Vad är Sverok? Vad är NÖRDEVENTS?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vad är Sverok? Vad är NÖRDEVENTS?"

Transkript

1

2 Vad är Sverok? Sverok är Sveriges största ungdomsförbund; medlemmar i 1000 föreningar över hela landet samlar, utvecklar och sprider spelhobbyn. I Sverok startar och driver ungdomar sina egna föreningar på egna villkor och skapar verksamhet tillsammans. Rollspel, lajv, brädspel, figurspel, e-sport och LAN utgör de huvudsakliga verksamheterna bland många andra. Nörd på Pride är Sveroks pridesatsning där vi lyfter fram frågor om framförallt normer, samt om synen på sexualitet och jämlikhet inom spelhobbyn och nördkulturen. Vad är NÖRDEVENTS? Föreningen startade som ett försök/experiment efter en diskussion mellan grundarna över dels, hur få konvent det finns i Sverige samt, hur dyrt det är att betala logi, mat och inträde på de som redan är befintliga. Idén om en kryssning med nördtema dök då upp och arrangerades, vilken hade möjlighet att både kunna sänka kostnaderna rejält samt ge nördar chansen att mingla. Cosplaytävling, allsång och pubquiz med nördtema är några exempel på aktiviteter under kryssningarna. Nu har föreningen även börjat med landevents. Målet är att alla som kommer ska kunna träffa likasinnade och genom gemenskap skapa sammanhållning samt att få nya upplevelser. I framtiden hoppas Nördevents på att kunna samarbeta med liknande organisationer för att kunna utveckla sina events till nya höjder! Under Stockholm Pride arrangerar Nördevents en förträff innan prideparaden samt en nördpicknick efteråt och är även med som partner i paradfloaten Proud and Nerdy.

3 Program Alla aktiviteterna som listas är gratis och kräver inte dogtag. 14:00 19:00 Gamingdag på Lava, Kulturhuset Torsdag den 1 Augusti är det gaming som gäller på Pride Ung. Vi spelar tv-spel, brädspel, rollspel och kortspel. Prova rollspel i Alaria, lär dig något nytt brädspel, utmana Sveriges bästa Pokémontränare eller bli en Planeswalker i Magic: The Gathering. Utmana dina kompisar i Street Fighter IV, bygg banor i LittleBigPlanet eller rulla upp världen i en boll i Katamari Forever. Kom hit, testa något nytt, träffa spännande personer inom spelindustrin, olika organisationer och communities eller bara häng med andra spelintresserade. Arr: Pride Ung, IRIS och Dragonʼ s Lair fo rening Pride Ung Är du mellan 13-25? Kom till Pride Ung på Lava! Vi har soffor, fåtöljer, pyssel och fika. Under veckan blir det workshops, spelkväll, häng, öppen scen, paradpepp och stor fest på Kulturhustaket. Allt är gratis! (tisdag till fredag - programpunkter finns på och uppdateras löpande under festivalen.) Arr: Pride Ung i samarbete med Stockholm Pride, RFSL Ungdom, Egalia, IRIS och Lava IRIS IRIS är en mötesplats för unga HBTQ-personer startad av Lidingös fritidsgårdar. Målet är att det ska vara en fördomsfri, öppen och trygg plats för unga i åldern13-25 år som har funderingar kring eller är homo, bi, trans, queer, intergender, om du inte vill definiera dig eller bara inte bestämt dig. Det är den första kommunala HBTQ-verksamheten i Stockholms län. Dragonʼ s Lair föreningen Dragonʼ s Lair föreningen driver en egen spellokal på Kungsholmstorg 8 i anslutning till Stockholms största butik för sällskapsspel och samarbetar ofta med andra organisationer för att nå sina mål. Dessa mål är att skapa möjligheter för alla att finna samhörighet genom att spela spel tillsammans och att de möten som uppstår kring spelborden även skall ske i en miljö som bygger på delaktighet, glädje och insikten om alla människors lika värde. Genom detta strävar föreningen mot en verksamhet vilken bidrar till ett samhällsklimat präglat av öppenhet och gemenskap. Streetpass pride Har du en Nintendo 3DS och tycker om Streetpass? Ta med din 3DS till Nörd på Pride programmets punkter. Eller varför inte ha med den överallt hela pride och se vart du kan streetpassa med andra pridebesökare... för nördiga och spelrelaterade aktiviteter under Stockholm pride. Torsdagen den 1/8

4 Program Fredagen den 2/8 NÖRD PÅ PRIDE - PANELSAMTALSKVÄLL PÅ BRYGGARSALEN - Brygghuset (Studiefrämjandet) Norrtullsgatan 12 - Odenplan T-banestation - Fri entré Hitta hit Brygghuset, Norrtullsgatan 12 N ligger nära Odenplan dit du kommer med tunnelbana eller busslinjerna 2, 4, 42, 53 eller 72. Gå Norrtullsgatan norrut från Odenplan. Gå inte in på någon innergård. Efter ca 200 m ligger Studiefrämjandet på höger sida. 16:00-16:50 Branschen, mångfalden och normer Moderator: Elaine Boström Medverkande: Paradox, Dataspelsbranschen, Fatshark mfl Panelsamtal om hur det ser ut i den svenska spelbranschen, i spelen och deras marknadsföringen samt vilka normer som påverkar spelskapandet. Fokus kommer att ligga på vad som görs, vad som kan göras samt vilka erfarenheter den svenska spelbranschen har och vilka svårigheter den stött på i arbetet med mångfald och jämlikhet både i sitt spelskapadande, i marknadsföringskampanjer och i företaget. 17:00-17:50 Vad görs och vad funkar - konvent och arrangörer Moderator: Ina Bäckström Medverkande: AKT, Terebi Ge-mu, Hazard, GothCon, NärCon Panelsamtal om hur det ser ut på konvent, LAN och spelträffar när det kommer till jämlikhet och mångfald samt vilket arbete som görs för att alla ska känna sig välkomna och trygga på arrangemangen. Förra året diskuterades besökares erfarenheter och vad som skulle kunna göras samt vilket ansvar arrangörer har. I år kommer fokuset att ligga på vad som görs, vad som kan göras samt vilka erfarenheter arrangörer har och vad har fungerat och vad har varit eller är fortfarande svårt att hantera.

