Lokal kvalitetsplan för förskolan i Östra Färs 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lokal kvalitetsplan för förskolan i Östra Färs 2015"

Transkript

1 Lokal kvalitetsplan för förskolan i 2015 Elisabeth Hammarqvist-Arlefalk Rektor och Förskolechef

2 enheten består av förskolor och skolor i Vanstad och Lövestad Trygghet, ansvar, empati och respekt är honnörsorden i enhetens värdegrund. Vi visar det genom att låta barnen ta ansvar och vara delaktiga i sitt lärande. Vi skapar trygghet genom tillit, fasta rutiner och mentorskap. Arbetet med KRAFT och Stegvis ger genomslag vad gäller empati och respekt för varje enskild individ. Inom våra förskolor klarar vi att möta föräldrarnas behov av omsorg. Våra små enheter gör att det krävs ett gott samarbete mellan förskolorna. Det sker ett bra arbete i förskolan, skolan och skolbarnsomsorgen. Därför känns det bra när vi får enkätresultat som visar att barnen i stor utsträckning anser att de får den hjälp de behöver samt att de tycker att deras förskola, skola och fritidshem är bra. Det finns ingenting som inte kan bli ännu bättre och därför har vi i våra arbetsplaner satt upp nya åtgärder för utveckling. Vi utvecklar våra åtgärder för att våra barn och elever ska erhålla god kvalité på undervisningen och därmed få bra lärandemiljö för att alla elever ska nå kunskapskraven. har skolråd där elever, föräldrar och personal ingår. Området har även ett aktivt föräldraråd som har regelbundna möten. förskolor Till grund för den lokala arbetsplanen ligger ns läroplan LpFö98:10, samt Familjenämndens mål, resultat från barn- och föräldraenkäter, FOKUS 2020 och utvärdering. Under det gångna året har förskolorna arbetet med pedagogisk dokumentation som utvecklingsområde. Barnenkäternas resultat visar att vi behöver utveckla barninflytandet. För att möta föräldrarnas önskemål om barnens deltagande i uteverksamheten, har vi ändrat inriktning på Lövgrodans uteverksamhet att gälla alla barn. har en arbetsgrupp inför ombyggnation. Gruppen träffas kontinuerligt och ombyggnationen har startat. n flyttade in i sina nya lokaler i februari 2015 och därmed så stängdes Vanstad skola som varit i drift i ca 100 år. Ombyggnationen fortsätter nu med fas 2 och fas 3. förskolor består av Vanstad förskola, Påfågelns förskola och Lövgrodans förskola som även har en uteverksamhet Lövsångarna. Förskolorna har 70 barn inskrivna i åldrarna 1-5 år. Efter sommaren 2015 räknar vi med att förskolorna kan flytta in i nya lokaler och bilda Lövestad förskola.

3 Målområde 1 - Livskvalité Ett gott liv och en aktiv fritid Sjöbos invånare erbjuds ett gott liv i livets alla skeenden. Här finns ett rikt och varierat kulturliv. Det är nära till god vård och omsorg för alla i kommunen. Sjöbo erbjuder en aktiv fritid. Naturen och tystnaden finns nära för alla. Idrott i en god idrottsmiljö finns för barn, unga och vuxna. Folkhälsan blir allt bättre. mens verksamhet ska utvecklas bland annat genom att samverka med andra verksamheter Skapa ett samarbete med Friluftsfrämjandet och bjuda in dem till en träff med föräldrar och barn under våren Kartlägga vilka föreningskontakter barnen i förskolan redan har. Syftet med det är att framöver kunna initiera ytterligare föreningar eller aktiviteter. Att förstärka arbetet med Tidiga insatser i samverkan, genom att delta i fortsatt kompentensutvecklingsinsats. Tillgänglighet och delaktighet Alla kommuninvånare känner sig delaktiga i samhället och i samhällets utveckling. Alla har möjlighet att ta del av det som bjuds och kan påverka utbudet. I Sjöbo är det nära till beslutsfattare och korta beslutsvägar. Det är lätt att hitta rätt i samhället och i livet. Indikator Nöjd inflytande-index ska förbättras Alla enheter ska utveckla en bra information via blogg, edwise eller hemsida. Alla ska i sitt bloggande göra minst ett inlägg i veckan. Vi ska skapa en god rutin, vem, vad och när, för vad som läggs ut i bloggar respektive edwise Kartlägga behovet av hjälp kring IT verktygen hos förskolans personal och ordna IT träffar utefter dessa behov, alternativt delta i de träffar som ordnas centralt. Alla ska sätta upp ett personligt åtagande för IKT.

4 Målområde 2 - Kunskap Hög kvalité på den pedagogiska verksamheten Sjöbos pedagogiska verksamhet utvecklas ständigt. Nya pedagogiska rön fångas upp och appliceras i skolarbetet. Detta ger hög kvalitet på utbildningen och kontinuerlig förnyelse inom hela skolområdet i Sjöbo. Indikator Andelen barn/elever som anger att det känns bra att gå till förskolan/skolan ska öka. Kollegialt lärande ska genomsyra allt pedagogiskt utvecklingsarbete Vi ska i lärande samtal diskutera fram de lärmiljöer vi tycker är viktiga att erbjuda barnen i förskolan FOKUS 2020 Lärprocesser och inkludering Alla barns och ungas unika egenskaper och förutsättningar att utvecklas och ta till sig kunskap och färdigheter är ständigt i fokus i skolarbetet. Eleverna har stor delaktighet och stort inflytande över skolans arbete. Alla lärare ska delta i kompetensutveckling inom inkludering Vi ska skapa en gemensam LPP kring Barninflytande. n ska arbeta fram Lyckosamma strategier samt delta i utbildningsinsats. Alla ska sätta upp ett personligt åtagande för FOKUS 2020 Lärmiljöer. Alla ska sätta upp ett personligt åtagande för FOKUS 2020 Inkludering. Målområde 5- Hållbar utveckling Hållbar utveckling Kommunen arbetar för att alla invånare ska kunna bo och verka i Sjöbo utan att belasta miljön. Det finns ett väl utbyggt system för förnyelsebar energi, vi hushållar med våra naturresurser och tar hänsyn till våra miljövärden och klimatutvecklingen. Marknadsföra verksamheterna som attraktiva arbetsplatser i olika forum. Vid annonsering ska vi särskilt iaktta marknadsföringen av Sjöbo kommun. Skapa en PR-grupp som tar fram idéer om hur vi kan sprida budskap om en god arbetsplats och dess verksamhet.

