RAPPORT OCH UTVÄRDERING Skandinaviska museiförbundets konferens i Stockholm augusti 2013 Tema: Att skapa liv

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RAPPORT OCH UTVÄRDERING Skandinaviska museiförbundets konferens i Stockholm 28-30 augusti 2013 Tema: Att skapa liv"

Transkript

1 24 oktober 2013 RAPPORT OCH UTVÄRDERING Skandinaviska museiförbundets konferens i Stockholm augusti 2013 Tema: Att skapa liv 2013 års konferens arrangerades av den svenska sektionen och hölls på ett antal museer i Stockholm. Till programmet lades även en exkursion till Birka som tillval. Inför konferensen var 41 deltagare anmälda från Sverige, Norge, Danmark, Finland och Färöarna. Mot slutet av konferensen delades en utvärdering ut där deltagarna ombads lämna sina åsikter om hur de praktiska detaljerna fungerat samt hur de upplevt föredragen. De olika programpunkterna skulle bedömas efter sin relevans i förhållande till mötets tema, på en skala från Mycket relevant till Dåligt. Till varje del av utvärderingen fanns möjlighet att i skrift utveckla sitt svar med kommentarer. På sista sidan gavs utrymme för allmänna övriga kommentarer. Denna rapport är en sammanfattning av konferensen i ord och bild. Responsen som lämnats i de 23 utvärderingarna som kom in är invävd i rapporten. Onsdagen 28 augusti Konferensen inleddes på Stockholms Medeltidsmuseum. Under förmiddagen fick deltagarna registrera sig i museets reception där de mottog en namnbricka och konferensmaterial. De flesta deltagare anlände just innan då kaffe och smörgås serverades. Den svenska sektionens ordförande, Klas Helmerson, hälsade välkommen och gick igenom programmet. Därefter välkomnade han inledningstalaren Gunnar Wetterberg upp på scenen. Wetterberg, som till professionen är historiker och samhällspolitisk chef på SACO, höll ett underhållande föredrag om hur de nordiska länderna skulle dra nytta av att slå sig samman och hur detta historiskt inte varit möjligt på grund av stormakter så som Hansan. Numera finns det inga stormakter som egentligen skulle bry sig särskilt mycket, så varför inte gå samman? Norden skulle då vara starkt nog att påverka andra länder vad gäller fri handel och tvingande åtgärder för miljön. Wetterberg lockade publiken till många skratt och belönades med varma applåder. I utvärderingen var de svarande enbart positiva, med kommentarer så som: väldigt underhållande, en sprudlande föredragshållare och superbt föredrag.

2 Gunnar Wetterberg Museimötet bestod av två sessioner med föredrag, ett föredrag från vardera deltagande land. Första sessionen inleddes med Annina Ylikoskis Att levandegöra det förflutna tidsresan som engagerande och upplivande faktor för museer. Ylikoski är utbildad historielärare och museipedagog och arbetar för Barnkulturnätverket i Österbotten (BARK), Finland. Genom de tidsresor hon anordnar för olika grupper tar hon historien till nutiden, försöker visa på kopplingarna mellan igår och idag, och på så sätt göra historien relevant. I sitt föredrag beskrev Ylikoski hur olika typer av tidsresor kan gå till med kläder, rollkort och förflyttning (nedräkning). Hon har även skrivit metodhandböcker för denna typ av pedagogik, bland annat Att resa över tid och rum som finns tillgänglig på internet. ( 2/bark_metodhandbok.pdf) Efter föredraget lämnades utrymme för publiken att ställa frågor, vilket de gärna gjorde. Annina Ylikoski berättade att BARK nu bedriver ett samarbete med Kalmar läns museum, att metoden med tidsresor används på fler orter runt om i Finland, och att hon pratar både svenska och finska i sitt jobb beroende på vilket språk som används i just den kommun hon då besöker. Till tidsresorna används ett antal frivilliga statister (som syntes på de bilder Ylikoski visade), vilket gav upphov till en fråga angående de frivilligas ålder; hur ska man rekrytera yngre? Detta hade inte Ylikoski något rakt svar på, utan konstaterade att det är ett problem eftersom den här typen av aktivitet sker på dagen när de flesta yngre är upptagna med sina betalda arbeten.

3 Annina Ylikoski I utvärderingen placerades de flesta markeringarna på mycket relevant och relevant, en markering på tillfredsställande, och kommentarerna löd: Hon var fantastisk, bra presentation och medryckande, inspirerande. Näst på tur var Oscar Nilsson som under rubriken Att återskapa ett ansikte höll ett föredrag om hur han som konstnär och modellmakare kan ge historien ett ansikte, genom att helt enkelt rekonstruera ett. Nilsson berättade först om Bockstensmannen som i sitt befintliga skick väcker främst rädsla hos barn, men när de sedan får möta det rekonstruerade ansiktet och se att detta skelett en gång var en vanlig människa så får de ett känslomässigt engagemang och intresse. Mer utförligt redogjorde Nilsson för den rekonstruktion han gjort av Birger jarls ansikte. Med hjälp av bilder visade Nilsson hur han går tillväga när han ska räkna ut vävnadsdjup och sedan skulptera en så sanningsenlig modell som möjligt, utifrån det kranium han arbetar med.

4 Röntgning av kranium Oscar Nilsson När det blev dags för publiken att ställa frågor var den första kommentaren att detta var bland det mest fascinerande och intressanta jag hört. Frågorna rörde hur lång tid det tar att rekonstruera ett ansikte och huruvida han arbetar i något internationellt team. Tidsåtgången för ett arbete, från kranium till färdig rekonstruktion, beräknade Nilsson till sex eller sju veckor. Något internationellt team av rekonstruktörer finns inte, däremot är hans arbete mycket beroende av de experter (exempelvis osteologer) han tar hjälp av. Av svaren i utvärderingen kan man utläsa att de flesta ansåg att detta föredrag var mycket relevant. Flera kommenterade att det var ett väldigt intressant ämne, dock menade en svarande att Nilsson inte var en särskilt bra talare. Första dagens föredragssession avslutades med Jógvan Ravnsfjall från Färöarna. Rubriken löd Folkhögskolorna i Norden ett öppet fönster och livsgivande erbjudande inom de Nordiska länderna och föredraget var en historik över folkhögskolornas födelse och utveckling i de nordiska länderna. Ravnsfjall berättade om idéerna som dessa skolor grundades på och idéernas ursprungsfäder Nikolaj Frederik Severin Grundtvig ( ) och Christen Mikkelsen Kold ( ). Den första folkhögskolan upprättades i Danmark och därefter började de andra nordiska länderna upprätta skolor från de danska idéerna, men med sin egen prägel.

