Gräs till parker och fotbollsplaner

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Gräs till parker och fotbollsplaner"

Transkript

1 Faktablad Integrerat Växtskydd Gräs till parker och fotbollsplaner Rätt gräs till rätt miljö Växter som tillhör samma art har inte identisk arvsmassa men de är tillräckligt lika för att kunna befrukta varandra och bilda grobara fröer. I naturen utvecklas olika ekotyper, anpassade efter lokala förhållanden. Växtförädlare samlar på ekotyper och korsar fram nya sorter. Plantor inom en sort är homogena eftersom de hela tiden förökas från ett bestämt utgångsmaterial. Bara ett fåtal specialister kan skilja sorter från varandra baserat på morfologiska kännetecken. I praktiken är resistens mot sjukdomar, skottäthet och motståndskraft mot ogräs viktiga sortsegenskaper.när det gäller vinterhärdighet kan val av sort vara lika viktigt som val av art. Sammanfattning Val av gräsart kommer att påverka visuellt intryck, slitagetålighet och ekonomi. Det påverkar också hur stora resurser som i framtiden skall läggas på växtskydd. Om plantorna är väl anpassade till miljön i området där de skall växa kommer de att klara sig bättre i konkurrensen med ogräs och sjukdomar. Att välja gräs med rätt genetisk sammansättning är därför en viktig del av integrerat växtskydd. Rapporter från nordiska grästester ger ett gott underlag för val av gräs som tål vintern, har motståndskraft mot svampsjukdomar och klarar sig väl i konkurrensen mot ogräs. I den här texten delas gräsytorna in i prydnadsgräs, rekreationsytor, publikoch idrottsytor, gräs under träd samt landskapsgräs. Det finns ett eget faktablad om gräs för golfbanor.

2 Viktiga egenskaper, skala är dåligt/lite och 9 är det motsatta. Användningsområden Viktiga egenskaper 1-9 Gräsart Prydnadsgräsytor Rekreationsytor Slitageområden Under träd Landskapsgräs Övervintringsförmåga Skottäthet Gödslingsbehov Etableringshastighet Torktolerans Sjukdomsresistens Horisontell växt Rödsvingel x x x Anmärkning Hård/ fårsvingel x x olika arter och underarter Ängsgröe (x) x x x Rödven x x x Rajgräs (x) x Tuvtåtel x Vitgröe x x x x kommer som ogräs Kärrgröe x Olika användningsområden = olika gräs Olika områdena på offentliga grönytor ställer olika krav på gräset. Klipphöjd och slitage betyder mycket för vilka arter och sorter som klarar sig bäst. Prydnadsgräs Trädgårdsgräs och gräsytor som skall ha stort estetiskt värde. Sådana ytor är vanligtvis avskärmade mot allmänhetens slitage, klipphöjden är låg, kanterna skurna och gräset kantar blomsterrabatter och andra parkenheter som ger prydnadsvärde. Det här gräset bör vara tätt, tåla låga klipphöjder och inte sprida sig för mycket i sidled. Rekreationsytor De stora gräsytor som används till rekreation, picnic, solbad och aktiviteter av allmänheten under vackra dagar. De här arealerna vattnas normalt inte. Gräs på denna typ av ytor bör tåla torka, växa långsamt och helst vara tätt nog för att hålla ogräset borta. Ett gräs som växer i sidled hjälper till att laga skador. Publika- idrottsytor De slitageområden där allmänheten rör sig mycket eller där man spelar bollspel kallar. På sådana ytor är slitstyrka och reparationsförmåga viktiga egenskaper. Val av växtbädd och skötsel är betydelsfulla liksom val av rätt gräsarteroch sorter. Gräs under träd Gräs under träd bjuder på stora utmaningar. Gräs är ljuskrävande växter där gräsrötterna och träden konkurrerar om näringen och vattnet i marken. Vissa gräsarter har dock större chans att klara sig än andra. Landskapsgräs Vissa grönytor klipps väldigt sällan. Det kan t ex vara områden som vägbankar, campingplatser, takgräs eller alpina skidanläggningar. Syftet med gräset på de här ytorna är att förhindra erosion, hålla ogräs borta och att skapa estetiskt tilltalande områden i landskapet.

3 Rödsvingel Festuca rubra L. Rödsvingel består av två eller tre underarter som i huvudsak kännetecknas av längden på de underjordiska utlöparna (rhizomer). Dessa underarter är i Skandinavien kända som rödsvingel utan/ med korta/långa utlöpare. Rödsvingel har trådsmala blad och två av underarterna bildar täta gräsmattor. Den med långa utlöpare växer aldrig helt tätt så den lämpar sig väl i ruffar. Rödsvingel med korta utlöpare har ofta lite sämre övervintringsförmåga än den utan utlöpare, men den behåller sin gröna färg under hela hösten och den är vanligtvis något ljusare. Till vanliga trädgårds-och parkytor bör alla tre underarter finnas med i fröblandningen. Den här arten klarar sig bra i torra förhållanden och trivs bra i torra backar och på kullar. Rödsvingel klarar sig med förhållandevis lite gödning. Den växer inte så snabbt, vilket gör rödsvingel till ett ekonomiskt val eftersom behovet av klippning minskar. Rödsvingel tål låga klipphöjder och står emot angrepp från flera vanliga svampsjukdomar och är det bästa alternativet vid en minskad användning av kemiska svampmedel. Rödsvingel tål vintern förhållandevis bra. Det är först och främst på låga punkter, där det bildas vattensamlingar, som vinterskadorna inträffar. Rødsvingel Rød Svingel Punanata Tunvingull Red fescue Foto: Agnar Kvalbein Hårdsvingel Festuca trachyphylla Hack Stivsvingel Stivblandet svingel/ Bakke-Svingel Jäykkänata? Hard fescue Fårsvingel Festuca ovina L. Fåresvingel/Sauesvingel Fåresvingel Lampaannata Sauðvingull Sheep s fescue De här två arterna är kortvuxna, anspråkslösa och väldigt toleranta mot torka, men de tål bara lite slitage. De bildar tuvor och passar bäst i extensivt skötta gräsytor där man inte klipper regelbundet. Hårdsvingel och fårsvingel nämns oftast samtidgt eftersom de har liknande användningsområde. De klarar sig relativt bra i skugga.

4 Foton: Agnar Kvalbein Ängsgröe Poa pratensis L. Ängsgröe har vanligvis en mörk, nästan blågrön färg. Den har typiska kännetecken från gröe-familjen med en bladspets som är formad som en båtstäv och i mitten, längs med ovansidan av bladplattan går ett 'skidspår'. Ängsgröe bildar en väv av underjordiska utlöpare (rhizomer) som gör gräsmattan stark och bra på att reparera skador. De innehåller också mycket näring för långa vintrar, så övervintringsförmågan är därför god. Ängsgröe har två svagheter. Den ena är att den gror långsamt, den andra är att den inte gillar att bli klippt lägre än 18 mm. Om man klipper lägre blir gräsmattan gles och andra gräsarter kommer att ta över. Ängsgröe trivs bäst på ganska näringsrik, lerhaltig jord. I områden där man kan räkna med slitage och hårda vintrar bör ängsgröe finnas med i fröblandningen Några bladsjukdomar som ex. rost och gröebrunfläck kan försvaga plantan, men inte tillräckligt för att behöva sprutas. Det finns dock skillnader mellan sorterna när det gäller resistens mot den här typen av svamp. Engrapp Engrapgræs Niittynurmikka Vallarsveifgras Kentucky bluegrass (US), Smooth-stalked meadow grass (UK) Foto: Agnar Kvalbein vinterhärdighet och bör vara med i fröblandningar i områden där vintern är lång och hård. Enbart rödven är inte stark nog att stå emot tryck och slitage, men övervintringsförmågan gör att den kan vara aktuella i fröblandningar där detta är en viktig faktor. Rödven Agrostis capillaris L. Den här gräsarten används inte mycket utanför norra Europa, så antalet sorter är därför inte särskilt stor. Rödven har korta utlöpare, både ovan och under jord, och kan bilda täta gräsmattor. Om de inte klipps lågt kan de tätaste sorterna lätt bli fluffiga, d v s att de gröna bladen inte kommer från jordytan utan ligger som lager på lager ca 1 cm över marken. Arten har dessutom lätt för att bilda stänglar (både frövippor och vegetativa stänglar) och på fuktiga, näringsfattiga/sura platser konurrerar den oftast ut andra gräsarter. Som alla venarter är rödven utsatt för svampsjukdomar. Övervintringsförmågan varierar, men några norska sorter har visat god Engkvein Almindelig hvene Nurmirölli Halingresi Colonial bentgrass (US) Common bent /Browntop bent (UK)