5 Typ av dokument Arbetsplan Rubrik Upprättad av Ledningsgrupp och arbetslag Fastställd/godkänd av Rektor Förskolechef Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 2015 Mångfald och valfrihet Nivå Reviderad av Birte Nilsson, barn- och elevstödsamordnare Utgåva/datum Giltig fr o m Det finns två lagar som har som gemensamt syfte att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Från den 1 januari 2009 finns bestämmelser om detta dels i 14 a kap. Skollagen (1985:1100), dels i de delar av Diskrimineringslagen (2008:567) som rör utbildningsområdet. Det finns också en Förordning (2006:1083) om barns och elevers deltagande i arbetet med planer mot diskriminering och kränkande behandling. Diskrimineringsombudsmannen (DO) övervakar att diskrimineringslagen följs. Diskrimineringsombudsmannen, Box 3686, Stockholm Telefon: Texttelefon: E-post: Barn och elevombudet (BEO) ska ta tillvara barns och elevers rättigheter. De utreder bland annat anmälningar om kränkande behandling. Barn och Elevombudet, Skolinspektionen, Box 23069, Stockholm Telefon: E-post: beo@skolinspektionen.se; Den som är elev, förälder eller arbetar inom skolan och vill få råd kan kontakta BEO:s jurister direkt, läs mer om det på BEO:s hemsida Tillsammans förbjuder diskrimineringslagen och skollagen diskriminering och kränkande behandling. De kräver att varje verksamhet: arbetar målinriktat för att främja barns och elevers lika rättigheter och möjligheter arbetar målinriktat för att förebygga diskriminering, kränkande behandling och trakasserier av barn/elever utreder diskriminering, trakasserier eller andra kränkningar som äger rum (vid återkommande kränkande behandling räknas det som mobbning) och åtgärdar det som har hänt varje år upprättas en plan, med deltagande av barn/elever, med översikt över de åtgärder som behövs för att förebygga och förhindra diskriminering, kränkande behandling och trakasserier av barn/elever oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder eller sexuell läggning och ålder Mål: Alla barn och elever skall med tillförsikt och glad förväntan kunna gå till en skola som kännetecknas av trygghet, respekt och ansvarstagande. Gällande lagar ska vara kända av alla Gällande normer och regler ska vara kända av alla och arbetas fram gemensamt mellan pedagoger och barn Gällande konsekvenser ska vara kända av alla

6 Aktiviteter för Elevhälsa ska vara en stående punkt på samordningsmötets dagordning Rektor har en nyckelroll när det gäller att forma den atmosfär och de normer som ska gälla på arbetsstället. Rektor ansvarar för att organisera och att rutiner utarbetas. Upptäcka För att tidigt upptäcka diskriminering och kränkningar skall all personal ha fokus på elevernas språkbruk och beteendemönster samt uppmärksamma miljöer som "inbjuder" till missförhållanden. Utreda och åtgärda 1. Barn/elever och mentor försöker lösa problemet 2. Eventuell anmälan om Kränkande behandling. Se blankett 3. Föräldrarna informeras 4. Arbetslag/elevstödsamordnare konsulteras och eventuellt åtgärdsprogram upprättas. Vid mobbning följer vi Olweus arbete mot mobbning Rutin finns för åtgärder vid kränkande behandling. 5. Skolledningen informeras 6. Anmälan till socialtjänst/polis Ansvar Rektor All personal Mentor/ arbetslag/ Barn- och elevstödsamordnare/ rektor Kartläggningsmetoder Enkät, Olweus Tillbudsrapporter Enkät, kvalitetsarbete Kartläggning av inne- och utemiljö Loggbok Egenkontroll Regelbundna planerade samtal Frånvarorapportering Gemensamma aktiviteter för förskola, skola och skolbarnsomsorg All personal skall regelbundet arbeta med etik och etiska förhållningsregler utifrån barn/elevers stigande ålder och mognad. All personal Litteratur, läromedel och material granskas utifrån diskrimineringsgrunderna. Arbete i tjej- eller killgrupper skall ske vid behov och kan initieras av elever eller personal Kartläggningar och observationer skall genomföras på skolan för att upptäcka enskilda problemsituationer samt brister i arbetsmiljön som kan påverka förekomst och omfattning av kränkningar Arbetslag Arbetslag/ Elevhälsan All personal Aktivitet Regelbundna samtal med hjälp av STEGVIS och START Mentor Aktivitet Vid läsårsstart skall genomgång av och diskussion kring Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling ske i mentorsgrupperna och på föräldramöten. Barn/elever/ mentorer Elevråd

