Miljörapport Högdalenverket

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Miljörapport 2012. Högdalenverket"

Transkript

1 Miljörapport 2012 Högdalenverket

2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING VERKSAMHETENS INRIKTNING OCH LOKALISERING Lokalisering Teknisk beskrivning av produktionsanläggningar Pannor Reningsutrustning Bränslelager FÖRÄNDRINGAR AV VERKSAMHETEN UNDER ÅRET Provförbränning av italiensk avfall Mät- och reningsutrustning för utsläpp till luft VERKSAMHETENS MILJÖPÅVERKAN UTSLÄPP TILL LUFT UTSLÄPP FRÅN TRANSPORTER UTSLÄPP TILL VATTEN GÄLLANDE TILLSTÅND ANMÄLDA ÄNDRINGAR UNDER ÅRET FÖRELÄGGANDE OCH FÖRBUD TILLSYNSMYNDIGHETER VILLKORSEFTERLEVNAD TILLSTÅNDSGIVEN OCH FAKTISK PRODUKTION Utsläpp till vatten Utsläpp till luft Damning, luktolägenhet m.m Konstruktions och byggnadsvillkor Mätkrav Övriga villkor EFTERLEVNAD AV NFS-FÖRESKRIFTER NFS 2002: Utsläpp till vatten Utsläpp till luft Restprodukter och avfall Konstruktions- och byggnadsvillkor Mätkrav Övriga villkor UTFÖRDA MÄTNINGAR OCH BESIKTNINGAR UNDER ÅRET SAMMANFATTNING AV RESULTATET AV MÄTNINGAR BETYDANDE ÅTGÄRDER GÄLLANDE DRIFT OCH UNDERHÅLL FORTUM VÄRME HÖGDALENVERKET TILLBUD OCH STÖRNINGAR, SAMT VIDTAGNA ÅTGÄRDER ÅTGÄRDER SOM HAR VIDTAGITS FÖR ATT MINSKA MILJÖPÅVERKAN ÅTGÄRDER FÖR ENERGIHUSHÅLLNING/EFFEKTIVISERING Fortum Värme ÅTGÄRDER FÖR ATT MINSKA RÅVARUFÖRBRUKNINGEN KEMISKA PRODUKTER FORTUM VÄRME...34

3 9.2 HÖGDALENVERKET AVFALLSMÄNGDER RISKHANTERING FORTUM VÄRME HÖGDALENVERKET MILJÖPÅVERKAN FRÅN VERKSAMHETENS PRODUKTER ÖVRIG INFORMATION UNDERSKRIFT (37)

4 1 Verksamhetsbeskrivning Vid Högdalens kraftvärmeverk produceras värme och elkraft genom framförallt förbränning av hushållsavfall och industriavfall. På anläggningen finns fyra avfallseldade ångpannor och en returbränsleeldad ångpanna som bygger på fluidiserad bäddteknik. Dessutom finns en oljeeldad ångpanna och en elpanna som används som spetspannor när det är kallt. Anläggningsdelarna är beskrivna i avsnitt Sommaren 2008 sammankopplades Stockholms södra och centrala fjärrvärmenät och blev Stockholms fjärrvärmenät City/Söder. Högdalens kraftvärmeverk är en basanläggning på södra delen av nätet där det även finns ytterligare en basanläggning, Hammarbyverket, och ett antal mindre värmeverk som fungerar som spets- och reservanläggningar. Sammankopplingen City/Söder medför miljömässiga fördelar då det innebär att spetsanläggningar på Södra fjärrvärmenätet vintertid kan ersättas av basproduktion från centrala fjärrvärmenätet och på sommaren kan Högdalenverkets avfallseldade basproduktion ersätta koleldad basproduktion från Värtaverket. 1.1 Verksamhetens inriktning och lokalisering Lokalisering Högdalens kraftvärmeverk är beläget cirka 7 km söder om Stockholms centrum, i anslutning till Högdalens industriområde. Inom 1 km radie finns ett antal bostadsområden såsom Högdalen 800 meter nordväst om anläggningen, Bandhagen 900 meter norr om anläggningen, Gubbängen 1000 meter nordost om anläggningen, Hökarängen 700 meter öster om anläggningen och Fagersjö 600 meter söder om anläggningen. Kraftvärmeverket är mot väster, söder och öster omgiven av ett fritidsområde med starkt kuperad terräng. Anläggningens grundplan ligger på nivå +42,00 och högsta parti i den omgivande terrängen på nivå +100,00. I figur 1 nedan visas en karta över närområdet. 3(37)

5 Figur 1 Karta över Fortums fjärrvärmenät i Storstockholm Teknisk beskrivning av produktionsanläggningar Högdalenverket består av fyra avfallseldade ångpannor, P1-P4, en oljeeldad ångpanna, P5, en biobränsleeldad ångpanna, P6, samt två mindre oljepannor, P11-P12, och en elpanna, EP21. Dessutom finns efter pannorna P1-P4 och P6 rökgaskondensering där ytterligare energi kan utvinnas. För elproduktion finns även två ångturbiner, G1 och G6. De fem fastbränslepannorna utgör basproduktionen av värme till fjärrvärmenätet. De mindre befintliga oljepannorna har monterats ned när P4 byggdes och avses ersättas. Oljepanna P5 är numera en spetslastpanna och körs vid effektbrist. En sammanställning av enheterna redovisas i tabell 1. 4(37)

6 Tabell 1: Enheter vid Högdalenverket Enhet År för i drifttagande Huvudsakligt bränsle Nyttig effekt i MW (ca) P1 och P Hushållsavfall 2 20 P Hushållsavfall 44 P Hushållsavfall 83 P Eldningsolja 1 80 och bioolja P Returbränsle 90 P11 och P Eldningsolja EP El 25 (borttagen från energibalans en) Rökgaskondensering P P3 Rökgaskondensering P Rökgaskondensering P En kombinerad hetvattenackumulator och expansionstank är kopplad till Högdalenverket och fjärrvärmenätet. Ackumulatorn rymmer 900 m 3 fjärrvärmevatten och dess främsta uppgift är att jämna ut dygnsvariationerna och därmed ge en jämnare drift av anläggningen. Samtliga pannor är anslutna till en gemensam skorsten med totalt sex separata rökrör. Anslutningen från P1-P3 efter rökgaskondenseringen (P0) går ut i ett gemensamt rökrör, då P0 inte är i drift leds rökgaserna till två "by pass" rökrör. Rökgaserna från P4, P5 och P6 går ut i varsitt rör. I skorstenen finns plats för totalt sju rökrör. Skorstenen står på anläggningens grundplan +42,00 och rökrören mynnar på nivå +182,00. - Pannor Panna P1 och P2 Panna 1 och 2 är avfallseldade rosterpannor som levererar överhettad ånga. Avfallsbränslet förs ner till eldstaden med hjälp av ett fram- och återgående matarbord. Bränsletillförseln är ca 10 ton avfall/h. Bränslebädden vilar på cylindriska valsar som långsamt roterar. Aska och slagg faller ner i ett vattenfyllt släckningskar och transporteras därefter till en slaggbunker. Överhettare och förångningsslingor sotas med hjälp av ånga, så kallad ångsotning, som tillförs genom roterande lansar. Rökgaserna renas i en gemensam rökgasrening tillsammans med rökgaserna från panna 3. Panna P3 Panna 3 är en avfallseldad rosterpanna som levererar överhettad ånga. Bränsle tillförs eldstaden med tre horisontellt liggande matarbord. Bränsletillförseln är 15 ton avfall/h. Den lutande rostern är försedd med rosterstavar, där varannan är rörlig för att öka omrörningen av den glödande bädden. Slagg och aska faller ner i ett släckningskar och transporteras sedan vidare till en slaggbunker. Rökgaserna renas i en gemensam rökgasrening 5(37)

7 för panna 1-3. I figur 2 nedan visas ett principschema över P1-P3 med tillhörande rökgasrening. Figur 2: Principschema över panna 1-3 med tillhörande rökgasrening Panna P4 Panna P4 är en avfallseldad rosterpanna, som levererar överhettad ånga till ett gemensamt ångsystem. Pannan är utformad för att kunna hantera bränslen med höga halter av klor och svavel samt fasta föroreningar som t ex skrymmande föremål, metallföremål, burkar, sand, sten, glasbitar mm. Nio matarbord tillför bränsle till rosten, som består av en vattenkyld och en luftkyld del. Rostytan uppgår till 120 m 2. Bränsletillförseln är 34 ton/h. Slaggen matas ut med två hydrauliska pushers till skakrännor som transporterar slagg och rostgenomfall genom hål i pannväggen till slaggbunkern. Pannan sotas med ångsotare och slagsotare. Panna P5 Panna 5 är en oljeeldad ångpanna som är försedd med tre brännare. För att oljan ska förbrännas fullständigt och rökfritt måste den sönderdelas till mycket små partiklar. I brännaren omvandlas oljan till en tunn film genom hög rotation, sönderdelning av oljefilmen sker genom att primärluft blåses på filmen några millimeter utanför rotationskoppens kant. Pannans effektuttag regleras genom förändringar av oljeflödet eller antalet brännare. Vid stillestånd varmhålls pannan genom rundpumpning och värmning av pannvattnet. År 2005 anpassades pannans bränsle- och brännarsystem till bioolja. Konverteringen omfattade ny bränslemottagning, bränslesystem, cisterner, distributionssystem för bränsle samt nya brännardetaljer. 6(37)

8 Panna P6 Panna 6 är av typen cirkulerande fluidiserad bädd, CFB, och eldas med utsorterat returbränsle från industri och samhälle samt biobränslen. Bränslekapaciteten är 30 ton bränsle/h. Förbränningen sker i en fluidiserad sandbädd som genomströmmas av luft underifrån. Rökgasen och partiklar strömmar sedan genom eldstaden till en cyklon där rökgaser avskiljs från sand och andra tyngre partiklar. Sanden cirkuleras tillbaka till eldstaden medan rökgaserna renas i en rökgasreningsanläggning. Under 2010 genomfördes ett ombyggnadsprojekt av panna 6, där ett flertal förändringar av pannan gjordes. Förändringarna genomfördes för att förbättra och stabilisera förbränningen i pannan samt öka värmeupptaget. Sekundärluftssystemet byggdes om för att förbättra styrningen av sekundärluften samt stabilisera och säkerställa en effektiv förbränning. Även rökgasrecirkulationen byggdes om för att möjliggöra en effektivare kylning av sandbädden i pannan samt för att åstadkomma primärgas, detta genom att blanda rökgaserna med primärluften. Under 2012 har arbete utförts för att förbättra pannans askutmatning samt återcykling av bäddmaterial. I figur 3 åskådliggörs ett principschema för panna 6 och dess rökgasrening. Figur 3: Principschema över panna 6 med tillhörande rökgasrening. 7(37)

