Musikskapandets villkor mellan kulturpolitik, ekonomi och estetik

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Musikskapandets villkor mellan kulturpolitik, ekonomi och estetik"

Transkript

1 Musikskapandets villkor mellan kulturpolitik, ekonomi och estetik Kulturutredningen, och många röster i diskussion om kulturpolitikens utveckling, framhåller allt starkare vikten av entreprenörskap i kulturlivet. En växande kulturekonomisk forskning tillhör kunskapsproduktionen på området. Samtidigt är kulturområdet en på många sätt speciell bransch där varje produkt förväntas vara i någon mening unik, producenten förväntas vara personligt och känslomässigt engagerad och närvarande i produkten, och kraven på individualitet och autenticitet är höga. I detta projekt eftersträvas att med utgångspunkt i musik skapa fördjupad kunskap om villkoren för nutida kulturskapande, samtidigt som de konsekvenser de förändrade sociala och mediala omständigheterna har för minnesinstitutionernas verksamhet ska diskuteras. Projektet är ett samarbete mellan Umeå universitet och Statens Musiksamlingar, Svenskt Visarkiv. Specifika mål Projektet syftar till att undersöka nutida professionaliserat och konstnärligt syftande musikskapande som en process där musiker, konsertsituation och publik samverkar. Utgångspunkten är den skapande musikerns villkor inom en samhällsram där en medveten kulturpolitik, en genomgripande medialisering och en tillväxande upplevelse- och evenemangsbransch utgör viktiga faktorer. Vidare syftar projektet till att formulera nya insamlings- och dokumentationsstrategier för minnesinstitutionerna. Områdesöversikt Musikskaparen producerar musik för att den ska nå en lyssnarskara - men för att musiken ska nå lyssnarna finns det flera vägar som handhas och kontrolleras av andra rollinnehavare: konsert- och festivalarrangörer, producenter på skivbolag och massmediaföretag, förläggare, produktionsbolag etc. Vidare så finns andra aktörer som är viktiga för musikskaparen: sponsorer, kulturpolitiker och deras tjänstemän, kritiker och propagandister (t ex vid branschgemensamma organisationer). Lundberg, Malm och Ronström (2000) använder beteckningarna görare, makare och vetare för att sammanfatta de funktioner som inom olika musikstilar kan vara fördelade på olika sätt. Den svenska populärmusikindustrin finns beskriven av Hallencreutz m fl (2003) med en klustermodell, d v s som ett sammanhängande och samverkande system av separerade

2 uppgifter med olika organisationsformer (skivbolag, produktionsbolag, musikförlag, konsertarrangörer, upphovsrättsorganisationer etc). Som en makromodell av en bransch är den giltig, samtidigt som den riskerar att osynliggöra hur produktutvecklingen musikskapandet inte nödvändigtvis är institutionaliserad, likaså hur musikskaparen som varumärke och som individ relaterar till de olika institutionerna. Någon mer genomgripande analys av liknande karaktär finns inte för det musikskapande som ligger utanför populärmusiken; det är inte heller på samma sätt organiserat som en bransch även om många av arbetsuppgifterna och funktionerna är de samma. Som verktyg för fördelning av uppmärksamhet finns i samhället ett system av genre- och subkulturbeteckningar. Med Pierre Bourdieus begrepp kan vi tala om vissa genrer som har en relativt hög andel kulturellt kapital: klassisk musik, modern konstmusik, jazz, folk- och världsmusik, singer/songwriter, med rock som en mer problematisk genre som spänner från högkulturella ambitioner till ren populärmusik. Genrebeteckningarna inbegriper också vilka former musiken ska gestaltas i (symfoni, svit, rapsodi, ballad etc), likaså vilka förväntningar på och begränsningar för formexperiment och annat nyskapande som blir aktuella. I genreoch subkultursystemen finns också förväntade och favoriserade former för hur publiken ska möta musiken; konsert, festival, CD, ritual. (Jfr Frith 1998). Samtidigt finns också tendensen att alltmer av professionellt musikskapande sker inom andra arenor än det autonoma musiklivet. Musik för film, teater, reklam, datorspel, eller fysiska miljöer (jfr De Nora 2000; Lilliestam 2006) är verksamhetsområden som ökar i betydelse för musikproducenter samtidigt som den prestige som dessa områden ger är mer indirekt. Projektet ansluter till forskning om kultursektorn i vidare bemärkelse, särskilt professionella kulturutövares villkor (Wulff 1998, Mishler 1999, Lagercrantz 1995, Witt 2004, Svenson 2008, Kolk 2009) och om kulturpolitik (Frenander 2005; Harding 2007; Hugoson 2000; Nilsson 2003; Beckman & Månsson 2009). Projektbeskrivning Projektet genomförs i form av fyra delstudier samt ett övergripande syntesarbete.

3 Delprojekt 1 Kulturpolitiska urvalsprocesser I och med införandet av en organiserad statlig kulturpolitik 1974 skapades också gradvis särskilda stödformer för att förverkliga kulturpolitikens intentioner. Dessa har varierande utformning beroende på konstart och syfte, men en grundläggande struktur är att medel utlyses enligt vissa kriterier och enskilda projektansökningar behandlas inom ansökningsomgångar. Projektorienteringen möjliggör för dynamik i kulturlivet (istället för fasta anslag), men det återkommande ansökningsförfarandet med sina urvalsprocesser kan i sin tur skapa mekanismer där vissa former är mer lämpade än andra att få stöd. I detta delprojekt ska detta område undersökas genom analys av ansökningshandlingar (inklusive demoinspelningar) till Kulturrådets fonogramstöd, vilka arkiverats vid svenskt Visarkiv. Därtill ska ett urval av de sökande intervjuas om sina erfarenheter och strategier. Genom de arkiverade ansökningshandlingarna (en skiftlig del och ett ljudprov för varje grupp) kan vi få kunskap om inriktning hos de fria musikgrupperna vad gäller repertoar, publik, målsättningar etc. Vi kan också studera hur de kulturpolitiska riktlinjerna avspeglas i musikproduktionen och den skriftliga presentationen. Delprojekt 2 Musikskapandets praktiker Frågeställning Med utgångspunkt i att musikskapande är en individualiserad process där upphovsmannens personlighet förväntas genomsyra verksamheten, och att musikskapandet huvudsakligen organiseras i form av individuella projekt, ska en delstudie fokusera på hur olika musikskapare bygger upp sin konstnärliga och ekonomiska existens i form av en kombination av verksamheter och projekt. Genom att genomföra ett antal fallstudier där enskilda musiker porträtteras ska följande frågor behandlas: Vilka typer av uppdrag är vanliga? Vilka typer av uppdragsgivare/samarbetspartners agerar musikern gentemot? Vilka former ska uppdraget realiseras i? (T ex ett partitur, en inspelning, en konsert etc)

