Rapport från SGF s Bankonsulents besök 16/6 2010

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rapport från SGF s Bankonsulents besök 16/6 2010"

Transkript

1 Växjö Slite GK Box Slite Mikael Frisk Rapport från SGF s Bankonsulents besök 16/ Syfte med besöket: Medverkande: Vi skulle titta på banan och se vad vi kan göra åt dem blöta partierna på banan. Banchef Kent Hedberg samt undertecknad. Här kommer mina korta kommentarer Blöta partier Man kan inte undgå att se i topografin att i princip hela banan ligger i en stor gryta och att allt vatten skall passera genom banan och mynna ut nere vid hålen 12, 13 och 16. Frågan är om det någonsin gjorts en avvattningsplan på hela området? Troligtvis så har det inte gjorts det, men kolla trots det, med Gotlands Kommun för att se om det trots det finns något gammalt kartmaterial! Utan tvekan så måste ni göra en uppmätning av hela banan och så att vi verkligen en gång för alla få se åt vilket håll det lutar, för väldigt många gånger så lurar man sig när man ser omgivningarna. Inte minst fick jag det förklarat för mig när ni byggde den nya Rangen och ni fick leda vattnet åt båda hållen sett från Range rampen, fastän det såg ut som om allting lutade åt höger. Ni hade tydligen en medlem som arbetade på Lantmäteriet och sysslar dagligen med dessa frågor. Be honom göra en insats för klubben och mät in hela banan. Här nedan ser vi hur en sådan plan kan se ut.

2 Sedan när vi väl fått detta kartmaterial så måste vi sätta oss ned alla inblandade parter och göra en avvattningsplan för att se vart vi skall leda vattnet, och hur mycket vi behöver dimensionera ledningar och vilken bredd vi bör ha på dem öppna dikena som måste anläggas runt och i banan. Då finns det lite olika sätt att jobba med och det gäller att detaljgranska särskilt utsatta områden och dränera ut dessa enligt någon av de 3 principer som finns: Avskärande diken hindrar vatten att rinna in på banan Ytavvisning ryggar svackor, brunnar m.m. på spelfältet Grundvattendränering sänker grundvattnet för en snabbare upptorkning Om vi börjar med det första så måste vi i mesta möjliga mån se till att det inte rinner in vatten från alla dem omkring liggande områdena. Det gör man nästa alltid genom att anlägga öppna djupa breda diken. Se bilder och exempel på detta nedan.

3 En sak skall vi ha väldigt tydligt klart för oss innan vi går vidare och det är, kan vi anlägga så många öppna diken och klippvänliga svackor så är alltid det att föredra då det går snabbare att leda bort vattnet på detta sätt istället för att vattnet skall leta sig igenom i ert fall på många ställen ett lerigt material i toppen. Så därför är mitt råd till er att vi skall anlägga så mycket klippvänliga svackdiken med ytvattenbrunnar med dräneringsledningar i botten av dessa svackor. För om maken är tjälad så fungerar ju inte dräneringsledningarna utan då måste vattnet rinna ovanpå marken till brunnar och ut i öppna diken. Här ser ni olika exempel på svackdiken medbrunnar och hur jag tänkt mig att ni kan göra! Befintliga dräneringar Vad jag saknar definitivt mycket mera på Slite GK är mera ytvattenbrunnar som har till uppgift att ta emot överflödigt ytvatten och leda bort det. Personalen vet vart dem många ledningarna ligger och här är mitt råd att gräv fram dem i lågpunkterna och sätt dit en eller ett par brunnar. Det finns brunnar att införskaffa för allt ifrån lite över 100 kronor och uppåt. När ni hittat dräneringsbrunnen så tar ni och koppla på en liten bit dräneringsslang som ni led upp till ytan, sedan så sätter ni bara brunnen ovanför. Sedan så återfyller ni bara med dräneringsgrus fraktion 2 8 mm runt slangen och brunnen. En brunn tar inte speciellt lång tid att sätta och resultatet blir alltid bra. Sedan så gäller det verkligen att man är noga och märker upp brunnarna på en karta och självklart ser till att locken är fria från grässpill, löv, sand m.m. under hela säsongen.

4 Sedan när det gäller ändarna på dräneringsledningar så måste dessa mynna ut någonstans och här ser man väldigt ofta en felkälla till att det inte dränerar så som man önskar. Väldigt ofta så är ledningen böjd, golfare har trampat på dem, är överväxta eller i vissa fall ligger under vatten eller är på annat sätt är skadade. Dessa ledningar är väldigt känsliga för direkt solljuspåverkan och spricker lätt. Jag kallar alltid dessa slutändar för dräneringsögon och nedan så visar jag hur dem skall se ut i verkligheten jämfört med ett par skräckexempel som definitivt inte fungerar. Här är inte Slite GK något undantag!

5

6 Exempel på dräneringsöga som inte fungerar! Ovan till höger så är det lätt att hitta dem för att kunna komma åt att rensa, spola dem och faktiskt se med egna ögon om dem fungerar och det kommer vatten ur dem. En annan viktig faktor är hur ser det ut i dikena efter vattnet har passerat golfbanan finns här några hinder och fördämningar som stoppar upp vattenflödet? I så fall så måste man även åtgärda det! Vatten som trycker upp mitt på fairway Ni ett par områden på banan där det trycker upp vatten underifrån. Jag är ganska övertygad om att det vatten som trycker upp ifrån omgivningen. På hål nr 10 utmed hela vänster kanten av hålen så är diket lite för grunt grävt. För om ni tänker hur det ser ut idag så är vattenståndet i diket ungefär lika med vart det trycker upp vatten på fairway. Prova med att fördjupa detta dike. Det är en ganska enkel åtgärd som inte kostar allt för mycket, och självklart så skall ni trots detta dränera bort dessa fläckar långsiktigt. Ni har ett par ställen på banan utöver det ovan beskrivna där det trycker upp vatten på fairway.

