Hållbara Stadsutveckling Kvillebäcken

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hållbara Stadsutveckling Kvillebäcken"

Transkript

1 Hållbara Stadsutveckling Kvillebäcken Lägesredovisning till Boverket 2011 (Boverkets diarienummer /2010) 1. Sammanfattning av programmet Hållbar stadsutveckling i Kvillebäcken har tilldelats ett bidrag på 35 miljoner för att förverkliga sex spjutspetsprojekt inom miljöteknik. Åtgärder fokuserar på insatser i byggnader samt infrastrukturlösningar i större skala. Med åtgärderna ska Kvillebäcken fungera som ett demonstrationsområde för hållbar stadsutveckling och integrerad miljöteknik. Totalt bedöms åtgärderna ge en utsläppsminskning av koldioxid på ca ton per år. Målen med investeringarna är bland annat att bygga världens första källsorterande sopsug i hela östra Kvillebäcken. Och att utveckla bekväma, trygga och säkra cykelgarderober som uppmuntrar de boende att använda cykeln för sin dagliga pendling. Ny teknik ska användas för att korttidslagra överskottsenergi från fjärrvärmenätet i byggnaden, tillsammans med fjärrvärmedrivna vitvaror. Investering ska göras i en miljöskyttel över Göta Älv med helt förnyelsebart bränsle och i investeringar i fem avfallsfordon utrustade med den nyutvecklade MDE-tekniken. En åtgärd avser information kring affärsdriven hållbar utveckling och kunskapsutbyte rörande hållbar stadsutveckling. Åtgärd nr 1, 5 och 6 har startat under året. Utbyggnad av källsorterande sopsug pågår. Fyra fordon med metan-dieselteknik har köpts in för användning som renhållningsfordon och arbetet med en informationsplattform för affärsdriven miljöutveckling har startat. Förhandlingar och planering pågår för åtgärd 2, 3 och 4.

2 2. Om projektområdet Kvillebäcken är en helt ny stadsdel i Göteborg. Kvillebäcken är första etappen i planen att förvandla Backaplansområdet till en del av Göteborgs city. Stadens centrum kommer de närmaste åren att breda ut sig över älven. Enligt planerna ska det nya Kvillebäcken utvecklas till ett attraktivt bostadsområde med cirka bostäder och totalt kvm, verksamhetsyta som bland annat innehåller små kvartersbutiker, caféer och service. Visionerna för Kvillebäcken är att skapa en levande stadsdel där mötet mellan människor står i fokus och där invånarna kan leva klimatsmart. Allt endast sex minuter från Brunnsparken. Nya Kvillebäcken byggs av ett byggkonsortium. Kvillebäcken blir den första stadsdelen i Göteborg som byggs efter stadens nya tuffa miljökrav. Byggnaderna i stadsdelen kommer att certifieras enligt det svenska miljöklassningssystemet Miljöbyggnad och uppnå klass silver. Kvillebäcken ska bli ett föredöme och stärka Göteborg som föregångsstad inom hållbar utveckling. Ett avtal, det så kallade Kvillebäcksfördraget, har upprättats där de sju byggherrarna lovar att omvandla Kvillebäcken till en socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbar stadsdel I området ska det skapas attraktiva och levande utemiljöer Området ska knyta an till omgivande stadsdelar och utveckla Hisingen som en expansion del av centrala Göteborg Vi bygger området med en gemensam och rationell hantering av hushållsavfall I Kvillebäcken ska det finnas möjlighet till individuell påverkan Områdets förtecken ska utgöras av social livskvalitet med trygghet och mångfald Vi ska följa Göteborgs Stads program för miljöanpassat byggande i hela området Med livscykeltänkande ska vi bygga Kvillebäcken långsiktigt hållbart, ekonomiskt och ekologiskt Vi ska skapa förutsättningar för miljösmart mobilitet

3 3. Projektbeskrivning av verksamheten hittills Åtgärd 1. Effektiv insamling av avfall (beviljat stöd kr) 1.1 Projektgenomförandet Projektet innebär att införa och testa ett tekniksystem som höjer återvinningsgraden av organiskt avfall i Östra Kvillebäcken och på så sätt bidra till att matavfallet kommer till nytta i form av att rötas till biogas som kan ersätta fossila bränslen i t ex fordon. Detta skall göras genom att bygga källsorterande sopsug. Som en del i Kvillebäckens hållbarhetsarbete är det högt prioriterat med utförlig information till de boende om vikten av korrekt sortering i det kretsloppsanpassade boendet. Ett särskilt informationsmaterial tas fram inför inflyttning. Sopsugssystemet byggs med tre fraktioner istället för de fem som beskrevs i ansökan. Fraktion för organiskt avfall, tidningar och restavfall kommer att hanteras med sopsugssystemet med pappersförpackningar och plastförpackningar kommer att hanteras med insamling i kärl i fastigheterna och det gemensamma resurshuset. Detta förändrar dock inte förutsättningarna för att nå målet om hög insamlingsgrad av det organiska avfallet. 1.2 Resultat som uppnåtts Då utbyggnad av sopsugen pågår och ej tagits i bruk än, har ingen uppföljning på miljöaspekterna kunnat göras för Hur erfarenheter och kunskaper spridits Information om projekt Kvillebäcken har spridits vid en rad olika tillfällen, både genom Älvstranden Utveckling och andra partners i projektet. Älvstranden Utveckling har själva haft ett 20-tal studiebesök där miljösatsningarna i projekt Kvillebäcken varit huvudtema. Några exempel är Norra Djurgårdsstaden i Stockholm och deltagarna i Delegationen för Hållbara Städer samt projektdeltagare i investeringsprojekten Kongahälla i Kungälv och Nya Krokslätt i Mölndal. På projekt Kvillebäckens hemsida och i allt tryckt material om Kvillebäcken omnämns miljösatsningarna. I samarbete med Business region Göteborg som är partner för åtgärd 6. Innovationsplattform och kunskapsspridning, har workshops genomförts med miljöteknikföretag inom avfallssektorn där vi berättat om Kvillebäckens åtgärder för effektiv avfallshantering. 1.4 Hur tidplan följs Arbetena följer tidplan och pågår till Nationella mål Då åtgärden inte är implementerad ännu har ingen mätning av uppfyllelsen av nationella mål gjorts för 2011.

4 1.6 Mätbara miljöeffekter I förlängningen syftar åtgärden till att minska utsläppen av koldioxid genom att fossila fordonsbränslen såsom diesel ersätts med biogas som produceras av det insamlade matavfallet från stadsdelen Kvillebäcken. Beräkningar av mängd producerad biogas kan göras baserat på mängden matavfall som samlats in. Mängden biogas indikerar då hur mycket fordonsdiesel som kan ersättas och därmed ges hur mycket mindre koldioxid som släpps ut. I ett globalt perspektiv bidrar åtgärden till att minska den globala uppvärmningen. Åtgärd 2. Effektsmarta byggnader och fjärrvärmedrivna vitvaror (beviljat stöd kr) 2.1 Projektgenomförandet Projektet avser testa ny teknik med stor potential att jämna ut dygnsvariationen i fjärrvärmebehovet och därmed minska den fossila andelen bränsle i fjärrvärmeproduktionen. Den nya tekniken innebär att en byggnad utnyttjas som kortvarigt energilager i fjärrvärmenätet. Byggnadens termiska massa, det vill säga stomme, radiatorsystem med mera och dess förmåga att lagra energi tas till vara. Utöver det förses huset med fjärrvärmedrivna vitvaror; tvättmaskiner, torktumlare och diskmaskiner. Den senare åtgärden minskar även elbehovet. Ingen av lösningarna avser att reducera energianvändningen, men bidrar ändå till sänkta koldioxidemissioner. Under året har förhandlingar mellan Älvstranden Utveckling AB, Bostadsbolaget och Göteborg energi pågått med syfte att hitta förutsättningarna för effektstyrning av ett bostadshus i Kvillebäcken. Diskussion fortgår. Utveckling av ett attraktivt kunderbjudande för Effektsmart byggnad kvarstår. I dagsläget saknas leverantör av sådana fjärrvärmedrivna vitvaror som efterfrågas av byggherrarna. Asko har presenterat ett koncept (HWC) med varmvattendrivna diskmaskiner, torktumlare och tvättmaskiner. Problemet är att byggherrarna, på grund av sina tillgänglighetskrav, efterfrågar kombinationsmaskiner (tvätt och torktumlare i samma maskin). Arbetet med att lyckas införa varmvattendrivna vitvaror i bostadshus i Kvillebäcken fortgår och möjligheterna kvarstår fortfarande. 2.2 Resultat som uppnåtts Byggnation av bostadshus och infrastruktur pågår. Ännu är inget hus i drift och ingen inflyttning har skett. Därför har inga resultat eller miljöeffekter kunnat följas upp för Hur erfarenheter och kunskaper spridits Information om projekt Kvillebäcken har spridits vid en rad olika tillfällen, både genom Älvstranden Utveckling och andra partners i projektet. Älvstranden Utveckling har själva haft ett 20-tal studiebesök där miljösatsningarna i projekt Kvillebäcken varit huvudtema. Några exempel är Norra Djurgårdsstaden i Stockholm och deltagarna i Delegationen för Hållbara Städer samt projektdeltagare i investeringsprojekten Kongahälla i Kungälv och Nya Krokslätt

