EN RAPPORT FRÅN ECOEX SLUTRAPPORT FRÅN ECOEX

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "EN RAPPORT FRÅN ECOEX SLUTRAPPORT FRÅN ECOEX"

Transkript

1 EN RAPPORT FRÅN ECOEX SLUTRAPPORT FRÅN ECOEX

2 Har Ecoex bidragit till fler jobb? Har Ecoex medverkat till att skapa fler arbetstillfällen på miljöteknikföretag i Västsverige? Det är givetvis många faktorer som bidrar till att arbete skapas, men mycket tyder på att Ecoex har varit en positiv del i att skapa miljöinriktade jobb i Västsverige. 90 företag som varit aktiva i Ecoex arrangemang under åren har ökat antalet anställda med 13 procent, vilket motsvarar 1278 personer.

3 Miljöteknikbranschen i Sverige Miljöteknik är teknik som innebär minskad belastning på människor och ekosystem. De svenska miljöteknikföretagen utvecklar lösningar för flera av de globala miljö utmaningarna. Samtidigt bidrar de till ekonomisk tillväxt och skapar arbetstillfällen i Sverige. Miljöteknikföretagen är som bransch svår analysera, framförallt för att den egentligen inte går att definiera som en bransch. Det handlar snarare om företag i en rad olika branscher som har gemensamt att de går i bräschen inom miljöteknik. Vinnova har i sin studie: Företag inom miljötekniksektorn valt att inkludera följande branschsegment: Luftkvalitet, Vattenkvalitet, Avfallshantering, Energi från förnybara källor, Energiöverföring, Energi från icke-fossila bränslen, Energi- och resursanvändning/ effektivisering i byggnader och processer, Miljörelaterade tjänster och konsulter. I Sverige finns det 1571 miljöteknikföretag inom dessa branschsegment och de sysselsätter personer (heltidsekvivalenter). Det visar Vinnovas statistik från Vinnovas statistik över miljöteknikföretag inom respektive segment. Luftkvalitet Allmännyttiga företag verksamma inom många segment Vattenkvalitet Avfallshantering Miljötjänster och konsulter Energi från förnyelsebara källor Energi från icke-fossila bränslen Energiöverföring Energi- och resursåteranvändning /effektiviseringar i byggnader och processer

4 Miljöteknik i Västra Götaland Samma statistik visar att drygt personer arbetar med miljöteknik i Västra Götalands län och är den region i landet som har flest anställda i miljöteknik. Företagen inom miljöteknik i Västra Götalands län visar en mycket bra tillväxt. Under åren ökade exporten i dessa företag med hela 64 procent och exporten är därmed lika stor som Stockholm och Skåne tillsammans. Under samma period har omsättning hos dessa företag i Västra Götalands län ökat med 17 procent. Statistiken visar att Västra Götalands län har jämförelsevis många anställda inom avfallshantering samt inom miljötjänster och som konsulter. Det finns inget segment där regionen har en relativt sett lägre andel anställda. Andel anställda per bransch i västra Sverige (Västra Götaland & Värmland) 2011 Branschsegment Anställda Luftkvalitet Vattenkvalitet 890 Avfallshantering Energi från förnybara källor 583 Energi från icke-fossila bränslen 657 Energiöverföring 560 Energi- och resursåteranvändning/effektiviseringar i byggnader och processer Miljötjänster och konsulter Samhällsserviceföretag verksamma inom många segment Summa Sverige har världsledande system inom avfallsteknik, trots detta är exporten från branschen låg. I Västsverige finns dock exempel på exporterande bolag inom avfallsteknik. Stena, som har huvudkontor i Göteborg, säljer avfallstjänster internationellt. Stena-koncernen äger också Envac, vilka har ett intressant koncept för att förbättra sophantering och minska tranporternas kostnad och miljö påverkan. I Göteborg finns också Sveriges största kommunala avfallsbolag, Renova. Där finns även en koncentration av företag inom förbränningsteknik, inklusive avfallsförbränning, såsom Metso Power, Petrokraft och Götaverken Miljö. Därutöver drivs en rad utvecklings projekt inom avfallsteknik genom kunskapscentrat Waste Refinery som har sin bas i Borås. Västsverige är dessutom Sveriges centrum för fordon, logistik, sjöfart och hamn. Miljötekniskt innebär detta att en stor del av den svenska utvecklingen inom dessa områden sker där. Projekt Hyperbus - Göteborg är testarena för ny elhybridbuss med plug-in teknik.

5 Det handlar exempelvis om elfordon, biogas fordon, teknik för avgasrening, katalysatorer och batteri teknik. I Vinnovas statistik ingår dock inte transporter, logistik och fordon, vilket gör att det är ännu fler än personer som arbetar inom miljöteknik i Västra Götaland. För att främja ny teknik är Göteborgs stad in itiativtagare till att upphandla ny svensk teknik inom bland annat logistik, biogas- och vätgasteknik, hybridfordon samt fjärrvärmeteknik. Det gynnar också det internationella intresset för miljöteknik i Göteborg. Ett bra exempel på detta är inom fjärrvärme- och fjärrkyleområdet där Göteborgs stad och Göteborg Energi är projekt ledare för EU-projektet Celsius, som syftar till att sprida fjärrvärme- och fjärrkyleteknik till 50 europeiska städer. FordonsGas i Göteborg visning av Europas första publika tankstation för flytande fordongas. Ecoex Exoex har funnit sedan 2005 och har drivits av Business Region Göteborg. Projektet har syftat till att stötta företag inom miljöteknikområdet så att de snabbare kan exportera sina produkter och tjänster. Om företagen lyckas med detta så innebär det ökade möjligheter att an ställa mer personal. Ecoex har stöttat företagen genom att öka kunskapen om internationella marknader och förmedla kontakter. Mer konkret har detta inneburit att Ecoex har arrangerat branschspecifika besök till utvalda geografiska marknader. Besöken har oftast bestått av dels seminarier kring fakta om marknaden, till exempel teknik och samhälls utveckling, dels studiebesök och matchmaking med förbokade möten mellan leverantörer och potentiella kunder. Besöken har ägt rum både i Sverige och det aktuella landet. Genom att Ecoex har hjälpt till i de tidiga skedena med marknadsbedömningen har mindre företag skaffat sig den kunskap de behöver för att kunna bedöma om en exportsatsning kan vara lönsam. Delegationsbesök - Göteborgsdelegationen med företag var i Shanghai april 2013, för att ha rundabordssamtal och teckna nytt avtal. På bilden besöker vi en avfallsanläggning. Under perioden har Ecoex även samarbetat med Sustainable Business och Exportrådet (numera Business Sweden) kring exportsatsningar. Samarbetet Rex har varit ett delprojekt under Ecoex. Inom ramen för Rex har man genomfört besök, men också andra aktiviteter som utställningar och nätverks träffar. Ecoex har under åren hjälpt cirka 200 företag i Västsverige. 90 av dessa företag har deltagit i flera aktiviteter. Under d enna period ökade dessa 90 bolag sin om sättning med 8 procent och antalet anställda ökade med 13 procent, vilket motsvarar 1278 personer. Det visar statistik från Ecoex, som grundar sig på Solidinfos företagsuppgifter från 2010 till Syftet har varit att aktiviteterna ska korta företagens väg till affär, vilket i sin tur kan leda till ökad sysselsättning.

