Fortuna Fotbolls Förening Verksamhetsinriktning och policy

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fortuna Fotbolls Förening Verksamhetsinriktning och policy"

Transkript

1 Fortuna Fotbolls Förening Verksamhetsinriktning och policy Sid 1(20)

2 Innehållsförteckning INLEDNING... 3 FÖRENINGSIDÉ & MÅL... 4 Vision... 4 Mål för hela klubben:... 4 Mål för senioravdelningen:... 4 Mål för ungdomsavdelningen... 4 ÖVERGRIPANDE FILOSOFI... 5 Seniorlag... 5 Ungdomslag... 5 Lag/individ/grupperingar... 5 Cupdeltagande... 7 Samarbete mellan senior och ungdom... 7 Tränings- och fotbollsfilosofi för alla åldrar och 7-manna fotboll manna fotboll... 8 Knattefotboll, 4-6 år år år år...12 Junior - Senior...13 LEDARE...14 Föräldrastöd...17 Marknadsföring...18 Strategi/mål...18 Medel:...18 Administration och information...19 Ledarförteckning...19 Spelarförteckning...19 Medlemskap och avgifter...19 Spelarregistrering och licensiering...19 Aktivitetskort/Närvarokort fr o m 7 års ålder...19 Verksamhetsberättelse...19 Material...19 Matchlistor...19 Domare...19 Matchrapporter...20 Betalning...20 Bollpojkar/bollisor...20 Möten...20 Försäkring...20 Skånes FF: tävlingsreglemente...20 Förrådsutrymme...20 Tvätt...20 Kansli...20 Klubblokalen...20 Ordningsregler...20 Sid 2(20)

3 INLEDNING För att kontinuerligt kunna förbättra och utveckla Fortuna FF har vi tagit fram detta dokument med vår föreningsfilosofi, vad vi står för, vad vi vill uppnå (vision) samt inriktning för verksamheten. Målsättningen är att alla inom föreningen skall arbeta med samma inriktning och mot samma mål. Med tydlighet får ledare, föräldrar, aktiva och andra engagerade större insikt i vad de kan förvänta sig av föreningen och vilka olika åtagande som man tar på sig. Detta dokument är ett levande dokument som utvärderas och uppdateras löpande. Styrelsen är övergripande ansvarig för Fortuna FF verksamhetsinriktning Sid 3(20)

4 FÖRENINGSIDÉ & MÅL Vision Fortuna FF skall vara Helsingborgs främsta fotbollsklubb när det gäller bredd, kvalitet, utveckla ungdomar till bra fotbollsspelare, förmedla positiva värderingar och socialt engagemang. Mål för hela klubben: 1. Vi skall vara en attraktiv och positiv förening som erbjuder alla ungdomar i södra Helsingborg med omnejd möjligheten att spela fotboll. 2. Genom en väl genomtänkt och tydlig struktur vill vi skapa möjlighet till utveckling och framtidstro för barn, ungdomar, seniorer, ledare samt föräldrar. 3. Vi skall spela samma sorts fotboll (samma fotbollsfilosofi) i hela föreningen från 9 år upp till seniorer. 4. Vi skall ha en stabil ekonomi som inte får äventyras. 5. Vi skall tydligt kommunicera allt som händer i vår nya förening till medlemmar och omvärld. 6. Vi skall aktivt arbeta för att erbjuda både pojk- och flicklag i alla åldrar. 7. Vi skall ha fotbollsmässigt välutbildade ledare Mål för senioravdelningen: 1. Vi skall ha ett seniorlag i minst div 3 2. Vi skall sträva efter att fostra egna produkter Mål för ungdomsavdelningen 1. Vi skall ha en tydlig filosofi för fotboll, ledare och spelare i klubben. 2. Vi skall säkerställa utvecklingen för både individen och gruppen Detta skall uppnås genom: En aktiv, engagerad och drivande styrelse En aktiv föräldraförening Tydliga ansvarsområden och fördelning av olika arbetsuppgifter Ett nära samarbete mellan ungdom och seniorer. Att ha en form av fadderverksamhet när t.ex. en spelare tar klivet upp och provar på med en äldre grupp. En klart uttalad filosofi/policy gällande hur en medlem i Fortuna FF skall vara gällande uppträdande, samarbete, respekt, inställning, etc. En genomtänkt strategi med konkreta delmål gällande antal lag, rekrytering, utbildning, etc. Ha en tydlig, övergripande strategi för marknadsfrågor som sponsring, aktiviteter, kommunikation, etc. En plan för hur vi skapar en föreningskänsla och delaktighet via aktiviteter, fester, turneringar och andra sociala engagemang. Att med hjälp av duktiga tränare och ledare vara en plantskola för unga fotbollsspelare. Sid 4(20)

5 ÖVERGRIPANDE FILOSOFI Seniorlag Seniorlaget skall på sikt byggas av egna ungdomsspelare. Egna ungdomar skall prioriteras före nyförvärv från andra klubbar vid samma färdighet. Spelare och tränare skall rekryteras efter den fotbollsfilosofi som föreningen har. Seniorspelare skall delta på ungdomslagens träningar minst en gång per år. Seniorspelare skall delta på föreningens fotbollsskola. Ungdomslag Fortuna FF skall erbjuda alla ungdomar möjlighet att spela och träna fotboll som en meningsfylld fritidssysselsättning tillsammans med social fostran under välorganiserade former. Det skall göras med välutbildade ledare och en lagom blandning av lek och allvar. Här är det viktigt att när nya medlemmar introduceras till föreningen får de ta del av de värderingar som föreningen har och vilka förväntningar som de skall ha på föreningen och vice versa. Pojkar och flickor i alla åldrar skall ges samma förutsättningar för social och idrottslig utveckling. I åldern 4-12 år skall vi varje sommar erbjuda en fotbollsskola/footballcamp för alla som vill prova på att spela fotboll (detta gäller för såväl medlem som icke medlem) Ambitionen är även att skapa ett teknikmärke med olika nivåer som en morot för denna ålderskategori (4-12 år). I åldersgrupperna upp till 12 år skall inriktningen vara en pedagogisk verksamhet som skapar fotbollsintresse och känsla för laganda där lek och social samhörighet skall vara vägledande. Vi skall vara lyhörda för individens utveckling via nivåanpassad träning. Mellan 12 och 16 år skall verksamheten successivt ges en tydligare inriktning mot resultat och individanpassad utveckling. Vara positiva till att ungdomarna jämsides med sitt fotbollsspel utövar andra idrotter. Lag/individ/grupperingar Målsättningen är att Fortuna FF skall förfoga över minst ett lag i varje åldersgrupp i åldern 6-16 år. Sid 5(20)

6 Vid 13 års ålder börjar man med 11- manna fotboll (alt. 9-mannafotboll), vilket ställer större krav på antal spelare. Vid behov kan man behöva slå ihop två åldersgrupper för att säkra verksamheten. Detta får hanteras från år till år. Upp till 13 år skall man i första hand tillhöra det lag där man hör till åldersmässigt även om det självklart får diskuteras från fall till fall. Undantagsfall bör enbart gälla vid speciella sociala situationer med kompisar etc.. Vi kommer alltid att ha spelare som har kommit längre i utvecklingen än sina lagkompisar och de bör i så fall stimuleras genom att få träna och spela periodvis i laget ovanför, men ändå tillhöra sin egen åldersgrupp. Vid 13 års ålder sker bedömningen utifrån speciella förutsättningar samt efter överenskommelse mellan föreningen och den berörda spelaren. I åldrarna 6-12 år skall målsättningen vara att alla spelare skall få lika mycket speltid i de lag de spelar i och konsekvent toppning av laget på andra spelares bekostnad får inte förekomma. I de åldersgrupper som deltar i seriespel med mer än ett lag går det bra att dela upp de olika lagen efter hur långt spelarna har kommit i sin utveckling och anmäla lagen till serier med rätt nivå på motstånd. Detta för att så många spelare som möjligt skall få chansen att spela på sin egen nivå. Att kontinuerligt under en säsong spela med ett så kallat toppat lag är bannlyst i föreningen. Då är risken väldigt stor att vi tappar ett flertal spelare och därmed inte lyckas med vår målsättning att få med oss så många som möjligt högre upp i åldrarna. Dock skall de lagen som ställer upp i DM, HM och Nyårssaluten ges möjligheten att spela med bästa laget. All träning och matchning skall om möjligt bedrivas utifrån individernas förutsättningar och kunskapsnivå. Oavsett hur långt man har kommit i sin fotbollsutveckling skall man ges chansen att träna och spela med jämbördiga. Det kan innebära en viss lagmässig uppdelning, men skall betraktas utifrån att varje spelare/individ har större chans att utvecklas. I varje åldersgrupp bör man anpassa antal lag på så sätt att man under året kan plocka upp spelare från lagen under. Saknas det spelare i en ålder bör rekryteringen ske under ifrån och inte genom att låta samma spelare spela dubbla matcher varje vecka i samma åldersgrupp. Vi skall försöka bedriva träning med 2 närliggande åldersgrupper t ex 9 - och 10 åringar samtidigt på uppdelad plan. Dels för att kunna använda varandras spelare (träna på rätt nivå) och dels för att underlätta för tränare och ledare. En ytterligare anledning är att försöka skapa gemenskap inom klubben och mellan de olika lagen. Utvecklingsträning Verka för att våra talanger för möjligheter att utvecklas vidare antingen inom föreningen eller genom samarbete /utbyte med klubbar i högre divisioner, så att även killar och tjejer kan slussas åt andra hållet. Från tio års ålder bör de 2-5 mest utvecklade i ett lag få chansen att periodvis få träna med laget ovanför en gång i veckan. Sid 6(20)