4 Vilken betydelse har en personlig stil? Vilka förväntningar om traditionstillhörigheter, innovation och användning finns och hur deltar de i den kreativa processen? Som material ska användas djupintervjuer med ett antal musikskapare (tonsättare, musiker, sångare) inom olika genrer (modern konstmusik, elektroakustisk musik, jazz, folkmusik, rockbaserade former, singer/songwriter etc). Intervjuerna byggs till dels upp kring respektive persons verklista/cv. Vidare används presentationer på hemsidor, CD-utgåvor, pressmaterial m m. Delprojekt 3 Festivalisering Till musikskapandets villkor hör vilka former samhället erbjuder för att iscensätta möten med en publik, och de förväntningar och möjligheter på musikens utformning och innehåll sådana situationer skapar. En kraftfull tendens i musiklivet de senaste decennierna är festivalernas ökade betydelse i relation till det kontinuerliga konsertlivet vilket illustrerar både hur musiken alltmer blivit del av ett evenemangs- och turismtänkande, och de fasta ensemblernas minskade roll som konstnärligt drivande instans i jämförelse med det individuella entreprenörskapet. Festivalernas betydelse är föga undersökt (jfr dock Karlsen 2007 om Festspel i Pite Älvdal, ur musikpedagogiskt perspektiv). I detta delprojekt ska festivalformens betydelser studeras ur flera perspektiv. Vad har den ökade förekomsten av festivaler betytt i musiklivet, på en musikalisk nivå vilka stilar, genrer, former, egenskaper lyfts fram, vilka är svåra att använda i festivalens form, hur har former anpassats efter festivalformatet? Social nivå hur sker mötet mellan musiker, musik och publik, har rollförväntningar förändrats, har musik förändrats? Vad betyder festivalformatet för enskilda musiker (lansering, status etc)? Vilka betydelser har kursverksamhet, workshops etc? Ekonomisk nivå har professionalisering ökat/förändrat karaktär, vilka kontrollerar ekonomi och sätter ramar/påverkar ekonomiska och estetiska beslut, vilka kringarrangemang flätas in/påverkas av festivalformen?

5 Organisatorisk nivå hur förankras festivalen i kontinuerliga strukturer såsom kulturnämnder, musikföreningar etc? Vilka nätverk skapas och upprätthålls kring festivaler? Kultursemiotisk nivå vilka symbolvärden aktualiseras, sker omtolkning och omladdning av musikformer? Geografisk nivå hur bidrar festivaler till att skapa och omdefiniera platser, deras status och självbilder? Material Intervjuer med olika aktörer: musiker, festivalledningar, musikföreningar, kulturpolitiker och tjänstemän. Frågelistor/enkäter till samma kategorier. Bild/ljuddokumentationer och insamling av tryckt etc material från ett urval festivaler under projektperioden samt intervjuer före och efter. Dokumentationer från genomförda festivaler i den mån det finns sådant material tillgängligt (urval i samråd med festival) Delprojekt 4 Kollektiva och individuella identiteter I det nutida samhället är individen inte endast statsmedborgare, utan också delaktig i en mängd kollektiva identiteter under och över de statliga gränserna (se t ex de los Reyes m fl 2005). Musik har blivit en viktig arena för att exponera kollektiva identiteter vilka kan utgå från olika kategoriseringar och t ex handla om etnicitet, ungdom, genusmedvetenhet, sexualitet. Här ställs särskilda förväntningar på den individuelle musikskaparens bakgrund, agerande och kommunikation av medvetenhet ofta formulerat i termer av autenticitet. Musikaliskt innebär detta framför allt två typer av förväntningar: den om tydligt innehåll i musiken, och den om att bygga på och utveckla traditioner från förebilder. Under de senaste åren har också kulturpolitiken kommit att ställas under granskning avseende jämställdhet samt etnisk integration och mångfald (SOU 2006:42; Pripp m fl 2005, Egeland 2007) vilket ytterligare aktualiserar identitetsrelaterade frågor. Samtidigt finns en tankefigur om att konstnärer ska vara självständiga och individuellt kreativa, vilket innebär att enskilda musiker

6 kan hamna i en form av offentlig identitetskonflikt hur ska kollektiva symboler inordnas i ett individuellt uttryck? I detta delprojekt ska dessa spänningar mellan individuell kreativitet och kollektiva identiteter studeras genom ett antal case studies enskilda musiker och grupper utifrån följande frågeställningar: Finns det generella likheter i musikskapande som relateras till olika kollektiva identiteter? Vilka möjligheter och begränsningar ligger i att musiker identifierar sig/identifieras med en viss kategori eller grupp? Vilket kulturpolitiskt värde tillskrivs musikskapande som tydligt relaterar till en samhällsgrupp, och hur går det till när sådant värde formuleras? Kan enskilda musiker skapa intersektionella lösningar där flera identitetstillhörigheter aktualiseras i musikskapandet? Material Intervjuer med musikskapare som huvudsakligen eller delvis arbetat med identitetsfrågor i sin musik eller på annat sätt förknippats med en kollektiv identitet, samt analys av deras musik [exempelvis Karin Rehnqvist, Koo-koos (genus), Glesbygd n, Ronny Eriksson (regional identitet), Sofia Jannok (etnisk /samisk/ identitet).] Motsvarande jämförelsematerial från musiker som inte har motsvarande offentliga framtoning. Styr- och policydokument från kulturpolitiska aktörer. Projektsyntes De olika delprojekten överlappar delvis varandra och kommer att integreras med varandra från projektets start. Följande problemområden ska bevakas inom alla delprojekt för att sedan sammanfattas i syntesrapport: Professionellt eget skapande kontra konsultverksamhet i vilken utsträckning förväntas musikskapare också vara konsulter, ledare av workshops etc, lärare, föreläsare? (jfr Finnegan 1989; Lundberg, Malm & Ronström 2000) Tradition och kulturarv - hur väsentligt är det att musikskapandet kan placeras in i en traditionskedja? Var och hur sker i så fall traderandet? Utbildning? Vilka krav ställs på offentliga arkivmyndigheter? (jfr Åkesson 2008) Medialisering som tendens inom musiklivet och musikskapandet och Musikskapande som del av medialiseringen (jfr Lundberg, Malm & Ronström 2000)

7 Högt och lågt, konst- och populärmusik hur balanseras krav på popularisering med risk för anklagelser för kommersialisering? (jfr Bjurström 1997, Lilliestam 2006, Huyssen 1986) Vidare ska de olika delprojekten kartlägga vilka olika typer av mediapresentationer och dokumentationer som skapas i musikernas verksamhet, utvärdera deras lämplighet och begränsningar som forskningsmaterial och skissera strategier för minnesinstitutioner. Se även nedan under genusaspekter. Teori Utgångspunkten för projektet är ett musiketnologiskt synsätt (Nettl 2005) där musikutövandet som process är centralt (jfr Finnegan 1989, Small 1998). Pierre Bourdieus teorier och metodik kring kulturella fält (Bourdieu 1993, 1996, Broady 1998; se även Becker 1982) kommer i tillämpliga sammanhang att beaktas. Här finns musiker, kritiker och andra aktörer som söker att positionera sig i relation till varandra. Genrer och enskilda musikstycken är ordnade i statushierarkier och förknippas med sociala positioner; genrer tenderar också att bilda autonoma fält med sina egna interna värdeskalor. Projektet är också inspirerat av senmodernitetsteori (Fornäs 1995, Giddens 1999, Beck 2002, de los Reyes m fl 2005) med betoningen på identitetsfrågor och medialisering. Diskursanalys blir också en viktig teoretisk ansats (se Fairclough 1995, Hall 1997). Diskursanalysen kommer att ske på flera olika nivåer; dels på överordnad samhällsnivå där det går att urskilja flera diskurser om hur musik ska verka, dels inom olika snävare definierade fält där en dominerande diskurs utgör ramen för inrättandet av maktpositioner. Genusaspekter Generellt ska projektet innefatta en lydhördhet för intersektionella samband där kön men även t ex etnicitet, ålder, yrke, sexualitet och religion beaktas. Musik är ett område som är starkt genomsyrat av många könsstrukturerande principer; den faktiska och förväntade könsfördelningen bland musiker, könsrelatering av instrument, fördelningen inom kreativa och reproduktiva roller ( tonsättare exekutör etc), sångtexters teman och subjektpositioner, musikteorins beköning av teman och rytmer etc. Även genrer, stilar och repertoarer kan bära

