PVC inom Landstinget i Uppsala län

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PVC inom Landstinget i Uppsala län"

Transkript

1 Sida 1(8) PVC inom Landstinget i Uppsala län Bakgrund Hälso- och miljöriskerna vid tillverkning och användning av PVC har varit omdebatterad i många år. Till en början handlade debatten mycket om livsmedelsförpackningar, men idag är det många andra produkter som diskuteras, bland annat byggnadsmaterial och medicinska förbrukningsartiklar. Enligt landstingets miljöpolicy skall landstinget välja varor och tjänster som ger minsta möjliga miljöpåverkan samt arbeta för att förebygga föroreningar i verksamheten. Miljömål 12 i landstingets miljöplan rör PVC. Enligt detta miljömål skall en handlingsplan tas fram för att fasa ut PVC, där så är möjligt. Denna rapport innehåller en övergripande sammanställning över förekomst av PVC inom landstinget, samt en handlingsplan för utfasning av PVC där så är möjligt. Metodik Intervjuer har gjorts med Varuförsörjningens personal, teknikavdelningen vid Landstingsservice samt konsultfirman Carl Bro Barab AB. Tidigare genomförda studier vid andra landsting har granskats och sökningar på Internet har gjorts. Ett studiebesök vid Karolinska sjukhuset, som har genomfört en stor PVC-studie, har också genomförts. Slutligen har även telefon- och e-postkontakter tagits med Miljöstyrningsrådet (EKU), myndigheter (Kemikalieinspektionen, Läkemedelsverket) samt företag och branschorganisationer. Vad är PVC? PVC är ett plastmaterial som består av plastpolymeren polyvinylklorid (PVC) och tillsatser. Plastråvaran består av långa kolkedjor med väte och kloratomer. PVC tillverkas av råvarorna koksalt och naturgas/olja. Klor kan utvinnas ur koksalt med hjälp av kvicksilver som katalysator.

2 Sida 2(8) Tillsatser är ämnen som tillsätts för att förbättra plastens egenskaper, t ex att göra den mjuk eller stabilare. Vilka tillsatserna är och hur mycket som behövs beror på produktens användningsområde. I medicinska förbrukningsvaror ingår vanligen % mjukgörare i form av så kallade ftalater, t ex dietylhexylftalat (DEHP), dibutylftalat (DBP) samt diisononylftalat (DINP). I produkter inom byggsektorn kan innehållet av ftalater vara upp till 60 %. Stabilisatorer tillsätts för att förhindra nedbrytningsprocesser och vanliga stabilisatorer är vissa blyföreningar och tennorganiska föreningar. Kadmium användes tidigare ofta som stabilisator, men förbjöds 1982 i Sverige. Det används fortfarande utomlands i fönsterkarmar, så det är möjligt att dessa importeras. Kadmium-stabiliserad PVC finns dock fortfarande inbyggd i hus. Alternativ till blyföreningar är barium-zinkföreningar (Ba-Zn) eller kalciumzinkföreningar (Ca-Zn). Kalcium-zinkföreningar är godkända för användning till läkemedelsoch livsmedelsförpackningar. Omkring ton PVC används årligen i Sverige. Byggsektorn står för ca 80 % av PVCanvändningen. Totalt finns över en miljon ton PVC i svenska byggnader. Hälso- och miljörisker med PVC Ftalater Kunskaperna om ftalater är bristfällig men vissa mjukgörare klassificeras nu inom EU som reproduktionstoxiska (kategori 2) med riskfraserna Kan ge nedsatt fortplantningsförmåga samt Kan ge fosterskador. Detta gäller ftalaterna DEHP, DBP och butylbensylftalat (BBP). DBP är också klassificerad som miljöfarlig och mycket giftig för vattenlevande organismer. Vid användning av medicintekniska produkter kan mjukgörare vandra ut ur plasten över till patienter, eftersom mjukgörarna ej är kemiskt bundna till plasten. Störst riskerna vid långtidsanvändning av PVC-produkter som används invärtes, t ex vid dialys, respiratorvård och sondmatning. Speciella riskkategorier omfattar således dialyspatienter, prematura barn och gravida kvinnor. Studier har också visat att ftalater i inomhusmiljö kan ge allergier och luftvägsbesvär hos barn: ju högre koncentration av BBP i damm i hemmet, desto större besvär har barnen i form av rinnande näsa och ögon samt eksem, medan koncentrationen DEHP samvarierar med luftvägsbesvär såsom astma. Detta visas i en studie på över barn i Värmland. I juli 2005 antog Europaparlamentet ett direktiv gällande ftalater: DEHP, DBP och BBP, som klassas som fortplantningsstörande, är förbjudna i alla slags leksaker och barnartiklar, medan DINP, diisodecylftalat (DIDP) och di-n-oktylftalat (DNOP) ej får förekomma i sådana leksaker och barnartiklar som kan stoppas i munnen. Direktivet träder i kraft under senare delen av 2006.

3 Sida 3(8) Stabilisatorer Blyföreningar, i synnerhet blysulfat och blyfosfit, är en hälsorisk. Samtliga blyföreningar klassificeras som hälsoskadliga och miljögiftiga. I Sverige används blystabilisatorer idag i stort sett bara i rör. Av de organiska tennföreningarna är det framför allt dioktyltenn som utgör en hälsofara, eftersom det är toxiskt för immunsystemet. Dioktyltennföreningar utgör också en möjlig miljörisk för den lokala vattenmiljön eftersom de är mycket giftiga för vattenlevande organismer. Zink är lättrörligt i mark och mycket giftigt för vattenlevande organismer. Flamskyddsmedel Som flamskyddsmedel används ofta klorparaffiner, varav vissa klassificeras som hälsoskadliga, samt antimontrioxid som misstänks kunna ge cancer. Klorparaffinerna kan även vara miljöfarliga. Miljörisker vid tillverkning Vid tillverkning av PVC-produkter används kvicksilver. Produktionen genererar utsläpp av miljögifter såsom klorfenoler, klorbensener, furaner och dioxiner. I Sverige används modern teknik som ger väldigt små utsläpp, men driftstörningar kan ändå medföra enskilda större utsläpp. I många andra länder är utsläppen avsevärt större. Miljörisker vid förbränning Vid förbränning av PVC-innehållande avfall bildas saltsyra, eftersom PVC innehåller mycket klor. Saltsyran fräter på förbränningsanläggningen, vilket kräver omfattande och dyr rökgasrening. En holländsk studie visar dock att det är en eliminering av PVC från avfallsflödet endast skulle ge en mycket liten miljövinst. Klorinnehållet kan också bidra till bildning av dioxiner, något som förbränningsanläggningar idag klarar av men som kan vara ett problem vid okontrollerad förbränning, t ex bränder i hus eller på soptippar. Om avfallet går till deponi kan mjukgörare och andra tillsatser lakas ut. Det är dock förbjudet att deponera organiskt material i Sverige. Återvinning Ca ton PVC-avfall uppkommer varje år. Materialåtervinningen är i stort sett obefintlig, till följd av den stora variationen av tillsatser i de olika PVC-produkterna. Ett annat hinder för återvinning är tungmetallinnehållet från stabilisatorerna, i synnerhet som äldre PVC ofta innehåller kadmium och även PCB. Golvtillverkaren Tarkett tar tillbaka byggspill. En stor anläggning i Danmark återvinner utriven PVC. Förekomst av PVC idag inom LUL PVC förekommer inom landstinget inom framför allt följande två områden: - Bygg och inredning - Förbrukningsartiklar

