Etablering i Haparanda

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Etablering i Haparanda"

Transkript

1 Etablering i Haparanda Vision 2010 Haparanda - Torneå är ett internationellt centrum i Bottenviksbågen och Barentsområdet - en mötesplats för kultur, kunnande, varuflöden, innovation och människor

2 Fruktbart utbyte över gränsen Av tradition har utbyte av handel och sociala kontakter på Nordkalotten i huvudsak skett i nordsydlig riktning inom respektive land. Efterhand har kontakterna i öst-västlig riktning blivit allt vanligare. Utvecklingen tog ordentlig fart efter Sveriges och Finlands inträde i EU. Barentsr Konkret samverkan Samarbetet mellan städerna Haparanda och Torneå startade på 60-talet. Det fungerar mycket bra och tjänar nu som en förebild inom hela EU. Samverkan är omfattande och har resulterat i ett konkret samarbete avseende resurser och framtidssatsningar. Idag har man gemensam: vision och fysisk planering samarbetsorganisation arbetsmarknad utbildningsverksamhet kommunalteknik Eurocity Det konkreta utbytet inom Nordkalotten och Barents är idag omfattande. Haparanda och Torneå - Eurocity - har ett strategiskt geografiskt läge för denna samverkan över riksgränsen i norr. Eurocity är idag det gemensamma namnet på tvillingstäderna Haparanda och Torneå. Mitt i Bottenviksbågen Kontoret för Bottenviksbågen finns numera placerat i Haparanda. Bottenviksbågen är ett stort interregionalt projekt som startade Det geografiska samarbetsområdet sträcker sig från Skellefteå till Kalajoki. Syftet med Bottenviksbågen är att bygga upp ett fungerande regionalt samarbete mellan städer och kommuner runt Bottenvikskusten. I detta område finns också norra Sveriges och Finlands dominerande industrier lokaliserade. Samarbetet gäller regional utveckling inom områden kommunikationer, miljö och turism samt gemensam vision och utvecklingsplan. Man vill verka för ökat utbyte avseende varor, tjänster och mänskliga kontakter. Nordka Bottenvi Mötesplatsen Ha Av tradition är Haparanda ett centrum för h kommunikationer. Haparanda har ett strategiskt Mitt på Nordkalotten - cen EU-medlemskapet skapade förutsättningar för att genomföra konkreta gränsöverskridande utvecklingsprojekt. Mitt på Nordkalotten finns Haparanda och Torneå som en praktisk förebild och länk mellan människor och länder. Nordkalottrådet har på olika sätt spelat en avgörande roll för att redan på ett tidigt stadium initiera samarbete och brett utbyte på Nordkalotten mellan Norge, Sverige och Finland. Eurocity spelar en viktig roll i ett vidare perspektiv, nämligen som en inkörsport till Barentsregionen.

3 TDCF egionen lotten ksbågen paranda - Torneå andel, kunskap, industri, företagsamhet och läge som en knutpunkt för hela Barentsområdet. tral roll i Barentsområdet Utvecklingen i Ryssland under 90-talet förändrade förutsättningarna totalt och möjligheter öppnades för utbyte med nordvästra Ryssland. Barentsområdet blev åter en komplett region. Redan i historiska tider fungerade Haparanda - Torneå som samlande handelsplats men också som en viktig inkörsport till regionen. Då var älven en pulsåder, idag kan Barents Väg bli den nya pulsådern som binder samman Norge, Sverige, Finland och Ryssland. Haparanda. Det ortsnamnet har dragningskraft och väcker nyfikenhet när man träffar människor runt om i Sverige, förklarar platschefen Lars-Gunnar Lundström. Företaget TDCF står för Tele Danmark Communication Försäljning (tidigare FöretagsFakta) och startade verksamhet i Haparanda hösten Vi imponerades av utbildningsmöjligheterna i gränsstaden, säger platschefen Lars-Gunnar Lundström. TDCF är ett tjänsteföretag och Lars-Gunnar Lundström har varit med sedan starten. Han summerar framgångsreceptet på följande sätt: Duktig och trogen personal är ett starkt plus. En del av vår lokala strategi har gått ut på att göra oss kända inom koncernen och vara oumbärliga med vår samlade specialkompetens. Detta har inneburit att koncernen flyttat upp mer och mer tjänster till oss, säger Lundström. TDCF jobbar med vägledande media. Det betyder att kunden har definierat sitt problem eller sitt önskemål och då hjälper TDCF att hitta lösningen, alltså någon som kan utföra uppdraget i fråga. Den nordligaste enheten TDCF har 52 enheter i Sverige med Haparanda längst i norr. Nordiska huvudkontoret finns i Köpenhamn. Haparandaenheten har 20 anställda idag. Stabil utveckling Min erfarenhet av dessa år säger att man ska växa sakta men säkert. Skapa en bra anda bland de anställda i företaget, få nya tjänster och anställa efter behov. Rörligheten bland vår personal är liten och kanske ett bra mått på hur man trivs med arbetskamraterna och arbetsuppgifterna. Vi har utstakat vår väg in i framtiden. Vi ska utvecklas stabilt, vara duktiga på det vi gör och skaffa oss nya tjänster genom att aktivt arbeta för TDCFkoncernen, säger Lars-Gunnar Lundström.

4 D-Link Det är många högt kvalificerade tjänster som kan utföras långt utanför storstäderna. Haparanda är ett sådant exempel, betonar Miguel Huhta. Eurocity - mitt i en Som en skärningspunkt mellan olika områden längst upp i Bottenviken finns Haparanda Torneå, härifrån har man tillgång till fyra olika länders marknader. Den koncentrerade närmarknaden uppgår till invånare, städernas gemensamma befolkning. D-Link etablerade sig i Haparanda våren Detta världsomspännande företag kan redan peka på en gynnsam utveckling i Haparanda, där man ökat från tre till åtta anställda. Koncernen startade sin verksamhet 1986 och har sitt huvudkontor i Taiwan. Totalt arbetar runt personer i företaget världen över. Företaget är stor tillverkare av nätverksprodukter. I Norden har företaget funnits sedan 1994 och idag har man kontor i huvudstäderna samt Malmö, Örebro och Haparanda. Från årsskiftet blir Stockholm huvudkontor för verksamheten i norra Europa. Kvalificerade uppgifter I Haparanda ansvarar man för teknisk kundsupport till konsumentkunder i hela Norden men får efter nyordningen andra och mer kvalificerade uppgifter. Nu med inriktning att offerera tjänster till företag, distributörer/telekomföretag samt konsulter. Därmed går vi tillbaka till vår grundtanke. Efter omorganisationen får vi mer omfattande uppgifter vilket ger ett högre mervärde för vårt arbete. Samtidigt utvecklar detta personalen som får fler utmaningar i jobbet, förklarar D-Links platschef i Haparanda, Miguel Huhta. Kontoren i Haparanda och London delar på dessa uppgifter. Så vi är faktiskt i gott sällskap, säger Huhta. Några starka plus för Haparanda I skrivande stund (oktober 2002) har D-Link varit verksam 18 månader i Haparanda. En bra IT-infrastruktur, tillgång på kompetent, språkkunnig och stabil personal talade för Haparanda. Förutom engelska, svenska och finska så behövdes också folk som behärskade danska och norska. En givande tid. D-link har fått många nyttiga erfarenheter. Själv har jag också lärt mig mycket och det gäller också våra anställda. Under den här tiden har faktiskt Haparanda fått en annan klang bland våra kontor ute i Europa. Man talar med respekt om Haparanda, konstaterar Miguel Huhta. Här finns led m Den totala köpkraften i Haparanda o Ungefär miljoner av dessa spen Prognoser visar att köpkraften inom regionen MODEHUSET Vi saluför ett 15-tal etablerade märken från olika leverantörer. Det här ska bli roligt och jag hoppas att vi blir ett bra komplement till utbudet i Haparanda, säger Sari Lövbrand. Efter 15 år inom omsorgen gick Sari Lövbrands dröm i uppfyllelse. Hon öppnade klädaffär i Övertorneå 2001 och ett år senare var det dags för etablering i Haparanda. Går det i Övertorneå måste det gå i Haparanda, framhåller Sari Lövbrand.

