Jerry Höglund, VD April 2008

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Jerry Höglund, VD April 2008"

Transkript

1 Katalogen som du håller i din hand bjuder på en exposé av TOOLS Momentum produkter. Vi är mycket stolta över vårt samarbete med de världsledande leverantörerna inom områdena lager, tätningar, transmission och automation. För dig som kund innebär det de bästa lösningarna sett till såväl kvalitet som totalekonomi. Lägg därtill vår vilja att alltid ge kunden snabb och bra service samt att dela med oss av våra kunskaper. Vår strävan är också att alltid vara tillgängliga för våra kunder, vilket möjliggörs genom våra butiker och lager över hela landet, vår representation även i Danmark och Norge, men även så genom Trouble Free Suppy-avtal (TFS). De företag som tecknat TFS-avtal vet att god logistik innebär driftsäkerhet och högsta tillgänglighet till lägsta kostnad. Med ett lägre lagervärde och utan inkurans blir resultatet självklart mer pengar för kunden. TFS innebär givetvis tillgång till samtliga TOOLS- Momentum leverantörer och här vill vi framhålla vårt samarbete med SKF, Renold, Simrit, Klinger, SMC till exempel som samtliga är kända världen över för sina kvalitetsprodukter. samarbete med leverantörerna och att vi därigenom får tillgång till deras kunskap samtidigt som vi kan vara med och påverka utvecklingsprocessen. Allt detta har våra kunder glädje av. Dessutom har ni som kunder möjlighet att ta del av samma utbildningar som vår personal. TOOLS Momentums hela process bygger på att vi skall hålla en hög servicegrad och visa stor omtanke om våra kunder. Än en gång pekar jag på tillgängligheten som en avgörande faktor. Det skall gå snabbt att få en efterfrågad produkt och det skall alltid finnas någon som kan ge professionell hjälp och rådgivning. Förtroende och trygghet skapas genom att vi lever upp till dessa påståenden - och det gör vi... Jerry Höglund, VD April 2008 Jag vågar påstå att vår kunskap om våra leverantörers produkter är mycket hög eftersom vi kontinuerligt utbildar vår personal. Lägg därtill vårt nära och täta

2 År 1997 fattade vi beslutet. Då gick vi fyra, Sesemic, Järn & Maskin, Kulan Väst och Kulan Syd, samman i ett företag. Det nya företaget fick namnet Momentum, vilket helt enkelt betyder Kraft satt i rörelse. Mycket passande, tycker vi själva, och en fin påminnelse i vardagen om att fyra tillsammans faktiskt åstadkommer mer än var och en för sig Vi är verksamma i Skandinavien och är en av Sveriges ledande leverantörer av industrikomponenter med lokal lagerhållning och försäljning på ett 30-tal orter i Sverige samt dotterbolag i Norge och Danmark. Vi har ca 270 serviceinriktade medarbetare inom koncernen till din hjälp när problem behöver lösas. Lokal tillgänglighet till produkter, know-how från ledande tillverkare, kundanpassade produktutbildningar, logistiklösningar och jourservice är några hjälpverktyg som vi på TOOLS Momentum erbjuder dig som kund. Vi ingår i den börsnoterade koncernen B&B TOOLS AB. TOOLS Momentum skall vara marknadsledare på att göra våra kunders företag effektivare. Genom att erbjuda kvalitetsprodukter och tjänster som effektiviserar inköp, förrådshantering, driftsoptimering samt förebyggande underhåll av industrianläggningar. TOOLS Momentum erbjuder ett unikt logistikkoncept, TFS, för produkterna inom vårt sortiment. TFS betyder Trouble Free Supply, vilket i sin tur betyder Problemfri försörjning. TFS innebär att vi gör en noggrann analys av ditt behov av artiklar och samkör det med vår förrådshållning. Vi öronmärker dina artiklar och ger dig en garanterad leveranstid. Genom TFS får du rätt ledtid på artiklar, vilket ger dig ökad maskintillgänglighet och optimerad förrådshållning av industrikomponenter. Produkter som monteras rätt och underhålls på rätt sätt har lång livslängd, och ger därmed hög maskintillgänglighet och totalekonomi. För att stärka våra kunder har vi på TOOLS Momentum, tillsammans med våra leverantörer, utvecklat ett utbildningsprogram som riktar sig till personer som arbetar med montering, skötsel och underhåll. Utbildningsprogrammet består av 12 olika block som kan kombineras och anpassas till aktuellt behov. Kontakta ditt lokala TOOLS Momentumkontor så berättar vi gärna mera om TOOLS Momentumskolan. Du hittar mer att läsa om oss på Kvalitetsarbetet är den plattform som bär upp alla verksamheter inom TOOLS Momentum. Vi har som ambition att varje dag bli litet bättre än vad vi var igår. Vi känner också ansvar för att bidra till en hållbar utveckling för vår miljö. Våra kvalitets- och miljöledningssystem ger oss de verktyg och metoder vi behöver för att uppfylla våra kunders och andra intressenters krav och förväntningar. TOOLS Momentum är kvalitetscertifierat enligt ISO 9001:2000 och miljöcertifierat enligt ISO 14001:1996.

3 Du har ett behov av att minska antalet leverantörer för att spara tid och pengar. Du känner ett behov av att få tillgång till rätt kompetens med kort varsel, utan att behöva leta bland alla dina leverantörer. Du har ett behov av att optimera såväl leveransfrekvens och lagernivå som kvalitet och pris. Du vet att, när inte rätt reservdel finns på plats vid rätt tillfälle, så kan hela verksamheten stanna. Du anser att närhet, tillgänglighet och förtroende är avgörande för en bra leverantörsrelation. Du säger att storlek är avgörande för skalfördelar och effektivitet. Du vet att priset på den enskilda produkten inte är hela sanningen och säger att inom andra områden så räknar ni alltid på den totala kostnaden. Alla industriföretag har processer för underhåll, reparation och drift. Vi kallar det MRO (Maintenance, Repair & Operations). Hitills har industrins efterfrågan av förnödenheter & komponenter för MRO varit fokuserad på enskilda produkter och tjänster. Men nu växer det fram ett tankesätt där man istället tar ett helhetsgrepp på det samlade behovet och alla relaterade kostnader. Vi utgår alltid från TCO när vi utformar kunderbjudanden. Givetvis skall vi vara konkurrenskraftiga i alla delar, men det är helheten som avgör. Och det är TCO som ska sänkas. När du ser MRO som en helhet kan du både sänka ditt företags kostnader och öka företagets produktivitet. Det blir också färre problem i verksamheten. Onödiga driftstopp minimeras. Och tiden behöver inte användas till akut problemlösning. Med vår storlek, vår styrka och våra system som grund kan vi hjälpa dig att skapa trygga och säkra lösningar som bygger på: - Heltäckande sortiment - Bred och djup kompetens - Förmågan att optimera - Närhet till dig som kund Vår ambition är att vara ditt förstahandsval inom MRO och leverera kompletta lösningar som skapar produktion och försörjningstrygghet samt att göra detta kostnadseffektivt. Vi är övertygade om att industrin som helhet kan tjäna miljarder på det. Och vi tror att även ditt företag har mycket att vinna. Inom industrin används olika begrepp för totalkostnader. Ett vanligt begrepp är TCO (Total Cost of Ownership). TCO är totalkostnaden för att lösa uppgiften, det vill säga alla direkta och indirekta kostnader. TCO inkluderar alla alternativkostnader. Handlar det exempelvis om en reparation, är TCO inte bara kostnaden för reservdelen utan också för relaterade administration och hantering. Alla produktionsstörningar särskilt stillestånd innebär avsevärda alternativkostnader.

4 Låt oss hjälpa dig att optimera. Det handlar varken om att minimera eller maximera. Det handlar om att optimera. Som att välja rätt lagernivå innebär att rätt produkt ska finnas där och när du behöver den, varken tidigare eller senare. Eller som att välja att köpa rätt kvalitet till rätt plats. Vi kan hjälpa dig med tjänster inom många områden: Hur ska du optimera balansen mellan lagernivåer och leveransfrekvens? Hur optimerar du administrativa uppgifter, såsom beställningssätt, beställningsfrekvens, integrationsnivå, fakturaflöde, ordererkännande och leveransbesked? Ett effektivare utbyte av anläggningstillgångarna ökar lönsamheten. Att optimera en anläggning så att den producerar lika mycket till lägre kostnad eller ökar produktionen till samma kostnad. Genom att optimera kompetensen hos sin personal höjs våra kunders produktivitet. Detta genom att rätt produkt, rätt monterad och underhållen medför lång servicelivslängd och därmed hög maskintillgänglighet.

