UTREDNING/HÄNVISNING Det är viktigt att ta reda på om barnet bara har enures eller om det har inkontinens också.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "UTREDNING/HÄNVISNING Det är viktigt att ta reda på om barnet bara har enures eller om det har inkontinens också."

Transkript

1 BARNHÄLSOVÅRDSENHETEN Lind/Ekholm / ENURES BAKGRUND/DEFINITION Enures betyder ofrivillig urinavgång. De flesta barn är nattorra vid 3-4 års ålder men vid 7 års ålder är fortfarande 5-10 % sängvätare, flest pojkar. ORSAK Enures innefattar en frisk urinblåsa med bristande central kontroll, oftast nattetid. Enures uppkommer då urinblåsan blir full under sömnen, antingen för att njurarna bildar för mycket urin eller för att urinblåsan är mindre rymlig än normalt, och då barnet inte vaknar när blåsan behöver tömmas. Flera olika mekanismer kan således samverka. Orsaker är ofullständigt kända. En ärftlig komponent är vanlig. Förstoppning kan bidra till enures. UTREDNING/HÄNVISNING Det är viktigt att ta reda på om barnet bara har enures eller om det har inkontinens också. Förekomst av dagproblem, som inkontinens, trängningar, bråttom till toaletten, urinvägsinfektioner kan peka på mera komplicerade faktorer. Fråga efter ökad törst. Om barnet vaknar nattetid för att dricka behövs vidare utredning av törsten, ej annars. Om komplicerande faktorer föreligger kan urinprov, kreatinin, urea och minirintest behöva tas, men ej vid enkel enures. Läkare remitterar till barnmottagning efter 6 års ålder om ej allmänna råd har hjälpt. TVÅ TYPER AV ENURES KAN URSKILJAS: A. Barnet har inga som helst problem på dagarna. Det innebär att det blev torrt dagtid i normal tid, går och kissar lagom ofta på dagen men kissar i sängen så gott som varje natt. Sängvätning finns ofta hos någon släkting. Barnet har inga problem med bajsandet. B. Barnet har förutom sängvätning en del andra problem eller egenheter, t.ex: kissar på sig även på dagarna eller har gjort det tidigare går och håller sig och kissar väldigt sällan på dagarna får jättebråttom till toaletten när det blir kissnödigt, verkar ofta kissnödig men vill inte gå och kissa springer och kissar ofta, d.v.s. verkar ha en blåsa som inte rymmer så mycket är allmänt lite omoget och har inte tid att tänka så mycket på kissandet har varit torrt i minst sex månader men har sedan åter börjat kissa på sig nattetid och kanske också dagtid, ibland efter en urinvägsinfektion, ibland efter att något hänt i familjen har problem med avföringen, är förstoppad, går och håller sig när han/hon är bajsnödig och kanske bajsar på sig ibland. 1(3)

2 BARNHÄLSOVÅRDSENHETEN Lind/Ekholm / BEHANDLING Börja alltid med att tillämpa allmänna råd. Annan behandling är sällan aktuell före 6 års ålder. Det är ytterst svårt att få effekt med specifik behandling om inte barnet är motiverat. Barnet skall således själv uppleva sängvätningen som ett problem och vilja ha hjälp för att det skall lyckas. Dela gärna ut broschyren: Enures Föräldrainformation. Allmänna råd framtagen vid Barn- och ungdomsklin, USÖ (bilaga i detta kapitel). ALLMÄNNA RÅD 1. Kroppen tycker om regelbundna vanor. Därför skall man kissa det första man gör på morgonen även om man kissat i sängen eller blöjan under natten. Under dagen är det viktigt att man inte går och håller sig utan kissar så fort man blir kissnödig eller gärna på regelbundna tider innan man blir kissnödig för att hålla blåsan lugn. Det bör inte gå mer än tre timmar mellan kissningarna dagtid. På kvällen kissar man det sista man gör och försöker ta god tid på sig så att man kissar ut allt kisset. 2. Det lönar sig inte att helt förbjuda drickande på kvällen men så lite dryck som möjligt efter klockan 18 är bra. 3. Man kan ta upp barnet för att kissa innan föräldrarna går och lägger sig. Om det fungerar kan det ha god effekt. Vissa barn blir bara arga eller kan inte kissa och då är det bättre att låta bli. Ett halvår senare kanske det fungerar, så försök igen! 4. Om man skall påskynda att barnet blir torrt skall man ta bort blöjan. Barn skall helst inte ha blöja efter 5-6 års ålder. Efter 5 års ålder kan man få lakansskydd utskrivet via vårdcentralen eller Barn- och ungdomskliniken. 5. Belöning efter varje torr natt kan hjälpa. Bestraffning hjälper aldrig. Barnet behöver tröst och uppmuntran och behöver få veta att han/hon inte själv kan rå för att det kissar i sängen. 6. Äldre barn (från 8 10 års ålder) kan bli bättre om de själva får ta mera eget ansvar d.v.s. att själva bädda rent i sängen med i förväg framlagda sängkläder. 7. En väckarklocka, som väcker barnet eller föräldrarna kan lösa problemet. 8. En del barn sover för lite. Om de går och lägger sig tidigare kan de bli torra! 9. Förstoppning kan göra att blåsan rymmer mindre kiss. Att behandla förstoppningen kan bota sängvätan. Specifik behandling beroende på typ av enures: Typ A. Behandling med larm eller medicin (desmopressin) kan diskuteras. Typ B. Det är allra viktigast att få ordning på kissandet dagtid. Om det inte hjälper kan larm försökas. Om barnet har en orolig blåsa kan medicin, som lugnar blåsan hjälpa. Förstoppning måste behandlas. Desmopressin hjälper praktiskt taget aldrig. 2(3)

3 BARNHÄLSOVÅRDSENHETEN Lind/Ekholm / LAKANSSKYDD OCH BLÖJOR Efter 5 års ålder kan lakansskydd skrivas ut av läkare eller distriktssköterska (ej barnsjuksköterska) efter läkarbedömning. Då behövs förskrivarlicens webkofa hos Centrum för hjälpmedel. Det får du genom att följa länken nedan och fylla i uppgifter för licensunderlag samt skriva ut och faxa blanketten inkontinensförskrivare som skall skrivas under av din chef. OBS! Du behöver inte gå någon utbildning. Licensunderlag webkofa Blöjor skall enbart skrivas ut vid organiskt betingad enures (t.ex. ryggmärgsbråck) i undantagsfall då familjen av psykosociala eller andra skäl under en begränsad tid inte klarar av att jobba med enuresen. Det bör påpekas att blöjor sällan är ett behandlingsalternativ, då det kan fördröja att barnen blir torra. Blöjor skall ses som en nödlösning när inget annat fungerar. 3(3)

