Nytt på korrosions- och köldbäraresfronten

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nytt på korrosions- och köldbäraresfronten"

Transkript

1 Nytt på korrosions- och köldbäraresfronten TEXT: Monika Ignatowicz, Åke Melinder Backgrund Avdelningen för Tillämpad Termodynamik och Kylteknik bedriver, med stöd av Kylbranschens Samarbetsstiftelse, KYS, Energimyndighetens program Effsys+ och olika sponsorer, forskning om inverkan av adsorberande korrosionsinhibitorer och andra tillsatser på värmeöverföring och termofysikaliska egenskaper för köldbärare som används i indirekta kylsystemen. Forskningen bedrivs av doktorand Monika Ignatowicz under ledning av doktor Åke Melinder och professor Björn Palm. Projektet kommer att kunna resultera i bättre kunskaper om termofysikaliska egenskaper för verkliga blandningar av köldbärare som finns på marknaden. Dessa kunskaper är då till nytta både för tillverkarna, som kan förbättra sina produkter, och för kunderna. Dessutom kommer detta projekt att ge bättre förståelse för traditionella såväl som adsorberande korrosionsinhibitorer och deras inverkan på värmeöverföringsprocessen. Om de förväntade fördelarna med adsorberande inhibitorer kan påvisas, kan detta leda till ändring av den nuvarande tekniken som är fokuserad på nu använda vanliga korrosionsinhibitorer och kan resultera i: ökad värmeöverföring, minimering av de negativa hälso- och miljöeffekterna, minimering av beläggningsproblem, förenklade rengöringsrutiner, förbättring av det övergripande korrosionsskyddet och utvidgad livslängd för systemen. Pågående aktiviteter Termofysikaliska egenskaper (densitet, dynamisk viskositet, värmeledningsförmåga, termisk diffusivitet, fryspunkt och specifik värmekapacitet) för köldbärare med tillsatser mäts i temperaturområdet -40 C till +40 C med hjälp av olika tekniker och mätinstrument. Densitet Mätningar av densitet utförs på två olika sätt i detta projekt genom att använda aerometrar (eller hydrometrar) och pyknometrar. En aerometer är ett relativt okomplicerat instrument utformat för att mäta densiteten av en vätska vid 15 C eller 20 C enligt ISO med noggrannhet + / - 0,001 g/ml [1]. Aerometerns konstruktion är mycket enkel, där huvudkroppen är ett ihåligt rör i vilket en vikt och en skala placerats. Aerometerns kropp placeras i en behållare med vätskan som skall mätas. Principen av aerometern byggs på Arkimedes lag som säger att den uppåtriktade kraften av en vätska motsvarar den massa av vätskan som är förskjuten. Då aerometerns vikt är konstant och det är möjligt att mäta densiteten av vätskor baserat på hur djupt enheten sjunker i vätskan (ju djupare aerometern sjunker i vätskan, desto större densitet och vikt). Densiteten bestäms genom att observera värdet vid vätskans övre yta [2].

2 Mätningar av densitet med aerometrar. En pyknometer, dvs. en flaska med specifik vikt, är ett annat sätt att erhålla korrekta mätningar av relativ densitet med en hög noggrannhet. Pyknometern är en kolv med en propp som har ett kapillärrör genom den. Detta hål i proppen släpper in extra vätska och avlägsnar luft efter stängning. Den specifika volymen för pyknometern bestämdes enligt DIN ISO 3507 med tolerans + / -0,01 cm3. För att definiera volymen av en pyknometer används en arbetsvätska med välkänd densitet, såsom destillerat vatten. Genom att känna till volym och mäta vikt av tom och full pyknometer, med hjälp av analytisk balans med hög noggrannhet från Mettler Toledo, är det möjligt att bestämma densiteten av en köldbärare med tillsatser vid +20 C. En tredje punkt för att definiera funktionen erhålls med en andra typ av kalibrerad pyknometer med termometer. För att mäta densitetsgradienten utförs tester vid två olika temperaturer och densitetsökningen per grad beräknas [2,3].

3 Pyknometrar. Dynamisk viskositet Brookfield programmerbar digital viskosimeter DV-II Pro med särskild låg viskositetsadapter (UL- adapter) med temperaturreglerad vatten - etylenglykol jacka används för att utföra mätningar vid temp -20 C till +100 C. Principen för drift av roterande viskosimeter är att köra en spindel (som är nedsänkt i testvätskan) genom en kalibrerad torsionsfjäder (kalibrering utförs före varje provning) [1]. Det viskösa motståndet av fluiden mot spindeln resulterar in i en avböjning av torsionsfjädern vilken mäts med en roterande givare. Viskosimeterns mätområde bestäms av rotationshastigheten för spindeln, storleken och formen av spindeln, behållaren spindeln roterar i (UL- adapter), och vridmomentets fulla omfattning av den kalibrerade spindeln [1,4]. Alla viskositetsmätningar i temperaturområdet - 20 C till +40 C för olika köldbärare görs med UL-adapter och samma spindel för att minska osäkerheten i mätningarna. Referensvätskor för dessa mätningar är destillerat vatten och en ren blandning av köldbärare utan tillsatser.

4 Brookfield programmerbar digital viskosimeter DV-II Pro med UL-adapter och Brookfield TC-502 termostat. Värmeledningsförmåga och termisk diffusivitet Mätningar av värmeledningsförmåga och termisk diffusivitet utförs med Transient Plane Source (TPS) metoden med hjälp av ett Hot Disk Thermal Constants Analyzer TPS-2500 instrument. Det är en modern teknik, som ger information om värmeledningsförmåga, termisk diffusivitet samt specifik värme per volymsenhet av materialet. Metoden bygger på användandet av en transient uppvärmd plan sensor [1,5]. Kapton typ Hot Disk sensorn.

5 Hot Disk sensorn består av ett elektriskt ledande mönster i form av en dubbel spiral, som har etsats ur en tunn metallfolie av nickel. Denna spiral är inklämd mellan två tunna lager av ett isolerande material (Kapton). Provhållare med Kapton-sensor. När en mätning av termisk transport utförs är Kapton-sensorn monterad mellan två bitar av provhållare så att en plan yta är vänd mot sensorn. Genom att skicka en elektrisk ström, tillräckligt hög för att öka temperaturen hos sensorn mellan en bråkdel av en grad upp till flera grader, och på samma gång registrera hur motståndet (temperaturen) ökar som en funktion av tiden, används sensorn både som en värmekälla och som en dynamisk temperatursensor. Hot Disk Thermal Constants Analyzer TPS-2500 och Thermo Haake C50 Termostat.