5 Förutom nedan områden anstränger vi oss hårt för att även hitta de kritiska specialprodukter som du och andra kunder kan behöva. Men det viktigaste är att vi anpassar vårt sortiment efter dina behov. Allt som du behöver för din MRO verksamhet skall du finna hos oss. Marknadens bredaste produktsortiment inom rullningslager, bussningar och glidlager från tillverkare som SKF, Timken och INA. På underhållsprodukter återfinns varumärken som Loctite, Molycote och Kluber. Produktsortimentet omfattar såväl öppna som slutna transmissioner, allt från rem- och kedjetransmissioner till växlar och elmotorer från tillverkare som bl a Optibelt, Renold och WEG. Automatisering inom industrin utvecklas hela tiden. Vi kan erbjuda produkter inom pneumatik, linjära produkter och ledningskomponenter från ledande tillverkare som SMC, THK, SKF och CEJN. Tätningsprogrammet omfattar tätningar för alla tänkbara applikationer inom industrin från O-ringar till mekaniska axeltätningar från tillverkare som Simrit, Klinger och Huhnseal. Med Momseal och vattenskärning producerar vi alla tänkbara tvådimensionella formdelar som t ex tätningar, planpackningar och logotyper. Vi tar snabbt fram prototyper och kan smidigt ställa om för ny detalj vilket gör att serietillverkning inte kräver någon minimiupplaga och att leveranstiderna kan hållas mycket korta. Vi har över 100 standardprofiler och svarvar upp till diameter 580 mm i 12 olika materialkvalitéer.

6 Effektivare flöden och lägre kapitalbindning är resultat av den lageroptimering som TOOLS Momentum genomfört inom Skånemejerier. Nu planeras för nästa steg i samarbetet, en helhetslösning inom MROområdet som kraftigt minskar Skånemejeriers antal leverantörer - från 190 till sex! Omkring 2,7 miljarder SEK i försäljning, 600 medarbetare vid tre helägda anläggningar i Skåne och med inriktning på förädling av mjölkråvaran till bl a grädde, mjölk och ost. Detta är Skånemejerier i korthet. Mejeriet är en typisk processindustri där driftstörningar och oplanerade stopp snabbt blir förödande för de färskvaror som tillverkas. - På senare år har kraven på besparingar i vår underhållsorganisation ökat. Det är drivet av den allt hårdare konkurrensen i vår bransch och innebär att vi måste arbeta mer rationellt, berättar Claes Hansson, inköpare inom Skånemejerier. Samarbetet mellan TOOLS Momentum och Skånemejerier inleddes strax före millenieskiftet. Det kom tidigt att handla om helhetslösningar och det som kallas lager- och reservdelsoptimering, d v s att rätt komponent alltid är tillgänglig i rätt tid. - TOOLS Momentum är en mångsidig och kunnig leverantör med bra nätverk av egna underleverantörer som bistår oss med service och support, säger Claes Hansson. Sedan 2004 har vi ett s k TFS-avtal, där TOOLS Momentum tillhandahåller komponenter som är strategiska för oss. De garanterar lagerhållningen och vi betalar inte för komponenterna förrän vi behöver dem. TFS betyder Trouble Free Supply och är ett koncept som TOOLS Momentum arbetat med sedan början av 1990-talet. Via TFS har Skånemejerier kunnat minska sin lagerhållning av komponenter, vilket kraftigt reducerat kapitalbindningen för reservdelar - från 17 till 10 MSEK. Samtidigt har flödena blivit effektivare och driftstoppen färre. - Idag garanterar vi hög tillgänglighet på mellan 500 och 1000 komponenter för Skånemejerier, vilket innebär att vi kan leverera inom fyra timmar dygnet runt, berättar Torbjörn Eriksson, chef för MRO/ Centrala avtal inom TOOLS Momentum. Och optimeringen påverkar kostnadsbilden. Inom industrikomponenterna kan nämligen så mycket som 50 procent av förrådsvärdet hos en kund ligga orört under en treårsperiod. - En annan fördel med TFS är de förenklade beställningsrutinerna, betonar Claes Hansson. Vi behöver inte själva känna till varje komponent och var den finns att köpa. Om vi har frågor skickas dessa istället vidare till TOOLS Momentum som snabbt återkommer med förslag till oss. Nu planeras för nästa steg i samarbetet - ett avtal avseende en större del av MROområdet där TOOLS Momentum och Tools Profero tillsammans med två samarbetspartners kan komma att över mer av förrådsleveranserna hos Skånemejerier. En omfattande kostnadsanalys har gjorts där i stort sett varje artikel kartlagts, men där också samlade optimeringar för hela anläggningar har tagits fram. Dessutom planeras en kraftig minskning av antalet leverantörer - från cirka 190 idag till bara sex i framtiden. - Från vår sida kommer vi att samordna leverantörskontakterna mer, vilket underlättar hanteringen och administationen för Skånemejerier. Som en följd härav beräknas antalet fakturor minska från 2500 till drygt 150, berättar Torbjörn Eriksson. - Färre leverantörer innebär lägre kostnader, poängterar Claes Hansson. Bara registerhanteringen för en enda leverantör kostar oss ungefär kronor per år. Här kan vi således göra stora besparingar.

7

8

9 Innehållsförteckning Benämning Sida Benämning Sida Översiktsinformation Mätinstrument 291 Lagertyper 3 Övervakningsverktyg 295 Kullager Hydrauliska verktyg 296 Spårkullager 9 Fästdetaljer Sfäriska kullager 25 Shims 303 Vinkelkontaktkullager 35 Låsringar 304 Axialkullager 41 Distansringar 306 Y-lager 44 Tallriksfjädrar 307 Lagerhus 52 Fästelement 311 Rullager Fjädrande rörpinnar 312 Cylindriska rullager Sfäriska rullager 72 Fetter 313 Koniska rullager 88 Oljor 331 Axialrullager 221 Pastor 339 Carb toroidalrullager 227 Glidlack (lufttorkande) 344 Nålrullager 236 Smörjmedel för livs- och läkemedelsindustrin 346 Rullar Smörjmedel för metallbearbetning 351 Löprullar 245 Smörjapparater Smörjprodukter Stödrullar 245 Kemtekniska produkter Kamrullar 248 Rengöring 357 Tillbehör Gänglåsning 360 Hylsor 250 Gängtätning 363 Låsmuttrar 255 Flänstätning 365 Låskrampor 258 Cylindrisk fastsättning 368 Låsbrickor 258 Snabblim 370 Plastkullager 260 Strukturlim 375 Glidlager och bussningar Silikonlim 377 Radialledlager 261 Konstruktionslim 379 Länkhuvud 263 Aktivatorer och primer 380 Bussningar 265 Metallreparationer 382 Montering och demontering Utrustning och tillbehör 382 Mekaniska verktyg Värmare 286 Omräkningsfaktorer 383 Shims Tabeller 1

10 2

11 "SKF". Lagertyper Standardprofiler Radiallager Spårkullager enradiga med eller utan ifyllningsspår öppna i normalutförande (1) med skyddsplåtar med frikterande tätningar (2) med ett flänsringsspår, med eller utan flänsring 1 2 enradiga med konstant sektion öppna i normalutförande (3) med frikterande tätningar tvåradiga (4) Vinkelkontaktkullager enradiga normalutförande för enkelmontage utförande för universell parning (5) enradiga med hög precision1) normalutförande för enkelmontage(6) utförande för universell parning parade lagersatser tvåradiga med odelad innerring (7) öppna i normalutförande med skyddsplåtar med frikterande tätningar med delad innerring 7 Fyrpunktskontaktkullager (8) 8 Sfäriska kullager med cylindriskt eller koniskt hål öppna i normalutförande (9) med frikterande tätningar (10) 9 10 med bred innerring (11) 11 Cylindriska rullager enradiga utförande NU (12) utförande N (13)

12 "SKF". Lagertyper Standardprofiler Radiallager utförande NJ (14) utförande NUP (15) vinkelringar (16) för lager i utförande NU och NJ 16 Cylindriska rullager tvåradiga med hög precision1) med cylindriskt eller koniskt hål utförande NNU (17) utförande NN (18) utförande NNUP fyrradiga2) med cylindriskt eller koniskt hål öppna utförande (19) med frikterande tätningar 19 Cylindriska fullrullager enradiga utförande NCF (20) utförande NJG (21) tvåradiga med fasta flänsar på innerringen (22) med fasta flänsar på inner- och ytterringen med frikterande tätningar (23) Nålrullkransar3) enradiga (24) tvåradiga (25) Nålrullbussningar, med öppna ändar3) en- och tvåradiga öppna i normalutförande (26) med frikterande tätningar (27)

13 "SKF". Lagertyper Standardprofiler Radiallager Nålrullbussningar, med sluten ända3) en- och tvåradiga öppna i normalutförande (28) med frikterande tätning (29) Nålrullager med flänsar3) en- och tvåradiga utan innerring (30) med innerring öppna i normalutförande med frikterande tätningar (31) Nålrullager utan flänsar3) en- och tvåradiga med innerring (32) utan innerring (33) Inställbara nålrullager3) utan innerring med innerring (34) 34 Kombinerade nålrullager3) Nålrullager/vinkelkontaktkullager enkelverkande (35) dubbelverkande (36) Nålrullager/axialkullager med axialkullager med maximalt antal kulor (37) med hållarstyrd kulsats med eller utan (38) kåpa Nålrullager/cylindriska axialrullager utan kåpa (39) med kåpa (40) Koniska rullager enradiga normalutförande för enkelmontage (41) parade lagersatser X-anordning (42) O-anordning tandemanordning

