Konsekvensbedömning av utvecklingsprogram och målbild för Noltorp 2025

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Konsekvensbedömning av utvecklingsprogram och målbild för Noltorp 2025"

Transkript

1 Bilaga 3 Konsekvensbedömning av utvecklingsprogram och målbild för Noltorp 2025 Medverkande Konsekvensbedömningen har genomförts den 30 januari och den 4 februari 2015 av följande arbetsgrupp: Malin Wallin, projektledare, kommunledningskontoret Johanna Carlsson, kommunledningskontoret Fredrik Bergman, kommunledningskontoret Robert Tjernberg, kommunledningskontoret Patrik Fridh, kommunledningskontoret Kjell Hult, kommunledningskontoret Ing-Marie Odegren, AB Alingsåshem Eva Sundberg, AB Alingsåshem Jenny Bengtson, AB Alingsåshem Carlos Andersson, Passivhuscentrum Västra Götaland

2 Kort om utvärderingsmetoden En kvantitativ och kvalitativ metod Metoden Iterativ värderos är en analysmetod som beskriver och visar hur hållbart ett förslag är ur ett ekonomiskt, ekologiskt och socialt perspektiv. Den är kvantitativ genom att resultatet åskådliggörs i en värderos och kvalitativ genom att verbala kommentarer ges som fördjupar förståelsen av resultatet i värderosen. Utvärderingsmetodens olika steg Metoden inleds med att arbetsgruppen identifierar vilka indikatorer som är viktiga att utvärdera för platsen, i detta fall Noltorp. Varje deltagare får sedan fundera på hur utvecklingsprogrammet och målbilden möter respektive indikator. Deltagarna redovisar sina resonemang för varandra och ger slutligen ett betyg som motsvarar hur aspekten möts i utvecklingsprogrammet och målbilden. Om betyget 0 ges innebär det att man anser att utvecklingsprogrammet och målbilden varken medför en försämring eller förbättring i jämförelse med nuläget. Ges betyget +5 har utvecklingsprogrammet och målbilden på bästa möjliga sätt mött aspekten medan betyget -5 visar en kraftig försämring jämfört med nuläget.

3 Förklaring av indikatorerna Trygg plats Denna aspekt innefattar upplysta gång- och cykelstråk, god orienterbarhet och trafiksäkerhet. Gång- och cykelstråken ska vara gena och bidra till att trafiken samlas. I begreppet trygg plats avses även att människor ska kunna överblicka allmänna och gemensamma markytor när de ser ut genom sina fönster eller när de rör sig i utemiljön. Ett sätt att åstadkomma detta är genom en funktionsblandning som gör att de allmänna ytorna används större delen av dygnet. Välskött utemiljö och välskötta byggnader bidrar också till trygghet. Inkluderande plats En inkluderande plats har potential att vara en mötesplats och boendemiljö för människor i olika åldrar och med olika bakgrund och socioekonomiska förutsättningar. Detta innefattar tillgänglighet till attraktiva boendemiljöer, rekreativa miljöer, bra utbildning och arbetsmarknad. Den fysiska miljön måste också vara tillgänglig. Platsen ska ha välkomnande entréer och vara tydligt sammankopplad med resten av staden. Det ska också finnas ett samspel inom stadsdelen. Delaktighet och medskapande ska prägla utvecklingen i stadsdelen. En inkluderande plats uppmuntrar till goda levnadsvanor och sociala nätverk. Rik natur Rik natur innebär att naturen upplevs som nära och tillgänglig, att landet flyttar in i staden. Platsen ska ha ett högt grönt rekreationsvärde vilket innebär att gröna ytor ska inbjuda till att man uppehåller sig där. Områdets gröna ytor på tak, väggar och i utemiljön ska också bidra till biologisk mångfald. En plats med rik natur innehåller många ekosystemtjänster, dvs. funktioner hos ekosystem som upprätthåller eller förbättrar människors välmående och livsvillkor. Minskad klimatpåverkan En plats som skapar förutsättningar för minskad klimatpåverkan är lätt att ta sig till och genom till fots, rullstol eller med cykel. En viktig faktor för detta är att målpunkter för det dagliga livet finns nära. Bostadshus och andra byggnader är energieffektiva och drivs så långt det är möjligt med förnybar energi (solenergi). Området ska bidra till god resurshushållning, klimatsmart matkonsumtion och innehålla en enkel och effektiv avfallshantering. Lokal ekonomi Oavsett socioekonomisk bakgrund ges i området förutsättning för en trygg boendemiljö, goda uppväxtvillkor, god utbildning och meningsfull sysselsättning. Området ska präglas av en god samhälls- och kommunekonomi vilket innebär att vinsterna i form av ökad hälsa och livskvalitet, ökad trygghet och stärkt lokal identitet överstiger de kommunala och privata investeringskostnaderna. Området ska ha en lokal, regional och nationell attraktionskraft.

4 Trygg plats Lokal ekonomi Inkluderande plats -3-5 Minskad klimatpåverkan Rik natur förslaget nuläge Ges betyget +5 har utvecklingsprogrammet och målbilden på bästa möjliga sätt mött aspekten medan betyget -5 visar en kraftig försämring jämfört med nuläget.

