Policy för styrning och uppföljning av ekonomi och verksamheter i Vallentuna kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Policy för styrning och uppföljning av ekonomi och verksamheter i Vallentuna kommun"

Transkript

1 Policy för styrning och uppföljning av ekonomi och verksamheter i Vallentuna kommun Fastställd av kommunfullmäktige Reviderad av kommunfullmäktige Reviderad av kommunfullmäktige Tillämpningsföreskrifter Vid tillämpning av dessa föreskrifter ska alltid den övergripande koncernnyttan för kommunen beaktas. Ekonomiavdelningen inom kommunledningskontoret ger ut anvisningar för tillämpning av detta dokument. Tvister om tolkning och tillämpning av dessa anvisningar avgörs av kommunstyrelsen. 2. Planeringsprocessen Kommunens planeringsprocess innebär att kommunfullmäktige under juni månad fastställer kommunplanen, KP, för efterföljande tre år. (I undantagsfall kan kommunplanen fastställas senare under året men allra senast på kommunfullmäktiges sammanträde i december månad). Skattesatsen ska, enligt kommunallagen, beslutas senast i november månad. I kommunplanen beskrivs vad kommunen särskilt vill åstadkomma och fokusera på under den närmaste treårsperioden. Kommunfullmäktige fastlägger nämndernas uppgifter, kommungemensamma mål, skattesats, driftramar (budget), investeringsplan och taxor. En beskrivning av förutsättningar för ekonomi, bostadsbyggande, infrastruktur, befolkningsutveckling och personal tas fram i kommunplanen.

2 Efter att KP fastställts beslutar nämnderna om verksamhetsplaner (VP) för planeringsperioden. I nämndernas VP beskrivs de kommungemensamma mål som nämnden är berörd av samt vilka egna nämndmål som sätts upp för perioden. Kommunfullmäktiges beslut i juni om skattesats, nämndernas driftbudgetramar samt taxor innebär att nämnderna kan utarbeta och besluta om detaljbudgetar i god tid innan det nya budgetåret inträder. Beslutade förändringar kan på detta sätt få effekt redan från årets början. Omvärldsbevakning Fullmäktige Nämnd Förvaltning Kunder Politisk Plattform Kommungemensamma mål Uppgift Förutsättningar Budget 1 år Ekonomiska ramar 2-3 år Kommungemensamma Mål Egna Nämndsmål Mål Genomförandeplan Uppföljning Medarbetare IiP Service och kvalitetsdeklarationer / brukarenkäter Uppföljning (VaSaRu)

3 2.1 Kommunplan Vallentuna kommuns planeringsprocess bygger på att en grundlig omvärldsbevakning genomförs inför varje ny mandatperiod. Omvärldsbevakningen uppdateras därefter årligen. Särskild analys görs av finansiella förutsättningar, bostadsbyggande, befolkningsutveckling, förändrade villkor för kommunala verksamheter, förskjutningar i samhälleliga attityder och trender. Kommunplanprocessen startar i januari med omvärldsbevakning och succesivt tas ett underlag för kommunplanen fram av kommunledningskontoret i samarbete med förvaltningarna. Förslaget skickas ut på remiss till nämnderna som svarar på remissen utifrån om de tycker att förslaget till mål är rimliga att uppnå och om de ekonomiska resurserna harmonierar med det som nämnderna förväntas åstadkomma. Kommunfullmäktige beslutar sedan, utifrån omvärldsbevakning och politisk inriktning, om övergripande förutsättningar som bostadsbyggande, befolkningsutveckling och skattesats. Kommunfullmäktige anger också vilka prioriterade kommungemensamma mål med ekonomiska förutsättningar som är styrande för nämnderna. Målen styr verksamheten mot den politiskt beslutade inriktningen och utgår från behoven hos kunder/brukare. Utifrån de kommungemensamma målen och givna ekonomiska resurser ska nämnderna inom sina respektive ansvarsområden bryta ner dessa mål samt ange vilka egna mål som nämnderna vill prioritera i sina respektive verksamhetsplaner (VP). Nämndernas förslag till mål ska vara mätbara och med koppling till kvalitetsarbetet. 2.2 Verksamhetsplaner Med den av kommunfullmäktige beslutade kommunplanen som grund utarbetar och beslutar nämnderna om verksamhetsplaner (VP) för perioden och detaljbudget för första året i perioden. Verksamhetsplanerna innehåller beskrivningar av det arbetssätt som ska tillämpas för att klara de kommungemensamma och de nämndspecifika målen. Service- och kvalitetsdeklarationer införs succesivt för att tydliggöra vad kunden/brukaren kan förvänta sig av tjänsten, skapa rutiner för att hantera missnöje

4 och klagomål, kundorientera förvaltningen samt engagera personalen i ett processorienterat förbättringsarbete. 2.3 Uppföljning Ett viktigt led i kommunens styrning är uppföljningen både av kommunens ekonomi och verksamhet. Uppföljningen genomförs i årsredovisningen och löpande under verksamhetsåret både vad gäller de politiska målen och de ekonomiska kraven. Uppföljning behandlas mer ingående i avsnitt 4.7.

5 3. Ansvar och befogenheter Styrningen av kommunens ekonomi och verksamheter bygger på principen om decentralisering av budgetansvar och befogenheter. Inom ramen för lagar och förordningar fastställer kommunfullmäktige i kommunplanen övergripande mål som uttrycker kommunens viljeinriktning och ambitionsnivå samt anvisar resurser i form av skattemedel. Nämnderna ansvarar för att verksamhetsmålen uppnås inom ramen för tilldelade resurser. Vid konflikt mellan mål och medel är det ekonomin som sätter gräns för måluppfyllelsen, varvid lagstadgade verksamheter ska prioriteras. Kommunfullmäktige har utöver vad som framgår av kommunallagen samt andra lagar och förordningar fastställt nämndernas ansvar och befogenheter i särskilda reglementen. I verksamheten skall bland annat bestämmelserna i följande särskilda dokument vara styrande: - kommunala redovisningslagen (KRL) - lagen om offentlig upphandling (LOU) - policy för upphandling - attestreglemente - reglemente för intern kontroll - delegationsordning för personal/organisationsfrågor - övriga policys och anvisningar fastställda av KS/KF. 4. Ekonomistyrning Kommunallagens bestämmelser om ekonomi i balans och god ekonomisk hushållning utgör grunden för kommunens ekonomistyrning. Kommunfullmäktige tilldelar nämnderna budgetanslag i form av skattemedel eller fastställer kostnadsnivån för olika verksamheter inom ramen för pengsystem, t ex inom förskola och grundskola. 4.1 Intäktsfinansierade Resultatenheter Vissa verksamheter ska bedrivas som fristående resultatenheter och ska finansieras via intäkter internt från andra kommunala verksamheter eller externt från andra kunder. Anslag till dessa verksamheter i form av skattemedel ska endast förekomma i undantagsfall. Resultatenheternas prissättning baseras på självkostnadsprincipen och ska preciseras i god tid före varje nytt budgetår. Tills vidare bedrivs följande verksamheter som resultatenheter:

6 Ansvarig nämnd Kommunstyrelsen Verksamhet Reception / Växel IT-drift och IT-support Samhällsbyggnadsnämnden TuFa (Tunafastigheter) Avfallshantering Kommunens förvaltningar har skyldighet att nyttja de tjänster som angivna enheter tillhandahåller. IT-avdelningen inom kommunledningskontoret ska anlitas för alla former av IT-tjänster. För upphandling av förvaltningsspecifika system krävs ett godkännande av IT-avdelningen. Samhällsbyggnadsförvaltningen är lokalförsörjare, fastighetförvaltare och hyresvärd. TuFa svarar för lokalanskaffning i nära samverkan med förvaltingar och nämnder genom arbetsmodell för strategisk lokalresursplanering som fastställdes av kommunstyrelsen I denna modell är lokalresursplaneringsgruppen med representanter för varje förvaltning, beredande till den strategiska lokalplaneringsgruppen som utgörs av kommunens ledningsgrupp. Alla lokalfrågor av strategisk karaktär aktualiseras i ledningsgruppen innan de behandlas i respektive nämnd. Interna hyreskontrakt ska upprättas för alla typer av lokaler varvid självkostnad utgör grundprincip för TuFas hyressättning. Samhällsbyggnadsnämnden har fastställt allmänna villkor för internhyra och lokalförsörjning. Principer för städverksamheten fastställdes i kommunfullmäktige , 69. Städningen organiseras utifrån ett kundperspektiv, där primärverksamheterna själva kan välja städform, entreprenad eller kommunal regi, båda med eventuella inslag av egna kombinationstjänster. För städning i kommunal regi ska avtal om omfattning och internpris baserade på självkostnadsprincipen upprättas mellan TuFa och respektive förvaltning/enhet. Upphandling av entreprenadstädning ska utföras av kommunledningskontorets upphandlingsfunktion i samråd med respektive förvaltning och samhällsbyggnadsförvaltningen. Avtalen tecknas mellan entreprenören och respektive nämnd, vilken därmed har det fulla ansvaret för uppföljning och tillsyn.

7 Avfallshanteringen ska finansieras helt med avgifter enligt av kommunfullmäktige fastställd renhållningstaxa. Styrande för verksamheten är renhållningsordningen med kompletterande avfallsplan. 4.2 Peng-finansierade Resultatenheter Vissa verksamheter finansieras via ett pengsystem där nivån fastsälls av kommunfullmäktige, utifrån förslag från berörd nämnd. Nämnden beslutar om tillämpningsföreskrifter och avtal som krävs för hantering av pengsystem samt administrerar utbetalning av peng. Pengfinansierade resultatenheter är sådana enheter vars verksamhet i huvudsak finaniseras direkt via ett pengsystem och där kostnaden för verksamheten skall anpassas till intäkterna i form av utbetalda pengbelopp. Denna typ av resultatenheter förekommer idag inom barn- och ungdomsnämndens verksamhetsområde. En utveckling av pengsystem och kundval inom socialnämndens hemtjänst är under utarbetande. 4.3 Driftbudget Kommunfullmäktige tilldelar respektive nämnd en ekonomisk driftbudgetram i form av skattemedel. Ramen utgörs av ett nettoanslag, kostnader minus intäkter där de externa intäkterna till stor del utgörs av avgifter enligt fastställda taxor. Nämnd fördelar anslaget och avgiftsintäkterna mellan olika verksamheter i sin verksamhetsplan för budgetåret. Detaljbudgeten redovisas enligt särskild tidplan till kommunledningskontorets ekonomiavdelning. Anslagsbindningsnivå utgörs av nettoanslaget per nämnd, förutom för tidigare redovisade resultatenheter. Omdisponeringar inom anslagsbindningsnivån beslutas av nämnd men får inte leda till att av kommunfullmäktige beslutade inriktningsmål ändras. Beslut om ändring i budget ska omgående anmälas till kommunledningskontorets ekonomiavdelning. Omdisponeringar av budget mellan nämnder ska tillskrivas kommunfullmäktige för beslut. 4.4 Investeringsbudget/kapitalkostnader Med investering avses all anläggningsverksamhet inklusive om- och tillbyggnad samt nyanskaffning av utrustning till ett värde, exklusive mervärdeskatt, av ett prisbasbelopp eller däröver och med en ekonomisk livslängd på tre år eller mer. Verksamhetsansvarig nämnd har budgetansvar för investeringsanslag som avser

8 inventarier och utrustning. För övriga investeringsanslag har utförande nämnd - i allmänhet samhällsbyggnadsnämnden - ansvar. Investeringsanslag får inte användas för driftändamål. När nämnd äskar investeringsanslag skall även förslag till finansiering av ökade driftkostnader som följd av investeringen redovisas. Investeringar får endast utföras under förutsättning att den verksamhetsdrivande nämnden kan rymma driftkostnaderna, inklusive kapital- och lokalkostnader, inom sin driftbudget. Verksamheterna debiteras kapitalkostnader för gjorda investeringar. Beräkningen av kapitalkostnaderna görs enligt nominell annuitetsmetod. Den nominella räntesatsen fastställs årligen i budgeten och avskrivningstiderna följer rekommendationen från Sveriges Kommuner och Landsting. Debiteringen med kapitalkostnader startar direkt efter investeringstidpunkten. Större pågående byggnads- och anläggningsprojekt (över 1 mnkr) belastas under byggnadstiden med internränta i relation till nedlagt kapital. Internräntan ersätts med kapitalkostnad då byggnaden eller anläggningen tas i bruk. 4.5 Exploateringsverksamhet Exploateringsverksamheten ska vara självfinansierad. Detta innebär att de intäkter kommunen erhåller vid exploateringar ska, över projektets livslängd, överstiga de kostnader som uppstått. I den årliga planeringsprocessen ska samhällsbyggnadsnämnden ta fram en exploateringsplan vilken baseras på gällande bostadsbyggnadsprognos och andra fastlagda planeringsförutsättningar. Exploateringsplanen ska fastställas av kommunfullmäktige samtidigt som kommunplanen fastställs. 4.6 Internkontroll Internkontroll är en viktig del av kommunens styrsystem. Kommunfullmäktige har fastställt reglemente för internkontroll , 96. Kommunstyrelsen har meddelat centrala direktiv och anvisningar för arbetet med internkontroll. Redovisningskontroll ska leda till säkerhet i system, rutiner och räkenskaper. Administrativ kontroll ska främja en effektiv organisation och handläggning. Kommunstyrelsen har det övergripande ansvaret för att tillse att det finns en god internkontroll. Nämnderna har det yttersta ansvaret för den interna kontrollen inom respektive verksamhetsområde.