7 Cupdeltagande Det är viktigt att vi har en policy för vilka cuper som våra lag bör delta i. Orsakerna är bland annat att alla lag skall ha någorlunda samma förutsättningar, så att det inte blir så att en åldersgrupp spelar en mängd turneringar över hela landet, medan åldersgruppen under eller ovanför inte gör något alls. Det bör också vara en stegrande nivå på cuperna, både storleksmässigt (kostnadsmässigt) och geografiskt. Fortuna FF kommer att bekosta ett visst antal cuper under året. Respektive lag får därefter stå för kostnaden själv om man vill spela fler cuper. Ambitionen är att vi inom de olika åldersgrupperna skall hålla oss inom vissa geografiska riktlinjer beroende på vilken åldersgrupp man tillhör. Ett förslag på riktlinjer kommer att tas fram inför Samarbete mellan senior och ungdom Det skall finnas ett nära samarbete mellan ungdomslag och J-lag/Senior för att utveckla spelarna. Talangutveckling (seniorer/juniorer deltar vid träningar för U-lag) Ungdomslag är bollkallar/-lisor vid A-lagets hemmamatcher Seniorer skall döma på Fortuna cupen eller vara ledare på fotbollsskola Föreningen ska erbjuda samtliga 15-åringar en domarutbildning samt alla 16-åringar en grundkurs i ledareutbildning (Avspark) Sid 7(20)

8 Tränings- och fotbollsfilosofi för alla åldrar Fotbollsträningen skall bedrivas enligt modellen 4 K (kul, kämpa, kamratskap & kunskap). Det innebär att ungdomsavdelningen skall arbeta för att träningar och matcher skall vara Kul och skapa glädje bland alla killar och tjejer. Målsättningen skall också vara att skapa en stark kamratskap både inom laget och inom föreningen, så att man har viljan att kämpa tillsammans i med och motgång. Om man slår ihop de olika delarna, och lägger till en bra och genomtänkt fotbollsutbildning, kommer även kunskapen på alla spelare och ledare att höjas. Fotbollsfilosofi för alla åldrar: Målsättningen inom Fortuna FF är att vi alltid spela en teknisk, snabb, rörlig och passningsorienterad fotboll. Vår vision är att utomstående klubbar skall känna igen ett Fortunalag på sättet vi spelar fotboll. Vår fotbollsfilosofi innebär att alla lag skall arbeta för att vi med stort teknikkunnande och stor rörlighet skall sträva efter att behålla bollen inom laget och främja anfallsfotboll. Oavsett position i laget skall inriktningen vara anfallsfrämjande fotboll. Det är alltid viktigare att försöka göra mål än att försvara sig! För att uppnå ovan nämnda saker bör all träning ha utgångspunkt i teknik, rörlighet och samt att vi alltid har boll med i alla övningar. Vi bör också arbeta med ständig uppmuntran för att ingjuta mod och självförtroende i alla spelare och påtala vikten av att våga misslyckas. 5- och 7-manna fotboll Låt alla spelare prova på att spela på alla platser. Uppmuntra dribbling, egna initiativ och passningsspel 11-manna fotboll Vi förordar eller fotboll i huvudsak eftersom vi strävar efter att spela fotboll bakifrån och att hålla bollen inom laget. Med 4 spelare i backlinjen finns möjligheten till ett offensivt spel med ytterbackar som hela tiden följer med upp i anfallet Sid 8(20)

9 Knattefotboll, 4-6 år Knatteverksamheten startar upp med inskrivning för nya och gamla knattar i april månad. Processen kring inskrivning finns separat dokumenterad vad det gäller planering, marknadsföring, rekrytering av ledare och spelare etc. Här rekryteras föräldrar som ledare till laget. I nybörjarfasen skall träningen inriktas på att utveckla förmågan att kombinera olika grundfärdigheter utifrån koordination som att springa, hoppa, balansövningar, etc.. Fotbollsträningen skall i huvudsak bestå av lek och rörelse med boll. Det är viktigt att lära barnen tycka om fotboll. Barn uppfattar situationer mycket långsammare än vuxna, vilket gör att de har svårt att spela tillsammans och träning av samspel och taktik är slöseri med tid. Det viktigaste målet för denna ålder är en fotbollsskola med motorisk utveckling. Träning Träningen bör bedrivas i cirka 60 minuter per gång och en gång per vecka Träningen bör delas upp i antingen 3 eller 4 delar uppdelat på - lekuppvärmning - vän med bollen övningar - teknikövning (passningsövningar, skott, etc) - Smålagsspel med 3-4 spelare i varje lag Träning - återkommande övningar - Lekar med och utan boll - Enkla övningar - Många bollkontakter - Smålagsspel med 3-4 spelare i varje lag Vän med bollen träning - springa med bollen - Vända med bollen - Korta passningar - skott på mål Alla i denna ålder bör prova på att vara målvakt. Matcher I denna ålder spelas endast någon enstaka match och turnering. Resultaten får ALDRIG vara viktiga då meningen med att spela matcher är att alla skall få prova på. Spelar man med flera lag, skall lagen vara jämnt fördelade kunskapsmässigt. Sid 9(20)

10 7-9 år I denna ålder fortsätter arbetet med att öva upp motoriken genom allsidig träning medan fotbollsträningen bör domineras av teknikträning och smålagsspel. Här bör man också prova på att använda bägge fötterna i alla moment. I all träning bär man framförallt leka och ha roligt. Ledarna ska förmedla glädje och skapa en positiv atmosfär kring matcherna. Matchresultat och tabeller redovisas inte. Alla spelare bör få spela lika mycket, framför allt ska ingen spela mindre än de övriga. Barnen behöver konkreta situationer vid instruktion. Det går inte att beskriva hur man skall göra utan att visa. Träningsinnehåll: Smålagsspel med 3-4 spelare med mycket bollkontakt Träning av individuell teknik, vän med bollen, nicka, skjuta, dribbla, bollmottagning, vändningar, passningsspel (med bägge fötterna). Enkla återkommande övningar Koordinationsträning (hoppa på ett ben, hoppa på sidan, springa baklänges) Grunder i målvaktsträning för att få upp intresset för målvaktsspel. Genom att dela in träningen i olika stationer och därmed dela in spelarna i olika grupper, går det också att genomföra en träning där alla blir tillgodosedda. Resultatet i matcher är inte det viktigaste. Det är viktigare att spelarna vågar utmana, tar egna initiativ och gör det man tränar på. OBS! Vi skall alltid uppmuntra egna initiativ och dribblingar, efterhand kommer insikten av att man måste passa bollen. I åldern 7-8 år är det om möjligt läge att försöka separera och köra flickor och pojkar var för sig. Dvs. börja bygga det som skall vara stommen till ett nytt flicklag respektive pojklag. Det är dock viktigt att man avväger situationen och i vissa fall håller ihop hela gruppen (pojkar och flickor). Matcher I åldern 7-8 år genomförs sammandrag vid c:a fem tillfällen per år på Västergård, där man spelar tre matcher per tillfälle. På Västergård finns det både grupper för tjejer och killar. Även i dessa åldrar är det viktigt att resultatet ALDRIG är viktigt och om man spelar med flera lag, skall lagen vara jämnt fördelade kunskapsmässigt. 9-åringarna spelar seriematcher där resultaten inte officiellt räknas. Även i dessa åldrar är det viktigt att resultatet ALDRIG är det viktigaste. Eftersom serierna är uppdelade från A och nedåt (där A är den bästa/svåraste i Hbg-regionen) finns det möjlighet att anpassa spelare och lag efter utveckling. Detta för att varje individ skall få bästa möjlighet att utvecklas efter sin egen nivå. Sid 10(20)

11 10-12 år Detta är den gyllene åldern för teknikinlärning. Inriktningen på träningen ska vara teknik. Fotbollsträningen ska kompletteras med allsidig motorisk träning. Det är viktigt att barnen får träna olika idrottsformer, därför ska fotbollsträningen framför allt vintertid innehålla andra idrottsgrenar. Ingen enskild idrottsgren är så fantastisk och heltäckande att den enskilt tillgodoser barnens utveckling. Barn i denna ålder är mycket mottagliga och intresserade av att lära sig nya saker. Det är därför också rätt tid att introducera spelets grundförutsättningar. Effekten av goda förebilder är aldrig starkare än i denna fas. Att identifiera sig med idoler och framgångsrika lag är typiskt för denna ålder. Därför bör barnen uppmuntras att se bra fotboll med både äldre och yngre spelare. Barnen behöver fortfarande konkreta situationer vid instruktion. Träningen för 12-åringarna kan också innehålla moment som är fysiskt krävande, även om det inte är något huvudmål i denna ålder. Träningsinnehåll: Träning av individuell teknik, vän med bollen, nicka, skjuta, dribbla, bollmottagning, passningsspel. Mycket smålagsspel Träning av grundförutsättningar, efter denna fas ska spelarna förstå och behärska baskunskaperna i fotboll. Andra idrottsformer för en allsidig motorisk träning. Snabbhetsträning, koordination, balans och smidighetsträning Börja prata om att röra sig utan boll och efter slagen passning, spelbredd, spelavstånd, spelförståelse Enstaka konditions- och styrkemoment (gärna med boll), mest för att utveckla en kampinstinkt. Genom att dela in träningen i olika stationer och därmed dela in spelarna i olika grupper, går det också att genomföra en träning där alla blir tillgodosedda. Matcher I dessa åldrar börjar man spela tävlingsfotboll i både serier och cuper. Spelarna blir mer tävlingsinriktade, men fortfarande får resultaten ALDRIG vara det viktigaste. Allvaret ska tonas ner. Spelarnas självkänsla får inte vara beroende av att vinna eller förlora. Vid uppdelning av lagen skall man hela tiden utgå från vad som är bäst för varje individ. Sid 11(20)