6 Det går inte att säkert säga att nyanställningar hos miljöteknikföretagen beror på en specifik Ecoex/Rex-aktivitet, men utvärderingar tyder på att de har haft en viktig påverkan. Ut värderingarna har skett både genom enkäter till miljöteknikföretagen efter en genomförd aktivitet och genom djupintervjuer med representanter från företag som deltagit i aktiviteterna. Djupintervjuerna gjordes efter följande aktiviteter: London riktat mot fjärrvärmemarknaden, Italien (framförallt Milano) riktat till hållbart byggande, Skottland riktat mot fjärrvärmemarknaden. Djupintervjuerna visar att företagen varit nöjda med arrangemangen och att Ecoex/Rex får ett högt betyg. Företagen ansåg att de fått en bättre bild av marknaden och att de fick kontakter att gå vidare med. Dessutom ansåg företagen att det fanns ett stort värde i att nätverka med andra svenska företag och att det i en del fall utmynnat i konkreta samarbetstankar. De värden som företagen själva framhåller från aktiviteterna, som kan bidra till målet med en kortare väg mot marknaden, var följande: En snabb och praktisk marknadsundersökning avseende hur marknaden fungerar, vilka viktiga aktörer som finns, var kunderna finns och vad de efterfrågar. Träffa kollegor i branschen, nya sam - arbetspartners både från Sverige och på den nya marknaden. Skapa kontakter med potentiella kunder på marknaden. Baserat på vad företagsrepresentanter uttryckt i intervjuer och enkäter, var de generellt nöjda med de aktiviteter som erbjöds via projektet. Många ansåg att medverkan på aktiviteten kommer att ge affärer. En stor andel av företagen kunde också tänka sig att delta i liknande aktiviteter, vilket visar att det finns en affärsnytta. Slutsatser Det finns några viktiga lärdomar och slutsatser som kan dras utifrån Ecoex verksamhet. Utifrån vad vi erfarit från Ecoex är det mer attraktivt för företagen att delta på hemmaplan vid utländska besök jämfört med resor till utländska marknader. Vid dessa tillfällen är det viktigt att kunna visa upp relevanta objekt (t ex vid studiebesök) som kan relateras till företagens verksamhet, produkter och tjänster. Det gör att företagets erbjudande presenteras i ett relevant sammanhang. Det ges också möjlighet att till den potentiella kunden ge en systemkunskap och kännedom om vilka kompetenser som behövs. Vi har upplevt att det oftast ger bättre resultat, när det gäller kontakter, offerter och order för företagen. Ecoex lades ned vid slutet av De viktigaste erfarenheterna från Ecoex tar vi med oss in i Green Gothenburg. Det är en kommunikationsplattform och verksamhet som visar upp den gröna Göteborgsregionen. Green Gothenburg presenterar system, teknik och arbetssätt men också de kompetenser som finns hos företagen. Ecobuild, London 2013 Genom Green Gothenburg har vi möjlighet att öka den internationella kännedomen om den gröna Göteborgsregionen och samtidigt bidra till ökade affärer för det privata näringslivet.

7 Ecoex Business Region Göteborg Box Göteborg Tel

Miljöteknikföretag i Gävleborg

Miljöteknikföretag i Gävleborg Miljöteknikföretag i Gävleborg All data som ligger till grund för presentationen är hämtad från Vinnovas analys VA 2013:06, Företag inom miljötekniksektorn 2007-2011. (2014 har Green Business Region definierat

Läs mer

Nationell besökshantering

Nationell besökshantering Nationell besökshantering Access Days Besöksprogram Anna Sjöström, Miljöstrateg anna.sjostrom@tyrens.se 070 279 30 68 Miljöteknik vad menar vi? Miljöteknik innefattar sådana produkter, system, processer

Läs mer

Ecoex West Swedish Environmental Export

Ecoex West Swedish Environmental Export Ecoex West Swedish Environmental Export Sustainable solutions from West Sweden Ecoex presentation för miljönämnden & regionutvecklingsnämnden 20 mars 2012 Projektledning: Medfinansiärer: Ecoex i korthet

Läs mer

Miljöteknik på besök. Effekter och värden från technical visits i Stockholmsregionen 2012-03-21

Miljöteknik på besök. Effekter och värden från technical visits i Stockholmsregionen 2012-03-21 Miljöteknik på besök Effekter och värden från technical visits i Stockholmsregionen 2012-03-21 Stockholm är störst på technical visits i Sverige Flera miljöteknikföretags huvudkontor finns i Stockholm

Läs mer

Analyser av svenskt näringsliv

Analyser av svenskt näringsliv Analyser av svenskt näringsliv Anna Sandström Göran Andersson VINNOVA as@vinnova.se, 08-473 3057 och goran.andersson@vinnova.se, 08-473 3083 http://www.vinnova.se/sv/om-vinnova/vinnova-och-omvarlden/trender-i-sveriges-kunskapsintensiva-naringsliv/

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. ASSET 14 April. Tillväxtverkets finansieringsmöjligheter

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. ASSET 14 April. Tillväxtverkets finansieringsmöjligheter ASSET 14 April Tillväxtverkets finansieringsmöjligheter 1 Vi arbetar offensivt för hållbar tillväxt i hela landet genom att underlätta företagande 2 Programmet Miljödrivna marknader Löptid: 2011 Totala