7 Går det inte att led bort vattnet på vissa ställen så kan man med fördel anlägga en s.k. stenkistor. Det går ut på att man lägger traditionella dräneringledningar och låter dessa mynna ut i djupa hålor som man grävt en bit från självaste problematikplatsen. Sedan så fyller man dessa stenkistor med dräneringsgrus. Detta är en snabb, och billig åtgärd som förhoppningsvis kan hjälpa er med problematiken om det är den enda utvägen. Mossa på greenerna Är bara utseende mässigt ett litet problem och jag vet att puttningsegenskaperna inte påverkas speciellt mycket. Men jag tycker att ni trots detta skall börja agera och förslaget från mig är att jag tycker ni skall plugga bort fläckarna. All forskning från dem oberoende Universiteten USA och Kanada visar att det i princip inte går att få bort mossan (väldigt ofta så är det frågan om silvertrådsmossa). Dem har provat med: Jäst, svampmedel, bakpulver, kopparsulfat, kvicksilverpreparat m.m. Bäst resultat har dem utan tvekan fått genom att använda järnsulfat inkl. bearbetning av greenerna genom vertikalskärning och dressning. Det vill säga sund och modern greenkeeping! Men efter som svingel inte tål så mycket hård vertikalskärning och man bör inte göra så mycket hål, spår etc. under tiden för vitgröens blomning (och den kan vara från mitten av maj till juli och sedan från början av augusti till mitten av september) så återstår bara att plugga bort mossan. Ni har en bra svingel på puttinggreen, utnyttja den så kommer det att bli toppen. Jag har startat upp och fått pengar av SGF till ett eget försök på Växjö GK stora puttinggreen som skall ligga under tre år och syftet med försöket är att ta reda på vilka doser av järnsulftat mossan skall ha för att ev. försvinna. I detta försök så har kör vi på (hela kg/per/ha) 4, 8, 16, 24 kg vart 3dje vecka under hela säsongen fram till snöläggningen. Hel klart så mår mossan sämst och i princip har försvunnit helt i den paracell där vi lagt på 24 kg. Men det är bara efter ett års konstaterande.

8 Spelstrategi på Slite GK Eftersom rödsvingel skall ha väldigt lite kväve max 1 kg/100m2 och år och dessa givor skall delas upp på många små givor, det gör att man behöver bara klippa dessa greener 3 5 ggr/vecka, resten av dagarna i veckan så kan man med fördel välta dem. Det viktigaste är att man skall vara oerhört sparsam med bevattningen, annars så har ni som ett brev på posten en invasion av det förhatliga ettåriga gräset: vitgröe. Det vill vi verkligen inte. Så det innebär att en rätt skött svingel green kommer aldrig vara grön utan den skall vara ljus, ljus grön till gul, speciellt under torra perioder. Detta gör att dessa greener kommer att upplevas som hårda och det skall dem vara. Ni har inte svampbekämpat dessa greener och det är fantastiskt bra. Det innebär att ni inte påverkar den yttre miljön och ni sköter era greener helt exemplariskt perfekt och motverkar vitgröens etablering. Vi skall samtidigt veta att sköts en svingel green enligt detta koncept ovan så finns det inget billigare gräs att sköta. Men det innebär samtidigt att ni måste sköta betydligt mer foregreen för det är där bollen skall landa och rulla in på green. Det har varit genom åren en hel del klagomål på framför allt ruffarna och att dem är tjocka samt att banan upplevs som smal på ett flertal ställen. Låt mig redan nu säga att jag aldrig har sett hela ön Gotland så pass grön och frodig någonsin. Det samma gäller naturligtvis för Slite GK s bana. Jag spelat och gått banan ett flertal gånger dem senaste åren och ni skulle förstöra karaktären fullständigt om ni klippte ner ruffarna. Då skulle det innebära att samtliga golfare på alla hål där det är möjligt tog fram sin stora slägga till driver från tee. Ni skall veta att ni inte definitivt kommer att snabba på spelet för då kommer det att letas boll eftersom man slår mycket snedare och längre med dessa klubbor. Som det är nu så har man helt underbara ruff korridorer att följa och planera sitt spel efter och den som vägar chansa får göra det! Enligt mycket noggranna amerikanska undersökningar (som bl.a. Vägverket publikation 2007: 133 hänvisar till) med miljon tals slag som underlag som grund, visar att 92 % alla slag hamnar inom en sektor med 30 graders vinkel (d.v.s. +/- 15 grader från den tänkta spellinjen). I denna undersökning som ligger till grund vårt sätt att mäta enligt slopesystem banan så slår: Den manliga genomsnittsspelaren 182 meter från utslagsplatsen och herrar elit slår 228 meter. För damer gäller motsvarande 137 m och elitdamerna slår 192 meter exkl. rull. Övrigt Så måste ni börja hålpipslufta och ta bort gammalt material på fairway i omgångar nu i höst, sedan så måste ni börja dressa fairways se bilderna nedan. Bilden till vänster är från Slite GK tagen veckan och bilden till höger är från Växjö GK efter 6 års luftningar och dressning av fairway. Man behöver inte vara speciellt klok för att förstå vilket underlag som dränerar bäst och är bäst att slå ifrån.

9 Så skulle jag vilja att Slite GK gjorde en jordartsbestämning på dem översta 15 cm på sin fairways. Det kan nämligen vara möjligt att vi skall kalka er fairways nu till hösten och på så sätt göra att leran drar ihop sig och det bildas massor av sprickor på sätt kommer vattnet att lättare rinna igenom profilen och vi får en torrare bana. Så är det bra tråkigt att ni varit tvungna att hålla delar av banan stängd efter den gångna vintern och den regniga våren Lycka till fortsättningsvis under 2010 och tveka inte att höra av Er om ni önskar ytterligare uppgifter! Bästa Hälsningar Mikael Bobban Frisk SGF s Regionala Bankonsulent Småland Blekinge Gotland Mob: 070/ mikael.frisk@sgf.golf.se www:golf.se/sgf/bana/

Rapport från SGFs Bankonsulents besök 19/6 2013.

Rapport från SGFs Bankonsulents besök 19/6 2013. Växjö 2013-06-20 Mikael Frisk Mora GK Box 264 Sandängarna 792 24 Mora Rapport från SGFs Bankonsulents besök 19/6 2013. Syfte med besöket: Var att vi skulle titta på banan inför RM Äkta makar 2013. Medverkande:

Läs mer

Golfbaneskötsel Hjo 2012. AGENDA SGF Bankonsulenter Förutsättningar Gräs Ljus Skötsel Sammanfattning

Golfbaneskötsel Hjo 2012. AGENDA SGF Bankonsulenter Förutsättningar Gräs Ljus Skötsel Sammanfattning Golfbaneskötsel Hjo 2012 AGENDA SGF Bankonsulenter Förutsättningar Gräs Ljus Skötsel Sammanfattning Arbetsområde 1 Göran Hansson Skåne, del av Halland Arbetsområde 2 Mikael Frisk Gotland, Öland, Blekinge,

Läs mer

Rapport från SGFs Bankonsulent

Rapport från SGFs Bankonsulent Växjö 2014-10-16 Mikael Frisk Till alla Banchefer, klubbar, GDF m.m. I distriktet Småland Gotland Värmland Örebro Hej Alla! Rapport från SGFs Bankonsulent Tänk vad tiden gått fort sedan jag sist hörde

Läs mer

Måndagen den 28:e juli kommer vi lufta och lättdressa greenerna... igen. Alla förutsättningar är dom samma som förra gången (läs inlägg nedan).