9 Panna P11 och P12 Panna 11 och 12 är två oljeeldade hetvattenpannor. Dessa har monterats ned under avslutat P4-projekt. Elpanna EP21 Elpannan EP21 är en trefasig elektrodångpanna ansluten till 10 kv-nätet, med en effekt på 25 MW. Pannan utnyttjas främst vid lågt elpris när det samtidigt finns behov av effekttillskott i fjärrvärmenätet. - Reningsutrustning Fastbränslepannorna I fastbränslepannorna, P1-P4 samt P6, finns utrustning installerad för att reducera kväveoxider, NO x, i rökgaserna. Reduktionen bygger på SNCR-tekniken, selektiv icke-katalytisk rening, där ammoniak doseras till eldstadsutrymmet. Ammoniaken reagerar med kväveoxiderna varpå slutprodukterna kvävgas och vattenånga bildas. De tre avfallspannorna P1-P3 är utrustade med varsin rökgasreningsutrustning bestående av en (P1 och P2) respektive två (P3) kalkreaktorer, textilt slangfilter där gasformiga och fasta föroreningar avskiljs samt en gemensam skrubber med efterföljande kondensor för värmeåtervinning. Denna form av rökgasrening finns även efter panna 6. För att reducera bland annat dioxinhalten i rökgaserna efter panna 6, tillsätts aktivt kol före kalkreaktorn. I övrigt är de två rökgasreningsanläggningarna jämförbara. Rökgaserna blandas i kalkreaktorn med bränd kalk (P6) respektive släckt kalk (P1-P3) samt recirkulerad flygaska och vatten. Kalken reagerar med bland annat väteklorid, HCl, och svaveloxider, SO x. Reaktionsprodukter och stoft avskiljs i ett slangfilter och förs efter mellanlagring i en silo till deponi. Efter slangfiltret går gasen till den så kallade rökgaskondenseringen, en värmeåtervinningsdel där vattenånga kondenseras ut och den frigjorda värmen tillförs fjärrvärmesystemet samtidigt som ytterligare föroreningar avskiljs. Rökgaserna leds till en skrubber i två steg, ett surt och ett neutralt steg. I skrubberns inlopp sänks gasens temperatur så att mättnadstillstånd med vatten inträffar. Därefter tvättas gasen genom att vatten pumpas runt i de två skrubberstegen. I det sura steget avskiljs bland annat väteklorid, ammoniak, och kvicksilver. I gaser med låg halt väteklorid kan saltsyra behöva tillsättas i det sura stegets tvättvatten, normalt förväntas dock vattnet bli tillräckligt surt utan sådan tillsats. I det neutrala steget avskiljs bland annat svaveloxider genom att lut tillsätts tvättvattnet. Rökgaserna förs, efter skrubbern, via droppavskiljare till kondensorn där vattenånga kondenseras ut i en tubvärmeväxlare med fjärrvärmevatten av returtemperatur som kylmedium. Därefter leds gaserna via ytterligare en droppavskiljare till en återvärmare där rökgaserna kondenserar i en tubvärmeväxlare. Gaserna leds sedan till skorstenen via rökgasfläktar. I figur 4 åskådliggörs rökgasreningen efter P6. 8(37)

10 Kol Kalk Från P6 Skrubber Neutralt steg NaOH Kondensor Slangfilter Fjärrvärmevatten Surt steg Rökgasfläkt blandare HCl NaOH Återvärmare Torr restprodukt Panna P6 Rökgasrening Restprodukt till deponi Surt avdragsvatten för destruktion i P1-P3 Kondensat till vattenrening Absorbenter och restprodukter Figur 4: Principschema över rökgasrening och rökgaskondensering efter panna 6. Vattenreningen av kondensatet är gemensam för P1-P3 och P6. Vattenreningen sker i tre steg och det renade kondensatet leds till en avloppstank och vidare ut på dagvattennätet. Kondensatet leds först till fällningstank 1 där TMT -15 doseras i som hjälpkemikalie för tungmetallutfällning och natriumhydroxid, NaOH, tillsätts för ph-reglering. Vattnet leds vidare till fällningstank 2 där järnklorid tillsätts för flockning och huvudsaklig metallutfällning. Från denna tank leds vattnet till sandfilter som avskiljer partiklar. Sanden rengörs i filtret med en del av det renade vattnet och övergår till tvättvattnet. Tvättvattnet (rejekt) samlas upp i tvättvattentanken och pumpas till det sura steget för linjerna P1-P3 och P6. Det renade kondensatet leds till dagvattennätet. P4:as rökgasrening består i huvudsak av elfilter, skrubbrar och kondenseringssteg liksom övriga avfallspannor. I elfiltret efter pannan sker en första stoftavskiljning och därefter förs rökgaserna till skrubber G1. I G1 kyls rökgaserna med vatten och huvuddelen av kloriderna, ammoniaken och kvicksilvret avlägsnas. I nedre delen av skrubbern tillsätts kalksten för ph-reglering och där avskiljs resterande delar klorider och delar av svavelinnehållet. I skrubber G2 tillsätts aktivt koks för avskiljning av dioxiner, dessutom tillsätts lut för att hålla ph kring 6,5 vilket möjliggör avskiljning av resterande mängd svaveldioxid. Nästa steg i P4:ans rökgasrening är ett vått el-filter där stoft avskiljs ner till 2 mg/nm 3, under el-filtret sitter kondensorn. Vid normal drift beräknas kondensen ge ca 15 MW. Panna P4 har en egen kondensatvattenrening, där vattenreningen består av flera steg liknande den efter P1-P3/P6. Efter neutralisering och ph-höjning görs fällning med TMT 15 och järnklorid. Därefter tillsätts en polymer för att bilda flockar som avskiljs i 9(37)

11 efterföljande sandfilter. Sista steget i vattenreningen består av ett kolfilter. Det renade kondensatet leds till dagvattennätet. Panna P5 Pannan saknar rökgasrening. I dagsläget eldas endast bränslen med låg stofthalt. Avhärdning I kraftvärmeverket finns avhärdningsanläggningar, RO-anläggningen (omvänd osmos) och EDI-anläggningen (elektrodynamisk joniseringsanläggning) används för beredning av matarvatten till de olje- och avfallseldade pannorna samt för beredning av spädmatningsvatten till fjärrvärmenätet. Koksalt, NaCl, används som regenereringskemikalier för avhärdningsanläggningen. Avloppssystem Dagvatten från anläggningens område avleds till ett av kommunens särskilt anlagda dagvattensystem. Spillvatten från kraftvärmeverket leds till Henriksdals reningsverk. - Bränslelager Oljecisternen med EO1 på 1200 m 3 är invallad och försedd med överfyllnadsskydd. Två cisterner á 50 m 3 för lagring av bioolja är invallade och försedda med överfyllnadsskydd. 1.2 Förändringar av verksamheten under året Provförbränning av italiensk avfall Under våren 2012 genomförde Fortum en testimport av en mindre mängd avfall från Italien med syfte att provförbränna detta på Högdalenverket. Avfallet bestod av ca 3500 ton sorterat hushållsavfall från den italienska staden Neapel. Avfallet distribuerades via företaget A2A med säte i Italien. Syftet med importen var bland annat att utveckla Fortums verksamheten inom krav och uppföljning av kvalitén på importerade avfallsbränslen. Den aktuella sändningen som förbrändes på Högdalenverket utgjorde ca 0,5 % av den årliga mängd avfall som förbränns på anläggningen. Uppföljning av provförbränningen har redovisats i en separat rapport till tillsynsmyndigheten. Emissionsdata för provförbränningsperioden har följts upp på de parametrar som Högdalenverkets ordinarie övervaknings- och mätsystem tillåter och ingår i 2012 års utsläppsredovisning. Under provförbränningsperioden noterades inga avvikande utsläpp till luft eller vatten Mät- och reningsutrustning för utsläpp till luft Under 2012 har mätutrustning installerats för kontinuerlig mätning av CO2 från samtliga av anläggningens pannor. Även en mätare för parametern kvicksilver har installerats som möjliggör kontinuerlig mätning i en av anläggningens pipor. Detta möjliggör bättre uppföljning av kvicksilverutsläppen då kvicksilver annars mäts vid två tillfällen under året vid mätningar utförda av externa konsulter. 10(37)

12 Parameter Enhet Utsläpp mängd till luft Metod* Beräknings- /Mätmetod Kommentar Miljörapport för Högdalenverket 2012 version Verksamhetens miljöpåverkan Vid Högdalenverket finns ett miljöledningssystem som är certifierat enligt ISO Miljöledningssystemet är ett stöd för verksamheten och ger förutsättningar för en systematik i arbetet med att minska verksamhetens påverkan på miljön. De miljöaspekter som har bedömts som betydande för verksamheten är bland annat utsläpp av kväveoxider och dioxiner till luft, utsläpp av metaller med vatten samt uppkomsten av restprodukter från förbränningen. Utsläppen till luft och vatten minimeras genom omfattande reningsutrustningar. Förbränningsrester från pannorna används till stor del som fyllnadsmaterial på deponier. Vid driftstörningar eller haverier i anläggningen kan utsläppen till luft och vatten öka. Utsläppsparametrarna övervakas ständigt och när vissa värden överskrids stoppas anläggningen. I övrigt bedöms verksamhetens risker för omgivningen som mycket små. Anläggningen har t ex ett omfattande system för att tidigt identifiera incidenter som kan leda till okontrollerade bränder. 2.1 Utsläpp till luft För att beräkna de totala utsläppen till luft från Högdalenverket under året används vanligtvis resultaten från de kontinuerligt registrerande instrumenten som mäter halter i utgående rökgaser efter rökgasreningen. För vissa parametrar används även resultat från externa emissionsmätningar. Tabell 2. Utsläpp till luft Högdalenverket 2012 Utsläppspunkter Delflöde Totalt NO x mg/ P1-P4, P6 41,93 M OTH Kontinuerlig insitu-mätning MJ NO x mg/ P5 74,15 M OTH Kontinuerlig insitu-mätning MJ NO x ton P1-P4, P6 304 M OTH Beräknas utifrån kontinuerlig mätning. NO x ton P5 8,6 M OTH Beräknas utifrån kontinuerlig mätning. NO x ton P1-P6 312 M OTH Beräknas utifrån kontinuerlig mätning. Svavel (S) mg/ P1-P4, P6 0,36 M OTH Kontinuerlig insitu-mätning MJ Svavel (S) mg/ P5 6,0 M OTH Kontinuerlig insitu-mätning MJ Svavel (S) ton P1-P4, P6 2,6 M OTH Beräknas utifrån kontinuerlig mätning. Svavel (S) ton P5 0,35 M OTH Beräknas utifrån kontinuerlig mätning. Svavel (S) ton P1-P6 2,94 M OTH Beräknas utifrån kontinuerlig mätning. Stoft mg/ P1-P4, P6 0,52 M OTH Kontinuerlig mätning MJ Stoft mg/ P5 1,0 M OTH Kontinuerlig mätning MJ Stoft ton P1-P4, P6 3,77 M OTH Beräknas utifrån kontinuerlig mätning Stoft ton P5 0,12 M OTH Beräknas utifrån kontinuerlig mätning 11(37)

13 Parameter Enhet Utsläpp mängd till luft Metod* Beräknings- /Mätmetod Kommentar Miljörapport för Högdalenverket 2012 version Utsläppspunkter Delflöde Totalt Stoft ton P1-P6 3,89 M OTH Beräknas utifrån kontinuerlig mätning Ammoniak (NH 3 ) mg/ MJ P1-P4, P6 Ammoniak ton P1-P4, (NH 3 ) P6 Saltsyra mg/ P1-P4, (HCl) MJ P6 Saltsyra ton P1-P4, (HCl) P6 Koldioxid ton P5 fossil (CO 2 ) andel Koldioxid ton P5 biogen (CO 2 ) andel Lustgas ton P1-P4, (N 2 O) P6 Metan (CH4) ton P1-P4, P6 Kvicksilvertot kg P1-P4, (Hg) P6 DCE, 1,2- kg P1-P4, dikloretan P6 (C 2 H 4 Cl 2 ) Dibutylftalat kg P1-P4, P6 Dibrometen kg P1-P3, (C 2 H 2 Br 2 ) DEHP (Di- (2etylhexyl)- ftalat) Kadmium (Cd) Dioxin (enligt I- TEQ modell) kg kg g P6 P1-P3, P6 P1-P4, P6 P1-P4, P6 0,54 M OTH Kontinuerlig insitu-mätning 3,9 M OTH Kontinuerlig insitu-mätning 0,64 M OTH Kontinuerlig insitu-mätning 4,63 M ALT Beräknas utifrån kontinuerlig mätning 2824 C NRB Beräknas utifrån bränslets emissionsfaktor 5906 C NRB Beräknas utifrån bränslets emissionsfaktor 20,2 C OTH Mätning av extern konsult 2,18 M OTH Kontinuerlig insitu-mätning 12,7 C OTH Beräknas utifrån mätning av extern konsult 47,7 C OTH Beräknas utifrån mätning av extern konsult 0,09 C OTH Beräknas utifrån mätning av extern konsult 0,21 C OTH Beräknas utifrån mätning av extern konsult 0,20 C OTH Beräknas utifrån mätning av extern konsult 3,13 C OTH Beräknas utifrån mätning av extern konsult 0,051 C OTH Beräknas utifrån mätning av extern konsult *M, C eller E för metod om hur värdet tagits fram, där M = kontinuerlig mätning (av föroreningshalter och flöden) C = beräkning (kombination av schablonvärden eller periodiskt uppmätta värden med förbrukning eller produktion, massbalanser) och E = uppskattning (expertbedömning eller gissning). 12(37)

