Uppdragsbeskrivning för anhörigstöd i form av planerad korttidsvistelse och dagverksamhet vid Södra Strand samt Drop In.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppdragsbeskrivning för anhörigstöd i form av planerad korttidsvistelse och dagverksamhet vid Södra Strand samt Drop In."

Transkript

1 Dokumentnamn: Uppdragsbeskrivning för anhörigstöd Södra Strand mm Skapad av: Kerstin Eklund Christina Taraldsson Beslutad av: Förvaltningschef Gäller från: 2014 Reviderad den: Diarienummer: Uppdragsbeskrivning för anhörigstöd i form av planerad korttidsvistelse och dagverksamhet vid Södra Strand samt Drop In. Vård- och omsorgsförvaltningen, uppdragsbeskrivning Södra Strand (14)

2 1 UPPDRAGS BESKRIVNING BESKRIVNING AV VÅRD- OCH OMSORGSUPPDRAGET Nationella värdegrunden och rehabiliterande arbetssätt Planerad korttidsvistelse Daglig verksamhet Drop In KVALITETSKRAV HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH REHABILITERING TEKNISKA HJÄLPMEDEL OCH INKONTINENSHJÄLPMEDEL MEDICINSKT ANSVARIGA VERKSAMHETSCHEF UT OCH INFLYTTNING MÅLTIDER RISKRONDER SÄRSKILD BOENDEFORM SAMARBETE/ SAMVERKAN KOSTNADER FÖR TELEFON, FAX, TV MED MERA FÖRBRUKNINGSARTIKLAR, UTRUSTNING MED MERA TANDVÅRDSSTÖD TILL ÄLDRE DOKUMENTATION VERKSAMHETSSYSTEM LARM/BRANDLARM TOLK NYCKLAR EGENKONTROLLPROGRAM FÖR HANTERING AV LIVSMEDEL PRAKTIKPLATSER MILJÖKRAV ANSVAR EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER FÖRSÄKRINGAR SYSTEMATISKT BRANDSKYDDSARBETE TYSTNADSPLIKT/SEKRETESS LOKALER, INVENTARIER MM Uppgifter om lokaler mm Drift, skötsel och underhåll av fastigheten UPPFÖLJNING, UTVÄRDERING OCH KVALITETSKONTROLL AV VERKSAMHETEN UNDER AVTALSTIDEN TILLSYN LEX MARIA LEX SARAH RAPPORTERING UPPFÖLJNING OCH UTVÄRDERING ERSÄTTNING SÄRSKILT BOENDE, ANHÖRIGAVLÖSNING, DAGVERKSAMHET OCH DROP IN ERSÄTTNING REGLER FÖR UTBETALNING AV ERSÄTTNING Vård- och omsorgsförvaltningen, uppdragsbeskrivning Södra Strand (14)

3 Bilagor: Bilaga 1 Kvalitetskrav Bilaga 2 Utvärderingsinstrument och sanktioner Bilaga 3 Ledningsplan Bilaga 4 Synpunktshantering Bilaga 5 Ädelavtalet Bilaga 6 Ädelavtal lokalt Bilaga 7 Hemrehabprocessen Bilaga 8 Uppdragsbeskrivning arbetsterapeut i hemtjänst Bilaga 9 Uppdragsbeskrivning sjukgymnast i hemtjänst Bilaga 10 Dokumenthanteringsplan Bilaga 11 Praktikplatsavtal Bilaga 12 Lex Sarah Bilaga 13 Personkontinuitet Bilaga 14 Introduktion Bilaga 15 Brukarenkät Bilaga 16 Manual till brukarenkät Bilaga 17 Kostprogram särskilt boende Bilaga 18 Brukarråd Vård- och omsorgsförvaltningen, uppdragsbeskrivning Södra Strand (14)

4 1 Uppdrags beskrivning Uppdragsbeskrivningen är ett styrdokument och beställning för den verksamhet som enheten ska bedriva och den innehåller kvalitetskrav och olika styrdokument för de olika verksamheterna. Det är vård- och omsorgsnämnden som fastställt uppdragsbeskrivningen och de utgör underlag när kontrakt tecknas mellan förvaltningschef och sektorschef/enhetschef inom vård- och omsorgsförvaltningen. Enheten ska bedriva anhörigstöd i form av: Korttidsplatser för planerad korttidsvistelse för personer som har t.ex. o Anhöriga som behöver tillfällig planerad avlösning i omvårdnadsarbetet o Personer som har hemtjänst men som vistas regelbundet på korttidsplats (växelvård) Dagverksamhet Drop In o Dagverksamhet för personer med demensjukdom och/eller liknande kognitiv svikt o Öppen och ej biståndbedömd verksamhet två dagar per vecka. 1.1 Beskrivning av vård- och omsorgsuppdraget Nationella värdegrunden och rehabiliterande arbetssätt All verksamhet ska genomsyras och utformas efter den nationella värdegrunden inom äldreomsorgen. I Östersunds kommun gäller den nationella värdegrunden alla personer oavsett ålder. Syftet är att personer ska leva ett värdigt liv och känna välbefinnande. Det handlar om var och ens rätt till privatliv, kroppslig integritet, självbestämmande, delaktighet och individanpassning. Östersunds kommun har sedan år 2000 prioriterat ett rehabiliterande arbetssätt med syfte att stödja brukare, utifrån egna behov och önskemål, att klara sin vardag så självständigt som möjligt. Ett rehabiliterande arbetssätt bygger på kunskapen om människors vilja att vara oberoende och uppleva frihet i sin vardag. Det handlar om att skapa tilltro till den egna förmågan, sin egen kapacitet. Ett rehabiliterande arbetssätt innebär Vård- och omsorgsförvaltningen, uppdragsbeskrivning Södra Strand (14)

5 att utgångspunkten skall vara att ha en stödjande och inte hjälpande inriktning att väcka individens intresse för sina egna resurser och möjligheter att uppmuntra till egen problemlösning och handlande Enheten ska också säkerställa att personalen arbetar utifrån ett förhållningssätt för att stärka den enskildes känsla av sammanhang och mening och att fokusera på de faktorer som ger välbefinnande. Förhållningssättet ska locka fram den enskildes egna förmågor med betoning på faktorer som gör att människor mår bra. Verksamheten ska bedrivas utifrån en evidensbaserad praktik. Kommunens biståndshandläggare fattar biståndsbeslut om dagverksamhet enligt socialtjänstlagen (SoL). Enhetschef vid anhörigavlösningen verkställer beslut om dagverksamhet i samverkan och dialog med biståndsenheten. Dialog ska föras med vård- och omsorgsförvaltningen hur beläggningen är på de olika verksamheterna 1 gång per kvartal. Kommunens biståndshandläggare beslutar om bistånd enligt Socialtjänstlagen (SoL) och Lagen om särskilt stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS). Hälso- och sjukvårdsinsatser beslutas och utförs av legitimerade yrkesutövare inom respektive yrkesområde. Insatserna kan överlåtas till vård- och omsorgspersonal enligt gällande rutiner. Vid fullgörandet av uppgiften ska enheten iaktta allas likhet inför lagen och saklighet och opartiskhet. Enheten har även ett uppdrag att utveckla anhörigstödet avseende den planerade korttidsverksamheten, dagverksamheten och Drop In i dialog med förvaltningschefen Planerad korttidsvistelse Enheten ska ansvara för att brukare som har korttidsvistelse får all personlig omvårdnad och service, fatta och verkställa beslut och ordinationer avseende hälso- och sjukvård och ansvara för de omvårdnadsåtgärder som är kopplade till beslutet och att uppföljning och utvärdering sker av dessa uppgifter enligt kvalitetskrav bilaga1. Enheten ska vid anhörigavlösning särskilt ta hänsyn till både brukarens och anhörigas behov av trygghet tillgodoses. Enheten tillhandhåller måltider och förbrukningsartiklar som ingår för en korttidsvistelse. Enheten ska även tillgodose behov av ledsagning till de boende och ansvara för att lämplig person, personal, vid behov följer med brukare till läkare, tandläkare, frisör etcetera. Enheten ska utifrån den enskildes önskemål och förmåga ge möjlighet till en meningsfull dag, sysselsättning, utevistelse, promenader, kontakt med anhöriga, tid för samtal m.m. Ovanstående behov ska tillgodoses individuellt efter behov under dygnets alla timmar och årets alla dagar. Vård- och omsorgsförvaltningen, uppdragsbeskrivning Södra Strand (14)

6 1.1.3 Daglig verksamhet Daglig verksamhet är avsedd för personer med demenssjukdom eller demensliknande sjukdomar och som bor i ordinärt boende. Verksamheten ska bedrivas dagtid måndag till fredag och även helger och till de kvalitetskrav enligt bilaga1. Enheten har ett uppdrag att utveckla verksamheten avseende inriktning och omfattning och till andra tider under dygnet. Verksamheten ska utgå från dagliga händelser och utifrån besökarnas förutsättningar och behov samt enligt de kvalitetskrav i bilaga1. Personer med dagverksamhet ska erbjudas förmiddagsfika, lunch, eftermiddagsfika och i förekommande fall även middag beroende på dagverksamhetens öppettider Drop In Drop In är icke biståndsbedömd insats och är en form av avlösning för personer som vårdas av anhörig i hemmet. Drop In verksamheten är öppen två dagar per vecka, dagtid ca 6 timmar varje gång. Ingen föranmälan behövs för att komma och droppa in. Besökaren kan vistas på Drop In hela eller delar av dagen. Verksamheten ska bygga på besökarnas behov och intresse samt till de kvalitetskrav som finns i bilaga 1. Besökaren betalar själv för fika och eventuell lunch. 1.2 Kvalitetskrav Verksamheten ska bedrivas enligt socialtjänstlagen, Hälso- och sjukvårdslagen, övrig lagstiftning, förordningar och Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd inom området samt kommunens vård- och omsorgsplan och enligt gällande rutiner. I bilaga 1 till uppdragsbeskrivningen finns de kvalitetskrav som gäller för uppdraget. Uppföljningsrutiner och utvärderingsinstrument beskrivs i bilaga 2. Kvalitetskraven kan komma att ändras under avtalstiden. Verksamheten ska vara av god kvalitet och kvaliteten i verksamheten ska systematiskt och fortlöpande utvecklas och säkras (se SoL 3 Kap, 3 ). När hemtjänst och hälso- och sjukvårdsinsatser ges samtidigt ska de samordnas på ett säkert och trygg sätt för brukarna. Hälso- och sjukvården ska bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård (se HSL 2 ) och enligt med det ansvar som kommunen har enligt HSL. Enheten ska ha ingående kännedom om allmän och specifik omvårdnad, rehabilitering, omsorg och service till personer i alla åldrar och funktionshindrade och ha kunskap om vård i livets slutskede. 1.3 Hälso- och sjukvård och rehabilitering Enheten ansvarar för hälso- och sjukvård och rehabilitering till de personer som vistas på korttidsplats upp till läkarnivå. Enheten ska medverka till att den enskilde ska få sina läkarinsatser på ett så smidigt sätt som möjligt. Utförandet av hälso- och sjukvård ska ske enligt gällande samverkansavtal bilagor 3,4 med landstinget rutiner och riktlinjer från MAS/MAR, beslutade definitioner och prioriteringsordningar inom avtalsområdet. Vård- och omsorgsförvaltningen, uppdragsbeskrivning Södra Strand (14)

7 Det rehabiliterande arbetet ska utvecklas och kommuniceras med utgångspunkt av de i kommunen framtagna och beslutade definitioner, beskrivningar och värdegrund enligt bilaga 7, 8, 9. Sjuksköterska ska finnas i aktiv tjänst vardagar, dagtid måndag-fredag. Personen ska vara tillgänglig för vårdpersonalen. För insatser under kvällar, nätter och helger, ställer vård- och omsorgsnämnden sjuksköterskeresurser i patrull till förfogande. Enheten har att samverka med den kommunala sjuksköterskepatrullen enligt gällande rutiner. Under tidpunkt då sjuksköterska inte finns stationerad på enheten ska det finnas minst en personal med kompetens motsvarande omvårdnadsprogrammet, erfarenhet av vårdarbete samt god kännedom om brukarna. Legitimerad personal ska delta i gemensamma möten med MAS/MAR. 1.4 Tekniska hjälpmedel och inkontinenshjälpmedel Enheten ansvarar för att de boende har tillgång till individuellt utprovade hjälpmedel i enlighet med kommunens hälso- och sjukvårdsansvar, och enligt gällande avtal mellan kommun och landsting. Vid nytillkomna behov under vistelsen ska planering ske med hemteamen enligt gällande rutiner och hemteamens ansvar. Nämnden ersätter enheten efter en preliminär ersättning och avstämning och reglering av kostnaderna sker årligen. Enheten ansvarar för hela kostnaden för arbetstekniska hjälpmedel förutom till personer som har beslut om personlig assistans enligt LSS/LASS. Enheten ansvarar för att brukare som bedöms ha behov av inkontinenshjälpmedel får det i samverkan med hemteamet och i enlighet med kommunens hälso- och sjukvårdsansvar och i enlighet med gällande avtal mellan kommunen och landstinget. Nämnden ersätter enheten efter en preliminär ersättning och avstämning och reglering av kostnaderna sker årligen. 1.5 Medicinskt ansvariga Inom kommunen finns medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) och medicinskt ansvarig rehabiliterare (MAR) som har det medicinska tillsynsansvaret för hälsooch sjukvård. Detta regleras i HSL 24 och Socialstyrelsens allmänna råd (SOSFS 1997:10) om medicinskt ansvarig sjuksköterska i kommunernas hälsooch sjukvård (rutiner, delegering, anmälningsskyldigheter etc.). 1.6 Verksamhetschef Inom vård- och omsorgsförvaltningen är det förvaltningschefen som är verksamhetschef enligt 29 hälso- och sjukvårdslagen. Denne ska följa Socialstyrelsens allmänna råd ( SOSFS 1997:8 ) om verksamhetschef inom hälsooch sjukvården. Verksamhetschefen ska svara för verksamheten och har det samlade ledningsansvaret. Verksamhetschefen ska enligt HSL svara för att verksamheten tillgodoser hög patientsäkerhet och god kvalitet av vården samt främjar kostnadseffektivitet. Verksamhetschefen ansvarar för att det finns ett ändamålsenligt ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet i hälso- och sjukvården enligt Socialstyrelsens Vård- och omsorgsförvaltningen, uppdragsbeskrivning Södra Strand (14)

8 föreskrifter (SOSFS 2011:9) om ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet i hälso- och sjukvården. 1.7 Ut och inflyttning Enheten ska arbeta för att det sker en snabb in och utflyttning på samma dag när det sker byte av brukare. För att stödja anhöriga i omvårdnaden ska lunch erbjudas både till den som åker hem och till den som flyttar in. 1.8 Måltider Enheten ska erbjuda personer på korttidsvistelse alla måltider över dygnet (frukost, lunch/middag, kvällsmål) inkl. mellanmål/fika 2-3 ggr/dag samt däremellan tillgång/hjälp till den dryck man behöver över dygnet enligt kvalitetskraven i bilaga17. Nattens fasta ska inte vara för lång (högst timmar). Enheten ska följa vård- och omsorgsnämndens kostprogram för särskilt boende och rutin för att förebygga näringsbrist. Personer med dagverksamhet ska erbjudas förmiddagsfika, lunch, eftermiddagsfika och i förekommande fall även middag beroende på dagverksamhetens öppettider. Specialkost ska erbjudas de personer som så behöver. Brukarna ska ges möjlighet att välja den måltidsrytm som ger rätt näringsintag rätt fördelat under dygnet. Energi och näringsinnehåll ska följa ESS-gruppens rekommendationer för äldre. De matsedlar som upprättas av enheten ska vara näringsmässigt godkända av dietist. Enheten ska ha ett flexibelt och individuellt tänkande när det gäller mattider. Det ska lösas individuellt och finnas med i enhetens dokumentation. Enheten ska skapa lugn och ro under måltiden. Måltidsmiljön har en stor betydelse för aptiten och det är viktigt att måltiden måste få ta den tid som behövs. Enheten bör duka vackert och se till att måltiden blir både trivsam och festlig i en hemliknande miljö varje dag. Anpassade bestick, tallrikar och glas/muggar efter behov är värdefulla detaljer för den enskilde. Att ha en tillräckligt stark belysning över matborden är en viktig detalj i måltidsmiljön. Enheten ska vara delaktig i vård- och omsorgsnämndens brukarråd för mat som är nämndens övergripande dialog med utförare, brukarrepresentanter, nämndens ledamöter omkring matens kvalitet. 1.9 Riskronder särskild boendeform Enheten ska årligen genomföra riskronder inom anläggningen för att upptäcka felaktigheter som rör fastighetens utformning eller annat som kan skapa farliga situationer förbrukare och personal. Enheten ska utan dröjsmål vidta åtgärder som behöver företas för att förbättra i boendet så ingen brukare eller personal kommer till skada Samarbete/ Samverkan Enheten ska arbeta för att ha goda relationer till anhöriga genom att informera om verksamheten, anordna möten samt ta tillvara och respektera den information de lämnar till exempel angående sin närståendes situation och livshistoria. Enheten ska utveckla olika typer av samverkan med anhöriga, godemän och förvaltare där deras synpunkter tillvara. Vård- och omsorgsförvaltningen, uppdragsbeskrivning Södra Strand (14)

9 Frivilligorganisationers och föreningars erbjudanden om insatser som till exempel väntjänst ska uppmuntras och tas till vara på bästa möjliga sätt för brukarnas räkning. Detta i syfte att utifrån brukarnas önskemål att öka möjligheterna till ett aktivt och meningsfullt liv i gemenskap med andra. Enheten ska samverka med landstinget, övriga myndigheter, organisationer och föreningar för den enskildes bästa. Enheten ska erbjuda de anhöriga, god man/ förvaltare regelbunden information om målsättning med vårdinsatser för den enskilde, hur en dag kan se ut för deras närstående, målsättning för boendet i stort Kostnader för telefon, fax, TV med mera Enheten ska tillhandahålla patienttelefoni till samtliga lägenheter. Brukaren betalar till enheten för samtalstaxa. Enheten ska bekosta och ansvara för att ha en för kommunikation med kommunens biståndshandläggare/bosamordnare via fax. Inom den särskilda boendeformen ska enheten svara för kostnader för TV-licens Förbrukningsartiklar, utrustning med mera Enheten tillhandahåller och bekostar den medicinska utrustning, de arbetsredskap och de förbrukningsartiklar som behövs för att fullgöra åtagandet Tandvårdsstöd till äldre Enheten ska samverka med landstinget och hemteamet och identifiera vilka personer som kan omfattas av det särskilda tandvårdsstödet till äldre. Personalen ska årligen erbjudas utbildning och handledning i munvård Dokumentation Enheten ska följa vård- och omsorgsnämndens dokumenthanteringsplan avseende SoL, LSS och HSL, bilaga 10. Enheten ska se till att samtliga journalhandlingar överlämnas till kommunens centralarkiv enligt gällande gallringsregler när en brukare flyttar eller avlider. Detta gäller också om ansvaret för verksamheten övergår till annan. Enheten ska ha en dokumentation där det är möjligt att se om den enskilde brukaren har fått de insatser man blivit beviljad/beslutad (SoL/HSL), i den omfattning och på de tider som avtalats. En dokumentation ska finnas som tydligt klargör om en brukare av någon orsak inte fått de insatser som beviljats/beslutats och varför den i så fall uteblivit (avvikelserapportering), gäller både insatser enligt SoL, LSS och HSL. Socialtjänst Enheten ska följa gällande riktlinjer för dokumentation enligt Socialtjänstlagen och Socialstyrelsens allmänna råd och föreskrifter (SOSFS 2006:5) samt de av kommunen upprättade rutiner gällande vård- och omsorgsplanering, uppföljning och dokumentation samt de kvalitetskrav som finns i bilaga 1. Dokumentation gällande sociala insatser ska följas vad som gäller i Socialtjänstlagen 11 kap 5-6 samt övrig lagstiftning för verksamheten. Beviljade och bedömda insatser och målsättningar ska av enheten omsättas i genomförandeplaner enligt bifogade kvalitetskrav, bilaga1 med tydlig delmålformulering så att resultat av beviljade och bedömda insatser kan följas Vård- och omsorgsförvaltningen, uppdragsbeskrivning Södra Strand (14)

10 upp. I ansvaret för dokumentation ligger bl. a. att se till att personalen har kunskaper om och följer de regler som gäller och att det finns tid för att dokumentera. Hälso- och sjukvård Enheten ska se till att dokumentation av hälso- och sjukvårdsinsatser utförs i enlighet med patientdatalagen (2008:355), samt Socialstyrelsens allmänna råd och rutiner i övrigt som tillämpas i kommunen Verksamhetssystem Vård och omsorgsnämnden har ett IT-baserat verksamhetssystem, för dokumentation av beslutsprocesser, verkställighet samt avvikelsehantering enligt lagrummen SoL, LSS och HSL. Enheten är skyldig att dokumentera, rapportera och kommunicera i det verksamhetssystem som nämnden anvisar och enligt de riktlinjer som upprättas. Kommunen anvisar kostnadsfritt följande IT-stöd som enheten ska använda t.ex. Meddix för att samverka med bland annat landstinget avseende utskrivningsklara. Enhetens arbetsterapeuter och sjukgymnaster ska använda beställarsystemet Webbsesam vid förskrivning av tekniska hjälpmedel Kommunen ställer basprogramvaran tillförfogande Larm/Brandlarm Fast larmanläggning i det särskilda boendet ägs av vård- och omsorgsnämnden. Denna larmanläggning innefattar fasta larm typ trygghetstelefon, söklarm, dörrlarm och brandvarning för varje lägenhet samt larm på korridordörrar (kodlås) som larmar till trygghetslarmet om man passerar olovligt. Vård- och omsorgsnämnden står för service och driftskostnader på centralenheten och viss ingående fast trådbunden utrustning såsom lägenhetsapparater (trygghetstelefoner) och brandvarnare, samt årlig funktionskontroll enligt särskilt avtal med larminstallatör. Vård- och omsorgsnämnden står för nyanskaffning. Behovet av nyanskaffning som beror på oaktsamhet av enhetens personal med larmutrustning får enheten själv bekosta. Nyanskaffning av sänglarm och trampmattor bekostas av vård- och omsorgsnämnden. Enheten ansvarar för och bekostar handhavande och utbildning för egen personal på trygghetssystemets utrustning och funktioner. Enheten står för alla servicekostnader och erforderliga batteribyten på bärbara telefoner/hjälptelefoner, larmknappar, sängvakter, larmmattor m.m. även batteriladdare. För enhetens löpande service ska vård- och omsorgsnämndens avtalsbundna larminstallatör anlitas. Enheten kontaktar själv larminstallatör för att bli informerad om vilka villkor som gäller för sådan service. Enheten ansvarar för att rapportera konstaterade fel på den fasta utrustningen till larminstallatör och till vård- och omsorgsnämndens kontaktman. Vård- och omsorgsförvaltningen, uppdragsbeskrivning Södra Strand (14)

11 Förändring av trygghetssystemets grundprogrammering bekostas av enheten. Enheten ansvarar för att regelbundet kontrollera att det röklarm (brandvarnare) som finns inom särskilda boendeformer är i drift och följer de krav som gäller för ett ej konventionellt brandlarm. Enheten ansvarar för att meddela nämnden om ändring eller förnyelse krävs. Konventionella automatiska brandlarmsanläggningen av fabrikat Securitas larm, Ceberus, Autronica med flera omfattas inte av enheten åtagande. Sådana larmanläggningar bevakas som regel allmänna utrymmen och utrymningsvägar. Prov ombesörjes här av fastighetsägare Tolk Enheten ska ombesörja och bekosta att tolk anskaffas när behov föreligger Nycklar Enheten ska ha skriftliga rutiner för säker nyckelhantering (utlämning och återlämning med signering) av den enskildes nycklar Egenkontrollprogram för hantering av livsmedel Enheten ska ha ett HACCP- anpassat egenkontrollprogram för hantering av livsmedel i verksamheten. Egenkontrollprogrammet ska vara anpassat efter den verksamhet som ingår i kontraktet. Enheten står för kostnader som är förenade med godkännande av livsmedelsanläggningen. htillsyn/livsmedel/ansokaellerregistrera.4.456b a710e html 1.20 Praktikplatser Enheten ska visa öppenhet och samarbetsvilja med högskolor och andra utbildningar och ska erbjuda praktikplatser för studerande vid högskolor och andra utbildningar Miljökrav Enheten ska följa kommunens miljöpolicy i sitt arbete. Se Östersunds Kommuns hemsida: policy f665119bf511be html 2 Ansvar 2.1 Extraordinära händelser Enheten ska ingå i kommunens organisation för extraordinära händelser och vidta de åtgärder som följer av ledningsplanen se bilaga 3. Det kan avse såväl katastrofer i fredstid, som höjd beredskap vid kriser och krigsfara respektive händelser vid enskild enhet. När extraordinär händelse inträffar ska enheten snarast ta kontakt med vård- och omsorgsförvaltningens ledningsorganisation. 2.2 Försäkringar Kommunen har tecknat ansvarsförsäkring, egendomsförsäkring och patientförsäkring för alla enheter inom förvaltningen. Självriskerna är 0,5 prisbasbelopp på egendomsförsäkringen, om föreskrifterna följs, och 0,1 Vård- och omsorgsförvaltningen, uppdragsbeskrivning Södra Strand (14)

12 prisbasbelopp på ansvarsförsäkringen. Självriskerna ersätts av den enhet som blivit drabbad. Kommunen har även tecknat olycksfallsförsäkring för bl. a personer med insats enligt LSS eller SoL. Enheten förbinder sig att förebygga skador som kan drabba personal, hjälptagare, anhöriga och utomstående. Vid skada i samband med hälso- och sjukvårdsinsatser skall enheten informera brukare/närstående om deras möjligheter att söka ersättning enligt patientskadelagen, se MAS/MAR rutiner. 2.3 Systematiskt brandskyddsarbete För att upprätthålla kraven i lagen om skydd mot olyckor (2003:778) ska fastighetsägare och verksamhetsutövare bedriva ett systematiskt brandskyddsarbete. Enheten ska årligen komma in med en skriftlig redogörelse över brandskyddet till Vård- och omsorgsförvaltningens säkerhetssamordnare se kvalitetskrav i bilaga Tystnadsplikt/sekretess Enheten skall se till att all personal undertecknar en förbindelse om den tystnadsplikt som råder enligt 29 LSS, 15 kap 1 SoL samt Lagen om yrkesverksamhet inom hälso- och sjukvårdens område. Tystnadsplikten gäller uppgift om den enskildes personliga tillstånd eller personliga förhållanden. Enheten ska se till att tystnadsplikten efterlevs. 2.5 Lokaler, inventarier mm Uppgifter om lokaler mm Vård- och omsorgsnämnden hyr lägenheter och lokaler för verksamheten. Kommunen ställer kontors- och personallokaler till enhetens förfogande utan särskild kostnad Drift, skötsel och underhåll av fastigheten Teknisk drift, fastighetsskötsel (inklusive skötsel av utemiljö) samt underhåll av fastigheten åvilar fastighetsägaren. Inre underhåll åvilar hyresgästen (vård- och omsorgsnämnden för lokalytor). Enheten svarar för och bekostar städning och skötsel av lägenheter, allmänna utrymmen, trapphus samt personallokaler. Arbeten avseende periodiskt underhåll, ny- och reinvesteringar kan göras under avtalstiden. Enheten ska utan krav på ersättning tåla de olägenheter i form av hinder och störningar som därmed kan uppstå. 3 Uppföljning, utvärdering och kvalitetskontroll av verksamheten under avtalstiden 3.1 Tillsyn Socialstyrelsen utövar tillsyn över verksamheten enligt Socialtjänstlagen, LSS och hälso- och sjukvårdslagen. Vård- och omsorgsförvaltningen, uppdragsbeskrivning Södra Strand (14)

13 3.2 Lex Maria Enheten ska rapportera avvikelser som är av betydelse för patientsäkerheten enligt Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2005:28) om anmälningsskyldighet enligt Lex Maria samt kommunens upprättade rutiner avseende avvikelsehantering. 3.3 Lex Sarah Enheten ska ha ingående kännedom om de föreskrifter som gäller vid anmälan av missförhållanden i omsorger om äldre och funktionshindrade. Föreskrifterna och råden anges i 14 kap 1-2 socialtjänstlagen (1980:620) SOSFS 2011:5(S) och i lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 24a LSS, SOSFS 2011:5(S). Vid anmälan av missförhållanden ska enheten följa de instruktioner och rutiner som utarbetats av vård- och omsorgsnämnden. 3.4 Rapportering Enheten ska lämna in de uppgifter som vård- och omsorgsnämnden kan behöva för att fullgöra sin rapporteringsskyldighet till andra myndigheter exempelvis Statistiska centralbyrån (SCB) och Socialstyrelsen. 3.5 Uppföljning och utvärdering Uppföljningen är en del i nämndens ledningssystem för kvalitet som är under utveckling och kraven på rapportering mm kan komma att ändras under avtalsperioden. Enheten ska skriftligen rapportera enligt kvalitetskraven i bilaga 1 varje år om inte andra intervall anges. Vård- och omsorgsnämnden kommer att göra löpande uppföljningar av hur avtalsvillkoren inklusive kvalitetskraven följs. Vård- och omsorgsnämnden har rätt till full insyn i verksamheten. Detta för att nämnden ska kunna följa upp och utvärdera att uttalade mål och riktlinjer följs och för att kunna följa upp och bedöma beviljade insatser. Det system eller den modell för dokumentation, som enheten använder, ska vara sådant att uppföljning kan ske individuellt och jämföras mot kvalitetskraven i uppdragsbeskrivningen. 4 Ersättning särskilt boende, anhörigavlösning, dagverksamhet och drop in 4.1 Ersättning Enheten erhåller ersättning med ett fast pris per månad. Ersättningen täcker kostnaderna för samtliga åtaganden såvitt ej annat anges i uppdragsbeskrivningen. Ersättningens storlek framgår av bilaga till kontraktet. 4.2 Regler för utbetalning av ersättning Underlag för utbetalning av ersättning hämtas från kommunens verksamhetssystem (fn. Procapita) enligt gällande rutin. Vård- och omsorgsförvaltningen, uppdragsbeskrivning Södra Strand (14)

14 Vård- och omsorgsförvaltningen, uppdragsbeskrivning Södra Strand (14)

2014-01-01 1 (12) Uppdragsbeskrivning för platser för korttidsvistelse på Barkvägen och Häradsgården 2014.

2014-01-01 1 (12) Uppdragsbeskrivning för platser för korttidsvistelse på Barkvägen och Häradsgården 2014. 2014-01-01 1 (12) Uppdragsbeskrivning för platser för korttidsvistelse på Barkvägen och Häradsgården 2014. 2014-01-01 2 (12) 1 ALLMÄN INFORMATION... 4 1.1 UPPDRAGET AVSER I HUVUDSAK... 4 2 KRAV PÅ TJÄNSTEN

Läs mer

Uppdragsbeskrivning boendestöd/hemsjukvård,

Uppdragsbeskrivning boendestöd/hemsjukvård, Dokumentnamn: Uppdragsbeskrivning för Boendestöd/hemsjukvård Skapad av: Kerstin Eklund, Anna- Maria Sundström Beslutad av: Förvaltningschef Lars Liljedahl Gäller från: 2014-01-01 Reviderad den: Diarienumme

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för särskilt boende egen regi från 2014.

Uppdragsbeskrivning för särskilt boende egen regi från 2014. 1 (15) Dnr 1079-2013 Uppdragsbeskrivning för särskilt boende egen regi från 2014. 2 (15) 1 ALLMÄN INFORMATION... 4 1.1 VERKSAMHET SOM UPPDRAGET AVSER... 4 2 KRAV PÅ TJÄNSTEN OCH KVALITETSKRAV... 4 2.1

Läs mer

Uppdragsbeskrivning Bostad med särskild service för vuxna, LSS-bostad

Uppdragsbeskrivning Bostad med särskild service för vuxna, LSS-bostad Uppdragsbeskrivning Skapad av: Lars Backus och Ylwa Elonsdotter Beslutad av: den 6 september 2011 Gäller från: 1 januari 2012 Reviderad den: Diarienummer: 1018-2011 Uppdragsbeskrivning Bostad med särskild

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Demensteamet

Uppdragsbeskrivning för Demensteamet Dokumentnamn: Uppdragsbeskrivning för Demensteamet Skapad av: Bodil Evertsson, MAR, Christina Taraldsson, handläggare Beslutad av: Robert Brandt, biträdande förvaltningschef Gäller från: 1 januari 2013

Läs mer

Uppdragsbeskrivning boendestöd

Uppdragsbeskrivning boendestöd Dokumentnamn: Uppdragsbeskrivning för Boendestöd Skapad av: Uppdragsenheten Beslutad av: Förvaltningschef Lars Liljedahl och chef för uppdragsenheten Börje Hoflin Gäller från: 2017-04-24 Reviderad den:

Läs mer

Uppdragsbeskrivning - Korttidsvistelse utanför det egna hemmet 9 6 enligt LSS

Uppdragsbeskrivning - Korttidsvistelse utanför det egna hemmet 9 6 enligt LSS Uppdragsbeskrivning-Korttidsvistelse utanför det egna hemmet 9 6 enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Skapad av: Uppdragsenheten Beslutad av: Förvaltningschef Gäller från: 151201

Läs mer

Uppdragsbeskrivning Bostad med särskild service för barn och ungdomar 9 8 enligt LSS

Uppdragsbeskrivning Bostad med särskild service för barn och ungdomar 9 8 enligt LSS Uppdragsbeskrivning, bostad med särskild service för barn och ungdomar 9 8 (elevhem) enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Skapad av: Uppdragsenheten Beslutad av: Förvaltningschef

Läs mer

Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård

Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård SOCIALFÖRVALTNINGEN Annika Nilsson, 0554-191 56 annika.nilsson@kil.se 2013-12-06 Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSANSVAR Enligt hälso- och sjukvårdslagen (SFS 1982:763) och

Läs mer

Uppföljning av Bostad med särskild service enligt LSS

Uppföljning av Bostad med särskild service enligt LSS Uppföljning av Bostad med särskild service enligt LSS Ansvarig för uppföljningen: Uppföljningen genomförd den: Föregående uppföljning den: Nästa uppföljning den: Verksamhetens namn Verksamhetens platsantal

Läs mer

Daglig verksamhet enligt LSS

Daglig verksamhet enligt LSS Uppdrag och kvalitetskrav Daglig verksamhet enligt LSS Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum [Beslut/Publiceringsdatum] Ärendenr SON 2017/144 Version [1.0] Innehållsförteckning...1

Läs mer

KONTAKTPERSON LSS, SoL INTERN KRAVSPECIFIKATION Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 26 maj ( 63) Gäller from 1 januari 2012

KONTAKTPERSON LSS, SoL INTERN KRAVSPECIFIKATION Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 26 maj ( 63) Gäller from 1 januari 2012 1 Vård och omsorg 2011-04-12 Beställarenheten Dnr VON 95/11 KONTAKTPERSON LSS, SoL INTERN KRAVSPECIFIKATION Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 26 maj ( 63) Gäller from 1 januari 2012 Utförare = Driftansvarig,

Läs mer

Uppdrag och kvalitetskrav

Uppdrag och kvalitetskrav Uppdrag och kvalitetskrav Dagverksamhet för personer med demenssjukdom Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum [Beslut/Publiceringsdatum] Ärendenr SON 2017/128 Version reviderad

Läs mer

Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun

Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun RIKTLINJER Följande kvalitetskrav för daglig verksamhet enligt lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS) och för

Läs mer

1(8) Rehabilitering och habilitering. Styrdokument

1(8) Rehabilitering och habilitering. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-06-02 114 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska Reviderad av Upprättad 2014-06-26 Reviderad 2015-05-04

Läs mer

1(8) Kommunal hälso- och sjukvård. Styrdokument

1(8) Kommunal hälso- och sjukvård. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-06-02 111 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska Reviderad Upprättad 2012-03-13 Reviderad 2014-01-07,

Läs mer

Kvalitetskrav. i bostad med särskild service för vuxna enligt LSS exklusive annan särskilt anpassad bostad i Varbergs kommun

Kvalitetskrav. i bostad med särskild service för vuxna enligt LSS exklusive annan särskilt anpassad bostad i Varbergs kommun Kvalitetskrav i bostad med särskild service för vuxna enligt LSS exklusive annan särskilt anpassad bostad i Varbergs kommun RIKTLINJER Följande kvalitetskrav för bostäder med särskild service för vuxna

Läs mer

Daglig verksamhet enligt LSS och sysselsättning enligt SOL... 1 Inledning Beskrivning av insatsen... 2 Målgrupper för insatsen...

Daglig verksamhet enligt LSS och sysselsättning enligt SOL... 1 Inledning Beskrivning av insatsen... 2 Målgrupper för insatsen... Uppdrag och kvalitetskrav Daglig verksamhet enligt LSS och sysselsättning enligt SOL Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum 2018-09-19 Ärendenr SON 2018/107 Version [1.0] Daglig

Läs mer

Stöd och service för äldre I Torsås Kommun. vi informerar..

Stöd och service för äldre I Torsås Kommun. vi informerar.. Stöd och service för äldre I Torsås Kommun vi informerar.. Innehållsförteckning Sida Värdegrund 3 Stöd och service till äldre i Torsås kommun 3 Ansökan om insatser enligt Socialtjänstlagen (SoL) 3 Taxor

Läs mer

Kvalitetskrav på externa utförare inom hemvård enligt LOV Bilaga 3

Kvalitetskrav på externa utförare inom hemvård enligt LOV Bilaga 3 Kvalitetskrav på externa utförare inom hemvård enligt LOV Bilaga 3 Område Kvalitetskrav Uppföljningsform När görs uppföljningen God och säker vård Verksamheten skall svara upp till de krav som Planerade

Läs mer

Gränsdragning av Sjukvård och Egenvård samt Biståndsbeslut och samordning av det praktiska stödet till den enskilde

Gränsdragning av Sjukvård och Egenvård samt Biståndsbeslut och samordning av det praktiska stödet till den enskilde Riktlinje med rutiner Utgåva nr 1 sida 1 av 5 Dokumentets namn Gränsdragning av Sjukvård och Egenvård samt Biståndsbeslut och samordning av det praktiska stödet till den enskilde Utfärdare/handläggare

Läs mer

HKF 7531 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

HKF 7531 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) Antaget av äldreomsorgsnämnden 2016-10-25, 4, med ändring i vård- och omsorgsnämnden 2019-04-08, 9 Riktlinjer för ledning, utförande och uppföljning av verksamhet enligt socialtjänstlagen (SoL) och

Läs mer

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. LEDNINGS- OCH YRKESANSVAR

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. LEDNINGS- OCH YRKESANSVAR Region Stockholm Innerstad Sida 1 (11) 2014-05-16 Sjuksköterskor REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. Sida 2 (11) INNEHÅLLSFÖRTECKNING REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD

Läs mer

Beställning och informationsöverföring, riktlinjer

Beställning och informationsöverföring, riktlinjer Vård- och äldreomsorgsförvaltningen Dokumenttyp: Dokumentet gäller för personalkategori: Fastställt av, befattning och namn: Fastställelsedatum: Eventuellt diarienummer: Riktlinje Sjuksköterska, fysioterapeut,

Läs mer

Regel för Hälso- och sjukvård i särskilt boende och daglig verksamhet enligt LSS: Medicintekniska produkter (MTP)

Regel för Hälso- och sjukvård i särskilt boende och daglig verksamhet enligt LSS: Medicintekniska produkter (MTP) Region Stockholm Innerstad Sida 1 (10) 2013-05-28 Sjuksköterskor Regel för Hälso- och sjukvård i särskilt boende och daglig verksamhet enligt LSS: Medicintekniska produkter (MTP) Sida 2 (10) Innehåll REGEL

Läs mer

Hemtjänst...1 Inledning...2. Beskrivning av insatsen...2 Beskrivning av målgruppen...2. Krav på insatsen hemtjänst...2

Hemtjänst...1 Inledning...2. Beskrivning av insatsen...2 Beskrivning av målgruppen...2. Krav på insatsen hemtjänst...2 Uppdrag och kvalitetskrav Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum 2017-04-20 Ärendenr SON 2017/72 Version [1.0] Innehållsförteckning...1 Inledning...2 Beskrivning av insatsen...2

Läs mer

HKF 7321 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

HKF 7321 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (7) Antagen av socialnämnden 2017-09-21, 3 Riktlinje för ledning, utförande och uppföljning av verksamhet enligt SoL och LSS inom socialnämndens ansvarsområde 1 Inledning Den här riktlinjen kompletterar

Läs mer

Utredning av vårdskador Rapportering av avvikelser, utredning av händelser och anmälan enligt lex Maria

Utredning av vårdskador Rapportering av avvikelser, utredning av händelser och anmälan enligt lex Maria Riktlinjer för hälso- och sjukvård Sida 0 (8) 2018 Utredning av vårdskador Rapportering av avvikelser, utredning av händelser och anmälan enligt lex Maria UPPRÄTTAD AV MEDICINSKT ANSVARIGA SJUKSKÖTERSKOR

Läs mer

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 1 (9) Vår handläggare Jan Nilsson Antaget av vård- och omsorgsnämnden 2012-10-25, 122 Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 2 (9) Innehållsförteckning Bakgrund...

Läs mer

1(11) Egenvård. Styrdokument

1(11) Egenvård. Styrdokument 1(11) Styrdokument 2(11) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-09-08 148 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska/alb Reviderad 3(11) Innehållsförteckning 1 Bakgrund...4

Läs mer

Maria Åling. Vårdens regelverk

Maria Åling. Vårdens regelverk 2016-01 19 Maria Åling Vårdens regelverk Föreskrift, En föreskrift är bindande REGLER som skapats genom ett beslut i något offentligt organ. En föreskrift meddelas genom LAG eller FÖRORDNING eller, på

Läs mer

KVALITETSKRITERIER FÖR PERSONLIG ASSISTANS SOM UTFÖRS AV ÖSTRA GÖINGE KOMMUN

KVALITETSKRITERIER FÖR PERSONLIG ASSISTANS SOM UTFÖRS AV ÖSTRA GÖINGE KOMMUN Produktion KVALITETSKRITERIER FÖR PERSONLIG ASSISTANS SOM UTFÖRS AV ÖSTRA GÖINGE KOMMUN Kriterierna gäller från 2009-10-01 Storgatan 4 280 60 Broby Växel: 044-775 60 00 Fax: 044-775 62 90 Plusgiro: 8 46

Läs mer

Prioriteringsordning för AT/SG inom kommunens hemteam

Prioriteringsordning för AT/SG inom kommunens hemteam Prioriteringsordning för AT/SG inom kommunens hemteam Rehabilitering inom Östersunds kommun Vård- och omsorgsnämnden har sedan år 2000, genom utökning av resurser, prioriterat ett rehabiliterande arbetssätt

Läs mer

Syftet med egenvårdsrutinen är att tydliggöra vilka krav som ställs på hälso- och sjukvården vid egenvårdsbedömningar.

Syftet med egenvårdsrutinen är att tydliggöra vilka krav som ställs på hälso- och sjukvården vid egenvårdsbedömningar. Malmö stad Medicinskt ansvariga Syftet med egenvårdsrutinen är att tydliggöra vilka krav som ställs på hälso- och sjukvården vid egenvårdsbedömningar. Rutinen beskriver processen vid egenvårdsbedömning

Läs mer

Förfrågningsunderlag för upphandling av drift av det särskilda boendet Myran, Prästgatan 54 i Östersunds kommun.

Förfrågningsunderlag för upphandling av drift av det särskilda boendet Myran, Prästgatan 54 i Östersunds kommun. Kvalitetssäkrat av upphandlingskontoret 2013-08-08 1 (26) Dnr 1079-2013 Förfrågningsunderlag för upphandling av drift av det särskilda boendet Myran, Prästgatan 54 i Östersunds kommun. Kvalitetssäkrat

Läs mer

Hur ska bra vård vara?

Hur ska bra vård vara? Hur ska bra vård vara? God och säker vård ur ett MAS perspektiv Se det etiska perspektivet som överordnat Utgå från en humanistisk värdegrund med vårdtagaren i centrum Hålla sig uppdaterad vad som händer

Läs mer

Kommunal hälso- och sjukvård Medicinskt ansvarig sjuksköterska Lena Lindberg Schlegel

Kommunal hälso- och sjukvård Medicinskt ansvarig sjuksköterska Lena Lindberg Schlegel Kommunal hälso- och sjukvård 2012-09-25 Medicinskt ansvarig sjuksköterska Lena Lindberg Schlegel God och säker vård ur ett MAS perspektiv Se det etiska perspektivet som överordnat Utgå från en humanistisk

Läs mer

Leverantören förbinder sig att ta emot den kund som valt leverantören.

Leverantören förbinder sig att ta emot den kund som valt leverantören. Detta dokument är indelat i tre avsnitt: 1. Villkor för uppdraget 2. Krav på uppdraget 3. Uppföljning Den enskilde ansöker om dagverksamhet hos kommunens biståndshandläggare som fattar beslut om insats

Läs mer

Ansvar, ledning, tillsyn och uppföljning av hälsooch sjukvård

Ansvar, ledning, tillsyn och uppföljning av hälsooch sjukvård Sida 1 (5) 2016-01-18 Ansvar, ledning, tillsyn och uppföljning av hälsooch sjukvård MAS/MAR stadsdelsförvaltningarna Kungsholmen, Norrmalm, Södermalm och Östermalm. www.stockholm.se/masmarinnerstaden Sida

Läs mer

Kriterierna gäller från 2012-01-01

Kriterierna gäller från 2012-01-01 Fastställt av Omsorgs- och utbildningsutskottet 2011-10-20 104 Kriterierna gäller från 2012-01-01 Följande kvalitetskriterier för hemtjänst i ordinärt boende i Östra Göinge kommun är antagna av kommunstyrelsens

Läs mer

Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård

Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård BURLÖVS KOMMUN Socialförvaltningen 2014-11-19 Beslutad av 1(6) Ninette Hansson MAS Gunilla Ahlstrand Enhetschef IFO Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård Denna

Läs mer

Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden, dagverksamheter och dagliga verksamheter. Läkemedelshantering

Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden, dagverksamheter och dagliga verksamheter. Läkemedelshantering Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden, dagverksamheter och dagliga verksamheter Sida 0 (5) 2019 Läkemedelshantering UPPRÄTTAD AV MEDICINSKT ANSVARIGA SJUKSKÖTERSKOR

Läs mer

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER Äldreomsorg, Vadstena Kommun Antagen av socialnämnden den 16 oktober 2012, 117 Dnr 2012/100-730, 2012.1036 INNEHÅLL Bakgrund... 3 Nationellt... 3 Vadstena... 4 Värdegrund för

Läs mer

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Arbetslivsnämnden, Individ- och familjeomsorgsnämnden, Sociala omsorgsnämnden och Vård- och äldrenämnden Borås Stads

Läs mer

SAMVERKANSRUTINER. (enligt SOSFS 2009:6) FÖR HANTERING AV EGENVÅRD I SÖRMLAND

SAMVERKANSRUTINER. (enligt SOSFS 2009:6) FÖR HANTERING AV EGENVÅRD I SÖRMLAND SAMVERKANSRUTINER (enligt SOSFS 2009:6) FÖR HANTERING AV EGENVÅRD I SÖRMLAND Egenvård ska erbjuda möjligheter till ökad livskvalitet och ökat välbefinnande genom självbestämmande, ökad frihetskänsla och

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan landstinget och kommunerna angående bedömning av egenvård

Överenskommelse om samverkan mellan landstinget och kommunerna angående bedömning av egenvård Överenskommelse om samverkan mellan landstinget och kommunerna angående bedömning av egenvård Samverkansrutin i Östra Östergötland Del 1 Den överenskomna processen Del 2 Flödesschema Del 3 Författningen

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ansvaret för äldre personer och bemanning i särskilda boenden;

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ansvaret för äldre personer och bemanning i särskilda boenden; 1 2014-11-11 SOSFS 2015:XX (S) Utkom från trycket den 2015 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ansvaret för äldre personer och bemanning i särskilda boenden; beslutade den XX XX 2015. Socialstyrelsen

Läs mer

Rutin vid avvikelsehantering gällande hälso- och sjukvård

Rutin vid avvikelsehantering gällande hälso- och sjukvård Rutin vid avvikelsehantering gällande hälso- och sjukvård Skapad av: MAS MAR Beslutad av: Gäller från: 2004-04-04 Reviderad den: 2011-11-30 Diarienummer: Inledning Hälso- och sjukvårdslagen ställer krav

Läs mer

LAGAR OCH FÖRFATTNINGAR SOM STYR KOMMUNERNAS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD, AVSEENDE ANSVARSFÖRHÅLLANDEN MELLAN VÅRDGIVARE (NÄMND), VERKSAMHETSCHEF OCH MAS/MAR

LAGAR OCH FÖRFATTNINGAR SOM STYR KOMMUNERNAS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD, AVSEENDE ANSVARSFÖRHÅLLANDEN MELLAN VÅRDGIVARE (NÄMND), VERKSAMHETSCHEF OCH MAS/MAR LAGAR OCH AR SOM STYR KOMMUNERNAS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD, AVSEENDE SFÖRHÅLLANDEN MELLAN NÄMND (VÅRDGIVARE), LAGAR OCH AR SOM STYR KOMMUNERNAS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD, AVSEENDE SFÖRHÅLLANDEN MELLAN VÅRDGIVARE

Läs mer

Mellan (köparen) och (säljaren) har följande avtal träffats avseende plats på (äldreboende) för (namn, pnr).

Mellan (köparen) och (säljaren) har följande avtal träffats avseende plats på (äldreboende) för (namn, pnr). November 2012 AVTAL med förslag till uppdateringar (uppdateringar angivna med understruken text, tidigare gällande text är angivna med kursiv stil) Mellan (köparen) och (säljaren) har följande avtal träffats

Läs mer

AVLÖSARSERVICE i hemmet LSS INTERN KRAVSPECIFIKATION Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 26 maj 2011 ( 62) Gäller from 1 januari 2012

AVLÖSARSERVICE i hemmet LSS INTERN KRAVSPECIFIKATION Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 26 maj 2011 ( 62) Gäller from 1 januari 2012 1 Vård och omsorg 2011-04-11 Beställarenheten Dnr VON 94/11 AVLÖSARSERVICE i hemmet LSS INTERN KRAVSPECIFIKATION Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 26 maj 2011 ( 62) Gäller from 1 januari 2012 Utförare

Läs mer

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. AVVIKELSERAPPORTERING I HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN OCH LEX MARIA

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. AVVIKELSERAPPORTERING I HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN OCH LEX MARIA Region Stockholm Innerstad Sida 1 (5) 2014-05-05 Sjuksköterskor REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. AVVIKELSERAPPORTERING I HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN OCH LEX MARIA

Läs mer

Kvalitetssäkring genom avvikelsehantering

Kvalitetssäkring genom avvikelsehantering Bilaga 9, SN 84, 2016-09-07 Kvalitetssäkring genom avvikelsehantering Dokumenttyp: Reviderad riktlinje Diarienummer: 119/2016 Beslutande: Socialnämnden Antagen: 2016-09-07 Gäller fr.o.m.: 2016-10-05 Reviderad:

Läs mer

Att arbeta som sjuksköterska i omsorgsförvaltningen i Växjö kommun

Att arbeta som sjuksköterska i omsorgsförvaltningen i Växjö kommun Att arbeta som sjuksköterska i omsorgsförvaltningen i Växjö kommun I kommunens hälso- och sjukvård enligt 18 HSL ställs stora krav på sjuksköterskans förmåga att arbeta självständigt. Hon/han ska planera

Läs mer

När du behöver HJÄLP & STÖD. i vardagen

När du behöver HJÄLP & STÖD. i vardagen När du behöver HJÄLP & STÖD i vardagen OMSORG & VÅRD - Landskrona stad Människor kan i livets olika faser behöva omsorg eller socialt stöd för att klara vardagen och leva ett gott liv. Vi föds och lever

Läs mer

KVALITETSKRAV OCH MÅL

KVALITETSKRAV OCH MÅL Fastställd 2012-11-22 Omsorgs- och utbildningsutskottet KVALITETSKRAV OCH MÅL VÅRD OCH OMSORGSBOENDE FÖR ÄLDRE Gäller från 2013-01-01 Storgatan 4 280 60 Broby Växel: 044-775 60 00 Fax: 044-775 62 90 Plusgiro:

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Regionen Östergötland och kommunerna i Östergötland gällande egenvård

Överenskommelse om samverkan mellan Regionen Östergötland och kommunerna i Östergötland gällande egenvård Dok-nr 23893 Författare Camilla Salomonsson, verksamhetsutvecklare, Verksamhetsutveckling vård och hälsa Version 1 Godkänd av Giltigt fr o m Rolf Östlund, närsjukvårdsdirektör, Gemensam stab NSC 2018-04-17

Läs mer

Kommunalt hälso- och sjukvårdsuppdrag. Styrdokument Socialförvaltningen

Kommunalt hälso- och sjukvårdsuppdrag. Styrdokument Socialförvaltningen Kommunalt hälso- och sjukvårdsuppdrag Styrdokument Socialförvaltningen Sammanfattning Detta styrdokument beskriver uppdrag och ansvarsfördelning gällande hälso- och sjukvård inom socialnämndens ansvarsområde.

Läs mer

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD: ANSVAR, LEDNING, TILLSYN OCH UPPFÖLJNING AV HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD: ANSVAR, LEDNING, TILLSYN OCH UPPFÖLJNING AV HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Region Stockholm Innerstad Sida 1 (6) Rev. 2013-11-17 Sjuksköterskor Medicinskt Ansvarig för Rehabilitering REGEL FÖR HÄLSO OCH : ANSVAR, LEDNING, TILLSYN OCH UPPFÖLJNING AV HÄLSO- OCH Sjuksköterskor och

Läs mer

RIKTLINJE FÖR UTREDNING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen

RIKTLINJE FÖR UTREDNING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen RIKTLINJE FÖR UTREDNING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen Handläggare: Medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR) Beslutsdatum: 2018-10-01 Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) Socialt

Läs mer

Vård- och omsorgsboende för äldre i Falu kommun

Vård- och omsorgsboende för äldre i Falu kommun falun.se/omvårdnadsförvaltningen Trygghet Inflytande Gott bemötande Vård- och omsorgsboende för äldre i Falu kommun Innehåll Anvisning av lägenhet...5 Att ansöka om och få lägenhet...4 Att bo i vård- och

Läs mer

Riktlinjer inför sommarplanering gällande vård- och omsorgspersonal

Riktlinjer inför sommarplanering gällande vård- och omsorgspersonal SOCIALFÖRVALTNINGEN Medicinskt ansvarig sjuksköterska Annika Nilsson 2015-03-25 annika.nilsson@kil.se Riktlinjer inför sommarplanering gällande vård- och omsorgspersonal BAKGRUND Under sommarperioden ska

Läs mer

Information vård och omsorg

Information vård och omsorg Information vård och omsorg Uppdrag ge äldre och andra i behov av stöd, vård och omsorg, en god omvårdnad och hälso- och sjukvård. förebyggande verksamhet och stöd till anhöriga. varje människa ska få

Läs mer

Norrtälje är värdkommun för Tiohundraprojektet, ett unikt samarbete med Stockholms läns landsting inom hälsa, sjukvård och omsorg.

Norrtälje är värdkommun för Tiohundraprojektet, ett unikt samarbete med Stockholms läns landsting inom hälsa, sjukvård och omsorg. Riktlinje Utgåva Antal sidor 3 5 Dokumentets namn Riktlinje Patientsäkerhetsarbete Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck Medicinskt ansvarig sjuksköterska Margareta Oswald Medicinskt ansvarig för rehabilitering

Läs mer

Bedömning av egenvård - riktlinje

Bedömning av egenvård - riktlinje Bedömning av egenvård - riktlinje Bakgrund Socialstyrelsen tydliggör i föreskriften Bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård vilka krav som ställs på hälso- och sjukvården

Läs mer

ledningssystemet Beslutad av Förvaltningschef Medicinskt ansvarig sjuksköterska

ledningssystemet Beslutad av Förvaltningschef Medicinskt ansvarig sjuksköterska Rutin för egenvård Gäller för Personal inom omsorgsförvaltningen Samverkan Plats i ledningssystemet Beslutad av Förvaltningschef Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska Gäller från datum 2014-10-13

Läs mer

Riktlinje för hälso- och sjukvård i Uppsala kommun

Riktlinje för hälso- och sjukvård i Uppsala kommun Riktlinje för hälso- och sjukvård i Uppsala kommun Ett normerande dokument som Omsorgsnämnden fattade beslut om 30 augusti 2018, och som Äldrenämnden fattade beslut om 27 september 2018 Dokumentnamn Fastställd

Läs mer

Sektor Stöd och omsorg

Sektor Stöd och omsorg 0 (5) Dokumentbenämning/typ: Riktlinje Verksamhet/process: Sektor stöd o omsorg Ansvarig:MAS/MAR Fastställare: MAS/MAR Gäller fr.o.m: 2012-10-24 D.nr: Utgåva/version: 2 Utfärdad/reviderat: 2016-12-02 Uppföljning:

Läs mer

Kvalitetskrav på externa utförare inom hemtjänst enligt LOV Bilaga 38

Kvalitetskrav på externa utförare inom hemtjänst enligt LOV Bilaga 38 Här redovisas de ska-krav som leverantören måste uppfylla. Kraven har utformats utifrån en analys av vad som är kvalitetskritiskt för brukaren. Område Krav Uppföljningsform Omdöme/värdering 1. Bemötande

Läs mer

Stöd och service för äldre I Torsås Kommun. vi informerar..

Stöd och service för äldre I Torsås Kommun. vi informerar.. Stöd och service för äldre I Torsås Kommun vi informerar.. Innehållsförteckning Sida Värdegrund 3 Stöd och service till äldre i Torsås kommun 3 Ansökan om insatser enligt Socialtjänstlagen (SoL) 3 Taxor

Läs mer

SOSFS 2009:6 (M och S) Föreskrifter. Bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2009:6 (M och S) Föreskrifter. Bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2009:6 (M och S) Föreskrifter Bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras

Läs mer

Tjänste- och servicekvalitet inom äldre- och handikappomsorgen

Tjänste- och servicekvalitet inom äldre- och handikappomsorgen Tjänste- och servicekvalitet inom äldre- och handikappomsorgen Avsnitt: Utförare av kommunala insatser enligt hälso- och sjukvårdslagen - Legitimerad personal, fr o m 2010-08-25 endast rehab-personal Fastställt

Läs mer

Bedömning av egenvård, riktlinjer för region Jämtland / Härjedalen och kommunerna i Jämtlands län

Bedömning av egenvård, riktlinjer för region Jämtland / Härjedalen och kommunerna i Jämtlands län för region Jämtland / Härjedalen Version: 4 Ansvarig: 2(12) ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av Datum 1. 2014-12-11 2. 2015-01-12 redigering 3 2015-02-06 4 2015-03-30 Nyutgåva baserad

Läs mer

Riktlinje för bedömning av Egenvård

Riktlinje för bedömning av Egenvård RIKTLINJE Dokumentnamn RUTIN Riktlinje för bedömning av Egenvård Framtagen och godkänd av: Eva-Karin Stenberg Medicinskt ansvarig sjuksköterska Gäller from: 2017-11-01 Gemensam med Regionen: Nej Gäller

Läs mer

Riktlinje. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Riktlinje. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Ingrid Fagerström ingrid.fagerstrom@harnosand.se Riktlinje Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Dokumentnamn Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Riktlinje Ledningssystem för

Läs mer

1. Allmän orientering

1. Allmän orientering Förfrågningsunderlag 2013-05-15 Upphandlande organisation Växjö kommun Christer Öhlin Upphandling Särskilt boende Källreda U-13-53 Sista anbudsdag: 2013-06-24 Symbolförklaring: Texten/frågan innehåller

Läs mer

Uppföljning av ramavtal om enstaka platser samt stadens vård- och omsorgsboende för äldre

Uppföljning av ramavtal om enstaka platser samt stadens vård- och omsorgsboende för äldre Uppföljning av ramavtal om enstaka platser samt stadens vård- och omsorgsboende för äldre Basuppgifter Vård- och omsorgsboende: Ägare/Entreprenör: Inriktning: Tillstånd från länsstyrelsen: Adress: Verksamhetschef/enhetschef:

Läs mer

RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION UNDER GENOMFÖRANDET av bistånd och insats enligt SoL/LSS och HSL för personal inom äldreomsorgen

RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION UNDER GENOMFÖRANDET av bistånd och insats enligt SoL/LSS och HSL för personal inom äldreomsorgen RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION UNDER GENOMFÖRANDET av bistånd och insats enligt SoL/LSS och HSL för personal inom äldreomsorgen Vård- och omsorgsförvaltningen i Ulricehamns kommun 1 av 5 Innehåll 1. Bakgrund...

Läs mer

Äldreprogram för Sala kommun

Äldreprogram för Sala kommun Äldreprogram för Sala kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2008-10-23 107 Revideras 2011 Innehållsförteckning Sid Inledning 3 Förebyggande insatser 3 Hemtjänsten 3 Hemtjänst och hemsjukvård ett nödvändigt

Läs mer

Detta styrdokument beslutades av vård- och omsorgsnämnden

Detta styrdokument beslutades av vård- och omsorgsnämnden Riktlinjer som stöd för Handläggning enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS och enligt SOL för personer under 65 år. 1 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Målgrupp... 3

Läs mer

Insatsen vård- och omsorgsboende

Insatsen vård- och omsorgsboende Socialförvaltningen Insatsen vård- och omsorgsboende Tjänstedeklaration Beslutad av socialnämnden 2013-06-13, 80. Varför tjänstedeklarationer? Insatsen vård- och omsorgsboende Vi vill förtydliga vad våra

Läs mer

Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal

Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal Diarienummer NHO-2014-0254 ALN-2014-0436 Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal Utgår från övergripande styrdokument för hälso- och sjukvård i Uppsala kommun omfattande nämndernas

Läs mer

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Datum: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2012-06-13 Stadskontoret Stadsområdesförvaltningar/Sociala Resursförvaltningen

Läs mer

KOMMUNAL HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH REHABILITERING HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

KOMMUNAL HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH REHABILITERING HÄLSO- OCH SJUKVÅRD HÄLSO-, SJUKVÅRD & REHABILITERING HÄLSO- & SJUKVÅRD OCH REHAB I FALKENBERGS KOMMUN KOMMUNAL HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH REHABILITERING Syftet med denna broschyr är att ge en översikt över kommunens hälso-

Läs mer

Arbets- och ansvarsbeskrivning för sjuksköterska/distriktssköterska i Kils kommun

Arbets- och ansvarsbeskrivning för sjuksköterska/distriktssköterska i Kils kommun SOCIALFÖRVALTNINGEN Medicinskt ansvarig sjuksköterska Annika Nilsson 2013-06-13 Arbets- och ansvarsbeskrivning för sjuksköterska/distriktssköterska i Kils kommun KVALIFIKATIONSKRAV Legitimerad sjuksköterska,

Läs mer

Malmö stad Medicinskt ansvariga 1 (8) Rutin Egenvård. Fastställd: Reviderad:

Malmö stad Medicinskt ansvariga 1 (8) Rutin Egenvård. Fastställd: Reviderad: Malmö stad Medicinskt ansvariga 1 (8) Rutin Egenvård Fastställd: 2014-12-11 Reviderad: Innehållsförteckning Inledning... 3 Egenvård... 3 Åtgärd... 4 Ansvarsfördelning... 4 Kommunalt ansvar:... 4 Annan

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12

Ledningssystem för kvalitet enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12 1(9) enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12 Inledning Socialstyrelsen har angett föreskrifter och allmänna råd för hur kommunerna ska inrätta ledningssystem för kvalitet i verksamheter enligt SoL, LVU,

Läs mer

Meddelandeblad. Mottagare: Nämnder och verksamheter i kommuner med ansvar för vård och omsorg, medicinskt ansvariga sjuksköterskor,

Meddelandeblad. Mottagare: Nämnder och verksamheter i kommuner med ansvar för vård och omsorg, medicinskt ansvariga sjuksköterskor, Meddelandeblad Mottagare: Nämnder och verksamheter i kommuner med ansvar för vård och omsorg, medicinskt ansvariga sjuksköterskor, medicinskt ansvariga för rehabilitering, huvudmän i enskild verksamhet

Läs mer

RIKTLINJE FÖR RAPPORTERING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen

RIKTLINJE FÖR RAPPORTERING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen RIKTLINJE FÖR RAPPORTERING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen Handläggare: Medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR) Beslutsdatum: 2018-10-01 Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) Socialt

Läs mer

RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION UNDER GENOMFÖRANDET av bistånd och insats enligt SoL/LSS och HSL för personal inom äldre- och handikappomsorgen

RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION UNDER GENOMFÖRANDET av bistånd och insats enligt SoL/LSS och HSL för personal inom äldre- och handikappomsorgen RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION UNDER GENOMFÖRANDET av bistånd och insats enligt SoL/LSS och HSL för personal inom äldre- och handikappomsorgen 1. Bakgrund 1.1 Syfte med dokumentation vid genomförande av

Läs mer

F2 KRAVSPECIFIKATION UPPHANDLING AV ENSTAKA PLATSER I SÄRSKILT BOENDE OCH KORTTIDSPLATS PÅ GOTLAND

F2 KRAVSPECIFIKATION UPPHANDLING AV ENSTAKA PLATSER I SÄRSKILT BOENDE OCH KORTTIDSPLATS PÅ GOTLAND Datum 2010-11-22 Diarienr: 2010-516 Serviceförvaltningen, ekonomi och upphandling F2 KRAVSPECIFIKATION UPPHANDLING AV ENSTAKA PLATSER I SÄRSKILT BOENDE OCH KORTTIDSPLATS PÅ GOTLAND Upphandling 2010-516

Läs mer

Bestämmelserna om lex Sarah (SOSFS 2011:5) hittar du på Socialstyrelsens hemsida.

Bestämmelserna om lex Sarah (SOSFS 2011:5) hittar du på Socialstyrelsens hemsida. RIKTLINJE FÖR LEX SARAH inom vård- och omsorgsförvaltningen Handläggare: Socialt ansvarig Beslutsdatum: 2018-10-01 samordnare (SAS) Enhet: Central administration Reviderad: Beslutad av SAS Inledning Lex

Läs mer

Kommunal vård och omsorg, hur är den organiserad? Pia Olofsson, vårdhygien NU-sjukvården

Kommunal vård och omsorg, hur är den organiserad? Pia Olofsson, vårdhygien NU-sjukvården Kommunal vård och omsorg, hur är den organiserad? Pia Olofsson, vårdhygien NU-sjukvården Ädelreformen Upprinnelsen till ädelreformen Kritik mot opersonliga långvårdssjukhus, sjukhem och ålderdomshem Klinikfärdiga

Läs mer

System för systematiskt kvalitetsarbete

System för systematiskt kvalitetsarbete Ansvarig Bengt Gustafson, Tf verksamhetschef Dokumentnamn Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Upprättad av Elisabet Olsson Gunilla Marcusson Ledningssystem enligt SOSFS 2011:9 Berörda verksamheter

Läs mer

Uppdrag för sjuksköterska i Leanlinks Hälso- och sjukvårdsorganisation

Uppdrag för sjuksköterska i Leanlinks Hälso- och sjukvårdsorganisation Leanlink Uppdrag för sjuksköterska i Leanlinks Hälso- och sjukvårdsorganisation Facklig information enligt MBL 19 genomförd 2017-11-30 Facklig förhandling enligt MBL 11 genomförd 2017-12-14 i Innehållsförteckning

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ansvaret för personer med demenssjukdom och bemanning i särskilda boenden;

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ansvaret för personer med demenssjukdom och bemanning i särskilda boenden; 1 SOSFS 2012:xx (S) Utkom från trycket den 2012 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ansvaret för personer med demenssjukdom och bemanning i särskilda boenden; beslutade den 26 juni 2012.

Läs mer

Förslag till lokala värdighetsgarantier för äldreomsorgen i Järfälla kommun

Förslag till lokala värdighetsgarantier för äldreomsorgen i Järfälla kommun Förslag till lokala värdighetsgarantier för äldreomsorgen i Järfälla kommun Inledning Den nationella värdegrunden för äldreomsorgen ligger till grund för lokalavärdighets - garantier i Järfälla kommun.

Läs mer

Äldreboende. Information från Alvesta kommun, Omsorgsförvaltningen

Äldreboende. Information från Alvesta kommun, Omsorgsförvaltningen Äldreboende Information från Alvesta kommun, Omsorgsförvaltningen 1 Äldreboende När man inte längre klarar av att bo kvar hemma finns möjlighet att söka till ett äldreboende. Boendet är till för Dig som

Läs mer

Upprättande av genomförandeplan inom hemtjänsten

Upprättande av genomförandeplan inom hemtjänsten Rutin 1 (5) 2012-11-28 Upprättande av genomförandeplan inom hemtjänsten Nationell värdegrund I Socialtjänstlagen (SoL 2001:453) infördes den 1 januari 2011 en bestämmelse om en nationell värdegrund för

Läs mer

Namn på vård- och omsorgsboende (går inte att redigera): Farsta vård- och omsorgsboende. Inriktning (går inte att redigera): Sjukhem

Namn på vård- och omsorgsboende (går inte att redigera): Farsta vård- och omsorgsboende. Inriktning (går inte att redigera): Sjukhem Page 1 of 11 Namn på vård- och omsorgsboende (går inte att redigera): Farsta vård- och omsorgsboende Inriktning (går inte att redigera): Sjukhem Uppföljande stadsdelsförvaltning (går inte att redigera):

Läs mer