Slutrapport Utvecklingspotentialen för SLU i Skara

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Slutrapport Utvecklingspotentialen för SLU i Skara"

Transkript

1 0(34) Diarienummer SLU ua Platschef SLU Skara Slutrapport Utvecklingspotentialen för SLU i Skara Margareta Stigson SLU, Box 234, SE Skara, Sweden tel: +46 (0) Org.nr info@slu.se

2 Innehåll Uppdraget... 3 Bakgrund... 3 A. Sammanfattning av utredningens förslag... 4 Forskning utredningen föreslår att:... 5 Utbildning utredningen föreslår att:... 5 Samproduktion utredningen föreslår att:... 6 Finansiering och fortsatt process... 6 B. Kartläggning... 8 Omvärldsspaning - sektorernas behov och förväntningar utifrån intervjuer... 9 Lantbruks- och livsmedelssektorns behov och förväntningar... 9 Djursjukvårdsbranschens behov och förväntningar Övriga sektorers behov och förväntningar Samhällets behov och förväntningar Resurser Nätverkskartan i Västra Götalandsregionen Utbildningskarta i regionen Aktörer på SLU campus i Skara Fysiska resurser på SLU campus i Skara SLU Skara idag Vision Kompetensprofiler personal Enheter på SLU campus i Skara Forskningsstationer SLU Skara i framtiden Västra Götaland och den gröna sektorn SLU i Skaras nuvarande styrkor Diskussion C. Utredningens resultat - framtidens SLU i Skara Samproduktion Framtidens experimentalfält Kompetenscentrum rådgivning - ny arena i samproduktion Innovationsstöd Nationell modell med noder Den västsvenska noden Forskning (34)

3 Ny forskningsmiljö med produktionsekonomi Temaforskning djur Kompetenscentrum för kattdjur Stärkt forskningsmiljö för precisionsodling Närhet till regional spetsforskning Avgiftsfinansierad forskning Utbildning Praktikkurser för studenter vid SLU:s yrkesinriktade program Kortare kurser i rådgivningsmetodik Nya högskolekurser inom lantbruk Entreprenörskapshögskola Högskoleutbildningar i samarbete med Högskolan i Skövde Livsmedelsutbildning i samarbete med Högskolan i Väst Yrkeshögskoleutbildningar med annan huvudman på SLU campus i Skara 30 Avgiftsfinansierad utbildning Distansutbildning Stödbrev Bilagor: Bilaga 1, sektorernas behov och förväntningar. Bilaga 2, resurser och nätverk. Bilaga 3, verksamheten vid Agroväst. Bilaga 4, fysiska resurserna på SLU campus Skara. Bilaga 5, årsredovisning SLU Skara Bilaga 6, Västra Götaland och den gröna sektorn Bilaga 7, SWOT-analyser, 2004 och Bilaga 8, idéflödet, bruttolista. Bilaga 9, fördjupning om forskningsstationerna. Bilaga 10, fördjupning, ekonomi. Bilaga 11, programidéer från HMH. Bilaga 12, kompetenscentrum för kattdjur. Bilaga 13, forskningsmiljö precisionsodling. Bilaga 14, produktionsdjur, regional omfattning Uppsala-Skara. Bilaga 15, enkätundersökning, veterinärstudenters exponering för kliniska fall. Bilaga 16, tillämpad forskning och utveckling-scenarier för framtiden. Bilaga 17, SLU/HIS Bilaga 18, fördjupning 3F. Bilaga 19, specialist-fortbildning djursjukskötare. Bilaga 20, ekonomi SLU Skara. 2(34)

4 Uppdraget SLU:s Rektor gav 21 januari 2013 uppdraget till platschefen i Skara, Margareta Stigson att vara ordförande i en arbetsgrupp för att inventera utvecklingspotentialen och kartlägga olika möjligheter till långsiktigt bärkraftig verksamhet vid SLU i Skara, Dnr ua I utredningsgruppen har följande personer ingått; Johan Carlsten, vicerektor Chalmers tekniska högskola, Torkel Ekman, prodekan vid Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap, Olle Markgren, verkställande direktör, Hushållningssällskapet Väst, Hans-Örjan Nohrstedt, Fakulteten för naturresurser och lantbruksvetenskap, prefekt för Institutionen för mark och miljö, Pascal Tshibanda, näringslivsutvecklare Skaraborgs kommunalförbund, Magnus Ljung, statskonsulent SLU, Margareta Stigson, platschef SLU Skara och ordförande i utredningen samt Vanja Sandgren, kommunikatör SLU i Skara och sekreterare i utredningen. Bakgrund Framtidens livsmedelsförsörjning är på agendan i många sammanhang, inte minst genom den aktuella konkurrenskraftsutredningen tillsatt av Landsbygdsdepartementet. Utvecklingen i viktiga delar av svensk primärproduktion är vikande, trots att de biologiska grundförutsättningarna i Sverige liksom i Västra Götaland är goda. I gränssnittet mellan akademi och ett innovativt näringsliv föds alltid nya idéer. Dessa kan skapa både forskningshöjd, nya affärer eller nya utbildningskoncept. Med strukturer som gynnar denna innovationskraft kan nytta skapas både för de gröna näringarna och för akademin. Idag är sådana insatser särskilt angelägna eftersom det upplevs finnas brister i samspelet mellan forskning och praktik. Ny kunskap är avgörande för lantbrukssektorns utveckling. Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har som sektorsuniversitet en primär uppgift att utveckla och kommunicera ny kunskap av värde för sektorns positiva utveckling. I Skara vill vi bidra till ett nationellt system där bryggorna mellan grundforskning, tillämpad forskning, utbildning och rådgivning kan stärkas till gagn för både sektorn och SLU. SLU i Skara är en väl utredd huvudort, senast 2003, då all verksamhet genomlystes och då liksom nu var uppdraget att hitta möjliga nya utvecklingsvägar. Förslagen har fullföljts, bl.a. med nya utbildningar, försäljning av Djursjukhuset i Skara mm. 3(34)

5 Utvecklingen krävde också mer ändamålsenliga och upprustade lokaler, en förändring som likaså fullföljts. Förutsättningarna har nu förändrats efter beslutet att flytta samtliga utbildningsprogram till Uppsala. I det korta perspektivet finns det behov av att upprätthålla en bra utbildningsmiljö för de studenter som avslutar sin utbildning i Skara, fram till I det långa perspektivet krävs det kraftfulla förändringar i gott regionalt samförstånd. Utredningens förslag bygger på ett nationellt anslag med regionalt perspektiv. A. Sammanfattning av utredningens förslag Utredning har utgått från SLU i Skaras styrkor samt näringslivets och samhällets efterfrågan. Utredningsgruppens urvals- och prioriteringsprinciper har varit att ge realistiska och utvecklingsbara förslag. Forskningen ska sträva mot excellens med hög relevans för regionalt näringsliv och samhälle och med korta ledtider till tillämpning. Närheten till produktionen ska kunna utnyttjas för forskning och utbildning vid hela SLU. Modeller och system för samproduktion inkl. uppdragsutbildningar ska kunna vara återanvändningsbara och till nytta för andra delar av SLU och för andra regioner. Utgångspunkten är att en stark regional struktur gynnar SLU och kan samtidigt vara förebild och stödja andra regioner. Samtliga förslag styrks av näringsliv och regionala myndigheter och är vid behov också förankrade internt inom SLU. Vi vill erbjuda samhället kunskap och kompetens inom ramen för en ansvarsfull produktion. För att kunna förverkliga detta behöver forskningen vid SLU i Skara vidareutvecklas och förstärkas. Vi föreslår därför nya, kompletterande forskningsfält. Med stöd i dessa kan starka temaforskningsprogram byggas upp som möter samhällets behov. I de tvärvetenskapliga satsningarna tas både den unika forskningen vid SLU i Skara och SLU:s samlade kompetens till vara. Med utgångspunkt i en regional förankring tar vi oss an nationella utmaningar. SLU i Skara ingår i ett västsvenskt samarbete med starka intressenter inom lantbruks- och livsmedelssektorn. Vi vill bidra till att fylla igen de glapp som finns i informations- och kunskapsflödena mellan forskning och praktik. Ett arbetssätt med noder i olika delar av landet möjliggör uppbyggnaden av motsvarande nationellt partnerskap med många mötesplatser och med tillgång till regional drivkraft inklusive finansiering. Uppbyggnad av avgiftsfinansierad utbildning och forskning förutsätter ett nära branschsamarbete. Genomförandet är inledningsvis beroende av en förstärkt stödstruktur inom prioriterade områden som exempelvis ett kompetenscentrum för rådgivningsmetodik. Ett exempel på satsning som underlättar kunskapsspridningen mellan forskning, rådgivning och praktiskt brukande och som också stöds genom befintliga forskningsstationer. Ambitionen är att bygga vidare på det förtroende 4(34)

6 som redan idag finns i omvärlden för SLU i Skara, men att ta det ytterligare ett steg vad gäller samproduktion (delägarskap) vilket är till nytta för hela SLU. Med en sådan bas kan ytterligare satsningar ske. Sammantaget skapar nedan beskrivna satsningar en stark struktur med ett tydligt och sammanhållet fokus: Att genom samverkan bidra till en hållbar utveckling av det svenska lantbruket, där samhällets mål vad gäller miljö, djurvälfärd och konkurrenskraft integreras och stödjer varandra. Forskning utredningen föreslår att: - Ett kompletterande forskningsfält inom produktionsekonomi med inriktning mot integrerad företagsutveckling inrättas. Miljön föreslås successivt utvecklas med start i en professur tillhörande Institutionen för ekonomi med placering i Skara. I det nya forskningsfältet ingår systemkunskap som stödjer nya tematiska program med produktionsekonomi som nav. Interaktion med regionalt näringsliv och landsbygdens företagande är av avgörande betydelse för områdets expansion. - Den redan föreslagna professuren inom ämnet digital markkartering och pedometri prioriteras då den ligger helt i linje med samhällets efterfrågan och förstärker omställningsarbetet i Skara. - Befintlig forskningskompetens i Skara utvecklas och stärks i nya temaforskningsprogram utifrån sektorns framtida utmaningar. Modeller blir återanvändningsbara och till nytta för hela SLU, samtidigt som regional delaktighet uppnås. - Ett djurslagsinriktat och tematiskt kompetenscentrum successivt och målmedvetet byggs upp, med Skara som koordinator, ett centrum för kattdjur, både vilda och tama med tvärvetenskaplig förankring. Området vilar på befintlig forskningskompetens i Skara och svarar upp mot ett växande behov. Utbildning utredningen föreslår att: - SLU i Skara ges möjlighet att utveckla praktiskt inriktade kurser samt traineeprogram i samverkan med näringslivet. Dessa utbildningar erbjuds i slutet av SLU:s samtliga yrkesutbildningar, men med början i veterinäroch agronomprogrammen. Utbildningarna koordineras från SLU i Skara. - Kurser i rådgivningsmetodik återupptas och erbjuds för SLU:s studenter samt kombineras som uppdragsutbildning för yrkesverksamma. - SLU erbjuder en översiktkurs i lantbruk för studerande med kandidatutbildning vid övriga regionala lärosäten i västra Sverige. Kursen samläses delvis med praktikkurserna. 5(34)