14 Tabell 3. Månadsmedelvärden enligt miljödomstolsbeslut för utsläpp till luft från P1-P4 samt P6 Högdalenverket under 2012 Månad NH 3 [mg/mj] HCl [mg/mj] januari 0,04 0,9 februari 0,21 0,7 mars 0,36 1,0 april 0,65 0,7 maj 0,98 0,5 juni 0,87 0,4 juli 0,91 0,2 augusti 0,68 0,4 september 1,03 0,8 oktober 1,13 0,8 november 0,32 0,5 december 0,04 0,5 Halter av metaller och dioxin i rökgaserna mäts vid emissionsmätningen och redovisas i tabell 4 nedan som medelvärde av de två mätningarna. Tabell 4. Uppmätt koncentration av metaller i rökgaserna [µg/nm 3 tg 11 % O2] och dioxiner i rökgas [ng/nm 3 tg 11 % O2]. Parameter P1-P3 rengas P4 rengas P6 rengas Bly, Pb 0,371 28,07 1,47 Krom, Cr 0,40 0,41 0,99 Koppar, Cu 2,48 11,64 4,67 Nickel, Ni 0,9 0,64 3,5 Kadmium, Cd 0,25 1,9 0,04 Kvicksilver, Hg 0,06 7,25 0,36 Arsenik, As 0,23 0,22 0,21 Mangan, Mn 0,39 0,67 0,75 Dioxiner 0,005 0,006 0,025 13(37)

15 2.2 Utsläpp från transporter Utsläpp från transporter har beräknats utifrån förbrukad mängd bränsle och kemikalier samt den mängd aska som uppkommit i produktionen. Färdsträckan och transportslag har uppskattats och värden har avrundats. Utsläppsvärden per tonkm har hämtats från Nätverket för Transporter och Miljön ( Tabell 5. Utsläpp från transporter vid Högdalenverket 2012 Bränsletransporter Asktransporter Kemikalietransporter Dolomit- Transporter totalt /sandtransporter CO 2 (ton) NO x (kg) S (kg) PM (kg) Drivmedel m Drivmedel MWh Utsläpp till vatten Utsläppet till dagvattennätet uppskattas till m 3 vatten per år. Av detta utsläpp består cirka m 3 av renat kondensatvatten. RO-rejektvatten har uppskattats till ca m 3. Återstående del utgörs av regnvatten från hårdgjorda ytor inom Högdalenverket. Utsläpp till spillvattennätet från verksamheten har uppskattas till ca m 3 vatten per år. Flödet utgörs främst av avloppsvatten samt pannvatten från bottenblåsning. Halterna av föroreningar i dagvattnet som har analyserats från flödesproportionella vattenprovtagningar redovisas i tabell 6. Förhöjda halter av suspenderade ämnen och metaller har analyserats vid flera tillfällen under året. Ett kontinuerligt arbete pågår med att undersöka vattenreningsprocesserna samt vilka yttre omständigheter som påverkar utsläppen till dagvattennätet. Fortum Värme arbetar kontinuerligt med att hålla nere och förhoppningsvis ytterligare sänka våra utsläppshalter. Uppfyllelse av riktvärdena enligt provisoriskt villkor P1 beskrivs i avsnitt 4. 14(37)

16 Villkor enl. MD 2004 Villkor enl. NFS 2002:28 Miljörapport för Högdalenverket 2012 version Tabell 6. Utsläpp till dagvatten från Högdalenverket 2012 Ämne jan Feb mars april maj juni Juli aug sep okt nov dec Ammonium (mg/l) 11 9,7 11 6,7 5,0 6,0 5,1 6, Cd (µg/l) 0,14 0,057 0,063 0,055 0,066 0,13 0,34 0,077 0,15 0,074 0,53 0,093 1,0 50 Co (µg/l) 0,21 0,21 <0,2 <0,2 <0,2 <0,2 0,25 <0,2 <0,2 <0,2 0,36 <0, Cr (µg/l) <0,9 <1 <0,9 <0,9 <0,9 <0,9 1,2 1,4 1,3 <0,9 2,5 1, Cu (µg/l) 6,6 7,7 6,2 5,4 6,7 7, ,4 11 5, Hg (µg/l) <0,02 0,02 <0,02 <0,02 <0,02 <0,02 <0,02 <0,02 <0,02 0,022 <0,035 <0,02 0,5 30 Ni (µg/l) 1,47 1,7 1,5 1,5 1,90 3,3 4,2 2,4 2,3 2,2 10 2, Pb (µg/l) 4,0 5,1 2,8 2,6 2,2 3,4 9,0 5,8 7,2 4,1 12 5, Zn (µg/l) As (µg/l) 0,55 <0,5 <0,5 <0,72 <0,5 <0,5 0,53 0,82 0,65 0,50 0,69 <0, Tl (µg/l) <0,1 <0,1 <0,1 <0,1 <0,1 <0,1 <0,1 <0,1 <0,1 <0,1 <0,1 <0, I-PCDDF-TEQ (ng/l) 1-0,3 ph 6,5-8,7 9,0 8,7 8,4 8,7 8,4 8,0 8,6 9,0 8,9 8,8 7, SUSP (mg/l) 4,8 11 6,5 6,1 5,6 6,8 6,0 7,0 6 7,4 11,0 4, /45 Temp (ºC) Medelflöde (m3/dygn) Tabell 7. Utsläpp till vatten P1-P3+P6 kondensat Högdalenverket Ämne Jan feb mars april maj juni juli aug sep okt nov dec Ammoniumkväve (mg/l) 16 9, ,4 12, Cd (µg/l) 0,069 0,086 0,064 0,051 0,065 <0,05 R 0,14 0,34 0,24 0,37 0,46 Co (µg/l) <0,2 <0,2 <0,2 <0,2 <0,2 <0,2 E <0,2 0,21 0,28 0,20 0,2 Cr (µg/l) <0,9 1,6 1,0 <0,9 1,1 1,2 V <0,9 2,4 2,2 <0,9 1,0 Cu (µg/l) 2,8 5,2 3,6 1,5 4,4 5,6 I 4, ,3 6,4 Hg (µg/l) <0,02 <0,02 <0,02 <0,02 <0,02 <0,02 S <0,02 <0,02 <0,02 0,028 <0,02 Ni (µg/l) <0,6 <0,9 <0,6 <0,6 0,7 <0,6 I 0,66 1,2 1,5 0,6 <0,6 Pb (µg/l) 1,1 2,2 1,2 0,74 1,3 1,1 O 1,0 5,3 8,1 4,1 7,2 Zn (µg/l) ,4 13 9,4 N 9, As (µg/l) <0,5 <0,5 <0,5 <2 <0,5 <0,5 <0,5 <0,5 <0,5 0,5 <0,5 Tl (µg/l) <0,1 <0,1 <0,1 <0,1 <0,1 <0,1 <0,1 <0,1 <0,1 <0,1 <0,1 I-PCDDF-TEQ (ng/l) 1 ph 9,2 9,4 9,4 9,3 9,2 9,4 9,3 9,3 9,3 9,4 9,4 SUSP (mg/l) 2,1 4,0 3,1 3, ,9 4,8 4,0 4,3 Temp (ºC) Medelflöde (m3/dygn) (37)

17 Tabell 8. Utsläpp till vatten P4- kondensat Högdalenverket 2012 Ämne Jan feb mars april maj juni juli aug sep okt nov dec Ammoniumkväv e (mg/l) 16 9, ,4 12, Cd (µg/l) 0,069 0,086 0,064 0,051 0,065 <0,05 R 0,14 0,34 0,24 0,37 0,46 Co (µg/l) <0,2 <0,2 <0,2 <0,2 <0,2 <0,2 E <0,2 0,21 0,28 0,20 <0,2 Cr (µg/l) 0,90 1,6 1,0 0,9 1,1 1,2 V <0,9 2,4 2,2 <0,9 1,0 Cu (µg/l) 2,8 5,2 3,6 1,5 4,4 5,6 I 4, ,3 6,4 Hg (µg/l) <0,02 <0,02 <0,02 <0,02 <0,02 <0,02 S <0,02 <0,02 <0,02 0,028 <0,02 Ni (µg/l) <0,6 <0,9 <0,6 <0,6 0,7 <0,6 I 0,66 1,2 1,5 0,6 <0,6 Pb (µg/l) 1,1 2,2 1,2 0,74 1,3 1,1 O 1,0 5,3 8,1 4,1 7,2 Zn (µg/l) ,4 13 9,4 N 9, As (µg/l) <0,5 <0,5 <0,5 <2 <0,5 <0,5 <0,5 <0,5 <0,5 0,50 <0,5 Tl (µg/l) <0,1 <0,1 <0,1 <0,1 <0,1 <0,1 <0,1 <0,1 <0,1 <0,1 <0,1 I-PCDDF-TEQ (ng/l) ph 9,2 9,4 9,4 9,3 9,2 9,4 9,3 9,3 9,3 9,4 9,4 SUSP (mg/l) 2,1 4,0 3,1 3, ,9 4,8 4,0 4,3 Temp (ºC) Medelflöde (m3/dygn) Gällande tillstånd I tabell 9 nedan redovisas för Högdalenverket nu gällande tillstånd. Tabell 9. Datum och tillståndsgivande myndighet för gällande tillståndsbeslut enligt 9 kap. 6 miljöbalken eller motsvarande i miljöskyddslagen Datum Tillståndsgivande myndighet Tillstånd enligt Miljödomstolen 9 kap. 6 miljöbalken Miljödomstolen 9 kap. 6 miljöbalken Beslut avser Miljödomstolens dom (Mål nr M ), till fortsatt och utvidgad verksamhet vid med en total installerad tillförd bränsleeffekt om 410 MW, varav ca 270 MW i fastbränslepannor, ca 110 MW i oljepannor och ca 25 MW i elpannor. Tillståndet omfattar årligförbränning av ca ton avfallsbaserade fastbränslen Ändring av villkor 9 (stoft) och 16 (buller) samt ett nytt villkor 17 om kontrollprogram Miljödomstolen 9 kap. 6 miljöbalken Förlängning av prövotiden för den i deldom från i förvarande mål uppskjutna frågan om utsläpp till vatten Länsstyrelsen Lagen om Tillstånd för utsläpp av koldioxid. 16(37)

18 Datum Tillståndsgivande myndighet Tillstånd enligt utsläpp av koldioxid Statsbyggnadsnämnden Lag om brandfarliga och explosiva varor Miljödomstolen 9 kap. 6 miljöbalken Miljööverdomstolen 9 kap. 6 miljöbalken Länsstyrelsen 2 kap 5 lagen (2004:1999) om handel med utsläppsrätter Beslut avser Tillstånd för hantering av brandfarlig vara. Uppskjutet fastställande av villkor beträffande val av recipient för processavloppsvatten och dagvatten samt fastställandet av slutliga villkor för utsläppet av dagvatten och processavloppsvatten för det tillstånd Miljödomstolen lämnade i deldomen Ändring av Miljödomstolens deldom Tillstånd till utsläpp av växthusgaser 3.1 Anmälda ändringar under året Inga anmälningspliktiga ändringar enligt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd har gjorts under år Föreläggande och förbud Inga förelägganden eller förbud har inkommit under Tillsynsmyndigheter Tabell 10. Tillsynsmyndigheter Tillsynsmyndighet Tillsyn avser Miljöförvaltningen Miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Länsstyrelsen Tillstånd för utsläpp av koldioxid Stadsbyggnadsnämnden, Brandfarliga och explosiva varor Stockholms Stad Stockholms brandförsvar Lagen om skydd mot olyckor, (SFS 2003:778) 16 lagen om brandfarliga och explosiva varor, LBE 17(37)

