Nationellt kunskapsstöd för god palliativ vård i livets slutskede

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nationellt kunskapsstöd för god palliativ vård i livets slutskede"

Transkript

1 Enheten för utredning och analys Karin Lundberg Cristina Jönsson Anders Hallberg 1 (10) Nationellt kunskapsstöd för god palliativ vård i livets slutskede Inledning Socialstyrelsen har tagit fram ett kunskapsstöd med nationella riktlinjer för palliativ vård. Syftet med kunskapsstödet är att stödja vårdgivarna att utveckla den palliativa vården i livets slutskede, så att den blir likvärdig och omfattar alla, oavsett ålder och diagnos. En god palliativ vård utgår från de fyra hörnstenarna symtomlindring, multiprofessionellt samarbete, kommunikation och relation samt stöd till närstående. För att underlätta planering, ansvarsfördelning och samordning av den palliativa vården behöver landstingens och kommunernas hälso- och sjukvård samt kommunernas socialtjänst arbeta tillsammans utifrån en gemensam syn på processen. En arbetsgrupp bestående av företrädare för landstingets hälso- och sjukvård samt kommunernas hemsjukvård har tillsammans gjort en s.k. gapanalys utifrån de bedömningar och rekommendationer som kunskapsstödet innehåller. Gap-analysen ligger till grund för en konsekvensbeskrivning samt förslag till åtgärder. Gapanalysen i sin helhet återfinns som bilaga sist i detta dokument. Konsekvensbeskrivning och förslag till åtgärder Organisering Nationella kunskapsstödet för palliativ vård i livets slutskede omfattar hälso- och sjukvården inom såväl landstinget som kommunerna. En ändamålsenlig organisering som inkluderar alla huvudmännen är därför en förutsättning för gemensamt arbete inom området palliativ vård. Konsekvensbeskrivning: Ett palliativt råd för samverkan mellan landsting och kommuner inom palliativ vård måste formeras. Utgångspunkten för rådets uppdrag bör vara det förslag som tagits fram av RCC Uppsala Örebro. Rådet ska ha ett tydligt mandat att ge konkreta förslag på flera av rekommendationerna i det nationella kunskapsstödet för palliativ vård. Palliativa rådet måste ha de resurser som behövs för att kunna arbeta vidare i arbetsgrupper med olika åtgärdsförslag.

2 LANDSTINGET I VÄRMLAND (10) Åtgärd: En strategigrupp för palliativ vård har gjort en inventering av befintliga resurser inom slutenvård och kommuner samt framtida behov. Inventeringen har överlämnats till LD Gunilla Andersson. Samverkan För att förverkliga intentionerna i det nya kunskapsstödet om en palliativ vård av god kvalitet till alla berörda - oavsett diagnos, ålder, vårdnivå eller geografisk tillhörighet måste samverkan utvecklas mellan landstinget och länets kommuner. Konsekvensbeskrivning: Samarbetet mellan landstinget och länets kommuner inom den palliativa vården måste stärkas genom att formella överenskommelser ingås. Gemensamma arbetssätt måste utvecklas, framför allt för att effektivisera sammanhållen vårdplanering kommun-landsting. Även vårdinsatser kan vara gemensamma. Åtgärdsförslag: I det nya palliativa rådets uppdrag bör ingå att ta fram förslag på överenskommelser landsting-kommuner avseende gemensamma arbetssätt inom den palliativa vården. Palliativ vård omfattar alla diagnoser Palliativ vård i livets slutskede innefattar alla diagnoser och alla åldersgrupper, även om behoven av insatser kan se olika ut. Förutom cancersjukdomar så är behovet av palliativ vård stort för sjukdomar som hjärtsvikt, kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL), terminal njursvikt, terminal leverinsufficiens, aids, neurologiska sjukdomar som multipel skleros (MS), amyotrofisk lateral skleros (ALS) och Parkinsons sjukdom. Konsekvensbeskrivning: Flera av de aktuella diagnosgrupperna har behov av både sjukdomsspecifika och palliativa insatser. En genomgång av de aktuella diagnoserna med beskrivning av de specifika behoven av palliativa insatser behöver därför göras. En omfördelning av befintliga resurser för att täcka behoven inom samtliga diagnosgrupper kan bli aktuell. Åtgärdsförslag: Palliativa rådet bör få i uppdrag att göra en översyn av resursbehovet av palliativa insatser inom de olika diagnosgrupperna. Utbildning och handledning Det nya kunskapsstödet innehåller mycket omfattande krav på utbildning, fortbildning och handledning för all personal som vårdar patienter i palliativt skede. Kraven gäller anställda inom både kommuner och landsting. Konsekvensbeskrivning: En plan måste tas fram för hur fortbildning och handledning ska kunna erbjudas alla som arbetar med allmän och specialiserad palliativ vård, oavsett diagnos och utifrån kommunernas och landstingens förutsättningar och behov.

3 LANDSTINGET I VÄRMLAND (10) Samverkan inom Uppsala-Örebroregionen samt med Karlstads universitet är en förutsättning för att klara av detta krav. Åtgärdsförslag: Uppdraget att ta fram en plan för fortbildning och handledning bör ingå i det nya palliativa rådets uppdrag. I planeringen ska samverkan ske med Uppsala-Örebro-regionens utbildningsråd och Regionalt Cancercentrums vårdprogramgrupp för palliativ vård. Ett samarbete med Karlstads universitet behövs för att säkra att palliativ vård ingår i relevanta grundutbildningar och att fortbildning i palliativ vård planeras efter kommunernas och landstingets behov. Palliativ vård för barn i livets slutskede I kunskapsunderlaget framhålls betydelsen av att barn som får palliativ vård vårdas utifrån den person de är och de behov de har. Palliativ vård av barn har särdrag som skiljer den från palliativ vård av vuxna. Detta ställer krav på särskild kompentens hos den personal som vårdar barn i palliativt skede och på samverkan mellan kommuner-landsting kring vården av dessa barn. Konsekvensbeskrivning Landstingets resurser för palliativ vård avseende barn < 7 år behöver samordnas (Barn- och ungdomsmedicin, Smärtcentrum, Palliativa konsultteamen) Särskilda överenskommelser mellan landsting och kommuner avseende samverkan kring palliativ vård av barn måste tas fram. Åtgärd: En arbetsgrupp har bildats (Strategigrupp för palliativa barn och barn med särskilda behov i hemmet). Gruppen arbetar med processkartläggning av nuläget för att i nästa steg kunna ta fram överenskommelser mellan olika vårdgivare kring samverkan och resurser. Utformning av en god vårdmiljö för palliativ vård Vårdmiljöns utformning har stor betydelse för hur patient och närstående upplever vården och omsorgen. En god och stödjande vårdmiljö kan främja patientens välbefinnande och livskvalitet och omfattar både den fysiska och den psykosociala miljön. Vårdmiljön bör vara utformad så att den stöder patientens integritet, resurser och behov samt vara individuellt anpassad. Vårdmiljökraven omfattar både kommuner och landsting. Barnperspektivet ska särskilt beaktas vid utformning av vårdmiljön, även de gånger då barn är närstående. Konsekvensbeskrivning: Vårdmiljön för palliativ vård idag är sällan utformad så att den uppfyller de ovan nämnda kraven.