5 Program Fredag forts: 18:00-18:50 Vad gör spelmedia? Har spelmedia ett särskilt ansvar? Moderator: Ina Bäckström Medverkande: Kraid, Svampriket, Queer Nerds, Megazine, SVT/TT, Ctrl Alt Elite Vi kommer att diskutera sexualitet, jämlikhet och mångfald inom spelhobbyn och spelbranschen. Hur ser det egentligen ut med marknadsföring, spelinnehåll, mässor och i spelmedia. Vad görs för att uppmärksamma den problematik som finns med homofobi och sexism. Vad görs för att förändra den rådande normen i spelhobbyn och vad har spelmedia för ansvar i dessa frågor. 19:00-19:50 Att skava i spel- och nördkulturen Moderator: Ina Bäckström Medverkande: Malin Söderberg, Samson Wiklund, Chris Jonasson, Kerstin Alex Vi kommer att diskutera sexualitet, jämlikhet och mångfald inom spelhobbyn, spelbranschen och den spel- och nördkultur den existerar i och skapar. Fokuset kommer att ligga på era erfarenheter av hur det är att ifrågasätta, kritisera och bryta mot de normer som finns. Hur ser det egentligen ut och hur gör en för att hantera det motstånd som uppstår när en bryter mot, ifrågasätter eller kritiserar spel- och nördkulturens normer. 20:00-20:50 Queer Historia vs rollspel, lajv och spel. Moderator: Ina Bäckström Medverkande: Robert Olsson, Joacim Blomqvist, Anneli Friedner Henriksson, Elis Örjes, Siri Sandqvist, Emil Carnevale, Filip Kopelman De spel och scenarier vi spelar idag stämmer ganska dåligt med hur det såg ut historiskt. Vår bild av medeltida och historiska miljöer har påverkats kraftigt av 1800-talets historiesyn och Hollywood. Men hur såg det egentligen ut med religion, vetenskap, kön och sexualitet förr, bygger vi våra roller utifrån hur det var eller hur vi tror det var? Var alla pirater kvinnotjusande män, fanns det kvinnor som tog till vapen, ärvde, fanns homosexualitet, är allting som vi tror att det är eller finns det en mer korrekt historia? Lyssna när lajvare och rollspelare möter historiestuderande Robert Olsson och Piratmagister Joacim Blomqvist som diskuterar ko nsroller och sexualitet ur ett historiskt och spelma ssigt perspektiv.

6 Program Lördagen den 3/8 PROUD AND NERDY - GÅ MED OSS I PRIDE PARADEN! Start: Medborgarplatsen (kl 13:00). Vi möts innan och fixar i ordning paradvagnen. Kom i tid ifall ni vill hjälpa till och kanske få en plats på flaket :) Sverok arrangerar tillsammans med Nördevents och AKT Proud and Nerdy under prideparaden. Gå med oss och visa att det finns en mångfald även i nörd- och spelkulturen. För en öppnare spelhobby och en nördkultur utan begränsande normer. Kom gärna i Cosplay, lajvkläder eller kläder med nördiga teman. Nördpicknick efter paraden Vi gissar på runt 15:30, men detta kan ändras, håll utkik i facebook-eventet! Mingla med andra nördar, kanske utforskar du en annan dimension med en whovian, utbyter trollformler med en Potterhead, utdriver en demon med en hunter eller varför inte komma fram till vilken ponny som är bäst? Prata bäst vapen med en gamer eller diskutera den lögnaktiga tårtan! Efter Prideparaden samlas vi nördar vid Östermalms IP för en picknick i nördhetens anda. Ta med egen picknickkorg, ingen föranmälan! Kom gärna i cosplay! SET PHASERS TO STUNNING! Eventet på facebook:

7 SPONSORER OCH PARTNERS TACK TILL VÅRA SPONSORER OCH SAMARBETSPARTNERS! Science Fiction Bokhandeln Vi är intresserade av framtiden och alternativa världar i den bästa av världar är kärleken gränslös och personer begränsas inte av hämmande normer. Därför är det självklart för oss att stödja Nörd på Pride och främja en öppnare Spel- och nördkultur. SF-Bokhandeln är en specialistbokhandel för science fiction, fantasy, skräck, spel, manga och tecknade serier, konst och merchandise. Butik finns i Stockholm, Göteborg och Malmö, samt postorderservice. Butiken i Stockholm ligger på Västerlånggatan 48, Stockholm (Gamla stan). Följ SF-Bokhandeln på twitter: twitter.com/sfbok SF-Bokhandelns hemsida: Studiefrämjandet Stockholm Studiefrämjandet är ett av Sveriges största studieförbund. Studiefrämjandet har ett brett utbud av studiecirklar, utbildningar, kulturarrangemang och föreläsningar.studiefrämjandet är religiöst och politiskt obundet. Att arrangera Nörd på Prides panelsamtalskväll som ett gratis event utanför Pride House och utan krav på dog tag hade inte varit möjligt utan Studiefrämjandet Stockholm. AKT Föreningen AKT anordnar konventet med samma namn. AKT:01 kommer äga rum 27 februari - 2 mars 2014 på Fryshuset här i Stockholm. AKT är en ideell spelförening som håller i ett konvent som riktar in sig mot alla kulturer inom konventsvärlden. Vi jobbar för att bjuda in ideella spelföreningar och låta dem visa upp sig och dela med sig av deras hobby. Vi vill ge alla föreningar möjligheten att visa upp sig och introducera nya. #AKT01 Hemberga Brunn Dryckesgrossisten Hemberga Brunn har levererat drycker till företag i mer än 50 år. Vi har ett stort sortiment av välkända drycker som levereras direkt till din arbetsplats. Vi har allt från mineralvatten, läskedrycker och öl, till energidrycker, kaffe och kakor. Under Prideparaden på lördagen kommer vi dela ut läskande dryck till alla nördar som går med oss, som vi fått av Hemberga Brunn Dryckesgrossisten. Sverok Stockholm Tryckning av detta programblad är sponsrat av Sverok Stockholm graphic design via-negativa.se

8 Manifest för Nörd på Pride 2013 Än är det inte tryggt för alla att vara sig själv eller vara öppen med sin kärlek. Spel- och nördkulturen är i många fall heteronormativ, sexistisk och homofobisk. Värderingar, uttryck och skällsord i dagligt tal och i onlinemiljöer bidrar till att hålla detta synsätt levande, vilket skapar en negativ miljö för spelare utanför normen. Delar av dagens spel- och nördkultur hålls på många plan tillbaka av gamla värderingar och normer. Marknadsföring, ilustrationer, spelkaraktärers utrop och uttryck, samt hur kön och sexualitet framställs visar allt för ofta att det finns snedvriden bild där spelaren förutsätts vara en ung, heterosexuell man. Vi vill visa på mångfalden inom spel- och nördkulturen Den mångfald som finns bland spelare och nördar är alltför ofta osynlig. Vi vill att den skall vara synlig både för arrangörer och speltillverkare men även för spelarna och nördarna själva. När mångfalden blir synlig blir det svårare att hålla fast vid den snedvridna bilden av vem spelaren är. Vi vill att alla ska känna sig välkomna till alla arrangemang inom spel- och nördkultur Arrangörer har ett ansvar och bör arbeta utifrån en tydlig värdegrund som både ledning, personal och volontärer är väl införstådda med. Diskriminerande eller kränkande behandling är oacceptabelt oavsett om den kommer från arrangörer, personal eller volontärer. Först när dessa är medvetna och själva vill motverka negativa normer kommer detta att kunna påverka deltagarna så att alla känner sig välkomna. Vi vill ha en onlinemiljö såväl som en fysisk miljö där alla kan vara sig själva Arrangörer och föreningar bör jobba för ett mer välkomnande och inkluderande klimat på sina arrangemang. Diskriminering, kränkande behandling och sexism är oacceptabelt vare sig det sker i en fysisk miljö eller i en onlinemiljö. Vi vill se en ökad mångfald bland spelkaraktärer Fler karaktärer med olika ursprung och livssituation är något vi tror kan utveckla spelkulturen. Det ger möjligheter till ett större karaktärsdjup och gör det möjligt även för spelare utanför normen att känna igen sig i karaktärerna de spelar och möter. Vi vill att spel, tillbehör och kringprodukter skall marknadsföras på ett relevant sätt Det finns spelare och nördar i alla olika former och sexistisk reklam osynliggör samt utesluter alla som faller utanför normen. Att undvika reklam som uppenbart bara vänder sig till en målgrupp är ett exempel på relevant marknadsföring. Vi som arrangerar Nörd på Pride vill ha en spel- och nördkultur där ovanstående punkter är verklighet. Vi hoppas ni vill detsamma och att ni vill gå med oss Stolta Nördar i / iam@sverok.se

COSPLAY EN FOTOUTSÄLLNING

COSPLAY EN FOTOUTSÄLLNING COSPLAY EN FOTOUTSÄLLNING Producerad av Våra Gårdar i samarbete med Sverok Fotografier av Ice of Tin VAD ÄR COSPLAY Cosplay är en förkortning för Costume Play. Cosplayare klär ut sig till och uppträder

Läs mer

Spelveckan. Årets viktigaste marknadsföringsinsats?