4 Sida 4(8) Bygg och inredning En inventering av landstingets lokaler kommer under 2006 att genomföras av konsultfirman Carl Bro Barab. Inventeringen kommer att omfatta olika miljöaspekter och kommer att ge svar på vilka miljöfarliga material som används. Typiska hus av varierande ålder kommer att inventeras med avseende på PVC-innehåll, varpå resultaten extrapoleras för att ge en uppskattning av den totala mängden PVC som finns i landstingets fastigheter. Vanliga områden som redan idag kan identifieras: Golvmattor Avloppsrör Elkablar Dörrfoder och -trycken Belysningsarmaturer Täckning på fönstersnickerier Beläggning på utvändig plåt (tak, droppbleck, hängrännor, stuprör) Vred på vattenkranar Förbrukningsartiklar Varuförsörjningen har under 2004 och 2005 arbetat med att få fram information om förekomst av PVC i upphandlade produkter. Dessa uppgifter har lagts in i Varuförsörjningens artikeldatabas. Exempel på stora produktgrupper med PVC-innehåll: - Medicinska engångshandskar* - Blodpåsar - Material till hemodialys och peritonealdialys - Urinpåsar - Matningssonder - Katetrar - Sugslangar - Sugpåsar - Infusionsslangar (apparatbundet) Inom flera av dessa områden används redan idag PVC-fria alternativ i olika stor utsträckning. * Vid senaste upphandlingen upphandlades endast ftalatfria PVC-handskar. Hur sker materialval idag? 1. Bygg och inredning Inga krav specifika för PVC ställs idag vid upphandling av ny- och ombyggnation. 2. Varuförsörjningen Inom Varuförsörjningen har under 2004 gemensamma riktlinjer för miljöanpassad upphandling inom 5-klövern tagits fram. Se bilaga. I dessa riktlinjer delas Varuförsörjningens upphandlingar upp i två nivåer: miljöprioriterade upphandlingar samt övriga upphandlingar.

5 Sida 5(8) Miljöprioriterade upphandlingar I Varuförsörjningens riktlinjer finns en bedömningsmall som avgör vilka produktgrupper som ska betraktas som miljöprioriterade vid upphandling. Ett av bedömningskriterierna är förekomst av farliga kemikalier, t ex PVC. Vid dessa upphandlingar utformas miljökrav av 5- klöverns arbetsgrupp för miljöanpassad upphandling, och denna grupp granskar och utvärderar inkomna anbud ur miljösynpunkt. Övriga upphandlingar För samtliga övriga upphandlingar ställs enklare baskrav. När det gäller PVC ställs bland annat följande krav/frågor vid alla upphandlingar: - Materialinnehåll (PVC samt latex) efterfrågas på samtliga produkter - Förekomst av mjukgörare i samtliga produkter efterfrågas - Förpackningsmaterial av PVC accepteras inte (undantag kan finnas) En diskussion kring PVC-fria alternativ förs alltid i samband med upphandlingar i sortimentsarbetsgrupperna, som innehåller bl a representanter från vården. Efter avslutade upphandlingar läggs uppgifter om materialinnehåll på samtliga upphandlade artiklar in i Varuförsörjningens artikeldatabas. Detta är nytt från , vilket innebär att uppgifter om alla produkter ännu inte finns inlagda. Arbetet fortsätter dock kontinuerligt, efter varje avslutad upphandling, och beräknas ta drygt 3 år. Det är också viktigt att de materialuppgifter som läggs in i Varuförsörjningens register följer svensk standard på området. I dagsläget pågår framtagande av standardfraser vad gäller PVCinnehåll. Eftersom materialregistret ännu inte är komplett har Varuförsörjningen ännu inte lagt ut materialregistret så att kunderna har fått tillgång till det. I och med detta har kunderna inte enkelt möjlighet att få fram kunskap om materialinnehåll i de produkter de använder. Alternativa material Nedan anges exempel på områden där PVC kan ersättas med PVC-fria alternativ. 1. Bygg och inredning Produktgrupp Alternativa material Kommentar Kabelisolering, kabelrör Polyeten, polyolefin Alternativen kan återvinnas Golvbeläggning Våtrum: keramiska material Kontor: Linoleum, polyolefin (med polyuretanbeläggning) Vårdens högt ställda hygienkrav utesluter ofta alternativen, men i kontorslokaler kan alternativ användas. Det finns Svanenmärkta linoleumgolv. Avloppsrör Polypropen, gjutjärn Dricksvattenrör Polypropen, koppar Plastledningar kan ge upphov till bakteriebeläggning, så koppar kan vara bättre ur hälsosynpunkt och är ej dyrare

6 Sida 6(8) 2. Varuförsörjningen I tabellen nedan anges om PVC-fria alternativ finns för vissa storvolymsprodukter, och om dessa alternativ används inom landstinget i Uppsala län. Produktgrupp Alternativa material finns tillgängliga på marknaden? Alternativa material används inom LUL? Kommentar Engångshandskar Ja Ja, delvis * Problem finns med handskar av latex Blodpåsar Nej Nej Ftalater kan fungera som konserveringsmedel Material till hemodialys och peritonealdialys Ja? Urinpåsar Ja Ja, delvis * Vissa funktions- och arbetsmiljöproblem Matningssonder Ja Ja, delvis * Vissa funktionsproblem. Dyrare. Katetrar Ja Ja, delvis * Sugslangar Nej? Nej? Sugpåsar Ja Ja, delvis? * Infusionsslangar Ja Ja, delvis? * * På grund av att uppgifter om PVC-förekomst saknas eller är ofullständiga, kan exakta siffror på hur mycket PVC som används ej redovisas. Troligen finns dock möjlighet att öka användning av PVC-fria alternativ. Ersättning av PVC-produkter med PVC-fria alternativ kan av olika anledningar inte genomföras fullt ut. Följande svårigheter/hinder kan finnas för att ersätta PVC-produkter: Tillgänglighet på marknaden För vissa produktgrupper finns inga PVC-fria alternativ att tillgå på marknaden. Funktion PVC-fria alternativ uppfyller inte de funktionskrav man har på produkten, när det gäller t ex böjlighet, elasticitet eller täthet. Mycket höga funktionskrav ställs på medicinska förbrukningsartiklar. Inom vården kan även hygienkrav utesluta PVC-fria alternativ. Andra risker med alternativa material Ersättningsmaterial kan också innebära risker ur miljö- eller hälsosynpunkt. Ett exempel är risk för latexallergi, om man ersätter PVC-handskar med latexhandskar. Dessutom är kunskapen om ersättningsmaterial ofta bristfällig. Kostnader PVC-fria alternativ kan vara betydligt dyrare. Om PVC ska ersättas i befintliga byggnader kan kostnaderna bli mycket höga.