4 Förvaltning Ägare Reviderat datum Matilda Jansson Verksamhet Barn- och ungdomskliniken Universitetssjukhuset Örebro,Primärvård Örebro,Primärvård Norr,Primärvård väster,primärvård Söder Slutgranskare Matilda Jansson Diarienr Dokumentkategori Fastställare Giltigt datum fr o m Riktlinjer Matilda Jansson Författat av: Berett av: Beslutat av: Allmänna råd: 1. Kroppen tycker om regelbundna vanor. Därför skall man kissa det första man gör på morgonen även om man kissat i sängen eller blöjan under natten. Under dagen är det viktigt att man inte går och håller sig utan kissar så fort man blir kissnödig eller gärna på regelbundna tider innan man blir kissnödig för att hålla blåsan lugn. Det bör inte gå mer än 3 timmar mellan kissningarna dagtid. På kvällen kissar man det sista man gör och försöker ta god tid på sig så att man kissar ut allt kisset. 2. Det lönar sig inte att helt förbjuda drickande på kvällen men så lite dryck som möjligt efter klockan 18 är bra. 3. Man kan ta upp barnet för att kissa innan föräldrarna går och lägger sig. Om det fungerar kan det ha god effekt. Vissa barn blir bara arga eller kan inte kissa och då är det bättre att låta bli. Ett halvår senare kanske det fungerar, så försök igen! 4. Om man skall påskynda att barnet blir torrt skall man ta bort blöjan. Barn skall helst inte ha blöja efter 5-6 års ålder. Efter 5 års ålder kan man få lakansskydd utskrivet via vårdcentralen eller Barnoch ungdomskliniken. Blöjor hjälper inte barnet att bli torrt så därför kan man aldrig få blöjor utskrivna. 5. Belöning efter varje torr natt kan hjälpa. Bestraffning hjälper aldrig. Barnet behöver tröst och uppmuntran och behöver få veta att han/hon inte själv kan rå för att det kissar i sängen. 6. Äldre barn (från 8 10 års ålder) kan bli bättre om de själva får ta mera eget ansvar dvs att själva bädda rent i sängen med i förväg framlagda sängkläder. 7. En väckarklocka, som väcker barnet eller föräldrarna kan lösa problemet. 8. En del barn sover för lite. Om de går och lägger sig tidigare kan de bli torra! 9. Förstoppning kan göra att blåsan rymmer mindre kiss. Att behandla förstoppningen kan bota sängvätan. Behandling: Börja alltid med att tillämpa de allmänna råden. Annan behandling är sällan aktuell före 6 års ålder. Det är ytterst svårt att få effekt med specifik behandling om inte barnet är motiverat. Barnet skall således själv uppleva sängvätningen som ett problem och vilja ha hjälp för att det skall lyckas. Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (4)

5 Diarienr Dokumentkategori Reviderat datum Giltigt datum fr o m Riktlinjer Beroende på vilken typ av sängvätning barnet har kan följande behandling rekommenderas: Typ A. Behandling med larm eller medicin kan diskuteras. Typ B. Det är allra viktigast att få ordning på kissandet dagtid. Om det inte hjälper kan larm försökas. Om barnet har en orolig blåsa kan medicin, som lugnar blåsan hjälpa. Förstoppning måste behandlas. Specifik behandling av sängvätning: Larmbehandling är ett ofarligt och välbeprövat sätt att behandla sängvätning. Det är den behandling som ger störst chans till bestående hjälp. När alla är motiverade och positiva till metoden blir 70% torra. Larmbehandling är sällan aktuellt före 7 års ålder. Barnen blir ofta rädda om de alls vaknar. Motiverade barn och föräldrar kan få försöka tidigare. Man måste ha tagit bort blöjan för att testa om det har effekt innan larmbehandling påbörjas. Meningen är att barnet skall lära sig att vakna innan det börjar kissa och tillsammans med föräldern gå upp för att kissa. Därefter skall barnet hjälpa till att bädda rent i sängen. Om inte barnet vaknar av larmet skall föräldern direkt väcka barnet när larmet ljuder. Man kan inte göra uppehåll under behandlingen utan måste använda larmet varje natt. Man bör föra lista för att minnas hur det var. När barnet varit torrt 14 dagar i rad kan du lämna tillbaka larmet. Om ni använt larmet 4-6 veckor utan att ha blivit ett dugg bättre är det dags att lämna tillbaka det. Larmet skall återlämnas när man har fått effekt eller givit upp behandlingen. Senast efter 2 månader vill vi ha tillbaka larmet. Barn som blivit bra under behandlingen kan få återfall och då behöva låna larmet igen. Om man inte haft effekt av larmbehandling första gången kan det gå bättre efter ett år, så flera försök kan bli aktuella. Desmopressinbehandling (Minirin) har effekt på i bästa fall 70% av barn, som inte har några som helst dagproblem. Ofta behövs behandling hela tiden tills barnet vuxit ur sitt problem. Desmopressinbehandling är dyr. Desmopressin gör att det bildas lite mindre kiss under natten och påverkar kanske också sömncentrum så att barnet vaknar lättare. Man börjar ofta med en lägre dos i 3 dagar och ökar sedan till en högre dos under 1 vecka. Om man inte haft effekt på 1-2 veckor bör man sluta. Om barnet blir torrt eller bättre på Desmopressin kan man välja att ge det enbart när barnet skall sova borta eller som långtidsbehandling. Kopia utskriftsdatum: Sid 2 (4)

6 Diarienr Dokumentkategori Reviderat datum Giltigt datum fr o m Riktlinjer Under långtidbehandling skall man göra en veckas uppehåll var 3:e månad för att se om barnet blivit bra. Fungerar behandlingen kan man också pröva att minska dosen för att hitta lägsta möjliga effektiva dos. För att långtidsbehandling skall vara motiverad bör behandlingen göra att antalet våta nätter minskats med minst hälften. Desmopressin ger nästan aldrig några biverkningar men man får inte dricka för mycket på kvällen. Inte mer än ett glas efter att medicinen tagits och om barnet druckit extra mycket någon kväll så hoppa över medicinen den kvällen. Om varken larm eller desmopressin hjälper kan en remiss till Barn- och ungdomskliniken behövas. Medicin som lugnar blåsan eller en kombination av larm och desmopressin kan vara aktuellt i svårbehandlade fall. Tålamod är viktigt liksom att veta att en behandling som inte fungerat ett år kan hjälpa ett år senare Kopia utskriftsdatum: Sid 3 (4)

