Utvärderingsplan för Interreg IV A Öresund-Kattegat-Skagerrak

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utvärderingsplan för Interreg IV A Öresund-Kattegat-Skagerrak 2007-2013"

Transkript

1 Bilaga 8/3/08 Datum Dnr ÖKS Utvärderingsplan för Interreg IV A Öresund-Kattegat-Skagerrak Version (8)

2 1. Bakgrund Den förvaltande myndigheten (FM) Nutek ska enligt beslut av Övervakningskommittén (ÖK) daterat den utarbeta en utvärderingsplan för Interreg IVA Öresund-Kattegat-Skagerrak För detta ändamål har en referensgrupp bildats med ledamöter från Övervakningskommittén för att bistå FM med utformning av planen samt finnas med under utvärderingsprocessen. Deltagare från det gemensamma tekniska sekretariatet deltar i referensgruppen som stödjande funktion. Förslaget till utvärderingsplan har vidareutvecklats på de punkter ÖK beslutade i samverkan med referensgruppen. Reviderat förslag underställs ÖK för beslut vid dess tredje möte och ska ses över varje år. FM och ÖK kan initiera en uppdatering av planen. Planen redovisar de utvärderingar som planeras och en tidplan. Planen ska vidare beskriva den typ av utvärderingsaktiviteter, teman och de frågor och aspekter som ska stå i fokus. FM kommer vid ÖK:s möten att redovisa framkomna resultat med syfte att starta en diskussion om behov och motiv för förändringar i det operativa programmet. Föreligger sådana behov tar FM fram ett förslag som presenteras på kommande möte eller om det är brådskande via skriftlig procedur. Större ändringar ska alltid avhandlas vid möte i ÖK. Förslag till ändringar i det operativa programmet och behov av utvärderingar kan även komma från aktörer som ryms inom ramen för satta målgrupper. FM kommer att redovisa dessa för ÖK för bedömning. Regelverket för strukturfonderna identifierar tre typer av utvärderingar; 1. Förhandsutvärdering/ex ante 2. Kontinuerlig utvärdering/ on-going evaluation 3. Efterhandsutvärdering/ex-post Ex-ante utvärderingen har redan genomförts i och med att programmet skrevs. Ex-post utvärderingen genomförs av kommissionen. 1.1 Ongoing evalutation kontinuerlig utvärdering Under tidigare programperioder har tyngdpunkten i utvärderingarna legat vid så kallade halvtidsutvärderingar (mid-term evaluation). Halvtidsutvärderingarna har byggt på riktlinjer som kommissionen satt upp och har spänt över ett brett register av såväl stora som mer avgränsade frågor. I samband med tidigare utvärderingsinsatser av Interregprogram har flera svårigheter identifierats. Det har bland annat pekats på att programmen är tvärsektoriella och genomförs i ett komplext sammanhang. Vidare har problem som iakttagits i utvärderingarna inte fått genomslag i genomförandet av programmen. Utvärderingarna har antingen kommit för tidigt (halvtidsutvärderingen) eller för sent (uppdateringen av halvtidsutvärdering och ex-post). Halvtidsutvärderingarna har vidare många 2 (8)

3 gånger gett ett splittrat och svåröverskådligt intryck av vad som har uppnåtts samtidigt som utvärderingarna ofta blivit ganska översiktliga. Det har varit svårt att säga något om effekterna och har inte haft någon större lärandeeffekt. Kommissionens riktlinjer Indicative Guidelines on evaluation methods; Evaluation during the programming period rekommenderar ett skifte under programperioden från en mer reglerad halvtidsutvärdering till en mer flexibel form av kontinuerlig utvärdering. Utvärdering i form av kontinuerlig utvärdering kan sammanfattas i fyra olika aspekter. För det första handlar processen om att ge stöd vid etablering av projekt och program när så efterfrågas. För det andra har den till uppgift att dokumentera erfarenheter som uppkommer i projekt och program. För det tredje handlar det om att värdera hur väl projekt och program når sina mål för att möjliggöra förändringar i det operativa programmet. För det fjärde handlar det om att sätta in utvärderingsresultatet i ett bredare samhälleligt perspektiv. Inriktningen innebär att man har en möjlighet att göra utvärderingar under hela programperioden vilket tydligt förenas med utvärderingarnas syften. Utvärderingarna kan organiseras på olika sätt en speciell fråga, ett prioriterat område eller programmets utfall kan följas under en längre period. Utvärderingsinsatser kan även ske punktvis utefter en tidsaxel. Den stora fördelen med kontinuerlig utvärdering är att den lättare bedöms kunna hantera de behov och frågor som uppstår under utvärderingen. I en utvärderingsplan som löpande uppdateras planeras de utvärderingsaktiviteter som behövs för att stödja genomförandet. Vilka frågeställningar som är intressanta att ta upp i utvärderingen varierar till viss del över programperioden. I början av programperioden är det intressant att utvärdera processer och organisation så att eventuella brister som upptäcks hinner åtgärdas i programmen; och i slutet av programperioden är det intressant att utvärdera resultat och effekter. 1.2 Syfte med utvärdering I rådets förordning (EG) nr 1083/2006 av den 11 juli 2006 anges vilka utvärderingar av programmen som ska genomföras. Enligt artikel 48.3 ska medlemsstaterna under programperioden göra utvärderingar som är knutna till övervakningen av operativa program, särskilt om det vid övervakningen konstateras en väsentlig avvikelse från de ursprungligen fastställa målen eller om det har lämnats in förslag till en översyn av operativa program enligt artikel 33. Resultaten ska skickas till övervakningskommittén och kommissionen. Enligt kommissionens anvisningar i Indicative Guidelines on Evaluation Methods ska tyngdpunkten för utvärderingarna ligga vid dels genomförandet av programmen dels på insatsnivå/teman. Utgångspunkten är att hålla ihop uppföljning och utvärdering. En god uppföljning i ett program är en förutsättning för att utvärderingarna ska kunna hålla hög kvalité. 3 (8)