9 4.7 Uppföljning Kommunstyrelsen följer löpande utvecklingen av ekonomi och verksamhet totalt för kommunen samt för respektive nämnd. Nämnd ansvarar för uppföljning av sin ekonomi och verksamhet under året. Samtliga nämnder ska till kommunstyrelsen lämna de rapporter och prognoser som kommunstyrelsen beslutar om enligt följande: - månadsuppföljning (huvudsakligen ekonomi) - VaSaRu-rapporter enligt bestämd periodicitet - delårsbokslut vid bestämd tidpunkt - verksamhetsberättelse till årsredovisning Så snart avvikelse i ekonomi eller verksamhet befaras eller har konstaterats är nämnd skyldig att vidta åtgärder inom ramen för sina befogenheter så att beslutad budget och verksamhetsomfattning kan hållas. Inom fastställd budgetram får nämnd göra sådana omdispositioner av resurser som inte innebär avsteg från fullmäktiges fastställda inriktningsmål. Nämnds åtgärder vid avvikelse Så snart avvikelse i ekonomi eller verksamhet befaras eller har konstaterats är nämnd skyldig att vidta åtgärder inom ramen för sina befogenheter så att beslutad budget och verksamhetsomfattning kan hållas. Inom fastställd budgetram får nämnd göra sådana omdispositioner av resurser som inte innebär avsteg från fullmäktiges fastställda inriktningsmål. Nämnd ska fortlöpande följa de enskilda investeringsprojektens utgifts- och inkomstutveckling samt planmässiga genomförande. Finner nämnd att anslag kommer att bli otillräckligt eller att betydande tidsmässig förskjutning i projekts genomförande kan befaras, ska förhållandet snarast anmälas till kommunstyrelsen. Så snart beslutat investeringsprojekt färdigställts ska nämnd avge slutredovisning, med avräkning mot anvisat anslag, till kommunfullmäktige. Kommunstyrelsens åtgärder vid avvikelse Kommunstyrelsen ska, efter granskning av nämndernas redovisning och prognoser, utreda vilka åtgärder som bör vidtas vid prognostiserad eller konstaterad budgetavvikelse samt vid behov göra de framställningar hos kommunfullmäktige som anses nödvändiga.

10 4.8 Budgetavvikelse/resultatöverföring Vid varje årsbokslut utvärderas nämndernas budget mot årets förbrukning. En avvikelse mot budget kan uppstå, positiv eller negativ. Principen är att nämnd för med sig de ekonomiska över- och underskott, som redovisas i bokslut, specificerade i kommunens egna kapital. Detta innebär ett sparande om nämnden hade med sig ett överskott eller en upparbetad skuld om nämnden hade med sig ett underskott. Bedömningen av hur stort över- eller underskott som ska tas med in i det egna kapitalet grundar sig på en beredning som sker i samband med den årliga bokslutsgenomgång där respektive nämnds verksamhet analyseras med avseende på att kommunfullmäktiges och nämndernas fastställda mål uppnåtts under det aktuella verksamhetsåret. Villkoret för att nämnd ska kunna använda sitt överskott alternativt beta av sin skuld är att det finns utrymme i budgeten. Nämnden kan få vänta med att använda sitt överskott respektive beta av sitt underskott till det år då det finns utrymme i kommunens budget. Det är därmed inte givet att det sker året efter över- eller underskottet har uppstått. Budgetens utrymme grundar sig först och främst på att kommunen når sitt finansiella resultatmål om två procent på de samlade intäkterna från skatter och utjämning. Om kommunen därefter har budgetutrymme kan nämnd budgetera överskott alternativt beta av sin skuld. Förfarandet går till så att nämnderna, i kommunplanens remissomgång, begär att få budgetera tidigare överskott alternativt beta av på sin skuld. Kommunstyrelsen gör en samlad bedömning av budgeten om vilket utrymme kommunen har för nämndernas äskande av att använda sina över- respektive underskott. För Pengfinansierade resultatenheter gäller principen att det är volymen som styr hur mycket pengar enheten får. Detta innebär att om volymen varit lägre än budgeterat går överskottet tillbaka till fullmäktige och om volymen varit högre än budgeterat så skjuter fullmäktige till pengar motsvarande den verkliga volymen.

Ekonomistyrningsregler för Finspångs kommun

Ekonomistyrningsregler för Finspångs kommun 2014-02-17 1(5) Ekonomistyrningsregler för Finspångs kommun Fastställdes av kommunfullmäktige 2013-12-18 313 Fastställda av kommunfullmäktige den 27 april 2000 103 att gälla från och med 1 maj 2000, med

Läs mer

Reglemente för ekonomisk förvaltning och intern kontroll avseende Norrköpings kommuns nämnder och förvaltningar

Reglemente för ekonomisk förvaltning och intern kontroll avseende Norrköpings kommuns nämnder och förvaltningar Riktlinje 2011-05-30 Reglemente för ekonomisk förvaltning och intern kontroll avseende Norrköpings kommuns nämnder och förvaltningar KS-584/2010 Detta reglemente gäller från och med den 1 januari 2005.

Läs mer

Resultatöverföring från 2015 års bokslut 16 KS

Resultatöverföring från 2015 års bokslut 16 KS Resultatöverföring från 2015 års bokslut 16 KS 2016.142 3 Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2016-05-30 101 Resultatöverföring från 2015 års bokslut (KS 2016.142) Beslut Kommunstyrelsen föreslår att

Läs mer

Lednings- och styrdokument FINANS. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011

Lednings- och styrdokument FINANS. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 Lednings- och styrdokument FINANS Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 2012-2015 sidan 1 av 6 God ekonomisk hushållning... 2 Vara kommuns definition... 2 Verksamhetsperspektiv...