7 Inför varje nytt läsår skall de skriftliga ordningsreglerna och skolans förhållningssätt diskuteras och eventuellt revideras. Rektor Mentorer Rastvärdar ska schemaläggas för särskild tillsyn i och runt skolans Mentor område. KRAFT-möten skall hållas regelbundet. Mentor Ta hänsyn till elever som av religiösa skäl inte har möjlighet att delta i undervisningen på religiösa helgdagar. Elevrådet skall ha möte minst en gång per månad där likabehandling och antimobbning finns med som fasta punkter på dagordningen. Aktivitet Skolbarnsomsorg Inför varje nytt läsår skall de skriftliga ordningsreglerna och skolans förhållningssätt diskuteras och eventuellt revideras. Vid skolans läsårsstart skall genomgång av och diskussion kring Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling ske i fritidshemmet och på föräldramöten Mentor Elevstödsamordnare Rektor Mentor Barn/elever/ mentor Elevråd KRAFT-stund skall hållas regelbundet Mentor Åtgärder 2015 Förskolornas gemensamma åtgärder för utveckling och prioriterade områden 2015 Arbeta vidare med och ytterligare utveckla arbetet med samarbetsövningar genom t.ex. uppdragskort i styrda grupper.. Åtgärder 2015 skolbarnsomsorg Skolornas och skolbarnsomsorgernas gemensamma åtgärder för utveckling och prioriterade områden 2015: Vi ska ha fokus på etnicitet samt elevernas olika behov med fokus på olika funktionsnedsättningar. KRAFT-arbetet ska integreras i vårt tema Lilla jag i stora världen och presenteras på KRAFT-galan i maj månad. Vi ska arbeta för ett utbyte med andra skolor så att kontaktytorna ska breddas för olikheter. Etiska diskussioner i klasserna i samband med att åk F-3 tittar på serien Du och jag samt åk 4-6 tittar på serien Orka på sli.se Levandegöra likabehandlingsplanen genom att t ex läsa böcker, tidningar och se nyheter som handlar om olika etniciteter, funktionshinder, utanförskap, mobbning mm Likabehandlingsplanens innehåll ska diskuteras på ett elevrådsmöte. Enkäter: Under oktober månad genomförs den kommungemensamma enkäten för åk 2 och åk 5. Under november månad genomförs Olweusenkäten. Uppföljning Arbetsplanen revideras tillsammans med barn/elever i november/januari Barn- och elevstödsamordnare

8 Vad betyder orden och begreppen? Med begreppet likabehandling menas att alla barn eller elever ska behandlas så att de har lika rättigheter och möjligheter. Det innebär dock inte alltid att alla barn och elever ska behandlas lika, se indirekt diskriminering Diskriminering är att ett barn eller en elev, eller en särskild grupp, behandlas sämre än andra utifrån skäl som har samband med diskrimineringsgrunderna. I förskolan/skolan är det bara huvudmannen (familjenämnden) eller personalen som kan diskriminera eftersom det krävs någon form av makt för att kunna missgynna någon på det sättet att det blir diskriminering. Det finns direkt och indirekt diskriminering. Direkt diskriminering är orättvis behandling eller missgynnande av ett barn eller en elev som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna. En skola får till exempel inte neka att ta emot en elev på grund av dennes sexuella läggning. Indirekt diskriminering är att diskriminera genom att behandla alla lika. Det kan finnas regler som verkar neutrala men som utifrån diskrimineringsgrunderna får en diskriminerande effekt. Om exempelvis alla elever serveras samma mat diskrimineras i praktiken de elever som av religiösa skäl behöver annan mat. De sju diskrimineringsgrunderna som diskrimineringslagen anger är kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning och ålder. Kränkande behandling är ett uppträdande som kränker en elevs värdighet. Både personal och elever kan göra sig skyldiga till detta. Kränkande behandling kan vara: Fysisk (slag knuffar) Verbal (hot, svordomar, öknamn) Psykosocial (utfrysning, grimaser, alla går när man kommer) Texter och bilder (teckningar, lappar, sms, mms, fotografier, bilder/meddelanden på olika sociala medier) Kränkande behandling kan ske vid enstaka tillfällen eller vara återkommande. Mobbning är en form av kränkande behandling. Trakasserier är kränkande behandling som har samband med någon av de sju diskrimineringsgrunderna. Sexuella trakasserier är ett handlande av sexuell natur som kränker någons värdighet. Hbtq = homosexuella, bisexuella, transpersoner och queer Queer är ett svårdefinierbart begrepp för ett sätt att se på samhället genom att ifrågasätta normer, framför allt könsnormer och sexuella normer. Det kan även vara en identitet där personen försöker eftersträva att inga normer ska begränsa ens liv. Ordet används framför allt som centralt begrepp inom queerteori. Queer är ett förhållningsätt som kritiserar heteronormen. Queer kan användas som ett sätt att beskriva sin sexuella läggning och kan då betyda att man inte bryr sig om vilket kön man blir kär i/attraherad av, eller att man inte kan/vill definiera sin sexuella läggning inom de traditionella begreppen.

Lokal kvalitetsplan för Lövestad skola och fritidshem

Lokal kvalitetsplan för Lövestad skola och fritidshem Lokal kvalitetsplan för Lövestad skola och 2016 Elisabet Hammarqvist-Arlefalk Rektor och Förskolechef enheten består av förskola, skola och i Lövestad Trygghet, respekt, empati, öppenhet och bemötande

Läs mer

Lokal arbetsplan för förskolan i Östra Färs 2014

Lokal arbetsplan för förskolan i Östra Färs 2014 Lokal arbetsplan för förskolan i Östra Färs 2014 Elisabeth Hammarqvist-Arlefalk Rektor och Förskolechef Östra Färs enheten består av förskolor och skolor i Vanstad och Lövestad Trygghet, ansvar, empati

Läs mer

Lokal kvalitetsplan för förskolan i Östra Färs 2016

Lokal kvalitetsplan för förskolan i Östra Färs 2016 Lokal kvalitetsplan för förskolan i 2016 Elisabeth Hammarqvist-Arlefalk Rektor och Förskolechef enheten består av förskola, skola och fritidshem i Lövestad Trygghet, respekt, empati, öppenhet och bemötande

Läs mer

Lokal arbetsplan för skolan i Östra Färs

Lokal arbetsplan för skolan i Östra Färs Östra Färs Lokal arbetsplan för skolan i Östra Färs 2014 Elisabeth Hammarqvist-Arlefalk Rektor och Förskolechef Östra Färs enheten består av förskolor och skolor i Vanstad och Lövestad Trygghet, ansvar,

Läs mer

Smögens förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2013/2014

Smögens förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2013/2014 Smögens förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2013/2014 Bakgrund: Det finns i Sverige två lagar som har ett gemensamt syfte: Att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier och kränkande

Läs mer

Smögens förskolas- Avdelning Kaprifolens årliga plan mot kränkande behandling

Smögens förskolas- Avdelning Kaprifolens årliga plan mot kränkande behandling Smögens förskolas- Avdelning Kaprifolens årliga plan mot kränkande behandling Bakgrund: Det finns i Sverige två lagar som har ett gemensamt syfte: Att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Färsingaskolan 2013/2014 Enligt diskrimineringslagen (2008:567) samt Skollagen (SFS 2010:800)

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Färsingaskolan 2013/2014 Enligt diskrimineringslagen (2008:567) samt Skollagen (SFS 2010:800) Färsingaskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Färsingaskolan 2013/2014 Enligt diskrimineringslagen (2008:567) samt Skollagen (SFS 2010:800) Innehållsförteckning sid Vad säger lagen?

