Är grannens gräs grönare...

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Är grannens gräs grönare..."

Transkript

1 Är grannens gräs grönare...

2 Gräsmattan är en statussymbol På 1600-talet kunde de riktigt rika stoltsera med en tätt klippt gräsmatta. De hade råd att avvara en bit mark för endast en estetisk funktion. För att hålla gräset kort använde man getter eller en hord av trädgårdsanläggare. Först under den första delen av 1800-talet uppfanns gräsklipparen och i början av 1900-talet kom så den bensindrivna varianten. Detta medförde att även medelklassen kunde hålla sig med en gräsmatta. Idag läggs stora summor och massor av tid för att skapa sig en frodig och fin gräsmatta och visst är det så att man gärna dömer husägaren efter gräsmattan...än idag!

3 Konsten att få en fin gräsmatta Anlägga gräsmatta Bestäm först vilken typ av gräsmatta du vill ha. Paradgräsmatta: Tunnare och finare strån, är långsamväxande. Den kostar lite mer energi och pengar men blir ofta tät och fin. Att anlägga en sådan här gräsmatta krävs att du har tid att klippa och sköta om den. Till en paradgräsmatta använder man oftast gräsfrö som rödsvingel. För att få bästa resultat ska jordmånen vara sandig och lätt dränerad. Bruksgräsmatta: Här är stråna grövre, längre och bredare. Den gror snabbt, har bättre reparationsförmåga och återhämtar sig snabbare från slitage än tunnare gräs. Anläggning av gräsmatta är lämpligast på hösten då luften är fuktigare på kvällar och morgnar. Gräset hinner rota sig och mattan bli grön innan vintern kommer. I slutet av augusti och början på september är en bra tid för att anlägga en gräsmatta. Olika växtzoner och jordmåner Sverige är ett avlångt land med många olika växtzoner. Det finns även olika sorters jordar allt från sand jord till styva leror. Detta är olika förutsättningar som man måste ta hänsyn till. För att ta reda på vilken sorts jord man har eller som det heter på fackspråk om man har en styv eller en lätt jord. Ta lite jord från den befintliga gräsmattan i fuktad hand och krama den. Lerjord (styv)bildar lätt en klump som det går att forma och göra avtryck i medan sandjorden smulas sönder. Att se om jorden är bättre eller sämre dränerad krama jorden och se om det kommer något vatten eller om jorden följer med när du öppnar din hand eller om den ligger som en klump. Detta är bara en vägledning att snabbt kontollera sin jord. Vill man ha korrekta värden kan man göra en jordanalys.

4 Förarbete vid nyanläggning Kratta noga, plocka bort småsten, luckra upp jordkakor. Ytan ska vara jämn och gärna ha någon form av lutning, tänk på att lutningen ska vara från huset så ytvattnet rinner åt rätt håll. Använd en gallervält med belastning för att pressa ner jorden. Gödsla med NPK och så samtidigt med gräsfrö, helst när det är vindstilla. 2,5 kg frön/100m2. Mylla ner med en kratta eller använd såmaskin som du kör kors och tvärs. Vältra sen med gallervält. Håll markytan fuktig, ej genomblöt, den första tiden! Vattna ofta så att gräsmattan hela tiden får tillgång till vatten. Gräset ska var minst 6cm innan du klipper det. Efter 5 veckor kan man stödså och gödsla en gång till, gör då på samma sätt som när du sådde. Det finns en uppsjö olika fröblandningar i butikerna, allt från villablandning till greengräs. Om man vill ha en paradgräsmatta ska man välja gräsfrö med mycket rödsvingel i. Vill man istället ha en bruksgräsmatta ska blandningen vara rödsvingel, ängsgräs och engelskt rajgräs.

5 Anlägga färdig gräsmatta Att anlägga en färdig gräsmatta kräver samma noggranna förberedelse som för att nyanlägga gräsmatta. Tips: Hitta en gräsleverantör nära dig så att du får en sort som trivs där du bor. Förarbetet ska göras innan gräset levereras eftersom det är viktigt att det kommer på plats snabbt. Blir den liggande i solen är det risk att den torkar. Underlaget ska vara jämnt så att hela den utrullade gräsmattan har markkontakt. Trampa till eller välta och avsluta med att vattna. Dressa skarvarna med mull jord så att risken för att bränna kanterna på de torvade gräset blir mindre. När torven känns fast efter ca 1 vecka, börja klippa och klipp sen med 3 dagar emellan.

6 Gödsla För att gräset ska kunna stå emot ogräs och slitage så behöver det kraft till att bygga upp slitstarka rötter och bilda en tät tålig matta. Gödsla gräsmattan 3ggr per år. Vår, sommar och höst. Det viktigaste tillfället att gödsla är på våren när gräset börjat visa tecken för tillväxt. Sprid gödningsgranulatet tunt och korskör över gräsmattan och upp till 3 ggr. Räkna med 2-3 kg till 100 kvadratmeter. Gödsla vid regn annars var noga med bevattning. Du ska även gösdsla på hösten för att stärka gräsmattans vinterhärdighet. Använd då gödsel med mindre kväve men högre halt fosfor och kalium tex Gräset mår bäst av att vara medellångt under höst och vinter för att bäst stå emot angrepp. Räfsa ihop löv ifrån gräsmattan och lägg i rabatten, om löven ligger kvar drar det åt sig onödig fukt som i sin tur kan leda till svamp i gräsmattan. Gödslingen har stor betydelse för att få tillväxt, men det är även viktig att försöka jobba bort eventuell mossa och ogräs. Ett starkt gräs står emot att ogräs kommer in och konkurrerar. Sista gödselgivan bör du lägga innan temperaturen faller under 15 C, under de kalla månaderna behöver rotsystemet näring för att hålla sig stark genom hela vintern. Ett starkt gräs som klara sig bra över vintern gör att gräsmattan snabbare kommer igång på våren.

7 Dressning Vill du ha en tätare gräsmatta så ska man toppdressa. Det räcker inte med att endast toppdressa om man har en dålig jord från början. Dressen läggs ut i ett jämt lager så hålor och ojämnheter fylls i. En annan sak som är bra när man toppdressar är att man blandar upp den befintliga profilen med sand. Med tiden efter stora toppdressar blir ytskiktet lite mer uppblandat vilket ger en fantastisk yta. Dressar gör man med speciell dressjord eller sand som sprids ut med spade och krattas ut i ojämnheterna. Viktigt att inte lägga på för mycket, du ska kunna se gräset efter du har dressat.

8 Vertikalskära När man ska vertikalskära är det viktigt att vänta på rätt tillfälle, gräsmattan måste vara torr men det skadar inte om det kommer regn eller att man vattnar efteråt. Det vertikalskäraren gör är att ta bort gammalt och dött gräs den tar även bort eventuell mossa. Mossan är väldigt ytligt och trivs inte att bli skuren i och skäraren tar lätt bort den. Bästa tiden för vertiklaskärning är i augusti- september. Gräset är stark men behöver även frächas upp. Gör man en vertikalskärning tidigt på våren är risken att man får med för mycket friska plantor då gräset inte är så starkt och rötterna är relativt ytliga. Fördelen med att vertikal skära är det tar bort det gamla döda gräset och mossan som kväver det friska. Efter en vertikalskärning ska man alltid dressa detta för att få ner sand i det spår som vertiklaskäraren gör samt att det är ett bra tillfälle att blanda upp profilen med sand. Detta gör att din gräsmatta kommer att bli otroligt tät och fin. Efter någon vecka kommer kan du se fördelarna med att vertiklaskära och då kanske du vill göra om det fler gånger. Aldrig mer än två gånger/år och i så fall i juni och september. Tips: Det är aldrig fel att även stödså vid detta tillfälle. Använd 1,5 2 kg/100m2 vid stöd sådd.