5 Trygg plats måluppfyllelse 3,4 Förslaget innebär att områdets gång- och cykelstråk blir bättre samlade och att centrumstråket trafikeras i högre utsträckning. Ett gent cykelstråk genom kv. Bananen skapar bättre orienterbarhet och samspel såväl inom området som i kopplingen mellan staden och stadsdelen. En förtätning med bostäder och kommersiell verksamhet samt ett nytt torg vid livsmedelsbutiken ICA bidrar till fler ögon på de allmänna, centrala ytorna samt till att platsen är aktiv större delen av dygnet. Föreslaget omfattar även ökad skötsel av utemiljön samt renovering av Alingsåshems hyreslägenheter vilket påverkar känslan av trygghet positivt. Området bakom ICA, i entrén till Noltorpskyrkan, upplevs otryggt. Detta område behandlas inte i tillräckligt stor utsträckning. Tänkt gång- och cykelstråk genom kv. Bananen behöver konkretiseras. Hur stråken ska samlas hanteras inte i tillräckligt stor utsträckning. Kan möjligen konkretiseras med exempelbilder. Grönområden som exempelvis Plantaget och Nolhaga park kan bidra till otrygghet kvällstid. Detta behandlas inte i utvecklingsprogrammet. Utvecklingsprogrammet hanterar bara delvis de socioekonomiska och segregationsrelaterade problemen i staden. Inkluderande plats måluppfyllelse 3,1 Vikten av mötesplatser såväl vid Noltorpsvallen som i centrumstråket och det nya torget lyfts. En annan viktig förutsättning för människor att mötas är att området görs tillgängligt med slätare beläggning och gena, samlade gång- och cykelstråk. Förslaget medför även fortsatt delaktighet och medskapande vilket är viktiga aspekter för folkhälsan och vilket stärker identiteten i området. Genom arbetsmodellen i Hälsonavet skapas lokalt engagemang och lokala insatser kring hälsofrågor i Noltorp. Genom att tänka nytt kring graden av renovering av Alingsåshems bestånd och finansiering av denna motverkas kraftiga hyreshöjningar vilket möjliggör en högre grad av kvarboende. I omoch nybyggnationen tillskapas en större variation i lägenhetsstorlekar och prisnivå vilket gynnar en blandning av människor i området. Social upphandling i samband med renoveringen bidrar till fler arbetstillfällen i Noltorp. Trafikfrågor kräver generellt fortsatt utredning, exempelvis vad gäller dragning av Bananstigen, hastighetsnivå på Kungälvsvägen, trafikflöde på Säterigatan och angöring till Noltorpsvallen. Mötesplatserna kan exemplifieras och konkretiseras mer. Eventuellt bör även ett resonemang om mötesplatsernas målgrupp samt hur platserna kan befolkas året om och dygnet runt finnas med. Resonemang kring hyresnivåerna i Alingsåshems bestånd behöver utvecklas. Förslaget skulle kunna uppmuntra mer till lokala initiativ för aktiviteter på allmänna ytor, t.ex. loppmarknad, festival eller utekafé. Programmet hanterar inte de olika intressen och behov som finns för markområdet vid Noltorpsvallen. Förslaget hanterar inte den nytillkomna rondellen i korsningen Kungälvsvägen/ Noltorpsgatan.

6 Rik natur måluppfyllelse 3,4 Ett längre sammanhållet blå- och grönstråk som sträcker sig från Mjörn, via Noltorp centrum, in mot stadskärnan stärker områdets samspel med staden. Detta stråk är tänkt att koppla samman ekosystemtjänster vilket gynnar såväl biologisk mångfald som människors välmående och livsvillkor. Ekosystemtjänster som föreslås är bland annat dagvattendammar, gröna tak och fasader samt trädalléer och odlingslotter. Områdets stora, tomma grönytor föreslås stärkas med gröna kvaliteter som ökar den biologiska mångfalden och samtidigt uppmuntrar till picknick, odling, lek, vila och promenader. Förslaget lyfter även vikten av att befintliga grönkilar (Citronkullarna) bevaras och tillgängliggörs. Ekosystemtjänster behöver exemplifieras. Förslaget behandlar i för liten utsträckning hur rik natur, exempelvis gröna tak och fasader, kan uppnås på befintliga fastigheter. För att stärka området Rik natur skulle frågan om djur och djurhållning kunna behandlas i förslaget. Förslaget skulle kunna uppmuntra till exempelvis biodling, hönshus och gömsle (fågelskådningsplats). Förslaget behandlar inte hur de gröna kvaliteterna ska upplevas trygga och trivsamma även kvälls- och nattetid. Minskad klimatpåverkan måluppfyllelse 3,3 Förslaget möjliggör för befintliga målpunkter i form av exempelvis arbetsplatser, skolor och mataffär att finnas kvar samt för ny service i form av exempelvis apotek, vårdcentral och kafé att tillkomma - Noltorp ska få fortsätta vara en stad i staden. Närheten till olika målpunkter i kombination med en satsning på områdets gång- och cykelstråk möjliggör för att fler resor görs till fots, med rullstol eller med cykel. Förslaget innehåller en elbilspool vilken skulle frigöra parkeringsytor och minska klimatpåverkan. Alingsåshems renovering bidrar till mer energieffektivt boende genom att bostäderna kräver mindre uppvärmning och genom att hushållens energikonsumtion synliggörs. Förtätning med energieffektiva småhus i anslutning till kv Citronen bidrar också till måluppfyllelse. Avfallsfrågor kan behandlas på ett tydligare sätt i förslaget. Förslaget behandlar inte hur det privata fastighetsbeståndet, exempelvis villa- och radhusområdena, kan energieffektiviseras. Här ingår även förnybar energi (solceller) som en viktig del. Frågan om p-norm behandlas inte i förslaget. Förslaget behandlar inte hur man med information och kampanjer m.m. kan uppmuntra en folkrörelse som driver beteendeförändringar i energikonsumtion (matkonsumtion, shopping, transporter, vattenoch värmeanvändning).

7 Lokal ekonomi måluppfyllelse 3,8 Lokal ekonomi sammanfattar i många delar övriga aspekter, dvs. att om vi lyckas skapa en trygg och inkluderande plats med rik natur som dessutom bidrar till minskad klimatpåverkan når vi en god lokal ekonomi. Förslaget lyfter således ett nytt sätt att se på ekonomi; stället för att tänka kortsiktigt och se människor som en kostnad förespråkas ett bredare samhällsekonomiskt synsätt. Vinsterna, såväl för området som för kommunen i stort, i form av ökad hälsa och livskvalitet, ökad trygghet och stärkt lokal identitet väntas överstiga de kommunala och privata investeringskostnaderna. Förslaget (såväl de fysiska förändringarna som arbetsmetoderna) bedöms ge en regional, nationell och internationell attraktionskraft vilket gynnar hela kommunen. Vikten av att i ett senare skede koppla förslaget till en konkret investeringsbudget lyfts i förslaget. Genom att jobba med samproduktion och medskapande kan kostnaden för investeringar och insatser i linje med förslaget fördelas på flera parter. Den föreslagna projektkoordinatorn är en viktig förutsättning för denna process. Trångboddheten är ett problem som förslaget bara delvis hanterar då nybyggda, större lägenheter tenderar att bli för dyra. Eftersom förslaget i första hand hanterar fysiska åtgärder kan inte frågor som utbildningsnivå och arbetstillfällen hanteras i tillräckligt stor utsträckning. Hur stadsutvecklingsprojektet ska få spridning regionalt och nationellt behandlas endast delvis i förslaget. Beslutsfattandet och ledarskapet i den fortsatta processen är inte konkretiserat i förslaget. Tankarna kring hållbar stadsutveckling kan tydliggöras ytterligare.