5 i Mölndal. På projekt Kvillebäckens hemsida och i allt tryckt material om Kvillebäcken omnämns miljösatsningarna. 2.4 Hur tidplan följs Tidplanen om att ha ett effektsmart hus till utgången 2014 kvarstår. 2.5 Nationella mål Ingen uppföljning ännu. 2.6 Mätbara miljöeffekter Långsiktigt och om tekniken skalas upp till att omfatta 25 % av flerbostadshusen i Göteborg, beräknas åtgärden medföra reducerad fossil fjärrvärmeproduktion orsakade av dygnstopplaster. Det skulle leda till att koldioxidutsläppen reduceras med cirka ton per år. Åtgärd 3. Miljöskyttel över älven (beviljat stöd kr) 3.1 Projektgenomförandet Åtgärden syftar till att möjliggöra en viktig utveckling av kollektivtrafiken över Göta Älv. Ett nytt fartyg med ändamålsenlig utformning och miljöanpassad drift behövs. För att uppnå en konkurrenskraftig trafikering och tillgodose de behov som efterfrågas krävs att två färjor införskaffas. 3.2 Resultat som uppnåtts Planering pågår och ingen uppföljning på miljöaspekterna har gjorts. 3.3 Hur erfarenheter och kunskaper spridits Via konferenser och nätverksmöten nationellt och internationellt. (Ex Transportforum, januari 1011 och UITP Waterborne Transport Committee meeting, maj 2011) har erfarenheter och kunskaper kring åtgärden spridits under året. 3.4 Hur tidplan följs Följer tidplan. 3.5 Nationella mål Ingen uppföljning ännu. 3.6 Mätbara miljöeffekter Ingen uppföljning ännu.

6 Åtgärd 4. Cykelgarderober (beviljat stöd kr) 4.1 Projektgenomförandet Införandet av cykelgarderoben vid nyexploateringen i Östra Kvillebäcken ska tillfredsställa den ökande efterfrågan på en bekväm, trygg och säker förvaring av cykeln i hemmamiljön. Målet är att det skall finnas cykelgarderober i alla byggnader samt plats för cykelservice. I dagsläget har inte samtliga byggherrar planerat in cykelgarderober i byggnaderna. Då inga hus är färdigbyggda än, så finns fortfarande möjligheter att införa cykelgarderober i enlighet med målnivån. Den tekniktävling som nämns i ansökan beslutades det om att inte genomföra. Varje byggherre driver själv arbetet med att hitta leverantörer och utveckla cykelgarderober som passar i just deras hus. Detta medför att cykelgarderoberna kommer att se olika ut och ha olika lösningar, men det förväntas inte ha någon inverkan på de övergripande miljömålen för åtgärden. 4.2 Resultat som uppnåtts Utbyggnad stadsdelen Kvillebäcken pågår och inga boende har flyttat in ännu. 4.3 Hur erfarenheter och kunskaper spridits Information om projekt Kvillebäcken har spridits vid en rad olika tillfällen, både genom Älvstranden Utveckling och andra partners i projektet. Älvstranden Utveckling har själva haft ett 20-tal studiebesök där miljösatsningarna i projekt Kvillebäcken varit huvudtema. Några exempel är Norra Djurgårdsstaden i Stockholm och deltagarna i Delegationen för Hållbara Städer samt projektdeltagare i investeringsprojekten Kongahälla i Kungälv och Nya Krokslätt i Mölndal. Kvillebäckskonsortiets Marknadsgrupp marknadsför och informerar de framtida boende i Östra Kvillebäcken och andra om cykelpendling som det klimatsmarta och snabba alternativet för arbetspendling. På projekt Kvillebäckens hemsida och i allt tryckt material om Kvillebäcken omnämns miljösatsningarna. 4.4 Hur tidplan följs Tidplan följs. 4.5 Nationella mål Ökat cykelpendlande och minskad bilism ger lägre koldioxidutsläpp och mindre buller. Av de sexton nationella miljömålen anses nio kunna påverkas positivt genom åtgärden. Dessa är begränsad klimatpåverkan (1), frisk luft (2), bara naturlig försurning (3), giftfri miljö (4), ingen övergödning (7), levande sjöar och vattendrag (8), grundvatten av god kvalitet (9), hav i balans (10), god bebyggd miljö (15). Genom mer vardagsmotion förbättras folkhälsan. Ett ökat cyklande på bekostnad av

7 Biltrafik medför att färre blir störda av trafikbuller. Av de elva nationella folkhälsomålen anses projektet bidra positivt till fyra målområden; delaktighet och inflytande i samhället, trygga och goda uppväxtvillkor, sunda och säkra miljöer och produkter samt ökad fysisk aktivitet. 4.6 Mätbara miljöeffekter Ökat cykelpendlande och minskad bilism ger lägre koldioxidutsläpp, mindre luftföroreningar och minskat buller i stadsmiljön. Ingen uppföljning av miljöaspekterna har kunnat göras för Åtgärd 5. MDE-teknik i stadens tunga fordonsflotta (beviljat stöd kr) 5.1 Projektgenomförandet Fyra fordon med metan-dieselteknik har köpts in för användning i bland annat Kvillebäcken. Av dessa har en elpåbyggnad. Ytterligare ett fordon kommer att ingå i projektet. Det är en fullhybrid, dvs drivlinan är el-diesel-hybridiserad och påbyggnaden är eldriven. Se beskrivning av ändringar i projektet. Projektet följer den beskrivning som gjorts i ansökan med undantag av att ett av fordonen med elpåbyggnad kommer att vara en fullhybrid där drivlinan är av el-diesel-hybrid typ. Denna kommer att drivas med RME och har ytterligare lägre bränsleförbrukning än den bil som angivits i ansökan. Orsaken till att vi valde att gå ett steg längre i fråga om teknikval än vad som angivits i ansökan är att teknikutvecklingen medgav denna möjlighet och att förändringen bidrar till att i ännu högre grad nå målen för projektet. Fordonen är anskaffade under 2011 och kommer att användas bland annat i Kvillebäcken. Uppföljning kommer att ske under perioden Resultat som uppnåtts Då fordonen endast har använts under en mycket begränsad period under 2011 eller tas i drift först under 2012 så finns ännu inga resultat att redovisa. 5.3 Hur erfarenheter och kunskaper spridits Fullhybriden visades upp vid en presskonferens på Gustav Adolfs torg den 22 november. Visningen riktade sig till politiker och tjänstemän inom regionen med koppling till transporter. Även allmänheten kunde ta del av informationen vid denna visning. I samband med detta gick det också ut ett pressmeddelande. Bilen har även omskrivits i flera facktidningar och i Göteborgs Posten. MD-bilarna har under hösten 2011 visats upp vid studiebesök från myndigheterna i Mocambique som en del i ett besök i Göteborgs stad. Vid Gröna korridorers demodag på Lindholmen den 22 september visades MD-bilen med elpåbyggnad upp. Renova deltog, som

