Användarmanual PMSV3- Information om belagda vägar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Användarmanual PMSV3- Information om belagda vägar"

Transkript

1 Användarmanual PMSV3- Information om belagda vägar Trafikverkets system för analys av vägytans tillstånd på statliga belagda vägar i Sverige. 1 (47) Användarmanual PMSV3 extern information om belagda vägar Version 3.4

2 Innehållsförteckning 1 Nyheter i senaste releasen PMSV3 Inventering och förbättringar Vad är PMSV3? Överblick funktionalitet Vägarnas indelning i sträcklängder metersindelning Homogena sträckor Variabler som bara finns för en av sträckindelningarna Graferna visar data i en riktning i taget Data du kan använda i PMSV Process för underhåll av väg Begreppsförklaring Hjälp och ikoner i systemet Startsidan Sök sträckor Enkel sök Avancerad sök skapa egna sökvillkor Beskrivning av vissa variabel-villkor Kolumninställningar, visningskolumner och dess ordning Skapa egna intervall för en variabel för utritning i karta Sök sträckor resultat i karta och tabell Kartan som visar ditt sökresultat Tabellen visar ditt sökresultat Analysera sträckor som du valt i tabellen Sortering i tabellen Exportera sökresultat till excel Exportera sökresultat till GPS-fil Analysera sträcka Urval Analysera sträcka Visning Analysera sträcka Presentationsdel Navigationspanel och inställningar Exportera data som inkluderar historikuppgifter (47)

3 7.2.4 Mer om inställningar Grafdel Inställningar i graferna Kombinationsgrafer olika variabler visas i samma graf Karta, foto, tvärprofil vänstra delen av Analysera sträcka Fliken Om variabler Mer om kartan Mer om sträckindelningen FAQ vanliga frågor (47)

4 1 Nyheter i senaste releasen PMSV3 Inventering och förbättringar Innehåll i releasen (version till och med 1.5.6): Spelar-knapparna för löpande längd i Analysera Sträcka är nu flytande och följer med vid scrollning. Nytt kartlager "Vägnummertext" finns nu i kartan och är dessutom förvalt. Nu visas en laddningsindikator ("laddnings-ikon") då man sorterar kolumner i Sök Sträckaresultat. Kartan blev rosa när man aktiverade kartlagret "Mittbarriär". Detta lager har utgått och är nu därför borttaget ut PMSv3. Ej heltäckande åtgärder visas som streckade/randiga åtgärder i beläggningshistoriken Beläggningsdata Metod har ersatts av Tillverkningsmetod och Utläggningsmetod Beläggningsdata Bindemedelstyp och Bindemedelssort har ersatts av Bindemedel 2 Vad är PMSV3? PMSV3 är ett system som visar vägytans tillstånd på statliga belagda vägar i Sverige. Tillståndet visas i tabeller, karta och grafer samt med foto. PMS står för Pavement Management Systems, som är samlingsnamnet på tillämpningar för att analysera och redovisa data om tillståndet på vägnätet. Med hjälp av systemet kan man bedöma behovet av underhållsåtgärder på vägnätet och utvärdera tidigare åtgärder med avseende på exempelvis spårutveckling. I förlängningen är ett väl fungerande PMS det som hjälper Trafikverket att välja rätt åtgärder på rätt plats och att utföra dessa vid rätt tid. Data hämtas från flera system, sammanfogas i PMS Dataproduktion och kan sedan visualiseras i PMSV3. Från och med versionen som släpps 2015 vecka 6 uppdateras data i PMSV3 löpande nattetid när någon ny uppgift finns för en väg antingen i PMSmd (tidigare VYM) (vägytemätningar), eller i PMSBeläggning (tidigare VUH). Nedanstående bild illustrerar hur förhållandet är mellan systemen samt att der finns några olika sätt att få fatt på PMS-data. 4 (47)

5 2.1 Överblick funktionalitet I PMSV3 finns följande funktionalitet: Sök sträckor som presenteras i karta samt i tabellform o Utsökning av tillstånd via färdiga sökfilter (enkel sök) o Utsökning via egna sökvillkor (avancerad sök) Analysera sträcka som visar tillståndet för en viss väg i grafer, karta och via foto från vägen. o För IRI, spårdjup och kantdjup finns framräknade prognosvärden för sommarhalvåret varje år i fem år framåt (finns med från PMSV3-release maj 2013) Spara och titta på sparade åtgärdsobjekt (tillgängligt för objekthanterare och objektbetraktare) Underhållsstadardvärden för väg (Målstandard 2021) (tillgängligt för interna informationssökare) 2.2 Vägarnas indelning i sträcklängder Man kan titta på data utifrån två typer av sträckindelningar i PMSV3. Samma mätdata (främst 20- metersdata) är kopplade till de olika indelningarna. Indelningen i 100-meterssträckor är nytt och är den som i första hand ska användas i PMSV3. Indelningen i homogena sträckor är det som uteslutande använts i tidigare PMS-system. Bilden illustrerar hur en väg delas upp i de två varianterna av sträckindelning. Exempel på hur beläggning och hastighet är representerade på en väg och hur det presenteras i PMSV3 i de två sträckindelningarna som finns metersindelning Indelningen i 100meterssträckor utgår från länsgränsen. För vägdata, till exempel hastighet, anges det som gäller på övervägande del av sträckan. Data som generaliseras på detta sätt är vägdata och beläggningsdata. Mätdata generaliseras inte utan anges exakt som det är mätt i form av 20-meterssträckor. Däremot har ett medelvärde räknats fram för varje 100-meterssträcka för de mätta värdena, exempelvis IRI Homogena sträckor Indelningen i homogena sträckor är baserad på att data är lika för hela den homogena sträckan. Sträckorna är homogena i fråga om vägdata (till exempel ÅDT och hastighet) och beläggningstyp. Hänsyn tas även till referenslänkar, så att en ny referenslänk ger en ny homogen sträcka. Längden på homogena sträckor kan vara allt från 1 meter till mer än 1 mil. 5 (47)

6 För mätta värden finns ett medelvärde framräknat för den homogena sträckan. Läs mer om indelningarna i slutet av användarmanualen. 2.3 Variabler som bara finns för en av sträckindelningarna Av olika orsaker finns vissa variabler endast för en av de två sträckindelningarna: Variabel 100-metersvariabel Homogen variabel Orsak till att den bara finns för en sträckindelning Beläggningslager 1, 2, 3 TYP X Beläggningstypen kan variera över en 100- meterssträcka och finns därför bara för homogena sträckor. Endast de tre översta lagren är sökbara. Beläggningslager 1, 2, 3 ÅLDER Beläggningslager 1, 2, 3 DATUM X X Samma som för beläggningslager TYP. Samma som för beläggningslager TYP. Beläggningslager översta Typ Beläggningslager översta Datum Beläggningslager översta Ålder Alla prognosvariabler (Fiktiv beläggning, medelvärden för IRI, spårdjup, kantdjup för framtida år, prognosmetod, årlig förändring) X X X X Motsvarar beläggningslager 1 för homogena sträckor men är inte lika exakt. Avser den mest gällande beläggningen på varje 100-meterssträcka för det översta beläggningslagret. Har tagits med för att möjliggöra sökningar på beläggningslager tillsammans med prognosvärden, som ju endast finns för 100-metersvärden. Variabler som avser prognostiserade medelvärden för de variabler som är med i underhållsstandarden. Prognoser är endast framräknat för 100-meterssträckor. Avvattningsbristkod X Beräknat för 20-metersdata men endast för 100-metersindelningen. Beslut taget inom verksamheten att det endast ska avse 100- metersindelningen/generaliserat data. 6 (47)

7 2.4 Graferna visar data i en riktning i taget I PMSV3 ser man på data i graferna i en riktning i taget. Längdindelningen i löpande längd är också gjord på det sättet. Längdangivelserna anges i varje riktning som löpande längd=0 (noll) vid länsgräns och räknas upp för varje meter tills vägen tar slut eller till nästa länsgräns. När man passerar en länsgräns börjar längdindelningen från noll igen. I motsatt riktning anges löpande längd som noll från motsatt länsgräns. Detta innebär att en punkt i en riktning inte har samma löpande längd som motsatt sida av vägen. Löpande längd: 0m 2 000m Riktning med Löpande längd: 4535m Riktning mot Löpande längd: 4500m 2 000m Löpande längd: 0m Bilden illustrerar hur löpande längd anges per riktning med start vid vägens start respektive vid länsgräns. 2.5 Data du kan använda i PMSV3 Trafikverket har data för mätningar och beläggningar gjorda redan under första halvan av 1900-talet. För att göra resultattabellerna tydliga i sökningen av sträckor har beslutet tagits att inte hantera historiska data i Sök sträckor-funktionen. Det man tittar på där är istället senast gällande data. Det enda undantaget är att du kan ställa villkor mot beläggningslager, typ och ålder, för de tre senaste beläggningslagren, i sök sträckor. Du måste ha valt sträckindelningen homogena sträckor för att hitta de villkoren för tre lager medan man i 100-metersindelningen kan ställa villkor på översta beläggningslagret. I analysera sträcka, där graferna visas, kan du däremot se på all historik som finns i databaserna. Du väljer själv vilka serier du vill titta på i graferna. Vägdata är dock fortfarande de senast gällande. 7 (47)

8 2.6 Process för underhåll av väg Det är främst P01, P02 och P06, de gröna delarna, inom processen som stöds av PMSV3. Men även i de övriga, de blå delarna, kan tillämpningen vara till hjälp i viss uträckning. Planerare Planerare mfl. Projektledare P01 P02 P03 P04 P05 P06 Planering Vägnät Framtagande av åtgärdsobjekt Projektering Upphandling Produktion Uppföljning objekt/vägnät Behov: ta fram plan för vägunderhåll för kommande år Behov: Skapa lista med möjliga åtgärdsobjekt Behov: Planera upp objekt med åtgärder Behov: Genomföra upphandling av entreprenörer Behov: Genomföra åtgärder för upphandlade objekt Behov: Genomföra uppföljning av vägnät efter genomförda åtgärder P07 Uppföljning av kontraktsvillkor (garantibesiktning) Behov: Genomföra uppföljning av kontrakt för genomförda åtgärder på objekt Processmodell för arbetet med underhåll av vägbeläggning. 3 Begreppsförklaring Begrepp som förekommer i systemet tillsammans med förklaringar: Begrepp Förval Geografiskt urval Grafmall Förklaring Avser geografiskt urval i Sök sträckor. Ditt val av område sparas och visas som förval varje gång du går in i systemet. Urval efter vad det är man vill titta på geografiskt sett (region, kommun, län, vägnr). Ett antal förvalda grafer som sparats som en mall. Koordinater Sweref 99 Körfält Län Riktning Hämta data endast för en riktning för normal väg (tidigare kallat representativ riktning) Anges som 10, 20 och så vidare. (Körfält 10 motsvarar körfält 1 i vissa andra system). Anges med länets bokstav Anges som "med" eller "mot" (i vissa andra system används framåt respektive bakåt ). Om detta val är ibockat vid sökning i Sök sträckor får man bara träff på data för ett körfält/en riktning för vägen. Syftet är att inte få dubbel väglängd i sökresultatet samt att mätningar fortfarande oftast görs i bara en riktning och man vill ha senaste tillgängliga mätdata. MED är den riktning som gäller 8 (47)