8 Sammanfattning Sociala aspekter Sammantaget bedöms förslaget bidra till en hållbar utveckling. Viktiga aspekter av förslaget som bedöms bidra till en mer trygg och inkluderande plats är utvecklingen av mötesplatser (bl.a. stadsdelstorget), gena stråk genom området, en ökad funktionsblandning i centrum samt en renovering där social upphandling och alternativa finansieringsmetoder som lindrar hyreshöjningar är viktiga faktorer. Fortsatt medskapande och samproduktion är en nyckelfråga. Miljömässiga aspekter Ett sammanhängande blå- och grönstråk med ekosystemtjänster genom området bidrar till ökad biologisk mångfald och förbättrad livskvalitet. Förslaget innebär också en minskad klimatpåverkan genom renovering till energieffektiv standard och förnybar energi samt genom att förutsättningar skapas för transporter till fots eller med cykel. Ekonomiska aspekter Förslaget bedöms bidra till en långsiktig och god samhällsekonomi. Arbetsmetoderna och omvandlingen av Noltorp i stort väntas ge regional, nationell och internationell attraktionskraft vilket gynnar hela kommunen. Samproduktion och medskapande kan minska kostnaden för kommunala investeringar. Förbättringspotential Full måluppfyllelse är svår att nå för delar av de sociala aspekterna (t.ex. utbildningsnivå, arbetstillfällen och beteendeförändringar) eftersom förslaget i första hand handlar om fysiska åtgärder. Andra frågor, som exempelvis mötesplatser och trafiklösningar, rymmer förbättringspotential. Inom de miljömässiga aspekterna kan man konkretisera och exemplifiera åtgärderna. En del handlar också om hur grönområdena ska upplevas trygga och trivsamma även när det är mörkt samt hur man kan jobba med energieffektivisering av det privata fastighetsbeståndet. Förslaget har hög måluppfyllelse vad gäller samhällsekonomi men kommer att behöva kompletteras med en kostnadskalkyl.

Regional, översiktlig och strategisk planering

Regional, översiktlig och strategisk planering Regional, översiktlig och strategisk planering Fokus på social och ekologisk hållbarhet. Frågeställningen syftar till att på en övergripande strategisk nivå besvara frågor som berör markanvändningen och

Läs mer

Social konsekvensanalys och Barnkonsekvensanalys

Social konsekvensanalys och Barnkonsekvensanalys Social konsekvensanalys och Barnkonsekvensanalys för Detaljplan Västra Forsa, Bollebygd kommun 2018-05-08 2018-06-01 SKA/BKA Västra Forsa 1 Inventering Hur fungerar området idag? Hur fungerar platsen för

Läs mer

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG Process till antagande BN-beslut Samråd BN-beslut Utställning BN-beslut Godkänd Antagande KF STRATEGIER FÖR STADENS UTBYGGNAD Bygg och utveckla centralt! Komplettera

Läs mer

Planprogram för Södra Ryd oktober 2018

Planprogram för Södra Ryd oktober 2018 Kortversion av samrådsförslag Planprogram för Södra Ryd oktober 2018 Södra Ryds framtid i dina händer Södra Ryd är Skövdes största stadsdel och byggdes ut på 70-talet. Stadsdelen var en del av miljonprogrammet

Läs mer

Strategisk inriktning för fortsatt stadsutveckling i Hallonbergen och Ör

Strategisk inriktning för fortsatt stadsutveckling i Hallonbergen och Ör Strategisk inriktning för fortsatt stadsutveckling i Hallonbergen och Ör SUNDBYBERGS STAD Så här utvecklar vi Hallonbergen och Ör DET HÄR ÄR ETT DOKUMENT som anger hur stadsutvecklingen i Hallonbergen

Läs mer

Bergsjön Hur förverkligar vi gemensamma målbilder?

Bergsjön Hur förverkligar vi gemensamma målbilder? Bergsjön Hur förverkligar vi gemensamma målbilder? Hela staden avstånden ska krympa Nya göteborgare föds och många flyttar in, från närområden och andra länder. Fler företag vill etablera sig här, fler

Läs mer

Helsingborg och Malmö. Bygg tätt och grönt

Helsingborg och Malmö. Bygg tätt och grönt Helsingborg och Malmö Bygg tätt och grönt Två stadsträdgårdsmästare! Oh no Martin Hadmyr Helsingborg Ola Melin - Malmö Gemensam utmaning - Pågående urbanisering. 85% av befolkningen bor på 1,3% av Sveriges

Läs mer

UPPDRAG. Medborgarnas perspektiv och deras behov av tillgång till grönområden är viktig och då i synnerhet barnens perspektiv.

UPPDRAG. Medborgarnas perspektiv och deras behov av tillgång till grönområden är viktig och då i synnerhet barnens perspektiv. 2013 02 26 GRÖNPLAN UPPDRAG Park- och naturnämnden beslutade 2011-06-21, att ge park- och naturförvaltningen i uppdrag att ta fram en Grönplan för Göteborgs Stad i samverkan med övriga berörda förvaltningar

Läs mer

Skanska och de globala målen

Skanska och de globala målen Skanska och de globala målen Skanska bygger ett bättre samhälle Bygg verksamhet Remonthagen och Tallåsen, Östersund Citadellskajen, Malmö Kommersiell Utveckling Klippona, Malmö Bostadsutveckling Infrastrukturutveckling

Läs mer

Integrerad Barnkonsekvensanalys - fokusområde Söderholmen

Integrerad Barnkonsekvensanalys - fokusområde Söderholmen Sida 1 (9) Syftet med Stockholms stads metod Integrerad barnkonsekvensanalys, är att kartlägga barnens perspektiv på utemiljön genom dialoger för att sedan formulera mål i projekten som ska bidra till

Läs mer

PM Integrerad barnkonsekvensanalys för Stockholmshems huvudkontor. Del av kv Måsholmen 21 steg 2

PM Integrerad barnkonsekvensanalys för Stockholmshems huvudkontor. Del av kv Måsholmen 21 steg 2 Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se PM Integrerad barnkonsekvensanalys för Stockholmshems huvudkontor. Del av kv Måsholmen 21 Beställare: Stockholmshem,

Läs mer

Program för utveckling av Örebros västra stadsdelar

Program för utveckling av Örebros västra stadsdelar Program för utveckling av Örebros västra stadsdelar Innehållsförteckning Program för utveckling av Örebros västra stadsdelar...3 Övergripande mål...3 Huvudmål...3 1. Attraktiva stads- och boendemiljöer...3

Läs mer

Grönstrukturplan 2019 Jönköpings tätorter

Grönstrukturplan 2019 Jönköpings tätorter Grönstrukturplan 2019 Jönköpings tätorter SAMMANFATTNING jonkoping.se Grönstruktur är en viktig byggsten för hållbara samhällen Grönstrukturen bidrar till rekreationsmöjligheter och positiva hälsoeffekter,

Läs mer

Utkast: Kärnfrågor för certifiering av hållbar stadsutveckling

Utkast: Kärnfrågor för certifiering av hållbar stadsutveckling Utkast: Kärnfrågor för certifiering av hållbar stadsutveckling Detta dokument är ett utkast på kärnfrågor för ett svenskt certifieringssystem för hållbar stadsutveckling. Kärnfrågorna syftar till att fungera

