Blöjupproret Sveriges förening för EC och tygblöjor org nr bg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Blöjupproret Sveriges förening för EC och tygblöjor org nr bg"

Transkript

1 Enligt Environment Canada slängs det över 4 miljoner engångsblöjor varje dag i Kanada. Dock uppskattar många som jag har pratat med att det ungefär är % av de kanadensiska föräldrarna som använder sig av tygblöjor regelbundet och de flesta föräldrar har någon eller några tygblöjor hemma. Detta kan förklara det stora utbudet av tygblöjor här i Kanada. En möjlig bidragande faktor till att så många använder tygblöjor, om man jämför med till exempel Sverige, är att blöjmarknaden i Kanada inte är reglerad dvs. företagen behöver inte ange vad deras produkter innehåller. Detta har skapat stor debatt både i media och på bloggar. Förutom alla fysiska butiker man kan köpa tygblöjor i så finns det många onlinebutiker och den begagnade marknaden är dessutom också stor och finns både på Facebook och i andra forum. Vissa verkar också beställa tygblöjor från USA (vissa från etsy.com som även vi svenskar beställer ifrån). Förutom affärer och onlinebutiker finns det också företag som specialiserar sig på att erbjuda paketlösningar för familjer. Det innebär att man får ett antal blöjor levererat till sig, när de är smutsiga byts de ut mot rena. På det sättet slipper man bry sig om smutsiga blöjor och man kan testa olika sorter. En annan sak som är stor här är att i de flesta butiker kan man beställa en testomgång blöjor (trial). På det sättet kan man prova sig fram vad som passar ens barn och en själv bäst utan att köpa blöjorna. Om man sedan vill köpa något kan man ofta göra det till rabatterade priser. De blöjorna som inte säljs i försöken brukar säljas billigare till andra kunder. När det gäller EC verkar det inte lika vanligt och Canadian Pediatric Society föreslår att man ska börja potträna barn som är mellan 19 månader och 4 år. De flesta jag har pratat med uppskattar att det är några procent som EC:ar sina barn. Det har dock börjat bli ett uppsving och många vet någon som EC:ar sina barn även om de inte exakt vet vad det

2 innebär. Organisationen Diaper Free Baby har gruppträffar runt om i Kanada och det finns vissa som arrangerar EC-workshops (läs om EC-experten Miranda Chiasson nedan). I den här rapporten kommer du att få följa med på en barnmässa i Ottawa, EC-experten Miranda Chiasson kommer bland annat berätta om sin kommande bok och vad hennes EC-workshops tar upp, vi tittar in i en tygblöjeaffär i Ottawa och pratar djupgående om tygblöjor med dess ägare. Ni kommer också att få läsa berättelser om hur vanliga kanadensare använder tygblöjor och EC:ar sina barn. På barnmässa i Ottawa Den sista helgen i september anordnades barnmässan, The baby show, i Ottawa för föräldrar (skulle säga främst mammor och jag tror min sambo håller med!) och barn. På plats fanns det folk från sjukvården, förskolan, föräldratidningar och butiker som sålde allt från säkerhetsprodukter till barnmat och mycket mer. Det fanns också flera utställare som sålde tygblöjor. Jag pratade med några av dem om hur vanligt det är med EC och tygblöjor i Kanada. Karen från affären A mothers touch berättar att Marielle från Ottawa cloth diapers: Mitt bästa råd är att testa tygblöjor och ge att inte upp vid först läckan =) både EC och tygblöjor har fått en ökad popularitet i Kanada, dock finns det en större kunskap om tygblöjor. Även Marielle från Ottawa cloth diapers bekräftar den bilden och säger att tygblöjor är mer populära nu än för Karen från A Mothers touch: Mitt bästa råd är att beställa ett provpaket med olika tygblöjor samt att hitta en person som bor i ditt område som kan hjälpa dig.

3 några år sedan. Hon tror att anledningen är att folk vill spara pengar men också att de vill vara bättre mot miljön. Jag pratade också med några besökare som handlade tygblöjor om deras erfarenhet. Christee som använder tygblöjor på sitt barn som är 12 veckor berättar att hon använder en blöjservice som gör att hon får hem rena blöjor och skickar iväg sina smutsiga. Hon berättar också att hon har hört talas om EC men aldrig provat det. Även Melissa, som har en 5 månader gammal son, berättar att hon har använt tygblöjor sedan han var 3 veckor gammal. Hon har inte heller provat EC eftersom hon anser att hennes son är för ung men att hon kanske ska börja senare. Rae som har använt tygblöjor på sitt barn sedan födseln säger också att hon ska börja med EC när hennes barn är runt 6-9 månader. Christee: När jag berättar att jag använder tygblöjor brukar dom säga att det troligen är mycket jobb att använda tygblöjor. Krista: Reaktionerna är mixade, vissa är positiva medan andra inte är det. Rae: Människor brukar vara förvånade, imponerade och sen nyfikna när jag berättar att jag använder tygblöjor.

4 EC-experten berättar intervju med Miranda Chiasson Vad är din erfarenhet med EC? Jag upptäckte EC när mitt första barn var 2 veckor. Vi provade och älskade det! Stor framgång! Min största anledning till EC är kommunikationen. Mina barn vet när de måste gå och kommunicerar med mig om det och det är upp till mig och min partner att respektera deras behov och hjälpa dem. Miranda Chiasson Celia (3 år) och Lily (18 månader) : Använder ni tygblöjor? Vi har använt tygblöjor som back-up när vi är ute. när vi har varit på semester. Hemma så har vi kört blöjfritt. Vi har också använt nedbrytbara engångsblöjor Vilka reaktioner brukar du få? Är det SANT?, Åhh wow! Är det möjligt? Någonting sånt eller Aha det var nytt, sådant fanns inte när mina barn var små. Då får man vänligt påpeka att EC har funnits i evigheter och över halva världen praktiserar det fortfarande. En reaktion som ibland dyker upp i Sverige är att man ska låta barn vara barn, får du också den reaktionen? Ja det är likadant här i Kanada. De brukar vara förbryllade tills det att du har förklarat för personen att du respekterar ditt barns inre kunskap om sitt eget elimineringsbehov och att du som förälder eller vårdgivare hjälper till med naturens egen design. I Kanada är det dock så att de flesta har hört om någon som har EC:at sitt barn. Vad har du fått för reaktion från sjukvården?

5 Personligen har jag fått bra reaktioner från alla barnmorskor, doulas och naprapater jag har mött. Dock har jag hört om väldigt negativa reaktioner från läkare och sjuksköterskor. Jag har hört läkare som har sagt att det är en dålig idé och att man bör sluta omgående. Men de flesta av de här människorna är för det mesta outbildade i vad EC är. De tror att det är potträning för spädbarn och att det är skadligt för barnet. Om jag stöter på sådana människor så brukar jag vänligt påpeka att EC praktiseras i många delar av världen (Indien, Asien, Afrika etc.) och har praktiserats av våra förfäder tills plasten uppfanns. Hur är det med reaktionerna från personalen på förskolan då? Jag har ännu inte hört om någon förskola som accepterar att barn EC:as på förskolan. De flesta mammor som jag känner försöker få sina vänner att passa deras barn om de måste gå tillbaka till jobbet. Eller att de låter sina barn ha tygblöja på förskolan och sen praktiserar EC hemma. Du brukar hålla EC-workshops, vilken typ av människor brukar delta? Det är alla möjliga typer av människor. Mest nya föräldrar eller de som väntar barn, vissa föräldrar med äldre barn och vissa utan barn. Vi har haft sjukvårdspersonal som kommer för att lära sig EC för att hjälpa deras patienter. Många mammor, vissa pappor. Oftast ekomedvetna, nära anknytningsföräldrar men inte alltid. Vissa är ganska vanliga också. Vad gör ni på workshopen? Vi lär ut vad EC är, hur man praktiserar det, var EC kommer ifrån, några vanliga myter kring EC som finns i vår kultur och massa tips hur man börjar, vilka signaler letar vi efter, problemlösning när EC är svårt och hur man får det att fungera dag till dag. Samt massa andra grejer! Du håller på att skriva en bok om EC, kan du berätta lite om den. Jag har precis börjat! Den första delen av boken kommer att bestå av historier från ECfamiljer runt omkring i världen. Den andra delen kommer bli mer praktisk med information om hur, vad, var och när.