5 Jógvan Ravnsfjall Ravnsfjalls föredrag följdes inte av någon frågestund, mest troligt på grund av tidsbrist. De svar som kom in på utvärderingen var överlag positiva till föredraget med kommenarer så som: Intressant översikt över ett spännande ämne, viktig bakgrund till vissa kulturella skillnader mellan länderna. De mindre positiva menade på att det inte varit helt relevant på grund av en inte särskilt tydlig koppling till konferensens tema. Efter en timmes paus, där deltagarna gavs tid att checka in på sina hotell, återträffades de som ville på Medeltidsmuseet där antikvarie Lin Annerbäck mötte upp. Först visade hon modellen över det medeltida Stockholm som finns på museet för att sedan leda gruppen runt i Gamla stan och visa hur staden sett ut, allt från bastuklubbarnas kvarter till Svartbrödraklostrets källare. Källaren är en filial till Medeltidsmuseet och antas ha fungerat som ett härbärge för de pilgrimer som sökte sig till svartbrödernas klosterkyrka. Lin Annerbäck guidar i Gamla stan

6 Svartbrödraklostrets källare De som deltog i stadsvandringen och lämnade in en utvärdering av den var väldigt nöjda med såväl guiden som de intressanta platser de sett och historier de hört. Det enda negativa som kom fram var att det på grund av bullrig miljö varit svårt att höra vad Annerbäck sa. Konferensens första dag avslutades med en buffémiddag på Medeltidsmuseet, där det bjöds på spännande mat (enligt en deltagare). Middag på Medeltidsmuseet Torsdag 29 augusti Andra dagen stod Historiska museet för lokalerna på förmiddagen och första talare var Leila V. Raustøl från Randsfjordmuseene i Norge, med sitt föredrag Skapa møteplass og aktivere museets potensiale: Er integrert markedskommunikasjon en mulighet? Raustøl är utbildad civilekonom och har arbetat på PR-byråer, men är numera chef för Randsfjordmuseene AS. Föredraget inleddes med ett antal öppna frågor till åhörarna om museet som mötesplats; för vem är det en mötesplats? Var? Varför? Raustøl menade att mötesplatsen är i och utanför museet, överallt där folk möts. Hon förklarade paradigmskiftet som inneburit att museerna gått från konservering till kommersialisering, från att vårda och bevara till att bruka. Om

7 uppdraget ser annorlunda ut, numera mer businessorienterat, krävs också ett annat tänk. Museerna måste, för att locka publik, tänka på hela organisationen och anpassa den efter målgruppen istället för att utgå från sig själva och sina produkter. Återkommande besökare bekräftar museet och vad det är. Raustøl förordade marknadskommunikation som utgår från brukaren och varumärket. Kort sagt bör museerna flytta fokus från vi till dem museet önskar ska bruka museet. Leila V. Raustøl Det märktes i rummet att föredraget kunnat skapa en spännande diskussion, men på grund av tidsbrist blev det ingen sådan och heller inte möjlighet för frågor från publiken. I utvärderingen kan också en blandad giv av omdömen utläsas. De flesta var positiva och ansåg att föredraget varit relevant eller mycket relevant. Raustøls entusiasm och förmåga att inspirera rosades, men samtidigt konstaterade en svarande att detta var alls inget nytt och en annan att hon kunde ha gjort det lite kortare. At skabe en åbning till livet, ett föredrag av och med Henning Lindberg, fick avsluta den andra sessionen. Lindberg berättade om den verksamhet som han och hans kollegor bedriver på Den gamle by, ett friluftsmuseum bestående av en stadsmiljö med 75 historiska hus i Århus. Grundläggande tankar i verksamheten är att Den gamle by ska vara ett levande museum och att historien ska ut till alla. Istället för att vara om något ska museet vara för någon. Museet arbetar mycket med så kallade svåra grupper, så som invandrare, handikappade och demenssjuka. Föredraget fokuserade på arbetet med de dementa, hur detta inletts som ett projekt och sedan utvecklats till en del av den fasta verksamheten med ett eget hus, Sønderbrogade (2012). Förutom en genomgång av teori, praxis och utveckling bjöd Lindberg på varma berättelser om människor som i Sønderbrogade fått kontakt med det liv de en gång haft. Av utvärderingen att döma var det sista föredraget också det mest hyllade. Kommentarerna var odelat positiva: Suveränt!, Otroligt spännande, nytänkande och mänskligt. Ömsesidig glädje., Öppnade nya vyer, Fantastisk, och så vidare.

8 Henning Lindberg Efter lunch på Historiska museet fick deltagarna på egen hand förflytta sig till Museiparken. Innan sektionernas och förbundets årsmöte skulle börja fanns tid för konferensdeltagarna att besöka parkens olika museer; Etnografiska museet, Polismuseet, Riksidrottsmuseet, Sjöhistoriska museet och Tekniska museet. Sektionernas årsmöten hölls på Etnografiska museet. När sedan förbundets årsmöte startade rapporterade varje lands ordförande vad som dryftats på sektionens möte. Gemensamt för i princip alla sektioner (förutom Färöarna där alla museianställda automatiskt är medlemmar i Skandinaviska museiförbundet) var ett sjunkande medlemsantal och en redogörelse för åtgärder och värvning. Danmarks sektion berättade även att de planerar en jubileumsskrift inför mötet i Köpenhamn 2015.

9 Frågan om Skandinaviska museiförbundets framtid var närvarande redan under årsmötet och på grund av denna frågas aktualitet hade en längre tid avsatts i programmet för att diskutera förbundets vara eller icke vara. Mötets ordförande, Klas Helmerson, delade in deltagarna i sju grupper som fick i uppdrag att diskutera huruvida förbundet bör utveckla (i så fall; hur?) eller avveckla, samt vilken vision och mission förbundet bör ha. Efter 30 minuter återsamlades alla i hörsalen och en representant för varje grupp fick redogöra för vad de kommit fram till. Klas Helmerson skrev ned kommentarerna på ett blädderblock. Grupp 1: SMF är en viktig mötesplats. Ska inte vara en institutionell förening, då tappar vi seniorerna. Allt går upp och ner, just nu ner. Vi vill inte stänga ner, det är svårt att starta upp igen. Vi måste se till att bli länkade till på alla museologiska hemsidor och när vi ses på 100-års jubileet i Köpenhamn borde vi byta namn till Nordiska museiförbundet. Grupp 2: Viktigt förbund. Vi måste intensifiera arbetet fram till 2015 och värva nya medlemmar. Förbundet ska inte vara institutionellt, personligt medlemskap bra. Medlemskort. Rädsla för att bli betraktade som pensionärsförening. Grupp 3: Fortsatt personförening. Namnändring, det är ett Nordiskt förbund. Gränsöverskridande; länder och generationer. Facebook-sida och lista, alltså göra föreningen synlig via andra medier. Föredragsmanus och powerpoints borde läggas upp på hemsidan. Grupp 4: Jubileumsskrift till Fokus på långtidsplaner. 2-årsplanering, 3 år är för långt. Grupp 5 och 7: Stor konkurrens. Fördel att man kan vara kvar som pensionär. Medlemsomröstning före nedläggning. Grupp 6: Utveckla! Hålla fast vid det nordiska samarbetet. Språkgemenskapen. Tvärfacklighet. På universiteten kan vi rekrytera unga medlemmar. Bra med ett mindre antal deltagare, stora konferenser med tusentals deltagare gör det svårt att tala med alla, man håller sig till det man redan känner smått är gott. Låt en kommunikatör titta på vår värvningsbroschyr. Nordiskt istället för Skandinaviskt. Eniga om att det är bra med personligt medlemskap. Efter denna genomgång av gruppernas tankar och förslag släpptes ordet fritt och det som diskuterades mest var namnet, vad som kan vinnas på ett byta samt rena namnförslag, exempelvis; namnet borde fokusera mer på vad föreningen gör och vill istället för fokus på musei, Nordiskt museiforum, fördelen med namnbyte blir en nystart där det kan förtydligas vad föreningen vill göra. Det blev bestämt att sektionerna ska fundera på olika namnförslag till dess att de möts igen Under diskussionen kom även frågan om medlemskort upp, att ett sådant skulle skapa en vikänsla. Något beslut om detta togs dock inte.