5 Foto: Agnar Kvalbein Flerårigt rajgräs Lolium perenne L. Fröer från rajgräs gror lätt och ger snabbt en tät gräsmatta. Pantorna har en fin grön färg med lätt glänsande bladundersida. Det här är världens vanligaste gräs på anlada gräsytor i tempererat klimat och utbudet av sorter är enormt. Rajgräsplantan är väldigt slitstark men den växer inte i sidled. Skador i gräsmattan måste därför lagas genom sådd av gräsfröer i hålet. Vitgröe Poa annua Rajgräs växer snabbt, särskilt på hösten, så enskilda plantor kan därför bilda tuvor som sticker upp ovanför de andra gräsarterna. Den bildar också gärna frövippor. Det ger ett rufsigt intryck som förlänger behovet av klippning över hela hösten. Rajgräs tål inte vintern särskilt bra, så därför dör det ofta ut i inlandet. Längs med kusterna brukar det däremot överleva. Var gränsen går är svårt att säga eftersom vintrarna är så olika. Rajgräs används först och främst på ytor med stort slitage, som exempelvis fotbollsplaner. För att få en snabbare etablering innehåller fröblandningarna till parker och vanliga trädgårdar oftast 10-20% rajgräs. Men det kan ha sina sidor eftersom de överlevande raigräsplantorna ofta står kvar som kraftigt växande tuvor i gräsytan. Rajgräs bör hjälpsås regelbundet för att ge en jämn växt och säkerställa återväxt i sår och skador. Engelsk rajgräs Engelsk rajgræs Englanninraiheinä Túnrúggresi Perennial rye grass Vi rekommenderar inte sådd av vitgröe, eftersom det inte finns sorter som är tillgängliga på marknaden med tillräckligt goda egenskaper. Men vitgröen etablerar sig ändå i alla gräsytor som ett ogräs. Det beror på att arten har en fanatstisk förmåga att producera livskraftiga fröer. Fröet sprids effektivt via skor och maskiner. Vitgröe är ett ljusgrönt gräs som bildar tuvor och har ett svagt rotsystem. Därför är det känsligt för torka. Gräset har även dålig motståndskraft mot svampsjukdomar och det övervintrar dåligt. Vitgröe är en mästare när det gäller att anpassa sig till olika växtförhållanden. Därför tar det över områden som andra gräsarter vantrivs på, exempelvis områden som är blöta eller utsatta för hårt tryck. Sådana vitgröeområden kan ofta verka helt döda på våren, men nya fröer gror från fröbanken i jorden och skapar täta gräsmattor under juni månad. Skötsel av vitgröe kräver mycket gödning, riklig bevattning och användning av kemiska växtskyddsmedel för att hålla sjukdomar borta. Därför är det ett gräs som bör undvikas. Vi rekommenderar att man här i Skandinavien, med hårda vintrar, bekämpar vitgröen så gott det går. Först och främst genom att se till att andra gräsarter bildar täta mattor så att vitgröens frö inte får en chans att etablera sig. Tunrapp Enårig rapgræs Kylänurmikka Varpasveifgras Annual meadow grass (UK) Annual bluegrass (US) Foto: Agnar Kvalbein

6 Tuvtåtel Deschampsia cespitósa L. Tuvtåtel har hårda blad och bildar hårda,täta tuvor på fuktiga ställen i naturen. Om den inte klipps lågt kan detta bli resultatet även i parker. Arten ger en ljusgrön gräsmatta som har visat sig vara mer skuggtålig än de flesta andra arter. Den har en god övervintringsförmåga, har en användbar slitstyrka och angrips sällan av sjukdomar. Sølvbunke Mosebunke Nurmilauha Snarrótarpuntur Tufted hair-grass / tussock grass Kärrgröe Poa trivialis Kärrgröe är finbladigare och ljusare i färgen än ängsgröe. Den har liten slitstyrka men klarar sig förhållandevis bra på fuktiga och skuggiga platser. Den tål inte slitage särskilt bra eller konkurrens från andra gräs, men den kan vara aktuell i blandningar med rödsvingel för användning under träd eller på andra ställen med dåliga ljusförhållanden. Markrapp Almindelig rapgræs Karheanurmikka Hasveifgras Rough bluegrass (US), Rough-stalked meadowgrass (UK)

7 och där ph-värdet är högt. På fuktiga, men näringsfattiga områden klarar sig rödven bra. Om man blandar den här tre arterna kommer de olika gräsarterna att dominera sina favoritområden. 3. Gräsarter för olika användningsområden CHECKLISTA - Val av gräs Det är vanligt att man sår en blandning av olika arter och sorters gräs. På det viset blir gräsmattan starkare i förhållande till sjukdomsangrepp och variationer vad gäller jordmån och växtförhållanden. När man har bestämt sig för vilka arter som skall vara med i fröblandningen är det en bra regel att välja två (helst tre) bra sorter från varje art. 1. Vinterklimat I stora delar av Skandinavien medför vintern regelbundet omfattande skador på gräset. Det finns många olika orsaker till skadorna. Långvarigt mörker under snötäcket tär på plantornas näringslager. Ett snötäcke utan frost i jorden ger växtförutsättningar för snömögelsvamparna som försvagar gräset. Is och vatten kan kväva plantan effektivt vid s k isbränna, oftast med dödlig utgång. Isskador förekommer oftast i områden några mil från kusten där vintervädret växlar flera gånger mellan plus -och minusgrader. Och med de kommande klimatförändringarna blir det fler områden som kommer att drabbas av isskador. Övervintringskadorna ger stora kostnader och förlorade intäkter. De ger också mer ogräs, särskilt vitgröe, vilket ökar behovet av gödning, vatten och växtskyddsmedel. Gräsets övervintringsförmåga bör därför väga tungt i Norden. 2. Jordtyper I ett parkområde kan det vara stora variationer v g jordtyper. Vi har lärt oss att gräsarterna föredrar olika typer av jord. Rödsvingel lämpar sig bra på sandjord och där det är torrt. Ängsgröe trivs på lerjordar som innehåller gott om näring Prydnadsgräsytor Om man har många rabatter och inte vill att gräset växer in i dom bör man välja en fröblandning som huvudsakligen innehåller rödsvingel med eller utan korta utlöpare, gärna med ett inslag av lite (5%) rödven. Några nyare rajgrässorter är mörkt gröna och kan etablera sig snabbaresamt ge friskare färg under de första åren. Men arten tål inte hårda vintrar särskilt väl. Om vinterhärdighet är viktigt bör man hellre välja nya, finbladiga sorter av ängsgröe finnas med i blandningen, men då måste man vara beredd på att gräset kryper in i rabatten. Rekreationsytor bör sås med en blandning av ängsgröe och rödsvingel. Väljs sorter med stor skottäthet för att minska problemet med ogräs. Om det är tillåtet kan en sprutning med herbicider i etableringsfasen vara en god investering. Maskros, groblad och andra typiska ogräs har svårt att etablera sig i en tät och väl etablerad gräsmatta Publika -och idrottsytor bör sås med ängsgröe och raigräs. Det är viktigt att förhindra att det slits hål i gräsmattan. Skador bör repareras snabbt eftersom jorden packas och förstörs där gräset försvinner. Hjälpsådd och kontinuerlig dressning med sand hindrar ogräset från att ta över på ytor som utsätts för slitage. Gräs under träd har inte förmågan att klara mycket slitage. Öka klipphöjden för att gräsplantorna skall kunna utnyttja ljuset bättre. Förutom rödsvingel kan tuvtåtel och kärrgröe vara bra gräsarter i fröblandningen. Landskapsgräs. Här är gräs med egenskaper som hög skottäthet, tåligt mot torka och som inte växer särskilt fort aktuella. Det betyder att en blandning av rödsvingel, hårdsvingel och fårsvingel kan vara lämplig.