7 Diarienr Dokumentkategori Reviderat datum Giltigt datum fr o m Riktlinjer Sängvätning (enures) Råd från Barn- och ungdomskliniken, Örebro. Text: Elisabeth Esbjörner Vanligt! Det är vanligt att barn kissar i sängen. Var 10:e 5-åring och var 20:e 10- åring gör det. Alla, med några ytterst ovanliga undantag, blir torra förr eller senare. Det är sällan det finns anledning att göra så mycket annat än att följa allmänna råd före 6 års ålder. Varför? Sängvätning är inte ett enhetligt problem utan kan ha många olika orsaker. Man kan dela in sängvätande barn i två grupper: A. Barnet har inga som helst problem på dagarna. Det innebär att det blev torrt dagtid i normal tid, går och kissar lagom ofta på dagen men kissar i sängen så gott som varje natt. Sängvätning finns ofta hos någon släkting. Barnet har inga problem med bajsandet. B. Barnet har förutom sängvätning en del andra problem eller egenheter, ex: kissar på sig även på dagarna eller har gjort det tidigare går och håller sig och kissar väldigt sällan på dagarna får jättebråttom till toaletten när det blir kissnödigt, verkar ofta kissnödig men vill inte gå och kissa springer och kissar ofta, dvs verkar ha en blåsa som inte rymmer så mycket. är allmänt lite omoget och har inte tid att tänka så mycket på kissandet har varit torrt i minst 6 månader men har sedan åter börjat kissa på sig nattetid och kanske också dagtid, ibland efter en urinvägsinfektion, ibland efter att något hänt i familjen. har problem med avföringen, är förstoppad, går och håller sig när han/hon är bajsnödig och kanske bajsar på sig ibland. Kopia utskriftsdatum: Sid 4 (4)

UTREDNING/HÄNVISNING Det är viktigt att ta reda på om barnet bara har enures eller om det har inkontinens också.

UTREDNING/HÄNVISNING Det är viktigt att ta reda på om barnet bara har enures eller om det har inkontinens också. ENURES BAKGRUND/DEFINITION Enures betyder ofrivillig urinavgång. De flesta barn är nattorra vid 3-4 års ålder men vid 7 års ålder är fortfarande 5-10 % sängvätare, flest pojkar. ORSAK Enures innefattar

Läs mer

Frågor och svar om sängvätning

Frågor och svar om sängvätning Frågor och svar om sängvätning Broschyren är utgiven av Svenska Enures Akademien Hur vanligt är det med sängvätning? De flesta barn blir torra i 2-3 års åldern, i regel tidigare på dagen än på natten.

Läs mer

SÄNGVÄTNING ENURES. Mia Herthelius. Njursektionen Astrid Lindgrens Barnsjukhus Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge

SÄNGVÄTNING ENURES. Mia Herthelius. Njursektionen Astrid Lindgrens Barnsjukhus Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge SÄNGVÄTNING ENURES Mia Herthelius Njursektionen Astrid Lindgrens Barnsjukhus Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge Förekomst av sängvätning i olika åldrar Prevalens, %

Läs mer

Information om sängvätning

Information om sängvätning Information om sängvätning Skriven av specialist i barnsjukdomar Pirjo Terho Åbo Utgivare Ferring Lääkkeet Oy Sängvätning är vanligt Sängvätning eller enures hör till de allra vanligaste besvären hos barn

Läs mer

Frågor och svar om. sängvätning. Broschyren är utgiven av Svenska Enureskademien

Frågor och svar om. sängvätning. Broschyren är utgiven av Svenska Enureskademien Frågor och svar om sängvätning Broschyren är utgiven av Svenska Enureskademien Hur vanligt är det med sängvätning? De flesta barn blir torra i 2 3 årsåldern, i regel tidigare på dagen än på natten. När

Läs mer

Frågor och svar om. sängvätning. Broschyren är utgiven av Svenska EnuresAkademin

Frågor och svar om. sängvätning. Broschyren är utgiven av Svenska EnuresAkademin Frågor och svar om sängvätning Broschyren är utgiven av Svenska EnuresAkademin Hur vanligt är sängvätning? De flesta barn blir torra i 2 3 årsåldern, i regel tidigare på dagen än på natten. När ett barn

Läs mer

Frågor och svar om. sängvätning. Broschyren är utgiven av Svenska Enures Akademien

Frågor och svar om. sängvätning. Broschyren är utgiven av Svenska Enures Akademien Frågor och svar om sängvätning Broschyren är utgiven av Svenska Enures Akademien Hur vanligt är det med sängvätning? De flesta barn blir torra i 2 3 årsåldern, i regel tidigare på dagen än på natten. När

Läs mer

Frågor och svar om. sängvätning. Broschyren är utgiven av Svenska Enures Akademien

Frågor och svar om. sängvätning. Broschyren är utgiven av Svenska Enures Akademien Frågor och svar om sängvätning Broschyren är utgiven av Svenska Enures Akademien Hur vanligt är det med sängvätning? De flesta barn blir torra i 2 3 årsåldern, i regel tidigare på dagen än på natten. När

Läs mer

Frågor och svar om sängvätning

Frågor och svar om sängvätning Frågor och svar om sängvätning Broschyren är utgiven av Svenska Enuresakademien Hur vanligt är sängvätning? De flesta barn blir torra i 2 3 årsåldern, i regel tidigare på dagen än på natten. När ett barn

Läs mer

FÖRSLAG TILL UTREDNINGSGÅNG VID ENURES

FÖRSLAG TILL UTREDNINGSGÅNG VID ENURES FÖRSLAG TILL UTREDNINGSGÅNG VID ENURES Detta dokument är sammanställt av Svenska EnuresAkademin och är tänkt att vara till ledning för läkare och annan sjukvårdspersonal. STEG 1. BARNET SÖKER FÖRSTA GÅNGEN

Läs mer

ENURESHANDBOK. Tryggve Nevéus April 2017

ENURESHANDBOK. Tryggve Nevéus April 2017 ENURESHANDBOK Tryggve Nevéus April 2017 DEFINITIONER, EPIDEMIOLOGI Enures betyder nattväta, alltså ofrivillig miktion under sömn. Den kan vara monosymtomatisk eller kombinerad med dagtida blåsrelaterade

Läs mer

Mognad och metoder för toaträning information till föräldrar. Mognad och metoder för toaträning. Praktisk information

Mognad och metoder för toaträning information till föräldrar. Mognad och metoder för toaträning. Praktisk information Mognad och metoder för toaträning information till föräldrar Välkommen till första tillfället! Mognad och metoder för toaträning TILLFÄLLE 1 Kroppens funktioner Barnets förmågor TILLFÄLLE 2 Barnets beteende

Läs mer

UPPE & KISSAR PÅ NATTEN?