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016 Södermalms stadsdelsförvaltning Sida 1 (9) Rev 2016-04-29 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016 Förskolan Ragvald En grundläggande mänsklig rättighet är rätten till likabehandling. Alla

Läs mer

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty Lokal Arbetsplan uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui Blentarps förskoleenhet 2015-02-18 opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiop

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING FÖRSKOLAN I MÖLLTORP Trygghet Omtanke Delaktighet 2015/2016 I Lpfö 98 (reviderad 2010) står att: En viktig uppgift för verksamheten är att grundlägga och

Läs mer

Solhagens Förskolas årliga plan mot kränkande behandling

Solhagens Förskolas årliga plan mot kränkande behandling Solhagens Förskolas årliga plan mot kränkande behandling Bakgrund: Det finns i Sverige två lagar som har ett gemensamt syfte: Att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling För. Pedagogisk omsorg. Läsår 2012/2013

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling För. Pedagogisk omsorg. Läsår 2012/2013 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling För Pedagogisk omsorg Läsår 2012/2013 Vision All förskoleverksamhet inom enheten ska vara fri från trakasserier och kränkande behandling. Våra verksamheter

Läs mer

Förskolan Västanvinden

Förskolan Västanvinden Förskolan Västanvinden PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Denna plan gäller till och med 31/12-15 Innehåll Vår plan Mål och vision Bakgrund Definition av centrala begrepp (enligt JämO) Ansvarsfördelning

Läs mer

Lokal arbetsplan för Färsingaskolan

Lokal arbetsplan för Färsingaskolan Färsingaskolan Lokal arbetsplan för Färsingaskolan 2015 Sjöbo - en plats för tillväxt med innovation och attraktivt boende Sammanfattande analys Under 2014 har vi arbetat med lärprocesser i fokus. Följande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 Södermalms stadsdelsförvaltning Sida 1 (9) Rev 2017-06-30 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 Förskolan Ragvald En grundläggande mänsklig rättighet är rätten till likabehandling. Alla

Läs mer

Likabehandlingsplan för Karusellens/Hallbackens förskolor 2010/2011

Likabehandlingsplan för Karusellens/Hallbackens förskolor 2010/2011 Likabehandlingsplan för Karusellens/Hallbackens förskolor 2010/2011 Diskrimineringslag ( 2008:567 ) Skolan ska vara en trygg miljö för alla barn och elever. Lagen ska därför främja barns och elevers rättigheter

Läs mer

Trygghetsplan (Plan mot kränkande behandling och likabehandlingsplan.)

Trygghetsplan (Plan mot kränkande behandling och likabehandlingsplan.) Trygghetsplan (Plan mot kränkande behandling och likabehandlingsplan.) s fritidshem Läsåret 2015/16 Vision På är atmosfären sådan att alla barn och vuxna känner trygghet, trivsel och respekt för varandra.

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Läsåret 2013-2014 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Vision och värdegrund: Våga språnget vinn världen Om jag blir sedd och hörd blir jag trygg Om jag är trygg, vågar och kan jag se

Läs mer

Likabehandlingsplan/ årlig plan för Sandviks förskolor

Likabehandlingsplan/ årlig plan för Sandviks förskolor Likabehandlingsplan/ årlig plan för Sandviks förskolor 2010-2011 Diskrimineringslag (2008:567) Skolan ska vara en trygg miljö för alla barn och elever. Lagen ska därför främja barns och elevers rättigheter

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016 Södermalms stadsdelsförvaltning Sida 1 (7) Rev 2016-05-18 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016 Bullerbyns förskola En grundläggande mänsklig rättighet är rätten till likabehandling. Alla

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt plan för likabehandling.

Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt plan för likabehandling. Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt plan för likabehandling. Stenänga förskola Upprättad 2017-02-01 Gäller till 2018-02-15 Fastställd av Tina Johnsson (Förskolechef) Denna plan är en

Läs mer

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Vargön 2014-10-27 Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan 2014/ 2015 Näckrosvägens förskola Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns

Läs mer

Årlig plan för likabehandling Vänerparkens förskola 2015/ 2016 Ett målinriktat arbete för att

Årlig plan för likabehandling Vänerparkens förskola 2015/ 2016 Ett målinriktat arbete för att Årlig plan för likabehandling Vänerparkens förskola 2015/ 2016 Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns och elevers lika rättigheter förebygga och förhindra trakasserier och

Läs mer

Hunnebostrands förskolas årliga plan mot kränkande behandling

Hunnebostrands förskolas årliga plan mot kränkande behandling Hunnebostrands förskolas årliga plan mot kränkande behandling Bakgrund: Det finns i Sverige två lagar som har ett gemensamt syfte: Att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier och kränkande

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING VELANDA SKOLANS FRITIDSHEM 2015/2016

LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING VELANDA SKOLANS FRITIDSHEM 2015/2016 LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING VELANDA SKOLANS FRITIDSHEM 2015/2016 INNEHÅLLSFÖRTECKNING VELANDA SKOLANS FRITIDSHEMS VISION 1. INLEDNING 1 2. BEGREPP OCH DEFINITIONER 2 3. VELANDA

Läs mer

Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015

Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015 Södermalms stadsdelsförvaltning Sida 1 (8) 2015-02-18 Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015 INLEDNING Fyrklövern En grundläggande mänsklig rättighet är rätten till likabehandling.