Läs mer

- från idé till export

- från idé till export Från idé till export: - från idé till export 2011-04-14 Projektet t i siffror 84 företag deltar i någon av projektets aktiviteter 22 företag deltar i FoU-projekt 16 utländska investeringsbeslut har tagits

Läs mer

Vi skapar tillväxt i Västsverige. Sjuhärad

Vi skapar tillväxt i Västsverige. Sjuhärad Vi skapar tillväxt i Västsverige VÄ S T SV E R I G E Sjuhärad Connect skapar tillväxt Detta hände mellan 2010 och 2013: 429företag eller företag under bildande har tagit del av en kompetenspanel. Våra

Läs mer

Vilken roll kan biogas spela i Västra Götalandsregionens utveckling? Energisessionen 2009 Skövde 5-6 februari

Vilken roll kan biogas spela i Västra Götalandsregionens utveckling? Energisessionen 2009 Skövde 5-6 februari Vilken roll kan biogas spela i Västra Götalandsregionens utveckling? Energisessionen 2009 Skövde 5-6 februari Hans Larsson Biogas Väst Business Region Göteborg Business Region Göteborg Vi är en neutral

Läs mer

HUR SER DE OLIKA BRANSCHSEGMENTEN PÅ HÅLLBART BYGGANDE?

HUR SER DE OLIKA BRANSCHSEGMENTEN PÅ HÅLLBART BYGGANDE? HUR SER DE OLIKA BRANSCHSEGMENTEN PÅ HÅLLBART BYGGANDE? Delrapport 1 En jämförelse mellan byggherrar, konsulter, byggare, UE och leverantörer med förord och kommentarer av Peter Åhs, marknadschef hos Sverige

Läs mer

Återrapportering av slutredovisade projekt Projekten har slutredovisats under december 2014

Återrapportering av slutredovisade projekt Projekten har slutredovisats under december 2014 Analys och uppföljning Återrapportering av slutredovisade projekt Projekten har slutredovisats under december 2014 Sammanställning av förväntat utfall och utfall av de projekt som har slutredovisats under

Läs mer

Verksamhetsplan. Invest in Skåne AB. Utgåva 01/05 2015

Verksamhetsplan. Invest in Skåne AB. Utgåva 01/05 2015 Verksamhetsplan Invest in Skåne AB 2015 Utgåva 01/05 2015 Verksamhetsplan 2015 för Invest in Skåne AB, 1. Verksamhetsidé Våra aktiviteter skall göra skillnad för att utveckla internationaliseringen av

Läs mer

Verksamhetsplan för Avfall Sveriges arbetsgrupp för export. Februari 2012

Verksamhetsplan för Avfall Sveriges arbetsgrupp för export. Februari 2012 Verksamhetsplan för Avfall Sveriges arbetsgrupp för export Februari 2012 Bakgrund Styrelsen för Avfall Sverige beslutade 2011 att inrätta en ny arbetsgrupp för att stimulera till utveckling inom området

Läs mer

Lärande skapar utveckling!

Lärande skapar utveckling! Lärande skapar utveckling! strategisk kompetensförsörjning Genom kunskap om företagets vision och affärsidé känner vi ökat engagemang vilket också är en grund för att vilja lära nytt. Ett jämställt samhälle

Läs mer

Regional Exportsamverkan. Håkan Knutsson Sustainable Business Hub. Dan Samuelsson Ecoex

Regional Exportsamverkan. Håkan Knutsson Sustainable Business Hub. Dan Samuelsson Ecoex Regional Exportsamverkan Håkan Knutsson Sustainable Business Hub Dan Samuelsson Ecoex Ecoex West Swedish Environmental Export Ecoex West Swedish Environmental Export För västsvenska miljölösningar ut i

Läs mer

Energi- och miljöteknik

Energi- och miljöteknik pressinformation november 2013 Energi- och miljöteknik symbio city Det svenska erbjudandet inom energi- och miljöteknik står sig starkt i global konkurrens. Med teknik och kompetens i världsklass har Sverige

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Tillväxtverkets program och insatser

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Tillväxtverkets program och insatser Tillväxtverkets program och insatser 1 Programmet Miljödriven Tillväxt Totala medel för 2012: 30 mkr Ansökningar: 1 mars -30 april samt ytterligare en omgång till hösten Mål: Stöd till affärsutveckling

Läs mer

Sveriges miljöteknikråd

Sveriges miljöteknikråd Sveriges miljöteknikråd En delegation för miljöteknik Berit Gullbransson, Stockholm 26 maj Kommittédirektiv 2008:2 Sveriges miljöteknikråd - en delegation för miljöteknik Swentec, Sveriges miljöteknikråd,

Läs mer

Hållbar produktutveckling Om cykelturimens betydelse för besöksnäringens utveckling. Cykelkonferensen 2017 i Jönköping

Hållbar produktutveckling Om cykelturimens betydelse för besöksnäringens utveckling. Cykelkonferensen 2017 i Jönköping Hållbar produktutveckling 2016-19 Om cykelturimens betydelse för besöksnäringens utveckling Cykelkonferensen 2017 i Jönköping Källa: Arena för Tillväxt Besöksnäringen bygger på samverkan mellan aktörer

Läs mer

2 Internationell policy

2 Internationell policy Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 19 februari 2002 Reviderad den: 20 augusti 2009 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För ev uppföljning och tidplan för denna ansvarar: Dokumentet gäller för:

Läs mer

Vi skapar tillväxt i Västsverige HALLAND

Vi skapar tillväxt i Västsverige HALLAND Vi skapar tillväxt i Västsverige VÄ S T SV E R I G E HALLAND Connect skapar tillväxt Detta hände mellan 2010 och 2013: 429företag eller företag under bildande har tagit del av en kompetenspanel. Våra två

Läs mer

Resultat Utgångspunkten för beslutsunderlaget är en GAP-analys mellan nuläge och förväntade effekter av plattformen.

