INSPIRATION MÅNGFALD FÖRELÄSNINGAR SEMINARIER WORKSHOP

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "INSPIRATION MÅNGFALD FÖRELÄSNINGAR SEMINARIER WORKSHOP"

Transkript

1 INSPIRATION MÅNGFALD FÖRELÄSNINGAR SEMINARIER WORKSHOP Arbetsplatskultur vilka värderingar sitter i väggarna Vi arbetar med att synliggöra normen för att visa på hur vi själva kan vara med och förändra för att nå en ökad mångfald på arbetsplatsen. Mångfaldsarbetet är inte bara ett mål utan en process. Att arbeta för att öka mångfalden i den egna organisationen handlar om en förändringsprocess både på organisations- och individnivå. Det handlar om att synliggöra och förändra interna maktstrukturer och system, men också om att syna sina egna attityder, normer och värderingar. Kan olikheter vara berikande och stimulerande för relation och resultat? Upptäck din arbetsplatskultur Att identifiera osynliga normer Att se normerna är nyckeln till en inkluderande arbetsplats Vilka värderingar sitter i väggarna? Vad betyder mångfald för dig? Kompetensförsörjning Innovation Nya kundgrupper/målgrupper Deltagarna får under seminariet/workshopen en ökad insikt om betydelsen av att arbeta för inkludering och mångfald samt kunskap om hur vi kan avläsa sociala koder och se strukturer som påverkar arbetsklimatet på olika sätt. Seminariet/workshopen varvas med illustrerande exempel, diskussioner, reflektioner och praktiska övningar och värderingsövningar. Övningar för att skapa insikt för ökad mångfald inom den egna organisationen/företaget. Vi arbetar med case rörande olika scenarier som berör arbetsplatskultur. Kan genomföras på halv- eller heldag. Mer tid ger djupare diskussioner och mer interaktivitet.

2 Kultur - religion och signaletik Seminariet ger nyttiga insikter för såväl arbetslivet som vardagen, samt en ökad förståelse för olika sätt att leva, tänka och tro. Seminariet skapar även tankar kring det vi ser eller det vi tror att vi ser. Eller ser vi helt enkelt det vi vill tro? Signaletik mat och kläder Vad syns utåt? Vad märks utåt? Vilka blir konsekvenserna? Vad är religion och vad är kultur? Vad är helt enkelt bara modernt Ett interaktivt seminarium där vi lyssnar, ser och känner samt blandar teori med praktik, reflektioner och värderingsövningar. Seminariet kan genomföras på allt från 2-3 timmar till en heldag. Mer tid ger fler övningar och djupare diskussioner upplägget beror även på gruppens storlek. Diskriminering agera, hantera och inkludera En workshop som handlar om diskrimineringslagen och vad den innebär samt hur vi kan agera mot diskriminering och för inkludering. Ett viktigt redskap för att säkerhetsställa att ingen diskrimineras är den diskrimineringslag som trädde i kraft 1 januari Den handlar om alla människors lika värde samt rätt att få vara sig själva. Vi går igenom: Vad betyder diskriminering? Vilka skyddas av lagen och inom vilka områden? Vem har skyldighet att vidta åtgärder om något händer? Faktiska diskrimingeringsfall En workshop där vi arbetar med frågor kring diskriminering, övergripande kring lagen och med olika fall där vi diskuterar och reflekterar kring verkliga fall. Vi arbetar även interaktivt med våra egna värderingar för att bättre kunna agera utan att diskriminera.

3 Att ha MOD för Mångfald och Dialog. interaktiv föreläsning MOD står för Mångfald och Dialog och är ett koncept som hjälper dig att bemöta och bearbeta egna och andras fördomar. Den syftar till att medvetandegöra tankemönster, maktstrukturer och attityder som formar vårt handlande och till att ge dig lust och verktyg att arbeta för mångfald - mot enfald och diskriminering, i dig själv och med andra. Mångfald Fördomar Diskriminering Kulturkrockar Bemötande En 2-3 timmars föreläsning där vi varvar teori med praktiska värderingsövningar, gruppuppgifter och samtal allt för att pröva och medvetandegöra deltagarnas egna värderingar. Räkna med många aha-upplevelser kring mångfald, fördomar och diskriminering. Kan även genomföras som en ren workshop, med hög interaktivitet, övningar och idéstormar. Eller som en 2-dagars MOD-utbildning där vi arbetar med alla diskrimineringsgrunder eller fokuserar på en eller två grunder beroende på syftet och målet för utbildningen. Maximalt 20 deltagare för både workshop och utbildning. Hur olika får vi vara? en roande och oroande föreläsning om jämställdhet och mångfald Diskriminering lagstiftning Attityder och värderingar Fördomar medvetna och omedvetna Onaturligt och onormalt eller bara ovanligt och ovant Funktionshindrad eller bara närsynt Jämställda eller jämt ställda Ska vi behandla alla lika Inre och yttre mångfald En föreläsning som genomförs med en varm och lättsam humor där deltagarna känner igen sig. Vi mixar teori med nya tankeställningar och reflektion samt interaktiva övningar. Seminariet tar 2-3 timmar upp till en heldag, mer tid ger fler övningar och egna upptäckter.

4 Romer i Sverige och världen Romer i Sverige då och nu Vilka är gruppen romer och hur ser romernas historia och kultur ut? Historia och kultur Seder och bruk kärnfamiljen och renlighetsregler Hur såg det ut för romer i Sverige på 40- och 50-talet? Utanförskap skolgång och rätten till bostad Minoritetsstatus innebörd De fem romska undergrupper i Sverige Hur ser romernas situation ut idag? Vad görs i Sverige idag för svenska/inhemska romer? Nationella minoriteter Användbara hemsidor Romer i världen då och nu Hur ser romers historia och situation ut i andra länder specifikt Rumänien? Vad hände i Rumänien efter revolutionen/kommunismens fall 1989? Mänskliga rättigheter och utanförskap Hur ser situationen i Rumänien ut idag och varför ökar antalet romska tiggare som kommer till Sverige? Vad görs i Rumänien för de inhemska romerna? Vad görs i Sverige för de utländska romerna? Hur kan vi på ett konkret samt respektfullt sätt arbeta med och prata om dessa frågor Diskussionspunkt Ett interaktivt seminarium där vi blandar föreläsning med diskussioner och reflektioner. Rasism, fördomar och föreställningar Ett seminarium som handlar om fördomar, vardagsrasism, intolerans och dess konsekvenser - i förhållande till samhället, vardagen och arbetet Fördomar och föreställningar Rasism och normkritik Källkritiskt perspektiv Metoder och verktyg Under seminariet får deltagarna vägledning för att normkritiskt reflektera och diskutera kring den egna policyn och arbetsplatskulturen. Deltagarna får även prova på olika metoder som sedan kan användas i i vardagen, privat såväl som i arbetet.