4 LANDSTINGET I VÄRMLAND (10) Åtgärdsförslag: I det nya palliativa rådets uppdrag bör ingå att ta fram förslag på standard för ändamålsenlig palliativ vårdmiljö för vuxna och barn. Vårdprogram och vårdrutiner Inom landstinget i Värmland ska vi använda oss av det nya nationella vårdprogrammet för god palliativ vård. Det kommer att revideras under år Konsekvensbeskrivning: Det nationella vårdprogrammet behöver förtydligas med lokala vårdrutiner och riktlinjer för palliativ vård. Åtgärdsförslag: I palliativa rådets uppdrag bör ingå att ansvara för lokala anpassningar av det nationella vårdprogrammet för palliativ vård. Vårddokumentation Idag saknas vissa sökord för centrala begrepp och rutiner som stödjer en enhetlig dokumentation av palliativ vård. Termer och definitioner inom palliativ vård används inte på ett konsekvent sätt. Det saknas också samordning kring vårdplaner och dokumentation. Konsekvensbeskrivning: Ett osystematiskt användande av termer och definitioner gör det svårt att finna och dela information om patienterna, både inom landstinget och mellan olika huvudmän. Patienterna riskerar att få sämre vård då personal inte har alla uppgifter. Åtgärdsförslag: Det pågående arbetet inom landsting och kommuner med att skapa strukturer för en effektiv, sammanhållen informationsöverföring måste även omfatta palliativ vård. Palliativa rådet bör dessutom få i uppdrag att implementera en standardiserad vårdplan för döende patienter. Kvalitetsuppföljning Uppföljning av samtliga avlidna patienter sker genom registrering i Svenska Palliativregistret (nationellt kvalitetsregister). Socialstyrelsen har tagit fram nio nationella indikatorer för god palliativ vård. Sex av indikatorerna är möjliga att mäta med hjälp av befintliga datakällor framför allt från Svenska palliativregistret.

5 LANDSTINGET I VÄRMLAND (10) Bilaga: Gap-analys I det följande beskrivs alla gap som arbetsgruppen identifierat. Vissa gap och konsekvenser som inte berör ledning och styrning kommer att hanteras inom ramen för kommande arbeten med vårdprogram och vårdrutiner. Socialstyrelsens bedömningar Det är viktigt att hälso-och sjukvården och socialtjänsten: utformar den palliativa vården utifrån WHO-s definition och de fyra hörnstenarna: symtomlindring, multiprofessionellt samarbete, kommunikation och stöd till närstående. Gap: Organisation motsvarande ovanstående finns idag för patienter med cancerdiagnos inskrivna på palliativ enhet. Gap finns för patienter med övriga diagnoser. Konsekvens: Organisering, handledning och utbildning behövs i vården av patienter med övriga diagnoser. Betydande resursförstärkning behövs gällande KOL, hjärtsvikt, terminal njursvikt, terminal leverinsufficiens, aids och ett antal neurologiska sjukdomar som MS, ALS och Parkinsons sjukdom. Detsamma gäller palliativ vård för barn och ungdomar. har gemensam syn på processen för en god palliativ vård och omsorg Gap: Det är nödvändigt med gemensam syn över huvudmannagränser men det är osäkert om vi har det inom länet. I processen finns olika faser som det behövs tydlighet kring. Den sena palliativa fasen kan vara allt från några dagar till månader. Processen är tydligast inom cancervården. Inom andra diagnoser är processen inte definierad. Vi har allmän palliativ vård och specialiserad palliativ vård både inom öppen- och slutenvård för patienter med cancerdiagnos. Saknas specialiserad palliativ vård för patienter med övriga diagnoser. Saknas överenskommelser mellan kommun och landsting och mellan verksamheter. Konsekvens: Behöver ingå i utbildning och handledning. Ökat samarbete behövs med formella överenskommelser. använder gemensamma termer och definitioner om palliativ vård i livets slutskede konsekvent och systematiskt. Gap: Det finns inte rutiner som stödjer en enhetlig dokumentation av palliativ vård. Det saknas viss kunskap om sökord för centrala begrepp såsom brytpunktssamtal som skulle underlätta informationsinhämtning. Saknas samordning kring vårdplaner och dokumentation. Konsekvens: Det är idag svårt att finna väsentlig information i journalen och det försvårar delning av information över huvudmannagränsen. Pati-

6 LANDSTINGET I VÄRMLAND (10) enterna riskerar att få sämre vård då personal inte har alla uppgifter. Behöver ingå i utbildning. Möjligheter med Nationell patientöversikt (NPÖ)? Dokumentationsmallar har tagits fram i Arvika utifrån Vårdplan för döende (Liverpool care pathway, (LCP)) den palliativa vården omfattar alla sjukdomar i livets slutskede och integreras i vård av kroniska sjukdomar Gap: Onkologiklinikens palliativa uppdrag omfattar endast patienter med cancerdiagnos. Motsvarande uppdrag och organisation saknas för patienter med övriga diagnoser. Idag finns ingen utbyggd teamsjukvård för övriga diagnosgrupper Palliativa rådets uppdrag som innefattar samverkan mellan kommun o landsting och utgör en kunskapsbas avser idag endast patienter med cancerdiagnoser. Förberedande arbete pågår och konstituering sker under oktober. Uppdraget, som kommer att omfatta alla diagnoser, kommer att lämnas av HS-chefen. Konsekvens: Det behövs samverkan mellan sjukvården och kommunerna för patienter i palliativ fas. Väl genomförda vårdplaneringar behövs för att identifiera behov av palliativ vård. Flera av de aktuella diagnosgrupperna har behov av både specifika medicinska insatser och palliativa insatser. Genomgång av aktuella diagnoser krävs. Omfördelning krävs av resurser för att täcka behov inom övriga diagnosgrupper. Ger en individuellt anpassad vård och omsorg till den svårt sjuke personen. Gap: Väl genomförda vårdplaneringar för palliativ vård saknas idag för övriga diagnoser. Saknas struktur och organisering. Konsekvens: Innebär att patienter inte vårdas i hemmet i den utsträckning de skulle kunna. Kräver samordnad individuell plan. Innebär att det krävs kompetens inom både allmän och specialiserad palliativ vård i både öppen- och slutenvård. den palliativ vården av barn anpassas till de behov de har Gap: För barn och ungdomar, noll till arton år, saknas struktur och organisation för palliativ vård i hemmet. Inskrivning i palliativa teamet erbjuds inte till barn. Konsekvens: Landstinget har fortfarande ansvaret för barn under sju år. Befintliga resurser behöver samordnas.

7 LANDSTINGET I VÄRMLAND (10) skapar en stödjande vårdmiljö som omfattar både den fysiska och den psykosociala miljön Gap: Den vårdmiljö som används för palliativ vård stödjer inte alltid patientens integritet, individuella resurser och behov. Det saknas t.ex. enkelrum och samtalsrum. Otillräcklig och ojämn tillgång till palliativa vårdplatser över länet. Konsekvens: Avsaknad av enkelrum ger sämre förutsättningar att anpassa vårdmiljön. Ojämlik vård över länet. Risk för att patienten inte kan välja vårdform. Risk för att patienterna flyttas mellan vårdnivåer och vårdplatser. tar ställning till hur ett stöd till närstående bör utformas Gap: Det saknas till stora delar inom landstingets verksamheter. Alla kommuner har anhörigstöd och några har anhörigcenter. Saknas stöd till barn som närstående inom alla diagnoser. Konsekvens: Alla närstående får inte erbjudande om anhörigstöd. arbetar för att samarbete i multiprofessionella team ingår i den palliativa vården Gap: Det finns multiprofessionella team under kontorstid för patienter med cancerdiagnos och för patienter med ALS. Saknas helt för övriga diagnoser. Konsekvens: Inte likvärdig palliativ vård