9 Problem med gräsmattan Mossa: Ett av det vanligaste felet till att det finns mossa i din gräsmatta är brist på näring eller ljus. Så börja med att köpa gödning samt några säckar järnsulfat ca 2-3 kg/n per 100 m2. Järnet drar upp vätska i grässtrået det är därför gräsmattan blir extra grön och det gör även att mossan inte trivs. Mossa är ständigt behov av vatten och järnet gör att mossan vissnar bort till slut. Det kan hända att man måste upprepa behandlingen med järnsulfat, nästa giva endast järn. Dosering en är ca 1 kg/100 m2. Den andra anledning som kan orsaka mossa i gräsmattan är skugga. Det bästa för gräsmattan är om man glesar ut lite så solen kan komma åt. Än så länge finns ingen Sol på burk. Följ solen för en dag och se var på gräsmattan som får minst sol. Fundera på om det hjälper att stamma upp/glesa ur träd eller beskära buskar som skuggar gräset. Tips: Använd gräsklippare utan uppsamlare. Gräsklippet bryts efterhand ner och blir till näring.

10 Problem med gräsmattan Maskrosor: Maskrosor sprider sig snabbt men är egentligen inget problem för gräsmattan. Klöver: Klövern tar upp kväve ur luften och gödslar och tillför näring till din gräsmatta, det är därför klöverfläckarna alltid är lite grönare. Detta syns tydligt efter att man har bekämpat dem. Tips: Vill man ändå ha bort dem så är bästa tipset att rycka bort dem med hjälp av maskrosjärn. Det finns gödselmedel på marknaden som både gödslar ytan samt tar kol på maskrosor och klöver. Gult gräs: Är gräset gult eller brunt så får det oftast för lite vatten. Är det ljusgrönt så beror det oftast på näringsbrist. Det kan upplevas att gräset blir gult vid stående vatten på din gräsmatta, detta beror på att gräset inte fått syre. Det man kan göra när vattnet har avlägsnat sig är att kratta i det gula gräset. Detta luckrar upp jorden och gör att gräset snabbare återhämtar sig. Tips: Behöver gräset näring så gödsla med en bra balans på kväve, fosfor och kalium. Använd fördelningen 18/4/10. Ges jämnt fördelat över gräsmattan. Är gräset torrt VATTNA!

11 Bevattningssystem Det finns bevattningssystem till vanliga gräsmattor. Man gräver då ner spridare i gräsmattan. Här är det viktig att täckningen blir bra och att hela gräsmattan blir vattnad. Detta är relativt nytt inom trädgårdsindustrin men på golfbanor och fotbollsplaner är detta något som har används de senaste 40 åren. För att skaffa sig mer information kan man kontakta någon leverantör som säljer bevattningssystem till trädgårdar. Under vintern är det viktig att det inte är vatten kvar i systemet. Detta kan göra att spridarna och bevattningsröret fryser. Använd en vanlig kompressor och koppla den till bevattningssystemet på samma ställe där du har kopplat det till pumpen eller var du tar vattnet. Öppna varje spridare för sig och vänta tills allt vatten är ute ur systemet. Upprepa detta tills du är helt säker på att det inte finns något vatten kvar. Tips: Den bästa tiden för bevattning är på morgonen, då är det oftast är vindstilla och att vattenförlusterna på grund av dunstning är som minst.

12 Svamp: Det vanligaste angreppet är snömögel vilket kommer efter en blöt höst och vinter. Vid torra vintrar är uppkomsten av svamp mindre, det är just när tempraturen pendlar och det kommer regn och blötsnö. Tips: Ofta försvinner det av sig själv. Möglet angriper bara bladen och nytt grönt gräs växer snart ut igen. Det bästa är att förebygga angrepp med hjälp av ordentlig tillförsel med näring och regelbunden skötsel. På våren kan man kratta bort och luckra upp de partier som har blivit angripna, detta för att det nya gräset som kommer under ska få det så lätt som möjligt. Ett annat tips är att lägga på järnsulfat i slutet av okt- nov. Svampen kommer då inte trivas. Förutom att järnet drar ut vätskan i svampen och på så sätt dödar den så gör även den mörka färgen som blir när man lägger på järnsulfat att gräsmattan torkar upp lättare. Om man kan hålla gräsytan torr är detta en fördel. En torr och välgödslad yta har ett starkare skydd för svamp. Häxringar: Här är det också en svamp som ställer till det. Ringformade områden vissnar. Först ser ringen grön och frodig ut för att sedan vissna. Det som händer är att denna svamp frigör kvävet som är bundet i marken. Detta gör att ringen är grönare. Det som händer sedan är att svampen äter sig vidare. Vad som är kvar inne i ringen är mer eller mindre utarmat på gödning. Tips: Tyvärr finns det inget riktigt bra tips utan som alltid; - förebygg gräsmattan genom god skötsel!

13 Ogräsbekämpning Mekanisk ogräsbekämpning: Skär av ogräset under tillväxtpunkten. Denna punkt sitter mellan rot växt. Täck över plantorna så att solljuset ej når dem. Dra upp plantan med roten. Ogräsbekämpning genom värme: Genom att hastigt värma upp växten så sprängs cellväggarna och växten förmår inte längre dra upp vätska och näring. Ibland krävs upprepade behandlingar. Detta görs oftast runt plattor och gångar, att göra detta på gräsmattan är svårare då risken är stor att bränna även gräset. Om du klipper och ger gräsmattan näring har ogräset svårare att få fäste. Ogräset gillar inte att gräset frodas och klipps! Insekter. En rad borrar, dit får räknas trädgårdsborre, ollonborre, pingborre och kastanjeborre,kan förorsaka skador på gräsväxt. Ibland dör gräset fläckvis skadorna förorsakas i första hand av larverna som äter av rotsystemet på gräset. Larverna äts gärna av fåglar och en stor samling fåglar som hackar i gräset kan tyda på att där finns en ansamling av borrarnas laver. Tips: Prova med nematiodbehandling. Nematoderna finns att köpa i välsorterade trädgårdsbutiker. Kolla så jorden innehåller skadelarver, larvperioden infinner sig, normalt i augusti-september. Nematoder är ett biologiskt bekämpningsmedel. Det innehåller många miljoner nematoder som vattnas ner i jorden där de akivt söker upp larverna och oskadliggör de. - Vissa säger att det hjälper andra säger att det inte gör det

14 Gräsklippare.. Det viktigt att klippa ofta, det är kontinuitet som gör gräsmattan jämn och tät. Ett bra riktvärde är att aldrig klippa av mer en tredjedel av gräset åt gången. Det optimala är när gräset är ca 3-4 cm centimeter. Det finns två olika sorters gräsklippare. Rotorgräsklippare Detta är den traditionella klipparen där en kniv roterar under klipparen. Hastigheten på kniven slår av gräset. Utvecklingen har egentligen inte varit så stor på en roterklippare. Dock finns idag självgående klippare som man inte själv behöver gå efter. Men den fungerar på samma sätt som en gammal traditionell klippare. Cylindergräsklippare För att få en vackrare gräsmatta och ett finare klipp behövs en cylinderklippare. Då mår gräset bäst, det är mycket skonsammare än en roterklippare som hugger av gräset. Det viktigaste att tänka på när man har en cylinderklippare är att gräset inte får bli för långt mellan klippningarna.

