Projektarbete 3 Uppdraget

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Projektarbete 3 Uppdraget"

Transkript

1 Projektarbete 3 Uppdraget Emma Söderpil Sofie Magnussen Sp3cfö Folkungaskolan Linköping Ht 2003

2 Innehållsförteckning Inledning... 2 Syfte... 2 Metod... 2 Summary... 3 Sammanfattning om Stadspartner AB... 4 Organisationsschema... 4 Varför reningssystem?... 4 Lagarna om rening... 4 Så här ser föreskrifterna ut nu... 4 Så här kommer lagen att se ut från Den slutliga lagen Riktvärden... 4 Funktionsbeskrivningar... 4 Olje- och slamavskiljare... 4 Funktionsbeskrivning för olje- och slamavskiljare... 4 Recirkulation... 4 Eco Pro... 4 Marknadsundersökningen...4 Analys... 4 Egna kommentarer... 4 Källor... 4 Bilaga Frågeformulär 1(15)

3 Inledning Vi är tre elever som går på företagargymnasiet på Folkungaskolan i Linköping. Detta är vår tredje rapport utav totalt fyra stycken. Den första gav en grundlig beskrivning av Stadspartner AB samt gav oss inblick i företagets organisation och hur företaget fungerar. I den andra rapporten intervjuade vi tre personer inom företaget från olika skikt, som alla hade olika arbetsuppgifter. I denna rapport kommer vi att visa resultatet av en marknadsundersökning över reningssystemen på fordonstvättarna i Linköpingsområdet. Vi kommer dessutom att visa hur dessa fungerar. En beskrivning av de lagar och förordningar som reglerar förhållandena på tvättarna finns även redovisade. Syfte Detta arbete är ett uppdrag från Stadspartner AB och syftet är att undersöka vad fordonstvättarna i Linköpingsområdet har för reningssystem inför den nya lagen om förbättrad rening som kommer Ett annat syfte är att kartlägga vilka som behöver förbättra sin rening så att Stadspartner kan söka upp dem och presentera sin nya modell, Eco Pro, för rening av vatten från fordonstvättar. För vår del innebär det här arbetet att vi ska få större förståelse för hur viktigt det är med rening av förorenat vatten. När detta arbete är avslutat kommer vi att veta hur man utför och sammanställer en marknadsundersökning, följd av en analys. Vi ska även lära oss att kommunicera med främmande människor och ytterligare förbättra samarbetet i gruppen. Metod Efter ett kick-off-möte med Håkan Löfstedt kom vi fram till att det var detta vi ville göra. Vi började utarbeta en frågemall som vi använde när vi, via telefonsamtal, undersökte reningssystemen på tvättarna. Av Håkan fick vi numret till Torgny Sylvan på Miljökontoret som gav oss hjälp att förstå lagarna och han gav oss även förteckning över alla registrerade fordonstvättar. Efter kontakt med Ulf Berggren på Stadspartner, som godkände frågemallen, började vi ringa. Vi beslutade oss för att ringa lika många tvättar vardera för att dela upp arbetet lika. Vi sammanställde undersökningen och delade upp arbetet med rapporten. Efter intresse och kunskap valde vi att dela upp det på följande sätt; Anna skulle på ett specificerat sätt förklara hur alla delar i reningen fungerar. Emma skulle förklara lagarna och de regleringar som finns och Sofie skulle ha ansvar för själva marknadsundersökningen samt sammanställningen av den. Självklart har vi alla tagit del i varandras arbete för att på bästa sätt kunna hjälpa till om någon skulle behöva extra stöd, men även för att alla skulle bidra aktivt till helheten. 2(15)

4 Summary In 2005 there will be a new law that means stricter controlling of cleansing for car washes. This means that several car washes in the area surrounding Linköping will have to rebuild or renew their cleansing system. A company called Stadspartner AB has for this purpose developed a new model for better cleaning. Stadspartner has therefore given us the task of finding out, by interviewing, what the car washes plans are. We have also found out about the laws and regulations that regulate cleansing in the car washes. To learn and to better understand how the equipment works we asked our supervisor Håkan Löfstedt at Stadspartner to explain. All the different types of cleansing are described from the first to the last step. The results of the interviews showed that almost half of the carwashes had to rebuild, change or take away parts of their cleansing system. 3(15)

5 Sammanfattning om Stadspartner AB Stadspartner AB är ett helägt dotterbolag till Tekniska Verken Linköping och har 241 anställda, varav 17 kvinnor. I Stadspartners portfölj av tjänster ingår t ex rådgivning, projektledning, samordning av större projekt, drift, underhåll och nyanläggningar av bl.a. vägar. Stadspartner arbetar med: skötsel av markytor, gator, parker och fastigheter totalansvar och anläggningstjänster för markbyggnad, parker, vägar och ledningar av alla slag anläggning, drift och underhåll av distributionsledningar för kommunikationsteknik, el och beslysningsanläggningar, fjärrvärme, fjärrkyla, vatten och avlopp rening av förorenat vatten och sanering med hjälp av stationära och mobila anläggningar styrd långhålsborrning och schaktfri ledningsläggning tyngre fordonsteknik och service Organisationsschema VD Infrateknik Elteknik Markteknik Fordonsteknik Vattenteknik Källa: Håkan Löfstedt Stadspartner har för fjärde gången en ny VD som denna gång heter Roger Nilsson. Roger Nilsson, VD 4(15)

6 Varför reningssystem? Sveriges bilägare tvättar sina bilar i genomsnitt 20 gånger per år. Det betyder att de släpper ut ca 34 mg bly, krom och nickel, 0,46 mg kadmium, 249,6 mg zink samt 312 mg olja per bil. Om vi uppskattar att det finns ca 6 miljoner bilar i Sverige (endast personbilar) blir utsläppen ca kg bly, krom och nickel, 276 kg kadmium, kg zink samt kg olja! Detta visar på hur viktigt det är att ha ett bra fungerande reningssystem. Lagarna om rening Källa: Riktlinjer för miljökrav på fordonstvättar i Linköpings kommun, Miljökontoret Visste du, att det är olagligt att tvätta bilen hemma på gatan? Visste du, att du då släpper ut, förutom olja och smuts, en massa miljöskadliga tungmetaller? Det finns inga egentliga lagar för hur reningen av vattnet från fordonstvättar ska skötas, men det finns riktlinjer för miljökrav som varje kommun sätter upp själv. Dessa föreskrifter finns för att skydda vår miljö samt för att minska belastningen på reningsprocessen i kommunala reningsverk. I Linköpings kommun (och i de flesta andra kommuner i Sverige) går spillvattnet från fordonstvättarna ner i kommunens avloppssystem. Detta gör att slammet som annars används till jordbruksändamål måste deponeras om det innehåller för mycket tungmetaller och organiska ämnen. För att förhindra detta har nya krav, som kommer att gälla från och med 2005, utarbetats. Dessa riktningar är mål på vägen för att uppnå kraven för 2010, som vi beskriver senare i rapporten. De regler som gäller nu är från Reningskraven varierar beroende på anläggningens kapacitet. De delas upp i små, mellanstora och stora anläggningar. Så här ser föreskrifterna ut nu Enligt de föreskrifter som finns sedan 1996 ska alla anläggningar, utom mindre anläggningar, ha slamavskiljare samt oljeavskiljare. Stora anläggningar ska även följa de riktvärden (se nästa sida) som finns angivna för hur mycket förorenat vatten de får släppa ut. 5(15)