Måndagen den 28:e juli kommer vi lufta och lättdressa greenerna... igen. Alla förutsättningar är dom samma som förra gången (läs inlägg nedan). Banblogg för 2014 Luftning... igen! 2014-07-25 Måndagen den 28:e juli kommer vi lufta och lättdressa greenerna... igen. Alla förutsättningar är dom samma som förra gången (läs inlägg nedan). Frivilliggruppen...

Läs mer

GREENOMRÅDE HÅL 3 TEEOMRÅDE BUNKRAR DIKEN FAIRWAY GREENOMRÅDE HÅL 4 BUNKRAR

GREENOMRÅDE HÅL 3 TEEOMRÅDE BUNKRAR DIKEN FAIRWAY GREENOMRÅDE HÅL 4 BUNKRAR BANFÖRBÄTTRINGAR 2014 140225/SN 140311/SN 140609/SN Prioritet Kostnad Start Klart Deltagare RJ, L-OJ, SN RJ, L-OJ, SN RJ,L-OJ,PN,EA Status Detta är än så länge första steg på att bygga upp en långsiktig

Läs mer

Lägesrapport från Distriktet Småland, Gotland, Värmland o Örebro maj 2015.

Lägesrapport från Distriktet Småland, Gotland, Värmland o Örebro maj 2015. Växjö 2015-05-05 Mikael Frisk Till Banchefer, Klubbar, GDF ordf. I distriktet Småland Gotland Värmland - Örebro Lägesrapport från Distriktet Småland, Gotland, Värmland o Örebro maj 2015. När jag skriver

Läs mer

Boel Sandström Bankonsulent i Norrland SGF sedan 2004

Boel Sandström Bankonsulent i Norrland SGF sedan 2004 Boel Sandström Bankonsulent i Norrland SGF sedan 2004 GUA på Sundsvalls GK 2015 2015 Min förhoppning med dessa timmar! Ge ökad kunskap och förståelse om vad som görs på banan Skapa intresse Insikt om Er

Läs mer

Examensarbete HGU

Examensarbete HGU Mikael Ingeroth HGU 2015-2017 Bollnäs GK Examensarbete HGU 2015-2017 Höjning av fairway Bollnäs GK En beskrivning av arbetet som utförts i fairwayprojektet på hål 16 på Bollnäs GK. Innehåller även en ekonomisk

Läs mer

Ulricehamns Golfklubb - förslag till banförbättringar. Bankommittén

Ulricehamns Golfklubb - förslag till banförbättringar. Bankommittén - förslag till banförbättringar Bankommittén Generellt: Vi skall alltid ta hänsyn till att vår bana är gammal, kort och med små greener. Detta skall vi bevara och låta vara vårt signum Bunkrar och bunkervallar

Läs mer

REDUCERING AV MASK PÅ FAIRWAY

REDUCERING AV MASK PÅ FAIRWAY REDUCERING AV MASK PÅ FAIRWAY Magnus Koinberg HGU 2008 2010-07-16 Innehållsförteckning Sammanfattning Bakgrund Om masken Metoder Försöksrutor Tillvägagångssätt Resultat Bilder Utvärdering Sammantattning

Läs mer

Rapport från SGF:s bankonsulentbesök 20/4 2017

Rapport från SGF:s bankonsulentbesök 20/4 2017 Emmaboda GK Kyrkogatan 360 60 Emmaboda Växjö 21/4 2017 Rapport från SGF:s bankonsulentbesök 20/4 2017 Syfte med besöket: Medverkande: Var att vi skulle titta på banan efter den gångna vintern. Klubbens

Läs mer

Kvartalsbrev från SGFs Bankonsulent

Kvartalsbrev från SGFs Bankonsulent Växjö 2013-06-28 Mikael Frisk Till alla klubbar/banchefer/greenkeepers I Distriktet Småland Blekinge Värmland Örebro samt Delar av Dalarna Kvartalsbrev från SGFs Bankonsulent Tänk vad tiden går fort. För

Läs mer

Generellt: Vi skall alltid ta hänsyn till att vår bana är gammal, kort och med små greener. Detta skall vi bevara och låta vara vårt signum

Generellt: Vi skall alltid ta hänsyn till att vår bana är gammal, kort och med små greener. Detta skall vi bevara och låta vara vårt signum 2012-02-18 Uppdatering av långtidsplan (uppdateringar och kommentarer på vidtagna och planerade åtgärder är markerade med röd färg) Ulricehamns Golfklubb Bankommittén Långtidsplan med förslag till banförbättringar

Läs mer

VÅRA BANOR - önskemål om förbättringar 20 augusti 2015

VÅRA BANOR - önskemål om förbättringar 20 augusti 2015 VÅRA BANOR - önskemål om förbättringar 20 augusti 2015 Bättre sand i bunkrarna Jag saknar ett antal bolltvättar.hål 13 är ett stopphål, där vore det bra om man skyltade att bakomvarande boll slår ut innan

Läs mer

nederbörd. av dessa. punkter de olika

nederbörd. av dessa. punkter de olika Fairwayrenovering på Inledning När vi på Kungl. Drottningholms Golfklubb, efter ännu en tung vår med mycket skador på framförallt greenerna, bestämde vi oss för att något måste göras. Det diskuterades

Läs mer

Masterplan G O LFKLU B B. Hudiksvalls Golfklubb

Masterplan G O LFKLU B B. Hudiksvalls Golfklubb Masterplan Hudiksvalls Golfklubb HUDIKSVALLS G O LFKLU B B Masterplanen är framtagen av Carl Heed, Peter Barås, Sven-Olof Lindgren, Daniel Westling och Filip Modig. Med synpunkter från Bankonsulent Kim

Läs mer

Nu har klippning och finish högst prioritet på banan

Nu har klippning och finish högst prioritet på banan Jannes Hörna JULI 2019 Nu har klippning och finish högst prioritet på banan Skötseln av vår fina golfanläggning går i juli och augusti in i ett något lugnare skede, trots att golfsäsongen då brukar vara

Läs mer

Innehållsförteckning. Sammanfattning 4: Målet med Fill and drill 5: Försöket 6: Resultatet av försöket 7: Maskinen 8: Slutsatser 9: Källförteckning

Innehållsförteckning. Sammanfattning 4: Målet med Fill and drill 5: Försöket 6: Resultatet av försöket 7: Maskinen 8: Slutsatser 9: Källförteckning Innehållsförteckning Sammanfattning 4: Målet med Fill and drill 5: Försöket 6: Resultatet av försöket 7: Maskinen 8: Slutsatser 9: Källförteckning Bilagor Siktanalys, Baskarpsand Sammanfattning: År 1930

Läs mer

Fortsatt kamp mot mossan, försök med algomin mossa

Fortsatt kamp mot mossan, försök med algomin mossa Examensarbete Hgu 2015 2015 Fortsatt kamp mot mossan, försök med algomin mossa Magnus Johansson Hgu 2013-2015 Bakgrund/Inledning Jag har de senaste 7 åren jobbat på Torslanda GK och jag har 12 års erfarenhet