8 en tydlig tillskriven beköning, relaterat till innehåll, utövare eller publik. Musik är också en offentlig arena där genussystem utmanas och problematiseras. Projektet kommer följaktligen att aktualisera genusaspekter på många olika sätt. Tilläggas ska att i valet av intervjupersoner och case studies ska en jämn könsfördelning eftersträvas; tydliga obalanser inom t ex olika genrer ska problematiseras och analyseras. Särskild uppmärksamhet ska riktas mot om och hur genusaspekter bearbetas konstnärligt i musiklivet (t ex särskilda jämställdhetsprojekt, utvecklande av feministisk musik, alibi - tendenser). Reviderad tidsplan 2010 termin 1: övergripande metodarbete (AA) 2010 termin 2: samtliga delprojekt inleds 2011: delprojekten slutförs 2012: syntesarbete (AA) Arvidsson har huvudansvar för delprojekt 2, syntesarbete samt övergripande projektansvar. Lundberg har huvudansvar för delprojekt 1, Lindström delprojekt 3, Nordström delprojekt 4. Projektets betydelse Projektet syftar till att ge en fördjupad förståelse av musikskapandets vardag och viktiga samhällsfaktorer som påverkar estetiska val och beslut, något som torde vara av stor vikt i kulturpolitiska sammanhang. Vidare syftar projektet till att ge underlag för minnesinstitutioner att fastställa dokumentations- och insamlingsstrategier som tar hänsyn till det samtida samhällets individualiserings- och medialiseringsprocesser och till upplevelseindustrin som konstnärlig verkningsram. Litteratur Arvidsson, Alf 2008: Musik och politik hör ihop: diskussioner, ställningstaganden och musicerande Hedemora:Gidlunds. Beck, Ulrich 2000: Risksamhället: På väg mot en annan modernitet. Göteborg: Daidalos. Becker, Howard S 1982: Art Worlds. Berkeley: University of California Press. Beckman, Svante & Sten Månsson (red) 2009: Kultursverige 2009: problemanalys och statistik. Linköping:SweCult. Berger, Harris M & Giovanna P Del Negro 2004: Identity and Everyday Life: Essays in the study of folklore, music, and popular culture. Middletown: Wesleyan University Press. Bjurström, Erling 1997: Högt och lågt:smak och stil i ungdomskulturen. Umeå.

9 Bourdieu, Pierre 1984: Distinction: A Social Critique of the Judgement of Taste. London: Routledge & Kegan Paul. Bourdieu, Pierre 1993: The field of cultural production: Essays on art and literature. Cambridge. Bourdieu, Pierre 1996: The rules of art:genesis and structure of the literary field. Cambridge. Broady, Donald (red) 1998: Kulturens fält: En antologi. Göteborg: Daidalos. de los Reyes, Paulina, Irene Molina & Diana Mulinari Maktens (o)lika förklädnader. Kön, klass & etnicitet i det postkoloniala Sverige. Stockholm: Bokförlaget Atlas. DeNora, Tia 2000: Music in Daily Life. Cambridge: Cambridge UP. Egeland, Helene 2007: Det ekte, det gode og det coole : Södra teatern og den dialogiske formasjonen av mangfoldsdiskursen. Linköping: Linköpings universitet. Fairclough, Norman 1995: Media Discourse. London: Edward Arnold. Finnegan, Ruth 1989: The hidden musicians: music-making in an English town. Cambridge: Cambridge UP. Fornäs, Johan 1995: Cultural Theory and Late Modernity. London: Sage. Frenander, Anders 2005: Kulturen som kulturpolitikens stora problem: Diskussionen om svensk kulturpolitik under 1900-talet. Hedemora: Gidlunds. Frith, Simon 1998: Performing Rites: Evaluating Popular Music. Oxford: Oxford University Press. Giddens, Anthony 1999: Modernitet och självidentitet: Självet och samhället i den senmoderna epoken. Göteborg: Daidalos. Hall, Stuart (ed) 1997: Representation: Cultural representations and Signifying Practices. London: Sage. Harding, Tobias 2007: Nationalising Culture. The Reorganisation of National Culture in Swedish Cultural Policy Linköping. Hugoson, Rolf 2000: Vad är kulturpolitik? En fråga om retorik. Umeå: Statsvetenskapliga institutionen, Umeå universitet. Huyssen, Andreas 1986: After the Great Divide: Modernism, Mass Culture, Postmodernism. Bloomington : Indiana Univ. Press. Högkultur som subkultur? Inledande anföranden vid ett seminarium i Börssalen den 29 mars Stockholm: Svenska Akademien/Norstedts Akademiska förlag. Hallencreutz, Daniel; Per Lundequist, Anders Malmberg 2003 : Populärmusik från Svedala: näringspolitiska lärdomar av det svenska musikklustrets framväxt. Stockholm: SNS Förlag. Hansen, Kjell 2003: Festivaler, platslighet och det nya Europa. I Hansen, Kjell & Karin Salomonsson (red): Fönster mot Europa: Platser och identiteter. Lund:Studentlitteratur, s Karlsen, Sidsel 2007: The Music Festival as an Arena for Learning: Festspel i Pite Älvdak and Matters of Identity. Piteå: Luleå tekniska Universitet, Musikhögskolan i Piteå. Kolk, Jaan 2009: Den svårfångade frilansaren. I Beckman & Månsson Lagerkrantz, Marika 1995: Den andra rollen: ett fältarbete bland skådespelare, regissörer och roller. Stockholm: Carlssons. Lilliestam, Lars 2006: Musikliv: Vad människor gör med musik och musik med människor. Göteborg:Bo Ejeby förlag. Lundberg, Dan; Krister Malm och Owe Ronström 2000: Musik, medier, mångkultur. Hedemora: Gidlunds. Mishler, Elliot G 1999: Storylines: Craftartists' Narratives of Identity. Cambridge: Harvard University Press. Nilsson, Sven 2003: Kulturens nya vägar: Kultur, kulturpolitik och kulturutveckling i Sverige. Malmö:Polyvalent.

10 Pripp, Oscar; Emil Plisch & Saara Printz Werne 2005: Tid för mångfald : en studie av de statligt finansierade kulturinstitutionernas arbete med etnisk och kulturell mångfald, genomför av Mångkulturellt centrum, Botkyrka, på uppdrag av Kulturdepartementet. Reksten, Connie 2008: When Poetry Takes Place: On Olav H Hauge, Literature, and Festival. Ethnologia Scandinavica, pp Small, Christopher 1998: Musicking : the meanings of performing and listening. Hanover:University Press of New England. SOU 2006:42 Plats på scen. Kulturdepartementet: Kommittén för jämställdhet inom scenkonstområdet. Svenson, Per 2008: Konstnärerna i kulturpolitiken: En utredning om konstnärer, kulturpolitik och arbetsmarknad. Stockholm: Konstnärsnämnden. Toynbee, Jason: Making Popular Music: Musicians, Creativity and Institutions. London: Arnold. Witt, Ann-Katrin 2004: Konsthantverkare, genus och omvänd ekonomi Om hinder och möjligheter att agera på konsthantverkets arena. Lund: Sociologiska institutionen. Wulff, Helena: Ballet across borders: career and culture in the world of dancers. Oxford: Berg. Åkesson, Ingrid 2007: Med rösten som instrument: perspektiv på nutida svensk vokal folkmusik. Stockholm: Svenskt Visarkiv.

Referenser Ambjörnsson, F. (2006). Vad är queer? Stockholm: Natur och kultur.