5 Tänk om du måste fly till TadzMbeKistan en interaktiv föreställning om att byta land, språk och kultur Tänk om du tvingades fly eller valde att lämna Sverige och hamnade i ett land där de flesta har andra värderingar än du är van att möta och i frågor som du tycker är viktiga. Dessutom talar de ett språk som du måste behärska för att skapa dig ett drägligt liv. Vi börjar med att byta perspektiv och försöka sätta oss in i flyktingen/invandrarens situation genom en interaktiv föreställning som ger: Goda råd från en erfaren TadzMbeKisk kurator till de svenska nytadzmbekerna. Den första lektionen i och på ett besvärligt främmande språk I denna mycket konsekvent genomförda föreställning tvingas vi se våra egna fördomar och få upp ögonen för vad det verkligen innebär att kanske med hemska upplevelser i bagaget försöka bygga upp ett nytt liv i en ny miljö på ett främmande språk - allt medan minnena tränger sig på. På vilka områden skulle vi vara beredda att anpassa oss? Vilka krav skulle vi ställa på TadzMbeKerna? Var skulle vi försöka hävda vår rätt ; mat, kläder, boende, förhållandet mellan man och kvinna, chefens och min roll på arbetet, sättet att bedriva affärer, barnuppfostran, respekt för äldre eller synen på funktionsnedsättningar? Hur fostras den unga generationen in i samhället? Skulle vi vara beredda att bryta mot lagen om den gick tvärt emot vår övertygelse på områden där vi inte är beredda att kompromissa? Att vända på perspektivet ökar medvetenheten om vad som är jobbigt och vad vi behöver arbeta med och tänka på för att utveckla en bra introduktion och skapa ett integrerat samhälle. En interaktiv föreställning om att byta land, språk och kultur. Föreläsaren ger många exempel som ger deltagarna fördjupad insikt och ökad medvetenhet. Det blir många aha-upplevelser och skratt garanteras men några fastnar nog i halsen. Föreställningen är både tänkvärd, lättsam och humoristisk. Det man lär sig med ett skratt är lättare att komma ihåg. Föreställningen passar i både små och stora sammanhang, kan genomföras på 3 timmar eller mer. OBS! Föreställningen kan även genomföras på engelska.

6 Minska kulturkrockar förstå och agera inom kulturen Varje kultur har sina egna egenheter som innebär olika kulturella utmaningar. Det handlar om att förstå och agera inom kulturen - helt enkelt att bli bättre på interkulturella relationer och undvika onödiga missförstånd och konflikter. Seminariet hjälper deltagarna att utveckla sin förmåga att hantera dessa situationer på ett positivt och konstruktiv sätt. Innehåll Definition på interkulturella relationer För att få en bättre förståelse av vad som händer i kulturkrockandet behöver vi definiera vad Interkulturell kommunikation är. Vad är subkulturer och hur påverkar det våra kulturkrockar? Ett land består oftast av något vi kallar för subkulturer, människor med en annan livsstil och ett annat kommunikationsmönster än samhället i övrigt - vilket kan leda till kulturkrockar. Influenser av kommunikation Kommunikationen mellan människor från olika kulturer kan variera beroende på: uppfattning, social organisation, verbala språket och icke-verbala processor. Skillnader i kultur kan orsaka svårigheter i kommunikationen. Även om inte alla svårigheter kan undvikas helt, finns möjliga lösningar. De största utmaningarna med kulturkrockar och hur vi hanterar dessa I kommunikationen mellan människor av samma kultur, tolkar/utgår såväl sändaren som mottagaren ifrån att kommunikationen bygger på liknande värderingar, övertygelser och förväntningar på beteende. Men, när mottagaren av meddelandet är en person från en annan kultur, använder mottagaren information från hans/hennes kultur för att tolka meddelandet. Det budskap som mottagaren tolkar kan vara mycket annorlunda från vad som avsetts. Konflikt hantering Hur löser vi de konflikter som uppstår? Vi arbetar med praktiska övningar i konflikthantering. Seminariet kan genomföras på 2-3timmar upp till en heldag. Seminariet är interaktivt med en blandning av teori och praktiska övningar för att ge ökad insikt, förståelse och lärande.

7 Multireligiös guidning En spännande guidning där vi blandar teori med religiösa föremål från de sex olika världsreligionerna; islam, buddhism, kristendom, sikhism, judendom och hinduism. Upplev såväl de vardagsnära sidorna som glimtar av det allra heligaste. Vilken innebörd har de olika religionerna? Vilka likheter finns inom de olika religionerna? Kan utökas med en fördjupning inom: Någon av de olika religionerna Mat, kläder, fester, högtider eller döden. En föreläsning som ökar förståelsen för olika sätt att leva, tänka och tro i dagens mångreligiösa Sverige. Ett sätt att mötas över religionsgränserna. En föreläsning som skapar en grund för att vara olika tillsammans, som ger nyttiga insikter för såväl arbetslivet som vardagen. En grundläggande guidning tar 2-3 timmar och kan utökas till att omfatta en heldag. Vi blandar teori med värderingsövningar, diskussioner och egen reflektion. En interaktiv guidning som ger möjlighet att lyssna, se, känna, gissa och eventuellt prova kläder från olika religioner. Diskriminering, värderingar och mänskliga rättigheter Att alla människor är lika mycket värda kan de flesta hålla med om - men hur många agerar därefter? Dina värderingar avgör hur du förhåller dig till och hur du behandlar andra människor. Genom normkritiska värderingsövningar får deltagarna reflektera över både sig själva och sina egna värderingar i förhållande till andra. Syftet är att deltagarna skall få en inblick i sina egna fördomar. Till värderingarna kopplar vi på mänskliga rättigheter med fokus på diskriminering och hur diskrimineringslagen ser ut i Sverige. Vilka värderingar har jag? Hur påverkar andras värderingar min situation? Inblick i mina egna fördomar Mina värderingar kopplat till mänskliga rättigheter med fokus på icke diskriminering Under seminariet på 2-3 timmar blandar vi praktiska övningar med teori, reflektioner över vår egen situation samt kopplar värderingar till mänskliga rättigheter. Tanken är att det ska bli en start för att motverka fördomar och diskriminering samt en fokusering på diskriminering utifrån de olika lagstadgade diskrimineringsgrunderna.

8 Kommunikation över kultur- och religionsgränserna som kommer att handla om många goda möten Föreläsaren berättar med humor och värme om möten med olika människor från sina 20 år utomlands samt resor runt om i världen. Med nyfikenheten och sitt stora intresse för människor som drivkraft har hon försökt att förstå varför vi gör saker på så lika eller olika sätt i olika delar av världen. Ständigt ställt frågan varför och tålmodigt väntat på att få ett svar, svar som blivit en samling kulturkunskap. Det goda mötet Vad är drivkraften för det goda mötet? Vad är det som gör att det blir ett bra möte? Har det att göra med mig själv eller personen jag möter eller är det en kombination av båda? Varför gör vi på olika sätt men också på lika sätt i olika delar av världen Hur präglas vi av våra kulturmönster? Finns det några universella rätt eller fel eller är allting onormalt normalt? En härlig kombination av teori, kunskap och erfarenhet som verkligen fångar, inspirerar och får oss att se på oss själva med egna och andras ögon. Seminariet kan genomföras på 2-3 och upp till en heldag. Att vilja våga mötas över kulturgränserna interaktivt seminarium Jaget i gruppen bilden av den andre Kultur och roller kulturella roller Vad är det som gör att det blir ett bra möte? När känner jag mig provocerad och varför? Vad triggar igång mina fördomar? Har det att göra med mig själv/personen jag möter eller en kombination av båda? Varför gör vi på olika sätt men också på lika sätt i olika delar av världen Hur präglas vi av våra kulturmönster? Hur kan vi mötas i samförstånd och respekt? Ett interaktivt seminarium på 2-3 timmar där vi mixar teori, kunskap och erfarenhet som får oss att se på oss själva med egna och andras ögon. Mer tid ger fler övningar och mer interaktivitet.

