Uppdragsbeskrivning Bostad med särskild service för vuxna, LSS-bostad

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppdragsbeskrivning Bostad med särskild service för vuxna, LSS-bostad"

Transkript

1 Uppdragsbeskrivning Skapad av: Lars Backus och Ylwa Elonsdotter Beslutad av: den 6 september 2011 Gäller från: 1 januari 2012 Reviderad den: Diarienummer: Uppdragsbeskrivning Bostad med särskild service för vuxna, LSS-bostad Uppdragsbeskrivning, (10)

2 1. Uppdragsbeskrivning Bostad med särskild service för vuxna, LSS Kompetens Livsstilsfrågor och kost Min plan, genomförandeplan och individuell plan Kvalitetskrav Hälso- och sjukvård Dokumentation Medicinskt ansvariga Verksamhetschef Samarbete Verksamhetssystem Tolk Egenkontrollprogram för hantering av livsmedel Praktikplatser Miljökrav Ansvar Extra ordinära händelser Försäkringar Larm Systematiskt brandskyddsarbete Tystnadsplikt/sekretess Uppföljning, utvärdering och kvalitetskontroll av verksamheten under avtalstiden Tillsyn Lex Maria Lex Sarah Avvikelsehantering LSS och SoL Rapportering Uppföljning och utvärdering Lokaler, utrustning, tekniska hjälpmedel Uppdragsbeskrivning, (10)

3 1. Uppdragsbeskrivning Uppdragsbeskrivningen är ett styrdokument för och beställning av den verksamhet som enheten ska bedriva. Den innehåller bland annat kvalitetskrav för de olika verksamheterna. fastställer de dokument som ingår i uppdragsbeskrivningen. Dessa är underlag för tecknande av kontrakt mellan förvaltningschef och enhetschef inom vård- och omsorgsförvaltningen. 1.1 Bostad med särskild service för vuxna, LSS Bostad med särskild service för vuxna enligt 9 paragrafen 9 punkten, LSS, kallas i detta dokument för LSS-bostad. Förkortningen LSS står för Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade (1993:387). Enheten ska bedriva sin verksamhet så att den är förenlig med kommunens ansvar enligt LSS, Socialtjänstlagen (SoL), Hälso- och sjukvårdslagen (HSL), övrig lagstiftning, förordningar och föreskrifter inom området samt kommunens omsorgsplan, fastställda inriktningsmål och riktlinjer. Enheten har en aktiv informationsskyldighet om lagarna och deras innehåll, framförallt i de delar som rör den egna verksamheten till brukare, närstående, god man/förvaltare och andra myndigheter. Enheten ska också vid förfrågan informera allmänheten i kommunen om sin verksamhet. Kommunens LSS-handläggare/biståndshandläggare beslutar om insatser enligt LSS och bistånd enligt SoL samt andra frågor som innefattar myndighetsutövning. Insatser enligt Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) ordineras av legitimerad personal inom respektive yrkesområde. Landstinget ansvarar för insatser av läkare. Enheten ska till vård- och omsorgsnämnden och/eller Försäkringskassan tillhandahålla det utredningsunderlag enheten förfogar över och som behövs för att fatta beslut enligt LSS och LASS. Enheten ansvarar för att myndighetsutövning och andra beslut sker i enlighet med gällande delegationsordning. Vid fullgörandet av uppgiften ska enheten iaktta allas likhet inför lagen, saklighet och opartiskhet. Enheten ska bedriva verksamhet i form av stöd och service enligt beslut om insats, personliga planer och hälso- och sjukvård. Brukaren ska ha stort inflytande över insatserna och i så stor utsträckning som möjligt själv aktivt ta del i utförandet samt påverka innehåll och utformning. Insatsernas utformning ska bidra till goda levnadsvillkor. Vid fullgörandet av uppgiften ska enheten iaktta allas likhet inför lagen, saklighet och opartiskhet. Uppdragsbeskrivning, (10)

4 Ett särskilt material ( Mitt hem - din arbetsplats ) med styrprinciper för utformning av LSSbostäder inom Östersunds kommun har utarbetats. De styrprinciper som där finns ska gälla för bostädernas verksamhet i de delar som berör enheten. I LSS-bostad ingår stöd och service av personal. När brukare tackar nej till stöd och service har enheten ansvar att regelbundet kontakta brukaren och aktivt erbjuda brukaren stöd. Enheten ska meddela LSS-handläggare om brukares behov förändrats i sådan omfattning att beslutad insats inte längre motsvarar behovet. Enheten ska meddela ansvarig handläggare i förvaltningens stab om brukares behov av stöd och service förändras i sådan grad att ersättningen behöver omförhandlas. Det gäller både vid ökat och minskat behov. Enheten ska till LSS-handläggare och till lokal och bostadsenheten, teknisk förvaltning, anmäla när någon flyttar in i, eller ut ur lägenhet, som enheten ansvarar för. Enheten ska medverka till att brukaren betalar sin hyra. Enheten ska arbeta för att alla brukare tecknar hemförsäkring. Enheten ska bistå brukaren i planering av semestern. Vid behov ska personal medfölja på semesterresan. Enheten ansvarar för att fritidsombud/läsombud utses bland personalen. Fritidsombudet ska ingå i det nätverk som finns för fritidsombud och där delta i förekommande uppgifter. Ombud ska finnas för hygien. På de enheter som inkontinenshjälpmedel används bör inkontinensombud finnas. De bilagor som hänvisas till i uppdragsbeskrivningen finns under Kompetens Enheten ska ha kompetens som svarar mot brukarnas sociala, pedagogiska och omvårdnadsmässiga behov. Enheten ska ha grundläggande teoretisk kunskap om faktorer som kan ha betydelse för bemötande av brukare, som kognitiv- och exekutiv funktionsnivå samt vanliga diagnoser inom LSS. Personalen ska också ha insikt i, att grundläggande för ett bra bemötande är specifik kännedom om brukarens personlighet samt individuella styrkor och svårigheter. I kommunikation med och bemötande till brukare ska hänsyn tas till: kognitiva nivåer; lindrig, måttlig och grav utvecklingsstörning samt olika styrkor och svårigheter inom olika områden (se även personlighet) exekutiva svårigheter; problem med planering, framförhållning, oförmåga att hålla många bollar i luften etc. diagnos/diagnoser; autismspektrumstörningar, förvärvade hjärnskador, Downs Syndrom med flera personlighet, individuella styrkor och svårigheter. Uppdragsbeskrivning, (10)