6 Vilka råd brukar du ge till föräldrar som vill EC:a sina barn? Var inte för hård mot dig själv! Elimineringskommunikation handlar om ett språk som har försvunnit i vår kultur och vi håller sakta men säkert på att lära oss det igen. Det viktigaste är att kommunicera med ditt barn och respektera honom eller henne. Börja försiktigt och lita på processen. En vanlig dag i en tygblöjeaffär i Ottawa Susie Pearson Maddy (12), Hannah (10), Owen (8) och Grace (5) Susie Pearsson är en 4-barnsmamma som driver den väletablerade tygblöjeaffären The Extraordinary baby shoppe i Ottawa. Förutom erfarenheten Susie har från affären så har hon använt tygblöjor på samtliga sina barn. Hon startade med tygblöjor till sitt första barn för 12 år sedan. Prefolds har alltid varit min favorit men självklart har vi haft andra tygblöjor att vara med. Hon har aldrig använt engångsblöjor och säger att den största anledningen varför hon började var av miljöskäl. Hon har också EC:at sina barn. Första barnet började jag inte med förens hon har 13 månader men hon blev ändå dagtorr när hon var 18 månader och nattorr när hon var 27 månader. De andra barnen började hon med direkt från födseln.

7 De blev dagtorra mellan 11 och 15 månader. Jag frågar henne hur hon brukade praktisera EC. Jag EC:ade i kombination med tygblöjor. Mycket blöjfri tid hemma. Men sen fanns det dagar då jag inte hade lust med det och då hade de tygblöjor. Hon poängterar att det faktiskt inte behöver vara allt eller inget. Självklart kan familjer anamma det koncept som passar just dem. Vi pratar också om reaktionerna hon fick när hon berättade för folk att hon EC:ade sina barn. De flesta människor tittar på dig som att du hade ett extra huvud. Men efter att du har förklarat vad det innebär så tycker de flesta att det låter som sunt förnuft. Vi börjar prata om hennes fantastiska affär som är fylld av alla möjliga tygblöjor men även annat som bärsjalar, selar och tom ett kit för att öka fertiliteten. Hon skrattar när hon berättar om fertilitetskiten och säger: Ja vi måste ju se till att det födds fler barn så att vi kan sälja fler tygblöjor. Hon blir förvånad när jag berättar att tygblöjor inte är så stort i Sverige. Är det sant? Man får intrycket att ni är väldigt naturliga och så. Hon säger att det är svårt att veta exakt hur många som använder tygblöjor och EC:ar sina barn. Men det är definitivt vanligare att använda tygblöjor. De flesta föräldrar har aldrig hört talas om EC. Jag brukar ta upp det när jag pratar med mina kunder. Vilka är kunderna då, undrar jag. Mest välutbildad medelklass. Det är tydligt att det är en viss typ av människor.

8 Hon berättar att när hennes andra affär flyttade två kvarter, från arbetarklasskvarter till medelklasskvarter så ökade försäljningen markant. Vad köper folk då? Vi säljer mest prefolds. Både till nybörjare och experter? Susie ler. Experterna eller hobbymänniskorna kommer inte ens in hit. De vill ha WAHM (Work at home mum)-blöjor som är svåra att få tag i. Hon berättar också om problemet med billiga Kina-blöjor. Hon visar mig en Kina-blöja hon har köpt för att kunna visa sina kunder skillnaden. Titta på sömmarna här, de håller ju knappt ihop. Man ser att de är slarvigt sydda och att de är mycket mindre än dyrare tygblöjor. Elasticiteten är dålig och man kan också se till exempel på knapparna att de använder billigast möjliga. Folk köper massa för att det är billigt och sen när de går sönder efter några tvättar blir folk avskräckta och tycker att tygblöjor är dåligt. Hennes online-försäljning är praktiskt taget obefintlig. Kinamarknaden har tyvärr ätit upp hela försäljningen online. Ett annat problem är att folk kommer in och får information av mig och sedan går de hem och beställer från andra sidor. Vi kommer in på att det finns väldigt många olika typer av tygblöjor och accessoarer. Det mest onödiga är ju duschslangen.

9 Eftersom jag ser ut som ett frågetecken så visar hon mig duschslangen som är helt enkelt en duschslang som man kopplar till kranen för att spola av tygblöjorna. Vad är det mest användbara då? Dels är det ju skydd mot bajs som är återanvändningsbart. Men min stora favorit är ju prefolds. Du kan tvätta dem hur du vill och man kan använda en eller flera. När man är färdig med dem som tygblöjor kan man ju alltid använda dem att damma med. Har till och med hört folk som vaxar bilen med dem. Fungerar tydligen väldigt bra. I nästan varje onlinebutik jag har besökt så har de något som de kallar Trial. Detta har även Susie och hon berättar. Jag var faktiskt först med det. Redan när jag inte hade någon lokal utan jobbade hemifrån så lånade jag ut tygblöjor till de som var intresserade. Nu har det ju spridit sig som en löpeld. Jag frågar henne vad som ingår och hon berättar att de lånar olika blöjor i 10 dagar för 20 dollar (ca 125 kr) och då får de ett presentkort i affären på 15 dollar. Vad är det för blöjor då undrar jag. Oftast formsydda, pocket, AIO och AI2 (hybrid t ex flip red anm). Vad brukar vara den vanligaste missuppfattningen om tygblöjor hos folk? Att det är svårt. Mitt förslag brukar vara att man ska ge det ett försök. Om det inte fungerar så kan man åtminstone säga att man har försökt.

10 Ett möte med några familjer som använder tygblöjor och EC:ar Jess Smith River 18 månader Krysta Rousselle Hannah 9 månader Shelly Schroeder Grayson 22 månader Vad är er erfarenhet av tygblöjor? Jess: Vi älskar tygblöjor! Vi ville spara pengar och undvika kemikalier. Den enda gången min son fick blöjutslag var när vi använde engångsblöjor. Tygblöjor är praktiskt eftersom vi bor långt ifrån stan och jag slipper oroa mig att blöjorna tar slut. Krysta: Vi började när Hannah var 8 veckor. Vi hade inga blöjor för nyfödda så vi var tvungna att vänta tills hon växte i dom. Shelly: Vi visste att vi ville använda tygblöjor innan Graysson var född. Vi började med tygblöjor så fort mekoniumet hade slutat komma. Vi använde främst prefolds med blöjbyxa och AIO för nyfödda. När han blev större så varierade vi. Vi var tvungna att begränsa användandet av blöjbyxa av PUL eftersom han fick utslag. Vi använder formsydda, pockets, AI2 och ull- och fleeceskal. Vilket är ert favoritmärke? Jess: Min mamma syr alla våra. Krysta: Sweet Pea covers, prefolds, Green Bumkin (WAHM) formsydda är min favorit med en ullbyxa för natten. Jag skulle använda dessa på dagen också om jag hade råd att köpa fler.

