Utredning kring Internationella Skolan Atlas fortsatta inriktning och verksamhet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utredning kring Internationella Skolan Atlas fortsatta inriktning och verksamhet"

Transkript

1 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (9) Utbildningskontoret Dnr BOU Elisabeth Stärner, Kathrin Hansson Barn- och ungdomsnämnden Utredning kring Internationella Skolan Atlas fortsatta inriktning och verksamhet UTBILDNINGSKONTORETS FÖRSLAG TILL BESLUT 1. Utbildningskontoret inhämtar ställningstagande från IS Atlas förskola och f-9 gällande en eventuell avveckling av PYP och MYP. Beslut tas på nämndens sammanträde i december Barn- och ungdomsnämnden beslutar att den s.k. Engelska sektionen fortsätter sin verksamhet för elever i årskurs f-5 som vistas tillfälligt i Sverige. Utbildningskontoret får i uppdrag att ta fram kriterier för vilka elever som ska antas i den Engelska sektionen. 3. Utbildningskontoret får i uppdrag att utreda en förflyttning av IS Atlas f-6 till den nya skolan i södra Ekkällan till läsåret 2015/ Utbildningskontoret ges i uppdrag att arbeta vidare med en förstärkt språkinriktning på IS Atlas för f-6 och Utbildningskontoret får i uppdrag att utreda möjligheten att göra IS Atlas 7-9 till hänvisningsskola. SAMMANFATTNING Utbildningskontoret har vid flera tillfällen sedan 2011 fört dialog och diskussion med skolledning och lärare vid IS Atlas angående svårigheten att bedriva undervisning utifrån både IBO:s läroplan och upplägg och nu gällande svensk läroplan, LGR- 11. Enligt skollagen ska en svensk kommunal grundskola följa de svenska skolförfattningarna, svensk läroplan med tillhörande kursplaner. Ytterligare utmaningar för skolan är resurser i form av lokaler, tid och ekonomi. Utbildningskontoret har initierat en utredning i syfte att genomlysa ovanstående problematik, men även ge förslag på eventuella åtgärder och utvecklingsinsatser. Utredningen har syftat till att hitta lösningar för att ytterligare utveckla verksamheten på IS Atlas, som är en skola med mycket goda resultat och hög kvalitet. Flera olika metoder har använts för att genomlysa problematiken. Flera olika utvecklingsvägar har genomlysts med hänsyn tagen till olika regelverk. Utbildningskontoret föreslår ett antal åtgärder utifrån detta.

2 2 (9) Barn- och ungdomsnämnden föreslås inhämta ställningstagande från IS Atlas förskola och f-9 gällande en eventuell avveckling av PYP och MYP. Beslut tas på nämndens sammanträde i december Barn- och ungdomsnämnden föreslås besluta att den s.k. Engelska sektionen ska fortsätta sin verksamhet för elever i årskurs f-5 som vistas tillfälligt i Sverige. Utbildningskontoret får i uppdrag att ta fram kriterier för vilka elever som ska antas i den Engelska sektionen. Vidare föreslås att utbildningskontoret ges i uppdrag att arbeta vidare med en förstärkt språkinriktning på IS Atlas för f-6 och 7-9. Utbildningskontoret ges även i uppdrag att utreda möjligheten att flytta IS Atlas f-6 till den nya skolan i södra Ekkällan, likaså att utreda möjligheten att göra IS Atlas 7-9 till hänvisningsskola. Beslutsunderlag: Utredning kring Internationella Skolan Atlas fortsatta inriktning och verksamhet.docx

3 3 (9) BAKGRUND I början av 2000-talet uttryckte näringslivet i Linköping (SAAB; Ericsson, Nokia, US med flera) ett stort behov av att kunna erbjuda gästarbetares och forskares barn en skolgång på engelska. IS Atlas fick 2001 i uppdrag av barn- och ungdomsnämnden att starta två engelskspråkiga grupper med inriktning mot Primary Years Programme (PYP). PYP sträcker sig från förskoleklass till årskurs 5. PYP stämde i allt väsentligt väl överens med den dåvarande läroplanen Lpo-94, vilket gjorde det möjligt att arbeta efter programmet i en ordinarie svensk grundskola. Vid starten hösten 2001 fanns för få elever i de engelskspråkiga grupperna för att möta de krav som International Baccalaureate Organisation (IBO) ställde. På Atlasskolan fanns då en grupp elever som studerade efter den engelska läroplanen och SAAB bekostade denna utbildning helt och hållet. Den gruppen av elever fick fortsatt undervisning efter engelsk läroplan under en övergångsperiod läsåret 2001/02. Hösten 2003 blev IS Atlas kandidatskola för PYP och påbörjade implementeringen. Skolans personal deltog i de utbildningar som krävdes för ett medlemskap hade skolan sitt första auktoriseringsbesök, men kunde inte certifieras som PYPskola eftersom IBO krävde att hela skolan, även förskolan, skulle arbeta efter programmet. Skolan blev auktoriserad juni PYP omfattar idag hela förskolan och årskurs f-5. Barn- och ungdomsnämnden fattade hösten 2003 beslut om att IS Atlas fick ansöka om att certifieras som en Middle Years Programme School (MYP) som omfattar årskurserna 6-9. Våren 2011 blev skolan även auktoriserad för MYP. På Katedralskolan erbjuds det internationella Diploma Programme, en fortsättning på grundskoleprogrammet inom IBO. Under 2016 genomförs en förnyad utvärdering (Evaluation) av IBO hur skolan arbetar enligt PYP och MYP:s läroplaner. Läroplanerna för PYP och MYP kommer då också att revideras. Problemformulering Kolliderande läroplaner Utbildningskontoret har vid flera tillfällen sedan 2011 fört dialog och diskussion med skolledning och lärare vid IS Atlas angående svårigheten att bedriva undervisning utifrån både IBO:s upplägg och nu gällande läroplan LGR 11. Enligt skollagen ska en svensk kommunal grundskola följa de svenska skolförfattningarna, svensk läroplan med tillhörande kursplaner. Det pågår dock en utredning på Utbildningsdepartementet (U2012:C) för att bl.a. se över förutsättningarna för en internationell skola riktad till elever som tillfälligt vistas i landet. Då utredaren på nytt kontaktades i slutet av oktober 2013 fanns fortfarande inget beslut om när utredningen ska presenteras, utredningen är enligt uppgift fortfarande under beredning.