Spelveckan. Årets viktigaste marknadsföringsinsats? Spelveckan Årets viktigaste marknadsföringsinsats? Kort om förbundet Sverok är ett ungdomsförbund som organiserar spelhobbyn i Sverige. Förbundet har ca 135.000 medlemmar i ca 1000 föreningar. Vi representerar

Läs mer

SPELLOVET Information för föreningar och distrikt inför

SPELLOVET Information för föreningar och distrikt inför SPELLOVET Information för föreningar och distrikt inför Sveriges mest omfattande spelhändelse Er chans att visa upp er! Har ni någonsin velat visa er passion inför spelandet för andra? Har ni tänkt, Vi

Läs mer

SPONSORPAKET KALMARSUND PRIDE 2016

SPONSORPAKET KALMARSUND PRIDE 2016 SPONSORPAKET KALMARSUND PRIDE 2016 Välkommen till ett Pride vid Kalmarsund! Den 5-10 september blir det en festival för dig som stödjer den värdegrund Kalmarsund Pride står för. Bakgrund, syfte & vision

Läs mer

Kalendarium RFSL Örebro 2012

Kalendarium RFSL Örebro 2012 Kalendarium RFSL Örebro 2012 Maj 29 maj: Cafékväll på RFSL Örebros lokaler, kl. 18.00-20.00, Järnvägsgatan 38. Det blir gratis fika och trevligt sällskap. 31 maj: Colour of love, som är ett samarbete mellan

Läs mer

SPONSORPAKET KALMARSUND PRIDE 2015

SPONSORPAKET KALMARSUND PRIDE 2015 KALMARSUND PRIDE 2015 Bakgrund och Syfte Kalmarsund Pride är en ideell förening som bildades i mars 2015 och som arbetar för att stärka homosexuellas, bisexuellas, trans -och queerpersoners rättigheter

Läs mer

SPONSORPAKET KALMARSUND PRIDE 2018

SPONSORPAKET KALMARSUND PRIDE 2018 SPONSORPAKET KALMARSUND PRIDE 2018 Välkommen till ett Pride vid Kalmarsund! Den 3-8 september blir det en festival för dig som stödjer den värdegrund Kalmarsund Pride står för. Bakgrund, syfte & vision

Läs mer

PRELIMINÄR GENOMFÖRANDEPLAN - ALINGSÅS

PRELIMINÄR GENOMFÖRANDEPLAN - ALINGSÅS Preliminär Genomförandeplan Alingsås ALINGSÅS Från kommunens sida finns ett intresse av att få in mer spelverksamhet i kommunens kulturhus samt att den spelverksamhet som redan finns ska nå ut till en

Läs mer

Identitet. Religionskunskap 1 De sista lektionerna innan

Identitet. Religionskunskap 1 De sista lektionerna innan Identitet Religionskunskap 1 De sista lektionerna innan 1. måndag 27/4 lektion 2. måndag 4/5 lektion 3. OBS! fredag 8/5 lektion 4. måndag 11/5 lektion 5. måndag 18/5 studiedag 6. måndag 25/5 lektion för

Läs mer

Var med och sätt färg på Luleå!

Var med och sätt färg på Luleå! Volontärinformation RFSL RFSL arbetar för att homosexuella, bisexuella och transpersoner, samt andra personer med queera uttryck och identiteter, ska ha samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter

Läs mer

SPONSORPAKET KALMARSUND PRIDE 2017

SPONSORPAKET KALMARSUND PRIDE 2017 SPONSORPAKET KALMARSUND PRIDE 2017 Välkommen till ett Pride vid Kalmarsund! Den 4-9 september blir det en festival för dig som stödjer den värdegrund Kalmarsund Pride står för. Bakgrund, syfte & vision

Läs mer

Eventportfölj. Malvina 14/15

Eventportfölj. Malvina 14/15 Hej! Har du kommit så här långt är DU säkert nyfiken på vilket sätt din organisation kan samarbeta med Malvina? Malvina är nätverket för kvinnliga studenter på KTH och vi har över 1000 medlemmar som ni

Läs mer

Värdegrund för HRF. Vårt ändamål. Vår vision. Vår syn på människan och samhället. Våra kärnvärden

Värdegrund för HRF. Vårt ändamål. Vår vision. Vår syn på människan och samhället. Våra kärnvärden Värdegrund för HRF Vårt ändamål Hörselskadades Riksförbund (HRF) är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden organisation, vars ändamål är att tillvarata hörselskadades intressen samt värna våra

Läs mer

Bli platschef på West Pride 2014

Bli platschef på West Pride 2014 Bli platschef på West Pride 2014 Foto: Daniel Castro/Regnbågsredaktionen 2 Foto: OLA GUSTAFSSON, HAMPUS HAARA, DANIEL CASTRO, EBBA BRUCE, HAMPUS HAARA, SANNA LINDéN/Regnbågsredaktionen Bli en del av West

Läs mer

Välkommen in till oss! Namnet Bénka-dí härstammar från Mandinka-språket och betyder Att vara tillsammans är bra och det är just den känslan vi vill

Välkommen in till oss! Namnet Bénka-dí härstammar från Mandinka-språket och betyder Att vara tillsammans är bra och det är just den känslan vi vill Välkommen in till oss! Namnet Bénka-dí härstammar från Mandinka-språket och betyder Att vara tillsammans är bra och det är just den känslan vi vill att du ska känna när du kommer in genom dörrarna. Den

Läs mer

BLI EN DEL AV WEST PRIDE

BLI EN DEL AV WEST PRIDE BLI EN DEL AV WEST PRIDE West Pride är Göteborgs färgstarkaste festival som lyfter upp normkritik och hbtq-personers livssituation genom konst- och kultur. 2015 HADE FESTIVALEN cirka 250 programpunkter,

Läs mer

PROJEKTRAPPORT 28/2-2/3 VÄSTERÅS

PROJEKTRAPPORT 28/2-2/3 VÄSTERÅS PROJEKTRAPPORT 28/2-2/3 VÄSTERÅS FAKTA OM KONVENTET VIKTIGA DATUM Prolog 2014 hölls den 28:e februari till 2:a mars på Culturen i Västerås. Konventet hade föranmälan för deltagare samt möjlighet för allmänheten

Läs mer

Fyra gånger Nolia. Mässor Konferens Event Uthyrning

Fyra gånger Nolia. Mässor Konferens Event Uthyrning Fyra gånger Nolia. Mässor Konferens Event Uthyrning Kreativitet Personlighet Mässor Konferens Event Uthyrning Lust Nyskapande När människor och idéer möts. Det är då det händer. Tankar utbyts, erfarenheter