Läs mer

Banvision Gagnefs GK

Banvision Gagnefs GK Banvision Gagnefs GK ver_1 SYFTE: Banvisionen är under uppbyggnad för fortsatt utveckling av golfbanan på Gagnefs GK, av och med representanter för medlemmar i klubben MÅL: Utveckla golfbanan och göra

Läs mer

Trender och nytänkande vid renovering av golfbanor Tees

Trender och nytänkande vid renovering av golfbanor Tees Artikel Greenbladet Trender och nytänkande vid renovering av golfbanor En gammal sanning är att en golfbana aldrig blir färdig eller slutar att utvecklas. Spelarnas utveckling och önskemål samt utrustningens

Läs mer

Ulricehamns Golfklubb - förslag till banförbättringar

Ulricehamns Golfklubb - förslag till banförbättringar - förslag till banförbättringar Projektgrupp Urban Henriksson Åke Lindahl Per-Ola Karlsson Roland Holmgren Annika Wallqvist Dan Lövgren Januari 2007 Generellt: Vi skall alltid ta hänsyn till att vår bana

Läs mer

Ingarö Golfklubbs Banskötselpolicy

Ingarö Golfklubbs Banskötselpolicy Ingarö Golfklubbs Banskötselpolicy Detta dokument har utarbetats för att försöka lösa en viktig fråga inom golfbaneområdet, nämligen att ge exempel på hur verksamhetsmål inom banverksamheten kan utformas.

Läs mer

Lasermätning som hjälpmedel?

Lasermätning som hjälpmedel? Högre Greenkeeper Utbildning 2007-2008 Lasermätning som hjälpmedel? Tony Pettersson Tobo Golfklubb Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Frågeställning 3 Inledning 3 Exempel 1 4 Hål 4 5 Vattnets

Läs mer

Regel 25. Onormala markförhållanden. Pluggad boll. Fel green.

Regel 25. Onormala markförhållanden. Pluggad boll. Fel green. Regel 25 Onormala markförhållanden. Pluggad boll. Fel green. Regel 25-1 Onormala markförhållanden. Onormala markförhållanden Är varje tillfälligt vatten, mark under arbete eller hål, hög eller gång på

Läs mer

Masterplan för 2014-2017

Masterplan för 2014-2017 1 Reviderad 2015-05-28. Alla rader med överstrykning är färdiga enligt plan. Masterplan för 2014-2017 Banan ändras till hektometersystem 41-63. Färgmarkeringen tas bort och ändras till längdmarkeringar.

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN för MORA GK s bana, 2015

VERKSAMHETSPLAN för MORA GK s bana, 2015 1/5 VERKSAMHETSPLAN för MORA GK s bana, 2015 INLEDNING Verksamhetsplanen skall vara styrande för hur Mora GK golfbana skall utvecklas år för år beroende på aktuella förutsättningar. Den skall även vara

Läs mer

Juni månads kvartalsbrev från SGFs Bankonsulent.

Juni månads kvartalsbrev från SGFs Bankonsulent. Växjö 2014-06-27 Mikael Frisk Till alla klubbar o Banchefer/Greenkeepers I distriktet Småland Gotland Värmland Örebro Samt GDF ordförande Hej Alla! Juni månads kvartalsbrev från SGFs Bankonsulent. Det

Läs mer

Resan mot rödsvingelgreener

Resan mot rödsvingelgreener Resan mot rödsvingelgreener Examensarbete HGU 2011 Henrik Gustavsson 2013-07-15 Innehållsförteckning Innledning sid 3 Tillvägagångssätt sid 4-5 Resultat sid 6 Slutsats sid 7 Inledning Längst ut på halvön

Läs mer

Pesticidfri golfbaneskötsel. Hofgårds Golfbana

Pesticidfri golfbaneskötsel. Hofgårds Golfbana Pesticidfri golfbaneskötsel Hofgårds Golfbana Varför jag valde detta skötselkonceptet Presentation av Hofgårds Golfbana Greenskötsel Övriga gräsytor Framtiden för golfbaneskötsel PG Peterson banägare och

Läs mer

Rapport från SGF:s Bankonsulent

Rapport från SGF:s Bankonsulent 1 (5) Rapport från SGF:s Bankonsulent Syfte med besöket: Introduktionsmöte, genomgång allmänt Närvarande: Henrik Noren - Svenska Golfförbundet Lars Erik Forsman - Greenkeeper Kenneth Lindström - Bankommittén

Läs mer

Bunkerrenovering Upsala Gk HGU Andreas Westin

Bunkerrenovering Upsala Gk HGU Andreas Westin Bunkerrenovering Upsala Gk HGU-2017 Andreas Westin Bakgrund Upsala Golfklubb bildades 1937, och består nu av en 18-hålsbana och två 9-hålsbanor varav en pay & play bana. Under 2008-2009 utfördes en omfattande

Läs mer

Kampen mot Silvermossan

Kampen mot Silvermossan Kampen mot Silvermossan Inledning. Det har skrivit mycket om problemet om mossan ex Ulf Eriksson( Sand GC ), Fredrik Degent (Kristianstads GK) i HGU arbetet. Varför ska jag oxå skriva om detta, förklaringen

Läs mer

Anders Berggren HGU arbete 2010 Ingelsta Golfklubb

Anders Berggren HGU arbete 2010 Ingelsta Golfklubb Anders Berggren HGU arbete 2010 Ingelsta Golfklubb 1 Innehållsförtäckning: 3 Bakgrund 4 Val av arbete 4 Syftet med infiltrationsbrunnar 4-5 Systemets uppbyggnad 6 Vattenprov 7 Framtida Krav 8 Slutord 2

Läs mer

Mikael Johansson, Ullna Golf Club

Mikael Johansson, Ullna Golf Club HGU 2010 Primo Maxx Hur påverkar medlet vitgröe på Ullna GC?, 2010-08-20 Inledning Inledning... 3 Bakgrund... 4 Metod... 5 Experiment & Resultat... 7 Slutsats... 11 2 Inledning Som greenkeeper försöker

Läs mer

GRÖNARE TRÄDGÅRD ÖSTORPS BEVATTNING AB

GRÖNARE TRÄDGÅRD ÖSTORPS BEVATTNING AB GRÖNARE TRÄDGÅRD ÖSTORPS BEVATTNING AB Grönare Trädgård Vill du också ha mer tid över till att njuta av din trädgård? Med en automatisk bevattning i din trädgård får du en frodig grönska och tid över till

Läs mer

Hur du anlägger och sköter din gräsmatta från Hemmanet

Hur du anlägger och sköter din gräsmatta från Hemmanet Hur du anlägger och sköter din gräsmatta från Hemmanet Användning av gräsmattan Hemmanets färdiga gräsmatta håller att gå på genast efter utläggning. I början ska mera slitande användning undvikas tills

Läs mer

REGELPROMENAD Röd slinga

REGELPROMENAD Röd slinga REGELPROMENAD Röd slinga Röd slinga. Hål 1 par 5. 1. Samma dag som du ska spela en slagtävling har du provputtat på green på hål röd 9. Vad händer? 2. I en tävling kommer du till första tee. Du har hcp

Läs mer

Bra bevattning förutsättning för att klara torra somrar

Bra bevattning förutsättning för att klara torra somrar Jannes Hörna AUGUSTI 2018 Bra bevattning förutsättning för att klara torra somrar Tack för positiva reaktioner vi fått på premiären av Jannes Hörna i juli! Ambitionen är att återkomma med en ny hörna i

Läs mer

Kärrgröe i Norrland?