11 Shelly: Thirsties AIO och prefolds med bummis blöjbyxor. När han blev större använde vi Bum Genius, men nu använder vi mest Little Fancy Pants och Forty41 formsydda med ulloch fleeceskal. Vad är er erfarenhet av EC? Jess: Vi började när min son var 5 veckor, även om jag hörde om det några år tidigare. Jag la min son på några handdukar i vardagsrummet och tittade efter hans signaler. Därefter började jag använda ljud när han kissade och bajsade. Krysta: Började vid 6 månaders ålder. Fick höra om det från några kvinnor på ett lokalt La Leche möte (förening för amning, red anm.) och blev intresserad. Ju mer jag läste om det ju mer lät det som något jag skulle vilja testa. Jag ser mig själv som en deltids EC:are. Shelly: Vi startade vid 4 månaders ålder. Vi kör EC på halvtid, vi fokuserar mest på att fånga bajs. Hur ser en vanlig dag ut för er? Jess: En vanlig dag börjar med att min son vaknar upp bredvid mig och vi pottar på en gång. Sen går vi upp och äter, dricker, leker etc. Min son signalerar när han behöver kissa vanligtvis varje till varannan timma. Han sover middag på eftermiddagen och kissar direkt när han vaknar. Jag erbjuder potta före sömn, bilturer eller långa promenader och samma sak efter. På kvällen kissar han precis innan han ska lägga sig. Vanligtvis brukar han väcka mig när han behöver kissa på natten men den senaste tiden har han inte gjort det. Krysta: jag erbjuder pottan när vi vaknar. Därefter ammar jag och sen erbjuder jag pottan igen. Sedan leker vi lite och därefter äter vi frukost. Efter frukost erbjuder jag pottan. Erbjuder också pottan när jag byter blöja. Jag försöker att potta vid signal också men jag blir inte uppstressad om jag missar. Dagarna ser ungefär likadana ut dvs. jag erbjuder potta efter mat, sömn, vid blöjbyte. Shelly: Vi börjar dagen på toaletten, vanligtvis för att bajsa. Sedan blir det frukost och under resten av morgonen frågar jag honom regelbundet om han behöver gå på pottan. Jag tittar också efter hans signaler. Vi går till toaletten efter sömn. Eftermiddagen ser

12 likadan ut som förmiddagen med två obligatoriska toalettbesök efter middag och inför natten. Är era partners lika involverade? Jess: Min man är lika involverad men han var inte det först. Så jag började ge honom vår son utan blöja. Det var en fantastisk motivation! Nu ser han hur mycket mer bekväm vår son är och är väldigt glad. Krysta: Nä, han är inte lika engagerad men han stödjer det. Han tvättar inga tygblöjor och han är inte särskilt bra på att se Hannahs signaler. Men han försöker! Shelly: Både min man och jag hade tygblöjor när vi var små. Vi tycker båda det är viktigt att försöka minimera våra sopor och vi försöker också undvika att utsätta vår son för kemiska saker. Min man sköter den mesta av tygblöjetvätten. Men att tvätta och lanolinisera ullen är mitt jobb =) Vilka reaktioner brukar ni få när ni berättar att ni använder tygblöjor och/eller EC:ar era barn? Jess: Vanligtvis är reaktionerna positiva. Många av mammorna i mitt område använder tygblöjor. Jag förklarar EC för folk genom att berätta att bebisar är födda med förmågan att kunna hålla både sin tarm och blåsa och att de har två instinkter nämligen att inte kissa och bajsa på sig själv eller sina föräldrar. Det är därför många bebisar kissar så fort blöjan tas av. Efter det är väldigt många nyfikna och även förvånade. Dessa samtal sker oftast efter att de har märkt att min son nästan aldrig har blöja på sig. Krysta: De flesta förstår inte varför jag väljer tygblöjor istället för engångsblöjor. Vi fick mycket negativa kommentarer från familj och vänner i början men vårt engagemang har överlevt kommentarerna. De flesta är vana nu och jag tror de flesta inte ens tänker på det längre. Det var mycket stereotypa idéer (att det tar längre tid, att de skulle läcka, att det var bökigt, extra tvätt osv) men jag tror de flesta nu ser att det inte var så jobbigt. Nu verkar till och med min mamma stolt. När det gäller EC så tror jag de flesta inte ens vet att vi EC:ar. Vi praktiserar inte EC offentligt (men jag tror jag kommer göra det med mitt nästa barn).

13 Shelly: De flesta människor har inte en positiv association till tygblöjor. Men de som har sett våra brukar erkänna att de inte är som de trodde att de skulle vara och tycker de är mer estetiskt tilltalande än engångsblöjor. De flesta är chockade att han använder tecken för att säga att han behöver gå på toan. De är alltid väldigt imponerade att han redan använder toan vid så här tidig ålder. Vad är det bästa med tygblöjor och EC? Jess: Det bästa med EC är att vara i samklang med min son och kunna lindra hans besvär. Ingen gillar att vara kissnödig eller att sitta i bajs! Det bästa med tygblöjor är att de är så mjuka. Att veta att jag inte sätter hårda material eller kemikalier mot mitt barns hud. Krysta: Kostnadseffektivt, miljövänligt och jag har inga bajskatastrofer. Jag tror också att det gör mitt barn mer bekväm. Har inte haft några blöjutslag heller. Shelly: Det bästa med EC är definitivt mindre att göra rent men också det starka bandet mellan dig och barnet är en belöning. Nu när vi inte använder PUL-skal så tycker jag att vi har väldigt lite utslag, så det är nog det bästa med tygblöjor jämfört med engångsblöjor. Vad är det sämsta med tygblöjor och EC? Jess: Det värsta är att behöva potta på natten. Men jag är säker på att även om vi inte skulle EC:a på natten så skulle han ändå vakna. Det värsta med tygblöjor är antagligen att man måste tvätta dem men det är verkligen ingen belastning för oss. Krysta: Jag har lite stinkproblem med mina mikrofiberinlägg. Min man tog av Hannah från pottan innan hon var färdig vilket resulterade i en bajskatastrof på mattan i barnrummet. Shelly: Det sämsta med EC är när man måste städa upp efter missar. Men jag vill påpeka att det handlar om att jag är distraherad och missar mitt barns signaler. Jag tycker det värsta med tygblöjor är att det kan bli lite galenskap när ett visst företag blir populärt

14 och priserna pressas uppåt. Man ser då begagnade tygblöjor på köp/sälj-grupper för mer än ursprungspriset. Vilken är den mest användbara saken? Jess: Den mest användbara grejen är vinäger! Jag häller i lite i varje tvätt och det dödar jäst och bakterier och på det sättet kan jag tvätta mina vanliga kläder tillsammans med tygblöjorna utan att behöva oroa mig. Krysta: Mest användbara grejen är PUL-påsar. Shelly: Den mest användbara saken är definitivt blöjspray. Skulle inte klara mig utan den! För EC är det Cushie Tushie toilet seat. Vilken är den mest onödiga saken? Jess: Den mest onödiga saken är PUL-påsar och dyra tygservetter. Krysta: Särskild rumpspray. Det behövs bara vatten! Shelly: Komposterbara skyddsinlägg till tygblöjor. Man kan lika gärna klippa smala remsor av fleece så har man istället återanvändningsbara skydd. Hur vanligt är det med tygblöjor och EC i Kanada? Jess: Tygblöjor är väldigt populärt här. I nästan varje stad kan man hitta åtminstone en mamma eller mormor/farmor som syr egna tygblöjor. Även familjer som använder engångsblöjor har någon eller några tygblöjor hemma. När det gäller EC så är det en ökad popularitet. Nu känner jag fler familjer som EC:ar sina barn än familjer som inte gör det. Krysta: Tygblöjor är ganska vanliga där jag bor men det beror nog troligen på att vilka typer av föräldrar jag umgås med. Jag kände ingen som använde tygblöjor innan jag började. Jag skulle säga att det är mellan 30-40% av de jag umgås med som använder tygblöjor. EC är mycket ovanligare. Jag är en av tre som EC:ar sitt barn som jag känner. Shelly: Jag vet inte exakt hur vanligt det är. Mer fler än någonsin av mina vänner använder tygblöjor just nu. Vilka råd har ni till andra föräldrar?