9 för alla vägar som inte har ett undantag om att det är MOT som gäller. Data om detta hämgas från mätdatasystemet PMSmd. Är det urbockat kan man få träffar för båda riktningarna om vägen har mätningar i båda riktningarna. Detta gäller normal väg. För syskonlänkar/delad körbana hämtas alltid data för flera körfält och båda riktningarna. Sparad analys Sökfilter Variabel Användare kan spara sin egen framtagna analys, med de grafer och serieval som gjorts och för den specifika sträcka som är vald. Användaren namnger sin egen analys och kan sedan finna den i urvalsvyn för Analysera sträcka. En sökning med villkor sparas för att kunna användas igen. Lista med begrepp som exempelvis IRI, spårdjup och hastighet som användaren kan välja bland för att skapa villkor i avancerad utsökning. Är data som hämtats från PMS Dataproduktions databas. För de variabler som har fasta värden kan man välja att ta med flera värden i ett och samma villkor. För till exempel slitlagertyp kan man välja att ställa villkor mot både betong och bituminös. Villkoren väljs med ctrl+musklick eller shift+musklick. Villkor för variabler med fasta värden Vägtyp Funktionen behövs för att kunna kombinera villkor ex iri>5 med flera värden på nästa villkor exempelvis Slitlagertyp = (betong eller bituminös). Samlingsnamn för till exempel motorväg, mötesfri motortrafikled, två-fältsväg. För 100-meterssträckor beräknas framtida medelvärden för för IRI, Spårdjup samt Kantdjup. De finns som serier att välja i grafer för 100-meters medelvärden. De finns även som variabler i sök sträckor och i dataexporten i Analysera sträcka. Förutom framtida tillståndsmedelvärden räknas det fram vilken årlig förändring som gäller per variabel. Denna är samma för alla prognostiserade år för respektive variabel. När mätta tillstånd visar att det blivit en förbättring utan att det finns någon registrerad åtgärd, visas en fiktiv beläggning. Detta räknas fram efter den senaste registrerade beläggningen. Det finns en separat graf för de fiktiva beläggningarna det vill säga de blandas inte med de registrerade åtgärderna. Vilken prognosmetod som använts vid beräkningarna presenteras per variabel (finns fyra metoder - se dessa i PMSV3 under fliken Om variabler och variabeln Prognosmetod). Prognosvärden/variabler Alla dessa värden finns både som grafer och som variabler i Sök sträckor samt i dataexporten från Analysera sträcka. 9 (47)

10 4 Hjälp och ikoner i systemet Det finns flera sätt att få hjälp i systemet. Nedan beskrivs funktionen hos respektive ikon eller knapp. Funktion Via ikon/knapp Användarmanual, kopplad till den funktion du befinner dig vid Kort info om en specifik funktion Upplysning eller bra att veta Ta bort Ändra Starta sökning Visa eller återgå till sökvillkor i Sök sträckor när man redan fått fram ett sökresultat. Döljer respektive visar sökresultat eller karta Knappar i Analysera sträcka för att välja att bara se grafdelen eller bara vänstra delen med karta, foto, tvärprofil eller att återgå till att se båda (mittenvalet). Länk till att få upp informationen om underhållsstandarden utan att behöva byta flik. Återställer sorteringen i en tabell till den ursprungliga (län, kommun, 10 (47)

11 vägnummer, start löpande längd och vägriktning). Lägga till eller ta bort informationskolumner eller ändra ordningen på kolumner. Ytterligare ikoner finns i kartan, se mer om den i kapitlet om karta i denna manual. 11 (47)

12 5 Startsidan Navigering via flikar. Vid mindre skärm ersätts de med meny: Systemmeddelande Direktlänk till flik Navigeringen i systemet sker i huvudsak via flikar. På startsidan finns dock även länkar med en kort förklaring till vad man hittar på varje flik. Man behöver inte söka behörighet för att använda pmsv3 utan det är tillgängligt för alla. 12 (47)

13 6 Sök sträckor I Sök sträckor kan du söka fram data om tillståndet på vägen genom att få information om de senaste mätningarna som är gjorda på den senaste beläggningen. Du kan även få information om vilka de tre senaste beläggningslagren är samt när de är gjorda. 6.1 Enkel sök Vill du använda underhållsområde som urval, byt flik. 1.Välj område för sökningen 2.Välj ett sökfilter. 3. Klicka på SÖK för att få fram sökresultatet 1. Välj område: Du kan välja antingen geografiskt område eller underhållsområde. Region, län och kommun kan du välja genom att man börja uppifrån och först välja en region och sedan ett län eller också kan du gå direkt på län eller kommun och välja ur den listan. Du behöver inte göra alla tre valen, region, län och kommun. För att lägga till fler områden i samma sökning, klicka på Lägg till område: Valt område hamnar då i en lista och du kan lägga till fler eller ta bort ett eller flera: 13 (47)

14 Systemet minns senaste val du gjort avseende län/region/kommun eller driftområde (cookies används). Systemet minns ockå och visar senast använda flik avseende underhållsområde eller geografiskt område (cookies används). 2. Välj ett sökfilter När du har valt område ska du välja ett sökfilter genom att markera ett av de färdiga sökfiltren i listan. Välj det sökfilter du vill använda för sökningen. Klicka på i-et för att få mer info om sökfiltret. 3. Klicka på Sök När du har valt både område och sökfilter klickar du på Sök och får då fram sökresultatet enligt gjorda val. 14 (47)

15 6.2 Avancerad sök skapa egna sökvillkor När du vill skapa egna sökvillkor eller korrigera i villkor i färdiga sökfilter ska du använda Avancerad sök. 1.Välj område - Samma som i Enkel sök. 2.Skapa sökvillkor. Se beskrivning nedan. 1. Välj område Funktionen är densamma som i enkel sökning. De förval av område du har gjort gäller även här. Gå till beskrivningen för val av område. 2. Skapa sökvillkor Skapa sökvillkor 1.Välj den typ av sträckindelning du vill använda 100m eller homogena. Klicka på Välj för att skapa ditt eget intervall och ge intervallen olika färger. 15 (47) 2. Vill du bara se senast mätta riktning för normal väg? Riktning som hämtas baseras på normal mätriktning enligt PMSmd. Bocka ur om du vill få fram eventuell mätning även på motsatt sida. Observera att det kan vara en mätning gjord flera år tidigare. (För delad körbana får man alltid fram alla körfälts mätningar samt i båda riktningar om du inte ställt andra villkor.) 3.Du kan välja en sökfiltermall och få villkor från denna. 4. Skapa villkoren. -Välj variabel du vill ställa villkor för. -Ange villkor. OBS! Kombinerar du ELLER och OCH-villkor ska alla ELLER-villkor ligga överst. -Ange värde. Klicka på: Villkoren hamnar i villkorsmatrisen. Du kan ändra eller ta bort villkor. 5. Kolumninställningar. Du kan lägga till fler kolumner som visar data, men som du inte ställer villkor mot (se nedan under egen rubrik). 6. Klicka på Sök.

16 6.2.1 Beskrivning av vissa variabel-villkor I Avancerad sök finns vissa villkor som kan behöva viss förklaring av vad man får fram för resultat: Villkor Värde-val Resultat Knappen Sök träffar där inget inrapporterat värde finns Välj variabel men klicka på knappen istället för att välja ett värde. Sträckor som ej har något värde i databasen för vald variabel. Vägroll- värdväg Välj värdväg Endast de vägar som är klassade som värdvägar. Dvs gästvägar utesluts. Vägroll- gästväg Välj gästväg Endast de vägar samt delar av vägar som klassats som gästvägar Löpande längd Spårdjup max 15 medelvärde Ny variabel Avser start löpande längd. Ange ett löpande längdvärde. OBS! Ännu har inte alla vägar data för denna variabel. När ändring gjorts i PMS Beläggning för vägen eller ny mätning kommit in så processas vägen igen, och även spårdjup max 15 mv beräknas. Hämtar homogena eller 100m-sträckor som startar i eller efter angiven löpande längd. 16 (47)

17 6.2.2 Kolumninställningar, visningskolumner och dess ordning När du klickar på kolumninställningar får du möjligheten att lägga till fler variabler som ska visas som information om de sträckor som faller ut mot de villkor du ställt. Du kan också ändra ordningen kolumnerna kommer visas i sökresultattabellen. Välj till kolumner 1. Klicka på pilen för att flytta över till listan som visar innehållet i sökresultattabellen. Klicka på knappen för att ta bort variabel från sökresultattabellen. Ändra ordning Du ändrar ordningen på kolumner genom att bocka i den/de som ska flyttas upp eller ner och klickar sedan på sortera pil. Vissa variabler har beslutats vara obligatoriska i en tabellvisning då de behövs för att definiera var sträckan befinner sig. De variablerna benämns som obligatorisk i listan ovan och kan inte flyttas bort. Ordningen kan dock ändras Skapa egna intervall för en variabel för utritning i karta Det är möjligt att själv ange intervall för en variabel, ange vilken färg de ska ha och få dem utritade i kartan. När du har klickat på Välj dyker en dialogruta upp där du får välja en av de variabler du har med i din sökning. Gå vidare med att skapa intervallen och välj färg för respektive intervall. Klicka på Lägg till när ett intervall är klart. 17 (47)