7 Så här kommer lagen att se ut från 2005 Förändringen av reningskraven kommer att innebära att även små anläggningar måste ha oljeavskiljare. Stora och mellanstora anläggningar måste följa riktvärdena (se tabell nedan) samt ha ett slutet system till 80 %. Ett slutet system innebär att vattnet efter rening recirkuleras och kan användas igen. Förändringarna är endast delmål på vägen för att uppnå reningskraven för år Den slutliga lagen 2010 Denna lag innebär att alla anläggningar ska ha slamavskiljare, oljeavskiljare och följa de angivna riktvärdena för utsläpp av miljöskadliga ämnen. De mellanstora anläggningarna ska även de ha ett slutet system till 80 % medan stora anläggningar ska ha ett helt slutet reningssystem. Tabellen nedan visar vilka krav som kommer att föreligga år Slamavsk. Oljeavsk. Riktvärde Slutet 80 % Slutet 100% Små anläggningar X X X Mellanstora anläggningar X X X X Stora anläggningar X X X X X 1 Källa: Torgny Sylvan, Miljökontoret Riktvärden Tidigare i rapporten har vi hänvisat till vissa riktlinjer som fordonstvättarna måste följa gällande farliga utsläpp. Tabellen avser maximal mängd föroreningar som får släppas ut per fordon under en månad. Analysparameter Personbil Lastbil, buss eller annat vägfordon Bly, krom och nickel 10 mg/fordon 30 mg/fordon Kadmium 0,25 mg/fordon 0,75 mg/fordon Zink 50 mg/fordon 150 mg/fordon Mineralolja 5 g/fordon 15 g/fordon Källa: Torgny Sylvan, Miljökontoret 1 X avser krav på rening 6(15)

8 Funktionsbeskrivningar Olje- och slamavskiljare I Sverige har vi gott om rent vatten som vi ska vara rädda om. Vattnet är en av våra främsta naturresurser, eftersom vi måste ha vatten för att hålla oss rena och friska. Kommunerna har ansvar för att förse oss med vatten och ta hand om det använda vattnet vi släpper ut i avloppet. Avloppsvattnet går normalt till reningsverk där det renas och sedan släpps det åter ut i sjöar, åar eller liknande. Villkor för utsläpp av renat avloppsvatten fastställs genom miljötillstånd. En viktig förutsättning för att dessa villkor ska kunna fullgöras är att oönskade ämnen inte släpps ut i avloppsnätet och stör den biologiska processen i reningssystemet. Oönskade ämnen är t ex olja, bensin, fotogen, kvicksilver, zink och färg. För att fullgöra reningen kan man använda sig av en oljeavskiljare. Anläggningar som ska ha oljeavskiljare är garage, parkeringshus, bilverkstäder, bilskrotar, bensinstationer, industrier som hanterar oljor och biltvättar. En station med biltvätt och verkstad bör ha separata avskiljare för tvätt och verkstad. Källa: Labko produkt- och teknikhandbok Funktionsbeskrivning för olje- och slamavskiljare En avskiljaranläggning består normalt av en slamdel, en avskiljardel och en provtagningsmöjlighet. Anläggningen arbetar enligt gravimetrisk princip, dvs. olja och bensin som är lättare än vatten avskiljs och lägger sig på ytan, medan slam och partiklar som är tyngre än vatten faller till botten. Slamdelen kan vara separat eller hopbyggd med avskiljardelen. Det förorenade vattnet passerar först slamdelen där slam och tyngre partiklar avskiljs och vidare in i avskiljardelen, där bensin och olja avskiljs och flyter upp till ytan. 7(15)

9 Recirkulation Spillvatten från fordonstvättar innehåller farliga ämnen, olja och tungmetaller som stör reningsprocessen i reningsverket. De försämrar även det slam som är tänkt att läggas ut på åkermark. Spillvattnet från fordonstvättarna bör recirkuleras. År 2005 kommer kravet för recirkulation att vara 80 %. Det innebär att utsläppen maximeras till 50 liter vatten per personbil och högst 150 liter vatten per lastbil, buss eller liknande fordon. Slutmålet för samtliga anläggningar är 100 % recirkulation av tvättvattnet, vilket innebär ett helt slutet system. Koncepten för en bra fungerande recirkulationsanläggning är att alla har slamavskiljare, oljeavskiljare och återvinningstank för det recirkulerade vattnet. Källa: Labko produkt- och teknikhandbok Bilden ovan visar hur ett slutet reningssystem under en biltvätt fungerar. Under tiden bilen tvättas rinner allt vatten ner i en vattenränna som leder till slam- och oljeavskiljaren. Efter det att vattnet har renats från slam och olja går det vidare till filteranläggningen där tungmetaller och farliga kemikalier filtreras bort. Nu är vattnet renat och klart att återanvändas och vattnet får då ligga i bufferttanken tills det används igen. 8(15)

10 Eco Pro Eco Pro är Stadspartners modell för rening av vatten från fordonstvättar. I detta reningssystem finns uppsamlingskammare för olja. Med jämna mellanrum måste dessa kammare tömmas för att uppfylla volymkraven. Stadspartner har en metod att på ett säkert sätt pumpa detta vatten genom en anläggning som renar vatten från olja. Reningsgraden på utsläppt vatten till behållare ligger under riktvärdet 5 mg olja per liter vatten som är Naturvårdsverkets rekommendation. Denna metod kräver ingen flockning eller kemikalietillsats. Reningsprocessen går till på följande sätt: 1. Vattnet pumpas genom sandfilter. 2. Vattnet går vidare genom ett absorberande material. 3. Vattnet går genom flera partikelfilter. 4. Vattnet kontrolleras genom optisk avläsning. 5. Resultatet av innehållet redovisas för dokumentation. Stadspartner har tidigare tagit fram en liknande modell, Eco Dräin, för avloppsrening som givit goda resultat. Därför vet Stadspartner att om alla tvättar använde sig av Eco Pro skulle vattenförbrukningen sjunka och utsläppen minska betydligt. Det skulle inte bara vara till fördel för miljön utan även för tvättarna, då de slipper onödiga vattenkostnader. 9(15)

11 Marknadsundersökningen På uppdrag av Stadspartner skulle vi ta reda på vilken typ av rening fordonstvättarna i Linköpingsområdet har. För att få svar på våra frågor genomförde vi en marknadsundersökning som omfattade alla registrerade fordonstvättar, enligt listan från Torgny Sylvan, i Linköpingsområdet. Vi gick tillväga så att vi, efter en lista från Miljökontoret, ringde till 39 olika tvättar och efter en frågemall intervjuade vi föreståndaren för tvätten. Dessa 39 tvättar valdes ut efter storleken på tvättanläggningen. Här följer frågorna vi använde med svaren vi fick. 1. Känner du till Stadspartner som företag? Totalt antal svarande var 28 stycken, varav 23 tvättar svarade ja medan 5 svarade nej. Känner du till Stadspartner? nej 18% ja 82% 2. Vad har ni för typ av fordonstvätt? De svarsalternativ vi hade var borstar, högtryck, gör-det-själv-hall, tvätthall, automat och spolhall. Eftersom möjligheten finns att välja fler än ett alternativ stämmer inte den totala summan, som är 28 tvättar, med det antalet tvättar vi undersökte. tvätthall 5% gör-detsjälv-hall 25% Vad har ni för typ av fordonstvätt? automat 2% spolhall 2% borstar 30% högtryck 36% 10(15)

12 3. Ungefär hur många tvättar har ni per år? På denna fråga fick vi varierande svar beroende på fordonstvättens kapacitet. Svaren varierade från 260 stycken upp till stycken tvättar per år. 4. Vad har ni för typ av rening? Även på denna fråga hade vi olika svarsalternativ vilka var olje- och slamavskiljare, filteranläggning och kemisk fällning. Svaret blev enligt följande. Vad har ni för typ av rening? kemisk fällning 16% filteranläggning 20% olje- och slamavskiljare 64% 5. Hur mycket vatten förbrukar ni i tvättarna per år? På denna fråga växlade svaren mellan 4 m 3 och m 3 vatten. 6. Gör ni vattenanalys på utgående vatten? Gör ni vattenanalys på utgående vatten? nej 18% vet ej 7% ja 75% 11(15)