Referenser Ambjörnsson, F. (2006). Vad är queer? Stockholm: Natur och kultur. Referenser Ambjörnsson, F. (2006). Vad är queer? Stockholm: Natur och kultur. Battersby, C. (1989). Gender and genius: towards a feminist aesthetics. London: Women's Press. Brown, W. (1995). States of

Läs mer

Forskningsprogrammet Musikskapandets villkor. Umeå universitet. Alf Arvidsson. Musik som social process: modeller för förståelse. Version 1/2010-03-01

Forskningsprogrammet Musikskapandets villkor. Umeå universitet. Alf Arvidsson. Musik som social process: modeller för förståelse. Version 1/2010-03-01 Forskningsprogrammet Musikskapandets villkor Umeå universitet Alf Arvidsson Musik som social process: modeller för förståelse Version 1/2010-03-01 Musik som kommunikationsprocess. Inom ämnet Informationsteknik

Läs mer

Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE

Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den

Läs mer

Musik. Centralt innehåll. I årskurs 1 3

Musik. Centralt innehåll. I årskurs 1 3 Musik Musik finns i alla kulturer och berör människor såväl kroppsligt som tanke- och känslomässigt. Musik som estetisk uttrycksform används i en mängd sammanhang, har olika funktioner och betyder olika

Läs mer

Betyg i årskurs 6. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet musik

Betyg i årskurs 6. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet musik Betyg i årskurs 6 Betyg i årskurs 6, respektive årskurs 7 för specialskolan, träder i kraft hösten 2012. Under läsåret 2011/2012 ska kunskapskraven för betyget E i slutet av årskurs 6 respektive årskurs

Läs mer

3.8 MUSIK. Syfte. Centralt innehåll

3.8 MUSIK. Syfte. Centralt innehåll 3.8 SIK Musik finns i alla kulturer och berör människor såväl kroppsligt som tanke och känslomässigt. Musik som estetisk uttrycksform används i en mängd sammanhang, har olika funktioner och betyder olika

Läs mer

använda ämnesspecifika ord, begrepp och symboler.

använda ämnesspecifika ord, begrepp och symboler. MUSIK Musik finns i alla kulturer och berör människor såväl tanke- som känslomässigt. Musik som estetisk uttrycksform används i en mängd sammanhang, har olika funktioner och betyder olika saker för var

Läs mer

År 1-3 År 4-6 År 7-9

År 1-3 År 4-6 År 7-9 MUSIK LGR 11 Musik finns i alla kulturer och berör människor såväl kroppsligt som tanke- och känslomässigt. Musik som estetisk uttrycksform används i en mängd sammanhang, har olika funktioner och betyder

Läs mer

Estetiska programmet (ES)

Estetiska programmet (ES) Estetiska programmet (ES) Estetiska programmet (ES) ska utveckla elevernas kunskaper i och om de estetiska uttrycksformerna och om människan i samtiden, i historien och i världen utifrån konstnärliga,

Läs mer

Del ur Lgr 11: kursplan i musik i grundskolan

Del ur Lgr 11: kursplan i musik i grundskolan Del ur Lgr 11: kursplan i musik i grundskolan 3.8 Musik Musik finns i alla kulturer och berör människor såväl kroppsligt som tanke- och känslomässigt. Musik som estetisk uttrycksform används i en mängd

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN Masterprogram Contemporary Performance and Composition (CoPeCo), 120 högskolepoäng

UTBILDNINGSPLAN Masterprogram Contemporary Performance and Composition (CoPeCo), 120 högskolepoäng UTBILDNINGSPLAN Masterprogram Contemporary Performance and Composition (CoPeCo), 120 högskolepoäng Master in Contemporary Performance and Composition (CoPeCo), 120 credits 1. Identifikation 1.1. Masterprogram

Läs mer

KONST OCH KULTUR. Ämnets syfte

KONST OCH KULTUR. Ämnets syfte KONST OCH KULTUR Ämnet konst och kultur är till sin karaktär tvärvetenskapligt. Det har sin bas inom estetik, idéhistoria, historia, arkitektur samt dans-, film-, konst-, musik- och teatervetenskap. I

Läs mer

Kursintroduktion. Karlstad 25 augusti 2015

Kursintroduktion. Karlstad 25 augusti 2015 Kursintroduktion Karlstad 25 augusti 2015 Kontakt Peter Almerud peter.almerud@gmail.com 0733-561223 Lärandemål Efter avslutad kurs skall studenten kunna q redogöra för olika skeden i framväxten av kulturpolitiken

Läs mer

Den fria tidens lärande

Den fria tidens lärande Huvudämne Den fria tidens lärande Lärarutbildningen, Malmö högskola www.mah.se/lut/bus I huvudämnet Fria Tidens Lärande utbildas man till en modern fritidspedagog som arbetar både i och utanför skolan.

Läs mer

Genusvetenskap GR (A), Feministisk teori och intersektionella maktanalyser A2, 15 hp

Genusvetenskap GR (A), Feministisk teori och intersektionella maktanalyser A2, 15 hp 1 (5) Kursplan för: Genusvetenskap GR (A), Feministisk teori och intersektionella maktanalyser A2, 15 hp Gender Studies BA (A), Feminist Theory and Intersectional Power Analysis A2, 15 credits Allmänna

Läs mer

Målet med undervisningen är att eleverna ska ges förutsättningar att:

Målet med undervisningen är att eleverna ska ges förutsättningar att: Musik Målet med undervisningen är att eleverna ska ges förutsättningar att: o spela och sjunga i olika musikaliska former och genrer o skapa musik samt gestalta och kommunicera egna musikaliska tankar

Läs mer

Se möjligheter. Skapa studiemo*verade elever. Skapa en a(rak*v skola. Skapa en röd tråd genom alla stadier. Skapa en a(rak*v tjänst

Se möjligheter. Skapa studiemo*verade elever. Skapa en a(rak*v skola. Skapa en röd tråd genom alla stadier. Skapa en a(rak*v tjänst Team Västerås Lars Nordin Rektor Se möjligheter Skapa en a(rak*v skola Skapa studiemo*verade elever Skapa en a(rak*v tjänst Skapa en röd tråd genom alla stadier Vi söker nu en studie- och yrkesvägledare

Läs mer

Vår verksamhets plan

Vår verksamhets plan Vår verksamhets plan upswedens verksamhet bygger på en grundsyn att musik kan användas som ett verktyg för att öka människors förståelse för sig själva, sin omvärld och ge en känsla av sammanhang samtidigt

Läs mer

ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Musik

ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Musik ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Musik Övergripande Mål: spela och sjunga i olika musikaliska former och genrer, skapa musik samt gestalta och kommunicera egna musikaliska tankar och idéer, och analysera

Läs mer

Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011. Lgr 11 kursplan musik

Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011. Lgr 11 kursplan musik Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011 Lgr 11 kursplan musik Förmågor: - spela och sjunga i olika musikaliska former och genrer, - skapa musik samt gestalta och kommunicera egna

Läs mer

Kulturentreprenörskap

Kulturentreprenörskap Kulturentreprenörskap Din väg in i kultursektorn Fotografi: Evelina Liliequist Varför du ska läsa kulturentreprenörskap! Programmet för kulturentreprenörskap riktar sig till dig som vill starta företag

Läs mer

Kultursamverkansmodellen så funkar den!

Kultursamverkansmodellen så funkar den! Kultursamverkansmodellen så funkar den! www.regionostergotland.se Sedan 2012 ingår Östergötland i den nationella kultursamverkansmodellen. Från och med 2013 är samtliga län, utom Stockholm, med i modellen.