12 13-16 år I denna utvecklingsfas sker en snabb mental och fysisk mognad. Det krävs en individuell behandling av spelarna, då det kan skilja upp till fem år i mognad mellan två individer med samma biologiska ålder. Huvudtemat för träningen ska vara att befästa tidigare inlärda tekniska färdigheter samt taktisk träning i 11-mannafotboll. Under denna period införs konditions- och styrketräning, speciellt efter puberteten har denna träning god effekt. Rörlighetsträning är viktig då muskelmassan ökar. Spelarna ska lära sig att träna på egen hand. Ingen spelare är den andra lik, därför är det viktigt att träna individuellt. Träningen inriktas på: teknikträning med motståndare och i spel. Utveckla tillslag på boll och nickteknik med upphopp. Taktisk träning i 11-mannaspel och fasta situationer. Träning av försvarsspel. Det individuella försvarsspelet ska vara väl utvecklat. Fysisk träning med kondition och styrketräning. I åldern år eller senare kan det skapas en talangutvecklingsgrupp, där denna grupp kommer att få genomföra en extraträning i veckan där åldern inte är avgörande utan det är spelarens utvecklingsnivå som styr. Föreningen bör även erbjuda separata tillfällen för målvaktsträning för gruppen år (ev. även yngre). Vid sexton års ålder bör spelarna nå upp till vissa fysiska krav. Rörlighetsträning regelbundet efter varje träning. Spelarna ska få insikt om kostens betydelse för maximal prestation. Sätt upp mål för träningen, helst tillsammans med spelarna. Ge individuell feedback. Bygga på ytterligare från tidigare ålder samt utöka med bolltempo, försvarsspel, anfallsspel mm. Mogna och extremt duktiga15-16-åringar skall ges chansen att träna med seniorlaget (gäller även flickor när vi har ett seniorlag på damsidan). Samarbetet mellan P16, J-lag och herrlag är mycket viktigt. Det skall finnas en öppen dialog mellan tränarna i resp. lag. Om en spelare blir uttagen till A-laget så går denna match före ev. P16 eller J-lags match. Sid 12(20)

13 Junior - Senior En separat verksamhetsinriktning för junior och seniorverksamheten skall utarbetas under 2013 Sid 13(20)

14 LEDARE Fortuna FF s målsättning är att alla ledare skall kunna ge spelarna en bred och bra kunskap i ungdomsfotbollens hörnstenar samt kunna skapa en bra sammanhållning och kamratskap inom laget. Man skall även verka för att ge ungdomarna en positiv syn på livet, på medmänniskor och på fotbollen. Det som varje ledare bör komma ihåg, är att målet är att få med sig så många spelare som möjligt högt upp i åldrarna samtidigt som man skall försöka tillgodose alla spelare i gruppen. Uppmuntran skapar uthållighet Som ledare i Fortuna FF vill vi att varje ledares huvuduppgift är att under träning och match uppmuntra barnen i alla lägen. Genom att hela tiden uppmuntra spelarna och vara positiv, skapar man självförtroende, kreativitet, glädje och mod hos varje individ. Även om man inte kan allt när man är 10 år, så kommer man genom uppmuntran att våga fortsätta göra de saker man för tillfället inte kan och säkerligen klara av det senare i fotbollskarriären. Om man däremot skäller eller är negativ till spelarnas prestationer, skapar man rädsla och ängslighet både på planen och utanför. Barn är barn och inte små vuxna Föregå med gott exempel! Tänk på att barn inte gör som du säger utan som du gör. Några konkreta punkter att beakta som ledare: - Att före match, vid matchtillfället hälsa på motståndare och domare samt att efter matchen tacka dessa för matchen - Att under matchen inte protestera mot vare sig domare eller motståndare. - Hjälpa domare under matchen och diskutera det som behöver diskuteras efter matchen - Att bära Fortuna FF s ledarkläder vid alla tillfällen då man representerar föreningen. - Skapa bra föräldrakontakt - Ställa upp på olika arrangemang som föreningen anordnar Ledarutbildning Fortuna FF vill att alla ledare inom föreningen skall ha någon form av fotbollsutbildning. Vi är också positiva till att bekosta och hjälpa till med vidareutbildning av våra tränare. Nedan följer de utbildningar vi vill att våra ledare & tränare bör ha genomfört: Ålder Tränare Ledare 4-9 år Avspark Avspark år Bas 1 Avspark år Bas 2 Avspark I de yngre åldrarna, 4-8 år, är det betydligt viktigare att ha en tränare/lagledare som på denna nivån är kloka, förnuftiga mammor & pappor som tycker om barn, än kunniga fotbollstränare. Ju äldre barnen blir är det självklart viktigt med kunniga fotbollstränare, men även de entusiastiska ledarna utan stort fotbollskunnande, men med stort intresse och stort engagemang är viktiga att ta tillvara på. Sid 14(20)

15 FÖRÄLDRAR Spelarnas förhållande till idrott beror mycket på föräldrarnas inflytande och påverkan. Som ungdomsledare är det därför viktigt att ha ett bra förhållande till spelarnas föräldrar. Föräldrarna är dels en viktig resurs för laget/föreningen samtidigt som det är viktigt att få föräldrarna att inse hur de bäst stöttar sina barn inom fotbollen. Idag ser många föräldrar kortsiktigt och resultatinriktat på idrott. Det är därför nödvändigt att alla föräldrar informeras om Fortuna FF s långsiktiga målsättning och vision. Nedan följer några saker som är viktiga att informera/diskutera med föräldrarna i laget. Låt föreningens ledare ansvara för barnet under match och träning. Föräldrarnas inblandning kan verka förvirrande för barnet. Uppmuntra i med och motgång. Kritisera inte utan ge positiv och vägledande kritik. Barn är barn och inte små vuxna. Fråga om matchen var spännande och rolig inte bara om resultatet. Uppmuntra alla spelarna i matchen inte bara din egen son/dotter. Tänk på att det är ditt barn som spelar fotboll inte du. Kritisera inte domaren barn gör som man själv gör inte som man säger till dem. ADMINISTRATION Utöver ungdomsverksamhetens verksamhetsplan, övergripande riktlinjer och förutsättningar, utarbetar sedan respektive åldersgrupp och lag sin egen plan som innehåller följande: Organisation Ett lag bör innehålla en ansvarig tränare, lagledare samt två stycken lagföräldrar. Målsättningen bör vara att man redan från 7-årsåldern bör vara två ledare per tio barn plus lagföräldrar. Fördelning av arbetsuppgifter inom laget såsom: - Uppdatering av lagets egna hemsida - Hantering av medlemsregister WebMan Club - Närvaroregistrering av aktiviteter såsom träning, matcher och andra sammankomster (Skall ske från 7 års ålder. Detta ligger till grund för det statliga och kommunala aktivitetsstödet som föreningen erhåller och som möjliggör att vi kan bedriva en verksamhet med kansli och vaktmästare) - Anmälning till cuper, seriespel etc.. Lagets mål och aktiviteter Säsongen bör inledas med ett föräldramöte där det informeras om säsongs- och träningsplanering (antal träningar per vecka, innehåll i träningen, träningsläger, seriespel, turneringar, ytterligare föräldramöten, övriga aktiviteter, etc).. Intäkter På föräldramötet skall också diskuteras hur man skall gå tillväga för att få in pengar till lagets egen lagkassa. Det kan ske genom sponsring, försäljning av Bingolotto/rabatthäften, egna arrangemang, egna arbetsinsatser eller annat. Sid 15(20)

16 FÖRENINGSENGAGEMANG Varje lag skall vara medvetna om att man har vissa skyldigheter gentemot klubben, som att hjälpa till vid städdagar, fotbollsskola, Eskilscupen, Fortunacupen, julmarknad och andra engagemang. Ledarekläder, nycklar, koder etc. Varje ledare kontaktar kansli för: - Utprovning och beställning av ledareställ (2 ledareställ per lag tillhandahålls av klubben) - Kvitterar ut nycklar och larmkoder till lokaler - Inloggningsuppgifter medlemssystem WebMan Club samt hemsida Sid 16(20)

17 Föräldrastöd Spelarnas förhållande till idrott beror mycket på föräldrarnas inflytande och påverkan. Därför krävs det ett samarbete mellan ledare och föräldrar för att nå ett bra resultat. Föräldrarna ska informeras om Fortuna FF:s långsiktiga målsättning och vara insatta i hur Fortuna FF är organiserat. På föräldramöten skall föräldrarna ges möjlighet att utvärdera och påverka planeringen. Föräldrarna utgör basen i rekryteringen av ledare. I varje lag finns ledare som sköter träning, matcher, ekonomi, lotterier, läger, deltagande i cupspel, gemensamma arrangemang samt hemsidan. Alla föräldrar kan alltså, oavsett bakgrund, hjälpa till i organisationen kring laget. Vi vill att alla föräldrar ska vara intresserade och engagerade i vår verksamhet. Vi vill gärna ha föräldrarnas medverkan i FortunaCupen, Eskilscupen, julskyltningen och vid andra arrangemang. Detta stärker klubbkänslan och är en del i föreningens verksamhet. Vi tycker det är viktigt att föräldrar stöttar och uppmuntrar spelarna, men också accepterar att det är ledarna som är ansvariga när flickorna/pojkarna tränar eller spelar match. Föräldrarna skall genom ett korrekt uppträdande mot domare, ledare, spelare och andra föräldrar vara ambassadörer för Fortuna FF och ett föredöme för barnen. Vi tycker det är viktigt att föräldrarna accepterar våra mål och riktlinjer och därmed också våra ledares sätt att sköta verksamheten. Föräldrarna ansvarar för att endast friska barn kommer till match och träning. Barnen skall vara varmt klädda vid transport till/från aktivitet och med möjlighet att enkelt kunna lätta på klädseln under aktiviteten. För majoriteten av alla barn är det viktigt att mamma och pappa såg när jag gjorde räddningen, dribblingen, passningen eller målet. Försök att som förälder titta på så många matcher och träningar som möjligt. Skånes fotbollsförbunds nio budord till föräldrar: 1. Följ med på träning och matcher. Ditt barn sätter stort värde på det. 2. Håll dig lugn vid sidlinjen. Låt barnen spela. 3. Uppehåll dig längs ena sidlinjen. Med avstånd till ledare och spelare. 4. Respektera ledarnas beslut. Var positiv och stöttande. 5. Respektera domarens beslut. Se på domaren som en vägledare. 6. Skapa god stämning vid match/träning. 7. Fråga barnen om matchen var kul och spännande. Fråga ALDRIG efter resultatet. 8. Stöd föreningen i dess arbete. Din insats blir värdesatt, inte minst av ditt barn. 9. Kom ihåg: Att det är ditt barn som spelar fotboll och inte du. Sid 17(20)

