LÄRARHANDLEDNING SYSTRARNA LINDHOLMEN HISINGEN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "LÄRARHANDLEDNING SYSTRARNA LINDHOLMEN HISINGEN WWW.BACKATEATER.SE 031 708 71 00"

Transkript

1 LÄRARHANDLEDNING SYSTRARNA LINDHOLMEN HISINGEN

2 HEJ Här kommer lite inspirationsmaterial till föreställningen Systrarna. Många lärare som jag har haft kontakt med har relativt nyss jobbat med folksagor i svenskundervisningen och en del är precis på gång att börja jobba med temat. Malin Lindroths pjäs Systrarna är ju en fortsättning av Askungesagan och därför kan man gärna prata om eller läsa Askungen innan man kommer till teatern. Men föreställningen kan naturligtvis ses även om man inte läst sagan. En annan ingång i föreställningen är vårt skrivprojekt som resulterade i att vi fick in texter om kärlek och självförtroende från en massa barn i tonåren som sedan har infogats i pjäsen. Kanske får eleverna lust att arbeta med egna dikter eller låttexter på dessa teman efter besöket på teatern. Till sist finns det ju mycket att prata om vad gäller det rådande skönhetsidealet och våra krav på att passa in i mallen för hur man ska se ut. Man kan gärna gå in på vår hemsida för att få se bilder från Systrarna och få inblick i hur det går till när man sätter upp en föreställning: Välkomna till Backa Teater! Annelie Eriksson, Informatör Hitta till oss Båt Älvsnabben, Älvsnabbare Hållplats Lindholmspiren Buss 16, 510, 30, 31, 99 m fl Hållplats Lindholmen Skolbiljetter och info:

3 LÄRARHANDLEDNING: SYSTRARNA MEDVERKANDE STORASYSTER Josefin Neldén LILLASYSTER Anna Harling POJKEN Ashkan Ghods GUCCI Rolf Holmgren CUBUS Laurence Plumridge MUSIKER Stefan Abelsson MUSIKER Bo Stenholm Premiär 8 april AV malin lindroth och unga människor i göteborg REGI och bearbetning gunilla johansson SCENOGRAFI & KOSTYM linda wallgren MUSIK Stefan Abelsson, bo stenholm MASK Linda boije af gennäs DRAMATURG Lucia Cajchanová LJUS christofer w fogelberg LJUD jonas redig

4 SAGAN OM ASKUNGEN Askungen eller Cendrillon (franska, av cendre, aska) är hjältinnan i en mycket spridd folksaga om en ung flicka, som behandlas hårt av sin styvmor och sina högfärdiga styvsystrar, och tvingas arbeta som piga för dem. Hon förvisas till köket, men vinner slutligen genom skönhet och dygd, samt vissa inslag av trolldom, en kungasons kärlek. Motivet för sagan återfinns så tidigt som under det första århundradet före Kristus i en berättelse av greken Strabo. Där heter flickan Rhodopis och lever i farao Amasis Egypten. En snarlik saga finns också i en berättelse av kinesen Tuan Cheng- Shih från 800-talet e.kr. Gemensamt för dem är en märkvärdig sko eller sandal som hamnar hos kungen, faraon eller kejsaren, varpå denne börjar leta efter skons ägare. Sagan om Askungen är känd i många varianter världen över. Idag är det i första hand två versioner som är spridda, en grym och blodig av bröderna Grimm, och en snälllare och mera familjevänlig av Charles Perrault. Det är på den senare som Disney har baserat sin film. I äldre nordiska folksagevarianter är askungen oftast en pojke istället, och kallas askeladden, askepjäsken, askefisen eller askepåten. De här varianterna har ofta ett dråpligare motiv, askepåten överträffar oftast med list sina styvbröder. Askepåtsvarianter av sagan finns utgivna av bland annat Nils Gabriel Djurklou. Låt eleverna läsa Charles Perraults och Bröderna Grimms versioner av Askungen och låt dem jämföra historierna med varandra. Låt dem sen titta på Disneys filmversion. PJÄSEN SYSTRARNA Malin Lindroth som skrivit Systrarna är född 1965 i Surte utanför Göteborg. Malin har arbetat mycket med ungdomar och teater: improviserat, skrivit texter och gjort föreställningar. Sedan några år tillbaka ägnar hon sig åt sitt författande på heltid. Hon skriver manus till beställningsfilm, manus till TV-såpa, krönikor och bearbetar romaner till lättlästa versioner för människor med lässvårigheter. Malin gör också författarbesök ute i skolor då hon berättar om sina böcker, om tankarna bakom, om drivkrafterna, om innehåll och tema och sökandet efter språket. Hon gör ofta skrivarverkstäder där hon vill förmedla en tillit till den egna rösten, men också visa på olika sätt att bygga en historia, skapa en karaktär eller gestalta en känsla. Så här beskriver hon varför hon skrev pjäsen Systrarna: - Jag känner en djup vänskap med Askungens styvsystrar. I en tid och kultur som helt genomsyras med drömmar om framgång, evig kärlek, skönhet och bekräftelse ställer flickorna med de sönderskurna fötterna en akutviktig fråga: Vilka pris betalar vi för att få tillträde till den stora samtidsbalen? Hur stympar vi oss för att leva upp till slottets normer? Jag skrev Systrarna för att jag vill försvara det oanpassliga i människan.

5 LÄRARHANDLEDNING: SYSTRARNA FAKTA OM FOLKSAGOR Ordet saga betyder egentligen något som sägs muntligen. Folksagor har vandrat från land till land som sk vandringshistorier och man vet inte var de först berättades eller av vem. Folksagorna var inte tänkta för barn i första hand men de var heller inte barnförbjudna utan kunde fungera i uppfostrande syfte tex att flit och dygd lönar sig i längden. Typiskt för en folksaga: Börjar ofta med Det var en gång och slutar med Och så levde de lyckliga i alla sina dagar. Hjältarna eller hjältinnorna utsätts för svåra prövningar men lyckas övervinna prövningarna genom magi eller list och därefter slutar sagan lyckligt. Den svage men listiga segrar oftast över den starke och dumme. Det är oftast den fattige som får prinsessan och halva kungariket. Övernaturliga väsen förekommer ofta som tex troll, feer, häxor och tomtar. Fantastiska saker sker som att människor blir förvandlade till djur eller saker. Hitta lite olika folksagor och jämför vad som är typiskt för dem. Kan eleverna hitta fler saker som återkommer? Be eleverna fundera på vad folksagorna kan ha haft för funktion genom historien dvs vad man lärde sig av dessa sagor. Hjältens resa En av de vanligaste berättelserna är den om hjältens resa dvs huvudpersonen måste lämna en värld för att bege sig till en annan värld genom en resa. Det behöver inte vara en fysisk förflyttning, det kan också vara en inre resa, men huvudpersonen genomgår en utveckling och tar lärdom av sin resa. Vilka kvinnliga hjältar finns det i våra kända folksagor och på vilket sätt lyckas de övervinna sina svårigheter? Vilka egenskaper har en typisk folksagehjältinna/ hjälte?

