen i Sverige

Läs mer

Vä lfä rdstäppet Ö rebro lä n

Vä lfä rdstäppet Ö rebro lä n Örebro län Vä lfä rdstäppet Ö rebro lä n Inledning Välfärdsutredningen som presenterades i slutet av förra året lanserade ett förslag till vinstbegränsning för välfärdsföretag. I praktiken innebär förslaget

Läs mer

Almedalsindex Topplistor och kommentarer kring seminarierna om vård och omsorg.

Almedalsindex Topplistor och kommentarer kring seminarierna om vård och omsorg. Almedalsindex 2013 Topplistor och kommentarer kring seminarierna om vård och omsorg. Topplista: Aktiva förtroendevalda inom hälso- och sjukvårdsområdet (förra årets placering inom parentes) 1. Mats Eriksson,

Läs mer

Vä lfä rdstäppet Vä sternorrländs lä n

Vä lfä rdstäppet Vä sternorrländs lä n Västernorrlands län Vä lfä rdstäppet Vä sternorrländs lä n Inledning Välfärdsutredningen som presenterades i slutet av förra året lanserade ett förslag till vinstbegränsning för välfärdsföretag. I praktiken

Läs mer

Välfärdsutredningens slutbetänkande Kvalitet i välfärden (SOU 2017:38)

Välfärdsutredningens slutbetänkande Kvalitet i välfärden (SOU 2017:38) Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Förvaltningsyttrande Sida 1 (6) 2017-06-19 Handläggare Carolina Morales Telefon: 08-508 25 146 Till Socialnämnden 2017-08-22 Välfärdsutredningens

Läs mer

Hur kan vi stänga ute oseriösa aktörer? Avdelningen för tillståndsprövning

Hur kan vi stänga ute oseriösa aktörer? Avdelningen för tillståndsprövning Hur kan vi stänga ute oseriösa aktörer? Avdelningen för tillståndsprövning Hur kan vi stänga ute oseriösa aktörer? Avdelningen för tillståndsprövning Det finns ett stort intresse hos både uppdragsgivare

Läs mer

Checklista för transparensredovisning. Sjukvård. Mars 2016

Checklista för transparensredovisning. Sjukvård. Mars 2016 Checklista för transparensredovisning Sjukvård Mars 2016 Vårdföretagarnas medlemskrav på transparensredovisning Innehåll: Sid 2: Bakgrund och syfte Sid 3: Summering av information som ska finnas på er

Läs mer

LOV-utredningen. ( Framtidens valfrihetssystem inom socialtjänsten, SOU 2014:2)

LOV-utredningen. ( Framtidens valfrihetssystem inom socialtjänsten, SOU 2014:2) LOV-utredningen ( Framtidens valfrihetssystem inom socialtjänsten, SOU 2014:2) LOV-utredningen Utredningen tillsattes i september 2012, betänkande i januari 2014 Särskild utredare Greger Bengtsson Experter

Läs mer

Vårdindikatorn. Tredje kvartalet

Vårdindikatorn. Tredje kvartalet Vårdindikatorn Tredje kvartalet 2008 2009-01-20 Innehållsförteckning 1. Vårdindikatorn tredje kvartalet 2008 3 2. Medlemsundersökning 4 Vårdföretagen är nöjda med den borgerliga regeringens vårdpolitik

Läs mer

Från höger till vänster Stort väljarstöd för schysta villkor vid offentlig upphandling

Från höger till vänster Stort väljarstöd för schysta villkor vid offentlig upphandling Från höger till vänster Stort väljarstöd för schysta villkor vid offentlig upphandling Kontakt Samuel Engblom, samhällspolitisk chef. samuel.engblom@tco.se Från höger till vänster 2016 Sammanfattning Dagens

Läs mer

Vä lfä rdstäppet Vä rmländs lä n

Vä lfä rdstäppet Vä rmländs lä n Värmlands län Vä lfä rdstäppet Vä rmländs lä n Inledning Välfärdsutredningen som presenterades i slutet av förra året lanserade ett förslag till vinstbegränsning för välfärdsföretag. I praktiken innebär

Läs mer

Vårdindikatorn. Första kvartalet

Vårdindikatorn. Första kvartalet Vårdindikatorn Första kvartalet 2008 2008-04-29 Innehållsförteckning 1 Vårdindikatorn första kvartalet 2008 3 2 Medlemsundersökning 4 6 av 10 bedriver verksamhet i en kommun som har infört ett valfrihetssystem...4

Läs mer

Lika villkor i vårdvalen?