Kärrgröe i Norrland? Kärrgröe i Norrland? Christer Hedlund Bodens Gk. Sammanfattning I mitt projektarbete har jag skrivit om våra försök att så greener med Kärrgröe. Jag har sökt svar på ett antal frågeställningar som jag

Läs mer

Tips för alla, från nybörjare till elitspelare. Övningar som träningen bygger på.

Tips för alla, från nybörjare till elitspelare. Övningar som träningen bygger på. Tips för alla, från nybörjare till elitspelare. För alla som tränar, oavsett nivå, är kanske det viktigaste att innan träningen förbereda sig på det man skall göra. Detta gäller mat, vila, mental uppladdning(tänka

Läs mer

Sport/Umgänge Passa olika spelsätt Alternativ, att våga. Estetiskt tilltalande Spellinje, risk, målområden

Sport/Umgänge Passa olika spelsätt Alternativ, att våga. Estetiskt tilltalande Spellinje, risk, målområden Spel Rättvisa Utmaning Balans Natur Strategi Bra spelytor Sport/Umgänge Passa olika spelsätt Alternativ, att våga Röd tråd Estetiskt tilltalande Spellinje, risk, målområden Skötsel och konstruktion Ekonomi

Läs mer

Ombyggnad av greener. Agenda. USGA specifikation för greenmtrl. USGA specifikation för greenmtrl. Växtbäddsmaterial greener USGA specification

Ombyggnad av greener. Agenda. USGA specifikation för greenmtrl. USGA specifikation för greenmtrl. Växtbäddsmaterial greener USGA specification Ombyggnad av greener Agenda USGA - Specifikationen. Greenområden Bevattning, dränering Val av gräs Sådd/torvning Skötsel av de nya greenytorna Kim Sintorn, Bankonsulent SGF USGA specifikation för greenmtrl

Läs mer

Spelbarhet för alla. Gustav Larsson HGU 2013-2015 Ett arbete om hur man kan göra för att öka spelbarheten. Innehåll

Spelbarhet för alla. Gustav Larsson HGU 2013-2015 Ett arbete om hur man kan göra för att öka spelbarheten. Innehåll Spelbarhet för alla Gustav Larsson HGU 2013-2015 Ett arbete om hur man kan göra för att öka spelbarheten. Innehåll Bakgrund Inledning Frågeställning Metod Resultat Slutsats Slutsats 2 Bilagor 1. Styrdokument

Läs mer

Innehåll. Syfte Målsättning Organisation Tidsplan Generellt Hål-9. Hål-18. Hål-13 Hål-14 Hål-15. Hål-10 Hål-11. Korthålsbanan Klubbhus Övningsområden

Innehåll. Syfte Målsättning Organisation Tidsplan Generellt Hål-9. Hål-18. Hål-13 Hål-14 Hål-15. Hål-10 Hål-11. Korthålsbanan Klubbhus Övningsområden MASTERPLAN MASTERPLAN Innehåll Syfte Målsättning Organisation Tidsplan Generellt Hål-1 Hål-2 Hål-3 Hål-4 Hål-5 Hål-6 Hål-7 Hål-8 Hål-9 Hål-10 Hål-11 Hål-12 Hål-13 Hål-14 Hål-15 Hål-16 Hål-17 Hål-18 Korthålsbanan

Läs mer

Kravdokument Banan Sjögärde GK. Ett levande dokument som beskriver Sjögärde GK golfbana, nuläge, krav och målsättningar.

Kravdokument Banan Sjögärde GK. Ett levande dokument som beskriver Sjögärde GK golfbana, nuläge, krav och målsättningar. Kravdokument Banan Sjögärde GK Ett levande dokument som beskriver Sjögärde GK golfbana, nuläge, krav och målsättningar. Om dokumentet En attraktiv golfbana är en förutsättning för att få nöjda medlemmar

Läs mer

Långtidsplan för 18- hålsbanan på Ale Golfklubb

Långtidsplan för 18- hålsbanan på Ale Golfklubb Långtidsplan för 18- hålsbanan på Ale Golfklubb Projektgruppens förslag till långtidsplan Här följer projektgruppens förslag till förändringar av banan med avsikt att utveckla banans tekniska svårigheter

Läs mer

GOLFVETTPROV NR 1 TILL NYA GRÖNT KORT

GOLFVETTPROV NR 1 TILL NYA GRÖNT KORT GOLFVETTPROV NR 1 TILL NYA GRÖNT KORT Namn: Fråga 1-15 ger en poäng vardera. Fråga 16-20 kan ge max två poäng vardera. Du kan få maximalt 25 poäng. Du är godkänd om du får 20 poäng. 1. Vem har alltid företräde

Läs mer

Mycket att tänka på innan banan ska gå in i vintervila

Mycket att tänka på innan banan ska gå in i vintervila ! Jannes Hörna OKTOBER 2018 Mycket att tänka på innan banan ska gå in i vintervila Golfsäsongen 2018 börjar på våra breddgrader sjunga på sista versen. När detta skrivs i månadsskiftet september/oktober

Läs mer

Kravdokument Banan Sjögärde GK. Ett levande dokument som beskriver Sjögärde GK golfbana - nuläge, krav och målsättningar.

Kravdokument Banan Sjögärde GK. Ett levande dokument som beskriver Sjögärde GK golfbana - nuläge, krav och målsättningar. Kravdokument Banan Sjögärde GK Ett levande dokument som beskriver Sjögärde GK golfbana - nuläge, krav och målsättningar. Om dokumentet En attraktiv golfbana är en förutsättning för att få nöjda medlemmar

Läs mer

Examensarbete HGU

Examensarbete HGU Examensarbete HGU 2015-2017. Av Peter Landgren Bedinge GK FINISH? Tveksam finish i bilden ovan. Frågeställningar: Finish på en medelgolfbana typ Bedinge GK. Vad är finish? Viktigt eller inte? Kostnader?

Läs mer

Enkel och effektiv dränering med BIO-BLOK moduler ger bättre förhållanden på golfbanor!