Läs mer

Medelpunkten en social mötesplats för seniorer och frivilliga

Medelpunkten en social mötesplats för seniorer och frivilliga 1 Medelpunkten en social mötesplats för seniorer och frivilliga Foto Taina Ahola September 2014 1 ANSLAGSTAVLAN Seniorveckan inleds den 7 september kl.14.00 med tal av Liliana Lindström och lite barsnack

Läs mer

MIRIAM LUNDQVIST ARRANGERA KONVENT

MIRIAM LUNDQVIST ARRANGERA KONVENT MIRIAM LUNDQVIST ARRANGERA KONVENT Ett studiematerial om att arrangera KONVENT VETERAN Om Sveroks studiecirkelmallar Den här mallen ingår i en serie mallar för studiecirklar, som Sverok har tagit fram

Läs mer

Badet har öppet för personer med funktionsnedsättning. Medföljare får också bada. Badkort för sommaren kostar inget. Badet öppnar lördagen den 3 juni

Badet har öppet för personer med funktionsnedsättning. Medföljare får också bada. Badkort för sommaren kostar inget. Badet öppnar lördagen den 3 juni Badet har öppet för personer med funktionsnedsättning. Medföljare får också bada. Badkort för sommaren kostar inget. Badet öppnar lördagen den 3 juni Stora Sköndalsbadet har en handikappanpassad 25-metersbassäng.

Läs mer

RFSL Stockholms fritidsverksamhet EGALIA söker en VOLONTÄR som ledare, med start 26 augusti och tillsvidare.

RFSL Stockholms fritidsverksamhet EGALIA söker en VOLONTÄR som ledare, med start 26 augusti och tillsvidare. RFSL Stockholms fritidsverksamhet EGALIA söker en VOLONTÄR som ledare, med start 26 augusti och tillsvidare. Vilka är vi? RFSL Stockholm tillhör Riksförbundet för homosexuella, bisexuella, transpersoner

Läs mer

INTERSEKTIONALITET I PRAKTIKEN

INTERSEKTIONALITET I PRAKTIKEN INTERSEKTIONALITET I PRAKTIKEN en workshop om tillgänglighet, mångfald och representation FUISM, Fokus på mångfald 2015-03-09 Anna Karlsson & Elinore Lindén Strand, ReVamp AB Sammanfattning: Detta är ett

Läs mer

Medelpunkten. en social mötesplats för seniorer och frivilliga. Foto Taina Ahola

Medelpunkten. en social mötesplats för seniorer och frivilliga. Foto Taina Ahola Medelpunkten en social mötesplats för seniorer och frivilliga Foto Taina Ahola September 2015 ANSLAGSTAVLAN Seniorveckan 13-18 september Seniorveckan invigs söndagen den 13 september av kommunstyrelsens

Läs mer

Barnets rättigheter. Lågstadie: UPPGIFT 1. Lär känna rättigheterna. Till läraren:

Barnets rättigheter. Lågstadie: UPPGIFT 1. Lär känna rättigheterna. Till läraren: Barnets rättigheter Till läraren: FN:s Konvention om barnets rättigheter antogs av FN:s generalförsamling år 1989 och har ratificerats av 193 länder. Grunderna för konventionen ligger i en önskan om att

Läs mer

Årsmötesprotokoll 24 maj 2015

Årsmötesprotokoll 24 maj 2015 Årsmötesprotokoll 24 maj 2015 Närvarande: Bilagor: Viktor Sjögren Sebastian Hellvin Johan Skarin Sofia Carlsson Gawain Nordlander Johan Lundbäck Josefin Hellvin Bilaga A, Verksamhetsberättelse Bilaga B,

Läs mer

Lidköping, Sockerbruket 071109

Lidköping, Sockerbruket 071109 Arbetsgruppen Regionalt handlingsprogram Barn och ungas kultur och fritid -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Lidköping,

Läs mer

Unik Mat- & Dryckmässa

Unik Mat- & Dryckmässa Unik Mat- & Dryckmässa I september 2015 kommer Svenska Smaker till Gasklockorna i Gävle för första gången någonsin. Du vill inte missa detta! Svenska Smaker är en mässa som sätter den lokala producenten

Läs mer

STRATEGI FÖR UPPLÄNDSK FOTBOLL

STRATEGI FÖR UPPLÄNDSK FOTBOLL STRATEGI FÖR UPPLÄNDSK FOTBOLL 2019 2023 Strategi för uppländsk fotboll 2019 2023 Vision : Fotboll Nationalsporten För alla överallt Verksamhetsområden: Fotbollsutveckling Föreningsutveckling Förbundsutveckling

Läs mer

Så bidrar du till en inkluderande arbetsmiljö Checklistor för diskrimineringslagens sju diskrimineringsgrunder

Så bidrar du till en inkluderande arbetsmiljö Checklistor för diskrimineringslagens sju diskrimineringsgrunder Så bidrar du till en inkluderande arbetsmiljö Checklistor för diskrimineringslagens sju diskrimineringsgrunder Vi är varandras arbetsmiljö Därför har vi alla ett gemensamt ansvar för att skapa en trygg

Läs mer

Överblick och Sponsring Eriksbergshallen 16 maj 2015 Göteborg

Överblick och Sponsring Eriksbergshallen 16 maj 2015 Göteborg Överblick och Sponsring Eriksbergshallen 16 maj 2015 Göteborg Retrospel Retrospel blev i början av 2000-talet en populär benämning på äldre dator- och TV-spel. Retrospel spelas i regel på tre sätt: 1)

Läs mer

Hej studerandemedlem i FUF

Hej studerandemedlem i FUF 1 Hej studerandemedlem i FUF Nu är det dags att söka till höstens arbetsgrupper i världens bästa förening! FUF-bladet Seminariegruppen Biståndsdebatten.se Projektgruppen FUF-nätverket Vem kan söka till

Läs mer

Stolt samarbete West Pride 10 juni-14 juni 2015

Stolt samarbete West Pride 10 juni-14 juni 2015 Stolt samarbete West Pride 10 juni-14 juni 2015 Foto: Hampus Haara Bli en del av West Pride 2015 West Pride är en unik konst- och kulturfestival som lyfter upp normkritik och hbtq-personers livssituation

Läs mer

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år 2014 2019 Fritidsgårdsverksamheten i Västerås är en verksamhet att vara stolt över. Varje vecka besöker tusentals ungdomar våra fritidsgårdar, för

Läs mer

Protokoll från styrelsemöte Sverok Södra Kulturdistriktet Löpnummer 6 Lund 2010-07-10

Protokoll från styrelsemöte Sverok Södra Kulturdistriktet Löpnummer 6 Lund 2010-07-10 Protokoll från styrelsemöte Sverok Södra Kulturdistriktet Löpnummer 6 Lund 2010-07-10 1 Mötesformalia 1.1 Mötets öppnande Oliver Sundström förklarar mötet öppnat. 1.2 Fastställande av mötesfunktionärer

Läs mer

Verksamhetsplan 2016

Verksamhetsplan 2016 VERKSAMHETSPLAN VERKSAMHETSÅR 2016 Verksamhetsplan 2016 Sverok är Sveriges största ungdomsförbund med ideella föreningar verksamma inom spelhobbyn, exempelvis rollspel, levande rollspel, E-sport,/LAN,

