Patenteringsverksamhet vid Lunds universitet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Patenteringsverksamhet vid Lunds universitet 1996-2006"

Transkript

1 Patenteringsverksamhet vid Lunds universitet Olof Ejermo, CIRCLE, LU 1 Introduktion Inom hela västvärlden stiger akademins involvering i kommersialisering, och Sverige utgör inget undantag. Som en indikator på denna kommersialisering används ofta patentering. Patentdata har visserligen brister på det sättet att det inte finns någon garanti för kommersialisering och många patent används i strategiska syften. Inte desto mindre avspeglar mängden patent underliggande försök till kommersialisering. Bakgrunden till denna rapport är tidigare framställda data som visar att Lunds universitet (LU) Lund ligger i topp i Sverige med avseende på patentering, även när hänsyn tagits till forskningsresurser inom naturvetenskap, teknik och medicin (Ejermo, 2012), se Figur 1. Figuren visar också att Lund upplevt en stigande patenteringsfrekvens. Rapporten är ett konkret resultat av diskussioner mellan rapportförfattaren och aktiva vid LU innovation, där vi diskuterat möjligheterna att ta reda på mer om patenteringsverksamheten vid universitetet, och ska ses som ett pilotprojekt. Författaren tar gärna emot synpunkter. 2 I denna rapport beskrivs patenteringen och antal uppfinnare med LU som arbetsplats med uppdelning på fakultets- och institutionsnivå. Rapporten ger därmed ett visst empiriskt underlag för beslut om var riktade innovationssatsningar kan bli aktuella inom universitetet. Det kan understrykas att det inte finns något tidigare material av detta slag som redovisats i Sverige hittills. En svårighet har nämligen varit att anställdas uppfinningar inte systematiskt registreras någonstans. Här görs en djupare genomgång av material med fokus på LU och visar vilka institutioner som faktiskt bidrar mest till patentering och hur mönstrena sett ut och förändrats över tid, samt redovisas vilka uppfinnare som bidragit till flest patent under den tid de varit anknutna till universitetet. Det bör betonas att endast institutioner med någon patentering som finns med i databasen redovisas. Nästan uteslutande sker patenteringen vid Lunds- tekniska högskola (LTH), medicinsk fakultet eller naturvetenskaplig fakultet, även om något enstaka patent finns sökta av anställda vid ekonomihögskolan eller samhällsvetenskaplig fakultet. 1 olof.ejermo@circle.lu.se, Box 117, Lund. 2 Tack till Per Mercke för goda diskussioner under projektets gång!

2 Figur 1 Patentering mätt i fraktioner av svenska universitetsanställda Sammanfattningsvis kan sägas att patenteringen vid LU är starkt koncentrerad till en handfull institutioner. Det bör dock betonas att det är ganska få patent och individer som är verksamma vi många fakulteter. De viktigaste klustren av patent och uppfinnare är listade i tre grupper. Den första gruppen är koncentrerad kring IT-kommunikation med bas i institutioner vid LTH. Det gäller framförallt institutionerna Elektro- och informationsteknik och Mätteknik och industriell elektroteknik. I en andra grupp finns betydande patentering framförallt mot institutionen Kliniska vetenskaper och en tredje grupp har liksom den första sin bas vid LTH men tycks mer tvärvetenskaplig. Det gäller framförallt patentering av anställda vid fysiska institutionen och kemiska institutionen med kopplingar åt naturvetenskap. De tydligaste tillväxtinstitutionerna återfinns inom Datavetenskap, experimentell medicinsk vetenskap och biologi, gemensamt. Också energivetenskap kan vara ett tillväxtområde för patentering vid LU. Eftersom klustren redan kan förväntas ha upparbetade kanaler för innovationssamarbete så kan dessa tillväxtinstitutioner vara intressanta kandidater för LU att stödja och rikta innovationssatsningar mot. Få institutioner minskar sin patentering. Maskinteknologi är dock ett sådant exempel. Data Materialet bygger på en kartläggning av Sveriges uppfinnare, ursprungligen gjord på uppdrag av Tillväxtanalys (Ejermo, 2011). Samtliga uppfinnare med svensk adress på patentansökningar gjorda hos Europeiska patentverket (EPO) skickades initialt till företaget InfoTorg för personnummersättning. Det kan självklart diskuteras om EPO-data bäst speglar svensk patentering och om inte t ex även amerikanska patentdata borde varit med. Även om det är ett principiellt riktigt

3 resonemang försvåras matchningen av individer till personnummer av att adressinformationen bara anger namn och stad för uppfinnare på amerikanska patent. Det är därför framförallt av praktiska skäl som EPO-patent valts ut. Men man kan också argumentera för att EPO-patent i hög grad även patenteras i USA och vi bör akta oss för att dubbelräkna patent. Att använda EPO-patent innebär dessutom att snedvridningar som orsakas av att allt färre patent söks hos Patent- och registreringsverket undviks och att EPO-patent har högre kvalitet i genomsnitt än de svenska pga de högre kostnader som de innebär. Efter genomgång och rensning av materialet skickades det till SCB för länkning till individregister över totalbefolkningen. Det erhållna materialet kompletterades under med ytterligare personnummer, vilket gjorde att uppfinnare kunde analyseras över tid med en täckningsgrad av c:a 80%. I dagsläget omfattar databasen c:a 23,000 uppfinnare. Genom kopplingen till SCB:s databaser kan arbetsplatstillhörighet analyseras, vilket görs i Figur 1. Databasen har för föreliggande undersökning kompletterats med information LU:s personalregister, vilket möjliggjort analyser på fakultets- och institutionsnivå. Över tid har institutionsstrukturen vid LU förändrats, men nuvarande struktur har relativt väl kunnat påföras även historiska data. Materialet redovisar patent med prioritetsår Lunds tekniska högskola Lunds tekniska högskola utmärker sig genom sin bredd av institutioner där anställda patenterar. Mätt i antal patent utgör den allra viktigaste gruppen ett kluster med inriktning mot informationsteknologi. Det är ingen hemlighet att Lunda-forskare har och har haft samarbete med spjutspetsarna Ericsson, ST Ericsson och Sony med verksamhet i Lund. Exempelvis har Sveriges meste patenterare i databasen, Bengt Lindoff, koppling till Institutionen för Elektro- och informationsteknik. Figur 2 visar patenteringen inom Datavetenskap, Institutionen för Elektro- och informationsteknik och Institutionen för Mät- och industriell elektroteknik. Alla tre kännetecknas av att patentfraktionsstaplarna och staplarna över uppfinnare är relativt jämna, dvs. när patentering stiger så stiger också antalet uppfinnare. För Datavetenskap tycks det som om ämnet kan bli alltmer intressant som avnämare för patentering.

4 Figur 2. Patentering inom informationsteknologi och datavetenskap. Patentering i ämnen som är av mer klassisk teknisk natur redovisas i Figur 3. Här är patenteringen mer sporadisk. Reglerteknik har flera verksamma uppfinnare och varje år något eller några patent. Inom Maskinteknologi däremot har det inte patenterats på flera år.