6 EN BERÄTTELSES DRAMATURGI Drama är ett grekiskt ord som betyder handling. Dramaturgin är berättandets grammatik som förklarar hur man når fram med sitt budskap genom en berättelse. Som manusförfattare använder man sig av dramaturgi för att berätta en handling så att den fängslar publiken. Den används ofta i film, teater, romaner, datorspel och serietidningar. Den klassiska dramaturgiska modellen beskriver hur ett drama ska byggas upp. Nästan all teater och film följer mer eller mindre denna modell. Den dramaturgiska modellen -början, mitt och slut Anslag Förväntningar väcks, huvudkonflikt anas, framåtrörelsen inleds. Presentation Fakta kring huvudkonflikten, sammanhangen kring huvudpersoner. Fördjupning Huvudpersoner och ev skurkar presenteras mer ingående. Konfliktens bakgrund utvecklas, sympati/avsky väcks. Upptrappning Tempot ökar, konflikter trappas upp. Klimax Konflikten/konflikterna avgörs, det utlovade anslaget infrias, presentationen och fördjupningen bekräftas, upptrappningen når sin kulmen. Avrundning Lugnet efter stormen, man får ta del av huvudpersonernas känslor ev sidokonflikter reds ut, personliga relationer reds ut eller bryts. Berättelsens premiss Historiens utgångspunkt, berättelsens budskap, tex Kärleken övervinner allt Hjälparen I nästan alla filmer finns det en person som står huvudpersonen nära och som på olika sätt följer och hjälper hjälten på hans eller hennes resa. I filmen Shrek är det Åsnan och i Den lilla sjöjungfrun är det krabban Sebastian och fisken Blunder. Ibland genomgår även hjälparen en inre resa och utvecklas precis som huvudpersonen. Be eleverna titta på en film utifrån den dramaturgiska modellen. Kan de hitta filmens upptrappning, klimax och premiss? Vem / vilka står mot huvudpersonen / hjälten dvs är problemet i filmen? Vem hjälper huvudpersonen / hjälten att nå sitt mål? Hur utvecklas huvudpersonen från början till slutet?

7 OM BACKA TEATERS SKRIVPROJEKT Efter att tidigare spelår ha researchat vår publik, djupintervjuat vår publik och låtit skådespelarna bytas ut mot vår publik, har vi nu använt oss av texter skrivna av vår publik. Under hösten 2010 efterlyste vi texter skrivna av åringar. Allt material vi fått in, lästes och användes som inspiration och vissa av texterna ingår också i föreställningen. Texterna vi sökte kunde vara allt från en vanlig text till en låttext eller en dikt, max en A4. Skribenterna valde själva om de ville vara anonyma eller uppge sitt namn. Skribenterna uppmanades skriva utifrån två teman som tas upp i Systrarna - kärlek och självförtroende. Här är ett exempel på en av alla fina texter vi fick och som också används i föreställningen som en sångtext. Läs mer SKRIV Uppmana att skriva själva i klassr Carpe Diem...Carpe Diem... Kärlek är livet. Kärlek är livet... Man slutar aldrig att älska någon. Det är som ett ljus, blir stor som eld. I solen som bara växer större hela tiden Carpe Diem... Carpe Diem Värme tillhör kärlek Kalle 14 år BERÄTTAR- OCH SKRIVÖVNINGAR Vill ni jobba mer med skrivande kanske Makete-metoden passar er. På webbsidan finns förslag på berättar- och skrivövningar som hjälper till att steg för steg locka fram, medvetandegöra och utveckla den inneboende berättartalangen. Sidan är i första hand skapad med tanke på skola och undervisning. Besök också Barnens bibliotek Här finns en skrivhörna där man kan publicera sina dikter och texter samt få tips om olika kurser i skrivande för barn och unga. Men också en hel rad med skrivövningar och tips på litteratur om skrivande. Via författarförbundet kan man anlita en skrivpedagog till skolan: SQUOOSH är en webbplats som på ett lustfyllt sätt vill locka ungdomar till eget skrivande. SMS-dikter, nyordsnoveller, slumpade kortisar - det kan rent av sluta med en tryckt och färdig egengjord bok :

8 SAMTAL EFTER FÖRESTÄLLNINGEN När man ska hålla i ett samtal om en teaterföreställning brukar det vara bra att ställa öppna frågor dvs frågor som börjar med; när, vad, varför, vem, hur, på vilket sätt. Det kan också vara bra att variera frågor som riktar sig till huvudet (tanken) frågor till kroppen (känslan) och den yttre världen (handling) när man håller i ett samtal. Man kan också ställa frågor som rymmer två av begreppen i samma fråga tex Hur tror du det kändes för lillasyster när storasyster gjorde så? Läs mer att öppna nya världar - en handledning om att gå på teater med barn i förskola och skola Man kan inleda hela samtalet med en minnesrunda där man ber alla berätta något speciellt de minns från föreställningen och varför man mindes just den scenen. Tänk också på att det kan finnas många olika tolkningar av det man sett och att man inte ska utgå från att det finns ett färdigt facit. Bolla gärna tillbaka frågor från eleverna tillbaka till gruppen med Intressant! Ja det var en bra fråga! Vad tror ni om det? Är det någon som tror något annat? Om det känns bättre kan man också be eleverna återberätta handlingen i smågrupper för varandra. Man kan också ställa frågor utifrån scenografi, ljud, ljus och kostym det har man nästan alltid många tankar och åsikter omkring: Hur såg rummet ut? Var utspelades sig handlingen? När utspelas handlingen? Berättar kostym och mask någonting om när eller var? Varför hade pojken vanliga moderna kläder på sig? Varför var hästen turkos? Hur kändes det att ha på sig hörlurarna när man gick in? Låt eleverna fantisera om vad som hände när storasyster, pojken och de andra lämnat sagan! Skriv eller berätta en fortsättning på pjäsen. Fundera över filmen som visades i början, och hur den hänger ihop med pjäsen? Varför hade man valt att ta med ungdomstexter i föreställningen?