Läs mer

RIKTLINJE Sandvikens kommuns Budget- och planeringsprocess - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Styrdokumentets data Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum och paragraf: 2014-12-15,

Läs mer

Välj typ av styrdokument» Styr -och ledningssystem Munkedal Bilaga 1. Ekonomistyrning

Välj typ av styrdokument» Styr -och ledningssystem Munkedal Bilaga 1. Ekonomistyrning Välj typ av styrdokument» Styr -och ledningssystem Munkedal Bilaga 1. Ekonomistyrning Innehållsförteckning Inledning... 3 Styrning av ekonomi och verksamhet... 3 Resultatansvar... 4 Uppföljning av ekonomi

Läs mer

EKONOMISTYRNING. Antaget av kommunfullmäktige POLICY FÖR

EKONOMISTYRNING. Antaget av kommunfullmäktige POLICY FÖR POLICY FÖR EKONOMISTYRNING Antaget av kommunfullmäktige 2016-05-11 58 Detta dokument ersätter tidigare ekonomistyrprinciper antagna av kommunfullmäktige 2011-05-16. Dokumentansvarig: Ekonomichef INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Reglemente för planering, styrning och uppföljning av verksamhet och ekonomi i Norrtälje kommun

Reglemente för planering, styrning och uppföljning av verksamhet och ekonomi i Norrtälje kommun 2015-11-02 Reglemente för planering, styrning och uppföljning av verksamhet och ekonomi i Norrtälje kommun Antagen av kommunfullmäktige 2015-xx-xx. Ersätter reglemente för planering, styrning och uppföljning

Läs mer

Riktlinjer för budget och redovisning

Riktlinjer för budget och redovisning Riktlinjer för budget och redovisning Innehållsförteckning Inledning... 1 Grundläggande förutsättningar... 1 Budgetprocessen... 2 Fullmäktiges budget... 2 Verksamhetsplan... 2 Investeringar... 2 Rapportering

Läs mer

Investeringspolicy Version

Investeringspolicy Version FÖRFATTNINGSSAMLING Flik 6.46 Investeringspolicy Version 190212 Dokumenttyp Policy Dokumentnamn Investeringspolicy Fastställd 2019-03-25, 17 Beslutande Kommunfullmäktige Giltighetstid Tills vidare Processägare

Läs mer

Riktlinje för ekonomistyrning

Riktlinje för ekonomistyrning Riktlinje 2015-03-30 Riktlinje för ekonomistyrning KS 2015/0144 Beslutad av kommunfullmäktige den 30 mars 2015. Denna riktlinje ersätter, tillsammans med Riktlinje för intern styrning och kontroll, det

Läs mer

Ekonomipolicyn definierar principerna för hanteringen av ekonomistyrning och redovisning i Skövde kommun.

Ekonomipolicyn definierar principerna för hanteringen av ekonomistyrning och redovisning i Skövde kommun. Innehåll Inledning... 3 Syfte med ekonomipolicyn... 3 Ekonomi- och verksamhetsstyrning... 3 Anslagsbindningsnivå... 4 Kommunfullmäktige... 4 Kommunstyrelsen... 4 Nämnden... 5 Resultatenhet... 5 Balansräkningsenhet...

Läs mer

Styrprinciper för Dals-Eds kommun.

Styrprinciper för Dals-Eds kommun. Styrprinciper för Dals-Eds kommun. Inledning Styrprinciperna reglerar ansvarsfördelningen i Dals-Eds kommun. Utgångspunkt för arbetet utifrån styrprinciperna ska vara decentralisering, helhetssyn och god

Läs mer

Policy för verksamhets- och ekonomistyrning. Policy för verksamhetsoch ekonomistyrning. för Falköpings kommun

Policy för verksamhets- och ekonomistyrning. Policy för verksamhetsoch ekonomistyrning. för Falköpings kommun Policy för verksamhetsoch ekonomistyrning för Falköpings kommun Innehållsförteckning 1. Inledning 3 2. Syfte 3 3. Styrmodellen 4 4. Anslagningsbindningsnivå 4 4.1 Kommunfullmäktige 5 4.2 Kommunstyrelse

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av ekonomisk styrning och kontroll. Vallentuna kommun. Åsa Sandgren Sofia Nylund

Revisionsrapport. Granskning av ekonomisk styrning och kontroll. Vallentuna kommun. Åsa Sandgren Sofia Nylund Revisionsrapport Granskning av ekonomisk styrning och kontroll Vallentuna kommun Åsa Sandgren Sofia Nylund Juni 2012 2012-06-11 Åsa Sandgren Projektledare Carin Hultgren Uppdragsledare Namnförtydligande

Läs mer

Reglemente för ekonomistyrning i Härnösands kommun

Reglemente för ekonomistyrning i Härnösands kommun Kommunstyrelseförvaltningen REGLEMENTE Reglemente för ekonomistyrning i Härnösands kommun Dokumentnamn Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Reglemente för ekonomistyrning i Härnösands

Läs mer

Ekonomi- och verksamhetsstyrning i Sala kommun.

Ekonomi- och verksamhetsstyrning i Sala kommun. Ekonomi- och verksamhetsstyrning i Sala kommun. Ekonomi- och verksamhetsstyrningen definieras som en målmedveten styrprocess vars syfte är att utifrån kända styrprinciper och spelregler påverka organisationens

Läs mer

Förslag till mer flexibla budgetperioder

Förslag till mer flexibla budgetperioder Kommunledningskontoret 2014-12-03 Dnr Ks 2014-1069 Stig Metodiusson Kommunstyrelsen Förslag till mer flexibla budgetperioder FÖRSLAG TILL KOMMUNSTYRELSENS BESLUT 1. Kommunfullmäktige förelås besluta ändra

Läs mer

Verksamhets- och ekonomistyrningspolicy i Hällefors kommun

Verksamhets- och ekonomistyrningspolicy i Hällefors kommun Verksamhets- och ekonomistyrningspolicy i Hällefors kommun 2(5) 1 Syfte Kommunfullmäktige anger i denna policy vad som gäller för den styrning, målstyrning som ska tillämpas i Hällefors kommun och som

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Ekonomiska styrprinciper - styrmodell och ekonomistyrningsprinciper

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Ekonomiska styrprinciper - styrmodell och ekonomistyrningsprinciper Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 80 Den 2016-11-14 80 Dnr 2016/00327 Ekonomiska styrprinciper - styrmodell och ekonomistyrningsprinciper Kommunfullmäktiges beslut

Läs mer

Styrdokument för Gnosjö kommun 2016

Styrdokument för Gnosjö kommun 2016 Styrdokument för Gnosjö kommun 2016 Vision och inriktningsmål Budgetprocess Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-18, 140. Inledning... 3 Begreppsförklaring... 3 Vision, inriktningsmål verksamhetsidé och

Läs mer

god ekonomisk hushållning - tillgängliga ekonomiska resurser är en ram för möjlig verksamhet och tilldelad ram ska hållas.

god ekonomisk hushållning - tillgängliga ekonomiska resurser är en ram för möjlig verksamhet och tilldelad ram ska hållas. 2015-11-05 1 Vision 2030 ska utgöra en övergripande och gemensam framtidsbild för Nybro kommun och de kommunala bolagen. Utifrån Nybros vision ska respektive verksamhet organisera sig och verka för att