15 Jess: Stressa inte! Målet med EC är inte att bli blöjfri utan att hålla kommunikationen mellan deras kropp och huvud och med dig levande. Vissa dagar använder du aldrig blöja och andra dagar kanske du inte fångar en enda kiss. Följ ditt barns behov! Krysta: Om du vill testa tygblöjor men inte vet om det är något för dig, kolla om det finns något företag i din närhet som kan hyra ut blöjor till dig. På det sättet kan du prova många olika blöjor utan att behöva göra en investering. Jag slår vad om att du kommer att märka hur lätt det är och hur mycket pengar du kommer att spara (om du kan motstå att köpa alla söta blöjor). När det gäller EC så är jag väldigt glad att mitt barn inte behöver sitta i sin avföring och det gör mig till en mer uppmärksam förälder. Shelly: Ge inte upp! Alla barn är olika, det som funkar för en funkar inte för en annan. Många av de andra tygblöjebarnen som vi känner har problem med benläckage på grund av att de var så smala. Vi hade det motsatta problemet med ett stort barn vilket innebar att vi hade svårt att hitta tygblöjor som passade. Se till att din samling är varierad eftersom det som funkar nu kanske inte funkar sen. EC är en lärorik erfarenhet för både barnet och för föräldrarna. Barnet lär sig om kroppsliga funktioner och du som förälder lär dig att kommunicera med ditt barn. Det känns som det stärker bandet du har med ditt barn eftersom du lär känna dem så mycket mer.

16 Cloth for a cause organisationen som tillhandhåller tygblöjor till de som inte har råd 2011 startade organisation Cloth for a cause för att hjälpa familjer som hade det svårt ekonomiskt och som fick kämpa för att försörja sina barn. Organisationen finns på ett tjugotal ställen runt omkring i Kanada. Jag pratar med ordförande för Ottawa-avdelningen, Amanda Craig. Vad gör ni på Cloth for a cause? Vi tar emot donerade tygblöjor och rengör och fixar upp dem vid behov. Därefter lånar vi ut dem till familjer vill använda tygblöjor men som inte har råd. Det låter ju toppen! Hur avgör ni vilka som ska få låna tygblöjor? Vi har ett formulär som de får fylla i och baserat på deras svar så gör vi bedömningen. Är det många familjer som är intresserade? Det är en hel del. Jag tror att om man skulle göra den här organisationen mer känd så skulle det vara många fler. Jag tror att det största hindret för folk när det gäller tygblöjor är just den dyra kostnaden vid starten. Det är endast volontärer som arbetar i organisationen och i Ottawa är Amanda själv. Vilket innebär att hon får göra allt jobb. Jag åker och hämtar tygblöjorna, tvättar och lagar dem, paketerar blöjpaket till godkända familjer och levererar dem. Jag försöker också sprida information om organisationen så mycket jag kan. Till exempel så delar jag ut flygblad och informerar i Facebook-grupper. För mer info:

17 Bummis företaget som bryr sig mer än om bara pengar Bummis är ett av de cirka 20 kanadensiska tygblöjeföretagen. Betsy är VD och en av de som grundade företaget. Trots att det är mitt i den mest hektiska tygblöjeperioden här i Nordamerika får jag möjlighet att ställa några frågor till henne. När och varför startades Bummis? Bummis föddes 1988 i mitt kök med några vänner. Jag ville skapa ett jobb till mig själv så att jag kunde vara hemma med mina barn. Jag har tre barn och vi hemskolade dem. Min man är musiker så det var inget snack om saken, jag behövde jobba. Så då hittade jag på någon som jag brann för. Vilka reaktioner fick ni när ni startade företaget? Folk som visste om tygblöjor blev väldigt glada att ha lokalt producerade produkter. Andra sa: Tygblöjor? Menar du verkligen allvar? Använder folk fortfarande sånna? Vad är den största skillnad nu mot då? Internet och social media! Många fler känner till tygblöjor nu jämfört med då. Folk som använder tygblöjor har en bred support online och av lokala grupper. Det är också många fler ställen man kan köpa tygblöjor på och även många fler produkter. Accessoarer som t ex nedspolningsbara inlägg som gör användandet av tygblöjor enklare. Vilken produkt säljs det mest av? Vi säljer massor av blöjbyxor och simbyxor. Vår Bio-soft liners är också väldigt populär.

18 Vilken av Bummis produkter tycker du bäst om från 1988 och framåt? Wow, jag älskar verkligen alla våra produkter. Någon av mina favoriter är The Super Snap, den är så bekväm. Den nya Simply Lite har fantastisk passform. Jag har använt produkter på mina barnbarn och har blivit förälskad i våra produkter igen. Träningsbyxan är också galet söt och har bra passform. Whisper Pant med en formsydd är bekväm, stretchig och väldigt söt. Vilken av Bummis produkter tycker du sämst om från 1988 och framåt? Kan inte svara på det tycker verkligen om alla våra produkter. Även de produkterna vi har slutat sälja Ni har er fabrik här i Kanada, varför har ni inte flyttat er fabrik till Asien som många av de andra märkena har gjort? För att vårt fokus är att tillverka produkterna där de som arbetar i fabrikerna har råd att köpa dem. Det är väldigt viktigt för oss att fabriksarbetarna och de som syr våra produkter blir behandlade med respekt. Lika viktigt är det att våra produkter är säkra för barn och att miljökraven efterlevs under tillverkningen. Vad är det för mening att använda tygblöjor om tillverkningen av dem förgiftar vattnet?

19 Arbetar du aktivt med politisk påverkan angående tygblöjor? Vi samarbetar med the Real Diaper Industry Association ( och stöder deras initiativ. Vi har också tur att vara baserade i Quebec där över 100 kommuner subventionerar köp av tygblöjor. Att se till att detta sprids är viktigt men svårt att göra på uppdrag av andra. Människor måste göra det själva de får fortsätta att trycka på sin kommun så att de får som de vill. I slutändan kommer det att spara städerna massa pengar genom att minska ett ton avfall per barn. Vilket är det viktigaste politiska beslutet för att öka användningen av tygblöjor? Definitivt subventionering av tygblöjor. Ungefär hur många använder tygblöjor i Kanada? Ungefär 15 %. Varför tror du att det är vanligare att folk använder tygblöjor här i Kanada jämfört med i till exempel Sverige? Bra fråga! Det kanske är mer en tradition här i Kanada. Användandet har heller aldrig dött ut här som det gjorde i Sverige. Kanske är miljörörelsen starkare här än i Sverige? Ekonomin sämre? Men det är bara gissningar. Skulle verkligen vilja se en smartare analys av detta! Vad är din plan med Bummis? Oj! Resten av året är full med produktlanseringar. Alla våra nya produkter är skapade med åtanke att ha så mycket ekologiskt som möjligt och alltid med etiskt producerade tyger och komponenter. Vi arbetar förnärvarande med en hybrid, mensskydd, amningsskydd och blöjbyxor. Så massa nya saker är på gång! Det blir ett otroligt roligt och dynamiskt år för oss vårt 25 årsjubileum. Och ärligt så känner jag mig mer passionerad för detta företag nu än när jag startade det.