Läs mer

Härligt. Skapa ny kontakt med vattnet: Helsingborg

Härligt. Skapa ny kontakt med vattnet: Helsingborg 2 1 3 4 Härligt Att platser upplevs fantastiska och härliga är viktigt rent mänskligt men även för att kunna konkurrera i vårt mobila samhälle där folk är villiga att pendla för att bosätta sig där det

Läs mer

F Ö R S L A G 11 V I S I O N O C H Ö V E R G R I P A N D E S T R A T E G I E R Järna 2025 - En kreativ småstad i en ekologisk landsbygd År 2025 är Järna en ort med karaktär av småstad där närheten till

Läs mer

SOCIAL KONSEKVENSANALYS FÖR GRÅBERGET Stadsbyggnadskontoret

SOCIAL KONSEKVENSANALYS FÖR GRÅBERGET Stadsbyggnadskontoret SOCIAL KONSEKVENSANALYS FÖR GRÅBERGET Stadsbyggnadskontoret 2011-02-11 SAMMANFATTNING Identitet Nivåskillnaden och de många grönytorna gör att Gråberget upplevs som en avskild del i Majorna och enligt

Läs mer

Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050

Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 En sammanfattning Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 lägger grunden för den fortsatta planeringen. Den har tagits fram i samarbete mellan

Läs mer

Utvecklingsprogram för stadsdelen Vallås. - Framtid Vallås

Utvecklingsprogram för stadsdelen Vallås. - Framtid Vallås Utvecklingsprogram för stadsdelen Vallås - Framtid Vallås Utvecklingsprogrammet beskriver den gemensamma framtidsbilden och viljeinriktningen för Vallås. Programmet har tagits fram i dialog med invånare,

Läs mer

Next:Norrköping Inre hamnen vår gemensamma målbild

Next:Norrköping Inre hamnen vår gemensamma målbild Next:Norrköping Inre hamnen vår gemensamma målbild 2 Next:Norrköping Tillsammans skapar vi Inre hamnens identitet Visioner och mål blir starkare om de delas av fler. Den tanken ska genomsyra vårt projekt

Läs mer

Trygg stadsplanering enligt Hyresgästföreningen LITA

Trygg stadsplanering enligt Hyresgästföreningen LITA En sammanfattning 2 (12) Januari 2019. Kortversion av rapporten Trygg stadsplanering enligt Hyresgästföreningen LITA. Författare: Kenneth Berglund, utredare Stadsutveckling, Hyresgästföreningen, kenneth.berglund@hyresgastforeningen.se

Läs mer

Stadsutveckling för social hållbarhet. Örjan Trapp Stadsbyggnadsförvaltningen 17 september 2018

Stadsutveckling för social hållbarhet. Örjan Trapp Stadsbyggnadsförvaltningen 17 september 2018 Stadsutveckling för social hållbarhet Örjan Trapp Stadsbyggnadsförvaltningen 17 september 2018 Uppsala idag Sveriges fjärde storstad (220 000 invånare) och största landsbygdskommun (ö invånare) Landets

Läs mer

Tomtebo strand ska vara ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt föredöme där de boende känner delaktighet, stolthet och vill stanna livet ut.

Tomtebo strand ska vara ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt föredöme där de boende känner delaktighet, stolthet och vill stanna livet ut. 2 Tomtebo strand ska vara ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt föredöme där de boende känner delaktighet, stolthet och vill stanna livet ut. Stadsdelen ska växa fram i unik samverkan och bli en internationell

Läs mer

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige Den goda kommunen med 13000 invånare 2027 Antagen av kommunfullmäktige 2015-10-14 137 Den goda kommunen Den goda kommunen är du och jag. Och alla andra förstås. Den goda kommunen är ett uttryck för vår

Läs mer

FÖP NORRA BRYNÄS MÅL- OCH VISIONSARBETE. Ortofoto avgränsning

FÖP NORRA BRYNÄS MÅL- OCH VISIONSARBETE. Ortofoto avgränsning FÖP NORRA BRYNÄS MÅL- OCH VISIONSARBETE Gävle kommun 2018-11-08 1 Ortofoto avgränsning FÖP NORRA BRYNÄS MÅL- OCH VISIONSARBETE FOKUSOMRÅDEN Norra Brynäs en stadsdel vid vatten och grönska Norra Brynäs

Läs mer

Christina Ingelsten, Affärsutvecklare Skanska Nya hem

Christina Ingelsten, Affärsutvecklare Skanska Nya hem Christina Ingelsten, Affärsutvecklare Skanska Nya hem 1 Idag - Erfarenheter av samverkan med kommuner i markanvisningsprocessen. - Lärdomar från konkreta exempel, men även generellt utifrån Skanskas perspektiv

Läs mer

Godstransportstrategi för Västra Götaland

Godstransportstrategi för Västra Götaland Dnr: Godstransportstrategi för Västra Götaland Christian Bergman, VGR, berättar vid sammanträdet om arbetet med att ta fram en regional godstransportstrategi. Den handlar om hur Västra Götaland ska utvecklas

Läs mer

Program för social hållbarhet

Program för social hållbarhet Program Policy Handlingsplan Riktlinje Program för social hållbarhet Antaget av kommunfullmäktige 6 september 2018 DNR: 2016/01180 Program Policy Handlingsplan Riktlinje uttrycker värdegrunder och förhållningssätt

Läs mer

Miljöprogram för Malmö stad 2009 2020

Miljöprogram för Malmö stad 2009 2020 Miljöprogram för Malmö stad 2009 2020 Vi antar utmaningen: 2020 är Malmö världsbäst på hållbar stadsutveckling Malmö har bakom sig mer än ett årtionde av stora och framsynta satsningar på klimat- och miljöområdet.

Läs mer

SOCIAL HÅLLBARHET EN FRÅGA FÖR OCH UTANFÖR SAMHÄLLSPLANERINGEN

SOCIAL HÅLLBARHET EN FRÅGA FÖR OCH UTANFÖR SAMHÄLLSPLANERINGEN SOCIAL HÅLLBARHET EN FRÅGA FÖR OCH UTANFÖR SAMHÄLLSPLANERINGEN 2019-04-04 Av: Ekologigruppen Den fysiska planeringen kan inte ensam skapa ett socialt hållbart och inkluderande samhälle. Men den kan bidra

Läs mer

Ny översiktsplan för Göteborg Samrådsförslag

Ny översiktsplan för Göteborg Samrådsförslag Ny översiktsplan för Göteborg Samrådsförslag Vad är en översiktsplan? En långsiktig och hållbar målbild för användning av mark, vatten och bebyggd miljö En samlad framtidsdiskussion med medborgarna och