10 I utvärderingen placerade majoriteten sina markeringar på mycket relevant när de skulle bedöma diskussionerna om förbundets framtid. Så här löd de kommentarer som lämnades: Bra att vi utvecklar, Är ny, kan inte säga så mycket om detta, Det var en outtalad omröstning om nedläggning, men efter diskussionen blev konklusionen att vi fortsätter arbetet med att utveckla SMF, Lite oorganiserat, Och inspirerande!, Hurra för museimannaförbundets framtid. Nytt namn!, Hoppfullt och konstruktivt om framtiden, Finalen eller starten på det nya kommer i Danmark Efter en halvtimmes paus samlades alla igen på Sjöhistoriska museet för en trerätters middag och avslutningsanföranden. Fredag 30 augusti, Exkursionsdag till Birka På fredagsmorgonen samlades de som valt att delta i exkursionen vid Stadshusbron för att kliva ombord på MS Victoria. Båten gick ut i Mälaren till ön Birka, Sveriges första stad. På ön mötte Sjöhistoriska museets marinarkeolog Nina Eklöf upp och berättade om utgrävningarna av Birkas hamn. På stranden och i vattnet strax utanför ön har museet sedan 2011 arbetat för att få svar på hur hamnen och de båtar som anlade där såg ut. (Mer om projektet:

11 Efter genomgången av de marinarkeologiska undersökningarna tog Birka Vikingastadens guide Andreas Forsgren vid och visade deltagarna runt på ön samtidigt som han berättade om livet i staden på vikingatiden. När guidningen var över gavs tid för att på egen hand besöka öns museum och de rekonstruerade vikingahus som byggts upp. Lunch serverades på restaurang Särimner innan båten gick hemåt igen.

12 I utvärderingen fick de svarande markera på en skala från Mycket intressant till Ointressant hur de upplevt utflykten till Birka. Alla svarande ansåg att exkursionen varit Mycket intressant eller Intressant. De kommentarer som lämnades handlade främst om att guidningen varit väldigt bra, men en la in en reservation om att det märktes att han inte var van att guida fackfolk. En kommentar löd: Mycket bra guide, mer tid behövdes. Besöket på Birka var kort och intensivt, kanske hade det varit bra med en timme extra för att kunna utforska museets utställning mera noggrant. Organisation och övriga kommentarer I utvärderingen ställdes frågan om hur informationen kring de praktiska detaljerna (anmälan, betalning, registrering, tider, lokaler) fungerat, på en skala från Mycket bra till Dåligt. Detta var den fråga i enkäten som hade mest spridning på svaren. De allra flesta markerade Bra, men det fanns även markeringar på Tillfredsställande och Mindre bra. Av kommentarerna att döma var det önskvärt med en utförligare deltagarlista (arbetsplats samt adress), bättre information om schema- och prisändringar, bättre information till personer som inte tidigare varit medlemmar i förbundet samt sen information från norska sektionen. Under rubriken Övriga kommentarer skrev en svarande att avstånden mellan centrum och konferenslokaler varit långa för de som gick, det kunde varit bra med gemensam transport för att spara på ben och tid. I övrigt var de avslutande kommentarerna positiva och de flesta tog tillfället i akt att tacka för en händelserik konferens med bra program. Det kan sägas att överlag var det, utifrån svaren i utvärderingen, en nöjd grupp deltagare som lämnade Stockholms konferens. Alla programpunkter fick främst positiv respons och de delar som fungerat mindre bra, så som information, har inte varit allt för störande inslag. Rapporten har skrivits av museistuderanden Anna Nilsson, Umeå, på uppdrag av Skandinaviska museiförbundets svenska sektion.

Projektplan för utvärderingsmöten

Projektplan för utvärderingsmöten Projektplan för utvärderingsmöten Mål: Att informera Lions ledare om vad ett utvärderingsmöte innebär Att informera Lions ledare om hur man genomför ett utvärderingsmöte Uppläggning: Det här dokumentet

Läs mer

Kultur för seniorer Kultur och hälsa i Västerbotten

Kultur för seniorer Kultur och hälsa i Västerbotten Kultur för seniorer Kultur och hälsa i Västerbotten TEMA MUSIK Utbildning av kultur- och aktivitetsinspiratörer (dag 3 av 3) Uppföljning Plats: Hotell Lappland, Lycksele Dag/tid: onsdag 27 maj kl 20.00

Läs mer

Utvärdering av IPS säkerhetskulturkonferens, 5-6 februari 2013

Utvärdering av IPS säkerhetskulturkonferens, 5-6 februari 2013 Utvärdering av IPS säkerhetskulturkonferens, 5-6 februari 2013 IPS genomförde sin första konferens den 5-6 februari 2013, med ämnet Säkerhetskultur. Deltagarna ombads att ge sina omdömen om konferensen

Läs mer

Kultur för seniorer Kultur och hälsa i Västerbotten

Kultur för seniorer Kultur och hälsa i Västerbotten Kultur för seniorer Kultur och hälsa i Västerbotten Uppföljning Inspirationsträff den 24 september 14, kl 9. 15. Medborgarhuset, Lycksele Målgrupp: civila samhället med representanter för pensionärsföreningar,

Läs mer

Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet. In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV

Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet. In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV Genom föreningar erbjuds nyanlända flyktingar och invandrare möjlighet till delaktighet i samhällslivet. Vi vinner

Läs mer

Utvärdering av Länsteatrarnas Vårmöte i Växjö 2013

Utvärdering av Länsteatrarnas Vårmöte i Växjö 2013 Utvärdering av Länsteatrarnas Vårmöte i Växjö 2013 Totalt var 54 personer anmälda till Länsteatrarnas vårmöte, då är våra 10 gäster inräknade i summan, så 44 medlemmar deltog. Svarsfrekvensen var den sämsta

Läs mer

Bland sådant som kan vara särskilt relevant för årskurs 1-6 tar utställningen till exempel upp:

Bland sådant som kan vara särskilt relevant för årskurs 1-6 tar utställningen till exempel upp: Varför ska vi besöka utställningen Sveriges Historia? Utställningen behandlar tiden från år 1000 till vår egen tid och gestaltar varje århundrade i från varandra olika scenbilder. Genom utställningen löper

Läs mer

Rättspsykiatrisk omvårdnadskonferens

Rättspsykiatrisk omvårdnadskonferens Rättspsykiatrisk omvårdnadskonferens Stockholm 15 16 november 2007 Utvärdering Motsvarade konferensen 1-10 dina förväntningar? 0 ---------------------------------------------/-------- ------------10 Sammanfattning

Läs mer

79 av cirka 100 besökare besvarade enkäten. 54 kommenterade den sista skriftliga frågan.

79 av cirka 100 besökare besvarade enkäten. 54 kommenterade den sista skriftliga frågan. 79 av cirka 100 besökare besvarade enkäten. 54 kommenterade den sista skriftliga frågan. KOMMENTARER: vad var särskilt positivt under dagen och vad kan förbättras? Tänk på innehållet under dagen, förtäring,

Läs mer

Skolverksamhet. Skolverksamheten 2015. Skolverksamheten erbjuder: Miniviking Vikingadag Vikingakämpen Arkeologen

Skolverksamhet. Skolverksamheten 2015. Skolverksamheten erbjuder: Miniviking Vikingadag Vikingakämpen Arkeologen Skolverksamhet Fotevikens Museum med Vikingastaden har lång erfarenhet av att arbeta med barn och ungdomar. Platsen erbjuder spännande möjligheter i undervisningen. Välkommen att boka ett möte med vikingatiden!