20 Blöjupproret 2014 Text: Veronika Fridlund, Blöjupproret Foto: I huvudrubrik: Charlie Banana, En vanlig dag i en tygblöjeaffär i Ottawa, sid 7 till vänster: The Exraordinary baby shoppe, Ett möte med några familjer som använder tygblöjor och EC:ar : Miranda Chiasson, Jess Smith, Krysta Rousselle, Shelly Schroeder Bummis företaget som bryr sig mer än om bara pengar : Bummis, Övriga foton: Veronika Fridlund

Kandidater till Blöjupprorets styrelse Ordförande Veronika Fridlund (Nyval som ordförande, omval i styrelsen)

Kandidater till Blöjupprorets styrelse Ordförande Veronika Fridlund (Nyval som ordförande, omval i styrelsen) Kandidater till Blöjupprorets styrelse 2014 Ordförande Veronika Fridlund (Nyval som ordförande, omval i styrelsen) Ordinarie ledamöter Kari Svahn (Omval) Ida Brogie (Omval) Marie Hedbom (Omval) Marie Holmqvist

Läs mer

Tygblöjor. Olika typer av tygblöjor

Tygblöjor. Olika typer av tygblöjor De som tror att tygblöjor är svåra, jobbiga och bara läcker har bara inte hittat rätt blöja än. Tygblöjemarknaden översvämmas av olika nya innovationer och system, det finns något för alla. Man behöver

Läs mer

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed Hemliga Clowndocka Yara Alsayed - Olivia vakna! Du kommer för sent till skolan, ropade mamma. - Ja jag kommer. Olivia tog på sig sina kläder och åt frukosten snabbt. När hon var klar med allt och står

Läs mer

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

Mognad och metoder för toaträning information till föräldrar. Mognad och metoder för toaträning. Frågor sedan föregående tillfälle?

Mognad och metoder för toaträning information till föräldrar. Mognad och metoder för toaträning. Frågor sedan föregående tillfälle? Mognad och metoder för toaträning information till föräldrar Välkommen till andra tillfället! Mognad och metoder för toaträning TILLFÄLLE 1 Kroppens funktioner Barnets förmågor TILLFÄLLE 2 Barnets beteende

Läs mer

Facit Spra kva gen B tester

Facit Spra kva gen B tester Facit Spra kva gen B tester En stressig dag B 1 Pappan (mannen) låser dörren. 2 Han handlar mat efter jobbet. 3 Barnen gråter i affären. 4 Han diskar och tvättar efter maten. 5 Han somnar i soffan. C 1

Läs mer

Definition föräldraskapsstöd

Definition föräldraskapsstöd Föräldraförberedelse under graviditeten med fokus på den första tiden efter förlossningen PETRA PÅLSSON, BARNMORSKA & DOKTORAND Definition föräldraskapsstöd Föräldraskapsstöd är insatser, aktiviteter och

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Garaget Resultat besöksnöjdhetsundersökningen Vt 2016

Garaget Resultat besöksnöjdhetsundersökningen Vt 2016 Garaget Resultat besöksnöjdhetsundersökningen Vt 2016 Fråga 1. Personalen lyssnar, förstår och respekterar mig. 64% 34% JA IBLAND SÄLLAN NEJ 0% 0% 0% 0% 0% 0% 2% 0% 0% 0% 0% 0% 0% 0% Kvinna Man Eg.def

Läs mer

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap Samhällskunskap Ett häfte om -familjen -skolan -kompisar och kamratskap 1 I det här häftet kommer du att få lära dig: Vad samhällskunskap är Hur olika familjer och olika slags vänskap kan se ut Hur barn

Läs mer

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig.

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Hej snygging Hej Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Lyssna din lilla hora! Jag känner folk som gillar att spöa på tjejer, de tvekar inte att hoppa på ditt huvud. Vill du det???

Läs mer

Utvärdering deltagare

Utvärdering deltagare Utvärdering deltagare 37 svar, 325 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 99 1 Ja Nej Varför, varför inte? - Det har varit lärorikt och kul att använda utrustningen och att skådespela. -

Läs mer

En formsydd tygblöja

En formsydd tygblöja En formsydd tygblöja Ett gratismönster från Bibbis Textil Framtaget av Lina La Fleur (lina.marie.lafleur@gmail.com) Vi har haft tygblöjor på vår dotter sedan hon var en vecka gammal. När jag skriver detta

Läs mer

Vikblöjor. Vika för en nyfödd

Vikblöjor. Vika för en nyfödd De flesta vana tygblöjeanvändare har hittat sina egna trix för att få allt att fungera optimalt (har de inte det har de oftast gett upp tygblöjor efter ett tag). Tyvärr är det inte så vanligt att man delar

Läs mer

IP: Oj (skratt) svåra frågor du ställer (skratt).. Oj, nu måste jag tänka efter vad det är allt

IP: Oj (skratt) svåra frågor du ställer (skratt).. Oj, nu måste jag tänka efter vad det är allt ÖVNINGSTEXT FÖR KODNING Kan du berätta lite om vad du har jobbat med? IP: Oj (skratt) svåra frågor du ställer (skratt).. Oj, nu måste jag tänka efter vad det är allt som jag har sysslat med ja, först då

Läs mer

Till dig som just fått barn. När barnet skriker se

Till dig som just fått barn. När barnet skriker se Till dig som just fått barn När barnet skriker 1177 1177.se Att hantera skrik Små barn skriker, vissa mer än andra. När barnet är litet har det inget annat sätt att uttrycka sig på. Skriket kan vara svårt

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

Varför är jag inte normal!?

Varför är jag inte normal!? Hur började allt och hur gick allting snett? Varför är jag inte normal!? Mitt liv har alltid varit perfekt. Jag var så kallad normal. Jag var den som alla ville snacka med och umgås med efter skolan. Men

Läs mer

Examensarbete VT Börja på förskolan

Examensarbete VT Börja på förskolan Examensarbete VT 2013 Börja på förskolan Att börja på förskolan kan var en stor omställning i livet för hela familjen. Somliga är bekanta med förskolans värld andra inte. Kanske har du frågat vänner och

Läs mer

Utvärdering 2012 - deltagare

Utvärdering 2012 - deltagare Utvärdering 12 - deltagare 145 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på kollo? (%) 1 8 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Det har varit kul för det är fina lokaler och bra utrustning.

Läs mer

Hälsoångestmodellen. 1. Kontrollbeteenden 2. Försäkrande beteenden 3. Förebyggande beteenden 4. Undvikanden

Hälsoångestmodellen. 1. Kontrollbeteenden 2. Försäkrande beteenden 3. Förebyggande beteenden 4. Undvikanden Hälsoångestmodellen Oavsett vad din hälsoångest beror på så har vi idag goda kunskaper om vad som långsiktigt minskar oro för hälsan. Första steget i att börja minska din hälsoångest är att förstå vad

Läs mer

Ta vara på tiden, du är snabbt "för gammal" för att inte behöva ta ansvar.

Ta vara på tiden, du är snabbt för gammal för att inte behöva ta ansvar. Några ord till min Tips och råd från IHL1A, 16 januari 2015 Lev livet medan du kan Tänk ej för mycket på framtiden, ej heller på det förflutna Var snäll mot dem som är snälla mot dig; det lönar sig. Gör

Läs mer

Interzoo 2004. Världens största zoofackmässa

Interzoo 2004. Världens största zoofackmässa Världens största zoofackmässa Interzoo 2004 Text och foto: Kjell Fohrman V ä r l d e n s s t ö r s t a z o o f a c k m ä s s a g å r a v s t a p e l n v a r t a n n a t å r i Nürnberg, Tyskland - årets

Läs mer

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA Daniel Lehto 2011 daniellehto@yahoo.se Till Julia PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO Pappa jobbar på ett boende för gamla människor. Det är ett roligt

Läs mer

Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Reflektion. Värsta fyllan Lärarmaterial. Författare: Christina Wahldén

Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Reflektion. Värsta fyllan Lärarmaterial. Författare: Christina Wahldén sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Klaras föräldrar har rest bort så Elin och Isa och alla andra är bjudna på fest hos henne. Klaras moster köper alkohol i Tyskland som hon sedan

Läs mer

Träna svenska A och B. Häfte 7 Klockan

Träna svenska A och B. Häfte 7 Klockan Träna svenska A och B Häfte Klockan 0 Del analog klocka Vad är klockan? Läs klockan är tolv klockan är ett klockan är två klockan är tre klockan är fyra klockan är fem klockan är sex klockan är sju klockan