Resultat Utgångspunkten för beslutsunderlaget är en GAP-analys mellan nuläge och förväntade effekter av plattformen. Resultat och slutsatser av enskilt projekt Framtagande av beslutsunderlag för etablering av en operativ nationell exportfunktion inom avfalls -och återvinningsområdet Inledning Resultatet av enskilt projekt

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2017-10-04 138 KS 338/17 Ansökan om medfinansiering från Reväst för verksamhetsåret 2018 Beslut Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen

Läs mer

Kartläggning och analys av miljöteknikbranschen. 2007-02-06 Kartläggning och analys av miljöteknikbranschen 1

Kartläggning och analys av miljöteknikbranschen. 2007-02-06 Kartläggning och analys av miljöteknikbranschen 1 Kartläggning och analys av miljöteknikbranschen 2007-02-06 Kartläggning och analys av miljöteknikbranschen 1 SWENTEC ska stärka svenska företags affärsmöjligheter och konkurrenskraft inom miljöteknik,

Läs mer

4 juni 2007 Sol i fjärrvärme

4 juni 2007 Sol i fjärrvärme En stark miljöprofil!!! 3000 Svavel NOX Fossil CO2 350000 2500 300000 250000 2000 200000 1500 150000 1000 100000 500 50000 0 0 1970 1972 1974 1976 1978 1980 1982 1984 1986 1988 1990 1992 1994 1996 1998

Läs mer

Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt.

Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. VILKEN OMVÄLVANDE TID OCH VILKEN FANTASTISK VÄRLD! Filmer, böcker och rapporter om klimatförändringarna är våra ständiga

Läs mer

Fordonsindustri

Fordonsindustri Fordonsindustri 27-21 Västra Götaland Källa SCB Bakgrund Under 212 har Västra Götalandsregionen tillsammans med VINNOVA sammanställt statistik på Fordonsindustrin i Sverige för perioden 27-21. Statistiken

Läs mer

Slutrapport Främja kvinnors företagande i Västra Götaland 2011-2014

Slutrapport Främja kvinnors företagande i Västra Götaland 2011-2014 Slutrapport Främja kvinnors företagande i Västra Götaland 2011-2014 Marie Sjövall Västra Götalandsregionen 1. Affärs- och innovationsutvecklingsinsatser Inriktning på insatserna utifrån regionala behov

Läs mer

ENERGI OCH MILJÖTEKNIK 2011 (URVAL)

ENERGI OCH MILJÖTEKNIK 2011 (URVAL) EXPORTRÅDET ENERGI OCH MILJÖTEKNIK 2011 (URVAL) Småföretagsuppdraget Säljkontor på plats för företag med färre än 50 anställda, 10 MEURO oms Koordination av besökshantering SymbioCity-utveckling Masdar

Läs mer

Gemensamt arbete för att medverka till utvecklingen av nya lösningar för distribuerad vård

Gemensamt arbete för att medverka till utvecklingen av nya lösningar för distribuerad vård BESLUTSUNDERLAG 1(2) Richard Widén 2014-05-26 Dnr: LiÖ 2014-660 Landstingsstyrelsen Gemensamt arbete för att medverka till utvecklingen av nya lösningar för distribuerad vård Landstinget i Östergötland

Läs mer

kraftsamling för miljö, energi och hållbara

kraftsamling för miljö, energi och hållbara kraftsamling för miljö, energi och hållbara transportlösningar Game seminarium 13 oktober 2009 Västsvenska satsningar på framtidens energi- och miljöteknik Bertil Törsäter Två ansvarsområden Tillväxt och

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Demo Miljö 2012-2013. Nya marknader för svenska miljöteknikföretag 20 februari 2012

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Demo Miljö 2012-2013. Nya marknader för svenska miljöteknikföretag 20 februari 2012 Demo Miljö 2012-2013 Nya marknader för svenska miljöteknikföretag 20 februari 2012 1 Gamla Demo Miljö Bakgrund: Demo Miljö 2007 2010 Syfte: Sprida miljöteknik till Sidas 45 samarbetsländer. Verktyg: Förstudier

Läs mer

Omvärldsanalys. Värmland kraftsamlar inför EU:s nästa programperiod 2014-2020: Tula Ekengren och Lovisa Mellgren, Ecoplan

Omvärldsanalys. Värmland kraftsamlar inför EU:s nästa programperiod 2014-2020: Tula Ekengren och Lovisa Mellgren, Ecoplan Värmland kraftsamlar inför EU:s nästa programperiod 2014-2020: Omvärldsanalys Tula Ekengren och Lovisa Mellgren, Ecoplan Enheten för regional tillväxt Dag Hallén April /Maj 2014 www.regionvarmland.se Det

Läs mer

Klimatneutrala Västra Götaland Omställning till klimatneutral konsumtion

Klimatneutrala Västra Götaland Omställning till klimatneutral konsumtion www.gamenetwork.se Klimatneutrala Västra Götaland Omställning till klimatneutral konsumtion Bilen, Biffen, Bostaden 2.0 Klimatneutrala Västsverige Energieffektiva Västsverige Bilen, biffen och bostaden

Läs mer

Maritima sektorn i Västra Götaland Fotograf: Thomas Harrysson

Maritima sektorn i Västra Götaland Fotograf: Thomas Harrysson Maritima sektorn i Västra Götaland 2007-2015 Fotograf: Thomas Harrysson Maritima sektorn i Västra Götaland 2007-2015... 1 1. Om maritima sektorn... 3 2. Sysselsättning... 3 3. Utbildningsnivå... 6 4. Företagsstruktur...

Läs mer

GAME-dagen 14/9 2011. Hållbara transporter (Grön logistik)

GAME-dagen 14/9 2011. Hållbara transporter (Grön logistik) GAME-dagen 14/9 2011 Västsvenska initiativ inom miljöteknikområdet Hållbara transporter (Grön logistik) Bernt Svensén Business Region Göteborg Innehåll Varför hållbara transporter? Förutsättningar & styrkor

Läs mer

VÅRT ERBJUDANDE Internationella affärer Finansierings- guide Affärs- Besöks- nätverk program Kompetens- utveckling Synliggör ert företag

VÅRT ERBJUDANDE Internationella affärer Finansierings- guide Affärs- Besöks- nätverk program Kompetens- utveckling Synliggör ert företag VÅRT ERBJUDANDE till miljöteknikföretag Besöksprogram Finansieringsguide Internationella affärer Kompetensutveckling Affärsnätverk Synliggör ert företag Affärsrådgivning för miljöteknikföretag Introduktion

Läs mer

Är du intresserad av en bra affär?