8 LANDSTINGET I VÄRMLAND (10) Socialstyrelsens centrala rekommendationer för specifika åtgärder Hälso- och sjukvården och socialtjänsten bör: erbjuda fortbildning i palliativ vård av samtlig personal inom vård och omsorg i syfte att lindra symtom och främja livskvalitet hos patienter i livets slutskede (prioritet 3) erbjuda handledning i palliativ vård till personal inom vård och omsorg i syfte att lindra symtom och främja livskvalitet hos patienter i livets slutskede. (prioritet 3) Gap: Saknas resurser och organisation för att utbilda och handleda samtlig personal som arbetar med palliativ vård för alla diagnoser. Saknas psykologer och utbildade handledare för handledning Konsekvens: Samtlig personal som arbetar med palliativ vård kan idag inte erbjudas utbildning eller handledning. Utbildningsbehovet behöver uppskattas och beskrivas. Målgrupper behöver identifieras och utbildningens omfattning behöver värderas. Regionalt samarbete behöver utvecklas liksom samverkan mellan landsting, kommun och universitet. kontinuerligt genomföra samtal med patienten om vårdens innehåll och riktning i livets slutskede. (prioritering 1) erbjuda samtal om livsfrågor till patienter i livets slutskede (prioritet 3). Gap: Patienterna erhåller inte samtal om vårdens innehåll eller samtal om livsfrågor i tillräcklig omfattning. Det saknas utbildning och handledning i samtalsmetodik och etiska överväganden för att hantera samtal i livets slutskede Konsekvens: Det behövs kontinuerlig obligatorisk utbildning och handledning i samtalsmetodik och etiska överväganden för att hantera samtal i livets slutskede. regelbundet analysera och skatta smärta hos patienter i livets slutskede (prioritet 2) regelbundet skatta symtom med skattningsinstrument hos patienter i livets slutskede (prioritering 3) Gap: Genomförs i viss utsträckning. Ingår i Liverpool Care Pathway. Konsekvens: Krävs utbildning av all berörd personal i skattning och analys av smärta och övriga symtom. Gäller landsting och kommuner

9 LANDSTINGET I VÄRMLAND (10) erbjuda öronakupunktur som tillägg till smärtstillande läkemedelsbehandling till patienter i livets slutskede med nervsmärta (prioritering 4) erbjuda akupunktur eller akupressur som tillägg till läkemedelsbehandling till patienter i livets slutskede med illamående (prioritering 9) Gap: Används inte idag. Konsekvens: Inväntar starkare vetenskapligt underlag innan vi tar ställning till användning. erbjuda musikterapi av utbildad musikterapeut till patienter i livets slutskede i syfte att lindra symtom och främja livskvalitet (prioritering 6) erbjuda bildterapi av utbildad bildterapeut till patienter i livets slutskede i syfte att lindra symtom och främja livskvalitet. (prioritering 6) Gap: Musikterapi finns endast i liten utsträckning. Bildterapi erbjuds inte. Konsekvens: Vi kan inte erbjuda patienter bildterapi och vi kan enbart erbjuda musikterapi till vissa patientgrupper. Tidigare goda erfarenheter finns från Gläntans verksamhet och BUM och neurologin. erbjuda mjuk hudmassage eller aromterapi till patienter i livets slutskede med ångest (prioritet 10). Gap: Mjuk hudmassage används till viss del inom slutenvården. Finns inga resurser avsatta. Saknas i stort sett inom hemsjukvården. Konsekvens: Kan inte erbjudas som standardbehandling. Där det använts finns goda erfarenheter. erbjuda tryckavlastande madrass till patienter i livets slutskede med nedsatt rörlighet (prioritering 3). Gap: Det beror på vilken madrass som avses. I landstinget erhåller alla patienter tryckavlastade madrass men specialmadrasser finns inte i tillräcklig utsträckning. I kommunerna krävs förskrivning vilket ger olikheter i länet. När patienten får utskrivet en vårdsäng i hemmet ingår inte madrass, vilket borde ingå. Kan förskrivas av sjukgymnast. Konsekvens: Finns för få madrasser och ojämn tillgång till madrasser, fr a inom kommunal hemsjukvård. erbjuda lorazepam till patienter i livets slutskede som har förvirringstillstånd där orsaksinriktad behandling inte gagnar patienten (icke-göra).

10 LANDSTINGET I VÄRMLAND (10) Gap: Medicinsk bedömning. Okunskap Svårast att känna igen tillståndet. Konsekvens: Ingen erbjuda haloperidol till patienter i livets slutskede som har förvirringstillstånd där orsaksinriktad behandling inte gagnar patienten (prioritering 3). Gap: Används idag Konsekvens: - erbjuda läkemedelsbehandling med metylfenidat till personer i livets slutskede med trötthetssyndrom (prioritet 8). erbjuda modafinil till patienter i livets slutskede med trötthetssyndrom (prioritet 10). GAP: Gruppen anser att det är en behandling som inte är aktuell i livets slutskede och att det vetenskapliga underlaget behöver stärkas ytterligare. Konsekvens: - erbjuda läkemedelsbehandling med metylnaltrexon till personer i livets slutskede med förstoppning orsakad av opioider, och där primärprevention och behandling med konventionell laxering inte har fungerat (prioritet 3). GAP: Används idag Konsekvens: -

Nationellt kunskapsstöd för palliativ vård i livets slutskede Vägledning, rekommendationer och indikatorer Stöd för ledning och styrning

Nationellt kunskapsstöd för palliativ vård i livets slutskede Vägledning, rekommendationer och indikatorer Stöd för ledning och styrning Nationellt kunskapsstöd för palliativ vård i livets slutskede Vägledning, rekommendationer och indikatorer Stöd för ledning och styrning Socialstyrelsens bedömningar och centrala rekommendationer 2011

Läs mer

Politisk viljeinriktning för Palliativ vård i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Kunskapsstöd för god palliativ vård

Politisk viljeinriktning för Palliativ vård i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Kunskapsstöd för god palliativ vård Politisk viljeinriktning för Palliativ vård i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Kunskapsstöd för god palliativ vård Antagen av Samverkansnämnden 2013-10-04 Samverkansnämnden rekommenderar

Läs mer

Nationellt kunskapsstöd för god palliativ vård

Nationellt kunskapsstöd för god palliativ vård Nationellt kunskapsstöd för god palliativ vård - vägledning, nationella riktlinjer och indikatorer Preliminär version 2012 Bakgrund Vård i livets slutskede Socialstyrelsens rapport, 2006 En nationell cancerstrategi

Läs mer

Palliativ vård. Uppdrag palliativ vård i Värmland Cristina Jönsson, Avd chef palliativa/ konsultteamen, Onkologikliniken

Palliativ vård. Uppdrag palliativ vård i Värmland Cristina Jönsson, Avd chef palliativa/ konsultteamen, Onkologikliniken Palliativ vård Uppdrag palliativ vård i Värmland 20150220 Cristina Jönsson, Avd chef palliativa/ konsultteamen, Onkologikliniken Bakgrund Socialstyrelsens bedömning Den palliativa vården och omsorgen omfattar

Läs mer

Palliativ vård uppdragsbeskrivning

Palliativ vård uppdragsbeskrivning 01054 1(5) TJÄNSTESKRIVELSE Regionkontoret Hälso- och sjukvård Datum Diarienummer 2014-04-01 HSS130096 Hälso- och sjukvårdsstyrelsen Palliativ vård uppdragsbeskrivning Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsstyrelsen

Läs mer

Riktlinjer för specialiserad sjukvård i hemmet SSIH

Riktlinjer för specialiserad sjukvård i hemmet SSIH 1(9) Dokumentnamn: Version: Dokumenttyp: Riktlinjer för specialiserad 1.0 Riktlinjer sjukvård i hemmet, SSIH Utfärdande förvaltning: Sökord: Giltig fr.o.m. Hälso- och sjukvård Utfärdande enhet: Målgrupp:

Läs mer

Utvärdering palliativ vård i livets slutskede

Utvärdering palliativ vård i livets slutskede Utvärdering palliativ vård i livets slutskede Om utvärderingen Utifrån rekommendationerna i Socialstyrelsens nationella kunskapsstöd för god palliativ vård i livets slutskede från 2013. Arbetet har bedrivits

Läs mer

Susanne Lind. Palliativt Forskningscentrum Ersta Sköndal högskola och Ersta sjukhus. susanne.lind@esh.se

Susanne Lind. Palliativt Forskningscentrum Ersta Sköndal högskola och Ersta sjukhus. susanne.lind@esh.se Susanne Lind Palliativt Forskningscentrum Ersta Sköndal högskola och Ersta sjukhus susanne.lind@esh.se Vi bygger vidare på det som finns! Riktlinjer, guidelines, vårdplaner mm And THE TEXTBOOKS OF PALLIATIVE

Läs mer

Introduktion TILL NATIONELL VÅRDPLAN FÖR PALLIATIV VÅRD-NVP

Introduktion TILL NATIONELL VÅRDPLAN FÖR PALLIATIV VÅRD-NVP Introduktion TILL NATIONELL VÅRDPLAN FÖR PALLIATIV VÅRD-NVP Inledning Nationell Vårdplan för Palliativ Vård, NVP, är ett personcentrerat stöd för att identifiera, bedöma och åtgärda en enskild patients

Läs mer

Palliativtråd i Dalarna Ann-Christin Runkvist

Palliativtråd i Dalarna Ann-Christin Runkvist Palliativtråd i Dalarna Ann-Christin Runkvist Fakta om Dalarna 15 Kommuner 31 351 km 2 Folkmängd 277 047 2,9% av Sveriges innevånare Åldrad befolkning Ca 1% av Dalarnas befolkning dör årligen Den palliativa

Läs mer

Nationellt vårdprogram för palliativ vård i livets slutskede Helena Adlitzer Utbildning

Nationellt vårdprogram för palliativ vård i livets slutskede Helena Adlitzer Utbildning Nationellt vårdprogram för palliativ vård i livets slutskede 2017-03-29 Helena Adlitzer Utbildning 1. Information om grunden för VP 2. Revideringen 3. Arbetsprocessen 4. Innehållet 5. Axplock ur VP ---------------------------------------------------

Läs mer

Nationellt kunskapsstöd för god palliativ vård

Nationellt kunskapsstöd för god palliativ vård Nationellt kunskapsstöd för god palliativ vård vägledning, nationella riktlinjer och indikatorer Preliminär version Du får gärna citera Socialstyrelsens texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial

Läs mer

Nationella kunskapsstödet i palliativ vård 17 oktober 2013

Nationella kunskapsstödet i palliativ vård 17 oktober 2013 Nationella kunskapsstödet i palliativ vård 17 oktober 2013 Katarina Sedig 1 Palliativ vård enligt Socialstyrelsen Hälso- och sjukvård i syfte att lindra lidande och främja livskvaliteten för patienter

Läs mer

Vägledning för en god palliativ vård

Vägledning för en god palliativ vård Vägledning för en god palliativ vård -om grundläggande förutsättningar för utveckling av en god palliativ vård Definition av god palliativ vård WHO:s definition av palliativ vård och de fyra hörnstenarna:

Läs mer

Nationellt kunskapsstöd för god palliativ vård i livets slutskede. Vägledning, rekommendationer och indikatorer Stöd för styrning och ledning

Nationellt kunskapsstöd för god palliativ vård i livets slutskede. Vägledning, rekommendationer och indikatorer Stöd för styrning och ledning Nationellt kunskapsstöd för god palliativ vård i livets slutskede Vägledning, rekommendationer och indikatorer Stöd för styrning och ledning Du får gärna citera Socialstyrelsens texter om du uppger källan,

Läs mer

och läkemedelshantering finns framtagen, se länk under referenser.

och läkemedelshantering finns framtagen, se länk under referenser. RIKTLINJE 1(5) Socialförvaltningen Socialförvaltningens stab Iréne Eklöf, Medicinskt ansvarig sjuksköterska 0171-528 87 irene.eklof@habo.se Riktlinje för palliativ vård i livets slutskede Den här riktlinjen

Läs mer

Palliativ vård, uppföljning. Landstinget i Halland. Revisionsrapport. Mars 2011. Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor

Palliativ vård, uppföljning. Landstinget i Halland. Revisionsrapport. Mars 2011. Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor Palliativ vård, uppföljning Landstinget i Halland Revisionsrapport Mars 2011 Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Metod och genomförande... 4 Granskningsresultat...

Läs mer

Palliativ vård i livets slutskede

Palliativ vård i livets slutskede RIKTLINJER FÖR Palliativ vård i livets slutskede Antaget av Vård- och omsorgsnämnden Antaget 2018-11-06 Giltighetstid 2022-11-06 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska Håbo kommuns styrdokumentshierarki

Läs mer

Länsövergripande överenskommelse om palliativ vård mellan kommunerna och landstinget i Örebro län

Länsövergripande överenskommelse om palliativ vård mellan kommunerna och landstinget i Örebro län Rubrik specificerande dokument Överenskommelse kring palliativ vård mellan kommunerna och landstinget i Örebro län Omfattar område/verksamhet/enhet Palliativ vård Sidan 1 av 4 Upprättad av (arbetsgrupp

Läs mer

Nationellt kunskapsstöd för god palliativ vård i livets slutskede. Vägledning, rekommendationer och indikatorer Stöd för styrning och ledning

Nationellt kunskapsstöd för god palliativ vård i livets slutskede. Vägledning, rekommendationer och indikatorer Stöd för styrning och ledning Nationellt kunskapsstöd för god palliativ vård i livets slutskede Vägledning, rekommendationer och indikatorer Stöd för styrning och ledning Du får gärna citera Socialstyrelsens texter om du uppger källan,

Läs mer

Handlingsplan för palliativ vård i Fyrbodal

Handlingsplan för palliativ vård i Fyrbodal Handlingsplan för palliativ vård i Fyrbodal 2008-2010 1. Bakgrund En av slutsatserna som gjordes i en utredning om cancervården i Västra Götalands regionen 2007 var att den palliativa vården behöver förbättras

Läs mer

NU - Specialiserad palliativ vård

NU - Specialiserad palliativ vård NU - Specialiserad palliativ vård 1 Enkät för utvärdering av palliativ vård i livets slutskede Syftet med nationell utvärdering av palliativ vård i livets slutskede är att utvärdera hälso- och sjukvården

Läs mer

LANDSTINGSBILAGA EN DEL AV GRANSKNINGEN AV PALLIATIV VÅRD INOM LANDSTINGET I VÄRMLAND OCH VÄRMLÄNDSKA KOMMUNER PÅ UPPDRAG AV