9 Om utseendets betydelse för svenskheten när börjar man räknas som svensk? Vad krävs idag för att kunna kännas igen och accepteras som svensk? Idag har vi en etablerade uppdelning av Sveriges befolkning i invandrare och svenskar. Två grupper i det svenska samhället hamnar ofta mittemellan denna uppdelning; adopterade och med föräldrar från båda uppdelningarna. Såväl adopterade som blandade har en eller två föräldrar som är infödda vita svenskar, samtidigt som de delar utseende med andra icke-vita invandrade svenskar och deras barn. Hur stor betydelse har utseendet och familjetillhörigheten för att man ska kunna inkluderas i svenskheten? Var går svenskhetens gränser i ett samtida och framtida Sverige? När börjar man räknas som svensk? Föreläsningen bygger på forskning inom migration och adoption med fokus på diskriminering och segregation. Föreläsningen på 1-2 timmar är en mix av teori, reflektion, diskussion och visuella bilder eller filmklipp. Romers situation på den svenska arbetsmarknaden och i samhället Föreläsningen tar sin grund i en utredning kring diskriminering av romer på den svenska arbetsmarknaden, historiska fakta samt olika projekt som arbetar med integration av romer i det svenska samhället. Kulturella åtskillnader Exkludering i olika arbetssituationer Hinder Diskriminering Inte samma möjligheter Integration i samhället En föreläsning på 1-2 timmar där vi mixar teori med diskussioner och reflektioner.

10 Från vagt till vardag att arbeta rättighetsbaserat i praktiken Mänskliga rättigheter är både enkelt och svårt. Det bygger på en enkel princip alla människors lika värde. Men vad innebär detta i praktiken? Vad innebär det att arbeta rättighetsbaserat i en kommun, organisation eller ett företag? Kan ett rättighetsperspektiv underlätta som kompass i våra beslutsprocesser? Under seminariet/utbildningsdagen får deltagarna sätta ord på vad man har för organisationsproblem i relation till de mänskliga rättigheterna samt låta deltagarna själva utforma lösningarna. Innehåll Inledande diskussion om vad de mänskliga rättigheterna är och innebär Värderingsövningar som klargör vilken roll de mänskliga rättigheterna har i just din organisation, både i ert interna och externa arbete Hur kan vi arbeta rättighetsbaserat? Verktygen som används - delaktighet, ansvarsutkrävande, transparens och ickediskriminering. Hur förhåller sig verksamheten till dessa verktyg? Rättighetsbaserad analys av den egna organisationens arbete Utarbeta en handlingsplan om hur organisationen kan stärka sin verksamhet genom att arbeta rättighetsbaserat Ett interaktivt seminarium/utbildning som blandar teori med reflektion, diskussion och övningar. Kan genomföras på halv- respektive heldag. Mer tid ger mer interaktivitet och diskussioner. Fonden för mänskliga rättigheter, med Sensus som huvudman, arbetar med utbildningar och uppdrag både i Sverige och internationellt. Seminarier/utbildningar kan både ha sin grund i generella grepp på de mänskliga rättigheterna och utifrån specifika rättighetsområden. Exempelvis med fokus på rätten till hälsa, religionsfrihet, de regionala människorättssystemen och hur vi kan arbeta rättighetsbaserat på olika arbetsplatser myndigheter och organisationer. Skräddarsys efter behov och önskemål.

11 Vem har makt över dagordningen? Maktstrukturer bestämmer vilken tillgång till makt människor har i olika situationer. Seminariet använder sig av ett intersektionalistiskt perspektiv, vilket är ett sätt att förstå och analysera maktstrukturer. Perspektivet gör det lättare att se och förstå hur maktstrukturer skapas och fungerar. De faktorer som spelar roll vad gäller hur vi blir bemötta och behandlas är faktorer som bland annat kön, etnisk bakgrund, ålder, trosuppfattning, socioekonomisk status och sexuell läggning. Det är inte en faktor som är avgörande för bemötandet från andra människor, utan alla dessa faktorer spelar roll. Alla faktorer måste därför tas i beaktande för att förstå den befintliga maktstrukturen. Reflektion över sina egna värderingar samt hur andra ser på en själv värderingsövningar. Mänskliga rättigheter och svensk diskrimineringslag värderingsövningar. Hur upptäcker samt bemöter vi olika härskartekniker? Den egna arbetsplatsen, delaktighet och makt. Vi granskar oss själva utifrån frågebatteri. Vem har makt över dagordningen Genom olika övningar får deltagarna reflektera över sina egna värderingar och över sig själva. Vi kopplar detta till mänskliga rättigheter allas lika värde samt den svenska diskrimineringslagen. Vi ser på hur vi kan synliggöra härskartekniker samt bemöta dem. Vi tittar på metoder för ökad delaktighet och inkludering på arbetsplatsen samt hur vi kan arbeta vidare. Ett seminarium på 2-3 timmar ger insikt. En heldagsutbildning går djupare in i de olika frågeställningarna. Hör upp! en kabaré för hörande Hör upp! är en kabaré sammansatt av en samling dråpliga, tråkiga, bisarra och roliga händelser, tagna från verkligheten om hur det är att leva med en hörselskada i Sverige idag. Genom olika vardagliga händelser får deltagarna en insikt om hur omvärlden bemöter denna osynliga funktionsnedsättning. Varning för skratt, eftertanke och många aha-upplevelser. Efter föreställningen tar gärna skådespelarna en diskussion om tillgänglighet i allmänhet och om hörselfrågor i synnerhet. En föreställning med teater Hipp-Happ tar ca minuter beroende på efterföljande diskussioner. Kan anpassas efter behov och önskemål.

12 Mångfald en arbetsmiljöfråga Både Arbetsmiljölagen och Diskrimineringslagen tar upp arbetsgivarens ansvar för att skapa en tillfredsställande arbetsmiljö för alla och där man bland annat tar hänsyn till olikheter. Mångfaldsarbete och arbetsmiljöarbete behöver därför integreras och gå hand i hand. Vi är alla olika är detta ett problem? Organisationskultur och gruppkultur Inkluderande och tillåtande klimat Ledarskapets och medarbetarskapets betydelse Vilka värderingar, beteenden och arbetssätt har vi i vår organisation och i min arbetsgrupp? Hur kan var och en av oss bidra till en god arbetsmiljö ur ett mångfaldsperspektiv? Mångfald handlar inte bara om att öka mångfalden på arbetsplatsen, utan också om att utveckla en arbetsplatskultur där olikheter ses som något positivt. I detta utvecklingsarbete blir ledarskapet, medarbetarskapet och organisationskulturen mycket viktiga delar. Vi vet också att samma delar är viktiga påverkansfaktorer i skapandet av en god arbetsmiljö. En heldagsutbildning där vi arbetar med reflektioner, diskussioner och övningar - varvat med teori. Kan även genomföras som ett seminarium på 3 timmar. Mångfald utvecklar människor människor utvecklar företag Att ta tillvara människors olika bakgrund och potential ger förutsättning för utveckling, bättre arbetsmiljö och ökad lönsamhet. Det handlar om att vi ser alla människors olikheter som en resurs, vare sig det handlar om personlighet, ålder, kön, kulturell bakgrund eller andra erfarenheter. Vad är mångfald? Mångfaldens möjligheter Attityder och värderingar Hur kan vi arbeta med mångfald i den egna organisationen? Ett interaktivt seminarium där vi blandar teori med praktiska värderingsövningar, samtal och gruppuppgifter allt för att pröva och medvetandegöra deltagarnas egna värderingar. Räkna med många aha-upplevelser kring mångfald, fördomar och diskriminering.