5 köpstark marknad Men det finns också en stor konsumentmarknad på pendelavstånd. Sedan gammalt finns en tradition för boende i närliggande områden att åka till Haparanda - Torneå för att handla. ELON Pontus Kallioniemi är handelsman i Haparanda och vice ordförande i Gränsföretagarna.. Fackhandeln har en stark position och för oss är det viktigt att ingå i en rikstäckande kedja som ELON, säger han. Rari Interiör AB är ett utpräglat familjeföretag som bildades byggde man den nuvarande lokalen i Haparanda, som är på 700 kvadratmeter. Vi har tagit flera utvecklingssteg genom åren. Det måste man om man vill framåt, säger Pontus Kallioniemi, 32 år, med drygt 15 år i företaget. En viktig närmarknad Det är ett starkt plus för Haparanda att man på en viss radie når en stor och köpkraftig närmarknad. Kunderna lockas att handla nära då det finns ett brett och bra utbud av specialaffärer. Närmarknaden är oerhört viktig för handeln. Att skapa en positiv inställning till Haparanda betyder mycket för att man skall trivas i stan. Trivs man så handlar man också här, konstaterar Pontus Kallioniemi. ig köpkraft! iljoner ch Torneå är miljoner kronor. deras utanför Haparanda och Torneå. ökar. Framtidens affärsmöjligheter finns här. Haparanda är expansivt. Det ligger i en region med tillväxtmöjligheter och med en stor och köpstark befolkning på nära håll. Sagt och gjort. Jag tog kontakter i Haparanda, undersökte marknaden, såg potentialen, tittade på olika lokalalternativ och när pusselbitarna föll på plats togs det definitiva beslutet. Allt gick snabbt. Läget är attraktivt, fint och lättillgängligt. Lokalen är på 180 kvadratmeter. Vi exponeras mot mycket trafik och har bra kundparkering. Vi ska marknadsföra hårt vårt kvalitetsutbud med kända märken inom dam- och herrkonfektion. Det handlar om modekläder och då är just inköp den svåra biten, fastslår Sari Lövbrand. Stark fackhandel Redan 1981 började Rari Interiör samverka med Skandinaviens största tillverkare av köksinventarier, danska HTH. För att bredda vårt sortiment så gick vi med i den rikstäckande elvarukedjan, ELON. Fackhandeln är viktig och har en stark position. En nöjd kund är den bästa reklamen. Det är ett spännande jobb och roligt när en kund tycker jobbet är utfört felfritt. Det är då grannen också börjar intressera sig för att modernisera sitt kök, framhåller Pontus Kallioniemi. Närheten till Finland viktig Finland har idag euron som sin valuta. Vi har alltid vid svensk-finska gränsen påverkats av valutakursförändringar. Idag svarar de finska kunderna för % av vår omsättning. Gränshandeln har alltid svängt. Idag är den till vår fördel, konstaterar Pontus Kallioniemi.

6 Eurocity - knutpunkt för kommunikationer I Haparanda har E 4 sin östligaste punkt i Sverige. Riksväg 99 bär av norrut längs gränsen. Här finns järnvägsförbindelse som knyter ihop det svenska stambanenätet med det finska och östeuropeiska järnvägsnätet. En spårviddsväxlare möjliggör tågtransporter över gränsen utan omlastning. Här finns även järnvägsstation för persontrafik. Hamnarna i Torneå (Röyttä) och Kemi är livligt frekventerade, framför allt som exporthamnar. Tvärförbindelsen Barents Väg, Bodö - Haparanda - Murmansk är nästan kilometer lång. Vägen har genom den nyöppnade Salla-övergången skapat möjligheter för turistiska och näringspolitiska satsningar. Murmansk, med ungefär invånare, ligger 650 kilometer från Haparanda. Genom tullen passerar årligen över fem miljoner fordon och cirka 16 miljoner människor. Här sammanstrålar all landbaserad trafik i huvudsak till E 4. Här finns goda transportresurser för persontrafik med buss och godstrafik med lastbil. Busslinjen Norrlandskusten har numera sin ändpunkt i Haparanda. E 4 går från Lissabon till Helsingfors. Haparanda - Torneå utgör en viktig punkt på den vägen. Med andra ord - det är en pulsåder som går rakt genom städerna. Byggandet av Bothniabanan pågår. Norrbothniabanan har åter aktualiserats och förts fram i regeringens långsiktiga infrastruktursatsning. Haparanda blir därmed en viktig knutpunkt för framtida godstransporter mellan Sverige, Norge, Finland och Ryssland. Det är bara 15 minuter till närmaste flygplats från Haparanda. Den finns i Kemi och har flera dagliga förbindelser med Helsingfors. Till Kallax flygfält, Luleå, är det 130 kilometer. Haparanda kommun arbetar för att få till stånd direkt förbindelse från Kemi till Stockholm. Mediapolis är ett utvecklingscentrum för IT och media. I området finns högskoleutbildning inom IT/media. Utbildning, näringsliv och samhälle ska gemensamt arbeta för att Mediapolis förverkligas. Livskvalitet EURO -en knutpunkt för Haparanda - mån Två länders breda utbud av kultur, evenemang och föreningsliv ger även den mest kräsne en innehållsrik fritid. Här hittar du kulturmål kors och tvärs över gränsen som t.ex. Aines konstmuseum och landskapsmuseét med framstående samlingar. I Kukkolaforsens kulturmiljö finns fiskemuseét där du bland annat kan bekanta dig med ovanliga fiskemetoder. Årligen återkommande folkfester: Internationella Jazz- och Bluesfestivalen, Gränsspelet och Sikfesten i Kukkolaforsen. Världens enda 18-håls golfbana som korsar riksgränsen finns här. Du kan slå världens längsta slag - en timme senare droppar bollen ner i Finland. Här hittar du ett aktivt och brett föreningsliv.