18 Välj en variabel ur listan. De variabler som finns med som villkor samt som visningsvariabler ii sökresultattabellen går att välja. Gå vidare med att skapa intervallen och välj färg för respektive intervall. Klicka på Lägg till när ett intervall är klart. 1.Ange värde i Från-fältet och i Till-fältet. ( Till motsvarar mindre än ) 2. Välj färg. Det fyrkantiga valet är en palett där du kan välja från många olika färger. 3. Klicka på Lägg till 4. Intervall och färgval hamnar i matrisen Dina egna valda intervall visas utritade i kartan i sökresultatet efter att du klickat på knappen sök. 18 (47)

19 6.3 Sök sträckor resultat i karta och tabell Sökresultatet visas i form av en karta med markering av de sträckor som stämmer med sökvillkoret. Samma sträckor presenteras i tabellform. Har du använt 100-meterssträckor är det vad som presenteras. Har du valt att ta med med 20- metersdata blir det dock upp till fem rader för varje 100-meterssträcka. Klicka på Visa/ändra villkor och du ser urvalsvyn igen. 19 (47)

20 6.3.1 Kartan som visar ditt sökresultat Området du har valt anges ovanför kartan. Om du har valt ett färdigt sökfilter som villkor står filtrets namn där. De sträckor som stämmer in på valda villkor har ritats ut i kartan med en färg. Om du klickar på en sträcka i kartan markeras motsvarande rad i tabellen. Zooma i kartan -genom att klicka på förstoringsglaset och sedan klicka i kartan. -via skrollhjulet på musen. -via + och i kartnavigeringen. Teckenförklaringen under kartan beskriver vilken färg som avser vad. Selekterade sträckor = sträckor du bockat för i tabellen och valt att zooma till blir markerade med turkos färg. 20 (47)

21 6.3.2 Tabellen visar ditt sökresultat Tabellen visar alla data som motsvara dina sökvillkor och kolumninställningar. Tar dig till Analysera sträcka (graferna) för de sträckor du markerat i tabellen. Sortera på en kolumns värden genom att klicka på rubriken. Med Kolumninställningar kan du lägga till fler variabler, ta bort eller ändra kolumners ordning. Bocka för en eller flera rader i tabellen och klicka här så får du sträckorna upplysta i kartan samt en inzoomning. Sökträffarna är uppdelade på flera sidor. Exportera hela ditt sökresultat till excel. Kartan exporteras i den zoomnivå du ser på. Knapp Förklaring Visar urvalsvyn igen så att du kan ändra din sökning. Visar upp vilka sökkriterier som valts, samtidigt som du är kvar på sidan med tabellen och kartan. Du kan lägga till fler kolumner med variabler, ta bort kolumner eller ändra ordningen på dem. (Dessa variabler påverkar inte sökvillkoret, utan ger bara ytterligare info om de resultatrader man redan fått fram) 21 (47)

22 6.3.3 Analysera sträckor som du valt i tabellen Du kan gå till analysera sträcka från ditt sökresultat för att titta på data i grafer. Bocka för sträckor i tabellen som du vill titta mer på och klicka sedan på knappen Analysera valda sträckor. Systemet skapar start och slut per väg baserat på de valda sträckorna och det är den sträckan som kommer visas i grafen i analysen. Har du valt sträckor som befinner sig på olika vägnummer skapar systemet olika sträckor och du får välja en av dem. Systemet har skapat en sträcka per väg (och riktning i aktuella fall)baserat på de sträckor du valt i tabellen i ditt sökresultat. Klicka på Välj för den väg du vill titta på i analysen och välj sedan Gå till analys Sortering i tabellen Tabellen är sorterad i ordningen län, kommun, vägnummer, start löpande längd och vägriktning. Du kan själv sortera på någon annan kolumn genom att klicka på kolumnrubriken. Om du vill återgå till ursprungssorteringen ska du klicka på knappen återställ sortering som syns när du har gjort en egen sortering. 22 (47)

23 6.3.5 Exportera sökresultat till excel Resultatet av sök sträckor, kartan och tabellen, kan du exportera till excel. Det du exporterar är HELA sökresultatet. Du klickar på knappen Exportera högst uppe till höger ovanför tabellen Du får då upp följande dialogruta: Du kan själv välja att inte ha med kartbilden genom att bocka ur det valet. Zoomnivån i kartan bestämmer du själv genom att zooma kartan så som du vill att den ska se ut vid exporten. Det är exakt den kartbild som syns på skärmen som du får ut i exporten. Resultatet får du som en länk i ett e-postmeddelande. Filen du kan hämta via länken är en excelfil med flera flikar: En flik för kartan En eller flera flikar för data (har du valt underhållsstandardutfall blir det två flikar) En flik med info om att det är du som exporterat data ur PMSV3 samt vilka villkor du använt 23 (47)

24 6.3.6 Exportera sökresultat till GPS-fil Du kan exportera dina sökträffar till en lista som kan läsas in i en GPS. Filen kan användas för alla program som hanterar GPX-format. Resultatet blir intressepunkter GPS-en. För att läsa in filen i en GPS behövs en programvara installerad på datorn, olika för olika GPS-märken, men kallas POI-Loader ( point of interest ). Ta fram ett sökresultat i sök sträckor, klicka på knappen för export och välj GPS-fil. Välj en av de variabler du har i ditt sökresultat du får med dig den variabelns värde som info för punkten. Observera att bara 20- metersvariabler har x,ykoordinater varför bara sådana sträckor kan tas med. Inte 100- meterssträckor. Har du valt 100-metersdata ersätts det automatiskt med 20-meters. Du får då upp en dialogruta där du kan välja EN variabel som du vill få med värdet för, i form av information om punkten, i din GPS-fil. De du kan välja bland är de variabler du har med i sökresultattabellen. Ange även den e-postadress du vill ha filen till. Gör så här: 1. Börja med att ladda hem POI-loader för Garmin (om ni har en Garmin-GPS). 2. Koppla ihop dator och GPS med sladd 3. Generera och exportera GPS-fil i PMSV3 och spara ner den på din dator. 4. Öppna POI Loader och välj din sparade fil. 5. Punkterna sparas som intressepunkter i din GPS 6. Ta bort sladden och starta om GPS-en. Gå i menyn på GPS-en och gå till intressepunkter. Där finner du dina punkter med tillhörande info om en av variablerna. 24 (47)

25 7 Analysera sträcka Här kan du välja en hel väg eller del av väg och få fram grafer som visar tillståndet på vägen. Du kan även se foton från sträckan och en karta med markering av var visade data är hämtade från. 7.1 Urval Analysera sträcka Här gör du ditt geografiska urval för vad du vill titta på för väg eller delsträcka. Du kan endast titta på ett vägnummer inom ett län i en riktning i taget. För att se motsatt riktning kan du använda knappen Byt riktning. I graferna kan du titta på hela den valda vägen, inom valt län, även om du väljer att gå in med en kortare delsträcka. Den valda delsträckan är det som kommer visas i graferna från start. 25 (47)

26 Urvalet kan göras på två sätt: 1. Urval via Ange sträcka: 1. Välj ur listorna a. Län b. Vägnummer c. Riktning 2. Markera det val du önskar av: a. Hela vägen b. Löpande längd i. Ange vilka längder c. Koordinater i. Ange koordinater 3. Klicka på Skapa sträcka. 4. Vald sträcka ritas ut i kartan. Är du nöjd med valet klicka på: Gå till analys 26 (47)

27 2. Urval via kartan a. Zooma i kartan så att det område du vill markera är relativt stort. b. Klicka på knappen Startpunkt ovanför kartan. c. Sätt ut startpunkten på önskad väg genom ett klick med musen. d. Klicka på knappen Slutpunkt ovanför kartan. e. Sätt ut slutpunkten någonstans på samma väg och sida som startpunkten. f. Systemet ritar ut sträckan mellan start och slut. g. Nu är knappen Gå till analys aktiv. Klicka på den och du får fram ett nytt fönster med grafer. Du kan byta riktning när en sträcka ritats ut. Rensa när du vill göra ett nytt val. Hämta din position. Här kan du klicka för att systemet ska hämta upp din position när du är ute vid en väg. Punkten sätts ut som start och slutpunkt anges 200 meter efter start. Du sätter ut start och slut genom att klicka på Startpunkt /Slutpunkt och sedan klicka på önskad väg och punkt i kartan. Klicka på Gå till analys för att få fram analysfönstret när du valt din sträcka. Systemet beräknar och ritar ut sträckan mellan punkterna. Den utritade sträckans uppgifter för start och slut, i löpande längd och koordinater, syns som information i delen Ange sträcka till höger om kartan. 3. Genom att hämta in min position (när man är ute vid vägen) a. Klicka på ikonen överst till höger i kartan. b. Systemet försöker då hämtar in din fysiska position och lyckas det sätts den punkten ut som startpunkt c. Slutpunkt sätts 200 meter senare på vägen. d. Du kan sedan justera start och slutpunkten om du önskar. 27 (47)

28 7.2 Visning Analysera sträcka Visningen i analysera sträcka öppnas i ett eget fönster för att inte systemets flikar ska ta plats på sidan. Sidan är uppdelad i ett antal delar: 1. Presentationsdel överst 2. Navigationspanel och inställningar 3. Grafdel (beläggningslager och övriga grafer) på höger sida 4. Karta, foto, tvärprofil på vänster sida Presentationsdel Presentationsdelen beskriver vilken väg som visas i vyn samt specifik delsträcka om du har valt en sådan. Klicka på Info-raden för att öppna repektive stänga den. Ditt startval visar den längd och den riktning du valde i urvalet. Ditt startval är en länk så du snabbt kan återgå till den visningen i graferna. 28 (47)

29 7.2.2 Navigationspanel och inställningar Den riktning som visas i graferna visas med markerad knapp. För att byta riktning, klicka på den andra riktningens knapp. Motsatt riktning av vägen visas då i graferna. Välj vilka grafer du vill visa. Verktygsknapp. Klicka på den och du får upp ett antal olika funktioner. De beskrivs under separat rubrik i manualen. Visa bara grafdelen eller bara vänstra delen (foto, karta, tvärprofil). Med mittenknappen återgår man till att visa båda. Visar vilket körfält presenterat data avser. Antal meter som visas i graf. Visar den position som markören i kartan och graferna står vid. Ange ett nytt värde, klicka på Gå till och positionsvisarna flyttar sig dit. Uppdaterar löpande din position när du är ute i fält (vid På). Funktion att använda i fält. Spela-knappar samt stega-knappar som flyter med i sidan. Spelar upp förflyttning eller låter dig stega fram med knapptryck. Visar vilket av valen som gäller för alla grafer. Klicka på knappen för att se vilka andra val som finns och som kan appliceras på alla grafer på en gång. Man kan även anpassa en specifik graf med egna inställningar just för den. För att återställa funktionen att gälla för ALLA grafer igen, använd knappen Serier i grafer på nytt. Navigationspanelens knappar: Knapp Förklaring Spela-knapp med kontinuerlig förflyttning med 20 m i taget Snabbspela med kontinuerlig förflyttning 100 meter i taget Stega framåt 20 m 29 (47)