5 Figur 3. Traditionella teknik-ämnen och patentering. I Figur 4 visas patentering av institutioner som tycks mer gränsöverskridande, framförallt mot naturvetenskap genom institutioner med anknytning till fysik, kemi och matematik. Inom alla institutionerna utom kemiteknik finns årlig patenteringsverksamhet. Inom fysik gemensamt utmärks patentering dessutom av ett relativt stort antal uppfinnare. Däremot är patentering vid matematikcentrum LTH mer beroende av enskilda individer. Trots att kemi och läkemedel pekas ut i innovationslitteraturen som sektorer med stark patenteringskultur (Pavitt, 1984, Levin et al., 1987), så spiller inte detta entydigt över på akademin i Lunda-regionen, vilket framgår nedan i Figur 8. Däremot finns en hel del patent inom medicinsk fakultet. Figur 5 visar patentering av institutioner vid LTH med anknytning till hälsorelaterade ämnen genom immunteknologi och livsmedelsteknologi. Figuren redovisar också en del patentverksamhet kopplade till anställda under forskarutbildning LTH. Intressant är att både immunteknologi och livsmedelsteknologi kännetecknas av ett stort antal uppfinnare i förhållande till patenteringsmängden, vilket kan bero på att traditioner inom livsvetenskaper spiller över så att ett stort antal författare också medverkar som uppfinnare på patenten. En annan tolkning är att det finns underliggande population av potentiella, framtida, uppfinnare inom detta område.

6 Figur 4. Tvärvetenskapliga teknikämnen med anknytning till naturvetenskap.

7 Figur 5. Tvärvetenskapliga teknikämnen med anknytning till medicin, samt patent av anställda under omr forskarutb Medicin När vi sedan går över på institutioner verksamma under den medicinska fakulteten så återfinner vi tydligt mönstret med flera uppfinnare listade per patent än under LTH. Figur 6 redovisar patentering vid kliniska vetenskaper och laboratoriemedicin i Lund och Malmö. Alla fyra institutionerna har någon verksamhet, mest i Lund i kliniska vetenskaper. Tydligt är att mest patentering sker i Lund.

8 Figur 6. Kliniska institutioner och laborationsmedicin i Lund och Malmö. Under Figur 7 har placerats BMC gemensamt och Experimentell medicinsk vetenskap (EMV). BMCgemensamt kännetecknas bara av sporadisk patenteringsverksamhet, men EMV har en ihållande patenteringsverksamhet. Figur 7. BMC gemensamt och experimentell medicinsk vetenskap. Naturvetenskap

9 Institutioner under naturvetenskap har minst patenteringsverksamhet bland de undersökta fakulteterna. Det är framförallt inom institutionerna Biologi, gemensamt och Kemi, gemensamt som vi hittar patentering. Dessa institutioner har delvis olika utvecklingsbanor där Kemi kännetecknas av en fallande trend, som även noterats ovan. Biologi-ämnet tycks däremot kännetecknas av en större dynamik, med höga patenteringstal och ett flertal uppfinnare involverade under senare år. Figur 8. Biologi gemensamt och kemi gemensamt. Övriga institutioner Några institutioner har sporadisk patenteringsverksamhet. Det är svårt att dra entydiga slutsatser av de enskilda patent vi hittar i så vitt spridda institutioner som: bygg- o miljöteknik, byggvetenskaper, fysiska institutionen, internationella sekretariatet (!), juridiska institutionen (!), LTH gemensamt, matematikcentrum naturvetenskaplig fakultet, medicinsk strålningsfysik, medfak gemensamt och teknisk ekonomi och logistik. Uppfinnare med flest patent Nedanstående tabell redovisar de uppfinnare, verksamma vid universitetet under tiden de patenterade, som haft flest patent, liksom den institution de oftast varit verksamma vid. Självklart avspeglar institutionerna också den institutionella fördelningen, med ett flertal viktiga uppfinnare inom telekommunikation, men också inom datorteknik, kirurgi, livsmedel, fysik och medicin. Uppfinnarna representerar således en stor bredd. En annan observation rör att det är uppenbart att antalet patent är skevt fördelade. Ett namn som dykt upp i den tidigare rapporten om alla Sveriges uppfinnare (Ejermo, 2011) var Bengt Lindoff som där rankades som den med flest patent i hela landet. Där räknades in patent också utanför den tid han haft en akademisk affiliering (mer än 100 st totalt). Generellt innefattar Tabell 1 många individer som har en stark anknytning till industrin, och samtidigt har en akademisk affiliering. Betydelsen av sådana dubbla affilieringar är mycket intressant att studera i vidare forskning, eftersom sådana individer är budbärare mellan akademi och näringsliv.

10 Tabell 1. Uppfinnare med flest patent vid Lunds universitet. Rank Namn patent institution nyckelord 1. Sven Mattisson 26,9 INST F ELEKTRO-O INFORMATIONSTEKNIK Telekommunikation; Bluethooth 2. Bernard J M Smeets 18,5 INST F ELEKTRO-O INFORMATIONSTEKNIK Datorteknik 3. Lars Lidgren 16,7 INST FÖR KLINISKA VETENSKAPER, LUND Ortopedisk kirurgi; bioteknik 4. Bengt Lindoff 15,5 MATEMATIKCENTRUM LTH Telekommunikation; Ericsson 5. Lars Gertmar 11,4 INST F MÄTTEKNIK O IND ELEKTROTEKNIK Elektriska motorer; batterier; Powerformer; ABB 6. Lars Sundström 8,8 INST F ELEKTRO-O INFORMATIONSTEKNIK Telekommunikation; radiosändare 7. Bo Bernhardsson 7 REGLERTEKNIK Trådlös kommunikation 8. Kåre Larsson 6,6 INSTITUTIONEN FÖR LIVSMEDELSTEKNIK Näringslösningar; Aktiva bakteriekulturer; Proviva 9. Lars Björck 6,3 INST FÖR KLINISKA VETENSKAPER, LUND Infektionsmedicin; sepsis; septisk chock 10. Sune Svanberg 6,3 FYSIK GEMENSAMT Atomfysik; laserbaserade spektroskop; laserröntgen 11. Carl Borrebaeck 6 IMMUNTEKNOLOGI 12. Björn Dahlbäck 5,9 INST FÖR LABORATORIEMEDICIN, MALMÖ 13. Lars Samuelson 5,9 FYSIK GEMENSAMT Monoklonala antikroppar; "antibody engineering"; BioInvent AB; Alligator Bioscience AB Blodkoagulering; blodsjukdomar; proteinproduktion; faktor V Nanoteknik; nanotrådar; elektriska komponenter i nanoskala; nanosensorer 14. Catharina Svanborg 5,4 INST FÖR LABORATORIEMEDICIN, LUND Proteiner i bröstmjölk; alfa-laktalbumin; HAMLET; cell-mikrobiologi 15. Vladimir Milosavljevic 5,2 INST FÖR ENERGIVETENSKAPER Förbrännare 16. Klaus Mosbach 5 KEMISKA INSTITUTIONEN Molykelär imprintning; immobiliserat enzym; Affinitetskromatografi 17. Jan Nilsson 4,8 INST FÖR KLINISKA VETENSKAPER, MALMÖ Kardiovaskulär; ateroskleros; immunbaserad diagnostik; immunbaserad terapi 18. Henrik Sjöland 4,5 INST F ELEKTRO-O INFORMATIONSTEKNIK Analoga integrerade kretsar; återkopplade förstärkare; RF CMOS 19. Jens Schouenborg 4,5 INST FÖR EXPERIMENTELL MED VETENSKAP Nanomedicin; neurofysiologi; Man-Machine-Interface; nanoimplantat 20. Stefan Pierzynowski 4,5 BIOLOGI GEMENSAMT Insulin; antibiotika; ämnesomsättning; diet