7 På Gränsen - Rajalla är ett projekt som uppmärksammats både nationellt och internationellt. Projektets syfte är att göra markanvändningen på riksgränsen mellan Haparanda och Torneå tillgänglig för bebyggelse. CORROTECH EU innebär bara fördelar för vår etablering i Haparanda med fri handel och rörlighet över gränsen, säger vd Tapio Herajärvi. Corrotech Oy grundades 1954 i Torneå (Kyläjoki) av Reino Herajärvi. Det är ett modernt verkstadsföretag som hösten 2002 startade sin tunnplåtstillverkning med laserskärning i Haparanda. CITY kommunikationer ga bra aktiviteter Främst två saker bidrog till vår etablering i Haparanda. Vi fick tillgång till bra lokaler och möjligheter att växa på den svenska marknaden som idag svarar för procent av vår omsättning, förklarar vd Tapio Herajärvi. Vårt torneåföretag har under sin snart 50-åriga verksamhet haft en bra utveckling. Vi tillverkar stålkonstruktioner, lösningar för bullerbekämpning inom industrin samt utför ytbehandlingar. I Haparanda flyttar vi in i egna lokaler på totalt kvadratmeter, säger Herajärvi. Corrotech Oy omsätter cirka 40 miljoner (2001). Huvudmarknaden är Finland, Sverige, Norge och Ryssland. Företaget har 40 anställda varav tio i Haparanda. Corrotech får en väldigt speciell karaktär där EU:s frihandelsregler kommer att omsättas i daglig verksamhet. Huvudkontoret finns i Torneå. Företaget har rekryterat arbetskraft till sin verksamhet både från Sverige och Finland. Två simhallar, sporthallar, elljusspår, ridhus, ishallar, konstfrusen bandybana, fotbollsplaner, småbåtshamnar mm. Och det är nära till allt. Torneälven är Europas största obundna laxälv. Här nappar lax, harr, sik och laxöring. Haparandas arkipelag är berömd för sin skönhet, örikedom och flora. Den mest fascinerande delen är nationalparken Sandskär som kan visa upp en unik flora och fauna - här finns rariteter som är unika i sitt slag. Kustområdet har flest soltimmar i Norden. Pärlan i inre skärgården är ön Seskarö. Upplevelser och aktiv fritid hör absolut till livet i Haparanda. Haparanda ett bra ställe att bo och verka i.

8 För mer information: Haparanda Stad Utvecklingsförvaltningen S HAPARANDA Besöksadress: Stationsgatan 47 Tel: (vx) E-post: Regionala utvecklingsfonden Produktion: Toolanen IT AB, HAPARANDA 2002

Hos oss kommer du att trivas i den internationella miljön och bland trevliga människor.

Hos oss kommer du att trivas i den internationella miljön och bland trevliga människor. Haparanda är Sveriges östligaste tätort. Namnet, en försvenskning av finskans Haaparanta, betyder ordagrant aspstrand. Staden ligger alldeles invid riksgränsen mot Finland och gränsar direkt till den finländska

Läs mer

INTERNATIONELL STRATEGI FÖR LULEÅ KOMMUN

INTERNATIONELL STRATEGI FÖR LULEÅ KOMMUN LULEÅ KOMMUN 1(5) INTERNATIONELL STRATEGI FÖR LULEÅ KOMMUN 1. INLEDNING Internationaliseringen är en av de viktigaste förändringarna av samhället under senare år. Ökade möjlighet för information, kunskap,

Läs mer

Internationalisering. Globaliseringen. 26 Program E: Ledande nordlig region

Internationalisering. Globaliseringen. 26 Program E: Ledande nordlig region Internationalisering Globaliseringen Ökat informationsutbyte och minskade hinder för migration, investeringar och handel har påverkat den ekonomiska utvecklingen i världen. Globaliseringen har dessutom

Läs mer

INTERNATIONELLT RESECENTRUM

INTERNATIONELLT RESECENTRUM INTERNATIONELLT RESECENTRUM PROSPEKT Augusti, 2013 INNEHÅLL Vi har sammanställt frågor och svar rörande projektet Internationellt Resecentrum. Målet är att ge dig en fullständig överblick vad gäller de

Läs mer

East Sweden Business Solutions. Effektiv logistik

East Sweden Business Solutions. Effektiv logistik East Sweden Business Solutions Effektiv logistik Välkommen till East Sweden, affärsmiljön med växtkraft! Rätt läge Vad har globala industriföretag som Siemens, Ericsson, Toyota, Saab och Väderstadverken

Läs mer

Vi har en plan! Samråd 9 mars 6 maj 2010. Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner

Vi har en plan! Samråd 9 mars 6 maj 2010. Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner Vi har en plan! Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner Samråd 9 mars 6 maj 2010 Smakprov Hela översiktsplanen med tillhörande dokument finns på Karlskoga och Degerfors

Läs mer

KALMAR i Fjölebro kan ditt företag växa

KALMAR i Fjölebro kan ditt företag växa KALMAR i Fjölebro kan ditt företag växa K A L M A R huvudstaden i en framtidsregion Det är i Kalmar det händer just nu. Vi är mitt i den starkaste expansionsfasen på 20 år - befintliga företag expanderar,

Läs mer

V A L T N I N G S B E R Ä T T E L S E

V A L T N I N G S B E R Ä T T E L S E F Ö R V A L T N I N G S B E R Ä T T E L S E Västra Småland Castellums fastigheter i Västra Småland är främst belägna i Värnamo, Jönköping och Växjö. Det samlade fastighetsbeståndet per 31 december 2003

Läs mer

En stad. 9000 medarbetare. En vision.

En stad. 9000 medarbetare. En vision. guide till År 2035 ska Helsingborg vara den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden för människor och företag. Helsingborg är staden för dig som vill något. En stad. 9000 medarbetare.

Läs mer

Riksväg E8. Från Åbo till Torneå

Riksväg E8. Från Åbo till Torneå Riksväg E8 Från Åbo till Torneå 2Olkiluoto på vintern. Bild: Hannu Huovila/TVO 3 Riksväg E8 - säkerställer kustområdets och hela Finlands framtid Riksväg 8 (E8), som förmedlar trafik från Åbo till Uleåborg

Läs mer

1000 miljarder SEK RYSSLAND NORGE FINLAND SVERIGE. = omslutningen av de industriprojekt som ska genomföras i området under perioden 2011-2020.

1000 miljarder SEK RYSSLAND NORGE FINLAND SVERIGE. = omslutningen av de industriprojekt som ska genomföras i området under perioden 2011-2020. 1000 miljarder SEK = omslutningen av de industriprojekt som ska genomföras i området under perioden 2011-2020 NORGE Tromsö Narvik Kiruna FINLAND Murmansk RYSSLAND Gällivare SVERIGE Pajala Luleå Kalix Kemi

Läs mer

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Åsa Johansson, utredare/ nämndsekreterare Tfn: 0345-18236 E-post: asa.johansson@hylte.se Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Kommunfullmäktige 2014-06-18 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Syfte...