8 Faktablad Integrerat Växtskydd Bred kompetens behovsanpassad bekämpning Gräs till parker och fotbollsplaner 4. Miljökrav Myndigheterna kan ställa miljökrav på grönanläggningar. Läckage av näringsämnen och växtskyddsmedel till vatten och vattendrag skall vara minimalt. Klimatpåverkande utsläpp liksom förbrukning av eneri och vatten skall reduceras. Generellt sett är det så att gräsplantor som växer långsamt kräver färre klippningar än de som växer snabbt. Mängden gödning bör anpassas efter växternas växtpotential. Om vi ordnar arterna efter ökande gödslingsbehov ser det ut så här: fårsvingel och hårdsvingel < rödsvingel < rödven < ängsgröe < kärrgröe < rajgräs < vitgröe. Svampsjukdormar kan skada gräsplantor men det är sällan nödvändigt att använda kemiska svampmedel (fungicider) på grönytor. Ett undantag kan vara särskilt värdefulla arealer där man har erfarenhet av mycket snömögelskador. Svingelarterna får färre angrepp av snömögel än venarterna. Ängsgröe får skador på bladen men växer nästan alltid ut igen från de skyddade underjordiska utlöparna. Hittills har inte motstångskraft mot de vanligaste svampsjukdomarna i Norden varit särskilt viktig när man utvecklat nya grässorter. Med ett ökande miljömedvetande kommer detta synsätt dock att ändras. Om år kan vi, efter mer förädlingsarbete, se fram emot mer motsåndskrafiga sorter. Att välja grässort Inom varje art finns det många sorter att välja bland. Att beskriva sorterna blir allt för detaljerat för detta faktablad och dessutom kommer det ständigt ut nya sorter på marknaden. STERF har i samarbete med Bioforsk tagit fram en guide över grässorter som är testade i Norden. Den innehåller konkreta rekommendationer för kustnära klimat och inlandsklimat. Guiden uppdateras i mån av tid och resurser. Du hittar sammanfattningar från de viktigaste resultaten och listor på rekommenderade sorter i Nordisk sortguide för gräs till grönytor, 2007 på www. bioforsk.no och sterf.golf.se Seriösa fröleverantörer håller sig väl uppdaterade om de sorter som har dokumenterat goda egenskaper för nordiska förhållanden. Författare Agnar Kvalbein Turfgrass Research Group Bioforsk Øst, Landvik N Grimstad Telefon: agnar.kvalbein@bioforsk.no Trygve S Aamlid Turfgrass Research Group Bioforsk Øst, Landvik N-4886 Grimstad Telefon: trygve.aamlid@bioforsk.no Översättning, redigering och form: Karin Schmidt Lästips Svend Tveden-Nyborg 2010: Græskendskab Graes/Graeskendskab.aspx Bjørn Molteberg och Trygve S. Aamlid Rekommenderade sorter för green, fairway/tee, gräsmatta, fotbollsplan och extensiv gräsmark baserat på försöksresultat sterf.golf.se Faktablad producerat 2011 av Scandinavian Turfgrass and Environment Research Foundation (STERF) i samarbete med Jordbruksverket.

Gräs till golfbanor. Rätt gräs till rätt miljö. Faktablad Integrerat Växtskydd. Sammanfattning

Gräs till golfbanor. Rätt gräs till rätt miljö. Faktablad Integrerat Växtskydd. Sammanfattning Faktablad Integrerat Växtskydd Gräs till golfbanor Rätt gräs till rätt miljö Växter som tillhör samma art har inte identisk arvsmassa men de är tillräckligt lika för att kunna befrukta varandra och bilda

Läs mer

Val av gräs till golfbanor

Val av gräs till golfbanor Faktablad - Integrerat växtskydd Val av gräs till golfbanor Reviderat mars 2016 I ruffen skall bollen vara synlig, men samtidigt skall gräset kunna konkurrera med ogräs. Detta handlar oftast mer om jordart

Läs mer

Gräsguiden 2015. Gräs till grönytor i Norden

Gräsguiden 2015. Gräs till grönytor i Norden Gräsguiden 2015 Gräs till grönytor i Norden FÖrord Baserat på mer än 30 års utprovning av gräsarter och sorter utgavs STERFS gräsguide Gräs till grönytor i Norden första gången i september 2012. Denna

Läs mer

Bevattning. Inget liv utan vatten. Faktablad Integrerat Växtskydd. Sammanfattning

Bevattning. Inget liv utan vatten. Faktablad Integrerat Växtskydd. Sammanfattning Faktablad Integrerat Växtskydd Bevattning Inget liv utan vatten Foto: Agnar Kvalbein Sammanfattning Plantans vattenförbrukning regleras av det vatten som avdunstar genom porerna på bladens ovansida. Minskad

Läs mer

Val av gräs till parker, sportytor och landskapsområden. Gräsarter. Faktablad - Integrerat växtskydd. Reviderat mars 2016.

Val av gräs till parker, sportytor och landskapsområden. Gräsarter. Faktablad - Integrerat växtskydd. Reviderat mars 2016. Faktablad - Integrerat växtskydd Val av gräs till parker, sportytor och landskapsområden Reviderat mars 2016 Gräsarter Plantor som tillhör samma art har inte identiskt arvsmaterial, men de är lika nog

Läs mer

Gräsfrö blandningar G R Ä S F R Ö. Naturområden

Gräsfrö blandningar G R Ä S F R Ö. Naturområden G Gräsfrö blandningar Vitgröe ngsgröe Eng. rajgräs Weibulls Horto erbjuder marknaden ett toppsortiment av rena sorter och blandningar från olika växtförädlingsföretag som är anpassade till nordiska förhållanden.

Läs mer

Kärrgröe eller engelskt rajgräs som «hjälpgräs» vid hjälpsådd efter vinterskador

Kärrgröe eller engelskt rajgräs som «hjälpgräs» vid hjälpsådd efter vinterskador Kärrgröe eller engelskt rajgräs som «hjälpgräs» vid hjälpsådd efter vinterskador Av Trygve S. Aamlid 1, Pia Heltoft 1, Gudni Thorvaldsson 2 og Anne Mette Dahl Jensen 3 1)Norsk institutt for bioøkonomi

Läs mer

Examensarbete HGU-2015 Svante Martinsson Vara-Bjertorp gk. Tistlar i ruff - mekanisk bekämpning

Examensarbete HGU-2015 Svante Martinsson Vara-Bjertorp gk. Tistlar i ruff - mekanisk bekämpning Tistlar i ruff - mekanisk bekämpning Innehållsförteckning Bakgrund 1 Fakta 2 Frågeställning 3 Metod 3 Resultat 4 Slutsatser och diskussion 4 Bakgrund Vara-Bjertorp GK är belägen mitt på Västgötaslätten.

Läs mer

Golfbaneskötsel Hjo 2012. AGENDA SGF Bankonsulenter Förutsättningar Gräs Ljus Skötsel Sammanfattning

Golfbaneskötsel Hjo 2012. AGENDA SGF Bankonsulenter Förutsättningar Gräs Ljus Skötsel Sammanfattning Golfbaneskötsel Hjo 2012 AGENDA SGF Bankonsulenter Förutsättningar Gräs Ljus Skötsel Sammanfattning Arbetsområde 1 Göran Hansson Skåne, del av Halland Arbetsområde 2 Mikael Frisk Gotland, Öland, Blekinge,

Läs mer

Gödsling. Lätt i teorin, svårt i praktiken. Faktablad Integrerat Växtskydd. Sammanfattning

Gödsling. Lätt i teorin, svårt i praktiken. Faktablad Integrerat Växtskydd. Sammanfattning Faktablad Integrerat Växtskydd Gödsling Lätt i teorin, svårt i praktiken Foton: Agnar Kvalbein Sammanfattning Växter behöver näringsämnen i exakt det förhållande som motsvarar växtcellernas sammansättning.