Läs mer

Bo Nilsö, SACT, sammanhållande och sekreterare

Bo Nilsö, SACT, sammanhållande och sekreterare SACT och SAASDC arrangerade 2013-03-02-03 Squaredans-seminariet 2013. Detta är seminariegruppens rapport om planering, genomförande, innehåll, feedback och kommentarer för vårt arbete. Bakgrund Squaredansseminariet

Läs mer

Frånvarande: Lucy Smalley, Jens Fahlström, Viktoria Berglund, Lena Lindgren, Anna Norberg, Sofia Flinkfeldt, 2. Val av sekreterare och justerare

Frånvarande: Lucy Smalley, Jens Fahlström, Viktoria Berglund, Lena Lindgren, Anna Norberg, Sofia Flinkfeldt, 2. Val av sekreterare och justerare Protokoll styrelsemöte via Skype Måndag 6 maj 2019 kl 14.50-16.00 Närvarande: Elisabeth Corsander, Åsa Thunström, Josefine Ottosson, Karin Jonsson, Linn Nyberg Ekengren. Jennifer Shutzberg, Marcus Magnusson,

Läs mer

RIKTLINJER FÖR SKNTs ÅRSKONFERENS

RIKTLINJER FÖR SKNTs ÅRSKONFERENS RIKTLINJER FÖR SKNTs ÅRSKONFERENS Intresseanmälan värdskap Den kommun som är intresserad av att stå värd för SKNTs årskonferens anmäler detta på SKNTs webbsida (f r om ansökan 2018). Intresseanmälan behandlas

Läs mer

HANDBOK. för ungdomsansvariga i FN-föreningar

HANDBOK. för ungdomsansvariga i FN-föreningar HANDBOK för ungdomsansvariga i FN-föreningar Svenska FN-förbundet Box 151 15 104 65 Stockholm Tel: 08-462 25 40 Fax: 08-641 88 76 E-post: info@fn.se webb: www.fn.se Svenska FN-förbundet, september 2011

Läs mer

Utvärdering SKNT:s årskonferens i Umeå 27-29/5 2015

Utvärdering SKNT:s årskonferens i Umeå 27-29/5 2015 Utvärdering SKNT:s årskonferens i Umeå 27-29/ 20 Antal svarande: 7 stycken Har du tidigare deltagit i SKNT:s årskonferens? 44 st 27 st Vad tyckte du om Årskonferensens olika delar? Programinnehållet 4,4

Läs mer

KRIS & VISION. En utställning om hur Norrköping blev den stad den är idag som visas på både Arbetets museum och Norrköpings stadsmuseum.

KRIS & VISION. En utställning om hur Norrköping blev den stad den är idag som visas på både Arbetets museum och Norrköpings stadsmuseum. KRIS & VISION En utställning om hur Norrköping blev den stad den är idag som visas på både Arbetets museum och Norrköpings stadsmuseum. Norrköping har genom historien upplevt både stora framgångar och

Läs mer

Framtidens begravningsplatser utveckling samspel bevarande

Framtidens begravningsplatser utveckling samspel bevarande FÖRENINGEN SVERIGES KYRKOGÅRDSCHEFER OCH SVENSKA KYRKANS ARBETSGIVARORGANISATION inbjuder till kyrkogårdskongress den 5 7 september 2011 i Varberg Framtidens begravningsplatser utveckling samspel bevarande

Läs mer

Konferens om skogsfinnarna Hällefors 8-9 maj 1992

Konferens om skogsfinnarna Hällefors 8-9 maj 1992 Konferens om skogsfinnarna Hällefors 8-9 maj 1992 Av Tor Eriksson, Örebro Rapporten är upprättad med hjälp av bevarade anteckningar, informationsblad och program samt mitt minne drygt 20 år senare. Fredagen

Läs mer

Konferera i en kulturhistorisk oas mitt i Lund

Konferera i en kulturhistorisk oas mitt i Lund Konferera i en kulturhistorisk oas mitt i Lund Välkommen till Kulturen! Välkommen till en annorlunda konferensanläggning mitt i centrala Lund. Här kan du välja mellan ett stort modernt auditorium, ett

Läs mer

Diversa kompetensutveckling för lika möjligheter

Diversa kompetensutveckling för lika möjligheter Utvärdering - sammanställning Språk, flerspråkighet och språkinlärning, Kjell Kampe 26 mars 2012 1. Vilka förväntningar hade du på den här dagen? - Jag förväntade mig nya kunskaper kring språk och språkinlärning

Läs mer

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga UPPLEVELSEN ÄR DIN Om att se dans tillsammans med barn och unga Den här foldern vänder sig till dig som vill uppleva dansföreställningar tillsammans med barn och unga. Du kanske är lärare, leder en studiecirkel

Läs mer

Höstmötet Allt du behöver veta inför helgen!

Höstmötet Allt du behöver veta inför helgen! Höstmötet 2019 Allt du behöver veta inför helgen! Kära CISVare, Varmt välkomna till årets Höstmöte 2019! 4-6 oktober, Munkaskogsgården i Habo utanför Jönköping. Helgen är till för att du ska få en inspirerande

Läs mer

Fotbollsförening, Skövde 07/10/05

Fotbollsförening, Skövde 07/10/05 Arbetsgruppen Regionalt handlingsprogram Barn och ungas kultur och fritid -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Fotbollsförening,

Läs mer

Riksmöte 2010. 19-21 november - Nässjö

Riksmöte 2010. 19-21 november - Nässjö Riksmöte 2010 19-21 november - Nässjö Varför du borde delta: - Du får makt på årets största och viktigaste möte inom spelhobbyn. - Du får lära känna massor av intressanta människor som har samma intressen

Läs mer

SKOLVERKSAMHETER. Introduktion. Kontakta museets kundtjänst som är behjälplig med alla era bokningsfrågor: www.kulturcenter.se

SKOLVERKSAMHETER. Introduktion. Kontakta museets kundtjänst som är behjälplig med alla era bokningsfrågor: www.kulturcenter.se SKOLVERKSAMHETER Introduktion Fotevikens Museum med Vikingareservatet och Koggmuseet har lång erfarenhet av arbetet med barn och ungdom. Platserna erbjuder spännande möjligheter i undervisningen. På koggen

Läs mer

ETTAN nr 2/16. Malmöavdelningen. Ordförande har ordet

ETTAN nr 2/16. Malmöavdelningen. Ordförande har ordet Malmöavdelningen ETTAN nr 2/16 Ordförande har ordet Visions Malmö avdelning var i Stockholm den 4-5/4 tillsammans med Vision avdelningarna från Stockholm och Göteborg för att träffa ordförande Veronica

Läs mer

Utvärdering av Kursledarträffen Norrköping 24-25 september 2009

Utvärdering av Kursledarträffen Norrköping 24-25 september 2009 Utvärdering av Kursledarträffen Norrköping 24-25 september 2009 Hur tycker Du att föreläsningarna har varit under dagarna? Mycket värdefulla 21 Värdefulla 11 Mindre värdefulla 0 Värdelösa 0 Saknas ifyllt