6 Lösningen av den termiska ledningsförmågans formel bygger på antagandet att sensorn är placerad i ett oändligt medium, vilket innebär att transient registrering måste avbrytas så snart som något inflytande från de yttre gränserna för de två provstyckena registreras av sensorn [5]. Den typiska testvolymen av köldbärare med tillsats är 10 ml. Varje prov sprutas till en provhållare för att avlägsna luft och placeras i en metallbehållare med ett flytande bad av en 43 vikts-% etylenglykol - vatten lösning (för att undvika att provet fryser och samt för att förbättra kontakt mellan provhållare och metallbehållare). Denna metallbehållare är samtidigt täckt på toppen med isolering. Fryspunkt Fryspunktstesterna utförs med en specialdesignad testutrustning som består av: en Sanyo Ultra Low frys (temperaturområdet -10 C till -90 C), Agilent 34970A Datainsamlingsenheten är ansluten till en dator och en speciellt konstruerad fryspunktsmätningsenhet på Energiteknik, KTH. Fryspunkt testutrusning designad på Energiteknik, KTH. Denna enhet består av 9 identiska plastbehållare (volym 100 ml) placerade i en cirkel, monterade på en plexiglasskiva. Behållarna försluts från toppen med en stängningsplatta. Hela enheten stöds av fyra metallben och en bottenplatta för att säkerställa att behållarna inte är i direkt kontakt med botten av frysen. Plastbehållarna har särskilda avslutande lock anpassade till den övre plattan för att undvika kontamination med smuts och korsinteraktioner av prov. Dessutom, i mitten av varje lock placeras ett styrt termoelement för att säkerställa att avläsningarna görs i mitten av varje behållare. Ytterligare 2 termoelement är fästa i frysenheten att mäta förhållandena i frysen

7 under varje test. Alla 11 termoelement är kalibrerade med noggrannhet på + / -0,1 C. Normalt är temperaturen för frysen inställd några grader under den förväntade fryspunkten [1]. För att minimera underkylning innan iskristaller bildas kyls frysen och proverna ner så att temperaturdifferensen mellan proverna och den omgivande luften inte blir för stor. Då iskristaller börjar bildas planar temperturen ut och stiger kanske något innan den sjunker igen. Om underkylningen inte är för stor kan detta temperaturmaximum väljas som fryspunkten [6]. Speciellt konstruerad fryspunktsmätningsenheten på Energiteknik, KTH. Specifik värmekapacitet Differentiell Scanning Calorimetry (DSC) är en termoanalytisk teknik som mäter skillnaden i mängden värme som krävs för att öka temperaturen av ett prov och en referens. Både provet och referensen hålls vid samma temperatur under hela experimentet. Generellt är temperaturprogrammet för en DSC-analys utformad så att provhållarens temperatur ökar linjärt som en funktion av tiden. Referensprovet bör ha en väldefinierad värmekapacitet över det temperaturintervall som skall skannas. Ett standard DSC instrument verkar inte lämpligt för denna typ av tester på grund av för hög hastighet av scanningens temperaturändring och för liten provvolym. Litteraturstudier visar att för flytande prover, ett mer känsligt instrument med lägre kylnings- eller värmningshastighet

8 (0,001-2K / min), större provvolym och 3D-Calvet sensor typ behövs. Därför beslöts köpa ett mikro-dsc evo 7 instrument från Setaram Instrumentation för att kunna mäta specifik värmekapacitet med högre noggrannhet och inom några veckor kommer instrumentet att kunna börja användas. Referenser 1. The influence of adsorption type corrosion inhibitors and other additives on the heat transfer and thermo-physical properties of secondary refrigerants in indirect refrigeration systems - Project status report, 2012, Ignatowicz M.; Melinder Å., KTH, Energiteknik, KTH 2. Fundamentals of fluid mechanics, Schetz, J.A.; Fuhs A.E., Wiley, John&Sons, Incorporated. 3. Fundamentals of Fluid Mechanics, Munson B.R., Young D.F., Okishi T.H., Wiley, John&Sons, Incorporated. 4. Operating Instructions Manual No. M/ BROOKFIELD DV-II+ Pro programmable rotational viscometer, 2010, Brookfield Viscometers Limited 5. Hot Disk Thermal Constants Analyser Instruction Manual, 2013, Hot Disk AB 6. Thermophysical properties of liquid secondary refrigerants A Critical Review on Literature References and Laboratory Measurements, Engineering Licentiate thesis, 1998, Melinder Å. För frågor och kommentarer kontakta gärna Monika ( monika.ignatowicz@energy.kth.se).

Temper variant, Temper-10, Temper-20 etc.:

Temper variant, Temper-10, Temper-20 etc.: Analys av Temper Företagsnamn: Kontaktperson: Kund / Anläggning: Märkning av provflaska*: Provtagningsdatum: Temper variant, Temper-10, Temper-20 etc.: Anläggningsvolym: Fyllningsdatum: Analyser: ph Densitet

Läs mer

ETANOLBASERADE KÖLDBÄRARE FÖR BERGVÄRMEPUMPAR I EUROPA OCH USA

ETANOLBASERADE KÖLDBÄRARE FÖR BERGVÄRMEPUMPAR I EUROPA OCH USA Projekt: P03 Alternativa köldbärare för indirekta kylsystem ETANOLBASERADE KÖLDBÄRARE FÖR BERGVÄRMEPUMPAR I EUROPA OCH USA Monika Ignatowicz, doktorand KTH, Inst. för Energiteknik monikai@kth.se 2017-10-09

Läs mer

Köldbärare - Från forskning till praktik!

Köldbärare - Från forskning till praktik! Köldbärare - Från forskning till praktik! Monika Ignatowicz, doktorand KTH, Inst Energiteknik monikai@kth.se 2019-04-10 Bakgrund Köldbärare är oftast vattenbaserade lösningar av organiska eller oorganiska

Läs mer

P2: Handbok och beräkningsprogram som underlag för dimensionering av värmepumpar och indirekta kylsystem med köldbärare

P2: Handbok och beräkningsprogram som underlag för dimensionering av värmepumpar och indirekta kylsystem med köldbärare P2: Handbok och beräkningsprogram som underlag för dimensionering av värmepumpar och indirekta kylsystem med köldbärare Forskarutförare och projektledare: Åke Melinder, Energiteknik, KTH Projektets mål:

Läs mer

Glykolfri köld- och värmebärare. Den intelligenta lösningen

Glykolfri köld- och värmebärare. Den intelligenta lösningen Glykolfri köld- och värmebärare Den intelligenta lösningen 1. Temper produkten Glykolfri köld- och värmebärare, icke-toxisk och miljöanpassad FÖRDELAR Icke-toxisk, ej brandfarlig eller explosiv Miljöanpassad

Läs mer

Fakta mätteknik. Kortfattad temperaturfakta - givarsystem, val av rätt givare, noggrannheter, svarstider etc. fakta - kunskap - utbildning - support