4 4 (9) Tid och ekonomi Det krävs tid och ekonomiska medel för att klara av att möta IBO:s krav för att kunna behålla certifieringen. Tiden behövs för lärarna att sätta sig in i dubbla läroplaner och för att bedöma och betygssätta enligt dubbla system. Likaså krävs det tid för två koordinatorer (35-45%) för att hålla ihop PYP och MYP. När det gäller kostnader så rör dessa både tiden och kostnaden för de utbildningar som IBO kräver för att behålla en certifiering. För årskurs f-5 (PYP) är kostnaden kr för in-school training, men då kan alla i personalen vara med. För årskurs 6-9 (MYP) krävs motsvarande utbildning för ämneslärarna i respektive ämne, vilket blir kostsamt (ca kr för två lärare). Utbildningarna för lärarna inom MYP genomförs utomlands, vilket medför ytterligare kostnader. Barn- och ungdomsnämnden står idag för anmälningsavgift, årsavgift samt utvärderingsavgift. Skolan bekostar kompetensutvecklingsavgifter. För att fortsatt kunna erbjuda undervisning i den s.k. Engelska sektionen krävs resurser i form av lärare och lokaler, oavsett om skolan har kvar PYP/MYP eller ej. Kommande utvärdering Inför kommande evaluation 2016 för PYP och MYP finns nya Standards and Practices som skolan ännu inte har börjat arbeta med. Därutöver finns det nya läroplaner för MYP som måste tillämpas. Detta kommer att kräva insatser i form av både tid och pengar. Lokaler och elevunderlag IS Atlas är till skillnad från övriga kommunala skolor ingen s.k. hänvisningsskola. Detta innebär att vårdnadshavare och elever måste göra ett aktivt val för att eleven ska få gå på skolan. Efter kritik från Skolinspektionen har barn- och ungdomsnämnden tagit beslut om att endast tillämpa närhetsprincipen, dvs de elever som bor närmast skolan ska erbjudas plats först. Denna princip gäller från och med höstterminen (BOU 2012:429) Skolan, som idag är en F-9-skola, har ett högt söktryck till årskurs f-6 men ett minskat söktryck till åk 7 de senaste tre åren, vilket inneburit att tidigare rektor valt att ta emot fler elever till förskoleklassen. Skolan har en kapacitet för cirka 325 elever, idag går 353 elever i skolan. Elever i årskurs f-6 har behov av större lokalyta än elever i årskurs 7-9. Hösten 2013 går 54 barn i förskoleklass, 184 elever i årskurs 1-6 och 96 elever i årskurs 7-9. Därutöver finns 34 barn inskrivna i den internationella förskolan. Skolan har följande antal elever i den s.k. Engelska sektionen; Junior English f-2 totalt 15 elever, Senior English årskurs 3-5 totalt 4 elever. I årskurs 6-9 integreras eleverna i de svenska klasserna och läser enligt svensk läroplan. Höstterminen 2013 har skolan 2 elever i årskurs 6 och inga elever i årskurs 7-9.

5 5 (9) Eleverna i årskurs 6 får fem timmar svenska som andraspråk samt handledning på engelska och vid behov även handledning i årskurs 7-9. Det är inte många elever på IS Atlas som väljer andra skolor till årskurs 7, men ett visst elevtapp finns redan från årskurs 4. Föräldrar uppger i enkäten flera olika orsaker till varför man gjort ett annat val än IS Atlas. Framförallt handlar det om att man sökt sig till annan skola med viss inriktning, men det framkommer även att man inte varit nöjd med skolan av olika orsaker. Tjänsteunderlag Det finns svårigheter när det gäller tjänsteunderlag för årskurs 7-9, då det är svårt att ha fulla tjänster i ämnen med få timmar i timplanen på en liten högstadieskola. Detta kan i sin tur innebära att lärare kan behöva tjänstgöra på flera skolor, vilket kan medföra svårigheter i bl.a. schemaläggning. Uppdrag Mot bakgrund av ovanstående har utbildningskontoret initierat en utredning i syfte att genomlysa ovanstående problematik, men även ge förslag på eventuella åtgärder och utvecklingsinsatser. Utredningen syftar till att hitta lösningar för att ytterligare utveckla verksamheten på IS Atlas, som är en skola med mycket goda resultat och hög kvalitet. (Skolinspektionens tillsyn 2012) Metod I genomlysningen har flera olika metoder använts för att kunna få en så heltäckande bild som möjligt. Utredarna har genomfört dokumentstudier och intervjuat IBkoordinatorer, rektorer, personal på skolan samt fackliga företrädare. Webb-baserade enkäter har skickats ut till personal och föräldrar av Statistik och utredningar. Samtal har förts med representanter för IBO:s ledning i Haag, IB:s intresseorganisation i Sverige (ASIB), samt Utbildningsdepartementet. Nuvarande och framtida behov av engelskspråkig undervisning har stämts av med universitetsledningen på Linköpings universitet samt olika företag genom NuLink. Därutöver har skoljurist samt sakkunnig i lokalfrågor bidragit i specifika frågeställningar. Underlag som studerats är t.ex. elevunderlag, frånval från skolan, attitydundersökning, skolans årliga utvärdering samt material från genomförd internkontroll. Utredningens resultat Utredningen har resulterat i en rad olika utvecklingsvägar för skolan. Dessa redovisas nedan utan rangordning: 1. IS Atlas f-9, behåller PYP och MYP 2. IS Atlas f-9, behåll PYP och utveckla språkinriktning, ev spetsutbildning IS Atlas f-9, avveckla PYP och MYP. Behåll engelska sektionen och tillämpa PYP och MYP enbart här 4. IS Atlas f-9, internationell skola som endast följer IBO:s läroplan 5. IS Atlas f-9, avvecklar PYP och MYP, med språkinriktning, ev spetsutbildning IS Atlas f-6 och 7-9, avvecklar PYP och MYP, med språkinriktning, ev spetsutbildning 7-9