30 Stega bakåt 20 m Snabbstega framåt en hel graflängd Snabbstega bakåt en hel graflängd Stäng av spela-funktionen Funktioner för knappen verktyg Ett antal funktioner finns att tillgå under knappen Verktyg. Här beskrivs de var för sig Exportera bilder av grafer, foto Du kan exportera det du ser i analysfönstret till excel. Du får bilder av graferna i den längdindelning du har på skärmen, du får med det foto som syns på skärmen, den tvärprofil som syns samt kartan i det zoomläge du har när du ber om export. För att starta exporten väljer du Exportera grafer under Verktygs-knappen: Du får då upp följande dialogruta: 30 (47)

31 Du väljer själv att avaktivera det du inte vill ha med i exporten genom att kicka på knapparna. Ange e-postadress filen ska skickas till. Du får sedan e-post med en länk till excelfilen som innehåller alla bilderna. Beläggningshistorikgrafen, om den fanns med som vald graf, finns på en egen flik. Bilderna som skapats av graferna med mera är i formatet png. Du kan själv kopiera en eller flera bilder från excel-filen och lägga in det i någon presentation eller e-post. Om bara karta - läget är valt vid export till excel är det den storleken som exporteras. Om du väljer skicka länk för aktuell analys så kommer denna ruta upp: Ange e-postadress länken ska skickas till. 31 (47)

32 7.2.3 Exportera data som inkluderar historikuppgifter Du kan välja att exportera data från grafvyn. Du får då välja mellan vilka år du vill ha ut mätningar för och vilka variabler/kolumner du vill ha med. Du kan inte ställa villkor på värden för variablerna utan du får allt data för den sträcka du valt. De data du kan få ut är all historik för mätningar. MEN du kan bara då ut senaste beläggningen och bara senaste gällande vägdata. Vill man titta på tidigare beläggningar får man göra det i beläggningshistorikgrafen. 1. Klicka på knappen Exportera data. 32 (47)

33 Du får förvalt den längd/sträcka som du har i graferna. Markera vilka körfält du vill ha data för. Varje körfält får egen flik i filen. Markera om du vill använda 100-metersdata eller homogena data. Eller så markerar du att du vill ha HELA vägens längd istället. Du anger datum för vilken period du vill ha mät- och statistikdata. Väljer du dagens datum i båda blir det senaste mätning innan dess. För att enkelt välja dagens datum klicka på önskat datum i kalendern (öppnas genom ett klick på ikonen). Du kan annars skriva datumet enligt ÅÅÅÅ-MM- DD. (Väg och beläggningsdata visar senast gällande värden och det är inte ändringsbart.) 1. Flytta över de variabler du vill ha med i ditt uttag till den högra kolumnen. Detta är enda sättet ange vilka variabler som ska med det påverkas inte av vilka grafer du tittat på. 3. Klicka i rutan om du vill ha en fil för motsatt riktning med samma inställningar som du just valt. Filen/filerna levereras via e-post till dig som en länk där du kan hämta dina filer. 2. Sortera ordningen de ska visas i genom att markera variabler som ska flyttas och använd sedan pilarna Mer om inställningar Inställningsdelen ger dig möjlighet att själv välja vilka grafer du vill se, vilket körfält, välja vilka årtal man vill se serier för i alla grafer samt antal meter man vill ha med i graferna. 33 (47)

34 Välj grafer När du klickat på knappen Välj graf får du upp detta fönster: Klicka på grafnamn och grafen läggs till samt dialogrutan för graferna stängs. Öppna/stäng rubriken genom att klicka på fältet för rubriken Välja vilka serier som visar i graferna snabbval för alla dina grafer Om du bara vill ändra serie-val i en specifik graf ska du använda Inställningar i den specifika grafen. Men om du vill välja en inställning som ska slå igenom på alla grafer du har framme just nu samt de du sedan lägger till så använder du knappen Serier i grafer : Det som är förvalt är Senaste mätdata. Det innebär att du får nyaste data som finns i databasen, oavsett om det är data från olika år. Även fotona hämtas från samma datamängd. Ladda om-ikonen = klicka på den när du gjort ett nytt val och sidan ska laddas om enligt valet. Texten ovanför grafen visar vilket val som gäller för den specifika grafen. Grafen ovan visar hur det kan se ut när man har Senaste mätdata -inställningen. Nyaste data som finns för vägen hämtas och visas i grafen och på en del av vägen är data från 2011 nyaste data. 34 (47)

35 Senaste mätdata för nuvarande beläggning = bara mätningar som är gjorda efter den senast registrerade beläggningen hämtas och visas i grafen och fortfarande bara ett mätresultat per punkt dvs finns det data för både 2012 och 2013 är det ändå bara 2013 som visas. Skulle det saknas mätning efter beläggningen är gjord saknas mätning och därmed blir det tomt i grafen. Senaste mättillfälle (mättidpunkt) = data hämtas från senaste tillfället en mätningen gjordes på vägen. Men den mätningen kanske inte har data för hela vägen. Då kommer du ändå bara få den serien. Eget urval = Om du snabbt vill ställa in att visa flera års serier i alla dina grafer du har öppna i graffönstret, gör du det enklast genom Eget urval. Välj mellan vilka år du vill ha data och klicka på Ladda om. Men för denna specifika graf har jag dock valt in mätserier från 2010 till 2013, via inställningar i grafens övre högra hörn. Grafen får därmed texten Eget urval. Gå in på Serier i grafer och klicka Ladda om ifall du vill återställa till Senaste mätdata för även denna graf. Här är fortfarande valet för alla grafer Senaste mätdata 35 (47)

36 7.2.5 Grafdel Namnet på vald graf Förflyttar grafen ett steg nedåt Stänger grafen Mätserie som visas i grafen. X-axel =Löpande längd (antal meter från länsgräns på aktuellt vägnummer). Positionen på vägen. Positionslinje, synkad med positionsmarkören i kartan. Detta streck förflyttar sig vid stegning och visar vilken punkt du tittar på i foto och karta. Du kan också ta tag i strecket med muspekaren och dra strecket dit där du vill positionera dig. Klick i grafen ger en inforuta om värden för serierna i den specifika punkten. 36 (47)

37 7.2.6 Inställningar i graferna Knappen Inställningar finns i nästan alla grafer. Där kan du välja serier och ställa in värden på y- axeln.. (vill du välja samma inställning för ALLA dina grafer använd istället knappen Serier i alla grafer. Bocka för de serier du vill se i den specifika grafen. Du kan byta färg på de serier du ska visa i grafen. Klicka på länken. Klicka OK för att det ska synas i grafen. För de variabler som har prognostiserade värden finns de att välja överst bland serierna. De mätta värdena finns längre ner i listan 37 (47)

38 Ändra inställningen på y-axeln för en specifik graf Du kan ibland behöva ändra y-axelns värden för att se toppar som kanske inte syns i den förvalda inställningen eller att det är så låga värden att en annan skala vore att föredra. Du kan då ändra detta själv genom att välja Inställningar i den graf du vill ändra. Y-axelns värden är förvalda för varje specifik variabel, så att det är lika varje gång du använder grafen. Vill du själv anpassa värdena i en specifik variabel gör du det i Inställningar för y-axeln. Ställ in dina egna värden för y-axeln. Du kan anpassa y-axelns värde så att y-axelns skala justeras beroende på vilka mätvärden som är aktuella i de serier som visas i grafen. Klicka OK och ditt val appliceras i grafen. Tips! Om du ändrat y-axeln så att det blir ojämna eller decimalvärden på y-axeln: ändra till ett jämt tiotal som maxvärde för att på nytt få jämna värden i y-axelns indelning. Det finns vissa grafer som har Anpassa efter innehåll som sitt förvalda läge. Det är vägbredd samt ÅDT-graferna Kombinationsgrafer olika variabler visas i samma graf Från och med version (jan/feb 2016) finns en ny typ av graf, så kallade kombinationsgrafer. De finns under separat rubrik i graflistan. Kombinationsgraferna visar mätdata i en och samma graf för variabler som avser samma mått men som är mätta på olika delar av vägen. Exempel på kombinationsgrafer är: IRI höger/vänster och Spårbredd höger/vänster. I dessa grafer kan man bara se mätdata för en mätserie i taget, inte få fram historik som man kan i andra grafer. Syftet med grafen är att jämföra tillståndet på olika delar av vägen från mätningar av samma mått och vid samma tidpunkt. 38 (47)

39 7.2.8 Karta, foto, tvärprofil vänstra delen av Analysera sträcka Du kan dölja hela kolumnen för att få se endast grafer. Klicka på första knappen (i verktygsdelen). Gå till-ikonen: Klicka på ikonen och du får med dig en ring vid muspekaren som du kan sätta ut i kartan dit du vill flytta fokus för grafer och karta. Hämta min position (ute vid vägen): Klicka på ikonen och systemet försöker själv hämta just den position du nu befinner dig på. Visa teckenförklaring genom att öppna Visa aktiva kartlager. grafen. Startpunkt respektive slut för vad som visas i Ikonen i kartan motsvarar linjen i grafen, den position du tittar på just nu. Klicka på + för att få en förstorad bild av karta, foto eller tvärprofil. Den placeras då ovanför graferna. Klicka sedan på minus för att få tillbaka den lilla storleken. Ta bort eller lägg till en eller flera delar av visningen genom att klicka på pil-ikonen i övre högra delen av Karta, Foto, Tvärprofil. Ändra inställningar för respektive visning. Ändra serier som visas eller y-axeln (endast för tvärprofilen). Kartverktygen (ovanför kartan): Panorera Zooma in Välj lager och bakgrundskarta Information om hur man använder knapparna Skapa en exportfil av hela din nuvarande sökning 39 (47)

