Fågelfaunan vid sjön Ömmeln Nina Rees. Version Projekt Upprättad

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fågelfaunan vid sjön Ömmeln 2012. Nina Rees. Version 1.00. Projekt 7327. Upprättad 2012-08-27"

Transkript

1 Version 1.00 Projekt 7327 Upprättad Fågelfaunan vid sjön Ömmeln 2012 Nina Rees home:henric:arbete:hekonsult:7327:o mmeln_ver100_ docx / utskriven: (12)

2 Sammanfattning Planer på att uppföra ett större fritidshusområde vid sjön Ömmelns östra strand finns och området har därför utpekats som LIS-område av Säffle kommun. Som en del i att undersöka naturvärden i området har fågelfaunan inventerats. Hur arter upptagna på Rödlistan och Fågeldirektivet bilaga 1 skulle kunna påverkas av exploatering av området har bedömts och redovisas. Till planområdet angränsar två biotopskydd samt ett naturvårdsavtal. Biotopskyddet i sydöst består av äldre barrskog med inslag av gammal asp där tretåig hackspett samt andra spettar skulle kunna trivas om området inte exploateras. Biotopskydd samt naturvårdsavtal norr om planområdet består av strandnära lövskog. Känsliga arter som har påträffats och troligen skulle störas är bland annat storlom, smålom, drillsnäppa, spillkråka och tretåig hackspett. Större ansamlingar av fiskande storlom har påträffats och arten häckar troligen även i sjön. Studier av artens störningskänslighet kan vara tvetydiga men flera tyder på att ökad fritidsaktivitet leder till sämre häckningsframgångar. Smålommen använder sjön som fiskesjö och båda arterna skulle troligen påverkas negativt av exploatering och ökad mänsklig aktvitet i området. Sjöns goda vattenkvalitet skulle kunna påverkas vid markberedning vilket skulle kunna leda till försämrade fiskeförhållanden för lommarna. Storlommens mystiska framtoning förstärker sjöns vildmarkskänsla och bidrar säkert till att turister väljer att använda befintlig kanotled, en exploatering skulle kunna leda till att storlommens rop inte längre går att höra vid platsen. Drillsnäppa häckar med minst två par i området vilket den troligen inte skulle kunna göra på grund av ökad störning. Det finns en äldre berguvslokal i närheten som eventuellt skulle kunna användas igen om området inte exploateras. Inom planområdet finns en del tallar som kan utvecklas till boträd för fiskgjuse om de får stå kvar och området inte bebyggs. Rapporten och inventeringen är gjord av Nina Rees home:henric:arbete:hekonsult:7327:o mmeln_ver100_ docx / utskriven: (12)

3 Innehållsförteckning 1. Inledning Bakgrund Syfte Definitioner Områdesbeskrivning av planområde samt direkt angränsande miljö Metodik Resultat Resultat från inventering samt övriga källor Artvisa utvärderingar Bruttolista på arter Analys och diskussion Brister i inventeringen Referenser Kartor och licenser home:henric:arbete:hekonsult:7327:o mmeln_ver100_ docx / utskriven: (12)

4 1. Inledning 1.1 Bakgrund Sammanställning och inventeringen är utförd på uppdrag av WSP som utreder förutsättningar för LIS-område och detaljplan vid sjön Ömmeln i Säffle kommun. Bakgrunden till planerna för LIS-område grundar sig på intresse för att uppföra ett större fritidshusområde vid Ömmelns östra strand inom gällande strandskydd. 1.2 Syfte Syftet med sammanställningen och inventeringen är att identifiera vilka fågelarter som finns i området samt bedöma hur etablering av fritidshusområde skulle påverka fågelfaunan. Speciell vikt läggs vid rödlistade arter samt arter som finns upptagna på Fågeldirektivets bilaga Definitioner Rödlistan redovisar analyser av risken för att arter dör ut och klassificerar arter efter hur hotade de är. Kategoriindelningen är som följer: EX Utdöd, RE Nationellt utdöd, CR Akut hotad, EN Starkt hotad, VU Sårbar, NT Nära hotad, LC livskraftig, DD Kunskapsbrist. I Fågeldirektivet listas alla Sveriges fågelarter, det generella syftet med fågeldirektivet är att skydda alla fåglar inom EU:s medlemsländer. I Bilaga 1 listas de mest skyddsvärda arterna och för dessa arter ska särskilda skyddsområden utpekas. Där Fågeldirektivet används i texten avses arter upptagna i dess Bilaga Områdesbeskrivning av planområde samt direkt angränsande miljö Området ligger öster om sjön Ömmeln i Svanskogs församling och består av kuperad mark som sluttar ner mot sjön, det domineras av ett hygge med stor andel löv (björk, asp och al) samt tall sparat. En del träd med platt krona som skulle kunna utvecklas till boträd för rovfågel finns. Sjön kantas på en del ställen av en trädridå med lövträd och buskar. Två områden med biotopskydd samt ett område med naturvårdsavtal angränsar till planområdet. Precis norr om planområdet karakteriseras miljön av strandnära lövskog med al och asp och omfattas av naturvårdsavtal samt biotopskydd. I sydöst ramas området in av ett biotopskydd med barrnaturskog som har en del äldre asp samt död ved och värdefull kryptogamflora. Ömmeln är en reglerad, näringsfattig sjö som inte är drabbad av försurning och har en god kemiskt ytvattenstatus (Säffle kommuns överskiktsplan). Längs med stranden går en äldre järnväg som används för turismtrafik med dressin. home:henric:arbete:hekonsult:7327:o mmeln_ver100_ docx / utskriven: (12)

5 Bild 1. Miljöbild, hygge med sparade träd samt järnvägen. Foto: Nina Rees Bild 2. Sjöstranden med järnväg. Foto: Nina Rees home:henric:arbete:hekonsult:7327:o m meln_ver100_ docx / utskriven: (12)

6 3. Metodik Området har inventerats tre gånger inom en begränsad period i juni. En gång på eftermiddagen 17:00 19:30 samt påföljande morgon 04:30 08:00. Även en nattlyssning har gjorts i mitten av juni. Ett besök för fotografering har även gjorts i juli. På grund av sjöns storlek och begränsning i tid har endast det utpekade området inventerats. Hela sjön har inventerats översiktligt där tillgängligheten i form av vägar och stigar varit god. Inventeringen utfördes i början av juni, vilket medförde att eventuella spelplatser för orre och tjäder inte har kunnat fastställas. Trummande hackspett samt spelflygande rovfågel har inte heller kunnat inventeras. I området går en standardrutt som inventerats 1999, 2001, 2005, 2008, 2009, 2010, Standardrutter är en metod för att övervaka fågelfaunan i landet och består av ett nätverk av fasta standardrutter spridda i form av ett systematiskt stickprov över hela landet och startades Rutterna ligger som ett systematiskt nätverk över landet, varje ruta är kvadratisk och åtta kilometer lång och inventeras både som punkter och linjer. Rutten går 2 km norrut, 2 km österut, 2 km söderut och 2 km västerut och då är man tillbaka till startpunkten. Punkträkning sker i kvadratens hörn och mitt emellan hörnen. Linjetaxering sker längs km-sträckorna mellan punkterna. Inventeringen sker under häckningstidens höjdpunkt för flertalet arter. Kompletterande uppgifter har inhämtats från rapportsystemet Artportalen, Roger Gran (Dalslands ornitologiska förening), samt Lennart Gustafson (biolog). Bild 3. Översiktskarta Ömmeln med ruta för standardrutt. home:henric:arbete:hekonsult:7327:o mmeln_ver100_ docx / utskriven: (12)

7 Bild 4. Markerat planområde vid Sjön Ömmens östra strand. 4. Resultat 4.1 Resultat från inventering samt övriga källor Storlom har setts på nästan alla standardrutter, den 20:e maj 2012 observerades en större grupp med individer och den 6 juli sågs tio individer som fiskade tillsammans. Överflygande smålom observerades i planområdet två gånger och en individ simmande i västra delen av sjön. Minst två par drillsnäppa häckar troligen inom planområdet och varnande par kunde även observeras på flera ställen runt sjön. Ett par havstrutar häckar troligen på den lilla ön rakt utanför (Tjuvholmen) och varnade intensivt vid inventering från järnvägsbanken. I sjön häckar både storskrake och småskrake. Det finns gott om hål efter hackspettar och 2005 observerades en tretåig hackspett på standardrutten i eller i närheten av planområdet. Tretåig hackspett häckar i närområdet och biotopskyddet direkt öster om detaljplanerat område har potential som häckningsbiotop. Över sjön kunde fiskande tärnor observeras på långt håll, troligen fisktärnor. Rosenfink och trädlärka har observerats på vardera en standardrutt i eller i närheten av planområdet. Fiskgjuse har häckat tidigare och observeras ibland. Lärkfalk brukar häcka i sydöstra delen av sjön. home:henric:arbete:hekonsult:7327:o mmeln_ver100_ docx / utskriven: (12)