11 Referenser EJERMO, O Svenska uppfinnare nytt datamaterial och ny inblick i innovationsprocessen [Swedish inventors new data and insights into the innovation process]. Working paper. Stockholm: Entreprenörskapsforum. EJERMO, O Gammal uppfinner bäst lärosätenas effekter på patentering via anställda och studenter [Old invents best - the effects of higher education institutions on patenting via employees and students]. Ekonomisk Debatt, 2012, LEVIN, R. C., KLEVORICK, A. K., NELSON, R. R. & WINTER, S. G Appropriating the Returns from Industrial Research and Development. Brookings Papers on Economic Activity, 1987, PAVITT, K Sectoral patterns of technical change: Towards a taxonomy and a theory. Research Policy, 13,

Externa* anslag, bidrag och uppdragsinkomster per finansiär och institution (tkr)

Externa* anslag, bidrag och uppdragsinkomster per finansiär och institution (tkr) Externa* anslag, bidrag och uppdragsinkomster per finansiär och institution 2003-2006 (tkr) (operiodiserade inkomster) Finansiär/Institution 2003 2004 2005 Maj 05 - Jan Apr 05 Jan Apr Energimynd Arkitektur

Läs mer

Bemanningsplan för helåret 2007 (tkr) - per kostnadsställe. GU FakFo FakFU BidrFo BidrFU UppdrGU UppdrFo UppdrFU BestGU Summa Löner och arvoden

Bemanningsplan för helåret 2007 (tkr) - per kostnadsställe. GU FakFo FakFU BidrFo BidrFU UppdrGU UppdrFo UppdrFU BestGU Summa Löner och arvoden Bemanningsplan för helåret 27 (tkr) - per kostnadsställe Institution / Kostnadsställe Arkitektur och byggd miljö 1751 Arkitektur 1 533 279 45 71 2 972 11 39 2 34 1 937 4 382 19 932 17544 Bebyggelsevård

Läs mer

Kassabehållning per institution och kostnadsställe december 2007-juni 2010 (tkr)

Kassabehållning per institution och kostnadsställe december 2007-juni 2010 (tkr) Institution: Arkitektur och byggd miljö 107510 Arkitektur 1 950 7 962 10 076 11 220 11 091 107540 Institutionen för Arkitektur och byggd 1 091 66 92 519 1 331 107543 Boende och bostadsutveckling 1 632

Läs mer

Kassabehållning per institution och kostnadsställe december (tkr)

Kassabehållning per institution och kostnadsställe december (tkr) Institution: Arkitektur och byggd miljö 107510 Arkitektur -8 969-4 985 1 950 7 962 11 220 107540 Institutionen för Arkitektur och byggd 570 1 066 1 091 66 519 107543 Boende och bostadsutveckling -981-587

Läs mer

Kassabehållning per institution och kostnadsställe (tkr)

Kassabehållning per institution och kostnadsställe (tkr) Institution: Arkitektur och byggd miljö 107510 Arkitektur 7 962 13 920 11 091 13 564 10 868 107540 Institutionen för Arkitektur och byggd 66 519 1 331 518 542 107543 Boende och bostadsutveckling 6 746

Läs mer

Externa* anslag, bidrag och uppdragsinkomster per institution och finansiär (tkr) (operiodiserade inkomster)

Externa* anslag, bidrag och uppdragsinkomster per institution och finansiär (tkr) (operiodiserade inkomster) Externa* anslag, bidrag och uppdragsinkomster per institution och finansiär 24-27 (tkr) (operiodiserade inkomster) Inst/Finansiär 24 25 26 Jun 6 - Jan Maj Jan Maj Maj 7 6 7 Arkitektur och byggd miljö Energimynd

Läs mer

Kassabehållning* per kostnadsställe, enhet och institution december 2005 till oktober 2007 (tkr)

Kassabehållning* per kostnadsställe, enhet och institution december 2005 till oktober 2007 (tkr) Kategori: Institutioner m m Arkitektur och byggd miljö 510 Arkitektur 0-5 162-4 985-660 1 548 6 710 6 533 2 208 8 748-7 200 521 Arkitektur 1 181 1 1 0 0-1 -1 0 522 Arkitektur gem 2 89 523 Arkitektur II

Läs mer

Kassabehållning* per kostnadsställe, enhet och institution december 2006 till augusti 2009 (tkr)

Kassabehållning* per kostnadsställe, enhet och institution december 2006 till augusti 2009 (tkr) Kassabehållning* per kostnadsställe, enhet och institution december 26 till augusti 29 (tkr) Institution / Enhet / Kostnadsställe Dec6 Dec7 Aug8 Dec8 Jun9 Aug9 12mån 8mån 2mån Aug9 Aug9 Kategori: Institutioner

Läs mer

Lunds Tekniska Högskola 2015 LUNDS UNIVERSITET

Lunds Tekniska Högskola 2015 LUNDS UNIVERSITET Lunds Tekniska Högskola 2015 LUNDS UNIVERSITET Lunds universitet Grundat 1666 42 000 studenter 7 500 anställda - 830 professorer - 4 300 lärare/forskare och doktorander Omsättning 7,8 miljarder 1/3 utbildning,

Läs mer

Kassabehållning* per kostnadsställe, enhet och institution december 2004 till okt 2006 (tkr)

Kassabehållning* per kostnadsställe, enhet och institution december 2004 till okt 2006 (tkr) Institution / Enhet / Kostnadsställe Dec04 Okt05 Dec05 Jun06 Kategori: Institutioner m m Arkitektur och byggd miljö 510 Arkitektur 0-7 775-5 162-5 162-5 162 2 613 3 838-9 000 521 Arkitektur 1 532 265 181

Läs mer

Lunds Tekniska Högskola LUNDS UNIVERSITET

Lunds Tekniska Högskola LUNDS UNIVERSITET Lunds Tekniska Högskola LUNDS UNIVERSITET Ett universitet i världsklass Grundat 1666 47 000 studenter 7 200 anställda - 820 professorer - 4 030 lärare/forskare och doktorander Omsättning 6,9 miljarder

Läs mer

Inkomst- och kostnadsnivåer samt preliminära kostnadstak per institution, enhet och kostnadsställe (tkr) - nov 2006

Inkomst- och kostnadsnivåer samt preliminära kostnadstak per institution, enhet och kostnadsställe (tkr) - nov 2006 Inkomst- och kostnadsnivåer samt preliminära kostnadstak per institution, enhet och kostnadsställe (tkr) - nov 26 Institution / Enhet / Kostnadsställe Inkomst 4 Inkomst 5 Inkomst 6 Preliminärt Diff Tak-