15 Skötsel av gräsklippare Vad man än har för klippare måste den servas och det är viktigt att slipa både knivar och cylindrar. Detta kan man göra med hjälp av en vinkelslip om man har en rotorklippare. Tänk på att inte slipa så mycket på kniven att den blir blå, då har det gått för långt. Att slipa en cylinderklippare är lite svårare. Detta är något som är omöjligt att göra själv om det ska bli perfekt. Det man kan göra är att slipa understålet. Det är det järn som cylindern möter så att gräset klipps. Vill man ändå slipa gör man det med en slipsten som dras med ordentliga drag över cylindern. En vinkelslip snurrar för snabbt och tar bort för mycket material. Det viktiga är att vinkeln blir rätt till förhållande till understålet. Tips: Behöver man ha hjälp med att slipa sin klippare kan man vända sig till en golfbana. De har rätt verktyg och kunskap hur man slipar en klippare, cylinder som rotor. När är bästa tillfället att slipa sin maskin? Att ha välslipade knivar är viktigt, och speciellt när man går mot hösten. Slipa knivarna/cylindern till gräsklipparen när du tror att gräsmattan behöver klippas tre gånger till. En vass kniv gör ett skarpt klipp och liten sårverkan på plantan men en oslipad kniv gör ett större sår på gräset och då finns det större risk för svampangrepp. Slipa igen under sommaren gärna juni.

16 Kloka råd från en Greenkeeper Konsten med all växtlighet att man har en långsiktig plan och att man gör rätt saker vid rätt tidpunkt. -Börja göda gräsmattan i mars/april Gödsla med ett fullgödselmedel Det finns rekommendationer på påsen som säger hur mycket man ska lägga ut. Om man lägger på för mycket finns tendens att det bränner. -Andra gången gödslar man i mitten av sommaren, vill du ge en tredje giva så gör detta innan temperaturen faller under 15 C. Under de kalla månaderna behöver rotsystemet näring för att hålla sig starkt och ett starkt gräs som klarat sig bra över vintern gör att gräsmattan snabbare kommer igång på våren. -Tre veckor efter gödning kan det vara bra att vertiklaskära gräsmattan, detta gör att gamalt och dött gräs klipps bort. Det är viktigt att dressa gräsmattan efter vertiklaskärning. Dressmaterial finns i välsorterade butiker. Men även hos entreprenörer eller någon sandtäckt. Storleken på fraktionen ska inte vara större än 3mm och inte mindre än 0,5mm. 1-3 är en bra blandning och sammansättning av en fraktion. Dressa aldrig mer än att du kan se att det är gräs under. Dressa om du vill rätta till ojämnheter. Detta kan göras 2-3 gånger på år. Ju fler gånger desto jämnare och finare gräsmatta. -Vattna partier som är torrare än den övriga gräsmattan, vattna rikligt men sällan. Här spelar jordmånen stor roll. Vattna vid sträng torka två gånger i veckan. Vattna rikligt, gör sedan uppehåll och vattna vid behov efter 3 dagar. Vid stödsådd, vattna extra mycket, det är viktigt att fröet hela tiden får tillgång till vatten.

17 -Ta bort mossa med ett gödselmedel samt järnsulfat. Ju flitigare man är med gödningen desto svårare blir det för ogräs och mossa att etablera sig. Använd en gödselspridare för ett jämnt resultat. När mossa och ogräs är borta kan det vara bra att kompletterings så. Köp en säck frö och blanda det med någon form av mulldress. Strö ut jord och frö där det behövs, kratta så att fröet får kontakt med marken. Efter någon dag börjar du vattna på fläckarna. Det finns en uppsjö olika fröblandningar i butikerna, allt från villablandning till greengräs. Ett tips är att köpa en blandning med mycket rödsvingel i. Vad är rödsvingel? Detta gräs är väldigt tåligt, kräver inte mycket vatten eller näring. Det är slitstarkt och står mot grässjukdomar bättre. -Tänk på att sista gången du klipper gräset så ska gräset vara medellångt. Att höja klipphöjden sista gången gör att gräset lättare kan motstå angrepp under höst och vinter. -Räfsa ihop eventuella löv och lägg i rabatten eller i komposten. Löv som ligger på gräsmattan hindrar syreväxlingen till gräsplantorna, samt en blöt gräsmatta har större tendens till att få svampangrep. Lycka till med din gräsmatta!

Färdig gräsmatta. - Ett bra underlag resulterar i en slitstarkare och grönare gräsmatta som tål både torka och regn bättre.

Färdig gräsmatta. - Ett bra underlag resulterar i en slitstarkare och grönare gräsmatta som tål både torka och regn bättre. Färdig gräsmatta - Ett bra underlag resulterar i en slitstarkare och grönare gräsmatta som tål både torka och regn bättre. - Ett normalt år kan man börja rulla ut gräs från mitten av maj och hålla på fram

Läs mer

Hur du anlägger och sköter din gräsmatta från Hemmanet

Hur du anlägger och sköter din gräsmatta från Hemmanet Hur du anlägger och sköter din gräsmatta från Hemmanet Användning av gräsmattan Hemmanets färdiga gräsmatta håller att gå på genast efter utläggning. I början ska mera slitande användning undvikas tills

Läs mer

Måndagen den 28:e juli kommer vi lufta och lättdressa greenerna... igen. Alla förutsättningar är dom samma som förra gången (läs inlägg nedan).

Måndagen den 28:e juli kommer vi lufta och lättdressa greenerna... igen. Alla förutsättningar är dom samma som förra gången (läs inlägg nedan). Banblogg för 2014 Luftning... igen! 2014-07-25 Måndagen den 28:e juli kommer vi lufta och lättdressa greenerna... igen. Alla förutsättningar är dom samma som förra gången (läs inlägg nedan). Frivilliggruppen...

Läs mer

Fortsatt kamp mot mossan, försök med algomin mossa

Fortsatt kamp mot mossan, försök med algomin mossa Examensarbete Hgu 2015 2015 Fortsatt kamp mot mossan, försök med algomin mossa Magnus Johansson Hgu 2013-2015 Bakgrund/Inledning Jag har de senaste 7 åren jobbat på Torslanda GK och jag har 12 års erfarenhet

Läs mer

Putt GK G 07: 24-26 1

Putt GK G 07: 24-26 1 1 Analyssvar Golfklubb: Putt GK Greenkeeper: Mr Ruff Adress: Golfbanan 1 101 11 Golfeborg Datum: 2008-01-03 Innehåller: Vad vi har funnit Information och råd Åtgärdsförslag 2 Green Snömögel Fusarium Pythium

Läs mer

Golfbaneskötsel Hjo 2012. AGENDA SGF Bankonsulenter Förutsättningar Gräs Ljus Skötsel Sammanfattning

Golfbaneskötsel Hjo 2012. AGENDA SGF Bankonsulenter Förutsättningar Gräs Ljus Skötsel Sammanfattning Golfbaneskötsel Hjo 2012 AGENDA SGF Bankonsulenter Förutsättningar Gräs Ljus Skötsel Sammanfattning Arbetsområde 1 Göran Hansson Skåne, del av Halland Arbetsområde 2 Mikael Frisk Gotland, Öland, Blekinge,

Läs mer

Mönstrad Gräsmatta. Planering och förberedelser. ASLÖG, Marica Ohlsson 3 april 2007

Mönstrad Gräsmatta. Planering och förberedelser. ASLÖG, Marica Ohlsson 3 april 2007 ASLÖG, Marica Ohlsson 3 april 2007 Mönstrad Gräsmatta Att mönstra gräsmattan genom att använda olika sorters grässorter var en idé jag fick medan jag ritade på huset och trädgården som min sambo och jag

Läs mer

Kvartalsbrev från SGFs Bankonsulent

Kvartalsbrev från SGFs Bankonsulent Växjö 2013-06-28 Mikael Frisk Till alla klubbar/banchefer/greenkeepers I Distriktet Småland Blekinge Värmland Örebro samt Delar av Dalarna Kvartalsbrev från SGFs Bankonsulent Tänk vad tiden går fort. För

Läs mer

Pesticidfri golfbaneskötsel. Hofgårds Golfbana

Pesticidfri golfbaneskötsel. Hofgårds Golfbana Pesticidfri golfbaneskötsel Hofgårds Golfbana Varför jag valde detta skötselkonceptet Presentation av Hofgårds Golfbana Greenskötsel Övriga gräsytor Framtiden för golfbaneskötsel PG Peterson banägare och

Läs mer

Lägesrapport från Distriktet Småland, Gotland, Värmland o Örebro maj 2015.