LANDSTINGSBILAGA EN DEL AV GRANSKNINGEN AV PALLIATIV VÅRD INOM LANDSTINGET I VÄRMLAND OCH VÄRMLÄNDSKA KOMMUNER PÅ UPPDRAG AV LANDSTINGSBILAGA EN DEL AV GRANSKNINGEN AV PALLIATIV VÅRD INOM LANDSTINGET I VÄRMLAND OCH VÄRMLÄNDSKA KOMMUNER PÅ UPPDRAG AV REVISORERNA I LANDSTINGET OCH KOMMUNERNA I LÄNET JANUARI 2016 Kontigo AB Katarinavägen

Läs mer

Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06

Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06 Politisk viljeinriktning för Vård och insatser vid depression, ångest och schizofreni i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Nationella utvärdering 2013 Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06

Läs mer

Undersköterska i palliativ vård vilken är din roll? pkc.sll.se

Undersköterska i palliativ vård vilken är din roll? pkc.sll.se Undersköterska i palliativ vård vilken är din roll? Välkomna till seminarium! Program 12.45 13.00 Registrering 13.00 14.00 Ett palliativt förhållningssätt 14.00 14.30 FIKA 14.30 15.30 Symtom och vård i

Läs mer

Palliativa rådet i Dalarna Gunilla Lundquist vårdprogramgrupp palliativ vård

Palliativa rådet i Dalarna Gunilla Lundquist vårdprogramgrupp palliativ vård Palliativa rådet i Dalarna 2014-09-02 Gunilla Lundquist vårdprogramgrupp palliativ vård Den nationella strategins fem mål Minska risken för insjuknande i cancer Förbättra omhändertagandet Förlänga överlevnadstid

Läs mer

Rutin för palliativ vård i livets slutskede

Rutin för palliativ vård i livets slutskede Rutin för palliativ vård i livets slutskede Sotenäs kommuns riktlinje utgår från Socialstyrelsens, Nationellt kunskapsstöd för god palliativ vård i livets slutskede, som ger ett stöd för styrning och ledning.

Läs mer

Nationella riktlinjer Utvärdering Palliativ vård i livets slutskede. Indikatorer Bilaga 2

Nationella riktlinjer Utvärdering Palliativ vård i livets slutskede. Indikatorer Bilaga 2 Nationella riktlinjer Utvärdering Palliativ vård i livets slutskede Indikatorer Bilaga 2 Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För att återge bilder, fotografier

Läs mer

Länsdag palliativ vård

Länsdag palliativ vård Palliativa rådet i Dalarna Länsdag palliativ vård 15-04-15 Gunilla Lundquist Palliativa teamet Västerbergslagen Bakgrund Nationella cancerstrategi för framtiden 2009 Sex RCC Nationella riktlinjer palliativ

Läs mer

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (8)

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (8) Förvaltning Ägare Reviderat datum Ann-Louise Gustafsson 2018-05-30 Verksamhet Välfärd och folkhälsa Slutgranskare Marie Gustafsson Diarienr Dokumentkategori Fastställare Giltigt datum fr o m Överenskommelser

Läs mer

Framtidsplan för Specialiserad Palliativ Vård

Framtidsplan för Specialiserad Palliativ Vård Framtidsplan för Specialiserad Palliativ Vård Specialitetsgruppen i palliativ vård. Ulrika Gärdsback, ordförande specialitetsgruppen palliativ vård. Palliativ vård definieras enligt Världshälsoorganisationen

Läs mer

Palliativ vård i samverkan

Palliativ vård i samverkan ViS - Vård i samverkan kommun - landsting Godkänt den: 2017-03-01 Ansvarig: Monica Jonsson Kommun(er): Länets samtliga kommuner Landstingsförvaltning(ar): Landstingets samtliga förvaltningar Fastställt

Läs mer

Vård i livets slutskede med stöd av Svenska Palliativregistret - riktlinje

Vård i livets slutskede med stöd av Svenska Palliativregistret - riktlinje Vård i livets slutskede med stöd av Svenska Palliativregistret - riktlinje Bakgrund Vården ska så långt som möjligt utformas och genomföras i samråd med patienten. Patienten ska ges sakkunnig och omsorgsfull

Läs mer

Sällsynta sjukdomar. 21 oktober Ulrika Vestin

Sällsynta sjukdomar. 21 oktober Ulrika Vestin Sällsynta sjukdomar 21 oktober Ulrika Vestin Sjukvårdshuvudmännen växlar upp arbetet inom området sällsynta I december 2017 Överenskommelse mellan staten och SKL Tillsammans med Landsting och regioner

Läs mer

den 22 februari :02:45 Sammanställning av dina svar Ärende: Till: Region Jamtland Harjedalen

den 22 februari :02:45 Sammanställning av dina svar Ärende: Till: Region Jamtland Harjedalen Utskrivet av: Region mtland Harjedalen den 23 februari 2016 10:52:03 Namn: Sammanställning av dina svar : Region JH Sidan 1 av 5 Från: Ärende: Till: no-reply@web.easyresearch.se Sammanställning av dina

Läs mer

Pallia%v Vård FÖR ALLA OAVSETT VÅRDFORM

Pallia%v Vård FÖR ALLA OAVSETT VÅRDFORM Pallia%v Vård FÖR ALLA OAVSETT VÅRDFORM Myter om Pallia%v vård Om man remi*eras,ll pallia,va dör man inom 2 veckor pallia,va avdelningen = dödsavdelning Pa,enten har en cancersjukdom som är spridd jag

Läs mer

Nationellt vårdprogram för Palliativ vård i livets slutskede Helena Adlitzer PKC-dagen

Nationellt vårdprogram för Palliativ vård i livets slutskede Helena Adlitzer PKC-dagen Nationellt vårdprogram för Palliativ vård i livets slutskede 2017-11-28 Helena Adlitzer PKC-dagen Är det möjligt att ge god vård utan kunskap? Är det möjligt att hålla all kunskap i huvudet? 2017-11-28

Läs mer

God palliativ vård state of the art

God palliativ vård state of the art God palliativ vård state of the art Professor i palliativ medicin, överläkare Karolinska institutet, Stockholm Stockholms sjukhem 2015-03-11 Professor P Strang Vård av döende Vård av döende har alltid

Läs mer

BEDÖMNING AV PALLIATIVT VÅRDBEHOV HUR MÅR PATIENTEN SYMTOM OCH STATUS 01 FUNKTION I DET DAGLIGA LIVET 02 SAMTAL OCH BEDÖMNINGAR

BEDÖMNING AV PALLIATIVT VÅRDBEHOV HUR MÅR PATIENTEN SYMTOM OCH STATUS 01 FUNKTION I DET DAGLIGA LIVET 02 SAMTAL OCH BEDÖMNINGAR MÅL MED Att identifiera och samordna patientens palliativa vårdbehov i syfte att patient och dess närstående ges möjlighet att planera, förbereda sig och göra de prioriteringar som är viktiga och meningsfulla

Läs mer

Politisk viljeinriktning för vård och omsorg vid demenssjukdom

Politisk viljeinriktning för vård och omsorg vid demenssjukdom Britt Ahl Karin Lundberg 2018-03-23 Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer Politisk viljeinriktning för vård och omsorg vid demenssjukdom Antagen av Samverkansnämnden 2018-06-0X Inledning

Läs mer

Region Gävleborg Jämlik palliativ vård

Region Gävleborg Jämlik palliativ vård www.pwc.se Region Gävleborg Jämlik palliativ vård Karin Magnusson Lina Zhou Sofia Solberg Januari 2019 Innehåll Sammanfattning 3 Inledning 5 Bakgrund 5 Uppdrag och revisionsfråga 5 Metod och genomförande

Läs mer

Lokal riktlinje Palliativ vård och vård i livets slut

Lokal riktlinje Palliativ vård och vård i livets slut Socialtjänsten Godkänd Löpnr Dokumentklass Version Sida Anders Engelholm SN 2018 00176 Vårdprogram 1.0 1(7) Författare Datum: Datum fastställande: Palliativa gruppen 2019-06-04 Ange datum Sakgranskare

Läs mer

Undersköterska i palliativ vård vilken är din roll?