Är du intresserad av en bra affär? Är du intresserad av en bra affär? IUC i Kalmar län erbjuder coachning inom strategiarbete för produktionsutveckling och affärsutveckling med fokus på produkter och marknader. Strategier för hållbar tillväxt

Läs mer

EN UNIK MÖJLIGHET. Småland och Blekinge gör gemensam satsning

EN UNIK MÖJLIGHET. Småland och Blekinge gör gemensam satsning EN UNIK MÖJLIGHET. Småland och Blekinge gör gemensam satsning för att marknadsföra regionen och dess näringsliv på en internationell arena. 2010 deltar man i världsutställningen i Shanghai, Expo 2010.

Läs mer

BUSINESS SWEDEN JOHANNEBERG SCIENCE PARK. 11 november 2015

BUSINESS SWEDEN JOHANNEBERG SCIENCE PARK. 11 november 2015 BUSINESS SWEDEN JOHANNEBERG SCIENCE PARK 11 november 2015 MARKNADSÖVERSIKT AUGUSTI 2015 (3 GGR / ÅR - PRENUMERATION) Svensk Export 2014: 1.745 MRD kr maskinindustri, elektro/tele, fordon, papper, kemi

Läs mer

+ = VÄLKOMMEN TILL BUSINESS SWEDEN. The Swedish Trade and Invest Council

+ = VÄLKOMMEN TILL BUSINESS SWEDEN. The Swedish Trade and Invest Council BUSINESS SWEDEN VÄLKOMMEN TILL BUSINESS SWEDEN The Swedish Trade and Invest Council Business Sweden bildades den 1 januari 2013, sammanslagning av Exportrådet och Invest Sweden Vi verkar för att stärka

Läs mer

Riktlinjer. Internationellt arbete. Mariestad. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2002-05-27

Riktlinjer. Internationellt arbete. Mariestad. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2002-05-27 Riktlinjer Internationellt arbete Mariestad Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2002-05-27 Datum: 2012-02-01 Dnr: Sida: 2 (7) Riktlinjer för internationellt arbete Kommunfullmäktiges beslut 62/02 Bakgrund

Läs mer

Gasernas utveckling. Anders Mathiasson, Energigas Sverige Vimmerby 21 november 2011

Gasernas utveckling. Anders Mathiasson, Energigas Sverige Vimmerby 21 november 2011 Gasernas utveckling Anders Mathiasson, Energigas Sverige Vimmerby 21 november 2011 Fem sektioner arbetar för ökad energigasanvändning Biogas Fordonsgas Gasol Naturgas, inkl LNG Vätgas Anders Mathiasson

Läs mer

Hur tjänar man. Hur säljer man svensk teknik utanför Sverige? Hur säljer man där den behövs som bäst, samt där man betalar bäst.

Hur tjänar man. Hur säljer man svensk teknik utanför Sverige? Hur säljer man där den behövs som bäst, samt där man betalar bäst. Hur tjänar man pengar på forskning Hur säljer man svensk teknik utanför Sverige? Hur säljer man där den behövs som bäst, samt där man betalar bäst. Copyright 2009, Joachim Davidsson, B-Open Nordic. All

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Tillväxtverkets program och insatser

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Tillväxtverkets program och insatser Tillväxtverkets program och insatser 1 Programmet Miljödriven Tillväxt Totala medel för 2012: 30 mkr Ansökningar: 1 mars -30 april samt ytterligare en omgång till hösten Mål: Stöd till affärsutveckling

Läs mer

Affärsplan Järnvägsklustret i Västerås (Järnvägsklustrets verksamhetsplan)

Affärsplan Järnvägsklustret i Västerås (Järnvägsklustrets verksamhetsplan) Affärsplan Järnvägsklustret i Västerås (Järnvägsklustrets verksamhetsplan) Bakgrund Järnvägskluster i Västerås ekonomisk förening bildades 2013 för att samla företag med erfarenheter inom tåg och järnvägsindustrin.

Läs mer

Sammanfattande beskrivning

Sammanfattande beskrivning Projektnamn: DRIV i Blekinge Programområde: Skåne-Blekinge Ärende ID: 20200450 Sammanfattande beskrivning Under 2014 har ett energikluster i Blekinge byggts upp bestående av företag, offentliga aktörer

Läs mer

Vattenfall Inlandskraft

Vattenfall Inlandskraft Vattenfall Inlandskraft Utvärdering av verksamhet 2006 sammanfattning Extern version Om utvärderingen Utvärderingen av Vattenfall Inlandskraft har genomförts enligt följande; Syfte använda i det fortsatta

Läs mer

CONNECT Väst. Näring åt tillväxtföretag

CONNECT Väst. Näring åt tillväxtföretag CONNECT Väst Näring åt tillväxtföretag CONNECT Väst Vi är en ideell organisation, som stöder start ups och SME-företag i tillväxtfas. Vi stöds och finansieras av det lokala Näringslivet, VGR, Tillväxtverket,

Läs mer

LIFE SCIENCE. Utveckling i Västra Götaland

LIFE SCIENCE. Utveckling i Västra Götaland LIFE SCIENCE Utveckling i Västra Götaland Inledning: Uppgifterna i denna rapport bygger på två huvudsakliga källor. Dels statistik från SCB där life science sektorn definieras utifrån s.k. SNI-koder (SNI

Läs mer

Dataspelsmarknaden internationell från dag ett!