Enkel och effektiv dränering med BIO-BLOK moduler ger bättre förhållanden på golfbanor! EXPO-NET Danmark A/S Phone: +45 98 92 21 22 Georg Jensens Vej 5 Fax: +45 98 92 41 89 DK-9800 Hjørring E-mail: plast@expo-net.dk Enkel och effektiv dränering med BIO-BLOK moduler ger bättre förhållanden

Läs mer

UTVECKLINGS- OCH ÅTGÄRDSPLAN FÖR GOLFBANAN

UTVECKLINGS- OCH ÅTGÄRDSPLAN FÖR GOLFBANAN -06-02 Sida 1(9) UTVECKLINGS- OCH FÖR GOLFBANAN LÄSANVISNING Åtgärdsplanen är ett dokument där både absolut nödvändiga åtgärder och idéer, visioner och tänkbara möjligheter för utveckling av banan beskrivs.

Läs mer

Rapport från SGFs Bankonsulent

Rapport från SGFs Bankonsulent Rapport från SGFs Bankonsulent Det är inte klokt vad tiden går fort, snart är vi inne i mars månad. Hoppas ni verkligen har hunnit med all maskinservice, skyltar och annat banmaterial som skall målas,

Läs mer

Överskötsel kontra Spelbarhet Examens arbete HGU 2008 av Niklas Espelund HISTORIA

Överskötsel kontra Spelbarhet Examens arbete HGU 2008 av Niklas Espelund HISTORIA Överskötsel kontra Spelbarhet Examens arbete HGU 2008 av Niklas Espelund Jag valde det här ämnet med tanke på alla nya krav som ställs på oss idag.våra banor ska vara tillgängliga under stora delar av

Läs mer

Regler. Frågor och svar 2011-11-01 1

Regler. Frågor och svar 2011-11-01 1 Frågor och svar 2011-11-01 1 Vad är viktigast att kunna av regelbokens alla regler? Läs Definitionerna och Regel 1 4. De senare beskriver idén med golfspelet. Försök förstå innebörden i Regel 13 och förfaringssättet

Läs mer

Vad gör en bankonsulent?

Vad gör en bankonsulent? Vad gör en bankonsulent? Banbesök med skötselfrågor Course set-up Utbyggnader, förbättringar av banan Utbildningar och information Myndighetskontakter Vi arbetar behovsanpassat och vår tjänst ingår till

Läs mer

VISION 2030 DJURSHOLMS GOLFKLUBB MASTERPLAN BANAN

VISION 2030 DJURSHOLMS GOLFKLUBB MASTERPLAN BANAN VISION 2030 DJURSHOLMS GOLFKLUBB MASTERPLAN BANAN 2019-2030 Vision Djursholms Golfklubb Djursholms Golfklubb ska vara en attraktiv och respekterad familjeklubb där trivsel, spelglädje, kvalité, golftradition

Läs mer

Policy för Course Set-Up Forsgårdens Golfklubb 28:e juni 2014

Policy för Course Set-Up Forsgårdens Golfklubb 28:e juni 2014 Policy för Course Set-Up Forsgårdens Golfklubb 28:e juni 2014 1 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Formspråk... 4 Tees... 4 Fairway... 5 Bunkrar... 6 Klippning och Klipplinjer... 7 Avslutning... 8 2 Bakgrund

Läs mer

Med spelarnas hjälp får vi banan i toppskick

Med spelarnas hjälp får vi banan i toppskick Jannes Hörna JULI 2018 Med spelarnas hjälp får vi banan i toppskick Den här sommaren har vi haft en bana i riktigt bra skick. Vi banarbetare är mycket glada för allt beröm vi fått. Det är många faktorer

Läs mer

Korthålsbaneombyggnation. HGU arbete av Stefan Vänstedt, Umeå GK

Korthålsbaneombyggnation. HGU arbete av Stefan Vänstedt, Umeå GK Korthålsbaneombyggnation HGU arbete av Stefan Vänstedt, Umeå GK Frågeställningar: Varför bygger vi om? Hur finansierar vi? Hur bygger vi om? Vilka krav kan vi ha på materialet vi ska bygga med(såbädden)?

Läs mer

Att förbereda en tävlingsbana Course Set-Up. Materialet framställt för TLR Steg 2 genom: SGF:s VO Spel- och Tävlingsutveckling

Att förbereda en tävlingsbana Course Set-Up. Materialet framställt för TLR Steg 2 genom: SGF:s VO Spel- och Tävlingsutveckling Att förbereda en tävlingsbana Course Set-Up Materialet framställt för TLR Steg 2 genom: SGF:s VO Spel- och Tävlingsutveckling Course Set-Up ett arbete från tee till green Golf är ett strategiskt spel Hur

Läs mer

Erfarenheter av vätmedel och ett mindre försök på Fairway

Erfarenheter av vätmedel och ett mindre försök på Fairway EXAMENSARBETE HGU 2008 2010 Erfarenheter av vätmedel och ett mindre försök på Fairway Peter Pettersson Course Manager ABBEKÅS GK 2010 INLEDNING Syfte Är att undersöka om man kan få en märkbar effekt av

Läs mer

TIMRÅ GOLFKLUBB MASTERPLAN 2005-03-10 MASTERPLAN 2010-01-11

TIMRÅ GOLFKLUBB MASTERPLAN 2005-03-10 MASTERPLAN 2010-01-11 TIMRÅ GOLFKLUBB MASTERPLAN 2005-03-10 MASTERPLAN 2010-01-11 TEMA - Peter Peter Chamberlain Golf & Karl-Oscar Course Development Seth Inledning Få banor har de förutsättningar som Timrå Golfklubb besitter.

Läs mer

Successful reestablishment of golf greens following winter damages

Successful reestablishment of golf greens following winter damages Successful reestablishment of golf greens following winter damages Försöksgreen innan projektstart 2 maj Demonstrationsförsök på naturligt skadade greener år 2016 År två av detta delprojekt har startat

Läs mer

Examensarbete HGU 2011

Examensarbete HGU 2011 Examensarbete HGU 2011 Hur man tar fram en Masterplan! Av Patrik Togelid Banchef Falkenbergs GK 1 Innehållsförteckning: Vad är en Masterplan? Sida 3 Tidsaxel (för Falkenbergs GK). Sida 3 Historik och anledning.