5 1.3 Livsstilsfrågor och kost Enheten ska utifrån ett friskvårdsperspektiv arbeta med livsstilsfrågor. Enheten ska vara förtrogen med innebörden i begreppen; bruk, riskbruk, missbruk och beroende. Avsikten är att kunna upptäcka riskbeteenden när det gäller alkohol, nikotin, droger, mat, spel och användande av Internet. Detta är särskilt viktigt när det gäller unga personer. Enheten ska ha ett förhållningssätt som kan leda till att skjuta fram eventuell alkoholdebut och motverka att unga väljer att använda nikotin och droger. Inställningen ska också vara att minska risken för spelmissbruk och att minska risken för att någon råkar illa ut vid användande av Internet. 1.4 Min plan, genomförandeplan och individuell plan Min plan ska ge en helhetsbild av brukarens behov av insatser hemma, i daglig verksamhet och på fritiden. Planen ska upprättas i samråd med personen och hennes/hans företrädare (god man etc.). Arbetet ska utmynna i att en genomförandeplan upprättas. Båda planerna ska vid behov eller minst en gång per år följas upp. Vid upprättande av planer ska stor hänsyn tas till personens funktionsnivå och diskussioner ska föras med hänsyn tagen till personens integritet. Enheten har en skyldighet att informera de som omfattas av avtalet om rättigheten till individuell plan. Beslut om upprättande av denna plan fattas av LSS-handläggare. Om brukaren eller dennes företrädare önskar det ska enheten medverka vid upprättandet av den individuella planen. Planen ska omprövas minst en gång per år. 1.5 Kvalitetskrav Insatserna inom LSS och SoL ska vara av god kvalitet och kvaliteten i verksamheten ska systematiskt och fortlöpande utvecklas och säkras (se LSS 6 och SoL 3 Kap, 3 ). Insatser enligt LSS och SoL ska, där det ges samtidigt, integreras på ett säkert och tryggt sätt för brukaren. Den enskilde ska genom insatserna i LSS garanteras goda levnadsvillkor. Hälso- och sjukvården ska bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård utifrån det ansvar som kommunen har enligt HSL. Enheten ska ha kännedom om allmän och specifik omvårdnad. I kvalitetskrav LSS, bilaga 3.2, finns de krav och uppföljningsrutiner som ska gälla. Kvalitetskraven kan komma att ändras under avtalstiden. Verksamheten ska bedrivas i enlighet med LSS, SoL, HSL, övrig lagstiftning och förordningar samt Socialstyrelsens föreskrifter och Allmänna råd. Verksamheten ska också bedrivas enligt kommunens vård- och omsorgsplan, bilaga 3.1. Gällande riktlinjer och rutiner ska följas. 1.6 Hälso- och sjukvård Enligt Hälso- och sjukvårdslagen ska kommunen erbjuda en god hälso- och sjukvård till personer som bor och vistas i en boendeform eller verksamhet som kommunen har hälso- och Uppdragsbeskrivning, (10)

6 sjukvårdsansvar för. Personernas behov av hälso- och sjukvård i hemmet och inom daglig verksamhet tillgodoses av distriktssköterska, arbetsterapeut och sjukgymnast. När det gäller arbetsterapeut och sjukgymnast i kommunens hemteam respektive Kommunala habiliteringsteamet, LSS gäller generellt följande: Arbetsterapeut och sjukgymnast i hemteamen har ansvar för: personer som bor enligt SoL personer som omfattas av personkrets 2 och 3 i LSS och som inte bor i bostad med särskild service för vuxna. Arbetsterapeut och sjukgymnast i Kommunala habiliteringsteamet, LSS ansvarar för: personer som omfattas av personkrets 1 i LSS personer som omfattas av personkrets 2 och 3 i LSS och som bor i bostad med särskild service för vuxna. Enheten ansvarar för att verkställa delegerade och/eller ordinerade hälso- och sjukvårdsinsatser. Enheten har att följa brukarens hälsotillstånd och vid behov se till att han/hon får nödvändig hälso- och sjukvård. I förebyggande syfte har enheten ansvar för att erbjuda brukarna ett besök på hälsocentral kostnadsfritt vart annat år. Enheten svarar för kostnaden. Se Hälso- och vårdplaneringsrutin LSS. Enheten ansvarar för att brukare som bedöms ha behov av inkontinenshjälpmedel får det i enlighet med kommunens sjukvårdsansvar och i enlighet med gällande avtal mellan kommunen och leverantören. 1.7 Dokumentation Enheten ska följa gällande riktlinjer för dokumentation enligt LSS, SoL och HSL samt Socialstyrelsens Allmänna råd och föreskrifter (SOSFS 2006:5). Enheten ska följa vård- och omsorgsnämndens dokumenthanteringsplan avseende LSS, SoL, och HSL. Enheten ska se till att samtliga journalhandlingar överlämnas till kommunens centralarkiv enligt gällande gallringsregler när en brukare flyttar eller avlider. Detta gäller också om ansvaret för verksamheten övergår till annan. Enheten ska se till att dokumentation av hälso- och sjukvårdsinsatser utförs i enlighet med patientdatalagen (2008:355), samt Socialstyrelsens Allmänna råd Enheten ska se till att dokumentation utförs enligt riktlinjer för social dokumentation LSS. 1.8 Medicinskt ansvariga Inom kommunen finns medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) och medicinskt ansvarig rehabiliterare (MAR) som har det medicinska tillsynsansvaret för hälso- och sjukvård. Detta regleras i HSL 24 och Socialstyrelsens allmänna råd (SOSFS 1997:10) om medicinskt ansvarig sjuksköterska i kommunernas hälso- och sjukvård (rutiner, delegering, anmälningsskyldigheter etc.). Uppdragsbeskrivning, (10)

7 1.9 Verksamhetschef Inom vård- och omsorgsförvaltningen är det förvaltningschefen som är verksamhetschef enligt 29 hälso- och sjukvårdslagen. Denne ska följa Socialstyrelsens Allmänna råd ( SOSFS 1997:8 ) om verksamhetschef inom hälso- och sjukvården. Verksamhetschefen ska svara för verksamheten och har det samlade ledningsansvaret. Verksamhetschefen ska enligt HSL svara för att verksamheten tillgodoser hög patientsäkerhet och god kvalitet av vården samt främjar kostnadseffektivitet. Verksamhetschefen ansvarar för att det finns ett ändamålsenligt ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet i hälso- och sjukvården enligt Socialstyrelsens föreskrifter (SOSFS 2011:9) om ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet i hälso- och sjukvården Samarbete Frivilligorganisationers och föreningars erbjudanden om insatser ska uppmuntras och tas till vara på bästa möjliga sätt för brukarnas räkning. Syftet är att utifrån brukarnas önskemål öka möjligheterna till ett aktivt och meningsfullt liv i gemenskap med andra. Riktlinje för samverkan inom kommunen mellan olika yrkeskategorier ska följas, bilaga 4.7. Enheten ska också samverka med landstinget, övriga myndigheter, organisationer och föreningar för den enskildes bästa Verksamhetssystem Vård och omsorgsnämnden har ett IT-baserat verksamhetssystem för dokumentation av beslutsprocesser, verkställighet samt avvikelsehantering enligt lagrummen SoL, LSS och HSL. Enheten är skyldig att dokumentera, rapportera och kommunicera i det verksamhetssystem som nämnden anvisar och enligt de riktlinjer som upprättas Tolk Enheten ska ordna och bekosta att tolk anskaffas när behov föreligger Egenkontrollprogram för hantering av livsmedel Enheten ska ha ett HACCP- anpassat egenkontrollprogram för hantering av livsmedel i verksamheten. Egenkontrollprogrammet ska vara anpassat efter den verksamhet som ingår i uppdraget. Enheten står för kostnader som är förenade med godkännande av livsmedelsanläggningen. På vård- och omsorgsförvaltningens stab ger Lars Backus, handläggare, stöd och hjälp vid upprättande av egenkontrollprogram för hantering av livsmedel Praktikplatser Enheten ska visa öppenhet och samarbetsvilja med universitet/högskolor och andra utbildningar och enheten bör erbjuda praktikplatser för studerande vid universitet/högskolor och andra utbildningar Miljökrav Enheten ska följa kommunens miljöpolicy i sitt arbete, se Östersunds Kommuns hemsida: f665119bf511be html Uppdragsbeskrivning, (10)