Läs mer

Uppdragsbeskrivning. för rollen som

Uppdragsbeskrivning. för rollen som Uppdragsbeskrivning för rollen som VD Välkommen till FDT 04/09 2015 EEL-koncernen, i vilken bland annat kedjorna ELON, Elkedjan samt Euronics Norge verkar, satsar stort i Luleå. Under det senaste året

Läs mer

BättRe liv i Skåne Skåne. Region Skåne

BättRe liv i Skåne Skåne. Region Skåne Bättre liv i Skåne Bättre liv i Skåne Grafisk formgivning: Annelie Christensen, Enheten för kommunikation, Region Skåne Fotograf: Kasper Dudzik, Ingram, Dan Ljungsvik, Håkan Sandbring Tryck: AM-Tryck &

Läs mer

MALMÖ UNIVERSITET RAPPORT OM MALMÖ HÖGSKOLAS FRAMTID FRAMTIDSPARTIET I MALMÖ

MALMÖ UNIVERSITET RAPPORT OM MALMÖ HÖGSKOLAS FRAMTID FRAMTIDSPARTIET I MALMÖ MALMÖ UNIVERSITET RAPPORT OM MALMÖ HÖGSKOLAS FRAMTID FRAMTIDSPARTIET I MALMÖ FÖRORD Malmö högskola var redan från början en viktig pusselbit i stadens omvandling från industristad till kunskapsstad och

Läs mer

Så väljer svenska studenter utbildning och så påverkas studenter i hela Norden av den ekonomiska krisen

Så väljer svenska studenter utbildning och så påverkas studenter i hela Norden av den ekonomiska krisen Så väljer svenska studenter utbildning och så påverkas studenter i hela Norden av den ekonomiska krisen En undersökning av Studentum om val till högskola och Kvalificerad Yrkesutbildning Studentum AB Torstenssonsgatan

Läs mer

Oslo - Stockholm 2.55 Oslo Stockholm 2.55

Oslo - Stockholm 2.55 Oslo Stockholm 2.55 Oslo Stockholm 2.55 Det är av nationellt intresse för såväl Norge som Sverige med en snabb och driftsäker järnväg mellan Oslo och Stockholm. Resan mellan huvudstäderna ska ta högst tre timmar. Stort nationellt

Läs mer

Starta eget av flera skäl: Lingon & Blåbär, Alpnaering och Madame Chic

Starta eget av flera skäl: Lingon & Blåbär, Alpnaering och Madame Chic Praktikfall 6 Starta eget av flera skäl: Lingon & Blåbär, Alpnaering och Madame Chic Anna Carlsson Käck Anledningarna till att man väljer att starta eget är säkert lika många som det finns egenföretagare.

Läs mer

TYCK TILL. om den fördjupade översiktsplanen över OSKARSHAMNS STAD. Samråd 16 januari till 9 mars

TYCK TILL. om den fördjupade översiktsplanen över OSKARSHAMNS STAD. Samråd 16 januari till 9 mars TYCK TILL om den fördjupade översiktsplanen över OSKARSHAMNS STAD Samråd 16 januari till 9 mars Vår vision: "Den attraktiva småstaden med de stora livskvaliteterna". Oskarshamn ska ha 30 000 invånare år

Läs mer

Strömstad. 2030Vision En internationell småstad med. livskvalitet, natur & friluftsliv i världsklass! Strömstads kommun

Strömstad. 2030Vision En internationell småstad med. livskvalitet, natur & friluftsliv i världsklass! Strömstads kommun Strömstad En internationell småstad med livskvalitet, natur & friluftsliv i världsklass! 2030Vision 2030 Strömstads kommun BARN OCH UTBILDNING Lära för livet - alla ska lyckas i skolan År 2030 är den barnomsorg

Läs mer

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG Process till antagande BN-beslut Samråd BN-beslut Utställning BN-beslut Godkänd Antagande KF STRATEGIER FÖR STADENS UTBYGGNAD Bygg och utveckla centralt! Komplettera

Läs mer

Herr ordförande, ärade aktieägare, mina damer och herrar

Herr ordförande, ärade aktieägare, mina damer och herrar Herr ordförande, ärade aktieägare, mina damer och herrar Det är med stor tillfredställelse vi kan konstatera att 2005 blev det bästa året i SWECOs historia, vi slog de flesta av våra tidigare rekord. Jag

Läs mer

Idéerna som bygger ett framgångsrikt näringsliv Skellefteå är en plats där kreativitet och innovativa tankar ges stort utrymme att utvecklas.

Idéerna som bygger ett framgångsrikt näringsliv Skellefteå är en plats där kreativitet och innovativa tankar ges stort utrymme att utvecklas. 1 Idéerna som bygger ett framgångsrikt näringsliv Skellefteå är en plats där kreativitet och innovativa tankar ges stort utrymme att utvecklas. Att växa upp i en miljö där goda idéer uppskattas har lagt

Läs mer

Handelsplatsen i norr

Handelsplatsen i norr Handelsplatsen i norr En stad, två länder Bakgrundsfakta Haparanda kommun Invånare: 10 041 (varav 6 582 i tätorten) Antal företag: 940 Största arbetsgivare: Haparanda stad, IKEA + Tornion kaupunki Invånare:

Läs mer

Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030

Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030 Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030 Diarienummer: KS-504/2008 I Norrköping finns det goda livet. Här finns möjligheter till ett berikande liv för människor i alla åldrar med möjligheter

Läs mer

TAL AV HANS MAJESTÄT KONUNG CARL XVI GUSTAF VID REPUBLIKEN FINLANDS PRESIDENTS GALAMIDDAG

TAL AV HANS MAJESTÄT KONUNG CARL XVI GUSTAF VID REPUBLIKEN FINLANDS PRESIDENTS GALAMIDDAG TAL AV HANS MAJESTÄT KONUNG CARL XVI GUSTAF VID REPUBLIKEN FINLANDS PRESIDENTS GALAMIDDAG 3 MARS 2015 Det talade ordet gäller Herr Republikens President och Fru Jenni Haukio, Excellenser, mina damer och

Läs mer

S15041 Enskild motion

S15041 Enskild motion Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:892 av Berit Högman m.fl. (S) Infrastruktur Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att i infrastrukturplaneringen

Läs mer

Hagforsstrategin den korta versionen

Hagforsstrategin den korta versionen Tillsammans skapar vi en attraktiv kommun Hagforsstrategin 2017-2027 den korta versionen Vill du ta del av fullversionen av Hagforsstrategin? Den hittar du på hagforsstrategin.se och hagfors.se Mitt liv