18 Marknadsföring Strategi/mål Fortuna FF måste vara en angelägenhet för Rydebäck med omnejd och därigenom skapa en samhörighet med orten. Fortuna FF skall därför verka för att samtliga företag (eller åtminstone större delen) finns representerade i Fortuna FF på olika sätt. Detta behöver intet nödvändigtvis vara med stora pengar. Varje bidrag är positivt stort eller litet. Fortuna FF måste visa att det är positivt att vara med i klubben. Detta görs genom att klubben visar ett samhällsengagemang genom besök i skolor och de olika företagen och där berätta om sina aktiviteter. Fortuna FF ska förknippas som föreningen som erbjuder kvalitativ och rolig träning för såväl knattar som elitsatsande pojk-/flicklagsspelare inom fotboll. Att med små medel uppnå en delaktighet kring föreningen i kommunen vad gäller såväl näringsliv som kommuninvånare. Klubbens styrelse med ordföranden i spetsen måste vara mer synlig. Han/hon (oavsett vem det är) måste vara aktiv i diskussioner med kommunens ledning, förvaltning och även företag i Rydebäck med omnejd och dess närhet. Ju mer klubben syns ju mer uppmärksamhet får vi och då blir allt fler intresserade av att vara med. Medel: Hemsidan: Hemsidan är ett mycket viktigt ansikte utåt och bör behandlas därefter. Skall vara ett levande dokument med aktuella uppdateringar. Kanslisten skall vara huvudansvarig för denna uppdatering. Fortuna Cupen skall vara ett årligen återkommande arrangemang. Aktivare samarbete med kommun och skola: Fotboll i skolan (elevens val, skolfotboll etc.) Samarbete med övriga klubbar i kommunen. Deltaga vid olika möte och informationsträffar med kommun och skola. Aktivt bygga nätverk. Artiklar: Aktivt arbeta för att få in artiklar i lämpliga tidningar (Rydebäcksbladet HD etc.) Cuper: Aktivt arbeta för att etablera cuper och turneringar i Fortuna FFs namn ex. konstgräscup på våren Sid 18(20)

19 Administration och information Ledarförteckning Adress, adress och telefonnummer till styrelse, tränare och lagledare framgår av en särskild förteckning som finns uppdaterad på Fortuna FF:s hemsida. Det är viktigt att respektive lag håller sin del uppdaterad och sänder in sina eventuella förändringar till kansliet. Spelarförteckning Samtliga ledare skall hålla spelarregistret uppdaterat med hjälp av kansliet. Medlemskap och avgifter Beslutad medlemsavgift skall vara betald till förfallodatum för att spelare ska få lov att träna och spela match med Fortuna FF. Nivån på medlemsavgiften och förfallodatum bestäms vid årsmötet. Spelarregistrering och licensiering Vid 12 års ålder ska samtliga spelare registreras och vid 15 ska de licensieras enligt fotbollsförbundets anvisningar, Styrelsen är ansvarig för att utse någon som säkerställer att detta görs Aktivitetskort/Närvarokort fr o m 7 års ålder Ledare ansvarar för att aktivitetskort förs fortlöpande. Dessa lämnas enligt styrelsens anvisningar. Närvaro registreras i medlemssystem WebMan Club Verksamhetsberättelse Senast den 15 december ska årsberättelsen för laget publiceras på lagets hemsida samt sändas in enligt styrelsens anvisningar. Material Varje år måste respektive lag noggrant följa anvisningar rörande inventering samt överlämning av material (sjukvårdsmaterial, bollar, koner, västar etc), matchkläder och dylik. Matchlistor När spelprogrammen är klara görs en sammanställning över samtliga Fortunalags serie och träningsmatcher under vår respektive höstsäsong. Denna sammanställning mailas ut till lagen samt publiceras på hemsidan. Domare Styrelsens ansvarar för att någon tillsätter domare till alla U-matcher. Namn och telefonnummer till domare skrivs in på matchlistorna som finns på anslagstavlorna på Örby och Rydebäcks IP Sid 19(20)

20 Matchrapporter Matchrapporter ska omedelbart efter spelad match sändas till Skånes fotbollsförbund. Föreningen riskar förseningsavgift om inte rapportens lämnas in i tid. Eventuell avgift dras ifrån lagkassan. SMS av resultat (seriematch eller DM) enligt instruktioner på matchrapport Betalning Betalning av domare sker på plats (direkt efter match). Styrelsens ansvarar för att kommunicera ut nivå och hur redovisning ska ske. Bollpojkar/bollisor Varje ungdomslag (<12 år) ställer upp med ca 8 bollpojkar vid A-lagets hemmamatcher 1-2 ggr per år. Lista på vilken match respektive lag har, distribueras i början av både vår och höstsäsong. Möten Ungdomssektionen bör ha regelbundna möte och gå igenom aktuella frågor. Minst en ledare per åldersklass ska delta. Försäkring Alla spelare och ledare är försäkrade genom Folksam. Vid skada ska den skadade kontakta läkare, spara kvitton m.m., och kontakta kansliet för skadeanmälan. Ledare ska informera föräldrar och spelare om detta. Skånes FF: tävlingsreglemente Aktuellt tävlingsreglemente finns på Förrådsutrymme Varje lag/åldersgrupp har tillgång till materialförråd på Örby eller klubbhuset Rydebäck. Tvätt I omklädningsrum 4 på Örby finns tvättmaskin och torkrum, som kan användas för tvätt av matchställ. Alternativt tvättar lagen sina egna matchställ genom att kläder samlas in efter varje match eller delar ut en uppsättning till varje spelare. Kansli Kansliet på Örby är bemannat och har öppet normal arbetstid. Kontaktuppgifter finns på Klubblokalen Klubblokalen på Örby och Rydebäck kan bokas för lagträffar m.m. Kontakta kansliet för bokning. Medlem har även möjlighet att hyra Örby för privata tillställning. Ordningsregler Målen ska ställas på rätt plats efter träning och eventuellt låsas (Örby). Omklädningsrum och klubblokal ska grovstädas efter användandet. Sid 20(20)

Växjö Norra IF Fotboll Verksamhetsinriktning och policy Innehållsförteckning

Växjö Norra IF Fotboll Verksamhetsinriktning och policy Innehållsförteckning Växjö Norra IF Fotboll Verksamhetsinriktning och policy Innehållsförteckning INLEDNING 2 FÖRENINGSIDÉ & MÅL 3 Målbilder 3 Mål för hela klubben 3 Mål för senioravdelningen 4 Mål för ungdomsavdelningen 4

Läs mer

Bara GIF UNGDOMSPOLICY

Bara GIF UNGDOMSPOLICY Bara GIF UNGDOMSPOLICY Vår ungdomspolicy är ett levande dokument som vi vill att alla Bara GIF:s medlemmar ska ta del av. Vi är en ideell förening och är helt beroende av ideella insatser. Vi ser dokumentet

Läs mer

Riktlinjer för. Slöinge GoiF:s. Ungdoms fotboll. den. Vita tråden

Riktlinjer för. Slöinge GoiF:s. Ungdoms fotboll. den. Vita tråden Riktlinjer för Slöinge GoiF:s Ungdoms fotboll den Vita tråden INLEDNING Slöinge Gymnastik & Idrottsförenings ungdomsfotboll aktiverar pojkar o flickor i regelbunden fotbollsträning. Ungdomarna är uppdelade

Läs mer

IK Viljan Strängnäs. Förutsättningar för IK Viljans ungdomsverksamhet

IK Viljan Strängnäs. Förutsättningar för IK Viljans ungdomsverksamhet BLÅ TRÅ DEN IK Viljan Strängnäs Inledning IK Viljan Strängnäs bildades 1914 och är en fotbollsförening i centrala Strängnäs. Föreningens ambition är att ge alla barn och ungdomar som vill möjligheten att

Läs mer

IK Viljan Strängnäs. Förutsättningar för IK Viljans ungdomsverksamhet

IK Viljan Strängnäs. Förutsättningar för IK Viljans ungdomsverksamhet BLÅ TRÅ DEN Inledning bildades 1914 och är en fotbollsförening i centrala Strängnäs. Föreningens ambition är att ge alla barn och ungdomar som vill möjligheten att spela fotboll i IK Viljan. En bred verksamhet

Läs mer

Mål för fotbollsverksamheten - ungdom.