Läs mer

Nordisk sortguide för gräs till grönytor, 2007

Nordisk sortguide för gräs till grönytor, 2007 Bioforsk FOKUS Vol. 2 Nr. 18 2007 Nordisk sortguide för gräs till grönytor, 2007 Rekommenderade sorter för green, fairway/tee, gräsmatta, fotbollsplan och extensiv gräsmark baserat på försöksresultat 1985-2006

Läs mer

RÄSFRÖ. Blandningar Naturområden...124 Villa- och parkytor...125 Sportytor...125 Golf...126

RÄSFRÖ. Blandningar Naturområden...124 Villa- och parkytor...125 Sportytor...125 Golf...126 Blandningar Naturområden...124 Villa- och parkytor...125 Sportytor...125 Golf...126...127 Brunven...127 Kärrgröe...128 Vitgröe...128 Rena sorter...126...126...127...127 Fårsvingel...127 Hårdsvingel...127

Läs mer

BESTÄMNINGSNYCKEL FÖR GRÄS

BESTÄMNINGSNYCKEL FÖR GRÄS BESTÄMNINGSNYCKEL FÖR GRÄS 2 SVENSKA GOLFFÖRBUNDET INSTRUKTIONER Förse dig med ett så välutrustat plantmaterial (inklusive rötter) som möjligt av det gräs du ska bestämma Identifieringen bygger på ett

Läs mer

Fortsatt kamp mot mossan, försök med algomin mossa

Fortsatt kamp mot mossan, försök med algomin mossa Examensarbete Hgu 2015 2015 Fortsatt kamp mot mossan, försök med algomin mossa Magnus Johansson Hgu 2013-2015 Bakgrund/Inledning Jag har de senaste 7 åren jobbat på Torslanda GK och jag har 12 års erfarenhet

Läs mer

STERF DEN NORDISKA FORSKNINGSSTIFTELSEN FÖR GOLFANLÄGGNINGEN

STERF DEN NORDISKA FORSKNINGSSTIFTELSEN FÖR GOLFANLÄGGNINGEN STERF DEN NORDISKA FORSKNINGSSTIFTELSEN FÖR GOLFANLÄGGNINGEN PROGRAM Vad är STERF? Dagens prioriterade ämnesområden Nya försök Pågående försök syfte Avslutade försök resultat Sammanfattning VAD ÄR STERF?

Läs mer

Återetablering efter vinterskador Agnar Kvalbein, Wendy Waalen och Trygve S. Aamlid, NIBIO samt Carl-Johan Lönnberg, SGF

Återetablering efter vinterskador Agnar Kvalbein, Wendy Waalen och Trygve S. Aamlid, NIBIO samt Carl-Johan Lönnberg, SGF Återetablering efter vinterskador Agnar Kvalbein, Wendy Waalen och Trygve S. Aamlid, NIBIO samt Carl-Johan Lönnberg, SGF Artikeln är en översättning från Gressforum nr 1/2017 Vitgröe eller andra gräsarter

Läs mer

Färdig gräsmatta. - Ett bra underlag resulterar i en slitstarkare och grönare gräsmatta som tål både torka och regn bättre.

Färdig gräsmatta. - Ett bra underlag resulterar i en slitstarkare och grönare gräsmatta som tål både torka och regn bättre. Färdig gräsmatta - Ett bra underlag resulterar i en slitstarkare och grönare gräsmatta som tål både torka och regn bättre. - Ett normalt år kan man börja rulla ut gräs från mitten av maj och hålla på fram

Läs mer

Kan vi kombinera rödsvingel och krypven på nordiska greener?

Kan vi kombinera rödsvingel och krypven på nordiska greener? Kan vi kombinera rödsvingel och krypven på nordiska greener? Artikel av: Trygve S. Aamlid 1, Pia Heltoft 1, Anne Mette Dahl Jensen 2 och Gudni Thorvaldsson 3 Översättning: Kim Sintorn, bankonsulent Svenska

Läs mer

efter vinterskador Av Agnar Kvalbein, Wendy Waalen och Trygve S. Aamlid, NIBIO och Carl-Johan Lönnberg, SGF

efter vinterskador Av Agnar Kvalbein, Wendy Waalen och Trygve S. Aamlid, NIBIO och Carl-Johan Lönnberg, SGF Återetablering efter vinterskador Av Agnar Kvalbein, Wendy Waalen och Trygve S. Aamlid, NIBIO och Carl-Johan Lönnberg, SGF Popular Scientific Articles - STERF, Februar 2017 Vitgröe eller andra gräsarter

Läs mer

TRAMPGRÖE - slitagemästaren! Av Trygve S. Aamlid och Agnar Kvalbein, NIBIO Turfgrass Research Group. Översättning: Boel Sandström.

TRAMPGRÖE - slitagemästaren! Av Trygve S. Aamlid och Agnar Kvalbein, NIBIO Turfgrass Research Group. Översättning: Boel Sandström. TRAMPGRÖE - slitagemästaren! Av Trygve S. Aamlid och Agnar Kvalbein, NIBIO Turfgrass Research Group. Översättning: Boel Sandström. Popular Scientific Articles - STERF, November 2016 Denna text är skriven

Läs mer

Mönstrad Gräsmatta. Planering och förberedelser. ASLÖG, Marica Ohlsson 3 april 2007

Mönstrad Gräsmatta. Planering och förberedelser. ASLÖG, Marica Ohlsson 3 april 2007 ASLÖG, Marica Ohlsson 3 april 2007 Mönstrad Gräsmatta Att mönstra gräsmattan genom att använda olika sorters grässorter var en idé jag fick medan jag ritade på huset och trädgården som min sambo och jag

Läs mer

Trampgröe slitagemästaren!

Trampgröe slitagemästaren! Trampgröe slitagemästaren! Poa supina (Schrad.) på svenska trampgröe, har varit med i de norska sortförsöken sedan 2011, representerad med sorten Supranova. Den tål slitage, skugga och låg klipphöjd, reparerar

Läs mer

CTRF. Gräsarter och sorter för tufft vinterklimat. Introduktion. Sammanfattning. Handbook turf grass winter survival

CTRF. Gräsarter och sorter för tufft vinterklimat. Introduktion. Sammanfattning. Handbook turf grass winter survival Handbook turf grass winter survival Gräsarter och sorter för tufft vinterklimat Introduktion Tanken med detta faktablad är att hjälpa dig när du ska välja de bästa arterna och sorterna i samband med att

Läs mer

Behöver du extra säkerhet? Hydroseeding ger dig både hängslen och livrem

Behöver du extra säkerhet? Hydroseeding ger dig både hängslen och livrem Hydroseeding Behöver du extra säkerhet? Hydroseeding ger dig både hängslen och livrem Är Hydroseeding (sprutsådd) bästa sättet att skapa bra möjligheter för den nya plantan och samtidigt skydda mot erosion

Läs mer

Resan mot rödsvingelgreener

Resan mot rödsvingelgreener Resan mot rödsvingelgreener Examensarbete HGU 2011 Henrik Gustavsson 2013-07-15 Innehållsförteckning Innledning sid 3 Tillvägagångssätt sid 4-5 Resultat sid 6 Slutsats sid 7 Inledning Längst ut på halvön

Läs mer

Är grannens gräs grönare...

Är grannens gräs grönare... Är grannens gräs grönare... Gräsmattan är en statussymbol På 1600-talet kunde de riktigt rika stoltsera med en tätt klippt gräsmatta. De hade råd att avvara en bit mark för endast en estetisk funktion.