9 TOPMODEL OCH RETUSCHERADE MODEBILDER Inledningsfilmen visar klipp från Top Model blandat med bilder från plastikoperationer. Varje vecka kan man se olika program som Biggest loser eller Top model på olika TV-kanaler. Här visas unga tjejer som visserligen är söta men inte har rätt kvaliteter framför kameran eller människor som inte lyckas banta tillräckligt mycket för att bli Biggest loser. Eller så väljs man bort för att man sägs sakna personlighet. Bilderna på fotoperationerna i inledningsfilmen är verklighet i USA och kallas foot facelifts. I Sverige är fenomenet än så länge ovanligt, här är det mest bröst-och läppförstoringar och fettsugning som gäller. Hur mycket är man idag egentligen beredd att offra för jakten på den perfekta kroppen? Hur många skulle göra om sig om de bara hade råd? En bröstförstoring i 18-årspresent eller som den perfekta bröllopspresenten? Och kroppsbehåring betraktas som något onaturligt och bekämpas med allt från rakhyvlar och krämer till avancerade laserbehandlingar. Läs mer: nr Det galna retuschfusket home.php I veckotidningarna och kvällspressen matas vi med bilder på fotomodeller och artister med perfekt hy och trådsmala kroppar. Det man inte pratar så mycket om är att alla veckotidningar retuscherar sina bilder. Det kan vara allt ifrån påsar under ögonen till finnar och födelsemärken som suddas bort. Branschen menar att de inte kan göra så mycket åt de retuscherade bilderna de köper från olika bildbyråer men att de har som policy att inte själva göra modellerna smalare med hjälp av retuschering. Men de tar uppenbarligen inte helt avstånd från dessa bilder. Under 2010 gjorde ändå Veckorevyn en artikel om retuscheringen av modebilder efter den uppmärksammade skandalen med fotomodellen Filippa Hamilton som såg ut som en alien i en modeannons. Här visades hur man med några enkla handgrepp kunde förändra en persons utseende radikalt. Men det är inte bara modebilder som retuscheras, fotografer som tar porträttfoton åt olika företag uppmanas också att ta bort dubbelhakor eller bleka tänderna så att medarbetarna ska se så fördelaktiga ut som möjligt. Hur ser drömprinsen /drömprinsessan ut i mode- och filmvärlden? Leta i veckotidningar och på nätet och diskutera. Kan man hitta bilder på modeller i veckotidningarna som är retuscherade? Hur påverkas man av alla dessa perfekta kroppar och ansikten utan en enda skönhetsfläck som finns i reklam och media?

10 LITTERATUR, FILM OCH FAKTA Romaner Gunnar Ardelius, Bara kärlek kan krossa ditt hjärta, R&S 2010 Jag behöver dig mer än vad jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket R&S 2004 Läs mer: pubertet-som-skapande-kraft RETUSCHEN SUDDAR SANNINGEN Johanna Tydell I taket lyser stjärnorna, Alfabeta 2003(Pocket 2010) Ursäkta att man vill bli lite älskad, Alfabeta 2010 Jenny Jägerfeld Här ligger jag och blöder, Gilla böcker 2010 Christina Herrström Tusen gånger starkare Alfabeta, (Pocket 2010) Per Nilsson Hjärtans fröjd, R&S (Pocket 2007) Filmer Sanning eller konsekvens, Manus: Annika Thor, Regi: Christina Olofsson, 1997 Fucking Åmål, Manus och regi: Lukas Moodysson, 1998 Bombay Dreams, Regi: Lena Koppel, 2004 I taket lyser stjärnorna, Manus och regi Linn Gottfridsson och Lisa Siwe, 2009 Tusen gånger starkare, Manus: Christina Herrström Regi: Peter Schildt, 2010 Fakta Johanna Nihlén, Sara Nilsson Genusboken, Liber, 2006 Dan Höjer Allt det tjejer inte vet om killar och killar inte vet om tjejer, Semic 2005 Om skrivande Ylva Karlsson och Katarina Kuick Skriv om och om igen. (Agustprisvinnare 2009)X Publishing, 2009 Annika Nasiell och Maria Ström Börja skriv! Opal, 2009

Varma hälsningar, Susanna Vildehav och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare.

Varma hälsningar, Susanna Vildehav och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare. Lärarhandledning Hej! Denna lärarhandledning är till för dig, pedagog eller lärare, som har sett eller ska se Teater Eksems föreställning Mangoträdet. I handledningen ger vi förslag på hur du genom samtal

Läs mer

Mother, I love you En filmhandledning av Elisabet Jonsved, Medioteket

Mother, I love you En filmhandledning av Elisabet Jonsved, Medioteket Mother, I love you En filmhandledning av Elisabet Jonsved, Medioteket Tema: att stå för sina handlingar, vänskap och svek Lettlands Oscarsbidrag handlar om 12-åriga Raimonds som bor med sin hårt arbetande

Läs mer

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga UPPLEVELSEN ÄR DIN Om att se dans tillsammans med barn och unga Den här foldern vänder sig till dig som vill uppleva dansföreställningar tillsammans med barn och unga. Du kanske är lärare, leder en studiecirkel

Läs mer

7. Filmen berättar på olika sätt om ett sexualiserat samhälle där olika typer av gränser hela tiden överskrids. Hur berättar filmen om detta?

