Del av Hästholmen 15:2

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Del av Hästholmen 15:2"

Transkript

1 UTSTÄLLNINGSHANDLING Datum: Detaljplan för Del av Hästholmen 15:2 Inom Ödeshögs kommun

2 PLANBESKRIVNING Handlingar Planhandlingarna består av: Detaljplanekarta med bestämmelser, i skala 1:2000 Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Samrådsredogörelse Fastighetsförteckning Utlåtande (efter utställning) Bilaga: - Behovsbedömning. Detaljplanens syfte och huvuddrag En detaljplan syftar till att ge en samlad bild av ett områdes markanvändning och hur miljön avses att förändras eller bevaras. Detaljplanen skall utreda huruvida förändring och eventuell förtätning är möjlig genom att analysera och överväga de konsekvenser en exploatering kan medföra. Syftet med den här planen är att utreda utvecklingsmöjligheterna för Hästholmens hamn genom användning av befintliga byggnader såväl som nya. Vidare skapa bättre service och möjligheter för dykare, sport- och yrkesfisket, boende mm. Planförslaget innebär möjlighet till utökning av kommersiella verksamheter samt omvandling av silon mm till lägenheter och vandrarhem. Hamnen ingår som en viktig del i planeringen av Hästholmens samhälle. Det övergripande målet är att öka Vätterbygdens attraktionskraft. Med detta menas att även utveckla hamnområdet till ett trivsamt besöksmål. Detta innebär en rad ställningstaganden, såsom nyttjandet av befintlig och ny bebyggelse, trafik, parkering, vattenområdet, tillgänglighet mm. Förenlighet med 3, 4 och 5 kap. Miljöbalken Kapitel 3 i Miljöbalken. Planområdet har tidigare prövats för bebyggelse i detaljplan. Detaljplanen bedöms vara förenlig med 3 kap miljöbalkens (MB) grundläggande bestämmelser för hushållning med mark- och vattenområden. Kapitel 4 i Miljöbalken pekar ut särskilt värdefulla områden, som bör skyddas, med hänsyn till sina natur- och kulturvärden. 2 (29)

3 Planområdet ligger formellt inom område av riksintresse enligt 4 kap 2 miljöbalken "Vättern med öar och strandområden". Området är bebyggt och planlagt för bl a handel och småhantverk, friluftsbad, camping och hamnändamål. I nu aktuell detaljplaneläggning medges komplettering av bl a boende, vandrarhem, kommersiella lokaler och restaurang jämfört med föregående plan. En komplettering enligt beskrivna hindrar inte friluftslivet, turismen eller naturvärden. Utvecklingen kan ses som ett viktigt tillskott för såväl samhället Hästholmen som Ödeshögs kommun. Inga ytterligare ingrepp avses ske på riksintresset genom aktuell planläggning jämfört med gällande detaljplan. Detaljplaneförslaget bedöms förenligt med riksintressets värden i likhet med gällande plan. Kapitel 5 i Miljöbalken innehåller bland annat krav på att miljökvalitetsnormen för luft inte skall överskridas. Motivet är att planläggning inte skall vålla skada eller olägenhet på miljön eller på människors hälsa. Planen bedöms inte överskrida några miljökvalitetsmål. Plandata Lägesbestämning Planområdet är beläget i västra delen av Hästholmen utmed Vättern ca 6 km norr om Ödeshög tätort. Flygfoto över planområdet. Areal Planområdet är ca 5 hektar stort. 3 (29)

4 Markägarförhållande Marken inom planområdet, fastigheten Hästholmen 15:2, ägs av det kommunala bolaget Hästholmens Hamn- och Magasin AB. Tidigare ställningstaganden Översiktliga planer Gällande översiktsplan för Ödeshögs kommun antogs av kommunfullmäktige. I dess riktlinjer föreslås att Hästholmen skall utredas vad gäller förtätning och utveckling. Hästholmens hamn ingår i som en viktig del utredningsstudien. Utdrag ur gällande översiktsplan från (29)

5 Detaljplaner Planområdet omfattas av detaljplan 0509-P09/6. Planen vann laga kraft Genomförandetiden på 15 år har ej gått ut. Utsnitt ur gällande detaljplan. Program Enligt PBL 5 kap 18 skall detaljplan grundas på ett program om det inte är onödigt. Då planområdet tidigare har planlagts, och endast vissa justeringar och kompletteringar avses göras i nu upprättad plan, bedöms ej program vara nödvändigt. Översiktsplanen får här även ses som ett program för området. Förordnanden mm Vättern är riksintressant naturmiljö, område nr NRO 05001, Östergötlands län. Vätterns förkastningsbrant, vattenkvalitet och fauna utgör värdefull naturmiljö. Vättern klassas likaså som område av Natura 2000 (enligt habitatdirektivet). Natura 2000 är ett nätverk av värdefulla naturområden inom Europeiska Unionen. Planområdet ligger inom område av riksintresse enligt 4 kap 2 miljöbalken "Vättern med öar och strandområden". I områden som anges i 4 kap 2 miljöbalken, såsom 5 (29)

6 Vättern med öar och stränder, skall turismens och friluftslivets, främst det rörliga friluftslivets, intressen särskilt beaktas vid bedömningen av tillåtligheten av exploateringsföretag eller andra ingrepp i miljön. Vättern är riksintresseområde för yrkesfisket. Se bild nedan för riksintressen. Riksintressen i området Vätterns riksintresseområdes avgränsning redovisas även i kommunens naturvårdsprogram (klass 1). Utmed Vättern råder strandskydd 150 meter från strandlinjen. Syftet med strandskyddet är att både trygga förutsättningarna för allmänhetens friluftsliv samt att bevara goda livsvillkor på land och i vatten för djur- och växtlivet. 6 (29)

7 Västra Hästholmen är av lokalt intresse för kulturmiljövården (bl a för blandad och varierad bebyggelse från och 1900-talen) och finns bl a redovisat i NATUR & KULTUR - miljöer i Östergötland, Länsstyrelsen, En registrerad fornlämning finns inom planområdet. Hamngatan, väg 923, är länsväg som ansluter till Hamnområdet. Behovsbedömning och miljökonsekvensbeskrivning En miljökonsekvensbeskrivning skall, enligt 6 kap Miljöbalken upprättas om en detaljplan medger betydande påverkan på miljön, hälsan eller hushållningen med naturresurser. En miljökonsekvensbeskrivning har upprättats i samband med gällande plan. Denna består av en allmän del och en del som behandlar växt- och djurlivet inklusive resultat från bottenundersökning. En behovsbedömning har upprättats för den här planen och utgör bilaga till denna planbeskrivning. Slutsatsen i behovsbedömningen är att detaljplanen inte bedöms ge upphov till betydande påverkan på miljö, hälsa eller hushållning med mark, vatten eller andra resurser. Således upprättas ingen MKB. Förutsättningar och förändringar Natur Mark, vegetation och naturmiljö Hamnområdet idag Norra delen av hamnområdet utgörs av en bergsknalle (Husbacken) med en äldre fyr på toppen. Området öster om magasinsbyggnaderna utgörs av en hårdgjord kajplan 7 (29)

8 med parkering. Även väster om byggnaderna finns en kaj. I sydvästra delen av området finns en mindre allmän badplats. Två mindre bostadshus finns i den sydöstra delen av området. Mellan dessa finns ett område för camping med tre uthyrningsstugor samt en klubbstuga för båtfolket. Parkmark säkerställs i planens norra del kring fyren samt i sydväst vid tillfarten till planområdet motsvarande den föregående planen. Ingen klassad natur finns inom landområdet. Se även under rubriken Vattenområden. Rekreation Planområdet används för bl.a. bad, dykningar och camping, men också för kulturturism och restaurangbesök. Befintlig badplats säkerställs och utvidgas i planen. Vidare medges småbåtshamn, vandrarhem, restaurang mm i planen. Planområdet är relativt plant och bedöms vara lättillgängligt för rörelsehindrade. Badplatsen kan nu utvecklas med t.ex flytbryggor, utökning av lekplats, grillanordning samt välordnade omklädnings- och toalettmöjligheter. Geotekniska förhållanden En geoteknisk undersökning utfördes under 2003 för anläggande av stenpir i hamnen. En geoteknisk undersökning bör göras för områden som avses bebyggas. Förorenad mark Inom planområdet finns en av Länsstyrelsen identifierad förorening, med id-nr F Föroreningen är ej inventerad men kan enligt Länsstyrelsen bestå av spill från färg eller petroleum. Länsstyrelsen meddelar i samrådsskedet att småbåtshamnen är identifierad och finns med i EBH-stödet. Anläggningen är ej riskklassad och knapphändig information finns. Det behöver utredas om det finns behov av marksanering inom planområdet samt iaktta försiktighet vid markarbeten, bl a med tanke på att området kommer att bli boendemiljö. Vidare behöver silon undersökas för att utröna om denna är lämpad för bostadsändamål. Det är av vikt att eventuellt behov av sanering/marksanering mm vad gäller silobyggnaden, småbåtshamnen enligt ovan utreds ur boendemiljösynpunkt i samband med genomförandet av planen. 8 (29)

9 Radon Området är av högriskområde enligt SGI:s undersökning från Planbestämmelse om radonsäkert byggande ska utföras har införts som bestämmelse i planen. Bebyggelseområden Bostäder mm I planområdets södra del finns två mindre bostadshus. Utanför planområdet dominerar en- och tvåfamiljshus varav flera med en bevarad tidsprägel från årtiondena omkring Idéskiss av Arkideon Planförslaget medger bostäder i silobyggnaden. En studie har utförts och redovisar där ca 14 lägenheter. Tillhörande magasin/renseriet kan även nyttjas för boende, t.ex. vandrarhem. En utbyggnad av magasinets östra fasad ger förutsättningar till marknadsutrymmen för olika hantverk, föreningslokal för båtklubben o dyl. Magasinets (vid silon) gamla del har tre våningsplan. T.ex kan byggnaden göras om till två plan för att i en våning inrymma vandrarhemsrum (ca bäddar) samt en våning till festvåning. 9 (29)

10 För det faluröda hamnmagasinet i norr som är q märkt medges centrumverksamhet, restaurang, hantverk samt vandrarhem. En satsning på restaurangverksamheten här med exempelvis utbyggnad där uteserveringen nu finns, innebär det att nuvarande uteserveringen flyttas vidare till en mer solbelyst yta med fantastisk vy över Vättern och Omberg. En mycket bred och flexibel användning tillåts. Syftet är att få en så stor krets av intressenter, utbud och besökande i området att attraktionen och det speciella för Hästholmen och hamnområdet kan lyftas fram. Inte minst viktigt för kommunens satsning på turism samt tillskapa speciellt boende i en unik miljö. Offentlig och kommersiell service Café/restaurang finns i hamnen. Kommersiell service i närheten till planområdet finns i form av en bensinstation med affär vid infarten till Hästholmens samhälle från riksväg 50, värdshus och glasscafé vid Hamngatan, trädgårdsmästeri samt några mindre företag av servicekaraktär mm. Förskola finns i Hästholmen. Planförslaget innebär möjligheter till arbetsplatser inom planområdet. Se föregående rubrik. Efter genomförande av detaljplanen kommer tillgängligheten till hamnen att öka vilket i sin tur kan ge möjlighet till persontrafik till hamnar i Vättern, uthyrning av båtar, utrustning och fiskeredskap, utökad handel, utställningar mm. Utrymme finns för en utbyggnad där nuvarande byggnader är placerade. Behovet av båtplatser förväntas öka och en översyn av nuvarande platser och möjligheter till att förtäta och nyttja hamnområdets båtplatser bör ses över. Kultur Fornlämningar Inom planområdet finns en registrerad fornlämning (Västra Tollstad 42:1), vilken beskrivs på Riksantikvariets (RAÄ) hemsida. På holmen (s k Husbacken) finns inga lämningar efter äldre bebyggelse, men påfallande mycket jord täcker holmen, vilken är beväxt med lövträd och buskar. Strax sydost om fyren finns en 5 meter lång stenskoning, vars ålder är svårbestämd. Även ostnordost om fyren kan det finnas en stenskoning i sluttningen. På Husbacken bodde Albrekt av Mecklenburgs riddare, Gerdt Snackenborg (1300-tal). 10 (29)