19 4 Villkorsefterlevnad 4.1 Tillståndsgiven och faktisk produktion Tabell 11. Bränsleförbrukning vid Högdalenverket jämfört med föregående år Bränsle Anläggningsdel Mängd/Volym Hushållsavfall, ton P1-P Brännbart avfall (ej kommunalt)*, ton P1-P Returbränsle, ton P Eldningsolja 1 (start-, stopp-, och P1-P stödeldning), m 3 Eldningsolja 1 (start-, stopp-, och P stödeldning), m 3 Eldningsolja 1, m 3 P Bioolja, Nm 3 P *Tidigare klassat som industriavfall och grovkrossat. Tabell 12. Produktion av värme och el vid Högdalenverket i GWh 2012 jämfört med föregående år Produktion (GWh) P1 179,2 173,7 P2 185,1 176,6 P3 315,6 229,3 P4 608,6 619 P5 29,9 20,6 P6 517,4 574,2 Rökgaskondensering P1-P3 122,4 85,3 Rökgaskondensering P4 139,1 123,2 Rökgaskondensering P6 76,8 72,6 P P EP Ångturbin G1 115,5 150 Ångturbin G6 81, I produktionen ingår pannornas andel av elproduktionen. Södra fjärrvärmenätet är sedan år 2008 ihopkopplat med Centrala fjärrvärmenätet vilket innebär att FV bland annat kan ersätta spetsproduktion med så kallad baslast och möjliggör därmed en bättre bränsleoptimering. Under år 2012 har 560 GWh exporterats till Centrala fjärrvärmenätet och 17,3 GWh har importerats. Södra fjärrvärmenätet är även ihopkopplat med Söderenergis och Södertörns nät. Under 2012 har totalt 45,8 GWh värme exporterats till Söderenergi och 963 GWh importerats. Till Södertörns nät har 69,7 GWh exporterats och 0 GWh importerats. 18(37)

20 Villkor i miljötillstånd (MD ) Om inte annat framgår av nedan angivna villkor skall verksamheten - inbegripet åtgärder för att minska vatten- och luftföroreningar och andra störningar för omgivningen - bedrivas i huvudsaklig överensstämmelse med vad bolaget uppgett eller åtagit sig i målet. Kommentar: Verksamhet har bedrivits i huvudsaklig överensstämmelse med vad bolaget har angivit i samband med miljöprövningen Utsläpp till vatten (MD ) Genom utredningsvillkor U1 föreskrivs följande att genomföras: 1. Utreda förutsättningar för slutning av delflöden av vatten, t.ex. genom användning av behandlat rökgaskondensat som råvatten till vissa processer (spädvatten). 2. Utreda lämpligt omhändertagande av förekommande överskott av slaggsläckningsvatten, sotningsvatten och andra förorenade delströmmar. 3. Utreda närmare utformningen av reningsutrustningen för rökgasreningsvatten från samtliga fastbränslepannor. 4. Utföra de anläggningsåtgärder som visar sig erforderliga. 5. Undersöka föroreningsinnehåll i renat vatten efter driftsättning av reningsutrustning. 6. Åstadkomma ett underlag för bedömning av bidraget till recipientpåverkan och för prövning av villkor. 7. Redovisa resultatet av utredningar jämte förslag till slutliga villkor före utgången av år Kommentar: Redovisning av utredning och förslag till slutliga villkor redovisades för myndigheterna i mars Genom dom förlängde miljödomstolen prövotiden för den i deldom den 10 juni 2002 i förevarande mål uppskjutna frågan om utsläpp till vatten från Högdalenverket så att prövotidsredovisningen med förslag till slutliga villkor skall ges in till miljödomstolen senast den 1 mars Prövotiden har sedan ytterligare förlängts genom Miljödomstolens dom senast den 30 september Fortum Värme ansökte därefter och fick anstånd för att inkomma med redovisningen senast 31 januari Prövotidsredovisningen med förslag till slutliga villkor redovisades för myndigheterna i februari Miljödomstolen har inkommit med beslut som FV har överklagat inkom Miljööverdomstolen med beslut om ändring av Miljödomstolens deldom. (MD ) P1. Avloppsvattnet från rökgaskondenseringen och andra förorenade överskottsvatten som genomgått behandling i omfattning skall därefter släppas ut till dagvattennätet, såvida det inte kan återföras i processen. Efter överenskommelse med 19(37)

21 Stockholm Vatten AB och Miljöförvaltningen i Stockholm får vattnet avledas via annat dagvattennät eller spillvattennätet. Innehållet av föroreningar i det vatten som släpps ut på detta sätt får inte överstiga följande riktvärden, beräknade som månadsmedelvärden. Villkor Villkorstext nr P1 Ammonium 15 mg/l Cd 1,0 µg/l Co 10 µg/l Cr 10 µg/l Susp. ämnen 10 mg/l Cu Hg Ni Pb Zn Tl 30 µg/l 0,5 µg/l 10 µg/l 10 µg/l 50 µg/l 10 µg/l ph i avloppsvattnet skall som riktvärde ligga mellan 6,5 och 11. Kommentar: Resultat för år 2012 framgår av tabell 6. Förhöjda halter av zink noterades i juli. Under november noterades förhöjda halter av zink, bly, ammonium och susp. Under februari noterades förhöjda halter av susp Utsläpp till luft Utsläpp av svavel från oljepannor (MD ) Villkor Villkorstext nr 6 För de oljeeldade pannorna P5, P11 och P12 skall gälla att utsläppet av svavel som årsmedelvärde sammantaget inte får överskrida 50 mg/mj tillfört bränsle. Kommentar: Svavel kontrolleras genom kontinuerlig mätning. För förbränning i P5 används EO1 och bioolja. Utsläppet av svavel (SO2) från Panna 5 uppgick till 6 mg/mj tillfört bränsle som årsmedelvärde för Utsläpp av kväveoxider från fastbränslepannor (MD ) Villkor Villkorstext nr 7 Utsläppet av kväveoxider, räknat som NO 2, från fastbränsleeldade pannor får som årsmedelvärde sammantaget inte överstiga 45 mg/mj tillfört bränsle. För ny eller ombyggd panna skall, intill dess två år förflutit från drifttagande av sådan panna, 20(37)

22 Villkor nr Villkorstext dock gälla att utsläppet från sådan panna som riktvärde* och årsmedelvärdet inte får överstiga 45 mg/mj tillfört bränsle. Kommentar: Kväveoxider kontrolleras genom kontinuerlig mätning. Utsläppet av NO x för P1-P3, P4 och P6 som bubbla blev 41,93 mg/mj tillfört bränsle. Utsläpp av kväveoxider från Oljepannorna (MD ) Villkor Villkorstext nr 7 För oljeeldade pannor får utsläppet av kväveoxider, räknat som NO 2, som årsmedelvärde inte får överstiga 75 mg/mj tillfört bränsle. Kommentar: Kväveoxidutsläppet har kontrollerats genom kontinuerlig mätning. Utsläppet av NOx från Panna 5 var 74,15 mg/mj tillfört bränsle som årsmedelvärde för år Utsläpp av ammoniak från fastbränslepannor (MD ) Villkor Villkorstext nr 8 Utsläppet av ammoniak från fastbränsleeldade pannor får som månadsmedelvärde och riktvärde* sammantaget inte överskrida 5 mg/mj tillfört bränsle. Skulle SNCR införas på panna P5 skall utsläppen från denna panna räknas med i den ovannämnda styckets första meningen angivna utsläppsbubblan. Kommentar: Utsläppet har kontrollerats genom kontinuerlig mätning. Utsläppen av ammoniak som årsmedelvärde från P1-3, P4 och P6 uppgick till 0,54 mg/mj tillfört bränsle. Månadsmedelvärden redovisas i tabell 3 Utsläpp av stoft oljepannor (MD ) Villkor Villkorstext nr 9 Utsläppet av stoft från oljepannorna får gränsvärde och månadsmedelvärde inte överstiga 13 mg stoft/mj tillfört bränsle. Kommentar: Eldningsolja (EO1) och bioolja har använts som bränsle, månadsmedelvärdet har inte överskridits. Utsläppet beräknas med schablon till 1,0 mg/mj till tillfört bränsle. De bränslen som används har alla en stofthalt som ligger under villkoret. 21(37)

23 Utsläpp av tungmetaller från fastbränslepannor (MD ) Villkor Villkorstext nr 11 Halten kvicksilver i rökgaserna från avfallsförbränning får som riktvärde* inte överstiga 15 g/mj tillfört bränsle. Kommentar: Halten kvicksilver i rökgaserna mättes vid emissionsmätningar vid två tillfällen. Enhet µg/nm3 P1-P3: 0,21/0,96 P4: 11,6/2,9 P6: 0,2/1,4 Utsläpp av saltsyra (klorväte) från fastbränslepannor (MD ) Villkor Villkorstext nr 12 Utsläppet till luft av klorväte från fastbränsleeldade pannor får som månadsmedelvärde och gränsvärde sammantaget uppgå till högst 15 mg/mj (tillfört bränsle). Värdet gäller dock som riktvärde* från nya pannor under de två första driftåren. Kommentar: Utsläppet har kontrollerats genom kontinuerlig mätning. Utsläppen av klorväte som årsmedelvärde från P1-3, P4 och P6 uppkom till 0,64 mg/mj tillfört bränsle. Månadsmedelvärden redovisas i tabell 3 Utsläpp av dioxiner från fastbränslepannor (MD ) Villkor Villkorstext nr 13 För tiden intill dess Avfallsförbränningsdirektivet införlivats i svensk rätt får halten dioxiner i rökgaserna från fastbränsleeldade pannor som riktvärde* inte överstiga 0,1 ng/m 3 norm torr, till 11 % O 2 -halt omräknad gas. Dioxinvärdet skall avse TCDDekvivalenter beräknade enligt Eadons modell och uppmätta i enlighet med den nordiska dioxingruppens förslag. Kommentar: Dioxin mättes vid emissionskontroll vid två tillfällen 2012 samt vid en kompletterande mätning i januari 2013 för P1-P3. Dioxinhalten mätt enligt I-TEQ modell i utgående rökgaser från pannorna. Enhet ng/m 3 norm torr, till 11 % O 2 -halt. P1-P3: 0,0054/0,0094 P4: 0,0054/0,004 P6: 0,0054/0,004 22(37)

24 4.1.3 Damning, luktolägenhet m.m. (MD ) Villkor Villkorstext nr 3 Verksamheten skall bedrivas på sådant sätt att olägenhet inte uppkommer i omgivningarna på grund av damning, nedskräpning eller spridning av mikroorganismer. För omgivningen besvärande lukt får inte förekomma. Kommentar: Verksamheten har bedrivits i enlighet med villkoret. Kontinuerlig städning och sopning sker på området. Buller (MD ) Villkor Villkorstext nr 16 Buller från verksamheten skall begränsas så att den ekvivalenta ljudnivå vid bostadsbebyggelse som riktvärde* inte överstiger 55 db(a) måndag-fredag (kl ) 45 db(a) nattetid (kl ) 50 db(a) under övrig tid. Den momentana ljudnivån vid bostäder får nattetid, (kl ), inte överstiga 55 db(a). Om ljud ofta förekommer med impulser eller hörbara tonkomponenter skall riktvärdena för de ekvivalenta nivåerna sänkas med 5 db(a)-enheter. Nytillkommande anläggningsdelar skall konstrueras i enlighet med riktlinjerna för nyetablerad industri. Kommentar: Buller från verksamheten uppmättes i samband med den årliga emissionsmätningen år Vid kontrollen bedömdes förbränningsanläggningen i Högdalen, med marginal uppfylla Naturvårdsverkets riktlinjer för externt industribuller för befintlig industri. Under tysta perioder var den totala ljudnivån lägre än 40 db(a) och bakgrundsnivån (buller från väg och tågtrafik och buller från fläktar i bostadsområdena mm) dominerar * Med riktvärde menas ett värde som, om det överskrids, medför skyldighet för tillståndshavaren att vidta åtgärder så att värdet kan innehållas. Begreppet högst eller inte överstiga före ett utsläppsvärde är liktydigt med ett gränsvärde. 23(37)