7. Filmen berättar på olika sätt om ett sexualiserat samhälle där olika typer av gränser hela tiden överskrids. Hur berättar filmen om detta? TRUST Annie är 14 år och har träffat Charlie online. De är lika gamla, båda spelar volleyboll och han är den första kille som förstår henne. Hon berättar inget om honom för sina föräldrar, inte heller

Läs mer

FÖRDJUPNINGS- OCH INSPIRATIONMATERIAL TILL FÖRETSTÄLLNINGEN ÄGGET. illustration: Fibben Hald

FÖRDJUPNINGS- OCH INSPIRATIONMATERIAL TILL FÖRETSTÄLLNINGEN ÄGGET. illustration: Fibben Hald FÖRDJUPNINGS- OCH INSPIRATIONMATERIAL TILL FÖRETSTÄLLNINGEN ÄGGET illustration: Fibben Hald Detta är ett material till dig som lärare att använda före eller efter ni sett föreställningen Ägget på Unga

Läs mer

BOKEN PÅ DUKEN. Lärarhandledning

BOKEN PÅ DUKEN. Lärarhandledning BOKEN PÅ DUKEN Lärarhandledning Inledning Barn ser alltmer rörliga bilder och läser allt färre böcker men de båda medierna står inte i något motsatsförhållande till varandra. Film ger upphov till starka

Läs mer

ANTIGONE PEDAGOGISKT MATERIAL

ANTIGONE PEDAGOGISKT MATERIAL ANTIGONE PEDAGOGISKT MATERIAL TILL LÄRAREN Vi hälsar dig och din klass varmt välkomna till Byteatern Kalmar Länsteater och föreställningen ANTIGONE. Vi hoppas att ni kommer att få en härlig teaterupplevelse

Läs mer

Ordet saga betyder egentligen bara någonting som sägs men det räcker inte för att det ska bli en riktig saga.

Ordet saga betyder egentligen bara någonting som sägs men det räcker inte för att det ska bli en riktig saga. Vad är en saga? Ordet saga betyder egentligen bara någonting som sägs men det räcker inte för att det ska bli en riktig saga. Från början var sagorna något som man sade, som man berättade, i första hand

Läs mer

Sagans värld. För vuxna, men även för barn!

Sagans värld. För vuxna, men även för barn! Sagans värld För vuxna, men även för barn! 1 F OLKSAGOR Det finns massor av olika folksagor och många av dom är väldigt gamla så vissa sagor vet man inte när dom kom eller var. I början skrev man inte

Läs mer

KLAMPAREKÖRENS GÄSTSPEL PÅ Teater Pero PROGRAMBLADET

KLAMPAREKÖRENS GÄSTSPEL PÅ Teater Pero PROGRAMBLADET KLAMPAREKÖRENS GÄSTSPEL PÅ Teater Pero PROGRAMBLADET Oktober 2012 PROGRAMBLADET Hämtat från Wikipedia: Askungen eller Cendrillon (franska, av cendre, aska) är hjältinnan i en mycket spridd folksaga om

Läs mer

Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM. En lärarhandledning. Rekommenderad från åk. 3-6

Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM. En lärarhandledning. Rekommenderad från åk. 3-6 Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM En lärarhandledning Rekommenderad från åk. 3-6 1 TILL DIG SOM LÄRARE En historia kan berättas på många sätt. Ja, ibland berättas samma historia på flera olika vis.

Läs mer

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN HEJ LÄRARE! Vi på ung scen/öst är mycket glada över att få komma till ert klassrum med vår föreställning Hamlet - en monolog där alla dör. I föreställningen träffar vi

Läs mer

Varma hälsningar, Susanna Källgren och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare.

Varma hälsningar, Susanna Källgren och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare. Lärarhandledning Välkommen till denna lärarhandledning för Teater Eksem föreställning FUL. Vår förhoppning med föreställningen och detta material är att öppna upp för diskussion hos eleverna kring de frågor

Läs mer

självmålet analysera LÄRARHANDLEDNING

självmålet analysera LÄRARHANDLEDNING självmålet analysera Det finns lika många sätt att se på en scenkonstföreställning som det finns människor i en publik. Ett samtal efter en föreställning kan bredda och fördjupa upplevelsen, och det kan

Läs mer

Human Centered Design HCD Hear, Create, Deliver

Human Centered Design HCD Hear, Create, Deliver Human Centered Design HCD Hear, Create, Deliver 1 Forget what you think you know. Inform your intuition. Be aware of what happens during your process. You are growing together as a group, as a project,

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR >>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR Den här föreställningen är skapad av vår ungdomsensemble. Gruppen består av ungdomar i åldern 15-20 år varav en del aldrig spelat teater

Läs mer

Dramats form Var sak har sin tid. anslag presentation fördjupning

Dramats form Var sak har sin tid. anslag presentation fördjupning Dramats form Var sak har sin tid. På samma sätt som det är viktigt i vilken ordning bilderna i en scen klipps efter varan- dra, så är det av betydelse också i vilken ordning saker händer i filmen. För

Läs mer

Vi hoppas att du ska ha nytta av handledningen. Välj det som passar dig och din klass.

Vi hoppas att du ska ha nytta av handledningen. Välj det som passar dig och din klass. 1 Att vara jag Text och bild Anna Höglund I Att vara jag får vi möta Rosa 13 år. Rosa vill inte se sig själv utifrån, genom någon annans ögon. Hon vill se själv och söker förklaringar. Hur ser det ut egentligen?

Läs mer

Välkomna till Teater Eksem! Kontaktuppgifter. Om det här materialet

Välkomna till Teater Eksem! Kontaktuppgifter. Om det här materialet Lärarhandledning Teater Eksem 2012-2013 Välkomna till Teater Eksem! Teater Eksem är en fri teatergrupp som verkar i Göteborg, Sverige och världen. Vi strävar efter att undersöka, skildra, aktualisera,

Läs mer

Erik på fest Lärarmaterial

Erik på fest Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Erik ska på fest hos Lea. Erik längtar för han är lite kär i henne. Erik ger en vampyrmask till Lea i present. De äter tårta, glass och godis.

Läs mer

Selma Lagerlöf. Astrid Lindgren. HC:Andersen

Selma Lagerlöf. Astrid Lindgren. HC:Andersen S A G O Tales for everybody! R K O N S T S A G O R HC:Andersen HC Andersen föddes år 1805,när han var 17 år gick han i en skola för barn,han blev mobbad för att han var så lång och klumpig. Därför skrev

Läs mer

HANDLEDNING PERFECT GIRL

HANDLEDNING PERFECT GIRL HANDLEDNING PERFECT GIRL TILL PEDAGOGEN Perfect Girl är en kortfilm på fyra minuter utan dialog eller dramatisk handling. Detta gör att den är lämplig att använda som diskussionsunderlag eller introduktion

Läs mer

SAGOR. Från tidernas begynnelse till idag

SAGOR. Från tidernas begynnelse till idag SAGOR Från tidernas begynnelse till idag SAKPELSEMYTER Sagor om ursprunget Handlar om hur människorna kom till jorden Kampen mellan ont och gott Muntliga berättelser Skrevs mer i Messopotamien för ca 6000