8 en del av KNEG, på konferensen Hållbara transporter i Stockholm den 10 november. Då presenterades fullhybriden. Den 11 november visades samma bil upp vid invigningen av snabbladdningsstation för elbilar som även den hölls på Lindholmen science park. 5.4 Hur tidplan följs Tidplanen följs. Planen var att ta fordonen i drift under och utvärdera under resten av projektperioden Fordonen har införts i drift under slutet av 2011 och uppföljning påbörjats. 5.5 Nationella mål Genom att minska förbrukningen av bränslen, framför allt fossila, minskas utsläppen av CO2 men även andra ämnen som NOx, partiklar kan påverkas positivt. Hybridlösningen ger även en tystare miljö både för chauffören och för kringboende. Åtgärden bidrar positivt till nio av de sexton nationella miljömålen: Begränsad klimatpåverkan, Frisk luft, Bara naturlig försurning, Giftfri miljö, Ingen övergödning, Levande sjöar och vattendrag, Grundvatten av god kvalitet, Hav i balans samt God bebyggd miljö. Minskningen av CO2-utsläpp beräknas genom mätning av bränsleförbrukning. Bullermätningar har genomförts på andra hybridfordon tidigare och kommer inte att genomföras inom ramen för detta projekt. 5.6 Mätbara miljöeffekter De minskade CO2-utsläppen kommer att bidra till minskade klimateffekter. Minskad användning av förbränningsmotorn som följd av elpåbyggnaderna bidrar till minskade bullerproblem. Ny kunskap och ökade erfarenheter av den nya tekniken kan underlätta spridning till andra platser och användningsområden. Åtgärd 6. Innovationsplattform för affärsdriven miljöutveckling samt kunskapsspridning (beviljat stöd kr) 6.1 Projektgenomförandet Denna åtgärd är den plattform på vilken åtgärderna i Hållbar stadsutveckling Kvillebäcken ska kunna visas upp dels i form av applicerad miljöteknik i levande stadsmiljö samt som integrerad del i stadsbyggnadsprocessen. Genom att bidra till att skapa en fungerande referensanläggning av Kvillebäcken kan Kvillebäcken fungera som besöksobjekt och attrahera utländska delegationer med resultatet att öka antalet affärer för regionens företag samt antalet investeringar till regionen. Målsättningen är att skapa en innovationsplattform och en test-arena för att pröva nya tekniklösningar i praktiken och därmed utveckla hemmamarknaden för involverade företag samt att bidra till kunskapsspridning genom informations- och kommunikationsaktiviteter.

9 Den miljöteknikutställning i anslutning till Kvillebäcken som står beskriven kan komma att flyttas till Ekocentrum. Detta dels för att skapa synergier med den utställning och det stora antal besökare som årligen kommer till Ekocentrum men även på grund av den satsning som görs i samarbetet ytterligare två projekt i Göteborgsregionen som erhållit investeringsbidrag: Kongahälla och Krokslätt. Vi upplever att ett samarbete mellan 3K kan ge ett större mervärde, en starkare attraktionskraft och större möjlighet för affärer för såväl (Väst)svenska företag som internationella leverantörer. 6.2 Resultat som uppnåtts BRG och Älvstranden Utveckling har tillsammans sammankallat projektledare och kontaktpersoner för alla 3K projekten samt Mistra Urban Futures vid 3 tillfällen under 2011 för att projekten skall kunna bench-marka sina innovativa lösningar med varandra, för att diskutera innovationsplattformen utifrån projektens behov, gemensam kommunikation, utställning och besökshantering. 3 workshops är planerade utifrån projektens behov med fokus på avfallshantering och logistiklösningar, hållbar design och hållbara transporter. Hittills har en workshop avfallshantering och logistiklösningar i stadsdelarna genomförts, dit projektägare, byggbolag och möjliga teknikleverantörer bjöds in. Workshoppen attraherade total 32 deltagare och samtliga deltagande företag hade tre minuter på sig att föra fram hur deras teknik skulle kunna syfta till att uppfylla de mål som är satta av respektive projektägare. Att skapa mötesplatsen där byggherrar och teknikleverantörer kan träffas är ett första steg för att nå uppsatta mål. Kvillebäcken beskrivs även på och länkas till egen hemsida på BRGs webb. Kvillebäcken kommunicerades även i material i samband med Green Week i Bryssel där Göteborg Stad hade en monter och BRG deltog med information och personal. Påbörjat arbete med en permanent monter på Ekocentrum för att kunna hantera besök innan de fysiska platserna kan besökas. 6.3 Hur erfarenheter och kunskaper spridits All information har hittills spridits via hemsida och nyhetsbrev. 6.4 Hur tidplan följs Arbetet med att utveckla innovationsplattformen kommer att intensifieras under Nationella mål En ökad export av svensk miljöteknik är ett uttalat nationellt mål och är en viktig del i regeringens nationella miljöteknikstrategi. Genom vårt arbete med en innovationsplattform kopplat till vår ordinarie verksamhet att utveckla exportmöjligheter och internationella affärer, tror vi att vi kommer kunna uppnå önskad effekt under projektets gång. Utvecklingen av en innovationsplattform syftar till att ge Västsveriges teknikleverantörer referenser på hemmaplan och att utveckla en hemmamarknad, vilket är en avgörande framgångsfaktor i deras exportsatsningar i framöver. 6.6 Mätbara miljöeffekter Finns inga.

10 4. Ekonomisk uppföljning 2011 Åtgärd Åtgärd 1. Effektiv insamling av avfall Åtgärd 2. Effektsmarta byggnader och fjärrvärmedrivna vitvaror Åtgärd 3. Miljöskyttel över älven Åtgärd 4. Cykelgarderober Total investering enligt ansökan Miljörelaterad stödberättigad kostnad 2011 Totalts nedlagda kostnad 2011 Beviljat stöd DHS Utnyttjat stöd 2011 * Åtgärd 5. MDE-teknik i stadens tunga fordonsflotta Åtgärd 6. Innovationsplattform för affärsdriven miljöutveckling samt kunskapsspridning ** *** SUMMA * Utnyttjat stöd uppgår till 100 % av möjligt stöd. ** Utnyttjat stöd är högre än möjligt stöd. Regleras i nästa lägesrapport. *** Utnyttjad stöd uppgår till 75 % av möjligt stöd. Beviljat stöd Göteborgs Stad har beviljats stöd med kronor till investeringar för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling enligt förordningen (2008:1407). Av detta stöd har Göteborg Stad erhållit kronor motsvarande 75 procent av stödet i förskott. 5. Förändringar jämfört med ansökan Inte några ändringar och avvikelser har lyfts till Boverket för beslut i förväg. Förändringarna har bedömts som små och påverkar inte resultaten i åtgärderna. Åtgärd 1. Effektiv insamling av avfall Sopsugssystemet byggs med tre fraktioner istället för de fem som beskrevs i ansökan. Fraktion för organiskt avfall, tidningar och restavfall kommer att hanteras med sopsugssystemet med pappersförpackningar och plastförpackningar kommer att hanteras med insamling i kärl i fastigheterna och det gemensamma resurshuset. Detta förändrar dock inte förutsättningarna för att nå målet om hög insamlingsgrad av det organiska avfallet. Åtgärd 2. Effektsmarta byggnader och fjärrvärmedrivna vitvaror Inga förändringar i projektet jämfört med ansökan.