Undersköterska i palliativ vård vilken är din roll? AL81 Undersköterska i palliativ vård vilken är din roll? Lärandemål för dagen Att kunna reflektera över den palliativa vårdens mål och förhållningssätt Att lära sig om hur smärta och andra symtom och obehag

Läs mer

Rubrik Gäller för Gäller fr.o.m. Nationell vårdplan för palliativ vård - Bedömning av vårdbehov, del 1 Region Skåne

Rubrik Gäller för Gäller fr.o.m. Nationell vårdplan för palliativ vård - Bedömning av vårdbehov, del 1 Region Skåne Rubrik Gäller för Gäller fr.o.m. Nationell vårdplan för palliativ vård - Bedömning vårdbehov, del 1 Region Skåne 2019-02-05 Utfärdad Fastställd Version. Regional arbetsgrupp journaldokumentation Melior

Läs mer

Nationella riktlinjer Utvärdering Palliativ vård i livets slutskede. Enkätbilaga Bilaga 3

Nationella riktlinjer Utvärdering Palliativ vård i livets slutskede. Enkätbilaga Bilaga 3 Nationella riktlinjer Utvärdering Palliativ vård i livets slutskede Enkätbilaga Bilaga 3 Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För att återge bilder, fotografier

Läs mer

1(12) Palliativ vård. Styrdokument

1(12) Palliativ vård. Styrdokument 1(12) Styrdokument 2(12) Styrdokument Dokumenttyp Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-04-14 71 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska/alb Reviderad 3(12) Innehållsförteckning 1 Bakgrund...4 1.1

Läs mer

Kvalitetsregister en viktig del av Hälso-och sjukvårdens kunskapsstyrning. Per-Anders Heedman Projektsamordnare RCC

Kvalitetsregister en viktig del av Hälso-och sjukvårdens kunskapsstyrning. Per-Anders Heedman Projektsamordnare RCC Kvalitetsregister en viktig del av Hälso-och sjukvårdens kunskapsstyrning Per-Anders Heedman Projektsamordnare RCC God vård? Hälso- och sjukvård ska vara kunskapsbaserad och ändamålsenlig säker patientfokuserad

Läs mer

Arbetsmaterial webbutbildning i allmän palliativ vård

Arbetsmaterial webbutbildning i allmän palliativ vård Arbetsmaterial webbutbildning i allmän palliativ vård Allmän palliativ vård Det här arbetsmaterialet riktar sig till dig som i ditt yrke möter personer i livets slutskede som har palliativa vårdbehov samt

Läs mer

Palliativ vård i Västra Götaland

Palliativ vård i Västra Götaland Palliativ vård i Västra Götaland Nationellt Regionalt lokalt Ulla Molander, överläkare, docent, chefläkare Elisabet Löfdahl, överläkare, regional processägare palliativ vård Pionjär inom palliativ vård-

Läs mer

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017 Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 Uppföljning 2017 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 är den tredje handlingsplanen för

Läs mer

Äldre och läkemedel. Uppdaterad handlingsplan för Jönköpings län

Äldre och läkemedel. Uppdaterad handlingsplan för Jönköpings län Äldre och läkemedel Uppdaterad handlingsplan för Jönköpings län 2018 2022 Innehåll Äldre och läkemedel... 0 Uppdaterad handlingsplan för Jönköpings län 2018 2022... 0 Innehåll... 1 Bakgrund... 2 Målgrupp...

Läs mer

Bakgrund. Den första handlingsplanen Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland gällde under åren Länk

Bakgrund. Den första handlingsplanen Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland gällde under åren Länk Bakgrund 2010 2011 2012 2014 2016 Mellan åren 2010 till 2014 träffade staten och SKL (Sveriges kommuner och landsting) överenskommelser om att genom ekonomiska incitament och med de mest sjuka äldres behov

Läs mer

Lena Burström Karin Dahlberg Regionala utvecklingsgruppen Politisk viljeinriktning för vård vid Psoriasis

Lena Burström Karin Dahlberg Regionala utvecklingsgruppen Politisk viljeinriktning för vård vid Psoriasis Lena Burström Karin Dahlberg Regionala utvecklingsgruppen Politisk viljeinriktning för vård vid Psoriasis Antagen av Samverkansnämnden Inledning Den politiska viljeinriktningen är ett för sjukvårdsregionen

Läs mer

Motionssvar - Starta ett hospice i Sörmland

Motionssvar - Starta ett hospice i Sörmland MOTIONSSVAR SID 1(2) Monica Johansson (S) Landstingsstyrelsens ordförande D A T U M D I A R I E N R 2016-10-05 LS-LED16-0462-4 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsen Landstingsfullmäktige M Ö T E S D

Läs mer

Interprofessionell samverkan astma och kol

Interprofessionell samverkan astma och kol Interprofessionell samverkan astma och kol För dig som arbetar inom slutenvård eller på vuxenakutmottagning I det här dokumentet finner du förslag på samverkansrutiner som kan förenkla samarbetet mellan

Läs mer

Aktivitetsplan för läkemedelsdokumentation och läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län

Aktivitetsplan för läkemedelsdokumentation och läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län Aktivitetsplan för läkemedelsdokumentation och läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län April 2013 Inledning Vilgotgruppen beslutade i mars 2012 att anta Aktivitetsplan

Läs mer

Resultatredovisning av, de av VOHJS fastställda målen för 2012

Resultatredovisning av, de av VOHJS fastställda målen för 2012 Resultatredovisning av, de av VOHJS fastställda målen för 2012 1. Hemsjukvård Insatserna för patienter i hemsjukvården ska vara sammanhållna för att skapa en trygg vård i hemmet. För att nå det ska samordnade

Läs mer

Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden har tagit del av informationen.

Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden har tagit del av informationen. Marie Berglund, Projektledare Struktur 2015 Ärendenr 2013/444 Handlingstyp Informationsärende 1 (10) Datum 30 mars 2015 Palliativa teamets ökade uppdrag Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

1(12) Palliativ vård. Styrdokument

1(12) Palliativ vård. Styrdokument 1(12) Styrdokument 2(12) Styrdokument Dokumenttyp Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-04-14 71 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska/alb Reviderad Kommunstyrelsen 2017-05-30, 108 3(12) Innehållsförteckning

Läs mer

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014 Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014 Handlingsplan Ledningskraft 2014 i Osby kommun Mål ur den enskildes perspektiv Jag kan åldras i trygghet och självbestämmande med tillgång till

Läs mer

Palliativ vård i Västra Götaland. Processgruppen för palliativvård inom RCC

Palliativ vård i Västra Götaland. Processgruppen för palliativvård inom RCC Palliativ vård i Västra Götaland Processgruppen för palliativvård inom RCC Pionjär inom palliativ vård You matter because you are you, And you matter to the last moment of life And we will do all we can,