Läs mer

Examensarbete HGU-08

Examensarbete HGU-08 WAXHOLMS GK Examensarbete HGU-08 Stödsådd med rödsvingel Johan Öhrman 2010-08-04 Innehållsförteckning Inledning sid 3 Metod sid 4-5 Resultat sid 6 Slutsats sid 7 2 Inledning Waxholms GK är en naturskön

Läs mer

Utvecklingsplan för Ryas banor Version 2015-11

Utvecklingsplan för Ryas banor Version 2015-11 Utvecklingsplan för Ryas banor Version 2015-11 Bakgrund Utvecklingsplanen är framtagen av Ryas Bankommitté (BK) och syftet är att det skall finnas ett dokument som beskriver hur vi skall utveckla och sköta

Läs mer

Kursmaterial D-60 träning 2008. Tema: Timing

Kursmaterial D-60 träning 2008. Tema: Timing Kursmaterial D-60 träning 2008 Tema: Timing Temat för årets kurs var timing. Vi startade med en genomgång i studion där Niklas demonstrerade vad en screening var för något. Därefter förevisades hur man

Läs mer

BANGUIDE. Golfklubben med trivsel & gemyt i en unik miljö

BANGUIDE. Golfklubben med trivsel & gemyt i en unik miljö BANGUIDE Äppelgårdens GK Golfklubben med trivsel & gemyt i en unik miljö Välkommen till Äppelgårdens GK! Vi önskar dig en trevlig runda på våra utmanande 18-hål i unik miljö med skiftande karaktärer. En

Läs mer

BANBESÖKSRAPPORT Bolidens GK 2015-09-08

BANBESÖKSRAPPORT Bolidens GK 2015-09-08 BANBESÖKSRAPPORT 2015-09-08 Närvarande: Tomas Svahn Karl-Åke Johansson Boel Sandström Bankonsulent SGF Syfte med besöket Banbesök där vi resonerade kring gjorda skötselåtgärder under säsongen, samt undertecknad

Läs mer

Banuppsättning. Foto: Lars Bigge, Bokskogens GK

Banuppsättning. Foto: Lars Bigge, Bokskogens GK Banuppsättning. Foto: Lars Bigge, Bokskogens GK Utmaningar Långa rondtider För svårt uppsatta banor Sämre golfare slutar spela ( avhopparstudien ) Mål Rimliga rondtider En svårighetsgrad som passar alla

Läs mer

HGU 2002 Singelklippning kontra trippelklippning greener

HGU 2002 Singelklippning kontra trippelklippning greener HGU 2002 Singelklippning kontra trippelklippning greener Att det tar längre tid att singelklippa greenerna känner vi alla till, kostnaderna ökar. Vad är det som motiverar vissa golfbanor att arbeta med

Läs mer

I hjärtat av Sörmland driver familjen Olsson sin egen golfbana

I hjärtat av Sörmland driver familjen Olsson sin egen golfbana Banbesök: Vingåkers GK I hjärtat av Sörmland driver familjen Olsson sin egen golfbana På det vackra 13:e hålet har golfspelarna sällskap av familjen Olssons kor. När Vingåkers Golfklubb startade för drygt

Läs mer

Bunkerrenovering. Greenbunker hål 3, Lyckorna GK. Examensarbete HGU 2006 Niclas Hedlund Lyckorna GK

Bunkerrenovering. Greenbunker hål 3, Lyckorna GK. Examensarbete HGU 2006 Niclas Hedlund Lyckorna GK Bunkerrenovering Greenbunker hål 3, Lyckorna GK Examensarbete HGU 2006 Niclas Hedlund Lyckorna GK 1 Sammanfattning I mitt arbete har jag skrivit om renovering av gamla bunkrar. Jag har följt och dokumenterat

Läs mer

GOLFVETT OCH REGELPROV TILL GOLFÄVENTYRET MIN FÖRSTA GOLF

GOLFVETT OCH REGELPROV TILL GOLFÄVENTYRET MIN FÖRSTA GOLF GOLFVETT OCH REGELPROV TILL GOLFÄVENTYRET MIN FÖRSTA GOLF Mitt namn: Mitt golf ID: Du skall klara 15 frågor om golfvett och 15 frågor om golfregler. Vi rekommenderar att du svarar muntligt på frå gorna

Läs mer

HGU 2008 2010-02-28. Driftekonomi. Rörliga kostnader. Författare: Hans Karlsson

HGU 2008 2010-02-28. Driftekonomi. Rörliga kostnader. Författare: Hans Karlsson Svenska Golfförbundet Examensarbete HGU 2008 2010-02-28 Driftekonomi Rörliga kostnader Författare: Hans Karlsson Sammanfattning Syftet med detta arbete har varit att ta fram ett hjälpmedel i excel, att

Läs mer

GOLFINSPIRATION 2015. Inledning. Släpp kontrollen

GOLFINSPIRATION 2015. Inledning. Släpp kontrollen GOLFINSPIRATION 2015 Inledning Släpp kontrollen En golfsving är en komplex rörelse. Med många tankar, muskler och flera kroppsdelar involverade ska vi träffa en liten boll med ett verktyg som bara är 1

Läs mer

Utbildning Club Frågor & svar

Utbildning Club Frågor & svar Utbildning Club 55 2015 Frågor & svar Fråga 1 2015-05-04 En spelares boll i spel är ospelbar bakom ett träd. Spelaren markerar sin boll, lyfter den och droppar med 1 slags plikt bollen inom 2 klubblängder

Läs mer

Avstånd till mitten green. 50 m. 100 m. 125 m. 150 m. 200 m

Avstånd till mitten green. 50 m. 100 m. 125 m. 150 m. 200 m BILLINGENS GOLFKLUBB BANGUIDE 2017 1 HÅLETS HÖJDPROFIL Tee [gul] 95 m Green 0 m -1,4 m +0,8 m Spelstrategi: Ett generöst öppningshål tar dig från klubbhuset och ut på banan. Spoon räcker gott från tee.

Läs mer

Tel 0514-120 61 info@ekarnasgk.se www.ekarnasgk.se. Banguide

Tel 0514-120 61 info@ekarnasgk.se www.ekarnasgk.se. Banguide Tel 0514-120 61 info@ekarnasgk.se www.ekarnasgk.se Banguide Lokala bestämmelser för Ekarnas Golfklubb BANPERSONAL Banpersonal som arbetar på banan har företräde, men rimlig hänsyn till spelet bör tas av

Läs mer

Pris: 1295kr betalas senast 23 maj till Tee View, Top View AB BGNR: 5517-0583 (ange namn och grupp)

Pris: 1295kr betalas senast 23 maj till Tee View, Top View AB BGNR: 5517-0583 (ange namn och grupp) Äldre junior akademin, tjejer & killar HCP 21 eller lägre Tiden är 19.30-20.20 Äldre junior akademin, tjejer & killar 14år- Tiden är 19.30-20.20 Junior akademin, lär dig spela golf, tjejer 10-13 år Tiden

Läs mer

SGA-mästerskapen SGA-mästerskapet 2008: Här står slaget i höst 28

SGA-mästerskapen SGA-mästerskapet 2008: Här står slaget i höst 28 Här står 28 SGA-mästerskapet 2008: slaget i höst Den 22 september möts SGA:s medlemmar i det årliga och mycket prestigefyllda slaget om vem som är organisationens golfkung/drottning. Tre av Stockholmsregionens

Läs mer

STEG 1 STEG 2 STEG 3 STEG 4 STEG 5

STEG 1 STEG 2 STEG 3 STEG 4 STEG 5 VIKNINGSINSTRUKTIONER STEG Skriv ut övningen på en A4-papper. Anpassa inte skalan till dokumentets storlek. Behåll istället originalstorleken (00%) Du kan göra nödvändiga justeringar via skrivarinställningarna

Läs mer

VA och dagvattenutredning

VA och dagvattenutredning Teknisk försörjning 1(6) VA och dagvattenutredning Bilagor Till denna VA- och dagvattenutredning bifogas följande kartmaterial. Bilaga 1 Illustrationskarta med VA för Stare 1:109 m fl. Daterad 2011-11-28.