Läs mer

Medlemsblad apr-juli 2007. april - maj - juni - juli. IDAHO 17 maj. Temakvällar. Vårmässan. Biokvällar. Sundsvall Pride

Medlemsblad apr-juli 2007. april - maj - juni - juli. IDAHO 17 maj. Temakvällar. Vårmässan. Biokvällar. Sundsvall Pride april - maj - juni - juli Medlemsblad apr-juli 2007 IDAHO 17 maj Temakvällar Vårmässan Biokvällar Sundsvall Pride Din förening Föreningslokal Besöksadress PinX Nybrogatan 29 Sundsvall Postadress Box 601

Läs mer

INBJUDAN TILL MITTIA SKOGS TRANSPORT LJUSDAL 14-15 AUGUSTI 2015 NORDENS STÖRSTA FACKMÄSSA INOM SKOGSTRANSPORT

INBJUDAN TILL MITTIA SKOGS TRANSPORT LJUSDAL 14-15 AUGUSTI 2015 NORDENS STÖRSTA FACKMÄSSA INOM SKOGSTRANSPORT INBJUDAN TILL MITTIA LJUSDAL 14-15 AUGUSTI 2015 NORDENS STÖRSTA FACKMÄSSA INOM 1 9 9 9-2 0 1 1 9 9 9-2 0 1 5 Möten mellan människor På mässan är den tunga frågan högaktuell Per-Arne Weglin p r o j e k

Läs mer

Styrelsens förslag till Verksamhetsplan för Stockholm Pride 2018

Styrelsens förslag till Verksamhetsplan för Stockholm Pride 2018 Styrelsens förslag till Verksamhetsplan för Stockholm Pride 2018 Om verksamhetsplanen Föreningen Stockholm Prides styrelse har det övergripande ansvaret för föreningen och festivalen, som stöd i det arbetet

Läs mer

Fredag 25/10 Ungdomsfestival UNF Närlundahallen

Fredag 25/10 Ungdomsfestival UNF Närlundahallen Här kan du läsa om lite olika saker som du kan aktivera dig med under höstlovet i år. Dåsportlovsprogrammet innehåller mycket fritids- och sportaktiviteter försöker vi till höstlovet nu erbjuda saker som

Läs mer

NR 6, 2007 SVEROK STOCKHOLMS DISTRIKSTIDNING. Maskspel. Spelcenters i Stockholm Lajv på kansliet. Lajv på kansliet

NR 6, 2007 SVEROK STOCKHOLMS DISTRIKSTIDNING. Maskspel. Spelcenters i Stockholm Lajv på kansliet. Lajv på kansliet NR 6, 2007 SVEROK STOCKHOLMS DISTRIKSTIDNING Maskspel Spelcenters i Stockholm Lajv på kansliet Lajv på kansliet Utdömda Sverok är ett förbund med väldigt många unga medlemmar. I vårt förbund får dessa

Läs mer

Medelpunkten. en social mötesplats för seniorer och frivilliga. Grillning den 25/6 kl.12.00 föranmälans krav Juni-juli 2014

Medelpunkten. en social mötesplats för seniorer och frivilliga. Grillning den 25/6 kl.12.00 föranmälans krav Juni-juli 2014 1 Medelpunkten en social mötesplats för seniorer och frivilliga Grillning den 25/6 kl.12.00 föranmälans krav Foto Taina Ahola Juni-juli 2014 1 ANSLAGSTAVLAN Semesterstängt Medelpunkten har stängt för aktiviteter

Läs mer

VÄSTERÅS STADS FRITIDSGÅRSPLAN

VÄSTERÅS STADS FRITIDSGÅRSPLAN Program Policy Handlingsplan Riktlinje Antagen av 2014-11-20 VÄSTERÅS STADS FRITIDSGÅRSPLAN 2014-2019 Innehållsförteckning Handlingsplan fritidsgårdsverksamheten i Västerås år 2014 2019... 3 Vision och

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Förskolan Vasavägen Vasavägen 2 Planen gäller

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Förskolan Vasavägen Vasavägen 2 Planen gäller Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Vasavägen Vasavägen 2 Planen gäller 2014-2015 1 Innehåll 1. Inledning 3 2. Vision 3 3. Syfte.. 3 4. Lagar och styrdokument 3 5. De sju diskrimineringsgrunderna

Läs mer

Gotlands Regnbågshelg 2012

Gotlands Regnbågshelg 2012 Gotlands Regnbågsgrupp Visby 2012-02-05 Inbjudan till deltagande i Gotlands Regnbågshelg 2012 Projektet Gotlands Regnbågshelg 2012 vill ge mångfaldsarbetet på Gotland ytterligare en dimension. Det genom

Läs mer

Almedalens goda samtal möten Sverige behöver

Almedalens goda samtal möten Sverige behöver Almedalens goda samtal möten Sverige behöver Välkommen till vår vackra mötesplats, 130 m från Almedalens scen, med utsikt över havet. En mötesplats för det goda samtalet. I Almedalsprogrammet presenteras

Läs mer

Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1. Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2. Definitioner..2. Mål.

Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1. Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2. Definitioner..2. Mål. 2012-12-21 Innehåll Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1 Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2 Definitioner..2 Mål.2 Syfte...2 Åtgärder...3 Till dig som förälder!...4...4

Läs mer

Styrelsens förslag till Verksamhetsplan för Stockholm Pride

Styrelsens förslag till Verksamhetsplan för Stockholm Pride Styrelsens förslag till Verksamhetsplan för Stockholm Pride 2017-2018 Om verksamhetsplanen Föreningen Stockholm Prides styrelse har det övergripande ansvaret för föreningen och festivalen, som stöd i det

Läs mer

Skolprogram från West Pride HT 2017 VT 2018

Skolprogram från West Pride HT 2017 VT 2018 Skolprogram från West Pride HT 2017 VT 2018 West Pride Göteborgs HBTQ-festival har glädjen att erbjuda er aktiviteter för att stärka och stödja ert mångfaldsarbete genom fokus på hbtq-frågorna. Skolan

Läs mer

Detta bildningssystem är till för att sätta ramarna för detta arbete.

Detta bildningssystem är till för att sätta ramarna för detta arbete. Bildningssystem Antaget vid UNF:s kongress i Göteborg 2009 Reviderat vid UNF:s kongress i Åre 2011 Reviderat vid UNF:s kongress i Borås 2013 Reviderat vid UNF:s kongress i Lund 2015 Inledning UNF är en

Läs mer

Swarmsweep. Hur gör man ett evenemang? Organisera. Det startar med en idé

Swarmsweep. Hur gör man ett evenemang? Organisera. Det startar med en idé Hur gör man ett evenemang? Det finns naturligtvis många sorters evenemang, där du samlar aktivister, eller för all del även bara gäster och intresserade. Mycket beror på om evenemanget är stort eller smått,

Läs mer

Integration av hbtq-frågor i elevhälsoarbete ja tack!

Integration av hbtq-frågor i elevhälsoarbete ja tack! Integration av hbtq-frågor i elevhälsoarbete ja tack! 2 RFSL Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter - Bildades 1950 - Arbetar för att alla ska ha samma rättigheter,

Läs mer

Blå Stället SOMMARKUL I ANGEREDS STADSPARK 2015. Hej alla leksugna barn! För dig mellan 6-13 år. Allt är gratis! Vecka 26-32. Kl 13-16.