Fakta mätteknik. Kortfattad temperaturfakta - givarsystem, val av rätt givare, noggrannheter, svarstider etc. fakta - kunskap - utbildning - support Temperatur Fakta mätteknik Kortfattad temperaturfakta - givarsystem, val av rätt givare, noggrannheter, svarstider etc fakta - kunskap - utbildning - support Er kunskapspartner Nordtec Instrument AB 03-704

Läs mer

Effektivt uttnyttjande av energibrunnar

Effektivt uttnyttjande av energibrunnar Effektivt uttnyttjande av energibrunnar Doktorand: José Acuna Projektledare: Prof. Björn Palm KTH handledare: Peter Hill Mål: Att ta fram rekommendationer för utformning och installation av kollektorer

Läs mer

Handbok och beräkningsprogram som underlag för dimensionering av värmepumpar och indirekta kylsystem med köldbärare

Handbok och beräkningsprogram som underlag för dimensionering av värmepumpar och indirekta kylsystem med köldbärare Handbok och beräkningsprogram som underlag för dimensionering av värmepumpar och indirekta kylsystem med köldbärare Forskarutförare och projektledare: Åke Melinder, Energiteknik, KTH Projektets mål: Att

Läs mer

Den Energieffektiva butiken ett helhetsgrepp på energianvändning, ekonomi och miljökonsekvenser SAMMANFATTNING BAKGRUND RESULTAT Simuleringar

Den Energieffektiva butiken ett helhetsgrepp på energianvändning, ekonomi och miljökonsekvenser SAMMANFATTNING BAKGRUND RESULTAT Simuleringar Den Energieffektiva butiken ett helhetsgrepp på energianvändning, ekonomi och miljökonsekvenser Fas 2 inomhusklimat, parasitförluster och värmeåtervinning. SAMMANFATTNING I projektet den energieffektiva

Läs mer

Värmelära. Fysik åk 8

Värmelära. Fysik åk 8 Värmelära Fysik åk 8 Fundera på det här! Varför kan man hålla i en grillpinne av trä men inte av järn? Varför spolar man syltburkar under varmvatten om de inte går att få upp? Varför hänger elledningar

Läs mer

FÖRSVARSSTANDARD FÖRSVARETS MATERIELVERK 2 1 (8) MILJÖPROVNING AV AMMUNITION. Provning i fukt, metod A och B ORIENTERING

FÖRSVARSSTANDARD FÖRSVARETS MATERIELVERK 2 1 (8) MILJÖPROVNING AV AMMUNITION. Provning i fukt, metod A och B ORIENTERING 2 1 (8) Grupp A26 MILJÖPROVNING AV AMMUNITION Provning i fukt, metod A och B ORIENTERING Denna standard omfattar metodbeskrivningar för provning av ammunition. Främst avses provning av säkerhet, men även

Läs mer

Vad är värme? Partiklar som rör sig i ett ämne I luft och vatten rör partiklar sig ganska fritt I fasta ämnen vibrerar de bara lite

Vad är värme? Partiklar som rör sig i ett ämne I luft och vatten rör partiklar sig ganska fritt I fasta ämnen vibrerar de bara lite Värme Fysik åk 7 Fundera på det här! Varför kan man hålla i en grillpinne av trä men inte av järn? Varför spolar man syltburkar under varmvatten om de inte går att få upp? Varför hänger elledningar på

Läs mer

Kyltekniska Föreningen

Kyltekniska Föreningen Kyltekniska Föreningen Samling: Kl. 17.00 KTH Energiteknik, Brinellvägen 64, Stockholm Måltid: Mat serveras från kl 17.00 Program: Preliminärt program - Ordförande välkomnar (Peter Rohlin) - Fuktig luft

Läs mer

Vätskors volymökning

Vätskors volymökning Värmelära Värme Värme är rörelse hos atomer och molekyler. Ju varmare ett föremål är desto kraftigare är atomernas eller molekylernas rörelse (tar mer utrymme). Fast Flytande Gas Atomerna har bestämda

Läs mer

Manual. Kalibreringsugn LTH Pontus Bjuring Gerlich

Manual. Kalibreringsugn LTH Pontus Bjuring Gerlich Manual Kalibreringsugn LTH 2011-11-11 Pontus Bjuring Gerlich 1 Beskrivning av Kalibreringsugnen Den sfäriska kalibreringsugnen består av ett inre skal av hårt oxiderat material för att förbättra den spektrala

Läs mer

Produktion. i samarbete med. MAO Design 2013 Jonas Waxlax, Per-Oskar Joenpelto

Produktion. i samarbete med. MAO Design 2013 Jonas Waxlax, Per-Oskar Joenpelto Prototyp Produktion i samarbete med MAO Design 2013 Jonas Waxlax, Per-Oskar Joenpelto FYSIK SNACKS Kraft och motkraft............... 4 Raketmotorn................... 5 Ett fall för Galileo Galilei............

Läs mer

Kan hagel bli hur stora som helst?

Kan hagel bli hur stora som helst? Lennart.wern@smhi.se 2010-03-12 Kan hagel bli hur stora som helst? Det dök upp ett ärende här på vår avdelning "Information och Statistik" på SMHI angående ett hagel som skulle ha vägt 600 gram och fallit

Läs mer

Tryck. www.lektion.se. fredag 31 januari 14

Tryck. www.lektion.se. fredag 31 januari 14 Tryck www.lektion.se Trycket är beroende av kraft och area Om du klämmer med tummen på din arm känner du ett tryck från tummen. Om du i stället lägger en träbit över armen och trycker med tummen kommer

Läs mer

P8- Effektivt Uttnyttjande av Energibrunnar

P8- Effektivt Uttnyttjande av Energibrunnar P8- Effektivt Uttnyttjande av Energibrunnar Doktorand: José Acuña (KTH) Projektledare: Prof. Björn Palm (KTH) Mål: Att ta fram rekommendationer för utformning av kollektorer i borrhål för värmepumpar Bättre

Läs mer

Temperatur. fakta mätteknik. Kortfattad temperaturfakta - givarsystem, val av rätt givare, noggrannheter, svarstider etc

Temperatur. fakta mätteknik. Kortfattad temperaturfakta - givarsystem, val av rätt givare, noggrannheter, svarstider etc Temperatur fakta mätteknik Kortfattad temperaturfakta - givarsystem, val av rätt givare, noggrannheter, svarstider etc Fakta - kunskap - utbildning - support Er kunskapspartner Nordtec Instrument AB 03-704

Läs mer

Förord Inledningsvis önskar vi som arbetat i detta projekt, Monika Ignatowicz, Åke Melinder, Björn Palm och alla fem exjobbare, uttrycka vår uppskattn