8 4.2 Artvisa utvärderingar Rödlistade arter samt arter upptagna i Fågeldirektivet bilaga 1. Tjäder: Fågeldirektivet Tjädern trivs i äldre skogar, speciellt gles tallskog med en del myrmark. Tjädern har en stabil population i Sverige. Inventeringen innefattar inte spel av tjäder då den påbörjades för sent på säsongen men arten har observerats på standardrutter. Orre: Fågeldirektivet Orren är klassad som starkt minskande under en 30-årsperiod. Den häckar i skogsmark, på hedar och mossar. Inventeringen innefattar inte spel av orre då den påbörjades för sent på säsongen men arten har observerats på standardrutter. Smålom: NT, Fågeldirektivet Smålommen häckar i små, oftast fiskfria skogstjärnar eller myrgölar och fiskar i närliggande klarvattensjöar närmare än 10 km från häckningsplatsen. I ett längre tidsperspektiv har arten minskat i både Sverige och Norge. Hoten mot smålom anses vara störning på häckplats, dikning samt försämring av vattenkvalitet (kvicksilver och försurning) i fiskesjöar. Enligt Artdatabanken (2005) har höga halter kvicksilver uppmätts i smålomsägg från södra och mellersta Sverige och fiskesjöar anses kunna vara känsliga för exponering av kvicksilver som deponerats på land från nederbörd och sedan urlakas till vattnet. Värt att ta i beaktande här är att sjöns goda vattenkvalitet skulle kunna påverkas av markberedning i samband med den omfattande exploateringen. Storlom: Fågeldirektivet Storlommen ligger på en stabil ungproduktion i Sverige men med stora variationer mellan olika år, den är upptagen på EU:s Fågeldirektiv och ska speciellt beaktas vid skydd av bland annat häckningsområden. Fåglarna häckar i näringsfattiga klarvattensjöar och boet placeras i strandkanten, oftast på en liten ö eller holme. Hot mot storlommen är bland annat variationer i vattenstånd och översvämningar men även bopredation. Störningar från friluftsliv är något som bör beaktas men enligt Eriksson m.fl. (2008) förekommer tvetydiga resultat på studier av hur störningarna påverkar häckningar. Det finns undersökningar som tyder på att omfattande bebyggelse vid sjöar inte påverkar häckningsresultat medan andra undersökningar har visat på att häckningar har misslyckats i större omfattning i sjöar som varit störda av friluftsaktiviteter. Vid år med ovanligt fint majväder och påföljande ökning av friluftsaktiviteter har sämre häckningsresultat observerats. Under häckningssäsongen kan storlommar samlas i flockar för att fiska gemensamt Eriksson m.fl. (2008). Den 6 juli observerades en flock med tio fiskande individer och 20 maj sågs en flock med individer som fiskade. På Rapportsystemet för fåglar (Svalan) finns endast 23 observationer rapporterade i Värmland utanför Vänern av flockar med fler än åtta fåglar under hela 2000-talet. Det låga antalet tyder på att större fiskande flockar inte förefaller vara så vanligt i sjöar utanför Vänern. Den ökande aktivitet i sjön som exploateringen medför bedöms kunna störa häckande fåglar samt flockar som samlas för att fiska tillsammans under häckningstid. En annan aspekt på störning av storlom är artens mystiska framtoning som uppskattas av många och förknippas med orörda vatten och förstärker områdets vildmarkskänsla. Arten kan säkerligen vara en bidragande orsak till att människor besöker sjön genom den kanotled som finns men en ökad störning skulle kunna göra att storlommens läte inte längre går att höra på platsen home:henric:arbete:hekonsult:7327:o mmeln_ver100_ docx / utskriven: (12)

9 Fiskgjuse: Fågeldirektivet Fiskgjusen är upptagen som speciellt skyddsvärd på Fågeldirektivet och har tidigare haft en starkt ökande population som senare gått till stabil. Ingen fiskgjuse har påträffats men biotopen anses vara lämplig och arten har troligen häckat tidigare. Inom området finns flera tallar som uppvisar potential att utvecklas till lämpliga boträd. Trana: Fågeldirektivet Tranan häckar på myrar, vid sjöar och vattendrag med sanka stränder. Trenden för arten är starkt ökande både över 30 och tio år. Söder om Svärdsudden (sydväst om planområdet) häckar trana. Drillsnäppa: NT Drillsnäppan är en medelstor vadare som häckar vid näringsfattiga sjöar och vid rinnande vatten med grusiga och steniga stränder. Arten har minskat med 30-49% under de senaste 30 åren, huvudorsaken till minskning hos arten är okänd men anses vara igenväxning av stränder, även förhållanden under flyttväg och övervintring kan inverka (Artdatabanken 2010). Vid inventering observerades minst två häckande par inom området. En exploatering skulle troligen innebära så stor störning att arten får svårt att häcka inom området, den ökande användningen av sjön skulle även kunna påverka häckning utanför det planerade området. Fisktärna: Fågeldirektivet Fisktärnan häckar i kolonier på öar och stränder. Trenden för arten är starkt ökande över 30 år. Fisktärna är observerad på flera standardrutter och tre fiskande tärnor sågs vid inventeringen, troligen var det fisktärnor. En ökad användning av sjön skulle medföra ökad störning för fisktärnan under häckningen. Tornseglare: NT Tornseglare har observerats men häckningsmöjligheter saknas troligen inom planområdet. Spillkråka: Fågeldirektivet Spillkråkan trivs i skog med grova stammar, gärna med gammal tallskog inom sitt revir. Arten har gått från ökande på 30 års sikt till minskande över de senaste tio åren. Troligen skulle arten inte vilja häcka om området exploateras. Tretåig hackspett: NT, Fågeldirektivet Den tretåiga hackspetten häckar i barr- och blandskog med stor andel döda eller döende träd och hotas av det moderna skogsbruket där döda träd saknas och skogen är likåldrig. Arten har på många håll minskat kraftigt eller försvunnit helt under senare delen av 1900-talet (Artdatabanken 2010). Både inventering för rapporten och standardrutter ligger tidsmässigt för sent på året för att kunna inventera hackspettar på ett tillfredställande sätt. En observation av tretåig hackspett har gjorts på standardrutt Arten har tidigare häckat öster om detaljplanerat område och biotopskyddet direkt öster om området har god potential som häckningslokal. home:henric:arbete:hekonsult:7327:o mmeln_ver100_ docx / utskriven: (12)

10 Trädlärka: Fågeldirektivet Trädlärkan häckar i torr och öppen skogsmark, på hedartade hyggen med frötallar samt vid gamla grustäkter. Trenden för arten är starkt ökande på 30 år, sedan stabil på 10 år. Trädlärka är observerad på en standardrutt och exploatering skulle medföra att arten inte kommer häcka, men även en igenväxning av hygget skulle medföra att arten inte trivs. Törnskata: Fågeldirektivet Törnskatan uppvisar en minskande trend över 30 år. Arten häckar på hyggen, i skogsbryn samt i öppna busk- och snårmarker. En exploatering av området skulle medföra att arten inte kommer häcka men även en igenväxning av hygget skulle medföra att arten inte trivs. Berguv: Fågeldirektivet, NT Berguven häckar i rasbranter och klippig terräng, de kan även häcka i biotoper som skapats av människan så som stenbrott, kalhyggen och soptippar. Arten har drabbats hårt av miljögifter och förföljelse från människan. Under 80- och 90-talet ökade stammen tack vare uppfödningsprogram och utsläppning av fåglar men under 2000-talet har arten åter minskat. Länge har det allvarligaste hotet mot många boplatser varit ett starkt intresse för fritidsbebyggelse vid sydvända häckningsberg. Som åtgärd måste nuvarande och potentiellt goda bobranter i reserv skyddas genom totalt skydd mot bebyggelse, Artdatabanken (2012). Även störning vid boplatser bör motverkas. Det finns en äldre häckningslokal för berguv direkt sydöst om området (ca 100 meter från planområdet), senaste konstaterande häckning skedde Det är svårt att bedöma hur exploatering skulle påverka bobrantens potential, men troligen skulle den ökade fritidsaktiviteten kunna störa häckande fåglar. Rosenfink: VU Rosenfinken är klassad som sårbar och häckar bland annat i fuktiga, inte för täta strandskogar samt i parker och kalhyggen med riklig lövvegetation (Lindell 2002). Arten observerades på standardrutt 2011 under häckningssäsong. Bild 5. Flock med tio storlommar 6 juli, förbereder sig för att fiska. Foto: Nina Rees home:henric:arbete:hekonsult:7327:o mmeln_ver100_ docx / utskriven: (12)

11 4.3 Bruttolista på arter Tabell 1 Fågelarter observerade på inventering, besök i området och standardrutt. Arter med fet stil är upptagna på rödlistan och/eller fågeldirektivet. Grågås Havstrut Rödvingetrast Talltita Kanadagås Fisktärna Dubbeltrast Stjärtmes Gräsand Ringduva Björktrast Nötväcka Kricka Gök Koltrast Trädkrypare Knipa Tornseglare Trädgårdssångare Törnskata Storskrake Spillkråka Svarthätta Skata Småskrake Gröngöling Törnsångare Nötskrika Tjäder Större hackspett Ärtsångare Kråka Orre Tretåig hackspett Härmsångare Korp Smålom Sånglärka Lövsångare Stare Storlom Trädlärka Grönsångare Pilfink Ormvråk Ladusvala Kungsfågel Bofink Sparvhök Hussvala Gärdsmyg Grönfink Trana Ängspiplärka Grå flugsnappare Grönsiska Strandskata Trädpiplärka Svartvit flugsnappare Domherre Skogssnäppa Sädesärla Talgoxe Obest korsnäbb Drillsnäppa Järnsparv Svartmes Rosenfink Morkulla Rödhake Blåmes Gulsparv Fiskmås Buskskvätta Tofsmes Gråtrut Taltrast Entita 5. Analys och diskussion Smålommen är upptagen på Fågeldirektivet som skyddsvärd och klassad som Nära Hotad på rödlistan, den använder troligen sjön som fiskesjö. Sjön verkar även vara viktig för storlom då den noterats på de flesta standardrutter samt vid två tillfällen har större grupper setts som samlats för att fiska tillsammans. Troligen finns det även lämpliga stränder för häckning. Storlom är störningskänslig, speciellt under häckningen då äggen kan överges eller ungarna utsättas för större predationsrisk om de vuxna fåglarna skräms bort. Troligen skulle arten påverkas negativt av en exploatering. Om sjöns vattenkvalitet påverkas vid markbearbetning, kan detta påverka sikten i sjön samt fiskbeståndet, vilket i förlängningen medför försämrade möjligheter för båda arterna lom. Drillsnäppan som har minskat kraftigt på senare år och klassas som Nära Hotad verkar trivas vid sjön och häckar med minst två par inom det planerade området. En upphävning av strandskyddet och utbyggnad av fritidshus skulle säkerligen innebära så stora störningar att arten inte kommer kunna häcka som den gör idag. Troligen kommer även den ökade störningen från människor påverka andra delar av stränderna och medföra för stora störningar för häckning även i andra delar av sjön. Hur beståndet av drillsnäppa ser ut i andra sjöar kring Ömmeln har inte home:henric:arbete:hekonsult:7327:o mmeln_ver100_ docx / utskriven: (12)