Lika villkor i vårdvalen? Lika villkor i vårdvalen? KARTLÄGGNING AV UNDERSKOTT I LANDSTINGSDRIVEN PRIMÄRVÅRD 2016 Datainsamling: Paues Åberg Communications Text och analys: Karin Liljeblad, Vårdföretagarna Januari 2018 1 Innehåll

Läs mer

Yttrande över motion angående lagen om valfrihetssystem inom hemtjänsten

Yttrande över motion angående lagen om valfrihetssystem inom hemtjänsten Tjänsteskrivelse 1 (3) 2014-05-22 SN 2014.0093 Handläggare: Patrik Jonsson, 22.socialkansliet Socialnämnden Yttrande över motion angående lagen om valfrihetssystem inom hemtjänsten Sammanfattning En motion

Läs mer

Vårdföretagarna har beretts tillfälle att lämna remissvar över Rapport om utveckling av hemtjänst och vill med anledning av detta framföra följande.

Vårdföretagarna har beretts tillfälle att lämna remissvar över Rapport om utveckling av hemtjänst och vill med anledning av detta framföra följande. Datum 2016-06-22 SJ Er referens 152-643/2016 Vår referens KF/KS kansli Stadshuset 105 35 STOCKHOLM Remissvar Rapport om utveckling av hemtjänst (Dnr: 152-643/2016) Vårdföretagarna har beretts tillfälle

Läs mer

Byggbranschen i samverkan; Tre projekt under 2016

Byggbranschen i samverkan; Tre projekt under 2016 Byggbranschen i samverkan; Tre projekt under 2016 Under 2016 har vi verkat i 10 år och inriktar oss nu på tre huvudspår ; Politisk påverkan, Attitydprojektet Ren Byggbransch samt kommunikationssamordning

Läs mer

Vård- och omsorgscollege är ett koncept där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg.

Vård- och omsorgscollege är ett koncept där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg. Vård- och omsorgscollege är ett koncept där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg. Uppdraget Föreningen skapar förutsättningar för hållbara

Läs mer

Patienttoppen En sammanställning av SKL:s nationella patientenkät i primärvården fördelad på privat och offentlig regi

Patienttoppen En sammanställning av SKL:s nationella patientenkät i primärvården fördelad på privat och offentlig regi Patienttoppen 2014 En sammanställning av SKL:s nationella patientenkät i primärvården fördelad på privat och offentlig regi April 2014 Innehåll Förord... 3 1 Sammanfattning... 4 2 Diskussion... 5 2.1 Högre

Läs mer

Vinsten till välfärden Om tillväxt och utveckling av vård och social omsorg utan vinstsyfte

Vinsten till välfärden Om tillväxt och utveckling av vård och social omsorg utan vinstsyfte mna mna Vinsten till välfärden Om tillväxt och utveckling av vård och social omsorg utan vinstsyfte Vinsten till välfärden Varje dag, året runt producerar stiftelser, ideella föreningar, kooperativa företag

Läs mer

Rådgivarkonferens Jobs &Society 2008-05-27. Ulf Lindberg, Almega

Rådgivarkonferens Jobs &Society 2008-05-27. Ulf Lindberg, Almega Rådgivarkonferens Jobs &Society 2008-05-27 Ulf Lindberg, Almega Tjänstesektorns framfart Utvecklingen sedan mitten av 90-talet har präglats av en snabb tjänstefiering av ekonomin. Globalisering, outsourcing

Läs mer

Vä lfä rdstäppet Stockholms lä n

Vä lfä rdstäppet Stockholms lä n Stockholms län Vä lfä rdstäppet Stockholms lä n Inledning Välfärdsutredningen som presenterades i slutet av förra året lanserade ett förslag till vinstbegränsning för välfärdsföretag. I praktiken innebär

Läs mer

Insatser för äldre och funktionshindrade konkurrensens konsekvenser för kvalitet, kostnader och fördelning

Insatser för äldre och funktionshindrade konkurrensens konsekvenser för kvalitet, kostnader och fördelning Insatser för äldre och funktionshindrade konkurrensens konsekvenser för kvalitet, kostnader och fördelning Marta Szebehely Professor i socialt arbete Stockholms universitet Insatser för äldre och för funktionshindrade