Läs mer

Bakgrund. Läsförståelse. Arbetsmaterial till Barnet Skriven av: Hans Peterson

Bakgrund. Läsförståelse. Arbetsmaterial till Barnet Skriven av: Hans Peterson Arbetsmaterial till Barnet Skriven av: Hans Peterson Bakgrund Det här materialet kompletterar boken Barnet. Det kan användas individuellt eller i grupp. Om rubriken följs av symbolen: (+) innebär det att

Läs mer

När tomtemor räddade julen

När tomtemor räddade julen När tomtemor räddade julen Roller: Tomtemor: Jultomten: Dr. Nisse: Maria: Mario: Tomtenisse 1: Tomtenisse 2: Tomtenisse 3: Tomtenisse 4: Tomtenisse 5: Tomtenisse 6: Tomtenisse 7: Statister: Berättare:

Läs mer

Svalans Verksamhetsberättelse 2014-2015 Naturens skatter

Svalans Verksamhetsberättelse 2014-2015 Naturens skatter Svalans Verksamhetsberättelse 2014-2015 Naturens skatter Barn- och Ungdoms Förvaltningens målbild och huvudprocesser: Varför har vi valt detta tema och vilka strävansmål har vi valt? Förra terminen var

Läs mer

NIVÅER A1-A2. 1. Gunnar söker jobb. ett IT- företag kommer din fru? Från Italien jag röka? Nej, tyvärr det är förbjudet!

NIVÅER A1-A2. 1. Gunnar söker jobb. ett IT- företag kommer din fru? Från Italien jag röka? Nej, tyvärr det är förbjudet! NIVÅER A1-A2 1. Välj rätt alternativ 1. Gunnar söker jobb. ett IT- företag. A. i B. på C. till D. om 2. -. kommer din fru? Från Italien. A. Vart B. Var C. Varifrån D. Vad 3. Vad kör du bil? En Volvo. A.

Läs mer

PIG. och. glasstårtan. Barbara Catchpole

PIG. och. glasstårtan. Barbara Catchpole PIG och glasstårtan Barbara Catchpole PIG och glasstartan av Barbara Catchpole Illustrerad av metaphrog Kul att se dig! Milda makaroner! Jag minns dig! Vad du har vuxit! Har du stått med fötterna i kobajs?

Läs mer

Scary Movie. Den här vilan är ingen vanlig! I 2000år har vilan varit ägd av en person. (För 2000år sedan )

Scary Movie. Den här vilan är ingen vanlig! I 2000år har vilan varit ägd av en person. (För 2000år sedan ) Scary Movie Den här vilan är ingen vanlig! I 2000år har vilan varit ägd av en person. (För 2000år sedan ) Det var en varm morgon då personen byggde denna vila. Hans son fyllde 18år idag. Han skulle få

Läs mer

1. Låt mej bli riktigt bra

1. Låt mej bli riktigt bra 1. Låt mej bli riktigt bra Rosa, hur ser en vanlig dag i ditt liv ut? Det är många som är nyfikna på hur en världsstjärna har det i vardagen. Det börjar med att min betjänt kommer in med frukost på sängen.

Läs mer

Skriven och förlöst av: Uwe Spillman Illustrerad av: Inga Kamieth

Skriven och förlöst av: Uwe Spillman Illustrerad av: Inga Kamieth 1 Dagen då min syster föddes. En bilderbok av Uwe Spillmann och Inga Kamieth Dagen då min syster föddes. Skriven och förlöst av: Uwe Spillman Illustrerad av: Inga Kamieth Översatt av: Laurie Ann Johnson,

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: Författare: Thomas Halling

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: Författare: Thomas Halling SIDAN 1 Författare: Thomas Halling Vad handlar boken om? Boken handlar om Emil, som tycker att det är jobbigt att hans föräldrar bråkar mycket. En morgon vid frukostbordet, börjar Emils mamma säga att

Läs mer

Föräldraenkät Arjeplogs förskola 2018

Föräldraenkät Arjeplogs förskola 2018 Föräldraenkät Arjeplogs förskola 2018 Exempel på kommentarer: Tack vare personalen Man kan aldrig veta vad som händer under dagen Vi älskar våra förskolepedagoger! Duktig personal och fin verksamhet. Då

Läs mer

"Content is king" - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag

Content is king - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag "Content is king" Skapad den jul 20, Publicerad av Anders Sällstedt Kategori Webbutveckling Jag funderade ett tag på vad jag skulle kalla detta blogginlägg. Problemet som sådant är att många undrar varför

Läs mer

Anamnes lång. Kön: Flicka. Pojke. Diagnos: Bakgrund. 1. Hur mår du? (allmänt om mat, sömn, skola, lek eller annan aktivitet)

Anamnes lång. Kön: Flicka. Pojke. Diagnos: Bakgrund. 1. Hur mår du? (allmänt om mat, sömn, skola, lek eller annan aktivitet) Namn Personnummer Anamnes lång Datum Kön: Flicka Pojke Vikt: Längd: Diagnos: Bakgrund 1. Hur mår du? (allmänt om mat, sömn, skola, lek eller annan aktivitet) 2. Hur fungerar det i skolan med uppmärksamhet,

Läs mer

RAPPORT ÖVER SOCIALA WEBBEN. Webbdesign för sociala interaktioner Josefine Holmberg

RAPPORT ÖVER SOCIALA WEBBEN. Webbdesign för sociala interaktioner Josefine Holmberg RAPPORT ÖVER SOCIALA WEBBEN Webbdesign för sociala interaktioner Josefine Holmberg DIALOG Att skapa en dialog på webben är idag något av det viktigaste som finns då stora delar av vår kommunikation mellan

Läs mer

Albin går på toaletten

Albin går på toaletten Albin går på toaletten Det är en helt vanlig dag hemma hos Albin. Albin bor hemma hos mamma och pappa i ett helt vanligt hus. Han är sex år gammal. Igår kväll åt Albin spaghetti och köttfärssås till middag.

Läs mer

Vanliga familjer under ovanliga omständigheter

Vanliga familjer under ovanliga omständigheter Vanliga familjer under ovanliga omständigheter Malin Broberg Leg. Psykolog & Docent Vårdalinstitutet, Psykologiska Institutionen, Göteborgs Universitet Malin.Broberg@psy.gu.se Disposition Exempel på de

Läs mer

Vården i Kina En liten reseberättelse om vår tid i Kina hösten 2014.

Vården i Kina En liten reseberättelse om vår tid i Kina hösten 2014. Vården i Kina En liten reseberättelse om vår tid i Kina hösten 2014. Vården i Kina skiljer sig på olika sätt från Sveriges sjukvård. Det finns vård som vi inte använder i Sverige och tvärtom. Vi har märkt

Läs mer

Lärarmaterial. Himladrumlar. en roadmovie ovan molnen

Lärarmaterial. Himladrumlar. en roadmovie ovan molnen Lärarmaterial Himladrumlar en roadmovie ovan molnen VÄLKOMMEN TILL BYTEATERN OCH FÖRESTÄLLNINGEN HIMLADRUMLAR! Det var en gång tre änglar som kom ner till jorden eller egentligen var de två och en halv,

Läs mer

Adam i skolan. Alla barn är lika mycket värda. Ingen får behandlas sämre. FN:s barnkonvention artikel 2 Illustrationer: Rebecca Karlén

Adam i skolan. Alla barn är lika mycket värda. Ingen får behandlas sämre. FN:s barnkonvention artikel 2 Illustrationer: Rebecca Karlén Adam i skolan Adam går i skolan. Han använder rullstol. Adam är med på alla lektioner i klassrummet. När klassen ska se på film måste de gå en trappa upp till ett annat rum. Där finns en projektor. Adam

Läs mer

Årsberättelse 2013-2014

Årsberättelse 2013-2014 Årsberättelse 2013-2014 Optima Paul Hallvar gata madebyloveuf@hotmail.com Affärsidé/ Verksamhetsidé Vårt företag virkar mattor och korgar. Vi har gjort en produktionsplan där vi har delat upp uppgifterna

Läs mer

Dialogkort om internet

Dialogkort om internet Dialogkort om internet Dialogkorten är ett verktyg framtaget av Medierådet för att stödja diskussioner kring barns och ungdomars användning av internet. Använd korten för att utbyta erfarenheter med varandra;

Läs mer

PRISLISTA 2014 WALLENBERG. Fotograf Malena

PRISLISTA 2014 WALLENBERG. Fotograf Malena ~ Att föreviga dina stunder tillsammans med nära och kära är betydelsefullt och härligt. Att en bild säger mer än tusen ord är sant och den får dig att minnas de viktiga och fina stunderna i livet, eller

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

barnhemmet i muang mai fredag 18 januari - söndag 10 februari

barnhemmet i muang mai fredag 18 januari - söndag 10 februari barnhemmet i muang mai fredag 18 januari - söndag 10 februari Nu när ni har det kallt hemma i Sverige blir det bara varmare och varmare här hos oss. Vi går emot den varmaste perioden och det känns verkligen.