40 Google streetview kan användas för att se bild från en specifik punkt. Den finns att välja under fotot och öppnas via klick på dubbelpilen. (kan dock inte använda den vid playläge ) o o Man kan även via en knapp öppna google streetview för just den punkten i ett nytt separat fönster. OBS! Flyttar man sig inne i google streetview-bilden påverkas inte positionen i PMSV3. Streetview-bilden är endast ett komplement för att titta på en specifik punkt. 8 Fliken Om variabler På fliken som heter Om variabler kan du hitta alla variabler (beläggningsdata, mätdata, prognos, statistik samt vägdata) som finns i systemet tillsammans med en förklaring om vad de innebär. Du får även information om vilken enhet som variabeln anges i, om det är mätt eller framräknat samt om det har fasta värden och i så fall vilka fasta värden. Variablerna är uppdelade i en separat presentation för 100-meterssträckor och en separat för homogena sträckor. Mätdata är samma för både homogena och 100-meters, medan de övriga har vissa variabler som är olika eller som har olika förklaring/ innebörd 40 (47)

41 1.Klicka på rubriken och variablerna visas. 2.Klicka igen på rubriken och variablerna döljs. Beskrivning av indelningen av data i 100-meters, generaliserade sträckor respektive i homogena sträckor.. 41 (47)

42 9 Mer om kartan Du kan få fram så kallade lager i kartan med data som hämtats från NVDB. Funktionen finns i alla kartorna i PMSV3. För att välja lager i karta klickar du på ikonen för lagerväljare ovanför kartan. För att kunna välja ett lager måste du vara ganska långt inzoomad. Du får upp en lista med rubriker där du klickar på en rubrik för att se vilka lager du kan välja att visa. För bästa läsbarhet bör bara ett lager i taget användas. Klicka på en av rubrikerna för att se vilka lager du kan välja. Bocka i det lager du är intresserad av att se i kartan. 42 (47)

43 Du kan välja bakgrundskarta. Klicka på den du vill ska visas. Du bockar i det lager du vill se utritat i kartan. Lagret kommer ritas ut med färger i kartan. Välj endast ett lager i taget. Ta bort ett lager genom att bocka ur rutan framför namnet på lagret. Du kan ta bort sökresultatet ur kartan (dvs alla träffar som motsvarar ditt sökresultat) för att bara titta på lager. Gör detta genom att bocka ur lagret Sökresultat under rubriken Övrigt. Du kan bocka ur selekterade vägar, som ritas ut med turkos färg, genom att bocka ur det lagret (Under rubrik Övrigt). Bocka i och du ser dem igen. 10 Mer om sträckindelningen I PMS finns många variabler av typen väg- och beläggningsdata. Dessa variabler har normalt olika värden utefter en väg. Olika variabler byter vanligen inte värde i samma sektion. Många variabler av typen väg- och beläggningsdata finns för varje väg. I varje sektion där någon variabel byter värde uppstår en sträckgräns för indelningen i homogena sträckor. Alla data kopplade till homogena sträckor är exakta. Sträcklängden kan variera stort. 43 (47)

44 Illustration av hur homogena sträckor skapas baserat på när variabler byter värde. Indelningen i 100m sträckor görs löpande utefter varje väg utan hänsyn till hur väg-/beläggningsdata varierar. 100-meterssträckor sträckor skapas utan att ta hänsyn till när variabler byter värde. 44 (47)

45 Sträckgränserna för 100m sträckor överensstämmer normalt inte med de sektioner där väg- /beläggningsdata byter värde. I de fall en variabel har flera värden inom en 100m sträcka väljs det värde som har störst längd inom sträckan, det vill säga det mest gällande värdet. Variabelvärden är därmed inte alltid helt exakta (generalisering). Illustration av 100-meterssträckindelning. Indelningen i homogena eller 100m/generaliserade sträckor har bara med väg- och beläggningsdata att göra och påverkar inte presentationen av tillståndsdata. Nedan visas hur Spårdjup presenteras som 20-meters data, som medelvärde för 100meter respektive medelvärde för homogen sträcka. 45 (47)

46 Spårdjup presenterat som mätt 20-metersvärde och som medelvärden. 11 FAQ vanliga frågor Här finns svar på en del av de frågor som ställts om PMSV3. Vad står PMSV3 för? PMS= pavement management system samt V3=version 3. Första varianten av PMSV3 driftsattes Ibland finns inga serier utritade i graf? Det kan vara olika anledningar: Du kan råka ha alla serier urbockade. Titta i inställningar för grafen vilka serier som är ibockade. För den sträcka du tittar på kanske mätningar saknas helt. Titta på sträckan i andra riktningen för att se om det finns mätserier där. Du kan behöva välja in flera serier då ett års mätning kan ha delar som ej mätts. Där får man titta på ett tidigare års mätning. 46 (47)

47 Det saknas foton där jag tittar (i Analysera sträcka)? Titta i Inställningar för fotovisningen. Vilken serie (mätning) är ibockad? Prova att välja en annan mätserie och se om det finns foton där. Finns det mätningar för IRI, spår etc finns det oftast även foton i samma serie (mätning). Men detta gäller bara från Foton finns bara för mätningar från 2010 eller senare. 47 (47)

Användarmanual PMSV3- Information om belagda vägar

Användarmanual PMSV3- Information om belagda vägar Användarmanual PMSV3- Information om belagda vägar Trafikverkets system för information om vägytans tillstånd på statliga belagda vägar i Sverige. 1 (48) Innehållsförteckning 1 Nyheter i senaste releasen...

Läs mer

Användarmanual PMSV3- Information om belagda vägar

Användarmanual PMSV3- Information om belagda vägar Användarmanual PMSV3- Information om belagda vägar Trafikverkets system för analys av vägytans tillstånd på statliga belagda vägar i Sverige. 1 (48) Användarmanual PMSV3 extern information om belagda vägar

Läs mer

Introduktion till TRV-applikationen PMSV3 Pavement management system. Fokus på den externa versionen (.se) av PMSV3

Introduktion till TRV-applikationen PMSV3 Pavement management system. Fokus på den externa versionen (.se) av PMSV3 TMALL 0794 Presentation bilder sommar v 1.0 Introduktion till TRV-applikationen PMSV3 Pavement management system Fokus på den externa versionen (.se) av PMSV3 2019 PMSV3 Pavement management system Egenutvecklad

Läs mer

Release Notes PMSV3 1.2.1 driftsatt 17 mars 2014. Nyheter i PMSV3 version 1.2.1.för externa användare våren 2014 driftsatt 17 mars 2014

Release Notes PMSV3 1.2.1 driftsatt 17 mars 2014. Nyheter i PMSV3 version 1.2.1.för externa användare våren 2014 driftsatt 17 mars 2014 Nyheter i PMSV3 version 1.2.1.för externa användare våren 2014 driftsatt 17 mars 2014 Sammanfattning Det här dokumentet innehåller en beskrivning av nyheterna i PMSV3 version 1.2.1. Klicka på respektive

Läs mer

Nytt i PMSV3 i version 1.1.0.x. För externa användare. Releasedatum: 2013-05-17

Nytt i PMSV3 i version 1.1.0.x. För externa användare. Releasedatum: 2013-05-17 Nytt i PMSV3 i version 1.1.0.x För externa användare Releasedatum: 2013-05-17 Ny version av PMSV3 Driftsätts 17 maj 2013 Namnet på versionen är 1.1.0.x Detta dokument beskriver vad som är nytt i PMSV3

Läs mer

Manual fö r webbkartörnas grundla ggande funktiöner

Manual fö r webbkartörnas grundla ggande funktiöner Manual fö r webbkartörnas grundla ggande funktiöner Webbfönster När du klickar på en kartlänk öppnas kartan i ett nytt fönster eller en ny flik, beroende på inställningen i din webbläsare. Bilden nedan

Läs mer

OptiWay GIS Vind. Manual - Version OptiWay

OptiWay GIS Vind. Manual - Version OptiWay OptiWay GIS Vind - Version 3.7.1 OptiWay Innehållsförteckning Ämne Sida Inledning sida. 3 Översikt sida. 3 Startsida sida. 4 Öppna sida. 4 Återställ sida. 5 Import sida. 5 Import av Projekt, Verk, Vindmätare

Läs mer

Manual till webbkartornas grundläggande funktioner

Manual till webbkartornas grundläggande funktioner 2018-06-07 Manual till webbkartornas grundläggande funktioner Gränssnittet i våra kartor är anpassat till datorer och mobila enheter. Där det är aktuellt beskrivs funktionaliteten i denna manual både till

Läs mer

Manual till webbkartornas grundläggande funktioner

Manual till webbkartornas grundläggande funktioner 2016-12-07 Manual till webbkartornas grundläggande funktioner Gränssnittet i våra kartor är anpassat till datorer och mobila enheter. Där det är aktuellt beskrivs funktionaliteten i denna manual både till

Läs mer

Kortfattad instruktion för Crystal Reports. Kom i gång med Crystal Reports. Instruktion Crystal Reports 2014

Kortfattad instruktion för Crystal Reports. Kom i gång med Crystal Reports. Instruktion Crystal Reports 2014 Kortfattad instruktion för Crystal Reports Kom i gång med Crystal Reports När du ska logga in i Crystal Reports ska inloggning alltid ske via sidan om Crystal Reports på vårdgivarwebben. Det är viktigt

Läs mer

Nedan visas en översikt av verktygen där de olika funktionerna är numrerade. En beskrivning av funktionerna följer.

Nedan visas en översikt av verktygen där de olika funktionerna är numrerade. En beskrivning av funktionerna följer. Välkommen till hjälpen för vårt nya webbgis Vattenkartan m.fl webbgis som finns tillgängliga i VISS är verktyg för att titta på kartor, söka information och skriva ut en kartbild. Webbgisen är byggda med

Läs mer

Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner

Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner Webbfönstret När du klickar på kartlänken öppnas Båstadkartan i eget fönster eller egen flik, beroende på inställningen i din webbläsare. Bilden nedan

Läs mer

FolkhälsoAtlas Labmiljö - en handledning

FolkhälsoAtlas Labmiljö - en handledning FolkhälsoAtlas Labmiljö - en handledning Innehåll FolkhälsoAtlas Labmiljö - en handledning... 1 Välkommen!... 2 Kort om olika de olika vyerna... 2 Laborera med färdiga historier... 3 Animering av tidsserier...

Läs mer

Hjälp vid användning av Geodataportalens Sök och utvärderings vy

Hjälp vid användning av Geodataportalens Sök och utvärderings vy 1(14) Hjälp vid användning av Geodataportalens Sök och 2(14) Geodataportalen Denna skärmbild är det första du möts av när du går in i Geodataportalen: : Skärmbilden är indelad i tre olika paneler: Sökpanel

Läs mer

I dokumentet beskrivs hur man i medlemsregistret (MiRiaM) utför en så kallad avancerad sökning.