13 7. Vad har ni för framtida planer? Svarsalternativen på denna fråga var: total ombyggnad, byta ut delar, ta bort allt och inga planer därför att en del inte visste hur det skulle bli. Vad har ni för framtida planer? ta bort 4% ombyggnad 11% byta ut 18% inga planer 67% 8. Finns det något intresse för en presentation av Stadspartner och deras vattenrengöringsmodell? Utav den totala svarsfrekvensen var endast 8 intresserade medan 19 inte hade något intresse av att få en demonstration, vilket motsvarar 28 % respektive 67 %. 1 person var osäker. Svarsfrekvens Den totala undersökningsramen var 39 stycken fordonstvättar. Bortfallet var 28 % vilket motsvarar 11 stycken. Svarsfrekvensen var 28 stycken och det motsvarar 72 %. Svarsfrekvens bortfall 28% svar 72% 12(15)

14 Analys Vi började våra intervjuer med att fråga om föreståndaren kände till Stadspartner. Anledningen till de fem nejsvaren kan vara att föreståndaren aldrig haft kontakt med Stadspartner eller att Stadspartner inte marknadsfört sig tillräckligt. När vi undersökte vilka typer av fordonstvättar anläggningarna använde visade det sig att högtryckstvättar var vanligast tätt följt av borstar. Även gör-det-själv-hallar är populära. Skälet till att använda sig av högtryckstvättar och borstar är att det är praktiskt för kunden att tvätta på det sättet. Därför gynnar det tvättstationen och lockar fler kunder. De flesta små företag har inte råd med högtryckstvättar så de anlägger istället gör-detsjälv-hallar, vilket är billigare även för kunden. I Linköping tvättar respektive anläggning från 260 till bilar per år. Orsaken till den stora skillnaden är att vi har undersökt både små och stora anläggningar. Den vanligaste reningen är olje- och slamavskiljare på grund av att den är obligatorisk för de flesta anläggningar. Det var endast de största anläggningarna som hade kemisk fällning. Vattenförbrukningen varierade mellan 4 m 3 och m 3 vatten. Detta beror på att kapaciteten varierar mellan de olika fordonstvättarna som vi har undersökt. Enligt dagens föreskrifter ska man göra vattenanalys på utgående vatten och lämna in resultatet till Miljökontoret. Orsaken till att 18 % av de tillfrågade inte gör vattenanalys kan bero på att dessa tvättar är tillräckligt små för att slippa. På grund av den nya lagen som kommer 2005 kommer många anläggningar att bli tvungna att förnya sitt tvättsystem. Enligt vår undersökning har 67 % inga planer på att bygga om, eftersom de redan uppfyller kraven. De resterande 33 % utgör Stadspartners marknad. Som avslutning frågade vi om föreståndaren var intresserad av en presentation av Stadspartners nya modell Eco Pro. Vi tror att anledningen till de många negativa svaren beror på att några inte kände till Stadspartner och andra inte hade några planer på att förnya sin anläggning. Därför fanns det tyvärr inte så stort intresse av en presentation. För att öka kunskapen om Stadspartner hos allmänheten skulle de göra mer reklam för sig. Utav de 39 fordonstvättar som skulle ha ingått i undersökningen var det endast 28 stycken som svarade. Bortfallet på 11 stycken beror på att dessa inte svarade eller ville lämna ifrån sig uppgifter. En del föreståndare kan ha trott att vi snokade och valde därför att inte lämna några svar. För att minska bortfallet hade vi kunnat vara mer påstridiga. 13(15)

15 Egna kommentarer Det här arbetet har troligtvis varit det arbetet som krävt mest förundersökning, men det har även varit det som givit oss mest. Vi har varvat praktiska uppgifter med teoretiska. Det praktiska arbetet fick vi i och med att vi gjorde marknadsundersökningen och det teoretiska i och med sammanställningen och skrivandet av resten av rapporten. Det var mycket att ta till sig i början, men vi lärde oss snart att hålla isär allt. Samarbetet fungerar bara bättre och bättre, nu nästan helt felfritt. Vi har lärt känna varandra allt mer och vet hur vi ska arbeta, vilket är en oerhört stor fördel. Eftersom vi känner varandra bättre arbetar vi på ett ledigare sätt och har roligt tillsammans när vi skriver. Vårt mål är att ha kul för att på så sätt uppnå bästa möjliga resultat. Tack vare vår handledare, Håkan Löfstedt, har vi haft tillgång till material och datorer hos Stadspartner AB. Detta har vi haft mycket nytta av och det har hjälpt oss i vårt arbete. Det är även Håkan som har förklarat för oss hur de olika stegen i reningen ser ut och fungerar. När vi hade läst in oss på all statistik om utsläpp och miljöpåverkan fick vi alla en mindre chock. Vi kunde aldrig ana att så mycket tungmetaller och andra farliga ämnen bara släpps ut i naturen. Efter att ha läst så mycket om nedsmutsningen som biltvättar för med sig kommer vi aldrig mer att tvätta bilen på gatan. Det är allt för många svenskar som gör det ändå. Vi hoppas att alla som läser denna rapport får sig en tankeställare och åker till en biltvätt med ett godkänt reningssystem nästa gång de ska tvätta sin bil. 14(15)

16 Källor Skriftliga källor Sveriges Rikes Lag år 2000, miljöbalken Miljökontorets riktlinjer för miljökrav på fordonstvätt i Linköpings kommun, 24 september 1997, 106 Labko Produkt- och teknikhandbok, Labko Sverige AB Muntliga källor Torgny Sylvan, miljöansvarig, Miljökontoret, Håkan Löfstedt, avdelningschef, Stadspartner AB, , , Bilder Framsida egen bild Sid 4, 9, 10, 11, 12 egna bilder Sid 4 (Roger Nilsson) från Verkligheten (Tekniska Verkens personaltidning) Sid 5 (buss) Sid 7, 8 skannade bilder enligt källa 15(15)

17 Emma Söderpil FRÅGEFORMULÄR Sofie Magnussen Folkungaskolan SP3Cfö Hej! Jag heter och jag ringer från Folkungaskolan i Linköping. Jag utför ett uppdrag åt Stadspartner AB, dotterbolag till Tekniska Verken, och har ett par frågor om ert reningssystem. Har du tid en stund? Vi är tre tjejer som går sista året på Företagargymnasiet på Folkungaskolan här i Linköping. Vi läser en kurs som heter Projektarbete där vi har Stadspartner som fadderföretag. År 2005 kommer en ny lag som innebär att reningen av vattnet från fordonstvättarna kommer att bli strängare kontrollerad. Vi har av Stadspartner fått i uppdrag att undersöka vad fordonstvättarna i Linköpingsområdet har för reningssystem. Företag: Namn: Datum: 1. Känner du till Stadspartner som företag? ja nej 2. Vad har ni för typ av fordonstvätt? borstar högtryck gör-det-själv-hall annat 3. Ungefär hur många tvättar har ni/vecka? 4. Vad har ni för typ av rening? oljeavskiljare filteranläggning kemisk fällning slutet system annat 5. Hur mycket vatten förbrukar ni/år i tvätthallarna? 6. Gör ni vattenanalys på utgående vatten? ja nej vet ej 7. Vad har ni för framtida planer? ombyggnad renovering byta ut När? 8. Finns det något intresse för en presentation av Stadspartner och deras vattenreningsmodell? ja nej vet ej

Information om fordonstvätt

Information om fordonstvätt Information om fordonstvätt Spillvatten från fordonstvättar innehåller bl a mineralolja (opolära alifatiska kolväten), metaller och andra organiska och oorganiska ämnen och behöver behandlas (renas) innan

Läs mer

Riktlinjer för utsläpp från Fordonstvättar

Riktlinjer för utsläpp från Fordonstvättar C4 Teknik och Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Riktlinjer för utsläpp från Fordonstvättar Innehåll Bakgrund... 3 Vem gör vad?... 4 Definitioner... 4 Generella riktlinjer... 5 Riktlinjer för större

