EXEMPEL Ett hälsopaket med 3 träffar kan till exempel se ut så här:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "EXEMPEL Ett hälsopaket med 3 träffar kan till exempel se ut så här:"

Transkript

1 EnergiBalans är ett komplett kostdataprogram som du använder när du ger kostråd till dina klienter. Här får du veta mer om hur allt fungerar och tips på hur du kan arbeta med programmet. ARBETA TIDSEFFEKTIVT MED ENERGIBALANS EnergiBalans ger dig möjlighet att arbeta tidseffektivt samtidigt som dina klienter får större förståelse för hur viktiga mat- och motionsvanorna är för hälsan. SÅ FUNKAR DET: I stället för att du ska sitta flera timmar och kostregistrera åt din klient så kan klienten själv registrera mat och motion från sin hemdator. Sen avläser du resultatet på din dator och ger råd utifrån detta. Det sparar tid för dig och du får lägga krutet på att inspirera och vägleda klienten mot en hälsosammare livsstil. 1. Du gör en användare åt din klient och han/hon registrerar ett bestämt antal dagar kost- och motionsdagboken. 2. Du loggar in i klientens användare och avläser hur registreringen ser ut och ger råd utifrån detta. 3. Du stänger av klientens användare när registreringen är klar Lägg upp en användare till din klient Vid kostrådgivning ger du din klient inloggningsuppgifter till kostdataprogrammet. Där ska han/hon sedan registrera mat och motion de antal dagar ni bestämt. Gå till ditt administationssidan på ditt program och logga in med dina inloggningsuppgifter. Klicka på fliken Admin och menyvalet Användare. Klicka på knappen Ny användare och fyll i alla uppgifter. Du väljer själv användarnamn och lösenord till dina klienter. För enkelhetens skull kan du gärna hitta på ett system som du kan följa genomgående. När klienten kostregistrerat klart ändrar du lösenordet så att klienten inte längre kan logga in. Du kan till exempel ändra lösenordet till ordet Klar EXEMPEL Ett hälsopaket med 3 träffar kan till exempel se ut så här: Inför första träffen Vem är klienten? Först och främst tar du reda på klientens behov genom att låta dem fylla i en Behovsanalys - frågeställningar om kundens målsättningar, livsstilsvanor,

2 hälsostatus, kostvanor samt aktiviteter. Detta för att få en helhetsbild av kunden, och därefter kunna ge förslag på hur ni bäst kan komma att arbeta tillsammans, för att nå kundens mål. Behovsanalysen sänds enkelt via mail för ifyllnad. Vill kunden hellre att ni fyller i den tillsammans tillägnas första timmen för detta ändamål. Inloggning till kostdataprogrammet. Ungefär en vecka innan den första träffen lägger du upp klienten som användare av kostdataprogrammet och skickar ett mail med inloggningsuppgifterna till klienten. Uppmana klienten att bekanta sig med programmet och lägga in några dagars mat och motion. Detta gör att den första träffen går smidigare. Här kan din klient ladda ner en manual: Första träffen start Rekommendera gärna din klient ett hälsotest i början av satsningen. Detta kan eventuellt vara en separat del som du tar extra betalt för. HÄLSOTEST Hur mår kroppen? Vad är klientens fysiska status (nuläge-/startläge)? Gör de tester som du anser vara relevanta för din klient. Det kan exempelvis vara vikt, kroppsmätning, fett och muskelmätning med bioimpedans, konditionstester och blodtryck Utifrån dessa tester sätter ni tillsammans realistiska och mätbara MÅL! PLAN FÖR FÖRÄNDRINGAR Titta tillsammans med klienten på de nuvarande mat- och motionsvanorna och diskutera hur dessa kan förbättras. Lägg gemensamt upp en optimal matdag som visar hur det helst ska se ut. Visa hur man sparar återkommande måltider, lägger in recept från receptbanken i kostdagboken, hur man bygger sina egna måltider o.s.v. Allt för att göra kostregistreringen enklare, roligare och mer resultatbringande! Gör tillsammans med klienten en planering för hur han/hon ska lägga upp träningen. Uppmuntra gärna klienten till att använda en stegräknare och registrera steg i motionsdagboken. Det gör inmatningen enklare och uppmuntrar till mer motion. (Ett tips till dig som kostrådgivare kan vara att bli återförsäljare till stegräknare.) Uppmuntra klienten att noggrant föra kostdagbok under den kommande veckan. De flesta tycker det tar för lång tid, men tryck på det faktum att det visserligen tar tid, men ger väldigt bra resultat. Andra träffen uppföljning Inför den andra träffen mailar du ut ett enkelt uppföljningsunderlag där klienten får svara på vad som fungerat bra och vad som fungerat mindre bra. Detta för att du ska kunna vägleda och hjälpa klienten på bästa sätt. HUR GÅR VI VIDARE? Gå tillsammans med klienten igenom veckan som gått. Vilka förbättringar har skett och vilka problem har uppkommit. Ge tips och råd samt peppa och stötta klienten på bästa sätt. Gör gemensamt en realistisk långsiktig plan utifrån klientens mål och förutsättningar.