I dokumentet beskrivs hur man i medlemsregistret (MiRiaM) utför en så kallad avancerad sökning. Avancerad sökning Innehåll Avancerad sökning...1 1. Avancerad sökning...1 1.1 Allmänt...1 1.2 Begreppsförklaringar... 2 1.2.1 Posttyp... 2 1.2.2 Kolumn... 2 1.2.3 Lista... 2 1.2.4 Rad... 3 1.2.5 Vy...

Läs mer

Hjälp vid användning av Geodataportalens Avancerade sökning

Hjälp vid användning av Geodataportalens Avancerade sökning 1(12) Datum: 2014-05-26 Diarienr: Hjälp vid användning av s Avancerade sökning Organisation Postadress Besöksadress Telefon E-post Internet Lantmäteriet 801 82 Gävle Lantmäterigatan 2 0771-63 63 63 geodatasekretariatet@lm.se

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET. Handbok 2. Funktionaliteter moveon 4

STOCKHOLMS UNIVERSITET. Handbok 2. Funktionaliteter moveon 4 STOCKHOLMS UNIVERSITET Handbok 2 Funktionaliteter moveon 4 Göteborgs Universitet 2013-11-04: Denna manual visar hur man söker i tabeller och sorterar i kolumner och andra bra tips för att förenkla användandet

Läs mer

Kartan i BaTMan batman.trafikverket.local (internt TRV) batman.trafikverket.se (externt)

Kartan i BaTMan batman.trafikverket.local (internt TRV) batman.trafikverket.se (externt) 2015-12-10 BaTMan Kartan i BaTMan batman.trafikverket.local (internt TRV) batman.trafikverket.se (externt) Kartan i BaTMan Innehållsförteckning BaTMan-kartan 1 - Förberedelser Mina inställningar... 3 1,1

Läs mer

Manual till webbkartornas grundläggande funktioner

Manual till webbkartornas grundläggande funktioner Manual till webbkartornas grundläggande funktioner Webbfönstret När du klickar en kartlänk öppnas kartan i eget fönster eller egen flik, beroende på inställningen i din webbläsare. Bilden nedan visar startvyn

Läs mer

Kom igång med RIB Karta 1.1

Kom igång med RIB Karta 1.1 Kom igång med RIB Karta 1.1 Introduktion... 3 Installation... 5 Rita på kartan... 9 Visa olika kartvyer... 11 LUPP och RIB Karta... 13 Spridning Luft och RIB Karta... 15 Dela information... 17 Hitta på

Läs mer

Lathund till VFU-portalen

Lathund till VFU-portalen Lathund till VFU-portalen VFU-koordinator Senast uppdaterad: 2012-01-12 Innehåll 1. Startsidan... 3 2. Översikt över arbetsplatser på ett område... 5 3. Redigera information för en arbetsplats... 6 4.

Läs mer

Inledning 2. Övre verktygsfältet 2 Sökfält 2 Sökresultat 2 Avancerad sökning 3 Projekt 5 Ditt konto 5

Inledning 2. Övre verktygsfältet 2 Sökfält 2 Sökresultat 2 Avancerad sökning 3 Projekt 5 Ditt konto 5 Innehållsförteckning Inledning 2 Övre verktygsfältet 2 Sökfält 2 Sökresultat 2 Avancerad sökning 3 Projekt 5 Ditt konto 5 Nedre verktygsfält 6 Zoomnivå 6 Översiktskarta 6 Legender 7 Fullskärmsläge 7 Guide

Läs mer

Verktygsfält. Hantering av webbkarta Grundinstruktion. Sida 1 av 6. De olika verktygen och delarna förklaras i detalj längre ner i dokumentet.

Verktygsfält. Hantering av webbkarta Grundinstruktion. Sida 1 av 6. De olika verktygen och delarna förklaras i detalj längre ner i dokumentet. De olika verktygen och delarna förklaras i detalj längre ner i dokumentet. Flytta i sidled Zooma in Zooma ut Panorera Hela utbredningen Tillbaka Framåt Förstoring av kartdel Kartskikt Förstora/ förminska

Läs mer

Hantera dokument i arkivet

Hantera dokument i arkivet Hantera dokument i arkivet 2 Innehållsförteckning 1. SÖK EFTER DOKUMENT... 4 2. ÖPPNA ETT DOKUMENT... 5 3. BLÄDDRA MELLAN DOKUMENT... 6 4. STÄNG ETT ÖPPNAT DOKUMENT... 6 5. SPARA EN SÖKNING... 7 6. VÄLJ

Läs mer

Lathund för fakturaspecifikation med rapportverktyget BusinessObjects, version 4.0. Version 1.0, 2013-06-14

Lathund för fakturaspecifikation med rapportverktyget BusinessObjects, version 4.0. Version 1.0, 2013-06-14 Lathund för fakturaspecifikation med rapportverktyget BusinessObjects, version 4.0 Version 1.0, 2013-06-14 Utgivare: Trafikverket Kontakt: fakturering.jarnvag@trafikverket.se Distributör: Trafikverket,

Läs mer

Statistiska centralbyrån. Statistikatlasen

Statistiska centralbyrån. Statistikatlasen Statistiska centralbyrån Statistikatlasen Introduktion till Statistikatlasen När Statistikatlasen startas Statistikatlasen startas med en vy som i kartan visar befolkningstillväxten i Sveriges kommuner

Läs mer

Universitetskanslersämbetets Högskoleutforskare. En introduktion till analysvyn exemplet måluppfyllelse

Universitetskanslersämbetets Högskoleutforskare. En introduktion till analysvyn exemplet måluppfyllelse Universitetskanslersämbetets Högskoleutforskare En introduktion till analysvyn exemplet måluppfyllelse, Universitetskanslersämbetets Högskoleutforskare en introduktion till analysvyn Utgiven av Universitetskanslersämbetet

Läs mer

Gudie för OptiWay GIS Online

Gudie för OptiWay GIS Online Gudie för OptiWay GIS Online Linnéa Åberg OPTIWAY AB Spannmålsgatan 7, Kristianstad INNEHÅLL Inledning... 2 Övre verktygsfält... 2 Sökfält... 2 Sökresultat... 2 Avancerad sökning... 3 Projekt... 6 Ditt

Läs mer

Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner

Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner Webbfönstret När du klickar på kartlänken öppnas Båstadkartan i eget fönster eller egen flik, beroende på inställningen i din webbläsare. Bilden nedan

Läs mer

Manual GISportalen (MapGuide) På Internet

Manual GISportalen (MapGuide) På Internet Manual GISportalen (MapGuide) På Internet Manual Internet 2006 Du måste ha installerat ett program (plugin) Det hittar du här: Spara filen, stäng kartan och installera programmet genom att dubbelklicka

Läs mer

Manual Trafikdatasystem Grävtillstånd, sökande

Manual Trafikdatasystem Grävtillstånd, sökande Innehållsförteckning Starta systemet...1 Startsidan...2 Hantera ärende...3 Skapa ärende...4 Trafikanordningsplan...5 Redigera ärende...6 Hantera karta...7 Manual Trafikdatasystem Grävtillstånd, sökande

Läs mer

Lathund till VFU-portalen

Lathund till VFU-portalen Lathund till VFU-portalen VFU-samordnare Senast uppdaterad: 2018-05-14 Innehåll Innehåll... 2 Startsidan... 3 Översikt över arbetsplatser på ett område... 5 Redigera information för en arbetsplats... 6

Läs mer

Kontaktuppgifter sid 3 Riktlinjer sid 4 Inloggning i BER sid 5-6 Utföra egenkontroll i BER sid 7-21 Söka fram Egenkontroller sid Exportera

Kontaktuppgifter sid 3 Riktlinjer sid 4 Inloggning i BER sid 5-6 Utföra egenkontroll i BER sid 7-21 Söka fram Egenkontroller sid Exportera 1 Kontaktuppgifter sid 3 Riktlinjer sid 4 Inloggning i BER sid 5-6 Utföra egenkontroll i BER sid 7-21 Söka fram Egenkontroller sid 22-33 Exportera egenkontroll till Excel sid 34-41 Nyckeltal sid 42-50

Läs mer

2. Startsidan översikt med sidhänvisningar Startläget visar Klassificeringslagret och endast en del av innerstaden.

2. Startsidan översikt med sidhänvisningar Startläget visar Klassificeringslagret och endast en del av innerstaden. 2. Startsidan översikt med sidhänvisningar Startläget visar Klassificeringslagret och endast en del av innerstaden. Klicka på plustecknet i kartans högra kant så visas nedanstående grå meny Här väljer

Läs mer

Handledning för att använda Skogsägarplan Webb

Handledning för att använda Skogsägarplan Webb Handledning för att använda Skogsägarplan Webb Planen på webben kommer från början att vara ett tittskåp men kommer att utvecklas så att du som medlem skall kunna göra ekonomiska beräkningar och jämföra

Läs mer

Läsa dokument/information i advantum

Läsa dokument/information i advantum Läsa dokument/information i advantum Förhandsgranskning Välj vilken funktion du vill ha på fönstret genom att klicka på knappen i fönstrets övre högra hörn. Intryckt knapp = du granskar varje dokument

Läs mer

användarhandledning skogsägarplan webb

användarhandledning skogsägarplan webb 2 1. Översikt Verktygsknappar Här väljer du vilken plan du vill se och du kan även välja om du vill se data från ett skifte. Här väljer du vilka kartlager som skall synas på kartan. För att synas måste

Läs mer

Användarguide Indikatorlabbet

Användarguide Indikatorlabbet Användarguide Indikatorlabbet Statistikverktyg för uppföljning inom ANDT 2017-12-06 Sammanfattning Indikatorlabbet är ett statistikverktyg för att stödja arbetet med uppföljning och analys av utvecklingen

Läs mer

Login...1 Utskick av ett nytt meddelande...2 Nytt utskick Skicka med kartval... 3

Login...1 Utskick av ett nytt meddelande...2 Nytt utskick Skicka med kartval... 3 MANUAL SMS-DIREKT Innehållsförteckning Login...1 Utskick av ett nytt meddelande...2 Nytt utskick Skicka med kartval... 3 Kartfunktioner... 3 Markera område... 5 Redigera... 7 Nytt utskick Skicka genom

Läs mer

Manual för ehp och HP:s digitala arkiv

Manual för ehp och HP:s digitala arkiv Manual för ehp och HP:s digitala arkiv På www.hallandsposten.se/kundservice kan du hitta svar på många frågor gällande din prenumeration och hur du gör att aktivera ditt digitala konto och mycket mera.