Läs mer

Hunnebostrandskolans årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6. Läsåret 2015/16

Hunnebostrandskolans årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6. Läsåret 2015/16 Hunnebostrandskolans årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2015/16 Hunnebostrands skola och fritidshems årliga plan mot kränkande behandling och diskriminering Bakgrund:

Läs mer

Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling för Sundby förskola

Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling för Sundby förskola LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR SUNDBY FÖRSKOLA 2011 Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling för Sundby förskola Bakgrund Från den 1 januari 2009 finns bestämmelser om diskriminering och kränkande

Läs mer

Likabehandlingsplan Härjedalens gymnasium 2010-2011

Likabehandlingsplan Härjedalens gymnasium 2010-2011 Likabehandlingsplan Härjedalens gymnasium 2010-2011 Bildning, fritid och kultur Innehåll Policy för att främja elevers lika rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning,

Läs mer

Brännans förskoleområde. PRÄSTBORDETS FÖRSKOLA, Mockasinen Förskolans namn

Brännans förskoleområde. PRÄSTBORDETS FÖRSKOLA, Mockasinen Förskolans namn Del 1 Brännans förskoleområde PRÄSTBORDETS FÖRSKOLA, Mockasinen Förskolans namn Läsåret 2013-2014 Gemensam plan för Brännans förskoleområde Mobackens förskolor, Sjungande Dalens förskolor, Förskolor område

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE HANDLINGAR

LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE HANDLINGAR SID 1 (12) 2012-10-29 2018-03-21 FÖRSKOLAN GÖKBOET 2018 LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE HANDLINGAR Förskolan Gökboet Göksholmsbacken 45 SID 2 (12) Inledning Likabehandlingsarbetet handlar om

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pumpkällagårdens förskola upprättad 2015-05-04

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pumpkällagårdens förskola upprättad 2015-05-04 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pumpkällagårdens förskola upprättad 2015-05-04 Vision På förskolan skall inget barn eller vuxen känna sig diskriminerade eller bli utsatt för kränkande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Växthuset Inledning Förskolan/skolan har länge haft i uppdrag att förebygga och motverka kränkande behandling. I januari 2009 kom Diskrimineringslagen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016-2017 Vision På förskolan ska inget barn eller vuxen bli/känna sig diskriminerad eller bli utsatt för kränkande behandling. Alla barn och all personal

Läs mer

ULLVIGYMNASIETS TRYGGHETSPLAN

ULLVIGYMNASIETS TRYGGHETSPLAN 1 ULLVIGYMNASIETS TRYGGHETSPLAN Syftet med Ullvigymnasiets trygghetsplan är att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling genom att vi inhämtar kunskap om

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ARBETE MED LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING I FÖRSKOLAN, GRUNDSKOLAN OCH GRUNDSÄRSKOLAN

RIKTLINJER FÖR ARBETE MED LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING I FÖRSKOLAN, GRUNDSKOLAN OCH GRUNDSÄRSKOLAN 2011-08-30 RIKTLINJER FÖR ARBETE MED LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING I FÖRSKOLAN, GRUNDSKOLAN OCH GRUNDSÄRSKOLAN BUN 2014/0288 003 Handläggare Mia Wiman-Olsson Sakkunnig, utbildningskontoret

Läs mer

Årlig plan för likabehandling Fridhems Förskola 2011/ 2012

Årlig plan för likabehandling Fridhems Förskola 2011/ 2012 Page 1 of 5 Årlig plan för likabehandling Fridhems Förskola 2011/ 2012 Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns och elevers lika rättigheter förebygga och förhindra trakasserier

Läs mer

Aktiva åtgärder mot kränkande behandling

Aktiva åtgärder mot kränkande behandling 2017-08-17 Aktiva åtgärder mot kränkande behandling Inledning Alla verksamheter som lyder under skollagen måste varje år göra en plan mot kränkande behandling. Planen ska förebygga och förhindra kränkningar.

Läs mer

Äppelbo förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsår 2015/16

Äppelbo förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsår 2015/16 Äppelbo förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2015/16 Grunduppgifter Ansvariga för planen Förskolechef, pedagogiska ombud. Vår vision Alla barn ska känna sig trygga och bemötas

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Färsingaskolan 2016 Enligt diskrimineringslagen (2008:567) samt Skollagen (SFS 2010:800)

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Färsingaskolan 2016 Enligt diskrimineringslagen (2008:567) samt Skollagen (SFS 2010:800) Färsingaskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Färsingaskolan 2016 Enligt diskrimineringslagen (2008:567) samt Skollagen (SFS 2010:800) Innehållsförteckning sid Vad säger lagen? 2

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Blekinge Naturbruksgymnasium och Hoby Lant- och Skogsbruksenhet Läsåret

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Blekinge Naturbruksgymnasium och Hoby Lant- och Skogsbruksenhet Läsåret Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Blekinge Naturbruksgymnasium och Hoby Lant- och Skogsbruksenhet Läsåret 2017 2018 Innehåll 1. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Läs mer

Skolledningens ställningstagande

Skolledningens ställningstagande Likabehandlingsplan Gothem förskola 2013/2014 Skolledningens ställningstagande Denna likabehandlingsplan bygger på skollagen och diskrimineringslagen. Lagarna förtydligar förskolans ansvar att arbeta mot

Läs mer

Grimstofta Förskoleenhet. Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Tofta förskola

Grimstofta Förskoleenhet. Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Tofta förskola Grimstofta Förskoleenhet Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Tofta förskola Upprättad september 2012 Revideras oktober 2013 1 Innehållsförteckning Vad säger lagen? 3 Definitioner av ord

Läs mer

Mio Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling.