Läs mer

Styrprinciper för Melleruds kommun

Styrprinciper för Melleruds kommun Ersätter KF 31/2004 Utbytt den Sign 1:1 Styrprinciper för Melleruds kommun Inledning Styrprinciperna reglerar ansvarsfördelningen i Melleruds kommun. Utgångspunkt för arbetet utifrån styrprinciperna ska

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Styrdokument RIKTLINJER FÖR EKONOMISK STYRNING AV FÖRVALTNING OCH BOLAG

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Styrdokument RIKTLINJER FÖR EKONOMISK STYRNING AV FÖRVALTNING OCH BOLAG Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument RIKTLINJER FÖR EKONOMISK STYRNING AV FÖRVALTNING OCH BOLAG ANTAGET AV: Kommunfullmäktige DATUM: 2019-03-28, 44/2019 GÄLLER FRÅN OCH MED: 2019-03-28

Läs mer

Direktiv budget 2018 DIREKTIV OCH FÖRUTSÄTTNINGAR

Direktiv budget 2018 DIREKTIV OCH FÖRUTSÄTTNINGAR Karlsborgs kommun Direktiv budget 2018 Bakgrund I och med att Karlsborgs kommun från budget 2017 införde en ny budgetprocess, utgår direktiven nu ifrån ekonomikontoret. Observera att direktiven kan komma

Läs mer

Policy för verksamhet- och ekonomistyrning

Policy för verksamhet- och ekonomistyrning Policy för verksamhet- och ekonomistyrning Mariestads kommun Antagen av kommunfullmäktige 2018-12-10 Mariestad Inledning... 3 Anslagsbindningsnivån... 4 Roller och ansvar... 5 Planeringsprocessen för ekonomi-

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr B 17:2

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr B 17:2 TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr B 17:2 Kf 38/2017 Dnr KS 2016/319 Reglemente för ekonomistyrning, resultatutjämningsreserv och god ekonomisk hushållning Antagen av kommunfullmäktige 20

Läs mer

Reglemente för ekonomistyrning i Härnösands kommun

Reglemente för ekonomistyrning i Härnösands kommun Kommunstyrelseförvaltningen REGLEMENTE Datum 2017-01-30 Reglemente för ekonomistyrning i Härnösands kommun Dokumentnamn Reglemente ekonomistyrning i Härnösands kommun Dokumenttyp Reglemente Fastställd/upprättad

Läs mer

POLICY. Policy för verksamhets- och ekonomistyrning

POLICY. Policy för verksamhets- och ekonomistyrning POLICY Policy för verksamhets- och ekonomistyrning Typ av styrdokument Policy Beslutsinstans Kommunfullmäktige Fastställd 2018-02-26, 46 Diarienummer KS 2017/622 Giltighetstid Fr.o.m. 2018-03-15 och gäller

Läs mer

Styrdokument för Hammarö kommun

Styrdokument för Hammarö kommun Styrdokument för Hammarö kommun Huvudprinciper för styrning, uppföljning och utvärdering av den kommunala verksamheten i Hammarö kommun. Antaget 2012, reviderat 2015-05-18 2 1. Inledning 1.1 Vem vänder

Läs mer

RIKTLINJER FÖR EKONOMISTYRNING I UDDEVALLA KOMMUN

RIKTLINJER FÖR EKONOMISTYRNING I UDDEVALLA KOMMUN Blad 1 RIKTLINJER FÖR EKONOMISTYRNING I UDDEVALLA KOMMUN Antagna av kommunfullmäktige 11 april 2018, 95 och ersätter Ekonomistyrningsprinciper samt Bestämmelser vid konstaterade eller prognostiserade avvikelser

Läs mer

Övergripande granskning av kommunstyrelsens styrning och uppföljning av ekonomi och verksamhet (styrmodell)

Övergripande granskning av kommunstyrelsens styrning och uppföljning av ekonomi och verksamhet (styrmodell) www.pwc.se Revisionsrapport Louise Cedemar Linnea Grönvold December/2017 Övergripande granskning av kommunstyrelsens styrning och uppföljning av ekonomi och verksamhet (styrmodell) Innehåll Sammanfattning...2

Läs mer

EKONOMISTYRNINGSPRINCIPER FÖR UDDEVALLA KOMMUN

EKONOMISTYRNINGSPRINCIPER FÖR UDDEVALLA KOMMUN Blad 1 EKONOMISTYRNINGSPRINCIPER FÖR UDDEVALLA KOMMUN Antagna av kommunfullmäktige 2010-11-10, 290 och reviderad efter kommunfullmäktige 2013-06-12, 76 1. Allmänt Ekonomistyrningsprinciperna utgör ett

Läs mer

STADSREVISIONEN November 2012 DNR /2012. Rapport 2012 GRANSKNING AV DELÅRSRAPPORT

STADSREVISIONEN   November 2012 DNR /2012. Rapport 2012 GRANSKNING AV DELÅRSRAPPORT STADSREVISIONEN www.stockholm.se/revision November 2012 DNR 310-146/2012 Rapport 2012 GRANSKNING AV DELÅRSRAPPORT 2012-08-31 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska

Läs mer

EKONOMISTYRNINGSPRINCPER FÖR UDDEVALLA KOMMUN

EKONOMISTYRNINGSPRINCPER FÖR UDDEVALLA KOMMUN Blad 1 EKONOMISTYRNINGSPRINCPER FÖR UDDEVALLA KOMMUN Antagna av kommunfullmäktige 2010-11-10, 290, reviderade 12 juni 2013, 76 och reviderade 8 juni 2016, 138 att gälla fr.o.m. 1 januari 2017 1. Allmänt

Läs mer

PROGRAM FÖR INSYN OCH UPPFÖLJNING AV VERK- SAMHET SOM BEDRIVS AV PRIVATA UTFÖRARE, MANDATPERIODEN

PROGRAM FÖR INSYN OCH UPPFÖLJNING AV VERK- SAMHET SOM BEDRIVS AV PRIVATA UTFÖRARE, MANDATPERIODEN PROGRAM FÖR INSYN OCH UPPFÖLJNING AV VERK- SAMHET SOM BEDRIVS AV PRIVATA UTFÖRARE, MANDATPERIODEN 2015-2018 Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den

Läs mer

Styrmodell för Vingåkers kommun

Styrmodell för Vingåkers kommun Flik 6.20 Styrmodell för Vingåkers kommun, 2016 Flik 6.20 Styrmodell för Vingåkers kommun (Antagen av kommunfullmäktige 2015-06-15, 58) 1 INLEDNING... 2 2 MÅLSTYRNING HUVUDPRINCIPER... 2 3 BILD ÖVER STYRMODELLEN...

