ALL 2013/1419. Vägledning för särskilt utbildningsstöd och särskilda utbildningsinsatser vid folkhögskola 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ALL 2013/1419. Vägledning för särskilt utbildningsstöd och särskilda utbildningsinsatser vid folkhögskola 2014"

Transkript

1 ALL 2013/1419 Vägledning för särskilt utbildningsstöd och särskilda utbildningsinsatser vid folkhögskola 2014

2 ALL 2013/1419 Innehåll Förkortningar... 3 Inledning... 4 Den nationella funktionshinderspolitiken... 4 Funktionsnedsättning och funktionshinder... 5 Policydokument... 5 Ansökan... 6 Redovisning... 6 Kontroll av kostnader... 7 Folkhögskolans årsredovisning... 7 Fördelning av anslaget... 8 Bedömning av rätt till särskilt utbildningsstöd... 9 Folkhögskolans bedömning av stödbehov... 9 Folkhögskolekurs Merkostnader Andra aktörers ansvar Insatser inom särskilt utbildningsstöd Bidrag till stödperson Övriga stödinsatser Tolk Kursstödjare Teknisk utrustning Merkostnader för läromedel och studiematerial Tillgängliga transporter under studietid Merkostnad personal vid studieresa och studiebesök Handledning av personal Övrigt Det här ger inte rätt till särskilt utbildningsstöd Återbetalning och återkrav Överklagande Källor (17)

3 Förkortningar LSS SFB Lagen (1993:387) om stöd och service Socialförsäkringsbalken SoL Socialtjänstlagen (2001:453) SPSM SRF Specialpedagogiska skolmyndigheten Synskadades Riksförbund 3 (17)

4 Inledning Denna vägledning beskriver villkor och kriterier för särskilt utbildningsstöd till folkhögskolor. Syftet är att tydliggöra vilket stöd som Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) kan erbjuda utifrån förordningen (2011:1163) om statsbidrag till särskilt utbildningsstöd. Vägledningen ska säkerställa rättsäkerhet och likabehandling när det gäller utredning, bedömning och tillgång till insatser som folkhögskolor kan få inom ramen för särskilt utbildningsstöd. Vägledningen ska vara ett stöd vid myndighetens handläggning i arbetet med utredning och bedömning av ärenden. Inledningsvis ger vi en övergripande bild av funktionshinderspolitiken och Specialpedagogiska skolmyndighetens uppdrag. Därefter beskriver vi rutiner och bedömningsgrunder för särskilt utbildningsstöd. Vägledningen innehåller även exempel som visar hur vissa regler ska tillämpas. Den nationella funktionshinderspolitiken Funktionshinderspolitiken bygger på mänskliga rättigheter. FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning är styrande för den svenska funktionshinderspolitiken. Konventionen formulerar inte några nya rättigheter utan syftet är att säkerställa att länderna följer de andra konventionerna för just den här gruppen, som ofta är utsatt. De länder som skrivit under konventionen ska se till att personer med funktionsnedsättning kan få tillgång till utbildning på samma sätt som andra. Artikel 24 i konventionen slår fast rätten till utbildning och livslångt lärande på lika villkor, utan diskriminering. Där står bland annat att studerande med funktionsnedsättning har rätt till anpassning och stöd. De nationella målen och inriktningen för funktionshinderspolitiken har formulerats i den nationella handlingsplanen Från patient till medborgare (prop 1999/2000:79). Den grundläggande principen är att alla, oavsett funktionsförmåga, ska vara fullt delaktiga i samhället och ha rätt till självständighet och självbestämmande. De övergripande målen är ökad delaktighet, mångfald och jämlika levnadsvillkor för kvinnor och män med funktionsnedsättning. Inriktningen på arbetet är att identifiera och undanröja hinder för full delaktighet, att förebygga och bekämpa diskriminering samt att skapa förutsättningar för självständighet och självbestämmande. Regeringen har formulerat konkreta mål för samhällets insatser i en strategi för hur vi i Sverige ska genomföra funktionshinderspolitiken. Strategin är ett led i att förverkliga FN:s konvention om mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Strategin visar vilka politikområden och inriktningsmål som är mest prioriterade de närmaste åren. Ett av dessa prioriterade områden är utbildning. Målen är där bland annat att vuxenstuderande ska ges förutsättningar att utveckla sina kunskaper så långt som möjligt och att tillgängligheten ska öka. Ett annat mål är att skolhuvudmän och personal på skolorna ska förbättra sina kunskaper om funktionsnedsättningar och om hur undervisningen kan utformas 4 (17)

5 efter varje studerandes behov. Skolor ska genomföra olika insatser för att personer med funktionsnedsättning ska få möjlighet att studera på lika villkor som övriga deltagare. För folkbildningen är personer med funktionshinder ett av sju verksamhetsområden som i särskilt hög grad utgör motiv för statens stöd (prop 2005/06:192). Folkbildningen fyller en viktig funktion för att vuxna med funktionsnedsättning ska kunna ta del av det livslånga lärandet. SPSM arbetar för en lärmiljö som ger bästa förutsättningar för alla, oavsett funktionssätt. Kärnvärden är respekt för individen, delaktighet och tillgänglighet. Vi arbetar för att alla studerande med funktionsnedsättning ska få tillgång till en likvärdig utbildning och annan verksamhet av god kvalitet i en trygg miljö. Myndigheten ska också bidra till att vuxenstuderande förbättrar sina kunskapsresultat. Funktionsnedsättning och funktionshinder Ett funktionshinder beskriver den begränsning som en funktionsnedsättning innebär för en person i relation till omgivningen. Funktionshinder är alltså de konsekvenser som följer av en nedsatt funktionsförmåga. Det är alltid något relativt och uppstår först i samspelet mellan en individ och den omgivande miljön. En person med en nedsatt funktionsförmåga kan alltså vara funktionshindrad i en viss miljö eller i en viss situation, men inte i andra. Funktionshinder handlar framförallt om bristande tillgänglighet i omgivningen, till exempel i utbildningssituationen. Det här synsättet att det är miljön som är funktionshindrande har integrerats i svensk lagstiftning (prop 1992/93:159, sid 53). En funktionsnedsättning kan ge konsekvenser för individens lärande. Därför är valet av pedagogiska strategier, läromedel och andra lärverktyg avgörande för kursdeltagarens delaktighet i undervisningen. Även utformningen av den fysiska miljön är viktig för deltagarens möjlighet att nå målen med utbildningen. Policydokument Folkhögskolan ska ha fastställt ett policydokument för den verksamhet som bedrivs för deltagare med funktionsnedsättning enligt Folkbildningsrådets villkor för statsbidrag (Folkbildningsrådets kriterier och fördelningsprinciper 2014, sid 14). 5 (17)

6 Ansökan Folkhögskolan ska ansöka om särskilt utbildningsstöd senast den 31 januari. Skolan ansöker på SPSM:s webbplats i bidragsportalen. I ansökan ska folkhögskolan uppge kurser, deltagare och insatser för hela året. Rektor ska signera ansökan. Rektor får signeringskod för att signera ansökan, men flera personer på skolan kan få inloggningsuppgifter för att kunna arbeta med ansökan. På vår webbplats kan du ansöka om inloggningsuppgifter. SPSM handlägger ansökningarna under februari. Folkhögskolorna får via bidragsportalen besked om preliminär fördelning för året. Vi betalar ut den första förskottsutbetalningen i slutet av februari. Om behov av stödinsatser uppstår under året och folkhögskolan inte lämnat in ansökan i januari så finns möjlighet att göra en sen ansökan. Ta då kontakt med SPSM för mer information. Redovisning Kostnader för första halvåret ska folkhögskolan redovisa till SPSM senast den 10 juni. Vi handlägger redovisningarna under juni och skolan får besked via bidragsportalen. Vi betalar ut den andra förskottsbetalningen i slutet av juni. Kostnader för andra halvåret ska folkhögskolan redovisa till SPSM senast den 20 november. Vi handlägger redovisningarna under november och skolorna får beslut för året via bidragsportalen. Vi betalar ut resterande medel i mitten av december. Folkhögskolan ska göra redovisningen i bidragsportalen. Vid redovisningen ska skolan uppge kurser, deltagare och insatser för respektive halvår. Om skolan fått högre kostnader efter ansökan så redovisar skolan den ökade kostnaden med motivering till ökningen. Insatser och kostnader redovisar skolan utifrån dokumenterade merkostnader. Folkhögskolorna måste uppskatta kostnader för slutet av juni, samt slutet av november och hela december. SPSM kan korrigera fel i uppskattade kostnader inom samma år. Om skolan har uppskattat och redovisat för höga kostnader vid redovisningen i november ska skolan återbetala överskottet nästa år. Om skolan har uppskattat och redovisat för låga kostnader i november kan inte SPSM i efterhand göra korrigering och extra utbetalning eftersom hela anslaget då är fördelat. 6 (17)

7 Kontroll av kostnader SPSM granskar de uppgifter som skolan uppger i sin redovisning. Folkhögskolan ska dokumentera och tydligt styrka kostnader för de stödinsatser som finansieras med särskilt utbildningsstöd. Av dokumentationen ska framgå att stödinsatserna ges inom folkhögskolekurser till de personer och i den omfattning som folkhögskolan uppger i redovisning till SPSM. SPSM kan komma att begära in underlag som styrker uppgifterna. Underlag är dokumentation där kostnaderna framgår på ett tydligt sätt. Det kan till exempel vara kvitton, fakturor, internfakturor, lönelistor eller lönespecifikationer. Även andra dokument där kostnaderna framgår kan godkännas. Folkhögskolan ska kunna göra ett utdrag från bokföringen vid en kontroll. Utdraget ska endast innehålla kostnader och intäkter som hör till särskilt utbildningsstöd. Därför ska folkhögskolan bokföra kostnader som finansieras med särskilt utbildningsstöd separat, till exempel på eget kostnadsställe. Folkhögskolans årsredovisning Folkhögskolan ska redovisa särskilt utbildningsstöd från SPSM separat i sin årsredovisning och ange beloppet i resultaträkningen, alternativt i not. Folkhögskolan ska skicka in sin årsredovisning till Folkbildningsrådet, SPSM får del av årsredovisningarna via Folkbildningsrådet. 7 (17)

8 Fördelning av anslaget När SPSM handlagt ansökan i början av året gör vi en preliminär fördelning av det disponibla anslaget för särskilt utbildningsstöd. Vi undantar en mindre del av anslaget från den preliminära fördelningen för att ha en buffert för skolornas ökade kostnader under året. SPSM prioriterar insatser inom övriga stödinsatser (se sid 12-15), dessa insatser får full kostnadstäckning. Om anslaget inte täcker skolornas kostnader så sänker vi kostnadstäckningen för insatsen stödperson (se sid 11). Alla skolor får samma neddragning av kostnadstäckning för stödperson. Folkhögskolorna får besked om preliminär fördelning och ett förskott i februari. Vid redovisningen i juni bedömer vi om vi kan bevilja de kostnader som skolan redovisar för första halvåret. I slutet av juni får folkhögskolorna ett andra förskott som vi beräknar på den preliminära fördelningen vid ansökan. Vid redovisningen av andra halvårets kostnader i november får skolorna beslut om tilldelningen av särskilt utbildningsstöd för hela året. Tabell 1. Årsöversikt särskilt utbildningsstöd Ansökan Bedömning Preliminär fördelning Jan SPSM undantar -feb buffert för ökade kostnader under året Juni Nov - dec Redovisning 1 För första halvåret Redovisning 2 För andra halvåret Bedömning Bedömning Avstämning fördelning Bedömning om förskott 1 är förbrukat under våren, eventuell korrigering inför utbet 2. Slutfördelning baserad på redovisade belopp Besked om preliminär fördelning, om utbetalning 1 och om vad som inte beviljats vid bedömning av ansökan Besked om preliminär fördelning, om utbetalning 2 och om vad som inte beviljats vid bedömning av redovisning 1. Beslut baserat på redovisade belopp. Info om utbetalning 3 eller eventuell återbetalning samt om vad SPSM inte beviljar vid bedömning av redovisning 2. Utbet 1 Förskott, 40 procent av preliminär fördelning Utbet 2 Förskott, 40 procent av preliminär fördelning Utbet 3 Slutbetalning eller eventuell återbetalning 8 (17)

9 Bedömning av rätt till särskilt utbildningsstöd Syftet med särskilt utbildningsstöd är att underlätta studier för personer med funktionsnedsättning. Regeringens särskilda villkor för statsbidraget finns i förordning (2011:1163) om statsbidrag för särskilt utbildningsstöd. Särskilt utbildningsstöd är viktigt för att göra folkhögskolestudier tillgängliga och likvärdiga för deltagare med funktionsnedsättning. Folkhögskolan bedömer kursdeltagarens behov av insatser. Det finns ett antal kriterier som måste vara uppfyllda för att en folkhögskola ska kunna få särskilt utbildningsstöd och dessa kan formuleras som frågor att besvara: Går kursdeltagaren som behöver stöd en folkhögskolekurs? Har kursdeltagaren en funktionsnedsättning som medför behov av stöd i daglig livsföring eller merkostnader i studiesituationen? Behöver kursdeltagaren stöd i daglig livsföring och i så fall i vilken omfattning? Finns det något annat samhällsstöd som helt eller delvis täcker kursdeltagarens behov av stöd i daglig livsföring? Har folkhögskolan merkostnader på grund av att kursdeltagare är i behov av stöd och hur stora är merkostnaderna? Finns något annat samhällsstöd som helt eller delvis täcker kursdeltagarens merkostnader som orsakas av funktionsnedsättningen? Folkhögskolans bedömning av stödbehov Folkhögskolan ansvarar för att göra bedömning och dokumentation av kursdeltagares stödbehov. Statens syfte med statsbidrag till folkbildningen är bland annat att verksamheterna ska vara öppna för personer med funktionsnedsättning. Om folkhögskolan har kursdeltagare med behov av stöd som beror på funktionsnedsättning kan skolan få särskilt utbildningsstöd. För att folkhögskolan ska har rätt till särskilt utbildningsstöd ska deltagaren dels ha dokumenterad funktionsnedsättning och dels ett dokumenterat stödbehov. Skolan ska kunna visa hur man konstaterat att deltagaren har en funktionsnedsättning. Det kan visas genom deltagarens egen ansökan, bakgrund eller medverkan, skolans utredning eller på annat sätt (Folkbildningsrådets kriterier och fördelningsprinciper 2014, sid 12). För varje deltagare som folkhögskolan söker stödinsatser för ska det finnas en dokumenterad plan där det framgår hur skolan konstaterat behovet av stödinsatserna inom särskilt utbildningsstöd samt hur insatserna ska utformas. Där ska folkhögskolan också dokumentera vilka andra stödinsatser som kursdeltagaren har från till exempel kommun eller försäkringskassa. 9 (17)

10 Kursdeltagaren ska vara delaktig och ha inflytande över sin studiesituation. Genom att vara informerad kan deltagaren också ställa krav. Deltagare som utgör grund för skolans ansökan och redovisningar om särskilt utbildningsstöd ska vara informerade om att de har rätt till stöd i studiesituationen. Kursdeltagaren ska vara delaktig i studieplaneringen och utformningen av stödet. Folkhögskolan ska i sin information till blivande deltagare beskriva utbildningens tillgänglighet och vilket stöd som skolan kan erbjuda. Ålderskriterier följer Folkbildningsrådets kriterier (Folkbildningsrådet 2014, sid 10). Folkhögskolekurs SPSM ger särskilt utbildningsstöd till insatser i kurser som har rätt till statsbidrag enligt Folkbildningsrådets kriterier (Folkbildningsrådet 2014, sid 7-9). Folkhögskolan kan söka särskilt utbildningsstöd för kursdeltagare inom: - Kurstyp 1 Allmän kurs - Kurstyp 2 Särskild kurs - Kurstyp 3 Kort kurs - Kurstyp 4 Extra platser allmän kurs I ansökan och redovisning till SPSM ska folkhögskolan ange kurstyp och kurslängd i antal dagar. SPSM ger inte särskilt utbildningsstöd till insatser i uppdragsutbildning från till exempel kommunen eller arbetsförmedlingen, då ska uppdragsgivaren stå för merkostnaderna. Merkostnader Skolans generella insatser ska även omfatta deltagare med funktionsnedsättning. Merkostnader är de extra kostnader som skolan har för stödinsatser till deltagare med funktionsnedsättning. En merkostnad kan uppstå när skolan ger utökade stödinsatser som inte ryms inom det ordinarie statsbidraget. Andra aktörers ansvar SPSM ska ta hänsyn till om skolan fått bidrag på annat sätt för stödet eller insatserna. Särskilt utbildningsstöd ges inte för insatser som andra aktörer, till exempel kommun och Försäkringskassan, tillgodoser. Det är viktigt att folkhögskolan i bedömningen av stödbehov utreder om kursdeltagaren har insatser från LSS, SFB, SoL eller annan stödform. Om skolan bedömer att beviljade insatser inte tillgodoser kursdeltagarens behov kan skolan ansöka om särskilt utbildningsstöd. Om den enskilde så önskar kan folkhögskolan stödja hen att ta kontakter med kommunen eller försäkringskassan. 10 (17)

11 Folkhögskolan får inte ta ut avgifter från deltagaren eller annan part för kostnader som skolan fått särskilt utbildningsstöd för. Insatser inom särskilt utbildningsstöd SPSM kan ge särskilt utbildningsstöd inom ramen för både studier och gemensamma aktiviteter på folkhögskolan under till exempel lektioner, på internatet, vid studieresor, kulturaktiviteter samt på fritiden för deltagare som bor på skolan. Insatser som folkhögskolan kan få bidrag till är stödperson samt övriga stödinsatser som tolk, kursstödjare, teknisk utrustning, läromedel och studiematerial, vissa resekostnader, handledning samt samordning av stödpersoner. Insatserna kan skolan ge till enskilda kursdeltagare eller till en grupp. Vi beskriver insatserna närmare nedan. Bidrag till stödperson SPSM kan ge bidrag till stödperson vid folkhögskolor med kursdeltagare som har behov av stöd i sin dagliga livsföring. Folkhögskolan gör en bedömning av kursdeltagarens behov av stöd och utreder om annan part tillgodoser hela eller delar av stödbehovet. Det stödbehov som ligger till grund för särskilt utbildningsstöd ska vara stöd i daglig livföring, som inte annan part tillgodoser. Med stöd i daglig livföring menar vi hjälp i vardagsrutiner som förflyttning, hygien, klädsel och måltider. Det innefattar stöd i att kommunicera och i att skapa och upprätthålla sociala kontakter. Skolan kan också få stöd för att planera och göra tillvaron begriplig, förutsägbar och trygg. Det inbegriper till exempel påminnelser, vägledning, uppmuntran och stöd i skrivning och läsning. Vid boende på folkhögskolans internat omfattar bidraget även stöd till deltagaren i hushållsarbete, vid fritidsaktiviteter och läxläsning. Folkhögskolan bedömer omfattningen av stödet som särskilt utbildningsstöd ska tillgodose och beräknar vad det innebär i antal årsarbetare. Skolan ansöker och redovisar antal årstjänster för sina stödpersoner till SPSM. Exempel beräkning årstjänster En stödperson som har en sysselsättningsgrad på 0,30 (30 procent) och en stödperson som har en sysselsättningsgrad på 0,70 (70 procent) utgör tillsammans 1,00 årsarbetare. SPSM beviljar bidrag för lönekostnader för stödperson. Lönekostnaden är lön inklusive sociala avgifter. SPSM sätter ett tak för lönekostnaderna. Taket beräknas utifrån medianen av skolornas medellöner för stödpersoner vid ansökan. Därutöver gör SPSM ett påslag på fem procent för att kompensera för kostnader för obekväm arbetstid och löneökning under året. 11 (17)

12 Vid ansökan och redovisning ska folkhögskolan ange genomsnittlig lönekostnad per år för hel tjänst. Kostnaden beräknas genom att lönekostnader inklusive sociala avgifter summeras för alla stödpersoner på skolan, beräknat på heltidstjänst. Summan delas sedan med totalt antal årsarbetare för stödpersoner på skolan. Folkhögskolan organiserar och ansvarar för stödet. Folkhögskolan ska även utreda om någon annan stödform tillgodoser kursdeltagarens stödbehov. En kombination av personlig assistans (genom LSS, SFB eller SoL) och stödperson genom särskilt utbildningsstöd är möjligt, men kursdeltagaren kan inte få både särskilt utbildningsstöd och personlig assistans för samma timmar. Övriga stödinsatser Folkhögskolan kan söka bidrag då folkhögskolans ordinarie statsbidrag eller annan finansiär inte täcker merkostnader för insatserna. SPSM har definierat åtta kostnadsposter för insatser till folkhögskolorna. Tolk För studerande som är döva, har en hörselnedsättning, eller dövblindhet kan folkhögskolan söka bidrag till tolk. Insatsen ska planeras i samråd med kursdeltagaren. Kursstödjare För deltagare som har synnedsättning eller dövblindhet kan folkhögskolan söka bidrag till lönekostnader för kursstödjare. Kursstödjaren ger stöd till kursdeltagare som har behov av ledsagning och syntolkning. Kurstödjaren kan även ge stöd i daglig livsföring. Teknisk utrustning SPSM kan bevilja bidrag till kostnader för att göra skolans grundutrustning i undervisningen tillgänglig för deltagare med funktionsnedsättning. Det kan till exempel vara programvara eller anpassade tangentbord och skärmar. Det kan också vara kostnader för exempelvis Daisyspelare, punktskrivare, talsyntes, hörselslingor, speciell belysning och anpassning av idrottsutrustning. SPSM kan bevilja bidrag till lönekostnader för it- och hjälpmedelstekniker som gör skolans utrustning tillgänglig. Vid ansökan och redovisning ska tjänstens omfattning och lön specificeras. SPSM beviljar inte bidrag för grundutrustning som skolan använder i undervisningen. Teknisk grundutrustning är utrustning som vi bedömer är basutrustning för alla deltagare, till exempel datorer, pekplattor, skanner, mp3, kamera och interaktiva skrivtavlor. Vi beviljar inte heller bidrag till telefoni, nätverk eller larm. 12 (17)

13 SPSM beviljar inte bidrag för personliga hjälpmedel. Det är sjukvårdshuvudmannen som har ansvar för personliga hjälpmedel, oavsett om personen studerar eller inte. Exempel: Alternativa verktyg En skola har deltagare med dyslexi som är i behov av alternativa verktyg i form av datorer, träningsprogram och tekniska anpassningar. Skolans datorer är gamla och man passar på att köpa nya. Skolan ansöker om bidrag för nya datorer, skanner, interaktiv skrivtavla, Daisyspelare, OCR-pennor, skollicenser för ordprediktionsprogram och talsyntes. Kostnader för datorer, skanner och interaktiv skrivtavla ser vi inte som en merkostnad eftersom det är grundutrustning som alla deltagare kan använda. Daisyspelare, OCR-pennor, programvara för talsyntes, skollicenser för ordprediktionsprogram är teknisk utrustning som skolan kan få bidrag för. Merkostnader för läromedel och studiematerial Merkostnader för läromedel och studiematerial kan till exempel vara extra kostnader för böcker med större typsnitt, ljudböcker och skolabonnemang för inläsningstjänst. Synskadades Riksförbund (SRF) anpassar studiematerial för personer med synnedsättning eller dövblindhet inom folkbildningen. Den folkhögskola som behöver anpassa studiematerial till deltagare med synnedsättning eller dövblindhet ska vända sig till SRF. 1 Exempel: Skolan köper in en klassuppsättning böcker till en klass. I klassen finns en deltagare med dyslexi som behöver boken i Daisyformat. Mellanskillnaden, det vill säga kostnaden för Daisyformatet minus kostnaden för boken i svartskrift, blir en merkostnad. Den merkostnaden kan skolan söka bidrag för. Exempel: Skolan köper in böcker i lättläst till en klass eller till en enskild deltagare. Om kostnaden för de lättlästa böckerna motsvarar kostnaden för de ordinarie böckerna inom samma ämne eller område så uppstår ingen merkostnad. Om de lättlästa böckerna är dyrare än motsvarande ordinarie böcker så kan folkhögskolan ansöka om mellanskillnaden (merkostnaden). 1 Webbadress till SRFs sidor om kurslitteratur till deltagare på folkhögskolor: 13 (17)

14 Tillgängliga transporter under studietid Folkhögskolor kan få ersättning för merkostnader för resor vid studieresor och studiebesök under studietiden. Det ska vara merkostnader som uppstår då ni inte kan använda allmänna kommunikationsmedel eller liknande. SPSM beviljar inte bidrag för avgifter för färdtjänst eller riksfärdtjänst. Exempel studiebesök På skolan finns en regel att deltagarna själva ska bekosta resor för studiebesök, motsvarande resor med kollektivtrafik. En klass gör ett studiebesök och läraren bedömer att de, på grund av deltagarnas funktionsnedsättning, inte kan använda kollektivtrafiken utan måste ta skolans minibuss. Deltagarna betalar vid detta tillfälle en kostnad som motsvarar biljetter för kollektivtrafik. Merkostnaden är då skillnaden mellan milkostnaden för skolans buss och den summa deltagarna själv betalt. Exempel restaurangbesök Deltagare med funktionsnedsättning tränar vardagssituationer och går ut och äter på restaurang. Läraren bedömer att de, på grund av deltagarnas funktionsnedsättning, inte kan använda kollektivtrafik utan måste ta skolans minibuss för att komma till restaurangen. Kostnaderna som uppstår är resan med skolans buss och matkostnader för deltagare och personal. Merkostnaderna för resan är skillnaden mellan milkostnaden för skolans minibuss och den kostnad skolan skulle ha haft för att resa med kollektivtrafiken. Den merkostnaden kan skolan söka bidrag för. Matkostnaden ses inte som en merkostnad och är alltså inget skolan får bidrag för. Merkostnad personal vid studieresa och studiebesök När kursdeltagare med funktionsnedsättning deltar i studieresor kan SPSM bevilja bidrag för medföljande personal som tillgodoser stödbehov. Vi kan ge bidrag för resekostnad, logi, lön, traktamente samt kostnader för entré. Vi kan också bevilja merkostnader för anpassad guidning på till exempel muséer. SPSM beviljar inte bidrag till resekostnader för personlig assistent. Handledning av personal SPSM kan bevilja bidrag för kostnad då personal som arbetar med kursdeltagare med funktionsnedsättning får extern handledning. Exempel: Handledning av skolans egen kurator Skolans egen kurator handleder en personalgrupp som har behov av att få stöd med arbetssätt och bemötande för deltagare med funktionsnedsättning. Kuratorns lönekostnad ingår i skolans normala kostnad vilket innebär att ingen merkostnad uppstår och är alltså inget skolan får bidrag för. 14 (17)

15 Exempel: Föreläsning Skolan tar in en person som föreläser för en personalgrupp i ämnesområden som berör deltagare med funktionsnedsättning. Skolan kan inte få särskilt utbildningsstöd för kostnaden eftersom föreläsningen bedöms som kompetensutveckling. Övrigt Samordning av stödpersoner För skolor med många stödpersoner kan det uppstå merkostnader för samordning av stödpersonernas arbete. SPSM kan då bevilja bidrag till lönekostnader för samordningen. En förutsättning för att kunna få bidrag är att skolan har minst tio årstjänster för stödpersoner med finansiering från SPSM. Skolan ansöker i bidragsportalen under rubriken Övriga stödinsatser, kostnadsposten Övrigt. Vid ansökan och redovisning ska skolan specificera tjänstens omfattning och lön. För bidrag till samordnare använder SPSM samma lönetak som för stödpersoner. Det här ger inte rätt till särskilt utbildningsstöd Kultur- och fritidsaktiviteter Från 2014 beviljar SPSM inte bidrag till kultur och fritidsaktiviteter. Rehabilitering och habilitering Folkhögskolans uppgift är att anordna utbildning. I folkhögskolans ansvar och anordnarroll ingår att avgränsa vad som är studier och vad som är vård, rehabilitering eller habilitering som annan part ska finansiera. Deltagare som behöver sjukgymnastik, läkarvård eller annan medicinsk insats under studietiden bör diskutera det med den kommun eller det landsting som har ansvaret. Insatserna ligger utanför folkhögskolans ansvar och ger därför inte rätt till bidrag. Tillgängliga lokaler Folkhögskolan ansvarar för att skolans lokaler är tillgängliga enligt den funktionshinderspolitiska ansvars- och finansieringsprincipen (prop 1999/2000:79, sid 16). SPSM beviljar inte särskilt utbildningsstöd till byggnadskomplettering, avskrivningar eller driftkostnader. Fortbildning och kompetensutveckling av folkhögskolans personal SPSM beviljar inte särskilt utbildningsstöd för fortbildning och kompetensutveckling för någon personal vid folkhögskolan. Folkhögskolan ansvarar för att all personal får fortbildning och kompetensutveckling. Det gäller även fortbildning som finns inom området funktionsnedsättning. 15 (17)

16 Måltidskostnader för personal och kursdeltagare SPSM beviljar inte statsbidrag för fria eller subventionerade måltider för folkhögskolans personal. Varje folkhögskola får ta ställning till hur måltidssituationen för deltagarna ska lösas på bästa sätt. Vi beviljar inte heller statsbidrag för inköp av råvaror eller extra personalkostnader i samband med tillredning av olika typer av specialkost. Rekrytering, information, personalvård SPSM beviljar inte bidrag för rekryterings- och informationsinsatser vare sig det gäller deltagare eller personal. Vi beviljar inte heller bidrag för personalvård, friskvård och liknande. Återbetalning och återkrav Enligt förordningen är den som har tagit emot statsbidrag återbetalningsskyldig om: 1. Mottagaren har lämnat oriktiga uppgifter eller på något annat sätt har förorsakat att bidraget har lämnats felaktigt eller med för högt belopp 2. Bidraget av något annat skäl har lämnats felaktigt eller med för högt belopp och mottagaren borde ha insett detta 3. Mottagaren inte lämnar sådan ekonomisk och annan redovisning som SPSM begär. 4. Mottagaren inte har använt bidraget för det ändamål SPSM har beviljat. Överklagande Beslutet om särskilt utbildningsstöd går inte att överklaga. 16 (17)

17 Källor Folkbildningsrådet 2014: Statsbidrag till folkhögskolor Kriterier och fördelningsprinciper. Förordning (1993:1091) om assistansersättning Förordning (2011:1163) om statsbidrag för särskilt utbildningsstöd Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Proposition 1992/93:159 Stöd och service till vissa funktionshindrade Proposition 1999/2000:79, Från patient till medborgare en nationell handlingsplan för funktionshinderspolitiken. Proposition 2005/06:192, Lära, växa, förändra. Regeringens folkbildningsproposition Regeringskansliet (2011): En strategi för genomförande av funktionshinderspolitiken Socialtjänstlagen (2001:453) 17 (17)

Information om bidrag till särskilt utbildningsstöd och särskilda utbildningsinsatser vid folkhögskola

Information om bidrag till särskilt utbildningsstöd och särskilda utbildningsinsatser vid folkhögskola Information om bidrag till särskilt utbildningsstöd och särskilda utbildningsinsatser vid folkhögskola Innehållsförteckning Inledning... 3 Funktionsnedsättning och funktionshinder... 3 Policydokument...

Läs mer

Vägledning för särskilt utbildningsstöd och särskilda utbildningsinsatser vid folkhögskola 2015

Vägledning för särskilt utbildningsstöd och särskilda utbildningsinsatser vid folkhögskola 2015 Vägledning för särskilt utbildningsstöd och särskilda utbildningsinsatser vid folkhögskola 2015 2015-01-13 ALL 2015/56 Innehåll Inledning... 4 Den nationella funktionshinderspolitiken... 4 Funktionsnedsättning

Läs mer

Bedömning, behov och stöd. En enkätundersökning om särskilt utbildningsstöd

Bedömning, behov och stöd. En enkätundersökning om särskilt utbildningsstöd Bedömning, behov och stöd En enkätundersökning om särskilt utbildningsstöd Innehållsförteckning Inledning... 1 Fördelning av bidraget... 1 Enkäten... 2 Andel deltagare med funktionsnedsättning... 2 Stödperson...

Läs mer

Information om bidrag vid vissa studier. Till dig som är utbildningsanordnare inom folkhögskola, studieförbund eller kommunal vuxenutbildning

Information om bidrag vid vissa studier. Till dig som är utbildningsanordnare inom folkhögskola, studieförbund eller kommunal vuxenutbildning Information om bidrag vid vissa studier Till dig som är utbildningsanordnare inom folkhögskola, studieförbund eller kommunal vuxenutbildning Innehåll Inledning... 3 Regler som styr bidraget... 3 Kurser

Läs mer

Meddelandeblad. Personlig assistans och särskilt utbildningsstöd till deltagare med funktionsnedsättning på folkhögskola

Meddelandeblad. Personlig assistans och särskilt utbildningsstöd till deltagare med funktionsnedsättning på folkhögskola Meddelandeblad Mottagare: Folkhögskolor, kommuner, landsting, Försäkringskassan April 2008 Personlig assistans och särskilt utbildningsstöd till deltagare med funktionsnedsättning på folkhögskola Ökad

Läs mer

Vägledning för bidrag vid vissa studier

Vägledning för bidrag vid vissa studier 2015-02-24 ALL 2015/341 Vägledning för bidrag vid vissa studier Till personer med funktionsnedsättning och deras anhöriga Beslutad 2015-02-13 av Leif Näfver, Avdelningschef Inledning Syftet med den här

Läs mer

Ansökan om statsbidrag för särskilt kostnadskrävande stödinsatser till deltagare med funktionsnedsättning läsåret 2009/10

Ansökan om statsbidrag för särskilt kostnadskrävande stödinsatser till deltagare med funktionsnedsättning läsåret 2009/10 2009-09-01 Dnr FBR 154, 2009, 091 Dnr SPSM ALL 2009/533 Samtliga folkhögskolor Ansökan om statsbidrag för särskilt kostnadskrävande stödinsatser till deltagare med funktionsnedsättning läsåret 2009/10

Läs mer

Statsbidrag vid vissa studier för personer med funktionsnedsättning

Statsbidrag vid vissa studier för personer med funktionsnedsättning Statsbidrag vid vissa studier för personer med funktionsnedsättning Komplettering och förtydligande av förordningen (2007:1345) och föreskrifterna (SKOLFS 2009:26) om statsbidrag vid vissa studier för

Läs mer

Personlig assistans. leva som alla andra. Förvaltningen för Funktionsstöd Kungsbacka kommun

Personlig assistans. leva som alla andra. Förvaltningen för Funktionsstöd Kungsbacka kommun Personlig assistans leva som alla andra Förvaltningen för Funktionsstöd Kungsbacka kommun Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS Vissa kriterier måste vara uppfyllda för att man ska

Läs mer

Information om bidrag vid vissa studier. För personer med funktionsnedsättning och deras anhöriga

Information om bidrag vid vissa studier. För personer med funktionsnedsättning och deras anhöriga Information om bidrag vid vissa studier För personer med funktionsnedsättning och deras anhöriga Inledning Syftet med den här informationen är att tydliggöra villkor, bedömningskriterier och fördelning

Läs mer

Vägledning SIS-medel till utvecklingsprojekt

Vägledning SIS-medel till utvecklingsprojekt ALL 2014/908 Vägledning SIS-medel till utvecklingsprojekt Fördelningsprinciper och kriterier för likvärdig fördelning Fastställd av Leif Näfver, avdelningschef i samråd med regionchefer 2014-06-09 Statsbidragsavdelningen

Läs mer

Detta styrdokument beslutades av vård- och omsorgsnämnden

Detta styrdokument beslutades av vård- och omsorgsnämnden Riktlinjer som stöd för Handläggning enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS och enligt SOL för personer under 65 år. 1 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Målgrupp... 3

Läs mer

Tillgänglighetsplan 2013-2015

Tillgänglighetsplan 2013-2015 Tillgänglighetsplan 2013-2015 Antagen av Kommunfullmäktige 2013-04-29, KF 36 1 Bakgrund Det är av stor vikt att tillgänglighetsfrågor beaktas i all kommunal planering. Ledamöter i Kommunala Handikapprådet

Läs mer

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Bistånd enligt socialtjänstlagen (SoL) 4 kap 1 Fastställda av vård- och omsorgsnämnden 2015-05-13, 45, Dnr VON 2015/103 Innehållsförteckning

Läs mer

Riksförsäkringsverkets allmänna råd Familjer, barn samt handikapp

Riksförsäkringsverkets allmänna råd Familjer, barn samt handikapp Riksförsäkringsverkets allmänna råd Familjer, barn samt handikapp ISSN 1404-563X Riksförsäkringsverkets allmänna råd om assistansersättning; RAR 2002:6 beslutade den 4 juli 2002. Riksförsäkringsverket

Läs mer

Om personlig assistans - konsekvenser av en dom från Högsta förvaltningsdomstolen

Om personlig assistans - konsekvenser av en dom från Högsta förvaltningsdomstolen 1 (7) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Om personlig assistans - konsekvenser av en dom från Högsta förvaltningsdomstolen Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 13 juni 2017 en dom om rätten till

Läs mer

Omsorg om funktionshindrade. Information och stödformer

Omsorg om funktionshindrade. Information och stödformer Omsorg om funktionshindrade Information och stödformer Vård och omsorg om de som lever med funktionshinder Det handlar egentligen inte om människor med särskilda behov utan om människor med alldeles vanliga

Läs mer

Riksförsäkringsverkets allmänna råd (RAR2002:6) om assistansersättning;

Riksförsäkringsverkets allmänna råd (RAR2002:6) om assistansersättning; Aktuell lydelse Riksförsäkringsverkets allmänna råd (RAR2002:6) om assistansersättning; Till lagen (1993:389) om assistansersättning 3 första stycket Den som omfattas av 1 lagen (1993:387) om stöd och

Läs mer

Försäkringskassans allmänna råd Barn, familj och handikapp

Försäkringskassans allmänna råd Barn, familj och handikapp Försäkringskassans allmänna råd Barn, familj och handikapp ISSN 1652-8743 Försäkringskassans allmänna råd om ändring i Riksförsäkringsverkets allmänna råd (RAR 2002:6) om assistansersättning; beslutade

Läs mer

Datum: Mottagare: Kommunstyrelsen, Omsorgs- och handikappfrågor Utförd personlig assistans, ersättning från staten

Datum: Mottagare: Kommunstyrelsen, Omsorgs- och handikappfrågor Utförd personlig assistans, ersättning från staten Cirkulärnr: 1994:124 Diarienr: 1994:1574 Handläggare: Ingrid Kennborn Avdsek: AK Vård Datum: 1994-06-23 Mottagare: Kommunstyrelsen, Omsorgs- och handikappfrågor Rubrik: Utförd personlig assistans, ersättning

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning redovisar utredningen av uppdraget i tjänsteskrivelsen.

Sociala nämndernas förvaltning redovisar utredningen av uppdraget i tjänsteskrivelsen. TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-03-01 Sida 1 (1) Diarienr NF 2018/00035-8.1.1 Sociala nämndernas förvaltning Helene Karlsson Epost: helene.karlsson@vasteras.se Kopia till Nämnden för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Post 1 av 1 träffar. Departement: Socialdepartementet. Utfärdad: Ändring införd: t.o.m. SFS 2018:900. Ikraft: överg.best.

Post 1 av 1 träffar. Departement: Socialdepartementet. Utfärdad: Ändring införd: t.o.m. SFS 2018:900. Ikraft: överg.best. Regeringskansliets rättsdatabaser Post 1 av 1 träffar SFS-nummer 2014:67 /Rubriken upphör att gälla U:2018-07-01/ Förordning (2014:67) om bidrag till arbetsgivare för köp av arbetsplatsnära stöd för återgång

Läs mer

PLAN FÖR DEN KOMMUNALA HANDIKAPPOMSORGEN 2010-2015

PLAN FÖR DEN KOMMUNALA HANDIKAPPOMSORGEN 2010-2015 PLAN FÖR DEN KOMMUNALA HANDIKAPPOMSORGEN 2010-2015 Dnr 2009-KS0423/739 Antagen av kommunfullmäktige 25010-05-26, KF 49 VARJE MÄNNISKA ÄR UNIK Alla människor är lika i värde och rättigheter. Varje individ

Läs mer

STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN

STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN Stöd & Service STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN STÖD OCH SERVICE till dig som har en psykisk funktionsnedsättning -Team Psykiatri- STÖD OCH SERVICE till dig som har en intellektuell funktionsnedsättning

Läs mer

Funktionshinderpolitiskt program

Funktionshinderpolitiskt program Funktionshinderpolitiskt program 2016 2020 Antaget av kommunfullmäktige 2016-10-25 97 Ett kommunalt program baserad på FN:s standardregler för delaktighet och jämlikhet för människor med funktionsnedsättning.

Läs mer

Lättläst sammanfattning

Lättläst sammanfattning Lättläst sammanfattning Utdrag ur betänkandet Översyn av insatser enligt LSS och assistansersättningen, SOU 2018:88, sidor 43-68 Kort om utredningens förslag Vi föreslår en ny lag: lag om stöd och service

Läs mer

Gymnasieelever vid folkhögskola

Gymnasieelever vid folkhögskola Cirkulärnr: 2005:74 Diarienr: 2005/1754 Handläggare: Laina Kämpe, Eva-Lena Arefäll, Mats Söderberg Avdelning: Avdelningen för lärande och arbetsmarknad Datum: 2005-08-03 Mottagare: Ansvarig för gymnasieskolan

Läs mer

En gemensam syn på det funktionshinderspolitiska arbetet i Täby kommun

En gemensam syn på det funktionshinderspolitiska arbetet i Täby kommun En gemensam syn på det funktionshinderspolitiska arbetet i Täby kommun Kommunens övergripande mål är att samhället ska göras tillgängligt för alla och att personer med funktionsnedsättning tillförsäkras

Läs mer

LAG OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE - LSS

LAG OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE - LSS LAG OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE - LSS HAGFORS KOMMUN MÅLET MED LAGEN OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE, LSS, ÄR ATT DEN ENSKILDE FÅR MÖJLIGHET ATT LEVA SOM ANDRA LSS

Läs mer

Plattform för ledsagning

Plattform för ledsagning Plattform för ledsagning 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning...3 Definitioner...3 Synskada...3 Ledsagning...3 Stöd i lagar och konvention...3 Ledsagning av god kvalitet...4 Ledsagning för barn och unga...5

Läs mer

Strategi för tillgänglighet och delaktighet

Strategi för tillgänglighet och delaktighet Strategi för tillgänglighet och delaktighet Ett samhälle för alla Fastställd av kommunfullmäktige 2012-12-17 86 Inledning En av fem som lever i Sverige har någon form av funktionsnedsättning enligt Handisam,

Läs mer

Riktlinje för bostadsanpassningsbidrag

Riktlinje för bostadsanpassningsbidrag Program Policy Handlingsplan Riktlinje Riktlinje för bostadsanpassningsbidrag Beslutad av äldrenämnden 25 september 2018 Beslutad av nämnden för personer med funktionsnedsättning 26 september 2018 DNR:

Läs mer

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Socialförvaltningen OF-Omsorg till personer med funktionsnedsättning Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Denna broschyr vänder sig till dig som söker information om stöd, service och rättigheter

Läs mer

Fastställd av kommunstyrelsen

Fastställd av kommunstyrelsen VANSBRO KOMMUN RIKTLINJER för Boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Fastställd av kommunstyrelsen 2014-01-14 Inledning Riktlinjernas syfte är att vara en vägledning för handläggare i

Läs mer

Personlig assistans TILLSAMMANS FÖR ATT FRÄMJA HÄLSA OCH INFLYTANDE I VARJE MÖTE. jonkoping.se

Personlig assistans TILLSAMMANS FÖR ATT FRÄMJA HÄLSA OCH INFLYTANDE I VARJE MÖTE. jonkoping.se Personlig assistans TILLSAMMANS FÖR ATT FRÄMJA HÄLSA OCH INFLYTANDE I VARJE MÖTE jonkoping.se I område personlig assistans i Jönköpings kommun arbetar vi tillsammans med dig för att främja hälsa och inflytande

Läs mer

Stöd till personer med funktionsnedsättning

Stöd till personer med funktionsnedsättning Stöd till personer med funktionsnedsättning i Lessebo kommun Stöd till personer med funktionsnedsättning Omsorgen om personer med funktionsnedsättning (OF) erbjuder en rad olika stöd till personer med

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Anita Lockner. Sida 1(5) Datum 2014-02-27. Hemsida www.harnosand.se. Organisationsnr 212000-2403. Postadress 871 80 Härnösand

TJÄNSTESKRIVELSE. Anita Lockner. Sida 1(5) Datum 2014-02-27. Hemsida www.harnosand.se. Organisationsnr 212000-2403. Postadress 871 80 Härnösand 1(5) Anita Lockner Riktlinjer och kriterier för tilläggsbelopp bidrag till verksamheter som har barn/elever i behov av extraordinära stödåtgärder och är folkbokförda i Härnösands kommun Enligt skollagen

Läs mer

Reglemente för samisk integrering

Reglemente för samisk integrering Reglemente för samisk integrering Detta reglemente träder i kraft den 15/3 2017 Reviderat den 22/6 2017 Reglemente för samisk integrering i grundskolan Inledande bestämmelser 1 Sameskolstyrelsen har ett

Läs mer

Stöd till personer med funktionsnedsättning. i Lessebo kommun

Stöd till personer med funktionsnedsättning. i Lessebo kommun Stöd till personer med funktionsnedsättning i Lessebo kommun Omsorgen om personer med funktionsnedsättning Omsorgen om personer med funktionsnedsättning (OF) erbjuder en rad olika stöd till personer med

Läs mer

Information om LSS. Version 5.1 20150804 Vård- och omsorg

Information om LSS. Version 5.1 20150804 Vård- och omsorg Information om LSS Version 5.1 20150804 Vård- och omsorg Om LSS Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade (LSS) är en rättighetslag som garanterar personer med omfattande varaktiga funktionshinder

Läs mer

Personlig assistans enligt LSS

Personlig assistans enligt LSS SVENSKA PM 1 (6) KOMMUNFÖRBUNDET 1997-01-31 Vård och Omsorg Ingrid Söderström Personlig assistans enligt LSS Vad är personlig assistans enligt LSS? Av förarbetena till LSS (prop. 1992/93:159 sid.63) framgår

Läs mer

LSS Information för personer med funktionsnedsättning

LSS Information för personer med funktionsnedsättning LSS Information för personer med funktionsnedsättning Information från Socialkontoret i Danderyd om insatser enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS LSS Lagen om stöd och service

Läs mer

Till dig som söker eller har insatsen Personlig Assistans enligt LSS. Hjo kommun

Till dig som söker eller har insatsen Personlig Assistans enligt LSS. Hjo kommun Till dig som söker eller har insatsen Personlig Assistans enligt LSS Hjo kommun Till personer som vill veta mer om insatsen personlig assistans I den här broschyren informerar kommunen om insatsen personlig

Läs mer

Information om tilläggsbelopp för elever med omfattande behov av särskilt stöd i förskoleklass, fritidshem och grundskola

Information om tilläggsbelopp för elever med omfattande behov av särskilt stöd i förskoleklass, fritidshem och grundskola Skolstöd INFORMATION 2017-11-21 Information om tilläggsbelopp för elever med omfattande behov av särskilt stöd i förskoleklass, fritidshem och grundskola för elever med omfattande behov av särskilt stöd

Läs mer

Förslag till beslut - handlingsplan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning

Förslag till beslut - handlingsplan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning Kommunstyrelsen 2016-04-11 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2016:132 Anna- Maarit Tirkkonen 1 (2) Kommunstyrelsen Förslag till beslut - handlingsplan för tillgänglighet för personer med

Läs mer

Konsekvensutredning med anledning av förslag till ändring i Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning

Konsekvensutredning med anledning av förslag till ändring i Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning Konsekvensutredning 1 (8) Konsekvensutredning med anledning av förslag till ändring i Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning Bakgrund och överväganden Med anledning av

Läs mer

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Nordmalings kommun 914 81 NORDMALING Tfn 0930-140 00 www.nordmaling.se Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Lagen börjar med personkretsen. Det är de personer som har rätt till hjälp.

Läs mer

Stöd & Service. Funktionsstödsförvaltningen

Stöd & Service. Funktionsstödsförvaltningen Stöd & Service Funktionsstödsförvaltningen STÖD OCH SERVICE FRÅN FUNKTIONSSTÖDSFÖRVALTNINGEN Vi vill att denna broschyr ska ge dig en bild av de insatser som Funktionsstödsförvaltnigen kan erbjuda dig

Läs mer

Information om statsbidrag för gymnasial lärlingsutbildning våren 2013

Information om statsbidrag för gymnasial lärlingsutbildning våren 2013 Information Dnr:2012:720 2013-03-01 1 (6) Information om statsbidrag för gymnasial lärlingsutbildning våren 2013 Gymnasial lärlingsutbildning är ett alternativ inom yrkesprogrammen där eleven genomför

Läs mer

Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning

Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning Kommunstyrelsen 1 (5) Kommunledningskontoret KSKF/2016:132 Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning 2017-2021 Antaget av kommunfullmäktige den 9 februari 2017, 8

Läs mer

Information om tilläggsbelopp, läsåret 2018/19. Målgrupp

Information om tilläggsbelopp, läsåret 2018/19. Målgrupp 1(5) BARN OCH GRUNDSKOLAN Stab utbildning Information om tilläggsbelopp, läsåret 2018/19 Anvisningar för ansökan om tilläggsbelopp för elever/barn med omfattande behov av särskilt stöd. Denna information

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

Vård- och omsorgsförvaltningen LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Vård- och omsorgsförvaltningen LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Denna broschyr vänder sig till dig som söker information om stöd, service och rättigheter för personer med funktionshinder

Läs mer

Riktlinjer för personlig assistans

Riktlinjer för personlig assistans Riktlinjer för personlig assistans Antagna av socialnämnden 2004-06-16 110, dnr 04/SN 0102 Tillägg: Riktlinjer för kostnadsersättning för personlig assistans Riktlinjer för personlig assistans Antagna

Läs mer

Hjälpreda. Före förskolan. Förskoletiden. Skoltiden Gymnasietiden. Ansvarsfördelning för personal kring barn och ungdomar med synnedsättning

Hjälpreda. Före förskolan. Förskoletiden. Skoltiden Gymnasietiden. Ansvarsfördelning för personal kring barn och ungdomar med synnedsättning Hjälpreda Före förskolan Ansvarsfördelning för personal kring barn och ungdomar med synnedsättning Förskoletiden Före förskolan Förskoletiden Skoltiden Gymnasietiden Skoltiden 2010-05-06 (rev 2011-11-01)

Läs mer

Information om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Information om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) LSS handläggare Information om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) är en rättighetslag med tio insatser som ska garantera att

Läs mer

Ledsagares omkostnader ska inte ersättas med stöd av LSS analys

Ledsagares omkostnader ska inte ersättas med stöd av LSS analys 1 Ledsagares omkostnader ska inte ersättas med stöd av LSS analys Högsta förvaltningsdomstolen har slagit fast att en kommun inte kan förpliktas att betala för en ledsagares kostnader för resor, inträden

Läs mer

Merkostnader inom handikappersättning. Schabloner vid bedömningen. Schabloner, forts. ~ 2012-03-08 \ \

Merkostnader inom handikappersättning. Schabloner vid bedömningen. Schabloner, forts. ~ 2012-03-08 \ \ r ~ 2012-03-08 Merkostnader inom handikappersättning För att enbart merkostnader ska ge rätt till handikappersättning måste de vara betydande (50 kap. 4 SFS). En enskild merkostnad behöver i sig inte vara

Läs mer

Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning

Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning Datum Nämnd, förvaltning 2016-02-29 Socialnämnden Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning Beslutad av socialnämnden 2010-06-22 Reviderad 2014-05-20, 55 Reviderad

Läs mer

Begreppet goda levnadsvillkor vid bedömningen av assistansersättning för andra personliga behov

Begreppet goda levnadsvillkor vid bedömningen av assistansersättning för andra personliga behov Begreppet goda levnadsvillkor vid bedömningen av assistansersättning för andra personliga behov Försäkringskassans ställningstagande Vid bedömningen av hur många assistanstimmar som ska beviljas för andra

Läs mer

Utifrån Lag (1991:419) om resekostnadsersättning vid sjukresor Antagna av landstingsfullmäktige 2015-11-23.

Utifrån Lag (1991:419) om resekostnadsersättning vid sjukresor Antagna av landstingsfullmäktige 2015-11-23. Dnr HSS 2013-0264 Dnr CK 2015-0346 2015-11-24 Regler för sjukresor Utifrån Lag (1991:419) om resekostnadsersättning vid sjukresor Antagna av landstingsfullmäktige 2015-11-23. Landstinget i Uppsala län

Läs mer

Hur bedriver DHR arbetet med funktionshinderfrågorna på nationell nivå. NHF seminarium 23 april 2013 Hotel Nordic Sea

Hur bedriver DHR arbetet med funktionshinderfrågorna på nationell nivå. NHF seminarium 23 april 2013 Hotel Nordic Sea Hur bedriver DHR arbetet med funktionshinderfrågorna på nationell nivå NHF seminarium 23 april 2013 Hotel Nordic Sea Funktionshinderpolitiken Socialdepartementet samordnar Ansvarigt statsråd Barn- och

Läs mer

Information om tilläggsbelopp läsåret 2017/2018

Information om tilläggsbelopp läsåret 2017/2018 Information om tilläggsbelopp läsåret 2017/2018 Anvisningar för ansökan om ersättning/tilläggsbelopp för barn/elever med omfattande behov av särskilt stöd. Denna information gäller förskola, förskoleklass,

Läs mer

Länsstyrelsens funktionshindersuppdrag. Mönsterås 1 oktober. Åsa Felix Everbrand Enheten för social hållbarhet

Länsstyrelsens funktionshindersuppdrag. Mönsterås 1 oktober. Åsa Felix Everbrand Enheten för social hållbarhet Länsstyrelsens funktionshindersuppdrag Mönsterås 1 oktober Åsa Felix Everbrand Enheten för social hållbarhet Nationellt mål för funktionshinderspolitiken Det nationella målet för funktionshinderspolitiken

Läs mer

LSS-Lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS-Lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade Socialförvaltningen LSS-Lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade En lag om rätten att leva som andra Genom LSS kan personer med omfattande funktionshinder få möjlighet till stöd

Läs mer

Personlig assistans. Nordiskt seminarium. 11 12 april 2013 Clarion Hotel Stockholm. Ulla Clevnert

Personlig assistans. Nordiskt seminarium. 11 12 april 2013 Clarion Hotel Stockholm. Ulla Clevnert Personlig assistans Nordiskt seminarium 11 12 april 2013 Clarion Hotel Stockholm Ulla Clevnert Personlig assistans enligt 9 2 LSS Biträde av personlig assistent eller ekonomiskt stöd till skäliga kostnader

Läs mer

Rapport ang. ledsagning/ledsagarservice vid synskada

Rapport ang. ledsagning/ledsagarservice vid synskada DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Millie Lindroth 2009-12-11 1(5) Rapport ang. ledsagning/ledsagarservice vid synskada Socialnämnden beslutade 2009-11-03 uppdra åt socialkontoret att sammanställa

Läs mer

Bidragsmottagare är den som söker eller får bidraget. Den budget som har godkänts av bidragsgivaren skall följas.

Bidragsmottagare är den som söker eller får bidraget. Den budget som har godkänts av bidragsgivaren skall följas. Bilaga 2 Allmänna villkor för bidrag till föreningar, stiftelser m.fl. Förvaltningsavdelningen Allmänna villkor för bidrag till föreningar, stiftelser m.fl. 1 Tillämpning Dessa villkor reglerar bidrag

Läs mer

Tillgänglighetsplan för full delaktighet Antagen av kommunfullmäktige , 26

Tillgänglighetsplan för full delaktighet Antagen av kommunfullmäktige , 26 SUNNE KOMMUN Tillgänglighetsplan för full delaktighet 2006 2010 Antagen av kommunfullmäktige 2006-12-18, 26 Baserad på Nationell handlingsplan för handikappolitiken från patient till medborgare, plan för

Läs mer

Utskottet för funktionshinder och samverkan. Funktionshinder Nationella minoriteter

Utskottet för funktionshinder och samverkan. Funktionshinder Nationella minoriteter Utskottet för funktionshinder och samverkan Funktionshinder Nationella minoriteter Funktionsnedsättning Tillgänglighet Delaktighet Funktionshinder Brukare https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=f3_v9udl1km

Läs mer

Funktionshinderpolitiskt program för Torsås kommun

Funktionshinderpolitiskt program för Torsås kommun 1 Funktionshinderpolitiskt program för Torsås kommun Ett kommunalt program baserad på FN:s standardregler för delaktighet och jämlikhet för människor med funktionsnedsättning. Till programmet hör en handlingsplan.

Läs mer

Riksförsäkringsverkets allmänna råd (RAR 2002:6) om assistansersättning

Riksförsäkringsverkets allmänna råd (RAR 2002:6) om assistansersättning Aktuell lydelse Riksförsäkringsverkets allmänna råd (RAR 2002:6) om assistansersättning Till socialförsäkringsbalken 51 kap. 2 (Upphört att gälla genom FKAR 2011:5) 51 kap. 3 För rätt till assistansersättning

Läs mer

Cirkulärnr: 1997:140 Diarienr: 1997/2234 Handläggare: Ingrid Söderström Sektion/Enhet: Vård och Omsorg Datum: Mottagare: Handikappomsorg

Cirkulärnr: 1997:140 Diarienr: 1997/2234 Handläggare: Ingrid Söderström Sektion/Enhet: Vård och Omsorg Datum: Mottagare: Handikappomsorg Cirkulärnr: 1997:140 Diarienr: 1997/2234 Handläggare: Ingrid Söderström Sektion/Enhet: Vård och Omsorg Datum: 1997-09-05 Mottagare: Handikappomsorg Individ-och familjeomsorg Äldreomsorg Personalfrågor

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om bidrag till företagshälsovård med vissa insatser inom rehabiliteringsområdet; SFS Utkom från trycket den utfärdad den 3 december 2009. Regeringen föreskriver följande.

Läs mer

Riktlinjer för hantering av tilläggsbelopp, antaget av Utbildningsnämnden

Riktlinjer för hantering av tilläggsbelopp, antaget av Utbildningsnämnden Riktlinjer för hantering av tilläggsbelopp, antaget av Utbildningsnämnden 2018-03-15 Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd datum 2018-03-15 Fastställd av Gäller för Dokumentansvarig Förvaltare Publicering

Läs mer

Assistansersättning - hjälp med andra personliga behov

Assistansersättning - hjälp med andra personliga behov Assistansersättning - hjälp med andra personliga behov Försäkringskassans ställningstagande Hjälp med andra personliga behov ska i någon mening vara kvalificerad för att ge rätt till assistansersättning.

Läs mer

Socialförsäkringsbalk (2010:110)

Socialförsäkringsbalk (2010:110) Socialförsäkringsbalk (2010:110) 51 kap. Assistansersättning Innehåll 1 /Upphör att gälla U:2013-07-01/ I detta kapitel finns bestämmelser om - rätten till assistansersättning i 2-6, - förmånstiden i 7

Läs mer

Laina Kämpe Skolsektionen. Ansvarig för: Individ- och familjeomsorg Handikappomsorg Gymnasieskola Vuxenutbildning

Laina Kämpe Skolsektionen. Ansvarig för: Individ- och familjeomsorg Handikappomsorg Gymnasieskola Vuxenutbildning `áêâìä êåêw 2004:65 aá~êáéåêw 2004/1759 e~åçä ÖÖ~êÉW péâíáçålbåüéíw Laina Kämpe Skolsektionen a~íìãw 2004-08-31 jçíí~ö~êéw oìäêáâw Ansvarig för: Individ- och familjeomsorg Handikappomsorg Gymnasieskola

Läs mer

MÅL OCH HANDLINGSPLAN OMRÅDE STÖD OCH SERVICE OMSORGSFÖRVALTNINGEN

MÅL OCH HANDLINGSPLAN OMRÅDE STÖD OCH SERVICE OMSORGSFÖRVALTNINGEN MÅL OCH HANDLINGSPLAN 2018-2020 OMRÅDE STÖD OCH SERVICE OMSORGSFÖRVALTNINGEN CENTRALA BEGREPP Självbestämmande Delaktighet och inflytande Kontinuitet Helhetssyn Tillgänglighet 2 OMRÅDE STÖD OCH SERVICE

Läs mer

LSS. Lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade för dig som bor i Huddinge kommun.

LSS. Lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade för dig som bor i Huddinge kommun. LSS Lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade för dig som bor i Huddinge kommun. Vart vänder jag mig? Du som bor i Huddinge kommun och har stora funktionsnedsättningar kan vända dig till biståndskansliet

Läs mer

Policy: Bostad och stöd i bostaden

Policy: Bostad och stöd i bostaden Riksförbundet FUB, för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning Policy: Bostad och stöd i bostaden Allmänna principer: Enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, ska den enskilde

Läs mer

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade www.filipstad.se LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) ger rätt till särskilt stöd och service som människor kan behöva

Läs mer

Kan vi göra vuxenutbildningen tillgänglig för personer med funktionsnedsättning?

Kan vi göra vuxenutbildningen tillgänglig för personer med funktionsnedsättning? Kan vi göra vuxenutbildningen tillgänglig för personer med funktionsnedsättning? Statsbidrag till utvecklingsprojekt Kenneth Drougge, statsbidragsavdelningen kenneth.drougge@spsm.se 010-473 5387 En likvärdig

Läs mer

Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning Inriktningsdokument 2014-05-26 Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning KS 2014/0236 Beslutad av kommunfullmäktige den 26 maj 2014. Inriktningen gäller för hela den kommunala

Läs mer

Del 1 Utgångspunkter. Del 2 Förslag

Del 1 Utgångspunkter. Del 2 Förslag US1000, v 1.0, 2010-02-04 REMISSYTTRANDE 1 (6) 2016-12-14 1850/16 En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle - Myndigheten för delaktighets förslag på struktur för genomförande, uppföljning

Läs mer

Försäkringskassans föreskrifter (FKFS 2016:4) om assistansersättning

Försäkringskassans föreskrifter (FKFS 2016:4) om assistansersättning Aktuell lydelse Försäkringskassans föreskrifter (FKFS 2016:4) om assistansersättning Bestämmelser oavsett om betalning sker i efterskott eller förskott Starttidpunkt för beviljandeperiod 1 När Försäkringskassan

Läs mer

Välkommen till STÖD & SERVICE. - insatser enligt LSS i Landskrona stad

Välkommen till STÖD & SERVICE. - insatser enligt LSS i Landskrona stad Välkommen till STÖD & SERVICE - insatser enligt LSS i Landskrona stad STÖD & SERVICE - ger dig med funktionsnedsättning en möjlighet att leva som andra Här hittar du information om vilket stöd och vilken

Läs mer

Ersättning för personlig assistans enligt 9 2 LSS information och villkor

Ersättning för personlig assistans enligt 9 2 LSS information och villkor 1 (5) Omsorgs- och äldreförvaltningen Ann-Britt Olofsson Inger Winkelmann Mildaeus 2018-06-25 Dnr ON 2018-193 Samtliga utförare av personlig assistans Ersättning för personlig assistans enligt 9 2 LSS

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om statsbidrag till barn- och ungdomsorganisationer; SFS 2011:65 Utkom från trycket den 1 februari 2011 utfärdad den 20 januari 2011. Regeringen föreskriver följande.

Läs mer

Särskilt pedagogiskt stöd Eva Lindgren och Marie Morin

Särskilt pedagogiskt stöd Eva Lindgren och Marie Morin Särskilt pedagogiskt stöd Eva Lindgren och Marie Morin Särskilt pedagogiskt stöd Regleras i förordning (2009:130) om yrkeshögskolan. 2 kap. 3 Ansvarig utbildningsanordnare 3 För varje utbildning ska det

Läs mer

Rundvirkesstiftelsen. Ansökan om stöd från Rundvirkesstiftelsen 1(6)

Rundvirkesstiftelsen. Ansökan om stöd från Rundvirkesstiftelsen 1(6) Rundvirkesstiftelsen Ansökan om stöd från Rundvirkesstiftelsen 1(6) På den här blanketten ansöker du om stöd från Rundvirkesstiftelsen. Rundvirkesstiftelsen har som ändamål att stödja verksamhet som är

Läs mer

Ungdomsstyrelsens kommentarer

Ungdomsstyrelsens kommentarer Ungdomsstyrelsens kommentarer till Förordning (2011:65) om statsbidrag till barnoch ungdomsorganisationer Förordningen utfärdades av Utbildningsdepartementet den 20 januari år 2011. Regeringen har skrivit

Läs mer

Meddelandeblad. Socialnämnden får utan föregående behovsprövning erbjuda hemtjänst till äldre personer.

Meddelandeblad. Socialnämnden får utan föregående behovsprövning erbjuda hemtjänst till äldre personer. Meddelandeblad Mottagare: Nämnder och verksamheter i kommuner med ansvar för äldreomsorg, förvaltningschefer och enskilda verksamheter som bedriver hemtjänst Nr 3/2018 Juni 2018 Ny bestämmelse om förenklat

Läs mer

FUNKA FUNKA FUNKA FUNKA FUNKA FUNKA FUNKA FUNKA FUNKA FUNKA FUNKA FUNKA FUNKA FUNKA FUNKA FUNKA FUNKA FUNKA FUNKA FUNKA

FUNKA FUNKA FUNKA FUNKA FUNKA FUNKA FUNKA FUNKA FUNKA FUNKA FUNKA FUNKA FUNKA FUNKA FUNKA FUNKA FUNKA FUNKA FUNKA FUNKA Layout: Kommunikationsavd., Örebro universitet. Tryck: Trio Tryck, Örebro 11/2013_1.000 Studera med funktionshinder vid Örebro universitet Lika villkor Universitetets målsättning är att du som student

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR PEDAGOGISKT

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR PEDAGOGISKT MITTUNIVERSITETET Styrdokument HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR PEDAGOGISKT STÖD TILL STUDENTER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING DNR MIUN 2015/908 Publicerad: Beslutsfattare: Rektor Handläggare: Nils Wikström/Ulf Andersson

Läs mer

Datum: Omsorgs- och Handikappfrågor Individ- och familjeomsorg Bestämmelser om avgifter m m enligt LSS

Datum: Omsorgs- och Handikappfrågor Individ- och familjeomsorg Bestämmelser om avgifter m m enligt LSS Cirkulärnr: 1994:49 Diarienr: 1994:507 Handläggare: Avdsek: Margareta Erman AK Vård Datum: 1994-02-28 Mottagare: Rubrik: Omsorgs- och Handikappfrågor Individ- och familjeomsorg Bestämmelser om avgifter

Läs mer

Handikappolitisk plan för Mjölby kommun

Handikappolitisk plan för Mjölby kommun Handikappolitisk plan för Mjölby kommun Foto: Bo Dahlgren Antagen av kommunfullmäktige 2002-05-28 Förkortad version Detta är en kortversion av Mjölby kommuns handikappolitiska plan. Förhoppningen är att

Läs mer

LSS-omsorgen. Det här kan du som har funktionsnedsättning

LSS-omsorgen. Det här kan du som har funktionsnedsättning LSS-omsorgen Det här kan du som har funktionsnedsättning få hjälp med Genom LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) kan personer med omfattande funktionsnedsättningar få möjlighet

Läs mer

Riktlinjer för ledsagning och ledsagarservice

Riktlinjer för ledsagning och ledsagarservice Riktlinjer för ledsagning och ledsagarservice Beslutade av kommunfullmäktige 2018-xx-xx stockholm.se Beslutade av kommunfullmäktige 2018-xx-xx Dnr: 3.1.1-705/2016 Utgivare: Socialförvaltningen Kontaktperson:

Läs mer

HANDIKAPPOLITISK PLAN

HANDIKAPPOLITISK PLAN HANDIKAPPOLITISK PLAN 2014 2019 Dnr KS/2012:87 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Inledning 1 1.1 Bakgrund 2 1.2 Vår bakgrund för arbetet med den handikappolitiska planen 2 1.3 Syftet 3 1.4 Läsanvisning 3 1.5 Uppföljning

Läs mer

HANDIKAPPOLITISK PLAN

HANDIKAPPOLITISK PLAN HANDIKAPPOLITISK PLAN 2014 2019 Dnr KS/2012:87 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Inledning 1 1.1 Bakgrund 2 1.2 Vår bakgrund för arbetet med den handikappolitiska planen 2 1.3 Syftet 3 1.4 Läsanvisning 3 1.5 Uppföljning

Läs mer