Blå Stället SOMMARKUL I ANGEREDS STADSPARK 2015. Hej alla leksugna barn! För dig mellan 6-13 år. Allt är gratis! Vecka 26-32. Kl 13-16. s SOMMARKUL I ANGEREDS STADSPARK 2015 För dig mellan 6-13 år. Allt är gratis! Vecka 26-32. Kl 13-16. Hej alla leksugna barn! Nu är det ÄNTLIGEN SOMMAR snart! Skolan är slut för denna gång och vi på kommer

Läs mer

#sumpanlov. Sagoläsning. Dans och pyssel. I Sundbyberg finns det massor av gratis höstaktiviteter för barn och unga! PSST!

#sumpanlov. Sagoläsning. Dans och pyssel. I Sundbyberg finns det massor av gratis höstaktiviteter för barn och unga! PSST! Dans och pyssel Sagoläsning Höstlovsdisco #sumpanlov PSST! I Sundbyberg finns det massor av gratis höstaktiviteter för barn och unga! SUNDBYBERG.SE/SUMPANLOV Här hittar du allt kul som händer i Sundbyberg

Läs mer

TYRINGE HOCKEY. VI SKA UTBILDA EGNA SPELARE www.tsos.com

TYRINGE HOCKEY. VI SKA UTBILDA EGNA SPELARE www.tsos.com TYRINGE HOCKEY VI SKA UTBILDA EGNA SPELARE www.tsos.com VI HAR EN STOLT TRADITION GRUNDLÄGGANDE MÅL OCH POLICY Tyringe SoS bildades 1936 och har genom åren fostrat många duktiga spelare. Föreningen är

Läs mer

KRIS & VISION. En utställning om hur Norrköping blev den stad den är idag som visas på både Arbetets museum och Norrköpings stadsmuseum.

KRIS & VISION. En utställning om hur Norrköping blev den stad den är idag som visas på både Arbetets museum och Norrköpings stadsmuseum. KRIS & VISION En utställning om hur Norrköping blev den stad den är idag som visas på både Arbetets museum och Norrköpings stadsmuseum. Norrköping har genom historien upplevt både stora framgångar och

Läs mer

Hetero-homo-bi, trans- och queersexualiteter bland unga med intellektuell funktionsnedsättning vad vet vi?

Hetero-homo-bi, trans- och queersexualiteter bland unga med intellektuell funktionsnedsättning vad vet vi? Hetero-homo-bi, trans- och queersexualiteter bland unga med intellektuell funktionsnedsättning vad vet vi? Lotta Löfgren-Mårtenson Docent i hälsa och samhälle, inriktning sexologi Auktoriserad specialist

Läs mer

CHECKLISTA TIPS. Saker som kan vara bra att tänka på inför arrangemanget:

CHECKLISTA TIPS. Saker som kan vara bra att tänka på inför arrangemanget: CHECKLISTA TIPS Saker som kan vara bra att tänka på inför arrangemanget: Finns det en ansvarig för varje sak? Hur ser vår organisation ut? Är alla med? Känns det bra? Vet alla vad de ska göra? Överhuvudtaget

Läs mer

Bryt heteronormen -gör Huddinge till en regnbågskommun!- motion väckt av Olof Olsson (MP)

Bryt heteronormen -gör Huddinge till en regnbågskommun!- motion väckt av Olof Olsson (MP) BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2013-10-30 FSN-2013/353.119 1 (4) HANDLÄGGARE Särkijärvi Zettervall, Karin Förskolenämnden Karin.Sarkijarvi-Zettervall@huddinge.se Bryt heteronormen -gör Huddinge till

Läs mer

En vanlig vecka i MalMö

En vanlig vecka i MalMö En vanlig vecka i Malmö Foto: Eva Klamméus I början av april 2006 sändes brev och enkät till ideella och kommersiella arrangörer inom kultur- nöjes- och idrottslivet i Malmö. Syftet med undersökningen

Läs mer

Ett levande lokalt föreningsliv

Ett levande lokalt föreningsliv Ett levande lokalt föreningsliv Tips för ett bättre samarbete mellan kommuner och ungdomsföreningar Ett material baserat på lärdomarna i projektet Hej Regionen! Om Hej Regionen! Hej Regionen! är ett projekt

Läs mer

Riktlinjer för arbete med hbt i Tyresö kommun 2014-2016

Riktlinjer för arbete med hbt i Tyresö kommun 2014-2016 Riktlinjer för arbete med hbt i Tyresö kommun 2014-2016 Bakgrund Homosexuella, bisexuella och transpersoner löper större risk att drabbas av olika former av ohälsa än den övriga befolkningen. Många personer

Läs mer

BLI EN NORMKRITISK FÖREBILD VERKTYGSLÅDA FÖR DEN MEDVETNA LEDAREN

BLI EN NORMKRITISK FÖREBILD VERKTYGSLÅDA FÖR DEN MEDVETNA LEDAREN BLI EN NORMKRITISK FÖREBILD VERKTYGSLÅDA FÖR DEN MEDVETNA LEDAREN Öppenhet handlar inte om att visa upp och mani festera min sexuella läggning. Öppenhet för mig handlar om att slippa behöva dölja vem jag

Läs mer

Styrelsens förslag till. Verksamhetsplan för Stockholm Pride 2015-2017. Verksamhetsområden som presenteras i verksamhetsplanen

Styrelsens förslag till. Verksamhetsplan för Stockholm Pride 2015-2017. Verksamhetsområden som presenteras i verksamhetsplanen Styrelsens förslag till Verksamhetsplan för Stockholm Pride 2015-2017 Antas på föreningen Stockholm Prides årsmöte 2015 och revideras årligen. Om verksamhetsplanen Föreningen Stockholm Prides styrelse

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 Norra Mälardalen (Västmanland o Uppsala)

Verksamhetsplan 2015 Norra Mälardalen (Västmanland o Uppsala) Verksamhetsplan 2015 Norra Mälardalen (Västmanland o Uppsala) MENINGSFULLHET-SÄKERHET-KUNSKAP-HOPP-ANSVAR-MOD-RESPEKT-OMTANKE Innehållsförteckning Din trygghet sid. 3 Frivilliga resursgrupper sid. 3 Medlemsvård,

Läs mer

Insamlingsguide. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen

Insamlingsguide. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen Insamlingsguide Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen TÄNK OM DIABETES KUNDE BOTAS Du som läser denna insamlingsguide hoppas troligen på samma sak som vi en framtid

Läs mer

Värdegrund. För oss i Degerfors IF är alla viktiga oavsett roll och vi sätter alltid föreningen främst i både med- och motgång.