11 Åtgärd 3. Miljöskyttel över älven Inga förändringar i projektet jämfört med ansökan. Åtgärd 4. Cykelgarderober Den tekniktävling som nämns i ansökan beslutades det om att inte genomföra. Varje byggherre driver själv arbetet med att hitta leverantörer och utveckla cykelgarderober som passar i just deras hus. Detta medför att cykelgarderoberna kommer att se olika ut och ha olika lösningar, men det förväntas inte ha någon inverkan på de övergripande miljömålen för åtgärden. Åtgärd 5. MDE-teknik i stadens tunga fordonsflotta Projektet följer den beskrivning som gjorts i ansökan med undantag av att ett av fordonen med elpåbyggnad kommer att vara en fullhybrid där drivlinan är av el-diesel-hybrid typ. Denna kommer att drivas med RME och har ytterligare lägre bränsleförbrukning än den bil som angivits i ansökan. Orsaken till att vi valde att gå ett steg längre i fråga om teknikval än vad som angivits i ansökan är att teknikutvecklingen medgav denna möjlighet och att förändringen bidrar till att i ännu högre grad nå målen för projektet. Åtgärd 6. Innovationsplattform för affärsdriven miljöutveckling samt kunskapsspridning Inga förändringar i projektet jämfört med ansökan.

Hållbara Stadsutveckling Kvillebäcken

Hållbara Stadsutveckling Kvillebäcken Hållbara Stadsutveckling Kvillebäcken Lägesredovisning till Boverket för 2012 1. Sammanfattning av programmet Kvillebäcken är det första området som förverkligas enligt stadens vision för Älvstaden, med

Läs mer

Hållbara Stadsutveckling Kvillebäcken

Hållbara Stadsutveckling Kvillebäcken Hållbara Stadsutveckling Kvillebäcken Lägesredovisning till Boverket för 2013 1. Sammanfattning av programmet Kvillebäcken är det första området som förverkligas enligt stadens vision för Älvstaden, med

Läs mer

Hållbar Stadsutveckling i Kvillebäcken

Hållbar Stadsutveckling i Kvillebäcken Hållbar Stadsutveckling i Kvillebäcken Slutredovisning till Boverket för 2011-2014 1. Sammanfattning av programmet Kvillebäcken är det första området som förverkligas enligt stadens vision för Älvstaden,

Läs mer

Hållbar stadsutveckling i kvillebäcken

Hållbar stadsutveckling i kvillebäcken Hållbar stadsutveckling i kvillebäcken Komplettering av ansökan om statligt stöd till investeringar för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling 2010-08-23 Innehållsförteckning SAMMANFATTNING...3 stadsplanering

Läs mer

Smart City Göteborg. Hållbar och innovativ stadsutveckling. SP-dagen, Stockholm, 15 april 2015 Maja Högvik, Stadsledningskontoret, Göteborgs Stad

Smart City Göteborg. Hållbar och innovativ stadsutveckling. SP-dagen, Stockholm, 15 april 2015 Maja Högvik, Stadsledningskontoret, Göteborgs Stad Smart City Göteborg Hållbar och innovativ stadsutveckling SP-dagen, Stockholm, 15 april 2015 Maja Högvik, Stadsledningskontoret, Göteborgs Stad Vad är Smart Cities-initiativet? Städer orsakar 70 % av de

Läs mer

ATT BO OCH ARBETA I NORRA DJURGÅRDSSTADEN

ATT BO OCH ARBETA I NORRA DJURGÅRDSSTADEN ATT BO OCH ARBETA I NORRA DJURGÅRDSSTADEN Stadsutvecklingsprojektet Norra Djurgårdsstaden sträcker sig från Hjorthagen i norr, över hamnområdet, till Loudden i söder. Här, i ett av Stockholms bästa lägen,

Läs mer

Ansökan om statligt stöd till investeringar för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling INVESTERINGSPROJEKT (SFS 2008:1407) Delegationen för hållbara städer/ Miljövårdsberedningen (Jo 1968:A) 103

Läs mer

Individuell mätning av el, kallt vatten och varmt vatten i AB Bostadens lägenheter

Individuell mätning av el, kallt vatten och varmt vatten i AB Bostadens lägenheter Individuell mätning av el, kallt vatten och varmt vatten i AB Bostadens lägenheter Projektledare Harry Jonsson Individuell mätning är en del av Life+projektet Green Citizens of Europe, Sustainable living

Läs mer

Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle.

Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle. Riktlinjer 1(5) Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle. Riktlinjerna utgör grunden för arbetet med hållbar utveckling, vårt mål är ett strukturerat arbete där det framgår på ett tydligt

Läs mer

Ansökan om statligt stöd till investeringar för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling (SFS 2008:1407) Delegationen för hållbara städer/ Miljövårdsberedningen (Jo 1968:A) 103 33 Stockholm 1. Uppgifter

Läs mer

Ansökan om statligt stöd till investeringar för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling (SFS 2008:1407) Delegationen för hållbara städer/ Miljövårdsberedningen (Jo 1968:A) 103 33 Stockholm 1. Uppgifter

Läs mer

Hållbara städer - så bygger vi nytt

Hållbara städer - så bygger vi nytt Hållbara städer - så bygger vi nytt Kvillebäcken Staffan Bolminger, Älvstranden utveckling AB Krokslätts Fabriker Lennart Larsson, Husvärden AB Berth Olsson, Bengt Dahlgren AB Hållbar kunskapsstad Lund

Läs mer

God bebyggd miljö - miljömål.se

God bebyggd miljö - miljömål.se Sida 1 av 6 Start Miljömålen Sveriges Generationsmålet Begränsad klimatpåverkan Frisk luft Bara naturlig försurning Giftfri miljö Skyddande ozonskikt Säker strålmiljö Ingen övergödning Levande sjöar och

Läs mer

Ansökan om statligt stöd till investeringar för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling PLANERINGSPROJEKT (SFS 2008:1407) Delegationen för hållbara städer/ Miljövårdsberedningen (Jo 1968:A) 103 33

Läs mer

1. Workshops 2. Problembeskrivning 3. Visionsarbete 4. Framtagande av planprogram och detaljplaner

1. Workshops 2. Problembeskrivning 3. Visionsarbete 4. Framtagande av planprogram och detaljplaner ANSÖKAN 1 (7) 2012-06-11 2011/123 Lena Åström Strategisk samhällsplanerare 0431-40 29 66 lena.astrom@engelholm.se Komplettering avseende ansökan om statligt stöd för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling

Läs mer

Upprättad av Godkänd Datum Ver.rev Referens Sekretess HANDLINGSPLAN FÖR MINSKADE UTSLÄPP TILL LUFT

Upprättad av Godkänd Datum Ver.rev Referens Sekretess HANDLINGSPLAN FÖR MINSKADE UTSLÄPP TILL LUFT Ton CO2 LFV D-LFV 2009-035287 1(7) HANDLINGSPLAN FÖR MINSKADE UTSLÄPP TILL LUFT Klimatfrågan är av central betydelse för det civila flygets utveckling och LFV arbetar kraftfullt med att minska verkets

Läs mer

Ann-Carin Andersson Avdelningen för byggteknik EKOLOGI Luft, vatten, mark, flora, fauna Miljömål etc EKONOMI Mervärden för.. - Individ - Samhälle - Företaget/motsv Hållbar utveckling SOCIALT Bostad Arbetsmiljö

Läs mer

Miljömål för Luleå tekniska universitet

Miljömål för Luleå tekniska universitet 1(7) Miljömål för Luleå tekniska universitet 2017-2020 Luleå tekniska universitet har ett miljöledningssystem för sin verksamhet i enlighet med Förordningen (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter.