11 Fornlämning Västra Tollstad 42:1 - blått område i övre delen av bilden ovan. Bilden är hämtad på Riksantikvarieämbetets (RAÄ) hemsida I den nordvästra delen av planområdet beaktas fornlämning Västra Tollstad 42:1 vid ett genomförande av planen. Fornlämningens utbredning visas på ovanstående bild. Fornlämningen är i huvudsak på parkmark men går även in på kvartersmark något. I tidigare planarbete mm har påtalats att arkeologiska insatser kan komma att krävas i samband med eventuella framtida grävningsarbeten eller andra ingrepp. Anmälan ska ske till Länsstyrelsens kulturmiljöenhet. En marinarkeologisk undersökning har genomförts av Östergötlands länsmuseum Vid undersökningen påträffades ett skeppsvrak som är att betrakta som fast fornlämning. Denna var dock med god marginal belägen utanför exploateringsområdet varför det ur fornlämningssynpunkt inte finns något som hindrar föreslagen utbyggnad av hamnområdet. Länsstyrelsen har ej påtalat om något behov av eventuella arkeologiska undersökningar under planprocessen. Dock måste fornlämning enligt ovan beaktas. Om man vid byggnation eller markarbeten påträffar fornlämning föreligger anmälningsplikt enligt Lag om kulturminnen m.m. (2 kap. Fornminnen). Byggnadsarbetet måste då omedelbart stoppas och arkeologisk expertis tillkallas. Kulturmiljöer Hästholmen och dess nära omgivningar har betydande kvaliteter vad gäller fornlämningar och kulturmiljöer, t.ex. hällristningar, Alvastra klosterruin, Ellen Keys 11 (29)

12 Strand och pålbyggnaden vid Tåkern. Inom planområdet finns Odals f.d. magasin, silobyggnad och fyren på Husbacken. Inom hamnområdet finns en lagerlokal i tre och en halv våning och en silo. Dessa är klädda med rödmålade eternitplattor. Silon bedömdes i samband med upprättande av gällande plan ha ett stort miljömässigt värde och fick beteckningen q i planbestämmelserna i gällande plan, framförallt för sin karaktäristiska siluett i landskapet och som mäktigt sjömärke utifrån Vättern. Dessa byggnader är uppförda i slutet av 1930-talet. Hamnmagasinet i tre och en halv våning är klätt är klätt med falurött liggande timmer och har svarta knutar och omfattningar. Sadeltaket är belagt med eternit. Byggnaden har naturstengrund, svarta fönsterluckor och svarta panelade dörrar. Hamncaféet i norr är klätt med liggande fasspontpanel och locklistpanel på korrugerad plåt. Byggnaden har svarta tvåluftsfönster med spröjs samt panelade dörrar. Dessa byggnader är uppförda under 1860-talet och bedömdes i samband med upprättande av gällande plan ha ett kulturhistoriskt värde och fick beteckningen q i planbestämmelserna i den planen. Fyren på Husbacken fick också beteckningen q i gällande plan. Planerat projekt innebär utveckling med kompletterad markanvändning för bostäder mm, vilket medför att byggnader, utformning, fasader mm behöver förändras för att möjliggöra ett sådant projekt. Därav har inte någon q-bestämmelse införts på silobyggnaden med tillhörande magasinsbyggnad i nu upprättad detaljplan. En sådan bestämmelse bedöms ej vara lämplig att styra planens utbyggnadsmöjligheter med bostäder mm. Bestämmelsen skulle kunna innebära att projektet med bostäder och tillbyggnader ej blir genomförbart. En utveckling av hamnområdet, även för boende ses som viktigt för både hamnens framtid och utveckling, liksom för Hästholmens tätort och Ödeshögs kommun som helhet. På hamnmagasinet i norr har q-bestämmelse bibehållits. Även fyren har erhållit q- bestämmelse. Fyren och dess historiska värde från 1930 talet är värd att bevara. Utformningen av tillkommande bebyggelse måste ske i enlighet med de riktlinjer som gäller för q-märkta byggnader. För byggnaderna med q-beteckningen gäller följande: Vid utvändiga underhållsarbeten skall utförande beträffande utseende och kvalitet väljas om möjligt i överensstämmelse med originalutförande eller ett utförande som är typiskt byggnadens tillkomsttid. Byggnaderna får ej rivas. Bygglovsplikten utökas till att gälla även för - utbyte av fasadmaterial - utbyte av takmaterial - omfärgning av fasad - utbyte, flyttning eller igensättning av fönster och ytterdörrar 12 (29)

13 Beroende på behov av att bygga ut båthusen samt en servicebyggnad bör detta kunna genomföras om bygglov bedöms lämplig. Likaså bör mindre friliggande försäljningsstånd kunna uppföras efter föregående bygglovsprövning. Vattenområden Vattenområden och strandskydd Hästholmens hamn består av två vikar med en mellanliggande udde i den för övrigt oskyddade strandlinjen. Den västra viken är ganska grund och används för friluftsbad medan den östra viken är betydligt djupare och är därför lämplig som hamn. Mot norr och nordväst är det öppet vatten ut mot Vättern. Som skydd byggdes i mitten på talet en pir som skydd mot vågrörelserna som kan vara svåra byggdes en kaj utmed uddens strandlinje. Den yttersta piren byggdes Vid hamnen finns även mindre flytbryggor. Hamnen rymmer idag ca 150 båtplatser. I hamnen finns också en kran för sjösättning och upptagning av tyngre båtar samt en ramp för sjösättning av båtar med trailer. Planområdet ligger inom 150 meter från Vättern och berörs av strandskyddsreglerna. Föreslagen detaljplan innebär utveckling av hamnområdet. Dels föreslås utökade verksamhetsytor i anslutning till befintlig verksamhet, dels bostäder i form av lägenheter och vandrarhem. Bostäderna kan uppföras i redan befintliga byggnader medan tillkommande verksamheter kräver nya byggnader. Se ovan redovisade avsnitt. Strandskyddslagen som trädde i kraft 1 augusti 2009 innebär att strandskyddsfrågan skall prövas varje gång en ny plan i strandskyddslägen skall ersätta en tidigare gällande plan även om den tidigare planen inneburit att strandskyddet upphävts. Boverket och Naturvårdsverket anger i skriften Strandskydd (2010) bl.a. att dispens från strandskyddet kan ges om området behövs för att utvidga en pågående verksamhet, eller för att tillgodose att annat mycket angeläget intresse. Ett tredje skäl kan vara att området redan är ianspråktaget. Planen bedöms omfattas av dessa skäl, då bl.a turismnäringen är en viktig del för kommunen och att expansion av hamnen är en del av kommunens långsiktiga intressen samt att området redan är bebyggt och ianspråktaget. Planområdet är redan bebyggt i nära anslutning till Vätterns strand. Föreslagen detaljplans utformning bedöms ej utgöra betydande påverkan på strand- och vattenmiljön. Ingen ytterligare påverkan bedöms ske gentemot gällande plans förhållanden. Ett tillskott av bostäder och verksamheter kan tillsammans skapa ytterligare attraktivitet och liv i ett för orten så viktigt turistcentrum. Genom planens utformning och bestämmelser förblir allmänhetens tillgänglighet till området god. 13 (29)

14 Inga förändringar i vattenområden gentemot gällande plan avses i planerat projekt, som t ex fler pirer/kajer eller annan vattenverksamhet. Planen innebär dock att en gångbrygga anläggs utmed kajen vid badviken. Bryggan innebär att man kan få vattenkontakt även på den sidan. Tanken är att man här skall bygga plattform på bryggan för dykare och för funktionshindrade. Badplatsen bibehålls och utvecklas. Se ovan. I planen anges bestämmelse angående upphävande av strandskyddet för kvartersmarken (V-, E-, B-, C- och BC-områden) inom planområdet. Kommunen avser därför i och med denna planering att upphäva strandskyddet för kvartersmarken (V-, E-, B-, C- och BC-områden) inom aktuellt planområde. Upphävandet av strandskyddet annonseras om i samband med utställningsförfarandet av detaljplanen. Gator och trafik Gatunät Hamngatan, väg 923, utgör tillfartsgata till hamnområdet. En gång- och cykelväg finns utbyggd mellan Ödeshög och Hästholmen. En gång- och cykelväg finns också i tunnel under riksväg 50 till Västra Tollstad skola. En viss ombyggnad/justering avses av LOKALGATA inom planområdet enligt planens uppbyggnad. Gatan flyttas något österut och park förläggs båda sidor vägen. Ett större utrymme och distans till gatan skapas därmed till badplatsen. Se vidare under Risker och störningar/trafiksäkerhet och buller för föreslagna trafikåtgärder mm utanför planområdet. Parkeringsplatser Inom hamnområdet finns idag ca 40 parkeringsplatser. Vid utveckling av hamnområdet ökar behovet av p-platser. Parkering får finnas generellt inom V-område (Hamn-område) enligt planens uppbyggnad. Ett 60-tal p- platser kan anläggas vid hamnen enligt planerat projekt. Det innebär att en del av berget måste tas bort. Den blivande bergväggen kan ges en estetisk utformning med belysningseffekter mm. Trollingparkering samt extra parkering kan ske vid Stationsvägen. Behov finns att erbjuda plats för campingbilar. Genom den utökade parkeringsytan inom hamnområdet skulle möjligen en mindre del av parkeringens södra del kunna nyttjas av campingbilar inledningsvis. Dock bör det på sikt anordnas plats på annat närbeläget läge till hamnområdet inom Hästholmen. En samlad 14 (29)

15 planeringsinsats pågår i området som studerar olika alternativ till husbilsuppställning nära hamnområdet. Under samrådsförfarandet framfördes ytterligare idéer och tankar på alternativa parkeringsplatser i eller i anslutning till planområdet från bl a Hästholmens Hamnoch Magasin, boende i Hästholmen mm. Bl a finns tankar att utnyttja bottenvåningen i magasinsbyggnaden vid silon, ytor vid 31:an (glassbar mm) inom Hästholmen 4:47, område kring f d lantbruksmuseets lada, samt utmed Lastbergsvägen mm. Avtal får upprättas mellan berörda avseende parkering om detta anses lämpligt. Vidare avses ett programarbete göras över Hästholmen samhälle, i vilken parkeringsmöjligheter bör studeras i samhället. Kollektivtrafik Busslinje 664 trafikerar Ödeshög-Mjölby via Hästholmen. Hållplatsen ligger vid Rv 50 ca 800 meter från planområdet. Inga förändringar beräknas ske för kollektivtrafiken. Gång- och cykeltrafik samt förändringar enligt planförslaget Se under nästa rubrik. Risker och störningar Trafiksäkerhet och vägbuller samt förändringar enligt planförslaget En viktig del i förbindelsen med hamnområdet från riksväg 50 är Hamngatan. Idag den enda förbindelsen med hamnen. Hamngatan är nyttjad gemensamt för alla trafikslag. Utanför planområdet längs väg 923 går det cirka 820 fordon per dygn, varav 30 utgör tung trafik (vägverkets siffror från år 2004). Olika alternativ har under åren diskuterats. T.ex att ny angöring till hamnen skulle kunna ske via tidigare järnvägsområdet. En sådan förändrad struktur av trafikmönstret, som sedan århundranden varit på Hamngatan, innebär även en ändring av fastigheternas angöring, påverkan på tomternas friytor etc. Att ändra ett historiskt rörelsemönster på Hamngatan bör noga övervägas och inte vara ett förstaalternativ. Hamngatan bör även i framtiden vara angöringsgata till hamnen. På Hamngatan finns inte någon separerad gång- och cykelväg. Ett flertal tomter med utfarter finns längs gatan. Planförslaget innebär en ökning av trafikrörelser, uppskattningsvis ca per dygn. Dessa består huvudsakligen av lätt fordonstrafik. 15 (29)