Mål för fotbollsverksamheten - ungdom. Mål för fotbollsverksamheten - ungdom. De övergripande målen för verksamheten är: - att bereda fotbollsintresserade flickor och pojkar i Saltsjöbaden möjlighet att utveckla sitt fotbollskunnande på bästa

Läs mer

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01-

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Allmänt Rockneby IK Ungdom ska bedriva fotbollsverksamhet så att den utvecklar människor på ett positivt sätt. Det gäller såväl fysiskt som psykiskt, socialt

Läs mer

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01-

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Allmänt Rockneby IK Ungdom ska bedriva fotbollsverksamhet så att den utvecklar u på ett positivt sätt. Det gäller såväl fysiskt som psykiskt, socialt och kulturellt.

Läs mer

Axvalls IF utbildningsplan för ungdomsverksamheten

Axvalls IF utbildningsplan för ungdomsverksamheten Axvalls IF utbildningsplan för ungdomsverksamheten AIF:s utbildningsplan är framtagen av tränarrådet och godkänd av fotbollssektion samt styrelsen 080302. Axvalls IF målsättning med ungdomsverksamheten

Läs mer

BARN & UNGDOMS- POLICY

BARN & UNGDOMS- POLICY BARN & UNGDOMS- POLICY Laholms Fotbollsklubb 2015 Förord Denna policy har upprättats och antagits av ungdomssektionens styrelse, och till sin hjälp har det funnits en arbetsgrupp med ledare från ett antal

Läs mer

TINGSRYDS FOTBOLLSFÖRENINGS SPELARUTBILDNING UNGDOMSSEKTIONEN. Reviderad

TINGSRYDS FOTBOLLSFÖRENINGS SPELARUTBILDNING UNGDOMSSEKTIONEN. Reviderad TINGSRYDS FOTBOLLSFÖRENINGS SPELARUTBILDNING UNGDOMSSEKTIONEN Reviderad 20070201 Det här vill vi i TFF:s ungdomssektion Att skapa vi-känsla inom Tingsryds FF. Att ge barnen en social och fysisk träning.

Läs mer

IF LÖDDE MODELLEN Den gula tråden

IF LÖDDE MODELLEN Den gula tråden IF LÖDDE MODELLEN Den gula tråden IF Lödde skall verka för att ledare och spelare skall utveckla en stark känsla för föreningen, det som man i dagligt tal kallar klubbkänsla. Detta innebär att man skall

Läs mer

FC Rosengårds fotbollspolicy. Information till ledare

FC Rosengårds fotbollspolicy. Information till ledare FC Rosengårds fotbollspolicy Information till ledare Den bästa fotbollsutbildningen Vi på FC Rosengård är glada att du vill vara ledare i vår klubb. Vår målsättning är att ge barn den bästa fotbollsutbildningen.

Läs mer

Hammarby IF DFF. En förening som satsar både på Topp & Bredd

Hammarby IF DFF. En förening som satsar både på Topp & Bredd Hammarby IF DFF En förening som satsar både på Topp & Bredd Innehållsförteckning - Historik och Fakta - Organisation - Bredd & Elit - Spelar, ledar - och föräldraroller - Fotbollsstegen - Ekonomi - Marknad

Läs mer

Skurups AIF s policyplan för ungdomsfotboll

Skurups AIF s policyplan för ungdomsfotboll Skurups AIF s policyplan för ungdomsfotboll Policyplanen är en tydlig riktlinje gällande ungdomsfotbollen i Skurups AIF. Den ska fungera som ett stöd och förhållningssätt för alla som är delaktiga i verksamheten

Läs mer

ÅRE SLK FOTBOLL. Värdegrund & riktlinjer. Åre Slalomklubb Box Åre Tel: Fax:

ÅRE SLK FOTBOLL. Värdegrund & riktlinjer. Åre Slalomklubb Box Åre Tel: Fax: ÅRE SLK FOTBOLL Värdegrund & riktlinjer ÅRE SLK Fotboll Vår främsta uppgift är att skapa en miljö där barn och ungdomar trivs, mår bra och har roligt. Vi har även som fotbollsklubb ett ansvar att ge en

Läs mer

Reymersholms IK. Gröna Tråden. Föreningens syfte, vision, värderingar och målsättningar för verksamheten. Beslutad av styrelsen 25/1 2017

Reymersholms IK. Gröna Tråden. Föreningens syfte, vision, värderingar och målsättningar för verksamheten. Beslutad av styrelsen 25/1 2017 Reymersholms IK Gröna Tråden Föreningens syfte, vision, värderingar och målsättningar för verksamheten Beslutad av styrelsen 25/1 2017 1 Syfte Föreningens syfte är att bedriva verksamhet där vi: Spelar

Läs mer

Blå/Vita tråden - Verksamhetsfilosofi för IFK VÄSTERVIK

Blå/Vita tråden - Verksamhetsfilosofi för IFK VÄSTERVIK Blå/Vita tråden - Verksamhetsfilosofi för IFK VÄSTERVIK IFK Västervik har som målsättning att alla i föreningen ska känna glädje och samhörighet både på och utanför fotbollsplanen. För att vi som tillhör

Läs mer

Karlskrona AIF barn- och ungdomspolicy

Karlskrona AIF barn- och ungdomspolicy Sida 1 (8) Karlskrona AIF barn- och ungdomspolicy gemensamma värdegrunder för såväl lagledare, tränare, föräldrar, barn och ungdomar Sida 2 (8) Barns och ungdomars fotbollsspel bygger på att - de ska ha

Läs mer

Träningslära. De första fotbollsstegen - för barn i åldrarna 5-16 år

Träningslära. De första fotbollsstegen - för barn i åldrarna 5-16 år De första fotbollsstegen - för barn i åldrarna 5-16 år Sätt leken i centrum! Att göra träningen rolig och lekbetonad är det viktigaste när det handlar om att träna barn och ungdomar eftersom lek i olika

Läs mer

FÖRÄLDRAMÖTE F-05 2014-04-02 AGENDA

FÖRÄLDRAMÖTE F-05 2014-04-02 AGENDA FÖRÄLDRAMÖTE F-05 2014-04-02 AGENDA Välkomna Roller Ledarnas filosofi Mål F05 Regler & ramverk F05 Träning Match 2014 matcher och övriga datum Lagföräldrar Claes & Jens Övrigt VÄLKOMNA INFORMATION VIA

Läs mer

GRÖNA TRÅDEN BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLL

GRÖNA TRÅDEN BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLL GRÖNA TRÅDEN BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLL Innehåll Inledning 2 Fotbollsskola 5-6 år.aktiv Start 4 P/F 7-8 år.fotbollsglädje 5 P/F 9-10 år.lära att träna 6 P/F 11-12 år..lära att träna 7 P/F 13 år.träna för

Läs mer

Riktlinjer och Ledstjärnor för Skegrie BK:s ungdomsverksamhet

Riktlinjer och Ledstjärnor för Skegrie BK:s ungdomsverksamhet Riktlinjer och Ledstjärnor för Skegrie BK:s ungdomsverksamhet Skegrie BK ska vara det självklara valet av fotbollsklubb för byn med omnejds invånare. Fotbollen bygger på att våra barn och ungdomar ska

Läs mer

Blå Tråden. Ungdomsfotbollen. Blå Tråden Ver 2.0

Blå Tråden. Ungdomsfotbollen. Blå Tråden Ver 2.0 Blå Tråden Ungdomsfotbollen Blå Tråden 2012. Ver 2.0 1 Barn- och ungdomsverksamheten inom Rengsjö Sportklubb är mycket viktig och att den sköts på rätt sätt är lika viktigt. Därför har klubben tagit fram

Läs mer

STAFFANSTORPS GIF Ungdomspolicy

STAFFANSTORPS GIF Ungdomspolicy STAFFANSTORPS GIF Ungdomspolicy Vår ungdomspolicy är ett levande dokument som vi vill att alla tränare, ledare, spelare och föräldrar ska ta del av. Vi är en ideell förening och är helt beroende av ideella

Läs mer

GBK satsar på ungdomsfotbollen

GBK satsar på ungdomsfotbollen GST Gerrdskens Bollll Kllubb FFrramttiidens FFottbolllls FFörreniing LLiightt verrsiionen GBK satsar på ungdomsfotbollen GBK satsar på ungdomsfotbollen. Gerdsken BK har lagt en policy för hela sin verksamhet

Läs mer

Blåvita tråden. Barn & ungdomsplan. Överkalix IF Fotboll

Blåvita tråden. Barn & ungdomsplan. Överkalix IF Fotboll Blåvita tråden Barn & ungdomsplan Överkalix IF Fotboll Målsättning med Överkalix IF: s fotbollsverksamhet: Att erbjuda så många barn och ungdomar som möjligt fotbollsspel. Att fostra spelarna till ansvarskännande

Läs mer

Barn- och ungdomspolicy

Barn- och ungdomspolicy Östra Ljungby/Stidsvig den 4 jan 2015 Barn- och ungdomspolicy Stidsvigs IF/Östra Ljungby IF GLÄDJE OCH KAMRATSKAP Vi strävar efter att alla barn och ungdomar ska få vara med på sina egna villkor och ha

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN FÖR SKUTSKÄRS IF/FK

UTBILDNINGSPLAN FÖR SKUTSKÄRS IF/FK UTBILDNINGSPLAN FÖR SKUTSKÄRS IF/FK INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehållsförteckning s.2 Verksamhetsidé s.3 Ledare och spelare s.4 Föräldramedverkan s.5 6-8 år s.6 9-10 år s.8 11-12 år s.10 13-14 år s.12 15-18

Läs mer

Informationsbroschyr Färjestadens GoIF

Informationsbroschyr Färjestadens GoIF Informationsbroschyr Färjestadens GoIF Huvudsyftet med att spela fotboll är naturligtvis att barnen ska ha roligt. Det tycker vi i Färjestadens GoIF också, men det för även med sig andra positiva saker.