UPPE & KISSAR PÅ NATTEN? UPPE & KISSAR PÅ NATTEN? Fakta om NOCTURI att vakna för att gå upp och kissa på natten Fakta om nocturi Vad är nocturi? Orsaker till nocturi Goda råd och åtgärder Diagnostik Resultat Vad är nocturi? Nocturi

Läs mer

Förstoppning Kissa på sig Enures Blöja

Förstoppning Kissa på sig Enures Blöja Förstoppning Kissa på sig Enures Blöja ANNA LUNDMARK - I SAMARBETE MED ANNA ULLBRANDT UROTERAPEUT BARNMOTTAGNINGEN Antalet remisser pga förstoppning ökar till Barnmottagningarna (Västerbotten, Norrbotten)

Läs mer

STÖRNINGAR I URINBLÅSANS

STÖRNINGAR I URINBLÅSANS STÖRNINGAR I URINBLÅSANS FUNKTION HOS BARN En sammanfattning för icke-medicinare Denna sammanställning handlar om barn som kissar på sig. Grundsyftet är att visa vad det här beror på, vad det inte beror

Läs mer

Skaraborgs Sjukhus Malin Stålklint 110318

Skaraborgs Sjukhus Malin Stålklint 110318 BVC-träffar Skaraborg När och hur barn blir torra Skaraborgs Sjukhus Malin Stålklint 110318 Diskussionsämnen Hur, när kissar friska barn? Utveckling av blåskontroll Toaletträningsmetoder Nu och då Alarmbehandling

Läs mer

Till dig som vill veta mer om inkontinens

Till dig som vill veta mer om inkontinens Till dig som vill veta mer om inkontinens 2 Grundtext: Hjälpmedelsinstitutet och Inkontinenscentrum i Västra Götaland Foto: Kajsa Lundberg Svårt att hålla tätt? Kissar du på dig? Läcker du urin? Är du

Läs mer

Inkontinenscentrum Västra Götaland. Inkontinens TILL DIG SOM VILL VETA MER OM

Inkontinenscentrum Västra Götaland. Inkontinens TILL DIG SOM VILL VETA MER OM Inkontinenscentrum Västra Götaland Inkontinens TILL DIG SOM VILL VETA MER OM TILL DIG SOM VILL VETA MER OM Inkontinens Svårt att hålla tätt? Kissar du på dig? Läcker du urin? Är du inkontinent? Beskrivningarna

Läs mer

Tips och råd om överaktiv blåsa. Du bestämmer över ditt liv. Inte din blåsa. Blåsan.se

Tips och råd om överaktiv blåsa. Du bestämmer över ditt liv. Inte din blåsa. Blåsan.se Tips och råd om överaktiv blåsa Du bestämmer över ditt liv. Inte din blåsa. Blåsan.se VES-100973-1 02.2011 Relevans.net Man räknar med att cirka 200 miljoner människor i världen har problem med blåsan.

Läs mer

Hinner du? Information om manlig inkontinens

Hinner du? Information om manlig inkontinens URO17004SEa 09.2017 Hinner du? Information om manlig inkontinens Blåsan.se Man räknar med att cirka 200 miljoner människor i världen har problem med blåsan. Överaktiv blåsa är lika vanligt hos män som

Läs mer

Ta kontroll över din blåsa

Ta kontroll över din blåsa Ta kontroll över din blåsa M ånga människors liv begränsas av att de känner trängningar, att de går på toaletten ofta och att de ibland inte hinner fram till toaletten i tid. Orsaken är ofta så kallad

Läs mer

Ta kontroll över din blåsa

Ta kontroll över din blåsa Ta kontroll över din blåsa 3 M ånga människors liv begränsas av att de känner trängningar, att de går på toaletten ofta och att de ibland inte hinner fram till toaletten i tid. Orsaken är ofta så kallad

Läs mer

Svenska EnuresAkademien

Svenska EnuresAkademien Terminologi/definitioner Prevalens Patogenes Behandling Sven Mattsson, PNUT-enheten Barn o Ungdomssjukhuset, US, Linköping 2010.11.02 Svenska EnuresAkademien http://svenskaenures.se/ Pediatrisk Neuro Urologi

Läs mer

Värt att veta om urinvägsinfektion

Värt att veta om urinvägsinfektion Värt att veta om urinvägsinfektion Hej! Denna broschyr handlar om urinvägsinfektion, ett vanligt besvär som drabbar cirka 400 000 kvinnor varje år. Här får du bland annat reda på vad sjukdomen beror på,

Läs mer

Publicerat för enhet: Barn- och ungdomsklinik Version: 2

Publicerat för enhet: Barn- och ungdomsklinik Version: 2 Publicerat för enhet: Barn- och ungdomsklinik Version: 2 Innehållsansvarig: Inger Jansson, Uroterapeut, Barn- och ungdomsmottagning Norra Älvsborgs Länssjukhus (injan) Giltig från: 2017-04-24 Godkänt av:

Läs mer

Mognad och metoder för toaträning information till föräldrar. Mognad och metoder för toaträning. Frågor sedan föregående tillfälle?

Mognad och metoder för toaträning information till föräldrar. Mognad och metoder för toaträning. Frågor sedan föregående tillfälle? Mognad och metoder för toaträning information till föräldrar Välkommen till andra tillfället! Mognad och metoder för toaträning TILLFÄLLE 1 Kroppens funktioner Barnets förmågor TILLFÄLLE 2 Barnets beteende

Läs mer

Till dig som vill veta mer om. Inkontinens. Veta mer_inkontinens_kronoberg.indd 1 2007-07-04 12:43:03

Till dig som vill veta mer om. Inkontinens. Veta mer_inkontinens_kronoberg.indd 1 2007-07-04 12:43:03 Till dig som vill veta mer om Inkontinens 1 Veta mer_inkontinens_kronoberg.indd 1 2007-07-04 12:43:03 Hjälpmedelsinstitutet 2007 Grundtext: Inkontinenscentrum i VGR och Linkenheten i Stockholm Illustratör:

Läs mer

Patientinformation om MINIRIN

Patientinformation om MINIRIN Patientinformation om MINIRIN Vid behandling av nattliga kissningar UPPE & KISSAR PÅ NATTEN? Du har ordinerats behandling med läkemedlet MINIRIN (desmopressin) mot nocturi nattliga kissningar. Innan Du

Läs mer

Att kissa med kateter, en instruktionsbok.

Att kissa med kateter, en instruktionsbok. Att kissa med kateter, en instruktionsbok. Urologiprodukter DOLEMA AB Polygonvägen 73, 187 66 TÄBY Epost: info@dolema.com Telefon: www.dolema.com 08-446 15 06, Telefax: 08-446 15 07 Sid 1 inga är lika!

Läs mer

UPPE & KISSAR PÅ NATTEN?

UPPE & KISSAR PÅ NATTEN? UPPE & KISSAR PÅ NATTEN? Fakta om NOKTURI att vakna för att gå upp och kissa på natten Fakta om nokturi Vad är nokturi? Orsaker till nokturi Goda råd och åtgärder Diagnostik VAD ÄR NOKTURI? Nokturi (nattkissning)

Läs mer

Dagbok vid utprovning av tyngdtäcke för barn

Dagbok vid utprovning av tyngdtäcke för barn Dagbok vid utprovning av tyngdtäcke för barn Datum Dagboken kan användas av förskrivare som underlag inför utprovning och vid uppföljning. Kartläggning Förskrivaren och föräldrar/närstående fyller i den

Läs mer

Vem bestämmer du eller din blåsa?