Läs mer

ANPASSAT FÖRSLAG I SIFFROR. BTA: ca 3640 m 2 (varav 390m 2 mörk) BOA: ca 2380 m 2 LOA/GEMENSAMHETSLOKAL: ca m 2 ANTAL LÄGENHETER: 35

ANPASSAT FÖRSLAG I SIFFROR. BTA: ca 3640 m 2 (varav 390m 2 mörk) BOA: ca 2380 m 2 LOA/GEMENSAMHETSLOKAL: ca m 2 ANTAL LÄGENHETER: 35 PLAN 4 PLAN 5 PLAN 6 KAN TILLHÖRA LGH TYP F ELLER TYP D ENTRÉPLAN PLAN 2 PLAN 3 MÖJLIGT LÄGE FÖR LOKALER 20-80 m 2 KAN TILLSKAPAS. ANPASSAT FÖRSLAG I SIFFROR BTA: ca 3640 m 2 (varav 390m 2 mörk) BOA: ca

Läs mer

SE-151

SE-151 activitybasedcity.se Låt oss forma framtidens stadsutveckling tillsammans På politikernas agenda står 700 000 bostäder och fossilfria transporter inom 15 år. ABC-staden 2.0 är ett konkret exempel på hur

Läs mer

H-125. Skapad av: valleymountain. Ålder: 25. Stadsdel: Rosengård. Kategori: nybygge. Adress: von Rosens väg. Sida skapad: 18 december, 2011

H-125. Skapad av: valleymountain. Ålder: 25. Stadsdel: Rosengård. Kategori: nybygge. Adress: von Rosens väg. Sida skapad: 18 december, 2011 1 H-125 Skapad av: valleymountain Ålder: 25 Stadsdel: Rosengård Kategori: nybygge Adress: von Rosens väg Sida skapad: 18 december, 2011 Beskrivning: För mig handlar ett boende för unga inte bara om ETT

Läs mer

Att bygga socialt hållbart. Och lönsamt. ÅF Samhällsplanering Mia Söderberg Ansvarsstafetten 2013-05-20

Att bygga socialt hållbart. Och lönsamt. ÅF Samhällsplanering Mia Söderberg Ansvarsstafetten 2013-05-20 Att bygga socialt hållbart. Och lönsamt. Mia Söderberg Arkitekt SAR/MSA och Civilekonom Arbetar med samhällsplanering: Social och ekonomisk hållbarhet i stadsutveckling Hållbar och värdebaserad stadsplanering

Läs mer

Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt.

Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. VILKEN OMVÄLVANDE TID OCH VILKEN FANTASTISK VÄRLD! Filmer, böcker och rapporter om klimatförändringarna är våra ständiga

Läs mer

Stockholms översiktsplan En kort presentation inför samråd

Stockholms översiktsplan En kort presentation inför samråd Stockholms översiktsplan En kort presentation inför samråd Staden har en plan nu ska den uppdateras! Stockholm växer snabbt. De senaste tio åren har befolkningstillväxten varit i snitt 15 000 per år, och

Läs mer

Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen

Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen 1 Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen 1 1 Innehåll Boverkets verksamhet kopplat till miljökvalitetsmålen och delar av generationsmålet... 1 Samhällsplanering...1 Boende...2

Läs mer

Underlag till Plan för social hållbarhet Karlsborgs kommun, Generella utmaningar

Underlag till Plan för social hållbarhet Karlsborgs kommun, Generella utmaningar 1(6) Redovisning av lokala utmaningar för social hållbarhet utifrån livsmiljöer och ett livscykelperspektiv inkluderat kopplingen till nationella, regionala och lokala mål och styrdokument Underlag till

Läs mer

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar DAGORDNING Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar 40 min Förslag till bebyggelse Fortsatt arbete Frågestund 50 min Medverkande: stadsbyggnadskontoret,

Läs mer

Fokusområden. stadsutvecklingens sociala synergier. Fokusområden. Handlingsplan Gottsunda/Valsätra: Planprogram för Gottsundaområdet, bilaga 1

Fokusområden. stadsutvecklingens sociala synergier. Fokusområden. Handlingsplan Gottsunda/Valsätra: Planprogram för Gottsundaområdet, bilaga 1 Planprogram för Gottsundaområdet, bilaga 1 Handlingsplan Gottsunda/Valsätra: Fokusområden stadsutvecklingens sociala synergier Hållbar livsmiljö och trivsel Delaktighet Trygghet Fokusområden Arbete Barn

Läs mer

Stadsbyggnadskvaliteter i Malmö, Gynnar byggemenskap

Stadsbyggnadskvaliteter i Malmö, Gynnar byggemenskap Stadsbyggnadskvaliteter i Malmö, Gynnar byggemenskap Josephine Nellerup Planeringsarkitekt FRP/MSA PLANCHEF Stadsbyggnadskontoret Josephine.nellerup@malmo.se PRIOTERADE INRIKTNINGAR Regional motor för

Läs mer

Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun.

Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun. Beslutsförslag Kommunstyrelseförvaltningen Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun. KS 2015-156 Förslag till beslut

Läs mer

Riktlinjer och policies för barns och ungas utemiljöer i Göteborg. Helena Bjarnegård, Stadsträdgårdsmästare

Riktlinjer och policies för barns och ungas utemiljöer i Göteborg. Helena Bjarnegård, Stadsträdgårdsmästare Riktlinjer och policies för barns och ungas utemiljöer i Göteborg Helena Bjarnegård, Stadsträdgårdsmästare Grönstrategi, Lekplatspolicy Riktlinjer för jämställdhet och tillgänglighet HÅLLBAR STAD ÖPPEN

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.2017.2672 Samrådshandling Upprättad: 2018-04-05 Reviderad: 2018-04-17 Social konsekvensanalys Detaljplan för Fältet 4 m.fl. Lyckeby, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt

Läs mer

Reflektion från seminarium 5

Reflektion från seminarium 5 Reflektion från seminarium 5 Jonas Borglund Projektledare för GOS-projektet Erfarenheter från forskningsprojekten Klimatsmarta och attraktiva transportnoder och Urbana stationssamhällen - Ulf Ranhagen,

Läs mer

Social hållbarhet, folkhälsa och samhällsplanering

Social hållbarhet, folkhälsa och samhällsplanering Social hållbarhet, folkhälsa och samhällsplanering 11 mars 2015 Filippa Myrbäck, Sektionen för hälsa och jämställdhet, SKL Kongressuppdrag: SKL ska stödja medlemmarna i deras hälsofrämjande och förebyggande

Läs mer

Program för utomhuslek i

Program för utomhuslek i 1(5) Program för utomhuslek i Diarienummer Fastställt av Datum för fastställande 2018/40 Kultur- och fritidsnämnden 180619 Dokumenttyp Dokumentet gäller för Giltighetstid Program Alla nämnder, bolag, kommunalförbund

Läs mer

Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun

Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun KS 2017/0149 Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun instagram.com/norrkopings_kommun Inledning Norrköping är en kommun i förvandling och

Läs mer

Gaturum 1: Astrid Lindgrens allé, Corfitz-Beck-Friisgatan från Övre i norr till Nygatan i söder. Avgränsning i sidled mot Stortorget är trädallén.