13 Härskartekniker och främjartekniker inspiration till likabehandling Har du känt dig förminskad och/eller kränkt men utan att förstå varför? Har du undrat över vilka mekanismer som ligger bakom andras nedlåtande beteende och hur du skall hantera detta? Härskartekniker och främjartekniker Hur många känner du till hur många använder du själv mer eller mindre medvetet? Hur ska vi förhålla oss till och bemöta olika härskartekniker på ett för oss främjande sätt? En interaktiv utbildning där vi lär oss känna igen sju eller ännu fler härskartekniker samt att använda oss av främjartekniker för att skapa tillit, självkänsla, livsglädje och kreativitet. Alla människor vill känna sig betydelsefulla, kompetenta och omtyckta. Alla människor vill använda hela sin potential. Alla människor vill göra sitt bästa. Främjartekniker ger ett bra mötesklimat, ökar samarbetet, effektiviteten och trivseln. Lär dig att använda dig av detta verktyg skapa positivitet som ger positiva resultat. Seminariet är mycket interaktivt och det är en fördel med mindre grupper och 3 timmar. Min ena mamma hette Ruth. En personlig berättelse om familjehemligheter, förluster samt goda och laddade möten. En berättelse med nedslag vid olika tidpunkter i föreläsarens liv bland annat i sena tonåren, då hon av en händelse fick veta att de föräldrar hon vuxit upp hos inte var hennes biologiska. Det är också en berättelse om hur hon många år senare möter sin mor, vilka känslor det föder och vilka konsekvenser det får för hennes fortsatta liv. Som en röd tråd genom föredraget löper också hennes erfarenheter av den kristna tron, från uppväxtens ibland ganska stränga gudsbild fram till ett varmt gudsmöte i vuxen ålder. Föreläsningen på 2 timmar utgår från boken; Min ena mamma hette Ruth och möjlighet finns att signerade böcker ingår i föreläsningen. Föreläsaren är även konstnär och hennes bilder finns med som ett naturligt inslag i slutet av föreläsningen.

14 Livet rullar vidare många tror att han har ett handikapp trots att han inte spelar golf En humoristisk föreställning med en stor skopa provokation, i gränslandet till att vara teater. Föreläsaren berättar om sitt liv och om hur han ser på omvärlden ur sin rullstols perspektiv. På ett annorlunda och ofta humoristiskt sätt vänder han ut och in på olika begrepp. En föreställning som överraskar, väcker frågor och ger åhörarna en rejäl tankeställare. Provocerar, inbjuder till diskussioner och skruvar på verkligheten minst ett halvt varv. Vad är god respektive bristande tillgänglighet? Vad innebär ett gott eller bristande bemötande? Kan allt vara tillgängligt för alla? Är tillgänglighet en investering för framtiden? Kan vi tjäna pengar på tillgänglighet? Enligt lag skall alla enkelt avhjälpta hinder vara borta till utgången av vad är ett enkelt avhjälp hinder egentligen? Går det att göra allt tillgängligt för alla när en synskadad med en ledarhund inte kan vara i samma rum som en pälsallergiker? Vad innebär Regeringens strategi för funktionshinderspolitiken ? Föreställningen tar 2 timmar, kan utökas med någon form av workshop. För mer information kontakta Eva Rundlöf eller eva.rundlof@sensus.se

Kan olikheter vara berikande och stimulerande för relation och resultat?

Kan olikheter vara berikande och stimulerande för relation och resultat? INSPIRATION MÅNGFALD FÖRELÄSNINGAR SEMINARIER WORKSHOP Arbetsplatskultur vilka värderingar sitter i väggarna Vi arbetar med att synliggöra normen för att visa på hur vi själva kan vara med och förändra

Läs mer

INSPIRATION MÅNGFALD FÖRELÄSNINGAR SEMINARIER WORKSHOP

INSPIRATION MÅNGFALD FÖRELÄSNINGAR SEMINARIER WORKSHOP INSPIRATION MÅNGFALD FÖRELÄSNINGAR SEMINARIER WORKSHOP Kultur - religion och signaletik Seminariet ger nyttiga insikter för såväl arbetslivet som vardagen, samt en ökad förståelse för olika sätt att leva,

Läs mer

INSPIRATION MÅNGFALD FÖRELÄSNINGAR SEMINARIER WORKSHOP

INSPIRATION MÅNGFALD FÖRELÄSNINGAR SEMINARIER WORKSHOP INSPIRATION MÅNGFALD FÖRELÄSNINGAR SEMINARIER WORKSHOP Vi är alla dom för någon annan fördomar, normer och attityder För att skapa delaktighet, jämlikhet samt ett socialt hållbart och inkluderande samhälle

Läs mer

Diversa kompetensutveckling för lika möjligheter

Diversa kompetensutveckling för lika möjligheter Utvärdering - sammanställning Språk, flerspråkighet och språkinlärning, Kjell Kampe 26 mars 2012 1. Vilka förväntningar hade du på den här dagen? - Jag förväntade mig nya kunskaper kring språk och språkinlärning

Läs mer

Kommunal och Vision tillsammans för mångfald. En arbetsplats för alla

Kommunal och Vision tillsammans för mångfald. En arbetsplats för alla Kommunal och Vision tillsammans för mångfald En arbetsplats för alla Varför är det här en viktig facklig fråga för Kommunal och Vision? Min övertygelse är att mångfald, olikheter och solidaritet gör vårt

Läs mer

Utbildningskatalog. För mångfald mot diskriminering

Utbildningskatalog. För mångfald mot diskriminering 1 Utbildningskatalog Rättighetscentrum Norrbottens uppdrag är att arbeta mot diskriminering och för mänsklig mångfald, likabehandling och lika rättigheter. Som en del av detta erbjuder vi utbildning och

Läs mer

Mångfaldspolicy. Policy Plan Riktlinje Handlingsplan Rutin Instruktion. Kommunfullmäktige. kommunsekreterare POLICY

Mångfaldspolicy. Policy Plan Riktlinje Handlingsplan Rutin Instruktion. Kommunfullmäktige. kommunsekreterare POLICY POLICY 1(6) Susanna Göransdotter, 0586-481 85 susanna.goransdotter@degerfors.se Policy Plan Riktlinje Handlingsplan Rutin Instruktion Dokumenttyp Policy Dokumentet gäller Kommunkoncernen Revideringar Beslutsinstans

Läs mer

Ledarskap för mångfald och ett. Ett inkluderande arbetsklimat

Ledarskap för mångfald och ett. Ett inkluderande arbetsklimat Ledarskap för mångfald och ett inkluderande arbetsklimat KompoBib2020 Eva Löfgren Diversity AB eva.lofgren@diversity.se 070 211 98 68 Dagens program 8.30 12.00 Våra referensramar/ glasögon g och hur de

Läs mer

Hos oss är alla självklart välkomna, bara de inte är... - en interaktiv föreläsning om normer, arbetsmiljö och bemötande. Landstingets ledningskontor

Hos oss är alla självklart välkomna, bara de inte är... - en interaktiv föreläsning om normer, arbetsmiljö och bemötande. Landstingets ledningskontor Hos oss är alla självklart välkomna, bara de inte är... - en interaktiv föreläsning om normer, arbetsmiljö och bemötande Deltagarmål Ha kännedom om hur normer påverkar vår arbetsmiljö och vårt bemötande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Galaxen

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Galaxen Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017-2018 Galaxen 2(5) Vision Att vara förebild i en verksamhet där alla kan växa och utvecklas! Där man har mod att vara den man är och blir accepterad.

Läs mer

Isberget är en modell som är användbar för att diskutera vad vi menar med mångfald.