7 Samproduktion utredningen föreslår att: - Ett nationellt partnerskap byggs upp genom att utnyttja fungerande regionala modeller för samproduktion och utifrån erfarenheter från befintliga noder i Skara och Alnarp som stödjer utvecklingen i fler regioner. - Ett nytt kompetenscentrum för rådgivning inrättas som bygger på avgiftsfinansierad verksamhet. Rådgivningscentrat stöds av kompetenser som redan finns på SLU i Skara tillsammans med det nya forskningsfältet i ekonomi, men också kopplat till bl.a. beslutsstöd/ledningsstöd och precisionsodling. - Utöka avgiftsfinansierad forskning och utbildning vid SLU med nya målgruppsinriktade satsningar inom rådgivning och djursjukvård. - SLU i Skara får en ledande roll för framtidens distansutbildning vid SLU med utveckling av bl.a. öppna lärresurser, nya webbaserade lösningar och nya former för lärande på distans. - SLU i Skara vidareutvecklar samarbetet med andra regionala lärosäten där det finns en uppenbar SLU nytta och där SLU kan bidra med kunskap. Arbetet avser fler yrkeshögskoleutbildningar på campus tillsammans med BYS, nya kandidat-utbildningar tillsammans med Högskolan i Skövde, ny livsmedelsutbildning tillsammans med Högskolan i Väst och nya kurser tillsammans med Göteborgs universitet. - SLU på lång sikt utvecklar en entreprenörskapshögskola i internationell samverkan som bygger på ovan givna förslag. Finansiering och fortsatt process Många förslag bygger på avgiftsfinansiering vilket på sikt ger intäkter tillbaka till SLU. Utvecklingen av omställningsarbetet vid SLU i Skara kräver dock resurser under en femårig uppbyggnadsfas. Den nödvändiga plattform som flera andra utvecklingsförslag är beroende av är forskningsfältet produktionsekonomi. Kostnaden för denna satsning är beräknad till 4 Mkr per år fullt utbyggt. Området kommer successivt att generera egna resurser och kunna utvecklas och breddas. Många förslag kräver utvecklingsarbete och ibland fortsatt utredningsarbete. I alla samproduktionsförslag finns givetvis också samfinansiering, exempelvis traineekurser, avgiftsfinansierad forskning och utbildning mm. Västra Götalandsregionen är intresserad av att delta i fortsatta diskussioner kring finansiering, under förutsättning att SLU har för avsikt att medverka för huvudorten Skaras framtida utveckling. SLU:s närvaro i regionen innebär att SLU erbjuds möjlighet att delta i framtidens EU-finansierade regionala projekt. 6(34)

8 Tidplan och process Omställningsarbetet för SLU i Skara föreslås läggas in i en tidplan med start hösten 2013, förändringen beräknas vara fullt utbyggd Arbetet är målorienterat och strukturerat med interna processledare och delmål. Ett arbetssätt vi är vana vid. I vissa fall sker arbetet i samproduktion med andra aktörer. Nationellt partnerskap kräver fortsatt regionalt arbete med att bilda noder som sedan samverkar med SLU. Fortsatt arbete i att stödja denna utveckling sker tillsammans med SLU i Alnarp och Partnerskap Alnarp. I det korta perspektivet kräver det fortsatta arbetet att en nyckelperson snarast anställs (hösten 2013) för att lägga grunden för en ny forskningsmiljö i ekonomi tillsammans med Institutionen för ekonomi i Uppsala. Det är viktigt att dra nytta av de arbetssätt som skapat ett förtroendefullt regionalt samarbete så att detta kan nyttjas av övriga SLU. SLU:s uppdragsutbildning stärks, bl.a. genom att målgruppsanpassad avgiftsfinansierad utbildning startar från 1 januari En kurskatalog i samarbete med Hushållningssällskapet för rådgivare och tillsammans med Vetabolaget för djurssjukskötare presenteras i november. Ytterligare personer med kompetens inom rådgivningsmetodik och pedagogik krävs för att tillsammans medverka i utvecklingen av rådgivningscentrum samt avgiftsfinansierad forskning och utbildning. I ett längre perspektiv kan en uppbyggd miljö möta en kontinuerlig efterfrågan. Rådgivningen liksom sektorn är i ständig förändring, både till form och till innehåll. Antalet avgiftsfinansierade forskningsprojekt, t.ex. följeforskning, med koppling till rådgivningsverksamhet, både offentlig och privat, ökar hela tiden. Efterfrågan är dessutom oftast regionalt orienterad och beroende av ett strukturerat arbetssätt över hela SLU. Vid en uppbyggnad av ytterligare uppdragsforskning inom rådgivningssektorn eller nya temaforskningsprogram krävs därför att noder och partnerskap är fullt utbyggda. Ambitionen är att ha full mottagarkapacitet för nya forskningsidéer vid ett antal regionala noder, vilket i sin tur genererar både avgiftsfinansierad forskning och utbildning till gagn för hela SLU. 7(34)

9 B. Kartläggning Intervjuer och hearings har genomförts med samtliga SLU:s sektorer och med särskilt fokus på lantbruks- och livsmedelssektorn samt djursjukvårdsområdet. Bland de intervjuade finns representanter för LRF, Hushållningssällskap, rådgivningsorganisationer, Jordbruksverket, växtskyddscentral, Branschrådet för rådgivare, KSLA, Länsstyrelse, Västra Götalandsregionen, kommuner, Växa Sverige, Nordens Ark, Agroöst, Vretakluster, Agroväst, veterinärkliniker och djursjukhus, Svensk Djursjukvård, Veta-bolaget, västsvenska högskolor och universitet m.fl. Totalt ligger ca 80 nyckelpersoners synpunkter från intervjuer och hearings till grund för förslagen. Dessutom har ett tiotal anställda på SLU intervjuats för att identifiera vilka drivkrafter som finns för olika kommande förslag. Utredningen har haft som ambition att skapa stor delaktighet både internt och externt. Internt byggde utredningen vidare på de visionsmöten och framtidssamtal som genomfördes redan under Här fanns en god grund att stå på vad gäller strategiska forskningssatsningar. Utredningen bjöd in olika aktörer och intressenter att komma med sina synpunkter via hearings, intervjuer och uppsökande verksamhet. En stor mängd underlagsmaterial samlades på så vis in. I enlighet med utredningens direktiv har vi samlat in synpunkter från SLU:s alla sektorer. Materialet har därefter strukturerats och ett antal nya och för sektorerna centrala utvecklingsspår har identifierats. Kring dessa teman har utredningsgruppen fördjupat diskussionen för att se vad som är utvecklingsbart vid SLU i Skara och vad som bedöms vara långsiktigt hållbart utifrån dagens kunskap. Parallellt har medarbetarna i Skara, via självstyrda arbetsgrupper, fortsatt att diskutera forskningsteman och utbildningsidéer som tar sin utgångspunkt i befintlig kompetens. I mitten av maj påbörjades författandet av slutrapporten med slutredovisning den 3 juni Den värdegrund som väglett oss i vårt arbete har varit att hållbara förslag för framtidens SLU i Skara bäst tas fram genom att skapa bred delaktighet och möjliggöra för olika perspektiv att komma till tals. Genom att arbeta interaktivt så har många olika idéer kunnat förädlas till både önskvärda och genomförbara förslag. Den största begränsningen med detta processperspektiv är den tid som funnits till förfogande för utredningens arbete. 8(34)

10 Omvärldsspaning - sektorernas behov och förväntningar utifrån intervjuer Bilaga 1, fördjupning av sektorernas behov och förväntningar. Lantbruks- och livsmedelssektorns behov och förväntningar Det finns en samsyn om behovet av en hållbar plattform med SLU i Skara som nav. SLU:s närvaro i regionen är betydelsefull. Det finns en kritisk hållning till den akademisering som man uppfattar sker vid SLU idag med följd att det blivit allt svårare att hitta in. Forskare i Skara uppfattas ha god förmåga att förstå näringens problematik. Exempel ges på hur andra lärosäten nu utvecklat nätverk och kunskap inom områden som tidigare varit enbart SLU:s. Man ser ett behov av nya former för samverkan, samverkanslektorerna uppfattas i detta sammanhang ännu allt för okända även om de är välkomna. Flera uppfattar att SLU har halkat efter andra universitet och efterfrågar både mer innovativa arbetssätt och ett flöde av ny kunskap som bygger på gränssnittet mellan traditionell forskning och samhällets nya utmaningar där de gröna näringarna kommer att spela en allt större roll (en biobaserad ekonomi). Det har också vuxit fram en ny bild, en form av institut vars syfte skulle vara att överbrygga glappen mellan lantbruksföretag, rådgivning/utbildning och forskning med målsättning att skapa mer affärer. Man menar att kopplingen mellan forskning och nyföretagande kan stärkas, att forskningsresultat idag inte är lättillgängligt paketerade och kommunicerade och att rådgivningsverksamheten inom vissa områden inte är tillräckligt väl kopplad till forskning. Tankar har väckts om samlokalisering på SLU campus där forskning och rådgivning blir ett kommunicerande kärl. Framtidens utmaningar i lantbruks- och livsmedelssektorn uttrycks ligga inom forskningsfältet ekonomi som tar utgångspunkt i dagens krav på produktionsjordbruk. I detta ligger såväl entreprenörskap som gränssnitt mot samhällvetenskap och etik, i korthet ekonomisk forskning om en ansvarsfull produktion. En bild som blev allt tydligare ju fler intervjuer som genomfördes. Flera har också poängterat behovet av mer regional forskning omkring landsbygdsutveckling då Västra Götaland har störst andel landsbygdsboende av alla län. Inte minst har behovet av att integrera naturresursbasen tydligare i landsbygdsutvecklingen lyfts fram (t.ex. ekosystemtjänster). Forskning i rådgivning och att enklare få tillgång till annan forskning inom SLU, andra universitet och även internationell kunskap för snabb praktisk tillämpning är också efterfrågad. Ledtiderna i det agrara kunskapssystemet måste minska. 9(34)