6 6 (9) 7. IS Atlas f-5 med PYP och 6-9 avvecklar MYP, med språkinriktning, ev spetsutbildning 7-9 IS Atlas är en svensk kommunal grundskola och ska därmed följa de svenska skolförfattningarna såsom svensk läroplan med tillhörande kursplaner. Bestämmelser i skolförordningen ger dock skolan möjlighet att, utöver utbildningen enligt de svenska skolförfattningarna, även tillämpa IBO:s internationella program Primary Years Program och Middle Years Program. Möjligheten att bedriva en internationell skola med enbart utländsk läroplan i kommunala grundskolor är i dagsläget inte tillåtet enligt svensk lagstiftning. Undervisningen i den Engelska sektionen har varit ett sätt att möta det behov av engelskspråkig undervisning som universitet och näringsliv tidigare gett uttryck för. Det finns dock inget krav på en kommun att erbjuda denna typ av undervisning, Linköping har dock hittills valt att erbjuda denna möjlighet. Huvuddelen av undervisningen får enligt skolförordningen anordnas på engelska för elever som vistas i Sverige under en begränsad tid och har tillräckliga kunskaper i engelska för att kunna delta i undervisningen. Antalet timmar i svenska får dock inte understiga 480. Eleverna har dessutom rätt till modersmålsundervisning och studiehandledning. För dessa elever får PYP och MYP tillämpas inom grundskola, men är inget krav. Om det finns många sökanden till de platser som kan erbjudas är det i första hand barn till utländska gästforskare och experter och barn som tidigare gått i en engelskspråkig skola som ska erbjudas plats. IBO har som krav att hela Atlasskolan (samtliga elever) ska arbeta efter dess regelverk för PYP respektive MYP. Om skolan enbart behåller PYP gäller att samtliga elever årskurs f-5 måste läsa enligt IBO:s läroplan. En konsekvens av detta är att det inte är möjligt att tillämpa PYP enbart på den s.k. Engelska sektionen. När det gäller PYP är lärarnas bedömning att det inte finns några större svårigheter att kombinera svensk läroplan med IBO:s läroplan, så länge betygssättning sker i årskurs 6-9. Vad gäller MYP uttrycker både skolledare och lärare att det finns stora svårigheter att kombinera de båda läroplanerna. Ordförande för svenska IB-skolors intresseorganisation (ASIB, Association of Swedish IB Schools) ger uttryck för samma problematik för kommunala IB-skolor i Sverige. Universitetsledningen uppger att de ser behovet av en ökad internationell rekrytering av forskare till universitetet, då är undervisning på engelska på alla nivåer viktigt. Universitetsledningen framför att de är angelägna om att den verksamhet som finns på IS Atlas ska finnas kvar, även om det i dagsläget inte utnyttjas av deras anställda i någon högre utsträckning. I samarbete med NULINK (Linköpings näringslivsbolag) har utbildningskontoret skickat ut en enkät till ca 15 olika företag för att efterhöra hur de ser på behovet av engelskspråkig undervisning i grundskolan nu och framöver (ca 3-5 år) med tanke på deras ev. rekrytering av forskare/experter. Responsen har varit relativt svag, men de

7 7 (9) svar som kommit in säger att de inte har något intresse och inte heller ser något behov framöver. Föräldrar beskriver i enkäten IS Atlas som en bra och t o m mycket bra skola med god planering, med effektiva och engagerade lärare som ser barnen som individer med olika behov. Den internationella profilen på skolan uppskattas av flera. Några understryker att språken och de kulturella mötena är mycket värdefulla. En motivering är att barnen kan tillgodoräkna sig studierna på Atlas om de flyttar utomlands. Men föräldrar uttrycker också oro för och kritik av att det skett flera byten av rektor de senaste åren och att rotationen bland lärare varit stor. Likaså beskriver de att det är för trångt på skolan och skolgården. Det är inte alldeles enkelt att i förväg bedöma om det blir någon större skillnad för eleverna utan PYP/MYP. Vad gäller övergång till andra IB-skolor utomlands så är den möjligheten öppen även om man inte läst enligt IBO:s läroplan i Sverige. Möjligheten att läsa språk begränsas inte av en avveckling av PYP/MYP. Det är också fortfarande möjligt att arbeta tematiskt, vilket görs i stor utsträckning i de tidigare åren. Att upprätthålla en god kvalitet på undervisningen och nå en hög måluppfyllelse är ett fortsatt uppdrag för rektor och personalen. Utvecklad språkinriktning Om IS Atlas vill utveckla sin språkinriktning kan olika vägar tänkas. Det är möjligt att erbjuda en inriktning i exempelvis ett ämne eller ämnesområde genom att använda timmar från Skolans val. I Linköping finns sedan tidigare inriktningar i t.ex. NO, matematik, ledarskap och media. Enligt skollagen får antalet timmar i timplanen för ett ämne eller en ämnesgrupp minskas med högst 20 procent för att användas till skolans val. IS Atlas kan liksom tidigare alltså välja att använda Skolans val till en språkinriktning i spanska och engelska, då det finns kunskap, kompetens och erfarenhet på skolan inom dessa språk. Om IS Atlas vill utveckla sin språkinriktning ytterligare skulle det vara möjligt att erbjuda undervisning i t.ex. mandarin, ett språk som inte erbjuds på någon annan kommunal grundskola i Linköping. Detta är möjligt att genomföra utan att arbeta utifrån IBO:s läroplaner. Ett andra alternativ för att erbjuda en förstärkt språkinriktning är möjligheten att anordna delar av undervisningen på engelska, vilket ytterligare skulle kunna stärka skolans fokus mot språk. I Linköping erbjuder den fristående skolan Engelska skolan denna möjlighet. Att utöka undervisningen i engelska innebär att högst hälften av undervisningen ges på engelska. Det är viktigt att undervisningens innehåll och utformning säkerställer att eleverna får tillräckliga kunskaper i svenska för att nå kunskapskraven i samtliga ämnen. Ett tredje alternativ är att erbjuda spetsutbildning i språk som syftar till att ge eleverna en särskild fördjupning och breddning inom ämnet som utbildningen är inriktad mot. Inom spetsutbildningarna kan eleverna läsa gymnasiekurser och få betyg i det ämne eller de ämnen som spetsutbildningen är inriktad mot, exempelvis, matematik, NO eller språk. I övrigt följer eleverna den ordinarie undervisningen i skolan.