Läs mer

Policy för fordonstvättar i Haninge

Policy för fordonstvättar i Haninge 1 (6) Policy för fordonstvättar i Haninge För att minska utsläppen av olja och metaller från fordonstvättar till avloppsnätet och efterföljande recipient har Haninge kommun antagit denna policy. Policyn

Läs mer

Policy för fordonstvätt och oljeavskiljare

Policy för fordonstvätt och oljeavskiljare Policy för fordonstvätt och oljeavskiljare Denna policy gäller för samtliga fordonstvättar i Tranemo kommun. För fordonstvättar som tvättar mer än 1000 personbilstvättar eller mer än 200 lastbilar, bussar

Läs mer

Policy för fordonstvättar i Tranås kommun

Policy för fordonstvättar i Tranås kommun Policy för fordonstvättar i Tranås kommun Antagen av Miljö- och hälsoskyddsnämnden 1998-03-26, 65 Reviderad av Miljö- och hälsoskyddsnämnden 1999-08-26, 180 Reviderad av Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2008-02-27,

Läs mer

Fordonstvättar INFORMATION TILL DIG SOM DRIVER FORDONSTVÄTT

Fordonstvättar INFORMATION TILL DIG SOM DRIVER FORDONSTVÄTT Fordonstvättar INFORMATION TILL DIG SOM DRIVER FORDONSTVÄTT Fordonstvättar En fordonstvätt är en anläggning där den huvudsakliga verksamheten är att tvätta fordon. Det omfattar såväl manuella GDS-hallar

Läs mer

Riktlinjer för utsläpp till avlopp från tågtvättar

Riktlinjer för utsläpp till avlopp från tågtvättar Riktlinjer Diarienummer 114-14/013 Riktlinjer för utsläpp till avlopp från tågtvättar Antagen av Ledningsgruppen 2014-08-13 Käppalaförbundet Käppalaförbundet Riktlinjer 2 (8) Sammanfattning För att minska

Läs mer

Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar och andra bilvårdsanläggningar

Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar och andra bilvårdsanläggningar 2016-05-06 Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar och andra bilvårdsanläggningar Sid 1 av 10 Sammanfattning Det är viktigt att både det renade avloppsvatten som släpps ut från avloppsreningsverken

Läs mer

Fordonstvättar. Anders Westerfors

Fordonstvättar. Anders Westerfors miljö RAPPORT 2002:2 MILJÖKONTORET Fordonstvättar Anders Westerfors Adress: Miljökontoret, Rådstugatan 11, 971 85 LULEÅ Besök oss: Stadshuset vån 4 Telefon: 0920-29 30 00 E-post: Miljokontoret@lulea.se

Läs mer

Oljeavskiljare. Alvesta kommuns riktlinjer för utsläpp av avloppsvatten från verksamheter som hanterar oljor

Oljeavskiljare. Alvesta kommuns riktlinjer för utsläpp av avloppsvatten från verksamheter som hanterar oljor Antagna av Nämnden för Myndighetsutövning 2009-01-19, 3 Oljeavskiljare Alvesta kommuns riktlinjer för utsläpp av avloppsvatten från verksamheter som hanterar oljor Bakgrund Verksamhetsutövare med processer

Läs mer

Riktlinjer för oljeavskiljare samt tvätt av fordon i Nynäshamns kommun

Riktlinjer för oljeavskiljare samt tvätt av fordon i Nynäshamns kommun Riktlinjer för oljeavskiljare samt tvätt av fordon i Nynäshamns kommun Antagen av: Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 2005-06-02, 91 1. Inledning 2 2. Oljeavskiljare 3 2.1. VERKSAMHETER DÄR OLJEAVSKILJARE

Läs mer

Slam- och oljeavskiljaranläggning

Slam- och oljeavskiljaranläggning Slam- och oljeavskiljaranläggning Förord Denna skrift har tagits fram av samtliga kommunala VA-huvudmän i Dalarna med syftet att ge dig som fastighetsägare respektive verksamhetsutövare kortfattad information

Läs mer

Inledning. Anmälningsplikt. Bakgrund

Inledning. Anmälningsplikt. Bakgrund Sida: 1 (5) Inledning Spillvatten från fordonstvättar innehåller olika metaller, oljor och andra organiska och oorganiska ämnen som är skadliga för växter och djur. Vattnet behöver därför renas innan det

Läs mer

Miljöskyddstillsyn av små fordonstvättar. Miljö- och hälsoskyddsenheten Rapport december 2012

Miljöskyddstillsyn av små fordonstvättar. Miljö- och hälsoskyddsenheten Rapport december 2012 Miljöskyddstillsyn av små fordonstvättar Miljö- och hälsoskyddsenheten Rapport december 2012 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Utförande och metod... 4 Följande aspekter

Läs mer

Information om oljeavskiljare

Information om oljeavskiljare Information om oljeavskiljare Sammanfattning Grundprincipen för en oljeavskiljare är enkel. Den arbetar enligt gravimetrisk princip. Olja flyter upp till ytan och tyngre partiklar sjunker till botten.

Läs mer

Verksamhetsplan. Fordonstvättar i Ljungby kommun. Diarienummer: 2016/0837. Gäller från:

Verksamhetsplan. Fordonstvättar i Ljungby kommun. Diarienummer: 2016/0837. Gäller från: Diarienummer: 2016/0837 Verksamhetsplan för fordonstvättar i Ljungby kommun Gäller från: 2016-05-18 Gäller för: Fordonstvättar i Ljungby kommun Fastställd av: Miljö- och byggnämnden Utarbetad av: Miljösamverkan

Läs mer

Riktlinjer för tvätt av fordon. Beslutade av miljö och hälsoskyddsnämnden 2015-12-09 132

Riktlinjer för tvätt av fordon. Beslutade av miljö och hälsoskyddsnämnden 2015-12-09 132 Riktlinjer för tvätt av fordon Beslutade av miljö och hälsoskyddsnämnden 2015-12-09 132 Miljö- och hälsoskyddskontoret december 2015 Riktlinjer för tvätt av fordon Fordonstvättens avlopp efter oljeavskiljare

Läs mer

Policy för. fordonstvätt i Ängelholms kommun. Antagen av Miljönämnden Maj 2008

Policy för. fordonstvätt i Ängelholms kommun. Antagen av Miljönämnden Maj 2008 Policy för fordonstvätt i Ängelholms kommun Antagen av Miljönämnden Maj 2008 Inledning Spillvatten från fordonstvättar innehåller en rad miljöfarliga ämnen, så som olja och tungmetaller. Dessa ämnen belastar

Läs mer

Fordonstvättar Miljöfrågor-tekniker-egenkontroll

Fordonstvättar Miljöfrågor-tekniker-egenkontroll Miljöfrågor-tekniker-egenkontroll Bakgrund Tekniker och exempel för slutning Riktvärden Kemikalier Egenkontroll Bakgrund Bakgrund Tungmetaller från biltvättar i Karlstad Tekniker Slutning av vattendelen

Läs mer

Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar

Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar Riktlinjer Diarienummer KF2015-286 Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar Antagen av Ledningsgruppen 2015-11-19 Käppalaförbundet Käppalaförbundet Riktlinjer 2 (10) Sammanfattning För att

Läs mer

Riktlinjer för fordonstvättar i Nybro kommun Riktlinjer beslutade av myndighetsnämnden Nybro kommun 2014-0 -0,

Riktlinjer för fordonstvättar i Nybro kommun Riktlinjer beslutade av myndighetsnämnden Nybro kommun 2014-0 -0, Riktlinjer för fordonstvättar i Nybro kommun Riktlinjer beslutade av myndighetsnämnden Nybro kommun 2014-0 -0, Nybro-logga Riktlinjer för fordonstvättar i Nybro kommun Spillvatten från fordonstvättar innehåller

Läs mer

LAQUA TVÄTT Miljöanpassad vattenrening

LAQUA TVÄTT Miljöanpassad vattenrening LAQUA TVÄTT Miljöanpassad vattenrening Laqua Treatment AB Siriusvägen 16 296 92 Yngsjö www.laqua.se Introduktion Laqua tvätt är en ny typ av reningsanläggning som baseras på filterteknik primärt framtaget

Läs mer

Bestämmelser VA. För Vara kommuns allmänna VA-anläggningar. Bilaga till ABVA. Antagen av kommunfullmäktige

Bestämmelser VA. För Vara kommuns allmänna VA-anläggningar. Bilaga till ABVA. Antagen av kommunfullmäktige Bestämmelser VA För Vara kommuns allmänna VA-anläggningar Bilaga till ABVA Antagen av kommunfullmäktige 2018-02-26 4 Dessa bestämmelser antogs av kommunfullmäktige 2018-02-26 4 att gälla från 2018-03-02.