Läs mer

Skrivträning skriv olika sorters texter

Skrivträning skriv olika sorters texter Skrivträning skriv olika sorters texter form Regler för stor bokstav - namn - ny mening Skiljetecken - punkt - frågetecken - utropstecken - kommatecken Stycken - lämna en tom rad innehåll Det ska synas

Läs mer

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Folderserie TA BARN PÅ ALLVAR Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Svenska Föreningen för Psykisk Hälsa in mamma eller pappa är psykisksjh07.indd 1 2007-09-10 16:44:51 MAMMA

Läs mer

Elin, Alvin och vuxenlivet Arbetsblad, avsnitt 2, 8 och 9

Elin, Alvin och vuxenlivet Arbetsblad, avsnitt 2, 8 och 9 Elin, Alvin och vuxenlivet Arbetsblad, avsnitt 2, 8 och 9 UTARBETADE AV LENA GUMMESSON OCH JÖRGEN STRÖM Elin, Alvin och vuxenlivet Arbetsblad, avsnitt 2, 8 och 9 Elin, Alvin och vuxenlivet Arbetsblad,

Läs mer

barnhemmet i muang mai tisdag 24 januari - lördag 11 februari

barnhemmet i muang mai tisdag 24 januari - lördag 11 februari barnhemmet i muang mai tisdag 24 januari - lördag 11 februari Jokk blev kvar länge på sjukhuset men har äntligen kommit hem. Vi har haft invigning av lekplatsen. Mia, Lasse, Fred, Oscar och Sandra har

Läs mer

- Kom och kolla Tom det är registrerings numret till bilen som körde över mig? Skrek jag till Tom på andra sidan gatan Han kom springande och krama

- Kom och kolla Tom det är registrerings numret till bilen som körde över mig? Skrek jag till Tom på andra sidan gatan Han kom springande och krama Starka tillsammans Jag drömmer om den snygga killen i klassen frågar chans på mig, vi ska precis pussas och då väcker mamma mig med ett, - Du är försenad! Klockan är redan halv åtta. Jag springer ner för

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo

Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo 284 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 99 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Vi har gjort roliga och väldigt varierade saker! - För att

Läs mer

Hälsobesök 10 månader

Hälsobesök 10 månader Hälsobesök 10 månader Artikel 23: Ett barn med funktionsnedsättning har rätt till ett fullvärdigt och anständigt liv och hjälp att delta i samhället på lika villkor. 10 månader: Föräldrars frågor och fundering

Läs mer

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul Vi har en gammal föreställning om att vi föräldrar alltid måste vara överens med varandra. Men man måste inte säga samma sak, man måste inte alltid tycka samma sak. Barn kräver väldigt mycket, men de behöver

Läs mer

Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning

Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning Resultat Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning Fråga 1 Mycket inspirerande (6) till mycket tråkigt (1) att arbeta med etologisidan Uppfattas som mycket inspirerande eller inspirerande

Läs mer

Made by Noemi Senast uppdaterad

Made by Noemi Senast uppdaterad Made by Noemi 2014-12-08 Senast uppdaterad 2014-12-08 Made by Noemi är ett underklädesmärke som drivs av designern Noemi Ivanova sedan 2004 i Stockholm. Märket grundades när hon saknade sköna & fina underkläder

Läs mer

6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv.

6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv. 6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv Låt oss säga att du vill tänka en positiv tanke, till exempel Jag klarar det här galant. och du vill förbli positiv och fortsätta tänka den här

Läs mer

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1 Elevuppgifter till Spöket i trädgården Frågor Kap. 1 1. Varför vaknade Maja mitt i natten? 2. Berätta om när du vaknade mitt i natten. Varför vaknade du? Vad tänkte du? Vad gjorde du? Kap 2 1. Varför valde

Läs mer

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte?

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte? 20 vanliga avslutstekniker att använda för att öka din försäljning Du kanske blir förvirrad när du läser det här, men det är alldeles för många säljare som tror och hoppas, att bara för att de kan allt

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

UTREDNING/HÄNVISNING Det är viktigt att ta reda på om barnet bara har enures eller om det har inkontinens också.

UTREDNING/HÄNVISNING Det är viktigt att ta reda på om barnet bara har enures eller om det har inkontinens också. ENURES BAKGRUND/DEFINITION Enures betyder ofrivillig urinavgång. De flesta barn är nattorra vid 3-4 års ålder men vid 7 års ålder är fortfarande 5-10 % sängvätare, flest pojkar. ORSAK Enures innefattar

Läs mer

HEJ MAJA! Hoppas att det är bra med dig? Jag vill att du vet att du är min bästa vän och att jag vill det bästa för dig. Idag skriver jag detta brevet med handen eftersom du sitter ofta framför datorn,

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Kampen mot klockan - funderingsfrågor, diskussion om tid och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, Årskurs: 7-9 Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Upp och hoppa! hojtar mamma.

Läs mer

Grunda Sunda Vanors barncentrerade hälsosamtal - vid 4-års men eventuellt vid 5-årsbesök

Grunda Sunda Vanors barncentrerade hälsosamtal - vid 4-års men eventuellt vid 5-årsbesök Grunda Sunda Vanors barncentrerade hälsosamtal - vid 4-års men eventuellt vid 5-årsbesök Hälsosamtalen på BVC är av stor betydelse för barnets hälsa och någonting som önskas och efterfrågas av föräldrar.

Läs mer

Tilla ggsrapport fo r barn och unga

Tilla ggsrapport fo r barn och unga Tilla ggsrapport fo r barn och unga 25 mars 2014 Vad berättar barn för Bris om hur de mår? Hur har barn det i Sverige? Jag har skilda föräldrar och vill så gärna bo hos min pappa. Mamma har ensam vårdnad

Läs mer

Publicerat med tillstånd Flickan jag älskar heter Milena Text Per Nilsson Bild Pija Lindenbaum Alfabeta 1998

Publicerat med tillstånd Flickan jag älskar heter Milena Text Per Nilsson Bild Pija Lindenbaum Alfabeta 1998 . Milena går i min klass. Hennes ögon är två svarta solar. Men hennes ögon ser mej inte. Jag finns inte för henne. Och det är det jag vill, mest av allt i världen: Jag vill finnas för Milena. 11 Det var

Läs mer

Redo för Operation Dagsverke?

Redo för Operation Dagsverke? Redo för Operation Dagsverke? unicef.se/operationdagsverke 1 UNICEF/TANZANIA/2014 UNICEF/MOÇAMBIQUE/2013 En dag för dig kan förändra hela livet för någon annan! 2 Var med och fyll Tanzanias skolbänkar

Läs mer

Första operationen september 2010

Första operationen september 2010 Första operationen september 2010 Oliver Vår son föddes med total dubbelsidig LKG-spalt. Första operationen som vi nu har genomfört gjordes när han var nästan 7 månader och då slöt de den mjuka gommen

Läs mer

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren qvo vadis? 2007-01-11 Av Ellenor Lindgren SCEN 1 HEMMA Publikinsläpp. tar emot publiken och förklarar att slagit huvudet. har bandage runt huvudet och ligger och ojar sig på scenen. leker och gör skuggspel.