Förord Inledningsvis önskar vi som arbetat i detta projekt, Monika Ignatowicz, Åke Melinder, Björn Palm och alla fem exjobbare, uttrycka vår uppskattn Inverkan av adsorberande korrosionsinhibitorer och andra tillsatser på värmeöverföring och termofysikaliska egenskaper för köldbärare som används i indirekta kylsystem EP14 Åke Melinder,Monika Ignatowicz

Läs mer

Godkänt-del. Hypotetisk tentamen för Termodynamik och ytkemi, KFKA10

Godkänt-del. Hypotetisk tentamen för Termodynamik och ytkemi, KFKA10 Hypotetisk tentamen för Termodynamik och ytkemi, KFKA10 Tillåtna hjälpmedel: Miniräknare, utdelat formelblad och tabellblad. Godkänt-del För uppgift 1 9 krävs endast svar. För övriga uppgifter ska slutsatser

Läs mer

Värmelära. Värme 2013-02-22. Fast Flytande Gas. Atomerna har bestämda Atomerna rör sig ganska Atomerna rör sig helt

Värmelära. Värme 2013-02-22. Fast Flytande Gas. Atomerna har bestämda Atomerna rör sig ganska Atomerna rör sig helt Värmelära Värme Värme är rörelse hos atomer och molekyler. Ju varmare ett föremål är desto kraftigare är atomernas eller molekylernas rörelse (tar mer utrymme). Fast Flytande Gas Atomerna har bestämda

Läs mer

Delprov A3 och Delprov B

Delprov A3 och Delprov B Exempeluppgift Delprov A3 och Delprov B Genomföra systematiska undersökningar Instruktion till läraren inför den systematiska undersökningen Uppgiften avser att mäta elevernas förmåga att planera, genomföra

Läs mer

Valveco compact 010 020: 2-vägs reglerventil för hydraulisk kalibrering

Valveco compact 010 020: 2-vägs reglerventil för hydraulisk kalibrering SAUTER Valveco PDS 57.003 sv Produktdatablad VDL010...020 Valveco compact 010 020: 2-vägs reglerventil för hydraulisk kalibrering Hur energieffektiviteteten förbättras Automatisk dynamisk hydraulisk kalibrering

Läs mer

Effektivt uttnyttjande av energibrunnar för värmepumpar

Effektivt uttnyttjande av energibrunnar för värmepumpar Effektivt uttnyttjande av energibrunnar för värmepumpar Doktorand: José Acuna Projektledare: Prof. Björn Palm KTH handledare: Peter Hill Mål: Att ta fram rekommendationer för utformning och installation

Läs mer

I princip gäller det att mäta ström-spänningssambandet, vilket tillsammans med kännedom om provets geometriska dimensioner ger sambandet.

I princip gäller det att mäta ström-spänningssambandet, vilket tillsammans med kännedom om provets geometriska dimensioner ger sambandet. Avsikten med laborationen är att studera de elektriska ledningsmekanismerna hos i första hand halvledarmaterial. Från mätningar av konduktivitetens temperaturberoende samt Hall-effekten kan en hel del

Läs mer

Mineral aggregates. Determination of particle density of filler. 1. ORIENTERING Denna metod är utarbetad på grundval av BS 812.

Mineral aggregates. Determination of particle density of filler. 1. ORIENTERING Denna metod är utarbetad på grundval av BS 812. Sid 1 (4) STENMATERIAL Bestämnin av korndensitet hos råfiller Mineral areates. Determination of particle density of filler. 2. DEFINITIONER 3. SAMMANFATTNING 4. UTRUSTNING OCH KEMIKALIER 5. SÄKERHET 6.

Läs mer

Energilagring i ackumulatortank.

Energilagring i ackumulatortank. Umeå Universitet Tillämpad fysik och elektronik Anders Åstrand 2004-02-10 Laboration Energilagring i ackumulatortank. (Inom kursen Energilagringsteknik C 5p) Reviderad: 050303 AÅ 070213 AÅ Inledning Ackumulatortanken

Läs mer

Energieffektivisering, Seminare 2 2010-02-05, verision 1. Tunga byggnader och termisk tröghet En energistudie

Energieffektivisering, Seminare 2 2010-02-05, verision 1. Tunga byggnader och termisk tröghet En energistudie Energieffektivisering, Seminare 2 2010-02-05, verision 1 Tunga byggnader och termisk tröghet En energistudie Robert Granström Marcus Hjelm Truls Langendahl robertgranstrom87@gmail.com hjelm.marcus@gmail.com

Läs mer

Kalibrering. Lars Andersson. - Intertek reder ut begreppen. Technical Manager, Intertek

Kalibrering. Lars Andersson. - Intertek reder ut begreppen. Technical Manager, Intertek Kalibrering - Intertek reder ut begreppen Lars Andersson Technical Manager, Intertek 2016-09-09 Agenda Kalibrering del 1. Vad är det och behövs det egentligen? Vilka är kraven och hur möter vi dom? Är

Läs mer

STENMATERIAL. Bestämning av korndensitet med pyknometer. FAS Metod Sid 1 (4)

STENMATERIAL. Bestämning av korndensitet med pyknometer. FAS Metod Sid 1 (4) Sid 1 (4) STENMATERIAL Bestämnin av korndensitet med pyknometer Mineral areates. Determination of particle density usin pycnometer. 2. SAMMANFATTNING 3. UTRUSTNING OCH KEMIKALIER 4. PROVBEREDNING 5. PROVNING

Läs mer

Mätning och utvärdering av borrhålsvärmeväxlare Distribuerad Termisk Respons Test och uppföljning av bergvärmepumpsinstallationer i Hålludden

Mätning och utvärdering av borrhålsvärmeväxlare Distribuerad Termisk Respons Test och uppföljning av bergvärmepumpsinstallationer i Hålludden Mätning och utvärdering av borrhålsvärmeväxlare Distribuerad Termisk Respons Test och uppföljning av bergvärmepumpsinstallationer i Hålludden Författare: José Acuna, KTH Energiteknik December, 2011 Innehåll

Läs mer

Arbetsbeskrivning. AVL.UJ 12.1.U1 Datum: 2012-05-10

Arbetsbeskrivning. AVL.UJ 12.1.U1 Datum: 2012-05-10 Arbetsbeskrivning Villkor Johnsons Tätningsmassa är provad och bedömd av ett oberoende certifieringsorgan att uppfylla kraven för invändig tätning av befintliga murade rök-, och ventilationskanaler samt

Läs mer

Energiomvandling Ottomotor, Energi A 7,5 hp

Energiomvandling Ottomotor, Energi A 7,5 hp Institutionen för Tillämpad fysik och Elektronik Energiomvandling Ottomotor, Energi A 7,5 hp Reviderad:?????? AS 160125 AÅ Allmänt Ottomotorn har stor flexibilitet och används i många sammanhang. Men hur