Läs mer

Miljökrav på fordonstvätt. Riktlinjer beslutade av Miljönämnden den 9 december 2009, 93/09

Miljökrav på fordonstvätt. Riktlinjer beslutade av Miljönämnden den 9 december 2009, 93/09 Miljökrav på fordonstvätt Riktlinjer beslutade av Miljönämnden den 9 december 2009, 93/09 Dessa riktlinjer bygger till stora delar på den policy som Miljösamverkan Västra Götaland i oktober 2008 tog fram

Läs mer

Riktlinjer för krav på fordonstvättar i Örebro län

Riktlinjer för krav på fordonstvättar i Örebro län Riktlinjer för krav på fordonstvättar i Örebro län Riktlinjerna är en vägledning i tillsynsarbetet med syfte att nå ett gemensamt förhållningssätt i länet. Riktlinjerna är inte bindande. Omständigheterna

Läs mer

Riktlinjer för fordonstvättar i Kumla kommun

Riktlinjer för fordonstvättar i Kumla kommun 1(6) Januari 2012 MBN 2011/1317 Miljö- och byggnadsnämnd Riktlinjer för fordonstvättar i Kumla kommun Antagna av miljö- och byggnadsnämnden 2012-03-14, 19 Definitioner Fordon Fordon som används i yrkesmässig

Läs mer

Riktlinjer för krav på fordonstvättar i Örebro kommun

Riktlinjer för krav på fordonstvättar i Örebro kommun Beslutade av Miljönämnden 2011-03-16 Dnr: Mn 04/2011 1 (7) Riktlinjer för krav på fordonstvättar i Örebro kommun Definitioner Fordon Fordon som används i yrkesmässig verksamhet: Lastbilar, taxibilar, tjänstebilar,

Läs mer

POLICY FÖR FORDONSTVÄTT

POLICY FÖR FORDONSTVÄTT POLICY FÖR FORDONSTVÄTT Antagen av direktionen för Söderåsens miljöförbund 2014-08-14 77 Ändrad av direktionen för Söderåsens miljöförbund 2014-09-30 88 2 Innehållsförteckning: INLEDNING... 4 FASTSTÄLLDA

Läs mer

Riktlinjer för oljeavskiljare i Enköpings kommun Antagna av Miljö- och byggnadsnämnden 2011-06-07

Riktlinjer för oljeavskiljare i Enköpings kommun Antagna av Miljö- och byggnadsnämnden 2011-06-07 Riktlinjer för oljeavskiljare i Enköpings kommun Antagna av Miljö- och byggnadsnämnden 2011-06-07 1. Inledning 1.1 Riktlinjerna Dessa riktlinjer omfattar oljeavskiljare i Enköpings kommun. Riktlinjerna

Läs mer

CHECKLISTA - Fordonstvättar

CHECKLISTA - Fordonstvättar BILAGA 2 CHECKLISTA - Fordonstvättar 1. ALLMÄNNA UPPGIFTER Företagets/anläggningens namn Org nr Postadress Post nr, ort Besöksadress Fastighetsbeteckning Kontaktperson Tel nr Fax nr Kommun Besöksdatum

Läs mer

Riktlinjer för fordonstvätt

Riktlinjer för fordonstvätt Riktlinjer för fordonstvätt i Alvesta kommun Antagen av Nämnden för myndighetsutövning 2013-08-19 37 Riktlinjer för fordonstvätt i Alvesta kommun Antagen av Nämnden för myndighetsutövning, 2013-08-19,

Läs mer

Vi klarlägger anläggningsstorlek och fordonsstorlek under rubriken Ordförklaringar, i slutet av detta dokument

Vi klarlägger anläggningsstorlek och fordonsstorlek under rubriken Ordförklaringar, i slutet av detta dokument 1 (5) Fordonstvätt Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: Miljö- och byggnämnden (2015-04-07 81 ) Gäller för: Alla kommunens verksamheter Giltig fr.o.m.: 2015-05-01 Dokumentansvarig: Mats Adolfsson, miljöinspektör

Läs mer

Inga utsläpp. Riktlinjer för bilvårdsanläggningar och p-platser

Inga utsläpp. Riktlinjer för bilvårdsanläggningar och p-platser Inga utsläpp Riktlinjer för bilvårdsanläggningar och p-platser 1 Verksamheten vid bilvårdsanläggningar ger upphov till förorenat spillvatten. Vanliga föroreningar är olja och metaller från bilarna samt

Läs mer

Vatten och avlopp i Uppsala. Av: Adrian, Johan och Lukas

Vatten och avlopp i Uppsala. Av: Adrian, Johan och Lukas Vatten och avlopp i Uppsala Av: Adrian, Johan och Lukas Hela världens kretslopp Alla jordens hav, sjöar eller vattendrag är ett slags vatten förråd som förvarar vattnet om det inte är i någon annan form.

Läs mer

Miljökrav på fordonstvätt Mariestad Töreboda Gullspång

Miljökrav på fordonstvätt Mariestad Töreboda Gullspång Miljökrav på fordonstvätt Mariestad Töreboda Gullspång Antaget av Miljö- och byggnadsnämnden 2013-09-25 Datum: Dnr:2013.Ma0194 Sida: 2 (12) Innehållsförteckning Definitioner... 3 Fordon... 3 Fordonstvätt...

Läs mer

Miljökrav på Fordonstvätt

Miljökrav på Fordonstvätt 2003-12-11 Dnr 2003.1164 Policy för Miljökrav på Fordonstvätt i Mariestads kommun MILJÖKONTORET POSTADRESS 542 86 MARIESTAD BESÖKSADRESS Torghuset, Esplanaden 5, MARIESTAD TELEFON 0501-634 30 FAX 0501-633

Läs mer

Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar

Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar Reviderad 2012-11-01 Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar För att minska utsläppen av olja och metaller från fordonstvättar till avloppsnätet och efterföljande recipient har Käppalaförbundet

Läs mer

Riktlinjer för fordonstvättar i Värmlands län

Riktlinjer för fordonstvättar i Värmlands län Riktlinjer för fordonstvättar i Värmlands län Spillvatten från fordonstvättar innehåller olika sorters metaller, oljor och andra organiska och oorganiska ämnen. Spillvattnet behöver därför renas och behandlas

Läs mer

FORDONSTVÄTTAR OCH SPOLPLATTOR

FORDONSTVÄTTAR OCH SPOLPLATTOR Riktlinjer för FORDONSTVÄTTAR OCH SPOLPLATTOR RIKTLINJER FÖR FORDONSTVÄTTAR OCH SPOLPLATTOR Inledning Vatten från tvätt av fordon innehåller föroreningar i form av metaller, organiska ämnen (t.ex. olja)

Läs mer

Checklista för fordonsverkstäder

Checklista för fordonsverkstäder Tillsynssamverkan i Halland - MILJÖ Checklista för fordonsverkstäder Tillsynssamverkan i Halland - Miljö har inom delprojektet Fordonsverkstäder arbetat fram checklista med tillhörande vägledande bedömningsgrunder

Läs mer

LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL

LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL Den här lärarhandledningen ger dig som lärare kunskap om hur vattnets kretslopp fungerar och tips på hur du kan lägga upp lektionerna. I materialet får du och din

Läs mer

Och vad händer sedan?