8 8 (9) 2013 är sista gången som huvudmän kan ansöka om att få starta spetsutbildning, sista ansökningsdag var den 15 september 2013, vilket innebär att detta inte längre är möjligt. Lokaler och hänvisningsskola När det gäller skolor i närområdet till IS Atlas byggs under kommande år en f-6 skola i södra Ekkällan med kapacitet för cirka 350 elever för att möta den nybyggnation som pågår i området. Skolan beräknas stå klar augusti Utbildningskontoret kommer att föreslå ett upptagningsområde för den nya skolan. För IS Atlas gäller från höstterminen 2014 enbart närhetsprincipen. Denna innebär att vårdnadshavare och elever måste göra ett aktivt val för att eleven ska få gå på skolan. I ett ev. urval gäller närhetsprincipen, dvs de elever som bor närmast skolan ska erbjudas plats först. ÅTGÄRDSFÖRSLAG Av de sju utvecklingsvägar som presenterades initialt så kan utbildningskontoret konstatera att flera av dem inte är intressanta eller möjliga att genomföra. Kontoret föreslår därför följande: 1. Utbildningskontoret inhämtar ställningstagande från IS Atlas förskola och f-9 gällande en eventuell avveckling av PYP och MYP. Beslut tas på nämndens sammanträde i december Barn- och ungdomsnämnden beslutar att den s.k. Engelska sektionen fortsätter sin verksamhet för elever i årskurs f-5 som vistas tillfälligt i Sverige. Utbildningskontoret får i uppdrag att ta fram kriterier för vilka elever som ska antas i den Engelska sektionen. 3. Utbildningskontoret får i uppdrag att utreda en förflyttning av IS Atlas f-6 till den nya skolan i södra Ekkällan till läsåret 2015/ Utbildningskontoret ges i uppdrag att arbeta vidare med en förstärkt språkinriktning på IS Atlas för f-6 och Utbildningskontoret får i uppdrag att utreda möjligheten att göra IS Atlas 7-9 till hänvisningsskola. LEGALITET Skolförordningen 9 kap 14 regleras engelskspråkig undervisning. För de elever som vistas i Sverige under en begränsad tid och har tillräckliga kunskaper i engelska för att kunna delta i undervisningen får huvuddelen av undervisningen anordnas på engelska. Avvikelse får göras från timplanen i ämnena svenska och engelska. Antalet timmar i svenska får dock inte understiga 480. Om det inte finns plats för alla sökande till engelskspråkig undervisning ska den i första hand ges till barn till utländska gästforskare och experter och i andra hand barn som tidigare gått i en engelskspråkig skola. För dessa elever får Primary Years Programme (PYP) och Middle Years Programme (MYP) tillämpas inom grundskolan. För att få tillämpa dessa program måste huvudmannen ha auktoriserats av International Baccalaureate Office (IBO) för att få utfärda betyg eller skriftliga omdömen.

9 9 (9) SAMRÅD Samråd har skett med ansvarig chef på utbildningskontoret, skolledning samt personal på IS Atlas. Samråd har också skett med fackliga representanter på skolan. I utredningsarbetet har även vårdnadshavare till elever på skolan haft möjlighet att ge synpunkter genom en enkät samt informationsmöte. Samråd har även skett med universitetsledningen vid Linköpings universitet samt NULINK. Riskbedömningar har genomförts på IS Atlas. UPPFÖLJNING OCH UTVÄRDERING Uppföljning och utvärdering kommer att ske kontinuerligt av utbildningskontoret under utvecklingsprocessen. MBL Förhandling enligt MBL 11 genomfördes De fackliga organisationerna hade inget att erinra mot arbetsgivarens förslag. UTBILDNINGSKONTORET Lars Rejdnell Beslutet skickas till: Rektor IS Atlas Förskolechef IS Atlas Bitr. barn- och ungdomschef

IS Atlas Kommunal enskild grundskola f-9

IS Atlas Kommunal enskild grundskola f-9 IS Atlas Kommunal enskild grundskola f-9 IS Atlas kännetecknas bland annat av goda resultat och hög kvalitet internationell skola - språk Skolinspektionens granskning 2011/12 Av tillsynen framgår att utbildningen

Läs mer

Yttrande över ansökan från Internationella Engelska skolan i Sverige AB som huvudman för utökning av befintlig grundskola F-3 och fritidshem.

Yttrande över ansökan från Internationella Engelska skolan i Sverige AB som huvudman för utökning av befintlig grundskola F-3 och fritidshem. TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) 2015-04-23 rev 2015-04-23 Utbildningskontoret Dnr BOU 2015-130 Eva Torenfält-Karlsson, Kathrin Hansson Barn- och ungdomsnämnden Yttrande över ansökan från Internationella Engelska

Läs mer

Regelbunden tillsyn i grundskolan International School of Lund - Katedralskolan

Regelbunden tillsyn i grundskolan International School of Lund - Katedralskolan Regelbunden tillsyn i Lunds kommun International School of Lund Katedralskolan Dnr 43-2008:490 Regelbunden tillsyn i grundskolan International School of Lund - Katedralskolan Förskoleklass Grundskola årskurserna

Läs mer

Regelverk för önskemål om skolenhet

Regelverk för önskemål om skolenhet Tjänsteskrivelse - rev 1 (5) Klas Lind, Kathrin Hansson 2016-10-17 rev 161020 Dnr BOU 2016-96 Barn- och ungdomsnämnden Regelverk för önskemål om skolenhet Förslag till beslut 1. Barn- och ungdomsnämnden

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för utbetalning av tillkommande bidrag för nyanlända elever

Tillämpningsanvisningar för utbetalning av tillkommande bidrag för nyanlända elever SIGNERAD Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (2) Datum 2014-06-03 Vår referens Kimmo Räihä Senior controller kimmo.raiha@malmo.se Tjänsteskrivelse Tillämpningsanvisningar för utbetalning av tillkommande

Läs mer

Riktlinjer gällande integration i förskolan och skolan. Barn- och ungdomsnämnden Dnr 2012-214 Gäller fr.o.m. 2012-08-01

Riktlinjer gällande integration i förskolan och skolan. Barn- och ungdomsnämnden Dnr 2012-214 Gäller fr.o.m. 2012-08-01 Riktlinjer gällande integration i förskolan och skolan Barn- och ungdomsnämnden Dnr 2012-214 Gäller fr.o.m. 2012-08-01 2 (7) Syfte Språk är människans bästa redskap för att tänka, kommunicera och lära.