Läs mer

Fördjupad utvärdering av miljömålen Forum för miljösmart konsumtion 26 april 2019 Hans Wrådhe, Naturvårdsverket

Fördjupad utvärdering av miljömålen Forum för miljösmart konsumtion 26 april 2019 Hans Wrådhe, Naturvårdsverket Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 Forum för miljösmart konsumtion 26 april 2019 Hans Wrådhe, Naturvårdsverket Målet för detta webbinarium Ni som lyssnar ska känna till bedömningen av miljötillståndet

Läs mer

Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen

Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen 1 Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen 1 1 Innehåll Boverkets verksamhet kopplat till miljökvalitetsmålen och delar av generationsmålet... 1 Samhällsplanering...1 Boende...2

Läs mer

Vad handlar miljö om? Miljökunskap

Vad handlar miljö om? Miljökunskap Vad handlar miljö om? Ekosystemtjänster Överkonsumtion Källsortering Miljöförstöring Miljöbil Miljökunskap Jorden Utfiskning Naturreservat Våra matvanor Ekologiska fotavtryck Miljöpåverkan Avfall Trängselavgift

Läs mer

POLICY. Miljöpolicy för Solna stad

POLICY. Miljöpolicy för Solna stad POLICY Miljöpolicy för Solna stad POLICY antas av kommunfullmäktige En policy uttrycker politikens värdegrund och förhållningssätt. Denna typ av dokument fastställs av kommunfullmäktige då de är av principiell

Läs mer

Avfallsplan

Avfallsplan Renhållningsordning Avfallsplan 2018-2022 Bilaga 1. Miljöbedömning Datum: 2018-04-20 1 Innehåll Bakgrund... 3 Bedömningsgrunder och avgränsning... 3 Alternativ... 5 Nollalternativ... 5 Planalternativ...

Läs mer

GAME-dagen 14/9 2011. Hållbara transporter (Grön logistik)

GAME-dagen 14/9 2011. Hållbara transporter (Grön logistik) GAME-dagen 14/9 2011 Västsvenska initiativ inom miljöteknikområdet Hållbara transporter (Grön logistik) Bernt Svensén Business Region Göteborg Innehåll Varför hållbara transporter? Förutsättningar & styrkor

Läs mer

Grundläggande Miljökunskap

Grundläggande Miljökunskap Grundläggande Miljökunskap Data courtesy Marc Imhoff of NASA GSFC and Christopher Elvidge of NOAA NGDC. Image by Craig Mayhew and Robert Simmon, NASA GSFC Hållbar utveckling Dagens program Hållbar utveckling

Läs mer

Ansökan om statligt stöd till investeringar för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling INVESTERINGSÅTGÄRD (SFS 2008:1407) Delegationen för hållbara städer (M 2011:01) 103 33 Stockholm Stödet kan

Läs mer

2014-03- 14. Trafikkontoret. Avdelning Avfall. Nils Lundkvist. nils.lundkvist@stockholm.se 2014-03-14. Ett hållbart samhälle.

2014-03- 14. Trafikkontoret. Avdelning Avfall. Nils Lundkvist. nils.lundkvist@stockholm.se 2014-03-14. Ett hållbart samhälle. 2014-03- 14 Trafikkontoret Avdelning Avfall Nils Lundkvist nils.lundkvist@stockholm.se Capital of Scandinavia The Capital of Scandinavia Ett hållbart samhälle 2013-09-26 Sida 2 1 Insamling av hushållsavfall

Läs mer

SnABbT, snyggt och hållbart

SnABbT, snyggt och hållbart Snabbt, snyggt och hållbart 2017-05-27 1 SnABbT, snyggt och hållbart KuLtUR -och DemOKratiMiniStER AliCE BaH KuHnKE, bostads- och digitaliseringsminister PetER ErIKsSON och miljöminister KaroliNA SkOG,

Läs mer

Miljö, klimat och investeringar i Stockholms stad

Miljö, klimat och investeringar i Stockholms stad Sida 1 (5) Stockholm är en av de ledande miljöstäderna i Europa och bedriver sedan länge ett ambitiöst och prisbelönt miljöarbete. Staden blev Europas första miljöhuvudstad 2010 och Sveriges klimatstad

Läs mer

Mål & Åtgärder för 2013 års Smaka på Stockholm

Mål & Åtgärder för 2013 års Smaka på Stockholm Mål & Åtgärder för 2013 års Smaka på Stockholm Ur vår miljöpolicy: "Miljöfrågorna är en självklar och viktig del av evenemanget och för våra samarbetspartners". Vårt miljöarbete tar sin utgångspunkt i

Läs mer

Bilaga 5 Miljöbedömning

Bilaga 5 Miljöbedömning Beslutad av: Dokumentansvarig: Renhållningsenheten Dokumenttyp: Välj i listan... Giltighetstid: Välj i listan... Gäller från: Diarienr: KS.2017.203 Ändringsförteckning Datum Ändring Bilaga 5 Miljöbedömning

Läs mer

Miljömålet Begränsad klimatpåverkan: Halten av växthusgaser i atmosfären ska i enlighet med FN:s ramkonvention för klimatförändringar stabiliseras på

Miljömålet Begränsad klimatpåverkan: Halten av växthusgaser i atmosfären ska i enlighet med FN:s ramkonvention för klimatförändringar stabiliseras på Miljömålet Begränsad klimatpåverkan: Halten av växthusgaser i atmosfären ska i enlighet med FN:s ramkonvention för klimatförändringar stabiliseras på en nivå som innebär att människans påverkan på klimatsystemet

Läs mer

Kommittédirektiv. Delegation för hållbara städer. Dir. 2011:29. Beslut vid regeringssammanträde den 24 mars 2011

Kommittédirektiv. Delegation för hållbara städer. Dir. 2011:29. Beslut vid regeringssammanträde den 24 mars 2011 Kommittédirektiv Delegation för hållbara städer Dir. 2011:29 Beslut vid regeringssammanträde den 24 mars 2011 Sammanfattning En delegation ska verka för hållbar utveckling av städer, tätorter och bostadsområden.

Läs mer

LIDINGÖS MILJÖMÅL 2011-2020

LIDINGÖS MILJÖMÅL 2011-2020 LIDINGÖS MILJÖMÅL 2011-2020 KLOKA VAL ENERGI STAD HÅLLBAR GRÖN KORTVERSION LIDINGÖS MILJÖPROGRAM 2011 2020 1 Lidingö tar ställning för miljön På Lidingö tar vi ställning för miljön och för en hållbar utveckling.

Läs mer

Långsiktigt klimatarbete i Göteborg. Michael Törnqvist, miljö- och klimatnämnden

Långsiktigt klimatarbete i Göteborg. Michael Törnqvist, miljö- och klimatnämnden Långsiktigt klimatarbete i Göteborg Michael Törnqvist, miljö- och klimatnämnden Göteborgs Stads arbete för att nå de lokala miljömålen Michael Törnqvist, miljö- och klimatnämnden Göteborgs miljömålsarbete

Läs mer

FÖRUTSÄTTNINGAR OCH MÖJLIGHETER

FÖRUTSÄTTNINGAR OCH MÖJLIGHETER Malmö biogas FÖRUTSÄTTNINGAR OCH MÖJLIGHETER Malmö satsar på biogas Ett av världens tuffaste miljömål Malmö stad har ett av världens tuffaste miljömål uppsatt - år 2030 ska hela Malmö försörjas med förnybar

Läs mer

Ann-Carin Andersson Avdelningen för byggteknik

Ann-Carin Andersson Avdelningen för byggteknik Ann-Carin Andersson Avdelningen för byggteknik Projektets resultat Gemensamt dokument lokal anpassning Utgå från samhällets och branschens miljösyn Använda befintliga verktyg i samhället Ingen/liten kommunal