Vem bestämmer du eller din blåsa? Vem bestämmer du eller din blåsa? Känner du igen problemet? Går du på toaletten ovanligt ofta? Besväras du av täta trängningar? Händer det att du inte hinner fram till toaletten i tid? Symtomen kan bero

Läs mer

Uppsala Enures. För barnhälsovården Bakgrund, praktikaliteter och senaste nytt

Uppsala Enures. För barnhälsovården Bakgrund, praktikaliteter och senaste nytt Uppsala 2019 Enures För barnhälsovården Bakgrund, praktikaliteter och senaste nytt Vad kommer jag att prata om? Kapitel 1 Teoretisk bakgrund Kapitel 2 Hur gör man? Kapitel 3 Nyheter från forskningsfronten

Läs mer

Svenskarna om inkontinens

Svenskarna om inkontinens Svenskarna om inkontinens Resultat från en SIFO-undersökning, september 2004 En pressrapport från Pfizer AB Kontaktperson: Carolin Moro, Informationsansvarig, Pfizer AB Tel: 08-519 067 44, mobil: 0733-68

Läs mer

Blås- och bäckenbottenträning

Blås- och bäckenbottenträning URO7003SE 09.207 Blås- och bäckenbottenträning För kvinnor Blåsan.se Fakta om inkontinens Du behöver inte skämmas. Inkontinens är vanligare än du tror och det finns behandling för det. De allra flesta

Läs mer

Skånes universitetssjukvård V O Kvinnosjukvård Bäckenbottencentrum BLÅSREGIM NORMALA MÄNGDER/DYGN ANTAL GÅNGER 5 8

Skånes universitetssjukvård V O Kvinnosjukvård Bäckenbottencentrum BLÅSREGIM NORMALA MÄNGDER/DYGN ANTAL GÅNGER 5 8 BLÅSREGIM NORMALA MÄNGDER/DYGN DRYCK 15 20 DL URINMÄNGD 12 17 DL PER TILLFÄLLE 3 4 DL ANTAL GÅNGER 5 8 RÅD TILL DIG SOM HAR EN ÖVERAKTIV BLÅSA Dryck inom normalvärdena Minska/sluta dricka vid 18-19 tiden

Läs mer

HANDLÄGGNING VID ENURES

HANDLÄGGNING VID ENURES HANDLÄGGNING VID ENURES Detta dokument är fastställt 190116 av Svenska Enuresakademien och är tänkt att vara till ledning för läkare och annan sjukvårdspersonal som möter barn med enures. Svenska Enuresakademien

Läs mer

BVC-rådgivning om sömnproblem

BVC-rådgivning om sömnproblem Centrala Barnhälsovården 2013-05-02 BVC-rådgivning om sömnproblem Förebyggande strategier för BVC-ssk: håll dig uppdaterad på hela familjens sömnvanor under första året uppmuntra föräldrarna att vänja

Läs mer

Anamnes lång. Kön: Flicka. Pojke. Diagnos: Bakgrund. 1. Hur mår du? (allmänt om mat, sömn, skola, lek eller annan aktivitet)

Anamnes lång. Kön: Flicka. Pojke. Diagnos: Bakgrund. 1. Hur mår du? (allmänt om mat, sömn, skola, lek eller annan aktivitet) Namn Personnummer Anamnes lång Datum Kön: Flicka Pojke Vikt: Längd: Diagnos: Bakgrund 1. Hur mår du? (allmänt om mat, sömn, skola, lek eller annan aktivitet) 2. Hur fungerar det i skolan med uppmärksamhet,

Läs mer

Andra böcker i serien: Lilla kloka bi zoomar in på...

Andra böcker i serien: Lilla kloka bi zoomar in på... Andra böcker i serien: Lilla kloka bi zoomar in på... Bert får glasögon / Stefan Boonen och Pauline Oud Stäng av, Max! / Gry Kappel Jensen och Lotte Nybo Ett speciellt tack till Aase Randstoft från kontinensforeningen

Läs mer

Medfödd hypotyreos. 24 frågor och svar

Medfödd hypotyreos. 24 frågor och svar Medfödd hypotyreos 24 frågor och svar Författare Jan Alm och Annika Janson Barnläkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus och Barnens sjukhus, Karolinska Universitetssjukhuset 2 Vad är medfödd hypotyreos?

Läs mer

Vesikoureteral reflux hos barn. Patient-/föräldrabroschyr

Vesikoureteral reflux hos barn. Patient-/föräldrabroschyr Vesikoureteral reflux hos barn Patient-/föräldrabroschyr TM Att förstå reflux Ditt barn har vesikoureteral reflux (VUR/reflux) vilket innebär att urinen rinner tillbaks från urinblåsan till njuren. Reflux

Läs mer

Att läcka urin eller kissa på sig INFORMATION OM URINLÄCKAGE

Att läcka urin eller kissa på sig INFORMATION OM URINLÄCKAGE Att läcka urin eller kissa på sig INFORMATION OM URINLÄCKAGE 1 2 Många lider i onödan Drygt en halv miljon människor i Sverige lider av urinläckage, urininkontinens, såväl män som kvinnor, unga som gamla.

Läs mer

Långvarig förstoppning hos barn över 1 års ålder

Långvarig förstoppning hos barn över 1 års ålder Långvarig förstoppning hos barn över 1 års ålder Designed By: http://www.havanastreet.com BARN- OCH UNGDOMSKLINIKEN Barn- och ungdomsavdelningen 03/2015 Ålands hälso- och sjukvård PB 1055, AX-22111 Mariehamn

Läs mer

Allmänna sömnråd. Generella rekommendationer:

Allmänna sömnråd. Generella rekommendationer: Inför eventuell förskrivning av sinnesstimulerande hjälpmedel Bilaga 1 Allmänna sömnråd Generella rekommendationer: Sovrumsmiljö som främjar sömnen - Bekväm säng i välkänd miljö - Rätt temperatur, gärna

Läs mer

Information till dig med suprapubisk kateter i urinblåsan

Information till dig med suprapubisk kateter i urinblåsan Information till dig med suprapubisk kateter i urinblåsan Suprapubisk kateter En suprapubisk kateter är en kateter som förs in i urinblåsan via ett litet snitt i bukväggen strax ovanför blygdbenet. Ingreppet

Läs mer

Barn, infektioner och antibiotika. ett utbildningsmaterial inom ramen för föräldrautbildningen på BVC

Barn, infektioner och antibiotika. ett utbildningsmaterial inom ramen för föräldrautbildningen på BVC 1 Barn, infektioner och antibiotika ett utbildningsmaterial inom ramen för föräldrautbildningen på BVC 2 Vanliga infektioner hos barn Mitt barn är jämt sjukt! Foto: Peopleimages 3 Förkylningar är normalt

Läs mer

Sömnhjälpen. www.somnhjalpen.se

Sömnhjälpen. www.somnhjalpen.se Sömnhjälpen www.somnhjalpen.se Sömnsvårigheter kan ge allvarliga problem i vardagslivet och för hälsan. Genom att vara uppmärksam på våra vanor och vår livsstil, samt faktorer i miljön kan vi förebygga

Läs mer

BCG-medac Behandling med BCG-medac

BCG-medac Behandling med BCG-medac SE BCG-medac Behandling med BCG-medac Patientinformation Diagnos Du har av din läkare fått diagnosen ytlig blåstumör och blivit rekommenderad behandling med BCG-medac. Behandlingen följer ett speciellt

Läs mer

Grunda Sunda Vanors barncentrerade hälsosamtal - vid 4-års men eventuellt vid 5-årsbesök

Grunda Sunda Vanors barncentrerade hälsosamtal - vid 4-års men eventuellt vid 5-årsbesök Grunda Sunda Vanors barncentrerade hälsosamtal - vid 4-års men eventuellt vid 5-årsbesök Hälsosamtalen på BVC är av stor betydelse för barnets hälsa och någonting som önskas och efterfrågas av föräldrar.