Läs mer

CTRF. ÅTERETABLERING efter vinterskador. Introduktion. Sammanfattning HANDBOOK TURF GRASS WINTER SURVIVAL

CTRF. ÅTERETABLERING efter vinterskador. Introduktion. Sammanfattning HANDBOOK TURF GRASS WINTER SURVIVAL HANDBOOK TURF GRASS WINTER SURVIVAL ÅTERETABLERING efter vinterskador Introduktion Vinterskador kan förekomma på alla ytor på golfbanan, men generellt är gräs som klipps lågt mest utsatt. Detta faktablad

Läs mer

Pesticidfri golfbaneskötsel. Hofgårds Golfbana

Pesticidfri golfbaneskötsel. Hofgårds Golfbana Pesticidfri golfbaneskötsel Hofgårds Golfbana Varför jag valde detta skötselkonceptet Presentation av Hofgårds Golfbana Greenskötsel Övriga gräsytor Framtiden för golfbaneskötsel PG Peterson banägare och

Läs mer

Projektledare och kontaktperson

Projektledare och kontaktperson Successful reestablishment of golf greens following winter damages Projektledare och kontaktperson Wendy Waalen, Bioforsk Turfgrass Research Group, Bioforsk Øst Apelsvoll, N-2849 Kapp, Telephone +47 45286790,

Läs mer

Bra bevattning förutsättning för att klara torra somrar

Bra bevattning förutsättning för att klara torra somrar Jannes Hörna AUGUSTI 2018 Bra bevattning förutsättning för att klara torra somrar Tack för positiva reaktioner vi fått på premiären av Jannes Hörna i juli! Ambitionen är att återkomma med en ny hörna i

Läs mer

Vinterarbete och reetablering på våren

Vinterarbete och reetablering på våren SGF: Modern banskötsel, Malmö, Göteborg, Stockholm, Sundsvall, November 2016 Vinterarbete och reetablering på våren agnar.kvalbein@nibio.no The Turfgrass Research Group Tatsiana Espevig Agnar Kvalbein

Läs mer

Vilka svampbekämpningsmedel skall vi använda hösten 2013 och hur många bekämpningar är nödvändiga?

Vilka svampbekämpningsmedel skall vi använda hösten 2013 och hur många bekämpningar är nödvändiga? Bekämpning av övervintringssvampar: Vilka svampbekämpningsmedel skall vi använda hösten 2013 och hur många bekämpningar är nödvändiga? Av Trygve S. Aamlid 1, Tatsiana Espevig 1 och Boel Sandström 2 1 Bioforsk

Läs mer

Bekämpning på grönytor (BE24), Jordbruksverket. Bilaga 1

Bekämpning på grönytor (BE24), Jordbruksverket. Bilaga 1 Bekämpning på grönytor (BE24), Jordbruksverket Bilaga 1 Bekämpning på grönytor Författare: Maria Tham och Lars Pålsson, Visavi God Lantmannased AB Foto där annat inte anges: Maria Tham, Visavi God Lantmannased

Läs mer

Höstmöte 2014. Henrik Norén Svenska Golfförbundet. Bankonsulent Stockholm Uppland - Gästrikland

Höstmöte 2014. Henrik Norén Svenska Golfförbundet. Bankonsulent Stockholm Uppland - Gästrikland Höstmöte 2014 Henrik Norén Svenska Golfförbundet Bankonsulent Stockholm Uppland - Gästrikland Växtskyddsförordningen och IPM 2014 Nya förordningen om bekämpningsmedel. IPM: Vad innebär det och vad kan

Läs mer

CTRF. HÄRDNING OCH VINTERSTRESS Vad är det som skadar golfgreener? Gräs som tål vinter. Sammanfattning HANDBOOK TURF GRASS WINTER SURVIVAL

CTRF. HÄRDNING OCH VINTERSTRESS Vad är det som skadar golfgreener? Gräs som tål vinter. Sammanfattning HANDBOOK TURF GRASS WINTER SURVIVAL HANDBOOK TURF GRASS WINTER SURVIVAL HÄRDNING OCH VINTERSTRESS Vad är det som skadar golfgreener? Sammanfattning Många olika förhållanden kan ge vinterskador. Snömögelsvampar är aktiva vid låga temperaturer,

Läs mer

PotenTial för. Brunven. på golfgreener i Norden

PotenTial för. Brunven. på golfgreener i Norden PotenTial för Brunven på golfgreener i Norden Bild 1. Brunvenens blad och planta. Foto: Agnar Kvalbein. brunven Botaniska fakta och användningsområde Brunven (Agrostis canina L.) är en flerårig gräsart

Läs mer

Foto: Smålandsbilder.se. Bekämpning på grönytor

Foto: Smålandsbilder.se. Bekämpning på grönytor Foto: Smålandsbilder.se Bekämpning på grönytor 1 Författare: Maria Tham och Lars Pålsson, Visavi God Lantmannased AB Foto där annat inte anges: Maria Tham, Visavi God Lantmannased AB Teckningar: Hans Lustig

Läs mer

Kärrgröe i Norrland?

Kärrgröe i Norrland? Kärrgröe i Norrland? Christer Hedlund Bodens Gk. Sammanfattning I mitt projektarbete har jag skrivit om våra försök att så greener med Kärrgröe. Jag har sökt svar på ett antal frågeställningar som jag

Läs mer

Groblad (Plantago major) Tusensköna (Bellis perennis) Krypnarv (Sagina procumbens) Lär känna dina vanliga ogräs. Faktablad Integrerat växtskydd

Groblad (Plantago major) Tusensköna (Bellis perennis) Krypnarv (Sagina procumbens) Lär känna dina vanliga ogräs. Faktablad Integrerat växtskydd Faktablad Integrerat växtskydd Groblad (Plantago major) Tusensköna (Bellis perennis) Krypnarv (Sagina procumbens) Reviderat april 2016 Lär känna dina vanliga ogräs Groblad. Foto: Anne Mette Dahl Jensen

Läs mer

Nu har klippning och finish högst prioritet på banan

Nu har klippning och finish högst prioritet på banan Jannes Hörna JULI 2019 Nu har klippning och finish högst prioritet på banan Skötseln av vår fina golfanläggning går i juli och augusti in i ett något lugnare skede, trots att golfsäsongen då brukar vara

Läs mer

SCANGREEN Sammanfattning av. Gräsarter och sorter till golfgreener i Norden:

SCANGREEN Sammanfattning av. Gräsarter och sorter till golfgreener i Norden: Gräsarter och sorter till golfgreener i Norden: Sammanfattning av SCANGREEN 2015-2018 Av Trygve S. Aamlid, Pia Heltoft, Tatsiana Espevig & Wendy Waalen, NIBIO, Anne Mette Dahl Jensen, Köpenhamns Universitet

Läs mer

Bekämpning på grönytor

Bekämpning på grönytor Bekämpning på grönytor TEXT Maria Tham, Lars Pålsson UPPDATERING Peter Edman, Svenska Golfförbundet REDAKTÖR Lena Andersson OMSLAGSFOTO Dollar spot (foto: MF) Fotbollsplan (foto: Mostphotos) Golfbana (foto:

Läs mer

Bli proffs på plantering

Bli proffs på plantering FOTO: MICHAEL ENGMAN PLANTERINGSINTRUKTION Bli proffs på plantering Att plantera är egentligen inte särskilt svårt, men instruktionerna kan ibland vara lite knepiga att förstå sig på. Vad är egentligen

Läs mer

Primo MAXX Verkningssätt

Primo MAXX Verkningssätt Primo MAXX Nu har tillväxtregleraren Primo MAXX blivit godkänt av Kemikalieinspektionen, för användning på Svenska golfbanor. Primo har används under ca 20 år, på tusentals banor i USA och Canada. Användning

Läs mer

på golfgreener Kan alternativa medel som mikrobiologiska preparat eller alginater ersätta kemiska bekämpningsmedel?

på golfgreener Kan alternativa medel som mikrobiologiska preparat eller alginater ersätta kemiska bekämpningsmedel? Kan alternativa medel som mikrobiologiska preparat eller alginater ersätta kemiska bekämpningsmedel? Snömögel och fusarioser på golfgreener Av Trygve S. Aamlid1, Bioforsk Turfgrass Research Group, Norge,

Läs mer

Sport/Umgänge Passa olika spelsätt Alternativ, att våga. Estetiskt tilltalande Spellinje, risk, målområden

Sport/Umgänge Passa olika spelsätt Alternativ, att våga. Estetiskt tilltalande Spellinje, risk, målområden Spel Rättvisa Utmaning Balans Natur Strategi Bra spelytor Sport/Umgänge Passa olika spelsätt Alternativ, att våga Röd tråd Estetiskt tilltalande Spellinje, risk, målområden Skötsel och konstruktion Ekonomi

Läs mer

Det finns två huvudgrupper av ogräs: fröogräs och rotogräs.