16 Västligaste delen av Hamngatan har idag hastighetsbegränsningen 30 km/h. Bedömningen är att en möjlig trafiksäkerhetsåtgärd vore att sänka hastighetsbegränsningen till 30 km/h längs hela Hamngatan. Med en sänkning bör gång- och cykeltrafik kunna ske i blandtrafik med övrig trafik mer lämpligt än idag. Hamngatan kan ges en funktion inom nuvarande gatuutrymme enligt bilden nedan. Idéskiss WSP, sektion Hamngatan genom Hästholmen, öster om planområdet Vid en hastighetsbegränsning på 50 km/h uppskattas att ett par hus längs Hamngatan ej klarar riktvärden för ekvivalent bullernivå om 55 dba, varken idag eller med framtida trafikmängder. En sänkning av hastighetsbegränsningen till 30 km/h skulle ge positiva effekter ur såväl trafiksäkerhetssynpunkt som bullersynpunkt för hus längs gatan. Frågan angående väg 923 (Hamngatan) behöver diskuteras ytterligare mellan kommunen och Trafikverket. Den översyn av tätortshastigheter som pågår i länet kan innebära förändrad hastighet på aktuell sträcka enligt meddelande från Trafikverket. 16 (29)

17 Risk för höga vattenstånd samt förändringar enligt planförslaget På SMHI:s hemsida finns i SMHI:s informationsblad Vattenståndsmätningar i Vättern, Väder och Vatten 1/2001, SMHI, redovisat angående Vätterns vattenstånd. För Vättern anges följande; Karaktäristiska data efter regleringen ( ) Lägsta vattenstånd h ö h [m] Medelvattenstånd h ö h [m] Högsta vattenstånd h ö h [m] Förslaget innebär utveckling inom redan bebyggt område. I planområdet strax söder om befintlig magasinsbyggnad (söder om silon) är i gällande plan en höjdbestämd punkt utsatt, + 90,4 m ö h. Denna nivå är närmare 2 m över normalvattenståndet och ca 1,5 m över högsta uppmätta vattenstånd. Bedömningen är att ett genomförande av planen är möjligt avseende risker med vattennivåer. Risker med drivmedel för båtar samt förändringar enligt planförslaget Det är viktigt att riskfrågorna i samband med drivmedelshanteringen beaktas i anslutning till detta. Sprängämnesinspektionen anger riktvärdet 25 m mellan påfyllningsplats och bostad. Detta riktvärde bör beaktas. Buller, bostäder i hamnområde samt förändringar enligt planförslaget Vid uppförande av bostäder skall gällande bullernorm beaktas. Bullerutredning skall redovisas i bygglovsansökan. Det är av vikt att byggnad disponeras på ett ändamålsenligt sätt som är förenligt med områdets nyttjande enligt planen. Övrigt samt förändringar enligt planförslaget Uppförda vindkraftverk finns drygt 600 m söder om planområdets byggrätt för bostäder. Utanför planområdet är närmsta bostad från vindkraftverket på ca 300 m avstånd och ett flertal bostäder ligger på ca 400 m avstånd från verket. Bedömningen är därmed att avståndet på 600 m från vindkraftverk till byggrätt för bostäder i planen är tillräckligt. Åtgärder invändigt i silon mm kan bli nödvändigt ur hälsosynpunkt vid förändrad användning, t ex till bostadsändamål. Detta behöver utredas i samband med genomförandet. 17 (29)

18 Teknisk försörjning Vatten och avlopp Kommunalt ledningsnät för vatten, avlopp och dagvatten finns utbyggt i planområdet. U-område har införts i planen. Det bör klarläggas angående nätets kapacitet mm för att ansluta ytterligare bostäder mm i hamnområdet i samband med planens genomförande. Marken är idag till stora delar hårdgjord, vilket innebär att dagvatten ej kan filtrera genom marken. Dagvattenhanteringen beaktas vid drivmedelsdepå. Åtgärder som oljeavskiljare är en del i hanteringen av vätskor vid drivmedeldepån. El, tele, opto El är utbyggt inom planområdet. Därtill finns även bredband. Ett E-område, ca 5 X 5 m, har införts i planens södra del efter önskemål om område för ny nätstation inom planområdet från ledningsägare (Vattenfall). U-område har införts i planen där VA-ledningar sträcker sig. Se vidare i genomförandebeskrivningen under rubriken Tekniska frågor angående befintliga ledningar, osäkert läge för elledningar mm. Ledningsägare för tele har meddelat under planprocessen att deras teleanläggningar/rättigheter ej berörs av planförslaget. Bredband finns inom västra delen av planområdet, där inget u-område finns infört. Bedömningen är att bredband utgör servisledningar inom planområdet och ej behöver säkerställas via u-område. Värme Fjärrvärme finns inte utbyggt inom Hästholmen. Uppvärmning avses ske genom individuella lösningar. Avfall samt förändringar enligt planförslaget I samband med upprättande av gällande detaljplan redovisades nedan angående avfall mm; 18 (29)

19 Avfall kommer att tas emot från besökande. Det är framför allt batterier, färg- och lösningsmedel, spillolja samt vatten med glykosinblandning som kommer att tas om hand. Det farliga avfallet kommer att förvaras i ett anpassat utrymme som skyddas mot nederbörd och med ett tätt golv utan golvbrunnar. Flytande avfall förvaras inom säkrad yta. Transport av farligt avfall kommer att överlåtas åt företag som har särskilt tillstånd för dessa transporter. Soptunnor och containrar kommer att finnas uppställda i anslutning till hamnen för att ta emot avfall från fritidsbåtar. Möjlighet att källsortera skall finnas. Vid utbyggnad av hamnen kommer en mottagningsstation för latrinavfall att finnas. Mottagningsstationen görs portabel så att den tas med ut på bryggorna. Jämställdhet och trygghet och förslag till förändringar Ambitionen bör vara att åstadkomma en miljö som är såväl trygg som vacker och trivsam. Trygg miljö genom medveten placering av entréer och god belysning med mera bör eftersträvas i det fortsatta arbetet. En trygghet är att området ligger i anslutning till ett större bebyggt område. Närheten till Vättern ger en extra kvalitet i boendet. Avstånd till dagligvaruhandel, arbetsplatser, förskola är acceptabla, och området är på relativt bra avstånd till Ödeshög, ca 6 km, där ett större utbud diverse service finns. Kollektivtrafik med hållplats finns ca 800 m öster om planområdet, vilket ger acceptabla förutsättningar ur tillgänglighetsperspektivet. Planområdet är relativt plant, vilket ger goda förutsättningar ur tillgänglighetsperspektivet för rörelsehindrade. Administrativa frågor Genomförandetiden är angiven till 5 år. Gällande detaljplan för hamnområdet berörs. Den planen vann laga kraft Genomförandetiden på 15 år har ej gått ut. Konsekvenser av planens genomförande Behovsbedömning för att bedöma behovet av miljöbedömning enligt bestämmelserna i miljöbalken och plan- och bygglagen finns som bilaga. 19 (29)

20 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Organisatoriska frågor Tidplan Planprocessen handläggs med normalt planförfarande. Det innebär att detaljplanen efter samråd och remissförfarande enligt Plan- och Bygglagen (PBL) ställs ut för allmän granskning i tre veckor för att därefter genomgå politisk prövning och antagande. Preliminär tidplan: Samråd för planen sker i februari-mars Planen ställs ut under andra kvartalet 2011 för att snarast därefter antas. Genomförandetid Genomförandetiden är angiven till 5 år. Tiden får ses som en rimlig tidsperiod i förhållande till projektets storlek. Gällande detaljplan för hamnområdet berörs. Den planen vann laga kraft Genomförandetiden på 15 år har ej gått ut. Ansvarsfördelning och huvudmannaskap Kommunen är huvudman för allmän platsmark inom planområdet. Trafikverket är väghållare för Hamngatan/väg 923 (område benämnt LOKALGATA i planen) inom planområdet. Avtal mm Åtgärder för genomförandet av planen bör ske genom avtal mellan berörda. Det kan gälla t ex för vatten- och avloppsnätets nyttjande, vägbyggnad som föranleds av planen, överlåtelse av mark etc. Förutsättningarna för anslutning mellan kvartersmark och allmän mark bör överenskommas mellan kommunen och exploatör. Ett avtal bör tecknas i samband med genomförandet av planen avseende åtkomst till B-, C 1 -, BC 1 -område samt PARK-område genom WV 1 -område. S k y-område har införts på plankartan. Mindre justering av LOKALGATA i sydväst kan behöva avtalas mellan berörda. Avtal bör tecknas angående trafikåtgärder på Hamngatan genom Hästholmen mellan Kommun och Trafikverket. Frågan angående väg 923 (Hamngatan) behöver diskuteras ytterligare mellan kommunen och Trafikverket. Den översyn av tätortshastigheter som pågår i länet kan innebära förändrad hastighet på aktuell sträcka enligt meddelande från Trafikverket. Olika alternativ för parkeringsmöjligheter utanför planområdet har framkommit under planarbetet. Avtal får upprättas mellan berörda avseende parkering. Se under rubrik Parkeringsplatser i planbeskrivningen på diskuterade alternativ. 20 (29)

21 Avtal bör tecknas angående säkerställande av parkering för Fiskehamnsföreningens båthus. Avtal kan behöva upprättas över x-områdets (allmänt tillgänglig mark) över framtida användning. Åtkomst till område PARK samt befintlig fyr inom planområdet bör säkerställas via avtal. S k y-område har införts på plankartan. Överenskommelse bör ske med båtägare vinterförvaring vid planens genomförande. Möjlighet att flytta ledningar och/eller gräva ner i mark kan medges via överenskommelse med ledningsägare. Angöring till fastigheten 15:3 över parkmark från lokalgatan avtalas. Fastighetsrättsliga frågor Fastighetsbildning Kvartersmarken kan komma att avstyckas till enskilda fastigheter. Berörd fastighet Hästholmen 15:2 kommer därmed att förändras genom fastighetsreglering. För allmän platsmark har ännu inga fastigheter bildats i samband med genomförandet av gällande plan (genomförandetiden är 15 år). I samband med genomförandet av nu upprättad detaljplan avses fastighetsbildning ske. Fastighet för fyr kan komma att bildas, vilket avses i gällande plan men ännu ej skett, alternativt kan denna säkerställas via avtal. Fastighetsbildning sker i samband med att planen vunnit laga kraft. Behov av eventuell mark för underjordiska ledningar löses genom ledningsrätt. Fastighetsbildning begärs hos lantmäterimyndighet. Fastighetsplaner Inga fastighetsplaner gäller inom planområdet. Ny fastighetsplan behöver ej upprättas. Ekonomiska frågor Planekonomi Planarbetet bekostas av kommunen. Planläggningen bekostas via planavgift i samband med bygglov. Åtgärder för att genomföra planen bekostas av markägare/huvudman. 21 (29)