Läs mer

Termodynamik FL4. 1:a HS ENERGIBALANS VÄRMEKAPACITET IDEALA GASER ENERGIBALANS FÖR SLUTNA SYSTEM

Termodynamik FL4. 1:a HS ENERGIBALANS VÄRMEKAPACITET IDEALA GASER ENERGIBALANS FÖR SLUTNA SYSTEM Termodynamik FL4 VÄRMEKAPACITET IDEALA GASER 1:a HS ENERGIBALANS ENERGIBALANS FÖR SLUTNA SYSTEM Energibalans när teckenkonventionen används: d.v.s. värme in och arbete ut är positiva; värme ut och arbete

Läs mer

Alternativa etanolbaserade köldbärare med korrosionsinhibitorer i bergvärmesystem

Alternativa etanolbaserade köldbärare med korrosionsinhibitorer i bergvärmesystem Alternativa etanolbaserade köldbärare med korrosionsinhibitorer i bergvärmesystem Isac Gustafsson Marcus Ohlin Kandidatexamensarbete KTH Skolan för Industriell Teknik och Management Energiteknik EGI-2015

Läs mer

Projektarbete Kylskåp

Projektarbete Kylskåp TMMI44 Projektarbete Kylskåp Mi 1b Grupp 5 Erik Runesvärd, 950213, eriru231@student.liu.se Mayur Vaghjiani, 940712, mayva604@student.liu.se Filip Naeslund, 930114, filna681@student.liu.se Gustav Larsson,

Läs mer

Solfångarstyrning SWP140

Solfångarstyrning SWP140 Solfångarstyrning SWP140 Innehåll. Solfångarstyrningen består av ett antal komponenter. 1 st Styrning kapslad i ljusblå/vit låda 1 st Givarkabel för solpanel, längd ca 12 meter. Gul anslutningskontakt.

Läs mer

Termodynamik FL1. Energi SYSTEM. Grundläggande begrepp. Energi. Energi kan lagras. Energi kan omvandlas från en form till en annan.

Termodynamik FL1. Energi SYSTEM. Grundläggande begrepp. Energi. Energi kan lagras. Energi kan omvandlas från en form till en annan. Termodynamik FL1 Grundläggande begrepp Energi Energi Energi kan lagras Energi kan omvandlas från en form till en annan. Energiprincipen (1:a huvudsatsen). Enheter för energi: J, ev, kwh 1 J = 1 N m 1 cal

Läs mer

Värme och väder. Solen värmer och skapar väder

Värme och väder. Solen värmer och skapar väder Värme och väder Solen värmer och skapar väder Värmeenergi Värme är en form av energi Värme är ett mått på hur mycket atomerna rör på sig. Ju varmare det är desto mer rör de sig. Värme får material att

Läs mer

Kapitel 1. Kemiska grundvalar

Kapitel 1. Kemiska grundvalar Kapitel 1 Kemiska grundvalar Kapitel 1 Innehåll 1.1 Kemi: en översikt 1.2 Den vetenskapliga metoden 1.3 Storheter och enheter 1.4 Osäkerheter i mätningar 1.5 Signifikanta siffror och beräkningar 1.6 Enhetskonvertering

Läs mer

Isolationsprovning (så kallad megger)

Isolationsprovning (så kallad megger) Isolationsprovning (så kallad megger) Varför bör man testa isolationen? Att testa isolationsresistansen rekommenderas starkt för att förebygga och förhindra elektriska stötar. Det ger ökad säkerhet för

Läs mer

Isolationsprovning (så kallad meggning)

Isolationsprovning (så kallad meggning) Isolationsprovning (så kallad meggning) Varför bör man testa isolationen? Att testa isolationsresistansen rekommenderas starkt för att förebygga och förhindra elektriska stötar. Det ger ökad säkerhet för

Läs mer

ph-mätare model 8690 Manual (ver. 2.0) web: www.termometer.se e-mail: info@termometer.se tel: 08-753 00 04 fax: 08-50001399

ph-mätare model 8690 Manual (ver. 2.0) web: www.termometer.se e-mail: info@termometer.se tel: 08-753 00 04 fax: 08-50001399 ph-mätare model 8690 Manual (ver. 2.0) Innehållsförteckning Förord 2 Funktionsbeskrivning 2 Display 2 Knappar & indikatorer 2 Att mäta ph 3 Övriga inställningar 4 Automatisk temperatur-kompensation (ATC)

Läs mer

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Mathias Johansson 2014-11-24 4P06815-04 1 (4) Energiteknik 010-516 56 61 mathias.johansson.et@sp.

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Mathias Johansson 2014-11-24 4P06815-04 1 (4) Energiteknik 010-516 56 61 mathias.johansson.et@sp. Kontaktperson Mathias Johansson 2014-11-24 4P06815-04 1 (4) Energiteknik 010-516 56 61 mathias.johansson.et@sp.se Skånska Byggvaror AB Box 22238 250 24 HELSINGBORG Mätning av energiförbrukning hos utespa

Läs mer

Kapitel 1. Kemiska grundvalar

Kapitel 1. Kemiska grundvalar Kapitel 1 Kemiska grundvalar Kapitel 1 Innehåll 1.1 Kemi: en översikt 1.2 Den vetenskapliga metoden 1.3 Storheter och enheter 1.4 Osäkerheter i mätningar 1.5 Signifikanta siffror och beräkningar 1.6 Enhetskonvertering

Läs mer

INSTALLATIONS- och DRIFTSANVISNING

INSTALLATIONS- och DRIFTSANVISNING INSTALLATIONS- och DRIFTSANVISNING ARITERM Solstyrning RC-SolEx ARITERM Solstyrning RC-SolEx Innehållsförteckning Viktiga funktioner...2 Produktinformation...3 Tekniska data...4 Huvudmeny...5 Meny temperaturer...6

Läs mer

Instruktion Handylab 11

Instruktion Handylab 11 Instruktion Handylab 11 Handylab ph.doc 1 Instruktion ph-mätare handylab 11 Innehållsförteckning Tekniska Data... 3 Display och anslutningar... 4 Starta ph mätaren... 5 Översikt av mätmetoder... 5 Special

Läs mer

ph-mätare model 8690 Manual (ver. 1.0)

ph-mätare model 8690 Manual (ver. 1.0) ph-mätare model 8690 Manual (ver. 1.0) 1 Innehållsförteckning Förord...3 Funktionsbeskrivning...3 Display...3 Knappar & indikatorer...3 Att mäta ph...3 Sleep mode...4 Övriga inställningar...4 Automatisk

Läs mer

SES Fatvärmare. Postadress Box 102 40 434 23 Kungsbacka. Besöksadress Magasinsgatan 8C 434 37 Kungsbacka