Det finns två huvudgrupper av ogräs: fröogräs och rotogräs. OGRÄS 2013 05 18 Vad är ett ogräs? Ogräs är egentligen ett orättvist namn på växter som många gånger är väldigt vackra men som råkar växa på, för oss människor, fel plats Ogräs är alltså en växt som finns

Läs mer

Putt GK G 07: 24-26 1

Putt GK G 07: 24-26 1 1 Analyssvar Golfklubb: Putt GK Greenkeeper: Mr Ruff Adress: Golfbanan 1 101 11 Golfeborg Datum: 2008-01-03 Innehåller: Vad vi har funnit Information och råd Åtgärdsförslag 2 Green Snömögel Fusarium Pythium

Läs mer

Nästa generationens gräsmatta

Nästa generationens gräsmatta Nästa generationens gräsmatta Affärs Förslag Hej Datum: 2017-09-03 Vi har härmed nöjet att offerera TURFquick biologiskt nedbrytbar plantering tyg i förpackningar för plantering av gräsmatta. För att starta

Läs mer

GRÄSFÖRSÖK GREENGRÄS PROJEKTARBETE HGU

GRÄSFÖRSÖK GREENGRÄS PROJEKTARBETE HGU PROJEKTARBETE HGU -04 2006-08-09 GRÄSFÖRSÖK GREENGRÄS En sammanställning av FoU-gruppen Halland s Försöksplan; Gräsarter och sorter till green utfört vid Halmstad golfklubb Niklas Svantesson, C.M. Halmstad

Läs mer

Modern Banskötsel - Miljöoptimerad banskötsel IPM i praktiken

Modern Banskötsel - Miljöoptimerad banskötsel IPM i praktiken Modern Banskötsel - Miljöoptimerad banskötsel IPM i praktiken Miljöoptimerad Banskötsel Vad är det? Banan sköts utan kemiska bekämpningsmedel Ett numera nordiskt nätverk bildades 2002. Medlemmarna får

Läs mer

Vi erbjuder. Analyser av jord, vatten och växter Utbildningar Närhet och service! Åtgärdsprogram Skötselhandledning.

Vi erbjuder. Analyser av jord, vatten och växter Utbildningar Närhet och service! Åtgärdsprogram Skötselhandledning. Anlita oss! Ska du anlägga en blomstrande park? Behöver du hjälp att sköta fotbollsplanen? Vill du få en fin trädgård hemma eller rulla ut en gräsmatta? Låt oss hjälpa dig med kompetens och material! Vi

Läs mer

Arter och sorter av ven (Agrostis) och vitgröe (Poa annua) för greener i Skandinavien

Arter och sorter av ven (Agrostis) och vitgröe (Poa annua) för greener i Skandinavien Projektarbete för distanskursen Gräs för golfbanor Arter och sorter av ven (Agrostis) och vitgröe (Poa annua) för greener i Skandinavien Erik Svärd, Boel Pettersson, Bengt Hansson, Carl-Jan von Bergen,

Läs mer

Hur kan vi, och med vilka metoder kan vi bäst och mest effektivt minska frystorkeproblemen?

Hur kan vi, och med vilka metoder kan vi bäst och mest effektivt minska frystorkeproblemen? Specialarbete HGU 2003 Av: Johan Widell Hur kan vi, och med vilka metoder kan vi bäst och mest effektivt minska frystorkeproblemen? Ett vanligt förekommande problem med golfbaneskötsel i vårat klimat är

Läs mer

Sorter för grönytor i. Sverige. 2013 klimatförändringar. naturresurser. Lagar. restriktioner

Sorter för grönytor i. Sverige. 2013 klimatförändringar. naturresurser. Lagar. restriktioner Sorter för grönytor i naturresurser Sverige Lagar klimatförändringar restriktioner Resultat från sortprovning i programmen SCANTURF och SCANGREEN De nordiska länderna har lång tradition av sortprovning

Läs mer

Mycket att tänka på innan banan ska gå in i vintervila

Mycket att tänka på innan banan ska gå in i vintervila ! Jannes Hörna OKTOBER 2018 Mycket att tänka på innan banan ska gå in i vintervila Golfsäsongen 2018 börjar på våra breddgrader sjunga på sista versen. När detta skrivs i månadsskiftet september/oktober

Läs mer

SKÖTSELRÅD. Hantering av mottagen leverans: Plantering:

SKÖTSELRÅD. Hantering av mottagen leverans: Plantering: SKÖTSELRÅD För att ge dina nya växter bäst förutsättningar vid nyetablering, vänligen ta del utav våra Skötselråd! Hantering av mottagen leverans: Placera växterna i ett skuggigt område och helst i lä

Läs mer

Älskade Pelargoner...

Älskade Pelargoner... Stjärnpelargon Bladen spetsigt flikiga, liknar lönnblad. Blommorna är stjärnformiga, lite spretiga. Även dubbla sorter finns, de är charmigt rufsiga. blomjord. Plocka bort vissna blommor och blad efter

Läs mer

Mikael Johansson, Ullna Golf Club

Mikael Johansson, Ullna Golf Club HGU 2010 Primo Maxx Hur påverkar medlet vitgröe på Ullna GC?, 2010-08-20 Inledning Inledning... 3 Bakgrund... 4 Metod... 5 Experiment & Resultat... 7 Slutsats... 11 2 Inledning Som greenkeeper försöker

Läs mer

Stödsådd med krypven. (Pure Distiction & Crystal Blue Links)

Stödsådd med krypven. (Pure Distiction & Crystal Blue Links) Stödsådd med krypven. (Pure Distiction & Crystal Blue Links) Av: Cristian Swärd Stödsådd med krypven. (Pure Distiction & Crystal Blue Links) Cristian Swärd Innehåll: - Inledning - Frågeställning/Försök

Läs mer

Tillväxtreglering och bekämpning av sjukdomar och skadegörare- norska försök och erfarenheter

Tillväxtreglering och bekämpning av sjukdomar och skadegörare- norska försök och erfarenheter Tillväxtreglering och bekämpning av sjukdomar och skadegörare- norska försök och erfarenheter Lars T. Havstad, Bioforsk Landvik Frøavlskonferanse 25. november 2009, Hässleholm, Skåne Tilväxtreglering Godkända

Läs mer

HGU arbete av Jesper Holmberg. Varför har slivertrådsmossan ökat på våra greener de senaste åren?

HGU arbete av Jesper Holmberg. Varför har slivertrådsmossan ökat på våra greener de senaste åren? Varför har slivertrådsmossan ökat på våra greener de senaste åren? Inledning Mossor är ett ersättningsnamn på de tre huvudgrupper som man kan dela in mossor i. Nålfruktsmossor, levermossor och bladmossor.

Läs mer

VINTERTÄCKNING AV GREENER Användning av dukar för bättre vinteröverlevnad av greener. Sammanfattning

VINTERTÄCKNING AV GREENER Användning av dukar för bättre vinteröverlevnad av greener. Sammanfattning HANDBOOK TURF GRASS WINTER SURVIVAL VINTERTÄCKNING AV GREENER Användning av dukar för bättre vinteröverlevnad av greener Introduktion En del greenkeepers vintertäcker rutinmässigt sina greenerna för att

Läs mer

När skall man stödså?