Läs mer

Handledning till att läsa och lyssna på skönlitteratur

Handledning till att läsa och lyssna på skönlitteratur Handledning till att läsa och lyssna på skönlitteratur av Anna Karlsson LÄSHANDLEDNING Om litteraturläsning Språket är en nyckel till världen runt omkring oss. Att som samhällsmedborgare behärska konsten

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING FÖR. fotograf Markus Gårder

LÄRARHANDLEDNING FÖR. fotograf Markus Gårder LÄRARHANDLEDNING FÖR Lärarhandledningen är tänkt att användas tillsammans med programmet som ni får under föreställningen. Det finns flera olika typer av övningar och uppgifter och vår förhoppning är att

Läs mer

Lärarhandledning för Monster&Gudar Orionteatern våren 2018

Lärarhandledning för Monster&Gudar Orionteatern våren 2018 Lärarhandledning för Monster&Gudar Orionteatern våren 2018 Hej! Nu ska ni snart gå på teater! Det kommer att bli spännande och klassen har nog en del funderingar och förväntningar inför besöket. Vad handlar

Läs mer

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Jojo, som är tillsammans med Ivar. Ivar gillar att ta bilder av Jojo, när hon är lättklädd eller naken. Han lovar Jojo, att

Läs mer

Berättande som Pedagogisk Metod

Berättande som Pedagogisk Metod Berättande som Pedagogisk Metod Johan Theodorsson Muntlig Berättare och Dramapedagog Soraya och Jonatan Konstsaga Vad kan ni ha för nytta av muntligt berättande? Lek och Allvar Fantasi och Verklighet Våga

Läs mer

Läsnyckel. Mingla och Errol av Åsa Storck. Copyright Bokförlaget Hegas

Läsnyckel. Mingla och Errol av Åsa Storck. Copyright Bokförlaget Hegas Läsnyckel Mingla och Errol av Åsa Storck Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras på olika

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL >>SYSTRAR FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA. Affischbild: Pia Nilsson Grotherus

>>HANDLEDNINGSMATERIAL >>SYSTRAR FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA. Affischbild: Pia Nilsson Grotherus >>HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA >>SYSTRAR Affischbild: Pia Nilsson Grotherus >>VÄLKOMNA Vad kul att du har valt att se Systrar på Uppsala stadsteater med din klass. Vi är stolta över

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING Fatimas resa

LÄRARHANDLEDNING Fatimas resa LÄRARHANDLEDNING Fatimas resa Den här lärarhandledningen är till för att förbereda och fördjupa er teaterupplevelse av pjäsen Fatimas resa. Välj fritt bland övningar utifrån lust och nyfikenhet. Du vet

Läs mer

Boken beskriver hur det känns att vilja vara tillsammans med någon. Den handlar om de drömmar och förväntningar som finns i ett förhållande.

Boken beskriver hur det känns att vilja vara tillsammans med någon. Den handlar om de drömmar och förväntningar som finns i ett förhållande. Arbetsmaterial till Tröjan Skriven av: Per Alexandersson Bakgrund Det här materialet kompletterar boken Tröjan. Det kan användas individuellt eller i grupp. Om rubriken följs av symbolen: (+) innebär det

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA PREMIÄR PÅ TEATER SAGOHUSET 6 MARS 2011 INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA AV ISA SCHÖIER Regi och kostym Scenografi Ljusdesign Stalle Ahrreman Marta Cicionesi Ilkka Häikiö I rollerna Ulf Katten

Läs mer

Handledning för pedagoger

Handledning för pedagoger AV-nummer: 100723tv 1 8 Handledning för pedagoger Åtta program om språket á 10 minuter för skolår 0-3 Selma, 8 år, får en konstig semla av sin pappa. Semlan ger henne en magisk kraft som gör att hon kan

Läs mer

3 Juli 7777. Kostnad: GRATIS! SAGONYTT FÖR STORA OCH SMÅ SAGOÄLSKARE. Ansvarig utgivare: Höna Pöna

3 Juli 7777. Kostnad: GRATIS! SAGONYTT FÖR STORA OCH SMÅ SAGOÄLSKARE. Ansvarig utgivare: Höna Pöna 3 Juli 7777 Kostnad: GRATIS! SAGONYTT FÖR STORA OCH SMÅ SAGOÄLSKARE Ansvarig utgivare: Höna Pöna PRINSEN Törnrosa är den rätta Namn: Prinsen Kungsson Ålder: 18 Aktuell: Som hjälte i hela kungariket Familj:

Läs mer

Tror du på vampyrer? Lärarmaterial

Tror du på vampyrer? Lärarmaterial sidan 1 Författare: Daniel Zimakoff Vad handlar boken om? Boken handlar om Oskar och hans familj som är på semester i Rumänien. Oskars kompis Emil är också med. De bor hos Ion som har en hund som heter

Läs mer

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips en lektion från Lärarrummet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym, Vux Lektionstyp: reflektion och diskussion

Läs mer

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut ovellens uppbyggnad I Svenska Direkt 7 fick du lära dig hur en berättelse är uppbyggd med handling, karaktärer och miljöer: Något händer, ett problem uppstår som måste lösas och på vägen mot lösningen

Läs mer

Spelfilmens dramaturgi.!

Spelfilmens dramaturgi.! Spelfilmens dramaturgi.! Dramaturgi!! En väldigt enkel modell: Hjälte Hinder Hinder Mål Spelfilmens dramaturgi!! Många av de spelfilmer vi ser idag följer den amerikanska filmdramaturgin.! Dvs a? filmen

Läs mer

CARL-JOHAN MARKSTEDT LÄRARHANDLEDNING TILL NOVELLEN SPÅR I SNÖN

CARL-JOHAN MARKSTEDT LÄRARHANDLEDNING TILL NOVELLEN SPÅR I SNÖN CARL-JOHAN MARKSTEDT LÄRARHANDLEDNING TILL NOVELLEN SPÅR I SNÖN AV JONAS KARLSSON 1 Jonas Karlsson är författare, dramatiker och skådespelare. Han har medverkat i en rad succéfilmer som Livet är en schlager,

Läs mer

Inspirationsmaterial. Research. Av Anna Hellerstedt

Inspirationsmaterial. Research. Av Anna Hellerstedt 1 Inspirationsmaterial Research Av Anna Hellerstedt När jag var 20 år blev jag indragen i en skåpbil och misshandlad, märkt av nazister. Det hände en kväll när jag hade kört in på en mack för att tanka