25 4.1.4 Konstruktions och byggnadsvillkor (MD ) Villkor Villkorstext nr 2 Samtliga fastbränsleeldade pannor skall från driftstart vara försedda med anordningar för rökgaskondensering. Kommentar: Rökgaskondenseringen efter P1-P3 togs i drift 7 april Panna 6 liksom panna 4 var vid driftstart försedd med såväl rökgaskondensering som vattenrening Mätkrav (MD ) Villkor Villkorstext nr 14 För rökgaserna från P5 skall finnas kontinuerligt registrerande instrument för mätning av halterna O 2, NO x och NH 3 samt av röktäthet. Kommentar: O 2, NO x samt röktäthet mäts kontinuerligt. Det finns ingen SNCR på panna P5 varför ammoniakutsläppet är obefintligt och därför ej mäts Övriga villkor Bränsle (MD ) Villkor Villkorstext nr 5 Bränslet skall regelbundet kontrolleras enligt dokumenterat kvalitetssäkringssystem med syftet att undvika beskickning med material som genom sin storlek eller konsistens eller annan egenskap kan leda till driftstörningar eller dålig förbränning. Kravspecifikationer till grund för upphandling av bränsle skall utformas så att goda möjligheter råder att klara aktuella begränsningar av utsläppen till luft och vatten. Kommentar: På Högdalenverket sker kontinuerligt stickprovskontroll vad gäller bränslets kvalitet mot framtagna bränslespecifikationer. Avfall som vid kontroll inte uppfyller ställda krav sorteras bort och bilen som lämnat det icke godkända lasset registreras. Under år 2012 kontrollerades leveranser av hushållsavfall till Högdalenverket (P1-P4). Av de kontrollerade bilarna visade 17 stycken på avvikelser. De vanligaste orsakerna till avvikelser är dammande material och för glas- eller metallandel av bränslet. Stickprovskontroller sker även på returbränslet. 24(37)

26 Drift, haverier (MD ) Villkor Villkorstext nr 4 Verksamheten ska bedrivas och anläggningarna underhållas på sådant sätt att utsläppen till luft och vatten samt miljöstörningar i övrigt blir så små som möjligt. Reningsanordningarna skall ständigt drivas på optimalt sätt. Kommentar: Drift av anläggningen har skett enligt miljöinstruktioner för att minera risken för onormala utsläpp. Under 2012 har en del avvikelser noterats vid Högdalenverket. Miljöförvaltningen har under året blivit informerade i ärenden där rikt- eller gränsvärden överskridits. Kontrollprogram (MD ) Villkor Villkorstext nr 17 För verksamheten skall finnas ett kontrollprogram, som möjliggör en bedömning av att villkoren följs. I kontrollprogrammet skall anges mätmetoder, mätfrekvens och utvärderingsmetoder. Kommentar: Miljöinstruktionen "Övervakning och Mätning" för Högdalenverket utgör anläggningens kontrollprogram. 4.2 Efterlevnad av NFS-föreskrifter 4.2.1NFS 2002: Utsläpp till vatten (NFS 2002:28) Paragraftext 17, 30, 32 samt bilaga 4 Utsläpp av föroreningar med avloppsvatten från rökgasreningen skall begränsas så att angivna krav i bilaga 4 uppfylls i enlighet med 32. Avloppsvattnet får ej spädas ut i syfte att uppfylla föreskrifternas krav. Dagliga stickprov alternativt flödesproportionella 24-timmarsprov skall ske av totalt suspenderat material Flödesproportionella månadsprov skall tas ut för analys av metaller. Mätning skall ske minst en gång per halvår av dioxiner och furaner Kommentar Vattenföroreningar på avloppsvatten mäts i samma mätpunkt som gäller för de provisoriska villkoren, dvs. i vatten som släpps till dagvatten. Kontinuerlig mätning sker av suspenderat material, ph och ammonium. Metallanalyser utförs på månadssamlingsprov. Analys av dioxinhalt och furaner görs 2 ggr per år. Månadsmedelvärden redovisas i tabell 6. 25(37)

27 4.2.3 Utsläpp till luft Stoft (NFS 2002:28) Paragraftext 13, 16, 31 och Utsläppsgränsvärden för stoft vid 11% O 2, torr gas normaliserad till 273 K och trycket 101,3 kpa bilaga 5 Dygnsmedelvärde 10 mg/m 3 Halvtimmesmedelvärde (B*) 10 mg/m 3 *97% av halvtimmesmedelvärdena under året skall underskrida värde B Kommentar: Halvtimmar över %halvtimmar dygn över dygn funktionsfel Panna1 1 0,0 0 0 Panna2 1 0,0 0 0 Panna3 0 0,0 0 0 Panna4 1 0,0 0 0 Panna6 0 0,0 0 0 Utsläppsgränsvärden innehölls Utsläpp av svavel (NFS 2002:28) Paragraftext 13, 16, 31 och Utsläppsgränsvärden för svaveldioxid vid 11% O 2, torr gas normaliserad till 273 K och trycket 101,3 kpa bilaga 5 Dygnsmedelvärde 50 mg/m 3 Halvtimmesmedelvärde (B*) 50 mg/m 3 *97% av halvtimmesmedelvärdena under året skall underskrida värde B Kommentar: Halvtimmar över %halvtimmar dygn över dygn funktionsfel Panna ,0 0 1 Panna ,7 0 1 Panna ,5 1 1 Panna4 41 0,3 0 1 Panna6 10 0, (37)

28 Utsläpp av kväveoxider (NFS 2002:28) Paragraftext 13, 16, 31 och Utsläppsgränsvärden för kväveoxider räknat som NO 2 vid 11% O 2, torr gas normaliserad till 273 K och trycket 101,3 kpa bilaga 5 Dygnsmedelvärde 200 mg/m 3 Halvtimmesmedelvärde (B*) 200 mg/m 3 *97% av halvtimmesmedelvärdena under året skall underskrida värde B Kommentar: Halvtimmar över %halvtimmar dygn över dygn funktionsfel Panna1 82 0,6 0 2 Panna2 85 0,8 0 2 Panna3 88 0,9 0 2 Panna4 5 0,1 0 0 Panna6 10 0,1 0 0 Utsläppsgränsvärden innehölls Utsläpp av saltsyra (klorväte) (NFS 2002:28) Paragraftext 13, 16, 31 och Utsläppsgränsvärden för klorväte vid 11% O 2, torr gas normaliserad till 273 K och trycket 101,3 kpa bilaga 5 Dygnsmedelvärde 10 mg/m 3 Halvtimmesmedelvärde (B*) 10 mg/m 3 *97% av halvtimmesmedelvärdena under året skall underskrida värde B Kommentar: Halvtimmar över %halvtimmar dygn över dygn funktionsfel Panna1 90 0,6 0 2 Panna ,1 0 1 Panna3 83 2,1 0 2 Panna4 26 0,1 0 1 Panna6 52 0,5 0 1 Utsläppsgränsvärdet innehölls. 27(37)

29 Utsläpp av flourväte (NFS 2002:28) Paragraftext 13, 16, 31 och Utsläppsgränsvärden för fluorväte vid 11% O 2, torr gas normaliserad till 273 K och trycket 101,3 kpa bilaga 5 Dygnsmedelvärde 1 mg/m 3 Halvtimmesmedelvärde (B*) 2 mg/m 3 *97% av halvtimmesmedelvärdena under året skall underskrida värde B Kommentar: Se kap Mätkrav 26, vätefluoridhalten har mäts vid två emissionsmätningar som utförts av METLAB miljö AB. Halterna redovisas i enheten; mg/nm3 11% O 2 tg normaliserad till 273 K och trycket 101,3 kpa. P1-P3: <0,05/<0,0033 P4: <0,05/<0,03 P6: <0,05/<0,03 Utsläpp av koloxid (NFS 2002:28) Paragraftext 13, 16, 31 och Utsläppsgränsvärden för koloxid vid 11% O 2, torr gas normaliserad till 273 K och trycket 101,3 kpa bilaga 5 Dygnsmedelvärde 50 mg/m 3 Tiominutersmedelvärde* 150 mg/m 3 *minst 95% av tiominutersmedelvärdena under dygnet skall understiga värdet Kommentar: 10 minvärden %10minvärden dygn över dygn funktionsfel över totalt/över 5% Panna1 21 0,0 0 0 Panna2 12 0, Panna ,0 0 0 Panna4 7 0,0 0 1 Panna ,9 3 2 Utsläpp av TOC (NFS 2002:28) Paragraftext 13, 31 Utsläppsgränsvärden för TOC vid 11% O 2, torr gas normaliserad till 273 K och trycket och 101,3 kpa bilaga 5 Dygnsmedelvärde 10 mg/m 3 Halvtimmesmedelvärde (B*) 10 mg/m 3 *97% av halvtimmesmedelvärdena under året skall underskrida värde B Kommentar: Halvtimmar över %halvtimmar dygn över dygn funktionsfel 28(37)

30 Panna1 41 0,5 0 0 Panna2 44 0,4 0 0 Panna3 40 0,7 0 0 Panna4 1 0,0 0 1 Panna6 0 0,0 0 1 Utsläppsgränsvärden innehölls Utsläpp av tungmetaller och dioxiner (NFS 2002:28) Paragraftext 25 och Följande mätningar avseende utsläpp av luftföroreningar ska utföras vid bilaga 5 förbränningsanläggningen: [ ] 3. minst två mätningar årligen av utsläppen av tungmetaller, dioxiner och furaner; dock ska under de första tolv driftmånaderna mätning göras minst var tredje månad. Kommentar: Se kap Mätkrav 25. Emissionsmätningar för utsläpp av tungmetaller, dioxiner och furaner har genomförts två gånger för år 2012 med kompletterande dioxinmätning under januari 2013 för pipa Restprodukter och avfall (NFS 2002:28) Paragraftext 1 Glödgningsförlusten i slagg och bottenaska skall understiga 5% räknat på torr vikt. Kommentar: Glödgningsförlusten i slagg genomfördes med provtagning och analys vid emissionskontrollen som genomfördes två gånger under 2012 av METLAB miljö AB. Glödgningsförlusten i % är gjord vid 550 ºC. P1: 3,3/2,5 P2: 3,6/2,4 P3: 2,4/4,0 P4: 5,0/1,5 P6: 0,3/0, Konstruktions- och byggnadsvillkor (NFS 2002:28) Paragraftext 5 Temperaturen hos rökgaserna efter sista tillförsel av förbränningsluft skall uppgå till minst 850 o C under minst två sekunder. Kommentar: Panna 1 och panna 2 har modifierats för att uppfylla kravet på 850 o C rökgastemperatur efter sista tillförseln av förbränningsluft under minst 2 sekunders uppehållstid. Panna 3, panna 4 och panna 6 uppfyller kravet i ursprunglig konstruktion. 6 Varje linje i avfallsförbränningsanläggningen skall vara utrustad med minst en stödbrännare. Kommentar: Varje panna har två eller fler stödbrännare installerade. 10 En förbränningsanläggning skall drivas med fungerande automatiska system som förhindrar tillförsel av avfall vid vissa driftbetingelser. 29(37)

31 Paragraftext Kommentar: För de avfallseldade pannorna P1-P4 respektive P6 finns semiautomatiska system installerade som hindrar tillförsel av avfall till inmatningsschaktet respektive dagsilon då temperaturen understiger 850 o C. 11 Rökgaserna skall släppas ut genom skorsten på ett kontrollerat sätt och på en sådan höjd att människors hälsa och miljön skyddas och med beaktande av gällande miljökvalitetsnormer för luftkvalitet. Kommentar: Skorstenen uppfyller Naturvårdsverkets allmänna råd om skorstenshöjd och rökgashastigheterna uppfyller gällande krav vid normal drift. 12 Smittförande avfall får inte förvaras tillsammans med andra avfallsslag och skall snarast förbrännas. Kommentar: Enligt gällande tillstånd, daterad , har Högdalenverket inte tillstånd att elda smittförande avfall Mätkrav (NFS 2002:28) Paragraftext 23 Kontroll och kalibrering av automatiserad utrustning för mätning av utsläpp till luft och vatten Kommentar: Kalibrering av utrustningen för mätning av utsläpp till luft sker enligt standarden SS EN 14181:2004 (QAL2). 24 Registrering av mätvärden Kommentar: Samtliga mätvärden registreras, beräknas och lagras i miljödatorsystemet Quadra. 25 Följande mätningar avseende utsläpp av luftföroreningar skall utföras vid förbränningsanläggningen: 1. Kontinuerliga mätningar av utsläpp av kväveoxider, kolmonoxid, stoft, totalt organiskt kol, väteklorid, vätefluorid och svaveldioxid 2. Kontinuerliga mätningar av temperatur, syrehalt, tryck, temperatur och halt av vattenånga 3. Minst två mätningar årligen av utsläppen av tungmetaller, dioxiner och furaner Kommentar: 1. Kontinuerlig mätning sker av kväveoxider, kolmonoxid, stoft, väteklorid, svaveldioxid och metan. Metan mäts för att övervaka TOC-utsläppet. 2. Kontinuerlig mätning sker av eldstadstemperatur, rökgasernas syrehalt, tryck, temperatur och halt av vattenånga. 3. Vid minst två tillfällen per år utförs emissionsmätningar då utsläppen av tungmetaller, dioxiner och furaner mäts. 26 Kontinuerlig mätning av vätefluoridutsläppet är inte nödvändig om behandlingssteg för väteklorid används och detta säkerställer att utsläppskravet för väteklorid klaras. Kommentar: Samtliga avfallseldade pannor vid Högdalenverket har behandlingssteg för väteklorid installerat. Mätresultat från de årliga emissionskontrollerna visar att utsläppen 30(37)

Miljörapport 2010 Högdalenverket

Miljörapport 2010 Högdalenverket Miljörapport 2010 Högdalenverket INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 3 1.1 VERKSAMHETENS INRIKTNING OCH LOKALISERING... 3 1.1.1 Lokalisering... 3 1.1.2 Teknisk beskrivning av produktionsanläggningar...