SES Fatvärmare. Postadress Box 102 40 434 23 Kungsbacka. Besöksadress Magasinsgatan 8C 434 37 Kungsbacka SES Fatvärmare Till standard 200 l fat. Mobil, svep värmaren runt fatet Inga uppvärmda utrymmen. Lätt att hantera. Inga värmeytor, säker även vid känsliga material. Exakt temperaturreglering. SES MANTEL/200

Läs mer

MätKart Kvalitet i mätning med God mätsed

MätKart Kvalitet i mätning med God mätsed MätKart 2017 Kvalitet i mätning med God mätsed Trimble Optical, Scanning and Imaging Trimble: Robert Jung, Teknisk produkt chef Trimble AB, Danderyd Dåtid och Nutid.. Principen har inte ändrats nämnvärt

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL MARKUS 10

ANVÄNDARMANUAL MARKUS 10 ANVÄNDARMANUAL MARKUS 10 INNEHÅLLSFÖRTECKNING sida 1) Inledning 3 2) Instrumentet 3 3) Mätning 4 4) Batteriet 5 5) Vattenlåset 5 6) Underhåll - Kontroll 5 7) Service 5 8) Tekniska data 5 2013-10-17-V2.1-2

Läs mer

Energirapport. med energitips. Datum för besiktning: 2015-12-08. Fastighetsbeteckning: Härene 9:1. Södra Härene Lärarbostaden

Energirapport. med energitips. Datum för besiktning: 2015-12-08. Fastighetsbeteckning: Härene 9:1. Södra Härene Lärarbostaden Energirapport med energitips Datum för besiktning: 2015-12-08 Fastighetsbeteckning: Härene 9:1 Adress/ort: Södra Härene Lärarbostaden Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Företag: Eklund & Eklund

Läs mer

Referenstermometer K20REF

Referenstermometer K20REF Tack för Ert val av COMARK referenstermometer modell KM20REF. Termometern är speciellt framtagen för att enkelt och snabbt kalibrera (kontrollmäta) vanliga brukstermometrar. KM20REF har en fast monterad

Läs mer

Termodynamik FL3. Fasomvandlingsprocesser. FASER hos ENHETLIGA ÄMNEN. FASEGENSKAPER hos ENHETLIGA ÄMNEN. Exempel: Koka vatten under konstant tryck:

Termodynamik FL3. Fasomvandlingsprocesser. FASER hos ENHETLIGA ÄMNEN. FASEGENSKAPER hos ENHETLIGA ÄMNEN. Exempel: Koka vatten under konstant tryck: Termodynamik FL3 FASEGENSKAPER hos ENHETLIGA ÄMNEN FASER hos ENHETLIGA ÄMNEN Enhetligt ämne: ämne med välbestämd och enhetlig kemisk sammansättning. (även luft och vätske-gasblandningar kan betraktas som

Läs mer

Bensinkontroll. Arbetsmanual och handhavande för Digatron DT-47FTD

Bensinkontroll. Arbetsmanual och handhavande för Digatron DT-47FTD SVENSKA BILSPORTFÖRBUNDET THE SWEDISH AUTOMOBILE SPORT FEDERATION Kartingutskottet Bensinkontroll Arbetsmanual och handhavande för Digatron DT-47FTD Sidan 1 av 8 Innehållsförteckning 1 Arbetsbeskrivning...

Läs mer

ELEVER BYGGER EGNA LUFT- FÖRVÄRMARE

ELEVER BYGGER EGNA LUFT- FÖRVÄRMARE ELEVER BYGGER EGNA LUFT- FÖRVÄRMARE En luftförvärmare är ett miljövänligare och framtidens sätt att värma upp ett rum. Med bara en låda och solljus kan en luftförvärmare värma upp ett helt rum, om inte

Läs mer

Projektarbete Kylska p

Projektarbete Kylska p Projektarbete Kylska p Kursnamn Termodynamik, TMMI44 Grupptillhörighet MI 1A grupp 2 Inlämningsdatum Namn Personummer E-postadress Ebba Andrén 950816 ebban462@student.liu.se Kajsa-Stina Hedback 940816

Läs mer

Injusteringsventiler ESBE 2001/2002 SE

Injusteringsventiler ESBE 2001/2002 SE Katalog Injusteringsventiler ESBE 00/00 SE ESBE Med fokus på styrdon ESBEs vridande styrdon (shuntventiler och ställdon) för reglering av värme och kyla i fastigheter. Vi erbjuder ett brett program och

Läs mer

COS luftkylda kylaggregat

COS luftkylda kylaggregat 1.1401.13 COS luftkylda kylaggregat Nu även med Bitzer Allmänt COS tillverkar kylaggregat för industriella och kommersiella installationer. Aggregaten är avsedda för utomhusplacering och är korrosionsskyddade

Läs mer

Kapitel 9 Hydrostatik. Fysik 1 - MB 2008

Kapitel 9 Hydrostatik. Fysik 1 - MB 2008 Tryck Kraft per yta kallas tryck. När en kraft F verkar vinkelrätt och jämnt fördelad mot en yta A erhålls trycket p F p där A p = tryck F = kraft A = area eller yta Tryck forts. p F A Enheten för tryck

Läs mer

Magnetiska flödesmätare BFM910 / BFM910E / BFM920

Magnetiska flödesmätare BFM910 / BFM910E / BFM920 Magnetiska flödesmätare BFM910 / BFM910E / BFM920 Sensor Kompakt Ekonomisk version DN10 DN800 PN10 PN40 beklädnad: hårdgummi, PTFE elektroder: rostfritt stål, hastelloy, tantal, titan Processanslutning:

Läs mer

Observera att uppgifterna inte är ordnade efter svårighetsgrad!

Observera att uppgifterna inte är ordnade efter svårighetsgrad! TENTAMEN I FYSIK FÖR V1, 14 DECEMBER 2010 Skrivtid: 14.00-19.00 Hjälpmedel: Formelblad och räknare. Börja varje ny uppgift på nytt blad. Lösningarna ska vara väl motiverade och försedda med svar. Kladdblad

Läs mer

TIAP-metoden för statusbestäming

TIAP-metoden för statusbestäming TIAP-metoden för statusbestäming Höjer lönsamheten på din anläggning Anna Pernestål, anna.pernestal@tiap.se, Life Cycle Profit och TIAP-metoden TIAP-metoden bygger på helhetssyn av drift och underhåll

Läs mer

Termo-hygrometer-anemometer

Termo-hygrometer-anemometer Mätinstrument för Industri & VVS Tryck Temperatur Luftflöde Ljud Varvtal Rökgas Vibration Avstånd Inspektion Läcksökning Termo-hygrometer-anemometer Instrument-set VT 210 VT 210 L / VT 210 TL VT 210 M

Läs mer

Flödesmätare digital. Bruksanvisning. för elektriska dieselpumpar typ PREMAxx. Innehåll:

Flödesmätare digital. Bruksanvisning. för elektriska dieselpumpar typ PREMAxx. Innehåll: Flödesmätare digital för elektriska dieselpumpar typ PREMAxx Bruksanvisning Innehåll: 1. Allmän information 1.1 Föreskriven användning 1.2 Konstruktion och funktionsbeskrivning 1.3 Tekniska data 2. Allmänna

Läs mer

6. Värme, värmekapacitet, specifik värmekapacitet (s. 93 105)

6. Värme, värmekapacitet, specifik värmekapacitet (s. 93 105) 6. Värme, värmekapacitet, specifik värmekapacitet (s. 93 105) Termodynamikens nollte huvudsats säger att temperaturskillnader utjämnas i isolerade system. Med andra ord strävar system efter termisk jämvikt

Läs mer

Rotronic CP11 CO2-logger

Rotronic CP11 CO2-logger Rotronic CP11 CO2-logger Teknisk data Mätområde, noggrannhet: Koldioxid 0...5000ppmCO2 ± 30ppmCO2 ± 5% av mätvärdet Relativ fukt 0.1...99.95%RF ± 2,5%RF (10...90%RF) Temperatur -20...60 C ± 0,3 C (vid

Läs mer

BITUMINÖSA BINDEMEDEL

BITUMINÖSA BINDEMEDEL Sid 1 (7) BITUMINÖSA BINDEMEDEL Destillation av bitumenlösning och vägolja Bituminous binders. Destillation of cutback and road oil. 1. ORIENTERING 2. SAMMANFATTNING 3. UTRUSTNING 4. PROVBEREDNING 5. PROVNING

Läs mer

Industrikalk - Bestämning av släckningsreaktiviteten hos brand kalk

Industrikalk - Bestämning av släckningsreaktiviteten hos brand kalk Industrikalk - Bestämning av släckningsreaktiviteten hos brand kalk Lime products for industrial purposes Determination of the slaking reactivity of quicklime. 0 Orienteering Detta är en empirisk metod

Läs mer

04/03/2011. Ventilerade kläder. Ventilerade kläder. Värmeförluster vid olika luftflöden: skillnad med betingelse utan flöde i torr tillstånd

04/03/2011. Ventilerade kläder. Ventilerade kläder. Värmeförluster vid olika luftflöden: skillnad med betingelse utan flöde i torr tillstånd Ventilerade kläder Ventilerade kläder Kalev Kuklane Användning av luftgenomsläppliga kläder Öka möjligheter för ventilation (designlösningar) Aktiv ventilation Ventilation i skyddsklädsel (t.ex. CBRN)

Läs mer

27,8 19,4 3,2 = = 1500 2,63 = 3945 N = + 1 2. = 27,8 3,2 1 2,63 3,2 = 75,49 m 2

27,8 19,4 3,2 = = 1500 2,63 = 3945 N = + 1 2. = 27,8 3,2 1 2,63 3,2 = 75,49 m 2 Lina Rogström linro@ifm.liu.se Lösningar till tentamen 150407, Fysik 1 för Basåret, BFL101 Del A A1. (2p) Eva kör en bil med massan 1500 kg med den konstanta hastigheten 100 km/h. Längre fram på vägen

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-03-09 Fastighetsbeteckning: Jaktkniven 1 Adress/ort: Jaktvårdsgatan 18, Västerås Besiktigad av (certnr): Mikael Bergwall (5511) Företag:

Läs mer

Bestämning av fluoridhalt i tandkräm

Bestämning av fluoridhalt i tandkräm Bestämning av fluoridhalt i tandkräm Laborationsrapport Ida Henriksson, Simon Pedersen, Carl-Johan Pålsson 2012-10-15 Analytisk Kemi, KAM010, HT 2012 Handledare Carina Olsson Institutionen för Kemi och

Läs mer

Monterings- och bruksanvisning EB 8227 SV. Pneumatisk reglerventil typ 3331/BR 31a Specialversion typ 3331/3278. Typ 3331 Spjällventil

Monterings- och bruksanvisning EB 8227 SV. Pneumatisk reglerventil typ 3331/BR 31a Specialversion typ 3331/3278. Typ 3331 Spjällventil Pneumatisk reglerventil typ 3331/BR 31a Specialversion typ 3331/3278 Typ 3331 Spjällventil Fig. 1 Typ 3331/BR 31a (nedre) och typ 3331/3278 (övre) Monterings- och bruksanvisning EB 8227 SV Utgåva april

Läs mer

TERMOVAR LADDNINGSPAKET

TERMOVAR LADDNINGSPAKET TERMOVAR Laddningspaket (SE) 6.12 TERMOVAR LADDNINGSPAKET MONTERINGS- OCH BRUKSANVISNING Storlekar Rp 25 Rp 32 28 mm klämring Med EPP isolering Med backventil Utan backventil 1(8) TERMOVAR Laddningspaket

Läs mer

Manual. Kyoritsu 2432 Läckströmstång EAN: R

Manual. Kyoritsu 2432 Läckströmstång EAN: R Manual Kyoritsu 2432 Läckströmstång EAN: 5706445250141 2432 5706445250271 2433R Kyoritsu 2432 2433R Läckströmstång 1 Bruksanvisning 1. Säkerhetsföreskrifter Detta instrument har designats och testat i

Läs mer

Systemkonstruktion Z2

Systemkonstruktion Z2 Systemkonstruktion Z2 (Kurs nr: SSY 045) Tentamen 23 Augusti 2006 Tid: 8:30-12:30, Lokal: V-huset. Lärare: Stefan Pettersson, tel 772 5146, 0739907981 Tentamenssalarna besöks ca kl. 9.30 och 11.30. Tentamen

Läs mer

TRV Nordic. Termostater Med inbyggd givare Nordisk design

TRV Nordic. Termostater Med inbyggd givare Nordisk design TRV Nordic Termostater Med inbyggd givare Nordisk design IMI HEIMEIER / Termostater och radiatorventiler / TRV Nordic TRV Nordic Dessa självreglerande termostater monteras på radiatorventiler och är pålitliga,

Läs mer

Solar cells. 2.0 Inledning. Utrustning som används i detta experiment visas i Fig. 2.1.