Läs mer

Externa* anslag, bidrag och uppdragsinkomster per institution, enhet, kostnadsställe och finansiär (tkr) (operiodiserade inkomster)

Externa* anslag, bidrag och uppdragsinkomster per institution, enhet, kostnadsställe och finansiär (tkr) (operiodiserade inkomster) Externa* anslag, bidrag och uppdragsinkomster per institution, enhet, kostnadsställe och finansiär 2005-2008 (tkr) (operiodiserade inkomster) Inst/Enhet/Kst / Fin 2004 2005 2006 2007 Jan Mar Jan Mar Arkitektur

Läs mer

UTBILDNING, FORSKNING OCH INNOVATION SEDAN 1666

UTBILDNING, FORSKNING OCH INNOVATION SEDAN 1666 UTBILDNING, FORSKNING OCH INNOVATION SEDAN 1666 Ett av Europas ledande universitet Grundat 1666 47 000 studenter 2 900 forskarstuderande 6 300 anställda Omkring 650 professorer 900 docenter 1 500 universitetslektorer

Läs mer

Behöver tvärvetenskap organiseras fram?

Behöver tvärvetenskap organiseras fram? Behöver tvärvetenskap organiseras fram? Ulf Sandström www.forskningspolitik.se 30 oktober 2005 Uppläggning Vad menar vi med tvärvetenskap? Hur mycket tvärvetenskap? Hur förstår vi tvärvetenskap? Vad gör

Läs mer

Kemi vid Lunds universitet SOPHIE MANNER STUDIEREKTOR KILU

Kemi vid Lunds universitet SOPHIE MANNER STUDIEREKTOR KILU Kemi vid Lunds universitet SOPHIE MANNER STUDIEREKTOR KILU ÅTTA FAKULTETER Och mer än 30 världsledande forskningsområden Åtta fakulteter på tre campus Ekonomihögskolan Humanistiska och teologiska fakulteterna

Läs mer

LTHs organisation och styrelsens beslutanderätt LTHs styrelse (SLTH) SLTH är en fakultetsstyrelse och fakultetens högsta beslutande organ. SLTH har ett samlat ansvar för verksamheten vid fakulteten. Beslutanderätten

Läs mer

Nya rutiner för bokning och anmälan av disputation

Nya rutiner för bokning och anmälan av disputation INFORMATION 1 2007-09-17 LTHs institutioner LTH Forskarutbildningsnämnden Nya rutiner för bokning och anmälan av disputation From v.38 så kommer en ny version av LTHs applikation för bokning och anmälan

Läs mer

Lunds universitet UTBILDNING, FORSKNING OCH INNOVATION SEDAN 1666

Lunds universitet UTBILDNING, FORSKNING OCH INNOVATION SEDAN 1666 Lunds universitet UTBILDNING, FORSKNING OCH INNOVATION SEDAN 1666 Ett universitet i världsklass Grundat 1666 47 000 studenter Nästan 3 000 forskarstuderande 6 800 anställda Omkring 650 professorer 800

Läs mer

Medicinska fakulteten UTBILDNING, FORSKNING OCH INNOVATION SEDAN 1666

Medicinska fakulteten UTBILDNING, FORSKNING OCH INNOVATION SEDAN 1666 Medicinska fakulteten UTBILDNING, FORSKNING OCH INNOVATION SEDAN 1666 Tillsammans skapar vi morgondagens Hälsa Politisk känslig verksamhet Topp 100-listan Ca 17 000 lärosäten i världen. Ca 23 i Sverige

Läs mer

Linköpings universitet 2019

Linköpings universitet 2019 Linköpings universitet 2019 Linköpings universitet, LiU, bedriver världsledande, gränsöverskridande forskning inom bland annat material, IT och hörsel. I samma anda erbjuder universitetet ett stort antal

Läs mer

Hyresutjämning 2005 (tkr)

Hyresutjämning 2005 (tkr) Hyresutjämning 2005 (tkr) Hus nr Betalare / Brukare Benämning Hyra Area ovan under Kr per kvm HyraKkr KrKvm HyraKkr KrKvm Utjämn Utjämn Summa Just utj* Kategori: Institutioner m m Arkitektur 521 Arkitektur

Läs mer

Masterprogram i kemi 2015/2016

Masterprogram i kemi 2015/2016 Masterprogram i kemi 2015/2016 120 HP UPPSALA CAMPUS 100% Uppsala universitet erbjuder en högklassig utbildning i kemi på avancerad nivå, nära kopplad till världsledande forskning. Tack vare denna forskningsanknytning

Läs mer

Linköpings universitet 2018

Linköpings universitet 2018 Linköpings universitet 2018 Linköpings universitet, LiU, bedriver världsledande, gränsöverskridande forskning inom bland annat material, IT och hörsel. I samma anda erbjuder universitetet ett stort antal

Läs mer

Examensarbeten och utlandsstudier inom civilingenjörsutbildning vid LTH 2000-2004

Examensarbeten och utlandsstudier inom civilingenjörsutbildning vid LTH 2000-2004 Examensarbeten och utlandsstudier inom civilingenjörsutbildning vid LTH 2000-2004 Sammanställning av enkätundersökning som underlag inför Högskoleverkets programutvärdering 2005 Gerd Olsson Per Warfvinge

Läs mer

Inkomster per kontogrupp* och verksamhetsgren - Framskrivning** för helårett 2008 (tkr)

Inkomster per kontogrupp* och verksamhetsgren - Framskrivning** för helårett 2008 (tkr) Institution: Arkitektur och byggd miljö 510 Arkitektur 19 569 19 569 3 904 3 904 460 460 Summa 10 Årets inkomst statsan 229 3 904 23 933 34 4 789 4 823 2 1744 2 315 2 204 4 933 7 138 311000 I TIDSKRIFTER

Läs mer

UTBILDNING, FORSKNING OCH INNOVATION SEDAN 1666

UTBILDNING, FORSKNING OCH INNOVATION SEDAN 1666 UTBILDNING, FORSKNING OCH INNOVATION SEDAN 1666 Ett universitet i världsklass Grundat 1666 47 000 studenter Nästan 3 000 forskarstuderande 6 800 anställda Omkring 650 professorer 800 universitetslektorer

Läs mer

Pedagogisk akademi vid Medicinska fakulteten

Pedagogisk akademi vid Medicinska fakulteten 1 (5) Medicinska fakultetsstyrelsen Pedagogisk akademi vid Beslutsförslag Medicinska fakultetsstyrelsen föreslås inrätta en pedagogisk akademi enligt riktlinjer i det följande. Syfte Att skapa ett nätverk

Läs mer

Beslut om tilldelning av MFS-stipendier för år 2013, per lärosäte och institution Lärosäte Institution Interna Externa Totalt Stipendiebelopp*

Beslut om tilldelning av MFS-stipendier för år 2013, per lärosäte och institution Lärosäte Institution Interna Externa Totalt Stipendiebelopp* Beslut om tilldelning av MFS-stipendier för år 2013, per lärosäte och institution Lärosäte Institution Interna Externa Totalt Stipendiebelopp* Blekinge Tekniska Högskola Studerandeavd. Förvaltningen 6