Läs mer

Medlemsbrev december 2013

Medlemsbrev december 2013 Sid 1 av 5 Medlemsbrev december 2013 JAZZSUFIERN Jan Allan En epikuré ger sin syn på livets goda. Jazzlegenden Jan Allan minns sitt femtiotal. Liggande hemma hittar Jan en mängd bilder han fotograferat

Läs mer

Diskussionsfrågor: Distriktssamrådet

Diskussionsfrågor: Distriktssamrådet Diskussionsfrågor: Distriktssamrådet Överväg följande diskussionsfrågor innan du deltar i distriktssamrådet. Studiepass om att hålla föredrag Hur förbereder du dig inför en presentation? Vilka tips kan

Läs mer

Du borde bli ombud! Riksmöte 2009. 20-22 november - Stockholm. Fyra bra anledningar: - Du får lära känna massor av intressanta

Du borde bli ombud! Riksmöte 2009. 20-22 november - Stockholm. Fyra bra anledningar: - Du får lära känna massor av intressanta Riksmöte 2009 20-22 november - Stockholm Du borde bli ombud! Fyra bra anledningar: - Du får lära känna massor av intressanta människor som har samma intressen som dig. - Du får tre dagars intensiv och

Läs mer

Fyra gånger Nolia. Mässor Konferens Event Uthyrning

Fyra gånger Nolia. Mässor Konferens Event Uthyrning Fyra gånger Nolia. Mässor Konferens Event Uthyrning Kreativitet Personlighet Mässor Konferens Event Uthyrning Lust Nyskapande När människor och idéer möts. Det är då det händer. Tankar utbyts, erfarenheter

Läs mer

ItiS Väskolan HT 2002. Din Kropp. Projekt av Arbetslag D / Väskolan

ItiS Väskolan HT 2002. Din Kropp. Projekt av Arbetslag D / Väskolan Din Kropp Projekt av Arbetslag D / Väskolan DIN KROPP Introduktion Vårt arbetslag hör hemma på Väskolan utanför Kristianstad. Vi undervisar dagligen elever i åk 6-9, men har i detta projekt valt att arbeta

Läs mer

AVTRYCK. Tid, ting, minne

AVTRYCK. Tid, ting, minne AVTRYCK Tid, ting, minne AVTRYCK Tid, ting, minne Vad är historia? Historia är de människor som har levt före oss. Människor som har lämnat spår efter sig överallt. Spåren är avtryck som kan berätta om

Läs mer

Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda

Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda På arbetsplatser där det finns förtroendevalda har Vårdförbundet fler medlemmar. Genom att utse förtroendevalda på arbetsplatsen skapar vi bättre

Läs mer

STORA BESÖKSDAGEN. Suzan Östman Bäckman Vingåkers Kommun 2012-06-08

STORA BESÖKSDAGEN. Suzan Östman Bäckman Vingåkers Kommun 2012-06-08 2012 STORA BESÖKSDAGEN Suzan Östman Bäckman Vingåkers Kommun 2012-06-08 Stora besöksdagen 2012 Syfte Syftet med besöken är att förbättra näringslivsklimatet, vårda befintligt näringsliv, ta del av företagarnas

Läs mer

Utvärdering. Hur nöjd är du med dagen som helhet?

Utvärdering. Hur nöjd är du med dagen som helhet? Utvärdering Hur är du med dagen som helhet? miss B. 2 4 12,1 C. 3 19 57,6 10 30,3 Total 33 100 97,1% (33/34) Bra ordnat trots sista-minuten-återbud Familjeverkstaden blev inställd pga sjukdom Det blev

Läs mer

Sammanfattning av enkätsvaren

Sammanfattning av enkätsvaren Sammanfattning av enkätsvaren Den här är en sammanfattning av de svar vi fick in på enkäten som gjordes under arbetet med värdegrunden. Förutom publicering här på hemsidan och information vid årsmötet,

Läs mer

När tilliten brister. Vänliga hälsningar. Christina Kiernan

När tilliten brister. Vänliga hälsningar. Christina Kiernan Nyhetsbrev augusti 2013 När tilliten brister De ungdomar som kommer i kontakt med sociala insatsgrupper har olika bakgrund, men en sak gemensamt: de har tappat tron på samhället och har svårt att se möjligheten

Läs mer

Bjuder på några bilder av de vuxna också.

Bjuder på några bilder av de vuxna också. Efter en busstur till havsnära Löderups strandbad startade dagen på bästa sätt nämligen med fika! Det är nog aldrig fel med fika om du frågar ungdomarna i. Efter fikastunden var det sedan dags att få sig

Läs mer

Stipendierapport för Lo Claesson och Anette Mjöberg.

Stipendierapport för Lo Claesson och Anette Mjöberg. Stipendierapport för Lo Claesson och Anette Mjöberg. Lo och Anette: Tack för stipendiet till WLIC 2019 i Aten! Årets IFLA konferens var intensivt för oss båda. Dagen innan konferensen startade hade vi

Läs mer

Utvärdering av Länsteatrarnas Höstmöte 2013

Utvärdering av Länsteatrarnas Höstmöte 2013 Utvärdering av Länsteatrarnas Höstmöte 2013 Totalt var 58 personer anmälda till Länsteatrarnas vårmöte, då är våra gäster och värdar inräknade i summan, så 53 medlemmar deltog. Vi har fått in totalt 19

Läs mer

Utvärdering. SFK:s Årskonferens

Utvärdering. SFK:s Årskonferens Utvärdering SFK:s Årskonferens Bra innehåll 5=Instämmer helt 4 41 43 Medelvärde: 4,2 3 12 2 4 1=Instämmer inte alls 0 0 20 40 60 80 100 Procent Hur väl instämmer du i följande påstående? Innehållet i årets

Läs mer

Kleindagarna 2012 - Snabbrapport

Kleindagarna 2012 - Snabbrapport Kleindagarna 2012 - Snabbrapport 1. Vad är din samlade intryck av dagarna? 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 2. Kommentera gärna ditt svar ovan: Antal svarande: 10 - Mycket lärorikt, trevligt, väldigt

Läs mer

Utvärdering av årskonferensen 2017

Utvärdering av årskonferensen 2017 Utvärdering av årskonferensen 2017 Antal deltagare vid konferensen: 76 Antal svarande: 57 (Endast ett utskick gjordes, då enkäten inte var personligt riktad) Bakgrund Ålder 60-64 år 11% 50-59 år 2 40-49

Läs mer

Välkommen till SKNT:s konferens i Ronneby 18-20 maj 2011! Tema: Varumärkesbyggande i kommuner och regioner

Välkommen till SKNT:s konferens i Ronneby 18-20 maj 2011! Tema: Varumärkesbyggande i kommuner och regioner Välkommen till SKNT:s konferens i Ronneby 18-20 maj 2011! Tema: Varumärkesbyggande i kommuner och regioner Varumärkesbyggande i kommuner och regioner Varmt välkommen till SKNT:s konferens i Ronneby den

Läs mer

Nordiska samarbetskommittén Nyhetsbrev # 2, februari 2018

Nordiska samarbetskommittén Nyhetsbrev # 2, februari 2018 Nordiska samarbetskommittén Nyhetsbrev # 2, februari 2018 Innehåll Livsglädjechaufförer, seniorrestauranger och fritt inträde för äldre i swimmingpooler Human Rights manifesto AGE SKPF pensionärernas handlingsprogram