Läs mer

MÖLLTORP/BREVIKS AIF BLÅ MÅLET

MÖLLTORP/BREVIKS AIF BLÅ MÅLET MÖLLTORP/BREVIKS AIF BLÅ MÅLET Reviderad 2014-03-14 BLÅ MÅLET - Syftet med Blå målet är att göra det enklare för alla i föreningen att förstå vad föreningen står, och arbetar, för. - Vi hoppas kunna utveckla

Läs mer

Juni, Innehåll

Juni, Innehåll Innehåll Robro-mallen... 2 Bakgrund... 2 Målsättning... 2 Ledare... 3 Ledarutbildningar... 3 Spelare... 4 Spelarutveckling... 4 Landslagets fotbollsskola... 5 Föräldrar... 5 Sammanfattning... 6 Robro-mallen

Läs mer

Furulunds IK. Föreningspolicy 2009-03-01

Furulunds IK. Föreningspolicy 2009-03-01 Furulunds IK Föreningspolicy 2009-03-01 Innehåll Vision och målsättning Värdegrunder och Ledstjärnor Fairplay Ledarskap Träningar & matcher Utbildning Talangutveckling Föräldrarollen Vision och målsättning

Läs mer

ÖIF MALLEN UNGDOMSFOTBOLL-

ÖIF MALLEN UNGDOMSFOTBOLL- ÖIF MALLEN 2011 -UNGDOMSFOTBOLL- INLEDNING ÖIF-mallen är en riktlinje som ska verka som stöd för ledare i ÖIF och deras utvecklingsarbete med fotbollsungdomar i åldrarna 6-18 år. En viktig del i föreningens

Läs mer

Planeringsdokument 2015. Till: Föräldrarna Bjärreds IF P-04. Från: Tränarna Bjärreds IF P-04. Datum: April 2015

Planeringsdokument 2015. Till: Föräldrarna Bjärreds IF P-04. Från: Tränarna Bjärreds IF P-04. Datum: April 2015 Planeringsdokument 2015 Till: Föräldrarna Bjärreds IF P-04 Från: Tränarna Bjärreds IF P-04 Datum: April 2015 Innehåll Inledning... 2 Föräldrarnas medverkan och ansvar... 3 Laguttagning... 3 Cuper/turneringar...

Läs mer

Hallstahammars SK FOTBOLL. Policy

Hallstahammars SK FOTBOLL. Policy Hallstahammars SK FOTBOLL Policy Denna policy är tänkt som ett stöd för alla som deltar i klubbens verksamhet. Vid tveksamheter bör ledare, spelare, föräldrar och övriga funktionärer ta kontakt med styrelsen

Läs mer

RÖDA TRÅDEN Gemensamma värderingar och riktlinjer för ungdomsverksamheten i Dösjöbro IF

RÖDA TRÅDEN Gemensamma värderingar och riktlinjer för ungdomsverksamheten i Dösjöbro IF RÖDA TRÅDEN Gemensamma värderingar och riktlinjer för ungdomsverksamheten i Dösjöbro IF Version 2, 2013 Reviderad 2012-01-22, 2012-02-12, 2012-03-05, 2013-01-02, 2013-02-04 2 Innehåll 1. OM RÖDA TRÅDEN...

Läs mer

Fagersta Södra IK POLICY

Fagersta Södra IK POLICY Fagersta Södra IK POLICY 2010 1. Vad som gäller för olika åldrar 1.1 Fem-manna: 6-8 år, fotbollsskola 1.2 Sju-manna: 9-12 år 1.3 Elva-manna: 13-14 år 1.4 Elva-manna: 15-16 år 1.5 Elva-manna: Junior 2.

Läs mer

Lönsboda Gymnastik & Idrottsförening. Ungdomspolicy

Lönsboda Gymnastik & Idrottsförening. Ungdomspolicy Lönsboda Gymnastik & Idrottsförening Ungdomspolicy Inledning Detta dokument beskriver LGIFs syn på hur barn- och ungdomsfotbollen ska bedrivas och ska fungera som ett stöd för ledare, spelare och föräldrar.

Läs mer

- Att skapa ett livslångt fotbolls- och idrottsintresse för barn och ungdomar.

- Att skapa ett livslångt fotbolls- och idrottsintresse för barn och ungdomar. VÄRDEFULLT Verksamhet: Syftet med Söderköpings IK s ungdomsverksamhet är: - Att skapa ett livslångt fotbolls- och idrottsintresse för barn och ungdomar. - Att skapa förutsättningar för motion, rörelse

Läs mer

Att vara spelare och förälder i Stuvsta IF så många fotbollsspelare som möjligt så länge som möjligt

Att vara spelare och förälder i Stuvsta IF så många fotbollsspelare som möjligt så länge som möjligt Att vara spelare och förälder i Stuvsta IF så många fotbollsspelare som möjligt så länge som möjligt 1 Innehållsförteckning 1. INLEDNING... 3 REVISIONSHISTORIK... 3 SYFTE OCH MÅLGRUPP... 3 DOKUMENTANSVARIG,

Läs mer

Välkommen till Haverdal IF

Välkommen till Haverdal IF Välkommen till Haverdal IF Riktlinjer för ungdomsverksamheten Våra riktlinjer är en del i vår strävan att vara tydliga med vad vi vill från föreningen, men ska också vara ett stöd för dig som ledare, förälder

Läs mer

Riktlinjer. Riktar sig till spelare, ledare, anhöriga och föräldrar inom FC Norrsken. Vision

Riktlinjer. Riktar sig till spelare, ledare, anhöriga och föräldrar inom FC Norrsken. Vision Riktlinjer Riktar sig till spelare, ledare, anhöriga och föräldrar inom FC Norrsken Vision FC Norrsken är Norrbottens ledande flick- och damfotbollsförening och det naturliga valet för alla tjejer. Här

Läs mer

Oskarshamns AIK UNGDOM VERKSAMHETSPLAN

Oskarshamns AIK UNGDOM VERKSAMHETSPLAN Oskarshamns AIK UNGDOM VERKSAMHETSPLAN FOTBOLLSKOLAN ---------------------- SENIORFOTBOLL 1 INLEDNING Den övergripande målsättningen med vår verksamhetsplan är att den skall vara ett levande dokument som

Läs mer

Informationsblad till föräldrar i Skara HF:s ungdomslag

Informationsblad till föräldrar i Skara HF:s ungdomslag Informationsblad till föräldrar i Skara HF:s ungdomslag Ungdomssektionen Skara HF 2010-04-05 Detta dokument är ämnat som ett informationsblad till föräldrar i Skara HF:s ungdomslag. Anledningen till att

Läs mer

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL Spelarutbildningsplan 3-manna 6-7 år Skapat: 2013-09-04 Version:2014-09-30 Spelarutbildningsplan IF Mölndals Fotboll I IF Mölndal Fotboll vill vi skapa vinnare. I IF

Läs mer

Trygghet och gemenskap

Trygghet och gemenskap Respekt Jämställdhet Jämlikhet Positiv anda Rent spel Miljömedvetenhet Trygghet och gemenskap IFK Västerås är en klubb öppen för alla! Flickor och pojkar oavsett ålder, etnisk tillhörighet eller plats

Läs mer

Den lilla klubben med det stora hjärtat!

Den lilla klubben med det stora hjärtat! Den lilla klubben med det stora hjärtat! Syfte Syfte med denna ledarguide är att ge riktlinjer och stöd till dem som är berörda av vår verksamhet. Vision Fotboll för alla! Getinge IF:s vision är att ha

Läs mer

Föreningen för hela familjen!

Föreningen för hela familjen! Föreningen för hela familjen! Värdegrund Harrie FF är en förening som drivs av humanistisk människosyn. Det innebär att alla individer ges möjlighet att vara delaktiga i verksamheten utifrån sina förutsättningar.

Läs mer

RÖDA TRÅDEN TIF VIKINGS

RÖDA TRÅDEN TIF VIKINGS RÖDA TRÅDEN TIF VIKINGS TIF VIKINGS bildades 1973 under namnet Trelleborgs Ishockeyförening. Föreningen har antagit namnet TIF VIKINGS som varumärke. TIF VIKINGS är Sveriges sydligaste ishockeyförening.

Läs mer

Att starta ett lag i föreningen

Att starta ett lag i föreningen Att starta ett lag i föreningen Att starta ett lag Grattis, det är dags att starta ett nytt lag! I din hand håller du nu ett kompendium som ska vara ett stöd för er som ska starta upp ett nytt lag. Även

Läs mer

Fjugesta IF:s policy för ungdomsfotboll V 5

Fjugesta IF:s policy för ungdomsfotboll V 5 Barn och ungdomspolicy Fjugesta IF:s policy för ungdomsfotboll V 5 Målsättning och riktlinjer för Fjugesta IF:s ungdomsfotboll Vi strävar efter Att skapa god kamratskap skall ske genom gemensamma aktiviteter

Läs mer

Välkommen till AFG. BBK:s ungdomsverksamhet skall skapa förutsättningar för alla att vara med och utvecklas till så bra fotbollsspelare som möjligt.

Välkommen till AFG. BBK:s ungdomsverksamhet skall skapa förutsättningar för alla att vara med och utvecklas till så bra fotbollsspelare som möjligt. Välkommen till AFG Bagarmossenmodellen BBK:s ungdomsverksamhet skall skapa förutsättningar för alla att vara med och utvecklas till så bra fotbollsspelare som möjligt. Fysisk utveckling BBK:s ungdomsverksamhet

Läs mer

Välkommen till IK Arvika fotboll!