7 Sida 7(8) Sammanfattning och diskussion 1. Bygg och inredning I nuläget vidtas inga särskilda åtgärder från Landstingsservice sida för att fasa ut användningen av PVC vid om- och nybyggnation. För att säkerställa att PVC inte används i produkter där fullgoda alternativ finns så bör krav ställas på byggnadsentreprenörerna när det gäller att beakta PVC-frågan. I nuläget jobbar man på Landstingsservice med att ta fram en miljömanual för byggprocessen, där frågan om PVC och eventuella alternativ kommer att finnas med. Detta gäller både för den miljöinventering som utförs vid nybyggnation och större ombyggnationer, samt den checklista som ska användas vid mindre ombyggnationer. Med hjälp av den förestående inventeringen av landstingsägda fastigheter kommer man att kunna se vilka PVC-innehållande produkter som finns inbyggda, och man får en uppskattning av mängderna. Genom att föra en diskussion med berörda yrkesgrupper inom byggsektorn kan man identifiera fungerande alternativ till dessa produkter och verka för att dessa används i möjligaste mån. 2. Varuförsörjningen Inom Varuförsörjningen är man medveten om problemen med PVC och man arbetar kontinuerligt för att hitta försöka att hitta alternativ. I dagsläget saknas fullständiga uppgifter om PVC-innehåll i upphandlade artiklar vilket gör att korrekt förbrukningsstatistik är svår att ta fram. För att förbättra arbetet ytterligare kan följande göras: - ta fram nyckeltal för förbrukningen av vissa produktgrupper (storvolym), så att förbrukningen av PVC jämfört med PVC-fria alternativ kan följas - tydliggöra materialinnehållet för kunderna via material/artikelregister - informera chefer och miljönätverk om alternativa material (framför allt efter avslutade miljöprioriterade upphandlingar) Ovanstående arbete kan lämpligen göras i samarbete mellan Miljö- och kemienheten och Varuförsörjningen. Se även bilaga: handlingsplan för PVC Referenser Miljöpåverkan från sjukvårdens förbrukningsartiklar, Kemi & Miljö Förbrukningsariklar inom vården med innehåll av PVC, Örebro PVC i medicinska förbrukningsartiklar, KI VFs riktlinjer Kemikalier på bygget, Sveriges byggindustrier Grönbok: Miljöfrågor kring PVC, EU-kommissionen Avgifta byggandet, Fastighetsägarna m. fl. PVC i byggnader, SLL PVC, Kemikalieinspektionen Mjukgörare i plast, Kemikalieinspektionen Ftalater, Kemikalieinspektionen Direktiv 76/769/EEG Begränsningsdirektivet

8 Sida 8(8) PVC i svensk sjukvård, Landstingsförbundet Bilagor Miljöplan för Landstinget i Uppsala län Riktlinjer för miljöanpassad upphandling inom Varuförsörjningen Handlingsplan för PVC 2006

Miljöanpassad upphandling vid Varuförsörjningen

Miljöanpassad upphandling vid Varuförsörjningen Version 3.0 Gäller från och med 2009-01-23 Sida 1 (8) Miljöanpassad vid Varuförsörjningen Bakgrund Varuförsörjningen är en gemensam förvaltning för landstingen i Dalarna, Södermanland, Uppsala, Västmanland

Läs mer

Miljö- och hälsoanpassad upphandling vid Varuförsörjningen

Miljö- och hälsoanpassad upphandling vid Varuförsörjningen Version 4.0 Gäller från och med 20120201 Sida 1 (8) Miljö- och hälsoanpassad vid Varuförsörjningen Bakgrund Varuförsörjningen är en gemensam förvaltning för landstingen i Dalarna, Södermanland, Uppsala,

Läs mer

Policy för golv med ftalater, svar på skrivelse från Katarina Luhr m fl (MP)

Policy för golv med ftalater, svar på skrivelse från Katarina Luhr m fl (MP) Miljöförvaltningen Hälsoskydd Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2013-11-20 Handläggare Annkristin Axén Telefon: 08-508 27 994 Till Miljö-och hälsoskyddsnämnden 2013-12-18 p.8 Policy för golv med ftalater, svar

Läs mer

Ett sätt att arbeta för en Giftfri miljö - vägledning för intern kemikaliekontroll

Ett sätt att arbeta för en Giftfri miljö - vägledning för intern kemikaliekontroll Ett sätt att arbeta för en Giftfri miljö - vägledning för intern kemikaliekontroll Miljöförvaltningen Karl Johansgatan 23-25 414 59 Göteborg 031-61 26 10 www.miljo.goteborg.se Förord Denna vägledning vänder

Läs mer

Upphandling av lekplatsmaterial

Upphandling av lekplatsmaterial Upphandling av lekplatsmaterial För att uppnå miljömålet, Giftfri miljö krävs det ett omfattande kontrollarbete rörande innehåll av farliga ämnen i kemikalier och varor. Det nationella miljömålet har införlivats

Läs mer

Ftalater i leksaker Tillsynsprojekt 2008

Ftalater i leksaker Tillsynsprojekt 2008 projekt R A P P O R T maj 2008 M I L J Ö K O N T O R E T Ftalater i leksaker Tillsynsprojekt 2008 Maria Mattsson Adress: Miljökontoret, Rådstugatan 11, 971 85 Luleå Besök oss: Rådstugatan 11 Telefon: 0920-45

Läs mer

NeH Svenska AB. REACH inom räckhåll

NeH Svenska AB. REACH inom räckhåll NeH Svenska AB REACH inom räckhåll Ett gemensamt ansvar Säkerhetstänkande genomsyrar allt vi gör på NeH Svenska AB från vårt sökande efter de bästa produkterna och leverantörerna till vårt CSR-arbete.

Läs mer

Tillsynsprojekt Förbjudna ftalater i leksaker 2012 Rapport nr: 6

Tillsynsprojekt Förbjudna ftalater i leksaker 2012 Rapport nr: 6 Tillsynsprojekt Förbjudna ftalater i leksaker 2012 Rapport nr: 6 En rapport från Miljökontoret, Örebro kommun Rapport nr 6 Kontaktuppgifter Miljökontoret, Örebro kommun Henrik Kjellin 019-21 14 18 Box

Läs mer

Utfasning av miljö- och hälsofarliga kemikalier i varor och förbrukningsmaterial

Utfasning av miljö- och hälsofarliga kemikalier i varor och förbrukningsmaterial 2009-04-23 Landstingsstyrelsens förvaltning 1 Miljö "Produktprojektet" Utfasning av miljö- och hälsofarliga kemikalier i varor och förbrukningsmaterial Anna Lipkin, SLL Miljö Stockholms läns l landsting

Läs mer

Utbyte av miljö- och hälsofarliga kemikalier för en hållbar utveckling

Utbyte av miljö- och hälsofarliga kemikalier för en hållbar utveckling Sammanfattning av kemikaliestrategin för Västra Götalandsregionen beslutad av fullmäktige 2008 Utbyte av miljö- och hälsofarliga kemikalier för en hållbar utveckling Sammanfattning av kemikaliestrategin

Läs mer

Miljögifter. Särskilt intressanta ämnen

Miljögifter. Särskilt intressanta ämnen Miljögifter Vilka källor är mest betydelsefulla? Cecilia Niklasson Länsstyrelsen Västra Götaland, Vattenmyndigheten Västerhavet Särskilt intressanta ämnen Tributyltenn Kadmium Nonylfenol Kvicksilver Bly

Läs mer

Ftalater i leksaker Tillsynsprojekt 2006

Ftalater i leksaker Tillsynsprojekt 2006 januari 2007 projekt MILJÖKONTORET RAPPORT Ftalater i leksaker Tillsynsprojekt 2006 Maria Mattsson Adress: Miljökontoret, Rådstugatan 11, 971 85 Luleå Besök oss: Rådstugatan 11 Telefon: 0920-45 30 00 E-post:

Läs mer

Stockholms läns I andsting 1 (2)

Stockholms läns I andsting 1 (2) Stockholms läns I andsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-02-11 LS 1412-1509 Landstingsstyrelsen Remiss - Kemikalieinspektionens redovisning av regeringsuppdrag om utfasning av fortplantningsstörande

Läs mer

Vägledning till reglerna om ftalater i leksaker och andra produkter för små barn

Vägledning till reglerna om ftalater i leksaker och andra produkter för små barn Vägledning till reglerna om ftalater i leksaker och andra produkter för små barn April 2000 Vägledning - ftalater i leksaker På grund av risk för skador från exponering av ftalater har bestämmelser införts