Mio Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Mio Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling. December 2013, utvärderad september 2014 Inledning Förskolan/skolan har länge haft i uppdrag att förebygga och motverka kränkande behandling.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Nils Fredriksson Utbildning Gymnasiet Vuxenutbildning Läsåret 18/19 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

SOLHEMS FÖRSKOLA. Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling

SOLHEMS FÖRSKOLA. Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling SOLHEMS FÖRSKOLA Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING BAKGRUND DEFINITION VISION MÅL FÖREBYGGANDE ARBETE ÅTGÄRDER UTVÄRDERING INLEDNING Likabehandlingsarbete

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Bakgrund Från och med 2009-01-01regleras likabehandlingsarbetet i två regelverk: diskrimineringslagen och 14 a kap. i skollagen. De har ersatt den

Läs mer

Likabehandlingsplan Skurholmens förskola

Likabehandlingsplan Skurholmens förskola Likabehandlingsplan Skurholmens förskola 2016-2017 Vad säger lagen? Skollagen Sedan den 1 januari 2009 regleras arbetet mot diskriminering och kränkande behandling i både diskrimineringslagen och skollagen.

Läs mer

Likabehandlingsplan och årlig plan förskolan Sjöstugan

Likabehandlingsplan och årlig plan förskolan Sjöstugan Januari 2014 Likabehandlingsplan och årlig plan förskolan Sjöstugan ht 2013/vt 2014 Vår vision: På Sjöstugan ska alla barn och vuxna trivas och känna sig trygga, få vara engagerad och bemötas med respekt.

Läs mer

Timmersvansens Förskola. Plan Mot Diskriminering och Kränkande Behandling 2014/2015

Timmersvansens Förskola. Plan Mot Diskriminering och Kränkande Behandling 2014/2015 Timmersvansens Förskola Plan Mot Diskriminering och Kränkande Behandling 2014/2015 INNEHÅLLSFÖRTECKNING LAGSTIFTNING...3 CENTRALA BEGREPP...5 ANSVARSFÖRDELNING...7 MÅL...7 FRÄMJANDE ARBETE...7 FÖREBYGGANDE

Läs mer

Älandsbro förskolas årliga plan mot diskriminering och kränkande behandling

Älandsbro förskolas årliga plan mot diskriminering och kränkande behandling Älandsbro förskolas årliga plan mot diskriminering och kränkande behandling 20171127 1 Älandsbro förskola vision Alla barn, vårdnadshavare och personal ska känna sig trygga och respekterade för den de

Läs mer

Likabehandlingsplan Hammarns förskola, Hjo Läsåret 2015/2016

Likabehandlingsplan Hammarns förskola, Hjo Läsåret 2015/2016 Likabehandlingsplan Hammarns förskola, Hjo Läsåret 2015/2016 LIKABEHANDLINGSPLAN, HAMMARNS FÖRSKOLA läsåret 2015/2016 Vår vision på Hammarns förskola är att vi ska vara en arbetsplats för barn och vuxna

Läs mer

Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. för Förskolan Ankan Stenkyrka Skola

Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. för Förskolan Ankan Stenkyrka Skola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. för Förskolan Ankan Stenkyrka Skola 2010 1 Innehållsförteckning Bakgrund Vision Nulägesanalys/kartläggning - Förebyggande arbete Mål och

Läs mer

Likabehandlingsplan handlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling vid Pilbäckskolan, läsåret 2016/2017

Likabehandlingsplan handlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling vid Pilbäckskolan, läsåret 2016/2017 Likabehandlingsplan handlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling vid Pilbäckskolan, läsåret 2016/2017 Skollagens 1 kap 2 tredje stycket fastslås att Verksamheten i skolan

Läs mer

Skolledningens ställningstagande

Skolledningens ställningstagande Likabehandlingsplan Ankan 2013/2014 Skolledningens ställningstagande Denna likabehandlingsplan bygger på skollagen och diskrimineringslagen. Lagarna förtydligar förskolans ansvar att arbeta mot all form

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2014-2015 Bullerbyns förskola Innehållsförteckning Skolledningens ställningstagande... 2 Vision... 2 Lagutrymmen /Definitioner av begrepp... 2 Utvärdera

Läs mer

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Varje verksamhet (förskola, skola och fritidshem) i Pysslingen Förskolor och Skolor AB ska varje år beskriva sitt arbete mot diskriminering, trakasserier

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Tanneförskolan 2017/2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Tanneförskolan 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Tanneförskolan 2017/2018 Gemensam vision för alla kommunens förskolor All förskole- och skolverksamhet i Mörbylånga kommun ska vara fri från trakasserier

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Stamgärde skola F-6 2016-17 Revideras v. 44 2017 Inledning Enligt Diskrimineringslagen (2008:567) ska skolan upprätta en Likabehandlingsplan medan det i

Läs mer

PLAN FÖR ARBETE MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Hammarns förskola, Läsåret 2017/2018. Orrelyckans Förskola

PLAN FÖR ARBETE MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Hammarns förskola, Läsåret 2017/2018. Orrelyckans Förskola PLAN FÖR ARBETE MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Hammarns förskola, Läsåret 2017/2018 Orrelyckans Förskola LIKABEHANDLINGSPLAN, HAMMARNS FÖRSKOLA Läsåret 2017/2018 Vår vision på Hammarns förskola

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Östrabo Yrkes Fordons- och transportprogrammet Läsår 2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Östrabo Yrkes Fordons- och transportprogrammet Läsår 2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Östrabo Yrkes Fordons- och transportprogrammet Läsår 2018 Innehåll Introduktion och bakgrund... 3 Vision... 3 Grundläggande rättighet... 3 Diskriminering...