Läs mer

Sammanställning av gällande villkor m.m.

Sammanställning av gällande villkor m.m. Stockholm Exergi AB Bilaga D Sammanställning av gällande villkor m.m. Villkor Allmänt 1. Om inte annat framgår av villkoren nedan, skall verksamheten inklusive åtgärder för att minska luft och vattenföroreningar

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter om ändring av Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2002:28) om avfallsförbränning; NFS 2010:3 Utkom från trycket den 3

Läs mer

Nr 362 1809. Ekvivalensfaktorer för dibenso-p-dioxiner och dibensofuraner

Nr 362 1809. Ekvivalensfaktorer för dibenso-p-dioxiner och dibensofuraner Nr 362 1809 Ekvivalensfaktorer för dibenso-p-dioxiner och dibensofuraner Bilaga I Vid bestämningen av totalkoncentrationen (den toxiska ekvivalensen) i fråga om dioxiner och furaner skall koncentrationerna

Läs mer

Miljörapport - Textdel

Miljörapport - Textdel Miljörapport - Textdel Anläggningsnamn Anläggningsnummer Panncentral Söder 1485-1146 Rapporteringsår 2010 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning

Läs mer

Miljörapport 2011 Högdalenverket

Miljörapport 2011 Högdalenverket Miljörapport 2011 Högdalenverket INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 3 1.1 VERKSAMHETENS INRIKTNING OCH LOKALISERING... 3 1.1.1 Lokalisering... 3 1.1.2 Teknisk beskrivning av produktionsanläggningar...

Läs mer

Tillstånd att installera och ta idrift utrustning för rökgaskondensering och kväveoxidbegränsning vid kraftvärmeverket i Djuped, Hudiksvalls kommun

Tillstånd att installera och ta idrift utrustning för rökgaskondensering och kväveoxidbegränsning vid kraftvärmeverket i Djuped, Hudiksvalls kommun Aktbilaga 11 BESLUT 1(8) Diarienr/Dossnr Miljöprövningsdelegationen Miljövård Maria Nordström Tel 026-171233 maria.nordstrom@x.lst.se Hudik Kraft AB Djupedsverket 824 12 Hudiksvall Tillstånd att installera

Läs mer

Mall för textdelen till miljörapporten för energianläggningar

Mall för textdelen till miljörapporten för energianläggningar MALL MILJÖRAPPORT 1 (6) Mall för textdelen till miljörapporten för energianläggningar Förflytta dig i dokumentet med TAB-tangenten Miljörapport för år Verksamhetsutövare Namn Anläggningens namn Organisationsnummer

Läs mer

Miljörapport 2010 Vårberg panncentral

Miljörapport 2010 Vårberg panncentral Miljörapport 2010 Vårberg panncentral Miljörapport 2010 för VÅRBERG PC AB Fortum Värme samägt med Stockholms stad, mars 2011 Sidan 1 av 7 Innehållsförteckning Vårberg...3 1. Verksamhetsbeskrivning...3

Läs mer

Miljörapport Ockelbo fjärrvärmecentral år 2009

Miljörapport Ockelbo fjärrvärmecentral år 2009 Miljörapport Ockelbo fjärrvärmecentral år 2009 Ockelbo den 29/3 2009 Underskrift: Conny Malmkvist VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Miljörapport för Säffle Fjärrvärme AB 2011 2013-03-04. Miljörapport 2012 Säffle Fjärrvärme AB

Miljörapport för Säffle Fjärrvärme AB 2011 2013-03-04. Miljörapport 2012 Säffle Fjärrvärme AB Miljörapport för Säffle Fjärrvärme AB 2011 2013-03-04 Miljörapport 2012 Säffle Fjärrvärme AB INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 3 1.1 VERKSAMHETENS INRIKTNING OCH LOKALISERING... 3 1.1.1

Läs mer

Miljörapport Ockelbo fjärrvärmecentral år 2014

Miljörapport Ockelbo fjärrvärmecentral år 2014 Miljörapport Ockelbo fjärrvärmecentral år 2014 Ockelbo den 27/3 2015 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Miljörapport - Textdel

Miljörapport - Textdel Miljörapport - Textdel Anläggningsnamn Anläggningsnummer Hovhultsverket 1485-1121 Rapporteringsår 2014 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning

Läs mer

Textdel 2017 års miljörapport

Textdel 2017 års miljörapport Textdel 2017 års miljörapport 1. Verksamhetsbeskrivning 5 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning av verksamhetens huvudsakliga påverkan på miljön och människors hälsa.

Läs mer

DOM meddelad i Vänersborg

DOM meddelad i Vänersborg VÄNERSBORGSTfcNGSRÄTT Milj ödomstolen DOM 2005-06-28 meddelad i Vänersborg Mål nr Sid l (44) SÖKANDE Renova AB, 556108-3337 Box 156, 411 25 Göteborg, Ombud: Advokaterna Rudolf Laurin och Matilda Afzelius,

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2014

Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2014 Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2014 Gävle den 27/3 2015 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Föreskrifter om ändring i Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2006:9) om miljörapport; Utkom från trycket den 29 september 2016 beslutade den 22 juni

Läs mer

Miljörapport - Textdel

Miljörapport - Textdel Miljörapport - Textdel Anläggningsnamn Brattås värmeverk Anläggningsnummer 1485-1120 Rapporteringsår 2012 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning

Läs mer

Beräknade värden avseende natt/kväll/dagtid: 38, 42 respektive 43.5 db(a). Villkoret innehålls

Beräknade värden avseende natt/kväll/dagtid: 38, 42 respektive 43.5 db(a). Villkoret innehålls Bilaga 1, villkor Villkor för Hässleholm Miljö AB, Beleverket, Hässleholm 87:10 1. Om inget annat framgår av övriga villkor eller föreskrifter ska verksamheten i huvudsak bedrivas i enlighet med vad bolaget

Läs mer

Bilaga H. SSAB Tunnplåt. Förslag till slutliga villkor. Allmänna villkor

Bilaga H. SSAB Tunnplåt. Förslag till slutliga villkor. Allmänna villkor SSAB Tunnplåt Bilaga H Förslag till slutliga villkor Allmänna villkor 1. Om inte annat framgår av villkoren nedan skall verksamheten inbegripet åtgärder för att minska utsläppen till luft och vatten och

Läs mer

Miljörapport 2015 PC Lastaren, Avesta

Miljörapport 2015 PC Lastaren, Avesta Miljörapport 2015 PC Lastaren, Avesta Miljörapport för PC Lastaren, Avesta 2015 2016-03-16 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 3 1.1 LOKALISERING... 3 1.2 TEKNISK BESKRIVNING AV PRODUKTIONSANLÄGGNINGEN...

Läs mer

NACKA TINGSRÄTT DELDOM M Mark- och miljödomstolen

NACKA TINGSRÄTT DELDOM M Mark- och miljödomstolen 14 Anläggningsdel Panna P1, P2 och P3* Turbin G1, G2 och G3 Produktionskapacitet nollalternativ 330 MW tillfört 84 MW producerad el 210 MW producerad fjärrvärme Panna P4 ** 425 MW tillfört Eo5 Turbin G4

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2012

Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2012 Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2012 Gävle den 27/3 2013 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om

Läs mer

Ekvivalensfaktorer för dibenso-p-dioxiner och dibensofuraner

Ekvivalensfaktorer för dibenso-p-dioxiner och dibensofuraner 151/2013 11 Bilaga 1 Ekvivalensfaktorer för dibenso-p-dioxiner och dibensofuraner Vid bestämningen av totalkoncentrationen i fråga om dioxiner och furaner ska koncentrationerna av följande dibenso-p-dioxiner

Läs mer

Mall för textdelen till miljörapporten

Mall för textdelen till miljörapporten MALL MILJÖRAPPORT 1 (5) Mall för textdelen till miljörapporten Miljörapport för år Förflytta dig i dokumentet med TAB-tangenten Verksamhetsutövare Namn Anläggningens namn Organisationsnummer Länsstyrelsens

Läs mer

Dnr Mbn 2011-7 Yttrande med anledning av remiss - Ansökan om tillstånd till miljöfarligverksamhet, E.ON Värme Sverige AB, Säbyverket

Dnr Mbn 2011-7 Yttrande med anledning av remiss - Ansökan om tillstånd till miljöfarligverksamhet, E.ON Värme Sverige AB, Säbyverket TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) 2012-01-11 Miljö- och bygglovsnämnden Dnr Mbn 2011-7 Yttrande med anledning av remiss - Ansökan om tillstånd till miljöfarligverksamhet, E.ON Värme Sverige AB, Säbyverket Förslag

Läs mer

SKRIVELSE: Förslag till författningsändringar - 40, 43 och 45 förordning (2013:253) om förbränning av avfall

SKRIVELSE: Förslag till författningsändringar - 40, 43 och 45 förordning (2013:253) om förbränning av avfall Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Malmö den 31 augusti 2017 SKRIVELSE: Förslag till författningsändringar - 40, 43 och 45 förordning (2013:253) om förbränning

Läs mer

Miljörapport för Ersbo hetvattencentral år 2012

Miljörapport för Ersbo hetvattencentral år 2012 Miljörapport för Ersbo hetvattencentral år 2012 Lucas Enström Driftchef Ansvarig för godkännande av miljörapport 13-03-26 Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Fortum Värme, Högdalenverket, fastställande av slutliga villkor

Fortum Värme, Högdalenverket, fastställande av slutliga villkor Miljöförvaltningen Plan och Miljö/Företagsenheten Sida 1 (5) 2017-04-27 Handläggare Christina Berglund Telefon: 08-508 28 106 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2017-05-16 p. 30 Fortum Värme, Högdalenverket,

Läs mer

Samrådsunderlag avseende träpulverpanna Sörbyverket

Samrådsunderlag avseende träpulverpanna Sörbyverket Samrådsunderlag avseende träpulverpanna Sörbyverket Ärende Ronneby Miljö & Teknik AB (nedan kallat Miljöteknik) planerar för förändring av den befintliga verksamheten vid Sörbyverket, fastighetsbeteckning

Läs mer

MILJÖRAPPORT 2013 SVENSK BIOGAS, KATRINEHOLM TEXTDEL

MILJÖRAPPORT 2013 SVENSK BIOGAS, KATRINEHOLM TEXTDEL MILJÖRAPPORT 2013 SVENSK BIOGAS, KATRINEHOLM TEXTDEL Miljörapport 2013 Katrineholm 1 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING 1.1 ORGANISATION OCH ANSVARSFÖRDELNING Svensk Biogas i Linköping AB ägs till 100 % av Tekniska

Läs mer

ALTERNATIVA TEKNIKER FÖR FÖRBRÄNNING OCH RÖKGASRENING

ALTERNATIVA TEKNIKER FÖR FÖRBRÄNNING OCH RÖKGASRENING Bilaga A1 ALTERNATIVA TEKNIKER FÖR FÖRBRÄNNING OCH RÖKGASRENING 1. ALTERNATIVA PANNTEKNIKER 1.1 Allmänt om förbränning Förbränning av fasta bränslen sker vanligtvis med pulverbrännare, på rost eller i

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2012

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2012 Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2012 Gävle den 27/3 2013 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2009

Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2009 Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2009 Gävle den 29/3 2009 Underskrift: Conny Malmkvist VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter

Läs mer

Icke-teknisk sammanfattning

Icke-teknisk sammanfattning BILAGA A RAPPORT 7 (116) Icke-teknisk sammanfattning Bakgrund AB Fortum Värme samägt med Stockholms stad (Fortum Värme) avser att hos Miljödomstolen i Stockholm söka tillstånd enligt miljöbalken att ändra

Läs mer

VERKSAMHETSBESKRIVNING...