22 Tekniska frågor Ledningsägare (Vattenfall) för el har anläggningar i området, bl a 0,4 kv kabel. 0,4 kv-kabeln är servisledning enligt uppgift från Vattenfall. U-område krävs därmed ej formellt för servisledning. Vattenfall meddelar att läget på markkabeln om 0,4 kv är osäkert. Ledningen kan därmed vara utanför infört u-område. Ledningen bör därmed beaktas vid planens genomförande. Om ledningen behöver flyttas får detta ske på Vattenfalls bekostnad om inte det kan visas från Vattenfall att man har ledningsrätt i området. I sydväst hamnar ledningar inom allmän platsmark och därmed införs inget u-område. Övriga ledningar inom planområdet bedöms vara servisledningar. Nämnda ledningar bör beaktas vid genomförandet. Ett E-område för transformatorstation har införts i planens södra del. Kommunalt vatten, avlopp samt el är utbyggt inom planområdet. U-område har införts i planen. Det bör klarläggas angående nätets kapacitet mm för att ansluta ytterligare bostäder mm i hamnområdet i samband med planens genomförande. Ledningsägare för tele har meddelat under planprocessen att deras teleanläggningar/rättigheter ej berörs av planförslaget. Bredband finns inom västra delen av planområdet, vilket beaktas. Möjlighet att flytta ledningar kan medges via överenskommelse med ledningsägare. Kontakt med ledningars huvudman skall ske i samband med genomförandet av planen. En viss ombyggnad/justering avses av LOKALGATA enligt planens uppbyggnad. Med tanke på viss förväntad trafikökning genom Hästholmen bör Hamngatan genom orten (utanför planområdet) få hastighetsbegränsning till 30 km/h. Detta både ur trafiksäkerhetssynpunkt, bl a angående gång- och cykeltrafik, samt ur bullersynpunkt för ett par hus längs gatan längre österut. Ett 60-tal p-platser avses anläggas vid hamnen inom planområdet. Bestämmelse om att parkeringsplats ska finnas har införts i planen. Detta innebär att en del av befintligt berg måste tas bort. Se under rubrik Parkeringsplatser i planbeskrivningen på diskuterade alternativ för parkeringsplatser utanför planområdet mm. Träd mm bör planteras in i anslutning till parkeringsytor ur gestaltningssynpunkt då större hårdgjorda ytor kan bli aktuellt. De olika intressena allmän gångtrafik (x-område) och ledningar (u-område) samt parkering beaktas vid projektering/genomförande av planen, så att dessa kan utformas på ett förenligt sätt. Påfyllningsplats för drivmedel till båtar beaktas. Sprängämnesinspektionen anger riktvärdet 25 m mellan påfyllningsplats och bostad. Radonsäkert byggande anges i planen med anledning av att området klassas som högriskområde för radon enligt SGI:s undersökning (29)

23 I den nordvästra delen av planområdet beaktas fornlämning Västra Tollstad 42:1 vid ett genomförande av planen. Se vidare i planbeskrivningen under rubriken Fornlämningar. Se under rubriken Förorenad mark i planbeskrivningen avseende behov av eventuella åtgärder mm avseende förorenad mark. Åtgärder invändigt i silon mm kan bli nödvändigt vid förändrad användning, t ex till bostadsändamål. Vid uppförande av bostäder skall gällande bullernorm beaktas. Bullerutredning skall redovisas i bygglovsansökan. Sprängning kan komma att ske inom planområdet. Exploatören av området är skyldig att upprätta en riskanalys innan eventuella sprängningsarbeten tar vid. Riskanalysen skall utreda eventuella risker, komplikationer och begränsande åtgärder. Entreprenören kan i samband med detta bland annat mäta vibrationer och besiktiga omkringliggande hus både före och efter sprängning. Skulle konsekvenser trots allt uppkomma är det exploatörens skyldighet att åtgärda/bekosta den uppkomna skadan. Upphävande av strandskyddet för kvartersmarken (V-, E-, B-, C- och BC-områden) avses ske inom planområdet. Tekniska utredningar Geoteknisk undersökning bör göras för tillkommande ytor som avses bebyggas. Arkeologin klargörs innan exploatering sker. Bullerutredning skall redovisas i bygglovsansökan, avseende byggnad för bostäder. Medverkande konsulter Planhandlingarna har utarbetats av WSP Samhällsbyggnad med Bengt Gustavsson som uppdragsansvarig samt Johannes Nilsson. Medverkande tjänstemän Planen har utarbetats i samverkan med tjänstemän i Ödeshögs kommun. Ödeshög den 14 april 2011 Urban Runesson Bygg- och gatuchef 23 (29)

24 BEHOVSBEDÖMNING Denna checklista utgör arbetsunderlag för att bedöma behovet av en miljökonsekvensbeskrivning samt för att avgränsa vilka typer av miljöpåverkan som behöver beskrivas. Bedömningarna är preliminära. Ny kunskap som tillförs planarbetet kan innebära att bedömningarna i denna checklista måste omvärderas. JA NEJ Kommentarer Gällande regleringar och skyddsvärden Förordnanden/ skydd x Planområdet omfattas av detaljplan som vann laga kraft Genomförandetiden på 15 år har ej gått ut. Se vidare under nedanstående rubriker. Riksintressen x Vättern är riksintressant naturmiljö. Vättern klassas som Natura 2000-område. Vättern är riksintresseområde för yrkesfisket. Detaljplanen bedöms vara förenlig med 3 kap miljöbalkens (MB) grundläggande bestämmelser för hushållning med markoch vattenområden. Planområdet ligger formellt inom område av riksintresse enligt 4 kap 2 miljöbalken "Vättern med öar och strandområden". Området är bebyggt och planlagt för bl a handel och småhantverk, friluftsbad, camping och hamnändamål. I nu aktuell detaljplaneläggning medges komplettering av bl a boende, vandrarhem och restaurang jämfört med föregående plan. En komplettering enligt beskrivna hindrar inte friluftslivet, turismen eller naturvärden. Utvecklingen kan ses som ett viktigt tillskott för såväl samhället Hästholmen som Ödeshögs kommun. Inga ytterligare ingrepp avses ske på riksintresset genom aktuell planläggning jämfört med gällande detaljplan. Planförslaget bedöms förenligt med riksintressets värden i likhet med gällande plan. Naturvårdsplan x Vätterns riksintresseområdes avgränsning 24 (29)

25 Ekologiskt känsliga områden x redovisas även i kommunens naturvårdsprogram (klass 1). Se ovan. Fornlämningar x Inom planområdet finns en registrerad fornlämning. På holmen (s k Husbacken) finns inga lämningar efter äldre bebyggelse, men påfallande mycket jord täcker holmen. Sydost om fyren finns en 5 meter lång stenskoning, vars ålder är svårbestämd. Även ostnordost om fyren kan det finnas en stenskoning i sluttningen. Ett skeppsvrak finns utanför planområdet. Inom hamnområdet finns rester av en medeltida försvarsanläggning. Det exakta läget är dock okänt. Skyddsavstånd x Strandskydd om 150 meter råder längs Vättern. Boverket och Naturvårdsverket anger i skriften Strandskydd (2010) bl.a. att dispens från strandskyddet kan ges om området behövs för att utvidga en pågående verksamhet, eller för att tillgodose att annat mycket angeläget intresse. Ett tredje skäl kan vara att området redan är ianspråktaget. Planen bedöms omfattas av dessa skäl, då turismnäringen är en viktig del för kommunen och att expansion av hamnen är en del av kommunens långsiktiga intressen samt att området redan är bebyggt och ianspråktaget. Effekter på miljön Mark x Planområdet är bebyggt. Nu medges även bostäder i planen. Innan byggande sker bör geoteknisk undersökning genomföras. Luft och klimat x Tillskottet av emissioner bedöms bli litet. Vatten x Marken är idag till stora delar hårdgjord, vilket innebär att dagvatten ej kan filtrera genom marken. Dagvattenhanteringen bör 25 (29)

26 beaktas vid drivmedelsdepå. Åtgärder angående detta kan bli aktuellt. En eventuell mindre ökning av båttrafik till och från området ökar risken något för mindre utsläpp och bränsleläckage. Vegetation x Ny bebyggelse sker på redan hårdgjord mark. Ingen vegetation berörs. Parkmark bevaras i detaljplanen. Djurliv x Djurlivet bedöms ej påverkas på annat sätt än gällande plans förhållanden. Landskapsbild x Planerat projekt innebär utveckling med kompletterad markanvändning för bostäder mm, vilket medför att byggnader, utformning, fasader mm behöver förändras för att möjliggöra ett sådant projekt. En utveckling av hamnområdet med även boende som möjligt ses som viktigt för både hamnens framtid och utveckling, liksom för Hästholmens tätort och Ödeshögs kommun som helhet. Landskapsbilden/stadsbilden kan komma att förändras genom planerat projekt. Miljöpåverkan från omgivningen x Ingen miljöpåverkan från omgivningen bedöms ske. Bedömningen är att avståndet på 600 m från vindkraftverk till byggrätt för bostäder i planen är tillräckligt. I övrigt se under nästa rubrik. Hälsoeffekter Utsläpp, buller, vibrationer x Bostäder och utökade verksamheter medför ökat buller och utsläpp, dock marginellt. En sänkning av hastighetsbegränsningen till 30 km/h längs Hamngatan (utanför planområdet) skulle ge positiva effekter ur trafiksäkerhets- och bullersynpunkt. Vid uppförande av bostäder skall gällande bullernorm beaktas. Bullerutredning skall redovisas i bygglovsansökan. Det är av vikt att byggnad disponeras på ett ändamålsenligt sätt som är förenligt med 26 (29)

27 områdets nyttjande enligt planen. Se ovan under rubriken Vatten angående drivmedel från båtar, dagvatten mm. Ljus x Ingen påverkan bedöms föreligga. Ökad biltrafik kommer att bidra till en marginell ökning av billyktor kvälls- och nattetid. Säkerhet x Förslaget innebär utveckling inom redan bebyggt område. I planområdet strax söder om befintlig magasinsbyggnad (söder om silon) är i gällande plan en höjdbestämd punkt utsatt, + 90,4 m ö h. Denna nivå är ca 2 m över normalvattenståndet och ca 1,5 m över högsta uppmätta vattenstånd. Bedömningen är att ett genomförande av planen är möjligt avseende risker med vattennivåer. Det är viktigt att riskfrågorna i samband med drivmedelshanteringen beaktas i anslutning till detta. Sprängämnesinspektionen anger riktvärdet 25 m mellan påfyllningsplats och bostad. Detta riktvärde bör beaktas. En sänkning av hastighetsbegränsningen till 30 km/h längs Hamngatan (utanför planområdet) skulle ge positiva effekter ur såväl trafiksäkerhetssynpunkt som bullersynpunkt för hus längs gatan. Med en sänkning bör gång- och cykeltrafik kunna ske i blandtrafik med övrig trafik. Åtgärder invändigt i silon mm kan bli nödvändigt ur hälsosynpunkt vid förändrad användning, t ex till bostadsändamål. Allergier x Ingen risk bedöms finnas. Hushållning med mark, vatten och andra resurser Mark- och vattenanvändning Naturresurser x Se ovan. x Planområdet är planlagt och bebyggt sedan tidigare. Nu medges även bostäder i planen. Transporter x Transporter till och från verksamheter/bostäder bedöms öka, dock marginellt. Närmsta busshållplats ligger vid Rv 50 ca 800 meter från planområdet. 27 (29)