12 inventerats. Tretåig hackspett kan få svårt att häcka om biotopskyddet besökas mer i och med exploatering inärområdet. Berguvsbranten skulle kunna komma att användas igen om populationen ökar men troligen inte om området bebyggs. Inom planområdet finns tallar som skulle kunna utvecklas till boträd för fiskgjuse om område inte exploateras. Det är svårt att bedöma hur etableringen skulle påverka biotopskyddet direkt öster om området men troligen skulle naturvärdena besökas i betydligt högre grad vilket skulle kunna orsaka störningar för hackspettar så som tretåig hackspett. Spillkråka förekommer i planområdet och skulle troligen störas. 5.2 Brister i inventeringen Både inventering och standardrutter är utförda sent på säsongen vilket medför att vissa arter ej kunnat inventeras på ett bra sätt. Förekomst och häckningar av hackspettar går ej att bedöma. Biotopen uppvisar dock äldre bon av spillkråka samt andra hackspettar. Mindre hackspett skulle möjligen kunna trivas i något blötare skogsparti med löv vid stranden. Förekomst av asp och al gör att gråspett (Fågeldirektivet) skulle kunna finnas och flera häckningar av arten är kända från närområdet. Spelplaster för skogshöns, tjäder och orre har inte kunnat inventeras. 6. Referenser Artdatabanken juli 2012 Artportalen juli 2012 Gärdenfors U 2010 Rödlistade arter i Sverige 2010 Ottvall 2008 Populationstrender för fågelarter som häckar i Sverige. Eriksson M. O. G. Haglund B. Jurka J I svenska lomvatten myter, möten, minnen och manér. Bulls Graphics Halmstad Översiktsplan för Säffle kommun samrådshandling Ömmeln-Stubberud, Finntorpet Del av översiktsplan avseende LIS, Säffle kommun 7. Kartor och licenser Kartor kommer från Säffle kommuns kartdatabas. home:henric:arbete:hekonsult:7327:o mmeln_ver100_ docx / utskriven: (12)

13 Kommentarer kring berörda naturvärden vid föreslagen detaljplan för Ömmelns fritidshusområde Fåglar I samband med den översiktliga naturinventeringen som gjorts av WSP, publicerad , gjordes även en fågelinventering i området har också en komplettering av fågelinventeringen gjorts av Larssons Natur på uppdrag av markägaren. Den kompletterande inventeringen gjordes 28 maj och 5 juni, vid båda tillfällena mellan gryning och förmiddag. Endast planområdet och närmaste omgivningen besöktes genom att vandra i lugn takt, delvis på de iordningställda småvägar som finns i området. Vid båda inventeringarna har huvudsakligen allmänna arter observerats i området, en del av dessa arter är upptagna i det s.k. fågeldirektivet som är knutet till EU:s naturvårdsarbete, en del arter är också upptagna på den s.k. rödlistan (d.v.s. de löper risk att på närmare eller längre tid dö ut i Sverige, beroende på vilken hotklass de är placerade i). Det är värt att notera att en arts förekomst i fågeldirektivet inte automatiskt innebär att den är ovanlig, det är betraktat ur ett europeiskt perspektiv där Sverige kan ha en större andel av den totala europeiska populationen. Ibland beror detta på att Sverige ligger i den boreala växtzonen (barrskogsområdet) med en annan uppsättning arter än i Europa i övrigt. De utpekade arterna i fågeldirektivet, och/eller som är rödlistade, och som observerats i området kring Ömmeln finns uppräknade i fågelinventeringen som är del av WSP:s naturinventering. Dessa arter är följande: Tjäder och orre, dessa arter av skogshöns finns säkert i närområdet (närmaste kilometrarna) men de förekommer i andra biotoptyper än det område som omfattas av föreslagen detaljplan. Tjäder vill gärna ha äldre, olikåldrig barrskog för t.ex. spelplatser medan hönorna med kycklingar äter insekter i riset kring myrar. Orrar vistas också i områden med myrmarker, ofta på höjdplatåer. Planområdets exploatering kan med ganska stor säkerhet sägas ej påverka dessa två arter negativt eftersom de utgör en annan typ av natur där man normalt påträffar dessa arter. Smålom (rödlistad, klass, NT, nära hotad), häckar i mindre tjärnar och använder endast Ömmeln som födosöksområde, har en förhållandevis stark population i västra Värmland jämfört med Sverige i övrigt, fiskar oftast i större sjöar, även sådana i anslutning till större samhällen eller med högre frekvens av båttrafik varför denna art inte säkert kommer att påverkas negativt av föreslagen detaljplan. Storlom häckar sannolikt i sjön med något, eller några, par. Det finns inga uppgifter om framgångsrika häckningar då dessa är dolda i Artportalen och endast kan ses av tjänstemän på t.ex. Länsstyrelsen. Troligen har storlommen svårt att lyckas med häckningar vid Ömmeln främst på grund av sjöns reglering vilket ger vattenståndsvariationer på nästan 3 meter mellan hög och lågvattengräns. Detta påverkar särskilt storlommen negativt som ofta lägger sitt bo alldeles i strandkanten intill vattnet. Så även om båttrafiken på sjön skulle öka något så är troligen den enskilt största faktorn som påverkar storlommens eventuella häckning negativt sjöns reglering (det syns tydligt utmed stränderna vid lågvattenstånd på sommaren). Skulle det finnas någon ö med känd

14 häckning finns alltid möjligheten hos tillsynsmyndigheter som Länsstyrelsen att bilda fågelskyddsområde med landstigningsförbud. Fiskgjuse har tidigare häckat vid Ömmeln på den lilla ön Tjuvholmen, belägen ca 400 m väster om Ömmelns östra strand nedanför föreslagen detaljplan. Det finns inga kända uppgifter om när den senast häckade på denna plats. En lokalt boende ornitolog (Hans Gustafsson, Svanskog) som skådat fågel i trakten i 50 år har inte kunnat få fram några uppgifter om när fiskgjuseboet senast varit bebott från boende vid Ömmelns norra strand. Idag förefaller ovan nämnda bo vara obebott och varför det har varit, och verkar förbli så, är nog omöjligt att svara på. Beroende på Ömmellns fiskfauna och tillgång på bytesfisk så kan fiskgjuse mycket väl fiska i sjön men det är ofta vanligt att de sedan häckar på helt andra platser, som t.ex. äldre tallar (som kan bära deras tunga bo) vid myrar på skogen. Dessa värdefulla träd som kan utgöra boplatser hotas främst av bristande hänsyn i dagens skogsbruk. Trana har observerats häckande på södra sidan av Ömmeln, i Åmåls kommun, ca 1,5 km SSV om föreslagen detaljplan som inte kan anses påverka denna häckningsplats negativt. Drillsnäppa (rödlistad, klass NT) är en vanlig art av vadare vid näringsfattiga sjöar i skogsmark men den har nationellt sett uppvisat en minskande trend under senare decennier utan känd orsak, kring Ömmeln finns flera observationer utanför föreslagen detaljplan (utanför Bollsbyn och Hognerud) varför en eventuell negativ påverkan av detaljplanens genomförande inte kan anses påverka arten negativt totalt vid Ömmeln, det är också osäkert om arten häckar på samma plats varje år då boet görs enkelt på marken i närheten av stranden. Fisktärna är den vanligaste arten bland tärnor och finns vid många sjöar av både näringsfattig och näringsrik typ. Tornseglare är en vanlig art som fångar insekter i flykten, ibland på högre höjd, de bor oftast under tak på bostads och uthus som är täckta med traditionella tegelpannor. I allmänhet finns de i öppnare jordbrukslandskap med större tillgång på insekter som de fångar på olika höjd i sina ekvilibristiska flygövningar, de flesta människor känner väl till deras läte med det ringande ljud som klingar under varma sommarkvällar. Kanske skulle någon häcka under takpannor på någon nybyggd stuga i området men det känns inte särskilt troligt då det finns bättre boplatser vid de äldre husen i Bollsbyn och Hognerud. Spillkråka är en hackspett som gör bohål i äldre lövträd, främst aspar, den lämnar de äldre bohålen till gagn för andra hålhäckande arter som t.ex. ugglor, det finns inga aspar inom föreslagen detaljplan som har några bohål (troligen för att de är för unga) och följaktligen finns det sannolikt inga häckande spillkråkor inom planområdet. Däremot kan de förstås födosöka på de lövträd (efter olika larver under barken) som finns i planområdet, detta ger dock inte automatiskt lövträd inom planområdet något skyddsvärde då det finns betydligt bättre födosöksområden i de lövskogsrika områden med naturvårdsavtal som ligger strax norr om planområdet. Tretåig hackspett (rödlistad, klass NT) är en mindre vanlig art av hackspett som förekommer i granskogar med döda eller döende granar där den födosöker utmed stammen och lämnar karakteristiska hackmärken, den är ofta orädd för människor när man upptäcker arten och troligen

15 skulle den inte påverkas negativt av föreslagen detaljplan om den förekommer i det biotopskyddade området i sydöst. Trädlärka påträffas vanligen i talldominerade skogar på sandiga mark eller hällmarker, noteringen vid Ömmeln är gjord vid grustaget vid Bollsbyn vilket är en typisk miljö med tallmo. Inom planområdet finns inga lämpliga marker för trädlärka varför det inte är troligt att denna över huvud taget kan påträffas där. Törnskata förekommer på öppna marker, såväl i odlingslandskapet som på hyggen, den födosöker efter insekter i dessa biotoper, arten finns noterad vid Yttre Hedane naturreservat ca 2 km Ö om föreslaget planområde. Törnskata skulle mycket väl kunna förekomma i planområdet som det ser ut idag eftersom det har den karaktär av glest utgallrad skog som kan förekomma på igenväxande hyggen med mycket lövsly (och lämplig föda till törnskatorna). Detta betyder dock inte arten slås ut av en exploatering av planområdet skulle detta lämnas orört skulle successionen (utvecklingen över tid) i området leda till att detta så småningom skulle växa igen vilket skulle missgynna törnskatan som då säkert skulle välja av alla andra otal hyggesytor som finns, och ständigt uppkommer, i närområdet. Berguv (rödlistad, NT) häckar i bergbranter men på senare tid har förekomster även noterats i artificiella miljöer som bergtäkter och den påträffas också i stadsmiljö ibland. Arten har tidigare häckat i en bergbrant nära planområdets södra ände men inte noterats på denna plats på över 20 år, området mellan södra kanten på föreslaget planområde och bergbranten är ca 100 m och är idag bevuxen med yngre skog som kan fungera som buffert (skydd mot störning) vartefter träden blir äldre. Vartefter denna skog, som nämns ovan, växer upp så kommer den avskärmande effekten öka (mot t.ex. ljud som kan störa som gräsklippare) men som i många andra fall så är det skogsbruket som påverkar en eventuell boplats mest och det finns idag inget som helst skydd för att freda en möjlighet för berguven att åter etablera sig på denna plats (vilket borde vara prioritet nr 1 om man önskar att skydda boplatsen från störning). Rosenfink (rödlistad, VU) är en art som ökat sitt utbredningsområde i Sverige på grund av igenväxningen i odlingslandskapet när delar lämnas obrukade, arten påträffas ofta i buskiga områden i öppna marker. Arten skulle kunna tycka att planområdet, främst genom att flyttande fåglar landar i det tänkta planområdet och finner strukturen (mycket buskar under igenväxningsfasen) men troligen skulle de inte stanna kvar eftersom det är skogsmark och inte odlad mark och därmed finns troligen ingen bra födotillgång. Naturvärden i skogsmark Planområdet Föreslagen detaljplan omfattar enbart skogsmark med låga naturvärden. Skogen är till stor del avverkad för drygt 5 år sedan men ett större antal enstaka träd (både barr och lövträd) är kvarlämnade jämfört med en normal kalavverkning. Efter avverkningen har ett stort uppslag av lövsly skett. Enstaka objekt hyser vissa värden (dock inte unika eller särskilt bevarandevärda för området kring Ömmeln som helhet) vilka beskrivs i den översiktliga naturinventeringen som utförts av WSP publicerad Beståndet av aspar samt alsumpskogen i norr (område C och D i WSP:s naturinventering) berörs inte direkt av nuvarande förslag till detaljplan, denna del av den tidigare