Och vad händer sedan? Och vad händer sedan? I STORT SETT ALLA MÄNNISKOR I SVERIGE SOM BOR i en tätort är anslutna till ett vatten- och avloppsledningsnät. Men så har det inte alltid varit. Visserligen fanns vattenledningar

Läs mer

HANDLEDNING Fordonstvättar 2014 Version 1-2014-11-06

HANDLEDNING Fordonstvättar 2014 Version 1-2014-11-06 HANDLEDNING Fordonstvättar 2014 Version 1 - Allmänt Denna handledning finns som ett stöd för tillsyn av fordonstvättar. Varje avsnitt i checklistan följs av anvisningar och detaljerade förklaringar mm.

Läs mer

Chemimix VRU, framtidens mobila reningsanläggning levererad av Chemical Equipment AB för olika typer av förorenade vatten.

Chemimix VRU, framtidens mobila reningsanläggning levererad av Chemical Equipment AB för olika typer av förorenade vatten. Chemimix VRU, framtidens mobila reningsanläggning levererad av Chemical Equipment AB för olika typer av förorenade vatten. Allmänt Chemical Equipment levererar alla typer av reningsutrustningar och hela

Läs mer

Miljökrav på Fordonstvätt

Miljökrav på Fordonstvätt 2009-03-05 Riktlinjer för Miljökrav på Fordonstvätt i Mariestads, Töreboda och Gullspångs kommuner MILJÖ- OCH BYGGNADSFÖRVALTNINGEN POSTADRESS 542 86 MARIESTAD BESÖKSADRESS Stadshuset, Kyrkogatan 2, MARIESTAD

Läs mer

Så här fyller ni i blanketterna

Så här fyller ni i blanketterna Så här fyller ni i blanketterna Det finns två blanketter avsedda för ansvarig för avskiljaren, samt en bilaga avsedd för entreprenören. Blankett A - Information om avskiljare : här fyller ni i information

Läs mer

Årsrapport för fordonsbranschen 26 kap 9 miljöbalken och 27 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (SFS 1998:899)

Årsrapport för fordonsbranschen 26 kap 9 miljöbalken och 27 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (SFS 1998:899) Årsrapport för fordonsbranschen 26 kap 9 miljöbalken och 27 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (SFS 1998:899) 1(5) Företag i fordonsbranschen skall lämna årsrapport över sin verksamhet.

Läs mer

Nämndriktlinje för miljökrav på fordonstvätt i Falköping, Skövde och Tibro kommuner

Nämndriktlinje för miljökrav på fordonstvätt i Falköping, Skövde och Tibro kommuner Nämndriktlinje för miljökrav på fordonstvätt i Falköping, Skövde och Tibro kommuner Februari 2009 MN 2009-02-25 25 2 (9) Innehållsförteckning Definitioner... 3 Fordon... 3 Fordonstvätt... 3 Anläggningsstorlek...

Läs mer

www.svanen.se Miljömärkning Sverige AB - En ledande miljömärkning

www.svanen.se Miljömärkning Sverige AB - En ledande miljömärkning Miljömärkning Sverige AB - En ledande miljömärkning Agenda 1. Övergripande om Svanen 2. Vad är en Svanenmärkt tvätt? Och varför? Nordens officiella miljömärke Marknadskännedom Känner du igen denna symbol?

Läs mer

Ett giftfritt avlopp. Information till företag i Jönköpings kommun

Ett giftfritt avlopp. Information till företag i Jönköpings kommun Ett giftfritt avlopp Information till företag i Jönköpings kommun 1 AVLOPPSRENING OCH KRETSLOPP RENINGSVERKEN I kommunen finns 20 avloppsreningsverk. Simsholmens och Huskvarnas reningsverk är de två största.

Läs mer

Policy för miljökrav. på fordonstvättar i Mjölby kommun

Policy för miljökrav. på fordonstvättar i Mjölby kommun Mjölby Kommun Miljönämnden Policy för miljökrav på fordonstvättar i Mjölby kommun Antagen av miljönämnden 2004-08-25, 93 1 Inledning... 3 2 Definitioner... 4 Små... 4 Mellanstora... 4 Stora... 4 3. Övergripande

Läs mer

riktlinjer för utsläpp från fordonstvättar Rent vatten. Ett jobb för livet.

riktlinjer för utsläpp från fordonstvättar Rent vatten. Ett jobb för livet. riktlinjer för utsläpp från fordonstvättar inom NSVA N O R D V Ä S T R A S K Å N E S V AT T E N O C H A V L O P P Rent vatten. Ett jobb för livet. 1 Rent vatten är en självklarhet i vårt samhälle - och

Läs mer

Riktlinjer för fordonstvätt i Kalmar kommun

Riktlinjer för fordonstvätt i Kalmar kommun Riktlinjer för fordonstvätt i Kalmar kommun Rev 2015-10-21 Dessa riktlinjer bygger i stora delar på den policy som Miljösamverkan Västra Götaland i oktober 2008 tog fram för fordonstvättar. Innehållet

Läs mer

Policy för fordonstvättar i Vaggeryds kommun

Policy för fordonstvättar i Vaggeryds kommun Policy för fordonstvättar i Vaggeryds kommun Antagen av miljö- och byggnämnden 2012-11-27 Innehåll 2 INLEDNING 3 Miljökvalitetsmål 3 DEFINITIONER 4 Fordon 4 Fordonstvätt 4 Anläggningsstorlek 4 Om- och

Läs mer

Riktlinjer för fordonstvätt i Kalmar kommun. Rev 2011-11-14

Riktlinjer för fordonstvätt i Kalmar kommun. Rev 2011-11-14 Riktlinjer för fordonstvätt i Kalmar kommun Rev 2011-11-14 Policy för miljökrav på fordonstvätt Fastställd av samhällsbyggnadsnämnden på sammanträde den 22 dec 2011 Dessa riktlinjer bygger i stora delar

Läs mer

Oljeavskiljare. Tekniska förvaltningen informerar om gällande regler och krav för installation och skötsel av oljeavskiljare

Oljeavskiljare. Tekniska förvaltningen informerar om gällande regler och krav för installation och skötsel av oljeavskiljare Oljeavskiljare Tekniska förvaltningen informerar om gällande regler och krav för installation och skötsel av oljeavskiljare November 2006 Varför behövs oljeavskiljare Olja som släpps ut via spillvattennätet

Läs mer

Slam- och oljeavskiljare

Slam- och oljeavskiljare RIKTLINJE FÖR Slam- och oljeavskiljare Antaget av Bygg- och miljönämnden Antaget 2018-12-11 93 Giltighetstid Tills vidare dock senast december 2022 Dokumentansvarig Bygg- och miljöförvaltningen RIKTLINJER

Läs mer

Gemensam policy för miljökrav på fordonstvätt

Gemensam policy för miljökrav på fordonstvätt Gemensam policy för miljökrav på fordonstvätt November 2003 Några mindre revideringar februari 2004 Gemensam policy för miljökrav på fordonstvätt Miljösamverkan Västra Götaland november 2003 Med några

Läs mer

Policy Miljökrav för fordonstvätt i Söderhamns kommun. Antagen av bygg-, miljö- och räddningsnämnden 2006-06-20, 150.