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2017

Granskning av delårsrapport 2017 Granskningsrapport Daniel Brandt Jonas Axelsson Remmi Gimborn Granskning av delårsrapport 2017 Melleruds kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Richard Vahul Jenny Nyholm Granskning av delårsrapport 2016 Nynäshamns kommun Granskning av delårsrapport 2016 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund

Läs mer

Datum KS2018/73 » POLICY. Sandvikens Kommuns. Ekonomiska styrprinciper (Policy)

Datum KS2018/73 » POLICY. Sandvikens Kommuns. Ekonomiska styrprinciper (Policy) 2018-01-17 KS2018/73» POLICY Sandvikens Kommuns Ekonomiska styrprinciper (Policy) Styrdokumentets data Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum och paragraf: 19 mars 2018, 37 Diarienummer: Giltighetstid:

Läs mer

Västerviks kommun Revisionsrapport Kommunstyrelsens uppsiktsplikt

Västerviks kommun Revisionsrapport Kommunstyrelsens uppsiktsplikt www.pwc.se Revisionsrapport Kommunstyrelsens uppsiktsplikt 2016-05-04 Revisionsfråga Granskningens ska bedöma hur Kommunstyrelsen Utövar sin uppsikt över nämnder och bolag Har tolkat sitt uppsiktsuppdrag

Läs mer

Avtal om resultatenhet för städenheten inom Piteå Kommun

Avtal om resultatenhet för städenheten inom Piteå Kommun Avtal om resultatenhet för städenheten inom Piteå Kommun 1. Parter Teknik- och servicenämnden och Elisabeth Caesar-Områdeschef, Cecilia Markstedt- Områdeschef, Ulrica Pettersson- Områdeschef och Margareta

Läs mer

Ekonomiska styrprinciper och styrmodell för Sandvikens kommun

Ekonomiska styrprinciper och styrmodell för Sandvikens kommun Ekonomiska styrprinciper och styrmodell för Sandvikens kommun Förslag från kommunstyrelsen Antaget av kommunfullmäktige 18 juni 2007, 83 Dnr KS200/217 Ekonomikontoret Styrprincip_07.doc Innehållsförteckning:

Läs mer

Översiktlig granskning av delårsrapport 2014

Översiktlig granskning av delårsrapport 2014 Revisionsrapport Caroline Liljebjörn 29 augusti 2014 Översiktlig granskning av delårsrapport 2014 Torsås kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Styrprinciper. Mariestads kommun. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2007-10-29

Styrprinciper. Mariestads kommun. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2007-10-29 Styrprinciper Mariestads kommun Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2007-10-29 Datum: 2012-02-09 Dnr: Sida: 2 (10) Styrprinciper för verksamheten inom Mariestads kommun Kommunfullmäktiges beslut 118/07

Läs mer

RIKTLINJE. Riktlinjer för verksamhets- och ekonomistyrning

RIKTLINJE. Riktlinjer för verksamhets- och ekonomistyrning RIKTLINJE Riktlinjer för verksamhets- och ekonomistyrning Typ av styrdokument Riktlinje Beslutsinstans Kommunsstyrelsen Fastställd 2018-02-07, 37 Diarienummer KS 2017/600 Giltighetstid Fr.o.m. 2018-03-15

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Caroline Liljebjörn Granskning av delårsrapport 2014 Emmaboda kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning

Läs mer

Författningssamling 042.5

Författningssamling 042.5 Oskarshamns kommun Författningssamling 042.5 INVESTERINGSPOLICY FÖR OSKARSHAMNS KOMMUN Fastställd av kommunfullmäktige 2001-11-12, 121 Gäller fr.o.m. 2002-01-01 1. Bakgrund Investeringsbehov uppkommer

Läs mer

EKONOMISTYRNINGSPOLICY

EKONOMISTYRNINGSPOLICY EKONOMISTYRNINGSPOLICY Reviderad av kommunfullmäktige 2013-12-16 128 Fastställd av kommunfullmäktige 2007-04-23 60 Innehåll 1 Inledning och syfte 3 2 Ansvarsfördelning 3 2.1 Kommunfullmäktiges ansvar 3

Läs mer

Granskning år 2015 av folkhögskolestyrelsen för Vindelns och Storumans folkhögskolor

Granskning år 2015 av folkhögskolestyrelsen för Vindelns och Storumans folkhögskolor Granskning år 2015 av folkhögskolestyrelsen för Vindelns och Storumans folkhögskolor Rapport nr 22/2015 Mars 2016 Eva Röste Moe, revisionskontoret Diarienummer: REV 16:2-2015 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012 Emmaboda kommun Caroline Liljebjörn Kristina Lindhe 3 oktober 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Program för uppföljning av privata utförare

Program för uppföljning av privata utförare Program för uppföljning av privata utförare Ks/ 2016:142 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Program för uppföljning av privata utförare Fastställt av kommunfullmäktige 2016-10-20

Läs mer

MER-styrning - Lekeberg kommuns styrmodell

MER-styrning - Lekeberg kommuns styrmodell MER-styrning - Lekeberg kommuns styrmodell Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-06-11 Reviderat 2016-06-20 Ansvarig för revidering: Kommunstyrelsen Ansvarig tjänsteman: Kommundirektör Diarienummer:

Läs mer

Ansvarsprövning 2014

Ansvarsprövning 2014 www.pwc.se Ansvarsprövning 2014 Översiktlig granskning av kommunstyrelsen och nämnderna Robert Bergman April 2014 1 Inledning 2 Inledning Bakgrund Av kommunallagen och god revisionssed följer att revisorerna

Läs mer

POLITISKA RIKTLINJER. för styrmodellen i Norrköpings kommun

POLITISKA RIKTLINJER. för styrmodellen i Norrköpings kommun POLITISKA RIKTLINJER för styrmodellen i Norrköpings kommun... 10 januari 2011 Politiska riktlinjer för styrmodellen i Norrköpings kommun Beslutade av kommunstyrelsen den 10 januari 2011. Redaktionella

Läs mer

Nämndernas verksamhetsberättelser 2017

Nämndernas verksamhetsberättelser 2017 Tjänsteskrivelse 1 (5) Kommunledningsförvaltningen Linda Svensson 2018-03-19 Dnr KS 2018-170 Kommunstyrelsen Nämndernas verksamhetsberättelser 2017 Förslag till kommunstyrelsens beslut 1. Nämndernas förslag

Läs mer

Styrmodell i Tjörns kommun

Styrmodell i Tjörns kommun Dokumenttyp och beslutsinstans Riktlinje, Kommunstyrelsen Dokumentansvarig Kommunchef Dokumentnamn Styrmodell i Tjörns kommun Dokumentet gäller för Hela kommunen och de kommunala bolagen. Fastställd/Upprättad

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2011 Emmaboda kommun Caroline Liljebjörn 11 oktober 2011 Granskning av delårsrapport 2011 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1