16 detaljplanen har utgått. De småvatten som nämns i WSP:s naturinventering (område B) och som uppkommit genom banvallens avskärande effekt på sjöstranden när järnvägen byggdes påverkas inte av detaljplanen då tomterna inte går ända ner till järnvägen. Hänsyn bör tas vid exploatering av tomtmarken då det kan påverka dessa småvatten genom sedimenttransport med vatten under byggtiden. Omgivande skogsmark 1. I södra delen ansluter föreslagen detaljplan direkt intill en nyckelbiotop med storleken 4,4 hektar. Detta område har skyddats som biotopskydd genom avtal med markägaren, beslutsdatum Nyckelbiotopen är klassad som barrnaturskog och innehåller följande kategorier för biotopkaraktär: värdefull kryptogamflora (svampar, mossor och lavar), rikligt med lågor (fallna trädstammar), hög och jämn luftfuktighet, rörligt markvatten samt stark sluttning. Det finns en del gamla aspar med bohål i skogsbeståndet. Tillkommande bebyggelse med fritidshus hotar knappast de naturvärden som finns inom biotopskyddet utan kan tvärtom tillföra ett besöksvärde för boende i området. Det är inte särskilt troligt att eventuella häckande hackspettar eller ugglor i bohål i aspar kommer att störas av bebyggelse i närheten. 2. Ca 800 m öster om planområdets södra del finns en nyckelbiotop med storleken 14,9 hektar. Den är oskyddad och ägs av Bergvik Skog. Skogsområdet ligger uppe på ett större bergsområde och berörs inte alls av föreslagen detaljplan. 3. Omkring 500 m NV om detaljplanens norra del finns två naturvårdsavtal och ett biotopskydd genom avtal med markägaren. Naturvårdsavtalen, som är beslutade , har storleken 2,1 resp. 0,8 hektar. De är belägna på båda sidor om f.d. Ömmelns station utmed järnvägen mellan Åmål och Svanskog och utgörs av naturskogsartad lövskog. Naturvårdsavtalen har sannolikt inriktningen att gynna lövandelen i skogsmarken. Väster om dessa finns en nyckelbiotop där det finns ett avtal om biotopskydd som är beslutat Nyckelbiotopen har storleken 1,7 hektar och består av aspskog med gamla träd och rikligt med död ved. Dessa skogsområden ligger i anslutning till befintliga sommarstugor vid Ömmelns östra strand. Föreslagen detaljplan kommer sannolikt inte att beröra dessa områden på annat sätt än genom en viss ökning av trafiken till tomtområdet (befintlig tillfartsväg går emellan de två naturvårdsavtalen) vilket med säkerhet inte kommer att beröra själva naturvärdena i dessa skogsområden. Floristiska naturvärden (kärlväxter) Våtmarken i östra delen av planområdet är en källpåverkad mosse vilket syns genom förekomsten av vass som är en näringskrävande art och som normalt inte växer i fattiga mossar. De näringsrikare förhållanden som ger dessa förutsättningar uppkommer troligen av genomströmmande grundvatten som kommer från höjdsluttningen i öster. Vid besök i området 22 september i år kunde konstateras att det finns rikligt med myrlilja i mossen. Denna art är inte rödlistad men är mycket ovanlig i Värmland, tidigare fanns enbart två kända lokaler i sydvästligaste Värmland, denna nyfunna lokal ligger 4 mil längre åt sydöst än tidigare kända förekomster. Myrlilja är en s.k. oceanisk art (gynnad av högre luftfuktighet) och har sitt huvudutbredningsområde i Sverige i de västligaste landskapen som t.ex. Bohuslän och Halland. Den har ett starkt regionalt skyddsvärde på denna lokal. Placeringen av

17 reningsverket och dess bräddavlopp bör utredas noggrannare för att inte placeringen ska påverka våtmarken negativt, det är sannolikt ingen svårighet att utforma placeringen av anläggningen så att den inte berör själva våtmarken eftersom denna dräneras västerut. Per Larsson/Larssons Natur Arvika

18

19

20

21

Fågelinventering vid Storfinnforsen

Fågelinventering vid Storfinnforsen Fågelinventering vid Storfinnforsen Naturföretaget 2016 Inventering: Arvid Löf Foto: Arvid Löf Rapport: Arvid Löf Kvalitetsgranskning: Niina Sallmén Datum rapport: 2016-08-26 Version: 1 Kontaktperson för

Läs mer

Häckfågelinventering vid Galtryggen våren 2011. Nina Rees

Häckfågelinventering vid Galtryggen våren 2011. Nina Rees Version 1.00 Projekt 7303 Upprättad 2011-10-26 Häckfågelinventering vid Galtryggen våren 2011 Nina Rees home:henric:arbete:hekonsult:7303:hackfagelinventering_galtryggen_v100.docx / utskriven: 2011-11-03

Läs mer

Fågelinventering vid Lommarstranden i Norrtälje kommun

Fågelinventering vid Lommarstranden i Norrtälje kommun Fågelinventering vid Lommarstranden i Norrtälje kommun Naturföretaget 2016 Inventering: Arvid Löf Foto: Arvid Löf Rapport: Arvid Löf Kvalitetsgranskning: Niina Sallmén Datum rapport: 2016-07-04 Version:

Läs mer

INVENTERING AV FÅGLAR

INVENTERING AV FÅGLAR INVENTERING AV FÅGLAR BOKHULTET, ÄLMHULTS KOMMUN PÅ UPPDRAG AV ÄLMHULTS KOMMUN 2013-03-20 Inventering och text Naturcentrum AB 2012 Strandtorget 3 444 30 Stenungsund Tel. 0303-726160 ncab@naturcentrum.se

Läs mer

Artlistning av skogens fåglar på några trädbevuxna skärgårdsöar i Oxelösunds kommun under år 2012

Artlistning av skogens fåglar på några trädbevuxna skärgårdsöar i Oxelösunds kommun under år 2012 Artlistning av skogens fåglar på några trädbevuxna skärgårdsöar i Oxelösunds kommun under år 2012 Fågelföreningen Tärnan Nyköping/Oxelösund Jan Gustafsson Omslagsfoto, sid 1 Knölsvan. Foto Thomas Larsson

Läs mer

Översiktig inventering av fåglar i planområde på Koön

Översiktig inventering av fåglar i planområde på Koön Sida 1 av 5 Översiktig inventering av fåglar i planområde på Koön 2012-06-11 Uppdrag Peter Nolbrant, BioDivers Naturvårdskonsult har genom Åsa Röstell, Melica fått uppdrag av Pauline Svensson, Kungälvs

Läs mer

Bedömning av påverkan på fågellivet av planerad bebyggelse söder om Stockevik, Lysekils kommun

Bedömning av påverkan på fågellivet av planerad bebyggelse söder om Stockevik, Lysekils kommun PM 2015-03-10 1(5) Bedömning av påverkan på fågellivet av planerad bebyggelse söder om Stockevik, Lysekils kommun Uppdraget Att bedöma hur fågellivet påverkas av en exploatering av ett ca 15 ha stort område

Läs mer

Artlista över fåglar vid Råstasjön sammanställd i februari 2013 av Hasse Ivarsson

Artlista över fåglar vid Råstasjön sammanställd i februari 2013 av Hasse Ivarsson Artlista över fåglar vid Råstasjön sammanställd i februari 2013 av Hasse Ivarsson Råstasjön har karaktär av vild natur vilket skiljer den från exempelvis Lötsjön som är en parkanläggning med inplanterade

Läs mer

Inventering av fåglar inom detaljplan för bostäder vid Torpagatan i Göteborgs kommun

Inventering av fåglar inom detaljplan för bostäder vid Torpagatan i Göteborgs kommun Inventering av fåglar inom detaljplan för bostäder vid Torpagatan i Göteborgs kommun Datum: 2011-05-19 Beställare: Stadsbyggnadskontoret, Emir Aganovic Projektledare: Marie Jakobi (Calluna AB) Inventeringar:

Läs mer

Inventering av häckande och revirhävdande fåglar vid Lunda flygfält våren 2005

Inventering av häckande och revirhävdande fåglar vid Lunda flygfält våren 2005 Inventering av häckande och revirhävdande fåglar vid Lunda flygfält våren 2005 Upplands Ornitologiska Förening 2005-06-28 Inledning s. 1 Upplands Ornitologiska Förening (UOF) har under våren 2005, på uppdrag

Läs mer

Rapport över skyddsvärda fågelförekomster i Möllstorp 2:4 m.fl.