28 Rekreation x Befintlig badplats säkerställs i planen. Vidare medges vandrarhem, restaurang mm i planen. Planområdet är relativt plant och bedöms vara lättillgängligt för rörelsehindrade. Kulturmiljö x Planerat projekt innebär utveckling med kompletterad markanvändning för bostäder mm, vilket medför att byggnader, utformning, fasader mm behöver förändras för att möjliggöra ett sådant projekt. Därav har inte någon q-bestämmelse (bevarande ur kulturmiljösynpunkt) införts på silobyggnaden med tillhörande magasinsbyggnad i nu upprättad detaljplan. En sådan bestämmelse bedöms ej kunna vara styrande för planens projekt med bostäder mm, eftersom det skulle innebära att projektet med bostäder och tillbyggnader ej blir genomförbart. En utveckling av hamnområdet med även boende som möjligt, ses som viktigt för både hamnens framtid och utveckling, liksom för Hästholmens tätort och Ödeshögs kommun som helhet. På hamnmagasinet i norr samt på fyren har q-bestämmelse införts på plankartan. Västra Hästholmen är av lokalt intresse för kulturmiljövården (bl a för varierad bebyggelse från och 1900-talen) och finns bl a redovisat i NATUR & KULTUR - miljöer i Östergötland, Länsstyrelsen. Miljöbalken 3 & 4 kap. x Detaljplanen bedöms vara förenlig med 3 kap MB. Detaljplanen tar rimlig hänsyn till natur- och kulturvärden i övrigt. Området omfattas av 4 kap MB. Se ovan under rubriken Riksintressen. Miljökvalitetsnormer Anmälan, tillstånd x x Inga miljökvalitetsnormer bedöms överstigas. Inga förändringar i vattenområden gentemot gällande plan avses göras i planerat projekt, som t ex fler pirer/kajer 28 (29)

29 eller annan vattenverksamhet (vilket kräver tillståndsprövning). Övergripande miljömål Nationella miljömål x Planen bedöms inte stå i motsättning till de nationella miljömålen. Kommunala miljömål x Planen bedöms inte stå i motsättning till de nationella eller regionala miljömålen. Slutsatser Den aktuella detaljplanen bedöms inte ge upphov till betydande påverkan på miljö, hälsa eller hushållning med mark, vatten eller andra resurser. Detaljplanen bedöms vara förenlig med 3 kap miljöbalkens (MB) grundläggande bestämmelser för hushållning med mark- och vattenområden. Riksintresse enligt 4 kap 2 miljöbalken berörs. Området är planlagt för bl a handel, friluftsbad, camping, hamnändamål. Komplettering av bl a boende, vandrarhem medges nu. En komplettering hindrar ej friluftslivet, turismen eller naturvärden. Utvecklingen är viktig för kommunen. Planförslaget bedöms förenligt med riksintressets värden i likhet med gällande plan. Strandskydd om 150 meter råder. I skriften Strandskydd anges bl.a. att dispens från strandskyddet kan ges om området behövs för att utvidga en pågående verksamhet, eller för att tillgodose att annat mycket angeläget intresse. Ett tredje skäl kan vara att området redan är ianspråktaget. Planen bedöms omfattas av dessa skäl. Dagvattenhanteringen bör beaktas vid drivmedelsdepå. Åtgärder kan bli aktuellt. Sprängämnesinspektionens riktvärde om 25 m mellan påfyllningsplats och bostad bör beaktas angående drivmedelshantering för båtar. Vid uppförande av bostäder skall gällande bullernorm beaktas. Bullerutredning skall redovisas i bygglovsansökan. Det är av vikt att byggnad disponeras på ett ändamålsenligt sätt som är förenligt med områdets nyttjande enligt planen. En sänkning av hastighetsbegränsning på 30 km/h längs Hamngatan förordas. Planerat projekt innebär utveckling med kompletterad markanvändning för bostäder mm, vilket medför att byggnader, utformning, fasader mm behöver förändras för att möjliggöra ett sådant projekt. Därav har inte någon q-bestämmelse (bevarande ur kulturmiljösynpunkt) införts på silobyggnaden med tillhörande magasinsbyggnad i nu upprättad detaljplan. En utveckling av hamnområdet med även boende, ses som viktigt för Hästholmens tätort och Ödeshögs kommun. På hamnmagasinet i norr samt på fyren har q-bestämmelse införts på plankartan. En begränsad redovisning av miljökonsekvenser har gjorts i planbeskrivningen. 29 (29)

Del av Hästholmen 15:2

Del av Hästholmen 15:2 SAMRÅDSHANDLING Datum: 2011-02-07 Detaljplan för Del av Hästholmen 15:2 Inom Ödeshögs kommun PLANBESKRIVNING Handlingar Planhandlingarna består av: Detaljplanekarta med bestämmelser, i skala 1:2000 Planbeskrivning

Läs mer

Detaljplan för del av kv. Aktören m. fl.

Detaljplan för del av kv. Aktören m. fl. Detaljplan för del av kv. Aktören m. fl. Antagen SBN 2011-05-24, 94 Laga kraft 2011-06-24 SAMHÄLLSBYGGNAD Plan-Bygg Detaljplan för del av Kv. Aktören m. fl., Lidköpings kommun Detaljplan för del av kv.

Läs mer

Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun

Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun Wennerbergsvägen SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN-BYGG Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun Handlingsförteckning Detaljplanen består av följande

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING Dnr:

ANTAGANDEHANDLING Dnr: ANTAGANDEHANDLING Dnr: 2006-1013-211 PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för del av KV ÖRJAN Tingsryds samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län. HANDLINGAR SYFTE OCH HUVUDDRAG Plankarta med bestämmelser,

Läs mer

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING. 1 Dnr:KS-SA.2013.66. Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING. 1 Dnr:KS-SA.2013.66. Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1 1 Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1 Valdemarsviks kommun, Östergötlands län. PLANBESKRIVNING 2 Innehållsförteckning 1 HANDLINGAR 3 2 PLANPROCESSEN- EN ÖVERSIKT AV NORMALT

Läs mer

Upphävande och ändring av detaljplan för del av Söderköping 2:1, Slussporten, Söderköpings kommun, Östergötlands län Samrådshandling

Upphävande och ändring av detaljplan för del av Söderköping 2:1, Slussporten, Söderköpings kommun, Östergötlands län Samrådshandling 2017-03-06 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande och ändring av detaljplan för del av Söderköping 2:1, Slussporten, Söderköpings kommun, Östergötlands län Samrådshandling Upprättad: 2017-03-06 Godkänd

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för del av Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län

Upphävande av del av detaljplan för del av Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för del av Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Granskningshandling Upprättad: 2017-03-06 Reviderad: 2018-03-02 Godkänd

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län

Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Samrådshandling Upprättad: 2017-09-27 Godkänd för samråd: SBN 2016-11-29

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för del av stadsäga 26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län. 1(8) Dnr: SBF PLANBESKRIVNING DP XX

Upphävande av del av detaljplan för del av stadsäga 26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län. 1(8) Dnr: SBF PLANBESKRIVNING DP XX 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för del av stadsäga 26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Granskningshandling Upprättad: 2017-09-27 Reviderad: 2018-02-22 Godkänd för

Läs mer

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1 PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1 VALDEMARSVIKS KOMMUN Östergötlands län 2015-05-27 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till planförslaget har följande handlingar upprättats: Planbeskrivning Plankarta

Läs mer

Upphävande av del av stadsplan för stadsäga 27 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län. 1(8) Dnr: SBF PLANBESKRIVNING DP XX

Upphävande av del av stadsplan för stadsäga 27 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län. 1(8) Dnr: SBF PLANBESKRIVNING DP XX 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av stadsplan för stadsäga 27 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Samrådshandling Upprättad: 2017-09-27 Godkänd för samråd: SBN 2016-11-29 109 Samrådstid:

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län

Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Granskningshandling Upprättad: 2017-09-27 Reviderad: 2018-02-23 Godkänd

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Samhällutvecklingsförvaltningen DETALJPLAN. Storbyn 39:1. (Färilas fritidsgård)

PLANBESKRIVNING. Samhällutvecklingsförvaltningen DETALJPLAN. Storbyn 39:1. (Färilas fritidsgård) Datum Diarienr 2011-09-26 KS 23/11 Samhällutvecklingsförvaltningen DETALJPLAN SAMRÅD ANTAGANDE LAGA KRAFT Storbyn 39:1. (Färilas fritidsgård) LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN PLANBESKRIVNING Planområdet

Läs mer

Tranås kommun Detaljplan för Norrmalm 12 och del av Lövstad 2:1, (Tranåskvarnsgatan), Tranås stad

Tranås kommun Detaljplan för Norrmalm 12 och del av Lövstad 2:1, (Tranåskvarnsgatan), Tranås stad Tranås kommun Detaljplan för Norrmalm 12 och del av Lövstad 2:1, (Tranåskvarnsgatan), Tranås stad Upprättad i juni 2011 av Plan- och byggavdelningen Samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr 27/10 Planområde Plan-

Läs mer

Upphävande av tillägg till stadsplan för Söderköping stad, Söderköpings kommun, Östergötlands län

Upphävande av tillägg till stadsplan för Söderköping stad, Söderköpings kommun, Östergötlands län 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av tillägg till stadsplan för Söderköping stad, Söderköpings kommun, Östergötlands län Granskningshandling Upprättad: 2017-09-27 Reviderad: 2018-02-22 Godkänd för

Läs mer

Planbeskrivning. Detaljplan för Gråsiskan 9, Bollnäs kommun, Gävleborgs län

Planbeskrivning. Detaljplan för Gråsiskan 9, Bollnäs kommun, Gävleborgs län SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET Bashir Hajo Stadsarkitekt Tel: 0278-251 18 E-post: samh.bygg@bollnas.se Planbeskrivning, Bollnäs kommun, Gävleborgs län Gråsiskan 9 Dnr: 13-6489 Samråd: 24/3 16/4 2015 Granskning:

Läs mer

Detaljplan för del av Skummeslöv 19:1 Skottorp Laholms kommun

Detaljplan för del av Skummeslöv 19:1 Skottorp Laholms kommun Växthus Skummeslöv M LL L LL Lo Skummeslövs kyrka Detaljplan för del av Skummeslöv 19:1 Skottorp Laholms kommun INNEHÅLLSFÖRTECKNING HANDLINGAR 3 PLANENS SFTE OCH HUVUDDRAG 3 PLANDATA 3 Lägesbestämning

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för PIONEN 1 Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING. Samrådshandling 1. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för PIONEN 1 Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING. Samrådshandling 1. tillhörande Samrådshandling 1 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för PIONEN 1 Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2011-12-13 Samrådshandling 2 HANDLINGAR

Läs mer

395 Antagandehandling. Detaljplan för Granen 5 Ronneby kommun, Blekinge län PLANBESKRIVNING. HANDLINGAR Planen består av följande handlingar:

395 Antagandehandling. Detaljplan för Granen 5 Ronneby kommun, Blekinge län PLANBESKRIVNING. HANDLINGAR Planen består av följande handlingar: Ronneby kommun, Blekinge län Idrottsplats Gymnasieskola/ sporthall Blekan Fotbollsplan/ Brunnsparken Översiktskarta, planområdet markerat med rött PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planen består av följande handlingar:

Läs mer

Detaljplan- Samrådshandling. För del av Björken 4, Götene tätort, Götene kommun, april 2018

Detaljplan- Samrådshandling. För del av Björken 4, Götene tätort, Götene kommun, april 2018 Detaljplan- Samrådshandling För del av Björken 4, Götene tätort, Götene kommun, april 2018 Handlingar Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta Bilagor Fasighetsförteckning Grundkarta Genomförandetid

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län

Upphävande av del av detaljplan för Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län 2017-03-06 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Samrådshandling Upprättad: 2017-03-06 Godkänd för samråd: SBN

Läs mer

Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län

Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län 1 VALDEMARSVIKS KOMMUN Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län GRANSKNINGSHANDLING 2014-09-10 P L A N B E S K R I N N I N G HANDLINGAR

Läs mer

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort Ändring av detaljplan för del av Holje 204:5 m. fl, i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av P L A N - O C H G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G Läsanvisning Röd text - förslag på

Läs mer

Detaljplan för Kv. Indien 1 FASTIGHETEN Indien 1 och del av Sölvesborg 4:5 Sölvesborgs kommun, Blekinge län

Detaljplan för Kv. Indien 1 FASTIGHETEN Indien 1 och del av Sölvesborg 4:5 Sölvesborgs kommun, Blekinge län 1(9) Samrådshandling PLANBESKRIVNING Detaljplan för Kv. Indien 1 FASTIGHETEN Indien 1 och del av Sölvesborg 4:5 Sölvesborgs kommun, Blekinge län 1 (9) 2(9) ALLMÄNT Detaljplanens syfte Planens syfte är

Läs mer

GG-arkitekter i Piteå. Planbeskrivning. JAKOB-LARSAGÄRDAN 4 Skillnadsgatan. Detaljplan för. Utställningshandling. Arvidsjaurs kommun Norrbottens län.

GG-arkitekter i Piteå. Planbeskrivning. JAKOB-LARSAGÄRDAN 4 Skillnadsgatan. Detaljplan för. Utställningshandling. Arvidsjaurs kommun Norrbottens län. 1 GG-arkitekter i Piteå Planbeskrivning Utställningshandling Detaljplan för JAKOB-LARSAGÄRDAN 4 Skillnadsgatan Arvidsjaurs kommun Norrbottens län. Upprättat av GG-arkitekter i Piteå 1 2 JAKOB-LARSAGÄRDAN

Läs mer

Antagen SBN , 97 Laga kraft SAMHÄLLSBYGGNAD Plan-Bygg

Antagen SBN , 97 Laga kraft SAMHÄLLSBYGGNAD Plan-Bygg 1084 Detaljplan för kvarteren Järnet och Malmen Tofta industriområde Antagen SBN 2010-09-07, 97 Laga kraft 2010-10-06 SAMHÄLLSBYGGNAD Plan-Bygg Detaljplan för kvarteren Järnet och Malmen Tofta industriområde,

Läs mer

Plan- och genomförandebeskrivning

Plan- och genomförandebeskrivning Plan- och genomförandebeskrivning Detaljplan för Rockebro 8:9 och del av Rockebro 8:2 i Sommens samhälle Upprättad i februari 2013 av Plan- och byggavdelningen, Samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr 244/12

Läs mer

DEL AV ÖSTER-SKÄSTRA 24:5 M.FL. JÄRNVÄGSSTATIONEN I JÄRVSÖ

DEL AV ÖSTER-SKÄSTRA 24:5 M.FL. JÄRNVÄGSSTATIONEN I JÄRVSÖ Datum 2009-05-26 Dnr SN 66/08 Samhällsbyggnadsförvaltningen SAMRÅD ANTAGANDE LAGA KRAFT DETALJPLAN FÖR DEL AV ÖSTER-SKÄSTRA 24:5 M.FL. JÄRNVÄGSSTATIONEN I JÄRVSÖ LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN Järnvägsstationen

Läs mer

PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG

PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Detaljplan för TÖRESTORP 2:52, DEL AV HangOn AB, Gnosjö kommun, Jönköpings län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR - Plankarta med bestämmelser - Plan- och genomförandebeskrivning - Behovsbedömning Bakgrund HangOn

Läs mer

Enbacka skola (Enbacka 13:1 mm), Gustafs

Enbacka skola (Enbacka 13:1 mm), Gustafs Detaljplan för Enbacka skola (Enbacka 13:1 mm), Gustafs i Säters kommun, Dalarnas län ANTAGANDEHANDLING Laga kraft 2010-12-07 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Detaljplanen består av en plankarta i skala 1:1000,

Läs mer

DEL AV NORRKÄMSTA TILLHÖRANDE FASTIGHETERNA NORRKÄMSTA 9:10, 9:11, 9:12

DEL AV NORRKÄMSTA TILLHÖRANDE FASTIGHETERNA NORRKÄMSTA 9:10, 9:11, 9:12 SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT DETALJPLAN FÖR DEL AV NORRKÄMSTA TILLHÖRANDE FASTIGHETERNA NORRKÄMSTA 9:10, 9:11, 9:12 PLANBESKRIVNING LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN Datum 2017-05-31 Dnr 00016/2016

Läs mer

Samrådshandling oktober 2013

Samrådshandling oktober 2013 Samrådshandling oktober 2013 Sektorn för samhällsbyggnad Ändring av detaljplan för del av Djupedalsäng 1:14 Återvinningsstation vid Råstensvägen Härryda kommun Planbeskrivning Planbeskrivningens uppgift

Läs mer

Åsen 1:69. Detaljplan för fastigheten. i Sköllersta, Hallsbergs kommun, Örebro län

Åsen 1:69. Detaljplan för fastigheten. i Sköllersta, Hallsbergs kommun, Örebro län Dnr KS 140/2007 Detaljplan för fastigheten Åsen 1:69 i Sköllersta, Hallsbergs kommun, Örebro län HALLSBERGS KOMMUN Upprättad 2007-11-19 Kommunkansliet Antagen 2008-03-11 Laga kraft 2008-04-14 2 (8) Dnr

Läs mer

Ändring av detaljplan för Stjärnholm 5:1, del av, Lastudden etapp 1 i Oxelösunds kommun UPPRÄTTAD PÅ MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN

Ändring av detaljplan för Stjärnholm 5:1, del av, Lastudden etapp 1 i Oxelösunds kommun UPPRÄTTAD PÅ MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Datum Diarienummer 1 (8) PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för Stjärnholm 5:1, del av, Lastudden etapp 1 i Oxelösunds kommun UPPRÄTTAD PÅ MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN HANDLINGAR: Plankarta

Läs mer

BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG

BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG Detaljplan för Liden 2:3 BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG Ingående handlingar: Behovsbedömning Checklista, behovsbedömning Handläggare: Bengt-Göran Nilsson Fysisk planerare 0510-77 02 21 Datum:

Läs mer

# 379. för Guttorp 1:163 (Bensinstation) Götene kommun, juni 2015

# 379. för Guttorp 1:163 (Bensinstation) Götene kommun, juni 2015 HANDLINGAR Planbeskrivning med genomförande beskrivning Plankartamed bestämmelser Bilaga Fastighetsförteckning dat 2014-11-26 Planen godkänd MBN 2015-06-23 Planen Antagen KF 2015-09-28 Laga kraft 2015-11-30

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun 1(6) Dnr.PLAN.2010.5 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2013-09-26 2(6) HANDLINGAR

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för infart till del av fastigheten Lästen 4 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2014.1. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för infart till del av fastigheten Lästen 4 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2014.1. tillhörande Dnr Plan.2014.1 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för infart till del av fastigheten Lästen 4 Katrineholms kommun SAMRÅDSSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2014-02-06

Läs mer

1 (6) Dnr: Antagandehandling ANTAGEN LAGAKRAFT Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

1 (6) Dnr: Antagandehandling ANTAGEN LAGAKRAFT Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1 (6) 2018-04-10 Antagandehandling ANTAGEN 2018-06-18 LAGAKRAFT 2018-07-18 Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för kv. Sofielund och Nordslund Trädgårdsgatan Lessebo samhälle Lessebo

Läs mer

PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG

PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Detaljplan för del av Grängshammar 1:2 ANTAGANDEHANDLING Laga kraft 2010-12-14 i Säters kommun, Dalarnas län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Detaljplanen består av en karta i skala 1:1 000, vilken också redovisar

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun 1(6) Dnr.PLAN.2010.5 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun ANTAGANDEHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2013-12-10 2(6) HANDLINGAR

Läs mer

Detaljplan för Trillan 2 och del av Hubbarp 2:1 i Tranås stad (Hubbarps industriområde) Planområde

Detaljplan för Trillan 2 och del av Hubbarp 2:1 i Tranås stad (Hubbarps industriområde) Planområde Detaljplan för Trillan 2 och del av Hubbarp 2:1 i Tranås stad (Hubbarps industriområde) Upprättad i februari 2013 av Plan- och byggavdelningen, Samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr 288/11 Planområde Antagen

Läs mer

Upphävande av avstyckningsplan 307 samt del av detaljplan 1368 inom fastigheten Båtbyggartorp S:1

Upphävande av avstyckningsplan 307 samt del av detaljplan 1368 inom fastigheten Båtbyggartorp S:1 Granskningshandling november 2013 normalt planförfarande PBL 2010:900 tillämpas Upphävande av avstyckningsplan 307 samt del av detaljplan 1368 inom fastigheten Båtbyggartorp S:1 PLANBESKRIVNING Handlingar

Läs mer

Detaljplan för Bjälklaget 1 m.fl. fastigheter Vetlanda, Vetlanda kommun Planbeskrivning

Detaljplan för Bjälklaget 1 m.fl. fastigheter Vetlanda, Vetlanda kommun Planbeskrivning Dp 616 2016-09-01 2015TK010.56 Detaljplan för Bjälklaget 1 m.fl. fastigheter Vetlanda, Vetlanda kommun Planbeskrivning Handlingar Planhandlingarna utgörs av denna beskrivning med tillhörande plankarta

Läs mer

Planprocessen 3 Planbeskrivning... 3 Handlingar... 3. Planens syfte 3. Plandata 3. Förenligt med miljöbalkens 3, 4 och 5 kapitel 4

Planprocessen 3 Planbeskrivning... 3 Handlingar... 3. Planens syfte 3. Plandata 3. Förenligt med miljöbalkens 3, 4 och 5 kapitel 4 KS11.1017 Tillägg 1 (SLD 217) Ändring av detaljplan för del av fastigheten Hjällsnäs 36:1 och del av Lundby Prästgård 1:1, Bostäder vid Lundbyvägen (Ekdungen) i Gråbo tätort, Lerums kommun. Planbeskrivning

Läs mer

Detaljplan för Åkarp 29:15 i Marieholm Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för Åkarp 29:15 i Marieholm Eslövs kommun, Skåne län PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1 (6) Detaljplan för Åkarp 29:15 i Marieholm Eslövs kommun, Skåne län ANTAGANDEHANDLING 2013-04-17 PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2 (6) PLANBESKRIVNING HANDLINGAR PLANDATA

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun ANTAGANDEHANDLING. Antagandehandling. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun ANTAGANDEHANDLING. Antagandehandling. tillhörande PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun ANTAGANDEHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2012-09-25 2(10) HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser

Läs mer

Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1 (5) Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2 (5) PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta

Läs mer

Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl.

Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl. SAMRÅDSHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl. Folkärna S N Avesta kommun Dalarnas län Upprättad av Västmanland-Dalarna miljö- och

Läs mer

Mälarbaden, Norr. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Ändring av detaljplan för. Torshälla Eskilstuna kommun

Mälarbaden, Norr. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Ändring av detaljplan för. Torshälla Eskilstuna kommun Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (6) Stadsbyggnadsförvaltningen 2018-02-28 SBN/2017:377 1.25 Planavdelningen Inga Krekola, 016-710 11 19 Samrådshandling Ändring av detaljplan för Mälarbaden,

Läs mer

Detaljplan för Mottagningsstation Lima Besparingsskog 1:11 och s:1

Detaljplan för Mottagningsstation Lima Besparingsskog 1:11 och s:1 Detaljplan för Mottagningsstation Lima Besparingsskog 1:11 och s:1 Malung-Sälens kommun Dalarna län Upprättad i oktober 2017 av Bygg-Teknik i Malung AB Instans Datum Beslut om samråd BN 2017-02-15 Antagen

Läs mer

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning 1(6) 2019-04-17 Samrådshandling Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för del av fastigheterna Vega och Tor m.fl. Eriksgatan/Baldersgatan Hovmantorps samhälle Lessebo kommun Kronobergs

Läs mer

Detaljplan för SJÖBY 3:40. Horred, Marks kommun, Västra Götalands län LAGA KRAFT 2010-07-23. Diarienummer PBN 2010/0086 214. Upprättad 2010-03-29

Detaljplan för SJÖBY 3:40. Horred, Marks kommun, Västra Götalands län LAGA KRAFT 2010-07-23. Diarienummer PBN 2010/0086 214. Upprättad 2010-03-29 Diarienummer PBN 2010/0086 214 Detaljplan för SJÖBY 3:40 Horred, Marks kommun, Västra Götalands län Karta 1-1. Fastigheten Sjöby 3:40 i Horred omringad med svartlinje Upprättad 2010-03-29 Behnam Sharo

Läs mer

GULLRISET 6 m fl. Detaljplan för. Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län. Diarienummer SBN 2005/0181 214. Upprättad 2005-09-05

GULLRISET 6 m fl. Detaljplan för. Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län. Diarienummer SBN 2005/0181 214. Upprättad 2005-09-05 Diarienummer SBN 2005/0181 214 Detaljplan för GULLRISET 6 m fl Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län Upprättad 2005-09-05 LAGA KRAFT 2005-10-21 1 (7) ANTAGNA PLANHANDLINGAR Plankarta med bestämmelser

Läs mer

SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR

SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HYBO 1:28, 12:1, 2:63 MED FLERA UPPHÄVANDE AV DEL AV DETALJPLAN FÖR HYBO STATIONSSAMHÄLLE LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN Datum: 2014-10-29

Läs mer

Planhandling. Detaljplan för Bergsviken Piteå kommun, Norrbottens län. Upprättad av: Arkitekthuset Monarken

Planhandling. Detaljplan för Bergsviken Piteå kommun, Norrbottens län. Upprättad av: Arkitekthuset Monarken Dnr. MBN 2011-0596 Version Plannr. V4 D2032 Planhandling Detaljplan för Bergsviken Piteå kommun, Norrbottens län Upprättad av: Arkitekthuset Monarken Postadress Besöksadress Telefon Telefax E-post Webbadress

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Nejlikan 19 och 20, del av Klippan 3:145 samt del av Klippan 3:117 i Klippans kommun, Skåne län.

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Nejlikan 19 och 20, del av Klippan 3:145 samt del av Klippan 3:117 i Klippans kommun, Skåne län. Dnr Detaljplan för Nejlikan 19 och 20, del av Klippan 3:145 samt del av Klippan 3:117 i Klippans kommun, Skåne län. SAMRÅDSHANDLING PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning

Läs mer

- MARK OCH PLANERING - 3 JUNI 2015 Dnr 2015/33 DP/ä 225/351

- MARK OCH PLANERING - 3 JUNI 2015 Dnr 2015/33 DP/ä 225/351 ANTAGANDEHANDLING 1 (9) - MARK OCH PLANERING - SAMRÅDSTID 7 april 2015 28 april 2015 ANTAGANDE 11 maj 2015 LAGA KRAFT 3 juni 2015 ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR Diken 1:51 och 1:52 Harbo tätort Heby kommun,

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING PLANHANDLINGAR Plankarta med planbestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Samrådsredogörelse Utlåtande Detaljplan för Klippan 3:128 och 3:129 m fl i Klippans tätort och kommun, Skåne län Upprättad

Läs mer

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av detaljplan för del av Holje 204:5 m. fl, i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av P L A N - O C H G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G HANDLINGAR Till detta planförslaget

Läs mer

Detaljplan för Karlsborgs fd. reningsverk (Karlsborg 3:1) Plankartan med bestämmelser blir juridiskt bindande efter antagande.

Detaljplan för Karlsborgs fd. reningsverk (Karlsborg 3:1) Plankartan med bestämmelser blir juridiskt bindande efter antagande. GRANSKNINGSHANDLING Detaljplan för Karlsborgs fd. reningsverk (Karlsborg 3:1) PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planförslaget redovisas på följande handlingar: Plankarta med bestämmelser Denna planbeskrivning

Läs mer

i Stenungsund Ändring av detaljplan för Hallerna, etapp 1 Ändringen avser fastigheten Kyrkenorum 5:67, bostad och förskola Dnr: 0321/11

i Stenungsund Ändring av detaljplan för Hallerna, etapp 1 Ändringen avser fastigheten Kyrkenorum 5:67, bostad och förskola Dnr: 0321/11 Dnr: 0321/11 Antagandehandling 2014-10-02 Justerad 2014-12-18 Tillägg till PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för Hallerna, etapp 1 Ändringen avser fastigheten Kyrkenorum 5:67, bostad och förskola i

Läs mer

Detaljplan för del av Hågesta 3:115 KOMMUNALT ÖVERTAGANDE AV GATOR. Hågesta Trafikplats SOLLEFTEÅ KOMMUN. Standardförfarande 1 (6) Antagandehandling

Detaljplan för del av Hågesta 3:115 KOMMUNALT ÖVERTAGANDE AV GATOR. Hågesta Trafikplats SOLLEFTEÅ KOMMUN. Standardförfarande 1 (6) Antagandehandling Antagandehandling Datum Dnr 2017-02-02 2016-0222 1 (6) Detaljplan för del av Hågesta 3:115 KOMMUNALT ÖVERTAGANDE AV GATOR Hågesta Trafikplats SOLLEFTEÅ KOMMUN Standardförfarande 2 (6) PLANBESKRIVNING Handlingar

Läs mer

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Detaljplan för Kv. RATTEN, m.fl i Bromölla, Bromölla kommun PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ALLMÄNT Handlingar Plankarta med förslag till planbestämmelser Plan- och genomförandebeskrivning Fastighetsförteckning

Läs mer

Detaljplan för i huvudsak bostäder.

Detaljplan för i huvudsak bostäder. Checklista för behovbedömning Komplexa detaljplaner 1 (7) Datum: 2016-11-27 Dnr.:KS.2016.0766 BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Stora Allén del av Östermalm 1:1 m.m. Beskrivning Typ av plan: Beskriv befintliga

Läs mer

Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN

Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN Upprättad 2016-02-17 Dnr: KS 2015/00884 Samrådshandling Planbeskrivning Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN Utskrift från Tekis-GI Knislinge, Östra Göinge kommun, Skåne län www.ostragoinge.se

Läs mer

Bagaren 10 m.fl. PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. PLANOMRÅDE

Bagaren 10 m.fl. PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. PLANOMRÅDE Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Sara Kopparberg, Ansvarig planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Bagaren 10 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. PLANOMRÅDE PLANBESKRIVNING 2

Läs mer

ÅSEN 1 i Älmhult, Älmhults kommun, Kronobergs län

ÅSEN 1 i Älmhult, Älmhults kommun, Kronobergs län ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE Detaljplan för ÅSEN 1 i Älmhult, Älmhults kommun, Kronobergs län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till planförslaget hör denna beskrivning, plankarta i ett blad med bestämmelser

Läs mer

Tillägg till. Planbeskrivning. Upprättad i januari 2016 av Plan- och byggavdelningen, reviderad mars 2016 Dnr Planområde

Tillägg till. Planbeskrivning. Upprättad i januari 2016 av Plan- och byggavdelningen, reviderad mars 2016 Dnr Planområde Tillägg till Förslag till byggnadsplan för del av fastigheten Finnanäs 6:6 m.fl. (Ådala) i Tranås kommun (06-LIN-395) Antagen av kommunfullmäktige 1975-02-17, fastställd av länsstyrelsen 1975-11-07 Detaljplan

Läs mer

Samrådshandling Dnr. KS PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av Sävast 23:11, Högvalla, på Sävastön, Bodens kommun, Norrbottens län

Samrådshandling Dnr. KS PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av Sävast 23:11, Högvalla, på Sävastön, Bodens kommun, Norrbottens län Samrådshandling PLANBESKRIVNING Detaljplan för del av Sävast 23:11, Högvalla, på Sävastön, Bodens kommun, Norrbottens län Förslag till Detaljplan för del av Sävast 23:11, Högvalla, Bodens kommun. PLANBESKRIVNING

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING PLANBESKRIVNING

GRANSKNINGSHANDLING PLANBESKRIVNING GRANSKNINGSHANDLING Detaljplan för Skogsbo 32:115 och 32:116 Avesta kommun Dalarnas län Upprättad av Västmanland-Dalarna miljö- och byggförvaltning 2014-01-07. Ingalis Morfeldt Plan- och byggchef /Stadsarkitekt

Läs mer

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1(6) 2018-11-29 Granskningshandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Kosta 13:20 - Stenstugan Kosta samhälle Lessebo kommun Kronobergs län Denna checklista utgör

Läs mer

PLANBESKRIVNING Detaljplan för kv Oljan m m vid Gröndalsvägen i Södertälje Upprättad GRANSKNINGSHANDLING

PLANBESKRIVNING Detaljplan för kv Oljan m m vid Gröndalsvägen i Södertälje Upprättad GRANSKNINGSHANDLING Samhällsbyggnadskontoret PLANBESKRIVNING Detaljplan för kv Oljan m m vid Gröndalsvägen i Södertälje 2015-00193-214 Upprättad 2016-11-17 GRANSKNINGSHANDLING Planen hanteras enligt PBL 2010:900, i dess lydelse

Läs mer

DETALJPLAN. Samhällsutvecklingsförvaltningen ÅKERSTA 26:6 M.FL (TOMT VID KYRKSJÖN) LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN PLANBESKRIVNING

DETALJPLAN. Samhällsutvecklingsförvaltningen ÅKERSTA 26:6 M.FL (TOMT VID KYRKSJÖN) LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN PLANBESKRIVNING Samhällsutvecklingsförvaltningen Datum Dnr 2013-01-10 KS 27/11 DETALJPLAN ÅKERSTA 26:6 M.FL (TOMT VID KYRKSJÖN) LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planbeskrivning Genomförandebeskrivning

Läs mer

Gredby 1:1, del av. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Planprocessen. Inledning. Detaljplan för. Tillbyggnad förskola Eskilstuna kommun