När skall man stödså? När skall man stödså? Alltid!!! Varför? Man har alltid moderna gräsarter i backen. Bestäm vilket gräs man skall prioritera! Sköt sedan detta gräs! Och inte vitgröe. Is och stående vatten Om man inte har

Läs mer

Måndagen den 28:e juli kommer vi lufta och lättdressa greenerna... igen. Alla förutsättningar är dom samma som förra gången (läs inlägg nedan).

Måndagen den 28:e juli kommer vi lufta och lättdressa greenerna... igen. Alla förutsättningar är dom samma som förra gången (läs inlägg nedan). Banblogg för 2014 Luftning... igen! 2014-07-25 Måndagen den 28:e juli kommer vi lufta och lättdressa greenerna... igen. Alla förutsättningar är dom samma som förra gången (läs inlägg nedan). Frivilliggruppen...

Läs mer

SVAMP, STRESS OCH GRÄS

SVAMP, STRESS OCH GRÄS SVAMP, STRESS OCH GRÄS HUR DEFINIERAS STRESS HOS VÄXTER? Stress Any unfavorable condition or substance that affects or blocks a plant s metabolism, growth, or development is regarded as stress. Varje ogynnsamt

Läs mer

Erfarenheter av vätmedel och ett mindre försök på Fairway

Erfarenheter av vätmedel och ett mindre försök på Fairway EXAMENSARBETE HGU 2008 2010 Erfarenheter av vätmedel och ett mindre försök på Fairway Peter Pettersson Course Manager ABBEKÅS GK 2010 INLEDNING Syfte Är att undersöka om man kan få en märkbar effekt av

Läs mer

Välj rätt gräs! Modern banskötsel, nov Trygve S. Aamlid

Välj rätt gräs! Modern banskötsel, nov Trygve S. Aamlid Välj rätt gräs! Modern banskötsel, nov. 2012 Trygve S. Aamlid Other Bioforsk units Wendy Waalen Agnar Kvalbein Tanja Espevig Trygve S. Aamlid Landvik Evolutionen har gjort gräsfamiljen (Gramineae) til

Läs mer

Checklista för tillsyn av växtskyddsmedel på golfbanor 2018

Checklista för tillsyn av växtskyddsmedel på golfbanor 2018 Checklista för tillsyn av växtskyddsmedel på golfbanor 2018 Administrativa uppgifter Besöksdatum Fastighetsbeteckning Verksamhetsutövare/Namn på golfbanan Person- /organisationsnummer Adress Telefonnummer

Läs mer

Organiskt material och vätmedel minskar utlakningen av svampmedel Av Mats Larsbo (SLU), Nick Jarvis (SLU) och Trygve Aamlid (Bioforsk)

Organiskt material och vätmedel minskar utlakningen av svampmedel Av Mats Larsbo (SLU), Nick Jarvis (SLU) och Trygve Aamlid (Bioforsk) Kunskap färdig att använda Organiskt material och vätmedel minskar utlakningen av svampmedel Av Mats Larsbo (SLU), Nick Jarvis (SLU) och Trygve Aamlid (Bioforsk) En grupp forskare från Sveriges Lantbruksuniversitet

Läs mer

Förmågan att motstå tramp hos fyra betesfröblandningar i ett rotationsbetessystem

Förmågan att motstå tramp hos fyra betesfröblandningar i ett rotationsbetessystem Förmågan att motstå tramp hos fyra betesfröblandningar i ett rotationsbetessystem Eva Salomon, RISE Nilla Nilsdotter-Linde, SLU, VPE Eva Spörndly, SLU, HUV Research Institutes of Sweden Finansiär: SLF

Läs mer

Gräs för speciella ändamål

Gräs för speciella ändamål Foto: Marie Larsson Gräs för speciella ändamål Grönytegräs används i många olika sammanhang. Ibland är växtbetingelserna extrema och önskemålen mycket specifika. För att framgångsrikt etablera gräs under

Läs mer

Äng. Inger Runeson, biolog. Pratensis AB Opparyd Råsgård 342 53 Lönashult Tel/fax 0470-75 10 25 Mobil 070-603 60 25 info@pratensis.se www.pratensis.

Äng. Inger Runeson, biolog. Pratensis AB Opparyd Råsgård 342 53 Lönashult Tel/fax 0470-75 10 25 Mobil 070-603 60 25 info@pratensis.se www.pratensis. Äng anläggning och skötsel Inger Runeson, biolog Pratensis AB Opparyd Råsgård 342 53 Lönashult Tel/fax 0470-75 10 25 Mobil 070-603 60 25 info@pratensis.se www.pratensis.se 2013 04 07 1 Naturliga ängar

Läs mer

Hur du anlägger och sköter din gräsmatta från Hemmanet

Hur du anlägger och sköter din gräsmatta från Hemmanet Hur du anlägger och sköter din gräsmatta från Hemmanet Användning av gräsmattan Hemmanets färdiga gräsmatta håller att gå på genast efter utläggning. I början ska mera slitande användning undvikas tills

Läs mer

Integrerat växtskydd SJV, Uppsala 2014 11 19. Sjukdomar i skogsplantskolor mm. Elna Stenström

Integrerat växtskydd SJV, Uppsala 2014 11 19. Sjukdomar i skogsplantskolor mm. Elna Stenström Integrerat växtskydd SJV, Uppsala 2014 11 19 Sjukdomar i skogsplantskolor mm. Elna Stenström Spridningsmöjligheter för svampsjukdomar Direkt från planta till planta; Rotkontakt, kontakt mellan barr, blad

Läs mer

Kamp mot tramp. Nilla Nilsdotter-Linde 1, Eva Salomon 2, Niklas Adolfsson 2 och Eva Spörndly 3

Kamp mot tramp. Nilla Nilsdotter-Linde 1, Eva Salomon 2, Niklas Adolfsson 2 och Eva Spörndly 3 Kamp mot tramp Nilla Nilsdotter-Linde 1, Eva Salomon 2, Niklas Adolfsson 2 och Eva Spörndly 3 1 Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Inst. för växtproduktionsekologi 2 JTI Institutet för jordbruks- och

Läs mer

Tillväxtreglering. på nordiska golfbanor

Tillväxtreglering. på nordiska golfbanor Tillväxtreglering med Primo MAXX på nordiska golfbanor Trygve S. Aamlid Peter Edman FÖrord Sommaren 2011 blev Syngentas tillväxtreglerande medel Primo MAXX godkänt för användning på Svenska golfbanor.

Läs mer

5. GRÄS 5:1 GRÄSETS UPPBYGGNAD

5. GRÄS 5:1 GRÄSETS UPPBYGGNAD 5. GRÄS 5:1 GRÄSETS UPPBYGGNAD Gräsplantan Botaniskt utgör gräsen en egen familj, Poaceae, eller med ett gammalt namn Gramineae. Sammanlagt finns det mer än 6 000 arter inom gräsfamiljen. Gräsen är enhjärtbladiga

Läs mer

FAKTABLAD. Ekologiska livsmedel - Maträtt FODER

FAKTABLAD. Ekologiska livsmedel - Maträtt FODER FAKTABLAD Ekologiska livsmedel - Maträtt FODER Ekologiska livsmedel - Maträtt sida 2 Ekologiska livsmedel - Maträtt Här beskriver vi ekologisk produktion av mat. Det finns många varianter av matproduktion

Läs mer

Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana

Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana PM Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana Jonas Stenström Naturcentrum AB 2014-06-23 1 (5) Ängar Allmän bedömning Visserligen kan man konstatera att det verkar som att

Läs mer

Rambeskrivning IPM. Vad är integrerat växtskydd? Integrerat Växtskydd. Sammanfattning

Rambeskrivning IPM. Vad är integrerat växtskydd? Integrerat Växtskydd. Sammanfattning Integrerat Växtskydd Rambeskrivning IPM Vad är integrerat växtskydd? Integrerat växtskydd (IPM) handlar om att använda all den kunskap och alla metoder som finns för att förebygga och bekämpa skadegörare