Läs mer

Cultural planning. Haparanda. Uppsala 3 juni 2014. Sophie Nyblom och Christina Hjorth

Cultural planning. Haparanda. Uppsala 3 juni 2014. Sophie Nyblom och Christina Hjorth Cultural planning Haparanda Uppsala 3 juni 2014 Sophie Nyblom och Christina Hjorth Uppdraget Kartlägga kulturella resurser Utveckla de kreativa näringarna Genomförande Oktober 2013 April 2014 Research,

Läs mer

Nordisk pendlingskarta 2001

Nordisk pendlingskarta 2001 FOKUS på arbetsmarknad och utbildning Nordisk pendlingskarta Nordisk pendlingskarta 2001 Carl-Gunnar Hanaeus 21 Mer än 55 600 personer boende i Sverige hade löneinkomst i ett annat nordiskt grannland under

Läs mer

- mer än bara en informationsplats. - Dalsjöfors 2013-01-29

- mer än bara en informationsplats. - Dalsjöfors 2013-01-29 - mer än bara en informationsplats - Dalsjöfors 2013-01-29 I Borås står möten mellan människor i fokus Möten där tillit och respekt är honnörsord och där vi tar till vara individernas unika kraft, kunskap,

Läs mer

Samhällsservice i byarna, utveckling av landsbygden

Samhällsservice i byarna, utveckling av landsbygden Bilaga 13KS65-18 Samhällsservice i byarna, utveckling av landsbygden berikar kommunen. Piteå kommun arbetar kontinuerligt med att utveckla landsbygdens olika områden och skapa vitala och tilltalande miljöer

Läs mer

Passagerarrederiernas betydelse för Sveriges tillväxt

Passagerarrederiernas betydelse för Sveriges tillväxt Ordföranden har ordet Passagerarrederierna en av Sveriges bäst bevarade turismhemligheter Förra året reste fler utrikes kunder med passagerarrederierna än med flyget. Ändå är det få som uppmärksammar den

Läs mer

Söderhamns Besöksnäringsstrategi Söderhamn är det naturliga valet som besöksmål

Söderhamns Besöksnäringsstrategi Söderhamn är det naturliga valet som besöksmål Söderhamns Besöksnäringsstrategi 2015-2020 Söderhamn är det naturliga valet som besöksmål Världens största och snabbast växande Besöksnäringen räknas som världens största och snabbast växande näring. Den

Läs mer

Må alla samlas. Vi hoppas att den ger dig en stunds inspirerande läsning.

Må alla samlas. Vi hoppas att den ger dig en stunds inspirerande läsning. Utveckling för Skellefteå 2012 2014 Må alla samlas. Det här är det första steget i en lokal utvecklingsstrategi för allas vårt Skellefteå. Därför vill vi att så många som möjligt i Skellefteå ska läsa

Läs mer

Förslag till beslut om persontrafik på järnväg längs Bottenviken - 2012-02-08

Förslag till beslut om persontrafik på järnväg längs Bottenviken - 2012-02-08 1/6 Förslag till beslut om persontrafik på järnväg längs Bottenviken - 2012-02-08 Bakgrund Sverige har fungerande persontågstrafik till och från Norge och Danmark men ingen trafik till eller från Finland

Läs mer

företagsbeskrivning Sekretesskrav

företagsbeskrivning Sekretesskrav företagsbeskrivning Sekretesskrav Försäljningen av detta företag omgärdas av stor sekretess, som innebär att Du ombedes att ej kontakta ägare, företagsledning, anställda, revisor, bank eller andra till

Läs mer

Ansökan; Bottenvikens Skärgårdsfest i Piteå 2014 (21-24/8) Bottenvikens Skärgårdsfest i Piteå en arena och mötesplats för hela Bottenviken.

Ansökan; Bottenvikens Skärgårdsfest i Piteå 2014 (21-24/8) Bottenvikens Skärgårdsfest i Piteå en arena och mötesplats för hela Bottenviken. Ansökan; Bottenvikens Skärgårdsfest i Piteå 2014 (21-24/8) Bottenvikens Skärgårdsfest i Piteå en arena och mötesplats för hela Bottenviken. Bakgrund; PiteUnika ekonomisk förening med 36 medlemsföretag

Läs mer

Blekinge i Sverigeförhandlingen

Blekinge i Sverigeförhandlingen Blekinge i Sverigeförhandlingen Redovisning av nyttoberäkningar Vi vill vara med om att utveckla Sveriges järnvägssystem, men då måste vi få rätt förutsättningar att delta. Bild från långfilmen Gäst hos

Läs mer

Vi når 80% av Sveriges befolkning inom en radie på 40 mil. Stefan Nyman, vd EA Åkeri AB. Etablera dig i Skara!

Vi når 80% av Sveriges befolkning inom en radie på 40 mil. Stefan Nyman, vd EA Åkeri AB. Etablera dig i Skara! Vi når 80% av Sveriges befolkning inom en radie på 40 mil Stefan Nyman, vd EA Åkeri AB Etablera dig i Skara! Vårt mål är Sveriges bästa dialog Mat, transporter och logistik, handel, nöjen och musik naturligtvis

Läs mer

en liten bok om en stor vision

en liten bok om en stor vision en liten bok om en stor vision En man kom på besök till ett stenbrott. Där såg han först en man som frenetiskt svärande och uppenbarligen mycket missnöjt hackade i stenen. Besökaren gick fram och frågade

Läs mer

» Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås 2025. Vision och strategi

» Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås 2025. Vision och strategi » Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås 2025 Vision och strategi Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2012-XX-XX För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För ev uppföljning och tidplan

Läs mer

Haparanda Stad infordrar anbud avseende objektet Seskarö camping

Haparanda Stad infordrar anbud avseende objektet Seskarö camping Haparanda Stad infordrar anbud avseende objektet Seskarö camping Prospekt anbud avseende objektet seskarö camping n Den norra framgångsregionen Haparanda-Tornio är av tradition centrum för handel, kunskap,

Läs mer

Baltzarsgatan 25. Malmö 41 kvm

Baltzarsgatan 25. Malmö 41 kvm Baltzarsgatan 25 Malmö 41 kvm Diligentia: Fastigheter som gör skillnad. Diligentia är en av Sveriges största fastighetsägare. Beståndet utgörs av ett balanserat innehav av kontorsfastigheter, köpcentrum,

Läs mer

Länsstyrelsens länsuppdrag

Länsstyrelsens länsuppdrag Uppgradering av RUP Länsstyrelsens länsuppdrag I startblocken mot nästa programperiod Ny strategi med vissa kvantitativa mål blir styrande Dialogmöten Innovation och förnyelse Tillgänglighet Kompetensförsörjning

Läs mer

Rävbergsvägen industri kontor bilservice vård skola

Rävbergsvägen industri kontor bilservice vård skola Rävbergsvägen industri kontor bilservice vård skola Rävbergsvägen industri kontor bilservice vård skola Europeiska unionen Verksamhetsområdets yta: 150 000 kvm Avstånd Landvetter: 26 km Avstånd Centralstationen/City:

Läs mer

Bisnode LÖSNINGAR OCH INSIKTER FÖR SMARTA BESLUT

Bisnode LÖSNINGAR OCH INSIKTER FÖR SMARTA BESLUT Bisnode LÖSNINGAR OCH INSIKTER FÖR SMARTA BESLUT Utan frågor & svar stannar världen OM BISNODE Det finns små och stora frågor inom alla företag, organisationer och verksamheter. Frågor som kräver uppmärksamhet

Läs mer

Turismtermometern. en temperaturmätare av svensk besöksnäring

Turismtermometern. en temperaturmätare av svensk besöksnäring Turismtermometern en temperaturmätare av svensk besöksnäring Tertial 2 212 Turismtermometern, Tertial 2 212 Stark turistsommar i antågande Turismtermometern mäter temperaturen i svensk besöksnäring Turismtermometern

Läs mer

Välkommen till CFL Söderhamns arena för vuxnas lärande. www.cfl.soderhamn.se

Välkommen till CFL Söderhamns arena för vuxnas lärande. www.cfl.soderhamn.se Välkommen till CFL Söderhamns arena för vuxnas lärande www.cfl.soderhamn.se Söderhamn Visionen om växande Centrum för flexibelt lärande, CFL, är Söderhamns arena för vuxnas lärande. CFL erbjuder flexibelt

Läs mer

Vi är industrimännen som blivit företagsmäklare för att vi kan hjälpa dig att få ett bättre utgångsläge vid

Vi är industrimännen som blivit företagsmäklare för att vi kan hjälpa dig att få ett bättre utgångsläge vid Vi är inte som andra företagsmäklare. Vi är företagsmäklarna som lever i tillverkningsindustrin. Det ger dig avgörande fördelar. Vi är industrimännen som blivit företagsmäklare för att vi kan hjälpa dig

Läs mer

Internationell policy för Bengtsfors kommun

Internationell policy för Bengtsfors kommun 2 (7) Internationell policy för Bengtsfors kommun Bakgrund Omvärlden och EU påverkar oss alltmer och sambandet mellan det lokala och det globala blir allt tydligare. Förändringar på den internationella

Läs mer

ÅRSRAPPORT 2015 SUNDSVALLSREGIONEN

ÅRSRAPPORT 2015 SUNDSVALLSREGIONEN ÅRSRAPPORT 2015 SUNDSVALLSREGIONEN Innehåll Ordförande har ordet... 4 Om Sundsvallsregionen... 5 Vision...6 Sundsvallsregionen i siffror 2015...7 Verksamhetsområden 2015...8 Kompetensförsörjning...8 Näringslivs-

Läs mer

Näringslivsstrategi 2009-03-23. Renée Mohlkert Näringslivs- och marknadsdirektör

Näringslivsstrategi 2009-03-23. Renée Mohlkert Näringslivs- och marknadsdirektör Näringslivsstrategi 2009-03-23 Renée Mohlkert Näringslivs- och marknadsdirektör NÄRINGSLIVSSTRATEGI FÖR HELSINGBORGS STAD Utifrån denna strategi ska Helsingborgs stads näringslivsarbete bedrivas. Uppdraget

Läs mer

Ledig lokal med bästa läget! 4400 kvm. Välkommen till Höglandets största handelsområde

Ledig lokal med bästa läget! 4400 kvm. Välkommen till Höglandets största handelsområde Ledig lokal med bästa läget! 4400 kvm Välkommen till Höglandets största handelsområde NYDALA HANDELSOMRÅDE Jönköping Växjö Vetlanda Kalmar Största utbudet på höglandet Den ledande placeringen inom den

Läs mer

frågor om höghastighetståg

frågor om höghastighetståg 12 frågor om höghastighetståg N Vad är Europakorridoren? är vi inom Europakorridoren möter människor och talar om höghastighetståg, är det några frågor som ofta återkommer. Dessa frågor handlar i hög grad

Läs mer

Film och rörlig bild

Film och rörlig bild Film och rörlig bild UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den

Läs mer

Arbetsmaterial. 2014-06-26 Ks 1014/2012. Tillväxtrådet. Näringslivsprogram. Örebro kommun

Arbetsmaterial. 2014-06-26 Ks 1014/2012. Tillväxtrådet. Näringslivsprogram. Örebro kommun 2014-06-26 Ks 1014/2012 Tillväxtrådet Näringslivsprogram Örebro kommun Förord Det här programmet beskriver Örebro kommuns målsättningar och prioriteringar för en hållbar näringslivsutveckling och ett gott

Läs mer

Oslo - Stockholm. En kartläggning av kontaktintensiteten mellan de två huvudstadsregionerna av. Februari 2012

Oslo - Stockholm. En kartläggning av kontaktintensiteten mellan de två huvudstadsregionerna av. Februari 2012 Oslo - Stockholm En kartläggning av kontaktintensiteten mellan de två huvudstadsregionerna av Februari 212 Oslo + Stockholm = Sant Utgångsläget: Alla vet att utbytet är stort och relationen kvalitativt

Läs mer

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157.

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157. Växtplats Ulricehamn, Översiktsplan 2001 för Ulricehamns kommun, antogs av kommunfullmäktige 2002-02-21, 12. Planen består av tre häften, del 1 Mål och strategier, del 2 Kunskapskälla och del 3 Konsekvensbeskrivning,

Läs mer

Medborgardialog ÖP-boden

Medborgardialog ÖP-boden Medborgardialog ÖP-boden Sammanfattning av svar från alla orter 2016-07-26 Nordanstig Naturligtvis Här förverkligar du dina livsdrömmar Den viktigaste frågan när det gäller kommunikationer är att Satsa

Läs mer

Näringslivspolicy för Lidingö stad

Näringslivspolicy för Lidingö stad 1 (8) DATUM DNR 2017-03-29 KS/2017:122 Näringslivspolicy för Lidingö stad 2 (8) Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte med näringslivspolicyn... 4 Näringslivspolicyn bygger på övergripande vision och

Läs mer

Sammanställning från workshop 2013-10-05

Sammanställning från workshop 2013-10-05 2013-11-08 1 (5) Sammanställning från workshop 2013-10-05 Sammanfattning Inom ramen för arbetet med att ta fram ett planprogram för området kring Älta centrum genomfördes en tretimmars workshop den 5 oktober

Läs mer

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf Programområde Kultur och bibliotek ghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk

Läs mer

version Vision 2030 och strategi

version Vision 2030 och strategi version 2012-01-25 Vision 2030 och strategi Två städer - en vision För att stärka utvecklingen i MalmöLund som gemensam storstadsregion fördjupas samarbetet mellan Malmö stad och Lunds kommun. Under år

Läs mer

Möt ett nytt bolag med en 400-årig historia...