Lägesrapport från Distriktet Småland, Gotland, Värmland o Örebro maj 2015. Växjö 2015-05-05 Mikael Frisk Till Banchefer, Klubbar, GDF ordf. I distriktet Småland Gotland Värmland - Örebro Lägesrapport från Distriktet Småland, Gotland, Värmland o Örebro maj 2015. När jag skriver

Läs mer

ÅhusTurf AB Hybridgräs för naturgräset. Skötselinstruktion. CoverLawn CL 2802 Sport, fotboll, rugby R1A 1

ÅhusTurf AB Hybridgräs för naturgräset. Skötselinstruktion. CoverLawn CL 2802 Sport, fotboll, rugby R1A 1 Skötselinstruktion CoverLawn CL 2802 Sport, fotboll, rugby. 2016-09-26 www.ahusturf.com +46 732 301198 R1A 1 Det finns 3 alternativ. 5 dagar efter installation, 3 veckor efter installation eller efter

Läs mer

EVA HERNBÄCK TRÄDGÅRDSSKOLAN. Illustration: IANN EKLUND TINBÄCK

EVA HERNBÄCK TRÄDGÅRDSSKOLAN. Illustration: IANN EKLUND TINBÄCK EVA HERNBÄCK TRÄDGÅRDSSKOLAN Illustration: IANN EKLUND TINBÄCK 3 Prisma Besöksadress: Tryckerigatan 4 Box 2052, 103 12 Stockholm www.prismabok.se Prisma ingår i Norstedts Förlagsgrupp AB, Grundad 1823

Läs mer

Bli proffs på plantering

Bli proffs på plantering FOTO: MICHAEL ENGMAN PLANTERINGSINTRUKTION Bli proffs på plantering Att plantera är egentligen inte särskilt svårt, men instruktionerna kan ibland vara lite knepiga att förstå sig på. Vad är egentligen

Läs mer

SKÖTSELRÅD. Hantering av mottagen leverans: Plantering:

SKÖTSELRÅD. Hantering av mottagen leverans: Plantering: SKÖTSELRÅD För att ge dina nya växter bäst förutsättningar vid nyetablering, vänligen ta del utav våra Skötselråd! Hantering av mottagen leverans: Placera växterna i ett skuggigt område och helst i lä

Läs mer

Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana

Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana PM Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana Jonas Stenström Naturcentrum AB 2014-06-23 1 (5) Ängar Allmän bedömning Visserligen kan man konstatera att det verkar som att

Läs mer

Nästa generationens gräsmatta

Nästa generationens gräsmatta Nästa generationens gräsmatta Affärs Förslag Hej Datum: 2017-09-03 Vi har härmed nöjet att offerera TURFquick biologiskt nedbrytbar plantering tyg i förpackningar för plantering av gräsmatta. För att starta

Läs mer

När skall man stödså?

När skall man stödså? När skall man stödså? Alltid!!! Varför? Man har alltid moderna gräsarter i backen. Bestäm vilket gräs man skall prioritera! Sköt sedan detta gräs! Och inte vitgröe. Is och stående vatten Om man inte har

Läs mer

SÖRAB 2016. Prislista - jord- giltig fr.o.m 2016-01-01

SÖRAB 2016. Prislista - jord- giltig fr.o.m 2016-01-01 SÖRAB 2016 lista - jord- giltig fr.o.m 2016-01-01 Trädgårdsjord Bio Trädgårdsjord Bio är en mullrik, lucker och rotogräsfri växtjord. Det är en variant av Trädgårdsjord E med tillsats av välbrunnen trädgårdskompost.

Läs mer

HGU arbete av Jesper Holmberg. Varför har slivertrådsmossan ökat på våra greener de senaste åren?

HGU arbete av Jesper Holmberg. Varför har slivertrådsmossan ökat på våra greener de senaste åren? Varför har slivertrådsmossan ökat på våra greener de senaste åren? Inledning Mossor är ett ersättningsnamn på de tre huvudgrupper som man kan dela in mossor i. Nålfruktsmossor, levermossor och bladmossor.

Läs mer

REDUCERING AV MASK PÅ FAIRWAY

REDUCERING AV MASK PÅ FAIRWAY REDUCERING AV MASK PÅ FAIRWAY Magnus Koinberg HGU 2008 2010-07-16 Innehållsförteckning Sammanfattning Bakgrund Om masken Metoder Försöksrutor Tillvägagångssätt Resultat Bilder Utvärdering Sammantattning

Läs mer

Hur kan vi, och med vilka metoder kan vi bäst och mest effektivt minska frystorkeproblemen?

Hur kan vi, och med vilka metoder kan vi bäst och mest effektivt minska frystorkeproblemen? Specialarbete HGU 2003 Av: Johan Widell Hur kan vi, och med vilka metoder kan vi bäst och mest effektivt minska frystorkeproblemen? Ett vanligt förekommande problem med golfbaneskötsel i vårat klimat är

Läs mer

Installationsanvisning CoverLawn NRT 2500

Installationsanvisning CoverLawn NRT 2500 Hybrid för naturgräs Installationsanvisning CoverLawn NRT 2500 2017-06-01 www.ahusturf.com +46 732 301198 R1B 1 Hybrid för naturgräs Markarbete 1. Plana ytan ska vara så jämn och hård som möjligt. Dock

Läs mer

Examensarbete HGU

Examensarbete HGU Mikael Ingeroth HGU 2015-2017 Bollnäs GK Examensarbete HGU 2015-2017 Höjning av fairway Bollnäs GK En beskrivning av arbetet som utförts i fairwayprojektet på hål 16 på Bollnäs GK. Innehåller även en ekonomisk

Läs mer

Råd och anvisningar för kompostering av trädgårdsavfall. Kretslopp

Råd och anvisningar för kompostering av trädgårdsavfall. Kretslopp MEDDELANDE 1 (5) Miljöskyddsenheten Råd och anvisningar för kompostering av trädgårdsavfall Kompostering av trädgårdsavfall och liknande, så kallad kallkompostering, får ske utan anmälan till miljö och

Läs mer

Kompostering av matavfall. Information till dig som tänker kompostera matavfall.

Kompostering av matavfall. Information till dig som tänker kompostera matavfall. Kompostering av matavfall Information till dig som tänker kompostera matavfall. Kompostering är en naturlig nedbrytning av organiskt material Kompostering är en gammal metod att ta tillvara mat- och trädgårdsavfall.

Läs mer

Modern Banskötsel - Miljöoptimerad banskötsel IPM i praktiken

Modern Banskötsel - Miljöoptimerad banskötsel IPM i praktiken Modern Banskötsel - Miljöoptimerad banskötsel IPM i praktiken Miljöoptimerad Banskötsel Vad är det? Banan sköts utan kemiska bekämpningsmedel Ett numera nordiskt nätverk bildades 2002. Medlemmarna får

Läs mer

Examensarbete HGU-2015 Svante Martinsson Vara-Bjertorp gk. Tistlar i ruff - mekanisk bekämpning

Examensarbete HGU-2015 Svante Martinsson Vara-Bjertorp gk. Tistlar i ruff - mekanisk bekämpning Tistlar i ruff - mekanisk bekämpning Innehållsförteckning Bakgrund 1 Fakta 2 Frågeställning 3 Metod 3 Resultat 4 Slutsatser och diskussion 4 Bakgrund Vara-Bjertorp GK är belägen mitt på Västgötaslätten.