Gredby 1:1, del av. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Planprocessen. Inledning. Detaljplan för. Tillbyggnad förskola Eskilstuna kommun Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen 2014-10-30 SBN/2014:27 1.25 Planavdelningen Inga Krekola, 016-710 11 19 Detaljplan för Gredby 1:1, del av Tillbyggnad

Läs mer

DETALJPLAN FÖR ARLÖV 21:226, BURLÖVS KOMMUN, SKÅNE LÄN 1 (ENKELT PLANFÖRFARANDE) (5)

DETALJPLAN FÖR ARLÖV 21:226, BURLÖVS KOMMUN, SKÅNE LÄN 1 (ENKELT PLANFÖRFARANDE) (5) ANTAGANDEHANDLING 218 DETALJPLAN FÖR ARLÖV 21:226, BURLÖVS KOMMUN, SKÅNE LÄN 1 (ENKELT PLANFÖRFARANDE) (5) PLANBESKRIVNING HANDLING PLANENS SYFTE, HUVUDDRAG Till planen hör förutom denna beskrivning följande

Läs mer

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Detaljplan för Kv. Oden 1, Sävstaskolan Vingåker, Vingåkers kommun, Södermanlands län

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Detaljplan för Kv. Oden 1, Sävstaskolan Vingåker, Vingåkers kommun, Södermanlands län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Detaljplan för Kv. Oden 1, Sävstaskolan Vingåker, Vingåkers kommun, Södermanlands län SAMRÅDSHANDLING Upprättad i mars 2008 PLANBESKRIVNING Upprättad i mars 2008 HANDLINGAR

Läs mer

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1(7) 2017-01-13 Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Djurhult 1:31 m.fl Lessebo samhälle Lessebo kommun Kronobergs län Denna checklista utgör underlag

Läs mer

DETALJPLAN FÖR SURAHAMMAR 10:466 m fl.(industrivägen ), SURAHAMMAR. SURAHAMMARS KOMMUN

DETALJPLAN FÖR SURAHAMMAR 10:466 m fl.(industrivägen ), SURAHAMMAR. SURAHAMMARS KOMMUN DETALJPLAN FÖR SURAHAMMAR 10:466 m fl.(industrivägen ), SURAHAMMAR. SURAHAMMARS KOMMUN SAMRÅDSHANDLING Plan- och genomförandebeskrivning 2012-10-29 SAMRÅDSHANDLING 2012-10-29 Dnr: 2012.0470.211 Detaljplan

Läs mer

Antagandehandling upprättad 2004-12-21

Antagandehandling upprättad 2004-12-21 Detaljplan för Åkarp 19:1 m.fl., Burlövs kommun, Skåne län. 209 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR I handlingarna ingår denna beskrivning, genomförandebeskrivning, plankarta med planbestämmelser och illustrationsplan

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Sävast 23:163, samt Sävast 23:12 m.fl. Södra Lillgärdan. Bodens kommun, Norrbottens län

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Sävast 23:163, samt Sävast 23:12 m.fl. Södra Lillgärdan. Bodens kommun, Norrbottens län PLANBESKRIVNING Detaljplan för Sävast 23:163, samt Sävast 23:12 m.fl. Södra Lillgärdan. Bodens kommun, Norrbottens län Detaljplan för Detaljplan för Sävast 23:163, Sävast 23:11, samt Sävast 23:12 och Sävast

Läs mer

DNR Sida 1 av 5

DNR Sida 1 av 5 DNR 2012-1346 Sida 1 av 5 ANTAGANDEHANDLING NORMALT PLANFÖRFARANDE Detaljplan för Mogaskolan, omfattande fastigheten Moga 5:1 och del av Moga 1:4 med flera, i Svenljunga tätort, Svenljunga kommun, Västra

Läs mer

Detaljplan för östra Dimbo 1:97 i Läppe tätort Vingåkers kommun

Detaljplan för östra Dimbo 1:97 i Läppe tätort Vingåkers kommun 008-0-0 Planbeskrivning Översiktskarta - del av västra Läppe tätort Planområdet avgränsas av riksvägen i söder, bebyggd fastighet i väster och i öster av småbåtshamn och tilltänkt nytt bebyggelseområde

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV KV LJUNGEN SAMT DEL AV PAJALA 9:3 Bostadsändamål

DETALJPLAN FÖR DEL AV KV LJUNGEN SAMT DEL AV PAJALA 9:3 Bostadsändamål DETALJPLAN FÖR DEL AV KV LJUNGEN SAMT DEL AV PAJALA 9:3 Bostadsändamål Pajala kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR I ANTAGANDEHANDLING Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta

Läs mer

Detaljplan för Del av LÖBERÖD 1:123 Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för Del av LÖBERÖD 1:123 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1 (6) Detaljplan för Del av LÖBERÖD 1:123 Eslövs kommun, Skåne län ANTAGANDEHANDLING PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2 (6) PLANBESKRIVNING

Läs mer

Detaljplan för Förmannen 6 (Logegården)

Detaljplan för Förmannen 6 (Logegården) UTSTÄLLNINGSHANDLING Datum: 2013-02-20 PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för Förmannen 6 (Logegården) GÄLLIVARE KOMMUN NORRBOTTENS LÄN Diarenummer: 2009.430. 214. Gällivare kommun

Läs mer

PILEN 2. SAMRÅDSHANDLING Planförfattare: Hans Bååthe Arkitekt SAR/MSA I: FE-arkitekter AB Växelgatan 11 826 40 SÖDERHAMN Planenheten

PILEN 2. SAMRÅDSHANDLING Planförfattare: Hans Bååthe Arkitekt SAR/MSA I: FE-arkitekter AB Växelgatan 11 826 40 SÖDERHAMN Planenheten FE-arkitekter AB Växelgatan 11 826 40 SÖDERHAMN Planenheten KUS/2012/0121 Enkelt planförfarande Befintlig bebyggelse mot Kungsgatan. Ändring genom tillägg till detaljplanen I:381 för fastigheten PILEN

Läs mer

Detaljplan för Åkarp 29:15 i Marieholm Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för Åkarp 29:15 i Marieholm Eslövs kommun, Skåne län PLANBESKR1VNING SAMRÅDSHANDLING 1 (5) Detaljplan för Åkarp 29:15 i Marieholm Eslövs kommun, Skåne län SAMRÅDSIIANDLING PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING 2(5) PLANBESKRIVNING HANDLINGAR PIANDATA Plankarta

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING

GRANSKNINGSHANDLING 1! (! 7) TILLÄGG TILL GÄLLANDE DETALJPLAN Detaljplan för VALDEMARSVIK 5:1 del av m.fl. GRÄNNÄS GÅRD Valdemarsviks kommun Östergötlands län GRANSKNINGSHANDLING 2016-05-10 P 93/15! 1 ! 2(! 7) Gällande detaljplan:

Läs mer

Detaljplan för Ronneby 27:1, Östra piren

Detaljplan för Ronneby 27:1, Östra piren Detaljplan för Ronneby 27:1 m fl, Östra piren Ronneby kommun Blekinge län Samrådshandling PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planförslaget består av följande handlingar daterade 2013-01-23: Plankarta skala 1:1000

Läs mer

SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN Upphävandet antagen av SBN laga kraft PLANBESKRIVNING

SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN Upphävandet antagen av SBN laga kraft PLANBESKRIVNING Upphävandet antagen av SBN 2016-12-19 133 laga kraft 2017 01-12 Tillhörande upphävande av del av detaljplan för Ludvika by 2:10 m.fl. i Ludvika Upprättad i augusti 2016, reviderad oktober 2016 Postadress

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING JANUARI 2014. DETALJPLAN FÖR DEL AV JUNOSUANDO 7:14 Bostäder och kontor Pajala kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING

SAMRÅDSHANDLING JANUARI 2014. DETALJPLAN FÖR DEL AV JUNOSUANDO 7:14 Bostäder och kontor Pajala kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR DEL AV JUNOSUANDO 7:14 Bostäder och kontor Pajala kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR I SAMRÅDSSKEDET Planbeskrivning Plankarta med illustrationsskiss Fastighetsförteckning

Läs mer

ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7

ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7 ANTAGANDEHANDLING 160302 ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7 Ändring av byggnadsplan för Köpmanholmsområdet å Norra delen av Yxlan, avseende fastigheten Yxlö 2:174 Dnr 14-2290.214 Ks 14-2073.214 ÄNDRING

Läs mer

ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7 Tillägg till byggnadsplan för del av fastigheten Björnö 1:20 Dnr: 13-1876.214 Ks 13-1532.214

ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7 Tillägg till byggnadsplan för del av fastigheten Björnö 1:20 Dnr: 13-1876.214 Ks 13-1532.214 SAMRÅDSFÖRSLAG 2013-11-07, rev. 2015-03-25 och 2015-07-03 ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7 Tillägg till byggnadsplan för del av fastigheten Björnö 1:20 Dnr: 13-1876.214 Ks 13-1532.214 TILLÄGG TILL

Läs mer

Plankarta med bestämmelser, planbeskrivning, genomförandebeskrivning, och fastighetsförteckning.

Plankarta med bestämmelser, planbeskrivning, genomförandebeskrivning, och fastighetsförteckning. 1 ANTAGANDEHANDLING Dnr: 2006-1014-211 PLANBESKRIVNING SOLDALEN 7 Tingsryds samhälle, Tingsryds kommun. HANDLINGAR SYFTE OCH HUVUDDRAG Plankarta med bestämmelser, planbeskrivning, genomförandebeskrivning,

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Del av Gamla stan 2:26 (Hollendergatan/Lönnerbladsgatan) Falköpings stad

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Del av Gamla stan 2:26 (Hollendergatan/Lönnerbladsgatan) Falköpings stad PLANBESKRIVNING Detaljplan för Del av Gamla stan 2:26 (Hollendergatan/Lönnerbladsgatan) Falköpings stad Antagandehandling Stadsbyggnadsavdelningen 2013-02-27 HANDLINGAR Planförslaget består av plankarta

Läs mer

Detaljplan för Hoby 1:23 m.fl. Ronneby kommun, Blekinge län

Detaljplan för Hoby 1:23 m.fl. Ronneby kommun, Blekinge län Ronneby kommun, Blekinge län PLANBESKRIVNING Orienteringskarta 1(8) Innehållsförteckning PLANHANDLINGAR... 4 SYFTE OCH HUVUDDRAG... 4 PLANDATA... 4 Lägesbestämning/ Areal... 4 Markägoförhållanden... 4

Läs mer

Studentbostäder, restaurang och livsmedelsbutik på Trollbäcksvägen

Studentbostäder, restaurang och livsmedelsbutik på Trollbäcksvägen LAGA KRAFTHANDLING Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Henrik Svensson, Planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Studentbostäder, restaurang och livsmedelsbutik på Trollbäcksvägen Hanviken

Läs mer

Detaljplan för del av Tomelilla 10:224 i Tomelilla, Tomelilla kommun

Detaljplan för del av Tomelilla 10:224 i Tomelilla, Tomelilla kommun SAMRÅDSHANDLING Detaljplan för del av Tomelilla 10:224 i Tomelilla, Tomelilla kommun TEAM SAMHÄLLSBYGGNAD TOMELILLA KOMMUN PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING 2 (6) Detaljplan för del av

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige Laga kraft Genomförandetiden upphör

Antagen av kommunfullmäktige Laga kraft Genomförandetiden upphör Laga kraft 2013-10-09 Genomförandetiden upphör 2023-10-09 1(5) Detaljplan för del av Saritslöv 6:17 i Skurup Skurups kommun Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Handlingar Planbeskrivning med genomförandebeskrivning

Läs mer