Gaturum 1: Astrid Lindgrens allé, Corfitz-Beck-Friisgatan från Övre i norr till Nygatan i söder. Avgränsning i sidled mot Stortorget är trädallén. Trelleborg 2012-05-28 Trelleborgs nya gaturum i befintliga gatustråk Citysamverkans övergripande syfte och målsättning: Är att medverka till att göra stadskärnan mer attraktiv och på olika sätt främja

Läs mer

Idéuppdrag Stationsområdet, HÖÖR 2012.05.11

Idéuppdrag Stationsområdet, HÖÖR 2012.05.11 HÅLLBART? Frågan om stationsområdet i Höör handlar Frågan om tillgänglighet till platsen rör sig på flera nivåer. Det handlar både om hur man kommer till och från, men också om hur man kan röra sig på

Läs mer

Grönare Stockholm- Förslag till nya riktlinjer för planering, genomförande och förvaltning av stadens parker och naturområden

Grönare Stockholm- Förslag till nya riktlinjer för planering, genomförande och förvaltning av stadens parker och naturområden Skärholmens stadsdelsförvaltning Stadsutveckling och medborgarservice Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) Handläggare Love Örsan Telefon: 08-508 24 019 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Grönare Stockholm- Förslag

Läs mer

imagine tomorrow create for the future

imagine tomorrow create for the future Question today imagine tomorrow create for the future Sandåkern analyser och rekommendationer Social hållbarhet idag och imorgon WSP har tillsammans med Umeå kommun utvecklat ett analysverktyg för social

Läs mer

Kunskapsstråket. En unik position

Kunskapsstråket. En unik position Visionsbild för Kunskapsstråket, SBK Lund och visualisering Arrow Kunskapsstråket En unik position Global trend, lokal vision Omvandlingen från industri- till kunskapssamhälle har skapat en efterfrågan

Läs mer

Resultat av regeringens miljö- och klimatsatsningar i Kronobergs län

Resultat av regeringens miljö- och klimatsatsningar i Kronobergs län Resultat av regeringens miljö- och klimatsatsningar i Kronobergs län Förord Regeringens miljö- och klimatpolitik grundar sig i principen att det ska vara lätt att göra rätt. Politiken formas för att göra

Läs mer

Offentliga rum förslag till. komplettering av Framkomlighetsstrategin.

Offentliga rum förslag till. komplettering av Framkomlighetsstrategin. Avdelningen för stadsutveckling Sida 1 (1) 2017-11-20 Handläggare: Cecilia Rivard 08 508 18 048 Till Farsta stadsdelsnämnd 2017-12-14 Offentliga rum förslag till komplettering av Framkomlighetsstrategin

Läs mer

Samråd om ny regional utvecklingsplan i Stockholmsregionen. Frukost seminarium grönstruktur 22 juni 2016

Samråd om ny regional utvecklingsplan i Stockholmsregionen. Frukost seminarium grönstruktur 22 juni 2016 Samråd om ny regional utvecklingsplan i Stockholmsregionen Frukost seminarium grönstruktur 22 juni 2016 Dagordning 8.00-8.10 Välkomna o information om RUFS 2050 8.10-8.25 Grönstrukturen i RUFS 2050 8.25-8.40

Läs mer

Gröna dalen REPRODUCERAT KULTURLANDSKAP MÖTER STADSFRONTEN

Gröna dalen REPRODUCERAT KULTURLANDSKAP MÖTER STADSFRONTEN Gröna dalen REPRODUCERAT MÖTER EN sarkitekter Anna Åkerberg Moa Hansson Broman ARKITEKTER Lina Kumlin Sanna Edqvist Förhandskopia 2015-03-27 Konceptskiss stadsfront kulturlandskap Konceptbild: Ett reproducerat

Läs mer

SAMMANFATTNING. av Planprogram för Hallstahammars centrum. Framtidens. centrum Dnr: 241/15

SAMMANFATTNING. av Planprogram för Hallstahammars centrum. Framtidens. centrum Dnr: 241/15 SAMMAFATTIG av lanprogram för Hallstahammars centrum Framtidens centrum 07-0- Dnr: / Bakgrund Hallstahammar är en attraktiv boendeort där bostadsbristen blir allt mer tydlig och där kravet ständigt växer

Läs mer

LIDINGÖS MILJÖMÅL 2011-2020

LIDINGÖS MILJÖMÅL 2011-2020 LIDINGÖS MILJÖMÅL 2011-2020 KLOKA VAL ENERGI STAD HÅLLBAR GRÖN KORTVERSION LIDINGÖS MILJÖPROGRAM 2011 2020 1 Lidingö tar ställning för miljön På Lidingö tar vi ställning för miljön och för en hållbar utveckling.

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.2015.3625 2017-01-30 Social konsekvensanalys Lanternan 3 m.fl. Hästö, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska planläggning av mark och vatten främja

Läs mer

Strategisk plan för Sotenäs kommuns folkhälsoarbete

Strategisk plan för Sotenäs kommuns folkhälsoarbete Strategisk plan för s folkhälsoarbete 2016-2019 SOTENÄS KOMMUN Strategisk plan för s folkhälsoarbete 2016-2019 1. Inledning Folkhälsoarbete är ett långsiktigt arbete för att stärka och utveckla livsvillkor

Läs mer

Bo och arbeta i Norra Djurgårdsstaden

Bo och arbeta i Norra Djurgårdsstaden Stockholm växer Bo och arbeta i Norra Djurgårdsstaden stockholm.se/norradjurgardsstaden The Capital of Scandinavia ATT BO OCH ARBETA I NORRA DJURGÅRDSSTADEN Stadsutvecklingsprojektet Norra Djurgårdsstaden

Läs mer

Brunnshög i Lund - Ett ledande exempel på hållbar utveckling. Anders Almgren, Kommunstyrelsens ordförande

Brunnshög i Lund - Ett ledande exempel på hållbar utveckling. Anders Almgren, Kommunstyrelsens ordförande Brunnshög i Lund - Ett ledande exempel på hållbar utveckling Anders Almgren, Kommunstyrelsens ordförande HISTORIA Lund C ESS ESS SCIENCE VILLAGE Regionens största arbetsplats Idag 40 000 arbetsplatser,