Isberget är en modell som är användbar för att diskutera vad vi menar med mångfald. Mångfaldsövningar Isberget När vi möter en människa skapar vi oss först en uppfattning av henne utifrån det som är synligt och hörbart. Ofta drar vi då slutsatser om hur denna människa är, och vi tror

Läs mer

Plan mot kränkande särbehandling

Plan mot kränkande särbehandling Plan mot kränkande särbehandling Bjälbotulls förskola 2017/2018 Förskolans vision, barnsyn och värdegrund: Vision: Visionen är att vara här och nu. Att ge barnen tid att leka, lära och utforska i en miljö

Läs mer

Kommunal och Vision tillsammans för mångfald. En arbetsplats för alla

Kommunal och Vision tillsammans för mångfald. En arbetsplats för alla Kommunal och Vision tillsammans för mångfald En arbetsplats för alla Varför är det här en viktig facklig fråga för Kommunal och Vision? Min övertygelse är att mångfald, olikheter och solidaritet gör vårt

Läs mer

ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM

ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM Handläggare: Jacky Cohen TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2009-907-400 1 (7) 2009-11-30 BILAGA 2. MÅL - INDIKATORER - ARBETSSÄTT - AKTIVITETER... 2 1. NÄMNDMÅL:... 2 A. NORMER OCH VÄRDEN...

Läs mer

Se bilaga Upplägg för dagen Värdegrund och arbetsplatskultur Uppdraget genomförs på plats i Skaraborg, Sjuhärad och Fyrbodal.

Se bilaga Upplägg för dagen Värdegrund och arbetsplatskultur Uppdraget genomförs på plats i Skaraborg, Sjuhärad och Fyrbodal. KRAVSPECIFIKATION Uppdrag och syfte: Anbudet gäller det tredje utbildningstillfället i KOMPETENSNAVET utvecklingsprogram. Syftet med föreläsningen är att deltagarna ska få kunskap om kopplingen mellan

Läs mer

Jämställdhets- och likabehandlingsplan

Jämställdhets- och likabehandlingsplan 1 Jämställdhets- och likabehandlingsplan 2017-2019 Ersätter Jämställdhetsplan 2013-2016 (Jämställdhet, mångfald och likabehandling) Diskrimineringslagen(2008:567) har till ändamål att motverka diskriminering

Läs mer

Medarbetarpolicy för Samhall AB

Medarbetarpolicy för Samhall AB Medarbetarpolicy för Samhall AB Medarbetarpolicyn beskriver hur det ska vara att arbeta i Samhall och vad som förväntas av medarbetare och chefer i företaget. Arbetet styrs genom riktlinjer, förhållningssätt,

Läs mer

INSPIRATION MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING

INSPIRATION MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING INSPIRATION MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING FÖRELÄSNINGAR SEMINARIER WORKSHOP Världen och du hållbar utveckling som utmaning Världen är stor och komplex, det kan kännas omöjligt att göra något åt de kriser

Läs mer

Handlingsplan för mångfald och likabehandling 2009-2011. Storleksförhållanden och placeringen av logotyp/vapen får inte ändras MÅL

Handlingsplan för mångfald och likabehandling 2009-2011. Storleksförhållanden och placeringen av logotyp/vapen får inte ändras MÅL Handlingsplan för mångfald och likabehandling 2009-2011 Storleksförhållanden och placeringen av logotyp/vapen får inte ändras MÅL Handlingsplan för mångfald och likabehandling I din hand har du Polismyndigheten

Läs mer

Mångfald är det som gör oss unika

Mångfald är det som gör oss unika Policy och handlingsplan för ökad mångfald inom Säffle kommun Mångfald är det som gör oss unika 2008-11-10 INNEHÅLL 1. INLEDNING... 3 VAD MENAS MED DISKRIMINERING?... 3 2. SÄFFLE KOMMUNS MÅNGFALDSPOLICY...

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN & PLAN MOT KRÄNKNANDE BEHANDLING

LIKABEHANDLINGSPLAN & PLAN MOT KRÄNKNANDE BEHANDLING LIKABEHANDLINGSPLAN & PLAN MOT KRÄNKNANDE BEHANDLING Montessoriförskolan Makrillen 1 (7) INNEHÅLL VÅRA BARNS RÄTTIGHETER OCH SKYLDIGHETER... 3 DEFINITIONER... 3 1. Kränkande behandling... 3 2. Diskriminering...

Läs mer

Likabehandlingsplan Ersätter Jämställdhetsplan

Likabehandlingsplan Ersätter Jämställdhetsplan 1 Likabehandlingsplan 2013-2016 Ersätter Jämställdhetsplan 2009-2011 (Jämställdhet, mångfald och diskriminering) Diskrimineringslagen från 2009 har till ändamål att motverka diskriminering och på andra

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Förskolan Vasavägen Vasavägen 2 Planen gäller

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Förskolan Vasavägen Vasavägen 2 Planen gäller Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Vasavägen Vasavägen 2 Planen gäller 2014-2015 1 Innehåll 1. Inledning 3 2. Vision 3 3. Syfte.. 3 4. Lagar och styrdokument 3 5. De sju diskrimineringsgrunderna

Läs mer

MÅNGFALDSPROGRAM FÖR SIGTUNA KOMMUN. Antagen av kommunstyrelsen den 19 april 2010. Dnr KS 2010:231

MÅNGFALDSPROGRAM FÖR SIGTUNA KOMMUN. Antagen av kommunstyrelsen den 19 april 2010. Dnr KS 2010:231 MÅNGFALDSPROGRAM FÖR SIGTUNA KOMMUN Antagen av kommunstyrelsen den 19 april 2010 Dnr KS 2010:231 Fotografier på framsidan Kompisar: Foto Shayfoto Kille pluggar: Foto Anna Wahlström Fotbollsmatch: Foto

Läs mer

Likabehandlingsplan för Solgläntans förskola okt okt 2015

Likabehandlingsplan för Solgläntans förskola okt okt 2015 Likabehandlingsplan för Solgläntans förskola okt 2014- okt 2015 Varför en likabehandlingsplan? Det finns två lagar som styr en skolas likabehandlingsarbete, skollagen och diskrimineringslagen. Syftet med

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN ALLA ÄR OLIKA OCH OLIKA ÄR BRA!

LIKABEHANDLINGSPLAN ALLA ÄR OLIKA OCH OLIKA ÄR BRA! LIKABEHANDLINGSPLAN Vetegroddens förskola 2019 2020 ALLA ÄR OLIKA OCH OLIKA ÄR BRA! Mål på vetegroddens förskola: Vi ska vara en förskola fri från kränkningar där alla ska känna sig trygga och uppskattade

Läs mer

Förskolan Stegen och Förskolan Spårets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Stegen och Förskolan Spårets plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Stegen och Förskolan Spårets plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2016/2017 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Öppen på jobbet? Checklistor för HBTQ-frågor på arbetsplatsen

Öppen på jobbet? Checklistor för HBTQ-frågor på arbetsplatsen Öppen på jobbet? Checklistor för HBTQ-frågor på arbetsplatsen Visions ståndpunkter om HBTQ Vision är en Fair Union. Vi jobbar för ett schyst arbetsliv i hela världen, med internationellt fackligt samarbete,

Läs mer

Jämställdhets- och Mångfaldsplan

Jämställdhets- och Mångfaldsplan 1 Jämställdhets- och Mångfaldsplan 2010 2 SYFTE OCH MÅL MED JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLANEN Arena Personal AB eftersträvar att bibehålla en jämn könsfördelning i verksamheten och rekryterar gärna personer

Läs mer

HANDLINGSPLAN för tillgänglighetsarbetet inom VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS verksamhetsområde.