Läs mer

- Pati enti nformati on

- Pati enti nformati on - Patientinformation Nocutil 0,1 mg och 0,2 mg tabletter. Information till föräldrar Läs noga igenom bipacksedeln som finns i läkemedelsförpackningen innan du börjar använda detta läkemedel. Vad Nocutil

Läs mer

Att läcka urin eller kissa på sig INFORMATION OM URINLÄCKAGE

Att läcka urin eller kissa på sig INFORMATION OM URINLÄCKAGE Att läcka urin eller kissa på sig INFORMATION OM URINLÄCKAGE 1 2 Många lider i onödan Drygt en halv miljon människor i Sverige lider av urinläckage, urininkontinens, såväl män som kvinnor, unga som gamla.

Läs mer

Är depression vanligt? Vad är en depression?

Är depression vanligt? Vad är en depression? Depression Din läkare har ställt diagnosen depression. Kanske har Du uppsökt läkare av helt andra orsaker och väntade Dig inte att det kunde vara en depression som låg bakom. Eller också har Du känt Dig

Läs mer

Behandling med BCG-medac. BCG-medac

Behandling med BCG-medac. BCG-medac Behandling med BCG-medac BCG-medac Diagnos Du har av Din läkare fått diagnosen ytlig blåstumör och blivit rekommenderad behandling med BCGmedac. Behandlingen följer ett speciellt schema vilket Din läkare

Läs mer

Hokus, pokus, fili...borta!

Hokus, pokus, fili...borta! NYHT! Nu som SMÄLTTBLTT Hokus, pokus, fili...borta! Lätt att ta Smälter snabbt i munnen Ingen vätska behövs Lägre dos. Samma effekt. Lägre effekt. MINIRIN (desmopressin)120 µg Frystorkad tablett 120 µg

Läs mer

Varför behöver vi ett PM för urinretention hos barn?

Varför behöver vi ett PM för urinretention hos barn? Varför behöver vi ett PM för urinretention hos barn? Flera avvikelser om stora blåsvolymer på barn som legat inlagda på barn- och ungdomsavdelningen Uppmärksammats vid operationer på barn Lex Maria anmälan

Läs mer

Vanliga sömnproblem hos barn. Vanliga orsaker 2. Vanliga orsaker 1. Generella interventioner för barn. Sökorsaker 14-11- 05

Vanliga sömnproblem hos barn. Vanliga orsaker 2. Vanliga orsaker 1. Generella interventioner för barn. Sökorsaker 14-11- 05 Vanliga sömnproblem hos barn INSOMNI HOS BARN VANLIGA SVÅRIGHETER & PSYKOLOGISK BEHANDLING Svårt att komma till ro på kvällen Svårt att somna in på kvällen Svårt att somna om vid nattligt uppvaknande Omvänd

Läs mer

Sömnkartläggning. Bilaga 1

Sömnkartläggning. Bilaga 1 Bilaga 1 Sömnkartläggning Anita Persson, Nybro kommun 2017-05-01 Einar Ljungström, Kalmar kommun Jenny Blomqvist, Oskarshamns kommun Pernilla Forssander, Västerviks kommun Namn: Datum: Funktionsnedsättning:

Läs mer

PATIENTINFORMATION BOTOX vid behandling av neurogen överaktiv blåsa

PATIENTINFORMATION BOTOX vid behandling av neurogen överaktiv blåsa PATIENTINFORMATION BOTOX vid behandling av neurogen överaktiv blåsa Egna anteckningar BOTOX-behandling när andra läkemedel inte har hjälpt Du tillhör den grupp patienter med neurogen överaktiv urinblåsa

Läs mer

Uppe & kissar på natten? Fakta om NOKTURI - att vakna för att gå upp och kissa på natten

Uppe & kissar på natten? Fakta om NOKTURI - att vakna för att gå upp och kissa på natten Uppe & kissar på natten? Fakta om NOKTURI - att vakna för att gå upp och kissa på natten Vad är nokturi? Fakta om nokturi Vad är nokturi? Orsaker till nokturi Goda råd och åtgärder Diagnostik Nokturi (nattkissning)

Läs mer

Ta kontroll över din blåsa

Ta kontroll över din blåsa Ta kontroll över din blåsa Beställ behandlingsstödet Ett friare liv Svansben Bä me Blygdben Kvinnlig bäckenbotten i vila Manlig bäckenbotten i vila Ändtarm Bäckenbotten Slida Urinrör ETT FRIARE LIV Namn.

Läs mer

URINVÄGSINFEKTIONER 2002

URINVÄGSINFEKTIONER 2002 URINVÄGSINFEKTIONER 2002 INNEHÅLLSFÖRTECKNING: HANDLÄGGNING AV UVI I ÖPPEN VÅRD VUXNA... 2 BAKTERIOLOGI... 2 DIAGNOSTIK... 2 URINODLING... 2 SIGNIFIKANT VÄXT... 3 ANTIBIOTIKABEHANDLING... 3 KONTROLLER...