Rapport över skyddsvärda fågelförekomster i Möllstorp 2:4 m.fl. Rapport över skyddsvärda fågelförekomster i Möllstorp 2:4 m.fl. Uppföljning med fältarbete 2015 Richard Ottvall 2015-11-06 Richard Ottvall Frostavallsvägen 325 243 93 Höör Telefon: 0413-55 14 36 Mobil:

Läs mer

Planavdelningen. Härryda Kommun

Planavdelningen. Härryda Kommun Planavdelningen Härryda Kommun Yttrande angående programsamråd för Airport city Ett drygt 200 ha stort område planeras att bebyggas norr om Landvetter flygplats. Detta yttrande berör de naturutredningar

Läs mer

Lerums kommun Inventering av fågelfaunan i Gråbo grustäkt

Lerums kommun Inventering av fågelfaunan i Gråbo grustäkt Lerums kommun 2014-12-10 Inventering av fågelfaunan i Gråbo grustäkt Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.1 Beskrivning av området... 2 2. Metod... 3 3. Resultat... 4 3.1 Naturvårdsintressanta arter...

Läs mer

Fåglar i Velamsunds naturreservat 2007-2008

Fåglar i Velamsunds naturreservat 2007-2008 Fåglar i Velamsunds naturreservat 2007-2008 Foto: Björn Sjögren 2 Sammanfattning På uppdrag av Velamsundstyrelsen, Nacka kommun, har i Velamsunds naturreservat under hösten 2007 och året 2008 (t.o.m.3/12

Läs mer

STANDARDRUTTERNA Resultatprotokoll från kombinerad punkt- och linjetaxering

STANDARDRUTTERNA Resultatprotokoll från kombinerad punkt- och linjetaxering STANDARDRUTTERNA Resultatprotokoll från kombinerad punkt- och linjetaxering Svensk Fågeltaxering, Martin Green & Åke Lindström, Biologiska inst., Lunds universitet, Ekologihuset, 223 62 Lund. Telefon:

Läs mer

FÅGLARNA VID LERKILEN

FÅGLARNA VID LERKILEN FÅGLARNA VID LERKILEN Thomas Liebig juni 2012 Inledning I augusti 2011 tog jag på mig att göra en sammanställning över de fåglar som förekommer i och omkring Lerkilen, Hälleviksstrand i Orust kommun. Rapporten

Läs mer

Inventering av fa glar info r gra smarksrestaurering pa tre o ar i Luro ska rga rd 2014

Inventering av fa glar info r gra smarksrestaurering pa tre o ar i Luro ska rga rd 2014 Inventering av fa glar info r gra smarksrestaurering pa tre o ar i Luro ska rga rd 2014 Slutversion 2014-09-14 1. Introduktion Länsstyrelserna i Värmland och Västra Götaland driver projektet LIFE+ Vänern

Läs mer

Lagnamn Rally Lagnamn Rally Antal arter Antal arter. Placering Placering

Lagnamn Rally Lagnamn Rally Antal arter Antal arter. Placering Placering Lagnamn Rally 2015 Ullerud Storfors Tjockfot Gråhakarna Gråben & Hjulben Blindgrisarna Gamnackarna Långkallsångarna Sumpmesarna Löparnissarna Il Duce Lagnamn Rally 2015 Antal arter 38 56 51 41 33 45 51

Läs mer

Lagnamn Rally Lagnamn Rally Antal arter Antal arter. Placering Placering

Lagnamn Rally Lagnamn Rally Antal arter Antal arter. Placering Placering Lagnamn Rally 2014 Ullerud Storfors Tjockfot.com Cygnus X Gråben & Hjulben I sista laget Blindgrisarna Gamnackarna Thermåsarna Löparnissarna Lagnamn Rally 2014 Antal arter 33 53 38 44 41 43 42 36 37 38

Läs mer

Slutversion. Inventering av häckande fåglar, Engelbrektsområdet

Slutversion. Inventering av häckande fåglar, Engelbrektsområdet Inventering av häckande fåglar, Engelbrektsområdet 2 Beställning: Järfälla Hus AB Framställt av: Ekologigruppen AB www.ekologigruppen.se Telefon: 08-525 201 00 : Uppdragsansvarig: Aina Pihlgren Medverkande:

Läs mer

Kompletterande inventering inför detaljplan för befintliga och nya bostäder inom fastigheterna Ödsby 4:1 m.fl.

Kompletterande inventering inför detaljplan för befintliga och nya bostäder inom fastigheterna Ödsby 4:1 m.fl. Version 1.00 Projekt 7320 Upprättad 2012-07-03 Kompletterande inventering inför detaljplan för befintliga och nya bostäder inom fastigheterna Ödsby 4:1 m.fl. Kompletterande inventering inför detaljplan

Läs mer

REVIRKARTERING AV FÅGLAR. Norra Våxnäs, Karlstads kommun

REVIRKARTERING AV FÅGLAR. Norra Våxnäs, Karlstads kommun REVIRKARTERING AV FÅGLAR Norra Våxnäs, Karlstads kommun 2016-06-20 REVIRKARTERING AV FÅGLAR Norra Våxnäs, Karlstads kommun KUND Karlstads kommun KONSULT WSP Samhällsbyggnad Sverige Box 117 651 04 Karlstad

Läs mer

A PPENDIX B URMÅTT, J OURNAL OCH U NGAR, B ON OCH Å RSTIDER

A PPENDIX B URMÅTT, J OURNAL OCH U NGAR, B ON OCH Å RSTIDER A PPENDIX B URMÅTT, J OURNAL OCH U NGAR, B ON OCH Å RSTIDER 1. Burmått 2. Journal 3. Bon, ungar, årstider och vikter Burmått MINIMUM-MÅTT Dessa mått är beräknade per individ, men i olika situationer, bl.a.

Läs mer

CES-ringmärkningen vid Älviken 2018

CES-ringmärkningen vid Älviken 2018 CES-ringmärkningen vid Älviken 2018 Roger Mellroth & Thord Fransson 2018 bjöd på en kall, snörik inledning och i april uppmättes köldrekord för senaste 30 åren på flera platser i Svealand. I inledningen

Läs mer

FÄNGSJÖN & STORSJÖHÖJDEN

FÄNGSJÖN & STORSJÖHÖJDEN INVENTERING AV VÅTMARKSFÅGLAR FÄNGSJÖN & STORSJÖHÖJDEN INFÖR PLANERAD VINDKRAFTSETABLERING Augusti 2011 Miljötjänst Nord AB Sture Gustafsson Inga Olofsson 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2

Läs mer

CES-ringmärkningen vid Älviken 2017

CES-ringmärkningen vid Älviken 2017 CES-ringmärkningen vid Älviken 2017 Roger Mellroth & Thord Fransson Vårvärme i mars följdes av snö och blåst i april. Maj blev extremernas väder med riktigt kyliga nätter inledningsvis för att sedan växla

Läs mer

CES-ringmärkningen vid Älviken 2011

CES-ringmärkningen vid Älviken 2011 Södra nätgatan. Foto: Roger Mellroth. CES-ringmärkningen vid Älviken 211 Roger Mellroth & Thord Fransson Redan i slutet av november 211 var hela landet snöklätt. Vintern 21/211 blev liksom vintern 29/21

Läs mer

Revirinventering av fåglar inom naturreservatet på Västra Femöre, Oxelösunds kommun under år 2012

Revirinventering av fåglar inom naturreservatet på Västra Femöre, Oxelösunds kommun under år 2012 Revirinventering av fåglar inom naturreservatet på Västra Femöre, Oxelösunds kommun under år 2012 Fågelföreningen Tärnan Nyköping/Oxelösund Jan Gustafsson Oxelösunds kommun Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Naturvårdsinventering inför detaljplan för befintliga och nya bostäder inom fastigheterna Ödsby 4:1 m.fl.

Naturvårdsinventering inför detaljplan för befintliga och nya bostäder inom fastigheterna Ödsby 4:1 m.fl. Version 1.00 Projekt 7320 Upprättad 20111031 Naturvårdsinventering inför detaljplan för befintliga och nya bostäder inom fastigheterna Ödsby 4:1 m.fl. Naturvårdsinventering inför detaljplan för befintliga

Läs mer

Punkttaxering av våtmarksfåglar i Brannäs våtmark i Oxelösunds kommun under år 2012

Punkttaxering av våtmarksfåglar i Brannäs våtmark i Oxelösunds kommun under år 2012 Punkttaxering av våtmarksfåglar i Brannäs våtmark i Oxelösunds kommun under år 2012 Fågelföreningen Tärnan Nyköping/Oxelösund Jan Gustafsson Oxelösunds kommun Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Vid

Läs mer

Yttrande över Svevias ansökan om täktverksamhet på fastigheten Lyckan 1:1 i Mölndals stad. Mål nr M

Yttrande över Svevias ansökan om täktverksamhet på fastigheten Lyckan 1:1 i Mölndals stad. Mål nr M Göteborg 2016-11-12 Mark och Miljödomstolen Box 1070 462 28 Vänersborg Yttrande över Svevias ansökan om täktverksamhet på fastigheten Lyckan 1:1 i Mölndals stad. Mål nr M 4675-14 Göteborgs Ornitologiska

Läs mer

Rapport till Miljönämnden i Mjölby- Boxholm

Rapport till Miljönämnden i Mjölby- Boxholm Rapport till Miljönämnden i Mjölby- Boxholm Häckfågelinventering i sjön Sommen juni 2012 Sammanfattning: Häckande fåglar i sjön Sommen har inventerats under 2012. Senast en liknande inventering gjordes

Läs mer

Standardrutter i Uppsala län 2008

Standardrutter i Uppsala län 2008 Bill Douhan Standardrutter i Uppsala län 2008 Redan på 1970-talet startade Lunds universitet (Ekologiska institutionen) standardiserade häckfågelinventeringar i Sverige. Inledningsvis var det två inventeringsmetoder

Läs mer

Översiktlig naturvärdesinventering, tillhörande detaljplaneprogram för Mörmon 5:33, Djupängen, Hammarö Kommun

Översiktlig naturvärdesinventering, tillhörande detaljplaneprogram för Mörmon 5:33, Djupängen, Hammarö Kommun Version 1.00 Projekt 7400 Upprättad 2016-05-30 Reviderad Översiktlig naturvärdesinventering, tillhörande detaljplaneprogram för Mörmon 5:33, Djupängen, Hammarö Kommun Sammanfattning En inventering har