11 Man nämner också problem med anställningsbarhet för yrkesutbildade agronomer och veterinärer och att det idag ofta saknas tillräcklig yrkeskunskap och förtrogenhet med produktionens förutsättningar. Det finns en stor vilja till medverkan av nya lösningar tillsammans med SLU. Djursjukvårdsbranschens behov och förväntningar Vid intervjuer med djursjukvårdsbranschen framkommer samma farhågor som i lantbrukssektorn om att det sker en ökad akademisering och att denna utgör en risk för framtida kompetensförsörjning och för studenternas anställningsbarhet. Jordbruksverkets djursjukvårdsutredning föreslår ökad antagning till djursjukskötare. Men man är samtidigt lyhörd för branschens behov. Personalkategorin jämförbar med undersköterska sägs fortfarande komma att behövas. Denna yrkesgrupp kommer också behöva kompetensutveckling. Specialistutbildningar efterfrågas idag starkt på veterinärsidan och behövs nu också inom djuromvårdnad, i första hand för legitimerade djursjukskötare. Rehabilitering och hygien liksom smärtbehandling är önskvärda områden. Branschen menar att det finns en stor marknad för fort- och vidareutbildning. Katter är idag allt vanligare som sällskapsdjur och uppfödning av katt ökar. Försäkringsbolagen ser en ökad införsäkring av katt, men är försiktiga vid införsäkring av större kattpopulationer då de kan uppvisa besättningsproblem. Det innebär att nya frågeställningar uppstår, förutom rent veterinärmedicinska problem ses också beteendestörningar vilket orsakar stora bekymmer och lidande för katterna. Branschen efterfrågar mer temaforskning på katt där såväl etik, teknik som ekonomi ingår. Det finns idag kattkliniker och i framtiden kommer de att öka i antal. Ett scenario är också att utbilda kattspecialister. Praktiska färdigheter efterfrågas av arbetsgivarna, man vill anställa personer som kan sättas i arbete direkt. Branschen efterfrågar mer praktikinriktade kurser speciellt för veterinärstuderande. Övriga sektorers behov och förväntningar I intervjuerna har särskilt nämnts landsbygdens utvecklingspotential, något som också prioriteras i landsbygdsprogrammet och där det finns önskemål från näringsliv och från samhälle att SLU medverkar. Ett annat område är Västra Götalands naturvärden och de utvecklingsbara nya tjänster som kan utvecklas i anslutning till dessa. Det är av flera skäl viktigt att nämna landsbygdsutveckling. En infallsvinkel är betydelsen av den starka hästsektorn i Västra Götaland med stort intresse av att SLU i Skara medverkar aktivt. Ett område som tangerar turism men också rekreation, rehabilitering och miljöfrågor. 10(34)

12 För den västsvenska trädgårdsnäringen finns önskemål om att SLU i Skara ska fungera som ingång till kompetens inom övriga SLU. Ambitionen bör vara att minska den negativa trend som framför allt frilandsodlingarna i västra Sverige upplever. Under arbetets gång kom en förfrågan om att medverka i utvecklingen av ett biinstitut. Det kan ses som det intresse man har för att verkligen se SLU som ett kompetenscentrum ur många synvinklar. Samhällets behov och förväntningar Det finns många utmaningar för de politiska och ekonomiska system som ska sätta ramarna i framtiden. Här finns allt större förväntningar på ny kunskap. Förnybara råvaror i olika former kommer att få en starkt ökad strategisk betydelse och biomassa kommer bli en värdefull tillgång. Omställningen ska ske effektivt och kräver tillgång till kunskap från olika discipliner där SLU och de gröna näringarna spelar en avgörande roll. Vad vi lägger på tallriken har också stor betydelse för vår miljö och vårt klimat. Runt hälften av all miljöpåverkan sker genom hushållens konsumtion med mat, transporter och boende. Satsning på svensk livsmedelsproduktion är viktig både för miljön och för att underlätta miljömedvetna val för konsumenterna. Maten och livsmedelshanteringen är därför en viktig del i den biobaserade ekonomin. De gröna näringarna förväntas vara en nyckel till att lyckas med den nödvändiga omställningen. I Västra Götaland finns högt satta mål och SLU:s närvaro tillsammans med övriga starka forskningscentra är viktig. Resurser Nätverkskartan i Västra Götalandsregionen SLU:s närvaro anses viktig för en av landets starkaste lantbruksregioner men denna region är också viktig för SLU. En av styrkorna hos SLU i Skara är tillgången till ett brett och djupt nätverk inom flera olika kunskapsområden. Detta medför att det finns möjlighet att fånga upp forskningsbara områden och att forskningsresultat kan förmedlas på ett mer effektivt sätt. Det finns många exempel där omgivande kompetenser är en del av forskningsprojekt med bidrag från idéstadie till ansökan, publicering och implementering. Agroväst är en viktig motor för att detta arbetssätt ska kunna fungera riktigt bra. Det finns ett nära samarbete med såväl lantbrukets organisationer, livsmedelsföretag som regionala myndigheter. Västra Götaland är ett starkt djurlän, här finns flest antal nötkreatur avseende mjölkkor och växande nötkreatur. Dessutom är det ett starkt fårlän med flest får jämfört med alla andra län i landet. Hästsektorn är likaså stark, särskilt i Skaraborg som ofta kallas för Sveriges Kentucky då ett flertal stora stuterier finns här. Här 11(34)

13 finns också en omfattande djursjukvård från mindre privatpraktiserande till större djursjukhus i Skara och Göteborg. Dessutom finns två större djurparker, Nordens Ark och Borås Djurpark. Västra Götalandsregionen har som region, till skillnad från ett landsting, ansvar för att främja tillväxt och en hållbar utveckling inom näringsliv, kultur, miljö, infrastruktur, utbildning och turism. Det sker i samarbete med kommuner, myndigheter, högskolor, universitet, företag och organisationer. Västra Götalandsregionen äger och/eller finansierar verksamheter inom bland annat kultur och utbildning. Bilaga 2, fördjupning, resurser och nätverk. Utbildningskarta i regionen SLU i Skara med sina 300 studenter och ytterligare drygt 100 studerande på Biologiska yrkeshögskolan, BYS, är den minsta akademiska utbildningsanordnaren i Västra Götaland. Närmaste högskola, Högskolan i Skövde, har ca 4500 helårsstudenter och finns tre mil österut. Övriga högskolor i regionen är Högskolan i Borås och Högskolan i Väst samt Göteborgs universitet och Chalmers. Dessutom finns både Jönköping och Karlstad inom närområdet. Västra Götalandsregionen samlar regelbundet lärosätena i regionen för att diskutera hur samverkan kan stärkas. Detta resulterade nyligen i ett samarbete mellan Högskolan i Borås och Högskolan i Skövde. Regionen visar stort intresse för forsknings- och utvecklingsfrågor och stödjer innovationssystemen runt regionens lärosäten, så även SLU i Skara. Dessutom finns Innovationskontor Väst som samverkar över lärosätenas gränser. I Västra Götaland finns sju naturbruksgymnasier varav tre ligger i Skaraborg. Naturbruksgymnasiet Uddetorp gränsar till SLU:s marker på fastigheten Brogården. Naturbruksförvaltningen tillhör Västra Götalandsregionen och här ingår BYS, Biologiska Yrkeshögskolan, som en parallell enhet till naturbruksskolorna med Yrkeshögskola geografiskt placerat på SLU campus. Aktörer på SLU campus i Skara Agroväst är den i särklass viktigaste aktören för SLU på campus. I mer än 20 år har ett nära samarbete med SLU i Skara genererat forskningsresurser till SLU och relevant FoU för lantbruks- och livsmedelssektorn. Västra Götalandsregionen, och före dess bildande länsstyrelserna i västra Sverige, har delfinansierat SLU i Skara genom Triple-helix i modellen Agroväst. Motkraven har hela tiden varit att SLU medverkat i infrastruktur samt finansiering av forskningsledare i programmen. Forskningspengar har kunnat växlas upp 3-4 gånger genom lantbruksnäringen, forskningsstiftelser, branschorganisationer m.fl. finansiärer. Ekonomiska medel som går direkt in till anställdas löner på SLU i Skara har legat mellan 3-4 Mkr per år. Ytterligare medel för att genomföra projekten finns i Agroväst och totalt har samarbetet genererat drygt 200 miljoner 12(34)

14 kronor sedan starten. Utöver detta har senaste årens EU-projekt genererat ca 60 miljoner kr. Agroväst är en klustermotor för tillämpade forskningsprogram. Bilaga 3, ytterligare information om verksamheten vid Agroväst. Agroväst startade också den Biologiska Yrkeshögskolan (BYS). Huvudman är sedan 2008 Västra Götalandsregionen. Idag utbildar BYS inom YH-konceptet. Man utbildar agrotekniker, bioenergitekniker, klövvårdare, hovslagare grundutbildning och kvalificerad fortbildning, ridlärare, unghästutbildare samt hästföretagare distans. BYS delar lokaler samt lärarresurser med SLU. En betydelsefull satsning som skett på senare år är GTP, Green Tech Park, ett växande centrum för samverkan och Skaras svar på vetenskapspark. I huset finns aktörer som ingår i innovationssystemet, inklusive nyetablerade småföretag samt klustermotorn Agroväst. GTP ägs av Skara kommuns näringslivsbolag och har nyligen initierat en form av projektarena. För arbetet står samtliga 15 kommuner i Skaraborg som också i sitt tillväxtprogram tydligt pekar på de gröna näringarna. Innovationssystemet består av Drivhuset Skaraborg och SLU Holding AB. Drivhuset hjälper nya entreprenörer, främst studenter, att starta och driva företag. Drivhuset är gemensamt för hela Skaraborg. SLU Holding AB arbetar både brett med att väcka intresse för entreprenörskap bland forskare men också med affärsrådgivning. Veterinärhistoriska museet visar veterinäryrkets utveckling under 250 år. Museet drivs idag av Stiftelsen Veterinärhistoriska museet i Skara. Skara Djursjukhus AB, smådjur och stordjur erbjuder akutsjukvård, intensivvård samt alla förebyggande åtgärder för alla djurslag. Skara djursjukhus AB ägs av Anette Skoog, leg. veterinär. Till djursjukhuset hör också Hästkliniken vid Axevalla travbana. Djursjukhuset drevs fram till 2004 som en del av SLU. På campus finns också Svenska Hästavelsförbundet som är en intresse- avelsoch serviceorganisation med syfte att verka för att främja kvalitet och utveckling av den svenska hästaveln. Man utfärdar hästpass, ID-kontroller samt arrangerar avelsvärderingar av hästar. Eurofins Food & Food Testing Sweden AB utför obduktioner, kliniska mikrobiologiska undersökningar och salmonellaundersökningar. Obduktionsverksamheten är en viktig del i svensk smittskyddsövervakning. Fysiska resurser på SLU campus i Skara År 1775 donerade Gustav III den mark som idag är SLU Campus i Skara. Detta för att Peter Hernquist skulle kunna starta landets första veterinärutbildning. Idag finns en fungerande infrastruktur med undervisningslokaler, kontor, laborationsmöjligheter och hygienlokaler. Fastighetsägare är SLU, Hemsö och Skara kommun. Den senaste större ombyggnationen är kliniskt träningscenter (KTC) på 13(34)