Läs mer

Uppdaterat mars 2014. Karolinska Universitetssjukhusets. Miljö- och Hållbarhetsprogram 2012-2016

Uppdaterat mars 2014. Karolinska Universitetssjukhusets. Miljö- och Hållbarhetsprogram 2012-2016 Uppdaterat mars 2014 Karolinska Universitetssjukhusets Miljö- och Hållbarhetsprogram 2012-2016 Uppdaterat mars 2014 Miljöpolicy Karolinskas verksamhet ska bedrivas med minsta möjliga miljöpåverkan och

Läs mer

Andra upplagan. produktkrav vid inköp

Andra upplagan. produktkrav vid inköp 3 2 Andra upplagan 3 2 Att ställa kemikalierelaterade 3 produktkrav vid inköp 2 2 3 4 3 2 3 4? 5 2! 3 4? 5! 4? 5! Guide för prioritering och identifiering av farliga ämnen i varor Genom att ställa rätt

Läs mer

Vad jag behöver känna till för att använda PRIO. Farliga ämnen i min bransch? Att tänka efter före ofta lönsammare än sanera i efterhand

Vad jag behöver känna till för att använda PRIO. Farliga ämnen i min bransch? Att tänka efter före ofta lönsammare än sanera i efterhand Vad jag behöver känna till för att använda PRIO Erik Gravenfors PRIO-utbildning 2008-04-09 Farliga ämnen i min bransch? Att tänka efter före ofta lönsammare än sanera i efterhand 1 Miljöbalken kapitel

Läs mer

Analyser av bly, kadmium och ftalater i leksaker

Analyser av bly, kadmium och ftalater i leksaker Analyser av bly, kadmium och ftalater i leksaker Ett delprojekt inom projektet Giftfritt Göteborg R 2008:6 ISSN 1401-243X VI SKALL STRÄVA EFTER STÄNDIGA FÖRBÄTTRINGAR! Göteborgs Miljöförvaltning är sedan

Läs mer

Kemikalier i vår vardag. samt tillsynsprojektet om kontroll av kemikalier i varor enligt Reach

Kemikalier i vår vardag. samt tillsynsprojektet om kontroll av kemikalier i varor enligt Reach Kemikalier i vår vardag samt tillsynsprojektet om kontroll av kemikalier i varor enligt Reach Kemikalier i varor- vad är problemet? www.miljosamverkanskane.se Kontroll av kemikalier i varor enligt Reach

Läs mer

ÅRSBERÄTTELSE 2004 Bilaga 1:1 Leverantörer 12:1. Det är hela tiden en avvägning mellan kostnad och miljöpåverkan

ÅRSBERÄTTELSE 2004 Bilaga 1:1 Leverantörer 12:1. Det är hela tiden en avvägning mellan kostnad och miljöpåverkan Leverantörer 12:1 Leverantörer Intervju med Per Dahlgren Det är hela tiden en avvägning mellan kostnad och miljöpåverkan Det handlar om pengar men också om miljö och etik. Per Dahlgren kräver både stabil

Läs mer

FÖRFRÅGNINGSUNDERLAGSANALYS MEDICINTEKNISKA FÖRBRUKNINGSARTIKLAR

FÖRFRÅGNINGSUNDERLAGSANALYS MEDICINTEKNISKA FÖRBRUKNINGSARTIKLAR Miljöstyrningsrådet Rapport 204:4 FÖRFRÅGNINGSUNDERLAGSANALYS MEDICINTEKNISKA FÖRBRUKNINGSARTIKLAR Malin Hoflin, Anna Lipkin, Maria Azzopardi MILJÖSTYRNINGSRÅDET DATUM 204-06-27 SIDOR 2 (43) INLEDNING

Läs mer

Landstinget Hallands arbetssätt med upphandlingar

Landstinget Hallands arbetssätt med upphandlingar Landstinget Hallands arbetssätt med upphandlingar Tomas Edvardsson Upphandlingsstrateg Arbetar med uppföljning och analys, upphandlingar och utveckling 1 Landstinget Halland Landstinget har en central

Läs mer

Giftfria inköp En vägledning för att minska miljögifterna i våra verksamheter

Giftfria inköp En vägledning för att minska miljögifterna i våra verksamheter Giftfria inköp En vägledning för att minska miljögifterna i våra verksamheter Idag omges vi av fler kemikalier och kemiska ämnen än någonsin. Kemikalierna finns i vardagssaker runt omkring oss i hemmet,

Läs mer

BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH

BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH REGIONALA MILJÖMÅL SOM BERÖR AVFALL NATIONELLA MILJÖMÅL Det övergripande målet för miljöarbetet är att vi till nästa generation, det vill säga med sikte på år

Läs mer

Information om Stockholms läns landstings miljömärkningssystem

Information om Stockholms läns landstings miljömärkningssystem Information om Stockholms läns landstings miljömärkningssystem Resurseffektiva produkter Liten ordlista plaster Navigera rätt med den nya miljömärkningen när du beställer varor från MediCarrier Under hösten

Läs mer

Riktlinjer för Hållbar 1 upphandling inom Landstinget i Uppsala län 2

Riktlinjer för Hållbar 1 upphandling inom Landstinget i Uppsala län 2 1(6) Riktlinjer för Hållbar 1 upphandling inom Landstinget i Uppsala län 2 Bakgrund och omfattning Landstinget i Uppsala län är certifierat enligt ISO 14001 och arbetar systematiskt med miljöfrågor. I

Läs mer

Tappningskatetrar - rekommendation PVCfria, Regiongemensam

Tappningskatetrar - rekommendation PVCfria, Regiongemensam Rutin Diarienr: Ej tillämpligt 1(5) Dokument ID: 07-190679 Fastställandedatum: 2016-04-18 Giltigt t.o.m.: 2017-04-18 Upprättare: Sofia E Ahlstedt Fastställare: Susanna Andersson Tappningskatetrar - rekommendation

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet. 1.6.2005 PE 359.891v03-00

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet. 1.6.2005 PE 359.891v03-00 EUROPAPARLAMENTET 2004 ««««««««««««2009 Utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet 1.6.2005 PE 359.891v03-00 ÄNDRINGSFÖRSLAG 11-43 Förslag till andrabehandlingsrekommendation (PE 357.758v02-00)

Läs mer

MILJÖMÄSSIGA FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR UPPHANDLING AV DIALYSUTRUSTNING SAMT FÖRBRUKNINGSMATERIAL TILL SÅDAN VATTENRENINGSANLÄGGNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING

MILJÖMÄSSIGA FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR UPPHANDLING AV DIALYSUTRUSTNING SAMT FÖRBRUKNINGSMATERIAL TILL SÅDAN VATTENRENINGSANLÄGGNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING MILJÖSTYRNINGSRÅDET DATUM 2007-11-16 SIDOR 1 (9) MILJÖMÄSSIGA FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR UPPHANDLING AV DIALYSUTRUSTNING SAMT FÖRBRUKNINGSMATERIAL OCH VATTENRENINGSANLÄGGNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Inledning...2

Läs mer

Hjälp oss att få ett renare vatten! Tillsammans kan vi minska utsläppen av miljögifter

Hjälp oss att få ett renare vatten! Tillsammans kan vi minska utsläppen av miljögifter Tillsammans kan vi minska utsläppen av miljögifter Vet du att din tandkräm, dina jeans och din tvättmaskin kan innehålla miljögifter, det vill säga kemikalier som är farliga för hälsa och miljö? Vet du

Läs mer

Miljöprogram för Landstingsservice byggverksamhet och fastighetsförvaltning

Miljöprogram för Landstingsservice byggverksamhet och fastighetsförvaltning Miljöprogram för Landstingsservice byggverksamhet och fastighetsförvaltning 2011 2014 Upprättad av: Uppdaterat: 2012 03 15 Soraja Nadimpour Miljöansvarig Landstingsservice Landstinget Uppsala INNEHÅLL

Läs mer

Guide för hälso- och miljöbedömning vid nyinköp/anskaffning av kemiska produkter

Guide för hälso- och miljöbedömning vid nyinköp/anskaffning av kemiska produkter Guide för hälso- och miljöbedömning vid nyinköp/anskaffning av kemiska produkter Inledning Inom landstingen/regionerna upphandlas centralt kemikalier och kemiska produkter som används i stora volymer.