VERKSAMHETSBESKRIVNING... version INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 4 1.1 LOKALISERING... 4 1.2 TEKNISK BESKRIVNING AV PRODUKTIONSANLÄGGNINGAR... 4 Pannor... 4 Reningsutrustning... 5 Bränsle... 5 1.3 PRODUKTION

Läs mer

1 VERKSAMHETSBESKRIVNING VERKSAMHETENS INRIKTNING OCH LOKALISERING FÖRÄNDRINGAR AV VERKSAMHETEN UNDER ÅRET... 6

1 VERKSAMHETSBESKRIVNING VERKSAMHETENS INRIKTNING OCH LOKALISERING FÖRÄNDRINGAR AV VERKSAMHETEN UNDER ÅRET... 6 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 2 1.1 VERKSAMHETENS INRIKTNING OCH LOKALISERING... 2 1.2 FÖRÄNDRINGAR AV VERKSAMHETEN UNDER ÅRET... 6 2 VERKSAMHETENS MILJÖPÅVERKAN... 7 2.1 UTSLÄPP TILL

Läs mer

Sökande: AB Fortum Värme samägt med Stockholms stad, Stockholm

Sökande: AB Fortum Värme samägt med Stockholms stad, Stockholm Till Nacka tingsrätt Mark- och miljödomstolen NACKA TINGSRÄTT Avdelning 4 INKOM: 2017-03-01 MÅLNR: M 1442-07 AKTBIL: 218 PRÖVOTIDSREDOVISNING Sökande: AB Fortum Värme samägt med Stockholms stad, 556016-9095

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2009

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2009 Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2009 Gävle den 29/3 2009 Underskrift: Conny Malmkvist VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2014

Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2014 Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2014 Gävle den 27/3 2015 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Norrsundet biobränslepanna

Norrsundet biobränslepanna Årsrapport Miljö 2016 Norrsundet biobränslepanna Datum 27/3 2017 Underskrift: Roger Belin, Vd, Bionär Närvärme AB 1. Grunddel Uppgifter om anläggningen Anläggningens namn: Norrsundet biobränsleanläggning

Läs mer

Växjö Energi AB. Förändrad verksamhet vid Sandviksverket i Växjö. Ny biobränsleeldad kraftvärmepanna

Växjö Energi AB. Förändrad verksamhet vid Sandviksverket i Växjö. Ny biobränsleeldad kraftvärmepanna Utfärdare Grontmij AB Datum Beskrivning 2010-08-17 Samrådsunderlag Växjö Energi AB Förändrad verksamhet vid Sandviksverket i Växjö Ny biobränsleeldad kraftvärmepanna UNDERLAG FÖR SAMRÅD 7 SEPTEMBER 2010

Läs mer

2000L0076 SV

2000L0076 SV 2000L0076 SV 11.12.2008 001.001 21 BILAGA I Ekvivalensfaktorer för dibenso-p-dioxiner och dibensofuraner Vid bestämningen av totalkoncentrationen (TE) av dioxiner och furaner skall koncentrationerna av

Läs mer

Sammanfattning Sisjöns panncentral

Sammanfattning Sisjöns panncentral Sammanfattning Sisjöns panncentral I den här miljörapporten beskrivs verksamheten i Sisjöns panncentral under år 2014. En sammanfattning över drift- och emissionsdata visas i tabellerna nedan. Drifttid:

Läs mer

Högdalenverket. Stockholm Exergi, miljörapport 2018

Högdalenverket. Stockholm Exergi, miljörapport 2018 Högdalenverket Stockholm Exergi, miljörapport 2018 Stockholm Exergi 020-31 31 51 kundservice@stockholmexergi.se stockholmexergi.se Mars 2019, version 1.0 Innehåll 1. Verksamhetsbeskrivning... 2 Verksamhetens

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2014

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2014 Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2014 Gävle den 27/3 2015 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

1 (50) Mål nr M 114-02. DELDOM 2004-02-26 meddelad i Östersund. ÖSTERSUNDS TINGSRÄTT Miljödomstolen

1 (50) Mål nr M 114-02. DELDOM 2004-02-26 meddelad i Östersund. ÖSTERSUNDS TINGSRÄTT Miljödomstolen meddelad i Östersund 1 (50) SÖKANDE Sundsvall Energi Aktiebolag, 556478-6647, Box 823, 851 23 SUNDSVALL Ombud: advokaten Per Molander och jur. kand. Mikael Hägglöf, Mannheimer Swartling Advokatbyrå AB,

Läs mer

Sammanfattning Björndammens panncentral

Sammanfattning Björndammens panncentral Sammanfattning Björndammens panncentral I den här rapporten beskrivs verksamheten på Björndammens panncentral under år 2014. En sammanfattning över drift- och emissionsdata visas i tabellerna nedan. Drifttid:

Läs mer

Miljörapport för Carlsborg hetvattencentral år 2014

Miljörapport för Carlsborg hetvattencentral år 2014 Miljörapport för Carlsborg hetvattencentral år 2014 Lucas Enström Driftchef Ansvarig för godkännande av miljörapport 15-04-10 Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

FINSPÅNGS TEKNISKA VERK MILJÖBOKSLUT

FINSPÅNGS TEKNISKA VERK MILJÖBOKSLUT FINSPÅNGS TEKNISKA VERK 2014 MILJÖBOKSLUT Finspångs Tekniska Verk bedriver flera tillståndspliktiga och anmälningspliktiga verksamheter enligt Miljöbalken, kapitel 9 och 11. Inom verksamheterna producerar

Läs mer

VILLKOR FÖR UTSLÄPP TILL DAGVATTEN VID HÖGDALENVERKET- NU PRÖVOTIDSREDOVISNING

VILLKOR FÖR UTSLÄPP TILL DAGVATTEN VID HÖGDALENVERKET- NU PRÖVOTIDSREDOVISNING SHMF101 v 1.0 2007-03-19, \\web02\inetpub\insyn.stockholm.se\work\miljo\2008-05-22\dagordning\tjänsteutlåtande\22 Villkor för utsläpp till dagvatten vid Högdalsverken.doc MILJÖFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE

Läs mer

Miljörapport för Ersbo hetvattencentral år 2014

Miljörapport för Ersbo hetvattencentral år 2014 Miljörapport för Ersbo hetvattencentral år 2014 Lucas Enström Driftchef Ansvarig för godkännande av miljörapport 15-04-10 Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Pannor Två stycken oljepannor på vardera 10 MW samt 2st pelletspannor på vardera 3MW.

Pannor Två stycken oljepannor på vardera 10 MW samt 2st pelletspannor på vardera 3MW. version 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning av verksamhetens huvudsakliga påverkan på miljön och människors hälsa. De förändringar som

Läs mer

MILJÖRAPPORT 2015 (1/1-31/10) PRODUKTION BIOGAS, KATRINEHOLM TEXTDEL

MILJÖRAPPORT 2015 (1/1-31/10) PRODUKTION BIOGAS, KATRINEHOLM TEXTDEL MILJÖRAPPORT 2015 (1/1-31/10) PRODUKTION BIOGAS, KATRINEHOLM TEXTDEL Miljörapport 2015 Katrineholm 1 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING 1.1 ORGANISATION OCH ANSVARSFÖRDELNING Biogasproduktionen var organiserad under

Läs mer

MILJÖRAPPORT 2016 PRODUKTION BIOGAS, NORRKÖPING TEXTDEL

MILJÖRAPPORT 2016 PRODUKTION BIOGAS, NORRKÖPING TEXTDEL MILJÖRAPPORT 2016 PRODUKTION BIOGAS, NORRKÖPING TEXTDEL Miljörapport 2016 1 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING 1.1 ORGANISATION OCH ANSVARSFÖRDELNING Biogasproduktionen är organiserad under AO Biogas inom Tekniska

Läs mer

Textdel 2017 års miljörapport

Textdel 2017 års miljörapport Textdel 2017 års miljörapport Anläggningsnamn Fastighetsbeteckning Aröd Aröd 2:23 Tillståndspliktiga verksamheter och verksamheter som förelagts att ansöka om tillstånd 1. Verksamhetsbeskrivning 5 1. Kortfattad

Läs mer

HUVUDFÖR- HANDLING VATTENFALL BOLÄNDERNA

HUVUDFÖR- HANDLING VATTENFALL BOLÄNDERNA HUVUDFÖR- HANDLING VATTENFALL BOLÄNDERNA Uppsala 17-18 januari 2018 Anders Törngren Ingrid Backudd Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2018-01-17 1 Naturvårdsverkets roll Naturvårdsverket

Läs mer

PC Kotorget, Hudiksvall

PC Kotorget, Hudiksvall PC Kotorget, Hudiksvall Tillståndspliktiga verksamheter och verksamheter som förelagts att ansöka om tillstånd 1. Verksamhetsbeskrivning 5 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig

Läs mer

Ansökan om fortsatt och ändrad verksamhet vid Hässelbyverket

Ansökan om fortsatt och ändrad verksamhet vid Hässelbyverket MILJÖFÖRVALTNINGEN Handläggare: Marianne Kängström Telefon: 08-508 28 870 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden SID 1 (9) 2010-11-23 MHN 2010-12-07 P33 Ansökan om fortsatt och ändrad verksamhet vid Hässelbyverket

Läs mer

Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2014.

Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2014. Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2014. Textdel 2014 års miljörapport Hetvattencentralen Hallstahammar ADMINISTRATIVA UPPGIFTER UPPGIFTER OM ANLÄGGNINGEN Anläggningens (platsens) namn: Hetvattencentralen

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Bergby Biobränslepanna år 2009

Årsrapport-Miljö för Bergby Biobränslepanna år 2009 Årsrapport-Miljö för Bergby Biobränslepanna år 2009 Gävle den 29/3 2009 Underskrift: Conny Malmkvist VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om

Läs mer

Miljörapport - Textdel

Miljörapport - Textdel Miljörapport - Textdel Anläggningsnamn Fastighetsbeteckning Aröd Aröd 2:23 Rapporteringsår 2013 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning av

Läs mer

FAKTA OM AVFALLSIMPORT. Miljö och importen från Italien. Fakta om avfallsimport 1 (5) 2012-04-17

FAKTA OM AVFALLSIMPORT. Miljö och importen från Italien. Fakta om avfallsimport 1 (5) 2012-04-17 1 (5) FAKTA OM AVFALLSIMPORT Fortum genomför test med import av en mindre mängd avfall från Italien. Det handlar om drygt 3000 ton sorterat avfall som omvandlas till el och värme i Högdalenverket. Import

Läs mer

Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2013.

Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2013. Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2013. TEXTDEL MILJÖRAPPORT FÖR HETVATTENCENTRALEN HALLSTAHAMMAR 2013 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER UPPGIFTER OM ANLÄGGNINGEN Anläggningens (platsens) namn: Hetvattencentralen

Läs mer

Denna rapport får endast återges i sin helhet, om inte utfärdat laboratorium i förväg skriftligt godkänt annat.

Denna rapport får endast återges i sin helhet, om inte utfärdat laboratorium i förväg skriftligt godkänt annat. RAPPORT utfärdat av ackrediterat laboratorium REPORT issued by an Accredited Laboratory DGE Mark och Miljö RAPPORT Periodisk mätning 1 vid Hovhultsverket 2013 Uddevalla Kraft AB, Uddevalla 2013-04-12 Rapport

Läs mer

Sammanfattning Backa containerpannor och Provisoriska Uppställningsplatser (PUP)

Sammanfattning Backa containerpannor och Provisoriska Uppställningsplatser (PUP) Sammanfattning Backa containerpannor och Provisoriska Uppställningsplatser (PUP) I den här rapporten beskrivs verksamheten under 2014 för Göteborg Energis containerpannor som är placerade i Backa. Rapporten

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter om avfallsförbränning; NFS 2002:28 Konsoliderad beslutade den 11 december 2002. - - - Ändringar införda enligt (NFS 2010:3).

