Uppdragsbeskrivning boendestöd/hemsjukvård,

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppdragsbeskrivning boendestöd/hemsjukvård,"

Transkript

1 Dokumentnamn: Uppdragsbeskrivning för Boendestöd/hemsjukvård Skapad av: Kerstin Eklund, Anna- Maria Sundström Beslutad av: Förvaltningschef Lars Liljedahl Gäller från: Reviderad den: Diarienumme r: Uppdragsbeskrivning boendestöd/hemsjukvård, Uppdragsbeskrivning för boendestöd/hemsjukvård, (10)

2 1.1 Uppdragsbeskrivning Beskrivning av vård- och omsorgsuppdraget Kvalitetskrav Boendestöd Hälso- och sjukvård och rehabilitering Dokumentation Medicinskt ansvariga Verksamhetschef Tekniska hjälpmedel och inkontinenshjälpmedel Förbrukningsartiklar, utrustning med mera Tandvårdsstöd till äldre Trygghetslarm Lokaler, inventarier mm Samarbete/ Samverkan Verksamhetssystem Tolk Nycklar Praktikplatser Miljökrav Ansvar Extraordinära händelser Försäkringar Systematiskt brandskyddsarbete Tystnadsplikt/sekretess Uppföljning, utvärdering och kvalitetskontroll av verksamheten under avtalstiden Tillsyn Lex Maria Lex Sarah Anmälningsskyldighet vid misstanke om att barn eller unga far illa Rapportering Uppföljning och utvärdering Ekonomi Ersättning Avgifter Regler för utbetalning av ersättning (10)

3 Uppdragsbeskrivning för boendestöd/hemsjukvård, 1.1 Uppdragsbeskrivning Uppdragsbeskrivningen är ett styrdokument och en beställning för den verksamhet som enheten ska utföra. Den innehåller bland annat kvalitetskrav för de olika verksamheterna. Det är vård- och omsorgsnämnden som fastställt uppdragsbeskrivningen och är underlag när kontrakt tecknas mellan förvaltningschef och sektorschef hemtjänst. 1.2 Beskrivning av vård- och omsorgsuppdraget Enhetens uppdrag är att utföra boendestödsinsatser. Boendestöd är en praktisk, social och pedagogisk insats som syftar till att underlätta för den enskilde att hantera sin vardag. Insatsen är inte begränsad till hemmet utan kan även infatta aktiviteter utanför bostaden. Kommunens biståndshandläggare beslutar om bistånd enligt socialtjänstlagen (SoL) samt lagen om stöd och service (LSS). Hälso- och sjukvårdsinsatser beslutas och utförs av legitimerade yrkesutövare inom respektive yrkesområde. Insatserna kan delegeras enligt gällande rutiner. Enheten ska bedriva verksamhet avseende vård, omsorg och som följer av kommunens biståndsbeslut och individuella insatsplaner samt hälso- och sjukvård som framgår av uppdragsbeskrivningen. Målgruppen är vissa personer med psykisk funktionsnedsättning. Utföraren har ett aktivt informationsansvar gentemot brukarna och boende inom sitt geografiska område. Genom uppsökande verksamhet enligt vård- och omsorgsförvaltningens rutin, få kännedom om enskilda människors behov av stöd och service. Utföraren svarar för att all personal omfattas av ovanstående och fortlöpande kan ge saklig och aktuell information om verksamheten. Enheten ska iaktta allas likhet inför lagen och saklighet och opartiskhet i sitt arbete. 1.3 Kvalitetskrav Insatserna inom socialtjänsten ska vara av god kvalitet och kvaliteten i verksamheten ska systematiskt och fortlöpande utvecklas och säkras (se SoL 3 Kap, 3 ). När hemtjänst och hälso- och sjukvårdsinsatser ges ska de samordnas på ett säkert och trygg sätt för brukarna. Hälso- och sjukvården ska bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård (se HSL 2 ) och enligt med det ansvar som kommunen har enligt HSL. Enheten ska ha kännedom om allmän och specifik omvårdnad, rehabilitering, omsorg och service till personer i alla åldrar och funktionshindrade och ha kunskap om vård i livets slutskede. 3(10)

4 I bilaga1 till uppdragsbeskrivningen finns de kvalitetskrav som ska gälla. Uppföljningsrutiner med utvärderingsinstrument beskrivs i bilaga 2. Kvalitetskraven kan behöva justeras under avtalstiden. Verksamheten ska bedrivas enligt SOL, HSL, LSS, övrig lagstiftning, förordningar och Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd inom området samt kommunens vård- och omsorgsplan bilaga 3 och enligt gällande rutiner. 1.4 Boendestöd Enheten ansvarar för utförandet av boendestödsinsatser enligt biståndsbeslut med syfte att underlätta för den enskilde i den dagliga livsföringen och för att det ska vara möjligt för den enskilde att bo kvar i det egna hemmet. Huvudmålsättningen är att stödja den enskilde i att leva så självständigt som möjligt. Boendestöd kan innebära: Uppsökande insatser Personalen söker upp och försöker få kontakt med den enskilde, arbetar för att behålla kontakten och skapa möjlighet att få informera om stödinsatser och erbjuda insatser. Vara behjälplig med att ansöka och/eller kontakta handläggare (SoL/LSS). Skapa förtroende för kommunen som organisation och för personal inom Vård- och Omsorgsförvaltningen. Stöd med att få vardagsrutiner att fungera Genom att skapa rutiner och strukturer och skapa balans mellan aktiviteter och göromål (detta kan ske genom veckoplanering, hjälpmedel, metodblad, motiverande stöd, pedagogiska insatser). Praktiskt stöd Att bistå den enskilde med sysslor och göromål den enskilde inte på egen hand klarar av. I första hand stöd för att den enskilde ska kunna utföra aktiviteten på egen hand men i vissa situationer och vid vissa tillfällen kan det innebära att utföra det åt individen (det kan exempelvis handla om hemmets skötsel, hygien, mathållning mm). Personligt stöd Kan innebära stöd i kontakter med andra myndigheter och närstående eller stöd med personlig omvårdnad eller att planera ekonomi. Stöd i att lösa problem som uppstår i vardagen och att skapa logiska sammanhang. Finns godman/förvaltare så behöver roller och ansvarsgränser respekteras Socialt stöd Hjälp med att vara delaktig i samhället, stärka den enskildes sociala funktionsförmåga och sociala färdigheter. Motverka isolering och arbeta aktivt med att stödja den enskilde till meningsfull fritid och arbete/sysselsättning genom att motivera, inspirera och informera. 4(10)

5 Enheten ska när så krävs (även under obekväm arbetstid) kunna tillgodose tillfälliga/akuta behov i avvaktan på permanent biståndsbeslut från biståndshandläggaren. Biståndshandläggaren ska snarast möjligt underrättas när insatser har lämnats som påverkar det gällande biståndsbeslutet. Enheten ska utöver vad som angetts ovan tillgodose tillfälliga akuta behov som inte omfattas av biståndsbeslut. Ovanstående behov ska tillgodoses individuellt efter behov under dygnets alla timmar och årets alla dagar. 1.5 Hälso- och sjukvård och rehabilitering Enheten ansvarar för att kontakt tas med distriktssköterska, arbetsterapeut och sjukgymnast i Hälsofrämjande enheten för utförande av hälso- och sjukvård inklusive arbetsterapi och sjukgymnastik enligt ädelavtalet, bilaga 4. Det innebär att det är leg personal från Hälsofrämjande enheten som ska bedöma behov avseende omvårdnad, hälso- och sjukvårdsinsatser och rehabilitering samt verkställa beslut och ordinationer. Ansvaret omfattar även att upprätta omvårdnadsplaner, arbetsterapiplaner och sjukgymnastikplaner samt vid behov Min Plan (patientens/brukarens plan). Uppföljning och utvärdering av upprättade planer ska ske enligt rutin. Enheten ansvarar för utförandet av delegerade/ordinerade insatser/ordinationer under årets alla dagar. Personal med delegering ska följa de rutiner som utarbetas av MAS. Nattorganisationen (distriktssköterskor) ansvarar för insatser kvällar och nätter. Rehabiliterande förhållningssätt Enheten ska inom området planera och bedriva verksamheten så att brukaren garanteras ett rehabiliterande förhållningssätt oavsett om insatserna ges enligt SoL eller HSL se bilaga Dokumentation Enheten ska följa vård- och omsorgsnämndens dokumenthanteringsplan avseende SoL, och LSS, bilaga 6. Enheten ska ha en dokumentation där det är möjligt att se om den enskilde brukaren har fått de insatser man blivit beviljad/beslutad (SoL/HSL), i den omfattning och på de tider som avtalats. Dokumentation ska finnas som tydligt klargör om en brukare av någon orsak inte fått de insatser som beviljats/beslutats och varför den i så fall uteblivit (avvikelserapportering), gäller både insatser enligt SoL, LSS och HSL. Socialtjänst Enheten ska följa gällande riktlinjer för dokumentation enligt socialtjänstlagen och Socialstyrelsens allmänna råd och föreskrifter (SOSFS 2006:5) samt de av kommunen upprättade rutiner gällande vård- och omsorgsplanering, uppföljning och dokumentation samt de kvalitetskrav som finns i bilaga 1. Dokumentation gällande sociala insatser ska följas vad som gäller i socialtjänstlagen 11 kap 5-6 samt övrig lagstiftning för verksamheten. 5(10)

6 Beviljade och bedömda insatser och målsättningar ska av enheten omsättas i genomförandeplaner enligt bifogade kvalitetskrav, bilaga 1 med tydlig delmålformulering så att resultat av beviljade och bedömda insatser kan följas upp. I ansvaret för dokumentation ligger bl. a. att se till att personalen har kunskaper om och följer de regler som gäller och att det finns tid för att dokumentera. Vid behov planerar och samarbetar enheten med kväll/nattorganisationen och hälsofrämjande enheten (HFE). 1.7 Medicinskt ansvariga Inom kommunen finns medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) och medicinskt ansvarig rehabiliterare (MAR) som har det medicinska tillsynsansvaret för hälsooch sjukvård. Detta regleras i HSL 24 och Socialstyrelsens allmänna råd (SOSFS 1997:10) om medicinskt ansvarig sjuksköterska i kommunernas hälsooch sjukvård (rutiner, delegering, anmälningsskyldigheter etc.). 1.8 Verksamhetschef Inom vård- och omsorgsförvaltningen är det förvaltningschefen som är verksamhetschef enligt 29 hälso- och sjukvårdslagen. Denne ska följa Socialstyrelsens allmänna råd ( SOSFS 1997:8 ) om verksamhetschef inom hälsooch sjukvården. Verksamhetschefen ska svara för verksamheten och har det samlade ledningsansvaret. Verksamhetschefen ska enligt HSL svara för att verksamheten tillgodoser hög patientsäkerhet och god kvalitet av vården samt främjar kostnadseffektivitet. Verksamhetschefen ansvarar för att det finns ett ändamålsenligt ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet i hälso- och sjukvården enligt Socialstyrelsens föreskrifter (SOSFS 2005:12) om ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet i hälso- och sjukvården. 1.9 Tekniska hjälpmedel och inkontinenshjälpmedel Enheten ansvarar för att de boende inom området får tillgång till individuellt utprovade hjälpmedel samt inkontinenshjälpmedel i enlighet med kommunens hälso- och sjukvårdsansvar, och enligt gällande avtal mellan kommun och landsting. Nämnden ersätter enheten efter en preliminär ersättning och avstämning och reglering av kostnaderna sker årligen. Enheten ansvarar för hela kostnaden för arbetstekniska hjälpmedel förutom till personer som har beslut om personlig assistans enligt LSS/LASS. Vård- och omsorgsnämnden ersätter hela kostnaden för arbetstekniska hjälpmedel till personer som har beslut om personlig assistans enligt LSS/LASS Förbrukningsartiklar, utrustning med mera Enheten tillhandahåller och bekostar den medicinska utrustning, de arbetsredskap och de förbrukningsartiklar som behövs för att fullgöra åtagandet. 6(10)

7 1.11 Tandvårdsstöd till äldre Enheten ska samverka med landstinget och identifiera vilka personer som kan omfattas av det särskilda tandvårdsstödet till äldre. Personalen ska årligen erbjudas utbildning och handledning i munvård Trygghetslarm Vård- och omsorgsnämnden (biståndshandläggaren) ansvarar för att utföra behovsbedömning och uppföljning avseende beslut om trygghetslarm. Vid förändring av behov skall leverantören i överenskommelse med brukaren meddela biståndshandläggaren Lokaler, inventarier mm Enheten ombesörjer och bekostar administrativa lokaler och personallokaler inklusive utrustning, inventarier och abonnemang för verksamheten Samarbete/ Samverkan Frivilligorganisationers och föreningars erbjudanden om insatser ska uppmuntras och tas till vara på bästa möjliga sätt för brukarnas räkning. Detta i syfte att utifrån brukarnas önskemål öka möjligheterna till ett aktivt och meningsfullt liv i gemenskap med andra. Enheten ska samverka med kväll/nattorganisationen, HFE, landstinget, övriga myndigheter, organisationer och föreningar för den enskildes bästa Verksamhetssystem Vård och omsorgsnämnden har ett IT-baserat verksamhetssystem, för dokumentation av beslutsprocesser, verkställighet samt avvikelsehantering enligt lagrummen SoL, LSS och HSL. Enheten är skyldig att dokumentera, rapportera och kommunicera i det verksamhetssystem som nämnden anvisar och enligt de riktlinjer som upprättas. Kommunen anvisar kostnadsfritt IT-stöd som enheten ska använda t.ex. Meddix för att samverka med bland annat landstinget avseende utskrivningsklara patienter Tolk Enheten ska ombesörja och bekosta att tolk anskaffas när behov föreligger Nycklar Enheten ska ha skriftliga rutiner för säker nyckelhantering (utlämning och återlämning med signering) av den enskildes nycklar Praktikplatser Enheten ska visa öppenhet och samarbetsvilja med högskolor och andra utbildningar och ska erbjuda praktikplatser för studerande vid högskolor och andra utbildningar. 7(10)

8 1.19 Miljökrav Enheten ska följa kommunens miljöpolicy i sitt arbete bilaga 7. Se Östersunds Kommuns hemsida: 2 Ansvar 2.1 Extraordinära händelser Enheten ska ingå i kommunens organisation för extraordinära händelser och vidta de åtgärder som följer av ledningsplanen se bilaga8. Det kan avse såväl katastrofer i fredstid, som höjd beredskap vid kriser och krigsfara respektive händelser vid enskild enhet. När extraordinär händelse inträffar ska enheten snarast ta kontakt med vård- och omsorgsförvaltningens ledningsorganisation. 2.2 Försäkringar Kommunen har tecknat ansvarsförsäkring, egendomsförsäkring och patientförsäkring för alla enheter inom förvaltningen. Självriskerna är 0,5 prisbasbelopp på egendomsförsäkringen, om föreskrifterna följs, och 0,1 prisbasbelopp på ansvarsförsäkringen. Självriskerna ersätts av den enhet som blivit drabbad. Kommunen har även tecknat olycksfallsförsäkring för bl a personer med insats enligt LSS eller SoL. Enheten förbinder sig att förebygga skador som kan drabba personal, hjälptagare, anhöriga och utomstående. Vid skada i samband med hälso- och sjukvårdsinsatser skall enheten informera brukare/närstående om deras möjligheter att söka ersättning enligt patientskadelagen, se MAS/MAR rutiner. 2.3 Systematiskt brandskyddsarbete För att upprätthålla kraven i lagen om skydd mot olyckor (2003:778) ska fastighetsägare och verksamhetsutövare bedriva ett systematiskt brandskyddsarbete. Enheten ska årligen komma in med en skriftlig redogörelse över brandskyddet till s säkerhetssamordnare se kvalitetskrav i bilaga Tystnadsplikt/sekretess Enheten skall se till att all personal undertecknar en förbindelse om den tystnadsplikt som råder enligt 29 LSS, 15 kap 1 SoL samt Lagen om yrkesverksamhet inom hälso- och sjukvårdens område. Tystnadsplikten gäller uppgift om den enskildes personliga tillstånd eller personliga förhållanden. Enheten ska se till att tystnadsplikten efterlevs. 8(10)

9 3 Uppföljning, utvärdering och kvalitetskontroll av verksamheten under avtalstiden 3.1 Tillsyn Socialstyrelsen utövar tillsyn av verksamheten enligt socialtjänstlagen, Hälso- och sjukvårdslagen och LSS. 3.2 Lex Maria Enheten ska rapportera avvikelser som är av betydelse för patientsäkerheten enligt Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2005:28) om anmälningsskyldighet enligt Lex Maria samt kommunens upprättade rutiner avseende avvikelsehantering. 3.3 Lex Sarah Enheten ska ha ingående kännedom om de föreskrifter som gäller vid anmälan av missförhållanden i omsorger om äldre och funktionshindrade. Föreskrifterna och råden anges i 14 kap 1-2 socialtjänstlagen (1980:620) SOSFS 2008:10(S) och i lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 24a LSS, SOSFS 2008:11(S) Den 1 juli 2011 trädde nya bestämmelser om Lex Sarah i SoL och LSS i kraft. En viktig förändring är att Lex Sarah utvidgas till att omfatta hela socialtjänsten. Vid rapportering av missförhållanden ska enheten följa de instruktioner och rutiner som utarbetats av vård- och omsorgsnämnden se bilaga Anmälningsskyldighet vid misstanke om att barn eller unga far illa Enheten ska enligt socialtjänstlagen 14 kap 1 anmäla om misstanke finns om att barn eller en ung person far illa eller riskerar att fara illa. Anmälan görs till socialförvaltningen. För elever som bor på elevhem vänder man sig till och/eller gör anmälan till elevens hemkommun. 3.5 Rapportering Enheten ska lämna in de uppgifter som vård- och omsorgsnämnden kan behöva för att fullgöra sin rapporteringsskyldighet till andra myndigheter exempelvis Statistiska centralbyrån (SCB) och Socialstyrelsen. 3.6 Uppföljning och utvärdering Uppföljningen är en del i nämndens ledningssystem för kvalitet som är under utveckling och kraven på rapportering mm kan komma att ändras under avtalsperioden. Enheten ska skriftligen rapportera enligt kvalitetskraven i bilaga1varje år om inte andra intervall anges. 9(10)

10 Vård- och omsorgsnämnden kommer att göra löpande uppföljningar av hur avtalsvillkoren inklusive kvalitetskraven i bilaga 1 följs. Vård- och omsorgsnämnden har rätt till full insyn i verksamheten. Detta för att nämnden ska kunna följa upp och utvärdera att uttalade mål och riktlinjer följs och för att kunna följa upp och bedöma beviljade insatser. Det system eller den modell för dokumentation, som enheten använder, ska vara sådant att uppföljning kan ske individuellt och jämföras mot kvalitetskraven i uppdragsbeskrivningen. 4 Ekonomi 4.1 Ersättning Enheten erhåller för 2014 ett anslag. Anslaget beräknas utifrån enhetens budgeterade kostnader. Förvaltningschefen godkänner budgetanslaget för varje år. Justering av anslaget kan ske under året om väsentliga förändringar i verksamhetens förutsättningar uppstår, t ex fler eller färre brukare som innebär förändrade behov av personal. 4.2 Avgifter Eventuella vårdavgifter går till vård- och omsorgsnämnden. 4.3 Regler för utbetalning av ersättning Innevarande månads ersättning utbetalas med bokföringsorder den 27 i varje månad. 10(10)

Uppdragsbeskrivning boendestöd

Uppdragsbeskrivning boendestöd Dokumentnamn: Uppdragsbeskrivning för Boendestöd Skapad av: Uppdragsenheten Beslutad av: Förvaltningschef Lars Liljedahl och chef för uppdragsenheten Börje Hoflin Gäller från: 2017-04-24 Reviderad den:

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Demensteamet

Uppdragsbeskrivning för Demensteamet Dokumentnamn: Uppdragsbeskrivning för Demensteamet Skapad av: Bodil Evertsson, MAR, Christina Taraldsson, handläggare Beslutad av: Robert Brandt, biträdande förvaltningschef Gäller från: 1 januari 2013

Läs mer

Uppdragsbeskrivning Bostad med särskild service för vuxna, LSS-bostad

Uppdragsbeskrivning Bostad med särskild service för vuxna, LSS-bostad Uppdragsbeskrivning Skapad av: Lars Backus och Ylwa Elonsdotter Beslutad av: den 6 september 2011 Gäller från: 1 januari 2012 Reviderad den: Diarienummer: 1018-2011 Uppdragsbeskrivning Bostad med särskild

Läs mer

2014-01-01 1 (12) Uppdragsbeskrivning för platser för korttidsvistelse på Barkvägen och Häradsgården 2014.

2014-01-01 1 (12) Uppdragsbeskrivning för platser för korttidsvistelse på Barkvägen och Häradsgården 2014. 2014-01-01 1 (12) Uppdragsbeskrivning för platser för korttidsvistelse på Barkvägen och Häradsgården 2014. 2014-01-01 2 (12) 1 ALLMÄN INFORMATION... 4 1.1 UPPDRAGET AVSER I HUVUDSAK... 4 2 KRAV PÅ TJÄNSTEN

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för anhörigstöd i form av planerad korttidsvistelse och dagverksamhet vid Södra Strand samt Drop In.

Uppdragsbeskrivning för anhörigstöd i form av planerad korttidsvistelse och dagverksamhet vid Södra Strand samt Drop In. Dokumentnamn: Uppdragsbeskrivning för anhörigstöd Södra Strand mm Skapad av: Kerstin Eklund Christina Taraldsson Beslutad av: Förvaltningschef Gäller från: 2014 Reviderad den: Diarienummer: Uppdragsbeskrivning

Läs mer

Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård

Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård SOCIALFÖRVALTNINGEN Annika Nilsson, 0554-191 56 annika.nilsson@kil.se 2013-12-06 Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSANSVAR Enligt hälso- och sjukvårdslagen (SFS 1982:763) och

Läs mer

1(8) Rehabilitering och habilitering. Styrdokument

1(8) Rehabilitering och habilitering. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-06-02 114 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska Reviderad av Upprättad 2014-06-26 Reviderad 2015-05-04

Läs mer

Uppdragsbeskrivning Bostad med särskild service för barn och ungdomar 9 8 enligt LSS

Uppdragsbeskrivning Bostad med särskild service för barn och ungdomar 9 8 enligt LSS Uppdragsbeskrivning, bostad med särskild service för barn och ungdomar 9 8 (elevhem) enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Skapad av: Uppdragsenheten Beslutad av: Förvaltningschef

Läs mer

KONTAKTPERSON LSS, SoL INTERN KRAVSPECIFIKATION Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 26 maj ( 63) Gäller from 1 januari 2012

KONTAKTPERSON LSS, SoL INTERN KRAVSPECIFIKATION Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 26 maj ( 63) Gäller from 1 januari 2012 1 Vård och omsorg 2011-04-12 Beställarenheten Dnr VON 95/11 KONTAKTPERSON LSS, SoL INTERN KRAVSPECIFIKATION Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 26 maj ( 63) Gäller from 1 januari 2012 Utförare = Driftansvarig,

Läs mer

Uppdragsbeskrivning - Korttidsvistelse utanför det egna hemmet 9 6 enligt LSS

Uppdragsbeskrivning - Korttidsvistelse utanför det egna hemmet 9 6 enligt LSS Uppdragsbeskrivning-Korttidsvistelse utanför det egna hemmet 9 6 enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Skapad av: Uppdragsenheten Beslutad av: Förvaltningschef Gäller från: 151201

Läs mer

Daglig verksamhet enligt LSS

Daglig verksamhet enligt LSS Uppdrag och kvalitetskrav Daglig verksamhet enligt LSS Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum [Beslut/Publiceringsdatum] Ärendenr SON 2017/144 Version [1.0] Innehållsförteckning...1

Läs mer

Uppföljning av Bostad med särskild service enligt LSS

Uppföljning av Bostad med särskild service enligt LSS Uppföljning av Bostad med särskild service enligt LSS Ansvarig för uppföljningen: Uppföljningen genomförd den: Föregående uppföljning den: Nästa uppföljning den: Verksamhetens namn Verksamhetens platsantal

Läs mer

Gränsdragning av Sjukvård och Egenvård samt Biståndsbeslut och samordning av det praktiska stödet till den enskilde

Gränsdragning av Sjukvård och Egenvård samt Biståndsbeslut och samordning av det praktiska stödet till den enskilde Riktlinje med rutiner Utgåva nr 1 sida 1 av 5 Dokumentets namn Gränsdragning av Sjukvård och Egenvård samt Biståndsbeslut och samordning av det praktiska stödet till den enskilde Utfärdare/handläggare

Läs mer

Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun

Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun RIKTLINJER Följande kvalitetskrav för daglig verksamhet enligt lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS) och för

Läs mer

Daglig verksamhet enligt LSS och sysselsättning enligt SOL... 1 Inledning Beskrivning av insatsen... 2 Målgrupper för insatsen...

Daglig verksamhet enligt LSS och sysselsättning enligt SOL... 1 Inledning Beskrivning av insatsen... 2 Målgrupper för insatsen... Uppdrag och kvalitetskrav Daglig verksamhet enligt LSS och sysselsättning enligt SOL Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum 2018-09-19 Ärendenr SON 2018/107 Version [1.0] Daglig

Läs mer

Syftet med egenvårdsrutinen är att tydliggöra vilka krav som ställs på hälso- och sjukvården vid egenvårdsbedömningar.

Syftet med egenvårdsrutinen är att tydliggöra vilka krav som ställs på hälso- och sjukvården vid egenvårdsbedömningar. Malmö stad Medicinskt ansvariga Syftet med egenvårdsrutinen är att tydliggöra vilka krav som ställs på hälso- och sjukvården vid egenvårdsbedömningar. Rutinen beskriver processen vid egenvårdsbedömning

Läs mer

Boendestöd enligt SoL

Boendestöd enligt SoL Uppdrag och kvalitetskrav Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum 2018-09-19 Ärendenr SON 2018/107 Version [1.0] Innehållsförteckning... 1 Inledning... 2 Beskrivning av insatsen...

Läs mer

1(8) Kommunal hälso- och sjukvård. Styrdokument

1(8) Kommunal hälso- och sjukvård. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-06-02 111 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska Reviderad Upprättad 2012-03-13 Reviderad 2014-01-07,

Läs mer

RIKTLINJE FÖR UTREDNING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen

RIKTLINJE FÖR UTREDNING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen RIKTLINJE FÖR UTREDNING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen Handläggare: Medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR) Beslutsdatum: 2018-10-01 Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) Socialt

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan landstinget och kommunerna angående bedömning av egenvård

Överenskommelse om samverkan mellan landstinget och kommunerna angående bedömning av egenvård Överenskommelse om samverkan mellan landstinget och kommunerna angående bedömning av egenvård Samverkansrutin i Östra Östergötland Del 1 Den överenskomna processen Del 2 Flödesschema Del 3 Författningen

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Regionen Östergötland och kommunerna i Östergötland gällande egenvård

Överenskommelse om samverkan mellan Regionen Östergötland och kommunerna i Östergötland gällande egenvård Dok-nr 23893 Författare Camilla Salomonsson, verksamhetsutvecklare, Verksamhetsutveckling vård och hälsa Version 1 Godkänd av Giltigt fr o m Rolf Östlund, närsjukvårdsdirektör, Gemensam stab NSC 2018-04-17

Läs mer

Meddelandeblad. Socialstyrelsens föreskrifter om bedömningen av egenvård

Meddelandeblad. Socialstyrelsens föreskrifter om bedömningen av egenvård Meddelandeblad Berörda: nämnder med ansvar för äldre- och handikappomsorg enl. SoL och LSS, landsting och kommuner (sjukvårdshuvudmän), enskilda vårdgivare, enskilda verksamheter enl. SoL och LSS, samverkansnämnder,

Läs mer

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 1 (9) Vår handläggare Jan Nilsson Antaget av vård- och omsorgsnämnden 2012-10-25, 122 Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 2 (9) Innehållsförteckning Bakgrund...

Läs mer

HKF 7321 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

HKF 7321 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (7) Antagen av socialnämnden 2017-09-21, 3 Riktlinje för ledning, utförande och uppföljning av verksamhet enligt SoL och LSS inom socialnämndens ansvarsområde 1 Inledning Den här riktlinjen kompletterar

Läs mer

Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård

Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård BURLÖVS KOMMUN Socialförvaltningen 2014-11-19 Beslutad av 1(6) Ninette Hansson MAS Gunilla Ahlstrand Enhetschef IFO Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård Denna

Läs mer

RIKTLINJE FÖR RAPPORTERING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen

RIKTLINJE FÖR RAPPORTERING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen RIKTLINJE FÖR RAPPORTERING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen Handläggare: Medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR) Beslutsdatum: 2018-10-01 Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) Socialt

Läs mer

Kvalitetskrav på externa utförare inom hemvård enligt LOV Bilaga 3

Kvalitetskrav på externa utförare inom hemvård enligt LOV Bilaga 3 Kvalitetskrav på externa utförare inom hemvård enligt LOV Bilaga 3 Område Kvalitetskrav Uppföljningsform När görs uppföljningen God och säker vård Verksamheten skall svara upp till de krav som Planerade

Läs mer

1(11) Egenvård. Styrdokument

1(11) Egenvård. Styrdokument 1(11) Styrdokument 2(11) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-09-08 148 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska/alb Reviderad 3(11) Innehållsförteckning 1 Bakgrund...4

Läs mer

Kvalitetskrav. i bostad med särskild service för vuxna enligt LSS exklusive annan särskilt anpassad bostad i Varbergs kommun

Kvalitetskrav. i bostad med särskild service för vuxna enligt LSS exklusive annan särskilt anpassad bostad i Varbergs kommun Kvalitetskrav i bostad med särskild service för vuxna enligt LSS exklusive annan särskilt anpassad bostad i Varbergs kommun RIKTLINJER Följande kvalitetskrav för bostäder med särskild service för vuxna

Läs mer

Norrtälje är värdkommun för Tiohundraprojektet, ett unikt samarbete med Stockholms läns landsting inom hälsa, sjukvård och omsorg.

Norrtälje är värdkommun för Tiohundraprojektet, ett unikt samarbete med Stockholms läns landsting inom hälsa, sjukvård och omsorg. Riktlinje Utgåva Antal sidor 3 5 Dokumentets namn Riktlinje Patientsäkerhetsarbete Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck Medicinskt ansvarig sjuksköterska Margareta Oswald Medicinskt ansvarig för rehabilitering

Läs mer

Bedömning av egenvård - riktlinje

Bedömning av egenvård - riktlinje Bedömning av egenvård - riktlinje Bakgrund Socialstyrelsen tydliggör i föreskriften Bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård vilka krav som ställs på hälso- och sjukvården

Läs mer

KVALITETSKRITERIER FÖR PERSONLIG ASSISTANS SOM UTFÖRS AV ÖSTRA GÖINGE KOMMUN

KVALITETSKRITERIER FÖR PERSONLIG ASSISTANS SOM UTFÖRS AV ÖSTRA GÖINGE KOMMUN Produktion KVALITETSKRITERIER FÖR PERSONLIG ASSISTANS SOM UTFÖRS AV ÖSTRA GÖINGE KOMMUN Kriterierna gäller från 2009-10-01 Storgatan 4 280 60 Broby Växel: 044-775 60 00 Fax: 044-775 62 90 Plusgiro: 8 46

Läs mer

Blekinge landsting och kommuner Antagen av LSVO Tillämpning Blekingerutiner- Egenvård/Hälso- och sjukvård

Blekinge landsting och kommuner Antagen av LSVO Tillämpning Blekingerutiner- Egenvård/Hälso- och sjukvård Tillämpning Blekingerutiner- Egenvård/Hälso- och sjukvård Blekingerutin för samverkan i samband med möjlighet till egenvård. Socialstyrelsen gav 2009 ut en föreskrift om bedömningen av om en hälso- och

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för särskilt boende egen regi från 2014.

Uppdragsbeskrivning för särskilt boende egen regi från 2014. 1 (15) Dnr 1079-2013 Uppdragsbeskrivning för särskilt boende egen regi från 2014. 2 (15) 1 ALLMÄN INFORMATION... 4 1.1 VERKSAMHET SOM UPPDRAGET AVSER... 4 2 KRAV PÅ TJÄNSTEN OCH KVALITETSKRAV... 4 2.1

Läs mer

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Arbetslivsnämnden, Individ- och familjeomsorgsnämnden, Sociala omsorgsnämnden och Vård- och äldrenämnden Borås Stads

Läs mer

Riktlinje för bedömning av Egenvård

Riktlinje för bedömning av Egenvård RIKTLINJE Dokumentnamn RUTIN Riktlinje för bedömning av Egenvård Framtagen och godkänd av: Eva-Karin Stenberg Medicinskt ansvarig sjuksköterska Gäller from: 2017-11-01 Gemensam med Regionen: Nej Gäller

Läs mer

Utredning av vårdskador Rapportering av avvikelser, utredning av händelser och anmälan enligt lex Maria

Utredning av vårdskador Rapportering av avvikelser, utredning av händelser och anmälan enligt lex Maria Riktlinjer för hälso- och sjukvård Sida 0 (8) 2018 Utredning av vårdskador Rapportering av avvikelser, utredning av händelser och anmälan enligt lex Maria UPPRÄTTAD AV MEDICINSKT ANSVARIGA SJUKSKÖTERSKOR

Läs mer

Uppdrag och kvalitetskrav

Uppdrag och kvalitetskrav Uppdrag och kvalitetskrav Dagverksamhet för personer med demenssjukdom Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum [Beslut/Publiceringsdatum] Ärendenr SON 2017/128 Version reviderad

Läs mer

HKF 7531 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

HKF 7531 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) Antaget av äldreomsorgsnämnden 2016-10-25, 4, med ändring i vård- och omsorgsnämnden 2019-04-08, 9 Riktlinjer för ledning, utförande och uppföljning av verksamhet enligt socialtjänstlagen (SoL) och

Läs mer

KOMMUNAL HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH REHABILITERING HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

KOMMUNAL HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH REHABILITERING HÄLSO- OCH SJUKVÅRD HÄLSO-, SJUKVÅRD & REHABILITERING HÄLSO- & SJUKVÅRD OCH REHAB I FALKENBERGS KOMMUN KOMMUNAL HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH REHABILITERING Syftet med denna broschyr är att ge en översikt över kommunens hälso-

Läs mer

LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9

LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9 Socialnämnden LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9 DEL 1 Handläggare: Befattning: Mikael Daxberg Verksamhetsutvecklare Upprättad: 2014-02-14 Version: 1 Antagen av socialnämnden:

Läs mer

Rutin vid avvikelsehantering gällande hälso- och sjukvård

Rutin vid avvikelsehantering gällande hälso- och sjukvård Rutin vid avvikelsehantering gällande hälso- och sjukvård Skapad av: MAS MAR Beslutad av: Gäller från: 2004-04-04 Reviderad den: 2011-11-30 Diarienummer: Inledning Hälso- och sjukvårdslagen ställer krav

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse för Långskeppets socialpsykiatriska boende, särskild boende År 2011 Datum och ansvarig för innehållet 2012-04-13 Jaana Wollsten 1 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande

Läs mer

LEX SARAH RIKTLINJE GÄLLANDE LEX SARAH ENLIGT SOL OCH LSS

LEX SARAH RIKTLINJE GÄLLANDE LEX SARAH ENLIGT SOL OCH LSS LEX SARAH RIKTLINJE GÄLLANDE LEX SARAH ENLIGT SOL OCH LSS KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Ledningsstaben Ansvarig: Vård- och omsorgsförvaltningen, socialt ansvarig samordnare Gäller fr o m: 2015-06-24 Uppdateras

Läs mer

Malmö stad Medicinskt ansvariga 1 (8) Rutin Egenvård. Fastställd: Reviderad:

Malmö stad Medicinskt ansvariga 1 (8) Rutin Egenvård. Fastställd: Reviderad: Malmö stad Medicinskt ansvariga 1 (8) Rutin Egenvård Fastställd: 2014-12-11 Reviderad: Innehållsförteckning Inledning... 3 Egenvård... 3 Åtgärd... 4 Ansvarsfördelning... 4 Kommunalt ansvar:... 4 Annan

Läs mer

Tjänste- och servicekvalitet inom äldre- och handikappomsorgen

Tjänste- och servicekvalitet inom äldre- och handikappomsorgen Tjänste- och servicekvalitet inom äldre- och handikappomsorgen Avsnitt: Utförare av kommunala insatser enligt hälso- och sjukvårdslagen - Legitimerad personal, fr o m 2010-08-25 endast rehab-personal Fastställt

Läs mer

Bestämmelserna om lex Sarah (SOSFS 2011:5) hittar du på Socialstyrelsens hemsida.

Bestämmelserna om lex Sarah (SOSFS 2011:5) hittar du på Socialstyrelsens hemsida. RIKTLINJE FÖR LEX SARAH inom vård- och omsorgsförvaltningen Handläggare: Socialt ansvarig Beslutsdatum: 2018-10-01 samordnare (SAS) Enhet: Central administration Reviderad: Beslutad av SAS Inledning Lex

Läs mer

Riktlinje för bedömning av egenvård

Riktlinje för bedömning av egenvård SOCIALFÖRVALTNINGEN Annika Nilsson, 0554-191 56 annika.nilsson@kil.se 2013-10-23 Riktlinje för bedömning av egenvård BAKGRUND Enligt SOSFS 2009:6 är det den behandlande yrkesutövaren inom hälso- och sjukvården

Läs mer

Riktlinje. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Riktlinje. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Ingrid Fagerström ingrid.fagerstrom@harnosand.se Riktlinje Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Dokumentnamn Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Riktlinje Ledningssystem för

Läs mer

1(8) Avvikelse- och riskhantering inom SoL, LSS och HSL. Styrdokument

1(8) Avvikelse- och riskhantering inom SoL, LSS och HSL. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-03-10, 51 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska Reviderad 3(8) Innehållsförteckning 1 Bakgrund...4

Läs mer

Vv 150/2010. Riktlinje för Avvikelsehantering Örebro kommun

Vv 150/2010. Riktlinje för Avvikelsehantering Örebro kommun 2010-07-13 Vv 150/2010 Riktlinje för Avvikelsehantering Örebro kommun Innehållsförteckning Avvikelsehantering...3 Patientsäkerhetsterminolog...3 Hälso- och sjukvårdslagen...3 Lag om yrkesverksamhet på

Läs mer

Malmö stad Medicinskt ansvariga

Malmö stad Medicinskt ansvariga Malmö stad Medicinskt ansvariga Syftet med egenvårdsrutinen är att tydliggöra vilka krav som ställs på hälso- och sjukvården vid egenvårdsbedömningar. Rutinen beskriver processen vid egenvårdsbedömning

Läs mer

Maria Åling. Vårdens regelverk

Maria Åling. Vårdens regelverk 2016-01 19 Maria Åling Vårdens regelverk Föreskrift, En föreskrift är bindande REGLER som skapats genom ett beslut i något offentligt organ. En föreskrift meddelas genom LAG eller FÖRORDNING eller, på

Läs mer

AVLÖSARSERVICE i hemmet LSS INTERN KRAVSPECIFIKATION Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 26 maj 2011 ( 62) Gäller from 1 januari 2012

AVLÖSARSERVICE i hemmet LSS INTERN KRAVSPECIFIKATION Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 26 maj 2011 ( 62) Gäller from 1 januari 2012 1 Vård och omsorg 2011-04-11 Beställarenheten Dnr VON 94/11 AVLÖSARSERVICE i hemmet LSS INTERN KRAVSPECIFIKATION Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 26 maj 2011 ( 62) Gäller from 1 januari 2012 Utförare

Läs mer

EGENVÅRD RIKTLINJE FÖR BEDÖMNING AV EGENVÅRD

EGENVÅRD RIKTLINJE FÖR BEDÖMNING AV EGENVÅRD EGENVÅRD RIKTLINJE FÖR BEDÖMNING AV EGENVÅRD KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Vård- och omsorgsförvaltningen Ansvarig samt giltighetstid: Medicinskt ansvarig sjuksköterska Medicinskt ansvarig för rehabilitering

Läs mer

Etiskt förhållningssätt mellan landsting och kommun. Vi vill samverka för att människor ska få god vård- och omsorg på rätt vårdnivå.

Etiskt förhållningssätt mellan landsting och kommun. Vi vill samverka för att människor ska få god vård- och omsorg på rätt vårdnivå. Etiskt förhållningssätt mellan landsting och kommun Vi vill samverka för att människor ska få god vård- och omsorg på rätt vårdnivå. Vi ska ha respekt för varandras uppdrag! Vilket innebär vi har förtroende

Läs mer

Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning

Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning Datum Nämnd, förvaltning 2016-02-29 Socialnämnden Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning Beslutad av socialnämnden 2010-06-22 Reviderad 2014-05-20, 55 Reviderad

Läs mer

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete BESLUT Datum 2017-02-20 Sida 1 (2) Diarienummer 2016/SON0118 700 Anna Thuresson, 033-357301 Kommunstyrelsen Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Arbetslivsnämnden, Individ- och familjeomsorgsnämnden,

Läs mer

Checklista för processen när hälso-och sjukvård åtgärd övergår till egenvård

Checklista för processen när hälso-och sjukvård åtgärd övergår till egenvård Egenvård Utfärdare/handläggare Medicinskt ansvarig sjuksköterska Medicinskt ansvarig rehabilitering Datum 2009-09-25 Reviderad 2018-08-15 Arbetet med egenvård ska ske utifrån beskrivning i dokumentet:

Läs mer

Ansvar, ledning, tillsyn och uppföljning av hälsooch sjukvård

Ansvar, ledning, tillsyn och uppföljning av hälsooch sjukvård Sida 1 (5) 2016-01-18 Ansvar, ledning, tillsyn och uppföljning av hälsooch sjukvård MAS/MAR stadsdelsförvaltningarna Kungsholmen, Norrmalm, Södermalm och Östermalm. www.stockholm.se/masmarinnerstaden Sida

Läs mer

Bedömning av egenvård, riktlinjer för region Jämtland / Härjedalen och kommunerna i Jämtlands län

Bedömning av egenvård, riktlinjer för region Jämtland / Härjedalen och kommunerna i Jämtlands län för region Jämtland / Härjedalen Version: 4 Ansvarig: 2(12) ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av Datum 1. 2014-12-11 2. 2015-01-12 redigering 3 2015-02-06 4 2015-03-30 Nyutgåva baserad

Läs mer

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. AVVIKELSERAPPORTERING I HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN OCH LEX MARIA

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. AVVIKELSERAPPORTERING I HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN OCH LEX MARIA Region Stockholm Innerstad Sida 1 (5) 2014-05-05 Sjuksköterskor REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. AVVIKELSERAPPORTERING I HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN OCH LEX MARIA

Läs mer

Meddelandeblad. Mottagare: Nämnder och verksamheter i kommuner med ansvar för vård och omsorg, medicinskt ansvariga sjuksköterskor,

Meddelandeblad. Mottagare: Nämnder och verksamheter i kommuner med ansvar för vård och omsorg, medicinskt ansvariga sjuksköterskor, Meddelandeblad Mottagare: Nämnder och verksamheter i kommuner med ansvar för vård och omsorg, medicinskt ansvariga sjuksköterskor, medicinskt ansvariga för rehabilitering, huvudmän i enskild verksamhet

Läs mer

Att arbeta som sjuksköterska i omsorgsförvaltningen i Växjö kommun

Att arbeta som sjuksköterska i omsorgsförvaltningen i Växjö kommun Att arbeta som sjuksköterska i omsorgsförvaltningen i Växjö kommun I kommunens hälso- och sjukvård enligt 18 HSL ställs stora krav på sjuksköterskans förmåga att arbeta självständigt. Hon/han ska planera

Läs mer

Bostad med särskild service för barn eller ungdomar LSS 9:8

Bostad med särskild service för barn eller ungdomar LSS 9:8 Uppdrag och kvalitetskrav Bostad med särskild service för barn eller ungdomar LSS 9:8 Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum 2018-03-21 Ärendenr SON 2018/69 Version [1.0] Bostad

Läs mer

Kvalitetssäkring genom avvikelsehantering

Kvalitetssäkring genom avvikelsehantering Bilaga 9, SN 84, 2016-09-07 Kvalitetssäkring genom avvikelsehantering Dokumenttyp: Reviderad riktlinje Diarienummer: 119/2016 Beslutande: Socialnämnden Antagen: 2016-09-07 Gäller fr.o.m.: 2016-10-05 Reviderad:

Läs mer

Riktlinje för hälso- och sjukvård i Uppsala kommun

Riktlinje för hälso- och sjukvård i Uppsala kommun Riktlinje för hälso- och sjukvård i Uppsala kommun Ett normerande dokument som Omsorgsnämnden fattade beslut om 30 augusti 2018, och som Äldrenämnden fattade beslut om 27 september 2018 Dokumentnamn Fastställd

Läs mer

Hemtjänst...1 Inledning...2. Beskrivning av insatsen...2 Beskrivning av målgruppen...2. Krav på insatsen hemtjänst...2

Hemtjänst...1 Inledning...2. Beskrivning av insatsen...2 Beskrivning av målgruppen...2. Krav på insatsen hemtjänst...2 Uppdrag och kvalitetskrav Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum 2017-04-20 Ärendenr SON 2017/72 Version [1.0] Innehållsförteckning...1 Inledning...2 Beskrivning av insatsen...2

Läs mer

Avvikelser, klagomål. och synpunkter inom. Vård- och omsorgsnämnden. verksamheter. Antaget

Avvikelser, klagomål. och synpunkter inom. Vård- och omsorgsnämnden. verksamheter. Antaget RIKTLINJE Avvikelser, klagomål och synpunkter inom vård- och omsorgsnämndens verksamheter Antaget av Vård- och omsorgsnämnden Antaget 2019-02-26 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare, dock längst

Läs mer

Vilka rättigheter har Esther och vilka skyldigheter har vi?

Vilka rättigheter har Esther och vilka skyldigheter har vi? Vilka rättigheter har Esther och vilka skyldigheter har vi? Flera lagar som styr O Socialtjänstlagen - SoL O Hälso- och sjukvårdslagen- HSL O Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS

Läs mer

Kommunal vård och omsorg, hur är den organiserad? Pia Olofsson, vårdhygien NU-sjukvården

Kommunal vård och omsorg, hur är den organiserad? Pia Olofsson, vårdhygien NU-sjukvården Kommunal vård och omsorg, hur är den organiserad? Pia Olofsson, vårdhygien NU-sjukvården Ädelreformen Upprinnelsen till ädelreformen Kritik mot opersonliga långvårdssjukhus, sjukhem och ålderdomshem Klinikfärdiga

Läs mer

Omvårdnadsförvaltningen

Omvårdnadsförvaltningen Omvårdnadsförvaltningen Datum 2006-10-17 Rev: 2007-09-12 Rev: 2009-10-15 Arbetsgrupp 2006 Arbetsgrupp 2009 Marie Fasth-Pettersson Lisbeth Eriksson Katarina Schuurman Ulrika Hernant Anita Jäderskog Caroline

Läs mer

Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden, dagverksamheter och dagliga verksamheter. Läkemedelshantering

Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden, dagverksamheter och dagliga verksamheter. Läkemedelshantering Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden, dagverksamheter och dagliga verksamheter Sida 0 (5) 2019 Läkemedelshantering UPPRÄTTAD AV MEDICINSKT ANSVARIGA SJUKSKÖTERSKOR

Läs mer

Fastställd av kommunstyrelsen

Fastställd av kommunstyrelsen VANSBRO KOMMUN RIKTLINJER för Boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Fastställd av kommunstyrelsen 2014-01-14 Inledning Riktlinjernas syfte är att vara en vägledning för handläggare i

Läs mer

RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION UNDER GENOMFÖRANDET av bistånd och insats enligt SoL/LSS och HSL för personal inom äldreomsorgen

RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION UNDER GENOMFÖRANDET av bistånd och insats enligt SoL/LSS och HSL för personal inom äldreomsorgen RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION UNDER GENOMFÖRANDET av bistånd och insats enligt SoL/LSS och HSL för personal inom äldreomsorgen Vård- och omsorgsförvaltningen i Ulricehamns kommun 1 av 5 Innehåll 1. Bakgrund...

Läs mer

Kommunalt hälso- och sjukvårdsuppdrag. Styrdokument Socialförvaltningen

Kommunalt hälso- och sjukvårdsuppdrag. Styrdokument Socialförvaltningen Kommunalt hälso- och sjukvårdsuppdrag Styrdokument Socialförvaltningen Sammanfattning Detta styrdokument beskriver uppdrag och ansvarsfördelning gällande hälso- och sjukvård inom socialnämndens ansvarsområde.

Läs mer

SAMVERKANSRUTINER. (enligt SOSFS 2009:6) FÖR HANTERING AV EGENVÅRD I SÖRMLAND

SAMVERKANSRUTINER. (enligt SOSFS 2009:6) FÖR HANTERING AV EGENVÅRD I SÖRMLAND SAMVERKANSRUTINER (enligt SOSFS 2009:6) FÖR HANTERING AV EGENVÅRD I SÖRMLAND Egenvård ska erbjuda möjligheter till ökad livskvalitet och ökat välbefinnande genom självbestämmande, ökad frihetskänsla och

Läs mer

Rutin. Dokumentnamn: Rapportering/utredning av missförhållande

Rutin. Dokumentnamn: Rapportering/utredning av missförhållande ansvarig: Enhetschef, Medicinskt ansvarig sjuksköterska Sida 1 av 6 Bilaga 6 Kommunstyrelsen 75 SYFTE: OMFATTNING: Upptäcka och komma till rätta med brister i verksamheten och förhindra att liknande n

Läs mer

Lagstiftning kring samverkan

Lagstiftning kring samverkan 1(5) Lagstiftning kring samverkan För att samverkan som är nödvändig för många barn och unga ska komma till stånd finns det bestämmelser om det i den lagstiftning som gäller för de olika verksamheterna

Läs mer

RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION UNDER GENOMFÖRANDET av bistånd och insats enligt SoL/LSS och HSL för personal inom äldre- och handikappomsorgen

RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION UNDER GENOMFÖRANDET av bistånd och insats enligt SoL/LSS och HSL för personal inom äldre- och handikappomsorgen RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION UNDER GENOMFÖRANDET av bistånd och insats enligt SoL/LSS och HSL för personal inom äldre- och handikappomsorgen 1. Bakgrund 1.1 Syfte med dokumentation vid genomförande av

Läs mer

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Datum: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2012-06-13 Stadskontoret Stadsområdesförvaltningar/Sociala Resursförvaltningen

Läs mer

Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck Medicinskt ansvarig sjuksköterska Margareta Oswald Medicinskt ansvarig rehabilitering

Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck Medicinskt ansvarig sjuksköterska Margareta Oswald Medicinskt ansvarig rehabilitering Riktlinje Utgåva nr 3 sida 1 (6) Dokumentets namn Riktlinje gällande egenvård, bedömning, planering och samverkan Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck Medicinskt ansvarig sjuksköterska Margareta Oswald

Läs mer

Intern rutinbeskrivning för Lex Sarah inom SoL och LSS

Intern rutinbeskrivning för Lex Sarah inom SoL och LSS Skrivelse 2013-09-04 Dnr VON 2013/104 Reviderad 2014-10-16/GE Vård- och omsorgsnämnden Intern rutinbeskrivning för Lex Sarah inom SoL och LSS Allmänt Lex Sarah är bestämmelser i socialtjänstlagen, (SoL)

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12

Ledningssystem för kvalitet enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12 1(9) enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12 Inledning Socialstyrelsen har angett föreskrifter och allmänna råd för hur kommunerna ska inrätta ledningssystem för kvalitet i verksamheter enligt SoL, LVU,

Läs mer

Denna patientsäkerhetsberättelse utgör en bilaga till vårdgivarens Patientsäkerhetsberättelse.

Denna patientsäkerhetsberättelse utgör en bilaga till vårdgivarens Patientsäkerhetsberättelse. Patientsäkerhetsberättelse för Falkenberg LSS1, Nytida AB År 2013 2013-12-30 Catharina Johansson Denna patientsäkerhetsberättelse utgör en bilaga till vårdgivarens Patientsäkerhetsberättelse. Mallen är

Läs mer

Riktlinje gällande egenvård. Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck, MAS Margareta Oswald, MAR

Riktlinje gällande egenvård. Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck, MAS Margareta Oswald, MAR Dokumentets namn Riktlinje gällande egenvård, bedömning, planering och samverkan Riktlinje gällande egenvård Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck, MAS Margareta Oswald, MAR Utgåva nr 2 Datum 090924 sida

Läs mer

Beställning och informationsöverföring, riktlinjer

Beställning och informationsöverföring, riktlinjer Vård- och äldreomsorgsförvaltningen Dokumenttyp: Dokumentet gäller för personalkategori: Fastställt av, befattning och namn: Fastställelsedatum: Eventuellt diarienummer: Riktlinje Sjuksköterska, fysioterapeut,

Läs mer

RIKTLINJE FÖR BEDÖMNING AV STÅTRÄNING GÄLLANDE DELEGERAD OCH ORDINERAD INSATS ELLER EGENVÅRD

RIKTLINJE FÖR BEDÖMNING AV STÅTRÄNING GÄLLANDE DELEGERAD OCH ORDINERAD INSATS ELLER EGENVÅRD RIKTLINJE FÖR BEDÖMNING AV STÅTRÄNING GÄLLANDE DELEGERAD OCH ORDINERAD INSATS ELLER EGENVÅRD KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Vård- och omsorgsförvaltningen Ansvarig samt giltighetstid: Medicinskt ansvarig

Läs mer

Kommunal hälso- och sjukvård Medicinskt ansvarig sjuksköterska Lena Lindberg Schlegel

Kommunal hälso- och sjukvård Medicinskt ansvarig sjuksköterska Lena Lindberg Schlegel Kommunal hälso- och sjukvård 2012-09-25 Medicinskt ansvarig sjuksköterska Lena Lindberg Schlegel God och säker vård ur ett MAS perspektiv Se det etiska perspektivet som överordnat Utgå från en humanistisk

Läs mer

Rutin för rapportering och anmälan enligt lex Maria

Rutin för rapportering och anmälan enligt lex Maria RUTINER HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Sid 1 (5) Rutin för rapportering och anmälan enligt lex Maria Begrepp För att öka kännedom om den kommunala hälso- och ens ansvarförhållanden i samband med lex Maria-anmälningar,

Läs mer

EGENVÅRD. Regel för hälso- och sjukvård Sida 0 (4)

EGENVÅRD. Regel för hälso- och sjukvård Sida 0 (4) Sida 0 (4) 2015-03-02 MAS/MAR stadsdelsförvaltningarna Kungsholmen, Norrmalm, Södermalm och Östermalm. www.stockholm.se/masmarinnerstaden Sida 1 (4) Innehåll Egenvård... 2 Definitioner... 2 Ansvar... 2

Läs mer

Information till chefer i socialförvaltningen och biståndshandläggare inom SoL och LSS samt godkända Lov-levarantörer om lex Sarah

Information till chefer i socialförvaltningen och biståndshandläggare inom SoL och LSS samt godkända Lov-levarantörer om lex Sarah 1(5) Information till chefer i socialförvaltningen och biståndshandläggare inom SoL och LSS samt godkända Lov-levarantörer om lex Sarah 1. Rutiner för socialförvaltningens verksamheter vid rapportering

Läs mer

Lena Karlsson, utvecklingsstrateg, Västmanlands Kommuner och Landsting

Lena Karlsson, utvecklingsstrateg, Västmanlands Kommuner och Landsting Dokumentnamn: Rutin för samverkan vid egenvård. Överrenskommelse mellan landstinget och kommunerna i Västmanlands län Dok.nr/Ref.nr/Diarienr: Version: Klicka här för att ange text. 1. Datum: VKL:s diarienummer:

Läs mer

1(7) Medicintekniska produkter. Styrdokument

1(7) Medicintekniska produkter. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-06-02 113 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska Reviderad Upprättad 2013-10-08 Reviderad 2014-06-26, 2015-05-04

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för. Falkenberg LSS 2, Nytida AB. År 2014. 2015-01-10 Annika Hoffsten Hultén

Patientsäkerhetsberättelse för. Falkenberg LSS 2, Nytida AB. År 2014. 2015-01-10 Annika Hoffsten Hultén Patientsäkerhetsberättelse för Falkenberg LSS 2, Nytida AB År 2014 2015-01-10 Annika Hoffsten Hultén Detta underlag till patientsäkerhetsberättelse utgör en bilaga till vårdgivarens patientsäkerhetsberättelse.

Läs mer

SOSFS 2007:10 (M och S) Föreskrifter och al männa råd Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2007:10 (M och S) Föreskrifter och al männa råd Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2007:10 (M och S) och allmänna råd Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras verkets

Läs mer

Egenvård, samverkan kommun och landsting i Uppsala län

Egenvård, samverkan kommun och landsting i Uppsala län ViS - Vård i samverkan kommun - landsting Godkänt den: 2016-07-27 Ansvarig: Monica Jonsson Kommun(er): Länets samtliga kommuner Landstingsförvaltning(ar): Alla Fastställt av: Beredningsgrupp (TLK) Egenvård,

Läs mer

LAGAR OCH FÖRFATTNINGAR SOM STYR KOMMUNERNAS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD, AVSEENDE ANSVARSFÖRHÅLLANDEN MELLAN VÅRDGIVARE (NÄMND), VERKSAMHETSCHEF OCH MAS/MAR

LAGAR OCH FÖRFATTNINGAR SOM STYR KOMMUNERNAS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD, AVSEENDE ANSVARSFÖRHÅLLANDEN MELLAN VÅRDGIVARE (NÄMND), VERKSAMHETSCHEF OCH MAS/MAR LAGAR OCH AR SOM STYR KOMMUNERNAS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD, AVSEENDE SFÖRHÅLLANDEN MELLAN NÄMND (VÅRDGIVARE), LAGAR OCH AR SOM STYR KOMMUNERNAS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD, AVSEENDE SFÖRHÅLLANDEN MELLAN VÅRDGIVARE

Läs mer

Kvalitetskrav på externa utförare inom hemtjänst enligt LOV Bilaga 38

Kvalitetskrav på externa utförare inom hemtjänst enligt LOV Bilaga 38 Här redovisas de ska-krav som leverantören måste uppfylla. Kraven har utformats utifrån en analys av vad som är kvalitetskritiskt för brukaren. Område Krav Uppföljningsform Omdöme/värdering 1. Bemötande

Läs mer

ledningssystemet Beslutad av Förvaltningschef Medicinskt ansvarig sjuksköterska

ledningssystemet Beslutad av Förvaltningschef Medicinskt ansvarig sjuksköterska Rutin för egenvård Gäller för Personal inom omsorgsförvaltningen Samverkan Plats i ledningssystemet Beslutad av Förvaltningschef Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska Gäller från datum 2014-10-13

Läs mer