Läs mer

Hållbarhetskommissionens rekommendationer och åtgärder

Hållbarhetskommissionens rekommendationer och åtgärder Sida 1 (6) Hållbarhetskommissionens rekommendationer och åtgärder Bakgrund Stockholms stad inrättade Kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm under 2015 med uppdraget att analysera skillnader i

Läs mer

Resultat av regeringens miljö- och klimatsatsningar i Västerbottens län

Resultat av regeringens miljö- och klimatsatsningar i Västerbottens län Resultat av regeringens miljö- och klimatsatsningar i Västerbottens län Förord Regeringens miljö- och klimatpolitik grundar sig i principen att det ska vara lätt att göra rätt. Politiken formas för att

Läs mer

Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050

Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 En sammanfattning Västerås översiktsplan 2026 lägger grunden för den fortsatta fysiska planeringen på kort och lång sikt. Planen sätter ramarna för mer

Läs mer

Boende och stadsmiljö

Boende och stadsmiljö Utvecklingsområdet Boende och stadsmiljö Kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm Åsa Dahlin, asa.dahlin@stockholm.se The Capital of Scandinavia Boende och stadsmiljö förena kvalitet med kvantitet,

Läs mer

miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete

miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete Utskriftsversion Göteborgs Stads miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete Läs miljöprogrammet i sin helhet på: www.goteborg.se/miljoprogram Foto: Peter Svenson Miljömålen visar vägen Göteborg ska

Läs mer

STORÄNGEN - EN DEL AV HUDDINGES STADSKÄRNA

STORÄNGEN - EN DEL AV HUDDINGES STADSKÄRNA ARBETSRAPPORT juni 2006 STORÄNGEN - EN DEL AV HUDDINGES STADSKÄRNA - strategiska stadsbyggnadsanalyser - förslag på riktlinjer för stadsutveckling - konceptskiss inför det fortsatta planarbetet Bakgrund

Läs mer

Folkhälsopolitisk program för Beslutad av kommunfullmäktige 15 juni 2015, 85. Dnr KS

Folkhälsopolitisk program för Beslutad av kommunfullmäktige 15 juni 2015, 85. Dnr KS Folkhälsopolitisk program för 2015-2018 Beslutad av kommunfullmäktige 15 juni 2015, 85. Dnr KS2015.0118 Dokumenttyp: Program Dokumentet gäller för: Skövde kommun Diarienummer: KS2015.0118 Reviderad: Ej

Läs mer

IDROTTSPOLITISKT PROGRAM FÖR ESLÖVS KOMMUN. Antaget av kommunstyrelsen 2013-10-01, att gälla från och med 2014-01-01

IDROTTSPOLITISKT PROGRAM FÖR ESLÖVS KOMMUN. Antaget av kommunstyrelsen 2013-10-01, att gälla från och med 2014-01-01 IDROTTSPOLITISKT PROGRAM FÖR ESLÖVS KOMMUN Antaget av kommunstyrelsen 2013-10-01, att gälla från och med 2014-01-01 Idrotten spelar en central roll för Eslöv. Med en lång tradition av ett rikt föreningsliv

Läs mer

ANSVARSFÖRDELNING FÖR DELMÅL INOM. Miljöstrategiskt program för Region Skåne 2011 2016

ANSVARSFÖRDELNING FÖR DELMÅL INOM. Miljöstrategiskt program för Region Skåne 2011 2016 ANSVARSFÖRDELNING FÖR DELMÅL INOM Miljöstrategiskt program för Region Skåne 2011 2016 Ansvarsfördelning för delmål inom miljöstrategiskt program för Region Skåne Genomförande och ansvar Att de konkreta

Läs mer

Öresundsvägens utvecklingsområde. Projektforum 2 juni

Öresundsvägens utvecklingsområde. Projektforum 2 juni Öresundsvägens utvecklingsområde Projektforum 2 juni Agenda 13.00 Start. Välkommen, presentation 13.15 Knäckfrågor just nu i projektet 13.30 Tema-WS Disposition grön-blå infrastruktur Inledning om vad

Läs mer

Individuell mätning av el, kallt vatten och varmt vatten i AB Bostadens lägenheter

Individuell mätning av el, kallt vatten och varmt vatten i AB Bostadens lägenheter Individuell mätning av el, kallt vatten och varmt vatten i AB Bostadens lägenheter Projektledare Harry Jonsson Individuell mätning är en del av Life+projektet Green Citizens of Europe, Sustainable living

Läs mer

Levande lokala centrum

Levande lokala centrum Älvsjö stadsdelsförvaltning HR och extern service Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-11-24 Handläggare Kajsa Pärke Telefon: 08-508 21 083 Till Älvsjö stadsdelsnämnd 2016-12-15 Levande lokala centrum Remiss

Läs mer

Kronan, en modern och centrumnära stadsdel med stark naturprofil i ett attraktivt Luleå.

Kronan, en modern och centrumnära stadsdel med stark naturprofil i ett attraktivt Luleå. BAKGRUND VISION 2050 Luleå kommun befinner sig i en expansionsfas. Vision 2050 definierar ett mål om 10 000 nya Luleåbor fram tills 2050, varav hälften av dessa beräknas bo i Kronandalen. Vision 2050 blir

Läs mer

Integrerad Barnkonsekvensanalys - fokusområde Skärholmsdalen

Integrerad Barnkonsekvensanalys - fokusområde Skärholmsdalen Sida 1 (6) Syftet med Stockholms stads metod Integrerad barnkonsekvensanalys, är att kartlägga barnens perspektiv på utemiljön genom dialoger för att sedan formulera mål i projekten som ska bidra till

Läs mer

Sammanfattning av måluppfyllelse för Miljöstrategiskt program för Regio

Sammanfattning av måluppfyllelse för Miljöstrategiskt program för Regio Sammanfattning av måluppfyllelse för Miljöstrategiskt program för Regio version 2012-05-02 Dnr 1300432 Läsanvisning Detta dokument är en sammanfattning av dokumentet "Uppföljning av mål för miljöstrategiskt

Läs mer

A. Vad kännetecknar hållbara och energi- och klimatsmarta fysiska/rumsliga strukturer?

A. Vad kännetecknar hållbara och energi- och klimatsmarta fysiska/rumsliga strukturer? WS 1: Utmaningar för hållbara strukturer och processer A. Vad kännetecknar hållbara och energi- och klimatsmarta fysiska/rumsliga strukturer? Grupp 1 1. Enkelhet Enkelhet, begriplighet (miljön är lätt

Läs mer

Stadsutveckling Ljura, Hageby, Ringdansen

Stadsutveckling Ljura, Hageby, Ringdansen Stadsutveckling Ljura, Hageby, Ringdansen Nya Urbana transportsystem kollektivtrafik som medel för stadsutveckling 2008-12-04 Hans Revenhorn, Stadsbyggnadsdirektör Norrköping kommun Norrköping vill växa