Dataspelsmarknaden internationell från dag ett! Dataspelsmarknaden internationell från dag ett! Branschen beräknas omsätta 108 miljarder USD i 2018* + 1 miljard människor spelar dataspel 1 timme per dag Vart tionde spel som spelas i världen är utvecklat

Läs mer

Klimatneutrala godstransporter på väg, KNEG

Klimatneutrala godstransporter på väg, KNEG INFRASTRUKTUR DRIVMEDEL FORDON LOGISTIK FORSKNING, KNEG 1 Godstransporter på gott och ont Godstransporter på väg: en förutsättning för tillväxt står för 60 % av de totala godstransporterna i Sverige betydande

Läs mer

Fredrik Grund Innovatum

Fredrik Grund Innovatum Fredrik Grund Innovatum SYFTE Projektet består av en rad aktiviteter som inbegriper hela värdekedjan vars syfte är att ta fram underlag för att öka investeringar i biogasproduktion och användning Flera

Läs mer

FASTIGHETSFÖRETAGARKLIMATET JÖNKÖPING

FASTIGHETSFÖRETAGARKLIMATET JÖNKÖPING FASTIGHETSFÖRETAGARKLIMATET JÖNKÖPING 2012-015 Inledning och sammanfattning Fastighetsbranschen utgör själva fundamentet i samhällsstrukturen. Människor bor, arbetar, konsumerar och umgås i stor utsträckning

Läs mer

Fotograf: Lars Ardarve. Fordonssektorn i Västra Götaland

Fotograf: Lars Ardarve. Fordonssektorn i Västra Götaland Fotograf: Lars Ardarve Fordonssektorn i Västra Götaland 2007-2014 Innehållsförteckning 1. Om fordonssektorn 3 2. Sysselsättning 4 3. Utbildningsnivå 7 4. Företagsstruktur 8 5. Sysselsatta efter företagens

Läs mer

Miljömärkning av byggnader - Behövs alla märkningar?

Miljömärkning av byggnader - Behövs alla märkningar? www.gamenetwork.se Miljöimpuls!: Miljömärkning av byggnader - Behövs alla märkningar? Västsvenskt nätverk för hållbar utveckling www.gamenetwork.se Nätverket GAME Ett nätverk för dig som vill medverka

Läs mer

Regional vätgassamverkan öppnar för f r deltagande i FP7

Regional vätgassamverkan öppnar för f r deltagande i FP7 Regional vätgassamverkan v öppnar för f r deltagande i FP7 Erfarenheter och planer från n SamVäte, J Vätgasgruppen V ETC Agenda Presentation av projektet SamVäte och Vätgasgruppens verksamhet Planerna

Läs mer

Internationaliseringsguiden

Internationaliseringsguiden Utveckla ditt företag internationellt Internationaliseringsguiden Innehållsförteckning Internationell rådgivning och tjänster Business Sweden Business Region Göteborg/Enterprise Europe Network Connect

Läs mer

Kosmopolit Advisory Board. Kosmopolit

Kosmopolit Advisory Board. Kosmopolit Kosmopolit Advisory Board Kosmopolit 1 Projekt Kosmopolit är regeringens satsning för att ta tillvara på utlandsföddas unika kompetens för att öka utrikeshandeln, skapa fler jobb och högre tillväxt. Vill

Läs mer

Västsvensk kluster för biogas som drivmedel. Energisessionen 7 februari 2008

Västsvensk kluster för biogas som drivmedel. Energisessionen 7 februari 2008 Västsvensk kluster för biogas som drivmedel Energisessionen 7 februari 2008 Biogas Väst Bernt Svensén, Business Region Göteborg Business Region Göteborg Representerar 13 kommuner i Göteborgsregionen Ett

Läs mer

Vilken betydelse har landsbygden för svensk besöksnäring?

Vilken betydelse har landsbygden för svensk besöksnäring? Vilken betydelse har landsbygden för svensk besöksnäring? - Stor! - På vilket sätt? - Besöksnäringsforum - Sammanhållen besöksnäringspolitik Näringsdepartementet Vilken betydelse har landsbygden för svensk

Läs mer

FASTIGHETSFÖRETAGARKLIMATET ALINGSÅS

FASTIGHETSFÖRETAGARKLIMATET ALINGSÅS FASTIGHETSFÖRETAGARKLIMATET ALINGSÅS 2012-015 Inledning och sammanfattning Fastighetsbranschen utgör själva fundamentet i samhällsstrukturen. Människor bor, arbetar, konsumerar och umgås i stor utsträckning

Läs mer

Strategiska miljöteknikområden

Strategiska miljöteknikområden Strategiska miljöteknikområden i Sverige Hur kraftsamlar Västsverige för framtidens energimarknad Berit Gullbransson Verksamhetschef Swentec Uppdraget Swentec, Sveriges miljöteknikråd, har regeringens

Läs mer

HUR SER DE OLIKA BRANSCHSEGMENTEN PÅ HÅLLBART BYGGANDE?

HUR SER DE OLIKA BRANSCHSEGMENTEN PÅ HÅLLBART BYGGANDE? HUR SER DE OLIKA BRANSCHSEGMENTEN PÅ HÅLLBART BYGGANDE? Delrapport 2 En jämförelse mellan byggherrar, konsulter, byggföretag, UE och leverantörer. Delrapport 2 fokuserar på varumärke, sälj- och marknadsinsatser

Läs mer

FASTIGHETSFÖRETAGARKLIMATET HALMSTAD

FASTIGHETSFÖRETAGARKLIMATET HALMSTAD FASTIGHETSFÖRETAGARKLIMATET HALMSTAD 2012-015 Inledning och sammanfattning Fastighetsbranschen utgör själva fundamentet i samhällsstrukturen. Människor bor, arbetar, konsumerar och umgås i stor utsträckning

Läs mer

INTERNATIONELL POLICY FÖR MÖLNDALS STAD

INTERNATIONELL POLICY FÖR MÖLNDALS STAD INTERNATIONELL POLICY FÖR MÖLNDALS STAD 2017-2022 1. Mölndal i världen och världen i Mölndal Internationell policy för Mölndals stad, antagen av kommunfullmäktige. Policyn är stadsövergripande och ska

Läs mer

Handelskammarens rapport nr Ur askan i? Flygstoppets påverkan på företagen

Handelskammarens rapport nr Ur askan i? Flygstoppets påverkan på företagen Handelskammarens rapport nr 2.2010 Ur askan i? Flygstoppets påverkan på företagen 2 Handelskammarens rapport nr 2.2010 Innehållsförteckning Analys...................................... 3 Försäljning och

Läs mer

Business Region Göteborg

Business Region Göteborg Business Region Göteborg Business Region Göteborg är Göteborgs Stads näringslivskontor och arbetar med näringslivsutvecklingen i Göteborgsregionen. Stadshus AB Business Region Göteborg BRG 12,25% Lindholmen

Läs mer

Vi skapar tillväxt i Västsverige

Vi skapar tillväxt i Västsverige Vi skapar tillväxt i Västsverige VÄ S T SV E R I G E Connect skapar tillväxt Detta hände mellan 2010 och 2013: 429företag eller företag under bildande har tagit del av en kompetenspanel. Våra två tillväxtprocesser

Läs mer

Vi genomför företagsöverlåtelser. på global räckvidd, industriell förståelse och värdeskapande analys.