Läs mer

Hyror och hyresutjämning 2002 (kkr)

Hyror och hyresutjämning 2002 (kkr) Hyror och hyresutjämning 22 (kkr) Hus nr Brukare Benämning Hyra Area ovan under Kr per HyraKkr KrKvm HyraKkr KrKvm Utjämn Utjämn Summa Arkitektur 522 Arkitektur gem M18:141 17521 A-huset 4 9 8 478 4 538

Läs mer

Policy för vetenskaplig publicering

Policy för vetenskaplig publicering STYRDOKUMENT Dokumenttyp: Policy Ärendenummer: HIG-STYR 2018/51 Samlingsnummer: HIG-STYR 2016/10 Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: 2013-06-17 Reviderad: 2018-04-27 Giltighetstid: Tillsvidare Policy för

Läs mer

Översättningsnyckel för statistik över högskolans personal avseende forskningsämnen. Uppdaterad 26 januari 2012

Översättningsnyckel för statistik över högskolans personal avseende forskningsämnen. Uppdaterad 26 januari 2012 Översättningsnyckel för statistik avseende forskningsämnen Uppdaterad 26 januari 2012 Översättningsnyckel för statistik avseende forskningsämnen Uppdaterad 26 januari 2012 Högskoleverket Luntmakargatan

Läs mer

Lunds Tekniska Högskola LUNDS UNIVERSITET

Lunds Tekniska Högskola LUNDS UNIVERSITET Lunds Tekniska Högskola LUNDS UNIVERSITET Lunds universitet - i världsklass Grundat 1666 47 000 studenter Nästan 3 000 forskarstuderande 6 800 anställda Omkring 650 professorer 800 universitetslektorer

Läs mer

Högskolenivå. Kapitel 5

Högskolenivå. Kapitel 5 Kapitel 5 Högskolenivå Avsnittet är baserat på olika årgångar av Education at a glance (OECD) och Key Data on Education in Europe (EU). Bakgrundstabeller finns i Bilaga A: Tabell 5.1 5.3. Många faktorer

Läs mer

Examensarbete DATATEKNIK. Lunds Tekniska Högskola examensarbete

Examensarbete DATATEKNIK. Lunds Tekniska Högskola examensarbete Examensarbete DATATEKNIK Vad är ett examensarbete? ingen vanlig kurs: fördjupning inom ett ämne större och längre arbete öppen frågeställning bidra med ny kunskap självständigt arbete exjobbet gör din

Läs mer

Examensarbete DATATEKNIK. Lunds Tekniska Högskola examensarbete

Examensarbete DATATEKNIK. Lunds Tekniska Högskola examensarbete Examensarbete DATATEKNIK Vad är ett exjobb ingen vanlig kurs: fördjupning inom ett ämne större och längre arbete öppen frågeställning bidra med ny kunskap självständigt arbete exjobbet gör din examen unik

Läs mer

Blandade omdömen av utbildning i ingenjörs- och teknikvetenskap vid Umeå universitet

Blandade omdömen av utbildning i ingenjörs- och teknikvetenskap vid Umeå universitet Sid 1 (17) Blandade omdömen av utbildning i ingenjörs- och teknikvetenskap vid Umeå Civilingenjör- bioteknik energiteknik, interaktionsteknik och design teknisk datavetenskap teknisk fysik Högskoleingenjör-

Läs mer

Linköpings universitet 2015

Linköpings universitet 2015 Linköpings universitet 2015 Förnyare från början Linköpings universitet (LiU) är ett av Sveriges större lärosäten och vi hör till dem som erbjuder flest utbildningsprogram med inriktning mot en profession,

Läs mer

Andelen personal som har en utbildning på forskarnivå fortsätter att öka

Andelen personal som har en utbildning på forskarnivå fortsätter att öka UF 23 SM 1601 Universitet och högskolor Personal vid universitet och högskolor 2015 Higher Education. Employees in Higher Education 2015 I korta drag Andelen personal som har en utbildning på forskarnivå

Läs mer

Programnämnden för maskinteknik och design (MD) Examen

Programnämnden för maskinteknik och design (MD) Examen Sida 1 Programnämnden för maskinteknik och design (MD) Program med nyantagning 2012-13 Civ ing H ing Kandidat Magister Master Maskinteknik Design och produktutveckling Energi miljö - management Maskinteknik

Läs mer

Forskande och undervisande personal

Forskande och undervisande personal Universitetskanslersämbetet och SCB 9 UF 23 SM 1301 Forskande och undervisande personal I gruppen forskande och undervisande personal ingår anställningskategorierna, professorer, lektorer, adjunkter, meriteringsanställningar

Läs mer

Programme in Biomedical Laboratory Science 180 higher education credits

Programme in Biomedical Laboratory Science 180 higher education credits Dnr: G 2014/182 Utbildningsplan för Biomedicinska analytikerprogrammet, 180 högskolepoäng Programme in Biomedical Laboratory Science 180 higher education credits Fastställd av Sahlgrenska akademins styrelse

Läs mer

Linköpings universitet 2016

Linköpings universitet 2016 Linköpings universitet 2016 Förnyare från början Linköpings universitet (LiU) är ett av Sveriges större lärosäten och vi hör till dem som erbjuder flest utbildningsprogram med inriktning mot en profession,

Läs mer

LTH:s strategiska forskningssatsningar

LTH:s strategiska forskningssatsningar LTH:s strategiska forskningssatsningar 1 2014-11-25 Dnr Anders Axelsson Rektor LTH LTH:s strategiska forskningssatsningar 1. Inledning I samband med budgetarbete sammanställs de strategiska satsningarna

Läs mer

FORSKNINGSFINANSIERING

FORSKNINGSFINANSIERING FORSKNINGSFINANSIERING För frågor, kontakta dan.holtstam@vr.se INTERNATIONELL JÄMFÖRELSE USA, Kina och Japan är för närvarande de länder som i absoluta tal satsar mest på forskning och utveckling (FoU).

Läs mer

Nuvarande lön för nyexade studenter. Nuvarande månadslön (meddellön) från bästa till sämsta placeringen.

Nuvarande lön för nyexade studenter. Nuvarande månadslön (meddellön) från bästa till sämsta placeringen. Nuvarande lön för nyexade studenter. Nuvarande månadslön (meddellön) från bästa till sämsta placeringen. Område Ämne Lärosäte Nivå Lön Juridik och samhällsvetenskap Data- och systemvetenskap Uppsala universitet

Läs mer

Att utvärdera utbildningar på forskarnivå 2014-10-01

Att utvärdera utbildningar på forskarnivå 2014-10-01 Att utvärdera utbildningar på forskarnivå Syfte Utvärderingssystemet ska bidra till att säkerställa att all högre utbildning i Sverige håller hög kvalitet. Utvärderingssystemet ska bidra till utveckling

Läs mer

Från forskning till företag

Från forskning till företag Från forskning till företag LUIS Lunds Universitets innovationssystem Vi skapar tillväxt av forskning LUIS är navet för innovation och kommersialisering vid Lunds universitet. Med vår hjälp omvandlas värdefull

Läs mer

Ökning av resurserna för forskning och utveckling vid universitet och högskolor

Ökning av resurserna för forskning och utveckling vid universitet och högskolor PM Onni Tengner 2001-11-09 Ökning av resurserna för forskning och utveckling vid universitet och högskolor Frågor rörande forskningsfinansiering har debatterats nyligen. Högskoleverket presenterar här

Läs mer

Översättningsnyckel för statistik över högskolans personal avseende forskningsämnen

Översättningsnyckel för statistik över högskolans personal avseende forskningsämnen Översättningsnyckel för statistik över avseende forskningsämnen Uppdaterad augusti 2016 Översättningsnyckel för statistik över avseende forskningsämnen Utgiven av Universitetskanslersämbetet 2016 Innehåll:

Läs mer

Beslut om tilldelning av MFS stipendier för år 2012, per lärosäte och institution.