Läs mer

Översiktlig naturvärdesinventering av grönområde vid Exportgatan

Översiktlig naturvärdesinventering av grönområde vid Exportgatan Översiktlig naturvärdesinventering av grönområde vid Exportgatan 2 (7) Översiktlig naturvärdesinventering av grönområde vid Exportgatan. 2013 Diarienummer: Text: Lars Arvidsson, Emil Nilsson och Lennart

Läs mer

BILAGA 1 TILLHÖR LÄNSSTYRELSENS BESLUT Sida 1(6) Datum Samhällsbyggnad Naturvård. Arvika kommun

BILAGA 1 TILLHÖR LÄNSSTYRELSENS BESLUT Sida 1(6) Datum Samhällsbyggnad Naturvård. Arvika kommun BILAGA 1 1(6) Datum 2014-12-16 Samhällsbyggnad Naturvård Arvika kommun Glafsfjorden Karta 11-20 Glafsfjorden är en stor och långsträckt sjö som omfattar flera större vikar och ett antal öar. Sjön är relativt

Läs mer

Standardrutter i Stockholms län. Ett inventeringsverktyg för miljömålsarbetet. Faktablad 2012:1. Samarbete med Stockholms Ornitologiska Förening

Standardrutter i Stockholms län. Ett inventeringsverktyg för miljömålsarbetet. Faktablad 2012:1. Samarbete med Stockholms Ornitologiska Förening Foto: Fotografens namn och ev bildbyra. Fiskgjuse. Foto: Tomas Viktor. Faktablad 2012:1 Standardrutter i Stockholms län Ett inventeringsverktyg för miljömålsarbetet Standardruttsinventeringar är ett viktigt

Läs mer

Kompletterande inventering av kungsörn och havsörn

Kompletterande inventering av kungsörn och havsörn Kompletterande inventering av kungsörn och havsörn Åseda, Uppvidinge kommun 2017 Titel: Kompletterande inventering av kungsörn och havsörn. Åseda, Uppvidinge kommun 2017 Version/datum: 2017-04-21 Foton

Läs mer

Version 1.20 Projekt 7460 Upprättad Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Ny skola Hammar, Hammarö 1:90

Version 1.20 Projekt 7460 Upprättad Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Ny skola Hammar, Hammarö 1:90 Version 1.20 Projekt 7460 Upprättad 2018-05-22 Reviderad 2018-08-13 Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Ny skola Hammar, Hammarö 1:90 1 Sammanfattning En inventering har skett i samband med

Läs mer

NATURRESERVAT OCH NATURA 2000

NATURRESERVAT OCH NATURA 2000 NATURRESERVAT OCH NATURA 2000 Murstensdalen (även Natura 2000), syftet med reservatet är att bevara ett vilt och väglöst taiganaturskogsområde med omfattande förekomst av myrar, sjöar och tjärnar och med

Läs mer

BOSTADSBRIST I SKOGEN. - Hur skogsbruket har rivit fåglarnas bostäder

BOSTADSBRIST I SKOGEN. - Hur skogsbruket har rivit fåglarnas bostäder BOSTADSBRIST I SKOGEN - Hur skogsbruket har rivit fåglarnas bostäder Bostadspolitik för skogen I och med den ökade exploateringen av skogen och det intensivare skogsbruk som började utövas under andra

Läs mer

FÅGELINVENTERING AV LUSMYREN-LUSBÄCKENLUSBERGET SAMT ÅKERMARK 2009

FÅGELINVENTERING AV LUSMYREN-LUSBÄCKENLUSBERGET SAMT ÅKERMARK 2009 FÅGELINVENTERING AV LUSMYREN-LUSBÄCKENLUSBERGET SAMT ÅKERMARK 2009 Foto Lars-Erik Nilsson Genomfört och sammanställt av Tunabygdens Fågelklubb Inledning och bakgrund Tunabygdens fågelklubb har på uppdrag

Läs mer

1.1 Arbogaån. Karta över LIS-området. övergår till björk.

1.1 Arbogaån. Karta över LIS-området. övergår till björk. Kompletterande inventeringar för Lindesbergs kommun, LIS-plan, områden som tidigare inte varit inventerade och med i LIS-arbetet. Inventeringarna är gjorda 2019-05. Inventeringarna är gjorda med samma

Läs mer

Bilaga 3 Naturinventering

Bilaga 3 Naturinventering GothiaVindAB Bilaga3Naturinventering Projekt:Fjällboheden Datum:201105 Utförare:MiljötjänstNordAB 2011 Naturvärdesinventering av terrester miljö vid Fjällboheden i Skellefteå kommun, Västerbottens län

Läs mer

Bilaga 5. Inventeringsbehov av ugglor

Bilaga 5. Inventeringsbehov av ugglor Bilaga 5. Inventeringsbehov av ugglor Bedömning av inventeringsbehov av ugglor vid den planerade vindkraftanläggningen vid Brattberget, Arvidsjaurs kommun, Norrbottens län Antoine Bos, Enetjärn Natur

Läs mer

FÅGELINVENTERING PÅ DEL AV FASTIGHETERNA NORRSUNDA-KROGSTA 16:1 OCH NORRSUNDA-BRISTA 16:1 I SIGTUNA KOMMUN

FÅGELINVENTERING PÅ DEL AV FASTIGHETERNA NORRSUNDA-KROGSTA 16:1 OCH NORRSUNDA-BRISTA 16:1 I SIGTUNA KOMMUN FÅGELINVENTERING PÅ DEL AV FASTIGHETERNA NORRSUNDA-KROGSTA 16:1 OCH NORRSUNDA-BRISTA 16:1 I SIGTUNA KOMMUN 2018-06-25 FÅGELINVENTERING På del av fastigheterna Norrsunda-Krogsta 16:1 och Norrsunda-Brista

Läs mer

Översiktlig naturvärdesinventering av strandnära miljöer i Grönklitt i Orsa

Översiktlig naturvärdesinventering av strandnära miljöer i Grönklitt i Orsa Översiktlig naturvärdesinventering av strandnära miljöer i Grönklitt i Orsa 2013 Bengt Oldhammer Innehåll Uppdrag 3 Metodik 3 Resultat 3 Referenser 7 Bilagor bilder och karta 8 Omslagsbild: Råtjärnen med

Läs mer

Svenska namn Rödlistekategori Bedömning

Svenska namn Rödlistekategori Bedömning Bilaga C Svenska namn Rödlistekategori Bedömning backsvala NT 118 observationer mellan 2000 och 2017. Arten häckar i anslutning till kyrkogården där man vissa år observerat nära 150 beboeliga bohålor och

Läs mer

Hur går det för skogens fåglar?

Hur går det för skogens fåglar? Hur går det för skogens fåglar? Martin Green Svensk Fågeltaxering Biologiska inst., Lunds universitet Alla foton om inte annat anges: Åke Lindström Hur går det för skogens fåglar? Ingen helt enkel fråga

Läs mer

Fågelinventering Tandö-Lyrberget. Malung-Sälens kommuner, Dalarnas län

Fågelinventering Tandö-Lyrberget. Malung-Sälens kommuner, Dalarnas län Fågelinventering Tandö-Lyrberget Malung-Sälens kommuner, Dalarnas län 2018-09-06 Dokumenttitel: Omslagsfoto: Fågelinventering Tandö -Lyrberget Magnus Lundström Uppdragsgivare NEKTAB Projektledare: Peter

Läs mer

Rapport för fågelinventering av myrområden i Kronobergs län inom projekt Life to ad(d)mire

Rapport för fågelinventering av myrområden i Kronobergs län inom projekt Life to ad(d)mire MiNa, miljö & naturpedagogik Rapport för fågelinventering av myrområden i Kronobergs län inom projekt Life to ad(d)mire Sammanfattning Fågelförekomsten längs ett antal linjer har inventerats. Arterna har

Läs mer

ÖVERSIKTLIG NATURVÄRDESINVENTERING AV NATURMARK PÅ KRÅKVIK 2:2, SEGELTORP

ÖVERSIKTLIG NATURVÄRDESINVENTERING AV NATURMARK PÅ KRÅKVIK 2:2, SEGELTORP 25 maj 2015 ÖVERSIKTLIG NATURVÄRDESINVENTERING AV NATURMARK PÅ KRÅKVIK 2:2, SEGELTORP NATUR- OCH BYGGNADSFÖRVALTNINGEN NATURVÅRDSAVDELNINGEN Nicklas Johansson Inledning I samband med att området utreds

Läs mer

Naturvärdesinventering

Naturvärdesinventering Naturvärdesinventering Porsödalen Luleå kommun 2016-10-20 Uppdragsnr: 16139 Status: Granskningshandling Naturvärdesinventering Porsödalen Luleå kommun Beställare Luleå kommun Daniel Rova Konsult Vatten

Läs mer

Övervakning av fåglar i skogsmark i Kronobergs län 1997

Övervakning av fåglar i skogsmark i Kronobergs län 1997 Övervakning av fåglar i skogsmark i Kronobergs län 1997 Övervakning av fåglar i skogsmark i Kronobergs län 1997 ISSN 1103-8209, meddelande 1999:9 En rapport från miljöövervakningen Text: Anders Ahlström

Läs mer

Rödlistan Åke Widgren

Rödlistan Åke Widgren Rödlistan 2015 Åke Widgren Två gånger tidigare har jag i Fåglar i Blekinge (Widgren 2004 och 2011) presenterat vilka blekingefåglar som varit rödlistade. Den nationella rödlistan revideras vart femte år.