8 2 Ansvar 2.1 Extra ordinära händelser Enheten ska ingå i kommunens organisation för extraordinära händelser och vidta de åtgärder som följer av ledningsplanen, bilaga 3.6. Extraordinära händelser kan gälla såväl katastrofer i fredstid, som höjd beredskap vid kriser och krigsfara respektive händelser vid enskild enhet. När extraordinär händelse inträffar ska enheten snarast ta kontakt med vård- och omsorgsförvaltningens ledningsorganisation. 2.2 Försäkringar Kommunen har tecknat ansvarsförsäkring, egendomsförsäkring och patientförsäkring för alla enheter inom förvaltningen. Självriskerna är 0,5 prisbasbelopp på egendomsförsäkringen, om föreskrifterna följs, och 0,1 prisbasbelopp på ansvarsförsäkringen. Självrisken ersätts av den enhet som blivit drabbad. Kommunen har även tecknat olycksfallsförsäkring för bl a personer med insats enligt LSS eller SoL. Enheten förbinder sig att förebygga skador som kan drabba personal, brukare, anhöriga och utomstående. Vid skada i samband med hälso- och sjukvårdsinsatser ska enheten informera brukaren (företrädare) om möjligheten att söka ersättning enligt patientskadelagen, se MAS/MAR rutiner. 2.3 Larm Fast larmanläggning ägs av vård- och omsorgsnämnden. står för service- och driftkostnader på centralenheten och viss ingående, fast trådbunden utrustning såsom brandvarnare. står också för kostnader för årlig funktionskontroll enligt särskilt avtal med larminstallatör. står dessutom för nyanskaffning av fast larmutrustning. Behovet av nyanskaffning av larmutrustning som beror på oaktsamhet av utförarens personal bekostar enheten. Nyanskaffning av sänglarm och trampmattor m.m. bekostas av enheten. Enheten ansvarar för och bekostar handhavande och utbildning för egen personal på larmsystemets utrustning och funktioner. Enheten står för alla servicekostnader och nödvändiga batteribyten, batteriladdare på bärbara telefoner/hjälptelefoner, larmknappar, sängvakter, larmmattor m.m. För enhetens löpande service ska vård- och omsorgsnämndens avtalsbundna larminstallatör anlitas. Enheten kontaktar själv larmleverantören för att bli informerad om vilka villkor som gäller för sådan service. Enheten ansvarar för att rapportera konstaterade fel på den fasta utrustningen till larmleverantör och till vård- och omsorgsnämndens kontaktman. Enheten ska vid förskrivning av larm följa den av MAS/MAR fastlagda rutinen. Enheten ansvarar för att regelbundet kontrollera att det röklarm (brandvarnare) som finns är i drift och följer de krav som gäller för ett inte konventionellt brandlarm. Enheten ansvarar för att meddela nämnden om ändring eller förnyelse krävs. Uppdragsbeskrivning, (10)

9 2.4 Systematiskt brandskyddsarbete För att upprätthålla kraven i Lagen om skydd mot olyckor (2003:778) ska fastighetsägare och verksamhetsutövare bedriva ett systematiskt brandskyddsarbete. Enheten ska årligen komma in med en skriftlig redogörelse av brandskyddet till vård- och omsorgsförvaltningens säkerhetssamordnare, se kvalitetskrav i bilaga Tystnadsplikt/sekretess Enheten ska se till att all personal undertecknar en förbindelse om den tystnadsplikt som råder enligt 29 LSS, 15 kap 1 SoL samt Lagen om yrkesverksamhet inom hälso- och sjukvårdens område. Enheten ska övervaka att den tystnadsplikten efterlevs. 3 Uppföljning, utvärdering och kvalitetskontroll av verksamheten under avtalstiden 3.1 Tillsyn Socialstyrelsen utövar tillsyn över verksamheter som bedrivs enligt LSS, SoL och HSL. 3.2 Lex Maria Enheten ska enligt SOSFS 2005:28 Anmälningsskyldighet enligt Lex Maria samt lokal avvikelsehantering, rapportera avvikelser som är av betydelse för patientsäkerheten till den som hos vårdgivaren svarar för avvikelsehantering. 3.3 Lex Sarah Enheten ska ha ingående kännedom om vad rapportering av missförhållanden 14 kap 3 SoL, och 24 b LSS samt vad Socialstyrelsens Föreskrifter och Allmänna råd; SOSFS 20011:5 fastställer. Enheten ska vid rapportering av missförhållanden, följa de instruktioner och rutiner som har utarbetats av vård- och omsorgsförvaltningen. 3.4 Avvikelsehantering LSS och SoL Rutin finns för avvikelserapportering och syftet är att säkra kvaliteten för den enskilde och att undanröja orsaker till att avvikelsen upprepas. Rapporten ska leda till att säkerställa brukarens behov av stöd och service på det sätt som överenskommits. 3.5 Rapportering Enheten ska lämna in de uppgifter som vård- och omsorgsnämnden kan behöva för att fullgöra sin rapporteringsskyldighet till andra myndigheter exempelvis Statistiska centralbyrån (SCB) och Socialstyrelsen. 3.6 Uppföljning och utvärdering Uppföljningen är en del i nämndens ledningssystem för kvalitet som är under utveckling. Enheten ska skriftligen rapportera enligt kvalitetskraven i bilaga 3.2 varje år om inte andra intervaller anges och vård- och omsorgsnämnden gör löpande uppföljningar att kvalitetskraven i bilaga 3.2 följs. Kraven på rapportering med mera kan komma att ändras under avtalsperioden. Uppdragsbeskrivning, (10)

10 har rätt till full insyn i verksamheten för uppföljning och utvärdering av mål och riktlinjer samt kvaliteten i beviljade insatser. Det system eller den modell för dokumentation, som enheten använder, ska vara sådan att uppföljning kan ske individuellt och mot kvalitetskraven i uppdragsbeskrivningen. Verksamhetsrapport ska lämnas till vård- och omsorgsnämnden senast den 1 februari årligen. Verksamhetsrapporten ska innehålla uppgifter som visar resultatet av arbetet enligt verksamhetsplanen. Ekonomisk rapport ska lämnas årligen i slutet av februari efter förvaltningens bokslut. 3.7 Lokaler, utrustning, tekniska hjälpmedel Enheten ansvarar för lokaler och utrustning. Om detta kontrakt upphör överförs hyresavtal på berörda lokaler till nämnden om den så önskar. Enheten ordnar och bekostar administrativa lokaler och personallokaler inklusive utrustning, inventarier och abonnemang för verksamheten. Enheten ska kontrollera om det finns behov av renovering och vid behov kontakta lokal och bostadsenheten, teknisk förvaltning. Enheten står för kostnaden för arbetstekniska hjälpmedel. Inköp av arbetstekniska hjälpmedel ska ske efter samråd med arbetsterapeut. Uppdragsbeskrivning, (10)

Uppdragsbeskrivning Bostad med särskild service för barn och ungdomar 9 8 enligt LSS

Uppdragsbeskrivning Bostad med särskild service för barn och ungdomar 9 8 enligt LSS Uppdragsbeskrivning, bostad med särskild service för barn och ungdomar 9 8 (elevhem) enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Skapad av: Uppdragsenheten Beslutad av: Förvaltningschef

Läs mer

Uppdragsbeskrivning - Korttidsvistelse utanför det egna hemmet 9 6 enligt LSS

Uppdragsbeskrivning - Korttidsvistelse utanför det egna hemmet 9 6 enligt LSS Uppdragsbeskrivning-Korttidsvistelse utanför det egna hemmet 9 6 enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Skapad av: Uppdragsenheten Beslutad av: Förvaltningschef Gäller från: 151201

Läs mer

Uppdragsbeskrivning boendestöd/hemsjukvård,

Uppdragsbeskrivning boendestöd/hemsjukvård, Dokumentnamn: Uppdragsbeskrivning för Boendestöd/hemsjukvård Skapad av: Kerstin Eklund, Anna- Maria Sundström Beslutad av: Förvaltningschef Lars Liljedahl Gäller från: 2014-01-01 Reviderad den: Diarienumme

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Demensteamet

Uppdragsbeskrivning för Demensteamet Dokumentnamn: Uppdragsbeskrivning för Demensteamet Skapad av: Bodil Evertsson, MAR, Christina Taraldsson, handläggare Beslutad av: Robert Brandt, biträdande förvaltningschef Gäller från: 1 januari 2013

Läs mer

2014-01-01 1 (12) Uppdragsbeskrivning för platser för korttidsvistelse på Barkvägen och Häradsgården 2014.

2014-01-01 1 (12) Uppdragsbeskrivning för platser för korttidsvistelse på Barkvägen och Häradsgården 2014. 2014-01-01 1 (12) Uppdragsbeskrivning för platser för korttidsvistelse på Barkvägen och Häradsgården 2014. 2014-01-01 2 (12) 1 ALLMÄN INFORMATION... 4 1.1 UPPDRAGET AVSER I HUVUDSAK... 4 2 KRAV PÅ TJÄNSTEN

Läs mer

Uppdragsbeskrivning boendestöd

Uppdragsbeskrivning boendestöd Dokumentnamn: Uppdragsbeskrivning för Boendestöd Skapad av: Uppdragsenheten Beslutad av: Förvaltningschef Lars Liljedahl och chef för uppdragsenheten Börje Hoflin Gäller från: 2017-04-24 Reviderad den:

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för anhörigstöd i form av planerad korttidsvistelse och dagverksamhet vid Södra Strand samt Drop In.

Uppdragsbeskrivning för anhörigstöd i form av planerad korttidsvistelse och dagverksamhet vid Södra Strand samt Drop In. Dokumentnamn: Uppdragsbeskrivning för anhörigstöd Södra Strand mm Skapad av: Kerstin Eklund Christina Taraldsson Beslutad av: Förvaltningschef Gäller från: 2014 Reviderad den: Diarienummer: Uppdragsbeskrivning

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för särskilt boende egen regi från 2014.

Uppdragsbeskrivning för särskilt boende egen regi från 2014. 1 (15) Dnr 1079-2013 Uppdragsbeskrivning för särskilt boende egen regi från 2014. 2 (15) 1 ALLMÄN INFORMATION... 4 1.1 VERKSAMHET SOM UPPDRAGET AVSER... 4 2 KRAV PÅ TJÄNSTEN OCH KVALITETSKRAV... 4 2.1

Läs mer

Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård

Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård SOCIALFÖRVALTNINGEN Annika Nilsson, 0554-191 56 annika.nilsson@kil.se 2013-12-06 Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSANSVAR Enligt hälso- och sjukvårdslagen (SFS 1982:763) och

Läs mer

Kvalitetskrav. i bostad med särskild service för vuxna enligt LSS exklusive annan särskilt anpassad bostad i Varbergs kommun

Kvalitetskrav. i bostad med särskild service för vuxna enligt LSS exklusive annan särskilt anpassad bostad i Varbergs kommun Kvalitetskrav i bostad med särskild service för vuxna enligt LSS exklusive annan särskilt anpassad bostad i Varbergs kommun RIKTLINJER Följande kvalitetskrav för bostäder med särskild service för vuxna

Läs mer

RIKTLINJE FÖR SAMVERKAN MELLAN OLIKA YRKESKATEGORIER I BOSTAD FÖR VUXNA SAMT DAGLIG VERKSAMHET; MICA (LSS)

RIKTLINJE FÖR SAMVERKAN MELLAN OLIKA YRKESKATEGORIER I BOSTAD FÖR VUXNA SAMT DAGLIG VERKSAMHET; MICA (LSS) RIKTLINJE FÖR SAMVERKAN MELLAN OLIKA YRKESKATEGORIER I BOSTAD FÖR VUXNA SAMT DAGLIG VERKSAMHET; MICA (LSS) RIKTLINJE FÖR SAMVERKAN MELLAN OLIKA YRKESKATEGORIER Styrdokument; Lagen om stöd och service till

Läs mer

Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun

Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun RIKTLINJER Följande kvalitetskrav för daglig verksamhet enligt lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS) och för

Läs mer

Daglig verksamhet enligt LSS

Daglig verksamhet enligt LSS Uppdrag och kvalitetskrav Daglig verksamhet enligt LSS Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum [Beslut/Publiceringsdatum] Ärendenr SON 2017/144 Version [1.0] Innehållsförteckning...1

Läs mer

Kvalitetskrav på externa utförare inom hemvård enligt LOV Bilaga 3

Kvalitetskrav på externa utförare inom hemvård enligt LOV Bilaga 3 Kvalitetskrav på externa utförare inom hemvård enligt LOV Bilaga 3 Område Kvalitetskrav Uppföljningsform När görs uppföljningen God och säker vård Verksamheten skall svara upp till de krav som Planerade

Läs mer

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 1 (9) Vår handläggare Jan Nilsson Antaget av vård- och omsorgsnämnden 2012-10-25, 122 Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 2 (9) Innehållsförteckning Bakgrund...

Läs mer

HKF 7321 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

HKF 7321 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (7) Antagen av socialnämnden 2017-09-21, 3 Riktlinje för ledning, utförande och uppföljning av verksamhet enligt SoL och LSS inom socialnämndens ansvarsområde 1 Inledning Den här riktlinjen kompletterar

Läs mer

Uppföljning av Bostad med särskild service enligt LSS

Uppföljning av Bostad med särskild service enligt LSS Uppföljning av Bostad med särskild service enligt LSS Ansvarig för uppföljningen: Uppföljningen genomförd den: Föregående uppföljning den: Nästa uppföljning den: Verksamhetens namn Verksamhetens platsantal

Läs mer

Maria Åling. Vårdens regelverk

Maria Åling. Vårdens regelverk 2016-01 19 Maria Åling Vårdens regelverk Föreskrift, En föreskrift är bindande REGLER som skapats genom ett beslut i något offentligt organ. En föreskrift meddelas genom LAG eller FÖRORDNING eller, på

Läs mer

KVALITETSKRITERIER FÖR PERSONLIG ASSISTANS SOM UTFÖRS AV ÖSTRA GÖINGE KOMMUN

KVALITETSKRITERIER FÖR PERSONLIG ASSISTANS SOM UTFÖRS AV ÖSTRA GÖINGE KOMMUN Produktion KVALITETSKRITERIER FÖR PERSONLIG ASSISTANS SOM UTFÖRS AV ÖSTRA GÖINGE KOMMUN Kriterierna gäller från 2009-10-01 Storgatan 4 280 60 Broby Växel: 044-775 60 00 Fax: 044-775 62 90 Plusgiro: 8 46

Läs mer

1(8) Rehabilitering och habilitering. Styrdokument

1(8) Rehabilitering och habilitering. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-06-02 114 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska Reviderad av Upprättad 2014-06-26 Reviderad 2015-05-04

Läs mer

KONTAKTPERSON LSS, SoL INTERN KRAVSPECIFIKATION Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 26 maj ( 63) Gäller from 1 januari 2012

KONTAKTPERSON LSS, SoL INTERN KRAVSPECIFIKATION Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 26 maj ( 63) Gäller from 1 januari 2012 1 Vård och omsorg 2011-04-12 Beställarenheten Dnr VON 95/11 KONTAKTPERSON LSS, SoL INTERN KRAVSPECIFIKATION Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 26 maj ( 63) Gäller from 1 januari 2012 Utförare = Driftansvarig,

Läs mer

1(8) Kommunal hälso- och sjukvård. Styrdokument

1(8) Kommunal hälso- och sjukvård. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-06-02 111 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska Reviderad Upprättad 2012-03-13 Reviderad 2014-01-07,

Läs mer

Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden, dagverksamheter och dagliga verksamheter. Läkemedelshantering

Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden, dagverksamheter och dagliga verksamheter. Läkemedelshantering Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden, dagverksamheter och dagliga verksamheter Sida 0 (5) 2019 Läkemedelshantering UPPRÄTTAD AV MEDICINSKT ANSVARIGA SJUKSKÖTERSKOR

Läs mer

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. LEDNINGS- OCH YRKESANSVAR

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. LEDNINGS- OCH YRKESANSVAR Region Stockholm Innerstad Sida 1 (11) 2014-05-16 Sjuksköterskor REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. Sida 2 (11) INNEHÅLLSFÖRTECKNING REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD

Läs mer

Allmän information. Personal. Bemanning. Utbildning/fortbildning. 1. Enhetens namn. 2. Antal kunder fördelat på kvinnor och män. Kvinnor.

Allmän information. Personal. Bemanning. Utbildning/fortbildning. 1. Enhetens namn. 2. Antal kunder fördelat på kvinnor och män. Kvinnor. Allmän information 1. Enhetens namn 2. Antal kunder fördelat på kvinnor och män. Kvinnor Män Personal Bemanning 3. Motsvarar bemanningen av medarbetare den mängd som behövs för att kunden ska få sina insatser

Läs mer

Daglig verksamhet enligt LSS och sysselsättning enligt SOL... 1 Inledning Beskrivning av insatsen... 2 Målgrupper för insatsen...

Daglig verksamhet enligt LSS och sysselsättning enligt SOL... 1 Inledning Beskrivning av insatsen... 2 Målgrupper för insatsen... Uppdrag och kvalitetskrav Daglig verksamhet enligt LSS och sysselsättning enligt SOL Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum 2018-09-19 Ärendenr SON 2018/107 Version [1.0] Daglig

Läs mer

AVLÖSARSERVICE i hemmet LSS INTERN KRAVSPECIFIKATION Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 26 maj 2011 ( 62) Gäller from 1 januari 2012

AVLÖSARSERVICE i hemmet LSS INTERN KRAVSPECIFIKATION Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 26 maj 2011 ( 62) Gäller from 1 januari 2012 1 Vård och omsorg 2011-04-11 Beställarenheten Dnr VON 94/11 AVLÖSARSERVICE i hemmet LSS INTERN KRAVSPECIFIKATION Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 26 maj 2011 ( 62) Gäller from 1 januari 2012 Utförare

Läs mer

Riktlinje för hälso- och sjukvård i Uppsala kommun

Riktlinje för hälso- och sjukvård i Uppsala kommun Riktlinje för hälso- och sjukvård i Uppsala kommun Ett normerande dokument som Omsorgsnämnden fattade beslut om 30 augusti 2018, och som Äldrenämnden fattade beslut om 27 september 2018 Dokumentnamn Fastställd

Läs mer

LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9

LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9 Socialnämnden LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9 DEL 1 Handläggare: Befattning: Mikael Daxberg Verksamhetsutvecklare Upprättad: 2014-02-14 Version: 1 Antagen av socialnämnden:

Läs mer

Rutin för upprättande av Min plan och genomförandeplan, LSS

Rutin för upprättande av Min plan och genomförandeplan, LSS Rutin för upprättande av Min plan och genomförandeplan, LSS Skapad av: Ylwa Elonsdotter Beslutad av: Marie Sundvisson Gäller från: 11 november 2009 Reviderad den: 11 mars 2011 Diarienummer: Rutin för planering

Läs mer

RIKTLINJE FÖR UTREDNING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen

RIKTLINJE FÖR UTREDNING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen RIKTLINJE FÖR UTREDNING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen Handläggare: Medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR) Beslutsdatum: 2018-10-01 Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) Socialt

Läs mer

1. Allmän orientering

1. Allmän orientering Förfrågningsunderlag 2015-09-07 Upphandlande organisation Upphandling Växjö kommun Drift av tre bostäder med särskild service samt daglig verksamhet i Ingelstad Christer Öhlin ON 2015-00036 Sista anbudsdag:

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse för Långskeppets socialpsykiatriska boende, särskild boende År 2011 Datum och ansvarig för innehållet 2012-04-13 Jaana Wollsten 1 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande

Läs mer

Vv 150/2010. Riktlinje för Avvikelsehantering Örebro kommun

Vv 150/2010. Riktlinje för Avvikelsehantering Örebro kommun 2010-07-13 Vv 150/2010 Riktlinje för Avvikelsehantering Örebro kommun Innehållsförteckning Avvikelsehantering...3 Patientsäkerhetsterminolog...3 Hälso- och sjukvårdslagen...3 Lag om yrkesverksamhet på

Läs mer

Uppdrag och kvalitetskrav

Uppdrag och kvalitetskrav Uppdrag och kvalitetskrav Dagverksamhet för personer med demenssjukdom Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum [Beslut/Publiceringsdatum] Ärendenr SON 2017/128 Version reviderad

Läs mer

LAGAR OCH FÖRFATTNINGAR SOM STYR KOMMUNERNAS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD, AVSEENDE ANSVARSFÖRHÅLLANDEN MELLAN VÅRDGIVARE (NÄMND), VERKSAMHETSCHEF OCH MAS/MAR

LAGAR OCH FÖRFATTNINGAR SOM STYR KOMMUNERNAS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD, AVSEENDE ANSVARSFÖRHÅLLANDEN MELLAN VÅRDGIVARE (NÄMND), VERKSAMHETSCHEF OCH MAS/MAR LAGAR OCH AR SOM STYR KOMMUNERNAS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD, AVSEENDE SFÖRHÅLLANDEN MELLAN NÄMND (VÅRDGIVARE), LAGAR OCH AR SOM STYR KOMMUNERNAS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD, AVSEENDE SFÖRHÅLLANDEN MELLAN VÅRDGIVARE

Läs mer

RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION UNDER GENOMFÖRANDET av bistånd och insats enligt SoL/LSS och HSL för personal inom äldreomsorgen

RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION UNDER GENOMFÖRANDET av bistånd och insats enligt SoL/LSS och HSL för personal inom äldreomsorgen RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION UNDER GENOMFÖRANDET av bistånd och insats enligt SoL/LSS och HSL för personal inom äldreomsorgen Vård- och omsorgsförvaltningen i Ulricehamns kommun 1 av 5 Innehåll 1. Bakgrund...

Läs mer

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD: ANSVAR, LEDNING, TILLSYN OCH UPPFÖLJNING AV HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD: ANSVAR, LEDNING, TILLSYN OCH UPPFÖLJNING AV HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Region Stockholm Innerstad Sida 1 (6) Rev. 2013-11-17 Sjuksköterskor Medicinskt Ansvarig för Rehabilitering REGEL FÖR HÄLSO OCH : ANSVAR, LEDNING, TILLSYN OCH UPPFÖLJNING AV HÄLSO- OCH Sjuksköterskor och

Läs mer

Rutin vid avvikelsehantering gällande hälso- och sjukvård

Rutin vid avvikelsehantering gällande hälso- och sjukvård Rutin vid avvikelsehantering gällande hälso- och sjukvård Skapad av: MAS MAR Beslutad av: Gäller från: 2004-04-04 Reviderad den: 2011-11-30 Diarienummer: Inledning Hälso- och sjukvårdslagen ställer krav

Läs mer

RIKTLINJE FÖR RAPPORTERING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen

RIKTLINJE FÖR RAPPORTERING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen RIKTLINJE FÖR RAPPORTERING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen Handläggare: Medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR) Beslutsdatum: 2018-10-01 Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) Socialt

Läs mer

Syftet med egenvårdsrutinen är att tydliggöra vilka krav som ställs på hälso- och sjukvården vid egenvårdsbedömningar.

Syftet med egenvårdsrutinen är att tydliggöra vilka krav som ställs på hälso- och sjukvården vid egenvårdsbedömningar. Malmö stad Medicinskt ansvariga Syftet med egenvårdsrutinen är att tydliggöra vilka krav som ställs på hälso- och sjukvården vid egenvårdsbedömningar. Rutinen beskriver processen vid egenvårdsbedömning

Läs mer

SAMVERKANSRUTINER. (enligt SOSFS 2009:6) FÖR HANTERING AV EGENVÅRD I SÖRMLAND

SAMVERKANSRUTINER. (enligt SOSFS 2009:6) FÖR HANTERING AV EGENVÅRD I SÖRMLAND SAMVERKANSRUTINER (enligt SOSFS 2009:6) FÖR HANTERING AV EGENVÅRD I SÖRMLAND Egenvård ska erbjuda möjligheter till ökad livskvalitet och ökat välbefinnande genom självbestämmande, ökad frihetskänsla och

Läs mer

Kvalitetssäkring genom avvikelsehantering

Kvalitetssäkring genom avvikelsehantering Bilaga 9, SN 84, 2016-09-07 Kvalitetssäkring genom avvikelsehantering Dokumenttyp: Reviderad riktlinje Diarienummer: 119/2016 Beslutande: Socialnämnden Antagen: 2016-09-07 Gäller fr.o.m.: 2016-10-05 Reviderad:

Läs mer

Regel för Hälso- och sjukvård i särskilt boende och daglig verksamhet enligt LSS: Medicintekniska produkter (MTP)

Regel för Hälso- och sjukvård i särskilt boende och daglig verksamhet enligt LSS: Medicintekniska produkter (MTP) Region Stockholm Innerstad Sida 1 (10) 2013-05-28 Sjuksköterskor Regel för Hälso- och sjukvård i särskilt boende och daglig verksamhet enligt LSS: Medicintekniska produkter (MTP) Sida 2 (10) Innehåll REGEL

Läs mer

Meddelandeblad. Socialstyrelsens föreskrifter om bedömningen av egenvård

Meddelandeblad. Socialstyrelsens föreskrifter om bedömningen av egenvård Meddelandeblad Berörda: nämnder med ansvar för äldre- och handikappomsorg enl. SoL och LSS, landsting och kommuner (sjukvårdshuvudmän), enskilda vårdgivare, enskilda verksamheter enl. SoL och LSS, samverkansnämnder,

Läs mer

HKF 7531 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

HKF 7531 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) Antaget av äldreomsorgsnämnden 2016-10-25, 4, med ändring i vård- och omsorgsnämnden 2019-04-08, 9 Riktlinjer för ledning, utförande och uppföljning av verksamhet enligt socialtjänstlagen (SoL) och

Läs mer

Kommunal hälso- och sjukvård Medicinskt ansvarig sjuksköterska Lena Lindberg Schlegel

Kommunal hälso- och sjukvård Medicinskt ansvarig sjuksköterska Lena Lindberg Schlegel Kommunal hälso- och sjukvård 2012-09-25 Medicinskt ansvarig sjuksköterska Lena Lindberg Schlegel God och säker vård ur ett MAS perspektiv Se det etiska perspektivet som överordnat Utgå från en humanistisk

Läs mer

1(8) Avvikelse- och riskhantering inom SoL, LSS och HSL. Styrdokument

1(8) Avvikelse- och riskhantering inom SoL, LSS och HSL. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-03-10, 51 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska Reviderad 3(8) Innehållsförteckning 1 Bakgrund...4

Läs mer

1(11) Egenvård. Styrdokument

1(11) Egenvård. Styrdokument 1(11) Styrdokument 2(11) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-09-08 148 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska/alb Reviderad 3(11) Innehållsförteckning 1 Bakgrund...4

Läs mer

Hur ska bra vård vara?

Hur ska bra vård vara? Hur ska bra vård vara? God och säker vård ur ett MAS perspektiv Se det etiska perspektivet som överordnat Utgå från en humanistisk värdegrund med vårdtagaren i centrum Hålla sig uppdaterad vad som händer

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Regionen Östergötland och kommunerna i Östergötland gällande egenvård

Överenskommelse om samverkan mellan Regionen Östergötland och kommunerna i Östergötland gällande egenvård Dok-nr 23893 Författare Camilla Salomonsson, verksamhetsutvecklare, Verksamhetsutveckling vård och hälsa Version 1 Godkänd av Giltigt fr o m Rolf Östlund, närsjukvårdsdirektör, Gemensam stab NSC 2018-04-17

Läs mer

Utredning av vårdskador Rapportering av avvikelser, utredning av händelser och anmälan enligt lex Maria

Utredning av vårdskador Rapportering av avvikelser, utredning av händelser och anmälan enligt lex Maria Riktlinjer för hälso- och sjukvård Sida 0 (8) 2018 Utredning av vårdskador Rapportering av avvikelser, utredning av händelser och anmälan enligt lex Maria UPPRÄTTAD AV MEDICINSKT ANSVARIGA SJUKSKÖTERSKOR

Läs mer

Ansvar, ledning, tillsyn och uppföljning av hälsooch sjukvård

Ansvar, ledning, tillsyn och uppföljning av hälsooch sjukvård Sida 1 (5) 2016-01-18 Ansvar, ledning, tillsyn och uppföljning av hälsooch sjukvård MAS/MAR stadsdelsförvaltningarna Kungsholmen, Norrmalm, Södermalm och Östermalm. www.stockholm.se/masmarinnerstaden Sida

Läs mer

Riktlinje. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Riktlinje. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Ingrid Fagerström ingrid.fagerstrom@harnosand.se Riktlinje Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Dokumentnamn Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Riktlinje Ledningssystem för

Läs mer

Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård

Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård BURLÖVS KOMMUN Socialförvaltningen 2014-11-19 Beslutad av 1(6) Ninette Hansson MAS Gunilla Ahlstrand Enhetschef IFO Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård Denna

Läs mer

RIKTLINJE FÖR BEDÖMNING AV STÅTRÄNING GÄLLANDE DELEGERAD OCH ORDINERAD INSATS ELLER EGENVÅRD

RIKTLINJE FÖR BEDÖMNING AV STÅTRÄNING GÄLLANDE DELEGERAD OCH ORDINERAD INSATS ELLER EGENVÅRD RIKTLINJE FÖR BEDÖMNING AV STÅTRÄNING GÄLLANDE DELEGERAD OCH ORDINERAD INSATS ELLER EGENVÅRD KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Vård- och omsorgsförvaltningen Ansvarig samt giltighetstid: Medicinskt ansvarig

Läs mer

Meddelandeblad. Mottagare: Nämnder och verksamheter i kommuner med ansvar för vård och omsorg, medicinskt ansvariga sjuksköterskor,

Meddelandeblad. Mottagare: Nämnder och verksamheter i kommuner med ansvar för vård och omsorg, medicinskt ansvariga sjuksköterskor, Meddelandeblad Mottagare: Nämnder och verksamheter i kommuner med ansvar för vård och omsorg, medicinskt ansvariga sjuksköterskor, medicinskt ansvariga för rehabilitering, huvudmän i enskild verksamhet

Läs mer

Riktlinje och rutin för Avvikelser inom HSL, SoL och LSS

Riktlinje och rutin för Avvikelser inom HSL, SoL och LSS Riktlinje och rutin för Avvikelser inom HSL, SoL och LSS Riktlinje och rutin för avvikelser inom HSL, SoL och LSS utgår från Socialstyrelsens föreskrifters krav på säkerställandet av rutiner kring avvikelsehantering

Läs mer

KONTAKTPERSON 9:4 LSS

KONTAKTPERSON 9:4 LSS Kvalitetsdokument KONTAKTPERSON 9:4 LSS Antaget av SON 2005-09-14 74 Reviderat SON 2008-04-23 44 Reviderat SON 2010-12-08 146 Socialförvaltningen Gotlands Kommun Innehåll Kontaktperson 3 Beslut 3 Verkställighet

Läs mer

Ansvarsfördelning mellan verksamhetschef (HSL 29 ) och medicinskt ansvarig sjuksköterska respektive medicinskt ansvarig för rehabilitering (HSL 24 )

Ansvarsfördelning mellan verksamhetschef (HSL 29 ) och medicinskt ansvarig sjuksköterska respektive medicinskt ansvarig för rehabilitering (HSL 24 ) 1(7) Ansvarsfördelning mellan verksamhetschef (HSL 29 ) och medicinskt ansvarig sjuksköterska respektive medicinskt ansvarig för rehabilitering (HSL 24 ) Grunden till ansvarsfördelningen finns i nedan

Läs mer

1. Allmän orientering

1. Allmän orientering Förfrågningsunderlag 2013-05-15 Upphandlande organisation Växjö kommun Christer Öhlin Upphandling Särskilt boende Källreda U-13-53 Sista anbudsdag: 2013-06-24 Symbolförklaring: Texten/frågan innehåller

Läs mer

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. AVVIKELSERAPPORTERING I HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN OCH LEX MARIA

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. AVVIKELSERAPPORTERING I HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN OCH LEX MARIA Region Stockholm Innerstad Sida 1 (5) 2014-05-05 Sjuksköterskor REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. AVVIKELSERAPPORTERING I HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN OCH LEX MARIA

Läs mer

Övergripande rutin i samband med vård under eget ansvar - Egenvård för barn över sju år och vuxna enligt SOSFS 2009:6

Övergripande rutin i samband med vård under eget ansvar - Egenvård för barn över sju år och vuxna enligt SOSFS 2009:6 LANDSTINGET I VÄRMLAND PM Hälso- och sjukvårdsstaben Eva Eriksson 2011-09-28 LK/100553 Övergripande rutin i samband med vård under eget ansvar - Egenvård för barn över sju år och vuxna enligt SOSFS 2009:6

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12

Ledningssystem för kvalitet enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12 1(9) enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12 Inledning Socialstyrelsen har angett föreskrifter och allmänna råd för hur kommunerna ska inrätta ledningssystem för kvalitet i verksamheter enligt SoL, LVU,

Läs mer

Gränsdragning av Sjukvård och Egenvård samt Biståndsbeslut och samordning av det praktiska stödet till den enskilde

Gränsdragning av Sjukvård och Egenvård samt Biståndsbeslut och samordning av det praktiska stödet till den enskilde Riktlinje med rutiner Utgåva nr 1 sida 1 av 5 Dokumentets namn Gränsdragning av Sjukvård och Egenvård samt Biståndsbeslut och samordning av det praktiska stödet till den enskilde Utfärdare/handläggare

Läs mer

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Arbetslivsnämnden, Individ- och familjeomsorgsnämnden, Sociala omsorgsnämnden och Vård- och äldrenämnden Borås Stads

Läs mer

Avvikelser inom HSL, SoL och LSS

Avvikelser inom HSL, SoL och LSS Avvikelser inom HSL, SoL och LSS Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS/MAS Skribent SAS/MAS Beslutat av Förvaltningschef dnr VON 133/18 Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller från och med

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för år Äldre- och handikappnämnden, Lidingö stad

Patientsäkerhetsberättelse för år Äldre- och handikappnämnden, Lidingö stad Joséphine Orling Medicnskt ansvarig sjuksköterska ÄHN 2011:44 Patientsäkerhetsberättelse för år 2010 Äldre- och handikappnämnden, Lidingö stad 1 Innehåll Inledning Bakgrund Syfte Vårdgivare Vårdgivarens

Läs mer

Ansvar och kompetens för hälso- och sjukvård inom vård- och omsorgsförvaltningen

Ansvar och kompetens för hälso- och sjukvård inom vård- och omsorgsförvaltningen RIKTLINJER HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Sid 1 (8) Ansvar och kompetens för hälso- och sjukvård inom vård- och omsorgsförvaltningen Övergripande styrdokument Hälso- och (2017:30) Hälso- och sjukvårdsförordning (2017:80)

Läs mer

Intern rutinbeskrivning för Lex Sarah inom SoL och LSS

Intern rutinbeskrivning för Lex Sarah inom SoL och LSS Skrivelse 2013-09-04 Dnr VON 2013/104 Reviderad 2014-10-16/GE Vård- och omsorgsnämnden Intern rutinbeskrivning för Lex Sarah inom SoL och LSS Allmänt Lex Sarah är bestämmelser i socialtjänstlagen, (SoL)

Läs mer

Kvalitetskrav på externa utförare inom hemtjänst enligt LOV Bilaga 38

Kvalitetskrav på externa utförare inom hemtjänst enligt LOV Bilaga 38 Här redovisas de ska-krav som leverantören måste uppfylla. Kraven har utformats utifrån en analys av vad som är kvalitetskritiskt för brukaren. Område Krav Uppföljningsform Omdöme/värdering 1. Bemötande

Läs mer

RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION UNDER GENOMFÖRANDET av bistånd och insats enligt SoL/LSS och HSL för personal inom äldre- och handikappomsorgen

RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION UNDER GENOMFÖRANDET av bistånd och insats enligt SoL/LSS och HSL för personal inom äldre- och handikappomsorgen RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION UNDER GENOMFÖRANDET av bistånd och insats enligt SoL/LSS och HSL för personal inom äldre- och handikappomsorgen 1. Bakgrund 1.1 Syfte med dokumentation vid genomförande av

Läs mer

Avvikelser, klagomål. och synpunkter inom. Vård- och omsorgsnämnden. verksamheter. Antaget

Avvikelser, klagomål. och synpunkter inom. Vård- och omsorgsnämnden. verksamheter. Antaget RIKTLINJE Avvikelser, klagomål och synpunkter inom vård- och omsorgsnämndens verksamheter Antaget av Vård- och omsorgsnämnden Antaget 2019-02-26 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare, dock längst

Läs mer

Policys. Vård och omsorg

Policys. Vård och omsorg LEDNINGSSYSTEM FÖR KVALITET Policys Vård och omsorg 2010/2011 Antagen av vård- och omsorgsnämnden 2010-08-26 ( 65) Reviderad av vård- och omsorgsnämnden 2013-12-19 (Policy för insatser och vårdåtgärder)

Läs mer

Norrtälje är värdkommun för Tiohundraprojektet, ett unikt samarbete med Stockholms läns landsting inom hälsa, sjukvård och omsorg.

Norrtälje är värdkommun för Tiohundraprojektet, ett unikt samarbete med Stockholms läns landsting inom hälsa, sjukvård och omsorg. Riktlinje Utgåva Antal sidor 3 5 Dokumentets namn Riktlinje Patientsäkerhetsarbete Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck Medicinskt ansvarig sjuksköterska Margareta Oswald Medicinskt ansvarig för rehabilitering

Läs mer

Kvalitetskrav service reviderad v.2

Kvalitetskrav service reviderad v.2 Kvalitetskrav service 2010-12-21 reviderad 2016-03-04. v.2 Område Kvalitetskrav Service Hur görs uppföljningen? När görs uppföljningen? Processkvalitet Bemötande/ inflytande Utföraren ska visa respekt

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan landstinget och kommunerna angående bedömning av egenvård

Överenskommelse om samverkan mellan landstinget och kommunerna angående bedömning av egenvård Överenskommelse om samverkan mellan landstinget och kommunerna angående bedömning av egenvård Samverkansrutin i Östra Östergötland Del 1 Den överenskomna processen Del 2 Flödesschema Del 3 Författningen

Läs mer

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Datum: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2012-06-13 Stadskontoret Stadsområdesförvaltningar/Sociala Resursförvaltningen

Läs mer

Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering

Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering Riktlinje 3/Avvikelser Rev. 2018-07-03 Socialkontoret Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering Författningar Patientsäkerhetslagen (2010: 659)

Läs mer

Malmö stad Medicinskt ansvariga 1 (8) Rutin Egenvård. Fastställd: Reviderad:

Malmö stad Medicinskt ansvariga 1 (8) Rutin Egenvård. Fastställd: Reviderad: Malmö stad Medicinskt ansvariga 1 (8) Rutin Egenvård Fastställd: 2014-12-11 Reviderad: Innehållsförteckning Inledning... 3 Egenvård... 3 Åtgärd... 4 Ansvarsfördelning... 4 Kommunalt ansvar:... 4 Annan

Läs mer

EGENVÅRD. Regel för hälso- och sjukvård Sida 0 (4)

EGENVÅRD. Regel för hälso- och sjukvård Sida 0 (4) Sida 0 (4) 2015-03-02 MAS/MAR stadsdelsförvaltningarna Kungsholmen, Norrmalm, Södermalm och Östermalm. www.stockholm.se/masmarinnerstaden Sida 1 (4) Innehåll Egenvård... 2 Definitioner... 2 Ansvar... 2

Läs mer

Riktlinje gällande egenvård. Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck, MAS Margareta Oswald, MAR

Riktlinje gällande egenvård. Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck, MAS Margareta Oswald, MAR Dokumentets namn Riktlinje gällande egenvård, bedömning, planering och samverkan Riktlinje gällande egenvård Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck, MAS Margareta Oswald, MAR Utgåva nr 2 Datum 090924 sida

Läs mer

Kommunalt hälso- och sjukvårdsuppdrag. Styrdokument Socialförvaltningen

Kommunalt hälso- och sjukvårdsuppdrag. Styrdokument Socialförvaltningen Kommunalt hälso- och sjukvårdsuppdrag Styrdokument Socialförvaltningen Sammanfattning Detta styrdokument beskriver uppdrag och ansvarsfördelning gällande hälso- och sjukvård inom socialnämndens ansvarsområde.

Läs mer

Kvalitetskrav på externa utförare inom hemtjänst enligt LOV Bilaga 16

Kvalitetskrav på externa utförare inom hemtjänst enligt LOV Bilaga 16 Här redovisas de ska-krav som leverantören måste uppfylla. Kraven har utformats utifrån en analys av vad som är kvalitetskritiskt. Område Krav sformer När/ansvar 1. Bemötande och inflytande 1.1 Leverantören

Läs mer

Blekinge landsting och kommuner Antagen av LSVO Tillämpning Blekingerutiner- Egenvård/Hälso- och sjukvård

Blekinge landsting och kommuner Antagen av LSVO Tillämpning Blekingerutiner- Egenvård/Hälso- och sjukvård Tillämpning Blekingerutiner- Egenvård/Hälso- och sjukvård Blekingerutin för samverkan i samband med möjlighet till egenvård. Socialstyrelsen gav 2009 ut en föreskrift om bedömningen av om en hälso- och

Läs mer

Mellan (köparen) och (säljaren) har följande avtal träffats avseende plats på (äldreboende) för (namn, pnr).

Mellan (köparen) och (säljaren) har följande avtal träffats avseende plats på (äldreboende) för (namn, pnr). November 2012 AVTAL med förslag till uppdateringar (uppdateringar angivna med understruken text, tidigare gällande text är angivna med kursiv stil) Mellan (köparen) och (säljaren) har följande avtal träffats

Läs mer

Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal

Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal Diarienummer NHO-2014-0254 ALN-2014-0436 Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal Utgår från övergripande styrdokument för hälso- och sjukvård i Uppsala kommun omfattande nämndernas

Läs mer

Tjänste- och servicekvalitet inom äldre- och handikappomsorgen

Tjänste- och servicekvalitet inom äldre- och handikappomsorgen Tjänste- och servicekvalitet inom äldre- och handikappomsorgen Avsnitt: Utförare av kommunala insatser enligt hälso- och sjukvårdslagen - Legitimerad personal, fr o m 2010-08-25 endast rehab-personal Fastställt

Läs mer

Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning

Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning Datum Nämnd, förvaltning 2016-02-29 Socialnämnden Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning Beslutad av socialnämnden 2010-06-22 Reviderad 2014-05-20, 55 Reviderad

Läs mer

Bilaga 3b: Kvalitetsuppföljning LOV Checklista.

Bilaga 3b: Kvalitetsuppföljning LOV Checklista. Bilaga 3b: Kvalitetsuppföljning LOV Checklista. Område Krav Krav Uppföljning Kvalitet/planering och Entreprenören skall ha en årlig uppföljning verksamhetsplan där det beskrivs hur arbetet skall uppfylla

Läs mer

SOSFS 2009:6 (M och S) Föreskrifter. Bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2009:6 (M och S) Föreskrifter. Bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2009:6 (M och S) Föreskrifter Bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras

Läs mer

Bedömning av egenvård, riktlinjer för region Jämtland / Härjedalen och kommunerna i Jämtlands län

Bedömning av egenvård, riktlinjer för region Jämtland / Härjedalen och kommunerna i Jämtlands län för region Jämtland / Härjedalen Version: 4 Ansvarig: 2(12) ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av Datum 1. 2014-12-11 2. 2015-01-12 redigering 3 2015-02-06 4 2015-03-30 Nyutgåva baserad

Läs mer

Samverkansrutin för tillämpning av SOSFS 2009:6, bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård.

Samverkansrutin för tillämpning av SOSFS 2009:6, bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård. 2010-10-08 Samverkansrutin för tillämpning av SOSFS 2009:6, bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård. Rutinen är gemensam för Västra Götalandsregionen och alla kommuner

Läs mer

Rekommendationer från MAS/MAR-nätverket i Dalarna gällande ansvarsfördelning

Rekommendationer från MAS/MAR-nätverket i Dalarna gällande ansvarsfördelning 1 Rekommendationer från MAS/MAR-nätverket i Dalarna gällande ansvarsfördelning LAGAR OCH AR SOM STYR KOMMUNERNAS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD, AVSEENDE SFÖRHÅLLANDEN MELLAN VÅRDGIVARE (NÄMND), VERKSAMHETSCHEF OCH

Läs mer

Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer

Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer Upprättad 2013-12-18 2(5) Kvalitetsledningssystem i Timrå Bakgrund Socialtjänstlagen (SoL) 3 kap 3 säger insatserna

Läs mer

Lagstiftning kring samverkan

Lagstiftning kring samverkan 1(5) Lagstiftning kring samverkan För att samverkan som är nödvändig för många barn och unga ska komma till stånd finns det bestämmelser om det i den lagstiftning som gäller för de olika verksamheterna

Läs mer

Samverkansrutin för tillämpning av SOSFS 2009:6, bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård.

Samverkansrutin för tillämpning av SOSFS 2009:6, bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård. 2013-01-08 Samverkansrutin för tillämpning av SOSFS 2009:6, bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård. Samverkansrutinen är uppdaterad enligt gällande lag och föreskrifter.

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 BAKGRUND... 3 ETISKA PRINCIPER... 3 ANSVAR... 4 BESLUTSPROCESS... 5 SAMTYCKE FRÅN DEN ENSKILDE... 5 TVÅNGSÅTGÄRD...

INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 BAKGRUND... 3 ETISKA PRINCIPER... 3 ANSVAR... 4 BESLUTSPROCESS... 5 SAMTYCKE FRÅN DEN ENSKILDE... 5 TVÅNGSÅTGÄRD... 2 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 BAKGRUND... 3 ETISKA PRINCIPER... 3 ANSVAR... 4 VÅRDGIVAREN... 4 MEDICINSKT ANSVARIG SJUKSKÖTERSKA, MAS... 4 VERKSAMHETSCHEF ENLIGT HSL... 4 LEGITIMERAD

Läs mer

Bestämmelserna om lex Sarah (SOSFS 2011:5) hittar du på Socialstyrelsens hemsida.

Bestämmelserna om lex Sarah (SOSFS 2011:5) hittar du på Socialstyrelsens hemsida. RIKTLINJE FÖR LEX SARAH inom vård- och omsorgsförvaltningen Handläggare: Socialt ansvarig Beslutsdatum: 2018-10-01 samordnare (SAS) Enhet: Central administration Reviderad: Beslutad av SAS Inledning Lex

Läs mer

Malmö stad Medicinskt ansvariga

Malmö stad Medicinskt ansvariga Malmö stad Medicinskt ansvariga Syftet med egenvårdsrutinen är att tydliggöra vilka krav som ställs på hälso- och sjukvården vid egenvårdsbedömningar. Rutinen beskriver processen vid egenvårdsbedömning

Läs mer