Läs mer

1. Enkel sökning Globalsökning Avancerad sökning Historik Söka via klassificeringsstruktur 14

1. Enkel sökning Globalsökning Avancerad sökning Historik Söka via klassificeringsstruktur 14 Ledningskansliet, Juridik och dokumentation Patrik Spånning Westerlund MANUAL 2017-11-16 SLU ID: SLU.ua.2017.2.1.1.IA-9 Manual Sökningar i Public 360 Manual Sökningar i Public 360 Dokumentägare: LK/Dokumentationsenheten/

Läs mer

RoomDesigner Manual... 1

RoomDesigner Manual... 1 RoomDesigner Manual Innehållsförteckning RoomDesigner Manual RoomDesigner Manual... 1 Översikt... 3 2D- lägets verktyg... 4 3D- lägets verktyg... 5 2D- LÄGET... 6 Införande av fönster, dörrar samt inredning

Läs mer

Handledning för kartan i BaTMan

Handledning för kartan i BaTMan 2017-03-31 BaTMan Handledning för kartan i BaTMan batman.trafikverket.local (internt TRV) batman.trafikverket.se (externt) Handledning för kartan i BaTMan I dokumentet beskrivs detaljerat kartfunktionen

Läs mer

På följande sidor återfinns en kort dokumentation som beskriver några användbara programfunktioner.

På följande sidor återfinns en kort dokumentation som beskriver några användbara programfunktioner. RengöringsSystemet V4 På följande sidor återfinns en kort dokumentation som beskriver några användbara programfunktioner. Översikt över innehåll i bifogad dokumentation: Visa / Visa ej flikar/knappar i

Läs mer

Manual Betongindustris kundportal

Manual Betongindustris kundportal Manual Betongindustris kundportal Betongindustri har utvecklat en portal där du som kund, åkare eller chaufför kan hitta de följesedlar som är relaterade till dig. Du hittar portalen på följande adress:

Läs mer

Användarhandledning för FIFA

Användarhandledning för FIFA Användarhandledning för FIFA 2010.4 Dokumenthistorik Författare Åtgärd Datum Dokumentversion Jonas Hallenberg Första utgåvan 2010-09-23 0.5 Jonas Hallenberg Synpunkter från Bo Wigge 2010-09-25 0.6 Jonas

Läs mer

Utskrift av karta. Skriv ut en karta. Skriv ut skärmområde

Utskrift av karta. Skriv ut en karta. Skriv ut skärmområde Skriv ut en karta Förutsättningar Kartan kan skrivas ut som den ser ut på skärmen, dvs. visas texter på fälten blir de också utskrivna. Vid utskrift öppnas alltid en förhandsgranskning där anpassning av

Läs mer

Analysverktyget Program Version: 2012-09-13

Analysverktyget Program Version: 2012-09-13 Analysverktyget Program Version: 2012-09-13 Analysverktyget Program möjliggör att ta fram all data som mätningen av webb-tv omfattas av. Data finns från och med 1/5 2011 och uppdateras kontinuerligt. I

Läs mer

PMSv3 Om konsten att hålla koll på ett vägnät Fredrik Lindström Nationell samordnare Tillstånd belagd väg http://pmsv3.trafikverket.se PMSv3 Fredrik Lindström Trafikverket Bakgrund Projektet PMSv3 Exempel

Läs mer

Detta är en kort Manual för Vecturas portal för presentation av inventeringar. Adressen till portalen är: http://portal.vecturaxplorer.

Detta är en kort Manual för Vecturas portal för presentation av inventeringar. Adressen till portalen är: http://portal.vecturaxplorer. Manual Vectura Xplorer Portalen Senast ändrad 2012-07-02 Detta är en kort Manual för Vecturas portal för presentation av inventeringar. Adressen till portalen är: http:// För att komma in krävs användarnamn

Läs mer

Installatörswebben. Luleå Energi Elnät AB INSTRUKTION. Istallatörswebben Revision datum Jan Rosén Sign

Installatörswebben. Luleå Energi Elnät AB INSTRUKTION. Istallatörswebben Revision datum Jan Rosén Sign INSTRUKTION Namn Datum Istallatörswebben 2017-05-11 Författare Luleå Energi Elnät AB Godkänd av Revision datum Jan Rosén Sign 2017-05-11 1.0 Version Installatörswebben LULEÅ ENERGI AB, Energigränden 1,

Läs mer

PM Banläggning i OCAD 12 CS

PM Banläggning i OCAD 12 CS PM Banläggning i OCAD 12 CS 2017-02-23 // Jakob Emander 1 Arbeta i Ocad OCAD är det mest spridda programmet för att framställa orienteringskartor och lägga banor och finns i olika versioner. Denna manual

Läs mer

Rovbase. Manual till GPS-dialogen. Version 1.4

Rovbase. Manual till GPS-dialogen. Version 1.4 Rovbase Manual till GPS-dialogen Version 1.4 Förord På uppdrag av Naturvårdsverket erbjuder Viltskadecenter support för de svenska användarna av databasen Rovbase. Det här är en manual som beskriver hur

Läs mer

Kommentar [k1]: Behöver vi kommentera det som finns till höger ovanför schematyp?

Kommentar [k1]: Behöver vi kommentera det som finns till höger ovanför schematyp? Webbklienten Webben är uppbyggd med hjälp av flikar. När du öppnar lärosätets schemasida finns ett antal flikar som syns på webben för alla. Om du loggar in får du ytterligare flikar och möjligheter till

Läs mer

Manual för banläggning i OCAD8 170706 IF ÅLAND

Manual för banläggning i OCAD8 170706 IF ÅLAND Manual för banläggning i OCAD8 170706 IF ÅLAND Alla filer och program vi behöver finns under katalogen c:/ocad8/. Kartorna vi använder som bakgrundsfiler finns under c:/ocad8/kartor/. De är sedan indelade

Läs mer

*****************************************************************************

***************************************************************************** Statistik, 2p ANVISNINGAR Datorlaboration 1 Deskriptiv statistik med hjälp av MS Excel Detta häfte innehåller kortfattade anvisningar om hur ni använder Excel under denna laboration. Be om hjälp när/om

Läs mer

Lathund till VFU-portalen

Lathund till VFU-portalen Lathund till VFU-portalen VFU-samordnare Senast uppdaterad: 2013-01-14 Innehåll 1. Startsidan... 3 2. Översikt över arbetsplatser på ett område... 5 3. Redigera information för en arbetsplats... 6 4. Lägg

Läs mer

Inställningar för schemavisningen

Inställningar för schemavisningen Inställningar för schemavisningen För att komma till schemavisningen på Linköpings Universitet använda denna länk: https://cloud.timeedit.net/liu/web/schema/ Klicka sedan på Schema och gör en sökning.

Läs mer

1. DEFINIERADE TABELLER. 1.1 Definiera en Excel-tabell

1. DEFINIERADE TABELLER. 1.1 Definiera en Excel-tabell 1. DEFINIERADE TABELLER Det finns ingen enskild funktionalitet i Excel som är så underutnyttjad som Tabellverktyget. Trots att möjligheten att definiera tabeller funnits sedan 2006 då Excel 2007 introducerades,

Läs mer

Handledning till Stockholms stads kartsystem DPWebMap med kulturhistorisk klassificering och fornlämningar

Handledning till Stockholms stads kartsystem DPWebMap med kulturhistorisk klassificering och fornlämningar Handledning till Stockholms stads kartsystem DPWebMap med kulturhistorisk klassificering och fornlämningar DPWebMap finns för närvarande i två varianter som är tillgängliga för alla på webben: 1. Med klassificeringskartan

Läs mer

Manual för användare av Nya Readsoft Online

Manual för användare av Nya Readsoft Online Hogia Performance Management AB Manual för användare av Nya Readsoft Online Användarinstruktion för Nya Readsoft Online användare 0 Innehåll Hur får jag in fakturorna i Readsoft Online?... 2 Kom igång

Läs mer

www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual

www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual Innehåll 1. INLEDNING 4 2. ROLLER 4 2.1. CHEF 4 2.2. MEDARBETARE 4 2.3. ADMINISTRATÖR 4 2.4. KURSLEDARE 5 2.5. UTBILDARE 5 3. BEGREPP 5 3.1. ENHET 5 3.2.

Läs mer

Manual Kartsök. Innehållsförteckning

Manual Kartsök. Innehållsförteckning Innehållsförteckning Sök - Göra sökning - Sökresultat - Adress - Tätort - Kommun - Koordinat: Sweref99 TM - Koordinat: RT90 2.5gon V - Upptagningsområde (UTO) - Fiber Villa - Skanova Fiber 2009 - Skanova

Läs mer

Zooma in (1) Zooma ut (2) Standardutbredning (3)

Zooma in (1) Zooma ut (2) Standardutbredning (3) Välkommen till Hjälpen för Länsstyrelsens nya webbgis Länsstyrelsens webbgis är ett verktyg för att titta på kartor och söka information. För att använda verktyget behövs ingen programinstallation på din

Läs mer

Användarhandledning Lifecare Planering förskola och fritidshem planering och uppföljning

Användarhandledning Lifecare Planering förskola och fritidshem planering och uppföljning Lifecare Planering förskola och fritidshem planering och uppföljning Healthcare & Welfare Sida 2/28 Innehållsförteckning 1 Beskrivning av funktionen...4 2 Planering och uppföljning.... 5 2.1 Antal barn

Läs mer

Komma igång med Qlikview

Komma igång med Qlikview Denna instruktion är till dig som är ny i Qlikview och snabbt vill komma igång med grundläggande funktioner. Innehåll 1 Introduktion... 2 1.1 Behörighet... 2 1.2 Webbläsare... 2 2 Installation av Qlikview

Läs mer

Hitta ditt vatten - en handledning

Hitta ditt vatten - en handledning Hitta ditt vatten - en handledning a VISS - VattenInformationsSystem Sverige Produktion: Tryckt på: Upplaga: Foto: VISS Center, Länsstyrelsen i Jönköpings län Länsstyrelsen, Jönköping 2010 300 ex Camilla

Läs mer

Sekreterare och Plussekreterare Version SP2 via PMO

Sekreterare och Plussekreterare Version SP2 via PMO Sekreterare och Plussekreterare Version 3.7.3 SP2 via PMO Starta MedSpeech 1. Från Mitt arbete i PMO klicka på Innehåll Länkar och Diktat - Lista 2. MedSpeech startar och du får upp en lista över diktaten.