Läs mer

Behöver du extra säkerhet? Hydroseeding ger dig både hängslen och livrem

Behöver du extra säkerhet? Hydroseeding ger dig både hängslen och livrem Hydroseeding Behöver du extra säkerhet? Hydroseeding ger dig både hängslen och livrem Är Hydroseeding (sprutsådd) bästa sättet att skapa bra möjligheter för den nya plantan och samtidigt skydda mot erosion

Läs mer

GRÖNARE TRÄDGÅRD ÖSTORPS BEVATTNING AB

GRÖNARE TRÄDGÅRD ÖSTORPS BEVATTNING AB GRÖNARE TRÄDGÅRD ÖSTORPS BEVATTNING AB Grönare Trädgård Vill du också ha mer tid över till att njuta av din trädgård? Med en automatisk bevattning i din trädgård får du en frodig grönska och tid över till

Läs mer

Resan mot rödsvingelgreener

Resan mot rödsvingelgreener Resan mot rödsvingelgreener Examensarbete HGU 2011 Henrik Gustavsson 2013-07-15 Innehållsförteckning Innledning sid 3 Tillvägagångssätt sid 4-5 Resultat sid 6 Slutsats sid 7 Inledning Längst ut på halvön

Läs mer

Vi erbjuder. Analyser av jord, vatten och växter Utbildningar Närhet och service! Åtgärdsprogram Skötselhandledning.

Vi erbjuder. Analyser av jord, vatten och växter Utbildningar Närhet och service! Åtgärdsprogram Skötselhandledning. Anlita oss! Ska du anlägga en blomstrande park? Behöver du hjälp att sköta fotbollsplanen? Vill du få en fin trädgård hemma eller rulla ut en gräsmatta? Låt oss hjälpa dig med kompetens och material! Vi

Läs mer

Kärrgröe i Norrland?

Kärrgröe i Norrland? Kärrgröe i Norrland? Christer Hedlund Bodens Gk. Sammanfattning I mitt projektarbete har jag skrivit om våra försök att så greener med Kärrgröe. Jag har sökt svar på ett antal frågeställningar som jag

Läs mer

Checklista för trädgårdsdesign

Checklista för trädgårdsdesign Denna checklista är tänkt att vara en inspirationskälla och ge mer vidgade vyer, inom ett område som man inte nödvändigtvis är insatt i. I de fall då man vill ha en designad trädgård, skall den också ligga

Läs mer

Prova att lägga märke till olika spårtecken och du kommer att upptäcka att naturen är full av liv.

Prova att lägga märke till olika spårtecken och du kommer att upptäcka att naturen är full av liv. SKOGSREFLEXEN ÖVNINGAR ÄMNESVIS: MILJÖ- OCH NATURKUNSKAP Ekorrspåraren Tecken som visar att här har varit ett djur kallas spårtecken. Det kan vara avtryck av fötter, en halväten kotte, märken efter avbitna

Läs mer

Mycket att tänka på innan banan ska gå in i vintervila

Mycket att tänka på innan banan ska gå in i vintervila ! Jannes Hörna OKTOBER 2018 Mycket att tänka på innan banan ska gå in i vintervila Golfsäsongen 2018 börjar på våra breddgrader sjunga på sista versen. När detta skrivs i månadsskiftet september/oktober

Läs mer

Innehållsförteckning. Sammanfattning 4: Målet med Fill and drill 5: Försöket 6: Resultatet av försöket 7: Maskinen 8: Slutsatser 9: Källförteckning

Innehållsförteckning. Sammanfattning 4: Målet med Fill and drill 5: Försöket 6: Resultatet av försöket 7: Maskinen 8: Slutsatser 9: Källförteckning Innehållsförteckning Sammanfattning 4: Målet med Fill and drill 5: Försöket 6: Resultatet av försöket 7: Maskinen 8: Slutsatser 9: Källförteckning Bilagor Siktanalys, Baskarpsand Sammanfattning: År 1930

Läs mer

ERFARENHETER AV VITGRÖE

ERFARENHETER AV VITGRÖE ERFARENHETER AV VITGRÖE Magnus Ljungman 35år Banchef på Österåkers Golf 45 håls anläggning i Åkersberga strax norr om Stockholm 36 hål byggda -89 idag vitgröe 9 hål byggda -04 krypven Från vitgröe "hatare"

Läs mer

HGU Arbete - Zeoliter

HGU Arbete - Zeoliter HGU Arbete - Zeoliter Roger Strömgren, Banchef, Botkyrka Golfklubb Botkyrka Golfklubb bildades 1980 och har idag drygt 1400 medlemmar fördelat på en 18 hålsbana och en 9 hålsbana som är pay & play. 18

Läs mer

Boel Sandström Bankonsulent i Norrland SGF sedan 2004

Boel Sandström Bankonsulent i Norrland SGF sedan 2004 Boel Sandström Bankonsulent i Norrland SGF sedan 2004 GUA på Sundsvalls GK 2015 2015 Min förhoppning med dessa timmar! Ge ökad kunskap och förståelse om vad som görs på banan Skapa intresse Insikt om Er

Läs mer

Stödsådd med krypven. (Pure Distiction & Crystal Blue Links)

Stödsådd med krypven. (Pure Distiction & Crystal Blue Links) Stödsådd med krypven. (Pure Distiction & Crystal Blue Links) Av: Cristian Swärd Stödsådd med krypven. (Pure Distiction & Crystal Blue Links) Cristian Swärd Innehåll: - Inledning - Frågeställning/Försök

Läs mer

Sport/Umgänge Passa olika spelsätt Alternativ, att våga. Estetiskt tilltalande Spellinje, risk, målområden

Sport/Umgänge Passa olika spelsätt Alternativ, att våga. Estetiskt tilltalande Spellinje, risk, målområden Spel Rättvisa Utmaning Balans Natur Strategi Bra spelytor Sport/Umgänge Passa olika spelsätt Alternativ, att våga Röd tråd Estetiskt tilltalande Spellinje, risk, målområden Skötsel och konstruktion Ekonomi

Läs mer

SYFTET MED MIN UNDERSÖKNING

SYFTET MED MIN UNDERSÖKNING SYFTET MED MIN UNDERSÖKNING Det jag vill få fram med min undersökning är hur jag kan få greenfröet att gro snabbast och till lägsta pris. I mitt fall har jag använt mig av Penn-A1. Jag begränsade antalet

Läs mer

Vilka effekter har djupluftning på våren?