3 Tredje träffen - utvärdering (ca. 8 v efter 1:a mätningen) Inför den tredje träffen mailar du återigen ut uppföljningsunderlaget där klienten får svara på vad som fungerat bra och vad som fungerat mindre bra. HUR HAR DET GÅTT? Gör eventuellt samma hälsotest som i inledningen av satsningen. Utvärdera tillsammans hur allt har fungerat och fundera över framtiden. Planera eventuellt in ytterligare träffar. EnergiBalans funktioner KOSTDAGBOK Här registrerar du måltider för att titta på matens innehåll av energi och näring. Du kan välja livsmedel genom att söka i sökrutan eller klicka på knappen Matkategorier för att få förslag. Du kan också lägga till Egna recept. Du ändrar mängd eller vikt på de olika livsmedlen genom att klicka på siffrorna. Här kan du ändra vilka närings-ämnen som visas i tabellen och i utskrifterna under fliken Energi & Näring. Måltider som brukar återkomma kan man spara och återanvända gång på gång. Klicka då på knappen Återanvänd denna måltid, ge den ett beskrivande namn och spara. Den kommer då att hamna längst ner till vänster på sidan. I diagrammet som visar Dagens energibalans kan du jämföra energiförbrukningen med den energi som kommer från dagens matintag. OBS! Du måste fylla i motionsdagboken för att kunna jämföra.

4 Om det är något livsmedel du inte hittar i kostdagboken så kan du göra på två olika sätt: Välj något som liknar det livsmedel som du saknar. Om det till exempel är en typ av bröd du inte hittar så väljer du den brödtyp som mest liknar ditt bröd. Skillnaden i näring är inte så stor mellan olika typer av bröd. Det är betydligt viktigare att få vikten på brödskivan rätt. Mejla och berätta vilket livsmedel du saknar så försöker vi hitta de uppgifter som krävs för att lägga in det i livsmedelsdatabasen. JÄMFÖR LIVSMEDEL Här kan du jämföra eller sortera livsmedel efter dess innehåll av näring. Här ändrar du vilka näringsämnen du vill titta på. ENERGI & NÄRING Här finns näringsdiagram som visar energifördelning, fettkvalité, matens innehåll av kostfibrer, tillsatt socker, vitaminer och mineraler samt Glykemisk Belasning (GB). Utskriftsfunktion av diagram och måltider.

5 Man kan titta på en enskild dags näringsintag eller på genomsnittet för de dagar man registrerat under månaden. I diagrammet som visar Dagens energibalans kan du jämföra energiförbrukningen med den energi som kommer från maten. OBS! Du måste registrera både måltider och aktiviteter för att kunna jämföra. Här har du utskriftsfunktion för måltider och diagram. I de övre diagrammen ändrar staplarna färg längst ut beroende på hur man följer rekommendationerna. Blå stapel = för lite Grönt längst ut = bra Rött längst ut = för mycket I diagrammet som visar vitaminer och mineraler bör man se till att staplarna visar att man äter ungefär 100 procent av rekommenderat dagligt intag. Vill man veta mer om något ämne kan man klicka på info-symbolen. Man kan även se matens innehåll av vatten, kolesterol och salt. Klicka på info-symbolen för att få information om de rekommendationer som finns.