Beslut om tilldelning av MFS stipendier för år 2012, per lärosäte och institution. Beslut om tilldelning av MFS stipendier för år 2012, per lärosäte och institution. Lärosäte Institution Externa Interna Totalt Summa* Blekinge tekniska högskola Studerandeavdelningen, Förvaltningen 9 11

Läs mer

VB: Högskoleverkets treårsuppföljning av Biologi - för kännedom Bifogade filer:

VB: Högskoleverkets treårsuppföljning av Biologi - för kännedom Bifogade filer: Dennis Jakobsson Från: Kurt-Allan Andersson Skickat: den 25 mars 2010 09:23 Till: Umeå Universitet Ämne: VB: Högskoleverkets treårsuppföljning av Biologi - för kännedom Bifogade filer: Biologi.doc Här

Läs mer

Lunds universitet har avtal med Ringduvetaxi AB för taxitjänster med bil upp till 4 passagerare. Förtydliganden/ändringar i fet stil nedan.

Lunds universitet har avtal med Ringduvetaxi AB för taxitjänster med bil upp till 4 passagerare. Förtydliganden/ändringar i fet stil nedan. Nytt avtal för Taxitjänster: förtydligande Lunds universitet har avtal med Ringduvetaxi AB för taxitjänster med bil upp till 4 passagerare. Förtydliganden/ändringar i fet stil nedan. Avtalsområden och

Läs mer

Program Öppet hus 15 MARS 2014 KL 10-15

Program Öppet hus 15 MARS 2014 KL 10-15 Program Öppet hus 15 MARS 2014 KL 10-15 2 PROGRAM ÖPPET HUS 2014 Utbildningsmässa STORA SALEN, 1 trappa upp 10:00-15:00 Träffa studenter och studievägledare som berättar om våra cirka 290 program och 2

Läs mer

Hyror och hyresutjämning 2001 - preliminära uppgifter

Hyror och hyresutjämning 2001 - preliminära uppgifter Hyror och hyresutjämning 2001 - preliminära uppgifter Hus nr Brukare Benämning Hyra Area ovan under Kr per HyraKkr KrKvm HyraKkr KrKvm Utjämn Utjämn Summa Arkitektur 522 Arkitektur gem M18:141 107521 A-huset

Läs mer

Tre-års uppföljningar berörda lärosäten.doc

Tre-års uppföljningar berörda lärosäten.doc Dennis Jakobsson Från: Kurt-Allan Andersson Skickat: den 25 mars 2010 09:04 Till: Umeå Universitet Ämne: VB: Treårsuppföljningar av civilingenjörsprogrammet Bifogade filer: Tre-års uppföljningar berörda

Läs mer

Andelen forskande och undervisande personal med en tillsvidareanställning har ökat

Andelen forskande och undervisande personal med en tillsvidareanställning har ökat UF 23 SM 1701 Universitet och högskolor Personal vid universitet och högskolor 2016 Higher Education. Employees in Higher Education 2016 I korta drag Andelen forskande och undervisande personal med en

Läs mer

LiTH efter Bologna. utbildningarna förändras. Helen Dannetun. Presentation för lärare den 3 och 11 april 2007

LiTH efter Bologna. utbildningarna förändras. Helen Dannetun. Presentation för lärare den 3 och 11 april 2007 LiTH efter Bologna utbildningarna förändras Helen Dannetun Presentation för lärare den 3 och 11 april 2007 Aldrig har så många genomfört en så stor högskolereform på så kort tid med så lite extra resurser

Läs mer

Verksamhet 2009: ca 6 miljarder SEK ca 1/3 utbildning och 2/3 forskning. Sveriges starkaste forskningsuniversitet Utbildning Forskning - Innovation

Verksamhet 2009: ca 6 miljarder SEK ca 1/3 utbildning och 2/3 forskning. Sveriges starkaste forskningsuniversitet Utbildning Forskning - Innovation Verksamhet 2009: ca 6 miljarder SEK ca 1/3 utbildning och 2/3 forskning Sveriges starkaste forskningsuniversitet Utbildning Forskning - Innovation Ny universitetsledning 2009 Per Eriksson rektor Eva Åkesson

Läs mer

Patentdata och samhälleligt genomslag. Kristoffer Bäckström Luleå tekniska universitet

Patentdata och samhälleligt genomslag. Kristoffer Bäckström Luleå tekniska universitet Patentdata och samhälleligt genomslag Kristoffer Bäckström Luleå tekniska universitet Vad är ett patent? Ett rättsligt instrument som ger innehavaren rätt att exkludera andra från att använda, tillverka

Läs mer

LTHs Pedagogiska Akademi 2013

LTHs Pedagogiska Akademi 2013 LTHs Pedagogiska Akademi 2013-09-09 LTHs Pedagogiska Akademi 2013 LTH:s Pedagogiska Akademi och arbetet med bedömning av pedagogisk skicklighet röner betydande och positiv uppmärksamhet såväl inom Lunds

Läs mer

Finansieringsformer för studenter på forskarnivå mars 2014

Finansieringsformer för studenter på forskarnivå mars 2014 Last commit 2014-03-28 18:10:35 +0100.../doktoranders-finansieringsformer/2013/rapport/finansieringsformer.Rnw Finansieringsformer för studenter på forskarnivå 2013 28 mars 2014 Doktorandnämnden vid Uppsala

Läs mer

Prefekten informerar

Prefekten informerar Prefekten informerar 5 mars 2019 Intromöte för nyanställda Psykosocial enkät Arbetsmiljöverkets inspektion & svar Lönerevisionen Semester Nyheter Aktuella utlysningar Seminarier 1 Göran Gustafssonpriset

Läs mer

Program, huvudområden och övrig utbildning som respektive nämnd ansvarar för

Program, huvudområden och övrig utbildning som respektive nämnd ansvarar för Sida 1 Program, huvudområden och övrig utbildning som respektive nämnd ansvarar för Programnämnden för maskinteknik och design (MD) Examen Program med nyantagning 2012-13 Civ ing H ing Kandidat Magister

Läs mer

Bioteknik och patent. Skydda dina idéer

Bioteknik och patent. Skydda dina idéer Bioteknik och patent Skydda dina idéer Bioteknik och patent Med bioteknik menas tekniska tillämpningar av kunskap om biologiska processer, till exempel i mikroorganismer, växter eller djur. Bioteknik har