Vilka effekter har djupluftning på våren? Vilka effekter har djupluftning på våren? Av Jerker Sjödin, Sollefteå GK 6-2-5 I Sammanfattning: I detta arbete berörs viktiga punkter för att vi som greenkeepers ska kunna få en optimal start för våra

Läs mer

Höstmöte 2014. Henrik Norén Svenska Golfförbundet. Bankonsulent Stockholm Uppland - Gästrikland

Höstmöte 2014. Henrik Norén Svenska Golfförbundet. Bankonsulent Stockholm Uppland - Gästrikland Höstmöte 2014 Henrik Norén Svenska Golfförbundet Bankonsulent Stockholm Uppland - Gästrikland Växtskyddsförordningen och IPM 2014 Nya förordningen om bekämpningsmedel. IPM: Vad innebär det och vad kan

Läs mer

en grönare värld e.dk am kl senre liathan 2019

en grönare värld e.dk am kl senre liathan 2019 en grönare värld 2019 en grönare värld INNEHÅLL MILJÖVÄNLIGT GRÄSSKÖTSEL 3 EKOLOGISKA GRÄSMATTOR 4 MOSSOFF 7 NYHET NYHET QUICK ACTION 9 DLF ACADEMY 11 BUTIKSINSPIRATION 12 GRÄSFRÖ 14 GÖDSEL, SKÖTSEL, TILLBEHÖR

Läs mer

Kampen mot Silvermossan

Kampen mot Silvermossan Kampen mot Silvermossan Inledning. Det har skrivit mycket om problemet om mossan ex Ulf Eriksson( Sand GC ), Fredrik Degent (Kristianstads GK) i HGU arbetet. Varför ska jag oxå skriva om detta, förklaringen

Läs mer

Framgångsrik precisionssådd

Framgångsrik precisionssådd I ekoodling är rapsen en sann cash crop och att lyckas ger ett rejält utslag på sista raden. Att etablera höstraps med hög precision ger jämna fält och säker övervintring. Sverker Peterson, Bjälbo gård

Läs mer

Mikael Johansson, Ullna Golf Club

Mikael Johansson, Ullna Golf Club HGU 2010 Primo Maxx Hur påverkar medlet vitgröe på Ullna GC?, 2010-08-20 Inledning Inledning... 3 Bakgrund... 4 Metod... 5 Experiment & Resultat... 7 Slutsats... 11 2 Inledning Som greenkeeper försöker

Läs mer

Äng. Inger Runeson, biolog. Pratensis AB Opparyd Råsgård 342 53 Lönashult Tel/fax 0470-75 10 25 Mobil 070-603 60 25 info@pratensis.se www.pratensis.

Äng. Inger Runeson, biolog. Pratensis AB Opparyd Råsgård 342 53 Lönashult Tel/fax 0470-75 10 25 Mobil 070-603 60 25 info@pratensis.se www.pratensis. Äng anläggning och skötsel Inger Runeson, biolog Pratensis AB Opparyd Råsgård 342 53 Lönashult Tel/fax 0470-75 10 25 Mobil 070-603 60 25 info@pratensis.se www.pratensis.se 2013 04 07 1 Naturliga ängar

Läs mer

Vad är jord och vad är substrat?

Vad är jord och vad är substrat? Vad är jord och vad är substrat? I dagligt tal säger de flesta människor jord om allt som växtens rötter kan växa i. Det är inte fel, men inte tillräckligt bra för en växtskötare. Jord är något vi går

Läs mer

För en hållbar trädgård

För en hållbar trädgård PRODUKTKATALOG För en hållbar Biologisk gödning och vattenvård Biologisk universalgödning Gräsmattegödsel/mossborttagare Krukgödning med Aqua Saver Miljövänlig snigelfälla Biologisk gödning Granulat Organisk

Läs mer

Miljöhandbok. Årstafältets koloniområde

Miljöhandbok. Årstafältets koloniområde Miljöhandbok Årstafältets koloniområde 2017 Vårt miljöarbete Årstafältets koloniområde I vår förening har vi beslutat att vi ska miljödiplomera oss enligt Koloniträdgårdsförbundets regelverk. Genom att

Läs mer

BARHÄLLSNYTT Nr 2 Maj 2005

BARHÄLLSNYTT Nr 2 Maj 2005 BARHÄLLSNYTT Nr 2 Maj 2005 Midsommarfest Lördagen 18 juni i skogsgläntan bakom Fasangatan 14-18 Kl. 9.00 Kl. 12.30 Kl. 13.30 Midsommarstången kläs. Unga och gamla kom och hjälp till att hålla den fina

Läs mer

Rapport från SGF:s bankonsulentbesök 20/4 2017

Rapport från SGF:s bankonsulentbesök 20/4 2017 Emmaboda GK Kyrkogatan 360 60 Emmaboda Växjö 21/4 2017 Rapport från SGF:s bankonsulentbesök 20/4 2017 Syfte med besöket: Medverkande: Var att vi skulle titta på banan efter den gångna vintern. Klubbens

Läs mer

Skötsel av markanläggning under garantitiden

Skötsel av markanläggning under garantitiden STADSBYGGNADS- OCH MILJÖFÖRVALTNINGEN Tekniska enheten 2014-11-13 0 (7) Skötsel av markanläggning under garantitiden Bilaga till Teknisk handbok Version 1 2014-12-01 Sundbybergs stad, 172 92 Sundbyberg

Läs mer

Skäm bort dig själv och din trädgård

Skäm bort dig själv och din trädgård SE Universal stabiliserar infarten och motverkar hjulspår PlantProtect skyddar mot lätt vårfrost, insekter och kraftigt solljus Universal håller kvar jorden inuti och minimerar ogräset AquaSorb bekväm

Läs mer

Rita ett vackert höstlöv till din text. Om du vill kan du gå ut och plocka ett.

Rita ett vackert höstlöv till din text. Om du vill kan du gå ut och plocka ett. Naturen på hösten!!!! Namn: Svara på följande frågor i ditt kladdhäfte: 1. Varför har vi olika årstider? 2. Varför har träden blad/löv? 3. Vad är fotosyntes? 4. Skriv så många hösttecken du kan! 5. Varför

Läs mer

Kompostering Hushålls- och trädgårdsavfall

Kompostering Hushålls- och trädgårdsavfall Kompostering Hushålls- och trädgårdsavfall Ta chansen och ta hand om ditt avfall samtidigt som du gör något nyttigt av det! Genom att kompostera ditt eget köks- och trädgårdsavfall skapar du själv ett

Läs mer

Trädgård på naturens villkor

Trädgård på naturens villkor Trädgård på naturens villkor Biolog Miljövän Trädgårdsmästare Ekoodlare Trädkramare Pensionär Det ska gå runt i naturen Lineärt tänkande skapar stora problem och är ohållbart. Det ska gå runt i naturen!

Läs mer

Vi omsätter kunskap till växt

Vi omsätter kunskap till växt när gräsmattan blir en sport Vi omsätter kunskap till växt Det finns ingen annan gräsfröproducent i världen som använder mer resurser på forskning och förädling av gräsfrö än oss. Var 10 medarbetare i

Läs mer

Vuxen 1. Barn 1. Många djur bor under marken. Vilket gulligt djur av dessa gräver sina bon under marken?

Vuxen 1. Barn 1. Många djur bor under marken. Vilket gulligt djur av dessa gräver sina bon under marken? Vuxen 1 Daggmasken lever under jorden där den bryter ned gamla löv och annat till ny fin jord, samtidigt som den rör om i jorden. Men hur blir det nya maskar? 1. Daggmasken är tvåkönad och kan para sig

Läs mer

när gräsmattan blir en sport

när gräsmattan blir en sport när gräsmattan blir en sport 2017 när gräsmattan blir en sport INNEHÅLL TURFLINE EN VINNARE 3 DLF ACADEMY 4 GRÄSFRÖ 6 GÖDSEL 12 TILLBEHÖR 16 VÄLJ DEN RÄTTA BLANDNINGEN 18 BUTIKSETABLERING 19 POS-MATERIAL

Läs mer

13 praktiska allmänna skötselråd

13 praktiska allmänna skötselråd 13 praktiska allmänna skötselråd -För ökad biologisk mångfald tack vare motorbaneaktiviteter 1 av 17 Skötselråd -anvisningar Detta är en generaliserad preliminär skötselplan för att underlätta igångsättning

Läs mer

Bevattning. Inget liv utan vatten. Faktablad Integrerat Växtskydd. Sammanfattning

Bevattning. Inget liv utan vatten. Faktablad Integrerat Växtskydd. Sammanfattning Faktablad Integrerat Växtskydd Bevattning Inget liv utan vatten Foto: Agnar Kvalbein Sammanfattning Plantans vattenförbrukning regleras av det vatten som avdunstar genom porerna på bladens ovansida. Minskad

Läs mer

Optidrain Monteringsanvisning

Optidrain Monteringsanvisning Optidrain Monteringsanvisning En varm och torr grund ger dig kvalitet i ditt boende Utvändig isolering är bäst Källarväggar bör man isolera utvändigt. Utvändig isolering ger alltid den varmaste och torraste

Läs mer

Nils Åkerstedts råd för friskare rosor: Plantera dem i sandbädd

Nils Åkerstedts råd för friskare rosor: Plantera dem i sandbädd En liten Queen Elisabeth i Ekoblandning. Nils Åkerstedts råd för friskare rosor: Plantera dem i sandbädd Att odla rosor i torvmull är onaturligt för trädgårdsmästare Nils Åkerstedt. Hos honom är det sand

Läs mer

Älskade Pelargoner...