Läs mer

Projekt - Varukontroll på marknader

Projekt - Varukontroll på marknader Projekt - Varukontroll på marknader Miljökontoret 2018-2019 Innehållsförteckning Bakgrund, syfte och mål... 2 Avgränsningar... 2 Metod och genomförande... 2 Resultat... 3 Sammanfattning... 3 1 Bakgrund,

Läs mer

Svar på motion från Emil Broberg (V) m.fl Giftfritt landsting (LiÖ 2014-1087)

Svar på motion från Emil Broberg (V) m.fl Giftfritt landsting (LiÖ 2014-1087) Svar på motion från Emil Broberg (V) m.fl Giftfritt landsting (LiÖ 2014-1087) Region Östergötlands övergripande mål för miljöarbetet år 2016-2018 är klimatneutralt och giftfri verksamhet år 2020 (Strategisk

Läs mer

Kontroll av kemikalier i varor enligt Reach 2013 Leksaker

Kontroll av kemikalier i varor enligt Reach 2013 Leksaker Miljösamverkan Skåne 2012-2013 Kontroll av kemikalier i varor enligt Reach Checklista Kontroll av kemikalier i varor enligt Reach 2013 Leksaker Ta med kandidatförteckningen vid tillsynsbesöket! Syftet

Läs mer

Kemikalier i barns vardag

Kemikalier i barns vardag Kemikalier i barns vardag Christina Larsson Kemikalieinspektionen Barn är särskilt känsliga Inte färdigutvecklade Utforskar sin omvärld, biter och suger på saker Nära golvet damm Små kroppar, hög ämnesomsättning

Läs mer

Cecilia Hedfors. t.f. avdelningschef miljögifter

Cecilia Hedfors. t.f. avdelningschef miljögifter Cecilia Hedfors t.f. avdelningschef miljögifter Sveriges största miljöorganisation Naturskyddsföreningen Bildad 1909, ideell, demokratisk och politiskt obunden Kemikalienätverket Med över 1200 ideellt

Läs mer

!! Miljöaspekter!!arbetsmiljö!och!markmiljö!!! BILAGOR:! A:!Miljödeklaration! B:!Materialsäkerhetsdatablad! C:!Livscykelanalys!M!Erlandsson!LVI!

!! Miljöaspekter!!arbetsmiljö!och!markmiljö!!! BILAGOR:! A:!Miljödeklaration! B:!Materialsäkerhetsdatablad! C:!Livscykelanalys!M!Erlandsson!LVI! Miljöaspekter arbetsmiljöochmarkmiljö BILAGOR: A:Miljödeklaration B:Materialsäkerhetsdatablad C:LivscykelanalysMErlandssonLVI Version 1.0 Mars 2013 Sida 1 av 2 Jerol kompositstolpar Miljödeklaration Företagsnamn

Läs mer

Kemikalier i varor. Framtidens miljö Regional miljömålskonferens i Eskilstuna 13 februari 2013. Karin Thorán Kemikalieinspektionen. www.kemi.

Kemikalier i varor. Framtidens miljö Regional miljömålskonferens i Eskilstuna 13 februari 2013. Karin Thorán Kemikalieinspektionen. www.kemi. Kemikalier i varor Karin Thorán Kemikalieinspektionen Framtidens miljö Regional miljömålskonferens i Eskilstuna 13 februari 2013 Användningen av kemikalier ökar Produktionen av kemikalier har ökat från

Läs mer

Effekter av miljömedvetna materialval, en jäm- förande studie i miljönytta kontra utgift

Effekter av miljömedvetna materialval, en jäm- förande studie i miljönytta kontra utgift 1 (12) Landstingsfastigheter 2013-09-02 Effekter av miljömedvetna materialval, en jäm- förande studie i miljönytta kontra utgift Sammanfattning Vilka effekter i form av reducerad oönskad kemikalieförekomst

Läs mer

Reach och kemikalier i varor

Reach och kemikalier i varor Reach och kemikalier i varor Inger Cederberg Kemikalieinspektionen Stockholms Kemikalieforum 2 december 2010 Definition av en vara Kandidatförteckningen Anmälan Information Tillstånd Registrering Begränsning

Läs mer

Strategi för att bidra till Giftfri miljö

Strategi för att bidra till Giftfri miljö Strategi för att bidra till Giftfri miljö Länsstyrelsens regleringsbrev: åtgärdsprogram i bred förankring i länet för att nå miljömålen Giftfri miljö prioriterat mål av Miljömålsrådet Syfte: Identifiera

Läs mer

PVC-produkter Tillsyn över detaljhandeln

PVC-produkter Tillsyn över detaljhandeln RAPPORT PVC-produkter Tillsyn över detaljhandeln Tillsynsprojekt i samarbete mellan Göteborg, Malmö och Stockholm Antagen av Miljönämnden 2014-02-26 Rapportnr 2/2014 ISSN 1400-4690 Rapporter (ISSN 1400-4690)

Läs mer

Utsortering av leksaker. Rutiner och fakta kring farliga kemikalier

Utsortering av leksaker. Rutiner och fakta kring farliga kemikalier Utsortering av leksaker Rutiner och fakta kring farliga kemikalier Om Retoy Retoy erbjuder aktiviteter där barn får leka sig till en bättre värld genom att byta, låna, skapa och ge. Med leksaken som verktyg

Läs mer

MILJÖMERVÄRDE upphandlade produkter

MILJÖMERVÄRDE upphandlade produkter MILJÖMERVÄRDE upphandlade produkter 2008-09-25 Västra Götalandsregionen först ut med helt PVC-fri upphandling av handskar till sjukvården Varje dag används 85.000 undersökningshandskar inom Västra Götalandsregionens

Läs mer

Textversion av Kemikaliepodden avsnitt 1 Kemikalier i hemelektronik

Textversion av Kemikaliepodden avsnitt 1 Kemikalier i hemelektronik Här kan du lyssna på programmet. [musik] 0:00:13 Hej. Du lyssnar på det allra första avsnittet av Kemikaliepodden som är en podcast från Kemikalieinspektionen för en kemikaliesmart vardag. Och det här

Läs mer

Stockholms läns landstings utfasningslista för miljö- och hälsofarliga kemikalier 2012 2016

Stockholms läns landstings utfasningslista för miljö- och hälsofarliga kemikalier 2012 2016 Bilaga 4 Stockholms läns landstings slista för miljö- och hälsofarliga kemikalier 2012 2016 sn Ämnen som ska vara avvecklade inom SLL år 2016 sn Ämnen vars användning ska minska till år 2016 Kemikalier

Läs mer

0:00:40 Och Karin Rumar, välkommen du också.