Läs mer

Miljörapport för Ersbo hetvattencentral år 2013

Miljörapport för Ersbo hetvattencentral år 2013 Miljörapport för Ersbo hetvattencentral år 2013 Lucas Enström Driftchef Ansvarig för godkännande av miljörapport 14-03-19 Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Miljörapport 2014 Säffle Fjärrvärme AB

Miljörapport 2014 Säffle Fjärrvärme AB Miljörapport 2014 Säffle Fjärrvärme AB Säffle Fjärrvärme AB. Textdel 2014 års miljörapport 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning av verksamhetens

Läs mer

Textdel 2016 års miljörapport

Textdel 2016 års miljörapport Textdel 2016 års miljörapport Anläggningsnamn Fastighetsbeteckning Aröd Aröd 2:23 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning av verksamhetens

Läs mer

DOM 2012-10-25 Stockholm

DOM 2012-10-25 Stockholm SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060202 DOM 2012-10-25 Stockholm Mål nr M 10039-11 Sid 1 (28) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, deldom 2011-11-18 i mål nr

Läs mer

Bränsleväxling vid Jordbro värmeverk Huvudförhandling med Nacka Tingsrätt Jordbro, 2008-06-05

Bränsleväxling vid Jordbro värmeverk Huvudförhandling med Nacka Tingsrätt Jordbro, 2008-06-05 Bränsleväxling vid Jordbro värmeverk Huvudförhandling med Nacka Tingsrätt Jordbro, 2008-06-05 Lokalisering Industrispår 25/06/2008 2 Avstånd till närmaste bostad Ungefärlig placering av ny skorsten 25/06/2008

Läs mer

Avfallsförbränning. Ett bränsle som ger fjärrvärme, fjärrkyla, ånga och el. Vattenfall Värme Uppsala

Avfallsförbränning. Ett bränsle som ger fjärrvärme, fjärrkyla, ånga och el. Vattenfall Värme Uppsala Avfallsförbränning Ett bränsle som ger fjärrvärme, fjärrkyla, ånga och el. Vattenfall Värme Uppsala Vattenfall Värme Uppsala Vattenfall Värme Uppsala är ett av Sveriges största fjärrvärmebolag. Våra huvudprodukter

Läs mer

Foto: Marika Sjödin FINSPÅNGS TEKNISKA VERK 2015 MILJÖBOKSLUT

Foto: Marika Sjödin FINSPÅNGS TEKNISKA VERK 2015 MILJÖBOKSLUT Foto: Marika Sjödin FINSPÅNGS TEKNISKA VERK 2015 MILJÖBOKSLUT Finspångs Tekniska Verk bedriver flera tillståndspliktiga och anmälningspliktiga verksamheter enligt Miljöbalken, kapitel 9 och 11. Inom verksamheterna

Läs mer

Miljörapport 2014. PC Öster KATRINEHOLM

Miljörapport 2014. PC Öster KATRINEHOLM Miljörapport 2014 PC Öster KATRINEHOLM INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 GRUNDDEL 2 1.1 ALLMÄNNA UPPGIFTER 2 2 TEXTDEL 3 2.1 ORGANISATIONENS UPPBYGGNAD 3 2.2 LOKALISERING 3 2.3 BESKRIVNING AV DRIFT OCH PRODUKTIONSANLÄGGNINGAR

Läs mer

Vänge biobränslepanna

Vänge biobränslepanna Årsrapport Miljö 2016 Vänge biobränslepanna Datum 27/3 2017 Underskrift: Roger Belin, Vd, Bionär Närvärme AB 1. Grunddel Uppgifter om anläggningen Anläggningens namn: Vänge biobränsleanläggning Fastighetsbeteckning:

Läs mer

Miljörapport 2014 Säffle Fjärrvärme AB

Miljörapport 2014 Säffle Fjärrvärme AB Miljörapport 2014 Säffle Fjärrvärme AB Säffle Fjärrvärme AB. Textdel 2014 års miljörapport 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning av verksamhetens

Läs mer

Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet - Vilsta 3:31

Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet - Vilsta 3:31 Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum 1 (5) YTTRANDE Jana Lervik 016-710 12 49 Miljö- och räddningstjänstnämnden Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Söderfors biobränslepanna år 2015

Årsrapport-Miljö för Söderfors biobränslepanna år 2015 Årsrapport-Miljö för Söderfors biobränslepanna år 2015 Gävle den 21/3 2016 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

KRAFTVÄRMEVERKET TORSVIK

KRAFTVÄRMEVERKET TORSVIK PRODUKTION INHOUSE TRYCK ARK-TRYCKAREN 20150408 KRAFTVÄRMEVERKET TORSVIK El och värmeproduktion för ett hållbart Jönköping. VÅRT KRAFTVÄRMEVERK Hösten 2014 stod vårt nybyggda biobränsleeldade kraftvärmeverk

Läs mer

Olja 11% Avfall 49% Biobänsle 40%

Olja 11% Avfall 49% Biobänsle 40% FINSPÅNGS TEKNISKA VERK 212 MILJÖBOKSLUT Finspångs Tekniska Verk Norrköpingsvägen 32 612 8 Finspång 122-851 8 www.finspangstekniskaverk.se Finspångs Tekniska Verk bedriver flera tillståndspliktiga och

Läs mer

Miljörapport halvår 2015 Stora Enso Skoghall AB 2015-09-15

Miljörapport halvår 2015 Stora Enso Skoghall AB 2015-09-15 Miljörapport halvår 2015 Stora Enso Skoghall AB 2015-09-15 1 Utsläppssammanfattning I nedanstående tabell visas en sammanfattning av utsläpp till vatten och luft och mängd deponerat på bolagets industrideponi

Läs mer

Påverkan på omgivningen

Påverkan på omgivningen Påverkan på omgivningen Utsläpp till luft från förbränning, arbetsmaskiner, transporter Miljökonsekvenser för Kraftvärmeverk i Örtofta Utsläpp till vatten från bränslelager, process Ljud, lukt, ljus Peter

Läs mer

Bilaga till mejl den 18 december 2015 med information om kommande ändringar i miljörapportföreskrift och SMP

Bilaga till mejl den 18 december 2015 med information om kommande ändringar i miljörapportföreskrift och SMP 1(7) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y BILAGA 2015-12-18 Verksamhetsutövare som driver en anläggning som omfattas av förordning (2013:253) om förbränning av avfall Bilaga

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Vänge biobränslepanna år 2009

Årsrapport-Miljö för Vänge biobränslepanna år 2009 Årsrapport-Miljö för Vänge biobränslepanna år 2009 Gävle den 29/3 2009 Underskrift: Conny Malmkvist VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Miljörapport. Hetvattencentralen HVG Västerås 2012.

Miljörapport. Hetvattencentralen HVG Västerås 2012. Miljörapport. Hetvattencentralen HVG Västerås 2012. TEXTDEL MILJÖRAPPORT FÖR HVG- STATIONEN I VÄSTERÅS 2012 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER UPPGIFTER OM ANLÄGGNINGEN Anläggningens (platsens) namn: HVG- stationen

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8)

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8) Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8) Sökande Verksamhetens namn Organisationsnummer Besöksadress Fastighetsbeteckning (där verksamheten bedrivs) Utdelningsadress Faktureringsadress Kontaktperson Telefon

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter om avfallsförbränning; NFS 2002:28 Utkom från trycket den 9 januari 2003 beslutade den 11 december 2002. Med stöd av

Läs mer

Bodens Energi AB Samrådsunderlag för fortsatt och förändrad verksamhet vid värmeverket i Boden

Bodens Energi AB Samrådsunderlag för fortsatt och förändrad verksamhet vid värmeverket i Boden 1 Bodens Energi AB Samrådsunderlag för fortsatt och förändrad verksamhet vid värmeverket i Boden 6 april 2015 2 Innehåll 1 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER... 3 2 BAKGRUND... 3 3 VERKSAMHETEN... 4 3.1 Nuvarande

Läs mer

Riktvärden och riktlinjer för hantering av spillvatten i bergtunnlar

Riktvärden och riktlinjer för hantering av spillvatten i bergtunnlar Riktvärden och riktlinjer för hantering av spillvatten i bergtunnlar Blomgren Hannah ÅF Infrastructure 2017-09-21 TK_ Bergtunnlar_hantering av spillvatten_20170921 Sida 1 (6) Inledning/Bakgrund Följande

Läs mer

MILJÖRAPPORT för år: 2004. Besöksadress: Magasinsgatan 29 Fastighetsbeteckning: kv Skogen 55 (Storvik 15:39)

MILJÖRAPPORT för år: 2004. Besöksadress: Magasinsgatan 29 Fastighetsbeteckning: kv Skogen 55 (Storvik 15:39) MILJÖRAPPORT för år: 2004 Grunddel UPPGIFTER OM ANLÄGGNINGEN Anläggningens nummer: 2181-155 Anläggningens namn: SEAB's pannanläggning Storvik Anläggningsort: Storvik Besöksadress: Magasinsgatan 29 Fastighetsbeteckning:

Läs mer

Miljörapport Hetvattencentralen i Hallstahammar (HVC)

Miljörapport Hetvattencentralen i Hallstahammar (HVC) Miljörapport 2011 Hetvattencentralen i Hallstahammar (HVC) TEXTDEL MILJÖRAPPORT FÖR HETVATTENCENTRALEN HALLSTAHAMMAR 2011 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER UPPGIFTER OM ANLÄGGNINGEN Anläggningens (platsens) namn:

Läs mer

Söderfors biobränslepanna

Söderfors biobränslepanna Årsrapport Miljö 2016 Söderfors biobränslepanna Datum 27/3 2017 Underskrift: Roger Belin, Vd, Bionär Närvärme AB 1. Grunddel Uppgifter om anläggningen Anläggningens namn: Söderfors biobränsleanläggning

Läs mer

Textdel 2017 års miljörapport

Textdel 2017 års miljörapport Textdel 2017 års miljörapport Anläggningsnamn Fastighetsbeteckning Långedal Munkedal Foss 5:2 1. Verksamhetsbeskrivning 5 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning av verksamhetens

Läs mer

Hedesunda biobränslepanna

Hedesunda biobränslepanna Årsrapport Miljö 2016 Hedesunda biobränslepanna Datum 27/3 2017 Underskrift: Roger Belin, Vd, Bionär Närvärme AB 1. Grunddel Uppgifter om anläggningen Anläggningens namn: Hedesunda biobränsleanläggning

Läs mer

Utöver de krav som foljer av forordningar och foreskrifter skall for tillståndet gälla foljande villkor.

Utöver de krav som foljer av forordningar och foreskrifter skall for tillståndet gälla foljande villkor. VÄXJÖ TINGSRÄTT Miljödomstolen DELDOM 2007-01-11 Mål nr M 3340-05 4 Villkor Utöver de krav som foljer av forordningar och foreskrifter skall for tillståndet gälla foljande villkor. 1. Verksamheten - inbegripet

Läs mer

DOM 2013-09-03 meddelad i Växjö

DOM 2013-09-03 meddelad i Växjö 1 VÄXJÖ TINGSRÄTT DOM 2013-09-03 meddelad i Växjö Mål nr M 3888-12 SÖKANDE Tekniska Verken i Linköping AB, 556004-9727 Box 1500 581 15 Linköping Ombud: Advokat Mats Björk Alrutz' Advokatbyrå AB Box 7493

Läs mer

Miljörapport Beleverket 2016

Miljörapport Beleverket 2016 Handläggare Cecilia Braatz Datum 2017-03-20 Dnr 2017-40 Miljörapport Beleverket 2016 Adress Telefon E-post Organisationsnr Hässleholm Miljö AB 0451-26 82 00 hassleholmmiljo@hassleholm.se 55 65 55-0349

Läs mer