Policy Miljökrav för fordonstvätt i Söderhamns kommun. Antagen av bygg-, miljö- och räddningsnämnden 2006-06-20, 150. Policy Miljökrav för fordonstvätt i Söderhamns kommun. Antagen av bygg-, miljö- och räddningsnämnden 2006-06-20, 150. Inledning Spillvatten från fordonstvättar innehåller många miljöfarliga ämnen. Dessa

Läs mer

Riktlinjer för oljeavskiljare, fettavskiljare och fordonstvätt

Riktlinjer för oljeavskiljare, fettavskiljare och fordonstvätt Riktlinjer för oljeavskiljare, fettavskiljare och fordonstvätt 1. Inledning Dessa riktlinjer omfattar oljeavskiljare, fettavskiljare samt fordonstvätt i Katrineholms kommun. Riktlinjerna är framtagna i

Läs mer

ÄMNEN SOM INTE FÅR TILLFÖRAS AVLOPPS- VATTNET. Exempel på ämnen som inte får tillföras avloppsledningsnätet är;

ÄMNEN SOM INTE FÅR TILLFÖRAS AVLOPPS- VATTNET. Exempel på ämnen som inte får tillföras avloppsledningsnätet är; Riktlinjer för industrier och andra verksamheter För verksamheter som är anslutna till den allmänna VA-anläggningen kan det finnas krav gällande spillvattnets karaktär. Nedan följer en kort beskrivning

Läs mer

Miljösäker hantering av oljeavfall

Miljösäker hantering av oljeavfall Miljösäker hantering av oljeavfall Information och råd till fastighetsägare och verksamhetsutövare Varför ska man ha en oljeavskiljare? Kommunala reningsverk är till för att ta emot och rena spillvatten

Läs mer

Gemensam policy för miljökrav på fordonstvätt

Gemensam policy för miljökrav på fordonstvätt Gemensam policy för miljökrav på fordonstvätt Uppdaterad december 2008 Gemensam policy för miljökrav på fordonstvätt Uppdaterad december 2008 Fastställd av MVG:s styrgrupp på sammanträde den 1 oktober

Läs mer

Viktig information till dig som äger en fastighet försedd med slamavskiljare

Viktig information till dig som äger en fastighet försedd med slamavskiljare Viktig information till dig som äger en fastighet försedd med slamavskiljare Mekanisk avvattning av slamavskiljare 1 Tömning av slamavskiljare Vid tömning av slamavskiljare används idag mobila reningsverk.

Läs mer

Information om miljöbalkens krav på slam-/oljeavskiljning

Information om miljöbalkens krav på slam-/oljeavskiljning Information om miljöbalkens krav på slam-/oljeavskiljning En verksamhet som hanterar spillvatten med olja och slam ska enligt miljöbalken tillse att det avskiljs/renas innan det släpps till kommunalt spill-

Läs mer

Oljeavskiljare AVSKILJNING AV OLJA UR SPILLVATTEN FRÅN VERKSAMHETER

Oljeavskiljare AVSKILJNING AV OLJA UR SPILLVATTEN FRÅN VERKSAMHETER Oljeavskiljare AVSKILJNING AV OLJA UR SPILLVATTEN FRÅN VERKSAMHETER När krävs en oljeavskiljare? Verksamheter där det finns risk för att olja eller oljeförorenat vatten kan nå spilleller dagvattennätet

Läs mer

LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL

LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL Den här lärarhandledningen för åk 4-9 ger dig som lärare kunskap om hur vattnets kretslopp fungerar och tips på hur du kan lägga upp lektionerna. I materialet får

Läs mer

Verksamhetsplan Krav på oljeavskiljare i Ljungby kommun

Verksamhetsplan Krav på oljeavskiljare i Ljungby kommun Diarienummer: 2015/0096 Verksamhetsplan Krav på oljeavskiljare i Ljungby kommun Gäller från: 2015-02-04 Gäller för: Miljö- och byggförvaltningen Fastställd av: Miljö- och byggnämnden Utarbetad av: Miljöavdelningen

Läs mer

Trafikverket renar dagvattnet runt östra Mälaren. Renare samvete under broarna

Trafikverket renar dagvattnet runt östra Mälaren. Renare samvete under broarna Trafikverket renar dagvattnet runt östra Mälaren Renare samvete under broarna Smutsigt vatten från vägarna ska inte tillåtas rinna ut i Mälaren. Detta är självklart viktigt för växt- och djurlivet, men

Läs mer

Tillsyn över biltvättsanläggningar i Stockholms stad

Tillsyn över biltvättsanläggningar i Stockholms stad MILJÖFÖRVALTNINGEN PLAN OCH MILJÖ Bilaga 1 SID 1 (6) 2009-09-14 Dnr: 2009-009894-206 Tillsyn över biltvättsanläggningar i Stockholms stad En Rapport från Miljöförvaltningen Mari Yoda September 2009 1 Beskrivning

Läs mer

Gäller 2016-01-01 2017-01-01. Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp i Smedjebackens kommun

Gäller 2016-01-01 2017-01-01. Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp i Smedjebackens kommun 1 Gäller 2016-01-01 2017-01-01 Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp i Smedjebackens kommun 2 Denna skrift vänder sig till dig som har enskilt avlopp. Det kan vara ett minireningsverk, två,-och

Läs mer

Fordonstvätt. Riktlinjer inom Jönköpings län

Fordonstvätt. Riktlinjer inom Jönköpings län Fordonstvätt Riktlinjer inom Jönköpings län Innehåll Inledning... 3 Krav på utsläpp till vatten... 4 Spillvatten... 4 Stora anläggningar... 4 Små anläggningar... 5 Tvätt utanför anläggning... 5 Reningsteknik...

Läs mer

Riktlinjer för olje-, slam- och fettavskiljare i Partille kommun

Riktlinjer för olje-, slam- och fettavskiljare i Partille kommun Riktlinjer för olje-, slam- och fettavskiljare i Partille kommun Fastställda i Bygg- och miljönämnden 2008-09-01 Reviderade 2011-06-20 Reviderade 2015-02-23 Reviderade 2015-10-19 1. Inledning Dessa riktlinjer

Läs mer

Fordonstvätt Riktlinjer för Vaggeryds kommun

Fordonstvätt Riktlinjer för Vaggeryds kommun Fordonstvätt Riktlinjer för Vaggeryds kommun Miljö- och byggnämnden:2016-12-20 204 Fordonstvätt Riktlinjer för tillsyn Inledning Dessa riktlinjer har tagits fram utifrån Miljösamverkan f s Fordonstvätt

Läs mer

Oljeavskiljare. avskiljning av olja ur spill- och dagvatten

Oljeavskiljare. avskiljning av olja ur spill- och dagvatten Oljeavskiljare avskiljning av olja ur spill- och dagvatten När krävs en oljeavskiljare? Verksamheter där det finns risk för att olja eller oljeförorenat vatten kan nå spilleller dagvattennätet ska ha en

Läs mer

Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp

Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp Om du har ett enskilt avlopp med trekammarbrunn, tvåkammarbrunn, sluten tank, eller minireningsverk, gäller dessa regler för att tömning och drift ska

Läs mer

SAMFÄLLIGHETSFÖRENING RÄTT & FEL LITEN HANDBOK

SAMFÄLLIGHETSFÖRENING RÄTT & FEL LITEN HANDBOK KVARNHAGENS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING RÄTT & FEL LITEN HANDBOK För medlemmarna i Kvarnhagens samfällighetsförening om vad vi får och inte får spola ner i våra avlopp. VAD FÅR VI SPOLA NER I VÅRT AVLOPP - vad

Läs mer

Nedanstående riktlinjer är inte längre aktuella utan har reviderats

Nedanstående riktlinjer är inte längre aktuella utan har reviderats Nedanstående riktlinjer är inte längre aktuella utan har reviderats Miljöförvaltningen Rapport 06/2002. ISSN 1400-4690. Rapporten är anpassad för utskrift från Internet. Miljönämndens riktlinjer för manuell

Läs mer

Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp Västerås

Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp Västerås Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp Västerås www.vafabmiljo.se kundservice@vafabmiljo.se Tel: 020-120 22 20 www.facebook.com/vafabmiljo Om du har ett enskilt avlopp med trekammarbrunn,

Läs mer

Golvskurvatten från bilverkstäder inom Käppalaverkets upptagningsområde

Golvskurvatten från bilverkstäder inom Käppalaverkets upptagningsområde Analysavdelningen Galina Gorodetskaja galina.gorodetskaja@kappala.se Golvskurvatten från bilverkstäder inom Käppalaverkets upptagningsområde - En inventering - Handledare: Christina Vendel 2006-02-20 1

Läs mer

Vägledning för fordonstvättar i Linköpings kommun

Vägledning för fordonstvättar i Linköpings kommun Vägledning för fordonstvättar i Linköpings kommun 2018-03-09 Linköpings kommun linkoping.se Innehållsförteckning Inledning... 2 Utsläpp till vatten... 3 Avloppsanslutning... 3 Utsläppskrav... 3 Vattenförbrukning...