Värdegrund. För oss i Degerfors IF är alla viktiga oavsett roll och vi sätter alltid föreningen främst i både med- och motgång. Värdegrund VÄRDEGRUND DEGERFORS IF I Degerfors IF erbjuder vi glädje och utveckling Glädje är en viktig del av verksamheten och skapar en förutsättning till ett livslångt fotbollsintresse. I Degerfors

Läs mer

Handlingsplan för HBTQ-frågor Härnösands kommun

Handlingsplan för HBTQ-frågor Härnösands kommun PLAN 2015-06-02 Dnr KS14-325-000 Handlingsplan för HBTQ-frågor Härnösands kommun 2015-2018 Dokumentnamn Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Handlingsplan för HBTQ-frågor Härnösands kommun

Läs mer

Riksfotoutställningen. RIFO 2014 9 11 maj. på Fotografiska i Stockholm. Arrangör: Enskede FK, Midsommargårdens FK och Stockholms FK

Riksfotoutställningen. RIFO 2014 9 11 maj. på Fotografiska i Stockholm. Arrangör: Enskede FK, Midsommargårdens FK och Stockholms FK Riksfotoutställningen RIFO 2014 9 11 maj på Fotografiska i Stockholm Arrangör: Enskede FK, Midsommargårdens FK och Stockholms FK Fotografiska En av världens främsta samlingsplatser för fotografi År 2010

Läs mer

4 6 december. Lidingö stadshus. Tre sprudlande dagar för din hälsa och livsglädje! Fri entré. Foto: Mats Högberg

4 6 december. Lidingö stadshus. Tre sprudlande dagar för din hälsa och livsglädje! Fri entré. Foto: Mats Högberg 4 6 december Lidingö stadshus Tre sprudlande dagar för din hälsa och livsglädje! Fri entré Foto: Mats Högberg Livsglädje att leva livet hela livet Det finns så mycket att njuta av och bli glad av i livet,

Läs mer

Nedan använder vi bara namnet Malmö FBC, men det innefattar verksamheten både i Malmö FBC och Malmö FBC Ungdom.

Nedan använder vi bara namnet Malmö FBC, men det innefattar verksamheten både i Malmö FBC och Malmö FBC Ungdom. Malmö Floorball Clubs organisation består idag av två föreningar. Malmö FBC, org.nr 802439-1164, och Malmö FBC Ungdom, org.nr 802419-4279. Föreningarna är två skilda juridiska personer, men med en gemensam

Läs mer

RFSL Sundsvall 40 år. Sportgruppen. Sundsvall Pride 2012. Tårta och jubileumsfest. laddar inför ännu en säsong. kom med förslag och idéer.

RFSL Sundsvall 40 år. Sportgruppen. Sundsvall Pride 2012. Tårta och jubileumsfest. laddar inför ännu en säsong. kom med förslag och idéer. September 2011 Sundsvall RFSL Sundsvall 40 år Tårta och jubileumsfest Sportgruppen laddar inför ännu en säsong Sundsvall Pride 2012 kom med förslag och idéer Ordförande har ordet Hej alla medlemmar! Först

Läs mer

Åre SLK Fotboll. Klubben för ALLA! Klubbpolicy

Åre SLK Fotboll. Klubben för ALLA! Klubbpolicy Åre SLK Fotboll Klubben för ALLA! Klubbpolicy Fotboll Att spela fotboll innebär att du är med i världens största idrott. Fotboll spelas över hela världen och själva bollen är kanske världens populäraste

Läs mer

HRFs värdegrund Förbundsstyrelsens förslag till Hörselskadades Riksförbunds kongress 2016

HRFs värdegrund Förbundsstyrelsens förslag till Hörselskadades Riksförbunds kongress 2016 Förbundsstyrelsens förslag till Hörselskadades Riksförbunds kongress 2016 Om Hörselskadades Riksförbund (HRF) har i nästan ett århundrade bedrivit verksamhet för att stärka hörselskadade och tillvarata

Läs mer

Kalendarium RFSL Örebro 2013

Kalendarium RFSL Örebro 2013 Kalendarium RFSL Örebro 2013 Kalendarium RFSL Örebro 2013 19 februari: RFSL Örebro håller café i lokalerna på Järnvägsgatan 38. Där kan du ta en fika, prata lite, 24 februari: Familjeverksamheten är till

Läs mer

TIPSLISTAN om trans på lajv

TIPSLISTAN om trans på lajv TIPSLISTAN om trans på lajv På Prolog 2015 samlades 17 stycken lajvare med transerfarenheter på utvecklingsforumet Att lajva utanför könsnormerna. Där skapade vi bland annat den här listan med grundläggande

Läs mer

Värdegrund SHG. Grundvärden, vision, handlingsprinciper. Fastställd 2013-11-20 Ver.2 reviderad 140107

Värdegrund SHG. Grundvärden, vision, handlingsprinciper. Fastställd 2013-11-20 Ver.2 reviderad 140107 Värdegrund SHG Grundvärden, vision, handlingsprinciper Fastställd 2013-11-20 Ver.2 reviderad 140107 Innehåll VÄRDEGRUNDEN SHG... 2 GRUNDVÄRDEN... 2 Respekt... 2 Värdighet... 3 Välbefinnande... 3 Bemötande...

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Smedjans förskola Upprättad 2015-01-01 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

Förvirrande begrepp?

Förvirrande begrepp? Självklart! ÖVNING: Förvirrande begrepp? I arbetet med jämställdhet och mångfald dyker det upp en hel del begrepp. Det är inte alltid så lätt att komma ihåg vad som är vad i begreppsdjungeln. Den här övningen

Läs mer

Kursprogram Våren 2015

Kursprogram Våren 2015 Kursprogram Våren 2015 VUXENSKOLAN BORÅS OBS! Ny adress Druveforsvägen 8 504 33 Borås växel 0771-50 20 20 Välkommen till Vuxenskolan Sjuhärad Studieförbundet Vuxenskolan verkar för att personer med intellektuella

Läs mer

4 6 december. Lidingö stadshus. Tre sprudlande dagar för din hälsa och livsglädje! Fri entré. Foto: Mats Högberg

4 6 december. Lidingö stadshus. Tre sprudlande dagar för din hälsa och livsglädje! Fri entré. Foto: Mats Högberg 4 6 december Lidingö stadshus Tre sprudlande dagar för din hälsa och livsglädje! Fri entré Foto: Mats Högberg Livsglädje att leva livet hela livet Det finns så mycket att njuta av och bli glad av i livet,

Läs mer

SENIORERNAS HUS LÖDERUPSGÅRDEN. Ystads kommuns mötesplats för seniorer PROGRAM

SENIORERNAS HUS LÖDERUPSGÅRDEN. Ystads kommuns mötesplats för seniorer PROGRAM SENIORERNAS HUS LÖDERUPSGÅRDEN Ystads kommuns mötesplats för seniorer PROGRAM September 2017 Hej. Ja då var sommaren över för denna gång sägs det, men vi kan ju alltid hoppas på en underbar höst istället.

Läs mer

Örgryte-Härlanda HÄLSOTEKET. Sommarprogram

Örgryte-Härlanda HÄLSOTEKET. Sommarprogram Örgryte-Härlanda HÄLSOTEKET Sommarprogram 2016 www.goteborg.se Välkommen till oss! Hälsoteket i Örgryte-Härlanda finns till för dig som bor i stadsdelen, som vill stärka och förbättra din hälsa. I sommarens

Läs mer

VARFÖR VIT JUL? Diskutera

VARFÖR VIT JUL? Diskutera ARRANGERA VIT JUL VARFÖR VIT JUL? När samhället stänger ned, när lamporna på fritidsgården släcks och när vaktmästaren låser porten till skolan och går på julledighet då finns vi där och gör julen till

Läs mer

Friluftsaktiviteter för barn och ungdomar

Friluftsaktiviteter för barn och ungdomar Friluftsaktiviteter för barn och ungdomar Mer friluftsliv bättre hälsa för barn och ungdomar Så här går det till RENT PRAKTISKT SÅ HÅLLER NÅGON av kommunens fritidsgårdar i själva aktiviteten. Genomförare

Läs mer

Du borde bli ombud! Riksmöte 2009. 20-22 november - Stockholm. Fyra bra anledningar: - Du får lära känna massor av intressanta

Du borde bli ombud! Riksmöte 2009. 20-22 november - Stockholm. Fyra bra anledningar: - Du får lära känna massor av intressanta Riksmöte 2009 20-22 november - Stockholm Du borde bli ombud! Fyra bra anledningar: - Du får lära känna massor av intressanta människor som har samma intressen som dig. - Du får tre dagars intensiv och

Läs mer

Påskpynta Gummifabriken Välkommen till en kväll där vi pyntar Gummifabriken i påskens alla färger. Vi bjuder på påskfika!