Läs mer

MUSIK. Läroämnets uppdrag

MUSIK. Läroämnets uppdrag 1 MUSIK Läroämnets uppdrag Musikundervisningens uppdrag är att skapa förutsättningar för mångsidig musikalisk aktivitet och ett aktivt kulturellt deltagande. Undervisningen hjälper eleven tolka musikens

Läs mer

Konstnärligt kandidatprogram i musik, musikproduktion, 180 högskolepoäng

Konstnärligt kandidatprogram i musik, musikproduktion, 180 högskolepoäng UTBILDNINGSPLAN Konstnärligt kandidatprogram i musik, musikproduktion, 180 högskolepoäng Bachelor s Programme in Music, with a specialization in Music Production, 180 higher education credits. BESLUT Utbildningsnivå:

Läs mer

Litteraturlista, Teaterns Teori och Praktik, Grundkurs, Delkurs 6

Litteraturlista, Teaterns Teori och Praktik, Grundkurs, Delkurs 6 Litteraturlista, Teaterns Teori och Praktik, Grundkurs, Delkurs 6 Till föreläsning 1 Sven Nilsson: Kulturens nya vägar, s 106-122, 231-302 Kulturutredningen SOU 2009:16: Grundanalys, kapitel 1-6, s 35-296

Läs mer

- kulturpolitiska handlingsprogrammet- Timrå kommuns kulturpolitiska handlingsprogram - 1 -

- kulturpolitiska handlingsprogrammet- Timrå kommuns kulturpolitiska handlingsprogram - 1 - - kulturpolitiska handlingsprogrammet- Timrå kommuns kulturpolitiska handlingsprogram - 1 - - 2 - - kulturpolitiska handlingsprogrammet- Innehållsförteckning Inledning...5 Kommunens kulturstrategi...6

Läs mer

Sociologi GR (B), 30 hp

Sociologi GR (B), 30 hp 1 (6) Kursplan för: Sociologi GR (B), 30 hp Sociology Ba (B), 30 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression SO047G Sociologi Grundnivå (B) Inriktning (namn) Högskolepoäng

Läs mer

Kulturnämndens riktlinjer för kulturstöd till det fria kulturlivet

Kulturnämndens riktlinjer för kulturstöd till det fria kulturlivet Kulturnämndens riktlinjer för kulturstöd till det fria kulturlivet Göteborgs Stads styrsystem Utgångspunkterna för styrningen av Göteborgs Stad är lagar och författningar, den politiska viljan och stadens

Läs mer

Riktlinjer för Region Östergötlands kulturstipendier

Riktlinjer för Region Östergötlands kulturstipendier Riktlinjer för Region Östergötlands kulturstipendier Sökbara stipendier Handläggare: Bo Olls Verksamhet: Enheten för kultur och kreativitet, ledningsstaben Datum: 2016-02-17 Diarienummer: RUN 2015-429

Läs mer

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010 1(3) Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010 Syfte Statens kulturråd (Kulturrådet) och Gotlands kommun vill gemensamt utveckla samverkan

Läs mer

Policy barn- och ungdomsverksamhet. Musikverkets uppdrag

Policy barn- och ungdomsverksamhet. Musikverkets uppdrag Policy barn- och ungdomsverksamhet Musikverkets uppdrag I Musikverket ingår Musik- och teaterbiblioteket, Svenskt visarkiv och Caprice Records, Scenkonstmuseet, Elektronmusikstudion, och Musikplattformen.

Läs mer

RÅD FRÅN EN ENAD SCENKONSTBRANSCH TILL EN KOMMANDE KULTURMINISTER

RÅD FRÅN EN ENAD SCENKONSTBRANSCH TILL EN KOMMANDE KULTURMINISTER RÅD FRÅN EN ENAD SCENKONSTBRANSCH TILL EN KOMMANDE KULTURMINISTER TA VARA PÅ SCENKONSTENS MÖJLIGHETER! Kulturen var inte valets viktigaste fråga, men nu är det dags att lyfta fram den. Den kommande regeringen

Läs mer

Utdrag ur Riktlinjer för regionalt kulturstöd antagna av Driftnämnd Kultur och skola att gälla från 2016:

Utdrag ur Riktlinjer för regionalt kulturstöd antagna av Driftnämnd Kultur och skola att gälla från 2016: 1(6) Utdrag ur Riktlinjer för regionalt kulturstöd antagna av Driftnämnd Kultur och skola 2015-05-07 att gälla från 2016: Regionalt kulturstöd Projektet ska avse regional verksamhet och/eller vara av regionalt

Läs mer

Avtal 1 LÅNGSIKTIGT UPPDRAG

Avtal 1 LÅNGSIKTIGT UPPDRAG Avtal mellan Stockholms läns landsting genom kulturnämnden, nedan kallat landstinget, och den ekonomiska föreningen Stockholms Läns Blåsarsymfoniker (SLB), rörande driften av regional musikverksamhet i

Läs mer

Litteraturlista för SOCA04, Sociologi: Fortsättningskurs gällande från och med höstterminen 2015

Litteraturlista för SOCA04, Sociologi: Fortsättningskurs gällande från och med höstterminen 2015 Litteraturlista för SOCA04, Sociologi: Fortsättningskurs gällande från och med höstterminen 2015 Litteraturlistan är fastställd av Sociologiska institutionens styrelse 2015-03- 05 att gälla från och med

Läs mer

UTVÄRDERING AV LIVECHECKEN

UTVÄRDERING AV LIVECHECKEN KULTURFÖRVALTNINGEN KULTURSTRATEGISKA AV DELNINGEN SID 1 (5) 2010-09-28 pm Ärendets beredning Ärendet har handlagts inom den kulturstrategiska avdelningen. Bakgrund I budgettexten för 2008 fick kulturförvaltningen

Läs mer

Kommittédirektiv. En nationell strategi för den kommunala musik- och kulturskolan. Dir. 2015:46. Beslut vid regeringssammanträde den 30 april 2015

Kommittédirektiv. En nationell strategi för den kommunala musik- och kulturskolan. Dir. 2015:46. Beslut vid regeringssammanträde den 30 april 2015 Kommittédirektiv En nationell strategi för den kommunala musik- och kulturskolan Dir. 2015:46 Beslut vid regeringssammanträde den 30 april 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska ta fram förslag till

Läs mer

Kulturbegrepp, kulturteori, kulturhistoria, 15 hp

Kulturbegrepp, kulturteori, kulturhistoria, 15 hp Q Linköpings universitet Tema Kultur och samhälle 2012-08-23 Forskarutbildningskurs, ht 2012 Kulturbegrepp, kulturteori, kulturhistoria, 15 hp Concepts of Culture in Theory and History, 15 credits Kursansvarig

Läs mer

Kulturplan

Kulturplan Dokumenttyp och beslutsinstans Plan år Dokumentansvarig Maria Bäckersten Dokumentnamn Kulturplan 2018-2020 Tjörns kommun Dokumentet gäller för [Klicka och skriv] Fastställd/Upprättad /2018-04-2 Giltig

Läs mer

1(5) Regeringskansliet Kulturdepartementet Enheten för medier, film och idrott Martin Persson

1(5) Regeringskansliet Kulturdepartementet Enheten för medier, film och idrott Martin Persson 1(5) Regeringskansliet Kulturdepartementet Enheten för medier, film och idrott Martin Persson Remissvar SOU 2012:59 (Nya villkor för public service) Föreningen svenska tonsättare (FST) organiserar sedan

Läs mer

Estetiska arbetsformer i teori och praktik. Tarja Häikiö

Estetiska arbetsformer i teori och praktik. Tarja Häikiö Estetiska arbetsformer i teori och praktik Tarja Häikiö 2007-09-20 Bildningsuppdraget Kunskapande = kunskap och skapande De fyra F:en har blivit sex F Fakta, Förståelse, Färdighet, Förtrogenhet Fantasi