Läs mer

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen Framtidens hemsjukvård i Halland Slutrapport till Kommunberedningen 130313 Syfte Skapa en enhetlig och för patienten optimal och sammanhållen hemsjukvård. Modellen ska skapa förutsättningar för en resurseffektiv

Läs mer

Styrdokument. Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården Version: 1.2

Styrdokument. Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården Version: 1.2 Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården 2017-04-25 Version: 1.2 Versionshantering Datum Beskrivning av förändring 2015-02-03 Första version 2016-04-26

Läs mer

UPPDRAGSBESKRIVNING FÖR SPECIALISERAD PALLIATIV VÅRD I SLUTEN VÅRDFORM

UPPDRAGSBESKRIVNING FÖR SPECIALISERAD PALLIATIV VÅRD I SLUTEN VÅRDFORM ADA xxx Sid 1 (7) UPPDRAGSBESKRIVNING FÖR SPECIALISERAD PALLIATIV VÅRD I SLUTEN VÅRDFORM Syftet med uppdraget är att tillgodose patientens behov av kontinuerlig omvårdnad och medicinskall insatser när

Läs mer

Rutin palliativ vård, Värmlands kommuner

Rutin palliativ vård, Värmlands kommuner KIL1000, v1.1, 2014-01-31 KILS KOMMUN Annika Nilsson, 0554-191 56 annika.nilsson@kil.se RUTIN 2019-05-07 Beslutad i Ledn.gr. 2019-05-14 Rutin palliativ vård, Värmlands kommuner Sida 1 av 11 Innehåll Bakgrund

Läs mer

Politisk viljeinriktning för vård vid depression och ångestsyndrom Antagen av Samverkansnämnden

Politisk viljeinriktning för vård vid depression och ångestsyndrom Antagen av Samverkansnämnden Katrin Boström, Annika Friberg 2018-03-23 Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer Politisk viljeinriktning för vård vid depression och ångestsyndrom Antagen av Samverkansnämnden 2018-06-01

Läs mer

Bättre liv. Det primära målet med arbetet utifrån handlingsplanen. FÖr SJUKA Äldre 2014

Bättre liv. Det primära målet med arbetet utifrån handlingsplanen. FÖr SJUKA Äldre 2014 KorTVerSIoN AV HANdlINGSPlANeN riktad TIll KoMMUNerNA I KroNoBerGS län Bättre liv Det primära målet med arbetet utifrån handlingsplanen är att uppnå ett bättre liv för de mest sjuka äldre i Kronobergs

Läs mer

Lokalt vård- och omsorgsprogram. vid vård i livets slutskede

Lokalt vård- och omsorgsprogram. vid vård i livets slutskede Lokalt vård- och omsorgsprogram vid vård i livets slutskede Förord Det enda vi med säkerhet vet, är att vi alla kommer att dö. Vi vet också att döden är en förutsättning för livet. Att dö har sin tid,

Läs mer

Interprofessionell samverkan astma och KOL

Interprofessionell samverkan astma och KOL Interprofessionell samverkan astma och KOL För dig som arbetar inom specialiserad öppenvård för vuxna I det här dokumentet finner du förslag på samverkansrutiner som kan förenkla samarbetet mellan specialiserad

Läs mer

Palliativ vård i livets slutskede

Palliativ vård i livets slutskede Nationella riktlinjer Utvärdering 2016 Palliativ vård i livets slutskede Indikatorer och underlag för bedömningar Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För att återge

Läs mer

Årsrapport 2017 för Palliativa Rådet i Sörmland

Årsrapport 2017 för Palliativa Rådet i Sörmland Årsrapport 2017 för Palliativa Rådet i Sörmland Palliativa rådet i Sörmland (hädanefter kallat rådet) får avlägga följande rapport för verksamhetsåret 2017. Uppdrag och mål Palliativa rådet i Sörmland

Läs mer

Etiskt förhållningssätt mellan landsting och kommun. Vi vill samverka för att människor ska få god vård- och omsorg på rätt vårdnivå.

Etiskt förhållningssätt mellan landsting och kommun. Vi vill samverka för att människor ska få god vård- och omsorg på rätt vårdnivå. Etiskt förhållningssätt mellan landsting och kommun Vi vill samverka för att människor ska få god vård- och omsorg på rätt vårdnivå. Vi ska ha respekt för varandras uppdrag! Vilket innebär vi har förtroende

Läs mer

OBS: All inrapportering görs digitalt efter inloggning via www.palliativ.se

OBS: All inrapportering görs digitalt efter inloggning via www.palliativ.se Fylls i av ansvarig läkare eller sjuksköterska gärna efter samråd i arbetslaget. Förtydligande till frågorna hittar du genom att klicka på dödsfallsenkäten efter inloggning. - symbolen i den digitala 1.

Läs mer

OBS: All inrapportering görs digitalt efter inloggning via Dödsfallsenkät fr o m

OBS: All inrapportering görs digitalt efter inloggning via   Dödsfallsenkät fr o m Fylls i av ansvarig läkare eller sjuksköterska gärna efter samråd i arbetslaget. Förtydligande till frågorna hittar du genom att klicka på - symbolen i den digitala dödsfallsenkäten efter inloggning. 1.

Läs mer

Riktlinje för HLR - Hjärt-lungräddning inom kommunal hälso- och sjukvård. Riktlinje Datum:

Riktlinje för HLR - Hjärt-lungräddning inom kommunal hälso- och sjukvård. Riktlinje Datum: Riktlinje för HLR - Hjärt-lungräddning inom kommunal hälso- och sjukvård Riktlinje Datum: 2017-06-28 Rubrik specificerande dokument Omfattar område/verksamhet/enhet Nästa revidering Gäller från datum Riktlinje

Läs mer

Förslag till organisation av den basala hemsjukvården med landstinget som huvudman

Förslag till organisation av den basala hemsjukvården med landstinget som huvudman Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-01-11 1 (3) HSN 2016-0075 Handläggare: Elisabeth Höglund Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-02-23, p 10 Förslag till organisation av den basala hemsjukvården

Läs mer

Nationellt kunskapsstöd för god palliativ vård i livets slutskede

Nationellt kunskapsstöd för god palliativ vård i livets slutskede Nationellt kunskapsstöd för god palliativ vård i livets slutskede Vetenskapligt underlag Rekommendationer för god palliativ vård i livets slutskede Bilaga Du får gärna citera Socialstyrelsens texter om

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2018:90

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2018:90 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2018:90 Beslut vid regeringssammanträde den 23 augusti 2018 Utvidgning av och förlängd tid för uppdraget

Läs mer

Regional inventering av tillgång till specialiserad palliativ vård för barn.