Vi genomför företagsöverlåtelser. på global räckvidd, industriell förståelse och värdeskapande analys. Vi genomför företagsöverlåtelser baserat på global räckvidd, industriell förståelse och värdeskapande analys. Förmågan att träffa rätt För oss på Avantus är det viktigt med personlig rådgivning, kom binerat

Läs mer

Välkommen till Svenskt Geoenergicentrum. Din kunskapskälla till Sveriges tredje största förnybara energiresurs

Välkommen till Svenskt Geoenergicentrum. Din kunskapskälla till Sveriges tredje största förnybara energiresurs Välkommen till Svenskt Geoenergicentrum Din kunskapskälla till Sveriges tredje största förnybara energiresurs Detta är Svenskt Geoenergicentrum Svenskt Geoenergicentrum är ett kunskapscenter för dig som

Läs mer

Goda exempel -inom nätverket KNEG

Goda exempel -inom nätverket KNEG Goda exempel -inom nätverket KNEG Henrik Boding PostNord Logistics Örebro 2013.09.04 1 2 Det här är PostNord Logistics Nordens ledande logistikföretag Omsätter 13,4 mdr SEK och har 8 000 anställda (2012)

Läs mer

FKG Kortfattat maj 2013

FKG Kortfattat maj 2013 FKG Kortfattat maj 2013 Fakta & personligt Gjuteriföreingens Årsmöte 2013-05-07 1 1 Läget nu framtiden vad behöver vi göra = Branschens genomsnitt (n = 1000) 2 Kort om fordonsleverantörerna Över 80 procent

Läs mer

Hur kraftsamlar Västsverige för framtidens energimarknad? Workshop den 4 februari kl

Hur kraftsamlar Västsverige för framtidens energimarknad? Workshop den 4 februari kl Energisession 2010 Hur kraftsamlar Västsverige för framtidens energimarknad? Workshop den 4 februari kl.15.00 17.00 Ur programmet: Europas framtida energimarknad för transport och elproduktion Strategiska

Läs mer

EXPORTRÅDET 2009-05-27

EXPORTRÅDET 2009-05-27 EXPORTRÅDET VI GÖR DET ENKLARE FÖR SVENSKA FÖRETAG ATT VÄXA INTERNATIONELLT EXPORTRÅDET VI FINNS NÄRA DIG VI ÄR HEMMA PÅ DIN BORTAMARKNAD 500 anställda tälld 66 kontor i 57 länder 630 MK i omsättning 3

Läs mer

Vi skapar möten som ger affärer

Vi skapar möten som ger affärer Vi skapar möten som ger affärer Vi brinner för att knyta samman företag och se affärerna gå i lås. Luleå ska vara en intressant plats för människor, etableringar och investeringar. Luleå Näringsliv bidrar

Läs mer

Hänger Du med i den Digitala Affärsutvecklingen?

Hänger Du med i den Digitala Affärsutvecklingen? Hänger Du med i den Digitala Affärsutvecklingen? Undersökning presenterad på Radar i2i FREDRIK RUNNQUIST R.Rev. 1.0 Sida 2 av 13 Hänger Du med i den Digitala Affärsutvecklingen? Vad händer? Alla verksamheter

Läs mer

Checklista för Europeiska Trafikantveckan

Checklista för Europeiska Trafikantveckan 1(5) Checklista för Europeiska Trafikantveckan Se denna checklista som ett stöd i planering och genomförande av Europeiska Trafikantveckan och/eller I stan utan min bil!. Checklistan är alltså inget facit

Läs mer

Ett laddat projekt kring fossilfria transporter

Ett laddat projekt kring fossilfria transporter Ett laddat projekt kring fossilfria transporter Miljöfordonsdagen 2019 2019-05-23 Ursula Hass, delprojektledare ELS Övergripande mål Andelen transporter som utförs med elfordon eller andra fossilfria drivmedel

Läs mer

Business Region Göteborg

Business Region Göteborg Business Region Göteborg Därför är intresset rekordstort för Göteborg Tre skäl till att intresset ökar så snabbt för Göteborg Göteborgsbaserade företag har de senaste åren satsat miljarder på att utveckla

Läs mer

Finansieringsmöjligheter. Västra Götaland. Affärsutvecklingscheckar

Finansieringsmöjligheter. Västra Götaland. Affärsutvecklingscheckar Finansieringsmöjligheter Västra Götaland Affärsutvecklingscheckar 2014 Informationsfilm Affärsutvecklingscheckar Om programmet för affärsutvecklingscheckar Programmet Affärsutvecklingscheckar är en förlängning

Läs mer

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende 28 RS 2015-09-23 28 DestinationHalland2020 - beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende Projektet syfte är att skapa en attraktiv och innovativ samverkansarena för utveckling av den

Läs mer

Godstransportstrategi. Västra Götaland

Godstransportstrategi. Västra Götaland Godstransportstrategi Västra Götaland 2015-06-12 Vårt uppdrag Underlag till en godsstrategi Ett arbete i flera steg Sammanställa och konkretisera befintliga mål och visioner inom godstransprotområdet i

Läs mer

Regionalt gasnät i Bergslagen integrerar det förnybara

Regionalt gasnät i Bergslagen integrerar det förnybara Regionalt gasnät i Bergslagen integrerar det förnybara Gävle-Dala Drivmedelskonvent 20 mars 2014 Caroline Steinwig Swedegas en nyckelspelare på svensk gasmarknad Investerar i infrastruktur för gas Äger,

Läs mer

Industriell livskraft. i Fyrbodal

Industriell livskraft. i Fyrbodal Industriell livskraft i Fyrbodal IUC Väst en partner för industriell utveckling Industriföretagen i Sverige utgör en stor del av landets tillväxt och sysselsätter idag över en halv miljon svenskar. Branschen

Läs mer

Utvärdering av utvecklingsinsatser för strategiskt styrelsearbete. Sammanfattning

Utvärdering av utvecklingsinsatser för strategiskt styrelsearbete. Sammanfattning Utvärdering av utvecklingsinsatser för strategiskt styrelsearbete Sammanfattning Sammanfattning av rapporten Utvärdering av utvecklingsinsatser för strategiskt styrelsearbete Förord Tillväxtverket arbetar

Läs mer

Gatubolaget. Företagsledning. Entreprenad Konsult Parkering Teknisk Service

Gatubolaget. Företagsledning. Entreprenad Konsult Parkering Teknisk Service Gatubolaget Företagsledning Entreprenad Konsult Parkering Teknisk Service Vårt uppdrag Teknisk Service skall uppfylla och säkra Göteborgsregionens långsiktiga miljösatsning på fordon och posttransporter.