Läs mer

Förslag till Verksamhetsplan 2011

Förslag till Verksamhetsplan 2011 1 (5) Förslag till Verksamhetsplan 2011 CSR Västsverige ger medlemmar ökad konkurrenskraft genom att omsätta kunskap i konkret handling. CSR Västsverige utvecklar och sprider verktyg och kompetens kring

Läs mer

100 % Fossilbränslefritt Skåne 2020 2014-11-07

100 % Fossilbränslefritt Skåne 2020 2014-11-07 Företaget Malmö Airport Kund Social utveckling Miljö 100 % Fossilbränslefritt Skåne 2020 2014-11-07 Maria Bengtsson Chef Miljö och Infrastruktur Swedavia Malmö Airport Vår uppgift I korthet Våra tjänster

Läs mer

Hur går det med våra miljömål och miljöprogrammets åtgärder? Viktoria Viklander och Lotta Silfver

Hur går det med våra miljömål och miljöprogrammets åtgärder? Viktoria Viklander och Lotta Silfver Hur går det med våra miljömål och miljöprogrammets åtgärder? Viktoria Viklander och Lotta Silfver 1 ? 2 Det goda livet är målet! $ $ $ $ $ $ $ $ 3 Systematiken bakom miljömålsarbetet Planera Strategiska

Läs mer

Resultat av regeringens miljö- och klimatsatsningar i Gotlands län

Resultat av regeringens miljö- och klimatsatsningar i Gotlands län Resultat av regeringens miljö- och klimatsatsningar i Gotlands län Förord Regeringens miljö- och klimatpolitik grundar sig i principen att det ska vara lätt att göra rätt. Politiken formas för att göra

Läs mer

Kommunen, en trög och byråkratisk koloss. Eller...?

Kommunen, en trög och byråkratisk koloss. Eller...? Kommunen, en trög och byråkratisk koloss. Eller...? Jonas Kamleh Enhetschef för Klimat och Naturresurser Avdelningen för Stadsutveckling och strategi Miljöförvaltningen, Malmö stad Ja. och kanske lite

Läs mer

Vad gör vi på miljöområdet i Olofströms kommun?

Vad gör vi på miljöområdet i Olofströms kommun? miljö energi natur Strategiskt och långsiktigt arbete & vardagens pågående arbete Vad gör vi på miljöområdet i Olofströms kommun? miljöfrågor energifrågor naturvård energirådgivning (diversearbetare )

Läs mer

Miljöcertifiering av byggnader

Miljöcertifiering av byggnader Miljöcertifiering av byggnader Evelina Strandfeldt Sweden Green Building Council 1 240 medlemmar just nu i Sweden Green Building Council 2 Sweden Green Building Council Ideell förening för företag i bygg-

Läs mer

Ansökan om statligt stöd till investeringar för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling PLANERINGSPROJEKT (SFS 2008:1407) Delegationen för hållbara städer (M 2011:01) 103 33 Stockholm Ansökningsblanketten

Läs mer

Bo och arbeta i Norra Djurgårdsstaden

Bo och arbeta i Norra Djurgårdsstaden Stockholm växer Bo och arbeta i Norra Djurgårdsstaden stockholm.se/norradjurgardsstaden The Capital of Scandinavia ATT BO OCH ARBETA I NORRA DJURGÅRDSSTADEN Stadsutvecklingsprojektet Norra Djurgårdsstaden

Läs mer

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG Process till antagande BN-beslut Samråd BN-beslut Utställning BN-beslut Godkänd Antagande KF STRATEGIER FÖR STADENS UTBYGGNAD Bygg och utveckla centralt! Komplettera

Läs mer

BILAGA 7 - MILJÖBEDÖMNING

BILAGA 7 - MILJÖBEDÖMNING Miljöbedömning av gemensam avfallsplan för Karlshamns, Sölvesborgs och Olofströms kommuner En ny avfallsplan för kommunerna Karlshamn, Olofström och Sölvesborg för perioden 2018 2025 är under framtagning.

Läs mer

Biogasen i samhällets tjänst. Energiting Sydost, Karlshamn 10 november 2016 Anders Mathiasson Konceptum

Biogasen i samhällets tjänst. Energiting Sydost, Karlshamn 10 november 2016 Anders Mathiasson Konceptum Biogasen i samhällets tjänst Energiting Sydost, Karlshamn 10 november 2016 Anders Mathiasson Konceptum Biogasanvändning 2005-2015 Presentationens namn, version etc 2016-11-11 2 Biogasen sluter det lokala

Läs mer

Biogas. Förnybar biogas. ett klimatsmart alternativ

Biogas. Förnybar biogas. ett klimatsmart alternativ Biogas Förnybar biogas ett klimatsmart alternativ Biogas Koldioxidneutral och lokalt producerad Utsläppen av koldioxid måste begränsas. För många är det här den viktigaste frågan just nu för att stoppa

Läs mer

Genomförandeplan - beslutade åtgärder 2014

Genomförandeplan - beslutade åtgärder 2014 Bilaga 1 Ekohandlingsprogram 2014-2018 Genomförandeplan - beslutade åtgärder 2014 Illustrationer av miljökvalitetsmålen:tobias Flygar HALMSTADS KOMMUN KS 2014 169 Samhällsbyggnadskontoret 2014-05-13 Samhällsbyggnadskontoret

Läs mer

Kristianstadsregionens Klimatallians 20 november 2012 Vad kan vi göra tillsammans?

Kristianstadsregionens Klimatallians 20 november 2012 Vad kan vi göra tillsammans? Klimatarbete-Miljömål-Transporter Kristianstadsregionens Klimatallians 20 november 2012 Vad kan vi göra tillsammans? Klimatvision Sverige ska ha en hållbar och resurseffektiv energiförsörjning och inga

Läs mer

Där klimatsmarta idéer blir verklighet

Där klimatsmarta idéer blir verklighet Där klimatsmarta idéer blir verklighet Klimp 2008 2012 Naturvårdsverket och Linköpingskommun arbetar tillsammans för att minska utsläppen av växthusgaser. Tillsammans för klimatet Vi är mycket stolta över

Läs mer

1. Vad vill ni göra under den kommande mandatperioden för att bevara Uppsalas parker och grönområden?

1. Vad vill ni göra under den kommande mandatperioden för att bevara Uppsalas parker och grönområden? Svar från Folkpartiet Grönområden 1. Vad vill ni göra under den kommande mandatperioden för att bevara Uppsalas parker och grönområden? När staden växer och förtätas behövs fler parker, lekplatser och

Läs mer

Trollhättan & miljön

Trollhättan & miljön Trollhättan & miljön Miljömålssystemets nivåer Generationsmålet Miljökvalitetsmålen Preciseringar Etappmålen Regionala tilläggsmål ILLUSTRATIONER TOBIAS FLYGAR Lokala/kommunala miljömål Prognosen för att

Läs mer

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelse om åtgärder inom miljömål, klimat och energi samt klimatanpassning Länsstyrelsen har i samverkan med bland annat

Läs mer

EN RAPPORT FRÅN ECOEX SLUTRAPPORT FRÅN ECOEX

EN RAPPORT FRÅN ECOEX SLUTRAPPORT FRÅN ECOEX EN RAPPORT FRÅN ECOEX SLUTRAPPORT FRÅN ECOEX Har Ecoex bidragit till fler jobb? Har Ecoex medverkat till att skapa fler arbetstillfällen på miljöteknikföretag i Västsverige? Det är givetvis många faktorer

Läs mer

2015-06-10 FÖRSTA VERSIONEN. Sektorsövergripande integrerad plan för hållbar stadsutveckling i Göteborg 2014-2020

2015-06-10 FÖRSTA VERSIONEN. Sektorsövergripande integrerad plan för hållbar stadsutveckling i Göteborg 2014-2020 2015-06-10 FÖRSTA VERSIONEN Sektorsövergripande integrerad plan för hållbar stadsutveckling i Göteborg 2014-2020 Innehåll Planen som verktyg... 3 Framtagande av Planen... 4 Samarbetsparter... 4 Lokala