Välkommen till IK Arvika fotboll! Välkommen till IK Arvika fotboll! Detta dokument skall ligga till grund för IK Arvika Fotbolls utbildningsfilosofi och är en del av vår klubbpolicy. Vårt mål är att alla ledare, spelare och föräldrar skall

Läs mer

Stafsinge IF:S Ungdomssektions Verksamhetsidé

Stafsinge IF:S Ungdomssektions Verksamhetsidé Stafsinge IF:S Ungdomssektions Skall ligga till grund för målsättning, beslut och inriktning av verksamheten. Skall fungera som ett rättesnöre för ledare, tränare och föräldrar. Är framtagen av u-sektionens

Läs mer

FOTBOLLS RESAN SÄTILA SK

FOTBOLLS RESAN SÄTILA SK FOTBOLLS RESAN SÄTILA SK INNEHÅLLSFÖRTECKNING 05 SSK som förening Vår vision och vad vi som förenings står för 10 Knatteverksamhet Resan startar redan hos de yngsta INNEHÅLL 05 SSK som förening 07 Vår

Läs mer

DUNKERS IF EN LITEN KLUBB MED ETT STORT

DUNKERS IF EN LITEN KLUBB MED ETT STORT DUNKERS IF EN LITEN KLUBB MED ETT STORT VÄRDEGRUND OCH MÅLSÄTTNING FÖRENINGEN Dunkers IF bedriver fotboll för tjejer i alla åldrar med värdegrunder som kamratskap, glädje och utveckling. Ledarskapets röda

Läs mer

Glumslövs Fotbollsförening

Glumslövs Fotbollsförening Giltig till: Tillsvidare Sida 1 av 12 Innehåll: Målsättning med Glumslövs FF s (GFF) ungdomsverksamhet... 2 Till tränarna/ledarna... 2 Till föräldrar och ledare/tränare... 3 Föräldrarna erbjuder vi;...

Läs mer

Förslag till Spelarutbildningsplan för barn och ungdomar i Mockfjärds BK 2012 Utgåva 1

Förslag till Spelarutbildningsplan för barn och ungdomar i Mockfjärds BK 2012 Utgåva 1 Förslag till Spelarutbildningsplan för barn och ungdomar i Mockfjärds BK 2012 Utgåva 1 V.2010.04a Inledning Den övergripande målsättningen med våra spelarutbildningsplan är att den skall vara ett levande

Läs mer

Sandareds IBS:s riktlinjer och policy

Sandareds IBS:s riktlinjer och policy Sandareds IBS:s riktlinjer och policy FÖRORD I detta dokument har vi satt Sandareds IBS: s policy och riktlinjer på pränt. Syftet med dokumentet är att ge vägledning i hur föreningen ställer sig i en rad

Läs mer

Åre SLK Fotboll. Klubben för ALLA! Klubbpolicy

Åre SLK Fotboll. Klubben för ALLA! Klubbpolicy Åre SLK Fotboll Klubben för ALLA! Klubbpolicy Fotboll Att spela fotboll innebär att du är med i världens största idrott. Fotboll spelas över hela världen och själva bollen är kanske världens populäraste

Läs mer

Riktlinjer. Riktar sig till spelare, ledare, anhöriga och föräldrar inom FC Norrsken. Vision

Riktlinjer. Riktar sig till spelare, ledare, anhöriga och föräldrar inom FC Norrsken. Vision Riktlinjer Riktar sig till spelare, ledare, anhöriga och föräldrar inom FC Norrsken Vision FC Norrsken är Norrbottens ledande flick- och damfotbollsförening och det naturliga valet för alla tjejer. Här

Läs mer

Mål och riktlinjer FOTBOLLSVERKSAMHETEN

Mål och riktlinjer FOTBOLLSVERKSAMHETEN Mål och riktlinjer FOTBOLLSVERKSAMHETEN Innehållsförteckning Välkommen till Tortuna SK 3 Tortuna SK:s mål 3 Vår alkohol, tobak och drogpolicy 3 Organisation & ekonomi 4 Så här bedriver vi fotbollsverksamhet

Läs mer

Barn och ungdomsfotbollen

Barn och ungdomsfotbollen Här kan du läsa om vad vi i FC Gute vill med vår verksamhet för våra barn och ungdomar i föreningen. Det är av stor vikt att alla i föreningen känner till detta och att vi arbetar utifrån våra styrdokument.

Läs mer

Utbildningsplan för Ungdomsledare i Harplinge IK

Utbildningsplan för Ungdomsledare i Harplinge IK Utbildningsplan för Ungdomsledare i Harplinge IK 1 6 7 år Riktlinjer för träning, match och deltagande i cuper, 6 9 år Träningsinnehållet i denna åldersgrupp tar vid där fotbollsskolan slutat. Betoningen

Läs mer

Policy. Möjligheternas förening Ope Idrottsförening

Policy. Möjligheternas förening Ope Idrottsförening Policy Möjligheternas förening Ope Idrottsförening POLICY MÖJLIGHETERNAS FÖRENING Kamratskap Trygghet Glädje Gemenskap Fotboll Efter egen förmåga Stärkt självkänsla Lek Inledning Ope IF är en av norrlands

Läs mer

DUNKERS IF EN LITEN KLUBB MED ETT STORT

DUNKERS IF EN LITEN KLUBB MED ETT STORT DUNKERS IF EN LITEN KLUBB MED ETT STORT VÄRDEGRUND OCH MÅLSÄTTNING FÖRENINGEN Dunkers IF bedriver fotboll för tjejer i alla åldrar med värdegrunder som kamratskap, glädje och utveckling. Ledarskapets röda

Läs mer

Katrineholms Innebandy

Katrineholms Innebandy Katrineholms Innebandy MÅL Katrineholms Innebandy ska vara ett attraktivt idrottsalternativ för spelare, föräldrar och ledare där laggemenskapen sätts i centrum samtidigt som individen tillåts att utvecklas

Läs mer

Den Blå tråden. Annebergs IF:s Ungdomssektion

Den Blå tråden. Annebergs IF:s Ungdomssektion 2011 DenBlåtråden AnnebergsIF:sUngdomssektion DenBlåtrådenskallvareenhjälpochvägledningförledare,spelareoch föräldrarihurlageniannebergsif:sungdomssektionspelarfotboll. DenBlåtrådenförAnnebergsIF:sUngdomssektion

Läs mer

Blå tråden är framtagen för att.

Blå tråden är framtagen för att. BLÅ TRÅDEN Uppdatering 2014-15 Blå tråden är framtagen för att. Ha en gemensam plattform att arbeta efter. Man får kontinuitet i verksamheten. Man får ett större samarbete mellan lagen och föreningen En

Läs mer

MÅLSÄTTNING OCH LEDARPOLICY EIK F98

MÅLSÄTTNING OCH LEDARPOLICY EIK F98 MÅLSÄTTNING OCH LEDARPOLICY EIK F98 Övergripande målsättning EIK F-98 s målsättningen skall vara: Erbjuda alla intresserade tjejer möjlighet att träna och spela fotboll Betona det roliga med fotboll Ge

Läs mer

IF HALLBY FOTBOLL. IF Hallby Blå vägen

IF HALLBY FOTBOLL. IF Hallby Blå vägen ska vara ett styrande dokument som anger riktlinjerna för hela verksamheten inom föreningen. Innehållet och grundprinciperna i dokumentet är allmängiltiga för ungdomsfotbollen. Detta dokument är en utveckling

Läs mer

Konkreta riktlinjer för olika åldrar

Konkreta riktlinjer för olika åldrar Konkreta riktlinjer för olika åldrar Inspirerade av Svenska Fotbollsförbundets policies och våra egna erfarenheter följer här Lerums IS riktlinjer för olika åldrar: 6 9 år (3- och 5-mannaspel) Efter fotbollsskolan

Läs mer

Fotbollsfilosofi Eskilstuna City FK

Fotbollsfilosofi Eskilstuna City FK Fotbollsfilosofi Eskilstuna City FK För att nå våra målsättningar utvecklar vi och arbetar med en fotbollsfilosofi där viljan att spela underhållande fotboll, ha ett stort bollinnehav, ha ett bra passningsspel

Läs mer

Arbetsmaterial. Utbildningsplan 2008 för barn och ungdomsfotbollen

Arbetsmaterial. Utbildningsplan 2008 för barn och ungdomsfotbollen Arbetsmaterial Utbildningsplan 2008 för barn och ungdomsfotbollen i Syfte Denna utbildningsplan är tänkt att ha som vägledning för nya ledare i klubben. Den distribueras till föräldrar åt de barn som är

Läs mer

Ledarguiden IS Halmia Ungdom 4-19 år

Ledarguiden IS Halmia Ungdom 4-19 år Ledarguiden IS Halmia Ungdom 4-19 år 1. Klubbens historia 1907 Idrottssällskapet Halmia bildas den 16 juni. 1912 Halmstad IF besegras med 5-3 1914 Första utländska matchen mot Köpenhamn 1924 IS Halmia

Läs mer

POLICYDOKUMENT FC HESSLEHOLM

POLICYDOKUMENT FC HESSLEHOLM Inledning: POLICYDOKUMENT FC HESSLEHOLM Målsättningen är att FC Hessleholm skall vara en kompetent fotbollsklubb som genom kvalitet, bredd, mångfald, jämställdhet och socialt engagemang skall kunna nå

Läs mer

Skellefteå den 14 november 2018

Skellefteå den 14 november 2018 Skellefteå den 14 november 2018 UNGDOMSVERKSAMHETEN Ungdomsverksamheten bedrivs mellan åldrarna 6-15 år. Modellen följer Fotbollsförbundets utvecklingsplan och har en tydlig målsättning att utveckla ungdomsfotbollen