6 MOTIONSDAGBOK Här undersöker du energibehovet genom att registrera dagens aktiviteter eller steg från en stegräknare. Du kan välja om du vill registrera dagens aktiviteter eller steg från en stegräknare. Om du väljer att registrera aktiviteter ska du mata in allt du gör, även sömn. Se till att du kommer upp i 24 timmar. När du registrerat din dag kan du döpa den och återanvända den gång på gång. Den visas då längst ner på sidan och du kan enkelt klicka på den nästa dag. Observera att när man beräknar energibehovet med hjälp av dagens aktiviteter så är den grundläggande förbrukningen energiförbrukning i vila (BMR). Därför måste alla dygnets aktiviteter läggas till. När man beräknar energiförbrukningen med steg är den grundläggande förbrukningen energiförbrukning stillasittande dag. Det innebär att grundförbrukningen innefattar stillasittande aktiviteter och endast stegen och övrig motion läggs till. Det är två helt skilda beräkningssystem och därför går de inte att blanda under samma dag. Det går däremot bra att växla från dag till dag.

7 Om du väljer att registrera steg från en stegräknare skriver du in dem här och sparar. Om klienten gjort någon fysisk aktivitet där han/hon inte haft stegräknaren på dig så kan du registrera den separat som Övrig motion. TIPS VID KOSTRÅDGIVNING! Om du ser på diagrammen att din klient ätit för lite eller för mycket av något näringsämne och du vill undersöka hur mycket av det specifika näringsämnet som finns i klientens olika matvaror kan du göra så här: 1. Gå till Kostdagboken och klicka på Ändra näringsämnen som visas. Välj de näringsämnen du vill titta närmare på och spara. 2. Gå till fliken Energi & Näring och välj den dag som du vill titta på. Klicka sedan på Skriv ut vald dags måltider så får du en lista på alla livsmedel med mängden av de näringsämnen du valt. Om du inte vill skriva ut listan så klickar du på Avbryt och tittar bara på datorskärmen. 3. Vill du titta på flera dagar samtidigt och få en bra överblick kan du gärna skriva ut både diagram och måltider för de olika dagarna. 4. Om du vill hitta bättre alternativ till de livsmedel klienten har valt kan du gå till fliken Jämför livsmedel och använda funktionerna där. TIPS! Installera gärna en pdf-skrivare så kan du skriva ut måltider och diagram som pdffiler. Pdf-skrivare finns att installera gratis på Internet.

8 FAKTA Här finns också en stor faktadatabas med det mesta som är värt att veta om kost och näring. RECEPT Ca 300 goda och nyttiga näringsberäknade recept.

9 Om du vill utveckla ditt företag: UTÖKAD TJÄNST MED EGEN HEMSIDA För att nå ut med dina tjänster till så många som möjligt är det viktigt med en egen hemsida. Med vår tjänst är det både enkelt och mycket prisvärt. DETTA INGÅR: 1. Kostdataprogrammet (som du redan har) 2. Egen hemsida med valfri design. 3. Support ingår 4. Kostrådgivaren kan göra egna förändringar på sidan 5. Hemsidan går att lägga på valfritt ledigt domännamn 6. Webbhotell med mejladresser ingår. DIN EGEN KOST & VIKTKLUBB Programmet kan utökas till en egen "Hälsoklubb" där tanken är att du ska sälja medlemskap och tjäna pengar på tjänsten. För att göra tjänsten mer attraktiv när du vill sälja in sina tjänster till företag ingår en hälsobedömningsfunktion och möjligheten att köra stegtävlingar DETTA INGÅR: 1. Kostdataprogrammet (som du redan har) 2. Hemsida (enligt ovan) 3. Möjlighet att sälja medlemskap för valfritt pris. 4. Ett formulär där man kan skicka in sin medlemsansökan. 5. Funktion för stegtävling, 6. Hälsobedömningsfunktion 7. Medlemsforum 8. Möjlighet att skicka nyhetsbrev till de medlemmar som är anslutna till kostrådgivarens tjänst. Demosida hittar du här: KONTAKT: EnergiBalans Katarina Holm Johansson Telefon:

1 Vikt och hälsa. Veckans vikt

1 Vikt och hälsa. Veckans vikt 1 Vikt och hälsa Du som har gått med i kursen Viktkontroll har gjort ett hälsosamt val. Övervikt kan orsaka en mängd sjukdomar och problem och därför är viktkontroll en förutsättning för att du ska hålla

Läs mer

Processledar manual. Landsbygd 2.0

Processledar manual. Landsbygd 2.0 Processledar manual Landsbygd 2.0 Inledning och tips Bilda grupper Börja med att placera deltagarna i grupper om ca 5-8 personer i varje. De som kommer från samma ort ska vara i samma grupp eftersom det

Läs mer

Arbeta med Individuella mål och Överenskommelser

Arbeta med Individuella mål och Överenskommelser Augusti 2011 Guide för lärare - Grundskola Arbeta med Individuella mål och Överenskommelser Denna guide beskriver hur du dokumenterar individuella mål och överenskommelser i Unikum. Här beskrivs hur du

Läs mer

Webbverktyg/ eportfolio

Webbverktyg/ eportfolio Webbverktyg/ eportfolio vägledning i programmet och praktisk användarguide Bengt Engström, Projektsamordnare Peter Åhnberg, Projektadministratör Ansvarig företagskontakter Ansvarig webbverktyg/eportfolio

Läs mer

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR!

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR! Joel Ström, Caroline Lindgren, Emilia Fagerberg, Dennis Berg, Julia Ärleskog, Daniel Holst, Josephine Jansson, Sebastian Moholm, Linus Blomqvist, Jonas Karlsson. Brinellgymnasiet nässjö klass Te08 RÄDDA

Läs mer

MANUAL TILL SVENSKA KYRKANS UNGAS MEDLEMSSIDOR. Utgåva mars 2015

MANUAL TILL SVENSKA KYRKANS UNGAS MEDLEMSSIDOR. Utgåva mars 2015 MANUAL TILL SVENSKA KYRKANS UNGAS MEDLEMSSIDOR Utgåva 205 Manual 20 INNEHÅLL Allmänt Logga in Nyhet: Logga in från hemsidan Glömt lösenord Lokalavdelningens sida. Ändra uppgifter på lokalavdelning och

Läs mer

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA Projektarbete Medieprogrammet Niklas Kurvinen, MP07, 2 Maj 2010 Innehållsförteckning Introduktion...3 Inledning...3 Syfte...3 Metod...3 Förarbete... 4-5 Planering...4

Läs mer

Gör en egen webbplats

Gör en egen webbplats I det här avsnittet får du lära dig att bygga en egen minsida lägga till text och bilder skapa en egen design lägga till en bakgrund på webbplatsen I nästa nummer får du hjälp att bygga en större webbplats

Läs mer

Uppdaterad 2013-12-10. Ansök om LOK-stöd med närvaroregistrering

Uppdaterad 2013-12-10. Ansök om LOK-stöd med närvaroregistrering Uppdaterad 2013-12-10 Ansök om LOK-stöd med närvaroregistrering Inledning... 4 Utbildning... 4 Specialidrottsförbundens och distriktens hemsidor... 4 Information... 4 Manualer... 4 Operativsystem och webbläsare...

Läs mer

Rekryteringsmanual. - För dig som behöver rekryteringsråd. roi:recruit, 0770 110 177 info@roirecruit.se

Rekryteringsmanual. - För dig som behöver rekryteringsråd. roi:recruit, 0770 110 177 info@roirecruit.se Rekryteringsmanual - För dig som behöver rekryteringsråd Kontakt: E-post: Utgivare: roi:recruit, 0770 110 177 info@roirecruit.se roi:recruit Innehållsförteckning 1. SKAPA EN GENOMARBETAD KRAVPROFIL...