Läs mer

~ Gävleborg Ankom

~ Gävleborg Ankom Ankom 2016-11- 1 7 1(7) För åtgärd w,~ För kännedom Uppdragsöverenskommelse 2017 REGION GÄVLEBORG Gävle Symfoniorkester Gävle kommun och Region Gävleborg, kultur- och kompetensnämnden har träffat följande

Läs mer

DIVISION Kultur och utbildning

DIVISION Kultur och utbildning Kultursamverkansmodellen i Norrbotten Nyheter i kulturpolitiken efter beslut 16.12 2009 om kulturpropositionen Tid för Kultur 2009/10:3 Nya nationella kulturpolitiska mål Ny analysmyndighet för uppföljning

Läs mer

Kulturrådets strategi för internationell verksamhet 2011 2013

Kulturrådets strategi för internationell verksamhet 2011 2013 Beslutsbilaga 2011-02-16 S 2011:17 KUR 2011/888 Kulturrådets strategi för internationell verksamhet 2011 2013 Inledning Internationaliseringen av svenskt kulturliv är viktig av en rad olika skäl. Den konstnärliga

Läs mer

Sociologi GR (B), 30 hp

Sociologi GR (B), 30 hp 1 (6) Kursplan för: Sociologi GR (B), 30 hp Sociology Ba (B), 30 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression SO047G Sociologi Grundnivå (B) Inriktning (namn) Högskolepoäng

Läs mer

Guide för sökande av bidraget KREATIVA PLATSER. en del av satsningen Äga rum

Guide för sökande av bidraget KREATIVA PLATSER. en del av satsningen Äga rum Guide för sökande av bidraget KREATIVA PLATSER en del av satsningen Äga rum 1 SAMMANFATTNING Vad är Kreativa platser? Vad är syftet med stödet? Vem kan söka? För vad kan man söka? Vilka områden kan söka?

Läs mer

Centralt innehåll. Estetisk framställning. Material, redskap och tekniker. Estetisk verksamhet i samhället. Ämnesspecifika begrepp

Centralt innehåll. Estetisk framställning. Material, redskap och tekniker. Estetisk verksamhet i samhället. Ämnesspecifika begrepp ESTETISK VERKSAMHET Estetisk verksamhet är viktig för människors sätt att tänka, lära och uppleva sig själva och omvärlden. Vi omges ständigt av olika estetiska uttrycksformer som ger oss olika estetiska

Läs mer

2. Kulturpolitiska prioriteringar

2. Kulturpolitiska prioriteringar 2. Kulturpolitiska prioriteringar 2A. Stärkt kulturell infrastruktur 2B. Förbättrade villkor för konstnärligt skapande 2C. Kulturlivet med särskilt fokus på barn och unga 2D. Ökad tillgång och tillgänglighet

Läs mer

Skolverkets kursplan i ämnet - Musik. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet musik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Skolverkets kursplan i ämnet - Musik. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet musik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Skolverkets kursplan i ämnet - Musik Musik finns i alla kulturer och den berör oss såväl kroppsligt som tankemässigt och känslomässigt. Musik är en estetisk uttrycksform som används i en mängd sammanhang,

Läs mer

Kultur och social hållbarhet

Kultur och social hållbarhet Kultur och social hållbarhet att implementera en kulturstrategi för hållbar stadsutveckling JONAS ALWALL UNIVERSITETSLEKTOR I INTERNATIONELL MIGRATION OCH ETNISKA RELATI ONER ( IMER), I NSTITUTIONEN FÖR

Läs mer

Musik. Ämnets syfte och roll i utbildningen

Musik. Ämnets syfte och roll i utbildningen Musik Ämnets syfte och roll i utbildningen Musiken är djupt förankrad i människan och genomsyrar i rika och varierande former alla kulturer. Musik förenar och engagerar tanke och känsla på ett direkt och

Läs mer

Musik Sång och musicerande

Musik Sång och musicerande Sång och musicerande utvecklar kunskaper på instrument och i sång som en grund för musicerande enskilt och i grupp och för fortsatt självständig vidareutveckling i musik, utvecklar tillit till den egna

Läs mer

Förslag till uppdrags- och måldokument för Konstnärsnämndens Internationella musikprogram

Förslag till uppdrags- och måldokument för Konstnärsnämndens Internationella musikprogram Bilaga KN 2012/6868 Förslag till uppdrags- och måldokument för Konstnärsnämndens Internationella musikprogram Konstnärsnämnden har fått regeringens uppdrag att utveckla former för internationellt kulturutbytet

Läs mer

Utbildningen förbereder för vidare studier på avancerad nivå, konstnärlig magister eller konstnärlig master.

Utbildningen förbereder för vidare studier på avancerad nivå, konstnärlig magister eller konstnärlig master. Dansarutbildningen, 180 hp/ Programme in Dance Performance, 180 ECTS Konstnärlig Kandidatexamen, 180 hp/ Degree of Bachelor of Arts, 180 ECTS UTBILDNINGSPLAN Fastställd av Danshögskolans utbildningsnämnd

Läs mer

Handlingsplan avseende Skapande skola år i Gislaveds kommun

Handlingsplan avseende Skapande skola år i Gislaveds kommun 2014-01-31 1 [5] Handlingsplan avseende Skapande skola år 2014-2015 i Gislaveds kommun Gislaveds kommuns handlingsplan har sin utgångspunkt i läroplanen och barnoch utbildningsförvaltningens strategi,

Läs mer

Ansökan om årligt Kulturellt verksamhetsstöd föreningar och organisationer

Ansökan om årligt Kulturellt verksamhetsstöd föreningar och organisationer Ansökan om årligt Kulturellt verksamhetsstöd föreningar och organisationer 201 Sökande Organisation eller motsvarande Organisationsnummer c/o Telefon Mobil Fax Ev. hemsida Bank-/post-/konto-/giro-nummer

Läs mer

Kulturproduktionens villkor - introduktion. Karlstad 20 januari 2014

Kulturproduktionens villkor - introduktion. Karlstad 20 januari 2014 Kulturproduktionens villkor - introduktion Karlstad 20 januari 2014 Peter Almerud peter.almerud@gmail.com Tel. 0733 56 12 23 Lärandemål Efter avslutad kurs skall studenten kunna: o använda kulturpolitiska

Läs mer

Genusforskning i korta drag. Vetenskapsrådets kommitté för genusforskning

Genusforskning i korta drag. Vetenskapsrådets kommitté för genusforskning Genusforskning i korta drag Vetenskapsrådets kommitté för genusforskning Genusforskning i korta drag Vetenskapsrådets kommitté för genusforskning 2005-02-18 Genusforskning är ett ungt och expanderande

Läs mer

Vad är kulturpolitik? Introduktionskurs i kulturpolitik Karlstad 29 augusti 2016

Vad är kulturpolitik? Introduktionskurs i kulturpolitik Karlstad 29 augusti 2016 Vad är kulturpolitik? Introduktionskurs i kulturpolitik Karlstad 29 augusti 2016 Vad är kultur? Vad är politik? Vad är politik? Politik handlar om att styra samhället om auktoritativ värdefördelning genom

Läs mer

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK 2014 2020 INNEHÅLL Inledning... 4 Uppdrag... 4 Bakgrund... 4 Kulturrådets uppdrag inom det regionala

Läs mer

Styrelsen tar fram projektbeskrivning, budgetskiss, verksamhets- och generell marknadsföringsplan och förankrar det med medlemmarna.