Läs mer

Kalmar 2009-05-27. Invest in Sweden Agency (ISA) Lennart Witzell. www.isa.se

Kalmar 2009-05-27. Invest in Sweden Agency (ISA) Lennart Witzell. www.isa.se Kalmar 2009-05-27 Invest in Sweden Agency (ISA) Lennart Witzell www.isa.se UTLÄNDSKA DIREKTINVESTERINGAR Därför är utländska investeringar viktiga Utländska investeringar har en ökande betydelse för tillväxt

Läs mer

Vi kan hjälpas åt att göra något åt detta

Vi kan hjälpas åt att göra något åt detta Jordens klimat påverkas av vår användning av fossila bränslen. Den pågående klimatförändringen är ett av de allvarligaste hoten mot globalt hållbar utveckling, både socialt, miljömässigt och ekonomiskt.

Läs mer

Miljönämnden 19 oktober Lokalproducerat i Väst utvecklar småskaliga livsmedelsföretag!

Miljönämnden 19 oktober Lokalproducerat i Väst utvecklar småskaliga livsmedelsföretag! Miljönämnden 19 oktober 2017 Lokalproducerat i Väst utvecklar småskaliga livsmedelsföretag! Vill ge en bild över vad LPIV gör, hur vi arbetar och framtidens utmaningar: Organisation Arbetssätt och kompetenser

Läs mer

UTRIKESHANDEL I GÖTEBORGSREGIONEN 2016

UTRIKESHANDEL I GÖTEBORGSREGIONEN 2016 UTRIKESHANDEL I GÖTEBORGSREGIONEN 2016 En region med lång erfarenhet av utrikeshandel Sjöfart och internationell handel har präglat Göteborgsregionen i snart 400 år. Visserligen är varorna inte desamma

Läs mer

FASTIGHETSFÖRETAGARKLIMATET ARVIKA

FASTIGHETSFÖRETAGARKLIMATET ARVIKA FASTIGHETSFÖRETAGARKLIMATET ARVIKA 2012-015 Inledning och sammanfattning Fastighetsbranschen utgör själva fundamentet i samhällsstrukturen. Människor bor, arbetar, konsumerar och umgås i stor utsträckning

Läs mer

Hållbar produktutveckling Om cykelturimens betydelse för besöksnäringens utveckling. Cykelkonferensen 2017 i Jönköping

Hållbar produktutveckling Om cykelturimens betydelse för besöksnäringens utveckling. Cykelkonferensen 2017 i Jönköping Hållbar produktutveckling 2016-19 Om cykelturimens betydelse för besöksnäringens utveckling Cykelkonferensen 2017 i Jönköping Källa: Arena för Tillväxt Besöksnäringen bygger på samverkan mellan aktörer

Läs mer

FKG oktober 2013 Fredrik Sidahl

FKG oktober 2013 Fredrik Sidahl FKG oktober 2013 Fredrik Sidahl 1 Återindustrialisera Sverige 1 2013-10-23 Kort om fordonsleverantörerna vilka är vi. Över 80 procent av leverantörerna är tillverkande företag (andel leverantörer per bransch,

Läs mer

Främja kvinnors företagande Värmlands län

Främja kvinnors företagande Värmlands län 1(5) Näringsliv Ingela Bönström Brusgård Främja kvinnors företagande 2007-2009 Värmlands län Förteckning över samtliga beviljade projekt under programperioden 2007-2008-2009 Beviljade projekt 2007 - Offentliga

Läs mer

瑞 典 斯 莫 兰 地 区 驻 华 办 事 处

瑞 典 斯 莫 兰 地 区 驻 华 办 事 处 SMÅLAND China Support Office 瑞 典 斯 莫 兰 地 区 驻 华 办 事 处 Wang Zhi 2014-01-21, Reglab 1 2 3 Projektet i korthet Regionförbunden i Kalmar län och södra Småland, Linnéuniversitetet Arbete på hemmaplan Kontor

Läs mer

Innovationsdriven upphandling för hållbar tillväxt - en möjlighet för företag och upphandlare?

Innovationsdriven upphandling för hållbar tillväxt - en möjlighet för företag och upphandlare? Innovationsdriven upphandling för hållbar tillväxt - en möjlighet för företag och upphandlare? 1 Hur många små företag deltar i upphandling? 12,5 % - 27 % företag med 0-49 anställda 37 % företag med 20-49

Läs mer

Life Science-sektorn

Life Science-sektorn Life Science-sektorn 2-21 Källa SCB Bakgrund Under 211 har sregionen tillsammans med VINNOVA och Region, sammanställt statistik på Life Science sektorn i Sverige för perioden 2-21. Statistiken är hämtad

Läs mer

Full gas i Karlskoga Energigasernas utveckling. Anders Mathiasson Karlskoga, 14 juni 2013

Full gas i Karlskoga Energigasernas utveckling. Anders Mathiasson Karlskoga, 14 juni 2013 Full gas i Karlskoga Energigasernas utveckling Karlskoga, 14 juni 2013 Energigaser självklar del av det hållbara samhället Biogas Fordonsgas Gasol Naturgas, inkl LNG Vätgas Råvara industri Vardagsliv Fordonsbränsle

Läs mer

Energieffektiva byggnader i sydost. - en satsning på teknik och FoU

Energieffektiva byggnader i sydost. - en satsning på teknik och FoU Energieffektiva byggnader i sydost - en satsning på teknik och FoU VERKSAMHETSIDÉ Energieffektiva byggnader en mötesplats på Växjö Universitet mellan forskningens och marknadens aktörer såsom Fastighetsägare

Läs mer