Läs mer

Baldersbrå i ekologisk odling av vallfrö. Råd i praktiken

Baldersbrå i ekologisk odling av vallfrö. Råd i praktiken Baldersbrå i ekologisk odling av vallfrö Råd i praktiken Jordbruksinformation 17 2006 Baldersbrå i ekologisk odling av vallfrö De baldersbråplantor som ger problem i ekologiskt vallfrö har grott på sensommaren

Läs mer

Snabbare etablering med argrow än med Wallco

Snabbare etablering med argrow än med Wallco Gödsel vid etablering av krypvensgreener: Snabbare etablering med argrow än med Wallco Av Trygve S. Aamlid, Agnar Kvalbein och Trond Pettersen, NIBIO Turfgrass Research Group, Norge Översättning Boel Sandström,

Läs mer

Boel Sandström Bankonsulent i Norrland SGF sedan 2004

Boel Sandström Bankonsulent i Norrland SGF sedan 2004 Boel Sandström Bankonsulent i Norrland SGF sedan 2004 GUA på Sundsvalls GK 2015 2015 Min förhoppning med dessa timmar! Ge ökad kunskap och förståelse om vad som görs på banan Skapa intresse Insikt om Er

Läs mer

MAGER RUFF. är lättare att spela från och möjliggör ökad biologisk mångfald

MAGER RUFF. är lättare att spela från och möjliggör ökad biologisk mångfald Foto: Rolf Harbom MAGER RUFF är lättare att spela från och möjliggör ökad biologisk mångfald Av:Trygve S. Aamlid, Hans Martin Hanslin, Ellen Svalheim, Eveliina Kallioniemi, Agnar Kvalbein och Bert Sandell

Läs mer

Vi omsätter kunskap till växt

Vi omsätter kunskap till växt när gräsmattan blir en sport Vi omsätter kunskap till växt Det finns ingen annan gräsfröproducent i världen som använder mer resurser på forskning och förädling av gräsfrö än oss. Var 10 medarbetare i

Läs mer

när gräsmattan blir en sport

när gräsmattan blir en sport när gräsmattan blir en sport 2017 när gräsmattan blir en sport INNEHÅLL TURFLINE EN VINNARE 3 DLF ACADEMY 4 GRÄSFRÖ 6 GÖDSEL 12 TILLBEHÖR 16 VÄLJ DEN RÄTTA BLANDNINGEN 18 BUTIKSETABLERING 19 POS-MATERIAL

Läs mer

Hur får man en bra spelbar högruff? Ett examensarbete HGU

Hur får man en bra spelbar högruff? Ett examensarbete HGU Hur får man en bra spelbar högruff? Ett examensarbete HGU 2015-2017 Carina Granath Lysekil Holma, 2017 1 Bakgrund. Jag heter Carina Granath och jobbar som banchef på Lysekil Holma Golfklubb. Banan var

Läs mer

Hållbar bekämpning av gräsogräs

Hållbar bekämpning av gräsogräs 2015-02-09 Växtskyddscentralen Alnarp Henrik Hallqvist SJV, Växtskyddscentralen Alnarp Renkavle Åkerven Losta Hönshirs Hållbar bekämpning av gräsogräs 2015-02-09 Renkavle Till största delen höstgroende

Läs mer

Råd och anvisningar för kompostering av trädgårdsavfall. Kretslopp

Råd och anvisningar för kompostering av trädgårdsavfall. Kretslopp MEDDELANDE 1 (5) Miljöskyddsenheten Råd och anvisningar för kompostering av trädgårdsavfall Kompostering av trädgårdsavfall och liknande, så kallad kallkompostering, får ske utan anmälan till miljö och

Läs mer

Parkera. Skapa gröna körbara ytor med GEOFLOR plattan från Cellbetongma. tta

Parkera. Skapa gröna körbara ytor med GEOFLOR plattan från Cellbetongma. tta Parkera Skapa gröna körbara ytor med GEOFLOR plattan från Cellbetongma tta GEOFLOR - Fördelar www.cellbetong.se Skydd av gräs och underliggande mark för uppfarter, parkeringsplatser, gångvägar mm. Minskad

Läs mer

Successful reestablishment of golf greens following winter damages

Successful reestablishment of golf greens following winter damages Successful reestablishment of golf greens following winter damages Försöksgreen innan projektstart 2 maj Demonstrationsförsök på naturligt skadade greener år 2016 År två av detta delprojekt har startat

Läs mer

Vilka problem har vi med skadedjur på våra golfbanor och vad gör vi åt problemen?

Vilka problem har vi med skadedjur på våra golfbanor och vad gör vi åt problemen? Vilka problem har vi med skadedjur på våra golfbanor och vad gör vi åt problemen? Skapat av Björn Nordh 1 Sammanfattning I mitt arbete har jag skrivit om några olika djur som vi har eller kan få problem

Läs mer

Trädgård på naturens villkor

Trädgård på naturens villkor Trädgård på naturens villkor Biolog Miljövän Trädgårdsmästare Ekoodlare Trädkramare Pensionär Det ska gå runt i naturen Lineärt tänkande skapar stora problem och är ohållbart. Det ska gå runt i naturen!

Läs mer

Innehållsförteckning. Sammanfattning 4: Målet med Fill and drill 5: Försöket 6: Resultatet av försöket 7: Maskinen 8: Slutsatser 9: Källförteckning

Innehållsförteckning. Sammanfattning 4: Målet med Fill and drill 5: Försöket 6: Resultatet av försöket 7: Maskinen 8: Slutsatser 9: Källförteckning Innehållsförteckning Sammanfattning 4: Målet med Fill and drill 5: Försöket 6: Resultatet av försöket 7: Maskinen 8: Slutsatser 9: Källförteckning Bilagor Siktanalys, Baskarpsand Sammanfattning: År 1930

Läs mer

Checklista för trädgårdsdesign

Checklista för trädgårdsdesign Denna checklista är tänkt att vara en inspirationskälla och ge mer vidgade vyer, inom ett område som man inte nödvändigtvis är insatt i. I de fall då man vill ha en designad trädgård, skall den också ligga

Läs mer

Hur du undviker vanliga sjukdomar i din jordgubbsodling

Hur du undviker vanliga sjukdomar i din jordgubbsodling Hur du undviker vanliga sjukdomar i din jordgubbsodling TM Vad är de största hoten mot en hög skörd med god kvalitet, Magnus? Gråmögelsbekämpning Infektion av gråmögel sker oftast i den öppna blomman.

Läs mer

Parkera. Skapa gröna körbara ytor med GEOFLOR plattan från Cellbetongma. tta

Parkera. Skapa gröna körbara ytor med GEOFLOR plattan från Cellbetongma. tta Parkera Skapa gröna körbara ytor med GEOFLOR plattan från Cellbetongma tta GEOFLOR - Fördelar www.cellbetong.se Skydd av gräs och underliggande mark för uppfarter, parkeringsplatser, gångvägar mm. Minskad

Läs mer

en grönare värld e.dk am kl senre liathan 2019

en grönare värld e.dk am kl senre liathan 2019 en grönare värld 2019 en grönare värld INNEHÅLL MILJÖVÄNLIGT GRÄSSKÖTSEL 3 EKOLOGISKA GRÄSMATTOR 4 MOSSOFF 7 NYHET NYHET QUICK ACTION 9 DLF ACADEMY 11 BUTIKSINSPIRATION 12 GRÄSFRÖ 14 GÖDSEL, SKÖTSEL, TILLBEHÖR

Läs mer

Lägesrapport från Distriktet Småland, Gotland, Värmland o Örebro maj 2015.

Lägesrapport från Distriktet Småland, Gotland, Värmland o Örebro maj 2015. Växjö 2015-05-05 Mikael Frisk Till Banchefer, Klubbar, GDF ordf. I distriktet Småland Gotland Värmland - Örebro Lägesrapport från Distriktet Småland, Gotland, Värmland o Örebro maj 2015. När jag skriver

Läs mer