Styrelsen tar fram projektbeskrivning, budgetskiss, verksamhets- och generell marknadsföringsplan och förankrar det med medlemmarna. The Art Of Sweden är en unik länsövergripande intresseorganisation för alla fria professionella kulturskapare i Örebro län musiker, filmare, författare, skådespelare, fotografer, dansare, bild- och formkonstnärer,

Läs mer

Kulturproduktionens villkor - introduktion. Karlstad 29 augusti 2016

Kulturproduktionens villkor - introduktion. Karlstad 29 augusti 2016 Kulturproduktionens villkor - introduktion Karlstad 29 augusti 2016 Kontakt Peter Almerud peter.almerud@gmail.com Tel. 0733 56 12 23 Lärandemål Efter avslutad kurs skall studenten kunna: o o o o beskriva

Läs mer

Kulturplan för barn och unga i Katrineholms kommun

Kulturplan för barn och unga i Katrineholms kommun Kulturplan för barn och unga i Katrineholms kommun Bildningsnämndens handling 9-2011 Inledning Katrineholms kommun har flera aktörer som påverkar barns och ungas kulturliv. Inte bara det traditionella

Läs mer

Uppdrags- beskrivning

Uppdrags- beskrivning Uppdrags- beskrivning Kultur och utveckling 2018 2020 REGION JÖNKÖPINGS LÄN Uppdragsbeskrivning 2018 2020 Kultur och utveckling Följande uppdragsbeskrivning har tagits fram för kultur och utvecklings regionala

Läs mer

ung scen/öst ung scen/öst i Linköping, foto ung scen/öst

ung scen/öst ung scen/öst i Linköping, foto ung scen/öst ung scen/öst ung scen/öst i Linköping, foto ung scen/öst Vad är ung scen/öst? Ung scen/öst är en satellitverksamhet till Östgötateatern med eget teaterhus i Linköping och har sedan starten 2001 varit en

Läs mer

Gävle Symfoniorkester

Gävle Symfoniorkester Uppdragsöverenskommelse 2016 Gävle Symfoniorkester Gävle kommun och Region Gävle borg, kultur- och kompetensnämnden har träffat följande överenskommelse om regionalt uppdrag för år 2016. Grund för överenskommelsen

Läs mer

16 september 2011 Ansvarig: Ola Jacobson INTERNATIONELL STRATEGI FÖR KULTURNÄMNDENS VERKSAMHETSOMRÅDE

16 september 2011 Ansvarig: Ola Jacobson INTERNATIONELL STRATEGI FÖR KULTURNÄMNDENS VERKSAMHETSOMRÅDE 16 september 2011 Ansvarig: Ola Jacobson INTERNATIONELL STRATEGI FÖR KULTURNÄMNDENS VERKSAMHETSOMRÅDE Bakgrund och utgångspunkter Kulturnämndens internationella strategi utgår ifrån Policy för Region Skånes

Läs mer

SOCIOLOGI. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

SOCIOLOGI. Ämnets syfte. Kurser i ämnet SOCIOLOGI Ämnet sociologi behandlar sociala sammanhang och relationen mellan människan och samhället på individ-, grupp- och samhällsnivå. Ämnets syfte Undervisningen i ämnet sociologi ska syfta till att

Läs mer

Kulturpoli skt program för Gävle Kommun

Kulturpoli skt program för Gävle Kommun Kulturpoli skt program för Gävle Kommun Kulturell Allemansrä Kultur är, och ska vara, en allmän rättighet, en naturlig del i vardagen för alla. Kultur skapas där människor möts kultur skapar möten mellan

Läs mer

Kulturpolitik för hela landet

Kulturpolitik för hela landet Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:2950 av Per Lodenius m.fl. (C) Kulturpolitik för hela landet Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om vikten

Läs mer

Kultur och företagande. Kulturpolitikens villkor Karlstad 10 september 2015

Kultur och företagande. Kulturpolitikens villkor Karlstad 10 september 2015 Kultur och företagande Kulturpolitikens villkor Karlstad 10 september 2015 Trender Kultur och media är en tillväxtbransch. I hela samhället kan vi urskilja en rörelse från stora organisationer mot projekt

Läs mer

Sveaskolans mål i musik

Sveaskolans mål i musik Sveaskolans mål i musik På Sveaskolan handlar musiken mycket om glädjen i att spela och sjunga tillsammans. Upptäck hur du kan spela en mängd låtar redan efter att ha lärt dig några grundläggande ackord,

Läs mer

Kursintroduktion. Introduktionskurs i kulturpolitik Karlstad 29 augusti 2016

Kursintroduktion. Introduktionskurs i kulturpolitik Karlstad 29 augusti 2016 Kursintroduktion Introduktionskurs i kulturpolitik Karlstad 29 augusti 2016 Kontakt Peter Almerud peter.almerud@gmail.com 0733-561223 Lärandemål Efter avslutad kurs skall studenten kunna q redogöra för

Läs mer

Estetisk-filosofiska fakulteten. Utbildningsplan Kulturvetarprogrammet

Estetisk-filosofiska fakulteten. Utbildningsplan Kulturvetarprogrammet Estetisk-filosofiska fakulteten Utbildningsplan Kulturvetarprogrammet Programkod: Programmets benämning: Högskolepoäng/ECTS: Beslut om inrättande: Undervisningsspråk: Utbildningsnivå: Examenskategori:

Läs mer

Statens musikverks redovisning av insatser inför Umeå Europas kulturhuvudstad 2014

Statens musikverks redovisning av insatser inför Umeå Europas kulturhuvudstad 2014 1(5) 2013-09-30 s redovisning av insatser inför Umeå Europas kulturhuvudstad 2014 har under 2013 prioriterat samarbeten med Umeå inför Kulturhuvudstadsåret 2014. Detta har skett främst genom fördelning

Läs mer

2. Allmänna uppgifter 1. Huvudområde/n, om Litteratur Kultur Medier. 2. Ämne, om tillämpligt Engelska, franska, ryska och spanska med

2. Allmänna uppgifter 1. Huvudområde/n, om Litteratur Kultur Medier. 2. Ämne, om tillämpligt Engelska, franska, ryska och spanska med 1. Identifikation och grundläggande uppgifter 1. Kurskod LIV R51 2. Kursens namn LKM: Litterär teori och metod 3. Nivå A 4. Högskolepoäng 15 5. Beslutsuppgifter Fastställd av kursplanegruppen för området

Läs mer

Utbildningsplan för musikproduktionsprogrammet, 80 poäng

Utbildningsplan för musikproduktionsprogrammet, 80 poäng Växjö universitet Dnr 19/2004-510 Institutionen för pedagogik Utbildningsplan för musikproduktionsprogrammet, 80 poäng 1. Beslut om inrättande av programmet Universitetsstyrelsen har genom beslut 2003-06-13

Läs mer

KULTURPLAN Åstorps kommun

KULTURPLAN Åstorps kommun KULTURPLAN Åstorps kommun Godkänd av Bildningsnämnden 2012-06-13, 57, dnr 12-86 Antagen av Kommunfullmäktige 2012-11-19, 131 dnr 2012-333 Kulturplan Åstorps kommun Inledning Nationella kulturpolitiska

Läs mer

Riksteaterns övergripande barn- och unga strategi - ett arbete för, med, om och av barn och unga

Riksteaterns övergripande barn- och unga strategi - ett arbete för, med, om och av barn och unga Riksteaterns övergripande barn- och unga strategi - ett arbete för, med, om och av barn och unga 2012-2014 Inledning Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Riksteatern utgörs

Läs mer

MÅL FÖR DEN NATIONELLA KULTURPOLITIKEN

MÅL FÖR DEN NATIONELLA KULTURPOLITIKEN MÅL FÖR DEN NATIONELLA KULTURPOLITIKEN Kulturen ska vara en dynamisk, utmanande och obunden kraft med yttrandefriheten som grund. Alla ska ha möjlighet att delta i kulturlivet. Kreativitet, mångfald och

Läs mer

Musikplattformen stöd till internationella projekt

Musikplattformen stöd till internationella projekt Musikplattformen stöd till internationella projekt Kort presentation av hela myndigheten - uppdrag Grundläggande information om Musikplattformens stöd till det fria musiklivet Ansökan hur går det till?