Läs mer

inventering. Erfaren fältornitolog med flerårig vana av fågelinventeringar i olika sammanhang.

inventering. Erfaren fältornitolog med flerårig vana av fågelinventeringar i olika sammanhang. Om dokumentet Enetjärn Natur AB Inventering och utredning av fågellivet Högdalen-Snösätra Inventeringsuppdraget har genomförts under april 2016 - april 2017. Följande personer har medverkat i inventeirngen

Läs mer

FÄNGSJÖN & STORSJÖHÖJDEN

FÄNGSJÖN & STORSJÖHÖJDEN TJÄDERSPELSINVENTERING VID FÄNGSJÖN & STORSJÖHÖJDEN INFÖR PLANERAD VINDKRAFTSETABLERING Miljötjänst Nord Mattias Åkerstedt Sture Gustafsson Rapport augusti 2012 Rapport september 2012 Miljötjänst Nord

Läs mer

Revirkartering av fåglar i Stora Lida våtmark, Nyköping 2012

Revirkartering av fåglar i Stora Lida våtmark, Nyköping 2012 Revirkartering av fåglar i Stora Lida våtmark, Nyköping 2012 Jan Gustafsson, Länsstyrelsen i Södermanlands län Kilaån som rinner i den södra kanten av den tänkta/kommande Stora Lida våtmark. På sydsidan

Läs mer

Kompletterande fågelinventering Messlingen, Kappruet, Härjedalens kommun, Jämtlands län

Kompletterande fågelinventering Messlingen, Kappruet, Härjedalens kommun, Jämtlands län Kompletterande fågelinventering 2016 Messlingen, Kappruet, Härjedalens kommun, Jämtlands län Sammanfattning På begäran av länsstyrelsen genomfördes en kompletterande fågelinventering av en inventerare

Läs mer

ÖVERVAKNING AV FÅGLAR PÅ VÄNERNS FÅGELSKÄR

ÖVERVAKNING AV FÅGLAR PÅ VÄNERNS FÅGELSKÄR ÖVERVAKNING AV FÅGLAR PÅ VÄNERNS FÅGELSKÄR Sammanfattning av inventeringsresultatet 06 Vänerns fågelskär har inventerats med avseende på häckande fåglar årligen sedan 994. Undersökningen fokuserar på kolonihäckande

Läs mer

PM DETALJPLAN KVARNBÄCK, HÖÖR. BEDÖMNING AV NATURVÄRDEN

PM DETALJPLAN KVARNBÄCK, HÖÖR. BEDÖMNING AV NATURVÄRDEN PM DETALJPLAN KVARNBÄCK, HÖÖR. BEDÖMNING AV NATURVÄRDEN PM 2018-03-09 Andreas Malmqvist och Jens Morin Uppdragsgivare Höörs kommun Samhällsbyggnadssektor, Strategiska enheten Box 53 243 21 Höör Uppdragsgivarens

Läs mer

PM Inventering av våtmarksfåglar och rovfågelbon vid Brattberget vindkraftanläggning

PM Inventering av våtmarksfåglar och rovfågelbon vid Brattberget vindkraftanläggning PM Inventering av våtmarksfåglar och rovfågelbon vid Brattberget vindkraftanläggning 2014-08-25 Enetjärn Natur AB Bakgrund Inför en planerad vindkraftanläggning vid Brattberget i Arvidsjaurs kommun har

Läs mer

Orrinventering - Nybro-Hemsjö - Planerad luftburen elledning genom Kalmar, Kronoberg och Blekinge län

Orrinventering - Nybro-Hemsjö - Planerad luftburen elledning genom Kalmar, Kronoberg och Blekinge län Om dokumentet Enetjärn Natur AB på uppdrag av Svenska Kraftnät Orrinventering - Nybro-Hemsjö - Planerad luftburen elledning genom Kalmar, Kronoberg och Blekinge län Inventeringen har genomförts under maj

Läs mer

INVENTERING AV FÅGELFAUNAN PÅ VIKSJÖ GOLFBANA ÅR Utförd av Olle Bernard.

INVENTERING AV FÅGELFAUNAN PÅ VIKSJÖ GOLFBANA ÅR Utförd av Olle Bernard. INVENTERING AV FÅGELFAUNAN PÅ VIKSJÖ GOLFBANA ÅR 2000. Utförd av Olle Bernard. Innehåll: 1. Inventeringsförutsättningar, sida 1 2. Golfbanans biotop och förutsättningar i området, sida 1. 3. Förslag till

Läs mer

Översiktlig naturinventering Saltkällans säteri 1:3

Översiktlig naturinventering Saltkällans säteri 1:3 Version 1.00 Projekt 7365 Upprättad 2014-06-24 Översiktlig naturinventering Saltkällans säteri 1:3 Sammanfattning I samband med att detaljplaneprogram för fastigheten Saltkällan 1:3 tas fram har en översiktlig

Läs mer

Rapport för fågelinventering av myrområden i Kronobergs län inom projekt Life to ad(d)mire 2015

Rapport för fågelinventering av myrområden i Kronobergs län inom projekt Life to ad(d)mire 2015 Rapport för fågelinventering av myrområden i Kronobergs län inom projekt Life to ad(d)mire 2015 Sammanfattning Fågelförekomsten med betoning på häckningskriterier längs ett antal linjer på fem myrområden

Läs mer

Version 1.00 Projekt 7407 Upprättad Reviderad. PM vattenmiljö och botten, tillhörande detaljplaneprogram Södra Grimmstad, Kils kommun

Version 1.00 Projekt 7407 Upprättad Reviderad. PM vattenmiljö och botten, tillhörande detaljplaneprogram Södra Grimmstad, Kils kommun Version 1.00 Projekt 7407 Upprättad 2016-09-06 Reviderad PM vattenmiljö och botten, tillhörande detaljplaneprogram Södra Grimmstad, Kils kommun Sammanfattning En riktad inventering av har skett i samband

Läs mer

Bilaga 5 Rapport hönsfåglar

Bilaga 5 Rapport hönsfåglar Bilaga 5 Rapport hönsfåglar Hönsfåglar och vindkraftverk i skogsmiljö En kort sammanställning av kunskapsläget JP Fågelvind Sveriges Ornitologiska Förening tar upp hönsfåglar i sin vindkraftpolicy (SOF

Läs mer

BESKRIVNING AV FÖRBIFART LINDERÖD FÅGELFAUNAN OCH SÄTARÖD - VÄ UNDERLAG FÖR ARBETSPLANER PÅ UPPDRAG AV TRAFIKVERKET OCH ATKINS SVERIGE AB 2012-10-01

BESKRIVNING AV FÖRBIFART LINDERÖD FÅGELFAUNAN OCH SÄTARÖD - VÄ UNDERLAG FÖR ARBETSPLANER PÅ UPPDRAG AV TRAFIKVERKET OCH ATKINS SVERIGE AB 2012-10-01 BESKRIVNING AV FÅGELFAUNAN FÖRBIFART LINDERÖD OCH SÄTARÖD - VÄ UNDERLAG FÖR ARBETSPLANER PÅ UPPDRAG AV TRAFIKVERKET OCH ATKINS SVERIGE AB 2012-10-01 Naturcentrum AB, 2012 Strandtorget 3, 444 30 Stenungsund

Läs mer

Fältrapport från besök i det skogsområde som föreslås för tillfällig återvinningscentral vid Dalkarlskärret.

Fältrapport från besök i det skogsområde som föreslås för tillfällig återvinningscentral vid Dalkarlskärret. Fältrapport från besök i det skogsområde som föreslås för tillfällig återvinningscentral vid Dalkarlskärret. Ronny Fors från Naturskyddsföreningen i Nacka och Kerstin Lundén från Boo Miljö och Naturvänner

Läs mer

Nyckelbiotopsinventering på Västra Ekedal (Kil 9425)

Nyckelbiotopsinventering på Västra Ekedal (Kil 9425) Nyckelbiotopsinventering på Västra Ekedal (Kil 9425) Värmdö kommun Stefan Eklund 2013-05-24 Figur 1 Tallticka RAPPORT Västra Ekedal 2013 Postadress Besöksadress Telefon Organisationsnr E-post Huvudkontor

Läs mer

Innehåll

Innehåll Markbygden Vind AB Markbygden Etapp 3 - Planerad vindkraft i Piteå kommun, Norrbottens län - Inventering av häckande fåglar i våtmarker, sjöar och tjärnar. Denna rapport tjänar som en kunskapssammanställning

Läs mer

Inventering och ornitologisk värdering av fågelfaunan i Våneviks naturområde, Oskarshamns kommun juni-juli Oskarshamnsbygdens Fågelklubb

Inventering och ornitologisk värdering av fågelfaunan i Våneviks naturområde, Oskarshamns kommun juni-juli Oskarshamnsbygdens Fågelklubb 1 Inventering och ornitologisk värdering av fågelfaunan i Våneviks naturområde, Oskarshamns kommun juni-juli 2015 Oskarshamnsbygdens Fågelklubb Större Hackspett Dendropcopos major Foto; Jan Brenander 2

Läs mer

Adolfsbergs-/Storvretaskogen. Rödlistade arter

Adolfsbergs-/Storvretaskogen. Rödlistade arter Adolfsbergs-/Storvretaskogen Rödlistade arter Naturinventering under 2015 Delrapport Sammanställd av Patrick Fritzson Version 2015-10-28 1 Arbetsgruppen Rädda Storvretaskogen Naturinventering en delrapport

Läs mer

Inventering av fa glar i tva omra den i Klara lvsdeltat 2014

Inventering av fa glar i tva omra den i Klara lvsdeltat 2014 Inventering av fa glar i tva omra den i Klara lvsdeltat 2014 Version 2014-09-21 Sammanfattning Denna fågelinventering utfördes i Natura 2000-området Klarälvsdeltat där Länsstyrelsen i Värmlands län inom

Läs mer

Översiktlig naturvärdesbedömning, tillhörande detaljplaneområde vid Säterivägen, Säffle kommun.