Läs mer

F Ö R L ÄR AR E O C H A N D RA VUXNA. Foto: Micke Sandström F N I SS V Ä R L D E N S T RÅKIGASTE PJÄS UP PSALA>>> > ST ADSTEATE R

F Ö R L ÄR AR E O C H A N D RA VUXNA. Foto: Micke Sandström F N I SS V Ä R L D E N S T RÅKIGASTE PJÄS UP PSALA>>> > ST ADSTEATE R HA NDLEDNIN G S M A T E R I A L Foto: Micke Sandström F Ö R L ÄR AR E O C H A N D RA VUXNA F N I SS V Ä R L D E N S T RÅKIGASTE PJÄS UP PSALA>>> > ST ADSTEATE R VÄLKOMNA Vad kul att du valt att se Fniss

Läs mer

Johanna, Yohanna. -lärarhandledning Tage Granit 2004

Johanna, Yohanna. -lärarhandledning Tage Granit 2004 Johanna, Yohanna -lärarhandledning Tage Granit 2004 Syfte Syftet med lärarhandledningen är att skapa olika sätt att bearbeta filmen och teaterföreställningens tema; mobbing och utanförskap. Genom olika

Läs mer

Jag är en häxa Lärarmaterial

Jag är en häxa Lärarmaterial Lärarmaterial sidan 1 Författare: Mårten Melin Vad handlar boken om? Vera har köpt ett trollspö på ebay och lyckas till sin egen förvåning få liv sin gamla nalle genom att säga en trollramsa. Problemet

Läs mer

Läsnyckel Smyga till Hallon av Erika Eklund Wilson

Läsnyckel Smyga till Hallon av Erika Eklund Wilson Läsnyckel Smyga till Hallon av Erika Eklund Wilson Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

SAGOTIDNING. Felicia s

SAGOTIDNING. Felicia s S O M M A R N U M M E R 2 0 1 1 Felicia s SAGOTIDNING SENASTE NYTT I SAGOVÄRLDEN Sammanfattning om folksagor En typisk folksaga börjar med ''Det var en gång.'' Dom flesta sagorna vet ingen vem som har

Läs mer

Kursbeskrivning steg för steg

Kursbeskrivning steg för steg Taldramatisk teaterutbildning Utbildningen är tvåårig och är en yrkesförberedande teaterutbildning som bygger på medverkande i teaterns alla praktiska processer. Taldramatisk inriktning Det första året

Läs mer

Svenska för dig Tala så att andra lyssnar

Svenska för dig Tala så att andra lyssnar Svenska för dig Tala så att andra lyssnar Svenska för dig Tala så att andra lyssnar är en kul, lärorik och intressant bok om kommunikation. Eleverna får konkreta tips och tydliga arbetsgångar för att lära

Läs mer

kunglig sago nytt fabler kon! sagor folksagor

kunglig sago nytt fabler kon! sagor folksagor kunglig sago nytt kon! sagor fabler folksagor Folksagor En folksaga är en saga som man har berättat i århundraden. Den har gått i muntligt tradition fram tills för ca 100 år sedan, då man började skriva

Läs mer

Bilderbok Jan Lööfs bilderbok. Fackbok för barn (uvga) Spermie plus ägg är lika med bebis. Barnböcker (Hcf) Den mystiska bulan. Hej på er!

Bilderbok Jan Lööfs bilderbok. Fackbok för barn (uvga) Spermie plus ägg är lika med bebis. Barnböcker (Hcf) Den mystiska bulan. Hej på er! Hej på er! Här tipsar vi om läsvärda böcker. Slå dig ner i bibliotekets Fatboy-säck, i vår mysiga soffa på barnavdelningen eller i en skön fåtölj och läs! Besök våra filialer och vår bokbuss! /Martina

Läs mer

Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING. av Anna Holmlin-Nilsson. Formgivning av Johan Theodorsson

Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING. av Anna Holmlin-Nilsson. Formgivning av Johan Theodorsson Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING av Anna Holmlin-Nilsson Formgivning av Johan Theodorsson INLEDNING Pedagogiskt material till: En bit av mig - en föreställning av nyanländas egna berättelser

Läs mer

Lärarhandledning. Folke och Frida Fridas nya värld Frida Åslund

Lärarhandledning. Folke och Frida Fridas nya värld Frida Åslund Lärarhandledning Folke och Frida Fridas nya värld Frida Åslund www.atriumforlag.se info@atriumforlag.se Innehåll Om boken 2 Om författaren 2 Ingångar till läsningen 3 Analys Berättare Karaktärer Läsdagbok

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Forfattare: Mårten Melin

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Forfattare: Mårten Melin sidan 1 Forfattare: Mårten Melin Vad handlar boken om? Måns och Emma är ihop och Måns är kär i Emma. Nanna, som är Emmas bästa kompis, är också lite kär i Måns. Emmas födelsedag är nästa vecka och Måns

Läs mer

LEVA LIVET 2. Arbetsblad. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig.

LEVA LIVET 2. Arbetsblad. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig. 2 Skriv och berätta om vad du kan, vad du vill och om annat som finns i ditt inre rum. Jag är rädd (sidan 4) 1 Läs sidan 4.

Läs mer

LPP, Klassiker. Namn: Datum:

LPP, Klassiker. Namn: Datum: LPP, Klassiker Namn: Datum: Svenska Mål att sträva mot att eleven får möjlighet att förstå kulturell mångfald genom att möta skönlitteratur och författarskap från olika tider och i skilda former från Sverige,

Läs mer

Utforskarna. ålder 4-5 år

Utforskarna. ålder 4-5 år Utforskarna ålder 4-5 år I våra mål satte vi upp att vi ville ha mer drama, konstruktion och berättelse. Detta gjorde att vi delade upp utforskarna i tre grupper med dessa områden som fokus. Barnen fick

Läs mer

Vargbröder, lärarhandledning

Vargbröder, lärarhandledning Vargbröder, lärarhandledning Vargbröder utspelar sig under folkvandringstiden långt uppe i norr. Berättelsen har flera inslag av fantasy men rymmer även en hel del naturvetenskap. Boken börjar med att

Läs mer

Tipshandledning 6-årsboken: Måntornet av Per Gustavsson

Tipshandledning 6-årsboken: Måntornet av Per Gustavsson Tipshandledning 6-årsboken: Måntornet av Per Gustavsson Hej. Du håller en tipshandledning i din hand som satts ihop av barnbibliotekarierna på biblioteken i Kävlinge kommun. Tanken är att den ska ge uppslag