Möt ett nytt bolag med en 400-årig historia... Möt ett nytt bolag med en 400-årig historia... Den 1 maj 2011 övergick Metria från att vara en division inom Lantmäteriet till att bli ett statligt aktiebolag. Därmed skapades en förutsättning för varumärket

Läs mer

GRUMS Kommun i Värmland

GRUMS Kommun i Värmland GRUMS Kommun i Värmland www.grums.se ATT BO I GRUMS Grums är centralt beläget mellan städerna Stockholm, Göteborg och Oslo. Här finns också knutpunkten mellan de båda Europavägarna E 18 och E 45. Vår kommun

Läs mer

Har Norrbotten en. hållbar framtid? Du bestämmer! Dialogunderlag till workshops Regional utvecklingsstrategi 2030

Har Norrbotten en. hållbar framtid? Du bestämmer! Dialogunderlag till workshops Regional utvecklingsstrategi 2030 Har Norrbotten en hållbar framtid? Du bestämmer! Dialogunderlag till workshops Regional utvecklingsstrategi 2030 Vi har bara blivit 264 norrbottningar fler på 63 år. Unga kvinnor fortsätter att flytta

Läs mer

LANDVETTER. Boarding Point PROJEKT: HÄRRYDA SKÄLLARED 1:132 TOMTSTORLEK: 11 688 M 2 ADRESS: SKALMEREDSVÄGEN 4, HÄRRYDA

LANDVETTER. Boarding Point PROJEKT: HÄRRYDA SKÄLLARED 1:132 TOMTSTORLEK: 11 688 M 2 ADRESS: SKALMEREDSVÄGEN 4, HÄRRYDA LANDVETTER Boarding Point PROJEKT: HÄRRYDA SKÄLLARED 1:132 TOMTSTORLEK: 11 688 M 2 ADRESS: SKALMEREDSVÄGEN 4, HÄRRYDA BYGGFAKTA Detaljplan: Industri, kontor och handel med skrymmande varor. Maximal byggnadshöjd

Läs mer

olo/ i or SOLLENTUNA ^SSSST^J i FÖRFATTNINGSSAMLING f Vtoom Näringslivsstrategi för Sollentuna kommun Innehållsförteckning

olo/ i or SOLLENTUNA ^SSSST^J i FÖRFATTNINGSSAMLING f Vtoom Näringslivsstrategi för Sollentuna kommun Innehållsförteckning SOLLENTUNA ^SSSST^J i FÖRFATTNINGSSAMLING f Vtoom olo/ i or 3Ö för Sollentuna kommun Antagen av fullmäktige 2013-xx-xx Innehållsförteckning 1 Inledning 2 1.1 EU strategiskt läge i en stark region 2 1.2

Läs mer

Handelsplats Entré Båstad Båstad. Nya Båstad Entre Båstad

Handelsplats Entré Båstad Båstad. Nya Båstad Entre Båstad Handelsplats Entré Båstad Båstad Nya Båstad Entre Båstad Nya Båstad Entre Båstad Här byggs Nya Båstad, ett samhälle för den medvetna och selektiva familjen samt för invånare som prioriterar bra boende

Läs mer

FRAMTIDSDEKLARERA! SENAST 31 AUG VILL VI HA DINA TANKAR!

FRAMTIDSDEKLARERA! SENAST 31 AUG VILL VI HA DINA TANKAR! En Översiktsplan Den här informationen har tagits fram som en del i arbetet med en översiktsplan; en vision för hur mark och vatten i Ovanåkers kommun ska utvecklas under åren 2015-2030. Översiktsplanen

Läs mer

ework januari september 2010 Claes Ruthberg, vd Presentation den 22 oktober 2010

ework januari september 2010 Claes Ruthberg, vd Presentation den 22 oktober 2010 ework januari september 2010 Claes Ruthberg, vd Presentation den 22 oktober 2010 Om oss Marknadsledande konsultmäklare i Norden Startade i Sverige år 2000 Över 40 000 konsulter i nätverket inom IT, telekom,

Läs mer

Mitt namn är Erling Lundh och kommer från Kalix. Ordförande för Barents Puppetry Network sen det bildades 2001.

Mitt namn är Erling Lundh och kommer från Kalix. Ordförande för Barents Puppetry Network sen det bildades 2001. Mitt namn är Erling Lundh och kommer från Kalix. Ordförande för Barents Puppetry Network sen det bildades 2001. Och jag heter, Marina Lundh som är internationell sekreterare i Barents Puppetry Network,

Läs mer

Hej och välkommen till Skellefteå!

Hej och välkommen till Skellefteå! Hej och välkommen till Skellefteå! Skellefteå växer. Stadsbilden förändras varje dag med nya huskroppar som reser sig och drar nya linjer i Skellefteås siluett. Näringsliv, privatpersoner, allmännytta

Läs mer

Näringslivsstrategi för Mora

Näringslivsstrategi för Mora Näringslivsstrategi för Mora I n n e h å l l Övergripande målsättning... 3 Specifika målsättningar till 2022... 3 Mått för uppföljning... 3 Målgrupper... 3 Strategi... 4 Fokusområden... 4 Förutsättningar...

Läs mer

Att driva en Önskabutik!

Att driva en Önskabutik! Att driva en Önskabutik! Önskakedjan FAKTA OCH SIFFROR Önskakedjan består av 35 butiker med ett 100-tal anställda och omsatte 2014 ca 167 mkr, exklusive moms. Butikerna finns idag i huvudsak i mindre städer

Läs mer

ework bokslutskommuniké 2009 Claes Ruthberg, vd Presentation den 22 februari 2010

ework bokslutskommuniké 2009 Claes Ruthberg, vd Presentation den 22 februari 2010 ework bokslutskommuniké 2009 Claes Ruthberg, vd Presentation den 22 februari 2010 eworks adresserbara marknad Marknaden för IT-tjänster i Norden 2010 uppgår till 200 GSEK enligt IDC Därav bedöms 60 GSEK

Läs mer

infrastrukturplaneringen studera förutsättningarna för kraftfulla investeringar i väg och järnväg och tillkännager detta för regeringen.

infrastrukturplaneringen studera förutsättningarna för kraftfulla investeringar i väg och järnväg och tillkännager detta för regeringen. Enskild motion S1836 Motion till riksdagen 2018/19:1788 av Lars Mejern Larsson m.fl. (S) Infrastruktur Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att i infrastrukturplaneringen

Läs mer

Ökande krav på utbildningens kvalitet och regional förankring

Ökande krav på utbildningens kvalitet och regional förankring Kommentarer och kompletteringar till utvecklingsskriften om Fyrbodal Allmänna utgångspunkter Sveriges ekonomi och självfallet också Fyrbodals sammanhänger i allt väsentligt med hur landet och regionen

Läs mer

VISION MÅL STRATEGI FÖR BESÖKSNÄRINGEN I Hemavan Tärnaby. Hemavan Tärnaby skapar lust att landa i de riktiga fjällen