Läs mer

HISTORIA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

HISTORIA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet HISTORIA Historia är ett både humanistiskt och samhällsvetenskapligt ämne som behandlar individens villkor och samhällets förändringar över tid. Människors möjligheter och val inför framtiden är beroende

Läs mer

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti.

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti. Att växa med kultur Kultur har ett egenvärde och ger livet innehåll och mening. Den stimulerar fantasi, kreativitet, uttrycksförmåga, tolerans och gemenskap. Kultur skapar förutsättningar för både eftertanke

Läs mer

Skellefteås kulturplan. Kultur i centrum

Skellefteås kulturplan. Kultur i centrum Skellefteås kulturplan Kultur i centrum Dialog Nu är vi alltså i fasen där vi talar med medborgare, föreningar och förbund om vad de tror om kulturen i Skellefteå och om vad de vill se hända! Därför vill

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Programmet för kulturledare, 180 högskolepoäng. Cultural Leadership Programme, 180 ECTS Credits

UTBILDNINGSPLAN. Programmet för kulturledare, 180 högskolepoäng. Cultural Leadership Programme, 180 ECTS Credits Dnr: 500/2004-510 Grundutbildningsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap UTBILDNINGSPLAN Programmet för kulturledare, 180 högskolepoäng Cultural Leadership Programme, 180 ECTS Credits Ansvarig institution

Läs mer

- KLYS Manifest KLYS

- KLYS Manifest KLYS KLYS Manifest KLYS Förverkliga kultursamhället! Vi vill att så många som möjligt ska ta del av så mycket kultur som möjligt. Vi vill ha ett brett, mångfacetterat, nyskapande och kvalitativt kulturutbud.

Läs mer

EntrEprEnörsk apande och läroplanen skolår: tidsåtgång: antal: ämne: kurser:

EntrEprEnörsk apande och läroplanen skolår: tidsåtgång: antal: ämne: kurser: Entreprenörskapande och läroplanen Skolår: Gymnasiet Tidsåtgång: Filmvisning ca 2 x 10 min, workshop på museet 90 minuter, efterarbete av varierande tidsåtgång Antal: Max 32 elever Ämne: Historia, Samhällskunskap,

Läs mer

Representation av kvinnor och män inom MUSIK, SCENKONST, FILM, TEATER OCH LITTERATUR

Representation av kvinnor och män inom MUSIK, SCENKONST, FILM, TEATER OCH LITTERATUR Representation av kvinnor och män inom MUSIK, SCENKONST, FILM, TEATER OCH LITTERATUR Inledning Jämställdhet handlar om att kvinnor och män ska ha lika rättigheter, möjligheter och skyldigheter inom livets

Läs mer

HISTORIA. Ämnets syfte

HISTORIA. Ämnets syfte HISTORIA Historia är ett både humanistiskt och samhällsvetenskapligt ämne som behandlar individens villkor och samhällets förändringar över tid. Människors möjligheter och val inför framtiden är beroende

Läs mer

Vad är kulturpolitik? Kulturpolitikens villkor. Karlstad 25 augusti 2015

Vad är kulturpolitik? Kulturpolitikens villkor. Karlstad 25 augusti 2015 Vad är kulturpolitik? Kulturpolitikens villkor Karlstad 25 augusti 2015 Vad är kultur? Vad är politik? Vad är politik? Politik handlar om att styra samhället om auktoritativ värdefördelning genom offentlig

Läs mer

Kulturproduktionens villkor - introduktion. Karlstad 23 januari 2012

Kulturproduktionens villkor - introduktion. Karlstad 23 januari 2012 Kulturproduktionens villkor - introduktion Karlstad 23 januari 2012 Peter Almerud Fejbolvägen 59 640 34 Sparreholm Nydalavägen 134 152 51 Södertälje Tel. 0733 56 12 23 peter.almerud@gmail.com Lärandemål

Läs mer

4. Utgångspunkter för statens framtida stöd till regional kulturverksamhet.

4. Utgångspunkter för statens framtida stöd till regional kulturverksamhet. 1 Riksorganisationen Folkets Hus och Parkers remissyttrande över betänkandet Spela samman en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet (SOU 2010:11). Folkets Hus och Parker (FHP) är positiva

Läs mer

Utbildningsplan Konstnärligt kandidatprogram i musik, inriktning musik- och ljudproduktion Grundnivå 180 högskolepoäng Programkod: K1MLP

Utbildningsplan Konstnärligt kandidatprogram i musik, inriktning musik- och ljudproduktion Grundnivå 180 högskolepoäng Programkod: K1MLP KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Konstnärligt kandidatprogram i musik, inriktning musik- och ljudproduktion Grundnivå 180 högskolepoäng Programkod: K1MLP Curriculum Bachelor ś Programme in Music,

Läs mer

E n k r e a t i v m ö t e s p l a t s för ett livslångt lärande i en föränderlig värld

E n k r e a t i v m ö t e s p l a t s för ett livslångt lärande i en föränderlig värld E n k r e a t i v m ö t e s p l a t s för ett livslångt lärande i en föränderlig värld VISION Våra elever ska förändra världen. I samverkan med samhälle, omvärld, kultur och näringsliv skapas meningsfulla

Läs mer

Producenten Administratör eller konstnär?

Producenten Administratör eller konstnär? Producenten Administratör eller konstnär? En rapport av Gustav Åvik Kulturverkstan KV08 Maj 2010 Bakgrund En fråga har snurrat runt i mitt huvud sen jag började Kulturverkstan, vill jag arbeta som teaterproducent?

Läs mer

Lokal kursplan för samhällsorienterande ämnen vid Kungsmarksskolan

Lokal kursplan för samhällsorienterande ämnen vid Kungsmarksskolan Lokal kursplan för samhällsorienterande ämnen vid Kungsmarksskolan Gemensamt för samhällsorienterande ämnen Kungsmarksskolan skall i sin undervisning sträva efter att: - arbetet genomsyras av en demokratisk

Läs mer

Högskoleförberedande. Estetiska programmet. Inriktningar. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater

Högskoleförberedande. Estetiska programmet. Inriktningar. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater Högskoleförberedande Estetiska programmet Inriktningar Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater På PB får du vara dig själv. Du får vara som du vill vara och ingen kommer döma dig för det.

Läs mer

Musik Ämnets syfte och roll i utbildningen

Musik Ämnets syfte och roll i utbildningen Musik 2009-01-13 Ämnets syfte och roll i utbildningen Musiken är djupt förankrad i människan och genomsyrar i rika och varierande former alla kulturer. Musik förenar och engagerar tanke och känsla på ett

Läs mer

Schema för kursen Skapande musik. V. 36 Datum Tid Ämne/innehåll Lärare Lokal Mån 3/9 10:

Schema för kursen Skapande musik. V. 36 Datum Tid Ämne/innehåll Lärare Lokal Mån 3/9 10: UMEÅ UNIVERSITET 12 10 15 Institutionen för estetiska ämnen Lärare (EL) Emil Lundberg () Göran Wretling () Linn Hentschel () Lorentz Edberg () Manfred Scheid (NJ) Nisse Johansson () Sundbaum () Stigbjörn

Läs mer

KREATIVA PLATSER år 1

KREATIVA PLATSER år 1 Guide för sökande 2017 av bidraget KREATIVA PLATSER år 1 en del av satsningen Äga rum 1 SAMMANFATTNING Vad är syftet med stödet? Vem kan söka? Vilka områden kan söka? Hur mycket pengar finns att söka?

Läs mer