Läs mer

Förslag till nya resultathanteringsregler med anledning av införande av tvåårsbudget

Förslag till nya resultathanteringsregler med anledning av införande av tvåårsbudget 1 (10) Kommunledningskontoret 2008-11-04 Dnr Ks2008-855 Stig Metodiusson Rev 2008-12-01 Kommunfullmäktige Förslag till nya resultathanteringsregler med anledning av införande av tvåårsbudget FÖRSLAG TILL

Läs mer

Ekonomikontoret Datum: Lars Hustoft D.nr: Beslut KF , 55

Ekonomikontoret Datum: Lars Hustoft D.nr: Beslut KF , 55 Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserv Bakgrund Från och med den 1 januari 2013 finns det i kommunallagen en möjlighet att under vissa villkor reservera delar

Läs mer

REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN 1(7)

REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN 1(7) REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN 1(7) I anslutning till vad i skollagen och socialtjänstlagen är föreskrivet om den kommunala organisationen för skolan respektive barnomsorgen skall följande gälla

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Caroline Liljebjörn Granskning av delårsrapport 2014 Vimmerby kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning

Läs mer

Delårsrapport

Delårsrapport Revisionsrapport* Delårsrapport 2007-06-30 Krokoms kommun 2007-09-12 Hans Stark *connectedthinking Innehållsförteckning Sammanfattande bedömning och åtgärdsförslag...1 Inledning...2 Inledning och regelverk...2

Läs mer

Ekonomiska styrprinciper för mandatperioden

Ekonomiska styrprinciper för mandatperioden Eslövs kommun Ekonomiska styrprinciper för mandatperioden 2011-2014 Inledning De ekonomiska styrprinciperna för Eslövs kommun syftar till att öka förutsättningarna för ett önskat kvalitativt och ekonomiskt

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av Delårsrapport januari augusti 2008. Avesta kommun. Oktober 2008. Robert Heed

Revisionsrapport. Granskning av Delårsrapport januari augusti 2008. Avesta kommun. Oktober 2008. Robert Heed Revisionsrapport Granskning av Delårsrapport januari augusti 2008 Avesta kommun Oktober 2008 Robert Heed INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning...3 1.1 Uppdrag och ansvarsfördelning...3 1.2 Mål av betydelse

Läs mer

Kommunrevisionens granskning av kommunstyrelsens uppsiktsplikt

Kommunrevisionens granskning av kommunstyrelsens uppsiktsplikt 1 (5) 3 Dnr 2017/00469 194 Kommunrevisionens granskning av kommunstyrelsens uppsiktsplikt s beslut 1 beslutar att lämna svar till revisionen angående kommunstyrelsens uppsiktsplikt enligt yttrande nedan.

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport 2016 Pajala kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1

Läs mer

Riktlinjer för Laholms kommuns styrdokument

Riktlinjer för Laholms kommuns styrdokument STYRDOKUMENT RIKTLINJE 2016-06-03 DNR: 2015-000422 Antagen av kommunfullmäktige den 31 maj 2016 69 Gäller från och med den 1 juni 2016 Riktlinjer för Laholms kommuns styrdokument Inledning... 2 Definition

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2013 Kalix kommun Anna Carlénius Revisionskonsult Per Ståhlberg Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2

Läs mer

Granskning av delårs- rapport 2012

Granskning av delårs- rapport 2012 Revisionsrapport Granskning av delårs- rapport 2012 Karlstads kommun Daniel Brandt Stefan Fredriksson Lars Dahlin Maria Jäger Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund

Läs mer

Revisionsrapport* Granskning av. Delårsrapport Vännäs kommun. September Allan Andersson Therese Runarsdotter. *connectedthinking

Revisionsrapport* Granskning av. Delårsrapport Vännäs kommun. September Allan Andersson Therese Runarsdotter. *connectedthinking Revisionsrapport* Granskning av Delårsrapport 2007 Vännäs kommun September 2007 Allan Andersson Therese Runarsdotter *connectedthinking Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och förslag till åtgärder...2

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2013 Pajala kommun Anna Carlénius Revisionskonsult Per Ståhlberg Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning

Läs mer

Program för uppföljning och insyn i verksamheter som utförs av privata utförare.

Program för uppföljning och insyn i verksamheter som utförs av privata utförare. Sida 1(10) Kommunfullmäktige Program för uppföljning och insyn i verksamheter som utförs av privata utförare. Inledning Efter ändring i kommunallagen har kommunerna ålagts skärpta krav i att följa upp

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv (RUR)

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv (RUR) TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Urban Sparre 2013-11-21 KS 2013/0865 Kommunfullmäktige Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv (RUR) Förslag till beslut

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av. Budgetuppföljning och prognos. Bollnäs kommun Barn- och utbildningsnämnden. December 2005

Revisionsrapport. Granskning av. Budgetuppföljning och prognos. Bollnäs kommun Barn- och utbildningsnämnden. December 2005 Revisionsrapport Granskning av Budgetuppföljning och prognos Bollnäs kommun Barn- och utbildningsnämnden December 2005 Johanna Sammeli Lena Forssell INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Revisionell bedömning...3 2.

Läs mer

Redovisningsreglemente

Redovisningsreglemente Redovisningsreglemente Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Redovisningsreglemente Reglemente 2014-06-16, 94 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare Version Senast reviderad

Läs mer

Rapport avseende granskning av delårsrapport Timrå kommun

Rapport avseende granskning av delårsrapport Timrå kommun Rapport avseende granskning av delårsrapport 2016-08-31. Timrå kommun Oktober 2016 Innehåll 1. INLEDNING... 3 1.1 BAKGRUND... 3 1.2 SYFTE... 3 1.3 REVISIONSMETOD... 4 2. IAKTTAGELSER... 4 2.1 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE...