Översiktlig naturvärdesbedömning, tillhörande detaljplaneområde vid Säterivägen, Säffle kommun. Version 1.10 Projekt 7442 Upprättad 2017-07-07 Reviderad 2017-08-08 Översiktlig naturvärdesbedömning, tillhörande detaljplaneområde vid Säterivägen, Säffle kommun. Sammanfattning En inventering av utpekat

Läs mer

Axamoskogen -Nyckelbiotoper och naturvärden 2016

Axamoskogen -Nyckelbiotoper och naturvärden 2016 Axamoskogen -Nyckelbiotoper och naturvärden 2016 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Metodik och avgränsning... 3 Resultat... 4 Områden... 4 Arter... 4 Områdesredovisning... 5 Litteratur... 11 Framsidans

Läs mer

Inventering av hackspettar i Brunnsbergsskogen och Stenåsa grönområde, Varbergs kommun 2017

Inventering av hackspettar i Brunnsbergsskogen och Stenåsa grönområde, Varbergs kommun 2017 Inventering av ar i Brunnsbergsskogen och Stenåsa grönområde, Varbergs kommun 2017 PROJEKT: BRUNNSBERGSSKOGEN 2017-05-31 Per Österman ECOCOM AB Stortorget 38 392 31 Kalmar 0761-75 03 00 info@ecocom.se

Läs mer

2015-08-28 Slutversion. Naturinventering och översiktlig spridningsanalys. Solskensvägen Tullinge

2015-08-28 Slutversion. Naturinventering och översiktlig spridningsanalys. Solskensvägen Tullinge Naturinventering och översiktlig spridningsanalys Tullinge 2 Beställning: Wästbygg Framställt av: Ekologigruppen AB www.ekologigruppen.se Telefon: 08-525 201 00 : Uppdragsansvarig: Karn Terä Medverkande:

Läs mer

Åldersrekord för svenska fåglar

Åldersrekord för svenska fåglar Åldersrekord för svenska fåglar - 2016-05-27 Lista över åldersrekord av fåglar ringmärkta i Sverige. Namn Ringnummer Kön Ålder Fynddetaljer Smålom SVG D1928 23 år 7 mån Oljeskadad 9700425 15 år 9 mån Fångad

Läs mer

Strandängar i Södermanlands län inom Life Coast Benefit

Strandängar i Södermanlands län inom Life Coast Benefit Strandängar i Södermanlands län inom Life Coast Benefit LIFE12 NAT/SE/000131 En redovisning av häckande strandängsfåglar före åtgärder. Rapportens innehåll De uppgifter om häckande fåglar som redovisas

Läs mer

NATURVÄRDEN VID SÖDRA TÖRNSKOGEN, SOLLENTUNA KOMMUN

NATURVÄRDEN VID SÖDRA TÖRNSKOGEN, SOLLENTUNA KOMMUN NATURVÄRDEN VID SÖDRA TÖRNSKOGEN, SOLLENTUNA KOMMUN Inledning Inför en planerad exploatering vid södra Törnskogen i Sollentuna kommun har Ekologigruppen AB genomfört en bedömning av områdets naturvärden.

Läs mer

Svenskt namn Lördag 29/6 Söndag 30/6 Måndag 1/7 Tisdag 2/7 Onsdag 3/7 Torsdag 4/7 Fredag 5/7 Lördag 6/7 Sångsvan A E Sädgås

Svenskt namn Lördag 29/6 Söndag 30/6 Måndag 1/7 Tisdag 2/7 Onsdag 3/7 Torsdag 4/7 Fredag 5/7 Lördag 6/7 Sångsvan A E Sädgås esökta lokaler Tåget odens stn med E bisko Ö F bisko turiststation Njakajaure Hamnen biskojåkkas delta och östra E bisko turiststation Njulla jörkliden Vassijaure och Riksgränsen E jörkliden Stordalens

Läs mer

Pelagia Miljökonsult AB

Pelagia Miljökonsult AB KOMPLETTERANDE NATURVÄRDESINVENTERING OCH MYRKARTERING I LIDENOMRÅDET MED OMNEJD 2014 Pelagia Miljökonsult AB Adress: Sjöbod 2, Strömpilsplatsen 12, 907 43 Umeå, Sweden. Telefon: 090-702170 (+46 90 702170)

Läs mer

NATURVÄRDES- INVENTERING STRANDNÄRA DELAR AV MÖCKELN, ÄLMHULTS KOMMUN PÅ UPPDRAG AV 2014-10-07

NATURVÄRDES- INVENTERING STRANDNÄRA DELAR AV MÖCKELN, ÄLMHULTS KOMMUN PÅ UPPDRAG AV 2014-10-07 NATURVÄRDES- INVENTERING STRANDNÄRA DELAR AV MÖCKELN, ÄLMHULTS KOMMUN PÅ UPPDRAG AV ÄLMHULTS KOMMUN 2014-10-07 Inventering, text och foto Naturcentrum AB 2014 Strandtorget 3 444 30 Stenungsund Tel. 0303-726160

Läs mer

Falsterboresan 5 8 september 2013

Falsterboresan 5 8 september 2013 Falsterboresan 5 8 september 2013 Deltagare Bertil Malmgren, Björn Bergenholtz, Björn Wallentinus, Brita och Lars Svantesson, Calle Ståhlgren, Eva Petersson, Hannu Koho, Jarl Schuberth, Kerstin Nordenadler,

Läs mer

Översiktlig naturvärdesbedömning, Träslöv 10:19 (Helgesbjär)

Översiktlig naturvärdesbedömning, Träslöv 10:19 (Helgesbjär) PM 1 (6) 2018-06-18 Samhällsutvecklingskontoret Lars Rasmus Kaspersson, 0340-882 64 Kommunekolog Stadsbyggnadskontoret Camilla Svensson, 0340-882 47 Kommunekolog Översiktlig naturvärdesbedömning, Träslöv

Läs mer

Fågelinventering Sässmanområdet 2013

Fågelinventering Sässmanområdet 2013 Fågelinventering Sässmanområdet 2013 Stefan Persson Bete vid Sässmans västra strand Detta projekt har medfinansierats genom statsbidrag förmedlade av Länsstyrelsen Gävleborg Inventeringens genomförande

Läs mer

Skogar norr om Öjaby, kompletterande inventering 2017.

Skogar norr om Öjaby, kompletterande inventering 2017. Skogar norr om Öjaby, kompletterande inventering 2017. Av Tobias Ivarsson, saperda@spray.se Inledning Under hösten 2017 gjordes några besök i skogarna norr om Öjaby då det finns planer på bebyggelse och

Läs mer

Bilaga. Beskrivningar av naturvärdesobjekt Björnekullarna

Bilaga. Beskrivningar av naturvärdesobjekt Björnekullarna Bilaga. Beskrivningar av naturvärdesobjekt Björnekullarna 2015-12-14 Objekt-ID Nvklass Biotop Beskrivning 1a 3 Ädellövskog Ädellövskog med stor trädslagsvariation. Bok dominerar i större delen av området.

Läs mer

Skrivbordsutredning av fågelfaunans känslighet för vindkraft vid Stickninge, Lekebergs kommun

Skrivbordsutredning av fågelfaunans känslighet för vindkraft vid Stickninge, Lekebergs kommun Skrivbordsutredning av fågelfaunans känslighet för vindkraft vid Stickninge, Lekebergs kommun MAGNUS GELANG Skrivbordsutredning av fågelfaunans känslighet för vindkraft vid Stickninge, Lekebergs kommun.

Läs mer

RAPPORT FÅGELFÖREKOMST I RELATION TILL VINDKRAFT VID RUUTHSBO

RAPPORT FÅGELFÖREKOMST I RELATION TILL VINDKRAFT VID RUUTHSBO RAPPORT FÅGELFÖREKOMST I RELATION TILL VINDKRAFT VID RUUTHSBO Lund 2009-12-17 Leif Nilsson Ekologihuset 223 62 Lund Leif.nilsson@zooekol.lu.se UPPDRAGET Vattenfall AB planerar att uppföra en mindre vindkraftspark

Läs mer

Målarberget Kompletterande inventering av sträckande rovfågel och trana 2014

Målarberget Kompletterande inventering av sträckande rovfågel och trana 2014 Beställare: VKS Vindkraft Sverige AB Sandra Nordqvist Målarberget Kompletterande inventering av sträckande rovfågel och trana 2014 Rapporten bör citeras som: Storck J. Målarberget, Kompletterande inventering

Läs mer

Enetjärn Natur AB Inventering av fågellivet Snösätra-Ekudden - Ersättning av befintliga 220 kv-ledningar med ny 400 kvledning

Enetjärn Natur AB Inventering av fågellivet Snösätra-Ekudden - Ersättning av befintliga 220 kv-ledningar med ny 400 kvledning Om dokumentet Enetjärn Natur AB Inventering av fågellivet Snösätra-Ekudden - Ersättning av befintliga 220 kv-ledningar med ny 400 kvledning Inventeringsuppdraget har genomförts under april - juni 2016.

Läs mer

Översiktlig naturvärdesbedömning inom planområde för Vista skogshöjd, Vistaberg

Översiktlig naturvärdesbedömning inom planområde för Vista skogshöjd, Vistaberg Naturvärdesbedömning 1 (9) HANDLÄGGARE Nicklas Johansson 08-535 364 68 nicklas.johansson@huddinge.se Översiktlig naturvärdesbedömning inom planområde för Vista skogshöjd, Vistaberg POSTADRESS Miljö- och

Läs mer

För fjärde året i följd sedan starten 2007 fortsatte samarbetet

För fjärde året i följd sedan starten 2007 fortsatte samarbetet Bill Douhan Standardrutter i Uppsala län 2010 För fjärde året i följd sedan starten 2007 fortsatte samarbetet mellan UOF och länsstyrelsen med syftet att följa upp trender hos häckande fågelarter i Uppsala

Läs mer

Morakärren SE0110135

Morakärren SE0110135 1 Naturvårdsenheten BEVARANDEPLAN Datum 2007-02-05 Beteckning 511-2005-071404 Morakärren SE0110135 Bevarandeplan för Natura 2000-område (enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd) Inledning Bevarandeplanen

Läs mer

Restaureringsplan Värmlandsskärgården

Restaureringsplan Värmlandsskärgården RESTAURERINGSPLAN Datum 2018-11-12 Referens 512-255-2016 1(7) Restaureringsplan Värmlandsskärgården Natura 200-kod och namn: SE0610006 Värmlandsskärgården Projektområde: 3 Kommun: Grums kommun & Säffle

Läs mer

Översiktlig naturvärdesbedömning med fokus på värden knutna till träd. Siggehorva, Mönsteråsbruk

Översiktlig naturvärdesbedömning med fokus på värden knutna till träd. Siggehorva, Mönsteråsbruk Översiktlig naturvärdesbedömning med fokus på värden knutna till träd. Siggehorva, Mönsteråsbruk 2013-12-09 Inledning I december 2013 utfördes en övergripande inventering av skogsområdena med syfte att

Läs mer

Granskningsversion. Naturvärdesinventering vid Kragstalund, Vallentuna kommun

Granskningsversion. Naturvärdesinventering vid Kragstalund, Vallentuna kommun Naturvärdesinventering vid, Vallentuna kommun 2 Beställning: Structor Miljöbyrån Stockholm AB Framställt av: Ekologigruppen AB www.ekologigruppen.se Telefon: 08-525 201 00 Slutversion: Uppdragsansvarig:

Läs mer