Älskade Pelargoner... Stjärnpelargon Bladen spetsigt flikiga, liknar lönnblad. Blommorna är stjärnformiga, lite spretiga. Även dubbla sorter finns, de är charmigt rufsiga. blomjord. Plocka bort vissna blommor och blad efter

Läs mer

BANBESÖKSRAPPORT Bolidens GK 2015-09-08

BANBESÖKSRAPPORT Bolidens GK 2015-09-08 BANBESÖKSRAPPORT 2015-09-08 Närvarande: Tomas Svahn Karl-Åke Johansson Boel Sandström Bankonsulent SGF Syfte med besöket Banbesök där vi resonerade kring gjorda skötselåtgärder under säsongen, samt undertecknad

Läs mer

Grobarhet och skjutkraft hos åkerbönor angripna av bönsmyg

Grobarhet och skjutkraft hos åkerbönor angripna av bönsmyg Grobarhet och skjutkraft hos åkerbönor angripna av bönsmyg Sammanfattning Bönsmyg, Bruchus rufimanus, är en liten skalbagge som angriper åkerbönor. Den lägger ägg på baljorna och larverna borrar sig in

Läs mer

Bra bevattning förutsättning för att klara torra somrar

Bra bevattning förutsättning för att klara torra somrar Jannes Hörna AUGUSTI 2018 Bra bevattning förutsättning för att klara torra somrar Tack för positiva reaktioner vi fått på premiären av Jannes Hörna i juli! Ambitionen är att återkomma med en ny hörna i

Läs mer

Förord. Innehåll. Förord 3. Regler för kompostering 4. Komposteringens grunder 5. Villkor för kompostering 5-6. Det här behövs 7-8

Förord. Innehåll. Förord 3. Regler för kompostering 4. Komposteringens grunder 5. Villkor för kompostering 5-6. Det här behövs 7-8 Innehåll Förord 3 Regler för kompostering 4 Komposteringens grunder 5 Villkor för kompostering 5-6 Det här behövs 7-8 Olika sorters kompostbehållare 9 Så här gör man 10 Det här kan komposteras 11 Det här

Läs mer

Undersökningar och experiment

Undersökningar och experiment Undersökningar och experiment Utan berggrunden inget liv! Vad behöver växter för att överleva? Svar: ljus, koldioxid, vatten och näring. Berggrunden är den som förser växterna med mineralnäring. Man kan

Läs mer

Arbetsråd utomhus, konsument. Hur gör man? Måla träfasad

Arbetsråd utomhus, konsument. Hur gör man? Måla träfasad Arbetsråd utomhus, konsument Hur gör man? Måla träfasad Så målar du träfasad 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Att måla om en träfasad är ett projekt som består av flera delmoment. Tvätten är kanske det allra viktigaste,

Läs mer

Erfarenheter av vätmedel och ett mindre försök på Fairway

Erfarenheter av vätmedel och ett mindre försök på Fairway EXAMENSARBETE HGU 2008 2010 Erfarenheter av vätmedel och ett mindre försök på Fairway Peter Pettersson Course Manager ABBEKÅS GK 2010 INLEDNING Syfte Är att undersöka om man kan få en märkbar effekt av

Läs mer

Skapa din egen jord! Nyhet 2018 TIPS & RÅD. Maskgödsel Lera Biokol Pimpsten Odlingssand

Skapa din egen jord! Nyhet 2018 TIPS & RÅD. Maskgödsel Lera Biokol Pimpsten Odlingssand Skapa din egen jord! TIPS & RÅD Nyhet 2018 Maskgödsel Lera Biokol Pimpsten Odlingssand Ibland behöver jorden en kompis! Om du vill att dina älskade växter ska nå sin fulla potential är hemligheten att

Läs mer

SVAMP, STRESS OCH GRÄS

SVAMP, STRESS OCH GRÄS SVAMP, STRESS OCH GRÄS HUR DEFINIERAS STRESS HOS VÄXTER? Stress Any unfavorable condition or substance that affects or blocks a plant s metabolism, growth, or development is regarded as stress. Varje ogynnsamt

Läs mer

Parkera. Skapa gröna körbara ytor med GEOFLOR plattan från Cellbetongma. tta

Parkera. Skapa gröna körbara ytor med GEOFLOR plattan från Cellbetongma. tta Parkera Skapa gröna körbara ytor med GEOFLOR plattan från Cellbetongma tta GEOFLOR - Fördelar www.cellbetong.se Skydd av gräs och underliggande mark för uppfarter, parkeringsplatser, gångvägar mm. Minskad

Läs mer

Korthålsbaneombyggnation. HGU arbete av Stefan Vänstedt, Umeå GK

Korthålsbaneombyggnation. HGU arbete av Stefan Vänstedt, Umeå GK Korthålsbaneombyggnation HGU arbete av Stefan Vänstedt, Umeå GK Frågeställningar: Varför bygger vi om? Hur finansierar vi? Hur bygger vi om? Vilka krav kan vi ha på materialet vi ska bygga med(såbädden)?

Läs mer

När jag odlade i skolträdgården i Göteborgs botaniska trädgård

När jag odlade i skolträdgården i Göteborgs botaniska trädgård När jag odlade i skolträdgården i Göteborgs botaniska trädgård Mitt arbetshäfte namn klass Träff 1 Datum Idag har vi träffats för första gången. Vi har rensat ogräs, grävt, gödslat jorden, satt lök och

Läs mer

Mellangrödor. i ekologisk produktion i Sverige praktiska erfarenheter. Pauliina Jonsson, Växa Sverige

Mellangrödor. i ekologisk produktion i Sverige praktiska erfarenheter. Pauliina Jonsson, Växa Sverige Mellangrödor i ekologisk produktion i Sverige praktiska erfarenheter Pauliina Jonsson, Växa Sverige Mellangrödor i ekologisk produktion Växtodlingsgårdar Grönsaksodlingar och växthus/tunnlar Under omläggning

Läs mer

Nu har klippning och finish högst prioritet på banan

Nu har klippning och finish högst prioritet på banan Jannes Hörna JULI 2019 Nu har klippning och finish högst prioritet på banan Skötseln av vår fina golfanläggning går i juli och augusti in i ett något lugnare skede, trots att golfsäsongen då brukar vara

Läs mer

100 % SNABBARE FOG & DISTANS EN HANDLEDNING FÖR HÅLLBAR LÄGGNING AV MARKSTEN OCH PLATTOR

100 % SNABBARE FOG & DISTANS EN HANDLEDNING FÖR HÅLLBAR LÄGGNING AV MARKSTEN OCH PLATTOR 100 % SNABBARE FOG & DISTANS EN HANDLEDNING FÖR HÅLLBAR LÄGGNING AV MARKSTEN OCH PLATTOR Vårt framgångsrecept Ett noggrant underarbete, plattor/marksten av hög kvalitet och ett korrekt läggningsarbete