Läs mer

Likabehandlingsplan - Plan mot kränkande behandling Sunne kulturskola

Likabehandlingsplan - Plan mot kränkande behandling Sunne kulturskola Datum Sida 2014-03-12 1 (11) Likabehandlingsplan - Plan mot kränkande behandling Sunne kulturskola Upprättad 20140312 Dokumentägare Tuula Dajén Kulturchef Giltighetstid: Tillsvidare Postadress Besöksadress

Läs mer

PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING OCH DISKRIMINERING

PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING OCH DISKRIMINERING PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING OCH DISKRIMINERING I enlighet med diskrimineringslagen (SFS 2008:567 t.o.m. SFS 2017:1128) samt Skollagen (SFS 2010:800) Färsingaskolan Chris Hansen-Sonestam Datum då planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Datum för upprättande av planen: 170407 Diarienummer: Förskole-/skolenhet: Mumindalens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Uppdrag Enligt 3 kap. 16 diskrimineringslagen ska huvudmannen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 Södermalms stadsdelsförvaltning Sida 1 (9) Rev 2017-12-08 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 En grundläggande mänsklig rättighet är rätten till likabehandling. Alla barn i förskolan

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Datum för upprättande av planen: 2017 09 05 Diarienummer: 2016-235 Förskole-/skolenhet: Vallberga Fritids Plan mot diskriminering och kränkande behandling Uppdrag Enligt 3 kap. 16 diskrimineringslagen

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Förskolan Delfinen

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Förskolan Delfinen LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Förskolan Delfinen Hösten 2016 och våren 2017 2(8) INLEDNING Den 1 april 2006 trädde lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling

Läs mer

Hunnebostrands skola och fritidshems årliga plan mot kränkande behandling och diskriminering

Hunnebostrands skola och fritidshems årliga plan mot kränkande behandling och diskriminering Hunnebostrands skola och fritidshems årliga plan mot kränkande behandling och diskriminering Bakgrund: Det finns i Sverige två lagar som har ett gemensamt syfte: Att skydda barn och elever mot diskriminering,

Läs mer

Solhagens förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2014/2015

Solhagens förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2014/2015 Solhagens förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2014/2015 Bakgrund Det finns i Sverige två lagar som har ett gemensamt syfte: Att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier och kränkande

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN LERGÖKENS FÖRSKOLA

LIKABEHANDLINGSPLAN LERGÖKENS FÖRSKOLA LIKABEHANDLINGSPLAN LERGÖKENS FÖRSKOLA LIKABEHANDLINGSPLAN LERGÖKENS FÖRSKOLA LIKABEHANDLINGSPLAN LERGÖKENS FÖRSKOLA 2 Planen antagen 2010-11-01 och gäller till 2011-11-01 Innehållsförteckning: Utvärdering

Läs mer

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling Saxdalens förskola

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling Saxdalens förskola SOCIAL- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Saxdalens ro 1 Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling Saxdalens förskola 2013-2014 Vision Vi vill skapa en förskola: fri från diskriminering, trakasserier

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och diskriminering Källby Gårds förskolor

Plan mot kränkande behandling och diskriminering Källby Gårds förskolor Plan mot kränkande behandling och diskriminering 2017-2018 Källby Gårds förskolor 1 På Källby Gårdsförskolor ta vi aktivt avstånd från varje form av kränkande behandling diskriminering och trakasserier.

Läs mer

Likabehandlingsplan Hammarns förskola, Hjo Läsåret 2016/2017

Likabehandlingsplan Hammarns förskola, Hjo Läsåret 2016/2017 Likabehandlingsplan Hammarns förskola, Hjo Läsåret 2016/2017 LIKABEHANDLINGSPLAN, HAMMARNS FÖRSKOLA läsåret 2016/2017 Vår vision på Hammarns förskola är att vi ska vara en arbetsplats för barn och vuxna

Läs mer

Likabehandlingsplan för Guldregnets förskola enligt diskrimineringslagen tillika årlig plan mot kränkande behandling, enligt 6 kap.

Likabehandlingsplan för Guldregnets förskola enligt diskrimineringslagen tillika årlig plan mot kränkande behandling, enligt 6 kap. Datum BILDNINGSFÖRVALTNINGEN Förskolorna Nord Guldregnet 2014-06-26 Vår beteckning Vår handläggare Ert datum Er beteckning Bitte Larsson 1 (10) Likabehandlingsplan för Guldregnets förskola enligt diskrimineringslagen

Läs mer

Lokal kvalitetsplan Lövestad skola och fritidshem

Lokal kvalitetsplan Lövestad skola och fritidshem Lokal kvalitetsplan Lövestad skola och 2018 Elisabet Hammarqvist-Arlefalk Rektor och Förskolechef enheten består av förskola, skola och i Lövestad Trygghet, respekt, empati, öppenhet och bemötande samt

Läs mer

Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling. för Läsåret 2018/2019

Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling. för Läsåret 2018/2019 Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling för Läsåret 2018/2019 Innehåll Vision... 3 Mål... 3 Styrdokument... 3 Begreppsförklaringar... 4 Ansvarsfördelning...

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Förskolan Juno 2013-2014

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Förskolan Juno 2013-2014 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. för Förskolan Juno 2013-2014 Trygghet, omtanke, öppenhet, respekt och glädje. Om barns lika rättigheter i förskolan Reviderad vårterminen 2014 Kristina

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Familjedaghemmet Pingvinen

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Familjedaghemmet Pingvinen LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Familjedaghemmet Pingvinen Hösten 2018 och våren 2019 2(6) INLEDNING Den 1 april 2006 trädde lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling

Läs mer

Plan mot kränkande behandling, inklusive åtgärder för att motverka diskriminering

Plan mot kränkande behandling, inklusive åtgärder för att motverka diskriminering Datum för upprättande av planen: Diarienummer: Förkole-/skolenhet: Grönkulla förskola Plan mot kränkande behandling, inklusive åtgärder för att motverka diskriminering Uppdrag Enligt 3 kap. diskrimineringslagen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för förskolorna i Ragunda kommun

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för förskolorna i Ragunda kommun Plan mot diskriminering och kränkande behandling för förskolorna i Ragunda kommun Detta är en plan mot diskriminering och kränkande behandling, som vänder sig till alla barn och vuxna som vistas i förskolan.