Läs mer

Hur kan vi stänga ute oseriösa aktörer? Avdelningen för tillståndsprövning

Hur kan vi stänga ute oseriösa aktörer? Avdelningen för tillståndsprövning Hur kan vi stänga ute oseriösa aktörer? Avdelningen för tillståndsprövning Hur kan vi stänga ute oseriösa aktörer? Avdelningen för tillståndsprövning Det finns ett stort intresse hos både uppdragsgivare

Läs mer

ALLMÄNNA FÖRSVARSFÖRENINGEN ÖVERGRIPANDE STRATEGI 2013-2015

ALLMÄNNA FÖRSVARSFÖRENINGEN ÖVERGRIPANDE STRATEGI 2013-2015 ALLMÄNNA FÖRSVARSFÖRENINGEN ÖVERGRIPANDE STRATEGI 2013-2015 Antagen av årsstämman 15 maj 2013 ÖVERGRIPANDE STRATEGI 1. INRIKTNING Allmänna försvarsföreningens uppgift är och har alltid varit att lyfta

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1415/16

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1415/16 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-10-25 Diarienummer 1415/16 Kommunikationsavdelningen Maria Norberg Telefon 031-368 02 61 E-post: maria.norberg@stadshuset.goteborg.se Göteborgs Stads medverkan i Almedalen

Läs mer

Verktygslåda med aktiviteter för lokal opinionsbildning

Verktygslåda med aktiviteter för lokal opinionsbildning Verktygslåda med aktiviteter för lokal opinionsbildning Innehållsförteckning 1. Om verktygslådan... 3 a. Hjälp i arbetet med verktygslådan... 3 2. Frukostmöte med kommun- eller landstingspolitiker... 4

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE maj 2015 maj 2016

VERKSAMHETSBERÄTTELSE maj 2015 maj 2016 VERKSAMHETSBERÄTTELSE maj 2015 maj 2016 Ledare Efterdyningar av riksdagsvalet 2014 har varit märkbara under hela året. Vänsterpartiets förmåga att påverka regeringens politik blev allt mer tydlig i början

Läs mer

Remissvar- Välfärdsutredningens slutbetänkande Kvalitet i välfärden (SOU 2017:38) Diarienr KLF 2017/792

Remissvar- Välfärdsutredningens slutbetänkande Kvalitet i välfärden (SOU 2017:38) Diarienr KLF 2017/792 REMISSVAR 1 (2) Ärendenr Kvalitet och planering 2017-06-15 2017/190-1.3.1.1 Sven Teglund Remissvar- Välfärdsutredningens slutbetänkande Kvalitet i välfärden (SOU 2017:38) Diarienr KLF 2017/792 Kommunens

Läs mer

Arbetsformer

Arbetsformer Arbetsformer 2014-2017 Delmi Delegationen för migrationsstudier ska verka i en anda av öppenhet och utveckla transparenta arbetsformer. Delegationen inrättades enligt kommittédirektiven (2013:102) för

Läs mer

Öppna jämförelser. din guide på nätet för snabba jämförelser inom socialtjänst och hemsjukvård

Öppna jämförelser. din guide på nätet för snabba jämförelser inom socialtjänst och hemsjukvård Öppna jämförelser din guide på nätet för snabba jämförelser inom socialtjänst och hemsjukvård Är du en socialchef eller enhetschef som söker under lag för att följa upp och förbättra din verksamhet? Är

Läs mer

Lokalt företagsklimat Ranking

Lokalt företagsklimat Ranking Lokalt företagsklimat Ranking 2012 1 Lokalt företagsklimat Företagsklimatet = Summan av de attityder, regler, institutioner och kunskaper som möter företagaren i vardagen (Svenskt Näringslivs definition)

Läs mer

Aktuellt inom vård och omsorg. Hans Karlsson

Aktuellt inom vård och omsorg. Hans Karlsson Aktuellt inom vård och omsorg Hans Karlsson 1 Agenda 1. Bästa tillgängliga kunskap 2. Tillståndsplikt entreprenader för äldreboenden 3. Tillsyn av äldreboenden nattbemanning 4. En ny möjlighet till uppehållstillstånd

Läs mer

Socialnämndens beslut

Socialnämndens beslut Sida 15 (31) 10 Välfärdsutredningens slutbetänkande Kvalitet i välfärden (SOU 2017:38) Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr 1.7.1-301/2017 s beslut 1. godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar

Läs mer

DN/Ipsos fördjupning: Väljarna om vinst och valfrihet i välfärden 28 oktober David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos

DN/Ipsos fördjupning: Väljarna om vinst och valfrihet i välfärden 28 oktober David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos DN/Ipsos fördjupning: Väljarna om vinst och valfrihet i välfärden 28 oktober 2016 1 David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos DN/Ipsos om vinst och valfrihet i välfärden resultat i sammandrag Väljarna är betydligt

Läs mer

Lättläst version av Överenskommelsen

Lättläst version av Överenskommelsen Lättläst version av Överenskommelsen Överenskommelsen Överenskommelsen handlar om hur regeringen, de idéburna organisationerna inom det sociala området och Sveriges kommuner och landsting ska förhålla

Läs mer

Remissvar: Kvalitet i välfärden bättre upphandling och uppföljning, SOU 2017:38

Remissvar: Kvalitet i välfärden bättre upphandling och uppföljning, SOU 2017:38 Sundbyberg 11 sept 2017 Dnr.nr: Fi2017/02150/K Vår referens: Mikael Klein Finansdepartementet Remissvar: Kvalitet i välfärden bättre upphandling och uppföljning, SOU 2017:38 Funktionsrätt Sverige Funktionsrätt

Läs mer

Vård- och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg.

Vård- och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg. Vård- och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg. Det övergripande syftet med samverkan är att trygga framtida

Läs mer

Remissvar: Nästa fas i e-hälsoarbetet (SOU 2015:32)

Remissvar: Nästa fas i e-hälsoarbetet (SOU 2015:32) Datum Er referens S2015/2282/FS Vår referens 2015-10-20 Inga-Kari Fryklund Socialdepartementet Remissvar: Nästa fas i e-hälsoarbetet (SOU 2015:32) Vårdföretagarna, som är en arbetsgivar- och branschorganisation

Läs mer

Kvalitet i välfärden - bättre upphandling och uppföljning. SOU 2017:38 : Slutbetänkande från Välfärdsutredningen PDF ladda ner

Kvalitet i välfärden - bättre upphandling och uppföljning. SOU 2017:38 : Slutbetänkande från Välfärdsutredningen PDF ladda ner Kvalitet i välfärden - bättre upphandling och uppföljning. SOU 2017:38 : Slutbetänkande från Välfärdsutredningen PDF ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare: Finansdepartementet. Några av de utgångspunkter

Läs mer

En värdig äldreomsorg?

En värdig äldreomsorg? En värdig äldreomsorg? Äldreomsorgschefers syn på kvaliteten i äldreomsorgen november 2011 En värdig äldreomsorg? En undersökning om äldreomsorgschefers syn på kvaliteten i äldreomsorgen Inledning Ingen

Läs mer

Sveriges Kommuner och Landsting. verksamhet som angår oss alla

Sveriges Kommuner och Landsting. verksamhet som angår oss alla Sveriges Kommuner och Landsting verksamhet som angår oss alla Det som får samhället att fungera Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, är en medlemsorganisation för alla kommuner, landsting och regioner

Läs mer

Verksamhetsplan 2018

Verksamhetsplan 2018 Verksamhetsplan 2018 Föreningen Sveriges Järnvägsentreprenörer Vi bidrar till samhällsnyttan! En samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning för medborgarna och näringslivet

Läs mer

Företag i välfärden om drivkrafter och vinstdebatt

Företag i välfärden om drivkrafter och vinstdebatt Företag i välfärden om drivkrafter och vinstdebatt En Demoskopundersökning på uppdrag av Svenskt Näringsliv 2011-07-02 Om undersökningen Syfte Att undersöka attityder till förslag om vinstbegränsning bland

Läs mer

Patienten och politikern i fokus. - fyra röster om mångfald i vården och omsorgen. Detta är en rapport i rapportserien De dolda hoten mot mångfalden

Patienten och politikern i fokus. - fyra röster om mångfald i vården och omsorgen. Detta är en rapport i rapportserien De dolda hoten mot mångfalden Patienten och politikern i fokus - fyra röster om mångfald i vården och omsorgen Detta är en rapport i rapportserien De dolda hoten mot mångfalden September 2017 Foto längst fram: David Bicho/Sophiahemmet

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Välfärdsutredningen (Fi 2015:01) Dir. 2015:108. Beslut vid regeringssammanträde den 5 november 2015