15 Brogården, en anpassning för ändamålsenliga lokaler planerad inför utökning av Djursjukskötarprogrammet. SLU nyttjar idag Forskningshuset, Undervisningshuset i samverkan med BYS, Brogården med KTC och hygienlokal, Smedjan i samverkan med Skara studentkår och Veterinärhistoriska museets sammanträdesrum. Bilaga 4, detaljerad information om de fysiska resurserna på SLU campus Skara. SLU Skara idag SLU i Skara har utvecklat en balans mellan efterfrågade forskare, attraktiva utbildningar och samverkan med aktuellt näringsliv. Kännetecknande är också förmågan till handlingskraft. Något som bl.a. yttrat sig i förmågan till omställning av ortens verksamhet efter tidigare utredningsförslag. Två av SLU:s mest populära utbildningar är utvecklade i Skara, den första Det var den djursjukvårdarutbildning som idag är ett treårigt kandidatprogram och som ger legitimation till djursjukskötare. Kandidatprogrammet Etologi och djurskydd inrättades 2004, som ett initiativ från Västra Götalandsregionen att hitta samverkansmöjligheterna mellan SLU i Skara, Göteborgs universitet och Nordens Ark. Utvecklingsarbetet finansierades helt av Västra Götalandsregionen. Utbildningen är efterfrågad och vilar på forskning som bedrivs inom etologi och djurskydd i Skara. Tilläggsutbildning för veterinärer, TUVE, startade 1999, en tilläggsutbildning för veterinärer utanför EU som inte har svensk legitimation. Vision Visionen för SLU i Skara är att vara den självklara samarbetspartnern för näringsliv och myndigheter inom våra profilområden. Dessa är industrinära livsmedelskompetens, djurhållning och djurvälfärd, lantbruk med precision och djursjukvård/omvårdnad. Kompetensprofiler personal 2012 De viktigaste resurserna på ett universitet är människorna. Attityder, kompetens och förändringsbenägenhet är goda grunder för möjlig utveckling. Ett mycket gott arbetsklimat med ett entreprenöriellt förhållningssätt i god samverkan med det omgivande samhället har varit och är en styrka för SLU i Skara. På hela SLU campus i Skara arbetar cirka 250 personer. På SLU i Skara finns 123 personer anställda varav drygt 20 är doktorander och fem är professorer. En avdelning med 16 personer är placerad i Uppsala. Det finns idag 35 agronomer, 15 veterinärer, 7 examinerade djursjukskötare och ytterligare 53 personer med akademisk utbildning, huvudsakligen naturvetare inom biologi och etologi, ytterligare 9 personer har samhällsvetenskaplig eller teknisk akademisk utbildning. 14(34)

16 Förutom denna formella kompetens finns nyckelkompetenser inom pedagogik, kommunikation, nätverkande samt samproduktion med lantbruks- och livsmedelssektorn och djursjukvårdsbranschen. Forskningen vid SLU i Skara bedrivs idag under tre av SLU:s fakulteter. VHfakulteten, NL-fakulteten och LTJ-fakulteten. Årligen genomförs ca 4-5 disputationer och licentiatseminarier. Enheter på SLU campus i Skara På SLU i Skara finns Institutionen för Husdjurens miljö och hälsa, HMH som arbetar med att förebygga och avhjälpa hälso- och välfärdsproblem hos husdjur, samt att främja utvecklingen av en djur- och miljövänlig djurhållning. Utbildningsprogrammen är Djursjukskötare (DSS) och Etologi och djurskyddsprogrammet (EoD) samt TUVE, tilläggsutbildning för utländska veterinärer. Ett flertal fristående kurser har genomförts. Precisionsodling och pedometri hör till Institutionen för mark och miljö i Uppsala. Avdelningen bedriver forskning med precision i odlingen som mål. Forskning, utbildning och information präglas av helhetssyn och sker i nära samarbete med näringsliv, myndigheter och rådgivning. Ortskansliet samlar de administrativa funktionerna som tillhör Universitetsadministrationen, ansvarar för sekretariatet för uppdragsutbildning samt livsmedelskonsortiet Meny. Här finns också rådgivningskompetens som bl.a. leder till uppdragsforskning och intern SLU-samverkan. Hernquistbiblioteket är en del av SLU-biblioteket och arbetar dels lokalt för kunder vid SLU och BYS i Skara och dels centralt i samverkan med hela SLUbiblioteket. Forskningsstationer Till SLU i Skara hör Götala forskningsstation med nöt- och lammköttsforskning, Lanna forskningsstation med långliggande försök inom mark/växtområdet och Rånna med utveckling av uthålliga odlingssystem för bär. Bilaga 5, mer detaljerad information finns i Årsredovisning SLU Skara SLU Skara i framtiden SLU i Skara vill även fortsättningsvis vara den självklara samarbetspartnern för näringsliv och myndigheter inom aktuella profilområden. Som det engagerade och relevanta universitetet utgår vi från ömsesidigheten. Vi vill möjliggöra för akademin att ligga i fronten för att fånga nya framtidsfrågor och föra ut forsknings- 15(34)

17 resultat till näringarna. Utmaningen ligger i att hantera förtroendet för kunskapsbildningen i mötet mellan akademi och sektorer. I gränssnittet mellan akademi och ett innovativt näringsliv föds nya idéer. Dessa kan skapa både forskningshöjd, nya affärer eller nya utbildningskoncept. Vi vill skapa system som gynnar denna innovationskraft och som ger nytta både för de gröna näringarna och för akademin. Möten som kännetecknas av ömsesidig respekt underlättar för samproduktion. En förutsättning för detta är lokal närvaro. Västra Götaland och den gröna sektorn Västra Götalands län är ett storlän och skiljer sig därför bl.a. genom ansvaret att främja tillväxt och en hållbar utveckling. Detta sker genom Västra Götalandsregionen i bred samverkan med de 49 kommunerna och deras fyra kommunalförbund. Västra Götaland är landets största jordbruksregion. Här produceras mer än 20 procent av Sveriges livsmedel, de gröna näringarna omsätter årligen ungefär 8,5 miljarder kronor och skapar fler än jobb. I länet samverkar regionen, kommuner, kommunalförbund med myndigheter, akademi, näringsliv och organisationer. Fem starka regionala kluster är för närvarande: Urban framtid, Havsmiljön och den maritima sektorn, Transportlösningar, Grön kemi och biobaserade produkter samt Life science. I Västra Götaland tar samhället ett tydligt ansvar genom att öka takten i omställningen till ett hållbart samhälle. Med sin karaktär av ett Sverige i miniatyr kan regionen vara modell för ett väl fungerande samspel mellan stad och land. Målet är att stärka kretsloppen och bidra till biologisk mångfald. I delregionen Skaraborg, med Skara som geografisk mittpunkt, finns en unik koppling till de areella näringarna. Skaraborgs Kommunalförbund har också antagit ett utvecklingsprogram som stöder projekt och insatser inom fyra insatsområden; livsmedel, djur, bioenergi, markvård med mål att detta ska implementeras i hela regionen. Livsmedel är prioriterat i Västra Götaland som ska ha en hållbar livsmedelsförsörjning 2030 med utveckling av livsmedelsproduktion och goda matvanor i fokus. Biogasutveckling är ett annat område där man satsar på produktion och distribution och genom det omfattande lantbruket finns stor tillgång på substrat. Regionen verkar också för att fler ska gå vidare till högre utbildning. Samverkan mellan högre utbildning och arbetsliv ska öka och västsvenska forsknings- och innovationsmiljöer positioneras. Bilaga 6, fördjupning om Västra Götaland och den gröna sektorn. 16(34)

18 SLU i Skaras nuvarande styrkor SLU i Skaras främsta styrka är de människor som verkar på orten, de som har skapat de starka forskarmiljöer som finns och som utgör grunden för dagens verksamhet. Det finns ett entreprenöriellt arbetssätt och en trivsel på SLU campus. Miljön är vår styrka och har gett förmågan till handlingskraft. Bredden av kompetens och människor med drivande krafter tillför idag campusmiljön energi samtidigt som det finns bra system för dagens samproduktion som exempelvis Agroväst. Den etablerade samverkan och närheten till produktion och produktionsdjur har gjort Skara till en naturlig ingång för lantbruks- och livsmedelssektorn i samband med efterfrågan på tillämpad forskning. Bilaga 7, SWOT-analyser gjordes år 2004 av dåvarande ledningsgrupp i Skara och redovisas tillsammans med motsvarande för Diskussion Utredningsgruppens urvals- och prioriteringsprinciper har varit att ge realistiska och utvecklingsbara förslag inom i första hand SLU. Forskningen ska sträva mot excellens med hög relevans för regionalt näringsliv och samhälle och med korta ledtider till tillämpning. Närheten till produktionen ska kunna utnyttjas för forskning och utbildning vid hela SLU. Modeller och system för samproduktion inkl. uppdragsutbildningar ska kunna vara återanvändningsbara och till nytta för andra delar av SLU och för andra regioner. Utgångspunkten är att en stark regional struktur gynnar SLU och kan samtidigt vara förebild och stödja andra regioner. I det regionala mötet mellan SLU och den samlade sektorn uppstår nya idéer till nytta för båda parter. För att långsiktigt kunna skapa nytta för SLU är vår bedömning att det krävs ett tillräckligt starkt SLU på plats i Skaramiljön. Nytta skapas här för både SLU och det omgivande samhället samtidigt som broar kan byggas med andra regioner i landet där SLU idag inte finns representerat, som exempelvis i Östergötland. Vi kan då fånga upp en samlad efterfrågan från regionala aktörer och branscher. Vi gör utifrån vår omvärldsanalys bedömningar av framtidsområden med potential för utveckling i Skara. Vi har förankrat förslagen hos både externa och interna kontakter för att tidigt identifiera medkrafterna. De förslag som nu ges bedöms vara genomförbara och har starka drivkrafter hos interna och externa målgrupper. Vår bedömning är att en stark akademisk miljö har både forskning, utbildning och samproduktion. Det vore resursslöseri att inte ta vara på såväl människorna, infrastrukturen som arbetssätten. Men det innebär inte att SLU måste vara huvudman för alla förslag. Utredningen har förslag där SLU äger frågan men också 17(34)

19 förslag där SLU i samproduktion bär ett delansvar. Då är det helt andra aktörer som har hela ansvaret men där det ändå finns en tydlig koppling till och samverkan med SLU. I dessa fall finns det en poäng med att SLU finns kvar i ett regionalt sammanhang för att också framgent kunna påverka och kunna bistå andra. Men också att kunna bibehålla kompetens för att bli ett aktivt stöd inför satsningar på Ultuna i den stora omställningsprocess som inom kort uppstår inom SLU. SLU i Skara går härmed in i en omställningsprocess som strävar mot nya mål och med ny vision för huvudorten. I detta läge har utredningsgruppen valt att inte lägga förslag på vision då denna bör arbetas fram i samverkan med personal på orten. Utredningsgruppens har noga lyssnat på företrädare för de tre forskningsstationer som ingår i utredningen och bedömningen är att dessa ligger helt i linje med utredningens förslag och är en viktig resurs för att stödja omställningsprocessen i Skara. Möjlighet till demonstrations- och testbäddar ligger helt i tiden och är en stor tillgång för SLU. Vi värnar därmed om olika former av Experimentalfält, där forskning och praktik möts, där rådgivare har möjlighet att komma närmare forskningen och där nya idéer lättare kan tas om hand och förädlas vidare. 18(34)