Läs mer

Kursplan för Naturorienterande ämnen

Kursplan för Naturorienterande ämnen Kursplan för Naturorienterande ämnen Inrättad 2000-07 SKOLFS: 2000:135 ÄMNEN: Biologi Fysik Kemi BIOLOGI, FYSIK, KEMI Den gemensamma kursplanetexten, utformad i ett naturorienterande perspektiv, utgör

Läs mer

TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet

TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program och utbildningen ska i första hand förbereda för vidare studier i teknikvetenskap och naturvetenskap men också i

Läs mer

Disciplinära diskurser i naturvetenskap och matematik

Disciplinära diskurser i naturvetenskap och matematik Disciplinära diskurser i naturvetenskap och matematik Jonas Forsman, Staffan Andersson, Jannika Andersson Chronholm, Cedric Linder Avdelningen för fysikens didaktik, Institutionen för fysik och materialvetenskap,

Läs mer

Beslut om MFS-stipendier 2009 per lärosäte och institution Beviljat 2009

Beslut om MFS-stipendier 2009 per lärosäte och institution Beviljat 2009 Blekinge tekniska högskola International Office/ Enheten för Externa Relationer 14 10 4 396 000 Chalmers tekniska högskola Teknikens Ekonomi & Organisation 6 6 0 168 000 Chalmers tekniska högskola Institutionen

Läs mer

PRODUKTINNOVATION Civilingenjör 180 p

PRODUKTINNOVATION Civilingenjör 180 p PRODUKTINNOVATION Civilingenjör 180 p Produktutveckling från idé till kommersialisering - Produktrealisering - Skapandeprocessen - Produktanalys - Funktionsverifiering - Produktentreprenör - Affärsperspektivet

Läs mer

Underlag för kvalitetsbaserad resurstilldelning 2014

Underlag för kvalitetsbaserad resurstilldelning 2014 BESLUT 1(2) Avdelning Datum Reg.nr Analysavdelningen 2013-11-05 511-323-13 Handläggare Magdalena Inkinen 08-563 085 40 magdalena.inkinen@uk-ambetet.se Regeringen Utbildningsdepartementet Underlag för kvalitetsbaserad

Läs mer

Antal behöriga sökande 1a hand. Antal behöriga sökande urvalsgrupp. Antal behöriga sökande 1a hand. Antal platser inkl. överintag

Antal behöriga sökande 1a hand. Antal behöriga sökande urvalsgrupp. Antal behöriga sökande 1a hand. Antal platser inkl. överintag Behöriga sökande och antagna till samtliga programutbildningar HT2008, urval 1 Sorterat efter lärosäte Till många utbildningar används andra urvalsgrupper än de nationella. Här har dock alla dessa fått

Läs mer

Akademins bidrag till framtida innovationer. Annika Stensson Trigell Professor i Fordonsdynamik

Akademins bidrag till framtida innovationer. Annika Stensson Trigell Professor i Fordonsdynamik Akademins bidrag till framtida innovationer Annika Stensson Trigell Professor i Fordonsdynamik Vad är innovation? Innovation handlar om nya sätt att skapa värde för samhälle, företag och individer. Värdet

Läs mer

Behöriga sökande och antagna till samtliga programutbildningar HT2009, urval 1 Sorterat efter lärosäte

Behöriga sökande och antagna till samtliga programutbildningar HT2009, urval 1 Sorterat efter lärosäte Behöriga och till samtliga programutbildningar HT2009, urval 1 Sorterat efter lärosäte Observera att eftersom samtliga utbildningar visas per urvalsgrupp, så redovisas alla kolumner fram till "Urvalgrupp"

Läs mer

Att utvärdera utbildningar på forskarnivå

Att utvärdera utbildningar på forskarnivå Att utvärdera utbildningar på forskarnivå Syfte Utvärderingssystemet ska bidra till att säkerställa att all högre utbildning i Sverige håller hög kvalitet. Utvärderingssystemet ska bidra till utveckling

Läs mer

PM Undersökning om insamlingssystem för elavfall i Sverige 2012

PM Undersökning om insamlingssystem för elavfall i Sverige 2012 PM Undersökning om insamlingssystem för elavfall i Sverige 212 El-Kretsen har tillsammans med Avfall Sverige genomfört en översiktlig undersökning med syfte att skapa en nulägesbild över hur insamling

Läs mer

Tillsammans med dig förädlar vi framtiden

Tillsammans med dig förädlar vi framtiden Tillsammans med dig förädlar vi framtiden Teknisk utveckling ger oss fantastiska möjligheter att skapa innovativa lösningar på vår tids globala samhällsutmaningar något som KTH med vår breda bas och världsledande

Läs mer

Disciplinärenden kvinnor och män

Disciplinärenden kvinnor och män TillsynsPM 1(5) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Sofia Tiberg 08-563 088 38 sofia.tiberg@uka.se Disciplinärenden kvinnor och män Bakgrund Disciplinära åtgärder får vidtas mot studenter under

Läs mer

Examensarbete DATATEKNIK. Lunds Tekniska Högskola examensarbete

Examensarbete DATATEKNIK. Lunds Tekniska Högskola examensarbete Examensarbete DATATEKNIK Vad är ett examensarbete? ingen vanlig kurs: fördjupning inom ett ämne större och längre arbete öppen frågeställning bidra med ny kunskap självständigt arbete exjobbet gör din

Läs mer

Antalet personal i högskolan fortsätter att öka. Den forskande och undervisande personalen. Samtliga anställda

Antalet personal i högskolan fortsätter att öka. Den forskande och undervisande personalen. Samtliga anställda UF 23 SM 1901 Universitet och högskolor Personal vid universitet och högskolor 2018 Higher Education. Employees in Higher Education 2018 I korta drag Antalet personal i högskolan fortsätter att öka Sedan

Läs mer

DOKTORERNAS SYSSELSÄTTNING TIO ÅR EFTER DISPUTATIONEN 2004 RAPPORT OKTOBER 2016

DOKTORERNAS SYSSELSÄTTNING TIO ÅR EFTER DISPUTATIONEN 2004 RAPPORT OKTOBER 2016 NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN DOKTORERNAS SYSSELSÄTTNING TIO ÅR EFTER DISPUTATIONEN 2004 RAPPORT OKTOBER 2016 V 2016/798 Fakultetssekreterare Henrik Tallgren Inledning I många år har sagts att si eller

Läs mer

Program som X antal studenter som blev antagna till det andra program helst ville bli antagen till (prio=1) Program som studenten är antagen till

Program som X antal studenter som blev antagna till det andra program helst ville bli antagen till (prio=1) Program som studenten är antagen till Program som studenten är antagen till Program som X antal studenter som blev antagna till det andra program helst ville bli antagen till (prio=1) Tolkning: Av de 54 som i urvalet blev antagna till Högskoleingenjörsprogrammet

Läs mer

Policy Brief Nummer 2016:1

Policy Brief Nummer 2016:1 Policy Brief Nummer 2016:1 Handelsförmåner för u-länder hur påverkas exporten? Ett vanligt sätt för industrialiserade länder att stödja utvecklingsländer är att erbjuda lägre tullar vid import. Syftet