Påskpynta Gummifabriken Välkommen till en kväll där vi pyntar Gummifabriken i påskens alla färger. Vi bjuder på påskfika! Påskpynta Gummifabriken Välkommen till en kväll där vi pyntar Gummifabriken i påskens alla färger. Vi bjuder på påskfika! Tid: 15.30-20.00 Plats: Gummifabrikens Allaktivitetshus Övrigt: Ingen föranmälan

Läs mer

#SEX I SKOLAN. En rektorshearingsguide för elevkårer om sexualundervisningen

#SEX I SKOLAN. En rektorshearingsguide för elevkårer om sexualundervisningen #SEX I SKOLAN En rektorshearingsguide för elevkårer om sexualundervisningen KNOW IT OWN IT! Rätten till bra sex- och samlevnadsundervisning! Vad är en rektorshearing? Syftet med rektorshearingen är i första

Läs mer

Styrelsemötesprotokoll för Tu Lajv 28/9-09 Närvarande: Andreas ( 48-67) Jenny ( 48-67) Karin ( 48-67) Linnéa ( 48-67) Zolie ( 48-67)

Styrelsemötesprotokoll för Tu Lajv 28/9-09 Närvarande: Andreas ( 48-67) Jenny ( 48-67) Karin ( 48-67) Linnéa ( 48-67) Zolie ( 48-67) Styrelsemötesprotokoll för Tu Lajv 28/9-09 Närvarande: Andreas ( 48-67) Jenny ( 48-67) Karin ( 48-67) Linnéa ( 48-67) Zolie ( 48-67) 48 Öppnande av möte Ordförande öppnar mötet. 49 Höstschema Förra veckan

Läs mer

Höstlov i Motala. 1-5 november. motala.se/ung. Se programmet och läs om att som sker under året på:

Höstlov i Motala. 1-5 november. motala.se/ung. Se programmet och läs om att som sker under året på: Höstlov i Motala 1-5 november Se programmet och läs om att som sker under året på: motala.se/ung Bowling Motala Bowlinghall Öppettider Måndag 31/10 13.00-16.00 Tisdag 1/11 13.00-16.00 Onsdag 2/11 13.00-16.00

Läs mer

Öka kompetensen genom utbildning. Skapa sociala mötesplatser för hbtq-personer som är i, eller har varit i, asylprocessen.

Öka kompetensen genom utbildning. Skapa sociala mötesplatser för hbtq-personer som är i, eller har varit i, asylprocessen. Göra Plats! består av två delar men har det gemsamma målet att öka stödet och möjligheterna för nyanlända hbtq-personer att få sina rättigheter tillgodosedda, genom: Öka kompetensen genom utbildning. Skapa

Läs mer

Identitet. Identitet handlar om hur du själv och andra uppfattar dig. Identitet(er) är viktigt för att känna tillhörighet.

Identitet. Identitet handlar om hur du själv och andra uppfattar dig. Identitet(er) är viktigt för att känna tillhörighet. Identitet Lektion 1 Identitet Identitet handlar om hur du själv och andra uppfattar dig. Identitet(er) är viktigt för att känna tillhörighet. Forskning visar att människor som inte känner sig säkra i sin

Läs mer

Hbtq-strategi och handlingsplan för att öka kunskapen om hbtq-personers situation

Hbtq-strategi och handlingsplan för att öka kunskapen om hbtq-personers situation Hbtq-strategi och handlingsplan för att öka kunskapen om hbtq-personers situation Homo- och bisexuella samt transpersoner och människor med queer identitet eller livstil (hbtq-personer) löper större risk

Läs mer

Ta steget! Konfirmation 2015/16. Järfälla kyrka Kyrkvägen 8. Maria kyrka Vasavägen 25. S:t Lukas kyrka Svarvargränd 1. Viksjö kyrka Agrargränd 2

Ta steget! Konfirmation 2015/16. Järfälla kyrka Kyrkvägen 8. Maria kyrka Vasavägen 25. S:t Lukas kyrka Svarvargränd 1. Viksjö kyrka Agrargränd 2 Ta steget! Järfälla kyrka Kyrkvägen 8 Maria kyrka Vasavägen 25 S:t Lukas kyrka Svarvargränd 1 Viksjö kyrka Agrargränd 2 Konfirmation 2015/16 Varför konfirmation? Konfirmandtiden är ett fantastiskt tillfälle

Läs mer

Öppen på jobbet? Checklistor för HBTQ-frågor på arbetsplatsen

Öppen på jobbet? Checklistor för HBTQ-frågor på arbetsplatsen Öppen på jobbet? Checklistor för HBTQ-frågor på arbetsplatsen Visions ståndpunkter om HBTQ Vision är en Fair Union. Vi jobbar för ett schyst arbetsliv i hela världen, med internationellt fackligt samarbete,

Läs mer

Frågor och svar En utmaning för heteronormen

Frågor och svar En utmaning för heteronormen Huvudbudskap Frågor och svar En utmaning för heteronormen Undersökningen En utmaning för heteronormen visar att lärare i mycket liten utsträckning får utbildning eller kompetensutveckling kring frågor

Läs mer

Förskolan Pratbubblans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017

Förskolan Pratbubblans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Förskolan Pratbubblans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Likabehandlingsarbete handlar om att skapa en förskola fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Läs mer

Simklubben Elfsborgs policy gällande MARKNADSFÖRING

Simklubben Elfsborgs policy gällande MARKNADSFÖRING Simklubben Elfsborgs policy gällande MARKNADSFÖRING och riktlinjer för reklam, sponsring, försäljning och gåvor 1 Denna marknadsföringspolicy är ett av flera policydokument för att styra arbetet och verksamheten

Läs mer

Medelpunkten. en social mötesplats för seniorer och frivilliga. Humlorna från Veberöd underhåller den 12 maj kl.14.00 Maj 2014

Medelpunkten. en social mötesplats för seniorer och frivilliga. Humlorna från Veberöd underhåller den 12 maj kl.14.00 Maj 2014 1 Medelpunkten en social mötesplats för seniorer och frivilliga Humlorna från Veberöd underhåller den 12 maj kl.14.00 Maj 2014 1 Foto Taina Ahola ANSLAGSTAVLAN Ört och Kryddcafé Kom på vårt första Ört

Läs mer

2016 P R O G R A M B L A D

2016 P R O G R A M B L A D 2016 PROGRAMBLAD Ställ ut på HR-Dagarna 2016 När ni deltar som utställare på HR-Dagarna 2016 når ni personalchefer, HR-Chefer och VD på företag på de orter där ni vill öka er marknadsföring och försäljning.

Läs mer