Läs mer

Handbok ESL Ekonomi Upplaga nr 3, 2014

Handbok ESL Ekonomi Upplaga nr 3, 2014 Handbok ESL Ekonomi Upplaga nr 3, 2014 Innehåll Förord 1 Inledning 4 Arbetsblad Nå mål och klara hinder 4 Ordning och reda på papper 4 Kostnader 4 Checklista kostnader 4 Hushålla med pengar 5 Vad kostar

Läs mer

Tips för att lyckas med e-handel

Tips för att lyckas med e-handel Tips för att lyckas med e-handel Innehållsförteckning 1. PRODUKTER 3 PRODUKTTEXTER 3 PRODUKTBILDER 3 PRISSÄTTNING 3 2. MARKNADSFÖRING 4 SEO (SÖKMOTOROPTIMERING) 4 GOOGLE ADWORDS 7 NYHETSBREV 7 SMS 8 BANNERANNONSERING

Läs mer

Telia Digital-tv. Använd tjänsterna i din tv. Handbok

Telia Digital-tv. Använd tjänsterna i din tv. Handbok Telia Digital-tv Använd tjänsterna i din tv Handbok Välkommen till Telia Digital-tv Med Telia Digital-tv får du suverän bild- och ljudkvalitet direkt via bredband, och självklart kan du surfa samtidigt

Läs mer

Innan ni köper affärssystem

Innan ni köper affärssystem Innan ni köper affärssystem Läs hur ni bäst förbereder er innan ni köper ett affärssystem. Utnyttja mer än 10 års erfarenhet och undvik överraskningar med dessa goda råd från en aktör som själva producerar

Läs mer

Barnhack! Kom igång med programmering. Anders Thoresson Kom igång med Wordpress

Barnhack! Kom igång med programmering. Anders Thoresson Kom igång med Wordpress Anders Thoresson Kom igång med Wordpress förord 2 kapitel 1 att bygga en webbplats 3 Det här är Wordpress 3 Domännamn visar vägen på internet 4 kapitel 2 kom i gång med wordpress.com 6 Registrera ett konto

Läs mer

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA En guide till dig som ska ha en LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 1 INNEHÅLL 2 Hur guiden kan användas... 2 3 Mentorprogrammets upplägg... 3 3.1 Mål med mentorprogrammet... 3 3.2 Utformning av mentorprogrammets...

Läs mer

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8 Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8 Feb -14 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Steg 1 W8 Sida 1 Inledning Välkommen till denna kurs. Att jobba med datorer är ofta som att jobba med matematik. Det nya bygger

Läs mer

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet?

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Den här handboken är ett PEPP-PAKET som inspirerar och guidar dig från början till slut! PEPP-PAKETET innehåller Introduktion... 3

Läs mer

FirstClass Nyheter Brevregler Hemsida Blogg Kalender Ställa in Använda

FirstClass Nyheter Brevregler Hemsida Blogg Kalender Ställa in Använda OPEN TEXT FirstClass Nyheter Brevregler Hemsida Blogg Kalender Ställa in Använda Mars 2008 Peter Gustafsson, Skf FirstClass 9.1 Ny inloggningsruta Ange dina kontouppgifter och tryck på ENTER tangenten

Läs mer

Är du ett med din företagsidé?

Är du ett med din företagsidé? Är du ett med din företagsidé? Är du ett med din företagsidé? Testa Dig själv 1 Varför vill Du starta företag? 2 Är det rätt tillfälle för dig? 3 Har du lämpliga erfarenheter och kunskaper? DINA SLUTSATSER

Läs mer

Venturi - Fakturan 2 MANUAL. Venturi - Fakturan 2.0 Upplaga 1.0. Sidan 1 av 18

Venturi - Fakturan 2 MANUAL. Venturi - Fakturan 2.0 Upplaga 1.0. Sidan 1 av 18 MANUAL Venturi - Fakturan.0 Upplaga.0 Sidan av 8 CD Soft AB Storgatan 6 6 Växjö Tel: 070-7 http://www.cdsoft.se Support Supporten når du enklast per e-post eller via vår hemsida. E-post: support@cdsoft.se

Läs mer

Utvärdering av Easyresearch

Utvärdering av Easyresearch 2011-12-16 FOKUS: STATISTIK Utvärdering av Easyresearch EKONOMI- OCH STYRNINGSKONTORET Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Inledning... 3 Resultatsammanfattning... 4 Användare... 4 Användningsområden...

Läs mer

Manual för Vision 80/20 Informera Version 2.3

Manual för Vision 80/20 Informera Version 2.3 Manual för Vision 80/20 Informera Version 2.3 2 Innehåll 1. Välkommen till Vision 80/20 Informera 6 2. Introduktion 7 2.1 Innan du börjar 8 2.2 Inloggning 8 Begär nytt lösenord 8 Sök utan att logga in

Läs mer

HANDBOK I TELEFONFÖRSÄLJNING

HANDBOK I TELEFONFÖRSÄLJNING HANDBOK I TELEFONFÖRSÄLJNING Av och med: Tommy Kreutner Kreutner.se Skriven någon gång för ganska länge sedan Det var en gång en gammal bortglömd domän, domänen var fortfarande knuten till ett webbhotell

Läs mer

KOM-IGÅNG MED ERT KONTO... 3 Kontrollpanelen... 4 E-post...4 Hemsida...4 Domännamn... 4 Checklista för att komma igång...4

KOM-IGÅNG MED ERT KONTO... 3 Kontrollpanelen... 4 E-post...4 Hemsida...4 Domännamn... 4 Checklista för att komma igång...4 1 Innehållsförteckning KOM-IGÅNG MED ERT KONTO... 3 Kontrollpanelen... 4 E-post...4 Hemsida...4 Domännamn... 4 Checklista för att komma igång...4 LOGGA IN... 5 1 Kontrollpanelen : Hur man loggar in...

Läs mer

Handbok. Handledning för administratör/-kontoinnehavare. Steg-för-steg-guide för att komma igång med ditt nya tidsredovisningssystem

Handbok. Handledning för administratör/-kontoinnehavare. Steg-för-steg-guide för att komma igång med ditt nya tidsredovisningssystem Handbok Handledning för administratör/-kontoinnehavare Steg-för-steg-guide för att komma igång med ditt nya tidsredovisningssystem Introduktion Tidsedel vänder sig till företag och företagare i byggbranschen.

Läs mer

SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se

SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se a v ti k A SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar www.ssu.se publicerat våren 2013 AKTIVA De aktiva är de som arrangerar aktiviteter i SSU-klubben och bär

Läs mer

Manual Gemensamt CRM-system Umeå universitet

Manual Gemensamt CRM-system Umeå universitet 1 Manual Gemensamt CRM-system Umeå universitet 2 Startsidan På startsidan kan du se: Studentuppdragsansökningar för LinkedStudent, ENS personal tar hand om detta. Påminnelser om uppföljningsmejl för LinkedStudent,

Läs mer

Bra mat. för unga idrottare

Bra mat. för unga idrottare Inledning Riksidrottsstyrelsen har antagit en strategisk plan för idrottsrörelsens folkhälsoarbete som bygger på riksdagens antagna folkhälsomål. Inom området goda matvanor och säkra livsmedel vill idrottsrörelsen

Läs mer

Kursmaterial. Innehåll: Inledning 1 Datorn från grunden 2 Att skriva på datorn 7 Vad är Internet 13 E-post 20

Kursmaterial. Innehåll: Inledning 1 Datorn från grunden 2 Att skriva på datorn 7 Vad är Internet 13 E-post 20 0 Kursmaterial Innehåll: Inledning 1 Datorn från grunden 2 Att skriva på datorn 7 Vad är Internet 13 E-post 20 Inledning Välkommen till kursen Internet för alla! Du har möjlighet att boka datortid på biblioteket

Läs mer