Läs mer

Målsättning ideologi för HIK Innebandy

Målsättning ideologi för HIK Innebandy ideologi för HIK Innebandy Policy riktlinjer för ledare, spelare, ungdom, junior I detta dokument framgår riktlinjer för våra lag såsom ledare, aktiva och spelare. Det som står skrivet i dokumentet är

Läs mer

Utdrag från BFK Röda Tråden På väg mot mål, avsnitt BFK Ungdom Sammanfattning: Målsättning BFK Ungdom

Utdrag från BFK Röda Tråden På väg mot mål, avsnitt BFK Ungdom Sammanfattning: Målsättning BFK Ungdom Utdrag från BFK Röda Tråden På väg mot mål, avsnitt BFK Ungdom Sammanfattning: Målsättning BFK Ungdom Som fotbollsförening skall BFK verka för att våra ungdomar utvecklas till goda fotbollsspelare och

Läs mer

IFK VÄRSÅS Blåvita tråden

IFK VÄRSÅS Blåvita tråden IFK VÄRSÅS Blåvita tråden - för framtiden Reviderad 070214 Reviderad 141207 Innehåll Föreningsidé och målsättning...2 Verksamhetsidé... 3 Barn/Ungdom... 3 Spelarutbildningsmatris... 4 Spelaransvar...5

Läs mer

Riktlinjer för Ledare Spelare & Föräldrar

Riktlinjer för Ledare Spelare & Föräldrar Riktlinjer för Ledare Spelare & Föräldrar Bildad 1997-01-01 Ledare Föreningens ledare är det viktigaste verktyget för utvecklingen av föreningens fotbollsverksamhet. För att fotbollsverksamheten ska leda

Läs mer

Ett rättesnöre för alla spelare, ledare, föräldrar och andra som engagerar sig i innebandyklubben Vöikers

Ett rättesnöre för alla spelare, ledare, föräldrar och andra som engagerar sig i innebandyklubben Vöikers Ett rättesnöre för alla spelare, ledare, föräldrar och andra som engagerar sig i innebandyklubben Vöikers Handlingsplan IBK Vöikers I detta dokument har vi försökt åskådliggöra IBK Vöikers riktlinjer för

Läs mer

BSK Verksamhetsidé. BSK:s Mål. Vi vill bedriva verksamhet för alla barn och ungdomar som vill träna och spela fotboll i Bankeryd.

BSK Verksamhetsidé. BSK:s Mål. Vi vill bedriva verksamhet för alla barn och ungdomar som vill träna och spela fotboll i Bankeryd. BSK Verksamhetsidé BSK:s Mål Vi vill bedriva verksamhet för alla barn och ungdomar som vill träna och spela fotboll i Bankeryd. Vi vill skapa klubbkänsla där ledare, spelare och föräldrar är stolta för

Läs mer

Börje UFO Spelarutbildningsplan

Börje UFO Spelarutbildningsplan Börje UFO Spelarutbildningsplan Alla barn och ungdomar i Börje med omnejd ska ges chansen att spela fotboll. Fotbollen ska vara rolig och utvecklande, oavsett ålder och kunskapsnivå. Fotbollslek, 6 år

Läs mer

SPELARUTBILDNINGSPLANEN SOM FÖLJER ÄR DET SOM VI ARBETAR MED I BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLLEN GÄLLANDE TRÄNING/UTVECKLING

SPELARUTBILDNINGSPLANEN SOM FÖLJER ÄR DET SOM VI ARBETAR MED I BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLLEN GÄLLANDE TRÄNING/UTVECKLING 5. Spelarutbildningsplan 5.1 Barn- och Ungdomsfotboll Barn och ungdomsfotboll är kärnverksamheten i vår fotbollsförening. Ju bättre förutsättningar man kan erbjuda fotbollsintresserade barn- och ungdomar

Läs mer

TIMMERNABBENS IF MÅL OCH RIKTLINJER. för vår ungdomsverksamhet inom fotbollen

TIMMERNABBENS IF MÅL OCH RIKTLINJER. för vår ungdomsverksamhet inom fotbollen TIMMERNABBENS IF MÅL OCH RIKTLINJER för vår ungdomsverksamhet inom fotbollen Mål och Riktlinjer för ungdomsverksamheten inom Timmernabbens IF är en sammanfattning av vad vi vill och hur vi vill arbeta

Läs mer

Notvikens IK. Gula Tråden Utbildningsplan för ungdomsfotbollen

Notvikens IK. Gula Tråden Utbildningsplan för ungdomsfotbollen Notvikens IK Gula Tråden Utbildningsplan för ungdomsfotbollen Gula Tråden skall ses som en ledstjärna för NIK-fotbollens ungdomsverksamhet. Ett dokument som genom årlig utvärdering skall hållas uppdaterad

Läs mer

Måldokument för Hittarps IK:s verksamhet

Måldokument för Hittarps IK:s verksamhet Måldokument för Hittarps IK:s verksamhet Hittarps IK är en fotbolls- och gymnastikförening med lokal förankring i Laröd, Hittarp och Domsten. Föreningen står för: God klubbkänsla och kamratskap Engagerade

Läs mer

Högaborgs Bollklubb. Den gröna tråden. Högaborgs Bollklubb

Högaborgs Bollklubb. Den gröna tråden. Högaborgs Bollklubb Högaborgs Bollklubb Den gröna tråden Högaborgs Bollklubb Historia & fakta om Högaborgs Bollklubb Föreningens bildande:. 4 Maj 1927 Medlemsantal:.. 1 058 Hemmaarena:... Harlyckans IP Klubbdräkt:... Grön

Läs mer

Söderköpings IK Barn och Ungdomsfotboll. Verksamhet

Söderköpings IK Barn och Ungdomsfotboll. Verksamhet 1 Tanken är - Att skapa ett fotbollsintresse för dom yngsta - Att detta intresse ska hålla i så länge som möjligt Verksamhet Söderköpings IK vill genom detta - Skapa en grogrund för föreningens framtid,

Läs mer

Ungdomsverksamheten i IK Zeniths fotbollssektion

Ungdomsverksamheten i IK Zeniths fotbollssektion Ungdomsverksamheten i IK Zeniths fotbollssektion Mål och visioner IK Zenith är en förening för barn och ungdomar samt deras föräldrar. Föreningen är ideell och bygger helt på engagemang från dess föräldrar

Läs mer

Utbildningsplan 2010 för barn och ungdomsfotbollen i

Utbildningsplan 2010 för barn och ungdomsfotbollen i Utbildningsplan 2010 för barn och ungdomsfotbollen i Syfte Denna utbildningsplan är en vägledning för ledare i klubben. Den finns tillgänglig för föräldrar och barn som är medlemmar i föreningen. I Rävåsens

Läs mer

2015-02-25. Policydokument. Kovlands IF Fotbollssektion 2015

2015-02-25. Policydokument. Kovlands IF Fotbollssektion 2015 Policydokument Kovlands IF Fotbollssektion 2015 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Välkommen till Kovlands IF... 3 Verksamhetsidé... 4 Policy för Fotbollen... 5 Spelare....6 Ledare....7 Förälder....8

Läs mer

Ungdomsverksamheten i Fanna BK år (9) 11 manna.

Ungdomsverksamheten i Fanna BK år (9) 11 manna. Spelidé. Vi vill att FBK:s 11- mannafotboll ska innehålla en bra mix mellan glädje, ambition och social gemenskap. På planen ska varje lag inom FBK uppmuntras till att finna samarbeten, sträva efter individuell

Läs mer

UTBILDNINGSMALL Ungdom Mål och metoder per åldersgrupp

UTBILDNINGSMALL Ungdom Mål och metoder per åldersgrupp UTBILDNINGSMALL Ungdom Mål och metoder per åldersgrupp 6-9 år Lek med boll, från 8 år 5-manna fotboll MÅL: - Stimulera spelaren till aktivitet genom lek med boll. Tycka fotboll är det roligaste som finns!

Läs mer

LIRA BOLL I. Din lokala fotbollsförening. SOLBERGA BOLLKLUBB:s målsättning

LIRA BOLL I. Din lokala fotbollsförening. SOLBERGA BOLLKLUBB:s målsättning LIRA BOLL I Din lokala fotbollsförening SOLBERGA BOLLKLUBB:s målsättning I SOLBERGA BOLLKLUBB värnar vi om att alla ska känna gemenskap och sammanhållning. Vi vill att alla upplever en god kamratanda och

Läs mer

LB07 modellen. Vi tar avstånd från all form av kränkningar, våld och rasism. Vår värdegrund bygger på hörnstenarna; Utbildning Utveckling Ansvar.

LB07 modellen. Vi tar avstånd från all form av kränkningar, våld och rasism. Vår värdegrund bygger på hörnstenarna; Utbildning Utveckling Ansvar. LB07 modellen Förord En förening ska alltid ha en strategi för framtiden, som binder ihop dagens situation med morgondagens. Det är viktigt eftersom verkligheten ständigt ändras. Vi erbjuder barn och unga

Läs mer

Degeberga GoIF fotbollspolicy

Degeberga GoIF fotbollspolicy Degeberga GoIF fotbollspolicy Syftet med detta dokument är att ge medlemmarna vägledning i hur vi ställer oss i situationer som kan uppkomma i samband med till exempel träning och matcher. Detta dokument

Läs mer

Skellefteå den 3 mars 2016

Skellefteå den 3 mars 2016 Skellefteå den 3 mars 2016 UNGDOMSVERKSAMHETEN Ungdomsverksamheten bedrivs mellan åldrarna 6-15 år. Modellen följer Fotbollsförbundets utvecklingsplan och har en tydlig målsättning att utveckla ungdomsfotbollen

Läs mer