20 C. Utredningens resultat - framtidens SLU i Skara Idéer för att utveckla verksamheten på SLU i Skara har välkomnats till utredningen. Dessa har kommit från såväl anställda som från näringsliv och samhälle. Bilaga 8, idéflödet redovisas som en bruttolista utan värderingar eller prioriteringar. Vid huvudorten SLU i Skara har ett målmedvetet arbete pågått i syfte att bli en kombinerad forsknings- och utbildningsort. Detta har skett under de senaste 20 åren i enlighet med tidigare utredningar och förslag. Det är därför viktigt att samtidigt som utbildningarna flyttar också kunna ta vara på uppbyggd erfarenhet i en regional samverkan med nytta för SLU. För att då upprätthålla en stark miljö krävs kompletterande verksamhet. Utredningsgruppens utmaning har varit att i ett framtidsperspektiv identifiera områden som kan vara utvecklingsbara såväl på kort som på lång sikt och som samtidigt är efterfrågande av samhälle och sektor. Därför har gruppen uppmärksammat de glapp som identifierats i kedjan mellan praktik och forskning och samtidigt nyttan för SLU att medverka i ett nationellt partnerskap. Samproduktion Benämningarna tredje uppgiften och samverkansuppgiften lever kvar inom SLU och tolkas ofta på olika sätt. Vi vill se drivkrafterna från båda håll och att kunskapsflöden likaså går i båda riktningar. Valet är därför enkelt och vi väljer att utgå från samproduktion. Framtidens experimentalfält SLU har unika möjligheter att möta framtidens stora frågor inom miljö och klimat genom starka forskningsmiljöer på många orter men också genom de möjligheter det innebär att ha tillgång till forskningsstationer. Till Skara som huvudort hör Lanna, Götala och Rånna forskningsstationer som alla har visat goda förutsättningar att bedriva forskning av god akademisk kvalitet, samtidigt som det utgör en möjlighet till demonstrationsanläggning och en brygga mellan forskning och praktik. Utredningsgruppen föreslår att forskningsstationerna utvecklas som viktigt stöd i det fortsatta arbetet med omställning av huvudorten Skara. Bilaga 9, fördjupning om forskningsstationerna. 19(34)

21 Kompetenscentrum rådgivning - ny arena i samproduktion Pågående förändringar i lantbruks- och livsmedelssektorn leder till behov av ny kunskap och nya arbetssätt även inom rådgivningsorganisationerna. Det finns ett kontinuerligt behov av att utveckla sin ämneskompetens hos alla rådgivare, men idag även inom det organisatoriska, strategiska och metodologiska området. Vid SLU i Skara, och i samarbete med andra enheter och institutioner vid SLU, bedrivs redan idag forskning och uppdragsutbildning inom rådgivningsområdet. För att samla resurserna och för att tillmötesgå rådgivares och rådgivningsorganisationers önskemål finns goda skäl att skapa ett nationellt kompetenscentrum för rådgivningsmetodik. SLU i Skara kan erbjuda en arena för nya initiativ och för att matcha behov och kunskap. SLU i Skara är särskilt lämpad pga. den tillämpade forskningen, starka nätverk samt användbara arbetsmodeller. Figur 1 illustrerar möjliga komponenter inom ramen för ett Kompetenscentrum Rådgivning. Olika program Grundutbildning i rådgivningslära Examensarbeten Uppdragsutbildning & fortbildningsaktiviteter 1-3 dagars kurser + coachning Temaforskningsprogram Kompetens- centrum Modeller för flexibelt lärande (jfr Meny) Rådgivarportal Umeå Vreta kluster Samarbeten via noder Alnarp Rådgivning Innovationsstöd I det högskolenära innovationssystemet intresserar man sig alltmer för begreppet nyttiggörande som komplement till ett traditionellt fokus på kommersialisering. Det är viktigt att det som produceras på universitetet skapar värde och nytta i hela samhället. Detta signaleras tydligt från finansiärer och andra aktörer, exempelvis EU:s ramprogram Horizon2020. För att bli duktiga på att attrahera forsknings- Ultuna Rådgivningskonferens Campusutveckling (samlokalisering) Figur 1, Kompetenscentrum Rådgivning 20(34)

22 medel måste universitetet och de enskilda forskarna därför bli skickliga på att förstå, beskriva och driva nyttiggörandeprocesserna som en parallell process till traditionell vetenskaplig forskning. SLU Skara har lång och framgångsrik erfarenhet av nyttiggörande genom samverkansforskning via plattformen Agroväst. Västsverige är en betydelsefull region inom högskolenära innovation och nyttiggörande. Som en delmängd av detta kan nämnas det partnerskap som drivs av det regionala innovationskontoret med utgångspunkt från Chalmers. SLU Skara är en aktiv part i detta samarbete, tillsammans med de övriga sju lärosätena i Västsverige. Ofta får SLU Skara förfrågningar från innovationsrådgivare och forskare från andra lärosäten i partnerskapet för att bidra i lokala innovationsprojekt med SLU:s kunskap och erfarenhet av grön sektor. Detta är en tydlig signal att vi har unik kunskap men också att andra lärosäten i allt högre utsträckning intresserar sig för möjligheterna i den gröna sektorn. SLU:s numera egna innovationskontor kommer ytterligare stärka möjligheterna att nyttiggöra den spännande och kvalitativa forskningen som bedrivs inom SLU. Genom insatser från de två innovationskontoren har SLU Skara nu fått ännu större möjligheter att arbeta inom innovationsfältet. De närmaste och mest operativa aktörerna kring SLU i Skara är SLU Holding AB, Drivhuset Skaraborg samt Green Tech Park som tillsammans med Gothia Innovation AB, Connect Väst, ALMI företagspartner m.fl. skapar ett heltäckande och mycket väl fungerande innovationsstödsystem i Skaraborg. Dessutom är Innovatum vid Högskolan Väst en partner som blir mer och mer viktig i vårt nära samarbete. Oavsett i vilket stadium en idé eller en nyttiggörare är så finns det stödresurser och hjälp att få för att effektuera ett ändamålsenligt nyttiggörande. Nationell modell med noder Det finns ett behov av att utveckla en nationell samverkansmodell som bidrar till att fylla igen de glapp som finns i informations- och kunskapsflödena mellan forskning och praktik. Detta ger en ömsesidig nytta för både SLU och för våra sektorer. Ett arbetssätt med noder innebär att vi bidrar till både institutsrollen och erbjuder en lösning på den kritik som riktats mot SLU i form av minskad relevans, frånvaro eller att vi upplevs forska om fel saker. För omvärlden blir vi den naturliga plattformen för gemensam kunskapsutveckling. På mötesplatsen mellan noden och SLU identifieras och erbjuds uppdragsutbildningar. Här möts forskare och praktiker, studenter och företag inom olika branscher. 21(34)

23 För att åstadkomma kreativa och effektiva mötesplatser krävs engagemang och metodkompetens. Det finns inte en metod som passar alla problem eller målgrupper, utan det krävs metodologisk pluralism och även tillåtande experimenterande. Något som bara kan ske när förtroendekapital är på plats. Vi vill bidra med system för att skapa denna interaktion mellan akademi och praktik. Vi ser SLU i Skara och SLU i Alnarp som två etablerade och viktiga noder för kunskapsdialog. Vi vill medverka över regionala gränser med stöd för att hitta metoderna som passar för alla. Vreta Kluster i Östra Götaland har helt annorlunda struktur men samma intresse för kunskapsdialog med SLU. Runt noderna finns redan upparbetade nätverk och kanaler, samt ett starkt regionalt intresse. Detta är betydelsefullt för SLU att ta vara på. Fler noder behöver utvecklas i starka lantbruksregioner om man ser till hela Sveriges behov, Mälardalen, Norrlands slättbygder osv. Noderna kan stödja ett växande fakultetsövergripande och tematiskt arbetssätt genom de verktyg som nu utvecklas i Skara och de som redan finns i Alnarp. Sammantaget behöver nya plattformar utvecklas där dessa processer kan äga rum och innovationer utvecklas. Den kompetens som utvecklas i dessa plattformar är av nationellt intresse, men den regionala förankringen är nödvändig för att skapa relevans/nytta och säkra en långsiktig finansiering. Ambitionen är naturligtvis att arbeta med högt, vetenskapligt kunskapsinnehåll i väl designade och ledda processer. På så sätt kan vi bli en förändringsagent som överraskar den gröna sektorn med nya lösningar på gamla problem. Den västsvenska noden Det är inte direkt överraskande att föreslå Agroväst som den samlande noden för FoU-mötet med SLU i västra Sverige. Men det kräver ett omtag för att inte exkludera någon regional part och att ge tillfälle att inbjuda nya aktörer i överensstämmelse med framtidens SLU i Skara. Det krävs också att viktiga aktörer för den gröna sektorns utveckling bidrar och kan stärka sina ambitioner och att samproduktionen ger mersmak för alla. Samtidigt krävs en harmonisering med nationella initiativ. Vi ser dock att Västra Götaland kan bli en förebild och kan vara en modell för hur man kan arbeta i andra regioner. Fortsatt arbete för att tydliggöra den västsvenska noden är redan påbörjat och det är nu viktigt att vidareutveckla plattformen Agroväst i anslutning till SLU i Skaras omställningsprocess. På så sätt kan framtidens samarbete också bättre formaliseras mellan SLU och Agroväst. 22(34)

Beskrivning av SLU Skaras verksamhet

Beskrivning av SLU Skaras verksamhet Dokumentägare: Karin Wallin Dok.nr Version: 3.0 Fastställt av: Margareta Stigson Fastställt den: 2015-09-23 1 (5) 1 Syfte och scope Syftet med Miljöledningssystemet vid SLU i Skara är att fastställa rutiner

Läs mer

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap Dnr: ST 2013/281-1.1 Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap 2013-2015 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Gäller från 2013-10-24 Beslutat av: Beslutsdatum: 2013-1024

Läs mer

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland,

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, UFV 2016/965 Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, 2017-2021 Fastställt av rektor 2017-03-27 Inledning I Program för Uppsala universitet- Campus Gotland 2017-2021, fastställt av konsistoriet

Läs mer

Biologiska Yrkeshögskolan i Skara - BYS. Sveriges största och äldsta yrkeshögskola inom de gröna näringarna

Biologiska Yrkeshögskolan i Skara - BYS. Sveriges största och äldsta yrkeshögskola inom de gröna näringarna Biologiska Yrkeshögskolan i Skara - BYS Sveriges största och äldsta yrkeshögskola inom de gröna näringarna BYS är en yrkeshögskola Kursinnehållet har en klar högskolenivå LIA - Lärande i Arbete Teori +

Läs mer

en halländsk Innovationsstrategi Det vi vill se är att i Halland, den bästa livsplatsen, trivs inte bara människorna utan även deras idéer.

en halländsk Innovationsstrategi Det vi vill se är att i Halland, den bästa livsplatsen, trivs inte bara människorna utan även deras idéer. en halländsk Innovationsstrategi Det vi vill se är att i Halland, den bästa livsplatsen, trivs inte bara människorna utan även deras idéer. Varför en innovationsstrategi? Syftet med en halländsk innovationsstrategi

Läs mer

Urban Food och Urban Health, Erik Fahlbeck Vicerektor SLU

Urban Food och Urban Health, Erik Fahlbeck Vicerektor SLU v Urban Food och Urban Health, 2017-02-15 Erik Fahlbeck Vicerektor SLU Verksamhetsidé SLU utvecklar kunskapen om de biologiska naturresurserna och människans förvaltning och hållbara nyttjande av dessa.