14 "SKF". Lagertyper Standardprofiler Radiallager tvåradiga2) utförande TDO (O-anordning) (43) utförande TDI (X-anordning) (44) fyrradiga 2) utförande TQO (45) utförande TQI 45 Sfäriska rullager med cylindriskt eller koniskt hål öppna i normalutförande (46) med frikterande tätningar (47) CARB toroidrullager med cylindriskt eller koniskt hål öppna i normalutförande med hållarstyrd rullsats (48) med fullt antal rullar med frikterande tätningar (49)

15 "SKF". Lagertyper Standardprofiler Axiallager Axialkullager enkelverkande med plan husbricka (50) med sfärisk husbricka med (51) eller utan underläggsbricka dubbelverkande med plana husbrickor (52) med sfäriska husbrickor med (53) eller utan underläggsbrickor Vinkelkontaktaxialkullager1) med hög precision enkelverkande normalutförande för enkelmontage (54) utförande för universell parning parade lagersatser (55) dubbelverkande normalutförande (56) utförande för höga varvtal (57) Cylindriska axialrullager enkelverkande enradiga (58) tvåradiga (59) komponenter cylindriska axialrullkransar axel- och husbrickor Axialnålrullager3) enkelverkande (60) axialnålrullkransar löpbrickor axialbrickor Sfäriska axialrullager enkelverkande (61) Koniska axialrullager2) enkelverkande med eller utan (62) kåpa lager för storskruvar i valsverk dubbelverkande (63) 7

16 Spårkullager 8

17 Spårkullager "SKF". Efterbeteckningar som används för att identifiera vissa egenskaper hos SKF spårkullager förklaras nedan. Tilläggsbeteckningar spårkullager CN Normalt radialglapp; anges vanligen endast tillsammans med en andra bokstav som identifierar reducerat eller förskjutet glappområde H Minskat glappområde som motsvarar den övre hälften av det aktuella glappområdet L Minskat glappområde som motsvarar den undre hälften av det aktuella glappområdet P Förskjutet glappområde som omfattar den övre hälften av det aktuella glappområdet plus undre hälften av nästa större glapp-område. Ovanstående bokstäver används även tillsammans med efterbeteckningarna för radialglappen C2, C3, C4 och C5, t.ex. C2H C2 Radialglapp mindre än normalt C3 Radialglapp större än normalt C4 Radialglapp större än C3 C5 Radialglapp större än C4 DB Två enradiga spårkullager parade för montering i O-anordning DF Två enradiga spårkullager parade för montering i X-anordning DT Två enradiga spårkullager parade för montering i tandemanordning E Förstärkt kulsats GJN Fett med förtjockningsmedel polyurea och konsistens 2 enligt NLGI-skalan, för temperaturområdet 30 till +150 C (normal fyllnadsgrad) GXN Fett med förtjockningsmedel poly-urea och konsistens 2 enligt NLGI- skalan, för temperaturområdet 40 till +150 C (normal fyllnadsgrad) HT Fett med förtjockningsmedel poly-urea och konsistens 2 enligt NLGI- skalan, för temperaturområdet 40 till +150 C (normal fyllnadsgrad) J Pressad hållare av stål, centrerad på kulorna LHT23 Fett med förtjockningsmedel litium och konsistens 2 enligt NLGI-skalan, för temperaturområdet 50 till +140 C (normal fyllnadsgrad) T Fett med förtjockningsmedel litium och konsistens 2 enligt NLGI-skalan, för temperaturområdet 55 till +110 C (normal fyllnadsgrad) LT10 Fett med förtjockningsmedel litium och konsistens 2 enligt NLGI-skalan, för temperaturområdet 50 till +90 C (normal fyllnadsgrad) M Massiv hållare av mässing, centrerad på kulorna. Olika utförande eller materialklasser identiferas av en siffra efter bokstaven M, t.ex. M2 MA Massiv hållare av mässing, centrerad i ytterringen MB Massiv hållare av mässing, centrerad på innerringen MT33 Fett med förtjockningsmedel litium och konsistens 3 enligt NLGI-skalan, för temperaturområdet 30 till +120 C (normal fyllnadsgrad) MT47 Fett med förtjockningsmedel litium och konsistens 2 enligt NLGI-skalan, för temperaturområdet 30 till +110 C (normal fyllnadsgrad) N Flänsringsspår i ytterringen NR Flänsringsspår i ytterringen, med passande flänsring N1 Ett låsurtag i ytterringens ena sidplan P5 Mått- och löpnoggrannhet enligt ISO toleransklass 5 P6 Mått- och löpnoggrannhet enligt ISO toleransklass 6 P52 P5 + C2 P62 P6 + C2 P63 P6 + C3 RS1 Frikterande tätning av nitrilgummi (NBR) förstärkt med stålplåt, på ena sidan av lagret 2RS1 RS1 frikterande tätning på båda sidorna av lagret RSH Frikterande tätning av nitrilgummi (NBR) förstärkt med stålplåt, på ena sidan av lagret 2RSH RSH frikterande tätning på båda sidorna av lagret RSL Lågfrikterande tätning av nitrilgummi (NBR) förstärkt med stålplåt, på ena sidan av lagret 2RSL RSL lågfrikterande tätning på båda sidorna av lagret RZ Lågfrikterande tätning av nitrilgummi (NBR) förstärkt med stålplåt, på ena sidan av lagret 2RZ RZ lågfrikterande tätning på båda sidorna av lagret TH Snäpphållare av vävarmerad fenolharts, centrerad på kulorna TN Formsprutad snäpphållare av poly-amid, centrerad på kulorna TNH Formsprutad snäpphållare av glasfiberarmerad polyetereterketon (PEEK), centrerad på kulorna TN9 Formsprutad snäpphållare av glasfiberarmerad polyamid 6,6, centrerad på kulorna VL0241 Aluminiumoxidbelagd ytteryta på ytterringen, som skyddar mot spänningsgenomslag upp till V DC VL2071 Aluminiumoxidbelagd ytteryta på innerringen, som skyddar mot spänningsgenomslag upp till V DC WT Fett med förtjockningsmedel poly-urea och konsistens 2 3 enligt NLGI- skalan, för temperaturområdet 40 till +160 C (normal fyllnadsgrad) Y Pressad hållare av mässing, centrerad på kulorna Z Skyddsplåt på ena sidan av lagret 2Z Skyddsplåt på båda sidorna av lagret ZNR Skyddsplåt på ena sidan av lagret och flänsringsspår i ytterringen med flänsring på motsatta sidan i för-hållande till skyddsplåten 2ZNR Skyddsplåt på båda sidorna av lagret och flänsringsspår i ytterringen med flänsring 9

18 Spårkullager Spårkullager axeldiameter 3-9 mm Utan spår i ytterringen Med flänsringsspår och flänsring i ytterringen Med två tätningsbrickor Med en tätningsbricka "SKF". Spårkullager axeldiameter 3-9 mm. d D B Beteckning d D B Beteckning mm mm mm mm mm mm Z RS Z RSH Z/C RSH/C Z RSL RS Z Z Z/C Z/C Z Z RSH RS RSH/C RZ RSL Z RSL/C Z/C Z Z Z/C RSH Z Z Z/C RSH /C RSH/C RSL RS Z RS1/C Z/C Z RSH Z/C Z Z /C RS1/C RSH RSH RSH/C RSL RSL Z Z Z/C Z/C Z RSH /C Spårkullager axeldiameter 10 mm "SKF". Spårkullager axeldiameter 10 mm d D B Beteckning d D B Beteckning mm mm mm mm mm mm Z RS Z RSH Z RSH/C RSL RS Z Z Z/C RSH RSH RSH/C RSH/C Z RSL Z/C RSL/C /C Z RS Z/C RSH RS Z Z Z/C Z/C /C Z RS /C RS

19 Spårkullager Spårkullager axeldiameter 12 mm Utan spår i ytterringen Med flänsringsspår och flänsring i ytterringen Med två tätningsbrickor Med en tätningsbricka "SKF". Spårkullager axeldiameter 12 mm d D B Beteckning d D B Beteckning mm mm mm mm mm mm ZNR RS RSH Z RSH/C Z RS Z/C Z /C RS RSH RS1/C RSH/C RSL RSH Z RSH/C Z/C Z RSH/C Z/C Z RSH Z/C Z /C Z/C RS /C RS RS / RS1/HT Z R 8-2Z WR 8-2Z RSH RLS RSH/C RLS 4-2RS Z RLS 4-2Z Z/C Spårkullager axeldiameter 15 mm "SKF". Spårkullager axeldiameter 15 mm d D B Beteckning d D B Beteckning mm mm mm mm mm mm RSL RS RSL/C Z Z Z/C RS ZNR RZ RSH Z RSH/C Z Z Z/C /C /C RS RSH RS1/C RSH/C RSL RS RSL/C RS1/C Z Z Z/C Z/C ZNR RS1/C Z Z Z/C Z/C /C /C RS RS RS1/C NR RLS NR/C RLS 5-2RS RSH RLS 5-2Z RSH/C RMS

20 Spårkullager Spårkullager axeldiameter mm Utan spår i ytterringen Med flänsringsspår och flänsring i ytterringen Med två tätningsbrickor Med en tätningsbricka Spårkullager axeldiameter mm d D B Beteckning d D B Beteckning mm mm mm mm mm mm Z/C RS RSH Z RSH/C Z RS Z/C Z /C /C RS RS1/C Z ETN9/C RSH RSH RSH/C RSH/C RSL Z RSL/C Z/C Z Z Z/C Z/C RSH /C RSH/C RS Z RS1/C Z/C /C RS RS RS1/C /C RSH RLS RSH/C RLS 6-2RS RSL RLS 6-2Z Z RMS Spårkullager axeldiameter mm Spårkullager axeldiameter mm d D B Beteckning d D B Beteckning mm mm mm mm mm mm RSH RS RSH/C RZ Z Z/C RS /C RZ RS RS1/C /C ETN RSH ETN9/C RSH/C NR RSL RS RSL/C RS1/C Z RS1NR Z/C Z ZNR Z/C RSH ZNR Z RS1/C Z/C Z /C Z/C RS /C RS1/C RS ETN /C ETN9/C3H / MA/C /22-2RS NR /22/C RSH / RSH/C /22/C RSL RLS Z RLS 7-2RS Z/C RLS 7-2Z ZNR RMS

21 Spårkullager Spårkullager axeldiameter 25 mm Utan spår i ytterringen Med flänsringsspår och flänsring i ytterringen Med två tätningsbrickor Med en tätningsbricka "SKF". Spårkullager axeldiameter 25 mm d D B Beteckning d D B Beteckning mm mm mm mm mm mm Z RS Z/C RZ ZNR RSH RS RSH/C RZ Z Z/C /C ZNR /C NR RS RSH RS1/C RSH/C RSHNR Z RSL Z ETN9/C Z/C M ZNR NR RSH NR/C RSH/C RS Z RS1/C Z/C RS1NR /C Z RS Z/C RS1/C Z ETN Z/C ETN9/C ZNR MA/C /C NR RS NR/C RSH /C RSH/C RLS RSHNR RMS RSL Spårkullager axeldiameter 28 mm "SKF". Spårkullager axeldiameter 28 mm d D B Beteckning d D B Beteckning mm mm mm mm mm mm / RLS /28-2RS RLS 9-2RS /28/C RLS 9-2Z / RMS

22 Spårkullager Spårkullager axeldiameter 30 mm Utan spår i ytterringen Med flänsringsspår och flänsring i ytterringen Med två tätningsbrickor Med en tätningsbricka "SKF". Spårkullager axeldiameter 30 mm d D B Beteckning d D B Beteckning mm mm mm 9026 mm mm mm Z RS Z/C RZ ZNR RS1/C RS Z RZ Z/C ZNR /C /C RS RS RS1/C RS1/C RS1NR NR RZ Z Z Z/C ETN9/C RS1/C NR Z NR/C Z/C RS /C RS1/C RS RS1NR Z NR Z/C Z ZNR RS1/C ETN Z ETN9/C Z/C NR ZNR NR/C /C RS RS RS1/C RS1/C RS1NR RS1NR/C /C Spårkullager axeldiameter mm "SKF". Spårkullager axeldiameter mm d D B Beteckning d D B Beteckning mm mm mm mm mm mm RLS RMS RLS 10-2RS RLS RLS 10-2Z RMS

23 Spårkullager Spårkullager axeldiameter 35 mm Utan spår i ytterringen Med flänsringsspår och flänsring i ytterringen Med två tätningsbrickor Med en tätningsbricka "SKF". Spårkullager axeldiameter 35 mm d D B Beteckning d D B Beteckning mm mm mm mm mm mm ZNR RS RS1/C RZ Z /C Z/C ZNR RZ /C RS /C RS1/C NR/C NR RS Z RS1/C ZNR RS1NR /C Z Z/C M/C RS1/C NR Z NR/C Z/C RS /C RS1/C RS Z Z/C NR RS1/C Z Z /C Z/C ZNR ETN9/C /C NR RS NR/C RS NR RS1/C /C RS1NR/C RLS Z RLS 12/C Z/C RMS Spårkullager axeldiameter mm "SKF". Spårkullager axeldiameter mm d D B Beteckning d D B Beteckning mm mm mm mm mm mm Z/C RS ZNR RZ RS1/C Z RS Z/C RZ ZNR /C /C RS /C RS1/C NR NR RS NR/C RS1/C Z RS1NR/C ZNR Z /C Z/C RS1/C NR Z NR/C Z/C RS /C RS1/C RS RS1NR RS1NR/C NR Z Z Z/C ZNR RS1/C /C Z Z/C ETN ZNR NR /C NR/C RS RS RS1/C /C RS1NR RLS RS1NR/C RMS Z

24 Spårkullager Spårkullager axeldiameter mm Utan spår i ytterringen Med flänsringsspår och flänsring i ytterringen Med två tätningsbrickor Med en tätningsbricka "SKF". Spårkullager axeldiameter mm d D B Beteckning d D B Beteckning mm mm mm mm mm mm RLS RS1/C Z RS Z/C RZ ZNR /C RS RS RZ NR /C NR/C Z NR ZNR RS RS1/C NR Z NR/C Z/C RS Z RS1/C /C RS1NR RS Z Z/C NR ZNR Z RS1/C Z NR Z/C NR/C /C RS RS RS1/C RS1NR NR Z /C Z/C Spårkullager axeldiameter 50 mm "SKF". Spårkullager axeldiameter 50 mm d D B Beteckning d D B Beteckning mm mm mm mm mm mm RS1/C RS Z RZ Z/C ZNR RS /C /C RS /C NR NR/C NR Z RS ZNR RS1/C RS1NR M/C Z NR Z/C NR/C Z RS Z/C RS1/C /C RS1NR RS Z Z/C NR ZNR Z RS1/C ZNR Z Z/C NR ZNR NR/C /C RS RS RS1/C RS1NR NR Z /C Z/C RLS ZNR RLS 16/C

25 Spårkullager Spårkullager axeldiameter mm Utan spår i ytterringen Med flänsringsspår och flänsring i ytterringen Med två tätningsbrickor Med en tätningsbricka "SKF". Spårkullager axeldiameter mm d D B Beteckning d D B Beteckning mm mm mm mm mm mm Z RS Z/C RZ ZNR /C RS RS /C NR ZNR NR RS NR RS1/C NR/C Z RS Z/C RS1/C Z Z Z/C Z/C /C ZNR Z NR Z/C Z ZNR ZNR /C /C RS NR NR NR/C NR/C RS /C RS1/C RLS RS1NR RMS Z RMS 18/C Z/C Spårkullager axeldiameter mm "SKF". Spårkullager axeldiameter mm d D B Beteckning d D B Beteckning mm mm mm mm mm mm Z RS Z/C RZ ZNR /C RS RS NR NR Z RS ZNR RS1/C /C RZ Z M/C Z/C NR Z NR/C /C RS RS1/C NR RS1NR Z Z Z Z/C ZNR RS1/C Z NR Z/C NR/C ZNR RS /C RS1/C RS RS1NR Z NR Z/C /C ZNR RLS RS1/C RMS

26 Spårkullager Spårkullager axeldiameter mm Utan spår i ytterringen Med flänsringsspår och flänsring i ytterringen Med två tätningsbrickor Med en tätningsbricka "SKF". Spårkullager axeldiameter mm d D B Beteckning d D B Beteckning mm mm mm mm mm mm Z/C RS RS1/C RZ Z Z/C /C ZNR /C /C RS NR NR NR/C Z RS RS1/C M/C Z NR Z/C NR/C Z RS Z/C RS1/C /C Z Z/C NR Z ZNR Z/C ZNR M /C M/C NR NR NR/C NR/C RS /C RS1/C RMS Z Spårkullager axeldiameter 70 mm "SKF". Spårkullager axeldiameter 70 mm d D B Beteckning d D B Beteckning mm mm mm 9043 mm mm mm Z/C RS RS1/C RZ Z Z/C /C ZNR /C /C RS M NR M/C NR MA/C RS NR RS1/C NR/C Z RS Z/C RS1/C Z Z Z/C Z/C /C Z Z/C Z ZNR /C NR RS RS RS1/C /C Z

Jerry Höglund, VD April 2008

Jerry Höglund, VD April 2008 Katalogen som du håller i din hand bjuder på en exposé av TOOLS Momentum produkter. Vi är mycket stolta över vårt samarbete med de världsledande leverantörerna inom områdena lager, tätningar, transmission

Läs mer

Enradiga spårkullager Enradiga spårkullager med ifyllningsspår Spårkullager av rostfritt stål Tvåradiga spårkullager...

Enradiga spårkullager Enradiga spårkullager med ifyllningsspår Spårkullager av rostfritt stål Tvåradiga spårkullager... Spårkullager Enradiga spårkullager... 289 Enradiga spårkullager med ifyllningsspår... 361 Spårkullagev rostfritt stål... 373 Tvåradiga spårkullager... 391 Enradiga löprullar... 399 287 Enradiga spårkullager

Läs mer

EN PARTNER MED HELHETSSYN

EN PARTNER MED HELHETSSYN INTERNORDIC AR... 3 EN PARTNER MED HELHETSSYN Med huvudkontor och lager i Nässjö, säljkontor i Stockholm och Umeå, finns vi tillgängliga för hela den nordiska marknaden. Sedan 1997 är vi en del av börsnoterade

Läs mer

K U L L A G E R K ATA L O G E N 2 0 1 2 / 2 0 1 3

K U L L A G E R K ATA L O G E N 2 0 1 2 / 2 0 1 3 K U L L A G E R K ATA L O G E N 2 0 1 2 / 2 0 1 3 Utvecklat och förbättrat sortiment av kullager hos Ahlsell! Inom Ahlsell har vi under relativt lång tid jobbat med kullager och transmission. Vi tar nu

Läs mer

TOOLS Momentum Kursprogram 2009. Utbildningar inom: Rullningslager Transmissioner Tätningar Pneumatik Service av fläktar Kundanpassad utbildning

TOOLS Momentum Kursprogram 2009. Utbildningar inom: Rullningslager Transmissioner Tätningar Pneumatik Service av fläktar Kundanpassad utbildning TOOLS Momentum Kursprogram 2009 Utbildningar inom: Rullningslager Transmissioner Tätningar Pneumatik Service av fläktar Kundanpassad utbildning Introduktion Välkommen till TOOLS Momentums utbildningar!

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Lagerhandboken Innehållsförteckning Spårkullager... 31 Vinkelkontaktkullager... 1113 Sfäriska Kullager... 1416 Sfäriska Rullager... 172 Cylindriska Rullager... 2125 Koniska Rullager... 263 Axialkullager...

Läs mer

Rullningslager, indelning

Rullningslager, indelning , indelning Rullkroppar Kulor (Kullager) Rullar (Rullager) Cylindriska Bomberade (sfäriska) Logaritmiska (Carb) Nålrullar (Nålrullager) Belastningsriktning Axiella Radiella Rullbana Sfäriska Koniska Kullager

Läs mer

Störst sortiment och bäst kompetens i lager

Störst sortiment och bäst kompetens i lager Störst sortiment och bäst kompetens i lager 1 Värdeskapande kundanpassning Lundgrens representerar några av världens ledande tillverkare av produkter inom flödesteknik och industrigummi. Tack vare detta

Läs mer

INNEHÅLLSREGISTER KAP. 10

INNEHÅLLSREGISTER KAP. 10 INNEHÅLLSREGISTER KAP. 0 RULLNINGSLAGER, LAGERHUS OCH TILLBEHÖR KULLAGER Spårkullager Enradiga.. Spårkullager Tvåradiga Vinkelkontaktkullager Enradiga... Vinkelkontaktkullager Tvåradiga. Sfäriska Kullager

Läs mer

MOMENTUM Industrikomponenter för ökad lönsamhet

MOMENTUM Industrikomponenter för ökad lönsamhet MOMENTUM Industrikomponenter för ökad lönsamhet MOMENTUM Momentum Industrial AB är Nordens ledande leverantör av industrikomponenter och tillhörande tjänster med lokal lagerhållning och försäljning på

Läs mer

ledande leverantör av erbjuder ett brett sortiment som hjälper industrin att effektivisera processer inom MRO Maintenance, Repair

ledande leverantör av erbjuder ett brett sortiment som hjälper industrin att effektivisera processer inom MRO Maintenance, Repair TOOLS Momentum kursprogram 2014 Utbildningar inom: Rullningslager Transmissioner Tätningar Pneumatik Service av fläktar Service av pumpar Kursprogram 2014 Rätt produkt, rätt monterad och underhållen medför

Läs mer

INSOCOAT rullningslager

INSOCOAT rullningslager INSOCOAT rullningslager Utföranden... 913 INSOCOAT-lager med belagd ytterring... 913 INSOCOAT-lager med belagd innerring... 913 Övriga INSOCOAT-lager... 913 Lagerdata allmänt... 914 Mått... 914 Toleranser...

Läs mer

VI AXLAR ANSVARET kompetens, utbud & service

VI AXLAR ANSVARET kompetens, utbud & service VI AXLAR ANSVARET kompetens, utbud & service Vet du funktionen så har vi produkten. Vi kan allt när det gäller service kring axeln. Det är vårt löfte. SESEMIC industrins problemlösare Vi på Sesemic har

Läs mer

En av de främsta leverantörerna av glidlager, ledlager, rullager och tätningar i norra Europa. Med logistik i världsklass!

En av de främsta leverantörerna av glidlager, ledlager, rullager och tätningar i norra Europa. Med logistik i världsklass! debearings.se En av de främsta leverantörerna av glidlager, ledlager, rullager och tätningar i norra Europa. Med logistik i världsklass! D&E Bearings är med bolag i Sverige, Finland och Asien samt återförsäljare

Läs mer

ledande leverantör av erbjuder ett brett sortiment som hjälper industrin att effektivisera processer inom MRO Maintenance, Repair

ledande leverantör av erbjuder ett brett sortiment som hjälper industrin att effektivisera processer inom MRO Maintenance, Repair TOOLS Momentum kursprogram 2012 Utbildningar inom: Rullningslager Transmissioner Tätningar Pneumatik Service av fläktar Service av pumpar Operatörstyrt underhåll Kursprogram 2012 Rätt produkt, rätt monterad

Läs mer

Bättre totalekonomi med kundanpassade lösningar

Bättre totalekonomi med kundanpassade lösningar Bättre totalekonomi med kundanpassade lösningar 1 Bred kompetens och snabb service oavsett behov Tebeco är en av Sveriges ledande leverantörer av produkter och förnödenheter till ytbehandling, gjutning

Läs mer

PRODUKTÖVERSIKT. Industrikomponenter för ökad lönsamhet

PRODUKTÖVERSIKT. Industrikomponenter för ökad lönsamhet PRODUKTÖVERSIKT Industrikomponenter för ökad lönsamhet TOOLS MOMENTUM TOOLS Momentum är Nordens ledande leverantör av industrikomponenter och tillhörande tjänster med lokal lagerhållning och försäljning

Läs mer

150 år av erfarenhet och nytänkande

150 år av erfarenhet och nytänkande 150 år av erfarenhet och nytänkande 1 Lyhörda och proaktiva Vi har valt Beijer Industri som huvudleverantör eftersom de är lyhörda och proaktiva. De har det tekniska kunnandet som krävs för att hålla vår

Läs mer

Sfäriska kullager. Utföranden Normalutförande Lager med tätningar Lager med bred innerring

Sfäriska kullager. Utföranden Normalutförande Lager med tätningar Lager med bred innerring Sfäriska kullager Utföranden... 470 Normalutförande... 470 Lager med tätningar... 470 Lager med bred innerring... 472 Lager monterade på hylsor... 473 Lagersatser... 474 Lämpliga lagerhus... 475 Lagerdata

Läs mer

MOMENTUM kursprogram för utbildningar inom rullningslager, transmissioner, tätningar, pneumatik, service av fläktar och pumpar.

MOMENTUM kursprogram för utbildningar inom rullningslager, transmissioner, tätningar, pneumatik, service av fläktar och pumpar. MOMENTUM kursprogram för utbildningar inom rullningslager, transmissioner, tätningar, pneumatik, service av fläktar och pumpar. KURSPROGRAM Undersökningar har visat att två tredjedelar av alla oplanerade

Läs mer

Effektivisering av det förebyggande underhållet

Effektivisering av det förebyggande underhållet Effektivisering av det förebyggande underhållet Vi har härmed nöjet att presentera följande beskrivning av utbildningsinsatser i Effektivisering av det förebyggande underhållet. Bakgrund Utbildningen är

Läs mer

Axialkullager. Enkelverkande axialkullager Dubbelverkande axialkullager

Axialkullager. Enkelverkande axialkullager Dubbelverkande axialkullager Axialkullager Enkelverkande axialkullager... 838 Dubbelverkande axialkullager... 839 Lagerdata allmänt... 840 Mått... 840 Toleranser... 840 Snedställning... 840 Hållare... 840 Minsta belastning... 841

Läs mer

Cylindriska axialrullager

Cylindriska axialrullager Cylindriska axialrullager Utföranden... 864 Komponenter... 865 Dubbelverkande lager... 866 Lagerdata allmänt... 867 Mått... 867 Toleranser... 867 Snedställning... 868 Hållare... 868 Minsta belastning...

Läs mer

TOOLS Momentum Kursprogram 2010

TOOLS Momentum Kursprogram 2010 TOOLS Momentum Kursprogram 2010 Utbildningar inom: Rullningslager Transmissioner Tätningar Pneumatik Service av fläktar Service av pumpar Operatörstyrd underhåll Kundanpassad utbildning TOOLS Momentum

Läs mer

Stora pengar att tjäna. Helhetstänkande runt ditt företags försörjning av verktyg, förnödenheter och reservdelar.

Stora pengar att tjäna. Helhetstänkande runt ditt företags försörjning av verktyg, förnödenheter och reservdelar. Stora pengar att tjäna Helhetstänkande runt ditt företags försörjning av verktyg, förnödenheter och reservdelar. www.gamlajernboden.se 2 BIG Academy Customer BIG-gruppen LEVERANSBEVAKNING INKÖP BESTÄLLNINGSRUTINER

Läs mer

Rullningslager. Tätningar Ytterring. Hållare. Innerring. Rullkroppar

Rullningslager. Tätningar Ytterring. Hållare. Innerring. Rullkroppar Rullningslager 1 Hållare Tätningar Ytterring Rullkroppar Innerring 2 Rullkropp - Kulor (Kullager) - Rullar (Rullager) Cylindriska Koniska Bomberade (sfäriska) Toroid (CARB) - Nålrullar (Nålrullager) Belastningsriktning

Läs mer

Lager och lagerenheter med Solid Oil

Lager och lagerenheter med Solid Oil Lager och lagerenheter med Solid Oil Lager och lagerenheter med Solid Oil... 950 Egenskaper hos Solid Oil... 951 Lagerdata allmänt... 952 Mått, toleranser, lagerglapp... 952 Bärförmåga... 952 Minsta belastning...

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Produktbeteckningar... 3-4 Spårkullager... 5-19 Vinkelkontaktkullager...20-25 Sfäriska Kullager...26-29 Sfäriska Rullager...30-36 Cylindriska Rullager... 37-42 Koniska Rullager...43-48

Läs mer

VDs anförande Positivt första år som självständigt bolag. Årsstämma augusti 2018

VDs anförande Positivt första år som självständigt bolag. Årsstämma augusti 2018 VDs anförande Positivt första år som självständigt bolag Årsstämma 2018 22 augusti 2018 21 JUNE 2017 2 Fragmenterad marknad med många marknadsaktörer Marknadens värdekedja för industriförnödenheter och

Läs mer

Instruktioner för MOMENTUM ONLINE Innehåll

Instruktioner för MOMENTUM ONLINE Innehåll Instruktioner för MOMENTUM ONLINE Innehåll Kataloger... 3 Nyheter... 3 Sök artikel... 4 Senaste artikel... 5 Order... 5 Orderfråga... 9 Inställning... 10 Hjälp... 10 Hem... 10 Inloggning Adressen till

Läs mer

Fjäderrullager

Fjäderrullager Ideen, die bewegen Fjäderrullager Fjäderrullager 2 Fjäderrullager Eich rullager är utvecklade för att klara av uppgifter där normala rullningslager inte har en chans eller ger för kort livslängd. Typiska

Läs mer

SERVA LAGRA TÄTA DRIVA

SERVA LAGRA TÄTA DRIVA LAGRA DRIVA TÄTA SERVA Vi har fokus på Dina behov! Med specialkompetens, ett brinnande engagemang och högkvalitativa produkter är vi på Sverull ett säkert val när det gäller försörjning av: - Lager - Transmissioner

Läs mer

Dina utmaningar. vår drivkraft

Dina utmaningar. vår drivkraft Dina utmaningar vår drivkraft Vi gillar utmaningar Eller som Svante * säger: "När kunden ber oss att reglera 200 bar till atmosfärstryck, då är det extra roligt att gå till jobbet. Vi gillar utmaningar.

Läs mer

Företagspresentation. ThyssenKrupp Materials Sverige

Företagspresentation. ThyssenKrupp Materials Sverige Företagspresentation ThyssenKrupp Materials Sverige Innehåll Litet företag, stora muskler Litet företag stora muskler 3 Branschens ledande serviceföretag 4 Kunskapsledare det tjänar du på 6 Sverigebäst

Läs mer

Tusen installationer borgar för kvalitet

Tusen installationer borgar för kvalitet Tusen installationer borgar för kvalitet 1 Karlebo_F-pres 120920.indd 1 2012-09-21 14.39 Lösningar som optimerar din produktion. Karlebo är ett företag med lång tradition av att leverera nytänkande lösningar

Läs mer

Modernt Underhåll för ledare

Modernt Underhåll för ledare Modernt Underhåll för ledare Mot målet EFNMS Certifierad Underhållsexpert: European Expert in Maintenance Management Modernt Underhåll för ledare Åtta lärarledda utbildningsdagar med tillhörande webbaserade

Läs mer

VI SERVAR MÄNNISKOR OCH DERAS MASKINER

VI SERVAR MÄNNISKOR OCH DERAS MASKINER VI SERVAR MÄNNISKOR OCH DERAS MASKINER MED SERVICEAVTAL HAR DU ALLTID DESSA FÖRMÅNER: RABATT PÅ TIMDEBITERINGEN VID FÖREBYGGANDE UNDERHÅLL RABATT PÅ RESERVDELAR SOM FÖRBRUKAS VID FÖREBYGGANDE UNDERHÅLL

Läs mer

Together forever OEM

Together forever OEM Together forever OEM Vision En grundläggande vision i ESSVE s satsning på industrifästelement till OEM-kunder är att erbjuda kunden en komplett lösning från idé, via tekniska, produktionsmässiga och kommersiella

Läs mer

H2O kundservice. Effektiv och säker.

H2O kundservice. Effektiv och säker. Experter för avloppsfri produktion German Engineering H2O kundservice. Effektiv och säker. www.h2o-de.com Vår ambition är att i möjligaste mån minska din arbetsbörda. Därför har kundservice så hög prioritet

Läs mer

Ta kontrollen med SKFs lösningar för metallindustrin

Ta kontrollen med SKFs lösningar för metallindustrin Ta kontrollen med SKFs lösningar för metallindustrin Styrkan i teknisk kunskap Det enda som är intensivare än hettan är dina konkurrenter Få industrimiljöer kan jämföras med de krävande driftsförhållanden

Läs mer

LOCTECH INDUSTRY SERVICES AB VÅRA LEDORD ÄR. HELHET En leverantör med kunskap och ansvar för hela teknikområden.

LOCTECH INDUSTRY SERVICES AB VÅRA LEDORD ÄR. HELHET En leverantör med kunskap och ansvar för hela teknikområden. LOCTECH INDUSTRY SERVICES AB HELHET En leverantör med kunskap och ansvar för hela teknikområden. SAMARBETE Tillsammans hittar vi den bästa lösningen. VÅRA LEDORD ÄR TRYGGHET Snabba och effektiva insatser

Läs mer

Optimerade för applikationer med höga varvtal. SKF Explorer enradiga vinkelkontaktkullager

Optimerade för applikationer med höga varvtal. SKF Explorer enradiga vinkelkontaktkullager Optimerade för applikationer med höga varvtal SKF Explorer enradiga vinkelkontaktkullager Optimerade för tillförlitlighet och energieffektivitet För att sänka sina totalkostnader letar användarna av skruvkompressorer,

Läs mer

Marknadsledande. Allt är lika väl genomtänkt. Det är lönsamt för våra kunder.

Marknadsledande. Allt är lika väl genomtänkt. Det är lönsamt för våra kunder. Genomtänkt. datatillbehör / kontorsmateriel / konferensutrustning & kontorsmaskiner / emballage & förpackningsmateriel engångsartiklar & servering / torkpapper / städ, kem, hygien / skola & förskola Marknadsledande.

Läs mer

Vi ser till att din verksamhet rullar

Vi ser till att din verksamhet rullar Vi ser till att din verksamhet rullar Team Verkstadscenter vet att det är viktigt för dig att ditt fordon mår bra och lever länge, för när bussen eller lastbilen rullar så gör även din verksamhet det.

Läs mer

SVENSKA. Spiralformade låsringar Vågfjädrar

SVENSKA. Spiralformade låsringar Vågfjädrar SVENSKA www.smalley.com Spiralformade låsringar Vågfjädrar är Smalley Vad är Smalley Vad Företagets historia Smalley Steel Ring Company grundades 1918 och var från början en leverantör av kolvringar för

Läs mer

Transmissioner Linjära system Materialhantering. Teknik och kunskap

Transmissioner Linjära system Materialhantering. Teknik och kunskap Transmissioner Linjära system Materialhantering Teknik och kunskap Vilka är vi? EIE Maskin AB Vi är ett handels- och agenturföretag som har verkat i Sverige sedan 1930. Vårt mål är att vara en eftertraktad

Läs mer

Klämhylsor. Produktdata allmänt Mått Toleranser Gängor Axeltoleranser

Klämhylsor. Produktdata allmänt Mått Toleranser Gängor Axeltoleranser Klämhylsor Utföranden... 976 Normalutförande... 976 Utförande för tryckoljemetoden... 977 Utförande för CARB toroidrullager... 978 Utförande för tätade lager... 978 Produktdata allmänt... 979 Mått... 979

Läs mer

AUKTORISERAD ÅTERFÖRSÄLJARE. Skillnaden är auktoriserad

AUKTORISERAD ÅTERFÖRSÄLJARE. Skillnaden är auktoriserad AUKTORISERAD ÅTERFÖRSÄLJARE Skillnaden är auktoriserad NSK Europe tillverkar kullager, fordonskomponenter, styrsystem och precisionsprodukter i sina moderna tillverkningsfabriker runt om i Europa. Peterlee

Läs mer

Gör livet enklare Uddeholm Machining

Gör livet enklare Uddeholm Machining Gör livet enklare Uddeholm Machining komponenter i världens bästa verktygsstål Tid är viktigt Att spara tid är centralt i industrin. Därför betalar det sig att låta någon annan göra en del av jobbet. Uddeholm

Läs mer

PRODUKTER FÖR LINJÄRA OCH ROTERANDE RÖRELSER

PRODUKTER FÖR LINJÄRA OCH ROTERANDE RÖRELSER PRODUKTER FÖR LINJÄRA OCH ROTERANDE RÖRELSER WWW.INTERALIA.SE OM INTERALIA InterAlia är ett företag utanför Kristianstad som fokuserar på produkter för linjära och roterande rörelser. Våra huvudsakliga

Läs mer

prestanda som affärsidé.

prestanda som affärsidé. prestanda som affärsidé. abl Ett av världens ledande företag finns nära. Speciellt för dig som har höga krav på prestanda, säkerhet och anpassning av fästen och redskap till dina entreprenadmaskiner. Vi

Läs mer

Levererar kompetens, kvalitet och engagemang

Levererar kompetens, kvalitet och engagemang Levererar kompetens, kvalitet och engagemang ProffPartner din totalleverantör av verktyg, maskiner och material När alla gör det de är bäst på blir verksamheten optimal. Du är bäst på din verksamhet. Vi

Läs mer

I över 50 år har vi trotsat tyngdlagen

I över 50 år har vi trotsat tyngdlagen I över 50 år har vi trotsat tyngdlagen )a Komplett leverantör Simson Power Tools tillverkar och säljer hydrauliska kraftverktyg med hög kvalitet, god säkerhet, flexibilitet och hög prestanda. I kombination

Läs mer

TOYOTA I_SITE Mer än fleet management

TOYOTA I_SITE Mer än fleet management EMPOWERING YOUR BUSINESS TOYOTA I_SITE Mer än fleet management www.toyota-forklifts.se TOYOTA I_SITE Mer än fleet management Toyota I_Site är ett kontinuerligt partnerskap för effektiv materialhantering.

Läs mer

Företagspresentation

Företagspresentation Företagspresentation Leverantörer Kunder STORT APPLIKATIONSKUNNANDE OCH ETT HELTÄCKANDE SORTIMENT. OEM Electronics marknadsför komponenter och utrustning till elektronik- och apparattillverkare i norra

Läs mer

Du har behoven. Vi har lösningarna.

Du har behoven. Vi har lösningarna. Du har behoven. Vi har lösningarna. Sekå en allt vanligare syn på våra vägar. Kundanpassning och helhetstänkande. Det är och har alltid varit vår styrka under alla år som vi levererat påbyggnader till

Läs mer

SKRÄDDARSYDDA LÖSNINGAR INOM PLÅTBEARBETNING

SKRÄDDARSYDDA LÖSNINGAR INOM PLÅTBEARBETNING SKRÄDDARSYDDA LÖSNINGAR INOM PLÅTBEARBETNING 1 2 KOMPETENTA MEDARBETARE MED AVANCERAD MASKINPARK STARKA SKÄL ATT VÄLJA WERMLANDS TUNNPLÅT Framgångsrika industritillverkare kräver professionella partners.

Läs mer

Ledlager GE..ES-2RS stål/stål

Ledlager GE..ES-2RS stål/stål Produkter Lager Ledlager och Länkhuvud Ledlager Ledlager GE..ES-2RS stål/stål Radialledlager Tätat utförande med gummitätning Glidytskombination stål stål- kräver underhåll Hög lastkapacitet, speciellt

Läs mer

2 WWW.INTERNORDIC.COM 075-24 24 940

2 WWW.INTERNORDIC.COM 075-24 24 940 LAGER 2015 2 WWW.INTERNORDIC.COM 075-24 24 940 DETTA ÄR INTERNORDIC sid. 4-11 DETTA ÄR INTERNORDIC KUL- & RULLAGER sid. 12-47 NÅLLAGER sid. 48-69 LAGERENHETER sid. 70-115 DELBARA LAGERHUS sid. 116-129

Läs mer

Kalmar Care Making sure your business never stops

Kalmar Care Making sure your business never stops Kalmar Care Making sure your business never stops Serviceavtal för materialhantering Vi säkerställer tillgänglig Vi vet att er verksamhet kräver att allt görs så effektivt som möjligt. Varje liten detalj

Läs mer

DIN LÖNSAMHET ÄR VÅR DYGD

DIN LÖNSAMHET ÄR VÅR DYGD DIN LÖNSAMHET ÄR VÅR DYGD Trots vår ödmjukhet kan vi stolt konstatera att vi ställer en av Skandinaviens modernaste och mest automatiserade produktionsanläggningar i branschen till ditt förfogande. För

Läs mer

Välkommen till spännringarnas fantastiska värld. Information om Rosengrens spännringar och de möjligheter vi skapar för våra användare.

Välkommen till spännringarnas fantastiska värld. Information om Rosengrens spännringar och de möjligheter vi skapar för våra användare. Välkommen till spännringarnas fantastiska värld. Information om Rosengrens spännringar och de möjligheter vi skapar för våra användare. Den geniala idén! Förslutning av fat för vår kund Crown Pakkus OY

Läs mer

Sfäriska rullager för koniskt axelhål

Sfäriska rullager för koniskt axelhål Produkter Lager Kullager och Rullager Sfäriska Serie 21-24000 Sfäriska för koniskt axelhål Hylsa underlättar montering och demontering av lager Lämpliga för stora belastningar. Användningsområde Användningsområde

Läs mer

Företagspresentation. All in motion technology

Företagspresentation. All in motion technology Företagspresentation All in motion technology FAKTA OEM MOTOR Anställda Omsättning Tillverkare Huvudkontor Säljkontor ISO 28 st 120 MSEK 36 st Tranås Stockholm Malmö Hultsfred 9001:2008 14001:2004 Vi står

Läs mer

Miljövinster och miljonvinster går hand i hand!

Miljövinster och miljonvinster går hand i hand! Miljövinster och miljonvinster går hand i hand! Trafikverket är en statlig myndighet som ansvarar för långsiktig planering av transportsystemet för vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Vi ansvarar

Läs mer

Produktpresentation. Service, Support och Underhåll

Produktpresentation. Service, Support och Underhåll Produktpresentation Service, Support och Underhåll 2 Snabb och säker hjälp Sveba-Dahlen erbjuder dig ett serviceutbud som inkluderar allt från telefonsupport till underhåll, service och reparationer vid

Läs mer

WebFlyer103_r0. Kulskruv med kulkedja. Fördelar och jämförelser

WebFlyer103_r0. Kulskruv med kulkedja. Fördelar och jämförelser WebFlyer103_r0 Kulskruv med kulkedja. Fördelar och jämförelser KULSKRUV MED KULKEDJA Kulkedjan är egentligen ingen kedja (som hos våra skenstyrningar) utan en distans som förhindrar direkt kontakt mellan

Läs mer

Q-System materialhantering

Q-System materialhantering Q-System materialhantering Vägen till framtiden går genom intern materialhantering och logistik En totalleverantör som har kunskap om din produktionsprocess och dina problemställningar och därför kan diskutera

Läs mer

Vi är med er hela vägen.

Vi är med er hela vägen. Vi är med er hela vägen. Assemblin ny servicepartner för Pivabs lackboxar Assemblin är auktoriserad servicepartner åt Pivab. Det betyder att vi tar hand om alla servicekunder i Sverige. Vi vet vad varje

Läs mer

Yutong Eurobus. Din partner i Nordeuropa! Yutong. världen. Vi vill göra allt för att du ska bli en nöjd kund och samarbetspartner.

Yutong Eurobus. Din partner i Nordeuropa! Yutong. världen. Vi vill göra allt för att du ska bli en nöjd kund och samarbetspartner. Yutong Eurobus Din partner i Nordeuropa!, Yutong bussstörsta aren i tillverk! världen Vi vill göra allt för att du ska bli en nöjd kund och samarbetspartner. Scandinavien och Kina har en lång och rik historia

Läs mer

STF SVENSKA TEXTILFILTER AB

STF SVENSKA TEXTILFILTER AB SVENSKTILLVERKAT SEDAN 1972 STF SVENSKA TEXTILFILTER AB VENTILATION RÖKGASRENING VÅT F ILT RERING STOFTAVSKILJNING SERVICE VI TILLVERKAR FILTER Så enkelt skulle vi kunna förklara vad vi gör här på Svenska

Läs mer

Underhållssystem. Lättanvänt Kraftfullt Flexibelt

Underhållssystem. Lättanvänt Kraftfullt Flexibelt Underhållssystem Så hjälper Rejus Maintenance er till ett bättre underhåll Från avhjälpande till förebyggande underhåll på kortast tid Att säkerställa maximal tillgänglighet och driftsäkerhet på era maskiner

Läs mer

ENGAGEMANG KUNNANDE SERVICE ANDERS PETTERSSON VD INTERCUT SVERIGE AB A ANDERS Det är med oerhörd stolthet och glädje jag ser att Intercut de senaste åren, tillsammans med vårt systerföretag Areg, har

Läs mer

Hitta guldgruvor och jaga tidstjuvar. Kompletta affärssystem för bemanning och rekrytering.

Hitta guldgruvor och jaga tidstjuvar. Kompletta affärssystem för bemanning och rekrytering. Hitta guldgruvor och jaga tidstjuvar. Kompletta affärssystem för bemanning och rekrytering. intelliplan intelliplan Intelliplan Om företaget Vi hjälper kunder att hitta gömda guldgruvor. 2 Intelliplan

Läs mer

Sfäriska axialrullager

Sfäriska axialrullager Sfäriska axialrullager Utföranden... 878 Utförande SKF Explorer... 878 Lagerdata allmänt... 879 Mått... 879 Toleranser... 879 Snedställning... 879 Driftstemperaturens inverkan på lagermaterial... 879 Minsta

Läs mer

SKF energieffektiva spårkullager

SKF energieffektiva spårkullager SKF energieffektiva spårkullager Optimerad prestanda för ökad livslängd The Power of Knowledge Engineering Optimerad för längre livslängd SKF energieffektiva (E2) spårkullager kan erbjuda dubbelt så lång

Läs mer

FAG Axialvinkelkontaktkullager Enkelverkande

FAG Axialvinkelkontaktkullager Enkelverkande Enkelverkande FAG 436 Enkelverkande Basutförande Toleranser Enkelverkande axialvinkelkontaktkullager är högprecisionslager med snävare toleranser och avsedda för verktygsmaskiner. Utmärkande för lagren

Läs mer

Globus Tillför Tillgänglighet i vardagens logistik

Globus Tillför Tillgänglighet i vardagens logistik Vi är Globus www.globustt.se Globus Tillför Tillgänglighet i vardagens logistik Globus Ett globalt företag En sfärisk form en glob eller en kula i dagligt tal. Med den formen började historien om Globus.

Läs mer

QUICK 42. Den optimala lösningen för kosmetiska och strukturella reparationer

QUICK 42. Den optimala lösningen för kosmetiska och strukturella reparationer SE E QUICK 42 Den optimala lösningen för kosmetiska och strukturella reparationer f Ö R L E D A N D E V E R S T Ä D E R Effektiva lösningar för ledande verkstäder Innovativa och värdehöjande lösningar

Läs mer

stora resurser & höga ambitioner

stora resurser & höga ambitioner stora resurser & höga ambitioner Vi erbjuder våra kunder... Maskiner Verktyg Utbildning Rådgivning Programmering Service För att producera ekonomiskt och tillförlitligt med hög precision dygnet runt och

Läs mer

AESSEAL SWEDEN AB SEALING THE WORLD

AESSEAL SWEDEN AB SEALING THE WORLD AESSEAL SWEDEN AB SEALING THE WORLD AESSEAL GÖR DET MÖJLIGT Redan år 1983 klev AESSEAL in i en bransch som dominerades av några stora internationella aktörer. För att kunna ta sig in på marknaden och överleva

Läs mer

Kundanpassade rullformade profiler

Kundanpassade rullformade profiler Kundanpassade rullformade profiler Under snart femtio år har vi gjort profiler till vår profil ROBUST RULLPROFILER tillverkar rullformade profiler för industrin. Det har vi gjort i snart femtio år. Utan

Läs mer

Atlas Copco Eftermarknadstjänster. Trygga servicelösningar för din verksamhet

Atlas Copco Eftermarknadstjänster. Trygga servicelösningar för din verksamhet Atlas Copco Eftermarknadstjänster Trygga servicelösningar för din verksamhet Air-tjänster för optimal energibesparing Våra energibesparande Air-tjänster kan radikalt minska livscykelkostnaden för din tryckluftanläggning.

Läs mer

Ledande inom skärande bearbetning

Ledande inom skärande bearbetning Ledande inom skärande bearbetning Grundare Birger Ekström 1948-2014 -215 duktiga medarbetare - Familjeföretag - Stor flexibilitet - 17 000 m2 produktionsyta - Omsättning 2013 324 msek Centralt på Skandinaviska

Läs mer

BE STRONGER WITH BE.

BE STRONGER WITH BE. BE STRONGER WITH BE. BE GROUP LÖSER DINA BEHOV Världens stål- och metalltillverkare genomgår sedan fl era år en stark förändring. Konsolidering, storskalig produktion och standardisering av produkter medför

Läs mer

KARTLÄGGNING: Så ser vardagen ut för IT-CHEFER. Du förtjänar bättre. Gör slut med dålig it.

KARTLÄGGNING: Så ser vardagen ut för IT-CHEFER. Du förtjänar bättre. Gör slut med dålig it. KARTLÄGGNING: Så ser vardagen ut för 400 IT-CHEFER Du förtjänar bättre. Gör slut med dålig it. Innehåll Sid 5 #1: Incidenter slår hårt mot produktiviteten Sid 6 #2: Hälften av it-cheferna hinner inte tänka

Läs mer

SE lagerhus. En ny generation av SKF lagerhus konstruerad för maximal tillförlitlighet och minimalt underhåll

SE lagerhus. En ny generation av SKF lagerhus konstruerad för maximal tillförlitlighet och minimalt underhåll SE lagerhus En ny generation av SKF lagerhus konstruerad för maximal tillförlitlighet och minimalt underhåll SKF lagerhus har satt normen för delade stålagerhus under åtskilliga decennier. Nu har SKF med

Läs mer

Företagspresentation

Företagspresentation Företagspresentation Vi bryter branschens mönster varje dag Under ett och samma tak levererar vi pneumatik, industriventiler, linjärteknik och profiler En unik mix av produktprogram Öbergs - en oberoende

Läs mer

En ledande nordisk gasleverantör

En ledande nordisk gasleverantör En ledande nordisk gasleverantör www.airliquide.se Ett världsomspännande industrigasföretag Air Liquide är världsledande inom gaser, teknik och tjänster för industri och sjukvård. Företaget finns representerat

Läs mer

Service för dig som som vill vara säker

Service för dig som som vill vara säker Service för dig som som vill vara säker VD:n har ordet Service har alltid varit en viktig del i pappersindustrin. Med ökande krav på kostnadseffektivitet stärks betydelsen av underhåll än mer. Metsos verksamhet

Läs mer

LVI Low Vision International AB Företagspresentation

LVI Low Vision International AB Företagspresentation LVI Low Vision International AB Företagspresentation Emma Tooth från produktion och Henrik Blomdahl från utveckling monterar läskameror. Jag arbetar som rådgivare på Syncentralen i Oslo där vi inriktar

Läs mer

Vi på Martin & Servera: Affärsidé, vision och värderingar

Vi på Martin & Servera: Affärsidé, vision och värderingar Vi på Martin & Servera: Affärsidé, vision och värderingar Din vilja, ditt engagemang och din kompetens är en viktig del av Martin & Serveras framgång. Våra värderingar Den här skriften beskriver Martin

Läs mer

DE SÄKERSTÄLLER ATT SIGNALEN ÄR MOTTAGEN, OAVSETT FÖRHÅLLANDE!

DE SÄKERSTÄLLER ATT SIGNALEN ÄR MOTTAGEN, OAVSETT FÖRHÅLLANDE! DE SÄKERSTÄLLER ATT SIGNALEN ÄR MOTTAGEN, OAVSETT FÖRHÅLLANDE! Vad har följande gemensamt: en rockkonsert, ett formel 1-team som vinner ett Grand Prix, tusentals flygpassagerare och de 10 nyckelringar

Läs mer

FAG Sfäriska kullager

FAG Sfäriska kullager FAG 208 Normer asutföranen Toleranser Lagerglapp Avtätae lager Sneställning et sfäriska kullagret är ett tvåraigt lager me sfärisk ytterringlöpbana. ärigenom kan et ställa in sig och kompensera uppriktningsfel,

Läs mer

Nära noll i miljöpåverkan. Om PMC Swedrive

Nära noll i miljöpåverkan. Om PMC Swedrive Mekaniska Cylindrar 1 Snäckväxel 2 Ledlager 3 Motorfläns, IEC-norm 4 Smörjnippel 5 Luftnings nippel 6 Löpmutter 7 Trapetsspindel 8 Cylinderrör 9 Kolvrör 10 Tätning 11 Avskrapare 12 Rotations stopp Nära

Läs mer

Optimal prestation. Scanvaegt Service FÖREBYGGANDE UNDERHÅLL HÖG DRIFTSÄKERHET ÖKAD KONKURRENS- KRAFT

Optimal prestation. Scanvaegt Service FÖREBYGGANDE UNDERHÅLL HÖG DRIFTSÄKERHET ÖKAD KONKURRENS- KRAFT Scanvaegt Service Optimal prestation FÖREBYGGANDE UNDERHÅLL HÖG DRIFTSÄKERHET ÖKAD KONKURRENS- KRAFT Scanvaegt Systems är en stark servicepartner som erbjuder förebyggande underhåll - det förhindrar produktionsstopp

Läs mer

Effektiv varuförsörjning stöder kunderbjudandet

Effektiv varuförsörjning stöder kunderbjudandet Effektiv varuförsörjning stöder kunderbjudandet Viktiga årtal i Julas historia 1979 Jula industri startas på gården Jultorp. 1984 Jula Postorder startas. 1985 Jula Postorder flyttar till Skara. 1992 butik

Läs mer

PANTONE: 2935 U. Nordens största tillverkare av blästerutrustning

PANTONE: 2935 U. Nordens största tillverkare av blästerutrustning PANTONE: 2935 U Nordens största tillverkare av blästerutrustning Välkommen till Bäckman Bäckman är Nordens största tillverkare av utrustning för blästring. Vår långa erfarenhet och kompetens gör det enkelt

Läs mer