Läs mer

Bokashi. Kökskompostering med Bokashi. bokashi.se

Bokashi. Kökskompostering med Bokashi. bokashi.se Bokashi Kökskompostering med Bokashi bokashi.se Gör jord av ditt matavfall Matjord istället för sopor Jord är något vi tar för givet, något som bara finns. Men egentligen har vi inte så mycket odlingsjord

Läs mer

Successful reestablishment of golf greens following winter damages

Successful reestablishment of golf greens following winter damages Successful reestablishment of golf greens following winter damages Försöksgreen innan projektstart 2 maj Demonstrationsförsök på naturligt skadade greener år 2016 År två av detta delprojekt har startat

Läs mer

BESKÄRNING Morfologi och grundläggande strukturer, samt kort om trädsjukdomar. Vi börjar med stammen och grenens uppbyggnad

BESKÄRNING Morfologi och grundläggande strukturer, samt kort om trädsjukdomar. Vi börjar med stammen och grenens uppbyggnad BESKÄRNING 2017-02-21 Morfologi och grundläggande strukturer, samt kort om trädsjukdomar. Vi börjar med stammen och grenens uppbyggnad Träd och buskar är uppbyggda av Små små celler. Alla växtceller har

Läs mer

Rapport från SGFs Bankonsulent

Rapport från SGFs Bankonsulent Växjö 2014-10-16 Mikael Frisk Till alla Banchefer, klubbar, GDF m.m. I distriktet Småland Gotland Värmland Örebro Hej Alla! Rapport från SGFs Bankonsulent Tänk vad tiden gått fort sedan jag sist hörde

Läs mer

Gör din egen jord - komposteramera

Gör din egen jord - komposteramera Gör din egen jord - komposteramera Slut trädgårdens kretslopp genom att göra mylla Varför ska man kompostera? För att få bästa jordförbättringsmaterialet Miljöinsats naturligt kretslopp Spara pengar Slippa

Läs mer

Rapport från SGF s Bankonsulents besök 16/6 2010

Rapport från SGF s Bankonsulents besök 16/6 2010 Växjö 2010-06-20 Slite GK Box 24 620 30 Slite Mikael Frisk Rapport från SGF s Bankonsulents besök 16/6 2010 Syfte med besöket: Medverkande: Vi skulle titta på banan och se vad vi kan göra åt dem blöta

Läs mer

Att tapetsera själv. 1 Där du känner dig hemma

Att tapetsera själv. 1 Där du känner dig hemma Att tapetsera själv Här har vi samlat råd, tips och enkla uppsättningsanvisningar. Läs igenom och kom fram till det du behöver veta så är du snart igång med ditt nya rum! OBS! Kom ihåg att arbetet måste

Läs mer

KOMPOSTERINGS- GUIDEN

KOMPOSTERINGS- GUIDEN KOMPOSTERINGS- GUIDEN Kompostera mera din insats för miljön INNEHÅLLSFÖRTECKNING Hur funkar komposten? 3 Hushållsavfall 4 Var lägger man vad? 5 När komposten inte fungerar Felsökningstabell 5 Vad gör man

Läs mer

Vilka problem har vi med skadedjur på våra golfbanor och vad gör vi åt problemen?

Vilka problem har vi med skadedjur på våra golfbanor och vad gör vi åt problemen? Vilka problem har vi med skadedjur på våra golfbanor och vad gör vi åt problemen? Skapat av Björn Nordh 1 Sammanfattning I mitt arbete har jag skrivit om några olika djur som vi har eller kan få problem

Läs mer

Idén att odla sparris fick Lotta i Provence. För ett husbehov räcker 10 20 plantor, men det visste inte Lotta som tyckte att plantorna såg små ut och

Idén att odla sparris fick Lotta i Provence. För ett husbehov räcker 10 20 plantor, men det visste inte Lotta som tyckte att plantorna såg små ut och Idén att odla sparris fick Lotta i Provence. För ett husbehov räcker 10 20 plantor, men det visste inte Lotta som tyckte att plantorna såg små ut och köpte 500 stycken. I dag finns 24 000 sparrisplantor

Läs mer

Parkera. Skapa gröna körbara ytor med GEOFLOR plattan från Cellbetongma. tta

Parkera. Skapa gröna körbara ytor med GEOFLOR plattan från Cellbetongma. tta Parkera Skapa gröna körbara ytor med GEOFLOR plattan från Cellbetongma tta GEOFLOR - Fördelar www.cellbetong.se Skydd av gräs och underliggande mark för uppfarter, parkeringsplatser, gångvägar mm. Minskad

Läs mer

Från Kalksalpeter till Tom Ericsson, tillbaka och en bit till.

Från Kalksalpeter till Tom Ericsson, tillbaka och en bit till. Från Kalksalpeter till Tom Ericsson, tillbaka och en bit till. Klas Karlsson 0707193025 BOKSKOGENS GOLFKLUBB Klas.Karlsson@bokskogen.com Klas Karlsson Södertälje GK 1984 till 2000 Bokskogens GK 2001 och

Läs mer

Från Barnträdgård till Trädgårdsbarn

Från Barnträdgård till Trädgårdsbarn Från Barnträdgård till Trädgårdsbarn Projektledare Martina Jönsson Matkonsult Hushållningssällskapet Halland Nästan alla barn gillar att odla och alla barn gillar att skörda smultron, jordgubbar, små söta

Läs mer

Kompostera mera. Komposten. Trädgårdskomposten... 1. Kompostbehållaren... 1. Kompostera så här... 1. Livet i komposten... 2

Kompostera mera. Komposten. Trädgårdskomposten... 1. Kompostbehållaren... 1. Kompostera så här... 1. Livet i komposten... 2 Komposten Innehåll Trädgårdskomposten... 1 Kompostbehållaren... 1 Kompostera så här... 1 Livet i komposten... 2 När det inte fungerar... 2 Hushållskomposten... 2 Problem med hushållskomposten... 4 Varmbänk

Läs mer

SOLROSEN HELINANTHUS ANNUUS. Fakta om solrosen

SOLROSEN HELINANTHUS ANNUUS. Fakta om solrosen SOLROSEN HELINANTHUS ANNUUS Fakta om solrosen Solrosen är en blomma som tillhör arten korgblommiga växter. Det finns ca 70 olika solrosarter och det går att ha dem både inomhus och utomhus. Den blommar

Läs mer

Gröna skolgårdar, rapport 2013

Gröna skolgårdar, rapport 2013 Gröna skolgårdar, rapport 2013 Sinnenas trädgård, Förskolan Blomman Förskolan Blomman ligger i Nilstorp i Lund och består av två avdelningar. Det är en ganska liten men personlig förskola som har ett nära

Läs mer

Rapport från SGF:s Bankonsulent

Rapport från SGF:s Bankonsulent 1 (5) Rapport från SGF:s Bankonsulent Syfte med besöket: Introduktionsmöte, genomgång allmänt Närvarande: Henrik Noren - Svenska Golfförbundet Lars Erik Forsman - Greenkeeper Kenneth Lindström - Bankommittén

Läs mer

Vattnet finns överallt även inuti varje människa.

Vattnet finns överallt även inuti varje människa. Bygg en karusell tillsammans. Ställ er i en ring och kroka fast i varandras armar. När karusellen inte får energi står den still. En av er låtsas sätta i kontakten. Karusellen börjar snurra. Dra ut kontakten.

Läs mer