Läs mer

Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) Verksamhetsplan för

Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) Verksamhetsplan för Bilaga 6 Dnr: 695-16 Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) Verksamhetsplan för 2017-2019 CAV, Centrum för Arbetsliv och Vetenskap är en centrumbildning vid Högskolan i Borås (HB). CAVs devis är Samverkan

Läs mer

Strategisk plan för samverkan med det omgivande samhället perioden

Strategisk plan för samverkan med det omgivande samhället perioden Sid 1 (10) Strategisk plan för samverkan med det omgivande samhället perioden 2009-2013 Fastställd av universitetsstyrelsen den 11 juni 2009 Sid 2 (10) Innehåll sid. 1. Uppdraget att samverka 3 2. Umeå

Läs mer

SLUs roll i implementeringen av den svenska livsmedelsstrategin KSLA

SLUs roll i implementeringen av den svenska livsmedelsstrategin KSLA SLUs roll i implementeringen av den svenska livsmedelsstrategin KSLA 180418 Erik Fahlbeck, SLU och livsmedelsstrategin allmänna reflektioner SLU utvecklar kunskapen om de biologiska naturresurserna och

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Plattform för Strategi 2020

Plattform för Strategi 2020 HIG-STYR 2016/146 Högskolan i Gävle Plattform för Strategi 2020 VERKSAMHETSIDÉ Högskolan i Gävle sätter människan i centrum och utvecklar kunskapen om en hållbar livsmiljö VISION Högskolan i Gävle har

Läs mer

Program för samverkan

Program för samverkan Dnr UFV 2008/1615 Program för samverkan Uppsala universitet i dialog med det omgivande samhället Fastställd av Konsistoriet 2009-09-29 Innehållsförteckning Inledning 3 Utgångspunkter 3 Stöd för samverkan

Läs mer

Lokalisering av utbildningarna vid SLU

Lokalisering av utbildningarna vid SLU 1(5) Dnr SLU ua Fe 2012.3.0-303 Exp den 21/2-13/KJ Styrelsen BESLUT 2013-02-20 Sändlista Lokalisering av utbildningarna vid SLU Beslut Styrelsen beslutar: att uppdra åt rektor att i samråd med fakultetsnämnden

Läs mer

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland 1 (5) Landstingsstyrelsen Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland Bakgrund Innovationer har fått ett allt större politiskt utrymme under de senaste åren. Utgångspunkten är EUs vision om Innovationsunionen

Läs mer

Så stärker vi forskningen

Så stärker vi forskningen Externa relationer Madelene Fryklind HANDLINGSPLAN UTIFRÅN KVALITET OCH FÖRNYELSE 2011-03-01 1 / 5 Så stärker vi forskningen Prioritering: Att analysera utfallet från forskningsutvärderingen (RED10) och

Läs mer

Remiss Strategi för tillväxt och utveckling för Västra Götaland 2014-2020

Remiss Strategi för tillväxt och utveckling för Västra Götaland 2014-2020 sida 1 2013-03-06 Dnr:2013-54 KOMMUNSTYRELSEN TJÄNSTESKRIVELSE Remiss Strategi för tillväxt och utveckling för Västra Götaland 2014-2020 Bakgrund VÄSTRA GÖTALAND 2020 sätter ramarna för arbetet med tillväxt

Läs mer

Mål och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland 2013-2016

Mål och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland 2013-2016 UFV 2011/1998 och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland Fastställd av konsistoriet 2013-06-03 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Förord 3 Uppsala universitet Campus Gotland 3 Ett

Läs mer

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte... 3 2. Tillämpning... 3 3. Definition... 4 3.1 Avgränsningar... 4 3.2 Beroenden till andra processerv... 4 4. Nuläge... 4

Läs mer

SEKTORERNAS BEHOV OCH FÖRVÄNTNINGAR

SEKTORERNAS BEHOV OCH FÖRVÄNTNINGAR Bilaga 1 SEKTORERNAS BEHOV OCH FÖRVÄNTNINGAR LANTBRUKS- OCH LIVSMEDELSSEKTORN Det finns en samsyn gällande behov av en gemensam stark och hållbar plattform i Västra Götaland med SLU i Skara som nav. Generellt

Läs mer

VARUMÄRKET HÖGSKOLAN I BORÅS. Vilka vi är och vart vi är på väg

VARUMÄRKET HÖGSKOLAN I BORÅS. Vilka vi är och vart vi är på väg VARUMÄRKET HÖGSKOLAN I BORÅS Vilka vi är och vart vi är på väg Inledning INLEDNING Denna skrift beskriver Högskolan i Borås vision, mission och kärnvärden. Syftet är att skapa en ökad samsyn om vad Högskolan

Läs mer

din väg in till Högskolan i Skövde

din väg in till Högskolan i Skövde Externa relationer din väg in till Högskolan i Skövde Externa relationer är den naturliga ingången till Högskolan i skövde och våra ögon och öron utåt Externa relationer är en del av avdelningen Externa

Läs mer

Vision, mål och strategier för Örebro universitet. Beslutad av Universitetsstyrelsen 26/

Vision, mål och strategier för Örebro universitet. Beslutad av Universitetsstyrelsen 26/ Vision, mål och strategier för Örebro universitet Beslutad av Universitetsstyrelsen 26/10 2011 De 15 år som gått sedan Örebro universitet grundades har varit fyllda av aktiviteter och kraft. Resan från

Läs mer

ÄT UPPsala län. En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion

ÄT UPPsala län. En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion ÄT UPPsala län En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion Ät Uppsala län - handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion

Läs mer

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Stockholm

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Stockholm Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Stockholm SERUS Ek. För. 19-20 februari 2007 Analys s. 25: Svagheter i stödsystem och finansiering Ytterligare en aspekt som betonades är att kvinnor

Läs mer

Strategi för kvalitets- och innovationsarbete inom staden och samarbete med högre utbildning och forskning

Strategi för kvalitets- och innovationsarbete inom staden och samarbete med högre utbildning och forskning PM 2015:79 RI (Dnr 138-723/2015) Strategi för kvalitets- och innovationsarbete inom staden och samarbete med högre utbildning och forskning Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande.

Läs mer

Internationell strategi Sävsjö Kommun

Internationell strategi Sävsjö Kommun Internationell strategi Sävsjö Kommun riktlinjer för det internationella perspektivet kopplat till Utvecklingsstrategin(Usen) Antagen av kf 2013-12-16 Bakgrund En ökad internationalisering, Sveriges medlemskap

Läs mer

CMB:s FORSKNINGSSATSNING

CMB:s FORSKNINGSSATSNING CMB:s FORSKNINGSSATSNING TILL PER ERIK JOSEPHSONS MINNE 5 miljoner per år i 5 år till forskning och innovation NU BYGGER VI VIDARE Sedan 2011 har CMB genomfört en framgångsrik uppväxling av verksamheten

Läs mer

Initiativ för att stärka handeln. En strategisk forskningsagenda

Initiativ för att stärka handeln. En strategisk forskningsagenda Initiativ för att stärka handeln En strategisk forskningsagenda Om Handelsrådet Handelsrådet är en kollektivavtalsstiftelse med övergripande syfte att förena parterna inom handeln i en strävan att stärka

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 Från Arjeplog till Malmö Bildades 2009 Finns på 9 orter Drygt 370 medarbetare Vi arbetar för att stärka företagens konkurrenskraft Bättre förutsättningar för företagande Attraktiva regionala miljöer

Läs mer

Den attraktiva fakulteten: Strategidokument för den Naturvetenskapliga fakulteten

Den attraktiva fakulteten: Strategidokument för den Naturvetenskapliga fakulteten Styrdokument Dnr A 2 5587/8 Den attraktiva fakulteten: Strategidokument för den Naturvetenskapliga fakulteten 29-213 Publicerad Beslutsfattare http://www.science.gu.se/fakulteten/namnden/policies Naturvetenskapliga

Läs mer

STRATEGIPLAN

STRATEGIPLAN STRATEGIPLAN 2016-2018 VISION STRATEGIPLAN 2016-2018 ÅRLIGA VERKSAMHETSPLANER 1. OMFATTNING & SYFTE Detta dokument omfattar en beskrivning av s strategiplan för 2016-2018. Det innehåller en övergripande

Läs mer

Strategisk plan för området Hälsa och samhälle inom Malmö högskola Dnr HS 15-08/941

Strategisk plan för området Hälsa och samhälle inom Malmö högskola Dnr HS 15-08/941 Strategisk plan för området Hälsa och samhälle inom Malmö högskola Dnr HS 15-08/941 Antagen av Fakultetstyrelsen 2006-06-12 Reviderad, antagen av Fakultetstyrelsen 2008-10-23 Vision och uppdrag för Hälsa

Läs mer

En kunskapsdriven regional utveckling. Bertil Törsäter Regionutvecklingsdirektör

En kunskapsdriven regional utveckling. Bertil Törsäter Regionutvecklingsdirektör En kunskapsdriven regional utveckling Bertil Törsäter Regionutvecklingsdirektör Vision Västra Götaland Ett livskraftigt och hållbart näringsliv Västra Götalands utveckling beror i hög grad av utvecklingskraften

Läs mer

250 år av erfarenhet. Innovation by Collaboration SNITTS Jan Sandred, VINNOVA

250 år av erfarenhet. Innovation by Collaboration SNITTS Jan Sandred, VINNOVA 250 år av erfarenhet Innovation by Collaboration SNITTS Jan Sandred, VINNOVA 2005 För tio år sedan iphone finns inte Spotify finns inte YouTube finns inte World of Warcraft finns inte Fler känner till

Läs mer

Bedömningsgrunder för urvalskriterier och poängbedömning

Bedömningsgrunder för urvalskriterier och poängbedömning Bedömningsgrunder för urvalskriterier och poängbedömning Detta dokument beskriver hur LAG (styrelsen) bedömer projekten vid poängbedömning utifrån urvalskriterierna. Villkor (gäller samtliga projekt) Ja

Läs mer

Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin. Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden. Hur gör man i Skövde?

Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin. Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden. Hur gör man i Skövde? Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden Hur gör man i Skövde? Utlysning av projektmedel 2013-2014 Dnr RUN 614-0186-13 Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin 1. Inbjudan

Läs mer

Strategi för forskning och högre utbildning 2013-2016, Dnr 221/2012

Strategi för forskning och högre utbildning 2013-2016, Dnr 221/2012 17 september 2012 Strategi för forskning och högre utbildning 2013-2016, Dnr 221/2012 Helsingborgs stad behöver fokusera arbetet kring högre utbildning, forskning och attraktiv studentstad för att stärka

Läs mer

Antingen finns projektets partners/deltagare i Leaderområdet eller så finns ett tydligt samarbete mellan projektet och aktörer i Leaderområdet

Antingen finns projektets partners/deltagare i Leaderområdet eller så finns ett tydligt samarbete mellan projektet och aktörer i Leaderområdet BEDÖMNINGSGRUNDER Följande dokument beskriver hur LAG bedömer era projekt utifrån urvalskriterier och poängsättning. Grundvillkor Dessa villkor bedöms lika för alla projekt och alla fonder. Villkor Projektet

Läs mer

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun 1/6 Beslutad: Kommunfullmäktige 2015-11-30 182 Gäller fr o m: 2015-11-30 Myndighet: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2015:234-003 Ersätter: - Ansvarig: Näringslivskontoret Näringslivsstrategi för Strängnäs

Läs mer

Bilaga 7. Centrum för välfärdsstudier

Bilaga 7. Centrum för välfärdsstudier Bilaga 7 Centrum för välfärdsstudier Verksamhetsplan 2019 Centrum för välfärdsstudier Centrum för välfärdsstudier () är en centrumbildning vid Högskolan i Borås. fokuserar på de möjligheter och utmaningar

Läs mer

LTV-fakultetens strategi

LTV-fakultetens strategi 1(6) DNR: Slu.ltv.2014.1.1.1-679 Exp: 2014-06-25 LTV-fakulteten STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Visioner och strategier av övergripande karaktär Dokumenttyp: Måldokument/strategi Beslutsfattare: Fakultetsnämnd

Läs mer

Vision och strategi Universitetsbiblioteket

Vision och strategi Universitetsbiblioteket Vision och strategi 2015-2020 Universitetsbiblioteket VISION OCH STRATEGI 2015-2020 - UNIVERSITETSBIBLIOTEKET Inledning Linnéuniversitetet är Sveriges nyaste universitet med rötterna i Småland och med

Läs mer

Är färre och större universitet alltid bättre?

Är färre och större universitet alltid bättre? Detta är en utbyggd artikel relativt vad som publicerades i tidningen Ny Teknik, 27-8- 29, under rubriken Mindre universitet vinner över större. Här bifogas även diverse jämförande grafer samt lite utvidgade

Läs mer

Fokus på ekonomiskt nyskapande och vidgade arbetsmarknader

Fokus på ekonomiskt nyskapande och vidgade arbetsmarknader Innehåll: sid: Visionen om det goda livet är vår ledstjärna 5 Globala företag i världens region 7 Näringslivets utvecklingskraft en nyckel till framtiden 9 Kompetens- och kunskapsutveckling viktiga frågor

Läs mer

Västra Götaland Strategi för tillväxt och utvecklig i Västra Götaland

Västra Götaland Strategi för tillväxt och utvecklig i Västra Götaland Västra Götaland 2020 Strategi för tillväxt och utvecklig i Västra Götaland 2014-2020 Västra Götaland 2020 Ett verktyg för att genomföra den gemensamma visionen om Det goda livet En gemensam vägvisare för

Läs mer

Bilagor till Näringslivsstrategi

Bilagor till Näringslivsstrategi Bilagor till Näringslivsstrategi 2016-2020 På landet, i staden och mittemellan - här kan företag gro och växa. Precis som för tusen år sedan. och i tusen till. För där människor trivs blomstrar affärerna.

Läs mer

VG 2020 och EU:s strukturfondsprogram

VG 2020 och EU:s strukturfondsprogram VG 2020 och EU:s strukturfondsprogram Högskolan i Borås 7 mars 2017 Andreas Catoni EU:s Struktur-och investeringsfonder EU:s Struktur-och investeringsfonder Regionalfonden, ERUF Socialfonden, ESF (Sammanhållningsfond)

Läs mer

Uppdrag att genomföra åtgärder inom ramen för livsmedelsstrateg in

Uppdrag att genomföra åtgärder inom ramen för livsmedelsstrateg in e Regeringen Regerings beslut 2017-03-23 N2017/02366/SUN IV8 Sveriges lantbruksuniversitet Box 7070 750 07 Uppsala Uppdrag att genomföra åtgärder inom ramen för livsmedelsstrateg in Regeringens beslut

Läs mer

Avsiktsförklaring. Bakgrund

Avsiktsförklaring. Bakgrund Avsiktsförklaring Denna avsiktsförklaring har idag träffats mellan Jönköpings kommun och Stiftelsen Högskolan i Jönköping, var för sig även kallad part och gemensamt kallade parterna. Bakgrund Syftet med

Läs mer

Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna

Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna 2016-2019 Beslut: Högskolestyrelsen 2015-12-17 Revidering: - Dnr: DUC 2015/385/10 Gäller fr o m: 2016-01-01 Ersätter: - Relaterade dokument:

Läs mer

Tillägg till Avtal om Samhällskontraktet som MDH, Västerås och Eskilstuna ingått i oktober 2013.

Tillägg till Avtal om Samhällskontraktet som MDH, Västerås och Eskilstuna ingått i oktober 2013. TILLÄGGSAVTAL SAMHÄLLSKONTRAKTET Tillägg till Avtal om Samhällskontraktet som MDH, Västerås och Eskilstuna ingått i oktober 2013. 1 Parter 1. Mälardalens högskola, org.nr. 202100-2916 ( MDH ) 2. Västerås

Läs mer

Forskning och utbildning inom ITS-området

Forskning och utbildning inom ITS-området Forskning och utbildning inom ITS-området Jan Lundgren, Linköpings universitet 2016-06-23 Inledning I arbetet med en nationell strategi och handlingsplan för användning av ITS betonas vikten av samarbete

Läs mer

Vision och övergripande mål 2010-2015

Vision och övergripande mål 2010-2015 Vision och övergripande mål 2010-2015 Beslut: Högskolestyrelsen, 2009-12-17 Revidering: - Dnr: DUC 2009/1139/10 Gäller fr o m: 2010-01-01 Ersätter: Dalauniversitetet akademi och yrkesliv i partnerskap.

Läs mer

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap Dnr: 2016/6683-1.1 Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap 2017-2020 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Gäller från 2017-01-01 Beslutat av: Beslutsdatum: 2016-12-08

Läs mer

Världen behöver dubbelt så många SLU-studenter! Rikskonferens Naturbruk Johan Torén

Världen behöver dubbelt så många SLU-studenter! Rikskonferens Naturbruk Johan Torén Världen behöver dubbelt så många SLU-studenter! Rikskonferens Naturbruk 2019-04-12 Johan Torén SLU löser riktiga problem Från våra gröna naturresurser, från sjöar och hav, ska vi klara att hållbart producera

Läs mer

Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013. Monica Rönnlund

Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013. Monica Rönnlund Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013 Monica Rönnlund 1. Inledning Bakgrunden till projektet är att gränserna mellan den kommunala ideella och privata sektorn luckras upp, vilket ställer krav på

Läs mer

Strategisk plan Stiftelsen Lantbruksforskning

Strategisk plan Stiftelsen Lantbruksforskning Strategisk plan Stiftelsen Lantbruksforskning 2012 2020 Stiftelsen Lantbruksforskning är näringens starkt samlande kraft för världsledande tillämpbar forskning. Nuläge och omvärld 2012 Stiftelsen Lantbruksforskning

Läs mer

Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010

Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010 Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010 Sammanfattande slutsatser Vetenskapsrådet, FAS, Formas, VINNOVA och Energimyndigheten har gemensamt, på uppdrag av regeringen, genom en enkät

Läs mer

Koncernkontoret Avdelning regional utveckling

Koncernkontoret Avdelning regional utveckling Koncernkontoret Avdelning regional utveckling Magnus Jörgel Näringslivsutvecklare 0706-676208 Magnus.jorgel@skane.se PM Datum 2014-01-23 Dnr 1301845 1 (5) Utveckling av den Internationella Innovationsstrategin

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

de biologiska naturresurserna och hållbara nyttjande av dessa. Detta sker genom utbildning, samverkan med det omgivande samhället.

de biologiska naturresurserna och hållbara nyttjande av dessa. Detta sker genom utbildning, samverkan med det omgivande samhället. Kvalitet och Nytta Verksamhetsidé SLU utvecklar kunskapen k om de biologiska naturresurserna och människans förvaltning och hållbara nyttjande av dessa. Detta sker genom utbildning, forskning och miljöanalys

Läs mer

Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge

Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge 2014-09-29 1. Syfte och mål... 3 2. Styrkor och utmaningar inom personal- och kompetensområdet... 4 3. Stödfunktionen personal... 4 4. Kompetensförsörjning...

Läs mer

VINNOVA. Sveriges innovationsmyndighet INFORMATION 1 VI 2014:07

VINNOVA. Sveriges innovationsmyndighet INFORMATION 1 VI 2014:07 VINNOVA Sveriges innovationsmyndighet INFORMATION 1 VI 2014:07 Kort om oss Så fördelas pengarna Vad vi erbjuder Vi investerar 2,7 MILJARDER KRONOR varje år i runt 2400 FORSKNINGS- OCH INNOVATIONSPROJEKT.

Läs mer

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Strategi Beslutad av Kommunfullmäktige 2018-02-21 20 Dokumentansvarig IT-chef Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning 1 Inledning...4 2 Övergripande mål och

Läs mer

Handlingsplan för. Skara kommuns landsbygdsstrategi

Handlingsplan för. Skara kommuns landsbygdsstrategi 2019-2020 Handlingsplan för Skara kommuns landsbygdsstrategi Det goda livet, idag och imorgon. På landet, i staden och mitt emellan. Handlingsplan för Skara kommuns landsbygdsstrategi 2019-2020 Skara

Läs mer

Regionalfonden Västsverige

Regionalfonden Västsverige Regionalfonden Västsverige 2014-2020 Kort om Tillväxtverket Nationell myndighet med regional närvaro Ca 400 medarbetare 10 orter Europeiska Struktur- och Investeringsfonder i Sverige Socialfonden 22% Regionalfonden

Läs mer

En skola som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet vad krävs?