Läs mer

Ungdomsfullmäktige Göteborg 07/10/17

Ungdomsfullmäktige Göteborg 07/10/17 Arbetsgruppen Regionalt handlingsprogram Barn och ungas kultur och fritid -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ungdomsfullmäktige

Läs mer

Ditt omdöme på konferansen som helhet

Ditt omdöme på konferansen som helhet Utvärdering åhörare Ditt omdöme på konferansen som helhet (1= mycket dåligt, 5 = mycket bra) 2 15 5 inget svar 1 2 3 4 5 16 14 12 8 6 4 2 Vad tyckte du om föreläsarnas insatser: Peter Munck af Rosenschiöld

Läs mer

KOP nätverket för konst och publikfrågor

KOP nätverket för konst och publikfrågor KOP nätverket för konst och publikfrågor På uppdrag av Kultur Skåne, Region Skånes kulturnämnd Utförd under år 2012 Anna Lönnquist, Ystads konstmuseum Innehåll Bakgrund... 1 KOP- nätverket för konst och

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Yrkesförbundet Sveriges Socialarbetare. verksamhetsåret 2006

Verksamhetsberättelse för Yrkesförbundet Sveriges Socialarbetare. verksamhetsåret 2006 Verksamhetsberättelse för Yrkesförbundet Sveriges Socialarbetare verksamhetsåret 2006 Styrelsen för YSS har under verksamhetsåret varit: fredag den 24 augusti 2007 Ordföranden fram till årsmötet i Skövde

Läs mer

Stort intresse i hela landet

Stort intresse i hela landet Stort intresse i hela landet Konferensen om den digitala plattformen visade på ett stort intresse i hela landet. 85 personer från 32 kommuner kom för att se vad plattformen kan erbjuda för en ännu bättre

Läs mer

http://www.regionorebro.se/4.51ddd3b10fa0c64b24800034364/12.51ddd3b10fa0c64...

http://www.regionorebro.se/4.51ddd3b10fa0c64b24800034364/12.51ddd3b10fa0c64... Sida 1 av 2 #$% #/0 2% 3%/$ 6 7 /8 '()*+,-. 1()*+'. (*+-. -(4*+5. ('*+,. -(4*+5.,)(,*+).,(*+)4., 4(*+). ) ('*+,. )('*+'. (*+)5., )(*+. ) 1()*+'.,,(4*+)).,,(*+),. ) )('*+'.! " )5(5*+4.,)(,*+)., )'()*+5.

Läs mer

Hur syns vi i Digitala Sociala Medier? Digitala Sociala Medier är idag en oerhört viktig och kostnadseffektiv mediekanal

Hur syns vi i Digitala Sociala Medier? Digitala Sociala Medier är idag en oerhört viktig och kostnadseffektiv mediekanal 2013-01-21 13/06 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen Informationsansvariga inom samtliga förvaltningar Marknadsföringsansvariga Kommunala bolag/stiftelser Landstinget

Läs mer

Kopia av protokollet

Kopia av protokollet Kopia av protokollet SE-SAM Protokoll nr 4/2014 Protokoll fört vid det 32:a årsmötet med SE-SAM, Swedish Senior Airmen, på Tekniska Museet i Stockholm 2014-04-07 kl 1100-1150. Närvarande: 48 medlemmar

Läs mer

Referat från Varvsforum Karlskrona & Sölvesborg, 10-11 maj 2014

Referat från Varvsforum Karlskrona & Sölvesborg, 10-11 maj 2014 Referat från Varvsforum Karlskrona & Sölvesborg, 10-11 maj 2014 Värdföreningar för 2014 års varvsforum var de varvshistoriska föreningarna i Karlskrona och Sölvesborg. Årets varvforum arrangerades inledningsvis

Läs mer

NATIONELL VATTENBRUKSKONFERENS 2012

NATIONELL VATTENBRUKSKONFERENS 2012 NATIONELL VATTENBRUKSKONFERENS 2012 Va$enbrukets nästa steg! Uppsala 25-26 januari! NATIONELL VATTENBRUKSKONFERENS 2012 - VABR2012 Vattenbrukets nästa steg! Datum: Den 25-26 januari 2012 Plats: Uppsala

Läs mer

Utställarpaket Microsoft TechDays

Utställarpaket Microsoft TechDays Utställarpaket Microsoft TechDays Örebro 23-24 mars 2010 TechDays 2009 blev en stor succé. Med nästan 1300 deltagare - två dagar fyllda av 97 sessioner, över 100 experter, mötesplatser, utställningar och

Läs mer

Call for Abstracts. NCCS konferens Kunskapsutveckling i vårdvetenskap Etik, Evidens och Estetik. 9-11 april 2008 Borås, Sverige

Call for Abstracts. NCCS konferens Kunskapsutveckling i vårdvetenskap Etik, Evidens och Estetik. 9-11 april 2008 Borås, Sverige Call for Abstracts NCCS konferens Kunskapsutveckling i vårdvetenskap Etik, Evidens och Estetik 9-11 april 2008 Borås, Sverige En årlig konferens för forskare, doktorander, vårdlärare, vårdprofessioner

Läs mer

Protokoll för 1-2 februari 2014

Protokoll för 1-2 februari 2014 Protokoll för 1-2 februari 2014 Lördag: 10:00 Mingel och frukostfika 10:30 Mötet öppnas Presentation av Annie och Johanna Johanna Olsson och Annie Whittam öppnar mötet och hälsar alla välkomna. 11:00 Psykologförbundet,

Läs mer

Working with parents. Models for activities in science centres and museums

Working with parents. Models for activities in science centres and museums Working with parents. Models for activities in science centres and museums 1 Index PRATA OM VETENSKAP FLYTA OCH SJUNKA... 3 1. Kort översikt över workshopens aktiviteter... 3 2. Mål och syfte... 3 3. Viktiga

Läs mer

Utvärdering av Projekt Växthus Bjäre

Utvärdering av Projekt Växthus Bjäre Institutionen för psykologi Psykologprogrammet Utvärdering av Projekt Växthus Bjäre Erik Aspeqvist, Emma Jarbo, Oskar Foldevi, Fredric Malmros och Hanna Stapleton 2011-11-11 Bakgrund Om utvärderingen Växthus

Läs mer

Kontakta Ylva Holgersson på telefon 08-560 206 82 eller via e-post info@vintervind.se för mer information eller påbörjat samarbete.

Kontakta Ylva Holgersson på telefon 08-560 206 82 eller via e-post info@vintervind.se för mer information eller påbörjat samarbete. Vintervind är en konferens med fokus på vindkraft i kallt klimat som kommer att hållas i Piteå 3-4 februari 2010. Under konferensens två dagar kommer vi att diskutera såväl tekniska utmaningar som frågor

Läs mer

Samlat GRepp. Samlat GRepp på. Hållbart arbetsliv blev en GRymt bra dag! 4 april 2007 på Storan

Samlat GRepp. Samlat GRepp på. Hållbart arbetsliv blev en GRymt bra dag! 4 april 2007 på Storan Samlat GRepp Samlat GRepp på 4 april 2007 på Storan Hållbart arbetsliv blev en GRymt bra dag! Vi vill tacka alla som deltog under konferensen den 4 april på Stora teatern det blev en kanondag! Dagen började

Läs mer

Mentorprogram Real diversity mentorskap Att ge adepten stöd och vägledning Adeptens personliga mål Att hantera utanförskap

Mentorprogram Real diversity mentorskap Att ge adepten stöd och vägledning Adeptens personliga mål Att hantera utanförskap Mentorprogram Real diversity mentorskap Real diversity är ett projekt som fokuserar på ungdomar i föreningsliv och arbetsliv ur ett mångfaldsperspektiv. Syftet med Real diversity är att utveckla nya metoder

Läs mer

Vikingarna. Frågeställning: Ämne: Historia, vikingarna.