Läs mer

Kärr Äventyrsförskolas plan mot diskriminering och annan kränkande behandling

Kärr Äventyrsförskolas plan mot diskriminering och annan kränkande behandling Kärr Äventyrsförskolas plan mot diskriminering och annan kränkande behandling Kärrs förskolas Vision: Ett lustfullt lärande i trygg miljö Kärrs förskolas Mål: En förskola fri från kränkningar där alla

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Läsår 2018 Vår vision På Geneskolan ska alla känna sig trygga och få utvecklas utifrån sina egna förutsättningar.

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Hea Fastställd sep-14 Gäller läsåret ht 14/vt 15 Revideras varje läsår, ansvarig är förskolechef Vårt gemensamma arbete på förskolan Hea

Läs mer

Nybro kommun Hanemålaskolan. LIKABEHANDLINGSPLAN Hanemålaskolan

Nybro kommun Hanemålaskolan. LIKABEHANDLINGSPLAN Hanemålaskolan Nybro kommun Hanemålaskolan LIKABEHANDLINGSPLAN Hanemålaskolan Fritidshem och förskoleklass 2018-2019 Likabehandlingsplan för Hanemålaskolan En grundläggande mänsklig rättighet är rätten till likabehandling.

Läs mer

Torsviks förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016

Torsviks förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016 Torsviks förskola Torsviks förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016 1 Innehåll Grunduppgifter... 3 Vår vision:... 3 Barnens delaktighet:... 3 Vårdnadshavarnas delaktighet... 4 Personalens

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Fyrklövern 2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Fyrklövern 2018 Södermalms stadsdelsförvaltning Sida 1 (10) Rev 2018-03-29 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Fyrklövern 2018 En grundläggande mänsklig rättighet är rätten till likabehandling.

Läs mer

Likabehandlingsarbete

Likabehandlingsarbete 2017-08-02 Likabehandlingsarbete Läsår 2017-2018 Arbete mot diskriminering och kränkande behandling inom förskola, skola, fritidshem, öppen fritidsverksamhet samt vuxenutbildning. Sektor Barn, Utbildning

Läs mer

Kometskolans likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Kometskolans likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Kometskolans likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2018-2019 Det händer att uttryck som jag bara skojade eller tål du inte lite skämt används till personer som precis blivit/känt sig kränkta,

Läs mer

Vår vision 3. Inledning.4. Lagarna 4-5. Definitioner - Vad betyder orden...6. Kartläggning 7. Kön..8. Etnisk tillhörighet 9. Funktionshinder...

Vår vision 3. Inledning.4. Lagarna 4-5. Definitioner - Vad betyder orden...6. Kartläggning 7. Kön..8. Etnisk tillhörighet 9. Funktionshinder... Förskolan Smultronställets Trygghetsplan 2015 Innehållsförteckning Vår vision 3 Inledning.4 Lagarna 4-5 Definitioner - Vad betyder orden...6 Kartläggning 7 Kön..8 Etnisk tillhörighet 9 Religion eller annan

Läs mer

Solhagens och Valbegets förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2017/2018

Solhagens och Valbegets förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2017/2018 Solhagens och Valbegets förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2017/2018 Bakgrund Det finns i Sverige två lagar som har ett gemensamt syfte: Att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier

Läs mer

KULLALYCKANS LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR HÖSTEN 2012 OCH VÅREN 2013

KULLALYCKANS LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR HÖSTEN 2012 OCH VÅREN 2013 KULLALYCKANS LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR HÖSTEN 2012 OCH VÅREN 2013 För information om likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling gå in på Skolverkets hemsida www.skolverket.se

Läs mer

Förskolan Frö & Freja

Förskolan Frö & Freja Förskolan Frö & Freja Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Januari Inledning Förskolan/skolan har länge haft i uppdrag att förebygga och motverka kränkande behandling. I april 2006 kom Barn-

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Freinetskolan Hugin

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Freinetskolan Hugin Sidan 1 av 5 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Freinetskolan Hugin INLEDNING Bestämmelser i 1 skollagen och 2 diskrimineringslagen förbjuder diskriminering och kränkande behandling och ställer

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Grundsärskolans verksamheter

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Grundsärskolans verksamheter Grundsärskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Grundsärskolans verksamheter Enligt diskrimineringslagen (2008:567) samt Skollagen (SFS 2010:800) Upprättad hösten 2012 Revideras hösten

Läs mer

Likabehandlingsplan för pedagogisk omsorg 2017/2018

Likabehandlingsplan för pedagogisk omsorg 2017/2018 Likabehandlingsplan för pedagogisk omsorg 2017/2018 Diskrimineringsgrunder och definitioner Diskrimineringsgrunder Enligt diskrimineringslagen (2008:567) är diskriminering när verksamheten behandlar ett

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Familjedaghemmet Korallen

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Familjedaghemmet Korallen LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Familjedaghemmet Korallen Hösten 2018 och våren 2019 2(6) INLEDNING Den 1 april 2006 trädde lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling

Läs mer

Torsviks förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Torsviks förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Torsviks förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017-2018 1 Innehåll Grunduppgifter... 3 Vår vision:... 3 Barnens delaktighet:... 3 Vårdnadshavarnas delaktighet... 4 Personalens delaktighet...

Läs mer

Reviderad Likabehandlingsplan för Mullhyttans skola och fritidshem

Reviderad Likabehandlingsplan för Mullhyttans skola och fritidshem Reviderad 2014-11-19 Likabehandlingsplan för Mullhyttans skola och fritidshem 1 Innehållsförteckning sid 2 Vision sid 3 Kränkningar och diskriminering - nu i två regelverk sid 3 Vad huvudmannen kan göra

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Juvelens förskola Inledning Förskolan/skolan har länge haft i uppdrag att förebygga och motverka kränkande behandling. I april 2006 kom Barn- och elevskyddslagen

Läs mer