4 Syfte med utvärderingar är följande; 1. Belysa effektiviteten i genomförandet av det operativa programmet och ge stöd vid etablering av program och projekt, 2. Förmedla och sprida kunskap och resultat från projekt och program till de aktörer som deltar i genomförandet, 3. Värdera hur väl projekt och program når sina mål och möjliggöra förändringar i genomförandet av det operativa programmet, 4. Återföra kunskap och best practice till de nätverk och aktörer som på olika sätt aktivt bidrar till att generera och utveckla projektidéer, rigga projektansökningar samt leda projektgenomförandet, 5. Samla kunskap och erfarenheter från olika program och relatera dessa till den europeiska sammanhållningspolitiken samt till nationell regional tillväxtpolitik. 2. Inriktning och teman Utvärderingarna ska ske under hela programperioden men fokus för denna del av utvärderingsplanen kommer att ligga på åren Det är framför allt under denna period ändringar kan göras i programmet som kan få påtaglig betydelse för genomförandet. Ändringar i den senare delen av programperioden riskerar att ha mindre betydelse eftersom huvuddelen av de finansiella resurserna är uppbundna genom beslut. Under 2010 genomförs en översyn av planen för resterande del av programperioden. När det gäller inriktning är programmets innehåll utgångspunkt för vad som ska utvärderas. Programmets generella indikatorer, prioritetsindikatorer per prioriterat område samt kontextindikatorer kommer att ligga till grund för bedömning av programmets måluppfyllelse Exempel på frågor som ska belysas är: 1. Genomförandet av programmet, 2. Resultat av programmet som kan ha påverkan på utvecklingen i gränsregionen som till exempel förändringar i förutsättningar kopplat till ny kunskap, regelverk och samarbetsstrukturer, härunder även urvalskriteriernas samt indikatorernas betydelse för genomförandet, 3. Programmets koppling till andra regionala utvecklingsinsatser. I det följande presenteras inriktningen av utvärderingsinsatserna för perioden Utvärdering av programgenomförandet I kommissionens riktlinjer anges att utvärderingen ska omfatta organisationen för genomförande. Denna markering är helt i linje med ÖK:s huvuduppgift att verka för ett effektivt genomförande av programmet. Organisationen för genomförandet av programmet är av strategisk betydelse. En väl fungerande organisation gör att resurserna kan fokusera på att främja utveckling av bra projekt för programområdet. Något förenklat kan processen delas in i följande faser: 4 (8)

5 1. Information för att nå programmets målgrupper 2. Ansökan om finansiering 3. Beredning av ansökningar 4. Förslag till prioritering 5. Beslut 6. Lägesrapporter och utbetalningar 7. Uppföljning, återföring av resultat, lärande och avslut I de olika faserna deltar olika aktörer. Faserna går in i varandra vilket gör att hela kedjan måste ses som ett sammanhang. Fokus för läggs vid de fem första faserna i processen eftersom det kommer att ta längre tid innan erfarenheterna från de senare faserna finns tillgängliga. Nedan följer ytterligare beskrivning av vad som ska ingå i den fem första faserna. Kartläggning av programgenomförandet; Programgenomförandet ska kartläggas där olika aktörers syn på processens olika faser ska stå i fokus. De målgrupper som ingår i programmet redovisas i kapitel 4 i det operativa programmet samt i kapitel 6 i kommunikationsplanen. Rör i huvudsak fas 1-3. Granskning av urvalskriterier; ÖK har beslutat om de kriterier som ligger till grund för urval av projekt. I utvärderingen ingår att granska hur dessa kriterier tillämpas och hur olika parter anser att de påverkar inflödet av projektansökningar. Viktiga komponenter för inriktning och bedömning av projekt är de indikatorer som finns i det operativa programmet. Kopplingen mellan indikatorer och urvalskriterier ska belysas. Rör i huvudsak fas 3-4. Granskning av projektportföljen; Åtgärderna i programmen är förhållandevis breda. Det innebär att varje åtgärd rymmer ett brett register av möjliga projekt. I kartläggningen ska ingå att belysa efterfrågan på de olika åtgärderna och vilka huvudtyper av projekt som relateras till varje åtgärd. Rör i huvudsak fas Projektprofil och gränsöverskridande mervärde EU:s huvudsyfte med Europeiskt Territoriellt Samarbete är att stödja Gränsöverskridande ekonomiska, sociala och miljörelaterade verksamheter på grundval av de gemensamma strategier för en hållbar territoriell utveckling. Genom gränsöverskridande samarbete ska interregprogrammen genomföra aktiviteter som bidrar till att utveckla attraktiva gränsregioner. Tidigare perioders utvärderingar har i stor utsträckning fokuserat på graden av gränsregionalt samarbete, det vill säga i vilken utsträckning projekten har varit utvecklade och drivna på båda sidor gränsen. Denna periods utvärderingar skulle kunna fördjupa kunskapen om gränsregionalt samarbete genom att fokusera mer på hur gränsregionalt mervärde skapas. 5 (8)

6 Det finns många aspekter som kan tänkas påverka det gränsöverskridande mervärdet: 1. Hinder och mervärden: Det finns projekt som är inriktade på att reducera gränshinder och projekt som är mer inriktade på att skapa gränsöverskridande interaktion, till exempel ett gränsöverskridande kluster, där utvecklingen av klustret är i fokus och inte nödvändigtvis hindret. Det finns även olika typer av gränshinder både formella (lagstiftning) och upplevda (kulturella). 2. Projektens tema och inriktning: Det finns både projekt som arbetar med hårda infrastrukturfrågor i stil med kollektivtrafik och transporter över gränser och projekt som arbetar med mer mjuka frågor som nätverk och kulturutbyten. 3. Projektets geografi: Vissa projekt är geografiskt utspridda medan andra är mer sammanhållna geografiskt. 4. Erfarenheter från tidigare projektarbete: Vissa projekt är vidareutvecklingar av andra projekt, alternativt att de aktörer som ingår i projektet har stor vana av projektarbete, medan andra projekt saknar den erfarenheten. Enligt förslag skulle en typologi över hur man arbetar gränsöverskridande kunna utarbetas, för att ge en djupare bild av vad olika projekt behöver, vad svårigheterna är och vad framgångsfaktorerna är. Detta skulle kunna ge värdefull kunskap om hur olika typer av projekt arbetar och vilken typ av stöd de behöver. Förslagsvis kan utvärderingen av det gränsöverskridande mervärdet starta under 2009 och ha fokus på hur projekten arbetar, för att hitta best och eventuell worst-practice för olika typer av projekt. Utvärderingen ska bidra till att utveckla kunskap om hur gränsöverskridande mervärde skapas och hur det kan mätas. Under den senare delen av programperioden, skulle en utvärdering av resultaten i dessa projekt kunna genomföras. 3. Förslag till upplägg av utvärderingsinsatserna Med bakgrund av ovanstående har FM utarbetat förslag på tillvägagångssätt som presenteras nedan. Tillvägagångssättet är uppdelad i olika avsnitt för att få en klar bild över processen. 3.1 Resurs för kontinuerlig utvärdering Under planeras processen inriktas på två områden; kartläggning och utvärdering av programgenomförandet samt kartläggning och utvärdering av gränsöverskridande mervärde. Uppdragstagaren av den kontinuerliga utvärderingsinsatsen föreslås ges i uppdrag att: 6 (8)