Läs mer

förstod man vart man skulle och man bara kände hur fort man åkta uppåt mot rymden. Kapitel 3-SMS från rymden Vi var så nervösa och lite rädda men vi

förstod man vart man skulle och man bara kände hur fort man åkta uppåt mot rymden. Kapitel 3-SMS från rymden Vi var så nervösa och lite rädda men vi (Rymdresan) Swessy är en helt vanlig kille på 13 år som bor i Gotland. Mina kompisar Ebba, Kevin, Wilma och Pontus. Jag tänkte fråga dem om de var ensamma någon kväll. Och det blev då den 12/3 2015 sen

Läs mer

Pluggvar familjens bästa vän!

Pluggvar familjens bästa vän! Pluggvar familjens bästa vän! Välkommen till min skog och Pluggvars vänner! Historien om Pluggvar och det perfekta kastet Långt inne i den djupa skogen bor en lustig figur vars namn är Pluggvar. Pluggvar

Läs mer

IP: Oj (skratt) svåra frågor du ställer (skratt).. Oj, nu måste jag tänka efter vad det är allt

IP: Oj (skratt) svåra frågor du ställer (skratt).. Oj, nu måste jag tänka efter vad det är allt ÖVNINGSTEXT FÖR KODNING Intervju med Kenneth, 63 år. Kan du berätta lite om vad du har jobbat med? IP: Oj (skratt) svåra frågor du ställer (skratt).. Oj, nu måste jag tänka efter vad det är allt som jag

Läs mer

Kapitel 1 Det hade ringt in för flera minuter sen, ändå så kom nästan ingen till klassrummet.

Kapitel 1 Det hade ringt in för flera minuter sen, ändå så kom nästan ingen till klassrummet. Monstret Kapitel 1 Det hade ringt in för flera minuter sen, ändå så kom nästan ingen till klassrummet. Jag bara satt och väntade, jag var så jävla irriterad av att ingen Kunnde komma in så de kan börja

Läs mer

Förlossningsberättelse

Förlossningsberättelse Förlossningsberättelse Torsdag 17 oktober På kvällen börjar jag känna av mensvärkslika smärtor i nedre delen av magen. Jag antar att det är helt normalt och reflekterar inte mer över det. Jag sover oroligt

Läs mer

Miljötips till Mammor och Pappor

Miljötips till Mammor och Pappor det är MIN framtid vi pratar om! Miljötips till Mammor och Pappor Till läsaren Dagens samhälle vill se redan ett nyfött barn som en konsument. Trendiga föräldratidningar informerar oss om nya och bättre

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Deltagarnas utvärdering av 23 saker

Deltagarnas utvärdering av 23 saker Deltagarnas utvärdering av 23 saker 2008-08-19 I sammanställningen har tagits med vad alla skrivit men i de fall där flera personer skrivit samma sak eller ungefär samma sak redovisas detta endast en gång.

Läs mer

Utvärdering deltagare

Utvärdering deltagare Utvärdering deltagare 68 svar, 76 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 2 1 Ja Nej Varför, varför inte? - För jag älskar att sjunga o här sjunger man varje dag! - Jag har fått nya vänner

Läs mer

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling!

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Under våren 2015 gjordes en enkät på som handlade om trivsel, trygghet och barnens delaktighet. Enkäten riktades mot er som föräldrar,

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

Tips för en bra redovisning

Tips för en bra redovisning Tips för en bra redovisning Hej på er! Jag heter Antoni och jag får människor att bli bättre på att tala och samtala. Kommunikation alltså. Jag tänkte bjuda på några enkla och effektiva tips på hur du

Läs mer

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text 1 Har du köpt tillräckligt med saker? 2 Tja... Jag vet inte. Vad tycker du? Borde jag handla mer saker? 3 Är det nån på ön som du inte har köpt nåt åt? 4 -Ja, en. -En? 5 -Dig. -Men jag bor inte på ön...

Läs mer

se hela människan Nina vill att vården ska SJÄLEN

se hela människan Nina vill att vården ska SJÄLEN SJÄLEN Nina vill att vården ska se hela människan Psoriasis och psoriasisartrit påverkar livet på många olika sätt. Idag är vården ganska bra på att behandla de symtom som rör kroppen, medan den ofta står

Läs mer

Art nr

Art nr Camilla Jonsson Vem bryr sig av Camilla Jönsson 1. Ett nytt hem Äntligen! Pappa sträckte på sig så att det knakade i ryggen. Det var den sista lådan, sa han och log. Skönt, sa jag och såg mig omkring.

Läs mer

Den magiska dörren. Författare Deni saeed

Den magiska dörren. Författare Deni saeed Den magiska dörren Författare Deni saeed Kap1 Hej jag heter Kristian. Jag är 10 år. Jag har en kompis, men han är inte riktigt min vän, jag är bara hans kompis för hans farsa är miljonär. Jag är lite rädd

Läs mer

När mamma eller pappa dör

När mamma eller pappa dör När mamma eller pappa dör Anette Alvariza fd Henriksson Docent i palliativ vård, Leg Specialistsjuksköterska i cancervård och diplomerad i palliativ vård, Lektor Palliativt forskningscentrum, Ersta Sköndal

Läs mer

UTREDNING/HÄNVISNING Det är viktigt att ta reda på om barnet bara har enures eller om det har inkontinens också.

UTREDNING/HÄNVISNING Det är viktigt att ta reda på om barnet bara har enures eller om det har inkontinens också. BARNHÄLSOVÅRDSENHETEN Lind/Ekholm 2016-06-30/2014-03-06 ENURES BAKGRUND/DEFINITION Enures betyder ofrivillig urinavgång. De flesta barn är nattorra vid 3-4 års ålder men vid 7 års ålder är fortfarande

Läs mer

Skrivtolkad version av telefonintervju med Helene Richardsson, avdelningschef, region Dalarna

Skrivtolkad version av telefonintervju med Helene Richardsson, avdelningschef, region Dalarna SKRIVTOLKNING 2019-05-30 1 (5) Ekonomi och Styrning Anders Nordh Skrivtolkad version av telefonintervju med Helene Richardsson, avdelningschef, region Dalarna (drömsk musik) Kjell: Jakten på den perfekta

Läs mer

Vero hit & dit. Text Katarina Kieri Bild Helena Lunding Hultqvist

Vero hit & dit. Text Katarina Kieri Bild Helena Lunding Hultqvist 1 Vero hit & dit Text Katarina Kieri Bild Helena Lunding Hultqvist Vero kommer ny en dag till Markus klass. Hon verkar så säker på sig själv och kan en massa saker som han inte har en aning om. Hur kan

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Agnes och Elin är bästa vänner fast de är väldigt olika. Agnes tycker om att vara för sig själv och teckna och måla. Hon vill inte ha så mycket uppmärksamhet.

Läs mer

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Hälsa och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska.

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Hälsa och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE Hälsa och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. Alkohol i Sverige Förr i tiden drack svenskarna mycket

Läs mer

Då och nu: en jämförelse mellan hur jag upplevde undervisningen i en svensk skola i Sverige kontra en svensk skola på Costa del Sol

Då och nu: en jämförelse mellan hur jag upplevde undervisningen i en svensk skola i Sverige kontra en svensk skola på Costa del Sol Då och nu: en jämförelse mellan hur jag upplevde undervisningen i en svensk skola i Sverige kontra en svensk skola på Costa del Sol När jag skulle börja skriva denna texten, visste jag inte exakt vad jag

Läs mer