Läs mer

Unik upplevelse! Machrihanish Dunes! The way golf began.

Unik upplevelse! Machrihanish Dunes! The way golf began. Unik upplevelse! Machrihanish Dunes! The way golf began. Numera går skytteltrafik från Sverige till olika destinationer i Golfens ursprungsland Skottland, många av oss stannar kvar på destinationen där

Läs mer

Verksamhets- och Miljöplan.

Verksamhets- och Miljöplan. 1 Verksamhets- och Miljöplan. MÅLDOKUMENT gällande banverksamheten i Lindesbergs Golfklubb Lindesberg 1996-12-15 Reviderad 1997-01-14 Reviderad 2002-02-28 Reviderad 2004-01-10 Reviderad 2010-03-01 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Nyhetsbrev #2. Ny kanslist Välkommen! Golfens dag 7:e maj Dam- medlemsträning Banan i toppskick Nya bunkrar 10:an + 1:an

Nyhetsbrev #2. Ny kanslist Välkommen! Golfens dag 7:e maj Dam- medlemsträning Banan i toppskick Nya bunkrar 10:an + 1:an Nyhetsbrev #2 2016 Ny kanslist Välkommen! Golfens dag 7:e maj Dam- medlemsträning Banan i toppskick Nya bunkrar 10:an + 1:an Sida 1 av 4 I höstas på höstmötet presenterade vi en verksamhetsplan för 2016.

Läs mer

Regler för golfspel Klubbpresentation

Regler för golfspel Klubbpresentation Regler för golfspel 2019 Klubbpresentation Från och med 1 januari 2019 gäller nya regler för golfspel. Den största moderniseringen sedan 1952. 34 regler blivit 24, som är snällare mot den vanliga golfarens

Läs mer

Nyanställd som course manager, banchef, En manual för att komma rätt!

Nyanställd som course manager, banchef, En manual för att komma rätt! Nyanställd som course manager, banchef, En manual för att komma rätt! Detta är i första hand ett HGU arbete för att belysa dom fällor, tricks som finns, vi är alltid väldigt skickliga på att visa upp våra

Läs mer

Regel 24. Hindrande föremål.

Regel 24. Hindrande föremål. Regel 24 Hindrande föremål. Hindrande föremål är alla konstgjorda föremål utom - föremål som markerar out of bounds och - något oflyttbart tillverkat som befinner sig out of bounds är ett flyttbart hindrande

Läs mer

1. Spela bollen som den ligger. X. Lägga tillbaka bollen på peggen och plikta 1 slag

1. Spela bollen som den ligger. X. Lägga tillbaka bollen på peggen och plikta 1 slag Fråga 1 Björn peggar upp bollen och skall slå ut på 1:a tee och gör samtidigt några provsvingar. Han råkar stöta till bollen så den faller av peggen i samband med sin provsving. Vad skall han göra! 1.

Läs mer

Ger vertikaldränering en bra effekt på gamla PUSH-UP greener? Ett examensarbete HGU, 2006

Ger vertikaldränering en bra effekt på gamla PUSH-UP greener? Ett examensarbete HGU, 2006 Ger vertikaldränering en bra effekt på gamla PUSH-UP greener? Ett examensarbete HGU, 2006 Momir Trivic Uppsala, 2008 1 Bakgrund På våra nordliga breddgrader är vintern både lång och kall. Vi bor i området

Läs mer

GOLF SOM SÄLLSKAPSSPEL

GOLF SOM SÄLLSKAPSSPEL GOLF SOM SÄLLSKAPSSPEL MARGARETA LINDELL DAGFOLKHÖGSKOLAN TROLLHÄTTAN HÖSTEN 1995 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING... 2 HISTORIA... 2 UTRUSTNING... 3 REGLER... 3 VAD KOSTAR DET?... 4 SÄLLSKAPSSPEL... 4

Läs mer

Nyhetsbrev 20 september 2017

Nyhetsbrev 20 september 2017 HEJ! Nyhetsbrev 20 september 2017 Som ni vet så händer det mycket hos oss på Österåkers Golf och frågorna är många kring banbygget, restaurangen, att bli medlem, verksamheten och ekonomin för att nämna

Läs mer

DD TEST 2016 Multiple choice regler

DD TEST 2016 Multiple choice regler DD Multiple choice regler 2016-03-14 1 (7) DD TEST 2016 Multiple choice regler OM INTE ANNAT FRAMGÅR AV FRÅGAN ELLER SVARSALTERNATIVEN SKA DE TOTALA ANTALEN PLIKTSLAG ANGES FÖR DE BESKRIVNA HÄNDELSERNA.

Läs mer

Nya golfregler Punkt 3 PLIKTOMRÅDEN Ny definition. LÄTTNADSOMRÅDE är också en ny definition.

Nya golfregler Punkt 3 PLIKTOMRÅDEN Ny definition. LÄTTNADSOMRÅDE är också en ny definition. Banan/spelfältet Grundläggande som du bör veta om banan: Det finns fem definierade områden på banan, och det finns flera typer av definierade föremål och förhållanden som kan ha störande inverkan på ditt

Läs mer

Konstgräs på golfbanans övningsområden, kostnader och anläggningsteknik

Konstgräs på golfbanans övningsområden, kostnader och anläggningsteknik Konstgräs på golfbanans övningsområden, kostnader och anläggningsteknik Av Ulf Erhardsson, Ljusdals golfklubb September 2013 Bakgrund och syfte Ljusdals golfklubb ligger mitt i Sverige med norrländskt

Läs mer

Sammanställning av enkäterna

Sammanställning av enkäterna Sammanställning av enkäterna Under senhösten gjordes två enkäter som besvarades av medlemmar respektive gäster. Ovanligt många svar från gäster och framförallt medlemmar har gett mycket värdefull input.

Läs mer

Utbildning Club 55 2014 Frågor & svar

Utbildning Club 55 2014 Frågor & svar Utbildning Club 55 2014 Frågor & svar Fråga 1 2014-05-05 En spelare som slår ut från tee gör en luftmiss. Han trycker ned peggen en centimeter, placerar bollen på den och slår iväg bollen. Han hålar den

Läs mer