Läs mer

Beslut Dnr :4175. Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Hannaskolan i Örebro

Beslut Dnr :4175. Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Hannaskolan i Örebro Beslut 2011-03-17 Dnr 44-2010:4175 Beslut efter tillsyn av den fristående grundskolan Hannaskolan i Örebro Beslut Tillsyn i Hannaskolan 2011-03-17 2 (7) Dnr 44-2010:4175 Stiftelsen Hannaskolan Tillsyn

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2016:11365 Kastellskolan Org.nr. 888000-8365 för förskoleklass och grundskola efter tillsyn av Kastellskolan i Härnösands kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20

Läs mer

Utbildningsinspektion i Internationella skolan Atlas förskoleklass, grundskola årskurs 1 9

Utbildningsinspektion i Internationella skolan Atlas förskoleklass, grundskola årskurs 1 9 Utbildningsinspektion i Linköpings kommun Internationella skolan Atlas Dnr 53-2005:1310 Utbildningsinspektion i Internationella skolan Atlas förskoleklass, grundskola årskurs 1 9 Innehåll Inledning...1

Läs mer

Beslut Dnr :2510. Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Europaportens grundskola i Malmö kommun

Beslut Dnr :2510. Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Europaportens grundskola i Malmö kommun Beslut 2011-03-04 Dnr 44-2010:2510 Beslut efter tillsyn av den fristående grundskolan Europaportens grundskola i Malmö kommun Beslut Tillsyn i Europaportens grundskola 2011-03-04 1 (2) Dnr 44-2010:2510

Läs mer

Beslut för fristående grundskola med fritidshem

Beslut för fristående grundskola med fritidshem Floda Friskoleförening Rektorn vid Floda friskola karinb@flodafriskola.se för fristående grundskola med fritidshem efter tillsyn av Floda friskola i Katrineholms kommun Skolinspektionen, Box 330, 581 03

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2017:6137 Bollnäs kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Bollnäs kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (8) Skolinspektionens beslut

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2017:5739 Lunds kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Lunds kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 2 (7) Skolinspektionens beslut Skolinspektionens

Läs mer

Internationella skolor

Internationella skolor Utbildningsförvaltningen Gymnasieavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-11-05 Handläggare Anders Müller Telefon: 08-508 33 883 Till Utbildningsnämnden 2014-11-27 Internationella skolor Svar på remiss

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola r% å Skolinspektionen Dnr 43-2016:10344 Haninge kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Ribbybergsskolan i Haninge kommun Skolinspektionen Dnr 43-2016:10344 2 (7) Skolinspektionens beslut

Läs mer

Beslut för förskoleklass, grundskola och gymnasieskola samt kompletterande svensk undervisning

Beslut för förskoleklass, grundskola och gymnasieskola samt kompletterande svensk undervisning Föreningen Svenska Skolan på Costa del Sol info@skolan.es för förskoleklass, grundskola och gymnasieskola samt kompletterande svensk undervisning efter tillsyn av Svenska skolan på Costa del Sol, belägen

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut 2012-10-02 Dnr 43-2011:4845 Lidingö kommun Lidingo.stad@lidingo.se Rektorn vid Bodals skola agneta.wemnell@lidingo.se Beslut för grundskola efter tillsyn av Bodals skola i Lidingö kommun Skolinspektionen,

Läs mer

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 1.6.1-7608/2016 Sida 1 (10) 2016-10-07 Handläggare Elisabeth Forsberg-Uvemo Telefon: 08-50833010 Annika Risel Telefon: 08-50833607 Till

Läs mer

Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan I Ur och Skur Robinson Husberg i Enköpings kommun

Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan I Ur och Skur Robinson Husberg i Enköpings kommun Beslut efter tillsyn av den fristående grundskolan I Ur och Skur Robinson Husberg i Enköpings kommun Beslut Kooperativet Fredag ekonomisk förening Vitriskagatan 67 749 45 Enköping 1 (3) Tillsyn i den fristående

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2016:10888 Härnösands kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i grundskolan i Härnösands kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 2 (6) Skolinspektionens

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2017:5633 Avesta kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Åvestadalskolan i Avesta kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (5) Skolinspektionens

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2018:7711 Hörnsjö Friskola ekonomisk förening Organisationsnummer 769604-2188 för förskoleklass och grundskola efter tillsyn av Hörnsjö Friskola ekonomisk förening Skolinspektionen Box 3177, 903

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2017:5931 Utbildningsservice i Västerås AB Org.nr. 556670-8615 för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Västerås Internationella Skola & Förskola i Västerås kommun Skolinspektionen Box 23069,

Läs mer

Läxhjälp till alla barn i Linköpings skolor, svar på motion (S)

Läxhjälp till alla barn i Linköpings skolor, svar på motion (S) TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2014-02-04 Utbildningskontoret Dnr BOU 2013-309 Kathrin Hansson Dnr KS 2013-478 Barn- och ungdomsnämnden Läxhjälp till alla barn i Linköpings skolor, svar på motion (S) UTBILDNINGSKONTORETS

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2016:10454 Norrköpings kommun cecilia.nordqvist@norrkoping.se för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Diamantens skola - världens skola i Norrköpings kommun Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress

Läs mer

Beslut grundskola. efter riktad tillsyn av den internationella skolan International School of the Gothenburg Region i Göteborg kommun

Beslut grundskola. efter riktad tillsyn av den internationella skolan International School of the Gothenburg Region i Göteborg kommun Beslut 2013-06-19 Göteborgsregionens internationella skola AB birgitta.sandstrom.barac@isgr.se Rektor vid Göteborgsregionens internationella skola jayson.williams@isgr.se Beslut grundskola efter riktad

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola a f i %er Dnr 43-2016:7841 Botkyrka kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Tullingebergsskolan i Botkyrka kommun Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (9) s beslut

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut Finspångs kommun kommun@finspang.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter riktad tillsyn i Hällestad skola i Finspångs kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping 2 (6) Skolinspektionens

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Dnr 44-2016:11056 Internationella Engelska Skolan i Sverige AB Org.nr. 556462-4368 för grundskola efter tillsyn i Internationella Engelska Skolan Tyresö i Tyresö kommun Skolinspektionen Box 23069, 104