HANDLINGSPLAN för tillgänglighetsarbetet inom VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS verksamhetsområde. SALA1000, v 1.0, 2010-08-26 1 (6) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Information, stöd och utredning Klas-Göran Gidlöf HANDLINGSPLAN för tillgänglighetsarbetet inom VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS verksamhetsområde.

Läs mer

Ljusnarsbergs kommuns. Mångfaldsplan. Ersätter Jämställdhetsplan, Internkontroll Antagen av kommunstyrelsen den 27 januari

Ljusnarsbergs kommuns. Mångfaldsplan. Ersätter Jämställdhetsplan, Internkontroll Antagen av kommunstyrelsen den 27 januari Ljusnarsbergs kommuns Mångfaldsplan Ersätter Jämställdhetsplan, Internkontroll 2000-12-11 Antagen av kommunstyrelsen den 27 januari 2016 30 Mångfaldsplan 2016-01-27 Mångfaldsplan Inledning Sverige och

Läs mer

sid 1/8 mervärt normkritiskt ledarskap NORMKRITISKT LEDARSKAP Normkritiskt perspektiv på att leda och fördela arbete

sid 1/8 mervärt normkritiskt ledarskap NORMKRITISKT LEDARSKAP Normkritiskt perspektiv på att leda och fördela arbete sid 1/8 mervärt normkritiskt ledarskap NORMKRITISKT LEDARSKAP Normkritiskt perspektiv på att leda och fördela arbete Främjandet av mångfald och likabehandling inom en organisation förutsätter att ledarskapet

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Förskolan Delfinen

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Förskolan Delfinen LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Förskolan Delfinen Hösten 2016 och våren 2017 2(8) INLEDNING Den 1 april 2006 trädde lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling

Läs mer

Förvirrande begrepp?

Förvirrande begrepp? Självklart! ÖVNING: Förvirrande begrepp? I arbetet med jämställdhet och mångfald dyker det upp en hel del begrepp. Det är inte alltid så lätt att komma ihåg vad som är vad i begreppsdjungeln. Den här övningen

Läs mer

Min Ledarskapsresa. Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult

Min Ledarskapsresa. Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult Min Ledarskapsresa Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult Dina första förebilder De första ledare du mötte i ditt liv var dina föräldrar. De ledde dig genom din barndom tills det var dags

Läs mer

Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1. Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2. Definitioner..2. Mål.

Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1. Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2. Definitioner..2. Mål. 2012-12-21 Innehåll Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1 Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2 Definitioner..2 Mål.2 Syfte...2 Åtgärder...3 Till dig som förälder!...4...4

Läs mer

Feminism. Vad är vad? - Diskriminering. Grundkort

Feminism. Vad är vad? - Diskriminering. Grundkort Vad är vad? - Diskriminering Syftet med denna övning är att på ett taktilt sett ge deltagarna insikt om de olika diskrimineringsgrunderna, samt Handels definitioner av centrala begrepp för att bekämpa

Läs mer

Plan mot kränkande behandling, Förskolan Saga, läsåret 2018/2019

Plan mot kränkande behandling, Förskolan Saga, läsåret 2018/2019 Plan mot kränkande behandling, Förskolan Saga, läsåret 2018/2019 Innehållsförteckning Plan mot kränkande behandling, Förskolan Saga, läsåret 2018/2019... 1 Inledning... 2 Vision... 2 Syfte... 2 Lagar och

Läs mer

Kjell-Olof Karlsson Stadsdirektör

Kjell-Olof Karlsson Stadsdirektör Lika men olika. 2 Alla arbetsplatser inom Lidingö stad ska vara fria från diskriminering. Som medarbetare ska du känna dig välkommen oavsett ålder, kön, etnisk tillhörighet, religion, sexuell läggning

Läs mer

Biblioteken på Gotland. Handlingsplan för mångfald

Biblioteken på Gotland. Handlingsplan för mångfald Biblioteken på Gotland Handlingsplan för mångfald 2016-02-05 1 Visionsmål, bibliotekslagen och Region Gotlands likabehandlingspolicy Biblioteken på Gotland är angelägna och tillgängliga för alla. De bidrar

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Villekulla förskola

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Villekulla förskola Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Villekulla förskola 2016-2017 1 Innehåll 1. Inledning 3 2. Vision.3 3. Syfte 3 4. Lagar och styrdokument.3 5. De sju diskrimineringsgrunderna 4 6.

Läs mer

Djuptjärns förskola. Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling 2017

Djuptjärns förskola. Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling 2017 Djuptjärns förskola Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling 2017 1 Innehåll Ledningsdeklaration Styrdokument Upprättande av likabehandlingsplan Definitioner Främjande arbete Kartläggning Förebyggande

Läs mer

Förklaring av olika begrepp

Förklaring av olika begrepp Förklaring av olika begrepp Främjande arbete Främjande arbete handlar om att identifiera och stärka de positiva förutsättningarna för likabehandling och respekt för allas lika värde. Främjandearbetet utgår

Läs mer

MÅNGFALD. Arbetsmaterial Etnicitet

MÅNGFALD. Arbetsmaterial Etnicitet MÅNGFALD Arbetsmaterial Etnicitet Inledning Svensk innebandy är en del av Sverige och det svenska samhället. Det finns innebandyföreningar i över 90 procent av Sveriges 290 kommuner. Bland dessa 1 100

Läs mer

PLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH MÅNGFALD 2010

PLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH MÅNGFALD 2010 SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING STRATEGISKA STABEN SID 1 (6) 2009-12-02 Bilaga till VP 2010 PLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH MÅNGFALD 2010 Box 4066, 163 04 SPÅNGA. Besöksadress Fagerstagatan 15 Telefon 508

Läs mer

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program Ett övergripande dokument för kommunens samtliga arbetsplatser i syfte med att skapa en ändamålsenlig

Läs mer

Välkomna! www.ljk.se

Välkomna! www.ljk.se Välkomna! www.ljk.se Loredana Jelmini Varumärke Identitet så som ni när, med styrkor och svagheter Image bilden av er, den ägs av gästen och är alltid utifrån dennes perspektiv och således alltid sann

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Fantasia och Kullens förskolor

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Fantasia och Kullens förskolor Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Fantasia och Kullens förskolor Innehållsförteckning Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Fantasia och Kullens förskolor... 1 Inledning...

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Förskolan Kullalyckan

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Förskolan Kullalyckan LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Förskolan Kullalyckan Hösten 2016 och våren 2017 2(8) INLEDNING Den 1 april 2006 trädde lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling

Läs mer

Stenbitens förskola. Likabehandlingsplan. Stenbitens förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Gäller 2014.12.05 2015.12.