Läs mer

Uppe & kissar på natten? Fakta om NOKTURI - att vakna för att gå upp och kissa på natten

Uppe & kissar på natten? Fakta om NOKTURI - att vakna för att gå upp och kissa på natten Uppe & kissar på natten? Fakta om NOKTURI - att vakna för att gå upp och kissa på natten Fakta om nokturi Vad är nokturi? Orsaker till nokturi Goda råd och åtgärder Diagnostik 2 Vad är nokturi? Nokturi

Läs mer

Sömnkartläggning. Bilaga 1

Sömnkartläggning. Bilaga 1 Bilaga 1 Sömnkartläggning Anita Persson, Nybro kommun 2018-10-05 Einar Ljungström, Kalmar kommun Jenny Anderot, Västerviks kommun Jenny Blomqvist, Oskarshamns kommun Pernilla Forssander, Västerviks kommun

Läs mer

Kvarvarande urinkateter. Patientinformation

Kvarvarande urinkateter. Patientinformation Kvarvarande urinkateter Patientinformation Information till dig som behandlas med kvarvarande urinkateter (KAD) Behandling Om du drabbats av nedsatt tömningsfunktion i urinblåsan eller något hinder i urinvägarna

Läs mer

HUR MÅNGA LÄKEMEDEL KAN EN GAMMAL MÄNNISKA HA? Det går naturligtvis inte att ge något entydigt svar på den

HUR MÅNGA LÄKEMEDEL KAN EN GAMMAL MÄNNISKA HA? Det går naturligtvis inte att ge något entydigt svar på den VARFÖR BEHÖVER ÄLDRE MÄNNISKOR MER LÄKEMEDEL ÄN YNGRE? Den biologiska klockan går inte att stoppa hur mycket vi än skulle vilja. Mellan 70 och 75 år börjar vår kropp åldras markant och det är framför allt

Läs mer

Vårdprogram för kontinens i Primärvården Kalmar Läns Landsting

Vårdprogram för kontinens i Primärvården Kalmar Läns Landsting Vårdprogram för kontinens i Primärvården Kalmar Läns Landsting Utformat av deltagarna i Förbättringsprogram 4 våren 2010; Marita Palm Ankarman distriktssköterska HC Stora Trädgårdsgatan Västervik Nina

Läs mer

Jens Larsson Uroterapeut sedan 2010

Jens Larsson Uroterapeut sedan 2010 Jens Larsson Uroterapeut sedan 2010 Barnsjuksköterska Barn- & Ungdomsmottagningen Centralsjukhuset Kristianstad UTF Göteborg UTF Göteborg 2012-05-25 Erfarenheter av abdominellt ultraljud vid förstoppning

Läs mer

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Ung och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska.

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Ung och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE Ung och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. Att prata med din tonåring om alkohol När det gäller alkohol

Läs mer

Att leva med Inkontinens

Att leva med Inkontinens Att leva med Inkontinens Att leva med inkontinens Det är viktigt att söka hjälp och inte lida i det tysta Under lång tid bar Kerstin Järneberg på en hemlighet. Till sist tog hon mod till sig och sökte

Läs mer

Patientinformation till dig som får Emselex Överaktiv blåsa?

Patientinformation till dig som får Emselex Överaktiv blåsa? Patientinformation till dig som får Emselex Överaktiv blåsa? Det finns hjälp för både kvinnor och män! Denna broschyr är framtagen i samarbete med docent Aino Fianu Jonasson och uroterapeuterna Agneta

Läs mer

Värdegrunds-sfi Elevhäfte 10: Kärlek, sex och relationer ungdomar och sex

Värdegrunds-sfi Elevhäfte 10: Kärlek, sex och relationer ungdomar och sex Värdegrunds-sfi Elevhäfte 10: Kärlek, sex och relationer ungdomar och sex Av Karin Håkanson, Linnea Martinsson, Ulrika Haglund och Hanna Damber Sfi-lärare på Folkuniversitetet Folkuniversitetet är ett

Läs mer

Blås- och bäckenbottenträning

Blås- och bäckenbottenträning Blås- och bäckenbottenträning För män Blåsan.se Fakta om inkontinens Inkontinens är vanligare än du tror. Cirka 5 % av alla män har någon form av inkontinensbesvär. Inkontinens drabbar inte bara äldre

Läs mer

Tidigare frisk. Haft en akut cystit för 4-5 år sen.

Tidigare frisk. Haft en akut cystit för 4-5 år sen. Minifall UVI 3 a-c 2018-03-21 Om ni har valt Minifall UVI 3 som del av ert självdeklarationsarbete, ska ni diskutera alla de tre korta journalanteckningarna (3a-c). Är diagnosen adekvat? I förekommande

Läs mer

Till dig som just fått barn. När barnet skriker se

Till dig som just fått barn. När barnet skriker se Till dig som just fått barn När barnet skriker 1177 1177.se Att hantera skrik Små barn skriker, vissa mer än andra. När barnet är litet har det inget annat sätt att uttrycka sig på. Skriket kan vara svårt

Läs mer

Din värdering av operationen (ca 8 veckor) 2010-02-15 Dr Mats Barrqvist

Din värdering av operationen (ca 8 veckor) 2010-02-15 Dr Mats Barrqvist Din värdering av operationen (ca 8 veckor) 2010-02-15 Dr Mats Barrqvist 19660101-0101 Hysterektomi Blödningsbesvär 44 år 2månader efter op Personnummer:......... -... Namn... Adress... Postnummer...Ort...

Läs mer

Vak vid palliativ vård i livets slutskede

Vak vid palliativ vård i livets slutskede RUTIN METODSTÖD LOKAL RUTIN Område: Trygg och säker Hälso och sjukvård och rehabilitering Version: 2 Giltig fr.o.m: 2017 06 01 Ersätter: Fanns i Rutin Palliaitv vård Vö 414/2014, Vv 439/2014 Ansvarig:

Läs mer

SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE. Ung och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska.

SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE. Ung och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE Ung och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. Att prata med din tonåring om alkohol Alla tonåringar är

Läs mer

Blås- & tarmdysfunktion hos barn

Blås- & tarmdysfunktion hos barn Blås- & tarmdysfunktion hos barn Fortbildning för allmänläkare 190213 Kristianstad Jens Larsson Uro- & tarmterapeut Barnsjuksköterska Barn- & ungdomskliniken Kristianstad Behandlings- & presentationsordning

Läs mer

Utprovning och bedömning vid förskrivning av tyngdtäcke

Utprovning och bedömning vid förskrivning av tyngdtäcke RUTIN 1 (10) Innan följande faser aktualiseras skall kriterierna i behovstrappan vara uppfyllda. 1. Datainsamling; Intervju kring sömn Börja med att kartlägga personens sömn, sömnmönster och sömnvanor.

Läs mer

Inledning. Måns tycker om saft. Han blir törstig av att spela teve-spel. Det här är Måns. Han tycker om att spela teve-spel.

Inledning. Måns tycker om saft. Han blir törstig av att spela teve-spel. Det här är Måns. Han tycker om att spela teve-spel. Copyright: Hjälpmedelsinstitutet (HI), Joanna Andreasson, Åsa Klingberg, Roberto Nasca, Vonny Hulthén de Medina, Lisbeth Mellstam Idé: Joanna Andreasson, Åsa Klingberg, Roberto Nasca, Vonny Hulthén de

Läs mer

SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE. Ung och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterialet på lätt svenska.

SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE. Ung och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterialet på lätt svenska. SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE Ung och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterialet på lätt svenska. Ung och alkohol Att prata med din tonåring om alkohol

Läs mer

Gör vårt snabbtest om godartad prostataförstoring. Uppe på nätterna? Letar toalett på dagarna?