Läs mer

2. MILJÖKONSEKVENSER AV MÅL I AVFALLSPLANEN

2. MILJÖKONSEKVENSER AV MÅL I AVFALLSPLANEN Bilaga till avfallsplaneförslag 2009-09-07 Miljökonsekvensbeskrivning Avfallsplan för Skellefteå kommun BAKGRUND Enligt bestämmelser i miljöbalken (1998:808), kap 6 samt föreskrifter från Naturvårdsverket

Läs mer

Uppföljning av projekt med stöd från Delegationen för Hållbara Städer. Sofie Adolfsson Jörby

Uppföljning av projekt med stöd från Delegationen för Hållbara Städer. Sofie Adolfsson Jörby Uppföljning av projekt med stöd från Delegationen för Hållbara Städer Sofie Adolfsson Jörby Boverkets uppdrag Regleras i förordningen om statligt stöd för hållbara städer, SFS 2008:1407, 2011:344 och innebär

Läs mer

Mikael Karlsson VD, Detox AB

Mikael Karlsson VD, Detox AB Mikael Karlsson VD, Detox AB Detox AB Affärside - Innovativt förena miljönytta med kundvärden och lönsamhet Mål - Hållbar utveckling Unikt arbetssätt Idé / Strategi Projektering Utförande Organisation

Läs mer

Checklista för Europeiska Trafikantveckan

Checklista för Europeiska Trafikantveckan 1(5) Checklista för Europeiska Trafikantveckan Se denna checklista som ett stöd i planering och genomförande av Europeiska Trafikantveckan och/eller I stan utan min bil!. Checklistan är alltså inget facit

Läs mer

Klimatneutrala godstransporter på väg, KNEG

Klimatneutrala godstransporter på väg, KNEG INFRASTRUKTUR DRIVMEDEL FORDON LOGISTIK FORSKNING, KNEG 1 Godstransporter på gott och ont Godstransporter på väg: en förutsättning för tillväxt står för 60 % av de totala godstransporterna i Sverige betydande

Läs mer

På väg in i framtidens återvinning och återbruk

På väg in i framtidens återvinning och återbruk Söderhalls Renhållningsverk AB, SÖRAB, org.nr 556197-4022 Torggatan 11, plan 2, Box 63, 18621 Vallentuna Tel: 08-505 804 00 info@sorab.se www.sorab.se På väg in i framtidens återvinning och återbruk Idag

Läs mer

Mistra Urban Future Centrum för Hållbar Stadsutveckling

Mistra Urban Future Centrum för Hållbar Stadsutveckling Mistra Urban Future Centrum för Hållbar Stadsutveckling Första fas 2009-2011 Förbereder nästa fas Bygger på samverkan staden akademi och institut näringsliv och konsulter 1 Definition av Affärsdriven

Läs mer

Konkretisering av Miljö- och klimatmål för nämnder och förvaltningar

Konkretisering av Miljö- och klimatmål för nämnder och förvaltningar 1(5) Datum Diarienummer 2018-10-31 KS/2018/0076/041-16 Upprättad av Julia Nordström Version 1.0 Konkretisering av Miljö- och klimatmål för nämnder och förvaltningar Den här bilagan syftar till att konkretisera

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om statligt stöd för hållbara städer; SFS 2008:1407 Utkom från trycket den 30 december 2008 utfärdad den 18 december 2008. Regeringen föreskriver följande. 1 Enligt

Läs mer

Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi.

Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi. Pub nr 2008:44 Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi. Vi hushållar med energin och använder den effektivt.

Läs mer

miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete

miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete Utskriftsversion Göteborgs Stads miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete Läs miljöprogrammet i sin helhet på: www.goteborg.se/miljoprogram Foto: Peter Svenson Miljömålen visar vägen Göteborg ska

Läs mer

Earth Week mars

Earth Week mars Earth Week 25-30 mars Se programmet på www.vaxjo.se/earthweek Växjös miljövecka med fokus på framtiden Röster från förvaltningar och bolag, det här är vi stolta över i miljöarbetet Förvaltningar och bolag

Läs mer

Temagruppernas ansvarsområde

Temagruppernas ansvarsområde Temagruppernas ansvarsområde För att förtydliga respektive temagrupps ansvarsområde har jag använt de utvidgade preciseringarna från miljömålssystemet som regeringen presenterade under 2011. na utgör en

Läs mer

Ansökan om statligt stöd till investeringar för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling PLANERINGSPROJEKT

Ansökan om statligt stöd till investeringar för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling PLANERINGSPROJEKT Ansökan om statligt stöd till investeringar för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling PLANERINGSPROJEKT (SFS 2008:1407) Delegationen för hållbara städer (M 2011:01) 103 33 Stockholm Ansökningsblanketten

Läs mer

Bilaga 4 Delmålens koppling till nationella mål och nationell avfallsplan

Bilaga 4 Delmålens koppling till nationella mål och nationell avfallsplan Bilaga 4 ens koppling till nationella mål och nationell avfallsplan Planperiod 2013-2016 2 (7) Innehåll 1. SAMMANFATTNING... 3 2. SAMSTÄMMIGHET MED NATIONELLA AVFALLSPLANEN... 3 2.1. Hantering av avfall

Läs mer

Seminarium om energieffektivt byggande. Skövde 2008-09-04

Seminarium om energieffektivt byggande. Skövde 2008-09-04 Seminarium om energieffektivt byggande Skövde 2008-09-04 Dagens program Inledning Västra Götalandsregionens program för energieffektiva byggnader Passivhuscentrum Smart Energi fokusgruppen för effektiv

Läs mer

Exploateringsnämndens handlingsplan. Stadens energikrav vid markanvisningar

Exploateringsnämndens handlingsplan. Stadens energikrav vid markanvisningar Exploateringsnämndens handlingsplan Stadens energikrav vid markanvisningar Bakgrund Staden ska vara pådrivande i utvecklingen av en hållbar stadsutveckling genom sitt eget agerande och genom att samarbeta

Läs mer

Haparandas miljömål. Antagna av kommunfullmäktige 2007-02-26

Haparandas miljömål. Antagna av kommunfullmäktige 2007-02-26 Haparandas miljömål Antagna av kommunfullmäktige 2007-02-26 Haparandas lokala miljömål är de övergripande målsättningarna som ska uppnås inom en generation. Av de 16 miljömål som Sveriges riksdag beslutat

Läs mer

Sweden Green Building Council

Sweden Green Building Council Sweden Green Building Council 1 Ca 215 medlemmar just nu i Sweden Green Building Council 2 Vad innebär miljöcertifiering av byggnader? Byggnadens prestanda jämförs med mätbara kriterier skalan är poäng

Läs mer

Spännande arkitektur: Finns det plats för effektiv energianvändning och bra inomhusklimat? Varför inte? /RuF. white. Jos

Spännande arkitektur: Finns det plats för effektiv energianvändning och bra inomhusklimat? Varför inte? /RuF. white. Jos Spännande arkitektur: Finns det plats för effektiv energianvändning och bra inomhusklimat? Varför inte? 1 SID Sustainable Integrated Design 2 Hållbarhet mer än bara energi! Ekonomi, sociala faktorer och

Läs mer

Stadens utveckling och Grön IT

Stadens utveckling och Grön IT Vi lever, arbetar, reser, transporterar saker, handlar och kommunicerar. För utvecklingen av den hållbara staden fyller smarta IT-lösningar en viktig funktion. Stadens utveckling och Grön IT Malmö en Green

Läs mer

Vi ska värna om och utveckla småföretagarkulturen i Uddevalla kommun

Vi ska värna om och utveckla småföretagarkulturen i Uddevalla kommun 12 BILD! Mål 13 Här listas målsättningar och styrdokument som har påverkat framtagandet av innehållet i denna översiktsplan. Uddevalla kommuns vision Uddevalla hjärtat i Bohuslän där människor växer och