Stenbitens förskola. Likabehandlingsplan. Stenbitens förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Gäller 2014.12.05 2015.12. Likabehandlingsplan Stenbitens förskola 2015 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller 2014.12.05 2015.12.05 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Definition av diskriminering, trakasserier

Läs mer

Likabehandlingsplan. Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling FÖRSKOLAN SOLURET

Likabehandlingsplan. Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling FÖRSKOLAN SOLURET Likabehandlingsplan Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling FÖRSKOLAN SOLURET Inledning Den 1 jan 2009 kom en ny lag som säger att förskolan skall upprätta en likabehandlingsplan som skall

Läs mer

Sensus inkluderingspolicy

Sensus inkluderingspolicy Sensus inkluderingspolicy inklusive handlingsplan och begreppsguide fastställd av sensus förbundsstyrelse 2009-05-27 reviderad 2011-12-14/15 sensus inkluderingspolicy 1 Sensus inkluderingspolicy Sensus

Läs mer

INSPIRATION EGEN- & GRUPPUTVECKLING FÖRELÄSNINGAR SEMINARIER WORKSHOP

INSPIRATION EGEN- & GRUPPUTVECKLING FÖRELÄSNINGAR SEMINARIER WORKSHOP INSPIRATION EGEN- & GRUPPUTVECKLING FÖRELÄSNINGAR SEMINARIER WORKSHOP Längtan och möjligheter självkänsla, självtillit och självförtroende I strävan mot det jag vill, mot nya mål, kan ibland tron på mig

Läs mer

Trygghetsplan 2015/2016 Järntorgets förskola

Trygghetsplan 2015/2016 Järntorgets förskola Trygghetsplan 2015/2016 Järntorgets förskola Vision På Järntorgets förskola ska barn och vuxna känna sig trygga och ingen ska bli utsatt för diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling. Inledning

Läs mer

Lika behandlingsplan. Hanna Förskola

Lika behandlingsplan. Hanna Förskola Lika behandlingsplan Hanna Förskola 2015-2016 Innehåll Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 3 Hanna förskolas likabehandlingsplan 4 Definitioner 4 Mål 5 Åtgärder 6-7 Till dig som förälder!

Läs mer

INLEDNING. Hej! Vill du använda bilder från föreställningen finns högupplösta bilder att ladda ner på vår hemsida. Klicka på press så hittar du dem!

INLEDNING. Hej! Vill du använda bilder från föreställningen finns högupplösta bilder att ladda ner på vår hemsida. Klicka på press så hittar du dem! LÄRARHANDLEDNING INLEDNING Hej! Vi på Fria Teatern är mycket glada att över att vi får spela Svårast är det med dom värdelösa för dig och din elevgrupp. Föreställningen är ca timme lång med ett kort uppföljande

Läs mer

Kurs: Religionskunskap. Kurskod: GRNREL2. Verksamhetspoäng: 150

Kurs: Religionskunskap. Kurskod: GRNREL2. Verksamhetspoäng: 150 Kurs: Religionskunskap Kurskod: GRNREL2 Verksamhetspoäng: 150 Människor har i alla tider och alla samhällen försökt förstå och förklara sina levnadsvillkor och de sammanhang de lever i. Religioner och

Läs mer

Religionskunskap. Skolan skall i sin undervisning i religionskunskap sträva efter att eleven

Religionskunskap. Skolan skall i sin undervisning i religionskunskap sträva efter att eleven Religionskunskap Ämnets syfte och roll i utbildningen Religionskunskap bidrar till att utveckla förmågan att förstå och reflektera över sig själv, sitt liv och sin omgivning och utveckla en beredskap att

Läs mer

Kullsta förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kullsta förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Kullsta förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a

Läs mer

Kurs: Religionskunskap. Kurskod: GRNREL2. Verksamhetspoäng: 150

Kurs: Religionskunskap. Kurskod: GRNREL2. Verksamhetspoäng: 150 Kurs: Religionskunskap Kurskod: GRNREL2 Verksamhetspoäng: 150 Människor har i alla tider och alla samhällen försökt förstå och förklara sina levnadsvillkor och de sammanhang de lever i. Religioner och

Läs mer

Personalpolicy för Sollentuna kommun. www.sollentuna.se

Personalpolicy för Sollentuna kommun. www.sollentuna.se Personalpolicy för Sollentuna kommun www.sollentuna.se Vårt gemensamma uppdrag Sollentuna kommun växer och utvecklas. De som bor i vår kommun vill bygga bostäder, resa, idrotta, handla, låna böcker, cykla

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN PRIVAT BARNOMSORG AB CARINA BÄCKSTRÖM

LIKABEHANDLINGSPLAN PRIVAT BARNOMSORG AB CARINA BÄCKSTRÖM LIKABEHANDLINGSPLAN PRIVAT BARNOMSORG AB CARINA BÄCKSTRÖM Som vuxna har vi en skyldighet att ingripa när vi ser ett kränkande beteende om inte, kan det tolkas som att vi accepterar beteendet. Innehåll

Läs mer

Likabehandlingspolicy Tillämpning Arbetet

Likabehandlingspolicy Tillämpning Arbetet Likabehandlingsplan Ingen är vaccinerad mot diskriminering. Att reagera på det faktum att någon är annorlunda är naturligt. Det är när man börjar agera utifrån en rädsla för det som är annorlunda, som

Läs mer

Likabehandlingsplan Bergsgårdens Förskola

Likabehandlingsplan Bergsgårdens Förskola Likabehandlingsplan Bergsgårdens Förskola Ledningsdeklaration På Bergsgårdens Förskola ska ingen kränkande behandling förekomma vara sig i barn eller personalgrupp. Alla ska känna sig trygga, glada och

Läs mer

Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun

Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun ÄNGELHOLMS KOMMUN Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun Öppenhet Omtanke Handlingskraft Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun Personalpolicyn är ett övergripande idé- och styrdokument som gäller

Läs mer

Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling 2014-06-24 Reviderad 2015-06-22 Verksamhetens namn Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING. Likabehandlingsplanen syftar till att främja barns

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling för Fylstaområdets förskolor 2014-15

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling för Fylstaområdets förskolor 2014-15 2014-10-08 Trygghetsplan för Fylsta områdets förskolor: Duvan, Trädgården och Kvarngården Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling för Fylstaområdets förskolor 2014-15 Förskolan

Läs mer

Västergårdarnas Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamheten

Västergårdarnas Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamheten Västergårdarnas Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamheten Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamheten

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Avser läsåret 2015-2016 Söderängens förskola Årets plan gäller från 2015-11-01 till 2016-10-30 ska utvärderas senast 2016-08-30 Förskolan måste agera

Läs mer

Strategi för integration och mångfald i Nyköpings kommun

Strategi för integration och mångfald i Nyköpings kommun Strategi för integration och mångfald i Nyköpings kommun Antagen av Kommunfullmäktige den 9 sept 2008 Strategi för mångfald och integration Inledning Integrationspolitik berör hela befolkningen och hela

Läs mer

Policy för likabehandling

Policy för likabehandling Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Omfattning och ansvar... 3 0.1. Omfattning... 3 0.2. Ansvar... 3 0.2.1. Samverkan... 3 0.2.2. Centralt och lokalt ansvar... 3 0.2.3. Chefen/arbetsledaren...

Läs mer

Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling RUDSÄNGENS FÖRSKOLA Smörblomman/Diamanten november 2012- november 2013 1. Vision

Läs mer

Medarbetarpolicy för Samhall AB. Beslutad av styrelsen

Medarbetarpolicy för Samhall AB. Beslutad av styrelsen Medarbetarpolicy för Samhall AB Beslutad av styrelsen 2016-12-15 Medarbetarpolicyn beskriver hur det ska vara att arbeta i Samhall och vad som förväntas av medarbetare och chefer i företaget. Arbetet styrs

Läs mer

FRCK Diskrimineringspolicy

FRCK Diskrimineringspolicy FRCK Diskrimineringspolicy Innehåll Inledning... 2 Styrning för diskrimineringspolicyn... 2 Jämställdhetsarbete... 2 :... 2... 2... 2 Mångfaldsarbete... 2... 2 Kompetensutveckling... 3 Arbetsförhållanden...