Regional inventering av tillgång till specialiserad palliativ vård för barn. Regional inventering av tillgång till specialiserad palliativ vård för barn. Årligen dör uppskattningsvis 5-10 barn av cancer i norra sjukvårdsregionen. Dessa barns tillgång till specialiserad palliativ

Läs mer

Nationella riktlinjer för psykosociala insatser vid schizofreni och schizofreniliknande. Publicerades 3 februari

Nationella riktlinjer för psykosociala insatser vid schizofreni och schizofreniliknande. Publicerades 3 februari Nationella riktlinjer för psykosociala insatser vid schizofreni och schizofreniliknande tillstånd 2011 Publicerades 3 februari Vad är riktlinjerna? Rekommendationer på gruppnivå Stöd till styrning och

Läs mer

Genomförandeplan - Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland 2014-2015

Genomförandeplan - Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland 2014-2015 Genomförandeplan - Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland 2014-2015 Vårdsamverkansgruppering Skaraborg Kontaktperson Per-Ola Hedberg, Carina Karlsson, Susanne Liden och Jeanette Andersson Avgränsning:

Läs mer

Vård i livets slutskede Innehållsförteckning

Vård i livets slutskede Innehållsförteckning Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller för Vård och omsorgsförvaltningen Dokumentansvarig Godkänd av Monica Holmgren chef Vård- och omsorgsförvaltningen Diarienr VON 198/15 Version 3 Gäller från 2015-01-18

Läs mer

Palliativ Syd -ett stöd för vårdutveckling och forskning inom palliativ vård

Palliativ Syd -ett stöd för vårdutveckling och forskning inom palliativ vård Palliativ Syd -ett stöd för vårdutveckling och forskning inom palliativ vård Bengt Sallerfors Medicinsk rådgivare, docent Palliativt Utvecklingscentrum Svenska Palliativregistret, kvalitetsresultat 2014

Läs mer

Statlig styrning med kunskap

Statlig styrning med kunskap Statlig styrning med kunskap hur är det tänkt? BUP-kongress i Uppsala Barbro Thurfjell medicinskt sakkunnig, barn- och ungdomspsykiatri Agenda Socialstyrelsens roll Vad är styrning med kunskap? Rådet och

Läs mer

Nationell utvärdering vård och omsorg vid demenssjukdom

Nationell utvärdering vård och omsorg vid demenssjukdom Nationell utvärdering vård och omsorg vid demenssjukdom Vera Gustafsson, Socialstyrelsen Lars-Olof Wahlund, Karolinska institutet Per-Olof Sandman, Umeå universitet Nationell utvärdering - syfte Värdera

Läs mer

Fast vårdkontakt vid somatisk vård

Fast vårdkontakt vid somatisk vård Riktlinje Process: 3.0.2 RGK Styra Område: Vård i livets slut Faktaägare: Pär Lindgren, chefläkare Fastställd av: Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör Revisions nr: 1 Gäller för: Region Kronoberg

Läs mer

Palliativ vård i livets slutskede

Palliativ vård i livets slutskede Nationella riktlinjer Utvärdering Palliativ vård i livets slutskede Sammanfattning med förbättringsområden 2016 Nationella riktlinjer Utvärdering 2016 Palliativ vård i livets slutskede Sammanfattning

Läs mer

Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården

Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården Landstingens och regionernas nationella samverkansgrupp inom cancersjukvården Versionshantering Datum 2016-04-26

Läs mer

Remiss Remissvar lämnas i kolumnen Tillstyrkes term och Tillstyrkes def(inition) och eventuella synpunkter skrivs i kolumnen Synpunkter.

Remiss Remissvar lämnas i kolumnen Tillstyrkes term och Tillstyrkes def(inition) och eventuella synpunkter skrivs i kolumnen Synpunkter. 1 Svar lämnat av (kommun, landsting, organisation etc.): Svenska Diabetesförbundet Lillemor Fernström Utredare Hälso- och sjukvårdsfrågor Remiss Remissvar lämnas i kolumnen Tillstyrkes och Tillstyrkes

Läs mer

Länsgemensam ledning i samverkan

Länsgemensam ledning i samverkan Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Praktiska anvisningar Sjuksköterska Kerstin Jonskog- Bertilsson och Ann-Katrin Wilhelmson Informationsöverföringsgruppen

Läs mer

Huvudområde/delområde: Medicinska PM Utfärdare: Verksamhetschef Hans S Åkesson, Medicinkliniken. Version: 1,1 Nästa revidering: 2016-04-07

Huvudområde/delområde: Medicinska PM Utfärdare: Verksamhetschef Hans S Åkesson, Medicinkliniken. Version: 1,1 Nästa revidering: 2016-04-07 PM Vård av patient med behov av specialiserad palliativ vård Enhet/förvaltning: Förvaltningsgemensamt Ansvarig: Förvaltningschef Bengt Wittesjö, Blekingesjukhuset Förvaltningschef Anders Rehnholm, Primärvården

Läs mer

ARBETSGRUPP FÖR DE MEST SKÖRA ÄLDRE I PRIMÄRVÅRDEN. Charlotta Borelius Per Karlsson Ann-Christin Kärrman Christina Mörk Maj Rom Sonja Modin

ARBETSGRUPP FÖR DE MEST SKÖRA ÄLDRE I PRIMÄRVÅRDEN. Charlotta Borelius Per Karlsson Ann-Christin Kärrman Christina Mörk Maj Rom Sonja Modin ARBETSGRUPP FÖR DE MEST SKÖRA ÄLDRE I PRIMÄRVÅRDEN Charlotta Borelius Per Karlsson Ann-Christin Kärrman Christina Mörk Maj Rom Sonja Modin Ledning: NSK-region (Nationell samverkansgrupp för kunskapsstyrning)

Läs mer

ARBETSGRUPP FÖR DE MEST SKÖRA ÄLDRE I PRIMÄRVÅRDEN. Charlotta Borelius Per Karlsson Ann-Christin Kärrman Christina Mörk Sonja Modin Maj Rom

ARBETSGRUPP FÖR DE MEST SKÖRA ÄLDRE I PRIMÄRVÅRDEN. Charlotta Borelius Per Karlsson Ann-Christin Kärrman Christina Mörk Sonja Modin Maj Rom ARBETSGRUPP FÖR DE MEST SKÖRA ÄLDRE I PRIMÄRVÅRDEN Charlotta Borelius Per Karlsson Ann-Christin Kärrman Christina Mörk Sonja Modin Maj Rom Ledning: NSK-region (Nationell samverkansgrupp för kunskapsstyrning)

Läs mer

Jenny Gustafsson Annika Friberg Regionala utvecklingsgruppen Politisk viljeinriktning för vård vid Endometrios

Jenny Gustafsson Annika Friberg Regionala utvecklingsgruppen Politisk viljeinriktning för vård vid Endometrios Jenny Gustafsson Annika Friberg Regionala utvecklingsgruppen Politisk viljeinriktning för vård vid Endometrios Antagen av Samverkansnämnden 19-05-23-24 Inledning Den politiska viljeinriktningen är ett

Läs mer

Palliativ vård förtydligande och konkretisering av begrepp

Palliativ vård förtydligande och konkretisering av begrepp Palliativ vård förtydligande och konkretisering av begrepp Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För att återge bilder, fotografier och illustrationer krävs upphovsmannens

Läs mer

Palliativregistrets värdegrund

Palliativregistrets värdegrund Palliativregistrets värdegrund Jag och mina närstående är informerade om min situation är lindrad från smärta och andra besvärande symtom är ordinerad läkemedel vid behov får god omvårdnad utifrån mina

Läs mer

Lokalt Handlingsprogram för Palliativ vård i livets slut i Ulricehamn

Lokalt Handlingsprogram för Palliativ vård i livets slut i Ulricehamn Lokalt Handlingsprogram för Palliativ vård i livets slut i Ulricehamn De flesta människor i Sverige dör den långsamma döden där döendet är ett utdraget förlopp till följd av sjukdom eller ålder. Under

Läs mer

Omvårdnad vid livets slutskede

Omvårdnad vid livets slutskede Ansvarig för rutin Medicinsk ansvarig sjuksköterska Cecilia Linde cecilia.linde@solna.se Gäller från 2014-07-08 Revideras 2016-07-25 Omvårdnad vid livets slutskede SOSFS 2005:10 Grundläggande för all vård-

Läs mer