0:00:40 Och Karin Rumar, välkommen du också. Här kan du lyssna på programmet. 0:00:13 Omkring hälften av svenskarna i åldrarna 20 till 45 år äger sexleksaker. Men hur är det, kan såna produkter innehålla skadliga kemikalier? Det ska vi försöka ta

Läs mer

Talarmanus till presentation Giftfri förskola och miljögifter i vardagen

Talarmanus till presentation Giftfri förskola och miljögifter i vardagen Talarmanus till presentation Giftfri förskola och miljögifter i vardagen På de efterföljande sidorna kommer det finnas ett förslag på vad som kan sägas till respektive bild. Men det är upp till dig om

Läs mer

0:00:53 Och Erik Gravenfors, du är utredare här hos oss, välkommen du också. 0:00:59 Ja, vad kan det finnas för skadliga ämnen i plast egentligen?

0:00:53 Och Erik Gravenfors, du är utredare här hos oss, välkommen du också. 0:00:59 Ja, vad kan det finnas för skadliga ämnen i plast egentligen? Här kan du lyssna på programmet. 0:00:14 Barnens leksaker, tangentbordet på datorn och handskarna som du tar på dig när du ska påta i trädgården. Vår vardag är full av prylar som är gjorda av plast, men

Läs mer

Stockholms läns landstings utfasningslista för miljö- och hälsofarliga kemikalier

Stockholms läns landstings utfasningslista för miljö- och hälsofarliga kemikalier Stockholms läns landstings utfasningslista för miljö- och hälsofarliga kemikalier Nedan följer en gemensam utfasningslista med miljö- och hälsofarliga kemikalier för Mål 4 (Kemikalier och kemiska produkter)

Läs mer

Hjälp oss att få renare vatten!

Hjälp oss att få renare vatten! Hjälp oss att få renare vatten! Tillsammans kan vi minska utsläppen av miljögifter Vet du att dina barns leksaker, dina lakan och din tvättmaskin kan innehålla miljögifter, det vill säga kemikalier som

Läs mer

Giftfri förskola inköpstips

Giftfri förskola inköpstips Giftfri förskola inköpstips Välj produkter som är tillverkade inom EU, Norden eller Sverige EU:s kemikalielagstiftning reglerar vilka ämnen som får finnas inom unionen. Det medför att produkter tillverkade

Läs mer

Handlingsplan för giftfria Förskolor

Handlingsplan för giftfria Förskolor Handlingsplan för giftfria Förskolor Billinge/Stehag Förskolor Innehåll Varför ska Billinge/Stehags förskolor bli giftfria? Sid 3 Varför är barn extra känsliga? Sid 4 Vem ska utföra åtgärderna? Sid 5 När

Läs mer

PVC-produkter. - tillsyn över detaljhandeln. Tillsynsprojekt i samarbete mellan Malmö, Göteborg, Helsingborg och Stockholm. Miljöförvaltningen

PVC-produkter. - tillsyn över detaljhandeln. Tillsynsprojekt i samarbete mellan Malmö, Göteborg, Helsingborg och Stockholm. Miljöförvaltningen ISBN nr: 1401-2448 R 2014:9 Foto: Ulrika Siemers PVC-produkter - tillsyn över detaljhandeln Tillsynsprojekt i samarbete mellan Malmö, Göteborg, Helsingborg och Stockholm Miljöförvaltningen Box 7012, 402

Läs mer

Farliga ämnen i avfallet

Farliga ämnen i avfallet Farliga ämnen i avfallet - Hur förebygger vi kemikalierisker i avfallet? - Strategier för minskade risker med kemikalier i varor Mona Blomdin Persson Sekretariatet Strategier och styrmedel www.kemi.se

Läs mer

Denna broschyr riktar sig främst till fastighetsägare och entreprenörer som planerar att. bygga eller riva byggnader.

Denna broschyr riktar sig främst till fastighetsägare och entreprenörer som planerar att. bygga eller riva byggnader. om n o i t a m r ll a Info f v a s g n i ivn r h c o g byg Denna broschyr riktar sig främst till fastighetsägare och entreprenörer som planerar att bygga eller riva byggnader. VAD ÄR AVFALL? När Sverige

Läs mer

Tillsynskampanj Mjukgörare i färger för screentryck på textilier

Tillsynskampanj Mjukgörare i färger för screentryck på textilier MILJÖFÖRVALTNINGEN Tillsynskampanj Mjukgörare i färger för screentryck på textilier En rapport från Miljöförvaltningen Lena Embertsén och Björn Jonsson Maj 2009 SAMMANFATTNING Miljöförvaltningen har under

Läs mer

Handlingsplan för giftfria förskolor

Handlingsplan för giftfria förskolor Handlingsplan för giftfria förskolor 151120 Innehåll Varför ska Höörs förskolor bli giftfria?... 4 Varför är barn extra känsliga... 4 Vem ska utföra åtgärderna?... 4 När ska åtgärderna utföras?... 5 Hur

Läs mer

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) L 44/2 Europeiska unionens officiella tidning 18.2.2011 FÖRORDNINGAR KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr 143/2011 av den 17 februari 2011 om ändring av bilaga XIV till Europaparlamentets och rådets 1907/2006

Läs mer

Swedish Medtech Informationsblad. Fakta om PVC i medicintekniska produkter

Swedish Medtech Informationsblad. Fakta om PVC i medicintekniska produkter Swedish Medtech Informationsblad Fakta om PVC i medicintekniska produkter februari 2010 Fakta om PVC i medicintekniska produkter Inledning Syftet med detta informationsblad är att förklara och ge fakta

Läs mer

Miljöfakta. 1. Plastdetaljer i produkt. 2. Elektronik och lödningar

Miljöfakta. 1. Plastdetaljer i produkt. 2. Elektronik och lödningar Miljöfakta ABB Automation Technology Products AB, Cewe, Bo 1005, 611 29 Nyköping Sign: Tel. 0155-295000 Fa 0155-288110 Org.nr. 556004-3548 Produkt: Elektroniska elmätare typ Wh, Delta, DELTA+, Mini, ODIN

Läs mer

Fastighetsägarna HSB Hyresgästföreningen Riksbyggen SABO Statens fastighetsverk Svenska Kommunförbundet Villaägarnas Riksförbund Vägverket

Fastighetsägarna HSB Hyresgästföreningen Riksbyggen SABO Statens fastighetsverk Svenska Kommunförbundet Villaägarnas Riksförbund Vägverket Oktober 2002 Fastighetsägarna HSB Hyresgästföreningen Riksbyggen SABO Statens fastighetsverk Svenska Kommunförbundet Villaägarnas Riksförbund Vägverket Innehåll 1. Avgifta Byggandet 3 2. En giftfri miljö

Läs mer

ÄMNEN OCH MATERIAL I FÖRPACKNINGAR FÖR KRAV- CERTIFIERADE PRODUKTER

ÄMNEN OCH MATERIAL I FÖRPACKNINGAR FÖR KRAV- CERTIFIERADE PRODUKTER Version 1:1 juni 2017 Självdeklaration från leverantör av förpackningsmaterial ÄMNEN OCH MATERIAL I FÖRPACKNINGAR FÖR KRAV- CERTIFIERADE PRODUKTER KRAV har regler som omfattar användningen av miljö- och

Läs mer

Ja Nej Uppgift. Bly (inklusive föreningar) (3, 4, 5) Ftalater (3, 4) Klorerade paraffiner (3, 4) Tennorganiska föreningar (3)

Ja Nej Uppgift. Bly (inklusive föreningar) (3, 4, 5) Ftalater (3, 4) Klorerade paraffiner (3, 4) Tennorganiska föreningar (3) Miljöfakta Företag: RUTAB Runbom & Tapper AB Produkt: 2167282 2167288, 2197100 2197118, 2197200 2197258, CTF2, CTF5, CT12GT, CT12NSG, CT24GL, CT5SG, MO14, PA12L, TCF Utarbetad av E.L. Elmateriel Leverantörernas

Läs mer

Sanering av PCB. Information till fastighetsägare

Sanering av PCB. Information till fastighetsägare Sanering av PCB Information till fastighetsägare 2 FOTO: Leif Gustavsson, LG foto Visste du att... Fastighetsägare är enligt lag skyldiga att undersöka om PCB finns i byggnader byggda eller renoverade

Läs mer

Handlingsplan för. giftfria förskolor i Sölvesborgs kommun

Handlingsplan för. giftfria förskolor i Sölvesborgs kommun Handlingsplan för giftfria förskolor i Sölvesborgs kommun Allmänna råd 3 Behåll leksaker som är CE-märkta (tillverkade tidigast efter 2007, helst efter 20 juli 2013). Välj den bästa produkten i upphandlat

Läs mer

Denna broschyr riktar sig främst till fastighetsägare och entreprenörer som planerar att. bygga eller riva byggnader.

Denna broschyr riktar sig främst till fastighetsägare och entreprenörer som planerar att. bygga eller riva byggnader. om n o i t a m r ll a Info f v a s g n i ivn r h c o g byg Denna broschyr riktar sig främst till fastighetsägare och entreprenörer som planerar att bygga eller riva byggnader. VAD ÄR AVFALL? När Sverige

Läs mer

Giftfri upphandling. Minska utsläppen från avfall. Anna Wemming. Enheten för vatten.

Giftfri upphandling. Minska utsläppen från avfall. Anna Wemming. Enheten för vatten. Giftfri upphandling Minska utsläppen från avfall Anna Wemming Enheten för vatten anna.wemming@lansstyrelsen.se Bakgrund Miljögiftsprovtagningen 2004-2018 Ca 200 provtagningslokaler >40 000 mätvärden Ca

Läs mer

Plan för giftfria förskolor i Säters Kommun. Antagen av kommunfullmäktige SÄTERS KOMMUN

Plan för giftfria förskolor i Säters Kommun. Antagen av kommunfullmäktige SÄTERS KOMMUN Plan för giftfria förskolor i Säters Kommun Antagen av kommunfullmäktige 2017-01-26 SÄTERS KOMMUN 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Giftfri förskola... 3 Bakgrund... 3 Åtgärder för att befria

Läs mer

Så hanterar Stockholm Vatten och Avfall avloppsslam

Så hanterar Stockholm Vatten och Avfall avloppsslam Så hanterar Stockholm Vatten och Avfall avloppsslam Tillsammans för världens mest hållbara stad Avloppsslam en viktig resurs som innehåller många växtnäringsämnen När man renar avloppsvatten från samhället

Läs mer

samordnar tillsynsmyndigheterna inom livsmedels-, miljö- och hälsoskyddsområdet i Gotlands och Kalmar län. Samverkan sker i genomförandet av valda

samordnar tillsynsmyndigheterna inom livsmedels-, miljö- och hälsoskyddsområdet i Gotlands och Kalmar län. Samverkan sker i genomförandet av valda samordnar tillsynsmyndigheterna inom livsmedels-, miljö- och hälsoskyddsområdet i Gotlands och Kalmar län. Samverkan sker i genomförandet av valda projekt och temadagar. Verksamheten finansieras genom

Läs mer

Plan för minskning av skadliga ämnen

Plan för minskning av skadliga ämnen Detta styrdokument beslutades av kommunstyrelsen 2013-04-10 Plan för minskning av skadliga ämnen Bakgrund Planen för skadliga ämnen syftar till att bereda möjlighet för Värmdö kommun att bedriva ett systematiskt

Läs mer

Syfte Syftet är att definiera och beskriva roller, ansvar och befogenheter för förvaltningens miljö och energiarbete.

Syfte Syftet är att definiera och beskriva roller, ansvar och befogenheter för förvaltningens miljö och energiarbete. Sidan 1 av 201-10-07 sfördelning Syfte Syftet är att definiera och beskriva roller, ansvar och befogenheter för förvaltningens miljö och energiarbete. Roller och ansvar Ansvaret för miljöarbetet följer

Läs mer

Kemikalier. s 69-82 i handboken. Vad är kemikalier?

Kemikalier. s 69-82 i handboken. Vad är kemikalier? s 69-82 i handboken 10 april 2014 Föreläsare Per Nordenfalk Vad är kemikalier? är egentligen allt vi har omkring oss. är ämnen eller blandningar av ämnen. Antingen finns de naturligt i naturen, till exempel

Läs mer

Resurser. Människor. Varför detta? Miljöledning för hållbarhet. Flöden sol, vind, vatten Bestånd

Resurser. Människor. Varför detta? Miljöledning för hållbarhet. Flöden sol, vind, vatten Bestånd Miljöledning för hållbarhet Resurser Flöden sol, vind, vatten Bestånd Lager : olja, mineral, metaller Fonder : skog, åker, grundvatten, vilt Förnyelsebara resurser = räntan på fonderna och flödena Människor

Läs mer

Tips och råd för en GIFTFRI LEKMILJÖ

Tips och råd för en GIFTFRI LEKMILJÖ Tips och råd för en GIFTFRI LEKMILJÖ Barn är särskilt känsliga för kemikalier. Eftersom de rör sig nära golvet och stoppar saker i munnen så är de även mer utsatta för de kemikalier som finns i damm och

Läs mer

UPPHANDLA EN GIFTFRI MILJÖ!

UPPHANDLA EN GIFTFRI MILJÖ! UPPHANDLA EN GIFTFRI MILJÖ! Anna Christiansson och Maria Azzopardi VEM SKA BORT? 1. Politikern 2. Förskolechefen 3. Miljöstrategen 4. Dagisbarnet Jag går på en giftfri förskola! AGENDA Om oss MSR:s databas

Läs mer

Att välja varor och material...

Att välja varor och material... Att välja varor och material... 1 Materialval Byggsektorn är sannolikt den sektor som omsätter störst mängd farliga ämnen. Sektorns syfte med materialvalsarbetet är att: Undvik att bygga in miljöoch hälsofarliga

Läs mer

Kemikalieinspektionens tillsyn av kemikalier i varor

Kemikalieinspektionens tillsyn av kemikalier i varor Kemikalieinspektionens tillsyn av kemikalier i varor Mariana Pilenvik & Frida Ramström Inspektörer Kemikalieinspektionen Innehåll Kort om Kemikalieinspektionen Kemikalier i varor och Giftfri vardag Hur

Läs mer

Operation Giftfri Förskola Ulrika Dahl, chef Miljögifter

Operation Giftfri Förskola Ulrika Dahl, chef Miljögifter Operation Giftfri Förskola Ulrika Dahl, chef Miljögifter Miljögifter på förskolan varför är det viktigt? Studier visar på att inomhusmiljöer är bland de mest exponerade På förskolor: - Hormonstörande ämnen

Läs mer

PRESENTATION AV KOMMISSIONENS MEDDELANDE OM CIRKULÄR EKONOMI. Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency

PRESENTATION AV KOMMISSIONENS MEDDELANDE OM CIRKULÄR EKONOMI. Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency PRESENTATION AV KOMMISSIONENS MEDDELANDE OM CIRKULÄR EKONOMI Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 16-04-21 1 Vad är cirkulär ekonomi? En cirkulär ekonomi bygger på kretsloppssystem

Läs mer

Kommittédirektiv. Kartläggning av bisfenol A i varor och förslag till åtgärder för att minska exponeringen. Dir. 2014:23

Kommittédirektiv. Kartläggning av bisfenol A i varor och förslag till åtgärder för att minska exponeringen. Dir. 2014:23 Kommittédirektiv Kartläggning av bisfenol A i varor och förslag till åtgärder för att minska exponeringen Dir. 2014:23 Beslut vid regeringssammanträde den 20 februari 2014 Sammanfattning En särskild utredare

Läs mer

Förordning (1998:944) om förbud m.m. i vissa fall i samband med hantering, införsel och utförsel av kemiska produkter

Förordning (1998:944) om förbud m.m. i vissa fall i samband med hantering, införsel och utförsel av kemiska produkter Import och exportföreskrifter/kemiska produkter m.m. 1 Förordning (1998:944) om förbud m.m. i vissa fall i samband med hantering, införsel och utförsel av kemiska produkter 1 [4264] Denna förordning innehåller

Läs mer

Guide för hälso- och miljöbedömning vid nyinköp/anskaffning av kemiska produkter

Guide för hälso- och miljöbedömning vid nyinköp/anskaffning av kemiska produkter Guide för hälso- och miljöbedömning vid nyinköp/anskaffning av kemiska produkter Inledning Inom landstingen/regionerna upphandlas centralt kemikalier och kemiska produkter som används i stora volymer.

Läs mer

MILJÖMÅL: GIFTFRI MILJÖ

MILJÖMÅL: GIFTFRI MILJÖ MILJÖMÅL: GIFTFRI MILJÖ Lektionsupplägg: Farliga ämnen i vår vardag Farliga ämnen finns i vår omgivning i textilier, teknikprodukter, livsmedel, kosmetika och rengöringsprodukter. Eleverna får i grupper

Läs mer

Textil. Information/ Krav. Ska/ Bör. Verifiering

Textil. Information/ Krav. Ska/ Bör. Verifiering Miljökrav Till kravställaren Bara krav som är relevanta i förhållande till de textilier som är aktuella ska tas med i Ta bort allt annat. Information/ Verifiering / Bör För intern styrning inom kemiområdet,

Läs mer

Kemikaliekrav för leksaker

Kemikaliekrav för leksaker Kemikaliekrav för leksaker Leksaksseminarium 3 december 2012 Christina Larsson Kemikalieinspektionen - vilka är vi? expertmyndighet under Miljödepartementet Arbetar i Sverige, i Norden inom EU och globalt

Läs mer

PVC-produkter. Tillsyn över detaljhandeln. Februari stockholm.se

PVC-produkter. Tillsyn över detaljhandeln. Februari stockholm.se PVC-produkter Tillsyn över detaljhandeln Februari 2014 stockholm.se PVC produkter Tillsyn över detaljhandeln Februari 2014 Dnr: 2014-001924 Utgivare: Miljöförvaltningen Kontaktperson: Lena Embertsén 3

Läs mer

Förstudie lekplatsutrustning

Förstudie lekplatsutrustning Förstudie lekplatsutrustning - en inventering av utbudet av lekplatsutrustning enligt ramavtal för Göteborg Stad Ett delprojekt inom projektet Giftfritt Göteborg R 2009:12 ISSN 1401-243X VI SKALL STRÄVA

Läs mer

Giftfria inköp. En vägledning för att minska miljögifterna i förskolan

Giftfria inköp. En vägledning för att minska miljögifterna i förskolan Giftfria inköp En vägledning för att minska miljögifterna i förskolan Innehåll En förskola fri från gifter 3 Att tänka på vid inköp 4 Råd för inköp till förskolan 7 Plast 9 Kemikalier och ämnen i vår vardag

Läs mer

Byggsektorns betydande miljöaspekter

Byggsektorns betydande miljöaspekter Byggsektorns betydande miljöaspekter Per Lilliehorn Naturresurser 2 Ekosystem 3 1 Människors hälsa 4 Byggsektorn Tillverkning, försäljning och transport av byggmaterial Ca 90.000 Byggindustrin Ca 230.000

Läs mer

Miljöutmaning 2016. Uppdatering av Stockholms läns landstings utfasningslista för miljöoch hälsofarliga kemikalier 2012-08-29

Miljöutmaning 2016. Uppdatering av Stockholms läns landstings utfasningslista för miljöoch hälsofarliga kemikalier 2012-08-29 Miljöutmaning 2016 Uppdatering av Stockholms läns landstings utfasningslista för miljöoch hälsofarliga kemikalier 2012-08-29 Innehåll SAMMANFATTNING... 2 GENOMFÖRANDE... 3 Hur har kriterierna arbetats

Läs mer

SKRIVELSE: Förslag till författningsändringar - 40, 43 och 45 förordning (2013:253) om förbränning av avfall

SKRIVELSE: Förslag till författningsändringar - 40, 43 och 45 förordning (2013:253) om förbränning av avfall Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Malmö den 31 augusti 2017 SKRIVELSE: Förslag till författningsändringar - 40, 43 och 45 förordning (2013:253) om förbränning

Läs mer

FU 2000 Generella miljökrav - konsulttjänster

FU 2000 Generella miljökrav - konsulttjänster Handling 05.4 Giltig från Versionsnummer Antal sidor 2004-11-01 Utgåva F 5 Diarienummer V04-2866/IN10 0 Antal bilagor Beslutsfattare CS Handläggande enhet, Handläggare S, Urban Ledin Ersätter Utgåva E

Läs mer

för ersättning av hälso- och miljöfarliga kemikalier inom sjukvården Nationella Substitutionsgruppen för kemikalier i varor

för ersättning av hälso- och miljöfarliga kemikalier inom sjukvården Nationella Substitutionsgruppen för kemikalier i varor Substitutionslistan för ersättning av hälso- och miljöfarliga kemikalier inom sjukvården Nationella Substitutionsgruppen för kemikalier i varor Byt vara nu upphandla grön sjukvård Substitutionslista för

Läs mer

Kemikalier i varor. Forskningsprogrammet Emissioner av organiska ämnen från varor i teknosfären (ChEmiTecs)

Kemikalier i varor. Forskningsprogrammet Emissioner av organiska ämnen från varor i teknosfären (ChEmiTecs) Kemikalier i varor Forskningsprogrammet Emissioner av organiska ämnen från varor i teknosfären (ChEmiTecs) Inledning vid slutkonferensen den 9 september 2013 Mona Blomdin Persson Kemikalieinspektionen

Läs mer

Kemikalier. s i handboken. 5 november 2013 Föreläsare Per Nordenfalk

Kemikalier. s i handboken. 5 november 2013 Föreläsare Per Nordenfalk s 69-82 i handboken 5 november 2013 Föreläsare Per Nordenfalk 4. Giftfri miljö "Förekomsten av ämnen i miljön som har skapats i eller utvunnits av samhället ska inte hota människors hälsa eller den biologiska

Läs mer

Hjälp oss att få ett renare vatten! Tillsammans kan vi minska utsläppen av miljögifter

Hjälp oss att få ett renare vatten! Tillsammans kan vi minska utsläppen av miljögifter Tillsammans kan vi minska utsläppen av miljögifter Vet du att din tandkräm, dina jeans och din tvättmaskin kan innehålla miljögifter, det vill säga kemikalier som är farliga för hälsa och miljö? Vet du

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet

Anmälan av miljöfarlig verksamhet Anmälan av miljöfarlig verksamhet Lämna din anmälan till miljöförvaltningen senast sex veckor före du vill starta verksamheten. Vi tar ut en avgift enligt en bestämd taxa för att handlägga din anmälan.

Läs mer