Läs mer

Information kring VG2020 och strategisk styrning

Information kring VG2020 och strategisk styrning Information kring VG2020 och strategisk styrning Lars Jerrestrand lars.jerrestrand@borasregionen.se 0723-666561 1 Varför gör vi det vi gör? Invånarna i Västra Götaland ska ha bästa möjliga förutsättningar

Läs mer

Västtrafik Om att ställa krav, följa upp krav och att vara en del av utvecklingen

Västtrafik Om att ställa krav, följa upp krav och att vara en del av utvecklingen Västtrafik Om att ställa krav, följa upp krav och att vara en del av utvecklingen Västtrafik i siffror 7,1 miljarder kronor i omsättning 280 anställda 390 000 personer genomför 940 000 resor per dygn 10

Läs mer

Långsiktigt arbete med miljö och klimat. Lena Wennberg Miljöchef, Swedavia AB och Stockholm Arlanda Airport

Långsiktigt arbete med miljö och klimat. Lena Wennberg Miljöchef, Swedavia AB och Stockholm Arlanda Airport Långsiktigt arbete med miljö och klimat Lena Wennberg Miljöchef, Swedavia AB och Stockholm Arlanda Airport 2015-11-11 I korthet Våra tjänster Hållbarhet Tillgänglighet Mer om Swedavia Swedavia Real Estate

Läs mer

Miljöanpassade transporter för minskad växthuseffekt

Miljöanpassade transporter för minskad växthuseffekt Miljöprestanda GRÖNA TON. Miljöanpassade transporter för minskad växthuseffekt I förarsätet för miljön Växthuseffekten kan allmänt ses som det enskilt största miljöhotet i världen. Det är bakgrunden till

Läs mer

Stadens utveckling och Grön IT

Stadens utveckling och Grön IT Vi lever, arbetar, reser, transporterar saker, handlar och kommunicerar. För utvecklingen av den hållbara staden fyller smarta IT-lösningar en viktig funktion. Stadens utveckling och Grön IT Malmö en Green

Läs mer

Miljöprogram för Malmö stad 2009 2020

Miljöprogram för Malmö stad 2009 2020 Miljöprogram för Malmö stad 2009 2020 Vi antar utmaningen: 2020 är Malmö världsbäst på hållbar stadsutveckling Malmö har bakom sig mer än ett årtionde av stora och framsynta satsningar på klimat- och miljöområdet.

Läs mer

Malmö och Malmös klimatstrategiska arbete Hur vi arbetar

Malmö och Malmös klimatstrategiska arbete Hur vi arbetar Malmö och Malmös klimatstrategiska arbete Hur vi arbetar Malmö Den unga staden 29,5 år Malmö är en ung stad och den mest typiska Malmöbon är en 29-årig tjej eller en 30-årig kille. En stad som växer Sveriges

Läs mer

Trollhättan & miljön

Trollhättan & miljön Trollhättan & miljön Prognosen för att nå miljömålen i Västra Götalands län till år 2020 Begränsad klimatpåverkan Frisk luft Bara naturlig försurning Giftfri miljö Skyddande ozonskikt Säker strålmiljö

Läs mer

Miljöbokslut 2006. Höörs kommuns gröna nyckeltal

Miljöbokslut 2006. Höörs kommuns gröna nyckeltal Miljöbokslut 26 Miljöbokslutet är en redovisning av miljötillståndet i kommunen. Det är också ett sätt att följa upp kommunens eget miljöarbete. Miljöbokslutet med de gröna nyckeltalen ska fungera som

Läs mer

Malmö staden som samverkansarena. Jonas Kamleh, Enhetschef, Klimat och naturresurser, Miljöförvaltningen, Malmö stad

Malmö staden som samverkansarena. Jonas Kamleh, Enhetschef, Klimat och naturresurser, Miljöförvaltningen, Malmö stad Malmö staden som samverkansarena Jonas Kamleh, Enhetschef, Klimat och naturresurser, Miljöförvaltningen, Malmö stad Kommunen, en trög och byråkratisk koloss. Eller...? Ja. och kanske lite mer.. Den stora

Läs mer

Utkast: Kärnfrågor för certifiering av hållbar stadsutveckling

Utkast: Kärnfrågor för certifiering av hållbar stadsutveckling Utkast: Kärnfrågor för certifiering av hållbar stadsutveckling Detta dokument är ett utkast på kärnfrågor för ett svenskt certifieringssystem för hållbar stadsutveckling. Kärnfrågorna syftar till att fungera

Läs mer

Strategiska vägval för ett fossiloberoende Västra Götaland 2030. Faktaunderlag med statistik och klimatutmaningar

Strategiska vägval för ett fossiloberoende Västra Götaland 2030. Faktaunderlag med statistik och klimatutmaningar Strategiska vägval för ett fossiloberoende Västra Götaland 2030 Faktaunderlag med statistik och klimatutmaningar Faktamaterialet presenterar 1. Statistik gällande klimatutsläpp i Västra Götaland 2. Det

Läs mer

Klimatpakten Nyhetsbrev. April 2015

Klimatpakten Nyhetsbrev. April 2015 Klimatpakten Nyhetsbrev April 2015 Välkommen till nya Klimatpakten! Från och med 2015 är Katarina Luhr, miljöborgarråd Stockholms stad, ordförande för Klimatpakten. Läs hennes tankar om Klimatpakten och

Läs mer

Beviset! Undersökningen från IVL Svenska Miljöinstitutet som visar att det är miljösmart att bygga nära stationer

Beviset! Undersökningen från IVL Svenska Miljöinstitutet som visar att det är miljösmart att bygga nära stationer Beviset! Undersökningen från IVL Svenska Miljöinstitutet som visar att det är miljösmart att bygga nära stationer Är det verkligen smartare att förtäta storstäder nära kollektivtrafiken? Ja! Vi på Jernhusen

Läs mer

OKQ8 Mot fossiloberoende transporter rollen för en drivmedeldistributör perspektiv

OKQ8 Mot fossiloberoende transporter rollen för en drivmedeldistributör perspektiv OKQ8 Mot fossiloberoende transporter rollen för en drivmedeldistributör perspektiv Stationsnätet 1 Störst i Sverige med 750 stationer över hela landet, för såväl personbil som tung trafik 2 350 bemannade

Läs mer

En fossilfri fordonsflotta till 2030 - hur når vi dit?

En fossilfri fordonsflotta till 2030 - hur når vi dit? En fossilfri fordonsflotta till 2030 - hur når vi dit? Elbilsseminarium på IKEA i Älmhult 24 oktober 2011 Karin Nilsson (C) Riksdagsledamot från Tingsryd, ledamot i Skatteutskottet suppleant i Näringsutskott

Läs mer

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige Den goda kommunen med 13000 invånare 2027 Antagen av kommunfullmäktige 2015-10-14 137 Den goda kommunen Den goda kommunen är du och jag. Och alla andra förstås. Den goda kommunen är ett uttryck för vår

Läs mer

Resultat av regeringens miljö- och klimatsatsningar i Gävleborgs län

Resultat av regeringens miljö- och klimatsatsningar i Gävleborgs län Resultat av regeringens miljö- och klimatsatsningar i Gävleborgs län Förord Regeringens miljö- och klimatpolitik grundar sig i principen att det ska vara lätt att göra rätt. Politiken formas för att göra

Läs mer

Godstransportstrategi. Västra Götaland

Godstransportstrategi. Västra Götaland Godstransportstrategi Västra Götaland 2015-06-12 Vårt uppdrag Underlag till en godsstrategi Ett arbete i flera steg Sammanställa och konkretisera befintliga mål och visioner inom godstransprotområdet i

Läs mer