En skola som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet vad krävs? 2012-02-17 1 (5) En skola som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet vad krävs? Världen förändras, och det måste skolan också göra. Utan ett väl fungerande utbildningsväsen riskerar vi stagnation

Läs mer

Forskning och innovation inom livsmedel en framtidssatsning

Forskning och innovation inom livsmedel en framtidssatsning Forskning och innovation inom livsmedel en framtidssatsning Christina Nordin Departementsråd och avdelningschef Näringsliv och villkor Näringsdepartementet 1 Övergripande mål livsmedelsstrategin En konkurrenskraftig

Läs mer

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne ÖVERENSKOMMELSEN SKÅNE Innehåll Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne

Läs mer

Örebro universitets vision och strategiska mål

Örebro universitets vision och strategiska mål Örebro universitets vision och strategiska mål 2018 2022 Beslutad av Universitetsstyrelsen 21/12 2017 Det går bra för Örebro universitet. Allt fler söker sig till våra utbildningar. Forskningsverksamheten

Läs mer

Västra Götalands län. Fördelning av beslutade medel per insatsområde

Västra Götalands län. Fördelning av beslutade medel per insatsområde Västra Götalands län Introduktion I Västra Götaland är den regionala utvecklingsstrategin vägledande för allt utvecklingsarbete. Tillväxtavtalet, som utgör ett av de viktiga verktygen i denna strategi,

Läs mer

Beskrivning av partnerskapets syfte, innehåll, medverkande samt målgrupp

Beskrivning av partnerskapets syfte, innehåll, medverkande samt målgrupp Bilaga 2 Beskrivning av partnerskapets syfte, innehåll, medverkande samt målgrupp Partnerskapets syfte Syftet med samarbetet mellan Västarvet och Hushållningssällskapet är att främja tanken att kulturarvet

Läs mer

STRATEGISK AGENDA

STRATEGISK AGENDA STRATEGISK AGENDA 2019 2022 Fortes strategiska agenda utgör strategin för att uppnå Fortes vision om ett samhälle med god hälsa, hållbart arbetsliv och hög välfärd. Det är ett högt mål att arbeta mot.

Läs mer

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb Näringslivsprogram 2017 Tillsammans mot 70 000 nya jobb Näringslivsprogram 2017 Inledning Näringslivsprogrammet beskriver Uppsala kommuns långsiktiga näringslivsarbete och är ett kommunövergripande styrdokument.

Läs mer

Strategisk forsknings- och innovationsagenda Sverige som internationellt centrum för life science (SILS) 1

Strategisk forsknings- och innovationsagenda Sverige som internationellt centrum för life science (SILS) 1 Strategisk forsknings- och innovationsagenda Sverige som internationellt centrum för life science (SILS) 1 Vad betyder SILS-agendan för dig? Du som företagare får bättre tillgång till forskningsresurser

Läs mer

Strategi för digitalisering

Strategi för digitalisering Strategi för digitalisering Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2017:666 Dokumentet är beslutat av: skriv namn på högsta beslutade funktion/organ Dokumentet beslutades den:

Läs mer

En dag om livsmedelsforskning och -innovation 23 januari 2019

En dag om livsmedelsforskning och -innovation 23 januari 2019 En dag om livsmedelsforskning och -innovation 23 januari 2019 Program 10.00 Välkomna Ingrid Petersson, Formas generaldirektör och Inger Andersson, ordförande i Nationella kommittén för livsmedelsforskning

Läs mer

Vad diskuterades på Rektors inspirationsdagar aug? En sammanfattning

Vad diskuterades på Rektors inspirationsdagar aug? En sammanfattning Vad diskuterades på Rektors inspirationsdagar 24-25 aug? En sammanfattning Våra tillgångar Närhet, tillgänglighet och flexibilitet - Litenhet som tillgång. Snabbrörliga. Flexibla. - Nytt universitet. Mottagligt

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1415/16

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1415/16 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-10-25 Diarienummer 1415/16 Kommunikationsavdelningen Maria Norberg Telefon 031-368 02 61 E-post: maria.norberg@stadshuset.goteborg.se Göteborgs Stads medverkan i Almedalen

Läs mer

SUMMERING STRATEGI FÖR TILLVÄXT OCH UTVECKLING I VÄSTRA GÖTALAND Remissversion

SUMMERING STRATEGI FÖR TILLVÄXT OCH UTVECKLING I VÄSTRA GÖTALAND Remissversion SUMMERING VÄSTRA GÖTALAND 2020 STRATEGI FÖR TILLVÄXT OCH UTVECKLING I VÄSTRA GÖTALAND 2014-2020 Remissversion Strategin gäller för Västra Götaland. Den är framtagen i samverkan mellan Västra Götalandsregionen

Läs mer

Forskarstation Östra Norrbotten

Forskarstation Östra Norrbotten Forskarstation Östra Norrbotten I samverkan med: Företag Skolor Myndigheter Organisationer För regional utveckling Utvecklingsprojektet: Forskarstation Östra Norrbotten Första fasen genomförs i samverkan

Läs mer

Information kring VG2020 och strategisk styrning

Information kring VG2020 och strategisk styrning Information kring VG2020 och strategisk styrning Lars Jerrestrand lars.jerrestrand@borasregionen.se 0723-666561 1 Varför gör vi det vi gör? Invånarna i Västra Götaland ska ha bästa möjliga förutsättningar

Läs mer

Policy för chefsuppdrag

Policy för chefsuppdrag 1(5) BILAGA 1 DNR: SLU ua 2013.1.1.1-5596 2014-01-14 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Personal Dokumenttyp: Policy Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Personalavdelningen Handläggare: Eva Jeppson-Eldrot

Läs mer

Syfte. Fakta om utlysningen. Utlysningens inriktning

Syfte. Fakta om utlysningen. Utlysningens inriktning utlysning 2008 Bakgrund I internationella jämförelser intar den svenska vården ofta en ledande position; den har tillgång till unika register och system, är förhållandevis väl utbyggd, jämlik och skapar

Läs mer

Verksamhetsplan Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV)

Verksamhetsplan Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) Bilaga 6 Verksamhetsplan 2017-2019 Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) CAV, Centrum för Arbetsliv och Vetenskap är en centrumbildning vid Högskolan i Borås (HB). CAVs vision är att bidra till ett

Läs mer

Sundbybergs stads näringslivspolicy 1

Sundbybergs stads näringslivspolicy 1 KOMMUNKONTORET 2013-04-05 1 (5) Sundbybergs stads näringslivspolicy 1 Övergripande mål Grunden för välfärd för Sundbybergs stads invånare är en hållbar och långsiktig ekonomisk tillväxt. Företagandet är

Läs mer

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Innehåll Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Varumärkesstrategi 10 Lunds kommun som ett gemensamt varumärke 13 Lund idéernas stad 13 Kommunen som en del av staden

Läs mer

STRATEGI FÖR FORSKNING INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

STRATEGI FÖR FORSKNING INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRD STRATEGI FÖR FORSKNING INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRD 2018-2024 REGIONALA FORSKNINGSRÅDET SAMVERKANSNÄMNDEN, UPPSALA-ÖREBRO SJUKVÅRDSREGION Upprättare: Katarina Wijk, föreståndare RFR Strategi för forskning

Läs mer

Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län Övergripande synpunkter avseende strategin

Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län Övergripande synpunkter avseende strategin 1(5) Datum Diarienummer Region Västerbotten 2013-09-13 Vårt dnr 1.6.2-2013-2621 Box 443 Ert dnr 12RV0136-16 Dokumenttyp 901 09 UMEÅ REMISSVAR Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län 2014-2020

Läs mer

VÄLKOMNA! *Motiv till särskilda ekosatsningar. *Forskningsagenda och utlysningar. *Nyckelproblem i ekologisk produktion. *Samverkan forskning-praktik

VÄLKOMNA! *Motiv till särskilda ekosatsningar. *Forskningsagenda och utlysningar. *Nyckelproblem i ekologisk produktion. *Samverkan forskning-praktik VÄLKOMNA! *Motiv till särskilda ekosatsningar *Forskningsagenda och utlysningar *Nyckelproblem i ekologisk produktion *Samverkan forskning-praktik Medverkande: Elin Röös, Eva Salomon, Anna Wallenbeck,

Läs mer

Vision Länsstyrelsen Jämtlands län med sikte på framtiden

Vision Länsstyrelsen Jämtlands län med sikte på framtiden Vision 2020 Länsstyrelsen Jämtlands län med sikte på framtiden Länsstyrelsens vision Tillsammans för en hållbar framtid Tillsammans för en hållbar framtid är vår vision och den ger oss samlad kraft att

Läs mer

Rapport Högskoleutbildning inom regional utveckling

Rapport Högskoleutbildning inom regional utveckling Rapport Högskoleutbildning inom regional utveckling Elin Nirjens 160815 1 INNEHÅLL UPPDRAGET 3 ARBETETS UPPLÄGG 4 HÖGSKOLEUTBILDNINGAR PÅ AVANCERAD NIVÅ 4 DEFINITIONER 4 UTBILDNINGSFORMER 5 MOOC 5 ORDINARIE

Läs mer

Må alla samlas. Vi hoppas att den ger dig en stunds inspirerande läsning.

Må alla samlas. Vi hoppas att den ger dig en stunds inspirerande läsning. Utveckling för Skellefteå 2012 2014 Må alla samlas. Det här är det första steget i en lokal utvecklingsstrategi för allas vårt Skellefteå. Därför vill vi att så många som möjligt i Skellefteå ska läsa

Läs mer

HISTFILFAK 2016/108. Mål och strategier. Historisk-filosofiska fakulteten. Fastställda av Historisk-filosofiska fakultetsnämnden

HISTFILFAK 2016/108. Mål och strategier. Historisk-filosofiska fakulteten. Fastställda av Historisk-filosofiska fakultetsnämnden HISTFILFAK 2016/108 Fastställda av Historisk-filosofiska fakultetsnämnden 2016-12-20 Innehållsförteckning Inledning 3 Utbildning 3 Mål 3 Strategier 3 Forskning 4 Mål 4 Strategier 5 Arbetsmiljö och samverkan

Läs mer

Hur arbetar Västra Götalandsregionen med vattenmiljöfrågor för Vänern inom det Maritima klustret? Gustaf Zettergren Jessica Hjerpe Olausson VGR

Hur arbetar Västra Götalandsregionen med vattenmiljöfrågor för Vänern inom det Maritima klustret? Gustaf Zettergren Jessica Hjerpe Olausson VGR Hur arbetar Västra Götalandsregionen med vattenmiljöfrågor för Vänern inom det Maritima klustret? Gustaf Zettergren Jessica Hjerpe Olausson VGR Västra Götalandsregionens uppdrag 1. Hälso och sjukvård 2.

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019 2023 2 MALMÖLUNDREGIONEN VERKSAMHETSPLAN 2019 2023 Inledning MalmöLundregionen är tillväxtmotorn i Skåne och en dynamisk del av Öresundsregionen och Europa. Vi har många styrkor att

Läs mer

Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap, SLU, Uppsala

Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap, SLU, Uppsala Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap, SLU, Uppsala Arvid Uggla, Oslo 28 jan 2008 VH-fakulteten rustar för framtiden Veterinärmedicin och husdjursvetenskap inom samma fakultet 2004 Ny institutionsstruktur

Läs mer

Universitet som drivkraft för utveckling och tillväxt

Universitet som drivkraft för utveckling och tillväxt Universitet som drivkraft för utveckling och tillväxt Gräv där du står! Vision 2016: Örebro universitet är ett framstående universitet med ämnesmässig bredd, mod att ompröva och förmåga att utveckla Vårt

Läs mer

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation ÖSTERGÖTLAND EN VÄRDESKAPANDE REGION 1. Uppdraget Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation 2. Arbetet 1. Inventera nuläget (vad är gjort hittills och varför, gällande strategier och

Läs mer