Vikingarna. Frågeställning: Ämne: Historia, vikingarna. Frågeställning: Ämne: Historia, vikingarna. Jag vill fördjupa mig i vikingatiden. Vad de åt, hur de levde, o.s.v. Jag tänkte dessutom jämföra med hur vi lever idag. Detta ska jag ta reda på: Vad var städerna

Läs mer

Djursjukvården en bransch i utveckling

Djursjukvården en bransch i utveckling Djursjukvården en bransch i utveckling Inbjudan till konferens i Stockholm den 8-9 september TALARE SLA Skogs- och Lantarbetsgivareförbundet Katarina Novák Regiondjursjukhuset Strömsholm Anders Thunberg

Läs mer

Inbjudan till konferens. Barns rätt till en trygg fritid

Inbjudan till konferens. Barns rätt till en trygg fritid Inbjudan till konferens Barns rätt till en trygg fritid - fri från kränkningar och övergrepp 28 januari 2016 INBJUDAN: KONFERENS Barns rätt till en trygg fritid - fri från kränkningar och övergrepp Hur

Läs mer

AKTIVITETSUTVÄRDERING

AKTIVITETSUTVÄRDERING AKTIVITETSUTVÄRDERING BUSINESS TALK - TURNÉN 2012 FÖR DET FÖRETAGSAMMA VÄRMLAND AV ATTITYD I KARLSTAD AB 2012 GENOMFÖRANDE Aktivitet: Business Talk Turnén (Arvika, Filipstad, Forshaga, Hagfors, Kristinehamn)

Läs mer

Månadsmöte januari 2015

Månadsmöte januari 2015 Månadsmöte januari 2015 Månadsmötet den 28 januari kunde vi åter hålla i våra "nygamla" lokaler i församlingshuset och Birgitta Jähnke hälsade alla välkomna och konstaterade att vi var många deltagare

Läs mer

Medlemsmotioner. Årsmöte 2014 Onsdagen den 26 mars Hörselskadades förening i Stockholm org.nr. 802001-5551

Medlemsmotioner. Årsmöte 2014 Onsdagen den 26 mars Hörselskadades förening i Stockholm org.nr. 802001-5551 Årsmöte 2014 Onsdagen den 26 mars Hörselskadades förening i Stockholm org.nr. 802001-5551 Medlemsmotioner Dagordningen, punkt 7: Övriga förslag Inklusive föreningsstyrelsens förslag till beslut Medlemsmotioner

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN Att arbeta med tillgänglighet och inkludering är inte svårt. Genom att använda femstegsmodellen kan vi hitta

Läs mer

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Hänt under 2015. Januari Medlemsträff Torsdagen den 22 januari träffades medlemmar i föreningen med temat 60-talet i ord och ton. Sven Thomson berättade minnen och spelade musik från 60-talet. Många minnen

Läs mer

Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning

Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning Resultat Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning Fråga 1 Mycket inspirerande (6) till mycket tråkigt (1) att arbeta med etologisidan Uppfattas som mycket inspirerande eller inspirerande

Läs mer

Slutrapport projektet YouTube, Twitter och Google för seniorer

Slutrapport projektet YouTube, Twitter och Google för seniorer Föreningen Kulturstorm Rådhusesplanaden 10-12 903 28 Umeå Slutrapport projektet YouTube, Twitter och Google för seniorer 1. Projektbeskrivning Idén med projektet är att introducera internet på ett lekfullt

Läs mer

Norska ISAAC uppmärksammar allas rätt att lära sig

Norska ISAAC uppmärksammar allas rätt att lära sig Norska ISAAC uppmärksammar allas rätt att lära sig ISAAC Norge hade sin årliga konferens på Sundvolden hotel utanför Oslo 13-15 april. Två hundratjugo deltagare var anmälda och som vanligt var det ett

Läs mer

Lugnås Björkängen 1 542 94 Mariestad. Fråga 3 - Kontaktperson/ den som svarar på enkäten. Namn. mail och telefonnummer:

Lugnås Björkängen 1 542 94 Mariestad. Fråga 3 - Kontaktperson/ den som svarar på enkäten. Namn. mail och telefonnummer: Välkommen att delta i denna enkätundersökning! Denna enkät är avsedd att kartlägga nuläget inom regionens arbetslivsmuseer/industrihistoriska föreningar för att ge ett bra underlag för NAV:s fortsatta

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013

Verksamhetsberättelse 2013 20140114 Sidan 1 av 5 'Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Verksamhetsberättelse 2013 Sammanfattning av verksamhetsåret Året började med att den nya styrelsen, på uppdrag av årsmötet, organiserade ett extramöte

Läs mer

PROJEKTRAPPORT 28/2-2/3 VÄSTERÅS

PROJEKTRAPPORT 28/2-2/3 VÄSTERÅS PROJEKTRAPPORT 28/2-2/3 VÄSTERÅS FAKTA OM KONVENTET VIKTIGA DATUM Prolog 2014 hölls den 28:e februari till 2:a mars på Culturen i Västerås. Konventet hade föranmälan för deltagare samt möjlighet för allmänheten

Läs mer

Vårprogram 2015 med tema Arbetets konst

Vårprogram 2015 med tema Arbetets konst Vårprogram 2015 med tema Arbetets konst Sveriges Konstföreningar har Arbetets konst som konstbildningstema för året. Vi i Göteborgsdistriktet har valt att följa detta tema för vårens aktiviteter. Vi ser

Läs mer

NÄR VÄGEN ÄR MÅLET. Arrangeras av Resurscentrum för jämställd tillväxt

NÄR VÄGEN ÄR MÅLET. Arrangeras av Resurscentrum för jämställd tillväxt NÄR VÄGEN ÄR MÅLET. Arrangeras av Resurscentrum för jämställd tillväxt VÄLKOMMEN TILL 13 maj Värmlands Museum Hörsalen Jämställdhet är en viktig fråga för Värmlands tillväxt och utveckling. Och Värmland

Läs mer

Kungsörn Sverige och Stockholms Ornitologiska förening inbjuder till Nordiskt kungsörnssymposium 2015

Kungsörn Sverige och Stockholms Ornitologiska förening inbjuder till Nordiskt kungsörnssymposium 2015 Kungsörn Sverige och Stockholms Ornitologiska förening inbjuder till Nordiskt kungsörnssymposium 2015 Fredag 16 oktober - lördag 17 oktober Plats: Naturhistoriska Riksmuséet Stockholm 1 Fakta om konferensen

Läs mer

Årskalender Årskalender

Årskalender Årskalender Årskalender 2015 Årskalender 2015 1 Årsmötet 2015 Årsmötet hölls den 5 mars i LFV filmsal. Ordföranden Arne Axelsson hälsade 27 medlemmar välkomna och förklarade årsmötet öppnat. Lennart Jönsson valdes

Läs mer

Utvärdering av ledarskapsdagen, SPIRA, 8:e oktober, 2018

Utvärdering av ledarskapsdagen, SPIRA, 8:e oktober, 2018 Utvärdering av ledarskapsdagen, SPIRA, 8:e oktober, 2018 Antal respondenter: 124 : 67 Svarsfrekvens: 54,03 % Kön Kön Kvinna 41 (61,2%) Man 26 (38,8%) Kön 1,4 0,5 35,4 % 1,0 1,0 1,0 2,0 2,0 Ålder Ålder

Läs mer

Praktikrapport. Sofia Larsson MKVA12, HT12

Praktikrapport. Sofia Larsson MKVA12, HT12 Praktikrapport Facetime Media är en byrå belägen i Lund som hjälper företag att marknadsföra sig via sociala medier. I nuläget är det främst Facebook som är aktuellt men tanken är att företaget i framtiden

Läs mer

Varifrån kommer Spillkråkan och var vill vi vara om några år?