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Välfärdsutredningen (Fi 2015:01) Dir. 2015:108. Beslut vid regeringssammanträde den 5 november 2015 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Välfärdsutredningen (Fi 2015:01) Dir. 2015:108 Beslut vid regeringssammanträde den 5 november 2015 Sammanfattning Regeringen beslutade den 5 mars 2015 att ge en särskild

Läs mer

Det politiska läget Juni 2016

Det politiska läget Juni 2016 Det politiska läget Juni 2016 Sverige är på fel väg Tycker du att Sverige idag är på rätt eller fel väg? * Frågan har tidigare också ställts i följande form: Rent allmänt, tycker du att utvecklingen i

Läs mer

DE FÅR BETALA PRISET FÖR SVERIGE- DEMOKRATERNAS HÖGERSVÄNG. en rapport om hur vinstjakten drabbar de som arbetar i välfärden

DE FÅR BETALA PRISET FÖR SVERIGE- DEMOKRATERNAS HÖGERSVÄNG. en rapport om hur vinstjakten drabbar de som arbetar i välfärden DE FÅR BETALA PRISET FÖR SVERIGE- DEMOKRATERNAS HÖGERSVÄNG en rapport om hur vinstjakten drabbar de som arbetar i välfärden De får betala priset för Sverigedemokraternas högersväng - en rapport om hur

Läs mer

Remissvar: Ordning och reda i välfärden, SOU 2016:78

Remissvar: Ordning och reda i välfärden, SOU 2016:78 Sundbyberg 24 feb 2017 Dnr.nr: Fi2016/04014/K Vår referens: Mikael Klein Finansdepartementet Remissvar: Ordning och reda i välfärden, SOU 2016:78 Handikappförbunden Handikappförbunden är ett samarbete

Läs mer

Marknadsreformer i den nordiska äldreomsorgen vad kan Danmark lära av erfarenheterna från Sverige och Finland?

Marknadsreformer i den nordiska äldreomsorgen vad kan Danmark lära av erfarenheterna från Sverige och Finland? Marknadsreformer i den nordiska äldreomsorgen vad kan Danmark lära av erfarenheterna från Sverige och Finland? Marta Szebehely marta.szebehely@socarb.su.se Professor i socialt arbete Stockholms universitet

Läs mer

Dagens parti: Vänsterpartiet

Dagens parti: Vänsterpartiet Dagens parti: Vänsterpartiet Medlemmar 2017: 17 4 201: 1 800 201: 17 0 2014: 18 400 2013: 13 900 (högsta antal 20 000, 194) Antalet förtroendevalda 2014-2018 Kommuner: 70 Landsting: 121 Riksdag: 21 Totalt:

Läs mer

Ds 2017:12 Om förenklat beslutsfattande och särskilda boendeformer för äldre

Ds 2017:12 Om förenklat beslutsfattande och särskilda boendeformer för äldre YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-06-09 Ert dnr: Sektionen för socialtjänst Greger Bengtsson Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM Ds 2017:12 Om förenklat beslutsfattande och särskilda boendeformer för äldre

Läs mer

Rött, gult eller grönt ljus

Rött, gult eller grönt ljus Rött, gult eller grönt ljus för svensk äldreomsorg? SeniorLotsen Attendos förslag till nationell kvalitetsuppföljning December 2012 Ny nationell modell för kvalitetsuppföljning inom äldreomsorgen De flesta

Läs mer

Politik är tråkigt och obegripligt. Det rör inte mig!

Politik är tråkigt och obegripligt. Det rör inte mig! ?! Myter och fakta ?MYT Politik är tråkigt och obegripligt. Det rör inte mig! 2 Kommunpolitiken handlar FAKTA om skolan och omsorgen om våra barn och gamla. Den hanterar gator och torg, sophämtning och

Läs mer

REMISSVAR (SOU 2017:38)

REMISSVAR (SOU 2017:38) 2017-09-11 Rnr 54.17 Finansdepartementet 103 33 Stockholm REMISSVAR (SOU 2017:38) Kvalitet i välfärden bättre upphandling och uppföljning Välfärdsutredningens betänkande Syftet med betänkandet: 1) Analysera

Läs mer

Västra Götalands län

Västra Götalands län Västra Götalands län Välfärdstappet Västra Götalands län Inledning Välfärdsutredningen som presenterades i slutet av förra året lanserade ett förslag till vinstbegränsning för välfärdsföretag. I praktiken

Läs mer