7 - kartlägga och utvärdera programgenomförandet samt, - kartlägga och utvärdera projektprofil och gränsöverskridande mervärde. En resurs för utvärderingsinsatsen i form av en utvärderare eller ett utvärderingsteam föreslås upphandlas av FM. Utvärderaren har i samband med användning av kontinuerlig utvärdering möjlighet att löpande ge synpunkter och råd. Detta ger en successiv implementering av resultaten. Det viktiga är dock att processen är öppen och att olika aktörer känner sig delaktiga och involverade i att värdera resultaten. Utvärderarens roll i denna process ska vara tydligt angivna. De kommer under genomförandet att göra iakttagelser, stora som små som de bör informera programansvariga om. Frågor av större betydelse tas upp med ÖK för diskussion. Små frågor kan ansvariga dra nytta av omgående och bör behandlas därefter. Resultaten ska inte ses som den slutliga sanningen utan som återkommande insatser för att i dialog med övriga aktörer bidra till kontinuerliga förbättringar i genomförandet av programmet. 3.2 Målgrupper Målgruppen för utvärderingsinsatserna är dels den formella organisationen (ÖK, FM, Norsk förvaltande organisation, styrkommittéerna, sekretariat), dels aktörer som på olika sätt deltar i genomförandet såsom regionala och nationella utvecklingsaktörer, projektägare, arbetsmarknadens parter, intresseorganisationer, universitet och högskolor etcetera. 3.3 Budget I TA-budgeten har avsatts en samlad finansieringsram för köp av externa tjänster och utvärdering på totalt EURO under programperioden. 3.4 Samordning FM föreslår att samordning med andra utvärderingsinsatser kan vara av värde. Detta gäller framförallt inom vissa delar av utvärderingen i samarbete med andra program inom Europeiskt Territoriellt Samarbete. Utvärderingar kan anpassas till varandra och fokusera på både programspecifika och generella frågor. På detta sätt kan eventuella skillnader i pågående programmens genomförande och programmens verkningsgrad studeras. 7 (8)

8 Bilaga 8/3/08 Datum Dnr ÖKS Tidplan Tidsplanen delas in i fyra olika faser; Upplägg och inriktning, Upphandling, Utvärdering och Diskussion om resultat. Utifrån dessa faser föreslås den övergripande tidsplanen se ut som följer; Upplägg och inriktning Juni 2008 ÖK-möte: Presentation av förslag till utvärderingsplan Augusti 2008 Möte med referensgruppen November 2008 ÖK-möte: Beslut om utvärderingsplan Upphandling December 2008 Januari 2009 Februari 2009 Anbudsunderlag klart Anbud inkommer och bedöms av FM Avtal skrivs med utvärderare Utvärdering Februari 2009 Utvärderingen påbörjas 2009 Möte med referensgruppen 2ggr, diskussion om utvärderingsprocessen Maj 2009 ÖK-möte; Presentation av utvärderingsprocessen Diskussion om resultat Augusti 2009 Lärseminarium September2009 Utkast till rapport om programgenomförandet Oktober/November ÖK-möte; Rapport om programgenomförandet behandlas Januari/Februari 2010 Utkast till rapport och lärseminarium om projektprofil och gränsöverskridande mervärde April/Maj 2010 ÖK-mötet; Rapport om projektprofil och gränsöverskridande mervärde behandlas 1 (8)

Bilaga 7. Figur 1 Karta över Sverige med landningsplatser i havet

Bilaga 7. Figur 1 Karta över Sverige med landningsplatser i havet Figur 1 Karta över Sverige med landningsplatser i havet 1 Figur 2 Organisationsstruktur, lokalt ledd utveckling Figur 3 Centrala aktörer i uppföljnings- och utvärderingsverksamheten 2 Tabell 1. Övergripande

Läs mer

Krav på utvärdering för projekt med större omslutning är 1,5 miljoner EUR

Krav på utvärdering för projekt med större omslutning är 1,5 miljoner EUR Krav på utvärdering för projekt med större omslutning är 1,5 miljoner EUR Sida 1 av 5 Från och med utlysning tre (ansökningsperiod 12 januari-19 februari 2016) ställer Sverige-Norge programmet krav på

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR DET SVENSKA LANDSBYGDSPROGRAMMET

ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR DET SVENSKA LANDSBYGDSPROGRAMMET ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR DET SVENSKA LANDSBYGDSPROGRAMMET 2014 2020 1. UPPRÄTTANDE, SAMMANSÄTTNING OCH SEKRETARIAT 1.1 Upprättande Övervakningskommittén är inrättad enligt Europarlamentets

Läs mer

Avropsförfrågan från ramavtal

Avropsförfrågan från ramavtal Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Avropsförfrågan från ramavtal 2008-12-16 Diarienr/Projektnr Upprättad av Godkänd av Version Dnr: 8541 2008 6108 Ramavtalets Dnr: 8521-2007-1416/K Anna Ullsten FM Interreg

Läs mer

Sammanhållningspolitiken

Sammanhållningspolitiken SAMMANHÅLLNINGSPOLITIKEN 2014 2020 Sammanhållningspolitiken - Utgångspunkter framtida ETS Generella utgångspunkter Lokalt och regionalt inflytande Förstärkt strategisk inriktning Fokusering på ett fåtal

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR DET SVENSKA LANDSBYGDSPROGRAMMET

ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR DET SVENSKA LANDSBYGDSPROGRAMMET ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR DET SVENSKA LANDSBYGDSPROGRAMMET 2014 2020 1. UPPRÄTTANDE, SAMMANSÄTTNING OCH SEKRETARIAT 1.1 Upprättande är inrättad enligt Europarlamentets och rådets förordning

Läs mer

YTTRANDE. Dnr N RTS

YTTRANDE. Dnr N RTS Strömstad, 2018-09-18 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm YTTRANDE Dnr N2018-03829-RTS Svinesundskommittén Svinesundskommittén är en av tolv nordiska gränskommittéer och vi jobbar för att utveckla regional

Läs mer

Företrädare för Europeiska kommissionen ska delta som rådgivare i övervakningskommitténs arbete.

Företrädare för Europeiska kommissionen ska delta som rådgivare i övervakningskommitténs arbete. ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR LOKALT LEDD UTVECKLING 2014 2020 1. UPPRÄTTANDE, SAMMANSÄTTNING OCH SEKRETARIAT 1.1 Upprättande Övervakningskommittén är inrättad enligt Europarlamentets och

Läs mer

Interreg IV Øresund/ Kattegatt/ Skagerrak-programmet

Interreg IV Øresund/ Kattegatt/ Skagerrak-programmet Interreg IV Øresund/ Kattegatt/ Skagerrak-programmet Göteborgsregionens internationella nätverk, Göteborg, 24 april 2007 Lindha Feldin, koordinator Kattegatt/ Skagerrak-sekretariatet Vad är Interreg/ Mål

Läs mer

Metoder och kriterier för att välja ut projekt Interreg V A Nord 2014-2020

Metoder och kriterier för att välja ut projekt Interreg V A Nord 2014-2020 Metoder och kriterier för att välja ut projekt Interreg V A Nord 2014-2020 1. Inledning Enligt förordning (EU) nr 1303/2013, art 110(2)(a) är det är Övervakningskommitténs uppgift att anta urvalskriterier

Läs mer

ANNEX BILAGA. till. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

ANNEX BILAGA. till. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING Ref. Ares(2018)2878361-01/06/2018 EUROPEISKA KOMMISSIONEN Strasbourg den 29.5.2018 COM(2018) 374 final ANNEX BILAGA till Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om särskilda bestämmelser

Läs mer

Övervakningskommittén för havs- och fiskeriprogrammet ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR HAVS- OCH FISKERIPROGRAMMET

Övervakningskommittén för havs- och fiskeriprogrammet ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR HAVS- OCH FISKERIPROGRAMMET ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR HAVS- OCH FISKERIPROGRAMMET 2014 2020 1. UPPRÄTTANDE, SAMMANSÄTTNING OCH SEKRETARIAT 1.1 Upprättande Övervakningskommittén 2014 2020 är inrättad av regeringen

Läs mer

VÄGLEDNING FÖR SAMORDNINGSKOMMITTÉN FÖR FONDERNA

VÄGLEDNING FÖR SAMORDNINGSKOMMITTÉN FÖR FONDERNA EUROPEISKA KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FÖR Regional- och stadspolitik VÄGLEDNING FÖR SAMORDNINGSKOMMITTÉN FÖR FONDERNA OM BEHANDLING AV RETROAKTIVT EU-STÖD UNDER PERIODEN 2007 2013 ANSVARSFRISKRIVNING:

Läs mer

23.4.2015 ÅLR 2015/896. Enligt sändlista Bilaga 1

23.4.2015 ÅLR 2015/896. Enligt sändlista Bilaga 1 Dokumentnamn Nr Sidnr BESLUT 27 N10 1 (5) Europeiska Gemenskapen Datum Dnr 23.4.2015 ÅLR 2015/896 Enligt sändlista Bilaga 1 Hänvisning Initiativ Kontaktperson Christel Lindholm Ärende TILLSÄTTANDE AV ÖVERVAKNINGSKOM-

Läs mer

Metoder och kriterier för att välja ut projekt

Metoder och kriterier för att välja ut projekt 1 (8) Metoder och kriterier för att välja ut projekt Interreg Nord 2014-2020 2 (8) 1. Inledning Enligt förordning (EU) nr 1303/2013, art 110(2)(a) är det är Övervakningskommitténs uppgift att anta urvalskriterier

Läs mer

ARBETSORDNING UPPRÄTTANDE OCH SAMMANSÄTTNING

ARBETSORDNING UPPRÄTTANDE OCH SAMMANSÄTTNING 1 ARBETSORDNING för övervakningskommittén för Landsbygdsutvecklingsprogram för landskapet Åland och Ålands strukturfondsprogram, Entreprenörskap och kompetens, programperioden 2014-2020. UPPRÄTTANDE OCH

Läs mer

8461/17 ck/ss 1 DGG 2B

8461/17 ck/ss 1 DGG 2B Europeiska unionens råd Bryssel den 25 april 2017 (OR. en) 8461/17 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 25 april 2017 till: Delegationerna Föreg. dok. nr: 7875/17 + ADD 1 Komm. dok. nr:

Läs mer

1. UPPRÄTTANDE OCH SAMMANSÄTTNING. 1.1 Upprättande. 1.2 Sammansättning

1. UPPRÄTTANDE OCH SAMMANSÄTTNING. 1.1 Upprättande. 1.2 Sammansättning 2011-10-11 Sekretariatet för övervakningskommittén Arbetsordningen godkändes vid övervakningskommitténs möte den 17 mars 2008, med revideringar den 8 oktober 2008, den 22 april 2009 och den 11 oktober

Läs mer

Malmömodellen Malmö stads strategi och arbetsordning för projekt inom den Europeiska sammanhållningspolitiken 2014-2020

Malmömodellen Malmö stads strategi och arbetsordning för projekt inom den Europeiska sammanhållningspolitiken 2014-2020 Malmömodellen Malmö stads strategi och arbetsordning för projekt inom den Europeiska sammanhållningspolitiken 2014-2020 Preliminärt förslag Strukturfonderna 2014-2020 Socialfonden (ESF) och regionala utvecklingsfonden

Läs mer

Interreg Sverige-Norge Maud Nässén EU konferens Trollhättan Tema Digitalisering

Interreg Sverige-Norge Maud Nässén EU konferens Trollhättan Tema Digitalisering Interreg Sverige-Norge 2014-2020 Maud Nässén 2017 09 08 EU konferens Trollhättan Tema Digitalisering Geografi Interreg Sverige-Norge 1 program 3 delområder 4 prioriterande styrgrupper 2 Budget Interreg

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden 1(6) Beslut 2009-02-05 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i hela Sverige. Namn: Beskrivning: Kompetensutveckling

Läs mer

Samma krav gäller som för ISO 14001

Samma krav gäller som för ISO 14001 Förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Relaterat till motsvarande krav i ISO 14001 och EMAS De krav som ställs på miljöledningssystem enligt EMAS är samma som ingår i ISO 14001. Dessutom

Läs mer

Läget i följeforskningen, översyn av utvärderingsplanen?

Läget i följeforskningen, översyn av utvärderingsplanen? Läget i följeforskningen, översyn av utvärderingsplanen? Göran Brulin, ansvarig för lärande utvärdering och följeforskning i de regionala strukturfondsprogrammen 1 Sammanfattning av arbetet hittills: Följeforskning

Läs mer

EUROPEISKT TERRITORIELLT SAMARBETE

EUROPEISKT TERRITORIELLT SAMARBETE EUROPEISKT TERRITORIELLT SAMARBETE Europeiskt territoriellt samarbete är det instrument inom sammanhållningspolitiken som används för att på ett gränsöverskridande sätt lösa problem och gemensamt utveckla

Läs mer

Utvärdering av ESI-fondernas. genomförandeorganisationer. Presentation för Övervakningskommittén för landsbygdsprogrammet

Utvärdering av ESI-fondernas. genomförandeorganisationer. Presentation för Övervakningskommittén för landsbygdsprogrammet Utvärdering av ESI-fondernas genomförandeorganisationer Presentation för Övervakningskommittén för landsbygdsprogrammet 2017-05-23 Utvärdering av ESI-fondernas genomförandeorganisationer i Sverige I januari

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Carin Peters Utvecklare 040-675 34 98 Carin.Peters@skane.se YTTRANDE Datum 2018-09-11 Dnr 1802066 1 (9) Näringsdepartementet n.remissvar@regeringskansliet.se pia.diring@regeringskansliet.se

Läs mer

Arbetsordning för Övervakningskommittén för det nationella regionalfondsprogrammet inom målet Investering för tillväxt och sysselsättning

Arbetsordning för Övervakningskommittén för det nationella regionalfondsprogrammet inom målet Investering för tillväxt och sysselsättning 2015-10-02 Dnr 6.1.14-2015-186 ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN För det Nationella regionalfondsprogrammet Arbetsordning för Övervakningskommittén för det nationella regionalfondsprogrammet inom målet Investering

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-03-18 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Östra Mellansverige Namn på utlysning: Kompetensförsörjning

Läs mer

Revidering och förankring av Regionalt utvecklingsprogram

Revidering och förankring av Regionalt utvecklingsprogram 2015-05-27 1(6) Revidering och förankring av Regionalt utvecklingsprogram 1. Sammanfattning Region Örebro län bildades 1 januari 2015. Regionbildningen syftar till att skapa en samlad demokratisk organisation

Läs mer

Beslut Justitiedepartementet

Beslut Justitiedepartementet Beslut 2017-03-28 Justitiedepartementet Beslut av Övervakningskommittén för fonden för inre säkerhet om allmän inriktning rörande tilldelning av medel ur fonden Bakgrund och förutsättningar Fonden för

Läs mer

EU:s Strukturfondsprogram 2007-2013

EU:s Strukturfondsprogram 2007-2013 EU:s Strukturfondsprogram 2007-2013 EU-programenheten Tre mål 1. Konvergens 2. Konkurrenskraft och sysselsättning Regionala fonden Sociala fonden 3. Europeiskt territoriellt samarbete A. Gränsregionalt

Läs mer

FÖRTYDLIGANDEN. Stockholm, Ola Odebäck Vd, Ramböll Management

FÖRTYDLIGANDEN. Stockholm, Ola Odebäck Vd, Ramböll Management FÖRTYDLIGANDEN Ramböll Management har skrivit ett avropssvar till ESF-rådet gällande resultat- och effektutvärderingen av Socialfonden (Dnr 2011-100). Vi har blivit ombedda av uppdragsgivaren att tydliggöra

Läs mer

Problemanalys (vilken utmaning ska projektet lösa eller vilka nya möjligheter/metoder

Problemanalys (vilken utmaning ska projektet lösa eller vilka nya möjligheter/metoder Informerande dokument Information Sida 1 (6) Ansökan om regionala projektstöd Projektstöd är ett viktigt verktyg i det regionala utvecklingsarbetet. Region Norrbotten beviljar stöd till projekt som på

Läs mer

Sammanfattning. Sida 1 (5) Dnr Af-2018/ Näringsdepartementet Stockholm

Sammanfattning. Sida 1 (5) Dnr Af-2018/ Näringsdepartementet Stockholm Sida 1 (5) Avsändarens referens N201803829RTS Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande: EUkommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordningar om Europeiska regionala utvecklingsfonden

Läs mer

Diarienummer 2017/ Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling.

Diarienummer 2017/ Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för ESF Nationellt Kompetensutveckling i relation till samhällsorientering och etablering av

Läs mer

Utvärderingsplan

Utvärderingsplan BILAGA 4 Utvärderingsplan 2014-2020 Entreprenörskap och kompetens Ålands strukturfondsprogram ESF/Eruf CCI 2014FI05M2OP001 Version 1.0 Godkänd av övervakningskommittén xx.xx.2015 27 oktober 2015 1. INLEDNING...

Läs mer

Socialfondsprogrammet

Socialfondsprogrammet Socialfondsbroschyr 2015.indd 1 Europeiska socialfonden 2014 2020 2015-03-26 11:21 Europeiska socialfonden har finansierat projekt i Sverige sedan 1995 och myndigheten Svenska ESFrådet har ansvarat för

Läs mer

Sammanhållningspolitiken idag och i morgon

Sammanhållningspolitiken idag och i morgon Sammanhållningspolitiken idag och i morgon Sverker Berglund Västra Götalandsregionen Göteborgregionens Kommunalförbund 2012-01-31 EU:s sammanhållningspolitik och genomförandet i Sverige Förberedelser inför

Läs mer

Utvärdering av ESI-fondernas. genomförandeorganisationer

Utvärdering av ESI-fondernas. genomförandeorganisationer Utvärdering av ESI-fondernas genomförandeorganisationer Presentation för Övervakningskommittén för Regional- och socialfondsprogrammet för lokalt ledd utveckling 2017-10-18 Utvärdering av ESI-fondernas

Läs mer

Strukturer för tillväxtarbete med ett rumsligt perspektiv

Strukturer för tillväxtarbete med ett rumsligt perspektiv Projektbeskrivning: Strukturer för tillväxtarbete med ett rumsligt perspektiv 1. Sammanfattande projektidé Syftet med projektet är att undersöka hur samspelet mellan det regionala tillväxtarbetet och det

Läs mer

Interreg Nord

Interreg Nord Interreg Nord 2014-2020 Dagens agenda Programområde Insatsområden resultat/mål/aktiviteter Vägledande principer för projekturval Övriga principer för projekturval Urvalskriterier vid prioritering Programorganisationen

Läs mer

Arbetsordning för havs- och fiskeriprogrammet

Arbetsordning för havs- och fiskeriprogrammet Arbetsordning för havs- och fiskeriprogrammet 2014-2020 Upprättande Inrättad av regeringen genom regeringsbeslut enligt (EU) 1303/2013 och (EU) 508/2041 Utarbeta och anta sin egen arbetsordning Ansvarig

Läs mer

EU-PROJEKTGUIDEN. Guide för att söka EU-stöd. East Sweden EU-kontoret - Bryssel

EU-PROJEKTGUIDEN. Guide för att söka EU-stöd. East Sweden EU-kontoret - Bryssel EU-PROJEKTGUIDEN Guide för att söka EU-stöd East Sweden EU-kontoret - Bryssel Innehållsförteckning Inledning... 1 EU-stöd... 2 Grundprinciper för de transnationella sektorsprogrammen... 3 Hur planerar

Läs mer

Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak 2014-2020. Ansökningsseminarium Göteborg 20 augusti 2015

Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak 2014-2020. Ansökningsseminarium Göteborg 20 augusti 2015 Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak 2014-2020 Ansökningsseminarium Göteborg 20 augusti 2015 Syftet med dagen Varför: Hjälpa er att skriva en ansökan, för att dels kunna få Interreg-medel, men också så

Läs mer

Strukturfondspartnerskap och regionalfonden

Strukturfondspartnerskap och regionalfonden Strukturfondspartnerskap och regionalfonden Växjö 27 april 2015 Satsningar på jobb och tillväxt i regionalfonden 16 miljarder 2020 Forskning och innovation IT Entreprenörskap Koldioxidsnål ekonomi Hållbara

Läs mer

Europeiska socialfonden 2014 2020

Europeiska socialfonden 2014 2020 Europeiska socialfonden 2014 2020 Europeiska socialfonden har finansierat projekt i Sverige sedan 1995 och myndigheten Svenska ESFrådet har ansvarat för Socialfondens svenska program sedan år 2000. Hittills

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 3.10.2016 C(2016) 6265 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 3.10.2016 om den gemensamma övervaknings- och utvärderingsram som föreskrivs i Europaparlamentets

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 9.8.2017 C(2017) 5516 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 9.8.2017 om ändring av delegerad förordning (EU) nr 611/2014 om komplettering av Europaparlamentets

Läs mer

LS I30S'0&1( Rok\ TiL

LS I30S'0&1( Rok\ TiL Stockholms läns landsting 1(5) Landstingsstyrelsens förvaltning Tillväxt, miljö och regionplanering Handläggare: Börje Wredén Ankom Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsens tillväxt- och regionplaneringsutskott

Läs mer

Programperioden

Programperioden Nästa Nya Kommande Programperioden 2014-2020 1 Regelverk 2007-2013 Allmän förordning, 1083/2006 Regionalfondsförordning, 1080/2006 Tillämpningsförordning, 1828/2006 Svensk förordning, 2007:14 Föreskrifter

Läs mer

VG 2020 och EU:s strukturfondsprogram

VG 2020 och EU:s strukturfondsprogram VG 2020 och EU:s strukturfondsprogram Högskolan i Borås 7 mars 2017 Andreas Catoni EU:s Struktur-och investeringsfonder EU:s Struktur-och investeringsfonder Regionalfonden, ERUF Socialfonden, ESF (Sammanhållningsfond)

Läs mer

Ny programperiod 2014-2020

Ny programperiod 2014-2020 Ny programperiod 2014-2020 Nord blickar framåt, Levi 17-18.9.2013 Dorota Witoldson, Europeiska kommissionen 1 Gränsöverskridande Samarbete / Interreg 2007-2013 2 Interreg vem gör vad? PARTNERSKAP KOM:

Läs mer

Till Samordningsförbundet FINSAM Styrelse för Kävlinge Lomma

Till Samordningsförbundet FINSAM Styrelse för Kävlinge Lomma 1 (6) Datum 2015-05-20 Dnr Till Samordningsförbundet FINSAM Styrelse för Kävlinge Lomma 2 (6) Förslag till ny FINSAM - Aktivitet Bakgrund Under hösten 2014 genomfördes aktiviteten Samverkanskartan idag

Läs mer

Insatsområde 3 Kultur och miljö Programspecifikamål

Insatsområde 3 Kultur och miljö Programspecifikamål Insatsområde 3 Kultur och miljö Programspecifikamål 3.1 Regionens kultur och kulturarv har blivit stärkt och levande 3.1 Stärkt samiskt språk inom den samiska befolkningen 3.2 Förbättrad bevarandestatus

Läs mer

Framtida Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak - utkast till projektplan

Framtida Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak - utkast till projektplan Framtida Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak - utkast till projektplan Bakgrund Inför programperioden 2014-2020 väntas regeringarna ge uppdrag kring programskrivning till regionerna. Region Skåne har aviserat

Läs mer

ÄRENDE-ID Allmänna villkor: Projektet ska beakta LOU eller när det är aktuellt det särskilda inköpsförfarandet som baseras på LOU.

ÄRENDE-ID Allmänna villkor: Projektet ska beakta LOU eller när det är aktuellt det särskilda inköpsförfarandet som baseras på LOU. BIFALLSBESLUT Lantbrukarnas Ekonomi- AB Att: Birgit Jönsson Box 786 45126 Uddevalla Projekt: Förstudie Bärkraftig Gåsförvaltning Beslut om EU-medel Förvaltande myndighet för det territoriella samarbetsprogrammet,

Läs mer

Förhandsvisning. Frågeformuläret kan enbart fyllas i online.

Förhandsvisning. Frågeformuläret kan enbart fyllas i online. Förhandsvisning. Frågeformuläret kan enbart fyllas i online. Frågeformulär "Mot en halvtidsöversyn av Europa 2020-strategin utifrån EU:s städers och regioners perspektiv" Bakgrund Halvtidsöversynen av

Läs mer

Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak Ansökningsseminarium Malmö 14 december 2016

Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak Ansökningsseminarium Malmö 14 december 2016 Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak 2014-2020 Ansökningsseminarium Malmö 14 december 2016 Program för dagen 10:30 12:30 Gemensam genomgång 12:30 13:30 Lunch 13:30 15:45 Rådgivningsmöten med sekretariatet

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-03-18 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Östra Mellansverige Namn på utlysning: Kompetensförsörjning

Läs mer

Samordningsförbundet Umeå

Samordningsförbundet Umeå Samordningsförbundet Umeå Umeå kommun, Västerbottens läns landsting, Försäkringskassan i Umeå, Länsarbetsnämnden i Umeå Verksamhetsplan Budget 2006 Innehållsförteckning 1. Samordningsförbundet Umeå...

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE Europaparlamentet 2014-2019 Budgetutskottet 2016/0257(COD) 19.1.2017 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från budgetutskottet till utskottet för sysselsättning och sociala frågor över förslaget till Europaparlamentets

Läs mer

Expertgruppens verksamhetsstrategi

Expertgruppens verksamhetsstrategi EBA Expertgruppen för biståndsanalys 2013-11-06 Expertgruppens verksamhetsstrategi Detta dokument beskriver den strategi beträffande verksamheten som expertgruppen har valt för att utföra det givna uppdraget.

Läs mer

Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak Ansökningsseminarium Göteborg 24 augusti 2016

Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak Ansökningsseminarium Göteborg 24 augusti 2016 Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak 2014-2020 Ansökningsseminarium Göteborg 24 augusti 2016 Program för dagen 10:30 12:30 Gemensam genomgång 12:30 13:15 Lunch 13:15 14:45 Rådgivningsmöten med sekretariatet.

Läs mer

Rapport Årligt yttrande 2014. Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) Interreg IV A Sverige-Norge CCI 2007 CB 163 PO 016 ESV 2015:9

Rapport Årligt yttrande 2014. Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) Interreg IV A Sverige-Norge CCI 2007 CB 163 PO 016 ESV 2015:9 Rapport Årligt yttrande 2014 Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) Interreg IV A Sverige-Norge CCI 2007 CB 163 PO 016 ESV 2015:9 ESV:s rapporter innehåller regeringsuppdrag, uppdrag från myndigheter

Läs mer

Guide till EU-stöd i Skåne

Guide till EU-stöd i Skåne Guide till EU-stöd i Skåne Öka din konkurrenskraft EU och offentliga organisationer satsar cirka 3 miljarder kronor i Skåne-Blekinge 2007-2013 för att motverka social utslagning, få fler människor i arbete

Läs mer

Territoriellt samarbetsprogram Interreg IV A Öresund-Kattegat-Skagerrak 2007-2013

Territoriellt samarbetsprogram Interreg IV A Öresund-Kattegat-Skagerrak 2007-2013 Territoriellt samarbetsprogram Interreg IV A Öresund-Kattegat-Skagerrak 2007-2013 CCI:2007CB163PO026 Kommunikationsplan 1 (15) 1. UTGÅNGSPUNKT... 4 2. SYFTE OCH MÅL FÖR KOMMUNIKATIONSINSATSERNA... 4 3.

Läs mer

En ny strukturfondsperiod. Ellinor Ivarsson Avd för tillväxt och samhällsbyggnad

En ny strukturfondsperiod. Ellinor Ivarsson Avd för tillväxt och samhällsbyggnad En ny strukturfondsperiod Ellinor Ivarsson Avd för tillväxt och samhällsbyggnad EU:s långtidsbudget 2014-2020 Skydd och förvaltning av naturresurser 33,90% 38,90% Frihet, säkerhet och rättvisa EU som global

Läs mer

Remissyttrande: EU-kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om Europeiska Socialfonden+ (ESF+)

Remissyttrande: EU-kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om Europeiska Socialfonden+ (ESF+) Sida 1 (5) Avsändarens referens N2018-03829-RTS Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande: EU-kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om Europeiska Socialfonden+

Läs mer

Strategier för lärande. Torbjörn Danell (analytiker på Tillväxtanalys) Datum: 20130910

Strategier för lärande. Torbjörn Danell (analytiker på Tillväxtanalys) Datum: 20130910 Strategier för lärande Torbjörn Danell (analytiker på Tillväxtanalys) Datum: 20130910 Innehållsöversikt Bakgrund Tillväxtanalys uppdrag Varför lärande är viktigt Synliggöra förutsättningarna för lärande

Läs mer

UTVÄRDERING AV TEMATISKT MÅL 1

UTVÄRDERING AV TEMATISKT MÅL 1 UTVÄRDERING AV TEMATISKT MÅL 1 AGENDA Kort om metod Presentation två regioner Smart specialisering UTVÄRDERING AV TEMATISKT MÅL 1 METOD OCH EMPIRISKT UNDERLAG De operativa programmen utgångspunkten, kontextuell

Läs mer

Utbildningsnämndens verksamhetsspecifika EU-positionspapper

Utbildningsnämndens verksamhetsspecifika EU-positionspapper Utbildningsförvaltningen Bilaga 14 Ledningsstaben Sida 1 (6) 2013-12-30 Handläggare Monica Söderman Telefon: 08-508 33 889 Till Utbildningsnämnden 2014-01-16 Förvaltningens förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden

Läs mer

Välkomna till vår informationsträff. Svenska ESF- rådet Norra Mellansverige

Välkomna till vår informationsträff. Svenska ESF- rådet Norra Mellansverige Välkomna till vår informationsträff Svenska ESF- rådet Norra Mellansverige Agenda Presentation: socialfonden, aktuella utlysningar Ta del av styrande dokument Socialfondsprogrammet 2014-2020 Regional handlingsplan

Läs mer

Kommittédirektiv. Inrättande av en ny myndighet för hållbar tillväxt i företag och ökad nationell och regional konkurrenskraft. Dir.

Kommittédirektiv. Inrättande av en ny myndighet för hållbar tillväxt i företag och ökad nationell och regional konkurrenskraft. Dir. Kommittédirektiv Inrättande av en ny myndighet för hållbar tillväxt i företag och ökad nationell och regional konkurrenskraft Dir. 2008:69 Beslut vid regeringssammanträde den 22 maj 2008 Sammanfattning

Läs mer

Palett för ett stärkt civilsamhälle (SOU 2016:13) Remiss från Kulturdepartementet Remisstid den 13 juli 2016

Palett för ett stärkt civilsamhälle (SOU 2016:13) Remiss från Kulturdepartementet Remisstid den 13 juli 2016 PM 2016:116 RI (Dnr 110-658/2016) Palett för ett stärkt civilsamhälle (SOU 2016:13) Remiss från Kulturdepartementet Remisstid den 13 juli 2016 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Parallell revision utförd av revisionsverken i EU av resultaten. av strukturfondsprogrammen på sysselsättningens/miljöns

Parallell revision utförd av revisionsverken i EU av resultaten. av strukturfondsprogrammen på sysselsättningens/miljöns Resumé 117/54/07 Parallell revision utförd av revisionsverken i EU av resultaten av strukturfondsprogrammen på sysselsättningens område Föremål för den parallella revisionen var resultaten (utfall/verkningar)

Läs mer

INFORMATION. Samordningsenheten Lina Andersson 2014-05-19. Dnr 3.2.17-2297 13

INFORMATION. Samordningsenheten Lina Andersson 2014-05-19. Dnr 3.2.17-2297 13 INFORMATION Samordningsenheten Lina Andersson 2014-05-19 Dnr 3.2.17-2297 13 Strukturen för landsbygdsprogrammet 2014-2020 Landsbygdsprogrammet får en helt ny struktur jämfört med det förra landsbygdsprogrammet.

Läs mer

Yttrande nr 9/2018. (i enlighet med artikel i EUF-fördraget)

Yttrande nr 9/2018. (i enlighet med artikel i EUF-fördraget) Yttrande nr 9/2018 (i enlighet med artikel 287.4 i EUF-fördraget) över förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om inrättande av EUprogrammet för bedrägeribekämpning 12, rue Alcide De Gasperi

Läs mer

Plattform för samarbete - en beskrivning av processarbetet kopplat till strukturfonderna

Plattform för samarbete - en beskrivning av processarbetet kopplat till strukturfonderna Plattform för samarbete - en beskrivning av processarbetet kopplat till strukturfonderna Inledning Det regionala utvecklings- och tillväxtarbetet bygger på att resurser satsas på insatser som ska ge bestående

Läs mer

Ingrid Oikari Beslut: 2005-04-12 Miljömålsrådets kansli Ingrid.Oikari@naturvardsverket.se. Miljömålsrådets informations- och kommunikationsstrategi

Ingrid Oikari Beslut: 2005-04-12 Miljömålsrådets kansli Ingrid.Oikari@naturvardsverket.se. Miljömålsrådets informations- och kommunikationsstrategi Ingrid Oikari Beslut: 2005-04-12 Miljömålsrådets kansli Ingrid.Oikari@naturvardsverket.se Miljömålsrådets informations- och kommunikationsstrategi Innehåll: 1 BAKGRUND, SYFTE OCH UPPDRAG... 3 1.1 MILJÖMÅLSRÅDETS

Läs mer

(Text av betydelse för EES) (2014/287/EU)

(Text av betydelse för EES) (2014/287/EU) 17.5.2014 L 147/79 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT av den 10 mars 2014 om fastställande av kriterier för etablering och utvärdering av europeiska referensnätverk och deras medlemmar samt för att underlätta

Läs mer

Utskottet för regional utveckling ÄNDRINGSFÖRSLAG 543. Förslag till betänkande Lambert van Nistelrooij, Constanze Angela Krehl (PE v04.

Utskottet för regional utveckling ÄNDRINGSFÖRSLAG 543. Förslag till betänkande Lambert van Nistelrooij, Constanze Angela Krehl (PE v04. EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för regional utveckling 21.6.2013 2011/0276(COD) ÄNDRINGSFÖRSLAG 543 Förslag till betänkande Lambert van Nistelrooij, Constanze Angela Krehl (PE487.740v04.00) Ändrat

Läs mer

SKL och EU hur arbetar vi och varför samt aktuella frågor inom sammanhållningspolitiken. Helena Gidlöf avd Tillväxt och Samhällsbyggnad 2014-10-23

SKL och EU hur arbetar vi och varför samt aktuella frågor inom sammanhållningspolitiken. Helena Gidlöf avd Tillväxt och Samhällsbyggnad 2014-10-23 SKL och EU hur arbetar vi och varför samt aktuella frågor inom sammanhållningspolitiken Helena Gidlöf avd Tillväxt och Samhällsbyggnad 2014-10-23 Sveriges Kommuner och Landsting Är en intresse- och arbetsgivarorganisation

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2008-04-29 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Stockholm Namn på utlysning: Förprojektering

Läs mer

EU-program

EU-program Januari 2010 EU-program 2007-2013 Utgivningsår: 2010 För mer information kontakta Länsstyrelsen i Stockholms län, avdelningen för tillväxt Tfn 08-785 40 00 Rapporten finns endast som pdf. Du hittar den

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Budgetutskottet BUDGETFÖRFARANDENA 2002-2003 ARBETSDOKUMENT. om Life III (2000-2004) det finansiella instrumentet för miljön

EUROPAPARLAMENTET. Budgetutskottet BUDGETFÖRFARANDENA 2002-2003 ARBETSDOKUMENT. om Life III (2000-2004) det finansiella instrumentet för miljön EUROPAPARLAMENTET 1999 utskottet BUDGETFÖRFARANDENA -2003 2 maj ARBETSDOKUMENT om Life III (2000-) det finansiella instrumentet för miljön utskottet Föredragande: Göran Färm och Guido Podestà DT\454851.doc

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd 2014/0185(COD) 3.3.2015 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd till utskottet för

Läs mer

Strategi för Kulturrådets arbete med icke offentlig finansiering

Strategi för Kulturrådets arbete med icke offentlig finansiering STRATEGI S2010:28 Dnr KUR 2010/1320 Strategi för Kulturrådets arbete med icke offentlig finansiering Bakgrund Sverige har på många områden en tätposition i Europa när det gäller kultur. Vi ligger i topp

Läs mer

Lagstiftningsöverläggningar (Offentlig överläggning i enlighet med artikel 16.8 i fördraget om Europeiska unionen)

Lagstiftningsöverläggningar (Offentlig överläggning i enlighet med artikel 16.8 i fördraget om Europeiska unionen) U2014/6874/IS Kommenterad dagordning Rådet (utbildning, ungdom, kultur och idrott) 2014-12-01 Utbildningsdepartementet Rådets möte (utbildning, ungdom, kultur och idrott) den 12 december 2014 Kommenterad

Läs mer

Portföljanalys 2017:1 Småland och Öarna

Portföljanalys 2017:1 Småland och Öarna Portföljanalys 2017:1 Småland och Öarna 2017-10-19 Utlysningsomgången Utlysningsomgång 2017:1, var öppen 12 december 2016 13 mars 2017 och prioritering skedde den 21 juni samma år Utlysning 2017:1 resulterade

Läs mer

Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak Ansökningsseminarium Köpenhamn 1 september 2016

Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak Ansökningsseminarium Köpenhamn 1 september 2016 Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak 2014-2020 Ansökningsseminarium Köpenhamn 1 september 2016 Program för dagen 10:30 12:30 Gemensam genomgång 12:30 13:15 Lunch 13:15 14:00 Rådgivningsmöten med sekretariatet.

Läs mer

Redovisning Workshop fredagen den 25 november, 2011

Redovisning Workshop fredagen den 25 november, 2011 Grupp 1 - Positivt med fondöverskridande program så som Kommissionen föreslår - FLEXIBEL elektronisk hantering gällande ansökan och rapportering önskvärd - Förenklad/samordnad hantering/rapportering av

Läs mer

7. STÖD TILL ÖVRIGA ÄN FÖRETAG

7. STÖD TILL ÖVRIGA ÄN FÖRETAG 7. STÖD TILL ÖVRIGA ÄN FÖRETAG 7.1 Stöd för internationella utvecklingsprojekt Rättsgrund: Självstyrelselag för Åland (1991:71) Landskapslag om lån, räntestöd och understöd ur landskapets medel samt om

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM 1. Ändring av gemensamma förordningen för ESI-fonderna till förmån för Grekland. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM 1. Ändring av gemensamma förordningen för ESI-fonderna till förmån för Grekland. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM 1 Ändring av gemensamma förordningen för ESI-fonderna till förmån för Grekland Näringsdepartementet 2015-09-22 Dokumentbeteckning KOM(2015) 365 Förslag till

Läs mer

Lär dig mer om hur man söker EU- bidrag och driver EU- projekt. Utbildningskatalog från poten3al12

Lär dig mer om hur man söker EU- bidrag och driver EU- projekt. Utbildningskatalog från poten3al12 Lär dig mer om hur man söker EU- bidrag och driver EU- projekt Utbildningskatalog från poten3al12 Utbildningar och kompetensutveckling på EUområdet Potential12 erbjuder utbildningar till alla aktörer som

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-03-01 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Östra Mellansverige Namn på utlysning: Ökat

Läs mer

Utvärdering av genomförandeorganisationerna. Presentation för och workshop med ESF:s ÖK

Utvärdering av genomförandeorganisationerna. Presentation för och workshop med ESF:s ÖK Utvärdering av genomförandeorganisationerna i ESI Presentation för och workshop med ESF:s ÖK 2016-10-04 Syfte Återföra erfarenheter från utvärderingsarbetet så här långt Bidra till engagemang Få inspel

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2009-11-03 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Mellersta Norrland Namn på utlysning: Förprojektering,

Läs mer

Dialogpass: Innovation, klimat eller gränshinder?

Dialogpass: Innovation, klimat eller gränshinder? Dialogpass: Innovation, klimat eller gränshinder? Regional tillväxtpolitik i förändring 21 mars 2019 Näringsdepartementet 1 Svenskt deltagande Interreg Interreg 2014-2020 Christina Imander Tematiska mål

Läs mer

Europeiska regionala utvecklingsfonden Europeiska socialfonden Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling Europeiska havs- och fiskerifonden

Europeiska regionala utvecklingsfonden Europeiska socialfonden Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling Europeiska havs- och fiskerifonden Europeiska regionala utvecklingsfonden Europeiska socialfonden Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling Europeiska havs- och fiskerifonden ESI-fonderna Fondöverskridande samverkan 2014-2020

Läs mer

EU och regionerna: varför är de viktiga och för vem? Chrissie Faniadis 27 januari 2011

EU och regionerna: varför är de viktiga och för vem? Chrissie Faniadis 27 januari 2011 EU och regionerna: varför är de viktiga och för vem? Chrissie Faniadis 27 januari 2011 Vad vi ska gå igenom: EU:s policy struktur: varför regioner? EU:s regionalpolitik i stora drag Regionalpolitikens

Läs mer