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Sollentuna kommun bun@sollentuna.se Rektorn vid Sollentuna International School Leskulla.Carell@sollentuna.se Beslut för grundskola efter tillsyn av Sollentuna International School i Sollentuna kommun

Läs mer

Gemensam timplan - ytterligare undervisningstid i matematik

Gemensam timplan - ytterligare undervisningstid i matematik Tjänsteskrivelse 1(2) Barn och utbildning 2016-05-04 BUN-2016-00243-1 Ove Lundberg Gemensam timplan - ytterligare undervisningstid i matematik Förslag till beslut Förvaltningen föreslår nämnden besluta

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2016:10515 Ljungby kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Ljungby kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 Dnr 43-2016:10515 2 (6) Skolinspektionens

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut 2012-12-18 Sollentuna kommun bun@sollentuna.se Rektorn vid Utbildning Silverdals grundskola manho_s@edu.sollentuna.se Beslut för grundskola efter tillsyn av Utbildning Silverdals grundskola i Sollentuna

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola ein B Skolinspektionen Dnr 44-2016:11369 Stiftelsen Umeå Waldorfskola R Karlsson M.fl. Org.nr. 894001-2076 för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Umeå Waldorfskola, grundskola i Umeå kommun Skolinspektionen

Läs mer

Omprövning av beslut för Internationella Engelska Skolan i Halmstad

Omprövning av beslut för Internationella Engelska Skolan i Halmstad w Skolinspektionen Beslut Internationella Engelska Skolan i Sverige 2014-05-28 AB 10) info@engelska.se 44-2014:81 Rektorn vid Internationella Engelska skolan i Halmstad tomas.andreasson.halmstad@engelska.se

Läs mer

Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Nya Skolan i Trollhättans kommun. Beslut. Nya skolan i Trollhättan AB.

Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Nya Skolan i Trollhättans kommun. Beslut. Nya skolan i Trollhättan AB. Nya skolan i Trollhättan AB Lasarettsvägen 17 461 52 Trollhättan Beslut 2010-05-25 Dnr 44-2009:4143 Beslut efter tillsyn av den fristående grundskolan Nya Skolan i Trollhättans kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Flerspråkiga och nyanlända barn i Skellefteå kommun

Flerspråkiga och nyanlända barn i Skellefteå kommun Flerspråkiga och nyanlända barn i Skellefteå kommun 2016-03-23 Flerspråkiga och nyanlända barn och elevers rättigheter kommunens skyldighet Alla barn och ungdomar har rätt till utbildning oavsett bakgrund.

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2016:5089 Friskolan i Mariestad AB Org.nr. 556802-0852 marten.bremer@ekhamraskolan.se olof.lindblad@ekhamraskolan.se för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Lillängsskolan i Mariestads

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2017:8521 Bollebygds kommun kommunen@bollebygd.se för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Bollebygdskolan 4-6 i Bollebygds kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress

Läs mer

Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående förskoleklassen och grundskolan Al-Zahraa Idealiska Akademi i Stockholms kommun

Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående förskoleklassen och grundskolan Al-Zahraa Idealiska Akademi i Stockholms kommun Beslut efter tillsyn av den fristående förskoleklassen och grundskolan Al-Zahraa Idealiska Akademi i Stockholms kommun Beslut Tillsyn i Al-Zahraa idealiska Akademi 1 (3) Al-Zahraa Idealiska Akademi AB

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem v Beslut Skolinspektionen 2014-11-12 Stiftelsen Islamiska skolan in fo@islamiskaskolan.com Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i Islamiska skolan i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2016:4384 Järfälla kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Järfälla kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (5) Skolinspektionens beslut

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Vilhelmina kommun Rektorn vid Latikberg skola för grundskola efter tillsyn av Latikberg skola i Vilhelmina kommun Skolinspektionen, Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 Telefon: 08-586 080

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2017:6169 Västerås kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Rösegårdsskolan i Västerås kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (5) Skolinspektionens

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Beslut 2013-02-22 Montessoriskolan i Linköping AB trilobiten@trilobiten.se Rektorn vid Montessoriskolan Trilobiten karin.jansson-bredin@trilobiten.se Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2016:10346 Haninge kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Tungelsta skola i Haninge kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Dnr 43-2016:10346

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Lidingö kommun lidingo.stad@lidingo.se Rektorn vid Rudboda skola ulla.fahrman@lidingo.se för grundskola efter tillsyn av Rudboda skola i Lidingö kommun, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen

Läs mer

Beslut för fristående grundskola med fritidshem

Beslut för fristående grundskola med fritidshem Inspira Förskolor och skolor AB Marita.Andersson@inspira-fos.se Rektorn vid Silverbäckens skola Ingela.Landen@inspira-fos.se Beslut för fristående grundskola med fritidshem efter tillsyn av Silverbäckens

Läs mer

Beslut. Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Lanternans Skola i Borlänge kommun

Beslut. Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Lanternans Skola i Borlänge kommun Beslut Dnr 44-2010:1474 2011-01-20 Beslut efter tillsyn av den fristående grundskolan Lanternans Skola i Borlänge kommun Sisyphos Specialpedagogik AB Box 323 761 23 Borlänge Tillsyn i den fristående grundskolan

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Beslut 2013-04-17 Fria Maria Barnskola Rektorn vid Fria Maria Barnskola Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn av Fria Maria Barnskola i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2017:6287 Älmhults kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Älmhults kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 Dnr 43-2017:6287 2 (5) Skolinspektionens

Läs mer

Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem

Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem Beslut 2013-06-14 Lunaskolan Rektorn vid Lunaskolan Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem efter tillsyn av Lunaskolan i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress:

Läs mer

Svar på Skolinspektionens föreläggande efter granskning av förskoleklass och grundskola

Svar på Skolinspektionens föreläggande efter granskning av förskoleklass och grundskola TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Westbrandt 2019-02-26 SKDN 2018/0125 52904 Södermöre kommundelsnämnd Svar på s föreläggande efter granskning av förskoleklass och grundskola Förslag

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Lidingö stad kommun lidingo.stad@lidingo.se Rektorerna vid Torsviks skola karin.brodenandersson@lidingo.se (F 3) stefan.anderman@lidingo.se (4 6) sara.dahl@lidingo.se (7 9) för grundskola efter tillsyn

Läs mer

Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem

Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem Skolinspektionen Beslut 2013-05-08 Jönköpings kommun Rektorn vid Rosenlundsskolan F-6 Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem efter tillsyn av Rosenlundsskolan F-6 i Jönköpings kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola rn i Skolinspektionen Dnr 43-2017:5354 Härryda kommun utbildning@harryda.se för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Rävlandaskolan 2 i Härryda kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg,

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Järfälla kommun Rektorn vid Skälbyskolan Beslut för grundskola efter tillsyn av Skälbyskolan i Järfälla kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Beslut 2013-08-13 Löa skola margareta@bergslagen.com Rektorn vid Löa skola richard.linder@loaskola.se Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i Löa skola i Lindesbergs kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut Skolinspektionen 2012-10-10 Ulricehamns kommun komrmon@ulricehaita-i.se Rektorn vid Gällstads skola, Marbäcks skola, Tvärreds skola och Vegby skola maria.persson@ulricehamn,se Beslut för grundskola

Läs mer

Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Idunskolan i Nacka kommun

Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Idunskolan i Nacka kommun Beslut efter tillsyn av den fristående grundskolan Idunskolan i Nacka kommun Beslut Idunskolan Nacka Värmdö Waldorfskoleförening Velamsundsvägen 1 132 36 Saltsjö-Boo 1 (3) Tillsyn i den fristående grundskolan

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Skolinspektionen 2013-06-28 Stockholms kommun Rektorn vid Gröndalsskolan och Arstadalsskolan Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn av Gröndalsskolan och Årstadalsskolan i Stockholms kommun

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2015:564 Södertälje kommun Beslut för grundsärskola efter prioriterad tillsyn i Fornbackaskolan belägen i Södertälje kommun 2 (11) Tillsyn i Fornbackaskolan har genomfört tillsyn av Södertälje kommun

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut Flens Kristna Skola AB info@flenskristna.se daniel.steeen@flenskristnaskola.se Flens Kristna Skola AB Org. nr 818501-0470 Beslut för förskoleklass och grundskola efter riktad tillsyn av Flens Kristna

Läs mer

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 23 november 2016

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 23 november 2016 PM 2016:192 RIV (Dnr 110-1269/2016) En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 23 november 2016 Borgarrådsberedningen föreslår att

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Bollnäs kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Kilafors skola F 9 i Bollnäs kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (8) Skolinspektionens beslut

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Lidingö kommun lidingo.stad@lidingo.se Rektor vid Källängens skola ann.krantz@lidingo.se patrik.nimmerstam@lidingo.se för grundskola efter tillsyn av Källängens skola i Lidingö kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut 2014-03-24 Magelungen Utveckling AB Rektorn vid MBC skolan Älvsjö Beslut för grundskola efter tillsyn i MBC skolan Älvsjö Stockholms kommun, Magelungen Utveckling AB Skolinspektionen, Box 23069,

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola v Beslut Skolinspektionen 2014-04-25 Internationella Engelska Skolan i Sverige AB info@engelska.se Rektorn vid IES i Skärholmen s te ven.b a tty e. skar holmen@en gel ska. se Beslut för grundskola efter

Läs mer

Skolbeslut för fristående förskoleklass och grundskola

Skolbeslut för fristående förskoleklass och grundskola Skolbeslut Fristående grundskolan Runstycket Husie Kyrkoväg 96 2010-05-24 Dnr 44-2010:114 212 38 Malmö Skolbeslut för fristående förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Runstyckets skola i Husie stadsdel,

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola ein h %./ Skolinspektionen Dnr 43-2016:10398 Eskilstuna kommun info@eskilstuna.se för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Hållsta skola F-6 i Eskilstuna kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03

Läs mer

el% Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen efter tillsyn i Karlstads kommun Beslut Dnr :5371

el% Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen efter tillsyn i Karlstads kommun Beslut Dnr :5371 el% Beslut Karlstads kommun barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Karlstads kommun Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 Beslut

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Tallidsskolan

Regelbunden tillsyn i Tallidsskolan Regelbunden tillsyn i Botkyrka kommun Tallidsskolan Dnr 43-SV2008:214 Regelbunden tillsyn i Tallidsskolan Förskoleklass, årskurs 1-6 Särskola årskurs 1-6 Inledning Skolinspektionen har granskat verksamheten

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Arboga kommun arboga.kommun@arboga.se Rektorn vid Gäddgårdsskolan F-4 elionor.pettersson@arboga.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn av Gäddgårdsskolan F-4 i Arboga kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Vittraskoloma AB Rektorn vid Vittra Luma Park Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i Vittra Luma Park i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2015:9807 AcadeMedia fria grundskolor AB Org.nr. 556932-0699 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Växthuset belägen i Mölndals kommun 2 (8) Dnr 44-2015:9807 Tillsyn i Växthuset

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola a f I \e, Skolinspektionen Dnr 43-2017:5443 Svenljunga kommun kansliet@svenljunga.se för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Östra Frölunda skola i Svenljunga kommun Skolinspektionen Box 2320,

Läs mer

Skolbeslut för grundskola

Skolbeslut för grundskola Skolbeslut 2011-02-18 Dnr 43-2010:2373 Skolbeslut för grundskola efter tillsyn i Lundbyskolan i Örebro kommun Skolbeslut Tillsyn i Lundbyskolan Örebro kommun 2011-02-18 2 (11) Dnr 43-2010:2373 Rektor vid

Läs mer

Beslut för grundskola och grundsärskola

Beslut för grundskola och grundsärskola Beslut 2011-12-20 Dnr 43-2011:3772 Kumla kommun kommun@kumla.se Rektorn vid Kumlaby 6-9 viktoria.holmgren@kumla.se Beslut för grundskola och grundsärskola efter tillsyn i Kumlaby skola 6 9 Kumla kommun

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2018:7199 Enköpings kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i S:t Iliansskolan i Enköpings kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (7) Skolinspektionens

Läs mer

Terminsbetyg i årskurs 6, våren 2016

Terminsbetyg i årskurs 6, våren 2016 Avdelningen för analys Enheten för förskole- och grundskolestatistik 0 () Terminsbetyg i årskurs, våren 1 I årskurs ska eleverna få betyg i alla ämnen de läst under året. Undantaget är moderna språk som

Läs mer

Skolinspektionen för en bättre skola

Skolinspektionen för en bättre skola Skolinspektionen för en bättre skola Skolinspektionen Tillsyn och kvalitetsgranskning Anmälningsärenden Tillståndsprövning Barn- och elevombudet (BEO) Överklagandenämnden INSPEKTIONSAVDELNINGAR Umeå Stockholm

Läs mer

Huvudmannabeslut för förskoleklass och grundskola

Huvudmannabeslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2016:10987 Uppsala kommun Huvudmannabeslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Uppsala kommun Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 Dnr 43 2016:10987 2(5) s beslut Föreläggande

Läs mer

Datum Förutsättningar för att bedriva internationell skola i Västerås inom International Baccalaureate (IB) - återrapport av uppdrag

Datum Förutsättningar för att bedriva internationell skola i Västerås inom International Baccalaureate (IB) - återrapport av uppdrag Barn- och utbildningsförvaltningen Peter Johansson Epost: peter.johansson@vasteras.se Kopia till Verksamhetschef Grundskolenämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2019-05-20 Förskolenämnden Sida 1 (1) Diarienr

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2016:10600 Burlövs kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Tågarpskolan i Burlövs kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 Dnr 43-2016:10600 2 (6)

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Dnr 44-2016:11193 Kitas utbildning AB Org.nr. 556709-7117 info@kitas.se för gymnasieskola efter tillsyn i Kitas Gymnasium i Göteborgs kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan

Läs mer

Inrättande av försöksverksamhet med riksrekryterande spetsutbildning inom grundskolan

Inrättande av försöksverksamhet med riksrekryterande spetsutbildning inom grundskolan Utbildningsdepartementet 2010-08-26 U2010/4818/S Remisspromemoria Inrättande av försöksverksamhet med riksrekryterande spetsutbildning inom grundskolan Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Författningsförslag...

Läs mer

Beslut Dnr :3755. Beslut. efter tillsyn av grundskolan Mellanhedsskolan i stadsdel Västra Innerstaden i Malmö kommun

Beslut Dnr :3755. Beslut. efter tillsyn av grundskolan Mellanhedsskolan i stadsdel Västra Innerstaden i Malmö kommun Beslut 2011-08-12 Dnr 43-2009:3755 Beslut efter tillsyn av grundskolan Mellanhedsskolan i stadsdel Västra Innerstaden i Malmö kommun Beslut 2011-08-12 1 (3) Dnr 43-2009:3755 Västra Innerstaden Stadsdelsfullmäktige

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Beslut 2014-02-20 Söderhamns kommun bam-utbilcmmgsnarrmden@soder^ Rektorerna vid Norrtullskolan liselotte.rrelin@soderharnn.se gunilla.nauwerckstefansson@soderharnn.se Beslut för förskoleklass

Läs mer

Beslut för Grimsåsskolan

Beslut för Grimsåsskolan Skolinspektionen 2017-11-29 Dnr 403-2017:6374 Tranemo kommun kommun@tranemo.se för Grimsåsskolan efter tillsyn i Tranemo kommun Skolinspektionen Box 23069 104 35 Stockholm Besöksadress: Sveavägen 159 2(11)

Läs mer

Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn

Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn Götene kommun för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn i Götene kommun Skolinspektionen, Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut 2013-10-16 Eskilstuna kommun eskilstuna.kommun@eskilstuna.se Rektorn vid Hällby skola hakan.forselius@eskilstuna.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Hällby skola i Eskilstuna

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2018:6543 Stockholms kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Rinkebyskolan i Stockholms kommun Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (9) s beslut Föreläggande

Läs mer

Beslut Dnr :6495. Beslut. efter riktad tillsyn av huvudmännens klagomålshantering i Ludvika kommun

Beslut Dnr :6495. Beslut. efter riktad tillsyn av huvudmännens klagomålshantering i Ludvika kommun info@ludvika.se Beslut efter riktad tillsyn av huvudmännens i Ludvika kommun 1 (3) Ludvika kommun Riktad tillsyn av huvudmännens Beslut Skolinspektionens riktade tillsyn av huvudmännens syftar till att

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2016:10928 Gällivare kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Sjöparksskolan LMH i Gällivare kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 2 (6) Skolinspektionens

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Beslut 2013-06-19 Stiftelsen Uppsala Musikklasser thorsson@edwardlynx.com Rektorn vid Uppsala Musikklasser annie.aberg@uppsalamusikklasser.se Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn av Uppsala

Läs mer

Elever med annat modersmål än svenska Kvalitetsrapport November 2014

Elever med annat modersmål än svenska Kvalitetsrapport November 2014 Elever med annat modersmål än svenska Kvalitetsrapport November 2014 Margareta Sundin Utredare 20141120 Sid 1 Innehåll Bakgrund... 1 Elever med annat modersmål än svenska... 1 Vad säger nationella styrdokument?...

Läs mer

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor Bilaga Promemoria Utbildningsdepartementet 2016-08-23 U2016/03475/S En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor 2 Innehållsförteckning Sammanfattning... 6 1 Författningsförslag... 12

Läs mer

Vi har inte satt ord på det

Vi har inte satt ord på det Sammanfattning Rapport 2012:8 Vi har inte satt ord på det En kvalitetsgranskning av kunskapsbedömning i grundskolans årskurs 1-3 Sammanfattning Skolinspektionen har granskat lärares utgångspunkter i arbetet

Läs mer

Beslut Dnr :3784. Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Blichers friskola i Svalövs kommun

Beslut Dnr :3784. Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Blichers friskola i Svalövs kommun Beslut 2011-03-04 Dnr 43-2010:3784 Beslut efter tillsyn av den fristående grundskolan Blichers friskola i Svalövs kommun Beslut 2011-03-04 1 (2) Dnr 43-2010:3784 Blichers friskola AB. birgitte@blichersfriskola.se

Läs mer

Förstärkt tillsyn av skolors arbete med bedömning

Förstärkt tillsyn av skolors arbete med bedömning 1 (11) Förstärkt tillsyn av skolors arbete med bedömning och betygssättning Uppdraget Regeringen har i beslut 1 24 november 2011 givit Skolinspektionen i uppdrag att närmare granska hur väl betygssättningen

Läs mer