VISION MÅL STRATEGI FÖR BESÖKSNÄRINGEN I Hemavan Tärnaby. Hemavan Tärnaby skapar lust att landa i de riktiga fjällen VISION MÅL STRATEGI FÖR BESÖKSNÄRINGEN I Hemavan Tärnaby Hemavan Tärnaby skapar lust att landa i de riktiga fjällen Vi ger varje gäst ett personligt bemötande Turistföretagen i Hemavan Tärnaby har sedan

Läs mer

Oslo - Stockholm. En kartläggning av kontaktintensiteten mellan de två huvudstadsregionerna av 2011-07-05

Oslo - Stockholm. En kartläggning av kontaktintensiteten mellan de två huvudstadsregionerna av 2011-07-05 Oslo - Stockholm En kartläggning av kontaktintensiteten mellan de två huvudstadsregionerna av 2011-07-05 Oslo + Stockholm = Sant Utgångsläget: Alla vet att utbytet är stort och relationen kvalitativt särskild

Läs mer

Tillväxtprogram för Luleå kommun

Tillväxtprogram för Luleå kommun Tillväxtprogram för Luleå kommun Syfte Tillväxtprogrammet är ett medel för att skapa förutsättningar för långsiktig och hållbar tillväxt hos näringslivet i Luleå. Grundläggande förutsättningar för denna

Läs mer

Vision 2030 Sammanfattning och analys av tankar och åsikter från olika aktörer

Vision 2030 Sammanfattning och analys av tankar och åsikter från olika aktörer Vision 2030 Sammanfattning och analys av tankar och åsikter från olika aktörer Sammanfattning och analys Under arbetet med insamling och sammanställning av inkommet material är det tydligt att deltagare

Läs mer

EUROPAS HUVUDSTÄDER KÖPENHAMN

EUROPAS HUVUDSTÄDER KÖPENHAMN EUROPAS HUVUDSTÄDER KÖPENHAMN OM SERIEN Filmserien Europas huvudstäder är en filmserie som handlar om just huvudstäderna i Europa och dess betydelse för sitt land och Europa. t med filmerna är att ge en

Läs mer

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Innehållsförteckning sidan Inledning... 3 Syfte... 3 Övergripande mål... 3 Prioriterade områden... 4 Utbildning Arbete och tillväxt Näringsliv

Läs mer

Kristinehamn En plats att längta till. Lättläst

Kristinehamn En plats att längta till. Lättläst Kristinehamn En plats att längta till. Lättläst 3 Välkommen till Kristinehamn Konstnären Pablo Picasso valde att ställa sin 15 meter höga skulptur Jacqueline i Kristinehamn. Han ville att skulpturen skulle

Läs mer

Det händer på Polishögskolan

Det händer på Polishögskolan Nr 4 april/maj 2010 Det händer på Polishögskolan Innehåll nr 4 Nöjda studenter vid Polishögskolan. Administrationen av Frontex kurser. PHS-studenter jobbar på Polismuseet. Studenterna redovisar examensarbeten.

Läs mer

PROJEKT: MÖLNLYCKE LOGISTIKPARK ETAPP 3

PROJEKT: MÖLNLYCKE LOGISTIKPARK ETAPP 3 PROJEKT: MÖLNLYCKE LOGISTIKPARK ETAPP 3 TOMTSTORLEK: 26 000 M 2 ADRESS: RETURVÄGEN 1, MÖLNLYCKE - Next Step Group - BYGGFAKTA Detaljplan: Detaljplanen är färdig och byggklar för verksamheter inom handel,

Läs mer

Utvärderingar från deltagande företag (17 av 19 företag har svarat) April-November 2014

Utvärderingar från deltagande företag (17 av 19 företag har svarat) April-November 2014 Utvärderingar från deltagande företag (17 av 19 företag har svarat) April-November 2014 Fråga 1: Varför sökte du till programmet? Vad hoppades du på och vad behövde du? Blev rekommenderad av turistbyrån.

Läs mer

Verksamhetsplan kommunstyrelsen

Verksamhetsplan kommunstyrelsen Verksamhetsplan kommunstyrelsen 2012-2015 Antagen av kommunfullmäktige 2011-12-19 85 sidan 1 av 6 Inledning... 2 Vägen till visionen... 2 Verksamhetsbeskrivning... 2 Mål... 2 Inriktning... 2 Vara en del

Läs mer

Tillsammans skapar vi det goda livet för invånarna i Skara kommun!

Tillsammans skapar vi det goda livet för invånarna i Skara kommun! Vision 2025 Tillsammans skapar vi det goda livet för invånarna i Skara kommun! Vår uppgift som kommun är att skapa förutsättningar för våra invånare att vara nöjda med att leva och bo i Skara. I Skara

Läs mer

Tillsammans skapar vi det goda livet för invånarna i Skara kommun!

Tillsammans skapar vi det goda livet för invånarna i Skara kommun! Vision 2025 Tillsammans skapar vi det goda livet för invånarna i Skara kommun! Vår uppgift som kommun är att skapa förutsättningar för våra invånare att vara nöjda med att leva och bo i Skara. I Skara

Läs mer

Fisketraditionsfestival. Haparanda-Torneå 6 september 8 september

Fisketraditionsfestival. Haparanda-Torneå 6 september 8 september Fisketraditionsfestival Haparanda-Torneå 6 september 8 september 1 (6) Om Lippo2018 Lippo2018 Fisketraditionsfestival förenar professionella och småskaliga fiskare från hela världen för att växla erfarenheter

Läs mer

En sammanbunden stad 2035

En sammanbunden stad 2035 En sammanbunden stad 2035 Strategi för samarbetet mellan Helsingör och Helsingborg 2017 2020 Förord En sammanbunden stad 2035 - en gemensam strategi för samarbetet mellan Helsingör och Helsingborg För

Läs mer

Den globala resenärens bild av Sverige som land och resmål

Den globala resenärens bild av Sverige som land och resmål Den globala resenärens bild av Sverige som land och resmål Foto: Simon Paulin/Iimagebank.sweden.se Foto: Tomas Utsi/imagebank.sweden.se VERSION 1.0 DEN GLOBALA RESENÄRENS BILD AV SVERIGE INLEDNING Foto:

Läs mer

Handelsplats Entré Båstad, 7 000 kvm säljyta

Handelsplats Entré Båstad, 7 000 kvm säljyta Handelsplats Entré Båstad Båstad Nya Båstad Entre Båstad Nya Båstad Entre Båstad Här byggs Nya Båstad, ett samhälle för den medvetna och selektiva familjen samt för invånare som prioriterar bra boende

Läs mer

Näringsliv Verksamhet 2014. Näringsliv & Samhälle

Näringsliv Verksamhet 2014. Näringsliv & Samhälle Näringsliv Verksamhet 2014 Strategiska områden Barn och unga vår framtid Barn och unga ges förutsättningar för en god start i livet. Vi tar tillvara barn och ungas delaktighet, engagemang och kreativitet.

Läs mer