Läs mer

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska

Läs mer

Läsnyckel Amulett Bok fyra: Det sista rådet av Kazu Kibuishi översatt av Marie Helleday Ekwurzel

Läsnyckel Amulett Bok fyra: Det sista rådet av Kazu Kibuishi översatt av Marie Helleday Ekwurzel Läsnyckel Amulett Bok fyra: Det sista rådet av Kazu Kibuishi översatt av Marie Helleday Ekwurzel Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna

Läs mer

Lärarmaterial. Det skulle varit jag dansteater av Birgitta Egerbladh. VästmanlandsTeater

Lärarmaterial. Det skulle varit jag dansteater av Birgitta Egerbladh. VästmanlandsTeater VästmanlandsTeater Slottsgatan 11 722 11 Västerås Tel 021-470 41 00 skola@vastmanlandsteater.se vastmanlandsteater.se Lärarmaterial Det skulle varit jag dansteater av Birgitta Egerbladh Illustration: Malin

Läs mer

Lärarmaterial Ett Drömspel av August Strindberg

Lärarmaterial Ett Drömspel av August Strindberg Slottsgatan 11 722 11 Västerås Tel 021-470 41 00 info@vastmanlandsteater.se vastmanlandsteater.se Lärarmaterial Ett Drömspel av August Strindberg Inspirationsmaterialet bygger på en föreläsning av professor

Läs mer

Övningar kommunikationsplattformen

Övningar kommunikationsplattformen Övningar kommunikationsplattformen Hisspitchen att prata om Scouterna på ett enhetligt sätt Hur visar vi bäst att Scouterna är aktiva, engagerande och äkta? Väcker du/vi associationer till spänning, gemenskap

Läs mer

Filmen är baserad på romanen Pojkarna av Jessica Schiefauer som fick Augustpriset i barn- och ungdomskategorin

Filmen är baserad på romanen Pojkarna av Jessica Schiefauer som fick Augustpriset i barn- och ungdomskategorin Handling I filmen Pojkarna, möter verkligheten magins värld när en blommas nektar erbjuder Kim, Momo och Bella, tre bästa vänner, möjlighet att om nätterna förvandlas till pojkar. Förvandlingen innebär

Läs mer

Dinosaurier och livet på jorden

Dinosaurier och livet på jorden SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? I boken får vi följa utvecklingen av liv på jorden, från det att jorden skapades för 4 miljarder år sedan tills idag. Vi får följa livets utveckling, från små

Läs mer

Lärarmaterial. Resan hem av Bodil Malmberg. VästmanlandsTeater

Lärarmaterial. Resan hem av Bodil Malmberg. VästmanlandsTeater Slottsgatan 11 722 11 Västerås Tel 021-470 41 00 skola@vastmanlandsteater.se vastmanlandsteater.se Lärarmaterial Resan hem av Bodil Malmberg Foto: Magnus Kaplan Lärarmaterialet vänder sig till dig som

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING FÖR FÖRESTÄLLNINGEN ZIGGY OCH ISPRINSESSAN

LÄRARHANDLEDNING FÖR FÖRESTÄLLNINGEN ZIGGY OCH ISPRINSESSAN LÄRARHANDLEDNING FÖR FÖRESTÄLLNINGEN ZIGGY OCH ISPRINSESSAN Hej! Välkommen till oss på Profilteatern och föreställningen Ziggy och Isprinsessan. Vi har satt ihop detta material som riktar sig till dig

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Rolf är med i en film. Han spelar en enkel roll, en man som är ute och går. Regissören Lukas är inte så nöjd med Rolf då det händer en massa saker runt honom

Läs mer

HANDLEDNING LÄS EN FILM. Kulturutveckling. Filmtitel: Kan du vissla, Johanna? Regissör: Rumle Hammerich

HANDLEDNING LÄS EN FILM. Kulturutveckling. Filmtitel: Kan du vissla, Johanna? Regissör: Rumle Hammerich LÄS EN FILM HANDLEDNING Filmtitel: Kan du vissla, Johanna? Regissör: Rumle Hammerich Boktitel: Kan du vissla, Johanna? Författare: Ulf Stark Rekommenderas för åldrarna 6-9 år En filmhandledning av Maria

Läs mer

DUVA. Språkets makt och maktens språk LÄRARHANDLEDNING

DUVA. Språkets makt och maktens språk LÄRARHANDLEDNING DUVA Språkets makt och maktens språk LÄRARHANDLEDNING Stockholm november 2016 Hej och välkomna till UngaTurs föreställning DUVA. Här kommer en handledning som du som lärare kan använda dig av för att utvidga

Läs mer

Nattens lekar en lärarhandledning utifrån Stig Dagermans novell med samma namn

Nattens lekar en lärarhandledning utifrån Stig Dagermans novell med samma namn Nattens lekar en lärarhandledning utifrån Stig Dagermans novell med samma namn Till läraren Det här är en lärarhandledning för dig som vill arbeta med Stig Dagermans novell Nattens lekar. Handledningen

Läs mer

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

Skapande skola- projekt 2014-2015

Skapande skola- projekt 2014-2015 Skapande skola- projekt 2014-2015 Allt är möjligt på teatern VEM HÅLLER I SKAPANDE SKOLA- PROJEKTET? Susanna Vildehav är skådespelare hos Teater Eksem och håller i Teater Eksems skapande skola- projekt.

Läs mer

DEN FULA ANKUNGEN. Recension

DEN FULA ANKUNGEN. Recension [1] DEN FULA ANKUNGEN Recension HC Andersen med den fula ankungen Bok: Den fula ankungen. Författare: HC Andersen Alla som inte har läst den fantastiska boken om Den fula ankungen lär göra det nu, i allafall

Läs mer

Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Bort från dig Lärarmaterial. Författare: Tomas Dömstedt

Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Bort från dig Lärarmaterial. Författare: Tomas Dömstedt sidan 1 Författare: Tomas Dömstedt Vad handlar boken om? Lukas är orolig för att Jonna är på fest utan honom. Han skickar ett antal sms till henne men får bara ett enda svar. Lukas kan inte slappna av

Läs mer

Allan Zongo. Lärarmaterial. Allan Zongo. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Henrik Einspor

Allan Zongo. Lärarmaterial. Allan Zongo. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Henrik Einspor sidan 1 Författare: Henrik Einspor Vad handlar boken om? Max är en kille som bor ute på landet med sin mamma och pappa. En kväll störtar ett rymdskepp nära deras hus. I rymdskeppet finns en Alien. Max

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING. Christina Herrst. Tionde våningen. som klyver lufte. måste skjuta sin p MELODY FARSHIN MELODY FARSHIN. Hon har en krona på

LÄRARHANDLEDNING. Christina Herrst. Tionde våningen. som klyver lufte. måste skjuta sin p MELODY FARSHIN MELODY FARSHIN. Hon har en krona på MELODY FARSHIN MELODY FARSHIN LÄRARHANDLEDNING Tionde våningen Christina Herrström Hon är inte rädd. Hon är en krigare. m En drake, en pi Men spännande. S som klyver lufte kristallku måste skjuta sin p

Läs mer

Ur läroplanens kapitel 1: Eleverna kan använda det svenska språket i tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt.