Solar cells. 2.0 Inledning. Utrustning som används i detta experiment visas i Fig. 2.1. Solar cells 2.0 Inledning Utrustning som används i detta experiment visas i Fig. 2.1. Figure 2.1 Utrustning som används i experiment E2. Utrustningslista (se Fig. 2.1): A, B: Två solceller C: Svart plastlåda

Läs mer

DIGITAL MULTIMETER BRUKSANVISNING MODELL DT9201

DIGITAL MULTIMETER BRUKSANVISNING MODELL DT9201 DIGITAL MULTIMETER BRUKSANVISNING MODELL DT9201 1. INLEDNING Den digitala serie 92-multimetern är ett kompakt, batteridrivet instrument med 3½ LCD-skärm. Fördelar: Stor noggrannhet Stor vridbar LCD (flytande

Läs mer

MMA Termostater och Termoställdon. Optimal reglering av värme och kyla

MMA Termostater och Termoställdon. Optimal reglering av värme och kyla MMA Termostater och Termoställdon Optimal reglering av värme och kyla Termostater som sänker energikostnaden Värmekostnader är en viktig fråga för villa- och fastighetsägare och alla är intresserade av

Läs mer

Trycket är beroende av kraft och area

Trycket är beroende av kraft och area Tryck Trycket är beroende av kraft och area Om du klämmer med tummen på din arm känner du ett tryck från tummen. Om du i stället lägger en träbit över armen och trycker med tummen kommer du inte uppleva

Läs mer

Saniflex MPF - Tryckgivare för bland annat livsmedelsindustrin

Saniflex MPF - Tryckgivare för bland annat livsmedelsindustrin Saniflex MPF - Tryckgivare för bland annat livsmedelsindustrin MPF = Modul Trycktransmitter Branschens första helt modulära sanitära tryckgivare erbjuder bäst prestanda i krävande processmiljöer, men också

Läs mer

Slangreparation och underhåll

Slangreparation och underhåll Slangreparation och underhåll Stort sortiment från en enda leverantör Unika hållbara konstruktioner Snabba och tillförlitliga prestanda Typ Antal modeller Sida Provtryckningspumpar 2 9.2 Rörfrysar 2 9.3

Läs mer

Sensorteknik Ex-tenta 1

Sensorteknik Ex-tenta 1 Elektrisk mätteknik LTH Sensorteknik Ex-tenta 1 Tillåtna hjälpmedel: Kalkylator och/eller tabell. Anvisningar: De 16 första frågorna bör besvaras relativt kortfattat, t.ex. genom en enkel ritning och en

Läs mer

Frågor och Svar - Dräger Alcotest 3000

Frågor och Svar - Dräger Alcotest 3000 Frågor och Svar - Dräger Alcotest 3000 Vad skiljer olika alkomätare åt? Dräger kommenterar aldrig konkurrenters produkter. Som riktlinje för dig som konsument finns det dock ett antal saker som brukar

Läs mer

Rapport av projektarbete Kylskåp

Rapport av projektarbete Kylskåp Rapport av projektarbete Kylskåp Klass: Mi1a Gruppnummer: Mi1a 6 Datum för laboration: 1/10 4/10 2014 Datum för rapportinlämning: 2014 10 12 Labbhandledare: Joakim Wren Namn Personnumer E postadress Taulant

Läs mer

Material föreläsning 6. HT2 7,5 p halvfart Janne Carlsson

Material föreläsning 6. HT2 7,5 p halvfart Janne Carlsson Material föreläsning 6 HT2 7,5 p halvfart Janne Carlsson Tisdag 6:e December 10:15 16:00 PPU105 Material Förmiddagens agenda Termiska egenskaper ch 12-13 Paus Elektriska, magnetiska och optiska egenskaper

Läs mer

ANSÖKAN OM FORSKNINGSSTÖD Datum Dnr 1 (24) Projektnr Sökande Företag/organisation Organisationsnummer KTH 202100-3054 Institution/avdelning Postgiro/Bankgiro/Bankkonto Energiteknik/ Till. Termodynamik

Läs mer

HydraWay EE En ny generation energieffektiv hydraulvätska

HydraWay EE En ny generation energieffektiv hydraulvätska En ny generation energieffektiv hydraulvätska ENERGY EFFICIENT ECC (ENVIRONMENTALLY CONSIDERATE CHOISE) 2 3 Säkra en energieffektiv drift En av vår tids viktigaste utmaningar är tillgången på energi. Samtidigt

Läs mer

Den traditionella typen av tätning för roterande axlar är packboxen. Den har dock ett antal nackdelar:

Den traditionella typen av tätning för roterande axlar är packboxen. Den har dock ett antal nackdelar: 1Mekaniska tätningar 1.1 Inledning och kort historik Den traditionella typen av tätning för roterande axlar är packboxen. Den har dock ett antal nackdelar: Kräver läckage för att fungera Relativt hög effektförlust

Läs mer

Digital termostat / temperaturrelä ELTH

Digital termostat / temperaturrelä ELTH El-skåp Regulatorer / Termostater / Panelinstrument Termostater / Temperaturrelä Digital termostat / temperaturrelä ELTH Digital termostat för DIN-skena / normkapsling On-off-reglering med digital visning

Läs mer

Varmförzinkning i nickellegerade bad för och nackdelar

Varmförzinkning i nickellegerade bad för och nackdelar Varmförzinkning i nickellegerade bad för och nackdelar Varför nickel? Nickel minskar reaktiviteten inom Sandelinområdet, så att problemen med extremt tjocka skikt med dålig vidhäftning blir mindre Minskar

Läs mer

TRV Nordic. Termostater Med inbyggd givare Nordisk design

TRV Nordic. Termostater Med inbyggd givare Nordisk design TRV Nordic Termostater Med inbyggd givare Nordisk design IMI TA / Termostater och radiatorventiler / TRV Nordic TRV Nordic Dessa självreglerande termostater monteras på radiatorventiler och är pålitliga,

Läs mer

Avancerad ph-mätare 8601

Avancerad ph-mätare 8601 Avancerad ph-mätare 8601 Med extern givare och möjlighet till PC-uppkoppling via RS-232 interface. (ver. 1.0. injektor solutions 2005) INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 1. FUNKTIONSBESKRIVNING...

Läs mer

Trycket är beroende av kraft och area

Trycket är beroende av kraft och area Vad är tryck? Trycket är beroende av kraft och area Om du klämmer med tummen på din arm känner du ett tryck från tummen. Om du i stället lägger en träbit över armen och trycker med tummen kommer du inte

Läs mer

Dokumenteringar av mätningar med TLC (Thermocrome liquid crystals)

Dokumenteringar av mätningar med TLC (Thermocrome liquid crystals) Dokumenteringar av mätningar med TLC (Thermocrome liquid crystals) Utförda under hösten -99. KTH Energiteknik, Brinellvägen 60, klimatkammare 3 av Erik Björk Sammanfattning Mätningar utfördes med s.k.

Läs mer

HydraWay EE En ny generation energieffektiv hydraulvätska

HydraWay EE En ny generation energieffektiv hydraulvätska HydraWay EE En ny generation energieffektiv hydraulvätska Energy efficient ECC (Environmentally Considerate Choise) 2 HydraWay EE HydraWay EE 3 Säkra en energieffektiv drift En av vår tids viktigaste utmaningar

Läs mer