Läs mer

Fordonsbranschen - åkerier, bilverkstäder och fordonstvättar. www.miljosamverkanskane.se

Fordonsbranschen - åkerier, bilverkstäder och fordonstvättar. www.miljosamverkanskane.se Fordonsbranschen - åkerier, bilverkstäder och fordonstvättar www.miljosamverkanskane.se Vad tittar vi på? Schema för dagen 9.30 Välkomna 9.45 Funktion och standard för oljeavskiljare Ulf Hellman, STOR

Läs mer

PROJEKT. Miljötillsyn av verksamheter som tvättar fordon

PROJEKT. Miljötillsyn av verksamheter som tvättar fordon PROJEKT Miljötillsyn av verksamheter som tvättar fordon 2017-05-31 ADRESS Hertig Johans torg 2 541 83 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se WEBBPLATS www.miljoskaraborg.se

Läs mer

Spillvatten- bestämmelser för Skövde kommuns allmänna VAanläggning. Beslutad av kommunfullmäktige 15 december 2014, 174. Dnr KS2014.

Spillvatten- bestämmelser för Skövde kommuns allmänna VAanläggning. Beslutad av kommunfullmäktige 15 december 2014, 174. Dnr KS2014. Spillvatten- bestämmelser för Skövde kommuns allmänna VAanläggning Beslutad av kommunfullmäktige 15 december 2014, 174. Dnr KS2014.0443 Dokumenttyp: Regler Dokumentet gäller för: Skövde kommun Diarienummer:

Läs mer

Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp

Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp Gäller för Södertälje och Nykvarns kommuner från och med 2013-12-01 www.telge.se Om du har ett enskilt avlopp med minireningsverk, trekammarbrunn, tvåkammarbrunn,

Läs mer

Bio-Box + Bio-Box XL INSTALLATIONSANVISNING

Bio-Box + Bio-Box XL INSTALLATIONSANVISNING Bio-Box + Bio-Box XL INSTALLATIONSANVISNING 2, Allmänt 2, Placering 2, Inkommande och utgående avlopp 2, Reningsverkets ventilation 3, Installation 4, Storlek Bio-box 5, Storlek Bio-Box XL 6, Skötselråd

Läs mer

Riktlinjer för miljökrav på fordonstvättar i Linköpings kommun.

Riktlinjer för miljökrav på fordonstvättar i Linköpings kommun. Riktlinjer för miljökrav på fordonstvättar i Linköpings kommun. 2017-06-29 Innehållsförteckning Riktlinjer för miljökrav på fordonstvättar i. 1 Inledning 3 Utsläpp till vatten 4 Avloppsanslutning 4 Utsläppskrav

Läs mer

Seminarium den 30:e november 2012. Oljeavskiljare.

Seminarium den 30:e november 2012. Oljeavskiljare. Seminarium den 30:e november 2012 Oljeavskiljare. Kemilänken Kemilänken med representanter från Länsstyrelsen, kommunerna och VA-verken är ett forum för att sprida kunskap om kemiska produkter och dess

Läs mer

Bra att veta om vatten och avlopp för småhusägare i Järfälla kommun

Bra att veta om vatten och avlopp för småhusägare i Järfälla kommun 2015-10-01 Bra att veta om vatten och avlopp för småhusägare i Järfälla kommun Det här bladet innehåller kortfattad information och förklaringar om de bestämmelser som gäller för det kommunala vattnet

Läs mer

Information om enskilda avlopp

Information om enskilda avlopp Information om enskilda avlopp I den här broschyren har vi sammanfattat viktig information om enskilda avlopp. Här hittar du information om varför vi måste rena avloppsvatten, vilka reningskrav som ställs,

Läs mer

Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp

Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp Avfalls- och återvinningsenheten Stadshuset, 721 87 Västerås Vill du ha svar på dina frågor? Tfn: 021-39 00 00 E-post: kontaktcenter@vasteras.se Hemsida:

Läs mer

Tank, brunn eller både och!

Tank, brunn eller både och! Tank, brunn eller både och! En enskild avloppsanläggning består vanligtvis av en slamavskiljare och en infiltrations- eller markbäddsanläggning. Syftet med anläggningen är både att rena avloppsvattnet

Läs mer

Waste2Water SVENNINGSENS. Waste2Water har sedan 1993 utvecklat biologiska tvättanläggningar med vattenrecirkulation för tvätt av fordon och redskap.

Waste2Water SVENNINGSENS. Waste2Water har sedan 1993 utvecklat biologiska tvättanläggningar med vattenrecirkulation för tvätt av fordon och redskap. har sedan 1993 utvecklat biologiska tvättanläggningar med vattenrecirkulation för tvätt av fordon och redskap. Anläggningen kommer från USA och har hittills sålts exklusivt i Storbritannien där den gjort

Läs mer

Beslut om föreläggande med vite om att vidta åtgärder samt uppdatera oljeavskiljare

Beslut om föreläggande med vite om att vidta åtgärder samt uppdatera oljeavskiljare 8(30) Mob 62 2018/0783 Beslut om föreläggande med vite om att vidta åtgärder samt uppdatera oljeavskiljare Fastighet: Fabriken 11 Verksamhetsutövare: XXX Beslut 1. förelägger XXX, att senast 3 månader

Läs mer

Hur reningsverket fungerar

Hur reningsverket fungerar Kommunalt avlopp Det vatten du använder hemma, exempelvis när du duschar eller spolar på toaletten, släpps ut i ett gemensamt avloppssystem där det sen leds vidare till reningsverket. Hit leds även processvatten

Läs mer

Vilka miljöregler gäller för dig som driver en mindre fordonsverkstad eller fordonstvätt?

Vilka miljöregler gäller för dig som driver en mindre fordonsverkstad eller fordonstvätt? Vilka miljöregler gäller för dig som driver en mindre fordonsverkstad eller fordonstvätt? Innehåll Miljörisker och lagstiftning 3 Avfallshantering 3 Avloppsvatten och oljeavskiljare 4 Kemiska produkter

Läs mer

Riktlinjer för fordonstvättar i Kalmar kommun 2011-11-15

Riktlinjer för fordonstvättar i Kalmar kommun 2011-11-15 Riktlinjer för fordonstvättar i Kalmar kommun 2011-11-15 Christian Sandholm Samhällsbyggnadsförvaltningen Miljöavdelnings tillsyn Miljöbalken med förordningar, Allmänna hänsynsreglerna, förordning om miljöstörande

Läs mer

FÖRETAGETS ANSVAR EN BROSCHYR FRAMTAGEN AV TILLSYNSMYNDIGHETERNA I KALMAR & GOTLANDS LÄN GENOM MILJÖSAMVERKAN SYDOST

FÖRETAGETS ANSVAR EN BROSCHYR FRAMTAGEN AV TILLSYNSMYNDIGHETERNA I KALMAR & GOTLANDS LÄN GENOM MILJÖSAMVERKAN SYDOST EN BROSCHYR FRAMTAGEN AV TILLSYNSMYNDIGHETERNA I KALMAR & GOTLANDS LÄN GENOM MILJÖSAMVERKAN SYDOST FÖRETAGETS ANSVAR Alla företag påverkar miljön på något sätt och ansvarar för sin egen miljöpåverkan.

Läs mer

Välkommen till Öresundsverket

Välkommen till Öresundsverket Öresundsverket Välkommen till Öresundsverket Öresundsverket ligger i centrala Helsingborg och är det största av ett tiotal avloppsreningsverk inom NSVA. Det byggdes 1974 och tar idag hand om spillvatten

Läs mer