Läs mer

Arbetslivsundersökning 2011

Arbetslivsundersökning 2011 Technology Management Lunds Universitet 1 Arbetslivsundersökning 2011 TM Arbetslivsundersökning Välkommen till TM Arbetslivsundersökning 2011. Detta är andra gången som en undersökning genomförs om vad

Läs mer

Informationsmöte ALF maj Kristina Åkesson prodekan med ALF-ansvar

Informationsmöte ALF maj Kristina Åkesson prodekan med ALF-ansvar Informationsmöte ALF maj 2018 Kristina Åkesson prodekan med ALF-ansvar Vad är ALF? ALF står för Avtal om Läkarutbildning och Forskning Avtal mellan svenska staten och vissa landsting om samarbete om grundutbildning

Läs mer

Andelen forskande och undervisande personal ökar i högskolan

Andelen forskande och undervisande personal ökar i högskolan UF 23 SM 1801 Universitet och högskolor Personal vid universitet och högskolor 2017 Higher Education. Employees in Higher Education 2017 I korta drag Andelen forskande och undervisande personal ökar i

Läs mer

Jämställdhetsplan Institutionen för Kemiteknik Lunds universitet

Jämställdhetsplan Institutionen för Kemiteknik Lunds universitet Jämställdhetsplan 2009 - Institutionen för Kemiteknik Lunds universitet Fastställd av institutionsstyrelsen 1 oktober 2009 Institutionen för kemiteknik, LTH Åtgärdsplan 2009 Det övergripande jämställdhetsarbetet

Läs mer

UTBILDNING FORSKNING NÄRINGSLIV OCH SAMHÄLLE OM EKONOMIHÖGSKOLAN

UTBILDNING FORSKNING NÄRINGSLIV OCH SAMHÄLLE OM EKONOMIHÖGSKOLAN UTBILDNING FORSKNING NÄRINGSLIV OCH SAMHÄLLE OM EKONOMIHÖGSKOLAN OM LTH UTBILDNING FORSKNING NÄRINGSLIV OCH SAMHÄLLE KONTAKT Institutioner och forskningscentrum Bibliotek Press Kontakt International site

Läs mer

Akademiska patent. Om svenska forskares innovationsförmåga KAPITEL 8. Utdrag ur boken»sveriges entreprenöriella ekosystem Företag, akademi, politik«

Akademiska patent. Om svenska forskares innovationsförmåga KAPITEL 8. Utdrag ur boken»sveriges entreprenöriella ekosystem Företag, akademi, politik« SVERIGES ENTREPRENÖRIELLA EKOSYSTEM KAPITEL 8 Akademiska patent Om svenska forskares innovationsförmåga Evangelos Bourelos, Maureen McKelvey och Olof Zaring Syftet med kapitlet är att påverka debatten

Läs mer

PM GÖTEBORGS UNIVERSITET September 2014 Analys och utvärdering Box 100, Göteborg

PM GÖTEBORGS UNIVERSITET September 2014 Analys och utvärdering Box 100, Göteborg UNIVERSITETSRANKNINGEN FRÅN QS 2014 Resultat för Göteborgs universitet Magnus Gunnarsson Analys och utvärdering PM 2014:05 Diarienummer V 2014/685 PM GÖTEBORGS UNIVERSITET September 2014 Analys och utvärdering

Läs mer

Ny teknik slår igenom när den är gammal

Ny teknik slår igenom när den är gammal Januari 2007 Ny teknik slår igenom när den är gammal Tekniska genombrott tar mycket längre tid än man tror. Och för att de ska få någon effekt krävs en rad följduppfinningar. Ångkraften, elektriciteten

Läs mer

Policy Brief Nummer 2016:2

Policy Brief Nummer 2016:2 Policy Brief Nummer 2016:2 Som far sin varför bli fiskare eller jordbrukare? Barn till lantbrukare och fiskare väljer ofta pappans yrke. Men vilka faktorer styr valet? Denna Policy Brief studerar yrkesvalet

Läs mer

EV3 Design Engineering Projects Koppling till Lgr11

EV3 Design Engineering Projects Koppling till Lgr11 EV3 Design Engineering Projects Koppling till Lgr11 När man arbetar med LEGO i undervisningen så är det bara lärarens och elevernas fantasi som sätter gränserna för vilka delar av kursplanerna man arbetar

Läs mer

Studieplan för utbildning på forskarnivå. Biologisk fysik

Studieplan för utbildning på forskarnivå. Biologisk fysik Studieplan för utbildning på forskarnivå Biologisk fysik Skolan för Teknikvetenskap Skolan för Informations- och Kommunikationsteknik Skolan för Datavetenskap och Kommunikation Nationella föreskrifter

Läs mer

ITinstitutionen bit för bit

ITinstitutionen bit för bit ITinstitutionen bit för bit Institutionen för informations teknologi: världs ledande med en unik bredd och ett djupt vetenskapligt kunnande INSTITUTIONEN FÖR INFORMATIONS TEKNOLOGI unik bredd och unikt

Läs mer

Standard för svensk indelnng av forskningsämnesgrupp

Standard för svensk indelnng av forskningsämnesgrupp Humaniora indelnng av Benämning - indelning av Religionsvetenskap/teologi 1101 603 Filosofi, etik och religion Filosofiämnen 1111 603 Filosofi, etik och religion Arkeologiämnen 1112 601 Historia och arkeologi

Läs mer

Preliminära uppgifter för FoU-utgifter och FoU-årsverken i företagssektorn, universitets- och högskolesektorn samt offentlig sektor år 2009

Preliminära uppgifter för FoU-utgifter och FoU-årsverken i företagssektorn, universitets- och högskolesektorn samt offentlig sektor år 2009 Preliminära uppgifter för FoU-utgifter och FoU-årsverken i företagssektorn, universitets- och högskolesektorn samt offentlig sektor år 2009 Statistiska centralbyrån, september 2010 Carolina Thulin Daniel

Läs mer

Tema kliniska prövningar och licenser: När godkända läkemedel inte räcker till

Tema kliniska prövningar och licenser: När godkända läkemedel inte räcker till Tema kliniska prövningar och licenser: När godkända läkemedel inte räcker till Enligt lagstiftningen måste ett läkemedel som ska ges till en patient i Sverige vara godkänt för försäljning i vårt land.

Läs mer

Policy Brief Nummer 2017:3

Policy Brief Nummer 2017:3 Policy Brief Nummer 217:3 God inkomstutveckling inom jordbruket Vi studerar inkomstutvecklingen för svenska jordbrukarhushåll under perioden 1997-212. Vi skiljer mellan individuella- och hushållsinkomster,

Läs mer

Institutionsmöte. 7 juni 2016

Institutionsmöte. 7 juni 2016 Institutionsmöte Institutionsutflykt 50 år FTF Utbyggnad Lund NanoLab VR: Förslag på strategi för ESS ESS: Ny generaldirektör LU: Lönerevision 2016 LU: Strategiska plan LTH: Strategiska plan LU 350 år

Läs mer