Ur läroplanens kapitel 1: Eleverna kan använda det svenska språket i tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt. Pedagogisk planering i svenska Säkert har du hört talas om Törnrosa och Askungen; kanske läste dina föräldrar de här eller andra sagor för dig när du var barn. Sagor har fascinerat människor i alla tider

Läs mer

Kursbeskrivning steg för steg

Kursbeskrivning steg för steg Taldramatisk teaterutbildning Utbildningen är tvåårig och är en yrkesförberedande teaterutbildning som bygger på medverkande i teaterns alla praktiska processer. Taldramatisk inriktning Det första året

Läs mer

SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2015/16:

SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2015/16: SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2015/16: Att Mima Hösten Att Mima Vintern RESPEKT - att se sig själv & andra genom mim Former & Fantasi Kroppens Fantasi Did I Really? Hej! Vi har under de senaste fem åren arbetat

Läs mer

AKTIVITETSHANDLEDNING

AKTIVITETSHANDLEDNING AKTIVITETSHANDLEDNING Av AnnMarie Lindman GRANNEN av Johan Werkmäster Handledningen är ett underlag för diskussion för den som vill läsa den här boken i grupp inom till exempel omsorgen eller i Svenska

Läs mer

Lärarmaterial. Himladrumlar. en roadmovie ovan molnen

Lärarmaterial. Himladrumlar. en roadmovie ovan molnen Lärarmaterial Himladrumlar en roadmovie ovan molnen VÄLKOMMEN TILL BYTEATERN OCH FÖRESTÄLLNINGEN HIMLADRUMLAR! Det var en gång tre änglar som kom ner till jorden eller egentligen var de två och en halv,

Läs mer

Kalle med klänning och Kalle som Lucia (Hcf bilderbok) Författare: Anette Skåhlberg Illustratör: Katarina Dahlquist

Kalle med klänning och Kalle som Lucia (Hcf bilderbok) Författare: Anette Skåhlberg Illustratör: Katarina Dahlquist Nytt år och nya boktips från Martina och Petra! Skriv gärna till oss och lämna förslag eller kommentarer genom att skicka ett mail till petra.ljungberg@laholm.se Kalle med klänning och Kalle som Lucia

Läs mer

Alice i Underlandet Skolmaterial

Alice i Underlandet Skolmaterial Alice i Underlandet Skolmaterial Skolmaterialet till denna föreställning är ämnat för att ge lärare tips och tankar för hur de kan arbeta vidare kring föreställningen Alice i underlandet på Helsingborgs

Läs mer

Skrivglädje i vardagen!

Skrivglädje i vardagen! glädje i vardagen! - distanskursen för dig som vill hitta skrivglädje i vardagen! Inspirationsbrev om framtiden Hej! Förra veckan ägnade vi åt dina tillgångar och nu är vi framme vid sista kursdelen som

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING BERÄTTELSER MED SKUGGOR & LJUS

LÄRARHANDLEDNING BERÄTTELSER MED SKUGGOR & LJUS LÄRARHANDLEDNING BERÄTTELSER MED BERÄTTELSER MED SKUGGOR OCH LJUS Utställningen Tillsammans på Världskulturmuseet i Göteborg handlar om det fantastiska och det svåra med att vara tillsammans. I en av utställningens

Läs mer

Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun

Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun Säg STOPP en temateater kring mobbning Bakgrund Kulturskolan och DuD:s teatergrupp har under

Läs mer

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial Människans möte med den mänskliga kroppen Ett pedagogiskt studiematerial Inledning I dag så påverkas vi medvetet och omedvetet av yttre ideal. Ofta så glömmer vi bort att ställa frågan till oss själva

Läs mer

Provlektion Klassiska sagor

Provlektion Klassiska sagor Provlektion Klassiska sagor Denna lektion är hämtad ur Klassiska sagor av Lena Johansson, lärare i svenska som andraspråk i Alby i Botkyrka. Klassiska sagor som världens barn har hört är ett kopieringsunderlag

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA KÄRLEK. Foto: Micke Sandström

HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA KÄRLEK. Foto: Micke Sandström HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA KÄRLEK Foto: Micke Sandström VÄLKOMNA Vad kul att du valt att se Kärlek på Uppsala stadsteater med din klass. Vi är stolta över att kunna erbjuda bra teater

Läs mer

The Portal The Present Takers

The Portal The Present Takers The Portal The Present Takers INNEHÅLL: Om programmet Teman Glosor Att jobba med Om serien The Portal OM PROGRAMMET: Lucy blir uppvaktad med hånfulla gliringar och stampande fötter på sin födelsedag. Författaren

Läs mer

Häxprovet Lärarmaterial

Häxprovet Lärarmaterial Lärarmaterial sidan 1 Författare: Mårten Melin Vad handlar boken om? Vera är häxa och varje torsdagkväll går hon på häxskola. En torsdag när hon och Sira kommer dit är Mara inte där. Mara brukar aldrig

Läs mer

The power of pictures

The power of pictures The power of pictures En bild lär kunna säga mer än tusen ord. I avsnittet The power of pictures får vi möta bland andra Nick Ut som tog det berömda fotografiet på en napalmskadad flicka under Vietnamkriget

Läs mer

Kapitel 1: Turistfällan

Kapitel 1: Turistfällan Läsnyckel Wonder Woman Drakens svärd Text: Laurie Sutton Bilder: Dan Schoening Översättning: Marie Helleday Ekwurtzel I det här lättlästa äventyret, för 9 12-åringar, står Wonder Woman inför en stor utmaning.

Läs mer