Läs mer

Användarmanual FormPipe Meetings. FormPipe Meetings 1.3 2012-09-11

Användarmanual FormPipe Meetings. FormPipe Meetings 1.3 2012-09-11 Användarmanual FormPipe Meetings FormPipe Meetings 1.3 2012-09-11 Revision number: 6 ID number: 10023309 Date: 2012-09-132012-09-11 Innehåll Innehåll... 3 Inledning... 4 Förkrav... 5 Installation... 5

Läs mer

IT-system. BUP Användarmanual

IT-system. BUP Användarmanual IT-system Användarmanual Innehållsförteckning 1. Att komma igång med... 1 1.1 Installera... 1 1.1.1 Byt databas... 1 1.1.2 Behörighet att byta databas... 2 1.2 Logga in... 3 1.2 Inloggad... 3 1.3 Logga

Läs mer

Lathund Office online

Lathund Office online Denna lathund lär dig det du behöver veta för att komma igång med Office online. Innehållet uppdateras löpande. I slutet av lathunden finner du övningar som hjälper dig att komma igång. Introduktion till

Läs mer

EOS-Guide: Verksamhetsrapportering

EOS-Guide: Verksamhetsrapportering 1 EOS-Guide: Verksamhetsrapportering Innehåll Allmänt... 1 Uppgiften... 1 Avsnitt i rapporten... 2 Egna tillägg i rapporten... 3 Inställningar och sökmöjligheter... 4 Utskrift av verksamhetsrapporten...

Läs mer

Sekreterare och Plussekreterare Version via Melior

Sekreterare och Plussekreterare Version via Melior Sekreterare och Plussekreterare Version 3.7.3 via Melior Logga in i Melior. Öppna MedSpeech via Externa program i menyraden, välj Utskrift diktatlista, v.g. se nedan. MedSpeech startar och du får upp en

Läs mer

1 Allmänt. 2 Hur gör man. 2.1 Gå till lagets sida, Logga in genom att trycka på hänglåset

1 Allmänt. 2 Hur gör man. 2.1 Gå till lagets sida, Logga in genom att trycka på hänglåset 1 Allmänt Detta är den lilla instruktionen för att redigera innehållet för laget. För att få en lagsida skicka ett mail till webmaster, webmaster@vikingstad.nu Ange namn, epostadress och lag 1 ALLMÄNT...1

Läs mer

2010-01-08 Manual för Webbkartan

2010-01-08 Manual för Webbkartan 2010-01-08 Manual för Webbkartan Hitta länken till webbkartan... 2 Starta en karttjänst och genomgång av verktygens funktioner... 3 Lagerhantering, teckenförklaring och sökfunktioner... 5 Fliken Lager...

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

Datorlaboration 1 Deskriptiv statistik med hjälp av MS Excel

Datorlaboration 1 Deskriptiv statistik med hjälp av MS Excel ANVISNINGAR Datorlaboration 1 Deskriptiv statistik med hjälp av MS Excel Detta häfte innehåller kortfattade anvisningar om hur ni använder Excel under denna laboration. Be om hjälp när/om ni tycker att

Läs mer

Se till att du har inloggning till din lagsida, kontakta kansliet. Gå till din lagsida och logga in via hänglåset uppe i högra hörnet.

Se till att du har inloggning till din lagsida, kontakta kansliet. Gå till din lagsida och logga in via hänglåset uppe i högra hörnet. Lathund LOK-stöd/aktivitetsstöd 1. Skapa aktiviteter i kalendern 2. Registrera närvaro 3. Klart! Vad är LOK-stöd LOK-stöd, eller aktivitetsstöd, är ett ekonomiskt stöd som föreningar får för redovisade

Läs mer

Hjälp för Samlingskartans beställningswebb Innehållsförteckning

Hjälp för Samlingskartans beställningswebb Innehållsförteckning Hjälp för Samlingskartans beställningswebb Innehållsförteckning 1. Kort om hur du använder Samlingskartan... 2 2. Skapa konto och logga in i Samlingskartan... 3 3. Skapa en ny beställning... 7 4. Söka

Läs mer

So ka artiklar och annan litteratur

So ka artiklar och annan litteratur 1 So ka artiklar och annan litteratur UB:s startsida är en bra startpunkt när du ska söka litteratur vare sig du letar efter böcker eller artiklar. Sökrutan är nästan det första du lägger märke till. Bakom

Läs mer

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19)

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Handbok i OEW 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Använd det användarnamn och lösenord som du fått. Fungerar det inte hör av dig till Mari-Anne

Läs mer

Handledning NVDB på webb för externa användare

Handledning NVDB på webb för externa användare HANDLEDNING 1 (17) Skapat av (Förnamn Efternamn, org) DokumentID Ekberg Örjan, UHväda Fastställt av Dokumentdatum Version 2018-11-23 1.6 Dokumenttitel Handledning NVDB på webb för externa användare Handledning

Läs mer

OCAD CS. Banläggning

OCAD CS. Banläggning OCAD CS Banläggning Starta banläggningsprojektet Öppna en ny banläggningsfil Välj Nytt i Arkivfliken eller klicka på ikonen för Nytt längst till vänster i verktygsraden. Hämta symboler från: Banläggning

Läs mer

Visma Proceedo Version 8.15 2014-05-12. Visma Proceedo Användarhandbok Lokala administratör Administrera

Visma Proceedo Version 8.15 2014-05-12. Visma Proceedo Användarhandbok Lokala administratör Administrera Visma Proceedo Version 8.5 204-05-2 Visma Proceedo Användarhandbok Lokala administratör Administrera. Innehållsförteckning SNABBGUIDE... 3 2 INLOGGNING... 5 3 STARTSIDA... 8 4 INKÖP... 9 4. Allmänt Inköp...

Läs mer

Användarmanual för Artportalen.se

Användarmanual för Artportalen.se Användarmanual för Artportalen.se Alla Sveriges arter på Internet Artportalen är en databas på Internet som är till för alla och innehåller observationer av djur, växter och svampar i Sverige. Från början

Läs mer

Att göra en databas av ett Excelark och koppla till en kortdesign (ingår i standardversionen fr.o.m. version 6.10)

Att göra en databas av ett Excelark och koppla till en kortdesign (ingår i standardversionen fr.o.m. version 6.10) Att göra en databas av ett Excelark och koppla till en kortdesign (ingår i standardversionen fr.o.m. version 6.10) Skapa en databas i excel. Ange kolumnrubriker (inga mellanslag i rubrikerna, använd om

Läs mer

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiop

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiop qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty Handbok för registrering i UEDB av elever i kommunal gymnasieskola utanför länet uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui

Läs mer

Uppgifter

Uppgifter Uppgifter 2017-07-01 Innehåll Uppgifter... 2 Sidan Uppgifter... 3 Skapa en Uppgift... 4 Tillfällen... 5 Skapa uppgift och välj tillfälle... 5 Kunskapskrav... 7 Inställningar... 8 Kopiera uppgift... 9 Skapa

Läs mer

Sö ka artiklar öch annan litteratur

Sö ka artiklar öch annan litteratur 1 Sö ka artiklar öch annan litteratur UB:s startsida är en bra startpunkt när du ska söka litteratur. Sökrutan är nästan det första du lägger märke till. Bakom denna sökruta döljer sig en databrunn och

Läs mer

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet.

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Då du klickar på Användare öppnas denna bläddringslista.

Läs mer

Mobilus får inte användas under tiden uppdateringen genomförs.

Mobilus får inte användas under tiden uppdateringen genomförs. Uppdatera Mobilus Professional till version 1.0.6 Mobilus får inte användas under tiden uppdateringen genomförs. OBS! Innan du påbörjar uppdateringen till version 1.0.6 måste du ladda ner och installera

Läs mer

SPF/MiRiaM Manual avancerad sökning

SPF/MiRiaM Manual avancerad sökning SPF/MiRiaM Manual avancerad sökning 2016-09-15 Skapat av: Fältström Ingrid 1 (31) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Begreppsförklaringar... 3 1.1.1 Kolumn... 3 1.1.2 Lista... 3 1.1.3 Posttyp...

Läs mer

Landstinget i Värmland, mars 2012

Landstinget i Värmland, mars 2012 Snabbguide Landstinget i Värmland, mars 2012 Innehållsförteckning Snabbguide till basfunktioner i LISA+... 3 Om LISA+... 3 Att komma igång... 3 Inloggning... 5 Att byta lösenord... 5 Hur görs personsökning?...

Läs mer

Sekreterare och Plussekreterare Version SP2 via Melior

Sekreterare och Plussekreterare Version SP2 via Melior Sekreterare och Plussekreterare Version 3.7.3 SP2 via Melior Logga in i Melior. Öppna MedSpeech via Externa program i menyraden, välj Utskrift diktatlista, v.g. se nedan. MedSpeech startar och du får upp

Läs mer

Användarmanual Allmän REQS 7

Användarmanual Allmän REQS 7 1 Användarmanual Allmän REQS 7 2 Innehållsförteckning: Inloggning... 3 Allmänt... 4 Bokmärken statistik... 5 Fastighetsinformation... 6 Uppdragsöversikt... 7 Listläge filtrera/sortera... 8 Listläge skriv

Läs mer

RSI Road Status Information A new method for detection of road conditions

RSI Road Status Information A new method for detection of road conditions WP 5 Sida 1 av 15 RSI Road Status Information A new method for detection of road conditions Användarmanual för RSI WP 5 Sida 2 av 15 Användarmanual för RSI Om detta dokument Detta dokument är en användarmanual

Läs mer

Live Sök Export. ExacqVision användarguide Live Sök Export. Teletec Connect AB Emil Warnicke

Live Sök Export. ExacqVision användarguide Live Sök Export. Teletec Connect AB Emil Warnicke ExacqVision användarguide Teletec Connect AB Emil Warnicke Version 1 (2009 07 13) för ExacqVision Klient 3.5.3 och nyare Sida 1 Allmänt omexacqvision ExacqVisions klientprogram har tre arbetslägen: Live,

Läs mer