Läs mer

Planerad 130 kv luftledning mellan Rödsta och Nässe i Sollefteå kommun

Planerad 130 kv luftledning mellan Rödsta och Nässe i Sollefteå kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T Bilaga M1 Jämförelse med miljömål Planerad 130 kv luftledning mellan Rödsta och Nässe i Sollefteå kommun 2016-02-01 Bg: 5967-4770 Pg: 428797-2

Läs mer

Riktlinjer för arkitektur och gestaltningsfrågor. i Uppsala kommun

Riktlinjer för arkitektur och gestaltningsfrågor. i Uppsala kommun Riktlinjer för arkitektur och gestaltningsfrågor i Uppsala kommun Ett normerande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om den 14 december 2016 Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida Riktlinjer

Läs mer

Svenska Hus i Göteborg

Svenska Hus i Göteborg Svenska Hus i Göteborg 29 Svenska Hus i Göteborg Vår vision är att förvalta och utveckla fastigheter med ett evighetsperspektiv och säkerställa en hållbar och lönsam projektportfölj. Vi ska ta hand om

Läs mer

Strategiska planen

Strategiska planen Strategiska planen 2015 2020 Strategisk plan Datum för beslut: 2015-04-08 Kommunledningskontoret Reviderad: Beslutsinstans: Giltig till: 2020 Innehållsförteckning 1. Så styrs Vännäs kommun... 4 2. Vad

Läs mer

SÖDRA SKANSTULL KONSEKVENSANALYS. Stadsstrukturanalys av programförslag för stadsutveckling i Södra Undertitel Skanstull

SÖDRA SKANSTULL KONSEKVENSANALYS. Stadsstrukturanalys av programförslag för stadsutveckling i Södra Undertitel Skanstull SÖDRA SKANSTULL KONSEKVENSANALYS Stadsstrukturanalys av programförslag för stadsutveckling i Södra Undertitel Skanstull Juli Datum 2016 GÅNGNÄT KORSNINGAR PER KM2* Södermalms gång- och gatunät är generellt

Läs mer

en organisation skapar, levererar och fångar värde. Osterwald & Pigneur

en organisation skapar, levererar och fångar värde. Osterwald & Pigneur en organisation skapar, levererar och fångar värde. Osterwald & Pigneur VÄRDEBASERAD STADSUTVECKLING Planprogram för Stadionområde i Malmö Džiugas Lukoševičius Arkitekt SAR/MSA Stadsbyggnadskontoret VARFÖR?

Läs mer

TROLLHÄTTANS PARKPROGRAM

TROLLHÄTTANS PARKPROGRAM TROLLHÄTTANS PARKPROGRAM - 2016 Antagandehandling November 2016 Producerad av: Projektledare: Referensgrupp: Text: Foto: Illustrationer: Trollhättans Stad, Stadsbyggnadsförvaltningen Linn Arnås, Projektanställd

Läs mer

Dialog om framtida miljöersättningar, 9 september

Dialog om framtida miljöersättningar, 9 september 1(5) UNDERLAG Dnr 49-5199/11 2011-08-22 Landsbygdsavdelningen E-post: nyttlandsbygdsprogram@jordbruksverket.se Dialog om framtida miljöersättningar, 9 september Jordbruksverket och Skogsstyrelsen har fått

Läs mer

Tryggt och jämställt ljus. AnnaKarin Fridh

Tryggt och jämställt ljus. AnnaKarin Fridh Tryggt och jämställt ljus AnnaKarin Fridh LJUSPLANERING Ljus och Alingsås Lights in Alingsås Utbildning Forskning Permanent ljussättning LJUSPLANERING Alingsås Ljusråd Permanent ljussättning Samordning

Läs mer

U&WE, ANNA LARSSON NATURLIG NYTTA I STADEN

U&WE, ANNA LARSSON NATURLIG NYTTA I STADEN 2014.03.05 U&WE, ANNA LARSSON NATURLIG NYTTA I STADEN STADENS BEROENDE AV EKOSYSTEMTJÄNSTER SAMARBETSPARTNERS GRÖNYTEFAKTORN Ett planeringsverktyg där olika åtgärder får olika poäng Balansera sociala

Läs mer

Levande lokala centrum

Levande lokala centrum Stadsledningskontoret Stadsutvecklingsavdelningen Sida 1 (6) 2016-06-27 Handläggare Ulf Adaktusson Telefon: 29808 Till Kommunstyrelsen Stadsledningskontorets förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Bilaga till Landsbygdsstrategi

Bilaga till Landsbygdsstrategi HANDLINGSPLAN VERSION 2017 Bilaga till Landsbygdsstrategi 2016-2020 Det goda livet, idag i morgon. På landet, i staden mittemellan. Handlingsplan till Landsbygdstrategi 2016-2020 Skara kommun har tagit

Läs mer

Gottsundaområdet Planprogram

Gottsundaområdet Planprogram Kortversion av förslag till Gottsundaområdet Planprogram 2018 Samrådshandling 23 april 2018 till 4 juni 2018 Visionsbild som visar hur området kring Gottsunda centrum skulle kunna se ut. Kommunstyrelsen,

Läs mer

Remissvar översiktsplan för Stockholm, dnr

Remissvar översiktsplan för Stockholm, dnr Sida 1 (6) 2016-10-05 Handläggare Inger Cronlund Telefon: 08-508 033 54 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Remissvar översiktsplan för Stockholm, dnr 2015-10143 Förvaltningens förslag till beslut Spånga-Tensta

Läs mer

Centrumutveckling är Moderat politik!

Centrumutveckling är Moderat politik! Hur skapar vi en attraktionskraft som lockar? Vanligtvis så talar man om områden som: Invånarantal Näringsliv Bostäder Arbetstillfällen Skola och välfärd Handel och turism Livskvalitet När vi under året

Läs mer

VÄRDESKAPANDE STADSUTVECKLING

VÄRDESKAPANDE STADSUTVECKLING VÄRDESKAPANDE STADSUTVECKLING Värdering av stadskvaliteter för bostäder, Undertitel kontor och handel i Göteborgsregionen 161206 Datum METOD METOD Spatiala analyser Statistiska analyser Förklaringsmodell

Läs mer

Mål och inriktning 2016

Mål och inriktning 2016 Mål och inriktning 2016 Park- och naturnämnden Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet i Göteborgs stad Inledning Kommunfullmäktiges budget gäller i sin helhet inklusive de inriktningstexter

Läs mer

Motion till Kommunfullmäktige

Motion till Kommunfullmäktige Motion till Kommunfullmäktige Det ska vara enkelt att vara klimatsmart i Linköping Inledning Det står klart att klimatförändringarna är orsakade av människor. Och det är vi människor som skapat problemen

Läs mer