Varifrån kommer Spillkråkan och var vill vi vara om några år? Varifrån kommer Spillkråkan och var vill vi vara om några år? Det och mycket skog, skratt och god mat blir det på Spillkråkans 15-årsjubileum den 27-28 april - fest och allvar från lördag förmiddag till

Läs mer

Polen runt - 8 dagar 12 augusti

Polen runt - 8 dagar 12 augusti 2018 Polen runt - 8 dagar 12 augusti Warszawa Välkommen med på vår sommarresa 2018. Vi väljer att resa till Polen och till huvudstaden Warszawa. Vi hinner även med ett besök i staden Krakow. Polen har

Läs mer

DEMOKRATINATTA. Hur gick det?

DEMOKRATINATTA. Hur gick det? DEMOKRATINATTA Tänk dig en eftermiddag/kväll med många spännande föreläsningar, möten och workshops. Tänk dig att få ställa politikerna mot väggen och berätta om vad just DU tycker ska bli bättre i Borås.

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

Demokrativeckor 2013

Demokrativeckor 2013 Demokrativeckor 2013 Ewa Franzén Bun 2013/259 Ubn 2013/118 november 2013 2013-10-18 1 (4) Innehåll 1. BAKGRUND/ SYFTE... 2 2. PLANERING OCH GENOMFÖRANDE... 2 3. SYNPUNKTER... 2 4. SAMMANFATTNING OCH FÖRSLAG...

Läs mer

Slutrapport. Från. Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars

Slutrapport. Från. Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars Slutrapport Från Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 LUVG, Lokal Utveckling Västra Götaland... 3 Tema... 4 Målgrupp... 4 Organisation... 4 Medverkande... 5 Deltagare...

Läs mer

Historia på riktigt - ett samarbete i projektform med klass 5:1 från Ängsskolan i Sundbyberg

Historia på riktigt - ett samarbete i projektform med klass 5:1 från Ängsskolan i Sundbyberg Historia på riktigt - ett samarbete i projektform med klass 5:1 från Ängsskolan i Sundbyberg I februari 2011 kontaktade läraren Eva Larsson från Ängsskolan i Sundbyberg Livrustkammarens pedagoger. Eva

Läs mer

2012-04-10 12/47. Informationsansvariga inom samtliga förvaltningar Marknadsföringsansvariga Kommunala bolag/stiftelser Landstinget Länsstyrelsen

2012-04-10 12/47. Informationsansvariga inom samtliga förvaltningar Marknadsföringsansvariga Kommunala bolag/stiftelser Landstinget Länsstyrelsen 2012-04-10 12/47 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen Informationsansvariga inom samtliga förvaltningar Marknadsföringsansvariga Kommunala bolag/stiftelser Landstinget

Läs mer

SKOLVERKSAMHET. - Introduktion - Fotevikens Museum

SKOLVERKSAMHET. - Introduktion - Fotevikens Museum SKOLVERKSAMHET - Introduktion - med Vikingareservatet och Koggmuseet har lång erfarenhet av arbetet med barn och ungdom. Platserna erbjuder spännande möjligheter i undervisningen. Fotevikens museum Välkommen

Läs mer

19 20/5 I STOCKHOLM FRÅN FOTOGRAFISKA TILL FITTJA SABOS KOMMUNI- KATIONS- DAGAR SABO SVERIGES ALLMÄNNYTTIGA BOSTADSFÖRETAG

19 20/5 I STOCKHOLM FRÅN FOTOGRAFISKA TILL FITTJA SABOS KOMMUNI- KATIONS- DAGAR SABO SVERIGES ALLMÄNNYTTIGA BOSTADSFÖRETAG 19 20/5 I STOCKHOLM FRÅN FOTOGRAFISKA TILL FITTJA SABOS KOMMUNI- KATIONS- DAGAR SABO SVERIGES ALLMÄNNYTTIGA BOSTADSFÖRETAG VÄLKOM- MEN TILL ÅRETS TRÄFF I STOCK- HOLM! SABOS KOMMUNIKATIONSDAGAR Köksbordsmodellen

Läs mer

Inledning Väcker intresse och introducerar ämnet

Inledning Väcker intresse och introducerar ämnet En muntlig informerande presentation presenterar något eller illustrerar hur något fungerar. Huvudsyftet är alltid att informera, till skillnad från en argumenterande presentation där huvudsyftet är att

Läs mer

Enkätundersökning genomförd inom ramen för projekt Business to Heritage (B2H) 1-31 juli 2014 1

Enkätundersökning genomförd inom ramen för projekt Business to Heritage (B2H) 1-31 juli 2014 1 Enkätundersökning genomförd inom ramen för projekt Business to Heritage (B2H) 1-31 juli 2014 1 Besö ksenkä t Lysekil, Hävets Hus öch Käpärutstä llningen Juli 2014 Förutsättningar: En person frågades ut

Läs mer

Datum 2014-03-27. Föreningens ordförande, Carl-Åke Utterström, hälsade deltagarna varmt välkomna och öppnade mötet.

Datum 2014-03-27. Föreningens ordförande, Carl-Åke Utterström, hälsade deltagarna varmt välkomna och öppnade mötet. ÅRSMÖTESPROTOKOLL 1 (3) Datum 2014-03-27 Årsmöte mars 2014 Protokoll fört vid Villaägarföreningen Jakobsbergs 126:e årsmöte torsdagen den 27 mars 2014 kl. 18:30 på Pilbogården, Kristinagatan 14, Västerås.

Läs mer

ENKÄT - SAMMANSTÄLLNING

ENKÄT - SAMMANSTÄLLNING 1 NORGE Instämmer inte alls > Instämmer helt Totalt: 1 Mål och syfte med utbildningen har uppfyllts 11 11 22 2 Kursen har gett mig nya kunskaper 7 13 12 32 3 Kursen har fått mig att tänka i nya banor

Läs mer

SLUTRAPPORT FÖR PROJEKT

SLUTRAPPORT FÖR PROJEKT SLUTRAPPORT FÖR PROJEKT 1 INLEDNING 1.1 Allmänna uppgifter Datum: 9/7-2012 Projekttid: 18 juni 29 juni Stödmottagare (organisation): Josephine Svärd Journalnummer: Projektnamn: Konstutställning 1.2 Sammanfattning

Läs mer