Läs mer

Bilaga 1 Årshjul och anvisningar för planering och uppföljning år 2018

Bilaga 1 Årshjul och anvisningar för planering och uppföljning år 2018 Antagen KS 203 2017-11-28 Bilaga 1 Årshjul och anvisningar för planering och uppföljning år 2018 Enligt Kommunallagen ska kommunen varje år upprätta en budget för nästa kalenderår (budgetår) med en plan

Läs mer

Ekonomisk prognos Kommunstyrelsen

Ekonomisk prognos Kommunstyrelsen Ekonomisk prognos 2019 Kommunstyrelsen Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Ekonomisk utveckling under året...4 Budgetavvikelse...4 Analys av avvikelse i förhållande till nämndens driftbudget...4 Analys

Läs mer

Bilaga 2 Regler och riktlinjer för budget och uppföljning

Bilaga 2 Regler och riktlinjer för budget och uppföljning Bilaga 2 Regler och riktlinjer för budget och uppföljning Stadsbyggnadskontoret ska bedriva sin verksamhet på ett sådant sätt att kontoret bidrar till uppfyllelsen av de mål som fastställts i kommunfullmäktiges

Läs mer

Granskning av delårsbokslut per 30 juni 2009 Ljusdals kommun

Granskning av delårsbokslut per 30 juni 2009 Ljusdals kommun Revisionsrapport Granskning av delårsbokslut per 30 juni 2009 Ljusdals kommun September 2009 Micaela Hedin Certifierad kommunal revisor Lena Sörell Godkänd revisor 2009-09-15 Namnförtydligande Namnförtydligande

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2007-08-31

Granskning av delårsrapport 2007-08-31 Granskning av delårsrapport 2007-08-31 Granskningsrapport 1/2007 Oktober 2007 Ernst & Young AB Per Pehrson Innehållsförteckning 1 SAMMANFATTNING...3 2 INLEDNING...4 2.1 Syfte... 4 2.2 Metod... 4 2.3 Avgränsningar...

Läs mer

Ekonomimodell. - Modell för resultatenheter

Ekonomimodell. - Modell för resultatenheter Ekonomimodell - Modell för resultatenheter Ekonomimodell - för resultatenheter Inledning Syftet med resultatenheter är att åstadkomma ökad flexibilitet och större lokalt ansvar inom verksamheterna. För

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2008

Granskning av delårsrapport 2008 Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2008 Smedjebackens kommun September 2008 Robert Heed Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.1 Uppdrag och ansvarsfördelning... 2 1.2 Kommunfullmäktiges mål

Läs mer

Översiktlig granskning av delårsrapport 2013

Översiktlig granskning av delårsrapport 2013 www.pwc.com/se Linda Yacoub Sofia Nylund Susanna Collijn Oktober 2013 Översiktlig granskning av delårsrapport 2013 Vaxholms stad Innehåll Syfte, revisionsfrågor, metod och avgränsning s. 3 Delårsrapportens

Läs mer

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som bedrivs av privata utförare

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som bedrivs av privata utförare Program för uppföljning och insyn av verksamhet som bedrivs av privata utförare Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen

Läs mer

Översiktlig granskning av delårsrapport 2014

Översiktlig granskning av delårsrapport 2014 www.pwc.com/se Carl-Stefan von Engeström Mazén Sliwa Roger Burström Oktober 2014 Översiktlig granskning av delårsrapport 2014 Tierps kommun pwc Innehåll Syfte, revisionsfrågor, metod och avgränsning Delårsrapportens

Läs mer

BESTÄMMELSER FÖR BUDGET OCH BUDGETUPPFÖLJNING

BESTÄMMELSER FÖR BUDGET OCH BUDGETUPPFÖLJNING Nummer: 01:3 Blad: (1) BESTÄMMELSER FÖR BUDGET OCH BUDGETUPPFÖLJNING A. Nämndernas verksamhet Nämnders och styrelsens ansvar 1 Nämnd och styrelse är ansvarig för att av Kommunfullmäktige i budget beslutad

Läs mer

Styrprinciper för Staffanstorps kommun

Styrprinciper för Staffanstorps kommun FÖRFATTNING 7.2 Antagen av kommunfullmäktige 99/08 Styrprinciper för Staffanstorps kommun Staffanstorps kommun är en stor organisation med många olika verksamheter och kan liknas vid en koncern. Staffanstorps

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport* Granskning av delårsrapport Tyresö kommun September 2007 Anders Hägg Frida Enocksson Jonas Eriksson *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...3 2 Inledning...5

Läs mer

Ånge kommuns styrprocess samt regler för internkontroll

Ånge kommuns styrprocess samt regler för internkontroll Kommunledningskontoret Ånge kommuns styrprocess samt regler för internkontroll Dokumentansvarig: Kanslichef Fastställd av: Kommunfullmäktige Omfattar: Ånge kommunkoncern Fastställd när: KF 2017-11-27,

Läs mer

Anvisning av investeringsbudget - Missiv

Anvisning av investeringsbudget - Missiv Kommunstyrelsen 2017-05-09 Kommunledningskontoret Ekonomi och kvalitet KSKF/2017:353 Carin Granfors 016-710 95 38 1 (2) Kommunstyrelsen Anvisning av investeringsbudget - Missiv Förslag till beslut Förslag

Läs mer

Resultatutjämningsreserv införande i Eslövs kommun

Resultatutjämningsreserv införande i Eslövs kommun KS.2013.0361 2013-08-16 Tomas Nilsson Kommunfullmäktige Resultatutjämningsreserv införande i Eslövs kommun Ärendebeskrivning Riksdagen har beslutat, prop.2011/12:172, att ge möjlighet för kommuner och

Läs mer

Barn- och ungdomsnämndens

Barn- och ungdomsnämndens www.pwc.se Revisionsrapport Barn- och ungdomsnämndens ekonomistyrning Per Stålberg Certifierad kommunal revisor Jenny Krispinsson Certifierad kommunal revisor Januari 2018 Innehåll Sammanfattning... 2

Läs mer

Plan- Intern kontroll 2015. Barn och Utbildningsnämnden

Plan- Intern kontroll 2015. Barn och Utbildningsnämnden Plan- Intern kontroll 2015 Barn och Utbildningsnämnden 1 Inledning Enligt kommunallagen 6 kap 7 skall nämnden tillse att verksamheten bedrivs i enlighet med gällande mål, riktlinjer och föreskrifter. Detta

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012 Bollnäs kommun Pär Månsson Hanna Franck Larsson Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Politisk riktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun

Politisk riktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun 181 Riktlinje 2019-03-29 Politisk riktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun KS 2019/0457 Beslutad av kommunstyrelsen den 10 januari 2011. Redaktionella ändringar införda den 10 maj 2011 och den 8

Läs mer

Tjänsteskrivelse VaSaRu tertial

Tjänsteskrivelse VaSaRu tertial PATRIC ANDERSSON SID 1/11 EKONOMICHEF PATRIC.ANDERSSON@VALLENTUNA.SE KOMMUNSTYRELSEN Tjänsteskrivelse VaSaRu tertial 1 2011 Kommunledningskontorets förslag till beslut 1. att föreslå kommunfullmäktige

Läs mer

Ledning och styrprinciper

Ledning och styrprinciper TÖREBODA KOMMUN Ledning och styrprinciper Utkast nov 2010 4 Innehåll Politisk organisation:... 3 Förvaltningsorganisation:... 3 Dialogen... 4 Ekonomistyrning... 5 Mål- och budgetprocess... 5 Kommunfullmäktige...

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2013 Gällivare kommun PerÅke Brunström Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer