Att samarbeta med kinesiska researrangörer tips och råd

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Att samarbeta med kinesiska researrangörer tips och råd"

Transkript

1 Att samarbeta med kinesiska researrangörer tips och råd Consultants for Strategic Futures.

2 REKOMMENDATIONER Nio kinesiska researrangörer intervjuades under vintern 2014 för att ta fram information och konkreta råd till aktörer inom Västsveriges turismnäring. Hela studien och mer omfattande resultat presenteras i rapporten B2B-manual för kinesisk turism. ALLMÄNT Turismen från Kina har växt snabbt de senaste åren. I Västsverige har ökningstakten varit tvåsiffrig sedan uppgick antalet kinesiska gästnätter i Västsverige till Den stora majoriteten av dessa spenderades i Göteborg. De två största hindren för kineser som vill resa utomlands uppges vara besvärliga visumansökningar och språkbarriärer. De huvudskäl till att resa till Skandinavien som uppges av kinesiska turister är: (1) att se hela Skandinavien, (2) att vidga sina vyer och (3) att koppla av. Paketresor till Sverige omfattar i allmänhet flera länder, ofta hela Skandinavien. Endast 1-2 dagar spenderas i Stockholm, medan Göteborg ofta bara får några timmar. De enda sevärdheter i Västsverige som spontant omnämns av intervjupersonerna är hamnen och Volvo Museum. 1. REKOMMENDATIONER TILL LEVERANTÖRER I VÄSTSVERIGE 1.1 Produktutveckling Äldre kinesiska resenärer väljer i större utsträckning att resa med turistgrupper, medan yngre, rikare och mer välutbildade resenärer oftare väljer att resa självständigt. Produkter som riktar sig till grupper respektive självständiga resenärer bör därför ta hänsyn till dessa demografiska skillnader. Medvetenheten om Sverige i allmänhet och Västsverige i synnerhet är låg bland kinesiska researrangörer. Få sevärdheter känns till. Bilden behöver därför stärkas och tydliga produkter behöver marknadsföras mot den kinesiska marknaden. Aktörer i Västsverige kan dra nytta av ett växande, om än fortfarande relativt litet, intresse på den kinesiska marknaden för oupptäckta destinationer. Sightseeing är fortfarande huvudprodukten för kinesiska researrangörer, så denna produkt behöver stärkas ytterligare. Många kinesiska turister bockar fortfarande av attraktioner under sina resor. Samtidigt ökar efterfrågan på upplevelsebaserade produkter, lokal prägel och aktiviteter anpassade efter individuella intressen. Detta skifte sker först bland självständiga resenärer men så småningom även bland gruppresenärer. Det påskyndas av att en växande andel av besökarna i Sverige redan varit i Skandinavien tidigare. Kulturella upplevelser, exempelvis tematiska stadsvandringar, ges som exempel på en produkt 2(5)

3 som kommer växa snabbt och där ytterligare information efterfrågas. Avoch bortkoppling är ett annat exempel. Helhetsupplevelsen av en resa hänger tätt ihop med guidens förmåga. I allmänhet anses guiderna i Sverige inte tillräckligt kunniga. Det finns därför ett stort behov av att höja guidernas kompetensnivå. Researrangörer uppger att de är beredda att betala extra för en kunnigare guide. De har en stark preferens för guider med en svensk-kinesisk bakgrund eftersom de förstår båda kulturerna. Helst ska guiden vara kines som bott i Sverige, snarare än svensk som kan kinesiska. Eftersom även de kulturella skillnaderna inom Kina är stora, förses grupper till vissa populära destinationer med guider från deras egen hemregion. Om den kinesiska reseledaren ska tolka bör så mycket informationsmaterial som möjligt skickas före resan för att ge möjlighet till förberedelse. 1.2 Affärer och prissättning Priset är endast en av många faktorer som avgör en produkts attraktivitet. Ett priskrig är inte heller i kinesiska researrangörers intresse. De efterlyser framförallt attraktivt och unikt innehåll. De flesta researrangörerna gör sin årliga plan före det kinesiska nyåret som inträffar någon gång mellan mitten på januari och mitten på februari. Information och offerter behöver därför vara dem tillhanda i god tid innan. Resebyråer behöver i allmänhet offert 2-3 månader innan resan, medan reseåterförsäljare (wholesalers) vill ha offert upp till ett år i förväg. En helt ny produkt börjar marknadsföras omkring sex månader i förväg. Researrangörerna är missnöjda med att de får paketpriser. De ser hellre ökad transparens och möjlighet att välja bort och till. Priset skulle exempelvis kunna vara fördelat på transport, hotell, mat och guider. Arrangörerna är nöjda med de svenska leverantörerna. De efterlyser dock större initiativförmåga och fler nya, innovativa produkter. De vill också ha mer information om nya attraktiva restauranger, sevärdheter och aktiviteter. Den typiska provisionen bland de intervjuade företagen ligger på 2-3% för standardprodukter under lågsäsong och 15-20% för specialiserade produkter under högsäsong. För särskilda lyxbetonade produkter kan provisionen vara upp till 50%. Resebyråer är mer fokuserade på högsäsong än reseåterförsäljare (wholesalers). Allotments är i allmänhet inte efterfrågade av kinesiska reseoperatörer (åtminstone inte de som intervjuats i den här studien). Destinationen är kanske ännu för liten. 3(5)

4 1.3 Att göra affärer med kinesiska företag Det finns många förhållningssätt när man gör affärer med kineser. Likheterna är dock betydligt fler än skillnaderna och kulturella skillnader accepteras vanligtvis. Viktigast är att använda sunt förnuft och att vara tydlig för att undvika missförstånd. Klokt är också, liksom i alla internationella affärer, att vara lyhörd för att det som är självklart i t.ex. Västsverige inte behöver vara självklart i en annan del av världen. Att ha närvaro i Kina och ha kinesiska medarbetare förbättrar avsevärt möjligheterna att göra affärer i Kina genom ökad förståelse av kinesisk affärskultur och möjlighet att ta sig förbi de språkliga barriärerna. Många researrangörer föredrar att göra affärer med företag som har kontor i Kina då det underlättar kommunikationen. 2. REKOMMENDATIONER TILL HOTELL De flesta kinesiska researrangörer föredrar fyrstjärniga hotell. Svenska hotell anses hålla hög standard och vara tillförlitliga jämfört med hotell på många andra destinationer i Västeuropa. Services kan dock förbättras. Hotellen kan också Kina-anpassas genom att exempelvis erbjuda varmvattenkokare och tofflor, sådant som kinesiska resenärer är vana vid från sitt hemland. Västländsk frukost går bra men det bör bjudas någonting varmt till frukost. 3. REKOMMENDATIONER TILL RESTAURANGER Kinesiska turister föredrar att äta huvudsakligen kinesisk mat under resan, men med vissa inslag av västerländsk mat. Kinesiska arrangörer tycker att kinesiska restauranger i Sverige är acceptabla, men kraven höjs successivt. Det kommer behövas fler kinesiska restauranger av god kvalitet. Servicen kan förbättras. Vissa arrangörer efterfrågar upplevelseorienterade matmiljöer så som middag hos en svensk familj eller "svensk-kinesisk" mat. Medvetenheten om svensk mat är låg. Det finns stor potential i att marknadsföra typiskt svensk mat gentemot kinesiska arrangörer och öka bra restaurangers tillgänglighet. Kinesiska turister är villiga att testa speciella och ovanliga rätter. 4. REKOMMENDATIONER TILL TURISTORGANISATIONER 4.1 Produktutveckling Medveten om svenska turistattraktioner är låg i Kina, vilket i ännu högre grad gäller för Västsverige. Såväl Sverigebilden överlag som kunskapen om Västsveriges unika erbjudanden behöver därför stärkas. 4(5)

5 Sightseeing är fortfarande den mest efterfrågade produkten bland kinesiska turister, men på sikt kommer upplevelseorienterade och tematiska resor att växa i betydelse. Avkoppling samt kulturella upplevelser lyfts särskilt fram som områden som kommer växa, så småningom även bland gruppresenärer. 4.2 Marknadsföring Befintligt marknadsföringsmaterial är otillräckligt, uppger de intervjuade reseföretagen. Det som används nu är insamlat från mässor, turistkontor och onlinesökningar. Bättre och mer detaljerad information efterlyses, bland annat beskrivningar av produkter på kinesiska, slogans som fungerar i Kina, högupplösta bilder och filmer de har rätt att använda. Trender i Kina sprids genom sociala medier, TV-serier och kändisar. Snarare än att försöka forma en bild av Västsverige top-down, bör man istället använda en bottom-up -strategi där man ta fasta på de bilder och snackisar som redan finns. Det är lättare att slå an en ton hos konsumenter genom att bygga på det som redan är känt. FAM-resor och informationsträffar är de mest efterfrågade informationskanalerna bland kinesiska reseföretag. Informationsträffen kan hållas online som ett webinar. utskick välkomnas också. Researrangörer söker även information om resor på internet. Det är därför viktigt att finnas tillgänglig, helst från kinesiska sökmotorer. Företag som säljer vanliga gruppresor undersöker ofta vad andra säljer, medan företag som säljer mer exklusiva och kundanpassade produkter undersöker vad som skrivs i till exempel National Geographic eller Lonely Planet. Företag som riktar sig mot FIT söker framför allt källor utomlands för att hitta nya attraktiva infallsvinklar. 4.3 Visumförfarandet En överdrivet krånglig visumprocess är ett av två hinder (det andra är språkbarriären) för resande till Europa som lyfts fram av kinesiska researrangörer. Inom ramen för de begränsningar som sätts av Schengenreglerna finns goda möjligheter att förbättra processen och servicen. Det är också viktigt att tänka på att visumförfarandet ofta är resenärernas första kontakt med Sverige. Det har spekulerats om att nya visumregler under 2015 kommer kräva insamling av biometrisk information. Om så sker är researrangörer utanför de städer som har utlandsbeskickningar oroliga för att resandet kommer minska. Det skulle nämligen innebära en större kostnad i tid och pengar för att ge biometrisk information. En möjlig lösning vore att erbjuda denna möjlighet lokalt i de större städerna. 5(5)

China Tourism B2B Manual

China Tourism B2B Manual FUTURE Research-based foresight STRATEGY Futurebased strategy ACTION Strategy enforcement China Tourism B2B Manual 1 Innehåll 1. Inledning Bakgrund Metodologi 2. Introduktion till den kinesiska marknaden

Läs mer

Tyska Resemarknaden B2B samarbete Strukturer Trender Potential för Småland

Tyska Resemarknaden B2B samarbete Strukturer Trender Potential för Småland Tyska Resemarknaden B2B samarbete Strukturer Trender Potential för Småland Paketresan gör det möjligt att nå ut till utlandsmarknaden via VS och arrangörsledet Paketresan främjar exportmognaden internationella

Läs mer

MÅLGRUPPSANALYS CYKLISTERNA

MÅLGRUPPSANALYS CYKLISTERNA MÅLGRUPPSANALYS Den här undersökningen baseras på besökare som varit på semester i Skåne de senaste åren. Intervjuerna är utförda av GfK på uppdrag av Tourism in Skåne. Den här presentationen fokuserar

Läs mer

MÅLGRUPPSANALYS VANDRARE

MÅLGRUPPSANALYS VANDRARE MÅLGRUPPSANALYS Den här undersökningen baseras på besökare som varit på semester i Skåne de senaste åren. Intervjuerna är utförda av GfK på uppdrag av Tourism in Skåne. Den här presentationen fokuserar

Läs mer

Branding Att äga sitt varumärke Marknadsföring i Sociala Medier för HRT-branschen del 1 Robin Sörbom 2015

Branding Att äga sitt varumärke Marknadsföring i Sociala Medier för HRT-branschen del 1 Robin Sörbom 2015 Branding Att äga sitt varumärke Marknadsföring i Sociala Medier för HRT-branschen del 1 Robin Sörbom 2015 Marknadsföring har under de senaste 20 åren förändrats radikalt i grunden, så även inom HRTbranschen.

Läs mer

Turistekonomisk omsättning av Stena Lines passagerare Karlskrona-Gdynia

Turistekonomisk omsättning av Stena Lines passagerare Karlskrona-Gdynia Turistekonomisk omsättning av Stena Lines passagerare Karlskrona-Gdynia Karlskrona kommun och Stena Line Åsa Widmark 2009-02-13 Turismens Utredningsinstitut Främja och stödja kunskapsuppbyggnaden inom

Läs mer

VÄSTSVENSKA TURISTRÅDET AB BUDGET 2015. Förslag inför styrelsen 2014-11-27

VÄSTSVENSKA TURISTRÅDET AB BUDGET 2015. Förslag inför styrelsen 2014-11-27 VÄSTSVENSKA TURISTRÅDET AB BUDGET 2015 Förslag inför styrelsen 2014-11-27 Budget för Västsvenska Turistrådet 2015 1. Sammanfattning Vision Vi är den självklara partnern för utveckling och marknadsföring

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: Fudan University - Shanghai År/termin som du var på utbyte: VT 2019 Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet? Hur var det med studiekulturen

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:2450 av Lars Hjälmered m.fl. (M) Besöksnäringen

Motion till riksdagen 2015/16:2450 av Lars Hjälmered m.fl. (M) Besöksnäringen Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:2450 av Lars Hjälmered m.fl. (M) Besöksnäringen Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att spetsa Visit Swedens

Läs mer

Att vara InfoPoint! i Bohuslän 2017

Att vara InfoPoint! i Bohuslän 2017 Att vara InfoPoint! i Bohuslän 2017 Turistrådet Västsverige en del av Västra Götalandsregionen Dagens besöksservice Möten mellan människor uppskattas mest av besökare vid sidan av själva reseanledningen.

Läs mer

Resenärer. & Köpprocessen. Hur prestationsbaserad marknadsföring påverkar inspiration och val inom resesektorn. tradedoubler.com

Resenärer. & Köpprocessen. Hur prestationsbaserad marknadsföring påverkar inspiration och val inom resesektorn. tradedoubler.com Resenärer & Köpprocessen Hur prestationsbaserad marknadsföring påverkar inspiration och val inom resesektorn tradedoubler.com Europeiska resenärer vill välja hotell, flighter och semestrar på sina egna

Läs mer

Finland. 5, 5 miljoner invånare 4 miljoner besök i Sverige Källor: CIA World Factbook (2015) & IBIS 2014, Tillväxtverket/Markör

Finland. 5, 5 miljoner invånare 4 miljoner besök i Sverige Källor: CIA World Factbook (2015) & IBIS 2014, Tillväxtverket/Markör Finland 5, 5 miljoner invånare 4 miljoner besök i Sverige 2014 Källor: CIA World Factbook (2015) & IBIS 2014, Tillväxtverket/Markör Sveriges position för Finländaren som hemma, men lite bättre 2015-07-22

Läs mer

Riktlinjer för Årsredovisningar

Riktlinjer för Årsredovisningar Riktlinjer för Årsredovisningar Försäljning Nettoomsättning Svenska resebyrå- och arrangörsföreningens medlemmar ska vid upprättandet av sina årsredovisningar tillämpa följande principer beträffande redovisningen

Läs mer

NCC. Den inkluderande staden

NCC. Den inkluderande staden NCC Den inkluderande staden 1 Om undersökningen Digital enkät utskickad till panelister via Cint Deltagare i huvudstadsregionerna i Sverige, Norge, Danmark och Finland, i åldern 18-65 med representativa

Läs mer

Turistnäringens konjunkturbarometer 2011 Rapporten är framtagen inom ramen för TRIP, Turistnäringens Utvecklingscenter

Turistnäringens konjunkturbarometer 2011 Rapporten är framtagen inom ramen för TRIP, Turistnäringens Utvecklingscenter Turistnäringens konjunkturbarometer Rapporten är framtagen inom ramen för TRIP, Turistnäringens Utvecklingscenter Turistnäringens konjunkturbarometer för visar att optimismen för den ekonomiska utvecklingen

Läs mer

Turismsamverkan. Nedre Dalälven vann pris för bästa monter på Vildmarksmässan 2013. 8 933 870 kr

Turismsamverkan. Nedre Dalälven vann pris för bästa monter på Vildmarksmässan 2013. 8 933 870 kr Turismsamverkan Nedre Dalälven vann pris för bästa monter på Vildmarksmässan 2013. Projektägare: Nedre Dalälvens Utvecklings AB Projektledare: Kalle Hedin Kommuner: Hela området Dnr: 30 Jnr: 2009-2129

Läs mer

DGH Föreningsstämma 13 april. regiongavleborg.se

DGH Föreningsstämma 13 april. regiongavleborg.se DGH Föreningsstämma 13 april Arbetet 2012-2016 MUS Marknads- och utbudstrategi prioriterade marknader & målgrupper B2B Business to Business & B2C Business to consumer Aktiviteter och samarbeten: Mässor,

Läs mer

Den äldre, digitala resenären

Den äldre, digitala resenären Den äldre, digitala resenären Resebranschen är en av de mest växande branscherna i världen. Digitaliseringen har dock gjort att branschen förändrats mycket under de senaste åren. Många resenärer agerar

Läs mer

Kommunikationsbolag för Sverige som resmål

Kommunikationsbolag för Sverige som resmål VisitSweden Kommunikationsbolag för Sverige som resmål Internationell marknadsföring Nation Branding Photo : Nicho Södling Foto Miriam Preis/imagebank.sweden.se Foto : Nicho Södling/imagebank.sweden.se

Läs mer

NU BYGGER VI DESTINATIONEN GÄVLEBORG

NU BYGGER VI DESTINATIONEN GÄVLEBORG NU BYGGER VI DESTINATIONEN GÄVLEBORG NU BYGGER VI DESTINATIONEN GÄVLEBORG Vi vill höja kompetensen inom besöksnäringen i regionen och bredda turistutbudet för våra besökare, men också bygga en långsiktig

Läs mer

AKTIVITETER OCH VÄRDSKAP

AKTIVITETER OCH VÄRDSKAP AKTIVITETER OCH VÄRDSKAP Turismen är en viktig näring i stora delar av världen och omfattar flera verksamhetsområden inom besöks- och resenäringen: bo, äta, göra, resa och sälja. Både privatpersoners och

Läs mer

Analys av förutsättningar för kommersiellt boende i Nybro kommun

Analys av förutsättningar för kommersiellt boende i Nybro kommun Analys av förutsättningar för kommersiellt boende i Nybro kommun Uppdragets syfte Att undersöka förutsättningarna för kommersiellt boende (Hotell/stugby) i Nybro kommun Frågeställningar: Finns det behov

Läs mer

Resekurage. Svenskarnas kunskap om sexuell exploatering av barn utomlands Oktober 2014

Resekurage. Svenskarnas kunskap om sexuell exploatering av barn utomlands Oktober 2014 Resekurage Svenskarnas kunskap om sexuell exploatering av barn utomlands Oktober 2014 Om Resekurage Varje år reser hundratusentals svenskar utomlands. På resan kommer många att ofrivilligt se barn som

Läs mer

Shoppingturism i Sverige

Shoppingturism i Sverige Shoppingturism i Sverige 2015 Handelns bidrag Procent Detaljhandelsutveckling 1991 2015 Detaljhandelns utveckling, mätt i löpande priser 1991 2015. (SCB, HUI Research) 10,00 8,00 6,00 4,00 2,00 5,5% 2,5%

Läs mer

Olympic Equestrian Events OS i Hong Kong 8 22 Augusti 2008

Olympic Equestrian Events OS i Hong Kong 8 22 Augusti 2008 Olympic Equestrian Events OS i Hong Kong 8 22 Augusti 2008 Förbered dig på en oförglömlig upplevelse! Kl 8.00 den 8 dagen i den 8 månaden år 2008 den tursammaste dagen i almanackan enligt gammal Kinesisk

Läs mer

Den Nederländskt talande marknaden. Anne Tusveld VisitSweden The Netherlands & Belgium (Flandern)

Den Nederländskt talande marknaden. Anne Tusveld VisitSweden The Netherlands & Belgium (Flandern) Den Nederländskt talande marknaden Anne Tusveld VisitSweden The Netherlands & Belgium (Flandern) Europas lågland: Nederländerna och Flandern Gemensam geografi: under havsnivå (Europa s dränering). Gemensam

Läs mer

Seminarium Hantera hotell-recensioner & rykte online

Seminarium Hantera hotell-recensioner & rykte online Seminarium Hantera hotell-recensioner & rykte online Recensioner finns överallt Alla typer av tjänster och produkter inom turismsektorn är betygsatta online idag, inte bara hotell och andra boendeformer.

Läs mer

Projekt Utveckla turistprodukten Dalsland 2008-2010. Några förutsättningar & sanningar?

Projekt Utveckla turistprodukten Dalsland 2008-2010. Några förutsättningar & sanningar? Några förutsättningar & sanningar? Produkter inom naturbaserad turism Alltmer efterfrågat! Dalsland har mycket goda förutsättningar för produkt- & affärsutveckling: - Grundförutsättning i form av en attraktiv

Läs mer

Hållbar Produktutveckling kan det vara något?

Hållbar Produktutveckling kan det vara något? Hållbar Produktutveckling kan det vara något? Vill ni få fler gäster? Vill ni tjäna mer pengar på besökarna? Vill ni få en större eller jämnare beläggning? Vill ni samarbeta för att öka områdets attraktion

Läs mer

RESEPRODUKTION OCH MARKNADSFÖRING

RESEPRODUKTION OCH MARKNADSFÖRING RESEPRODUKTION OCH MARKNADSFÖRING Turismen är en viktig näring i stora delar av världen och omfattar flera verksamhetsområden inom besöks- och resenäringen: bo, äta, göra, resa och sälja. Både privatpersoners

Läs mer

Morgondagens turist Hur ska besöksnäringen bemöta e-generationen?

Morgondagens turist Hur ska besöksnäringen bemöta e-generationen? Morgondagens turist Hur ska besöksnäringen bemöta e-generationen? Åsa Wallström, professor industriell marknadsföring Maria Ek Styvén, bitr. professor industriell marknadsföring Vad är e-generationen?

Läs mer

Skinnskattebergs Företags Nätverk. Samarbete mellan kommunen och näringslivet: Från idé till realisering

Skinnskattebergs Företags Nätverk. Samarbete mellan kommunen och näringslivet: Från idé till realisering Skinnskattebergs Företags Nätverk Samarbete mellan kommunen och näringslivet: Från idé till realisering Nätverks syfte Att främja näringslivet i Skinnskattebergs kommun och utvecklingen av den enskilde

Läs mer

En undersökning om vad svenskarna tycker om reklam. DR-monitorn. DR-akademien

En undersökning om vad svenskarna tycker om reklam. DR-monitorn. DR-akademien En undersökning om vad svenskarna tycker om reklam DR-monitorn DR-akademien Vi har låtit TNS Sifo genomföra en telefonundersökning om svenskarnas inställning till reklam. Här bjuder vi på ett axplock ur

Läs mer

Almedalsveckan i Visby, 8-14 juli 2007. Turismens Utredningsinstitut på uppdrag av Gotlands Turistförening

Almedalsveckan i Visby, 8-14 juli 2007. Turismens Utredningsinstitut på uppdrag av Gotlands Turistförening Almedalsveckan i Visby, 8-14 juli 2007 Turismens Utredningsinstitut på uppdrag av Gotlands Turistförening Sammanfattning För snart 40 år sedan höll Olof Palme sina numer berömda tal från ett lastbilsflak

Läs mer

Allmänheten om digitala böcker

Allmänheten om digitala böcker Novus Opinion för Svensk Bokhandel Allmänheten om digitala böcker 24 september 2009 Arne Modig Allmänheten om digitala böcker Undersökningen har genomförts av Novus Opinion på uppdrag av Svensk Bokhandel

Läs mer

Besöksnäringsdag 14/10 2015!

Besöksnäringsdag 14/10 2015! Besöksnäringsdag 14/10 2015! Gotlands Förenade Besöksnäring bjuder in till Besöksnäringsdag tillsammans med Inspiration Gotland. Tema: Uppföljning av sommaren och hur utvecklar vi Gotland som besöksmål?

Läs mer

Turistnäringens konjunkturbarometer 2011 Rapporten är framtagen inom ramen för TRIP, Turistnäringens Utvecklingscenter

Turistnäringens konjunkturbarometer 2011 Rapporten är framtagen inom ramen för TRIP, Turistnäringens Utvecklingscenter Turistnäringens konjunkturbarometer Rapporten är framtagen inom ramen för TRIP, Turistnäringens Utvecklingscenter Turistnäringens konjunkturbarometer visar att en ökad andel av landets turistföretagare

Läs mer

KAIROS FUTURE The Future of Outdoor Experiences. The Future of Outdoor Experiences. Kortversion på svenska

KAIROS FUTURE The Future of Outdoor Experiences. The Future of Outdoor Experiences. Kortversion på svenska Kortversion på svenska Kairos Future Travel & Tourism Oktober 2019 De förväntningar och krav som finns på olika utomhusupplevelser kommer att vara mycket mer diversifierade i framtiden. Upplevelsedesign

Läs mer

Shoppingturism i Sverige

Shoppingturism i Sverige Shoppingturism i Sverige 2015 Förord Handeln är en motor i Sveriges ekonomi och så även i besöksnäringen. Vi brukar tala om att handelns bidrag till Sverige är 11 procent av alla sysselsatta, 11 procent

Läs mer

VARFÖR ANLITA EN AFFÄRSRESEBYRÅ?

VARFÖR ANLITA EN AFFÄRSRESEBYRÅ? + VARFÖR ANLITA EN AFFÄRSRESEBYRÅ? SPARA TID SPARA TID STÖRRE NÄTVERK SPARA TID STÖRRE NÄTVERK MER KUNSKAP SPARA TID STÖRRE NÄTVERK MER KUNSKAP MINDRE ADMINISTRATION SPARA TID STÖRRE NÄTVERK MER KUNSKAP

Läs mer

Den internationella bilden av Sverige som land

Den internationella bilden av Sverige som land Den internationella bilden av Sverige som land SÅ STÅR SIG SVERIGE I VÄRLDEN ENLIGT NATION BRANDS INDEX SM Foto: Melker Dahlstrand/imagebank.sweden.se Foto:Johan Willner/imagebank.sweden.se VERSION 1.0

Läs mer

Vem lånar e-böcker från bibliotekens hemsidor? Sammanställning av elibs webbenkät på bibliotekens hemsidor.

Vem lånar e-böcker från bibliotekens hemsidor? Sammanställning av elibs webbenkät på bibliotekens hemsidor. Vem lånar e-böcker från bibliotekens hemsidor? Sammanställning av elibs webbenkät på bibliotekens hemsidor. Bakgrund elib, producent och distributör av e-böcker och leverantör av system för e-boksutlåning,

Läs mer

Shoppingturism i Sverige 2018

Shoppingturism i Sverige 2018 Shoppingturism i Sverige 2018 Förord Antalet besökare i Sverige har ökat stadigt under en längre period. Den samlade omsättningen för turismen 2017 ökade med 7,4 procent till 317 miljarder. Det är den

Läs mer

Hotell- och turismprogrammet

Hotell- och turismprogrammet Hotell- och turismprogrammet Inriktningar Hotell och konferens Turism och resor Var på öppet hus på PB och fastnade. Här finns mycket olika människor, det är en rolig miljö. Alla hälsar på alla och man

Läs mer

Skolresor till stockholm. paket och klart

Skolresor till stockholm. paket och klart Skolresor till stockholm paket och klart Vi hjälper dig att förb roliga dagar i sve Skolresor till Stockholm har funnits sedan 2003. Vi är specialister på Stockholm och kan därför erbjuder prisvärda och

Läs mer

TOKYO FÖR TONÅRINGAR 7 DAGAR TOKYO FÖR TONÅRINGAR MED GHIBLI- MUSEET 7 DAGAR GALLERY IMAGES SEK

TOKYO FÖR TONÅRINGAR 7 DAGAR TOKYO FÖR TONÅRINGAR MED GHIBLI- MUSEET 7 DAGAR GALLERY IMAGES SEK TOKYO FÖR TONÅRINGAR 7 DAGAR 14 100 SEK TOKYO FÖR TONÅRINGAR MED GHIBLI- MUSEET 7 DAGAR Destinationer: Tokyo, Ghibli-museet, Samuraj-museet Reslängd: 7 dagar (kan förlängas) Reseperiod: Året om Pris: Från

Läs mer

Den internationella bilden av Sverige som land. Så står sig Sverige i världen enligt Nation Brands Index SM

Den internationella bilden av Sverige som land. Så står sig Sverige i världen enligt Nation Brands Index SM Den internationella bilden av Sverige som land Så står sig Sverige i världen enligt Nation Brands Index SM Foto:Henrik Trygg/imagebank.sweden.se Innehåll Inledning...3 Nation Brands Index SM...4 Slutord...6

Läs mer

8:27 Kulturhus i Örnsköldsvik

8:27 Kulturhus i Örnsköldsvik 1 (8) 8:27 Kulturhus i Örnsköldsvik Sammanfattning av förslaget om att bygga ett nytt kulturhus 2 (8) Den här rapporten är ett förslag på hur ett nytt kulturhus i Örnsköldsvik kan se ut. Det ska vara Sveriges

Läs mer

B SHOPPER PULSE 2015

B SHOPPER PULSE 2015 B SHOPPER PULSE 2015 SHOPPER PULSE 2015 01. Rapporten i korthet 02. Demografisk utveckling 03. Hur vi handlar dagligvaror 04. Hur vi handlar dagligvaror på nätet 05. Kort om uteätande med fokus på lunchen

Läs mer

Shoppingturism i Sverige

Shoppingturism i Sverige Shoppingturism i Sverige 2019 Förord Antalet besökare i Sverige har ökat stadigt under en längre period. Den samlade omsättningen för turismen 2018 ökade med 6 procent till 337 miljarder kronor. Detaljhandelns

Läs mer

Weekend i Washington DC

Weekend i Washington DC Weekend i Washington DC Weekendresa till Washington D.C. med besök till stadens alla sevärdheter. På denna resa till Washington D.C. får ni åka båt på Potomacfloden till Mount Vernon, ni ser kända monument

Läs mer

Bruce Springsteen. Undersökning bland besökare på konserten på Friends Arena 11 maj 2013

Bruce Springsteen. Undersökning bland besökare på konserten på Friends Arena 11 maj 2013 Bruce Springsteen Undersökning bland besökare på konserten på Friends Arena 11 maj 2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING OM UNDERÖKNINGEN S. 3 KÖN OCH ÅLDER S. 4 SÄLLSKAP S. 5 HEMVIST S. 6 INFORMATION OM KONSERTEN

Läs mer

Huvudresultaten redovisas i denna rapport. Undersökningen har i SKOP:s arkiv referensnummer S4DEC18.

Huvudresultaten redovisas i denna rapport. Undersökningen har i SKOP:s arkiv referensnummer S4DEC18. Rapport till Mölndals stad -analys, har på uppdrag av Mölndals stad gjort en varumärkesundersökning bland stadens invånare och bland dem som bor i övriga delar av Storgöteborg. Huvudresultaten redovisas

Läs mer

Stockholm Selections

Stockholm Selections Stockholm Selections Stockholms Södra Skärgård Presentation av ett projekt inom landsbygdsprogrammet Näringslivsforum Kimitoön 15 februari 2011 Stockholm Selections Stockholm är en fantastisk stad och

Läs mer

New Yorks bästa. New Yorks bästa. Resan i korthet. USA, Gruppresor med reseledare

New Yorks bästa. New Yorks bästa. Resan i korthet. USA, Gruppresor med reseledare New Yorks bästa Upplev det bästa av New York tillsammans med en grupp och skandinavisk reseledare. Promenader bland skyhöga skyskapor, sightseeing i Brooklyn och Gospelgudstjänst i Harlem är bara några

Läs mer

Dags för ännu ett spännande program från Piku AB, med fokus på lönsamma affärer för dig som driver företag inom besöksnäringen!

Dags för ännu ett spännande program från Piku AB, med fokus på lönsamma affärer för dig som driver företag inom besöksnäringen! 1 Tadaaa! Dags för ännu ett spännande program från Piku AB, med fokus på lönsamma affärer för dig som driver företag inom besöksnäringen! Det här är en unik chans för dig som: Vill ha fler besökare och

Läs mer

En delutvärdering av integrationsprojektet. Mitt nya land. Christin Holmberg

En delutvärdering av integrationsprojektet. Mitt nya land. Christin Holmberg En delutvärdering av integrationsprojektet Mitt nya land Christin Holmberg Utvärderingen bygger på en längre intervju med projektledaren, tre telefonintervjuer med klienter samt intervjuer med två faddrar

Läs mer

STORA BESÖKSDAGEN. Suzan Östman Bäckman Vingåkers Kommun 2012-06-08

STORA BESÖKSDAGEN. Suzan Östman Bäckman Vingåkers Kommun 2012-06-08 2012 STORA BESÖKSDAGEN Suzan Östman Bäckman Vingåkers Kommun 2012-06-08 Stora besöksdagen 2012 Syfte Syftet med besöken är att förbättra näringslivsklimatet, vårda befintligt näringsliv, ta del av företagarnas

Läs mer

Medlemskap och Marknadsföringspaket Information om Visit Blekinges marknadsföring, medlemskap och marknadsföringspaket, 2019.

Medlemskap och Marknadsföringspaket Information om Visit Blekinges marknadsföring, medlemskap och marknadsföringspaket, 2019. VISIT BLEKINGE Medlemskap och Marknadsföringspaket 2019 Information om Visit Blekinges marknadsföring, medlemskap och marknadsföringspaket, 2019. Håkan Andersson, Visit Blekinge BLI MEDLEM Vill du vara

Läs mer

UpplevRoslagen.se, du också! Med hopp om ett givande samarbete! Carina Gustavsson, grundare UpplevRoslagen.se

UpplevRoslagen.se, du också! Med hopp om ett givande samarbete! Carina Gustavsson, grundare UpplevRoslagen.se I maj 2011 lanserades Roslagens första affärsdrivna destinationssajt, UpplevRoslagen.se. I dagsläget är det Roslagens enda flerspråkiga destinationssajt, välj polska, kinesiska, spanska, eller vad du vill.

Läs mer

studieresa till Kina 2016

studieresa till Kina 2016 studieresa till Kina 2016 Akupunktur 9 21 oktober & Jian Dao Medicine 23-28 oktober Under de sista 30 åren har vi varje år organiserat en studieresa till Kina för att studenter från akupunktur utbildningar

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING Undersökning bland konsertbesökarna på Avicii #truetour Tele Arena mars 04 INNEHÅLLSFÖRTECKNING OM UNDERSÖKNINGEN S. 3 KÖN OCH ÅLDER S. 4 SÄLLSKAP S. 5 HEMVIST S. 6 INFORMATION OM KONSERTEN I FÖRSTA HAND

Läs mer

Vattenfall, safari & waterfront

Vattenfall, safari & waterfront Vattenfall, safari & waterfront Upplev tre fantastiska sevärdheter i tre olika länder på denna resa till det södra Afrika. Se de mäktiga Victoriafallen i Zimbabwe, upplev safari i Chobe National Park i

Läs mer

Conventum Arena, Örebro

Conventum Arena, Örebro TRAVEL&TASTE Boka monte Conventum Arena, Örebro Resemässa 14 februari i Örebro 201514 februari En mässa med resor och världens kök SMAKA PÅ VÄRLDEN! Lördagen den 14 februari 2015 går den tredje upplagan

Läs mer

Shoppingturism i Sverige

Shoppingturism i Sverige Shoppingturism i Sverige 2017 Förord Turisterna finns numer i många av våra städer och orter året om och våra medlemmar ser hur handelns del av den växande besöksnäringen ökar. Gamla förhållningssätt och

Läs mer

INDIA INVITED. Den indiska resenären i Skandinavien

INDIA INVITED. Den indiska resenären i Skandinavien INDIA INVITED Den indiska resenären i Skandinavien INTRODUKTION MÅLGRUPPER RESMÖNSTER TRIGGERS & BARRIÄRER RESEBYRÅERNAS ROLL & FRAMTIDA PAKETRESOR SUMMERING En stor möjlighet för Greater Copenhagen 2

Läs mer

Undersökning: Besökare i Bohuslän höst 2016

Undersökning: Besökare i Bohuslän höst 2016 Undersökning: Besökare i Bohuslän höst 2016 victor.johansson@vastsverige.com Turistrådet Västsverige en del av Västra Götalandsregionen Sammanfattande punkter o Undersökningen motsvarar den som Turistrådet

Läs mer

Välkommen som samarbetspartner!

Välkommen som samarbetspartner! Välkommen som samarbetspartner! VISIT ROSLAGEN 2014 Varför bör jag delta aktivt i Visit Roslagens arbete och synas med mitt företag på www.roslagen.se? VISIT ROSLAGEN Välkommen! Visit Roslagen välkomnar

Läs mer

Turistekonomisk analys av U 21-EM 2009 Delrapport Malmö

Turistekonomisk analys av U 21-EM 2009 Delrapport Malmö Turistekonomisk analys av U 21-EM 2009 Delrapport Malmö Turismens Utredningsinstitut 2009 Om undersökningen Om U 21-EM 2009 I juni 2009 arrangerades U21-EM i Sverige. De städer som stod värdar för evenemanget

Läs mer

Tillgänglig turism den snabbast växande marknaden. Lilian Müller Mariehamn, januari 2013

Tillgänglig turism den snabbast växande marknaden. Lilian Müller Mariehamn, januari 2013 Tillgänglig turism den snabbast växande marknaden Lilian Müller Mariehamn, januari 2013 1 Översikt Tillgänglig turism en växande global trend Faktorer som påverkar Tillgänglighet som kvalitetsfaktor i

Läs mer

Andreas Norum. En del av Värmland

Andreas Norum. En del av Värmland Andreas Norum Välkommen! 10.00 Välkommen Andreas Intro LET projektet Cajsa Internationell marknad Katarina Sweden by Bike Workshop 12.00 Lunch 13.00 Fortsatt workshop 16.00 Avslut LET Gränsregional näringslivsutveckling

Läs mer

Bokningar även under höst & vinter

Bokningar även under höst & vinter Bokningar även under höst & vinter INNEHÅLL TIPS 1 - Rikta in Dig på andra målgrupper! TIPS 2 - Ändra Dina bokningstider och priser! TIPS 3 - Kontakta stamgäster i tid! TIPS 4 - Utnyttja produkten Specialerbjudande

Läs mer

Delrapport - På väg mot en besöksnäringsstrategi

Delrapport - På väg mot en besöksnäringsstrategi Delrapport - På väg mot en besöksnäringsstrategi 2017-03-02 2015/KS044872 Gunilla Berg Tyresö kommun / 2017-03-02 2 (6) Innehållsförteckning Inledning Vad är turism och besöksnäring? Varför en lokal strategi?

Läs mer

Hållbar produktutveckling Om cykelturimens betydelse för besöksnäringens utveckling. Cykelkonferensen 2017 i Jönköping

Hållbar produktutveckling Om cykelturimens betydelse för besöksnäringens utveckling. Cykelkonferensen 2017 i Jönköping Hållbar produktutveckling 2016-19 Om cykelturimens betydelse för besöksnäringens utveckling Cykelkonferensen 2017 i Jönköping Källa: Arena för Tillväxt Besöksnäringen bygger på samverkan mellan aktörer

Läs mer

Hej Nazar! Kommunikationskanal Språkligt budskap Visuellt budskap Reklam Instagram Reklam Digitalt nyhetsbrev Reklam Sydsvenskan Reklam Fysisk katalog

Hej Nazar! Kommunikationskanal Språkligt budskap Visuellt budskap Reklam Instagram Reklam Digitalt nyhetsbrev Reklam Sydsvenskan Reklam Fysisk katalog Hej Nazar! För att ni ska lära känna er nya primära målgrupp seniorer och få förståelse för hur ni på bästa sätt ska kunna kommunicera med dessa har vi träffat män och kvinnor i åldrarna 65-82 år. Utifrån

Läs mer

Weekend i Washington DC

Weekend i Washington DC Weekend i Washington DC Weekendresa till Washington D.C. med besök till stadens alla sevärdheter. På denna resa till Washington D.C. får ni åka båt på Potomacfloden till Mount Vernon, ni ser kända monument

Läs mer

VARFÖR ANLITA EN AFFÄRSRESEBYRÅ?

VARFÖR ANLITA EN AFFÄRSRESEBYRÅ? + VARFÖR ANLITA EN AFFÄRSRESEBYRÅ? SPARA TID SPARA TID STÖRRE NÄTVERK SPARA TID STÖRRE NÄTVERK MER KUNSKAP SPARA TID STÖRRE NÄTVERK MER KUNSKAP MINDRE ADMINISTRATION SPARA TID STÖRRE NÄTVERK MER KUNSKAP

Läs mer

7 steg för att starta ett affiliateprogram

7 steg för att starta ett affiliateprogram 7 steg för att starta ett affiliateprogram Affiliatemarknadsföring är en internetbaserad försäljningskanal där sk publicister (även affiliates eller publishers ) förmedlar besökare till en annonsör och

Läs mer

En stärkt besöksnäring

En stärkt besöksnäring Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3129 av Lars Hjälmered m.fl. (M) En stärkt besöksnäring Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ta fram

Läs mer

Aktiviteter under 2017

Aktiviteter under 2017 Aktiviteter under 2017 Kommunikation Det är viktigt att de marknadsföringskanaler vi har och det marknadsföringsmaterial som vi producerar är sammanhängande. Genom att ha en enad bild över vår målgrupp

Läs mer

RESAN. År 6. År 7. Målet i år 7 är att klara av nedanstående resa:

RESAN. År 6. År 7. Målet i år 7 är att klara av nedanstående resa: RESAN År 6 I år 6 är målet att du ska kunna kommunicera på mycket enkel franska. För att nå målet lär du dig ord och uttryck inom många olika områden, t.ex. familjen, djur, frukter, klockan, sporter och

Läs mer

Policy avseende otillbörliga förmåner

Policy avseende otillbörliga förmåner KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Antagen av kommunfullmäktige 2014-01-30, 8 Gäller fr o m den 1 februari 2014 Policy avseende otillbörliga förmåner för förtroendevalda och anställda inom Värnamo kommun 1 (6)

Läs mer

Guide: Framtidssäkra HR-funktionen med Agil HR

Guide: Framtidssäkra HR-funktionen med Agil HR Guide: Framtidssäkra HR-funktionen med Agil HR Framtidssäkra HR-funktionen med Agil HR Vi lever i en snabbt föränderlig samtid som erbjuder stora utvecklingsmöjligheter och samtidigt ställer höga krav

Läs mer

RTS Konjunkturbarometer 2010

RTS Konjunkturbarometer 2010 RTS Konjunkturbarometer RTS Konjunkturbarometer för visar att landets rese- och turistföretagare har en mer positiv syn på den ekonomiska utvecklingen i rese- och turistnäringen idag, jämfört med vad de

Läs mer

Rapport Kunskap, oro, attityder Barsebäcksverket

Rapport Kunskap, oro, attityder Barsebäcksverket Rapport Kunskap, oro, attityder Barsebäcksverket 17-12-13 Bakgrund och syfte På uppdrag av Barsebäck har Demoskop genomfört en undersökning för att mäta allmänhetens förtroende för Barsebäcksverket. Undersökningen

Läs mer

New Yorks bästa. New Yorks bästa. Resan i korthet. USA, Gruppresor med reseledare

New Yorks bästa. New Yorks bästa. Resan i korthet. USA, Gruppresor med reseledare New Yorks bästa Upplev det bästa av New York tillsammans med en grupp och skandinavisk reseledare. Promenader bland skyhöga skyskapor, sightseeing i Brooklyn och Gospelgudstjänst i Harlem är bara några

Läs mer

Shopping under semesterresan i Sverige Insikter om utländska shoppingresenärer

Shopping under semesterresan i Sverige Insikter om utländska shoppingresenärer Shopping under semesterresan i Sverige Insikter om utländska shoppingresenärer Foto: Karolina Friberg/imagebank.sweden.se Foto: Miriam Preis/imagebank.sweden.se Innehåll Förord... Vem är den utländska

Läs mer

Världscupen i Ulricehamn 2019 Turistekonomisk analys Evenemangsutvärdering

Världscupen i Ulricehamn 2019 Turistekonomisk analys Evenemangsutvärdering Världscupen i Ulricehamn 2019 Turistekonomisk analys Evenemangsutvärdering HUI Research på uppdrag av Näringsliv Ulricehamn AB April, 2019 Sammanfattning av huvudresultat 1 2 3 Världscupen i Ulricehamn

Läs mer

solskens historia En granskning av arbetsvillkoren i turismbranschen

solskens historia En granskning av arbetsvillkoren i turismbranschen Ingen solskens historia En granskning av arbetsvillkoren i turismbranschen Vi reser mer än någonsin Rese- och turismsektorn är en av världens största branscher och står för nio procent av världens BNP.

Läs mer

Programförslag Gruppresa Amsterdam. Tre nätter för grupper från 10 personer

Programförslag Gruppresa Amsterdam. Tre nätter för grupper från 10 personer Programförslag Gruppresa Amsterdam Tre nätter för grupper från 10 personer Varmt välkomna till Amsterdam! Upptäck Europas mest pittoreska huvudstad. De mysiga kanalerna och upplysta broarna, kantade av

Läs mer

Designintresserade nyfikna upptäckare

Designintresserade nyfikna upptäckare Designintresserade nyfikna upptäckare Foto: Miriam Preis/imagebank.sweden.se Globala resenärer som vill uppleva arkitektur, design och mode 1 Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se Innehåll Inledning...

Läs mer

Kommentarer om nätverket Schyst Resandes rapport "Utsugning av vissa - guldkant för andra"

Kommentarer om nätverket Schyst Resandes rapport Utsugning av vissa - guldkant för andra Kommentarer om nätverket Schyst Resandes rapport "Utsugning av vissa - guldkant för andra" - Ett allvarligt problem med studien och dess rapport är den genomgående begreppsförvirringen och bristen av definitioner.

Läs mer

Tillgänglighet om att kunna delta på lika villkor

Tillgänglighet om att kunna delta på lika villkor Tillgänglighet om att kunna delta på lika villkor Bakgrund: Tillgänglighet kan betyda skillnaden för en person att leva ett liv på lika villkor som andra eller att ständigt vara begränsad. Tillgänglighet

Läs mer

VOLVO OCEAN RACE STOPOVER STOCKHOLM 2009

VOLVO OCEAN RACE STOPOVER STOCKHOLM 2009 1 VOLVO OCEAN RACE STOPOVER STOCKHOLM 2009 INNEHÅLL sid Om undersökningen 3 Några definitioner 4 Publikens ålder och kön 5 Besökarnas hemvist 6 Första informationskällan 7 Bedömning av arrangemangen 8

Läs mer

Hotell- och turismprogrammet

Hotell- och turismprogrammet Hotell- och turismprogrammet Inriktning Hotell och konferens PER BRAHEGYMNASIET Var på öppet hus på PB och fastnade. Här finns mycket olika människor, det är en rolig miljö. Alla hälsar på alla och man

Läs mer

Rapport 2.0 Turismen på Åland

Rapport 2.0 Turismen på Åland Rapport 2.0 Turismen på Åland Sammanställd av Visit Åland r.f. Utgiven 24.5.2016 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning... 3 2. Turismens betydelse för Åland... 3 3. Turismutvecklingen 2015... 4 4. Omvärldskunskap

Läs mer

UFC 120 London UFC 120

UFC 120 London UFC 120 London UFC 120 London Åk till London för UFC 120 med Ciceron och FIghtplay och upplev MMA-världens största organisation live i en av världens mest dynamiska storstäder! London är staden som har allt, mat,

Läs mer

New Yorks bästa. New Yorks bästa. Resan i korthet. USA, Gruppresor med reseledare

New Yorks bästa. New Yorks bästa. Resan i korthet. USA, Gruppresor med reseledare New Yorks bästa Upplev det bästa av New York tillsammans med en grupp och skandinavisk reseledare. Promenader bland skyhöga skyskapor, sightseeing i Brooklyn och Gospelgudstjänst i Harlem är bara några

Läs mer

Skolan lyckas inte förebereda eleverna för yrkeslivet i tillräcklig utsträckning

Skolan lyckas inte förebereda eleverna för yrkeslivet i tillräcklig utsträckning Sammanfattning av undersökningen Undersökningen visar att det finns stora skillnader mellan stora och små företag i hur man ser på olika kompetenser, men framför allt hur man ser på skolans uppdrag och

Läs mer