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Högtofta Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Högtofta Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Högtofta Förskola Juni 2015 Juni 2016 Ansvarig förskolechef: Åsa Gerthsson-Nilsson 1 Innehåll Inledning... 3 Definition... 3 Skollagen (2010:800)... 3 Lpfö

Läs mer

Riktlinje för jämställdhet och mångfaldsarbetet för Linköpings kommun som arbetsgivare

Riktlinje för jämställdhet och mångfaldsarbetet för Linköpings kommun som arbetsgivare Riktlinje för jämställdhet och mångfaldsarbetet för Linköpings kommun som arbetsgivare Dokumenttyp: Riktlinjer Antaget av: Kommunstyrelsen 2018-11-13 411 Status: Gällande Giltighetstid: Linköpings kommun

Läs mer

Pedagogisk planering Världsreligionerna 9A

Pedagogisk planering Världsreligionerna 9A Pedagogisk planering Världsreligionerna 9A Syfte I dagens samhälle, som är präglat av mångfald, är kunskaper och analysen om religioner och andra livsåskådningar, i det egna samhället och på andra håll

Läs mer

Team Kullingsberg, Stadsskogen och Västra Bodarnas förskolor

Team Kullingsberg, Stadsskogen och Västra Bodarnas förskolor Team Kullingsberg, Stadsskogen och Västra Bodarnas förskolor Plan för arbetet att motverka alla former av diskriminering, kränkande behandling och trakasserier 2015/2016 Förskolan Kastanjen Detta är vårt

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Förskolan Klippan Utdrag ur Lpfö-98 (reviderad 2016) Förskolans värdegrund och uppdrag Förskolan ska ta till vara och utveckla barnens förmåga

Läs mer

2014-2015. Plan mot diskriminering och annan kränkande behandling. Bildningsförvaltningen Fågelstigens förskola Okt -14

2014-2015. Plan mot diskriminering och annan kränkande behandling. Bildningsförvaltningen Fågelstigens förskola Okt -14 2014-2015 Plan mot diskriminering och annan kränkande behandling. Bildningsförvaltningen Fågelstigens förskola Okt -14 Fågelstigens förskolas plan mot diskriminering och annan kränkande behandling 2014-2015

Läs mer

Likabehandlingsplan för Tyresö kommun Antagen av kommunstyrelsen

Likabehandlingsplan för Tyresö kommun Antagen av kommunstyrelsen Likabehandlingsplan för Tyresö kommun 2016-2019 Antagen av kommunstyrelsen 2016-02-09 Likabehandlingspolicy för Tyresö kommun Tyresö kommun och dess verksamheter ska kännetecknas av ett respektfullt bemötande

Läs mer

Likabehandlingsplan mot diskriminering Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan mot diskriminering Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan mot diskriminering Plan mot kränkande behandling Läsåret 2018/2019 TRANÅS KOMMUN 181001 Författare: Annalena Träff, Anneli Fång & Leane Högberg Lärcentrum Innehåll Bakgrund... 2 Förordning

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Smedjans förskola Upprättad 2015-01-01 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling Barnens förskola 2016-2017 Innehållsförteckning 1 Vision 2 Bakgrund och syfte 3 Likabehandling 4 Diskrimineringslagen 5 Kommunikation

Läs mer

Barnsyn: Inom Skänninge förskolor arbetar vi för att alla barn får vara sitt bästa jag.

Barnsyn: Inom Skänninge förskolor arbetar vi för att alla barn får vara sitt bästa jag. Plan mot kränkande särbehandling Vallens förskola 2017/2018 Förskolans vision, barnsyn och värdegrund: Vision: Visionen är att vara här och nu. Att ge barnen tid att leka, lära och utforska i en miljö

Läs mer

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Vargön 2014-10-27 Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan 2014/ 2015 Näckrosvägens förskola Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling 1(9) Utbildningsförvaltningen 2019-02-20 Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Inkluderande jämställdhetsplan 2019/2020 Post Box 500, 343 23 Älmhult. Besök Stortorget 1, Älmhult. Telefon

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014 Meijerska gårdens förskola 2009-12-15 Styrdokument Skollagen (6 kap. Åtgärder mot kränkande behandling) Förskolans huvudman ska se till att förskolan:

Läs mer

Grisslehamns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-15

Grisslehamns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-15 Grisslehamns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-15 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen Förskolläraren i samråd med all personal

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling på Skälbyskolans förskola Lå 2012/2013. Gäller under tiden

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling på Skälbyskolans förskola Lå 2012/2013. Gäller under tiden Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling på Skälbyskolans förskola Lå 2012/2013 Gäller under tiden 2012-08-30 2013-08-30 Inledning Handlingsplanens främsta syfte är att främja barns och

Läs mer

Årlig plan för likabehandling Vänerparkens förskola 2015/ 2016 Ett målinriktat arbete för att

Årlig plan för likabehandling Vänerparkens förskola 2015/ 2016 Ett målinriktat arbete för att Årlig plan för likabehandling Vänerparkens förskola 2015/ 2016 Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns och elevers lika rättigheter förebygga och förhindra trakasserier och

Läs mer

Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Västerhaninge förskoleenhet 2013/2014 Inledning Västerhaninges förskolors vision Västerhaninge förskolor är mötesplatser för lek, lärande

Läs mer

FOKUSOMRÅDE. Interkulturalitet och flerspråkighet Föreläsning med Ingmarie Bengtsson. 22 september Lagar, styrdokument och överenskommelser

FOKUSOMRÅDE. Interkulturalitet och flerspråkighet Föreläsning med Ingmarie Bengtsson. 22 september Lagar, styrdokument och överenskommelser Interkulturalitet och flerspråkighet Föreläsning med Ingmarie Bengtsson 22 september 2017 FOKUSOMRÅDE Lagar, styrdokument och överenskommelser Normkritiskt förhållningssätt Individspecifika dilemman Minnesanteckningarna

Läs mer

Förskolans vision, barnsyn och värdegrund:

Förskolans vision, barnsyn och värdegrund: Plan mot kränkande särbehandling Västra lunds förskola 2017/2018 Förskolans vision, barnsyn och värdegrund: Vision: Visionen är att vara här och nu. Att ge barnen tid att leka, lära och utforska i en miljö

Läs mer

Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER

Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER GENERELL KARAKTÄR FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE MÅL Målen anger inriktningen på förskolans arbete och därmed

Läs mer

# $ % & % ' ( ' ) ' * +

# $ % & % ' ( ' ) ' * + !" # $ % & % ' ( ' ) ' * + 2 Inom svensk lagstiftning finns olika bestämmelser till skydd mot olika former av diskriminering för arbetstagare och arbetssökande. Grunden i dessa föreskrifter är att en lag

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Visborgsstaden Förskolechefens ställningstagande

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Visborgsstaden Förskolechefens ställningstagande Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Visborgsstaden 2014-2015 Förskolechefens ställningstagande På förskolorna på Lyckåkers förskoleområde ska det finnas möjligheter och tillfällen

Läs mer

Likabehandlingsplan samt handlingsplan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan samt handlingsplan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan samt handlingsplan mot kränkande behandling Denna plan gäller för Viva komvux Gunilla Wallmarks ansvarsområden Upprättad 160907 Rev 190312 Vision VIVA Komvux är en verksamhet med vuxenutbildning

Läs mer

Hedvigslunds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hedvigslunds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Hedvigslunds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling I Sverige finns två lagar som har till syfte att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Läs mer

Likabehandlingsplan för Skeppets förskola

Likabehandlingsplan för Skeppets förskola Likabehandlingsplan för Skeppets förskola Alla ska visa varandra hänsyn och respekt Alla ska ta ansvar Alla ska känna en framtidstro Syfte: Planen ska syfta till att främja barnens lika rätt oavsett kön,

Läs mer