Gör vårt snabbtest om godartad prostataförstoring. Uppe på nätterna? Letar toalett på dagarna? Gör vårt snabbtest om godartad prostataförstoring Uppe på nätterna? Letar toalett på dagarna? CoreTherm värmebehandling I denna folder kan du läsa om CoreTherm, en poliklinisk behandling för godartad prostataförstoring

Läs mer

Till Dig som behöver minska Dina rikliga menstruationer. Cyklokapron. tranexamsyra

Till Dig som behöver minska Dina rikliga menstruationer. Cyklokapron. tranexamsyra Till Dig som behöver minska Dina rikliga menstruationer Cyklokapron tranexamsyra Var går gränsen mellan normal och riklig menstruation? Gränsen mellan normal och riklig menstruation (som på läkarspråk

Läs mer

ALLT OM URINBLÅSEPROBLEM. www.almirall.com. Solutions with you in mind

ALLT OM URINBLÅSEPROBLEM. www.almirall.com. Solutions with you in mind ALLT OM URINBLÅSEPROBLEM Solutions with you in mind www.almirall.com VILKA ÄR DE? Urinblåseproblem definieras som alla symtom som orsakas av bristande funktion av urinblåsan. Två typer av urologiska problem

Läs mer

Om PSA-prov för att upptäcka tidig prostatacancer

Om PSA-prov för att upptäcka tidig prostatacancer Om PSA-prov för att upptäcka tidig prostatacancer Information från Socialstyrelsen i samarbete med: Sveriges Kommuner och Landsting Sjukvårdsrådgivningen Svensk Urologisk Förening Svensk Onkologisk Förening

Läs mer

Apotekets råd om. Klimakteriet Inkontinens hos kvinnor

Apotekets råd om. Klimakteriet Inkontinens hos kvinnor Apotekets råd om Klimakteriet Inkontinens hos kvinnor Något år innan menstruation upphör går kvinnor in i en övergångsperiod, klimakteriet. Äggstockarna producerar mindre av det kvinnliga könshormonet

Läs mer

För bättre läkemedelsanvändning och bättre hälsa

För bättre läkemedelsanvändning och bättre hälsa Handla klokt! För bättre läkemedelsanvändning och bättre hälsa Läkemedelskommittén ska verka för en rationell, säker och kostnadseffektiv hantering av läkemedel. Kommittén utses av landstingsstyrelsen

Läs mer

Inkontinens vid ansträngning

Inkontinens vid ansträngning Inkontinens vid ansträngning fakta, råd och träning Fakta om inkontinens Urininkontinens är ett vanligt problem och var fjärde kvinna har besvär av läckage i någon form. Inkontinens kan vara allt från

Läs mer

URINVÄGAR. Infek.oner Enures. Linda Wigh, överläkare barnkliniken 150521

URINVÄGAR. Infek.oner Enures. Linda Wigh, överläkare barnkliniken 150521 URINVÄGAR Infek.oner Enures Linda Wigh, överläkare barnkliniken 150521 Urinvägsinfek.oner, allmänt Första levnadsåret vanligare hos pojkar Vid 7 års ålder har ca 2 % av alla pojkar och 8 % av alla flickor

Läs mer

Urininkontinens hos män och kvinnor

Urininkontinens hos män och kvinnor Urininkontinens hos män och kvinnor Ett bakgrundsmaterial som reder ut begreppen Ett pressmaterial från Pfizer AB Kontaktperson: Carolin Moro, Informationsansvarig, Pfizer AB Tel: 08-519 067 44, mobil:

Läs mer

Enures. Diagnostik och behandling. Svenska Enures Akademien, genom Tryggve Nevéus, Anna-Lena Hellström och Annika Lindgren

Enures. Diagnostik och behandling. Svenska Enures Akademien, genom Tryggve Nevéus, Anna-Lena Hellström och Annika Lindgren Enures Diagnostik och behandling Svenska Enures Akademien, genom Tryggve Nevéus, Anna-Lena Hellström och Annika Lindgren Vad är Enures? Enures är den medicinska termen för nattväta. Barn över 5 år som

Läs mer

Dagens innehåll Frågor från förra tillfället? VÄLKOMMEN TILL Föräldragrupp sömn 2. Habiliteringen

Dagens innehåll Frågor från förra tillfället? VÄLKOMMEN TILL Föräldragrupp sömn 2. Habiliteringen Habiliteringen VÄLKOMMEN TILL Föräldragrupp sömn 2 Frågor från förra tillfället? Dagens innehåll 1. Sömnhygien- vad är det? 2. Stöd för god sömnhygien 3. Genomgång av sömnträningsprogram 4. Hemuppgift

Läs mer

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (7)

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (7) Förvaltning Ägare Reviderat datum Ann-Louise Gustafsson 2019-02-13 Verksamhet Välfärd och folkhälsa Slutgranskare Ingmar Ångman Diarienr Dokumentkategori Fastställare Giltigt datum fr o m Riktlinjer Ingmar

Läs mer

SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE. Hälsa och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska.

SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE. Hälsa och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE Hälsa och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. Alkohol i Sverige Förut drack svenskarna mycket alkohol.

Läs mer

Sid 1 Procent vertikalt. Sömnvanor

Sid 1 Procent vertikalt. Sömnvanor Sid 1 Total Kön Ålder Region Bostadsort ------- ---------------- ------------------------- ------------------------- ------------------------- Övriga Tätort städer

Läs mer

Framfall. Patientinformation om ett vanligt problem som kan avhjälpas

Framfall. Patientinformation om ett vanligt problem som kan avhjälpas Framfall Patientinformation om ett vanligt problem som kan avhjälpas 1 Text: Anette Jansson, uroterapeut, barnmorska, Kvinnokliniken SUS Faktagranskat av Pia Teleman, docent, överläkare, Kvinnokliniken

Läs mer

Vad gör uroterapeuten?

Vad gör uroterapeuten? Vi som arbetar med uro/nefro vid Barn- och ungdomskliniken, NUS, Umeå Gertrud Ortman Anna-Clara Rullander Uroterapeuter Dr Ghassan Komo Läkare Vad gör uroterapeuten? 1 Uroterapeuten arbetar med Medicinska

Läs mer

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Sängvätning och annan inkontinens hos barn PDF ladda ner

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Sängvätning och annan inkontinens hos barn PDF ladda ner Sängvätning och annan inkontinens hos barn PDF ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare: Monica Eldh. Att kissa på sig anses inte som någon allvarlig sjukdom eller som något hot mot ett barns hälsa.

Läs mer

Medföljande personal då brukare har behov av inneliggande vård på sjukhus. Överenskommelser Marie Gustafsson

Medföljande personal då brukare har behov av inneliggande vård på sjukhus. Överenskommelser Marie Gustafsson Förvaltning Ägare Reviderat datum Ann-Louise Gustafsson 2018-06-08 Verksamhet Välfärd och folkhälsa Slutgranskare Marie Gustafsson Diarienr Dokumentkategori Fastställare Giltigt datum fr o m Överenskommelser

Läs mer